donderdag 19 februari 2015

PL-voorzitter zoekt geld voor verkiezingscampagne in Nederland


Eerste 10.000 euro voor Pertjajah Luhur van ondernemer Max Ghazi in Aalsmeer

Ghazi schonk ook geld aan de VHP


De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) Paul Somohardjo is in Nederland gestart met een fondswervingscampagne voor zijn partij. 'Verkiezingen kosten veel geld' en daarom is de partij bezig haar verkiezingsbegroting te updaten, aldus Somohardjo vandaag, donderdag 19 februari 2015, in de Ware Tijd.

Hij is gestart met bilaterale gesprekken met kopstukken van de Surinaamse diaspora in Nederland. Zo heeft hij gisteren in het Hilton Hotel op Schiphol een gesprek gehad met ondernemer Max Ghazi. Beide zijn al decennialang bevriend en hoewel Ghazi Chandrikapersad Santokhi als presidentskandidaat ondersteunt, adviseert Ghazi al jaren ook de Pertjajah Luhur.

De eerste bijdrage voor deze fondswervingscampagne komt van Ghazi. Hij heeft een cheque van 10.000 euro aan Somohardjo overhandigd.

Ghazi beweert de V7 volledig te ondersteunen en voorspelt een sombere toekomst voor Suriname indien de Mega Combinatie en of de Nationale Democratische Partij (NDP) weer aan de macht komt.

Samen met Somohardjo stelt hij, dat Suriname een president moet krijgen die 'internationaal overal' geaccepteerd is. Bij Desi Bouterse is dat volgens hun niet het geval. Ook moet er een regering komen die de garantie kan geven dat na 25 mei 2015 de verhoogde Kinderbijslag, oudedagsvoorziening en andere sociale voorzieningen gegarandeerd uitgekeerd kunnen worden. Met NDP in de regering is die garantie er niet, vindt Somohardjo.

Ghazi zegt verder zijn netwerk ingezet te hebben om voor de verkiezingskas van V7 geld in te zamelen.

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd bij KvK in aanwezigheid president Bouterse

Chinese ambassadeur: 'Droom van vele generaties Chinezen in vervulling gegaan'Het Chinees Nieuwjaar wordt vandaag, donderdag 19 februari 2015, uitbundig gevierd bij de Kamer van Koophandel & Fabrieken.  Alle Chinese verenigingen vieren voor het eerst het nieuwjaar gezamenlijk. Volgens Starnieuws kunnen de bezoekers zich in China wanen op de Miao Foei Bazaar, waar zij kennis kunnen maken met de Chinese cultuur en kunst.

President Desi Bouterse werd op grootse wijze binnengehaald. Vanaf zijn aankomst werd een strak programma afgewerkt, voordat de gasten tot een gezamenlijke lunch overgingen. De president heeft overigens, anders dan tot nu toe de traditie was, geen toespraak gehouden.
(Bron foto's: Burger Informatie Centrum Paramaribo-Noordoost)

Ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China en Allan Cheng Kwok Shung, voorzitter van Suriname Chinese United Association (SCUA), zijn de regering dankbaar voor de bereikte mijlpaal en lieten weten, dat het als historisch wordt ervaren.

'De droom van vele generaties Chinezen is in vervulling gegaan. De Chinese gemeenschap is een belangrijk deel van de bevolking en levert grote bijdrage aan de opbouw van het land. Het toekennen van de dag ervaren we als erkenning', sprak de ambassadeur.

Om de dankbaarheid te tonen werd Srd 50.000 geschonken aan vijf tehuizen.

Komende zondag is voor het groter publiek een acrobatenshow gepland in de Anthony Nesty Sporthal gepland. De toegang is gratis.

Humphrey Davelaar blijf politiek leider PNP op Curaçao

Partij blijft Davelaar steunen ondanks zijn beleid en betrokkenheid bij stichting


Humphrey Davelaar is en blijft de politiek leider van de PNP op Curaçao. Een overgrote meerderheid van de leden heeft dat gisteren duidelijk gemaakt tijdens een algemene ledenvergadering, aldus de Amigoe vanmiddag, donderdag 19 februari 2015.
 
Intern stond Davelaar onder druk vanwege het door hem gevoerde beleid en zijn betrokkenheid bij de stichting Amigunan Sirbidó. Tegenover de krant verklaarde Davelaar eerder deze maand, dat hij de ophef over deze stichting niet begrijpt.

Hij vroeg gisteren om duidelijkheid. In 2016 zijn er weer verkiezingen en hij wilde weten of de partij nog achter hem staat. Volgens secretaris Kenneth Martis hebben zowel het bestuur als de leden bij acclamatie duidelijk gemaakt dat ze Davelaar steunen.

Dat Davelaar voorzitter is van de stichting Amigunan Sirbidó was geen reden om het vertrouwen in hem op te zeggen. De rode draad die door de discussies van gisteren heen liep, was wel dat leden en partijsympathisanten meer moeten worden betrokken bij de koers en het beleid van de partij, aldus Martis.

Tegen het einde van de vergadering werd nog een motie ingediend om minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Earl Balborda af te zetten. Martis noch het bestuur noch de leden vonden dit een gepaste motie. 'De hele vergadering werd besproken hoe met vereende krachten verder te bouwen aan de toekomst van de partij. Daarna komt een lid met een dergelijke motie die niet op feiten is gebaseerd.'
In de motie werd onder meer verwezen naar de relatie tussen Balborda en zijn oom Perry Gumbs, die voor hem werkt.

SP-Tweede Kamerlid Van Raak bezorgd over 'gestolen' AIVD- en VDC-stukken Curaçao

'Informatie van Curaçaose VDC werd gekopieerd, vernietigd of meegenomen'


Ronald Van Raak, Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij (SP), is ervan overtuigd, dat informatie van de Nederlandse en de Amerikaanse veiligheidsdiensten, de AIVD en de CIA, in verkeerde handen zijn beland. Dat concludeert hij aan de hand van geheime stukken van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), die hij van het internet heeft gehaald. Volgens het Kamerlid blijft Nederland wegkijken. Dit bericht de Amigoe vandaag, donderdag 19 februari 2015.

Van Raak blikte gisteren in zijn column op ThePostOnline terug op het lek van de VDC-stukken. Stukken die hij ‘deze week in handen kreeg’ en waarvan hij de links in zijn column heeft geplaatst.

'Deze week kreeg ik documenten in handen uit de geheime dienst van Curaçao VDC. Deze interne documenten geven een ontluisterend beeld hoe de gokmafia erin slaagde om deze geheime dienst te kopen. Uit SMS-berichten die op 18 januari 2010 zijn onderschept blijkt ‘dat L. Pietersz geld aan Jamaloodin vraagt om een schuld voor hem te betalen en dat Jamaloodin ook bereid is hem geld te lenen. Zelfs meer dan wat hij gevraagd heeft. Deze handeling druist direct tegen zijn functie als een ambtenaar van de veiligheidsdienst in en maakt hem gevoelig om omgekocht te worden.’ Lawrence Pietersz was destijds hoofd van de afdeling interne en externe beveiliging van de geheime dienst van Curaçao. George Jamaloodin, die nauw is verbonden met de gokindustrie, zou in oktober 2010 minister van Financiën worden. Deze informatie is afkomstig uit een aangifte door een betrokkene uit de VDC:'Alle informatie van de Curaçaose VDC (opgericht in 1963) werd gekopieerd, vernietigd of meegenomen. Daaronder ook informatie van de AIVD en de CIA. De roof vond plaats middels Colombianen, in opdracht van Gerrit Schotte, samen met een aantal ‘Nederlandse mannen’ van een particulier bureau.'

Directe aanleiding voor de massale informatieroof was volgens hem het negatieve screeningsrapport van de VDC over een aantal ministers:Van Raak is zeer ontevreden over de positie die de Nederlandse overheid heeft genomen met betrekking tot de diefstal.

'Sinds de massale roof bij de VDC heb ik voortdurend opheldering gevraagd aan de Nederlandse regering, omdat waarschijnlijk ook informatie van de AIVD in handen is gekomen van de maffia. De laatste keer was op 4 februari 2015, nadat het hoofd van de VDC, dat door Schotte was ontslagen, door de rechter op Curaçao alsnog in het gelijk was gesteld.'

Van Raak eist nu een debat met minister Ronald Plasterk over de banden tussen bovenwereld en onderwereld op Curaçao en St. Maarten. Hij is namelijk ontevreden over de antwoorden van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op schriftelijke vragen die hij eerder stelde.

Plasterk kon niet bevestigen dat informatie van andere diensten, waaronder de AIVD, is gekopieerd, gestolen en/of verwijderd. Schriftelijke vragen die Van Raak stelde over de omzetten binnen de gokindustrie zijn nog onbeantwoord.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies (CDA) heeft echter in een Kamerdebat in maart 2012 al aangegeven, dat de AIVD niet heeft kunnen vaststellen dat de VDC of de regering van het land geheime informatie van Nederland heeft gelekt. Zowel de SP als de PVV (Eric Lucassen) stelde toen Kamervragen over berichten in de Amigoe, dat de regering van Schotte informatie had gelekt naar Colombiaanse veiligheidsdiensten en particulieren.

De AIVD startte daarop een onderzoek naar het mogelijke lek door de Curaçaose veiligheidsdienst. 'Er is geen schadelijke informatie van de Nederlandse veiligheidsdiensten aan derden verstrekt.' Dat zei minister Spies in april 2012, in een reportage van KRO’s Brandpunt. Van Raak neemt kennelijk geen genoegen met deze antwoorden en staat erop dat er maatregelen genomen worden, aldus de Amigoe vandaag.

Humberto Tan woest op racistische Chelsea-fans - RTL Late Night


Bronto Somohardjo: 'Gemeenschap moet inzien dat de Pertjajah Luhur wordt tegengewerkt'

'Districtscommissaris Miranda houdt gemeenschap voor de gek of heeft verkeerde informatie'


Car audio battle 28 februari Pertjajah TV gaat gewoon door

Miranda: 'Bronto moet op zijn woorden letten'


Starnieuws lijkt zich te hebben vastgebeten in de kwestie tussen districtscommissaris (dc) Jerry Miranda van Paramaribo-Noordoost en de geplande car audio battle van Pertjajah TV op het terrein van het Pertjajah Luhur (PL) partijcentrum op 28 februari. De mededeling via de nieuwswebsite van Miranda, dat er geen vergunning voor het evenement is aangevraagd, leidt tot een reactie van Bronto Somohardjo van Trailblazer NV, zoon van partijleider Paul Somohardjo.

Bronto zegt vandaag, donderdag 19 februari 2015, op Starnieuws niet te spreken te zijn over de mededeling van Miranda, dat er geen vergunning is aangevraagd voor de car audio battle. 'De dc houdt óf de gemeenschap voor de gek óf hij heeft verkeerde informatie. Wij hebben op 6 februari een aanvraag ingediend en hebben het bewijs ervan, want we hebben een strookje gekregen van het commissariaat', aldus Bronto Somohardjo, die woedend is op Miranda.

De dc zegt dat hij inmiddels op de hoogte is gesteld door het secretariaat dat er een aanvraag is ingediend. 'Het duurt een tijdje voor alle stappen genomen zijn en de stukken bij mij op het bureau belanden. Er wordt al een hele tijd reclame gemaakt, zonder dat er vergunning verstrekt is', aldus Miranda. Hij zegt dat op basis van het advies van de politie bepaald zal worden of vergunning verleend wordt aan de car audio battle van Pertjajah Televisie.

Bronto Somohardjo zegt, dat hij zijn hart vasthoudt, want de dc is ook voorzitter van het hoofdstembureau van Paramaribo. 'Wij worden op alle manieren tegengewerkt. Eerst werd er gezegd dat wij toestemming aan NV Havenbeheer moeten vragen. Nu blijkt, dat het terrein op naam van NV Trailblazer is, komt hij met dat wij geen vergunning hebben aangevraagd. De gemeenschap moet inzien dat de Pertjajah Luhur wordt tegengewerkt.' Hij vindt het erg, dat liefhebbers van car audio battles op deze manier gedupeerd worden. Ook buren zouden worden bewerkt om te klagen over geluidsoverlast.

Miranda stelt, dat Bronto Somohardjo op zijn woorden moet letten. De vergunningaanvraag is nog niet op zijn bureau. De dc zegt, dat hij op basis van berichten in de media dat het terrein aan de Mangrovelaan in tien maanden tijd moet worden ontruimd, een brief heeft geschreven naar het bestuur van de partij. Nu aangetoond is, dat het terrein op naam van Trailblazer staat, is de kous voor hem af.

Partijvoorzitter Paul Somohardjo: 'Ik ben blij dat de dc ingezien heeft dat wij geen toestemming van NV Havenbeheer nodig hebben.' Hij is verbaasd over de houding van Miranda en stelt dat de dc eerst zaken moet uitzoeken voor ongefundeerde uitspraken in de media te doen.

Kensenhuis (NPS) wil niet op kandidatenlijst geplaatst worden

Assembleelid gekrenkt door uitspraken Ruth Wijdenbosch en Richard Slijters

Kensenhuis blijft wel lid van NPS....


Het NPS-Assembleelid Patrick Kensenhuis heeft geen belangstelling meer om op de kandidatenlijst voor De Nationale Assemblee bij de komende verkiezingen geplaatst te worden van zijn partij in Para. 'Ik ben heel erg teleurgesteld in de uitspraken die gedaan zijn in de media door ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch en de afdelingsvoorzitter van Para, Richard Slijters', aldus Kensenhuis vandaag, donderdag 19 februari 2015, op Starnieuws.

Kensenhuis zal zijn besluit schriftelijk kenbaar maken aan de leiding van de partij. Hij overweegt ook serieus om, zoals vijf onderafdelingen van Para dat gevraagd hebben, een eigen fractie te vormen in De Nationale Assemblee.

'Ik blijf lid van de NPS, maar het is voor mij moeilijk geworden om nog samen te werken met mensen die mij door het slijk hebben gehaald.'

'Ik had al die tijd ambities om voor een tweede termijn te gaan voor de NPS. Ik heb hard gewerkt en de belangen van het volk behartigt. Maar, hoe er nu met modder wordt gesmeten, dan hoeft het van mij niet meer', stelt Kensenhuis.

Hij vindt het onterecht dat mensen hem de regisseur van de brief noemen die de onderafdelingen hebben geschreven. 'De partijleiding krijgt alles zwart op wit.'

OM Antillen: Zo'n 13 personen opgepakt voor smokkel cocaïne tussen Bonaire en Nederland

Onder arrestanten inwoners van Curaçao


Zeker dertien mensen zijn tussen november en februari opgepakt voor drugssmokkel tussen Bonaire en Nederland. Ruim de helft van hen werkte op vliegveld Flamingo van het Caraïbische eiland. 

Ze verstopten rugzakken met drugs op meerdere plekken in KLM-vliegtuigen richting Nederland. Na aankomst werden de verdovende middelen uit het toestel gehaald. In totaal is ruim 70 kilo cocaïne in beslag genomen.

Dat meldt het Openbaar Ministerie op de Antillen vandaag, donderdag 19 februari 2015. De verdachten zijn tussen de 21 en 53 jaar en wonen op Bonaire en Curaçao.

Twee hoofdverdachten zitten nog vast, de anderen zijn inmiddels vrijgelaten. Ze gelden nog wel als verdachten.
Een deel van de drugs werd op Schiphol onderschept. Het is niet bekend of hier ook mensen zijn gearresteerd.

Oud-voorzitter Consumentenbond Curaçao op 55-jarige leeftijd overleden

(Bron foto: PAIS)
René Trenidad overleed aan gevolgen kanker


De oud-voorzitter van de Consumentenbond Curaçao en nummer elf op de lijst van PAIS tijdens de laatste verkiezingen, René Trenidad, blijkt afgelopen maandag op 55-jarige leeftijd te zijn overleden aan de gevolgen van kanker, aldus bericht het Antilliaans Dagblad donderdag 19 februari 2015.

Op de website van de politieke partij, laat hij weten een voorbeeld voor jongeren te willen zijn en hun toekomst te willen garanderen. Hij wilde van Curaçao, met de hulp van alle inwoners, een beter land maken. Hij beloofde zich daar met hart en ziel te voor zullen inzetten.

Trenidad werkte op Curaçao eerst als agent, maar vertrok later voor een studie Human Resources Management (HRM) naar Nederland. Hij kwam uiteindelijk weer terug op Curaçao en was behalve voorzitter van de Consumentenbond ook een tijd lang werkzaam bij de reclassering.

Ook op het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) verleende hij werkzaamheden. De meest recente functie van Trenidad was als medewerker van minister van Justitie Nelson Navarro

Billboard met profhonkballer Didi Gregorius in Willemstad, Curaçao

Gregorius shortstop bij de New York Yankees

(Bron foto: FDDK)

Op de Rijkseenheid Boulevard, ook wel Nieuwe Haven genoemd, in Willemstad op Curaçao staat sinds gistermiddag een billboard met profhonkballer Didi Gregorius, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 19 februari 2015.

'De weg naar succes kent vele hindernissen, FDDK helpt je een handje', zo staat op de billboard.

De shortstop van de New York Yankees heeft vanochtend zelf een kijkje genomen bij het billboard, zo laat Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou weten.

Antilliaans Dagblad: Bewijs voor verduistering documenten VDC onder regering Schotte


Michael Römer

Documenten van Ombudsman en VDC in bezit krant


Dat er ten tijde van de regering Schotte documenten bij de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) zijn verduisterd, zoals al eerder door klokkenluider Winklaar werd gemeld, blijkt nu uit documenten van de Ombudsman en van de VDC, aldus bericht vandaag, donderdag 19 februari 2015, het Antilliaans Dagblad, dat schrijft die documenten in haar bezit te hebben. 

Uit de documentatie van de VDC blijkt bovendien, dat oud-minister van Financiën George Jamaloodin en oud-premier Gerrit Schotte (beiden MFK) een nauwe band hadden met VDC-functionaris Lawrence Pietersz, die onder meer geldbedragen vroeg van Jamaloodin.

In 2012 werd al gezegd dat er documenten van de VDC zouden zijn gelekt, maar uit de notulen van de Ombudsman blijkt nu, dat op zaterdag 29 oktober 2011 informatie van de VDC onder het toeziend oog van huidig hoofd Michael Römer en waarnemend hoofd Frank Calmero is gekopieerd en meegenomen.

De notulen zijn van een gesprek tussen VDC-medewerker E. Winklaar en Ombudsman Alba Martijn dat drie jaar geleden, op 23 januari 2012, heeft plaatsgevonden. Winklaar was sinds 2005 netwerkbeheerder bij de Veiligheidsdienst van Curaçao. Hij benaderde Martijn op 20 januari 2012 via mail met het verzoek om een afspraak. Die afspraak vond drie dagen later plaats.

Uit zijn verklaringen blijkt, dat hij op 20 september 2011 door Calmero en Römer werd opgedragen om zich om twee uur 's middags bij hotel Breezes te melden, waar hij een gesprek heeft gehad met drie personen die vermoedelijk van de Veiligheidsdienst van Colombia waren, zo staat in de notulen. Volgens dit trio zou alles in opdracht van toenmalig premier Gerrit Schotte (MFK) plaatsvinden. Aan Winklaar werden vragen gesteld over het netwerk, de omvang hiervan, de server en de screening van de ministers.

Iets meer dan een maand later, 29 oktober, werd Winklaar om half acht in de ochtend thuis opgehaald door een beveiligingsambtenaar die hem naar de Veiligheidsdienst heeft gebracht. 'Om ongeveer tien minuten over acht arriveerden Calmero en Römer', zo vertelt Winklaar in zijn gesprek met Martijn. De twee functionarissen wilden even alleen vergaderen. Na tien minuten meldde Winklaar dat hij niet lang kon blijven, omdat hij andere verplichtingen had met zijn familie. 'Ik begreep op dat moment dat er nog twee andere mensen aanwezig zouden zijn', aldus de voormalig netwerkbeheerder die op dat moment op de beveiligingscamera zag dat mensen het kantoorgebouw naderden.

'Het waren Nederlands-Europese mannen en ik herkende één van de mannen als Benno die voor Forensics Services werkt.' De beveiliging had de gegevens van de mannen overgenomen, maar in opdracht van Calmero moesten deze gegevens vernietigd worden, aldus Winklaar.
Römer zou Winklaar vervolgens hebben opgedragen zijn wachtwoord van het systeem af te geven en dat hij de waarheid moest spreken over wie er gelekt zou hebben. 'Ik werd tijdens dit gesprek opgedragen mee te werken opdat alle in het bestand van de VDC opgeslagen vertrouwelijke informatie kon worden weggesluisd en opgeslagen op de gegevensdragers van de twee aanwezige heren', aldus Winklaar in het gesprek met de Ombudsman.

'Alle informatie van de server van de Veiligheidsdienst werd gekopieerd en de harddisk van de access control werd gedupliceerd door de Nederlandse mannen. Terwijl men bezig was zei Römer steeds ‘nu komen we alles te weten wat er verkeerd is gegaan met de screening’.'

Naar eigen zeggen is Winklaar vanaf 07.40 uur tot 16.40 uur als verdachte verhoord en behandeld. 'De beveiligingsman werd tijdens het verhoor weggestuurd. Men wenste geen getuigen.' Ook in de auto naar het huis van Winklaar, bleef Römer hem intimideren - zo blijkt uit het gesprek. 'Ta pa boso falta Hulanda no ta duna nos sen mas paso ta boso a lek!' ('Het is jullie schuld dat Nederland ons niet langer geld geeft, want jullie hebben gelekt!').

LVV-minister Algoe: 'Geen fraude bij Melkcentrale Paramaribo'

Geen onregelmatigheden ontdekt in financiële jaarverslagen 2003 tot en met 2013


Er is niet gefraudeerd bij de Melkcentrale Paramaribo (MCP). Dit blijkt na onderzoek van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, en de directie van het bedrijf. In 2013 beweerden melkboeren, dat er fraude zou zijn gepleegd bij de centrale en vroegen Assembleeleden om een onderzoek, omdat bleek dat geen jaarverslagen werden geproduceerd. Dit bericht de Ware Tijd Online vandaag, donderdag 19 februari 2015.

Financiële jaarverslagen van 2003 tot en met 2013 zijn bestudeerd en daarin zijn geen onregelmatigheden geconstateerd.

'Daarom heb ik in mei 2014 tijdens de begrotingsbehandeling gezegd, dat we de mensen gaan opsluiten als er daadwerkelijk sprake is van fraude. Ik kon toen geen uitspraak doen, omdat de jaarrapporten niet af waren. Nu is dat wel het geval en de conclusie is, dat er geen sprake is van fraude', aldus Algoe. Het onderzoek werd twee maanden geleden afgerond.

Dew Sitaram, directeur van de Melkcentrale, stelt dat de Melkcentrale altijd interne verslagen heeft geproduceerd en dat de externe verslagen door een samenloop van omstandigheden niet op tijd af. 'Recent is dat alles wel gepresenteerd.' Ook de externe verslagen laten volgens de directeur geen bewijs van fraude zien.

Oud-minister Roseval adviseert CLAD internationale steun in te roepen bij onderzoek corruptie EBS

NPS'er Tjin-A-Tsjoi blij met bijval Rudi Roseval

Verbazing over zwijgende Raad van Commissarissen EBS

'Hopelijk is RvC geen deel van deze vette, vieze koek'


Registeraccountant en oud-minister van Financiën Rudi Roseval vraagt in een brief aan de manager van de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) om de opdracht voor een onderzoek bij de NV Energiebedrijven Suriname, EBS, onder voorbehoud te accepteren. Hij adviseert de CLAD om eerst de medewerking in te roepen van een gerenommeerde particuliere internationale consultant met een forensische werkarm, die effectief onderzoek kan verrichten, met bijstand en benutting van alle accommodaties waarover de CLAD nog beschikt.

Roseval heeft de brief aan de CLAD geschreven op basis van het besluit van waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday om minister Andy Rusland van Financiën te vragen om een onderzoek. Roseval heeft een afschrift van zijn brief gestuurd naar het NPS-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi, die onlangs naar het Openbaar Ministerie is gestapt met zijn dossiers. Hij stelt voor om McKinsey & Company in New York te benaderen om het onderzoek bij de EBS te verrichten.

Tjin-A-Tsoi zegt vandaag, donderdag 19 februari 2015, op Starnieuws blij te zijn met de invalshoek van de oud-bewindsman. De CLAD is systematisch uitgehold en heeft onvoldoende mogelijkheden, aldus het parlementslid die ook stelt, dat minister Rusland, die het CLAD-onderzoek moet aansturen, president commissaris was bij de EBS. Er moeten ook zaken onderzocht worden die zich afgespeeld hebben in die periode waardoor er sprake is van 'conflict of interest', aldus Tjin-A-Tsoi.

Hij vindt het overigens opvallend, dat er tot nu toe niets is gezegd door de Raad van Commissarissen (RvC)bij de EBS, die de aandeelhouder vertegenwoordigd. Er is geen enkele actie ondernomen om EBS-directeur Willy Duiker op non-actief te plaatsen. 'Hopelijk zijn zij geen deel van deze dikke vette, vieze koek.'

Tjin-A-Tsoi zegt verder, dat corruptie en armoede hand in hand gaan. 'Good governance, transparancy en stabiliteit zijn de voorwaarden van duurzame ontwikkeling van elk land en zo ook van Suriname. Helaas hebben we door wanbeleid de afgelopen ruim vier jaren ingeboet als natie waardoor we slechts vooruitgang hebben geboekt in achterwaartse zin', stelt het Assembleelid.

Hij stelt, dat president Desi Bouterse steeds heeft gepredikt tegen corruptie op te zullen treden. 'De brief van de heer Roseval is een laatste kans om te laten zien, dat de president het echt meent met het volk. De adviezen van de heer Roseval dient president Bouterse op te volgen omdat het prijsplaatje van 500.000 Amerikaanse dollar in het niet valt bij de vermeende megacorruptie die zich bij de EBS heeft afgespeeld. De president zegt trouwens zo vaak, dat armoede de grootste vijand van het volk is. President please do something and show me your motion.'

Jogi (VHP): 'LVV-minister op politiek gebied nog een kuikentje'

'Hij moet liever niet piepen, anders gaat hij grote blunders maken'

Algoe: In Saramacca zijn mensen die 1.000 tot 1.500 ha niet in cultuur gebrachte grond hebben


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi zegt vandaag, donderdag 19 februari 2015, op de webeditie van het Dagblad Suriname, dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij op politiek gebied nog een kuikentje is. 'Hij moet liever niet piepen, anders gaat hij grote blunders maken', aldus Jogi. 

Algoe zou bij de opening van Suriname Candied Fruits (SCF), zondag 15 februari, in het district Saramacca hebben gezegd, dat er mensen in het district zijn die 1.000 tot 1.500 hectare grond op hun naam hebben staan, maar die niet in cultuur brengen. Hij is er dan ook voorstander van dat die gronden ingetrokken worden en daadwerkelijk gegeven worden aan mensen die willen planten. 'Je moet het wel in productie brengen. Als men al jaren niets met de gronden doet, dan is intrekken de enige oplossing', sprak de bewindsman.

Volgens Jogi is de landhervormingswet helder. Mensen mogen een stukje grond aanvragen en het is de overheid die een stuk terrein toewijst. Het is volgens hem ook de overheid die conform de landhervormingswet erop moet toezien, dat de verkrijger zich houdt aan datgene wat in de landhervormingswet is aangegeven.

'Wanneer u een stuk terrein krijgt voor veeteeltdoeleinden, dan moet u zich daaraan houden. Wanneer u een stuk land krijgt voor landbouwdoeleinden, dan moet u aan landbouw doen. Wanneer er mensen zijn die terreinen nemen en geen activiteiten ontplooien op dat soort terreinen, dan is de wetgeving daar', stelt Jogi.

In het laatste geval zou de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, de werkarmen daarop moeten loslaten om poolshoogte te nemen. 'Je moet niet met politieke rancune komen. Wanneer minister Algoe praat over grote terreinen, dan wil ik minister Algoe ook aangeven dat hij moet kijken naar mensen in zijn directe omgeving.'

Volgens Jogi bezitten die mensen niet alleen 1.500 hectare grond, maar 3.000 tot 4.000 hectare die ze onbenut laten. Op de vraag om welke mensen het gaat, zegt hij geen te willen noemen, maar dat het gaat om mensen in de directe omgeving van de minister.

PL-voorzitter laat zich niet intimideren door districtscommissaris Miranda

Somohardjo: Car audio battle heeft geen toestemming nodig van NV Havenbeheer

'Dit is een vorm van rancune, maar we laten ons niet klein krijgen'


Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda van Paramaribo-Noordoost slaat volgens de voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, de plank volledig mis. Somohardjo zegt vandaag, donderdag 19 februari 2015, op Starnieuws, het niet eens te zijn met de opvatting van Miranda, dat op basis van een onlangs uitgesproken vonnis de PL toestemming moet vragen aan NV Havenbeheer om activiteiten te houden op haar partijcentrumterrein aan de Mangrovestraat.

Miranda wil alleen onder bepaalde voorwaarden vergunning verlenen aan de car audio battle die Pertjajah TV heeft gepland op 28 februari.

'Dit is een vorm van rancune, maar we laten ons niet uit het veld slaan. Niemand gaat ons intimideren, we gaan door met onze activiteiten. We hebben overal in het land genoeg partijcentra, daarvan kunnen we gebruik van maken. En als het moet, zullen we zelfs op het Onafhankelijkheidsplein vergaderen. We laten ons niet klein krijgen', aldus Somohardjo.

Uit het vonnis van de rechter blijkt, dat het terrein inderdaad aan NV Havenbeheer is toegewezen, maar zowel de Staat Suriname als het bedrijf NV Trailblazers hebben hiertegen beroep aangetekend. De PL-voorzitter stelt echter, dat op basis hiervan het terrein nog steeds op naam staat van NV Trailblazers en als zodanig niet aan NV Havenbeheer, totdat ook in hoger beroep vonnis is gewezen.

Er is volgens Somohardjo geen toestemming nodig van NV Havenbeheer om welke activiteit dan ook te organiseren op het terrein. Hij zegt, dat advocaat Frank Truideman al heeft gepoogd contact te maken met Miranda om hem middels een hypothecair uittreksel van het GLIS (Geografisch 's land en Informatie Systeem) aan te tonen dat het terrein nog steeds staat op naam van NV Trailblazers. Miranda was op dat moment niet te bereiken voor de raadsman van de PL.

Directeur Bronto Somohardjo van NV Trailblazers, zoon van de PL-voorzitter, laat weten dat hij bij het districtscommissariaat is geweest voor het ophalen van de spoedbrief aan de PL, waarin Miranda de voorwaarden voor het verlenen van een vergunning zou hebben aangegeven. Maar, volgens hem is er helemaal geen brief.

Ook blijkt, dat na afstemming met advocaat Truideman het vonnis de raadsman nog niet eens bereikt heeft. Met het uittreksel van GLIS in de hand, waarin aangegeven staat dat het terrein op naam staat van NV Trailblazers, verzekert Bronto Somohardjo dat de geplande car audio battle normaal voortgang zal vinden. 'Men hoeft echt niet bang te zijn dat het niet meer doorgaat.'

In een reactie laat Miranda via Starnieuws weten gebelgd er over te zijn, dat Somohardjo hem beschuldigt rancuneus te zijn. 'Ik ben dat nooit, het maakt mij niet uit om wie het gaat. Ik pas de regels toe', aldus Miranda.