woensdag 18 februari 2015

Belgische staatssecretaris wil 'sluiproute' voor gezinshereniging aanpakken: gesprek met Nederlandse collega Teeven

(Bron foto: Belga)
Nederlanders met roots in onder andere Suriname verhuizen korte tijd naar België 

'Sluiproute' om verblijfsvergunning partner uit buitenland te verkrijgen


Steeds meer Nederlanders proberen de regels rond gezinshereniging te omzeilen door zich tijdelijk in België te vestigen. Dan vallen ze onder de soepelere Europese regels en niet onder de strengere Nederlandse regels. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil het fenomeen tegengaan, aldus de Belgische nieuwswebsite deredactie.be van de omroep BRT vandaag, woensdag 18 februari 2015.
 
Sinds 2006 zijn de vereisten om een verblijfsvergunning te krijgen voor een partner uit het buitenland in Nederland strenger geworden. Zo moet het koppel een vaststaand minimumbedrag verdienen en moet de partner een inburgeringsexamen afleggen vóór de komst naar Nederland.

Om dat te omzeilen verhuizen Nederlanders, vaak mensen met roots in Turkije, Marokko of Suriname, korte tijd naar België. Niet omdat de regels hier soepeler zijn, maar omdat ze dan als EU-burger worden aanzien en beroep kunnen doen op soepelere Europese regels. Zo is het makkelijker om aan de juiste papieren te raken.

'In ons land bestaat dezelfde regeling', zegt Francken. 'We hebben strengere regels rond gezinshereniging voor eigen burgers. Maar, op het moment dat zij bijvoorbeeld naar Nederland gaan wonen, vallen zij ook onder de EU-regels en moeten ze niet voldoen aan de strenge eisen. Het werkt wederkerig, maar het fenomeen is veel groter vanuit Nederland naar België, dan vanuit België naar Nederland.'

Francken ziet een 'sterke stijging' van het aantal Nederlanders dat op deze manier naar België komt, vooral in Antwerpen en enkele grensgemeenten. Hij gaat er volgende week over spreken met zijn Nederlandse collega, Fred Teeven. 'In Nederland is daar ook heel wat commotie over. Het is daar zeer actueel de laatste dagen'

'We gaan bespreken wat we kunnen doen. Dat zal niet evident zijn, want de Europese regels zijn wat ze zijn. De Europese richtlijn inzake gezinshereniging wijzigen, zal niet makkelijk zijn. Maar we kunnen wel beter aan gegevensuitwisseling doen, zodat we de meest frauduleuze gevallen en mensen die gekend zijn voor criminele feiten ertussenuit kunnen halen. Die samenwerking kunnen we zeker optimaliseren.'

Suriname Taxi Centrale 1660 waarschuwt klanten voor nep 1660-taxi's

Snel groeiend taxibedrijf geplaagd door gele nep-taxi's


Ze zijn inmiddels een bekende verschijning geworden in Suriname: de opvallende, mooie, taxi's van het bedrijf Suriname Taxi Centrale (STC) 1660, gevestigd in de Kankantriestraat in Paramaribo. Maar, populariteit lijkt bepaalde personen op het idee te brengen om ook de weg op te gaan in een geel gelakte auto en zich voor te doen als zijnde een taxi van STC 1660. Zij maken misbruik van de populariteit van het taxibedrijf, waardoor ze zelfs het bedrijf schade zouden kunnen berokkenen.

STC 1660 heeft daarom vandaag, woensdag 18 februari 2015, onderstaande waarschuwing gepubliceerd:

De Amigoe: 'Moordaanslag gepland op minister van Justitie op Curaçao'

Beveiliging van minister Navarro zou zijn opgevoerd


Minister Navarro van Justitie op Curaçao zou tijdens het carnaval worden geliquideerd. Dat meldt de Amigoe in haar middageditie van vandaag, woensdag 18 februari 2015.
 
De krant schrijft over informatie te beschikken waaruit zou blijken, dat twee Venezolaanse huurmoordenaars het op hem gemunt zouden hebben. Maar, de minister van Justitie was niet aanwezig op het carnaval.

Volgens de krant is de beveiliging van Navarro aangescherpt. Zelf wil de minister geen commentaar geven.

Opiniepeiling NIKOS-Apintie: 2 zetels voor NDP in Commewijne en 1 voor V7

Veel kiezers weten nog niet op wie ze stem uitbrengen


Uit een afgelopen weekeinde gehouden opiniepeiling van het onderzoeksbureau NIKOS (Instituut voor Kaderontwikkeling in Suriname) in samenwerking met de zender Apintie blijkt, dat in Commewijne twee zetels voor de Nationale Democratische Partij (NDP) zouden zijn als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. V7 zou een zetel krijgen, terwijl een groot deel van de kiezers nog niet weet op wie het gaat stemmen.

In dit district heeft ook IDOS een peiling gehouden voor de Times of Suriname. De resultaten worden volgens directeur John Krishnadath gepubliceerd, wanneer in meerdere districten de peiling is afgerond, zo bericht Starnieuws woensdagavond 18 februari 2015.

Zware kritiek Democratische Partij op Curaçao op beleid ministers Whiteman en Palm

Whiteman door de DP onder vuur genomen.
PD: In Staten en regering wordt met arrogantie politiek bedreven

'Palm en PAIS zijn alleen maar bezig vrienden te benoemen op bepaalde posten'


Er moet hard worden gewerkt om de huidige slechte sociale situatie van Curaçao om te zetten in een betere. De Democratische Partij (DP) op Curaçao zegt bezorgd te zijn over deze situatie, omdat het er niet op lijkt dat de huidige politici in staat zijn het tij te keren. Zowel in de Staten als in de regering wordt op een traditionele manier politiek bedreven, met arrogantie, geen besef van wat er speelt onder het volk en geen ferm, transparant en stabiel beleid, aldus de partij DP. Dat bericht de Amigoe vandaag, woensdag 18 februari 2015.
 
De DP onderbouwt haar stelling aan de hand van een analyse van het beleid van de ministers Ben Whiteman (Gezondheid, Milieu en Natuur, PS) en Stanley Palm (Economische Ontwikkeling, PAIS). Volgens de DP brengt Whiteman met zijn beleid alle sectoren die onder zijn verantwoordelijkheid vallen in de problemen, terwijl Palm en zijn partij alleen maar bezig zijn om ‘vrienden’ te benoemen op bepaalde posten.

De DP vraagt zich af waarom Jan Huurman niet permanent werd aangesteld als Inspecteur Gezondheidszorg voor Curaçao. Hoewel hierover nooit duidelijkheid werd verschaft, aldus de DP, komt de partij tot de conclusie, dat Whiteman een persoonlijke voorkeur had voor een andere inspecteur.

Ook wijst de DP op de beslissing van Whiteman om Shut, aan de noordkant af te sluiten zodat er geen rioolwater meer geloosd kan worden in zee. 'Shut wordt afgesloten. Wat dan?' Het is al lange tijd bekend dat Shut moet worden afgesloten, aldus de DP, maar volgens de partij heeft Whiteman niets gedaan om het probleem aan te pakken.

Dat de overheid door de rechter is bevolen om de Taams Kliniek 1,8 miljoen gulden uit te betalen, is volgens de DP een ander voorbeeld van het ontbreken van de wil bij de overheid om tot een oplossing te komen. Dat Whiteman in beroep wil gaan tegen het vonnis is een blijk van arrogantie, aldus de DP. Volgens de partij kan de minister beter zijn tijd steken in het voeren van dialoog om tot een oplossing te geraken.

Tevens lijkt het de DP alsof Whiteman niet leert van zijn fouten. Na een tik op de vingers te hebben gekregen van de rechter, begaat de minister dezelfde fout bij de Capriles Kliniek, zegt de partij. Ook hier vindt de DP dat Whiteman met dialoog de problemen kan oplossen.

Dat Whiteman tegen het advies van adviseur corporate governance SBTNO toch de door hem voorgedragen kandidaat voor de post van president-commissaris bij vuilverwerkingsbedrijf Selikor gaat benoemen, doet de DP zich afvragen waarom de overheid SBTNO in het leven heeft geroepen en waarom Whiteman om advies vraagt. 'Als hij toch al wist dat hij iemand van de partij of een goede vriend gaat benoemen.'

Ook het niet prolongeren van het contract van de directeur van Curaçao Airport Holding (CAH) roept vragen op bij de DP. 'Minister Palm heeft gezegd dat hij geen uitleg hierover moet geven, omdat het contract afloopt. Dit is een blijk van arrogantie van de minister.'

De DP stelt dat CAH een overheids-nv is, dus is de bevolking van Curaçao de eigenaar. Als Adriaens niet goed heeft gefunctioneerd, dan heeft de bevolking het recht om te weten wat er gaande is, meent de partij. Het lijkt erop, aldus de DP, dat Palm en Whiteman hetzelfde zijn, want de indruk wordt gewekt dat Adriaens moet wijken voor ‘vrienden’ van Pais. 'Als dat niet zo is, moet Palm daar uitleg over geven.'

De DP roept Palm daarom op om alsnog openheid van zaken te geven, want dat is hij het volk verschuldigd. Als Adriaans goed heeft gefunctioneerd, vraagt de partij zich af waarom hij voor een ander moet wijken.

Buschauffeurs gaan elkaar te lijf op Van 't Hogerhuysstraat

21-Jarige chauffeur steekt collega diverse keren


Buschauffeur Argill M. (21) heeft gisteren zijn 20-jarige collega C.D. ernstig verwond met een scherp voorwerp. Het slachtoffer moest voor medische behandeling worden opgenomen in een van de ziekenhuizen. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 18 februari 2015.

De verdachte en het slachtoffer leefden al enige tijd in onmin met elkaar. Zij kwamen elkaar gistermorgen tegen in de Van’ t Hogerhuysstraat. 

Argill M. heeft C.D. ettelijke keren gestoken. M. is hangende het onderzoek in verzekering gesteld en het steekwapen werd in beslag genomen.

Suriname krijgt drie internetproviders erbij

Drie nieuwe internetaanbieders richten zich op draadloze diensten


Suriname is drie internetdienstverleners rijker. Het gaat in eerste instantie om draadloze internetleveranciers. 'Het streven van de regering Bouterse-Ameerali is erop gericht om kwalitatief goede internetverbindingen voor heel Suriname te hebben tegen betaalbare prijzen. De gemeenschap wacht op nieuwe diensten', aldus minister Falisi Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Hierover berichten vandaag, woensdag 18 februari 2015, onder andere de Ware Tijd en het Dagblad Suriname.

Het gaat om ParboNet, dat al geruime tijd op de Surinaamse markt actief is, en de nieuwe spelers Alpha Content (AC) en City Broadcasting Communication en Publication (CBCP). Zij mochten gisteren hun vergunningen uit handen van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) in ontvangst nemen. Deze drie ondernemingen zullen nu samen met het Telesur internetdiensten aanbieden aan de gemeenschap.

Zowel AC als CBCP zijn, evenals ParboNet, van plan al in rond maart/april draadloze internetdiensten aan de samenleving te leveren. 'Tegen eind maart zullen wij reeds zover zijn om te voorzien in drieduizend aansluitingen in zowel het binnenland als het kustgebied', stelt CBCP-topman Iric Biervliet.

Ronnie Brunswijk, wiens politieke partij ABOP de scepter zwaait binnen TCT, zegt dat internet en ICT-mogelijkheden essentieel zijn voor de ontwikkeling van een land. 'De president van de Verenigde Staten heeft zelfs aangegeven dat de zaak gratis beschikbaar moet zijn voor de gemeenschap en dat de overheid ervoor moet betalen.'

Fardien Pierkhan, directeur van Alpha Content, is bijzonder blij met het ontvangen van zijn vergunning. Volgens Pierkhan heeft hij ongeveer twee jaar geleden het idee gehad om na te gaan wat de behoefte in Suriname was voor nog een ISP (Internet Service Provider). Uiteindelijk nam hij het besluit om ervoor te gaan. Alpha Content gaat zich richten op het bieden van internetdiensten thuis. Volgens Pierkhan betekent dit in eenvoudige taal, dat iedereen een internetaansluiting nu ook bij hun kan aanvragen, indien die bijvoorbeeld geen ADSL of 4G aansluiting heeft.

Pierkhan is ook directeur van Digital Broadcasting Communications (DBC). DBC is een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het aanbieden van signalen voor digitale televisie, waarvoor geen schotel en internet nodig is maar alleen een UHF antenne en een vast abonnement per maand. 

Nog geen uitspraak in rechtszaak SASur tegen de SRS

Rechter heeft partijen achter gesloten deuren gehoord

 
De rechtszaak van de Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) tegen de SRS is door de rechter vanochtend, woensdag 18 februari 2015, uitgesteld tot nader orde. De rechter heeft vandaag geen uitspraak gedaan over de vraag of de bezittingen van de SRS op de veiling komen. Zij heeft partijen aangehoord achter gesloten deuren. 

'Wij zullen deze volksvijandige stichting elimineren met de rechtsgeldige middelen en mogelijkheden', zegt coördinator Edwin Geffery van het protest, dat overigens niet het door de SRS verwachte massaprotest is geworden, vanochtend bij de rechtbank. Hij beweert, dat de zaak uitgesteld is mede door de protestdemonstratie. Natuurlijk werd hem niet door het journaille gevraagd waarom hij vindt dat SASur 'volksvijandig' is en 'geëlimineerd' moet worden. Dergelijke uitspraken rieken naar opruiing.

Vivian Gordon, voorzitter van de Raad van Toezicht bij de SRS, zegt dat het protest later op de dag zal worden geëvalueerd. Er zullen stappen gezet worden om te komen tot een duurzame oplossing.

Gordon beweert, dat SASur van de onderhandelingstafel is weggelopen. 'Wij zijn altijd bereid om te praten, dat is de juiste weg.' Hij is opgelucht dat nu geen uitspraak is gekomen. Dit geeft ruimte om de verdere strategie te bepalen.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Abortus wordt sinds 1999 gedoogd op Curaçao

(Bron foto: Paradise FM)
Zo'n tien artsen op eiland voeren abortussen uit onder gedoogbeleid


Abortus is op Curaçao nog steeds wettelijk verboden. Toch wordt bijna de helft van de zwangerschappen voortijdig afgebroken. Dat zei huisarts Adriana Boersma in het programma ‘Wat een Week!’ op Paradise FM, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 18 februari 2015. 

De ongeveer tien artsen die abortussen uitvoeren lopen weinig risico, want er is een gedoogbeleid afgesproken. Het lijkt merkwaardig, zo schrijft de krant,dat er dan toch vrouwen zijn die illegale pillen slikken, zoals vorige week naar buiten kwam.

Boersma legt uit wat de mogelijkheden zijn als een zwangere vrouw zich meldt bij de huisarts voor een abortus. 'Je eigen huisarts zal je doorverwijzen naar een arts die abortussen doet.' Binnen een paar dagen wordt er dan een afspraak gemaakt. 'Dan is er de mogelijkheid om de zwangerschap af te breken door middel van curettage, wat ze hier limpiesa noemen, of door middel van pillen.' Bij een limpiesa wordt er een buisje door de vagina in de baarmoeder gebracht die dan wordt leeggezogen.

In 2009 werden er naar schatting 1.500 abortussen uitgevoerd op Curaçao, bijna de helft van het totaal aantal zwangerschappen. Boersma wijst de veronderstelling af dat het alleen om jonge meisjes gaat. 'Ongeplande zwangerschappen komen voor tussen 13 en 47 jaar. De gemiddelde leeftijd is 26 jaar. Het kan iedereen overkomen.'

Op abortus staat volgens de wet zes jaar gevangenisstraf, aldus Boersma. 'Maar in 1999 is door de toenmalige Officier van Justitie en de toenmalige inspecteur van Volksgezondheid een gedoogbeleid ingesteld.' Daarbij is bepaald, dat als de abortus wordt uitgevoerd volgens internationale regels er geen strafvervolging wordt ingesteld. Boersma vindt het merkwaardig, dat de vrouw in die regeling niet wordt genoemd. Maar, er zijn geen gevallen bekend van vrouwen die worden vervolgd voor het plegen van abortus.

De illegale pillen komen volgens de huisarts uit Santo Domingo. 'Daar is het totaal verboden en de vrouwen regelen het zelf. Die nemen die cultuur mee naar Curaçao. Ze weten niet dat er hier betere mogelijkheden zijn. En er zijn vrouwen op Curaçao wiens huisarts niet wil doorverwijzen naar een abortusarts en die worden een beetje het bos ingestuurd. Die komen terecht bij deze mensen.'

Ondanks het gedoogbeleid stuit het Boersma tegen de borst dat vrouwen ‘iets crimineels’ moeten doen, terwijl een man dat nooit kan overkomen. De arts is al sinds 1990 bezig met onderzoek naar abortus op Curaçao. 'Het was in die tijd erg vrouwonvriendelijk.' Een wettelijke regeling is hoog nodig, vindt ze, ook al gaat het nu al veel beter. Maar, daarvoor is de politiek aan zet. De minister van Volksgezondheid is op de hoogte van de cijfers en onderzoeken. 'De politiek moet beslissen of we deze discussie aangaan.'

Assembleevoorzitter maakt meteen werk van petitie SASur stop te zetten: veiling SRS moet voorkomen worden

Simons bestudeert de zaak SASur met juristen


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft vanochtend, woensdag 1 februari 2015, demonstranten en organisaties die te maken hebben met auteursrecht beloofd, dat zij onmiddellijk werk van zal maken om na te gaan hoe het mogelijk is, dat de kwestie van muziekauteursrechten weer is opgelaaid. 

Zij had gedacht, dat deze zaak achter de rug was, na eerdere acties die ondernomen zijn. Het ministerie van Justitie en Politie heeft de beschikking van de Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) ingetrokken. SAsur is licentiehouder en kan toch doorgaan om via de rechter beslag te laten leggen op mediabedrijven, aldus Starnieuws,

De Surinaamse Artiesten Vereniging, de Vereniging van Surinaamse Organisatoren en de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname hebben een petitie overhandigd aan Simons. Zij vragen om SASur stop te zetten. Door de activiteiten van SASur zouden volgens de indieners van de petitie ondernemingen in gevaar komen. Door dreigende sluiting van mediabedrijven zou de gemeenschap worden geschaad.

De indieners vragen De Nationale Assemblee om zo snel mogelijk ordening en regulering te brengen. Aangedrongen wordt op transparantie en verantwoording door SASur.

Simons zei, dat ze samen met juristen bezig is de zaak te bestuderen. Naast de intrekking van de beschikking moesten nog meer maatregelen getroffen worden. De Assembleevoorzitter onderzoekt of wettelijke regels aangepast moeten worden.

Over de op handen zijnde veiling van SRS, zei Simons dat dit voorkomen moet worden.

Tante Es heeft eindelijk haar eigen programma op Nederlandse televisie

'Dat ding van Tante Es' zaterdagavonden op tv

(Bron foto: NTR)

Tante Es krijgt haar zin en heeft eindelijk haar eigen programma op de Nederlandse televisie. Een eigen show op de zaterdagavond: Dat ding van Tante Es. 

Tante Es was in Raymann is Laat en later in zo:RAYMANN, de ongekroonde koningin van het programma. Mensen hadden het een dag later nóg over haar spraakmakende vragen, waarmee ze elke gast, van minister-president tot internationale popster, op haar veranda wist te verrassen.

Vanaf 7 maart viert Tante Es elke zaterdagavond feest. En feest betekent bij Es lekker eten, live-muziek en veel gezellige gasten.

Op haar eerste feestje, zaterdag 7 maart, ontvangt Tante Es niemand minder dan onze minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de toppers Gerard Joling, René Froger en Jeroen van den Boom.

Later in het seizoen ontvangt zij op haar erf in Rotterdam onder andere Alexander Pechtold, Frans Bauer, Angela Schijf, Dré en Rox Hazes, Martijn Fischer, minister Ploumen, Trijntje Oosterhuis, Ronald de Boer, Willeke Alberti, Emile Roemer, Humberto Tan en Jack van Gelder.

Uitzending: vanaf zaterdag 7 maart 2015, wekelijks om 22.00 uur, NPO 1

Somohardjo (PL): 'Scenario van NDP om met ABOP verkiezingen in te gaan'

Pertjajah Luhur-voorzitter: 'NDP is wel degelijk ethnisch gestoeld'


‘Het is slechts een scenario van de NDP om apart met de ABOP de verkiezingen in te gaan,’ zegt Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo woensdag 18 februari 2015 in het Dagblad Suriname. Volgens Somohardjo is de NDP wel degelijk etnisch gestoeld. Dat de partij een nationale partij is, wordt slechts met de mond gepropageerd. 

De voorzitter van de PL zegt, dat de NDP haar kiezers van Hindostaanse komaf het gevoel geeft dat zij geen samenwerking meer wenst met de ABOP. ‘Omdat de ABOP wordt gezien als een partij van rovers en overvallers.’ Een samenwerking met de PDO van Waldi Nain is bedoeld om Javaanse stemmen af te troggelen. De ABOP op haar beurt heeft als taak om stemmen van de BEP zoveel mogelijk af te pikken.

Volgens Somohardjo is het logisch, dat indien de NDP de ABOP niet meer wenst, de ministersposten die door ABOP bekleed worden, weer in de boezem van de NDP komen. Maar, dit gebeurt niet. De ABOP heeft alle mogelijkheid om via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting tal van sociale uitkeringen te geven aan burgers in ruil voor de ABOP-stemmen. Dit scenario heeft Somohardjo al lang door en waarschuwt kiezers om er niet in te trappen, aldus de krant.

Somohardjo zegt ook, dat de NDP slechts met de mond propageert dat hun partij niet etnisch is. ‘Alle Javanen die buitenlandse posten bekleedden zijn weggehaald.’ Ook de Surinamers van Javaanse komaf die op directeursposten waren geplaatst moesten het veld ruimen nadat de PL uit de MegaCombinatie werd gezet.

En het is publieksgeheim, dat de NDP niet lang geleden probeerde de NPS uit de V7 af te troggelen voor het vormen van een grote blok, aldus Somohardjo. Bij de afgelopen verkiezingen had huidig minister Rabin Parmessar van Openbare Werken ook aan kiezers van Hindostaanse afkomst voorgehouden, dat hij de president van het land zou worden indien de personen op hem zouden stemmen. Maar, het eerst geformeerde ministersteam had volgens de PL-voorzitter slechts minister Wonny Boedhoe van Financiën als ‘Hindoestaans’ gezicht.

NPS-voorzitter geen voorstander eenmansfractie Kensenhuis in parlement

Rusland: 'Bepaalde uitspraken Kensenhuis hebben partij in problemen gebracht'


NPS-voorzitter Gregory Rusland zegt vandaag, woensdag 18 februari 2015, in het Dagblad Suriname, dat hij geen voorstander is dat NPS-parlementariër Patrick Kensenhuis een eigen fractie binnen De Nationale Assemblee (DNA) gaat vormen. Volgens de politicus behoort de zetel, die momenteel door Kensenhuis wordt ingevuld, de NPS toe en zou zo een stap nimmer door de partijleiding geaccepteerd worden. 

De NPS-structuren binnen Para beweren, dat gedragingen van Kensenhuis al geruime tijd in de gaten worden gehouden. Het Assembleelid zou zogenaamd ‘flirten’ met de Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse.

Rusland zegt, dat hij echter geen uitlatingen wil doen over de zogenaamde flirtpartij van Kensenhuis, maar dat hij toegeeft dat bepaalde uitspraken van het assembleelid de groene partij de laatste tijd in de problemen heeft gebracht.

Kensenhuis stelt, dat hij nog nadenkt wat zijn volgende stap zal zijn. Assembleelid Ruth Wijdenbosch heeft eerder in het actualiteitenprogramma Rashied Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal (KAAK) verklaard, dat Kensenhuis twijfels heeft over zijn herkandidering. Dit zou mogelijk de reden kunnen zijn waarom hij aansluiting zoekt bij andere partijen.

Volgens Rusland zou hij op dit moment niet kunnen aangeven welke mensen precies gekozen zullen worden om de posities op de verschillende lijsten in te vullen. ‘Wij wachten de onderhandelingen binnen de V7 af, waarvan de afronding op maandag 23 februari is. Vervolgens zullen de samenwerkende partijen kijken welke plaatsen zij hebben gehad en wie zij zullen voordragen.’

Volgens Rusland werkt de NPS met informatie welke verkregen wordt uit het veld en verschillende afdelingen van de partij. Op basis van deze verkregen informatie stuurt het hoofdbestuur van de partij een voorstel naar het congres, waarna deze aangeeft of akkoord wordt gegaan of niet.

Over het algemeen vindt de NPS-voorzitter, dat Kensenhuis wel een goede prestatie in de afgelopen vier jaar heeft geleverd. Volgens hem is er nu een situatie waarbij er zoveel gezegd wordt en hij wil geen nieuwe elementen eraan toevoegen om de zaak onoverzichtelijk te maken.

Installatie granman Bono Velantie van Aucaners in Poeketi uitgesteld

Overlijden twee dignitarissen Tapanahoni leidt tot uitstel

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
 
Door het overlijden van twee dignitarissen van Tapanahoni is de installatie van granman Bono Velantie van de Aucaners in Poeketi uitgesteld. Het gaat om hoofdkapitein Da-Losoe van Bananoe, een dorp dichtbij Stoelmanseiland, en kapitein Polime Misiedjan van Moitaki, Drietabbetje. De dignitarissen zijn respectievelijk zaterdag en dinsdag begraven. Dit zegt kapitein Johan Djanie van Drietabbetje vandaag, woensdag 1 februari 2015, in de Ware Tijd.

De gasten die werden verwacht bij de installatie zouden zich vanaf zondag melden in Poeketi en de granman zou binnen twee dagen geïnstalleerd moeten worden. Hieraan voorafgaand zouden een krutu en enkele rituelen moeten worden gehouden.

'De mensen zijn vanwege het overlijden van de twee mannen nog niet naar Poeketi gegaan. Misschien zal dat vanaf dinsdag gebeuren', aldus Djanie, die ook lid is van het kabinet van de granman.

Hij verwacht dat de datum voor de installatie van de granman na het weekeinde bekend zal zijn. 'De mensen moeten dat op kort termijn weten, want straks gaan ze zeggen dat we ze voor de gek houden.'

Velantie is de opvolger van Matodja Gazon die in december is overleden.

Minister Leilis in gesprek met Bond van Leraren

Herwaardering leerkrachten nog steeds onderwerp van discussie

BvL-voorzitter Valies hoopt dat situatie niet escaleert


Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken heeft de Bond van Leraren (BvL) voor vandaag, woensdag 18 februari 2015, uitgenodigd voor een gesprek. Hoewel het onderwerp van de bespreking niet is genoemd, gaat bondsvoorzitter Wilgo Valies ervan uit, dat er zal worden gesproken over de herwaardering van leraren. De vakbond is al ruim twee jaar bezig met positieverbetering van de doelgroep.

Het BvL-bestuur heeft gisteren de 'shopstewards' geïnformeerd over de ontstane situatie. De 'shopstewards' op hun beurt hebben de gevoelens vanuit het veld gedeeld met het bestuur, aldus Starnieuws.

 'Er mag worden gesteld dat de leraren niet langer tegen deze situatie willen aankijken en hopen dat er vandaag resultaat uit de bus komt', stelt Valies. Zelfs het bestuur wordt door de leraren kwalijk genomen, dat zij de overheid zoveel tijd geeft. Valies hoopt niet dat de situatie escaleert. 'Het bestuur doet er alles aan dat dat niet gebeurt.'

Leraren hebben zich positief opgesteld en de vakbondsman hoopt dat er een oplossing komt naar tevredenheid. 'We moeten spoedig resultaat boeken vooral met het oog op de aanstaande verkiezingen.'

Hij verwacht, dat als de echte politieke drukte begint en er geen oplossing is, het dan een moeilijke situatie wordt. 'Als het werk wordt neergelegd dan is het net iets teveel geworden voor de leraren, want het geduld raakt op.'

Na het gesprek vandaag met minister Leilis wordt een dag geprikt om de leden te informeren.

Nederlandse scheepsbouwer Damen vestigt zich op Curaçao

(Bron foto: Damen)
Damen vestigt werf aan Pletterijweg te Parera

Onderhoud en reparatie sleepboten van Damen in regio


Het Nederlandse scheepbouwconcern Damen Shipyards Group in Gorinchem komt naar Curaçao. Op een stuk terrein van havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA), wat in een concessie is toebedeeld aan Nederex, zal Damen een kleine werf beginnen. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 18 februari 2015.

Alhoewel de handtekeningen nog niet zijn gezet, heeft de krant uit meerdere bronnen vernomen dat de komst aanstaande is. Naar verluidt zal de scheepsbouwer, met meer dan dertig werkmaatschappijen in binnen- en buitenland, een werf beginnen om hier vooral onderhoud en reparatie uit te voeren voor sleepboten van de bouwer in de regio. De werf wordt gerealiseerd op een stuk grond aan de Pletterijweg te Parera, wat in een concessie is uitgegeven aan Nederex.

Nederex verhuurt het op zijn beurt weer aan Damen. De concessie werd aan het Curaçaose bedrijf afgegeven door de havenautoriteit CPA. De vergunning is verstrekt voor twintig jaar, waarin onder meer is vastgesteld dat Nederex kleine schepen tot 2.000 ton zal gaan repareren. Dit om de Curaçaose Dokmaatschappij (CDM) niet in de weg te zitten. De twintigjarige concessie ging in per 1 januari 2013 en vervalt daarmee op 31 december 2032. Met het afgeven van de concessie zouden 25 extra werkplekken worden gecreëerd. Om het werk te mogen doen, betaalt Nederex aan CPA vanaf dit jaar 100.000 gulden.

Damen laat bij navraag weten niets te kunnen zeggen over eventuele activiteiten op Curaçao. 'Het is Damens beleid om op geen enkele wijze commentaar te geven op haar commerciële ondernemingen die wel of niet plaatsvinden. In het algemeen is er bij commerciële procedures veelal een verbod om wat voor onthullingen dan ook te doen: klanten en partners eisen vaak volledige vertrouwelijkheid. Daarom geven we geen commentaar op zulke processen.' De directie van Nederex was onbereikbaar voor nadere toelichting.

Uit andere bronnen wordt vernomen, zo schrijft de krant, dat de verwachting is dat over enkele weken, gefaseerd, meerder intentieverklaringen zullen worden getekend.

Damen is een bekende bouwer en leverancier van sleepboten, onder andere aan het Curaçaose havenbedrijf CPA, in de wijde Caribische en Latijns-Amerikaanse regio. Vanuit het Schottegat kunnen de klanten straks diensten worden geboden. Dat is ook goed voor de reputatie van Curaçao als logistiek centrum, aldus het Antilliaans Dagblad.

Pertjajah TV maakt reclame voor 'car audio battle' terwijl nog geen vergunning is verleend

Districtscommissaris Miranda: 'Eigenaar terrein NV Havenbeheer moet toestemming verlenen'

'Ik kan niet voorbij gaan aan vonnis rechter, er is geen sprake van partijpolitiek'

 
Pertjajah Televisie maakt al enige tijd reclame voor een zogenoemde 'car audio battle' op 28 februari op het terrein van het partijcentrum van de Pertjajah Luhur (PL), terwijl er nog geen vergunning voor het evenement is aangevraag, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 18 februari 2015.

Terrein is eigendom van NV Havenbeheer.
Districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo-Noordoost heeft gisteren een spoedbrief verzonden aan het hoofdbestuur van de Pertjajah Luhur (PL). Hierin staat, dat alleen onder voorwaarden vergunningen verstrekt zullen worden aan de PL om aan de Mangrovelaan activiteiten te organiseren. Miranda verwijst naar een recent rechterlijk vonnis, waarin is bepaald, dat het terrein van de PL eigendom is van de NV Havenbeheer.

De PL moet haar terrein binnen tien maanden ontruimen. De districtscommissaris is bereid vergunning te verlenen aan Pertjajah TV, maar alleen als er toestemming is van de eigenaar, NV Havenbeheer, om activiteiten te organiseren.

'Dit heeft niks met partijpolitiek te maken. Ik kan niet voorbij gaan aan het vonnis van de rechter. Als het terrein aan iemand anders toebehoort, kunnen er zonder toestemming van de eigenaar geen festiviteiten worden gehouden', stelt Miranda.

Hij zegt zich ervan bewust te zijn, dat hij ervan beschuldigd zal worden politiek te bedrijven, 'maar dit is niet het geval.' Miranda zegt, dat zonder vergunning te hebben aangevraagd, er reclame wordt gemaakt. Daarnaast is de politie nog steeds bezig met het opsporen van accu's die gestolen zijn van telecommunicatiebedrijven. Bij een eerdere 'car audio battle' bleek, dat enkele deelnemers zich schuldig gemaakt hadden aan diefstal en heling. De politie heeft tien personen in verzekering gesteld en meer dan 90 accu's zijn in beslag genomen.

Miranda zegt bereid te zijn mee te werken aan een spoedvergunning indien de PL kan aantonen, dat ze gerechtigd is om activiteiten te houden op het terrein. Dit geldt ook voor politieke bijeenkomsten waarvoor een vergunning nodig is.

KLM-vlucht van 17 februari naar Schiphol dag vertraagd

Technisch probleem houdt Boeing 747-400 aan de grond


De KLM-vlucht van gisteravond van de Johan Adolf Pengelluchthaven naar Schiphol kon niet vertrekken. Door een technisch probleem is de vlucht een dag uitgesteld. Dat laat de luchtvaartmaatschappij vanochtend, woensdag 18 februari 2015, weten.
 
De KLM laat weten, dat de nieuwe vertrektijd van de Boeing 747-400 nu gepland is voor vanavond om half negen. De incheck balie is geopend van half zes tot zeven uur.

KLM heeft de passagiers die niet in Suriname wonen, ondergebracht in hotels. De maatschappij biedt haar excuses aan voor het ongemak welke de vertraging veroorzaakt kan hebben. De luchtvaartmaatschappij stelt, dat veiligheid te allen tijde de hoogste prioriteit is.

SRS, artiesten, showorganisatoren en VRTS de straat op tegen SASur: massa lijkt thuis te blijven

SASur-voorzitter Ramlal: 'Er worden persoonlijke aanvallen geopend en sentimenten worden bespeeld''SRS stuurt aan op bestuurlijke ongehoorzaamheid'


De Stichting Radio Omroep Suriname (SRS), artiesten, showorganisatoren, de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname hebben opgeroepen om vanochtend, woensdag 18 februari 2015, een protestdemonstratie te houden bij het Kantongerecht. Daar dient een rechtszaak waarin de Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) verzoekt de bezittingen van de SRS te kunnen veilen. De partijen hebben onderling geen overeenstemming bereikt om de auteursrechtenkwestie onderling op te lossen. Dit bericht Starnieuws.

De SRS is de mening toegedaan dat SASur met onredelijke eisen komt. Prim Ramlal, voorzitter van SASur, zegt dat niet meer verder met elkaar gesproken kon worden, omdat SRS te weinig zou willen betalen. Ramlal vindt, dat hoewel de SRS zegt dat het niet gaat om de rechter te beïnvloeden, er klare taal is gesproken. Guno Ravenberg, lid van het management team van de SRS, heeft gesteld dat de lont aangestoken wordt.

Ramlal vraagt zich af of op deze wijze omgesprongen wordt met de rechtsstaat. Hij stelt, dat de rechter een uitspraak heeft gedaan. Volgens SASur wordt belet dat organisaties zich vrijelijk kunnen bewegen met een vonnis in de hand. Hij vindt dat er persoonlijke aanvallen worden geopend en sentimenten worden bespeeld. Ramlal meent, dat de overheidsorganisatie duidelijk aanstuurt op burgerlijke ongehoorzaamheid. Aan de andere kant stelt de SRS ,dat het radiostation van het volk is en daarom de massa haar kracht moet tonen. Benadrukt wordt dat het om een vreedzame protestactie gaat.

Aanwezigen wordt gevraagd een petitie te ondertekenen die aan het parlement aangeboden gaat worden.

Edwin Geffery, presentator bij de SRS, die het protest coördineert, zegt op Starnieuws, dat het gaat om een signaal. De maatschappij wordt volgens hem ontwricht door SASur, zonder aan te geven op welke wijze dat dan zou gebeuren. 'Maar, wij zullen bewijzen dat het volk de macht heeft.'

Het aantal aanwezige demonstranten was echter om half negen 's vanochtend nog zeer laag. Het lijkt erop dat 'de massa' zich niet laat opjutten door de SRS. Er is geen sprake van de massa waarop de organisatie had gehoopt. De SRS en STVS zijn live bij het protest aanwezig, maar doen geen uitspraken over de lage opkomst. Ook de nieuwswebsite Starnieuws gaat niet in op het aantal aanwezige demonstranten.

Opmerkelijk demonstrant is minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Hij heeft de petitie ondertekend, aldus Starnieuws. Hij stelt, dat hij als deel van de Staat, de SRS als staatsmedium ondersteunt. De bewindsman zei verder, dat hij elke dag naar de SRS luistert en dat de zender behouden moet blijven.

Het Nationaal Archief presenteert: fototentoonstelling Blikvangers


Onder foto's een van een jonge creoolse vrouw in Suriname uit 1964


Vanaf vrijdag 20 februari stelt het Nationaal Archief in Den Haag de tentoonstelling Blikvangers open voor het publiek. In het Nationaal Archief ligt het grootste fotoarchief van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. In de tentoonstelling ‘Blikvangers’ is een deel van deze verrassende collectie voor het eerst te zien. Ruim 450 vintage-afdrukken laten Nederland en de wereld zien door de ogen van bekende en minder bekende fotografen, Zij legden expedities en verre reizen vast, maar ook conflicten en rampen. Onder de foto's een foto van Paul C. Pet uit 1964 van een jonge creoolse vrouw in het Surinaamse binnenland:


De foto’s vertellen niet alleen een verhaal, maar laten ook de ontwikkeling van de fotografie zien. Zo zien we Den Haag en Algiers in de 19e eeuw door de ogen van Alexandrine Tinne. In de tijd dat reisfotografie nog amper bestond, was zij een pionier.

Foto’s van Robert Capa en Gerda Taro tonen de verwoestingen in Spanje en het menselijk leed tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het was de eerste oorlog die dankzij snelle kleinbeeldcamera’s direct in beeld kon worden gebracht. De fotoreportages hiervan die als picture stories in geïllustreerde tijdschriften kwamen hadden een grote impact op het publiek.

De volwassenwording van de Nederlandse fotojournalistiek wordt zichtbaar tijdens de Watersnoodramp in 1953. In een tijd zonder televisie en internet speelde fotografie een belangrijke rol bij de verslaglegging en beeldvorming over de ramp.

Fotograaf Henk Blansjaar legde de evacuatie van burgers bij de ramp vast en won met zijn iconische beeld van een moeder met haar kinderen de Zilveren Camera voor de Beste Persfoto van 1953.

NPS-voorzitter voorzichtig positief over initiatief SRS

Staatszender stelt een uur zendtijd ter beschikking aan politieke partijen

Pertjajah Luhur is blij met aangeboden zendtijd

Ook de BEP staat niet afwijzend tegen het initiatief van de SRS


De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, zegt vanochtend, woensdag 18 februari 2015, in de Ware Tijd Online, het een goed initiatief van staatszender SRS om zendtijd ter beschikking te stellen aan politieke partijen. Hij geeft tegelijkertijd aan, dat je als politieke tegenstander voorzichtig moet omgaan met het aanbod, omdat je niet weet wat de bedoeling is. 

De SRS heeft een brief naar alle politieke partijen gestuurd waarin de zender mededeelt, dat zij tussen twee en drie uur 's middags zendtijd voor politieke partijen wil reserveren.

Rusland voegt eraan toe dat de SRS een zwaar partijgelieerd radiostation is en dat ook uitstraalt. 'Je moet voorzichtig zijn dat je als partij een boodschap brengt waarop er na drie uur direct kritiek wordt geleverd met als gevolg schade aan de partij', doelend op het aansluitende programma Bakana Tori dat gepresenteerd wordt door Cliffton Limburg, die ook de perschef is van het Kabinet van de President. 'Je voelt je machteloos als je daarin wordt besproken. Wij hebben niets tegen de mensen van de SRS, maar wat nu op de staatszender gebeurt, is onacceptabel.'

Terwijl de NPS-voorzitter met enige reserve het aanbod benadert, zegt de ondervoorzitter van de Pertjajah Luhur, Ronny Tamsiran, dat zijn partij wel zal ingaan op het aanbod, omdat politiek geld kost. Hij zegt dat de boodschap van de partij zoveel mogelijk gehoord moet worden en dat de SRS met zijn luisterdichtheid dé zender is om de mensen te bereiken. 'Er mag kritiek zijn vanuit de andere kant, maar wij zijn blij dat wij de vrijheid hebben om ook kritiek te leveren.'

Ronny Asabina van de BEP stelt, dat zijn partij heel veel waarde hecht aan de massamedia. Ook hij vindt dat het staatsmedium een heel goed bereik heeft. 'Ik zou niet inzien waarom mijn partij dit van de hand zou wijzen.' De politicus zegt wel dat de zendtijd betaalbaar moet zijn en noemt ook  de voorwaarden belangrijk.

Den Blauwvinger: De onduidelijke status van Faya Blo

COLUMN: Weer in opspraak geraakte speciale politie-eenheid opgedoekt of niet.....


Media hebben onlangs nogal wat verwarring gecreëerd over wat nu de feitelijke status van de elite politie-eenheid Faya Blo, bestaande uit agenten en militairen, is. Deze beruchte eenheid, vooral ingezet bij de aanhouding van voornamelijk vuurwapengevaarlijke criminelen, zou zijn opgeheven vanwege een recent schiet'incident', 16 januari, in de Ruthlaan te Uitvlugt in Paramaribo. Daar werd de slechts 16-jarige Dominio Hiwat door een militair van de eenheid doodgeschoten. De ongewapende jongen had kort ervoor met twee vrienden een busje gestolen bij de Hermitage Mall. De schietpartij zou de bekende druppel zijn geweest voor de korpschef van het Korps Politie Suriname, Humphrey Tjin Liep Shie om de eenheid op te heffen. Natuurlijk kan het stelen van alleen maar een busje door een knaap van 16 jaar, nooit voor de politie aanleiding zijn om de jongen dood te schieten. Deze jongen was zeker geen vuurwapengevaarlijke crimineel. Hij was gewoon een ongewapende jonge burger.

Dood 16-jarige Dominio de druppel na drama van 13 juni 2012
Druppel, immers, was het ook niet deze eenheid die in juni 2012 in opspraak kwam? Bij een optreden van Faya Blo op 13 juni 2012 kwamen vier ongewapende verdachten om het leven door kogels van deze speciale eenheid. Een auto werd doorzeefd, waarin vermoedelijk leden van een bende zaten die een juwelierszaak in de Maretraite Mall hadden beroofd. Een deel van de bende was al eerder op de avond opgepakt. Ter hoogte van de Tout Lui Fautkanaalweg werd de auto waarin de mannen zaten, doorzeefd door de politie. De onzinnige schietpartij leidde tot veel beroering in de samenleving. Ook werd er van alles en nog wat op, vooral, social media gesuggereerd over de schietpartij. Familieleden van de doodgeschoten ongewapende verdachten bleven naast hun emoties ook met vele, vele vragen achter.

Onduidelijkheid door mediaberichten
Maar, wat is vandaag de dag de status van die eenheid?
Media berichten verwarrend.
Journalisten zijn of verkeerd door de leiding van het Korps Politie Suriname geïnformeerd of het lokale journaille heeft niet goed geluisterd. Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie is duidelijk geweest: de eenheid wordt geëvalueerd. Evaluatie betekent niet opheffing.


Het Dagblad Suriname meldde op 5 februari, dat de korpschef de eenheid heeft 'gemuteerd' naar de Observatie Unit van het arrestatieteam, het zogenoemde A-Team. Ook zou een 'evaluatieproces' zijn ingezet. De krant trok daaruit de conclusie, dat daardoor 'indirect' Faja Blo was 'opgedoekt, aangezien aangezien de militairen niet kunnen opereren zonder de politie'. De volgende dag berichtte Starnieuws, dat de structurele samenwerking met het Nationaal Leger waarbij onder meer de opvallende surveillance (in zwart-witte voertuigen) van de politie wordt versterkt, gewoon doorgaat en niet ter discussie staat. Het voortbestaan van Faya Blo hangt af van de meerwaarde die deze eenheid toevoegt en nieuwe procedures om ernstige incidenten te voorkomen, aldus de korpschef.

De Ware Tijd meldde vervolgens 7 februari, dat het incident in de Ruthlaan 'heeft geleid tot het definitieve einde van Faya Blo'. De actie van de politie met militairen vorige maand, waarbij Dominio Hiwat werd doodgeschoten, was mogelijk een gevolg van miscommunicatie, aldus de krant. De aanwezige politieagent en militairen zouden niet goed met elkaar hebben afgestemd toen zij optraden tegen drie jongens die een busje hadden gestolen bij de Hermitage Mall. De korpschef zei in de krant, dat de korpsleiding al halverwege het afgelopen jaar overwoog de gezamenlijke operatie, Faya Blo, te evalueren en tijdelijk stop te zetten. Hiervan werd afgezien om niet onnodig paniek te zaaien in de samenleving. Het incident aan de Ruthlaan heeft geleid tot het definitieve einde van Faya Blo. aldus de krant. Uit voorlopig onderzoek is gebleken, dat de betrokken militair de procedures om een dergelijk incident te voorkomen niet heeft gevolgd. Beide verdachten, die door kogels werden geraakt, zouden zich hebben verscholen onder het busje.

Duidelijke, ook voor het journaille, verklaring korpsleiding wenselijk
Kortom, uit alle verwarrende mediaberichten zou afgeleid kunnen worden, dat Faya Blo tijdelijk in de ijskast is gezet. Rijp voor een grondige evaluatie, waarna mogelijk een definitief besluit wordt genomen over de toekomst van de speciale eenheid van agenten en militairen. Dat zou de conclusie vandaag kunnen zijn. Maar, morgen zou er zo maar weer een ander artikel in media kunnen verschijnen over de status van Faya Blo. Het zou aan te bevelen zijn wanneer korpschef Humphrey Tjin Liep Shie met een duidelijke verklaring komt, die zelfs voor het lokale journaille te begrijpen en helder uit te leggen is.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
18 februari 2015
Amsterdam-Paramaribo

PL-voorzitter Somohardjo: 'Pertjajah Luhur kan niet bestempeld worden als onbetrouwbaar'

'Vervelend dat bevolkingsgroep wordt gestigmatiseerd door gedrag Soemita'


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), zegt vanochtend, woensdag 18 februari 2015 (vanuit Nederland), op Starnieuws dat zijn partij niet kan worden bestempeld als onbetrouwbaar. 'Ik daag iedereen uit om te bewijzen wanneer wij onbetrouwbaar waren. Wij hebben nooit een partner in de steek gelaten tijdens een samenwerking. In 1996 toen de KTPI en een deel van de VHP naar de NDP gingen, onze partij gesplitst raakte, ben ik niet uit het Nieuw Front gestapt', aldus Somohardjo.

Hij zegt het vervelend te vinden, dat een bevolkingsgroep wordt gestigmatiseerd door gedrag van KTPI-voorzitter Willy Soemita.

'Ik vind het erg dat de overeenkomst om op regionaal niveau samen te werken, niet is gerespecteerd door de KTPI. In 2010 wilde ik ook op regionaal niveau samenwerking met het Nieuw Front, ook al zouden we alleen de verkiezing ingaan voor De Nationale Assemblee', zegt Somohardjo.

'Het is de combinatie die kandidaten voordraagt. Alle partijen die deel uitmaken van V7 tekenen voor de kandidatenlijsten. Een politicus of een partij kan na de verkiezing niet opstappen om met anderen in zee te gaan.' 

Somohardjo zegt, dat in het protocol dat volgende week getekend wordt, deze zaken meegenomen zullen worden. Hij vindt het belangrijk dat het publiek geloof terugkrijgt in de politiek. 'Er wordt bewust een scenario de wereld in gestuurd om verwarring en verdeeldheid te zaaien', beweert Somohardjo.