dinsdag 17 februari 2015

Kenny B zingt op 3FM cover van 'Dansen Aan Zee' van BLØF

(Bron foto: Ben Houdijk)
Met Kenny B waan je je aan de Surinaamse kust

Populariteit Kenny B stijgt met de dag in Nederland


Heerlijke chille muziek voor de dinsdagochtend. Kenny B kwam vanochtend, 17 februari 2015, langs bij 3FM en deed hij onder andere een cover van 'Dansen Aan Zee' van BLØF. Dat bericht 3FM.


Kenny B kwam tijdens Zeroes Request langs bij Giel Beelen en waagde zich aan een single van zijn grote voorbeeld Paskal Jakobsen. Hij coverde 'Dansen Aan Zee' en luisteraars lieten meteen weten dat ze zich aan het Surinaamse strand waanden in plaats van aan de Zeeuwse kust.

Kenneth is sinds zijn achtste druk in de weer met muziek. Een tijd speelde hij in de band Fransisco en maakte hij muziek in de toneelgroep van het Surinaamse leger. Toen Kenneth 28 jaar was kwam hij naar Nederland. Maar, hij is nog vaak in Suriname te vinden en dat hoor je duidelijk terug in zijn muziek.

Na succesvolle platen in het Engels, Aucaans en Sranantongo stapte Kenny B over op het Nederlands. Dit jaar komt er een nieuw album aan, maar daar moeten we nog even op wachten. Van zijn nieuwste single 'Als Je Gaat' kan iedereen wel al genieten:


UNDP ondersteunt bescherming Coronie zoetwaterzwamp

Mangrove ter bescherming van de Surinaamse kust.
VN Ontwikkelings- programma stelt fonds beschikbaar voor bescherming Coronie zoetwaterzwamp


Het United Nations Development Programme Suriname stelt een fonds beschikbaar voor Conservation International Suriname (CIS) in het kader van het Suriname Coastal Protected Area Management Project (SCPAM). Dat laat CIS vandaag, dinsdag 17 februari 2015, weten in een persbericht.

Momenteel wordt door CIS een bewustwordings- en communicatiestrategie ontwikkeld in het kader van haar project voor duurzaam gebruik en bescherming van de Coronie zoetwaterzwamp. Het communicatie- en bewustwordingsprogramma heeft onder andere als doelstelling de kennis over mangrove en het belang van de Coronie zoetwaterzwamp, dat met een totale oppervlakte van ongeveer 2.500 km2 een aanzienlijk deel van Surinames meest kwetsbare mangroven, moerassen, biodiversiteit en zoetwatervoorraden herbergt, te vergroten.

Een en ander zal worden gekoppeld aan initiatieven van de mangroveschool van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). De geschetste activiteiten van dit project zullen uiteindelijk moeten leiden tot erkenning van de Coronie zoetwaterzwamp als belangrijk zoetwatergebied onder het internationale Ramsar Verdrag.

Het 'Suriname Coastal Protected Areas Management' Project (SCPAM/2011-2014) wordt gecoördineerd en geïmplementeerd door het ministerie van RGB.  Het project streeft naar behoud van biodiversiteit, maar ook naar het ontwikkelen van duurzame financiële mechanismen ten behoeve van inkomensgenerering en een duurzame benutting van natuurlijke hulpbronnen.

Het Suriname Coastal Protected Area Management Project:

Nieuwe Stijl KTPI krijgt steun van oud-HPP'ers

'Hervormings en Progressief Platform Suriname bestaat uit slapende cellen'


De vroegere politieke partij Hervormings en Progressief Platform Suriname zal bij de komende verkiezingen de politieke partij Nieuwe Stijl KTPI, NSK, ondersteunen. HPP-Suriname bestaat uit oud-HPP’ers en leden en sympathisanten van andere politieke partijen, zo bericht vandaag, dinsdag 17 februari 2015, het Dagblad Suriname.

Deze samenwerking met NSK wordt volgens de voorzitter van de HPP, Prem Ramtahalsing, door de structuren van HPP ondersteund en is afgelopen vrijdag tijdens een vergadering te Wanica, Nieuw Grond, aangekondigd. ‘De structuren wilden die richting op, dus moeten wij er gehoor aan geven’, zegt Ramtahalsing.

De sprekers op de vergadering waren de heer Ramtahalsing en NSK-hoofdbestuurslid Adjoeb Moentarie. Moentarie beweerde, dat zijn partij momenteel het ministerie van Sport- en Jeugdzaken beheert en een aantal zaken als mini-kunstgrasvelden, ondersteuning met sportmateriaal en andere zaken voor jongeren in districten heeft gerealiseerd.

De HPP-voorman bracht in zijn betoog naar voren, dat zowel het HPP als NSK in haar gelederen zowel hervormers als progressieven heeft. Men is voorstander van een volksgericht beleid, waarin elke Surinamer zich terug zal vinden.

De HPP-voorzitter zei verder, dat het HPP uit slapende cellen bestaat. Er zal nu een start worden gemaakt met het wakker schudden van alle stille leden. Ramtahalsing zei tot slot, dat het volk van Suriname afscheid moet nemen van de oude politiekvoering, omdat het achterhaald is. ‘Het Surinaamse volk is bezig in nieuwe progressieve partijen te integreren en dit proces zal niet te stoppen zijn’, aldus Ramtahalsing.

Vrouw (53) in haar woning te Houttuin ernstig mishandeld door drie overvallers

Slachtoffer door overvallers geslagen en met mes in linkerhand gestoken

'Ik voel me zo onveilig'


De 53-jarige Karmini Kasto is vanochtend, dinsdag 17 februari 2015, rond half acht te Houttuin in het district Wanica zwaar mishandeld door drie overvallers die haar woning hadden weten binnen te dringen. De vrouw zegt op Starnieuws, dat een van de mannen haar uit de garage meesleurde naar de woning, terwijl twee anderen zich in al de woning bevonden. De overvallers zijn vermoedelijk via de achterzijde de woning binnengedrongen.

De overvallers waren gemaskerd en hadden handschoenen aan. Zij hebben Kasto geslagen in haar gezicht, op haar ogen, buik en rug. Ook werd zij met een mes gestoken in haar linkerhand. Ze heeft nu acht hechtingen in die hand. Haar handen werden vastgebonden en haar mond dichtgeplakt. 

De dieven verdwenen met geld, parfum, kledingstukken en sieraden en lieten de vrouw bewusteloos achter. Toen zei weer bij haar positieven was heeft zij om hulp gevraagd en werd de politie ingeschakeld.

Het slachtoffer werd met een ambulance afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. 'De rovers zijn met sieraden, die ik van mijn moeder erfde, er vandoor gegaan. Ook had ik geld ontvangen voor catering en dat geld werd ook meegenomen. Mijn man ging iets over zeven uit huis en ik vermoed dat deze dieven op de loer lagen. Ook waren zij gewapend en hadden zij een dolkmes bij zich. Ik ben zo getraumatiseerd. Zo in de ochtenduren op een klaarlichte dag in mijn woning word ik mishandeld en beroofd. Ik voel mij zo onveilig', aldus Kasto.

Bondsverkiezing bij BOG leidt tot onrust onder leden

Leden accepteren Ronald Hooghart niet binnen het BOG als bondsvoorzitter


Leden van de bond bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zijn ontevreden met betrekking tot de bondsverkiezingen en de aanwezigheid daarbij van de voorzitter van de CLO (Centrale van Landsdienaren Organisaties), Ronald Hooghart. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 17 februari 2015.

In het kader van de nieuwe bondsverkiezingen zijn twee lijsten ingediend, respectievelijk onder David Bakker en onder Hooghart, die de voorzittersfunctie wil overnemen van John Nasibdar, voorzitter van de politieke partij Nieuw Suriname.

De onrust binnen het BOG ontstond nadat Nasibdar Hooghart vroeg om de zaken betreffende de bond te leiden, omdat hij zelf bezig zou zijn met de verkiezingscampagne. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij leden van de bond en een deel van het bestuur. De leden hebben geen bestuursvergadering belegd en vinden dat ze niet gekend zijn op dit punt.

Het lid Bottse stelt, dat de bestuursverkiezingen moeten plaatsvinden en dat Hooghart niets te zoeken heeft op BOG. 'Het BOG lust hem niet', aldus Bottse. Hooghart was ook aanwezig gedurende de 'djoegoe djoegoe' en gaf aan gevraagd te zijn om zaken te komen leiden en over te nemen. 'Ik kan ordenen, want ik doe dingen ordelijk. Ik heb de mensen gesproken en heb een verkiezing uitgeschreven. We hebben de mensen duidelijk laten kiezen en de meerderheid is aan onze kant', aldus de CLO-voorzitter. Er is gekozen door middel van hand opsteken.

Vakbondsman Maikel Sallons zegt, dat men geen verkiezingen houdt middels hand opsteken. Het bestuur is niet geraadpleegd. Hooghart beschuldigde Sallons Srd 45.000 van de CLO in zijn eigen zak gestoken te hebben. Daarop reageerde Sallons, dat Hooghart dat maar moet bewijzen. 'Ik ben nog nooit penningmeester geweest van de CLO, hoe kom ik aan dat geld?', vraagt Sallons zich af.

David Bakker, die een lijst aanvoert, is teleurgesteld. Er is een duidelijke convocatie uitgestuurd om verkiezingen te houden en de lijsten zijn ingediend. 'Verkiezingen geschieden middels een gesloten brief en niet middels het opsteken van de hand', aldus Bakker. Hij weet niet of Hooghart een lijst heeft ingediend. Dat was afgelopen vrijdag nog niet duidelijk. Er was in ieder geval geen sprake van een persoonlijke escalatie tussen Bakker en Hooghart, zegt Bakker vandaag in het Dagblad Suriname.

'De marktmeester heeft zelfs geen geld om een TL-buis te verwisselen'

Standhouders Centrale Markt beweren dat markt in financiële problemen verkeert

RO-minister: 'De standhouders klagen wel vaker'


Standhouders van de Centrale Markt in het centrum van Paramaribo beweren vandaag, dinsdag 17 februari 2015, in het Dagblad Suriname dat zij hun standgeld niet meer bij de marktmeester betalen, maar bij het districtscommissariaat, omdat de Centrale Markt volgens hun mening in financiële problemen is komen te verkeren. 

'De marktmeester heeft geen geld, hij kan zelfs een TL-buis niet verwisselen', beweert een van de standhouders. Het geklaag komt ook vanwege de zogenoemde loperij en de extra kosten die zij moeten maken om het geld te betalen.

'Als de standhouders er problemen mee hebben, dan moeten zij zoals gewoonlijk een groep vormen en bij de president gaan klagen, want dat doen ze vaker', is de reactie van de de minister van Regionale Ontwikkeling (RO), Stanley Betterson. 'Wat de standgelden betreft is het de districtscommissaris (dc) die dat regelt. Er zijn regelingen tussen de dc en de marktmeester over hoe dat gedaan wordt. Bij de dc is een betaaldienst. Daar zouden zij ook moeten kunnen betalen', aldus de bewindsman. Op de bewering van het in financiële problemen raken van de markt wenst de minister geen reactie te geven.

'Op grond waarvan zeggen ze dat? Ze verkopen toch elke dag?', vraagt het hoofd administratie Remond Doorson van het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost zich af. 'De standhouders betalen pas bij de dc wanneer zij een nieuwe vergunning moeten aanvragen. Zij moeten hun standgeld nog steeds bij de marktmeester betalen. Standhouders van de markt verdienen niet, ze hebben nooit geld, dat is wat u altijd hoort. Maar ze rijden in dure auto’s en niemand zegt dat ze de stand niet meer willen hebben. Men gooit allerlei geruchten de ether in. Vroeger was er een beleid waarbij de marktmeester bepaalde dingen mocht doen. Er is nu een behoorlijke administratie van de betalingen. Er is een marktmeester. Als men het niet met hem eens is, kan men altijd naar ons komen om hun beklag te doen', aldus Doorson.

'De standhouders moeten ervoor zorgen, dat de markt draait door die reële standgelden te betalen. Als ze dat niet doen, gaat de markt wel in financiële problemen zijn. Wij gaan de markt niet 100 jaar door blijven subsidiëren. Als het niet draait, dan stort het maar in. Dan hebben ze geen markt meer', aldus Betterson.

Dit jaar geen uitreiking Customer Service Award

'Gebrek aan inzet van bepaalde organisaties in stichting Customer Service Certification'

Uitreiking verschoven naar maart 2016


Dit jaar zal geen Customer Service Award worden uitgereikt. Lucien Naarden, directeur van initiatiefnemer Suriname Yellow Pages, zegt vandaag, dinsdag 17 februari 2015, in het Dagblad Suriname, dat zaken niet gelopen zijn zoals was verwacht. De prijsuitreiking is verschoven naar maart 2016 door. 

Bepaalde bedrijven hadden al een groot aantal nominaties verzameld voor de komende Customer Service Award . Bedrijven als Self Reliance, Roeli’s Lighting, Assuria, Parsasco en een aantal andere kleine bedrijven. Om misverstanden te voorkomen heeft de organisatie bekendgemaakt, dat zij hun lijst van nominaties niet hoeven weg te gooien.

Twee jaar geleden had Suriname Yellow Pages besloten het in deze periode te houden vanwege de hoge kosten. 'We kregen van de minister van Handel en Industrie het verzoek niet te stoppen, want de overheid zou dit zoveel mogelijk sponsoren. In de tussentijd werd de stichting Customer Service Certification opgericht en in die stichting zijn mensen opgenomen van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, de Consumentenbond Suriname, het ministerie van Handel en Industrie en Yellow Pages om de voorbereidingen te treffen. Terwijl men bezig was met alle voorbereidingen werd duidelijk dat bepaalde van de organisaties nauwelijks een input hadden en niet echt meededen. Yellow Pages besloot in november de Award te verschuiven omdat de kosten niet betaald zouden kunnen worden. De periode van november naar maart is te kort, vandaar dat Yellow Pages zichzelf een jaar de tijd heeft gegeven om te kijken wat zij kunnen doen met de award.'

De award, bestaande uit een certificaat en een geldprijs, hangt af van de categorieën medewerkers, professionals, banken, accountantsbureaus en verzekeringsmaatschappijen, de handel, dienstverlening en de horeca.

De Suriname Yellow Pages NV heeft een stichting opgericht om met meer aandacht en meer activiteiten de awards voor te bereiden, maar bovenal om daadwerkelijk te werken aan de ontwikkeling en bevordering van de dienstverlening ten behoeve van de klant.

Met de Customer Service Awards wil de Suriname Yellow Pages NV Surinaamse bedrijven meer in de kijker plaatsen door de meest klantvriendelijke bedrijven in de bloemetjes te zetten. In 2014 was dit evenement aan zijn zevende editie toe en was er een recordaantal genomineerden. Uiteindelijk zal de award-winnaar gedragen worden door de consument.

Chauffeurs partybussen moeten zich houden aan regels: niet teveel passagiers, geen geluidsoverlast en geen muziek met beledigende teksten

Treintjes mogen niet op de openbare weg


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname laat vandaag, dinsdag 17 februari 2015, in een persbericht weten, dat partybussen niet meer passagiers mogen vervoeren dan het aantal dat is aangegeven op het nummerbewijs. Zijn er teveel passagiers in zo'n bus, dan zullen die door agenten uit de feestbus worden verwijderd.

Aan de bestuurder zal voor deze overtreding een boete worden opgelegd.

De muziek die aan boord van zo’n bus wordt afgedraaid mag niet te luid zijn. Er dient hierbij rekening te worden gehouden met de tijdstippen en locaties als ziekeninstellingen en kerken. Ook mag de muziek, die wordt afgedraaid, geen beledigende teksten bevatten. Bij het niet naleven van deze regels zal de politie ertoe overgaan tot het opleggen van boetes.

Over treintjes, die voor kinderfeestjes worden ingezet, laat de politie weten, dat die niet verzekerd en gekeurd zijn om zich op de openbare weg te begeven. De politie zal ook bij de constatering van die overtreding optreden.

Nog steeds wordt grofvuil en ander afval bij Koraal Tabak, Curaçao, gedumpt

(Bron foto: Amigoe)
Omwonenden slaan weer alarm: winkeleigenaren lijken afval te dumpen

Bewoners willen dat milieu-inspectie optreedt


De bewoners van Sta. Catharina, in de omgeving van Koraal Tabak op Curaçao, brengen weer afvaldumpingen onder de aandacht. 'Ditmaal is er een hele display van ’Sony Vaio’ aangetroffen, dit nog geen 50 meter van de ingang van Koraal Tabak. Een hele display, die een winkel blijkbaar niet meer nodig had', aldus de boze bewoners vandaag, dinsdag 17 februari 2015, in de Amigoe.
 
(Bron foto: Computer World)

De bewoners: 'We weten zeker, dat het merk Sony het niet zal waarderen, dat hun naam in verband wordt gebracht met afvaldumpingen. Het interesseert de winkeleigenaren blijkbaar niet, dat hun commerciële activiteiten het eiland achteraf vervuilen met bedrijfsafval. Een snelle search op internet leert dat deze display hoogst waarschijnlijk afkomstig is van ‘Computer World’ van de keten Boolchands. Op hun internetpagina kan men nog de oude foto’s zien met de displays.'

De buurtbewoners doen een oproep aan de milieu-inspectie om hier werk van te maken en de eigenaar te beboeten.

'Het zijn vaak winkeleigenaren en toko’s die hun afval laten dumpen in de natuur. Zowel de winkeleigenaar als de truckeigenaar zou beboet moeten worden voor het dumpen van afval ergens op het eiland, en niet op de daarvoor aangewezen vuilstortplaatsen. Er wordt ook een oproep gedaan aan winkeleigenaren om de bon van de landfill op te vragen voordat er overgegaan wordt tot betaling.'

Vervuiling door Isla-raffinaderij Curaçao ligt nu ook op Europese politieke tafel

Groen Links-Europarlementslid Eickhout wil dat Nederland zijn verantwoordelijkheid draagt


Groen Links-Europarlementariër Bas Eickhout heeft de vervuiling door de Isla-raffinaderij op Curaçao onder de aandacht gebracht van de Europese Commissie, het bestuur van de Europese Unie. Eickhout vraagt maatregelen om ervoor te zorgen, dat de Nederlandse regering zijn verantwoordelijkheid draagt, aldus de Amigoe vandaag, dinsdag 17 februari 2015.

'De Isla-raffinaderij op Curaçao vervuilt de grond, de lucht en het water al decennia lang met giftige stoffen, resulterend in minstens achttien vroegtijdige doden per jaar en een ernstig verlies aan biodiversiteit. Het is bewezen dat de Isla in strijd met de wet handelt, volgens een vergunning met veel minder strenge milieunormen dan in Europa gehanteerd worden. Desondanks is er geen actie ondernomen door de overheid van Curaçao of door de Nederlandse Raad van Ministers', aldus Eickhout.

Volgens de Groen Links-Europarlementariër is er sprake van overtredingen van verschillende bepalingen van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Artikel 3 hiervan vermeldt de zorg van de EU voor het milieu, artikel 198 omschrijft de plicht van EU-landen om zorg te dragen voor de sociale en economische ontwikkeling van overzeese gebiedsdelen, dus ook Curaçao, en artikel 199 noemt expliciet een bijdrage aan investeringen voor die ontwikkeling.

'Met welke maatregelen zal de Europese Commissie ervoor zorgen dat de Nederlandse Raad van Ministers zijn verantwoordelijkheid neemt?', vraagt Eickhout, die behalve politicus ook klimaatwetenschapper is.

De vragen aan de Europese Commissie volgen op de regelmatig herhaalde uitspraak van de Nederlandse regering dat de vervuiling door de raffinaderij pas een Rijksaangelegenheid is als de Curaçaose overheid aantoonbaar en structureel te weinig onderneemt om die vervuiling tegen te gaan.

Dagblad Suriname: AZP mortuarium hanteert tarieven voor extra en 'bijzonder bezoek'

Nabestaanden uit buitenland kunnen buiten reguliere tijden overledenen bezoeken

Voor 'bijzonder bezoek' moet Srd 200 worden neergeteld


Burgers die een overledene in het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) willen bezoeken, moeten Srd 200 betalen zonder daarbij een kwitantie te ontvangen. Dat stelt een burger vandaag, dinsdag 17 februari 2015, in het Dagblad Suriname. 

De directie van het AZP is al enige tijd doende de faciliteiten in het mortuarium aan te passen om het leed van haar cliënten enigszins dragelijk te maken. Al het mogelijke wordt gedaan om het stoffelijk overschot op de juiste manier in koelcellen op te slaan en deze bij bezoek van nabestaanden op waardige wijze te tonen.

Om enigszins ordening te brengen, heeft het mortuarium gemeend de aflegwerkzaamheden zoveel als mogelijk naar de ochtenduren te verplaatsen.

Het bezoeken van een stoffelijk overschot door nabestaanden is gratis en in principe eenmalig. Het kan zijn dat in het proces van rouwverwerking de familie behoefte heeft aan meerdere bezoeken. In zo'n geval kan contact gemaakt worden en kan tegen een kleine vergoeding bij elk extra bezoek het een en ander geregeld worden.

Daarnaast is ruimte gecreëerd voor bijzonder bezoek. Hieronder wordt verstaan dat familie of vrienden uit het buitenland moeten overkomen voor de uitvaartplechtigheid en dat ze in het rouwverwerkingsproces niet tot het moment van de vastgestelde bezoektijden kunnen of willen wachten. Om deze personen tegemoet te komen, is de mogelijkheid gecreëerd om na aankomst in het land een bezoek te brengen aan het mortuarium. Daarvoor moet wel vooraf een afspraak gemaakt worden zodat de ruimte kan worden aangepast voor het bijzonder. De hieraan verbonden kosten worden 'de klant', zo schrijft de krant, in rekening gebracht.

Het tijdstip waarop de klant in het mortuarium zal arriveren, moet op tijd aangegeven worden. De dienstdoende medewerker zal maximaal tot een uur na het opgegeven tijdstip aanwezig zijn. Gemaakte kosten zullen de klant in rekening gebracht worden indien er niet tijdig, dus minimaal twee uren vóór het aangegeven tijdstip, in kennis gesteld wordt van enige wijziging.

De bezoektijden zijn van maandag tot en met vrijdag van twaalf uur tot twee uur 's middags. Het dagtarief voor een koelcel bedraagt Srd 30 per dag voor de eerste vijf dagen en daarna is het Srd 35 per dag. Verder is vastgesteld, dat het tarief voor extra bezoek Srd 2 per keer en bijzonder bezoek Srd 200 per keer.

Rijstboeren Nickerie ontevreden over optreden SPBA-voorzitter Oemraw - Boeren blijven jammeren

Oemraw onder vuur eigen achterban.
'Oemraw brengt boeren nog meer in problemen, wij hebben hem niet nodig'

'SPBA handelt niet namens boeren, maar uit eigenbelang'


'De SPBA-voorzitter (Surinaamse Padieboeren Associatie), Harinanan Oemraw, zit ons alleen maar rotzooi uit te leggen. Hij zet de boeren nog meer in problemen. Wij hebben hem niet nodig', zegt landbouwer Peno Ramsamoedj vandaag, dinsdag 17 februari 2015, in het Dagblad Suriname. 

'Oemraw komt via de media aangeven, dat de opkoopprijs van padie Srd 42.50 is, terwijl de padie wordt opgekocht voor Srd 50. Dit is niet rendabel voor ons om de kosten te dekken. Wij willen met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) praten en niet met de boerenorganisatie SPBA. Want SPBA handelt helemaal niet namens de boeren, maar uit eigenbelang. De minister van LVV is er voor ons allemaal en wij verzoeken hem om te komen praten met ons over de padieprijs. Laat hij ons horen en samen met ons oplossingen bekijken. Wij verbouwen padie en wij krijgen te maken met de problemen. Onder de huidige omstandigheden zie ik het al aankomen dat na dit seizoen al onze woningen op de veiling zullen gaan', aldus Ramsamoedj.

Hij zegt verder, dat indien er geen oplossing komt voor de opkoopprijs, het niet uitgesloten is om dit seizoen weer gezamenlijk met de andere boeren in actie te gaan. Volgens hem zullen zij zich niet meer verenigen in de SPBA, want die heeft zonder enig overleg met de boeren, ingestemd met de LVV-minister over de compensatie van Srd 480 per hectare.

Volgens Ramsamoedj moet er een opkoopprijs van Srd 75 per baal gehanteerd worden als men de rijstsector wil redden.
De SPBA-voorzitter wenste niet te reageren, aldus het Dagblad Suriname.

300 'Community Mailboxen' in Groot Kwartier (Willemstad), Curaçao, niet in gebruik

(Bron foto: José Manuel Dias/NTR-Caribisch Netwerk)
Ruim 300 adressen zitten zonder post, omdat eigenaren sleutel niet ophalen


Van de 1.250 ‘Community Mailboxen’ (CBox) bij het postkantoor op Groot Kwartier in Willemstad, Curaçao, zijn er 300 niet in gebruik, omdat de eigenaren hun sleutel niet hebben opgehaald. Dat zegt Jervhes Josephia van CPost International, aldus het Antilliaans Dagbblad vandaag, dinsdag 17 februari 2015 op gezag van de nieuwswebsite NTR/Caribisch Netwerk.

'We hebben alle eigenaren meerdere keren gevraagd om hun CBox-sleutel te komen ophalen', aldus Josephia. Toch maakt nu slechts 75 procent gebruik van het CBox-systeem en zitten meer dan 300 adressen zonder post.

Het gaat hier om een pilotproject van CPost International. Sinds 1 januari wordt geen post meer bezorgd in de buurten Groot Kwartier, Emmastad en Biesheuvel. Alle post aan de bewoners van deze wijken wordt in de bij hen horende CBox bezorgd die op het terrein van het postkantoor op Groot Kwartier staat.

De bedoeling is dat bewoners via e-mail een bericht krijgen dat er post klaarligt. Toch werkt tot op heden dit melden per e-mail niet. Josephia garandeert dat voor het einde van de maand het e-mailsysteem operationeel zal zijn.

Met de invoering van de CBox hoopt CPost gaandeweg de operationele kosten te verlagen zonder dat dit banen kost. De postbodes zullen ander werk gaan doen zoals het rondbrengen van pakjes. Op dit moment zit CPost in een moeilijke financiële situatie omdat de hoeveelheid brieven drastisch is afgenomen.

Na het pilotproject op Groot Kwartier is het de bedoeling om in maart nog twee Community Mailbox-locaties op te zetten voor de buurten Cas Grandi, Marchena, Suffisant en Souax. In de eerste fase zal het project een half miljoen gulden kosten en bestaan uit drie centrale locaties.

Prestigieuze beurs van NWO voor Curaçaose bioloog De Windt

1.5 Miljoen euro voor 5 jaren onderzoek


Moleculair bioloog Leon de Windt (45) heeft een zogenoemde Vici-beurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De op Curaçao geboren wetenschapper krijgt 1,5 miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 februari 2015.

In totaal hebben 36 wetenschappers uit allerlei disciplines zo’n prestigieuze beurs gekregen van NWO. Er hadden 216 wetenschappers een voorstel ingediend. De laureaten doen onder andere onderzoek naar een flexibel robotpak dat mensen met een verlamming ondersteunt bij het lopen, mysterieuze vernietigingsrituelen in de prehistorie en een eeuwigdurende atoomlaser, die moet leiden tot de ultieme atoomklok.

De Windt is hoogleraar Moleculaire Cardiologie aan de Universiteit Maastricht en doet daar onderzoek naar de genetische oorsprong van hartfalen. Zijn ontdekking van het ‘hartfalen-gen’ twee jaar geleden trok mondiaal de aandacht. Chronisch hartfalen is een sterk toenemende aandoening van de hartspier die leidt tot verlies van bloeddoorstroming in alle organen. Op basis van bevindingen in een vorm van hartfalen, gaan onderzoekers eerst de oorzaak-gevolgrelatie bepalen van moleculen die hartziekten veroorzaken en daartegen nieuwe klassen van medicijnen rationeel ontwerpen.

Vici maakt deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Ze zijn bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. Commissies van gerenommeerde wetenschappers uit verschillende vakgebieden bekijken alle voorstellen en interviewen de aanvragers over hun onderzoeksvoorstel.

Bij het selecteren van voorstellen kijken de beoordelaars onder andere naar de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter, de wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting.

 De Windt kreeg eerder al de Veni- en de Vidi-beurs van NWO.

SoZaVo tekent 'dienstverleningsovereenkomst' met verzekeringsmaatschappen

Melitia Sentelia en Maurice Roemer (Bron foto: SoZaVo)
Assuria, Parsasco, Staatszorg NV en Self Reliance in zee met ministerie


De verzekerings- maatschappijen Assuria, Parsasco, Staatszorg NV en Self Reliance hebben  vorige week op het Kabinet van de vicepresident een dienstverleningsovereenkomst getekend met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). De overeenkomst heeft onder meer betrekking op de uitvoering van artikel 7 lid 3 en 10 van de wet Nationale Basiszorgverzekering, waarin is vastgelegd dat het ministerie de premie geheel of gedeeltelijk betaalt voor bepaalde groepen of categorieën van personen, aldus SoZaVo vandaag, dinsdag 17 februari 2015, in een persbericht.

Bij de ondertekening waren naast vicepresident Robert Ameerali en de vertegenwoordigers van de maatschappijen, ook minister Alice Amafo en de directeur van Sociale Zaken Melitia Sentelia aanwezig. Sentelia tekende namens het ministerie.

SoZaVo stelt, dat het de bedoeling is dat partijen zich zullen inspannen om de toegankelijkheid, de betaalbaarheid en de financiering van de basiszorg in het algemeen te bewaken en te verbeteren.

Het overbrengen van het SoZaVo-bestand naar de verzekeringsmaatschappijen zal geleidelijk plaatsvinden. De overeenkomst met verzekeringsmaatschappij Fatum zal op een later tijdstip worden getekend, aldus Ameerali.

Maurice Roemer, de directeur van Self Reliance, voerde namens de verzekeringsmaatschappijen het woord. Hij verzekerde, dat het sociaal maatschappelijke aspect voorop gesteld zal worden en dat samen met het ministerie gewerkt zal worden naar verdere verbetering van de dienstverlening.

De afgesloten verzekeringen zullen een looptijd hebben van twaalf maanden en eindigen behoudens andere omstandigheden bij het bereiken van de leeftijd van 60 jaar. Betaling van de premie door het ministerie zal volgens de overeenkomst binnen 90 dagen plaatsvinden vanaf de eerste maand waarop de factuur betrekking heeft.

SPA niet tevreden met drie posities op V7 kandidatenlijsten Assemblee

Voorzitter Castelen: 'We laten het grotere belang voorop gaan'


De Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) blijft ontevreden over de aan haar toebedeelde drie posities op de kandidatenlijsten voor De Nationale Assemblee van V7, maar legt zich in het landsbelang erbij neer. 'We laten het grotere belang voorop gaan. De samenleving heeft gekozen voor V7 als nieuwe hoop en we gaan die hoop niet de grond in boren', aldus voorzitter Guno Castelen dinsdag 17 februari 2015 in de Ware Tijd.

De SPA heeft nummer acht op de lijst in Paramaribo, nummer drie in Para en in Sipaliwini nummer vier. De partij had aanvankelijk nummer tien in Paramaribo, maar na gesprekken is geruild met de NPS, die op nummer acht stond.

Castelen zegt het liefst te hebben gewild, dat in Paramaribo alle partijvoorzitters achter elkaar op de lijst waren gekomen. Maar, hij zegt begrip op te kunnen brengen voor de NPS, die aangeeft dat daarmee die partij zetels inlevert, omdat ze sterk is in de kieskring Paramaribo.

De SPA-leider zegt ook benieuwd te zijn of de kiezers de inspanningen en de bijdrage van de SPA zullen omzetten in zetels. 'We zien dit als een testcase.'

Castelen wil geen oordeel geven over de houding die de KTPI heeft aangenomen toen die nog lid was van V7. Hij zegt niet te kunnen beoordelen of V7 imagoschade heeft geleden, omdat de KTPI zich uit de samenwerking heeft teruggetrokken. Hij bestempelt deze ontwikkeling als voorbeeld van de transparantie die V7 voorstaat.

Twaalf arrestaties tijdens carnavalsoptocht Gran Marcha op Curaçao

(Bron foto: Ann Dookie/Facebook)
Politie had hard optreden tijdens carnaval aangekondigd


Tijdens de carnavalsoptocht Gran Marcha op Curaçao afgelopen zondag  zijn twaalf aanhoudingen verricht in het kader van ‘Aktua Robes, Sintie Unbes’. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, dinsdag 17 februari 2015. 

Een zestienjarige jongen werd aangehouden wegens het rijden op een quad zonder geldige documenten in zijn bezit te hebben.

Daarnaast werden arrestaties verricht voor onder meer dronkenschap, marihuanabezit en het rijden op een motor zonder helm.

In twee gevallen betaalden de arrestanten een boete: een boete van 400 gulden voor het beledigen van een politieagent en een boete van 800 gulden wegens het niet bezitten van de papieren van een motor. Er zijn enkele motoren in beslag genomen. De eigenaren kunnen deze na de carnavalsperiode ophalen.

De politie kondigde eerder aan hard op te treden tijdens carnaval. In het kader van ‘Aktua Robes, Sintié Unbes’ worden overtreders gelijk aangepakt. Bij bepaalde delicten vindt er dan geen vervolging plaats als er meteen een boete wordt voldaan op het politiebureau.


Monorath (Nieuw Suriname): 'V7 heeft een goed bod gedaan'

NS-Assembleeleden Monorath en Lachman binnenkort mogelijk in V7

ABOP echter nog niet uit zicht


De Nieuw Suriname (NS)-Assembleeleden Harish Monorath en Premdew Lachman nemen waarschijnlijk binnenkort een beslissing over de vraag of zij zich definitief zullen aansluiten bij de politieke combinatie V7. 'Het gaat om verregaande gesprekken die wij voeren. V7 heeft een goed bod gedaan', aldus Monorath vandaag, dinsdag 17 februari 2015, in de Ware Tijd.

Maar, de ABOP van Ronny Brunswijk is niet geheel uit beeld. 'Het bod van de ABOP is ook royaal en wij kijken daar ook serieus naar.'

Monorath en Lachmon voeren vandaag gesprekken met de leiding van V7 en morgen is het de bedoeling om met de ABOP aan de onderhandelingstafel te zitten, aldus Monorath. De afspraak met Brunswijk moet echter nog bevestigd worden.

Monorath wil niet bevestigen of het wegvallen van de KTPI uit V7 de weg vrijmaakt voor hem en Lachman om zich daar aan te sluiten. 'Het moet wel duidelijk zijn, dat het uitvallen van de KTPI geen invloed heeft op een eventuele samenwerking voor ons in V7-verband. Als wij ons daar aansluiten zal het via de NPS of de VHP zijn en niet in de plaats van de KTPI.'

Nieuw Suriname onder leiding van John Nasibdar heeft de deur voor beide Assembleeleden gesloten. Al lange tijd wordt de interne partijstructuur beheerst door een bestuurlijk geschil tussen Nasibdar en de parlementsleden.

LVV gaat eindelijk aan de slag met rehabilitatie pompgemaal Wageningen

Vernieuwingsplan dateert al van 2003

Ingenieursbureau Ilaco tekent contract voor voorstudie met ministerie - Nieuwe pompen uit India


Met het ingenieursbureau Ilaco Suriname NV in Paramaribo is een contract getekend voor de voorstudie van het project 'rehabilitatie en vernieuwing van het pompgemaal Wageningen'. Hiermee krijgt het plan, dat in 2003 reeds door de overheid was voorbereid, eindelijk zuurstof, aldus Starnieuws en de Ware Tijd vandaag, dinsdag 17 feruari 2015.

Binnen drie weken zal Ilaco een gedetailleerd rapport aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) presenteren voor de totale rehabilitatie van het pompgemaal. Hierin is opgenomen renovatie van het pomphuis maar ook het aanpakken van alle sluizen, bedrading, inham en alles dat bij het gemaal thuis hoort.

Ondertussen komen er volgende week technici uit India om de laatste zaken te bekijken, waarna de opdracht kan worden gegeven aan het bedrijf Kirloskar Brothers Ltd. in India om de nieuwe pompen te fabriceren. Binnen een maand moet het project volledig beschreven zijn, zodat het aan India kan worden gepresenteerd voor financiering uit de kredietlijn van 50 miljoen Amerikaanse dollar, die onlangs is overeengekomen tussen beide overheden.

Als alles volgens planning verloopt staat er over 14 maanden een nieuw pompgemaal te Wageningen dat 17.000 hectare kan bevloeien en waar nodig kan helpen draineren. Met dit project komt er definitief een eind aan het watertekort van boeren in Wageningen en de middenstandspolder.

Het pompgemaal voorziet nu jaarlijks in twee seizoenen irrigatiewater aan ongeveer 12.500 hectare rijstareaal in Wageningen, de Middenstandspolder en de omliggende gebieden, aldus de Ware Tijd.

Het zestig jaren oude pompgemaal is steeds met kunst en vliegwerk aan de praat gehouden en zorgt ook dit seizoen dat boeren al dan niet met kleine vertraging, irrigatiewater hebben.

VRTS: 'Actie SASur tegen de SRS is een onrechtmatige strijd'

'Helaas is er nog geen wetgeving over muziekauteursrechten'


De Vereniging van Radio- en Televisiestations in Suriname (VRTS) noemt de actie van de auteursrechtenorganisatie SASur tegen de Stichting Radio-omroep Suriname (SRS) ‘een onrechtmatige strijd’. De VRTS stelt vandaag, dinsdag 17 februari 2015, in een verklaring, dat het medium daarom ondersteuning toe en roept haar leden op aandacht te besteden aan deze kwestie in de nieuwsuitzendingen en in praat- en actualiteitenprogramma’s. 

'Het gaat hierbij om een proces dat ons allen regardeert', schrijft de VRTS.

De belangengroep merkt weliswaar op, dat de uitspraak tegen de SRS niet dezelfde strekking heeft als een eerder vonnis, waarin de Kantonrechter geoordeeld heeft dat SASur moest bewijzen dat de afgedraaide muziek inderdaad op haar repertoire van beschermde muziek voorkomt. 'In het geval van de SRS is dat niet geval geweest.'

De Stichting Auteursrechten Suriname heeft de Kantonrechter toestemming gevraagd om het terrein van de SRS openbaar bij veiling te verkopen, als compensatie voor de ruim één miljoen Srd die de omroep aan de organisatie verschuldigd is. De rechter doet hierover morgen mogelijk uitspraak.

SASur-advocaat Edward Naarendorp is ervan overtuigd dat Sasur toestemming krijgt. Het enige dat de goedkeuring van de rechter zou kunnen stuiten, is een overeenkomst met betrekking tot de betaling van het verschuldigd bedrag. Maar, inmiddels heeft de SRS bekendgemaakt dat niet zal worden overgaan tot het tekenen van een licentieovereenkomst met SASur.

De VRTS is ook misnoegd over het feit, dat de wetgeving over de muziekauteursrechten nog niet totstandgekomen is. 'Helaas moeten wij ook na vier jaar constateren dat de wetgeving over de muziekauteursrechten ondanks herhaalde verzoeken nog niet is behandeld in De Nationale Assemblee.'

Er is een wet, maar die dateert van 1913, de Wet Auteursrecht: