maandag 23 februari 2015

Kapitein Frans Banai uit Gujaba nieuwe granman der Saramaccaners

RO distantieert zich van afgelopen weekeinde te Dan gekozen granman
 
(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Nieuwe granman zal niet door overheid worden erkend

 
Vertegenwoordigers van de twaalf lo's van de Saramaccaanse stam zijn afgelopen weekeinde bijeen geweest in het dorp Dan te Boven-Suriname. Op een krutu werd kapitein Frans Banai gekozen als nieuwe granman. Hij komt uit het dorp Gujaba en is van de Awana-lo.  Dat berichten vandaag, maandag 23 februari 2015, zowel de Ware Tijd als Starnieuws.

Binnen de stam der Saramaccaners heerst grote onenigheid over de opvolging van wijlen granman Belfon Aboikoni, die op 24 juni vorig jaar is ingeslapen. Minister Stanley Betterson heeft via een commissie getracht te bemiddelen. De rust binnen de stam is niet teruggekeerd. De ministeriële commissie vanuit Regionale Ontwikkeling (RO) onder leiding van Richéne Libretto distantieert zich van de kandidaat granman der Saramaccaners.

Libretto blijft erbij dat volgens de tradities van het binnenland een granman wordt opgevolgd, anders dan wat zich zondag heeft voltrokken te Dan waar er is gestemd voor een kandidaat granman. Libretto voorspelt een situatie waarbij de granman slechts opperhoofd is in het binnenland en niet wordt erkend door de overheid.

Op de druk bezochte krutu werd Stephanus Poeketie benoemd tot waarnemend granman. Hij is afkomstig van het dorp Daume en is van de Abaisa-lo. Volgens hem duurde het te lang: de ministeriële commissie heeft sinds december niets van zich laten horen. 'A liba no man wakti.' Besloten is om de regering zo snel mogelijk formeel op de hoogte te stellen van de nieuwe ontwikkelingen binnen de stam.

Eerder was bekendgemaakt, dat kapitein Johan Pansa van de Matjaw Lo is benoemd tot waarnemend granman der Saramaccaners. Voorgesteld is om hoofdkapitein Albert Aboikoni voor te dragen als het nieuwe grootopperhoofd. Een belangrijk deel van de stam kan zich hier echter niet in vinden.

Hoe volwassen mensen met titels als onvolwassenen op elkaar kunnen reageren

Onderlinge vuilsmijterij via de media....


(Bron artikelen: Starnieuws)

Centrale Bank neemt extra maatregelen ter herstel balans valutamarkt

Vreemde valuta 'window' uitgebreid door samenwerking CBvS met drie banken


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) brengt meerdere maatregelen in stelling om de vraag en aanbodfactoren op de valutamarkt verder in evenwicht te brengen. De interventies om aan de importvraag van de economie te voldoen gaan in verhoogd tempo door. De interventies garanderen dat de importen van productie-inputs en basisgoederen normaal voortgang vinden en de binnenlandse productie en consumptie geen last ondervinden van gedaalde internationale prijzen voor onze exporten. Dat laat de bank vandaag, 23 februari 2015, weten in een persbericht.

Door de Centrale Bank zullen bepaalde controle mechanismes worden ingebouwd zodat er zekerheid is dat de interventie middelen doelmatig worden besteed. Door te interveniëren zorgt de Centrale Bank in samenwerking met de algemene banken er tevens voor, dat de allocatie van deviezen geordend en volgens maatschappelijke prioriteiten (basis goederen en productie middelen) plaatsvindt. Verder zijn er gesprekken gaande met het bedrijfsleven over bestaande knelpunten in de voorziening en aanwending van deviezen in de economie en hoe gezamenlijk tot een werkbare oplossingen te komen.

De vreemde valuta window voor kleine kasverhandelingen van het publiek is verder uitgebreid. De bank opereert deze faciliteit sinds drie weken en ervaart dit als zeer succesvol in het verlichten van dagelijkse noden die zich in de vreemde valutasfeer voor de kleine man voordoen. Vanuit het publiek is zeer positief gereageerd en de CBvS stapt nu over om deze faciliteit met een ruimere geografische spreiding beschikbaar te stellen. Dit zal de bank binnenkort doen in samenwerking met drie banken. Zo zal de Surinaamse Postspaarbank haar filiaal te Nickerie voor dit doel inzetten, GODO zal ditzelfde verwezenlijken te Albina en de Volkskredietbank in Para.

De maximale hoogte van de toegestane verkopen, namelijk 300 Amerikaanse dollar of 300 euro, zal voor zover gehandhaafd blijven. Wel wordt de faciliteit gemonitord en zal evaluatie uitwijzen of er verdere uitbreiding nodig is.

Voorts is de CBvS in gesprek met de cambio’s over hun bijdrage in de stabilisering van het contante segment van de valutamarkt. De cambio’s geven aan een tekort in de cashmarkt voor Amerikaanse dollars te ondervinden en de gesprekken focussen op constructies om vraag en aanbod in evenwicht te krijgen. De bank zal tegen bepaalde voorwaarden contante valuta aan de cambio’s beschikbaar te stellen zodat zij kunnen helpen bijdragen om de rust op de valutamarkt terug te doen keren.

De CBvS doet ten slotte ook op alle gelederen het beroep om mee te werken aan een gezonde valutamarkt die ondersteunend is aan een duurzame ontwikkeling van de economie en het betaalsysteem.

In auto vluchtende verdachten autoaccudiefstal veroorzaken aanrijding

Twee verdachten gewond bij aanrijding hoek Jagernath Lachmonstraat en Albertlaan


Twee verdachten van diefstal autoaccu's hebben vanochtend, maandag 23 februari 2015, een aanrijding veroorzaakt, nadat ze de politie van zich afgeschud hadden tijdens een achtervolging. Zij konden worden aangehouden op de hoek Jagernath Lachmonstraat en de Albertlaan waar ze tegen een andere auto waren gereden. Dit bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Om kwart voor vier kreeg de politie van bureau Uitvlugt een melding van een woninginbraak aan de Hendrikstraat. De bewoner zei dat drie autobatterijen waren gestolen.

Terwijl de politie nog op de inbraaklocatie was, stopte een personenauto in de buurt. Twee mannen waren bezig spullen in de auto te laden. De bewoner liet de politie weten, dat hij dat voertuig in de directe omgeving van zijn woning geparkeerd had zien staan na de ontdekking van de inbraak. Toen de mannen ontdekten, dat de politie aandacht voor hun had, namen zij plaats in hun auto en reden hard weg.

De politie zette meteen een achtervolging in. Het lukte de verdachten om de politie van zich af te schudden, maar korte tijd later veroorzaakten ze een aanrijding met een andere auto. Een verdachte raakte bekneld in de vluchtauto. De brandweer moest eraan te pas komen om hem uit de auto te krijgen.

Twee van de gestolen accu's zijn teruggevonden op de plaats van de aanrijding. De 34-jarige verdachte Robert N. werd na behandeling in een ziekenhuis in verzekering gesteld. Zijn 41-jarige comparant Radjkoemar M. is onder politie bewaking, in een ziekenhuis opgenomen.

Personeel overheidscrèches in staking

Blanker achter personeel overheidscrèches.
Medewerkers eisen beter inpassing in FISO-systeem

Ook willen medewerkers die ruim tien jaar in dienst zijn vaste aanstelling


Niet alle overheidscrèches hebben vandaag, maandag 23 februari 2015, gehoor gegeven aan de oproep van de Bond Landsdienaren Crèches (BLC) om de deuren dicht te houden. 'Van de elf crèches is van tenminste één bekend, dat die toch kinderen heeft opgevangen', zegt Hugo Blanker, voorzitter van de vakcentrale COL (Confederatie van  Organisaties  voor Landsdienaren), waarbij de BLC is aangesloten, in de Ware Tijd.

Als reden hebben de leden aangegeven dat zij de oproep niet op tijd hebben gehoord.

Ook de opkomst viel tegen, aldus de krant. Van de 205 medewerkers waren er nog geen 100 aanwezig bij de protestbijeenkomst in het ABO-gebouw (Algemene Bond Overheidspersoneel) vanochtend, waar de leden werden toegesproken door Blanker en BLC-voorzitter Joyce Watson.

Het personeel is bereid te strijden tot het bittere einde voor positieverbetering. Ze eisen betere en correcte inpassing in het FISO-systeem (Functie Informatiesysteem Overheid). Ook verwachten zij dat medewerkers die bijna tien jaar in dienst zijn hun vaste aanstelling krijgen.

Watson zei, dat het om een terechte actie gaat. Ze bracht in herinnering dat in 2013 drie crècheleidsters onheus zijn behandeld in een vermeend geval van seksueel misbruik van een kind. Inmiddels zijn de drie dames die verdacht werden van ontucht vrijgelaten. 'Maar, er is niemand die hen nu begeleidt voor de psychische schade die ze hebben opgelopen.'

De actie van de overheidscrèches wordt morgen voortgezet.

Gordon Touw Ngie Tjouw zegt NPS-lidmaatschap op

Oud-voorzitter Jongerenraad NPS dankt voorzitter voor goede samenwerking


Gordon Touw Ngie Tjouw, voormalig voorzitter van de Jongerenraad binnen de Nationale Partij Suriname (NPS), heeft vandaag, maandag 23 februari 2015, officieel zijn lidmaatschap van de partij beëindigd. Dat meldt de Ware Tijd Online 's avonds.

In een brief aan NPS-voorzitter Gregory Rusland bedankt Touw Ngie Tjouw Rusland voor het in hem gestelde vertrouwen en voor 'de periodes van goede samenwerking'.

'U kunt erop vertrouwen, dat ik alle ondersteuning zal verlenen inzake de overdracht van informatie opgebouwd, gedurende mijn periode als voorzitter van de jongeren NPS', aldus Gordon Touw Ngie Tjouw in zijn brief.

Hij had al op 26 september vorig jaar zijn functie als voorzitter van de Jongerenraad neergelegd. De samenwerking met de Pertjajah Luhur was voor hem de druppel die de emmer deed overlopen. Deze beslissing werd volgens de toenmalige jongerenleider niet gedragen door de achterban. ‘Ik ben als voorzitter van de Jongerenraad niet in staat dit besluit te verkopen aan de jongeren’, aldus Touw Ngie Tjouw op 27 september tegenover media.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

De zes politieke partijen in V7 tekenen samenwerkingsovereenkomst

V7 regeerprogramma in concept klaar


De zes politieke partijen VHP, NPS, SPA, DA91, Pertjajah Luhur en BEP, zullen definitief als V7 de verkiezingen op 25 mei ingaan. Een samenwerkingsovereenkomst daartoe werd vanmiddag, maandag 23 februari 2015, getekend in het partijgebouw van de VHP. Het regeerprogramma van deze combinatie, dat in concept af is, komt binnenkort uit. De individuele partijen zullen op basis van de posities de kandidatenlijsten invullen.


OM Curaçao looft forse beloning uit voor tipgever in moordzaak Helmin Wiels

In moordzaak Wiels zou grote som geld door opdrachtgevers aan tussenpersonen zijn betaald

OM wil dat geld opsporen en in beslag nemen


Op Curaçao heeft het Openbaar Ministerie (OM) vanmiddag (lokale tijd), maandag 23 februari 2015, tipgeld uitgeloofd aan degene die kan aangeven waar het geld is gebleven dat is betaald voor de moord op politicus Helmin Wiels. De tipgever krijgt de helft van het bedrag dat uiteindelijk wordt gevonden, aldus meldt het OM op het eiland in een persbericht. Het zou naar verluidt gaan om een half miljoen gulden (ruim 240.000 euro).

De bekende Curaçaose politicus Helmin Magno Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten bij de pier te Marie Pampoen op het eiland. Bij vonnis van 29 augustus 2014 werd de 37-jarige Elvis R. K. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het plegen van deze moord. In het vonnis heeft de rechter vastgesteld, dat K. van een ander opdracht heeft gekregen om Wiels tegen betaling te vermoorden. Dit vonnis werd op 20 februari 2015 door het Gemeenschappelijk Hof bevestigd.

In het onderzoek Maximus wordt onder meer onderzocht wie de opdrachtgevers waren van deze moord. Het vermoeden bestaat. dat deze opdrachtgevers twee tussenpersonen hebben ingeschakeld die op hun beurt onder andere Elvis R. K. hebben gebruikt om de moord te laten uitvoeren. Bovendien wordt vermoed, dat deze opdrachtgevers hiervoor een groot geldbedrag hebben betaald aan de twee tussenpersonen. Het onderzoek Maximus richt zich daarom ook op de geldstromen rond de verschillende verdachten, aldus het OM.

Waarschijnlijk heeft K. slechts een klein deel ontvangen van het totaal beschikbaar gestelde bedrag en is het grootste gedeelte van dit geld achtergebleven bij de twee tussenpersonen. In het belang van het onderzoek is het zeer gewenst dat vast komt te staan waar of bij wie het overgebleven geld thans is ondergebracht. 

De hoofdofficier van Justitie van Curaçao looft daarom een beloning uit aan de persoon of personen die het Openbaar Ministerie in staat stelt of stellen dit geld op te sporen en in beslag te nemen. De hoogte van de beloning zal in totaal 50% (vijftig procent) zijn van het daadwerkelijk op grond van de tip(s)in beslag genomen bedrag, waarvan kan worden vastgesteld dat dit bedrag in verband met de moord is betaald of ontvangen.

Tipgevers kunnen contact opnemen met de politie via het anonieme telefoonnummer 108.

Overal losse voetstukken langs Caracasbaaiweg, Curaçao, geplaatst

De Amigoe: Caracasbaaiweg lijkt veranderd in gratis reclameboulevard


Langs de Caracasbaaiweg vanaf de Weg naar Fuik tot halverwege Jan Thiel op Curaçao zijn in de berm om de zoveel meter losse voetstukken geplaatst, die er alle schijn van hebben dat zij houders zullen worden van de een of andere boodschap. In totaal zijn het er tien. De ‘voeten’ werden per pallet vervoerd en daarna geplaatst, aldus de Amigoe vanmiddag, maandag 23 februari 2015.
 
Er staan langs deze weg al veel meer reclameboodschappen. En dat is veelal illegaal, omdat zolang de wet op de Openbare Orde nog niet van kracht is, er ook geen vergunningen voor het plaatsen van reclameborden kunnen worden gegeven. De wet is in de laatste fase beland, maar nog niet door het parlement aangenomen.

Hier en daar heeft de overheid handhavend opgetreden maar daar lijkt geen lijn in te zitten of geen indruk te maken. Dit getuige de aanhoudende wildgroei van reclameborden langs de openbare wegen.
De Caracasbaaiweg is in elk geval aan het veranderen in een ‘gratis’ reclameboulevard, aldus de krant. Of zou de overheid zelf hier nu borden gaan plaatsen met daarop de tekst: reclameborden verboden?

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Veel belangstelling internationale Dag der Moedertalen in Galibi

St. Antoniusschool enige school in Suriname waar moedertaal Kaliña wordt gesproken


De internationale Dag der Moedertalen heeft tijdens de viering afgelopen zaterdag in Galibi veel bezoekers op de been gebracht. Deze dag staat in het teken van de culturele en taalkundige diversiteit die door de UNESCO is uitgeroepen. Deze dag wordt wereldwijd jaarlijks op 21 februari gevierd.
De verschillende sprekers onderstreepten het belang van de eigen moedertaal, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 23 februari 2015.


De St. Antoniusschool is vereerd met de viering van deze bijzondere dag. Deze school is de enige in Suriname waar de moedertaal, de Kaliña (Caraïbisch taal), gesproken wordt.

'Jouw taal is je eigen identiteit. Probeer je taal te behouden', zei Greta Pane, een van de motoren achter de invoering van tweetalig onderwijs in verschillende dorpen in het land.

Voordat de officiële activiteiten begonnen, werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan een dorpelinge die haar sporen heeft verdiend op sociaalmaatschappelijk gebied in de gemeenschap.

Scholieren gestoken in inheemse klederdracht voerden verschillende liederen en dansen van de eerste bewoners uit. Ook gedichten werden opgevoerd in de eigen taal. Een verhalenverteller was in zijn element om zijn boodschap over te brengen aan de aanwezigen, aldus de krant.

Dorpshoofd Pane, die ook het woord voerde, ziet de moedertaal als een grote uitdaging voor het landelijk onderwijs curriculum. Hij ziet de taal als een deel van de cultuur en de rijkdom om in eigen dialect te praten.

Na de verschillende opvoeringen werd een expo met inheemse voorwerpen geopend. Ook oud beeldmateriaal uit de archieven van het dorp genoot veel bekijks van de dorpelingen en toevallig aanwezige toeristen.

VHP-Assembleelid Jogi: 'OW-minister Parmessar moet eer aan zichzelf houden en opstappen'

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Na springvloed Weg naar Zee speelt regering met emoties van mensen

'Regering-Bouterse voert plannen regering-Venetiaan niet uit'


Het VHP-parlementslid Mahinder Jogi vindt, dat de minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, de eer aan zichzelf moet houden en moet bedanken als minister. Dit zegt hij naar aanleiding van de dambreuk van afgelopen donderdagavond te Weg naar Zee, waarbij gezinnen geëvacueerd moesten worden. President Desi Bouterse en Parmessar hebben afgelopen weekeinde het rampgebied bezocht om de bewoners die schade hebben geleden een hart onder de riem te steken. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 23 februari 2015.

Vanuit de zijde van de regering wordt er gezocht naar noodoplossingen. Jogi vindt echter, dat er gespeeld wordt met de emoties van de mensen.

'Tijdens de Nieuw Front-regering is er reeds een studie gemaakt over de ontwatering van Paramaribo en het gebied rond Pomona. Er zou een dijk worden gebouwd te Weg naar Zee, maar deze regering heeft de plannen niet verder uitgevoerd, zoals dat gedaan hoorde te worden. Hetzelfde is ook gebeurd bij de bouw van de dijk in Commewijne, waarbij middelen zijn weggehaald en een dijk te Waterkant is neergezet.'

Hij voegt eraan toe, dat Parmessar tijdens zijn periode als NDP-parlementslid diverse bezoeken heeft gebracht aan de bewoners van Weg naar Zee waar hem werd gezegd dat de bouw van de dijk een must was.

'In 2010 heeft hij zelfs een tv-programma hierover gemaakt en zat hij in diverse delegaties om een oplossing te vinden voor dit probleem. Tot op heden heeft de minister niets kunnen doen voor deze mensen. Enkele maanden geleden heeft Parmessar bezoeken gebracht aan dit gebied en toch heeft hij nooit stappen ondernomen en vandaag doet hij alsof hij het meent met de mensen.'

Jogi vindt dat er miljoenen euro’s worden vrijgemaakt voor megaprojecten die mislukken, terwijl er nog geen aanstalten zijn gemaakt om een dijk te bouwen te Weg naar Zee, terwijl de vorige regering het voorwerk reeds had gedaan. 'Nu kan er niet eens gebruik worden gemaakt van het crematieoord en deze mensen komen daar hun emoties tonen. Waar is hun fatsoen?'

De VHP’er zegt, dat Bouterse wel veel verhalen vertelt over de voedselschuur, maar als het aankomt op daden is hij allesbehalve landbouwvriendelijk. 'Weg naar Zee staat bekend als een agrarisch gebied. Bouterse heeft ook vrienden in dit gebied. Hij heeft nooit werk gemaakt van het probleem te Weg naar Zee en vandaag hangt hij de Sinterklaas uit te Weg naar Zee. Parmessar moet het fatsoen opbrengen om zijn portefeuille ter beschikking te stellen, want hij heeft gefaald als minister', aldus Jogi.

Doekhie (NDP): 'Harriet Ramdien heeft een reptielenmentaliteit'

Ramdien zou thema 'meer vrouwen in politiek' gebruiken voor eigen plek V7-kandidatenlijst

Doekhie: 'Ramdien sprak nooit over vrouwenrechten in Nickerie'


Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie is het, aldus het Dagblad Suriname vandaag, 23 februari 2015, de laatste tijd opgevallen, dat ex-NDP’ster nu VHP’ster Harriet Ramdien een campagne aan het voeren is waarin zij aandacht vraagt voor meer vrouwen in de politiek. Volgens Doekhie wordt het onderwerp van ‘meer vrouwen in de politiek’ bewust door de politica gebruikt om zichzelf op de kandidatenlijst van De Nationale Assemblee voor V7 te plaatsen. 

'Dit soort dingen beschrijf je in de psychologie als een reptielen mentaliteit. Wan sneki', aldus de parlementariër. Ramdien weet dat ze niet op de lijst in Nickerie geplaatst zal worden en probeert op allerlei manieren toch nog een boro te zoeken.

'De weg naar een eerlijke en democratische gelijkheid tussen mannen en vrouwen, vooral in het parlement, is duidelijk nog een behoorlijk lange weg', zei Ramdien eerder. Vrouwen zijn nog steeds binnen de politiek sterk ondervertegenwoordigd. Wat moet gebeuren is, dat de politiek op een eerlijke en rechtvaardige wijze de ervaringen, talenten, kennis en inzichten van de vrouwen in gelijke mate met die van de mannen mee moeten laten wegen bij beslissingen, zowel in de politiek als het openbaar bestuur. Men moet vooral niet terughoudend zijn om vrouwelijke potentiële kandidaten te ondersteunen door ze op verkiesbare plaatsen te zetten.

Doekhie illustreert een voorbeeld waarbij de sapakara eieren wil opeten, maar eerst de kip probeert te misleiden. Zo kan het reptiel gemakkelijk de eieren tot zijn prooi maken. De kandidatenlijst zou hier dan het ‘verse ei’ zijn.

'De vrouwen in het rijstdistrict zijn ook geschrokken toen Ramdien opeens over vrouwenrechten kwam praten, terwijl zij dat nooit eerder heeft gedaan', aldus de NDP’er.

Doekhie weet zeker dat Ramdien geen plek op de lijst van de V7 heeft gevonden, omdat zij de onbelangrijke groep binnen de VHP is. Volgens hem zijn er voldoende vrouwen in Nickerie die op de politieke lijsten worden geplaatst.

Ocelot door agenten uit boom te Uitvlugt geschoten

(Bron foto: Dagblad Suriname)
ME en medewerkers dierentuin krijgen kleine katachtige niet uit boom....


De omgeving Marthastraat te Uitvlugt n Paramaribo werd vanochtend, maandag 23 februari 2015, opgeschrikt door een ocelot (Leopardus pardalis) die in een boom zat op het erf bij de familie Rieshi Ramkhelawan. De heer des huizes schakelde de politie in om het beestje te verwijderen uit de boom, aldus de webeditie van het Dagblad Suriname.

De Mobiele Eenheid (ME) en medewerkers van de Paramaribo Zoo konden na ettelijke pogingen de ocelot echter niet uit de boom krijgen. Er werden hierna pogingen ondernomen om het beest te verdoven met een speciaal geweer, maar alle pogingen mislukten.

Uiteindelijk besloot de politie om de ocelot uit veiligheidsoverwegingen dood te schieten. Onduidelijk is het waarom het niet is gelukt om het dier te verdoven of op andere wijze te vangen.....

Geen plek voor de BEP in Onafhankelijk Kiesbureau, maar wel twee voor de ABOP...

Partijvoorzitter Waterberg vindt dat zijn partij wordt genegeerd

Over gedragscode partijen: 'Wij schelden niemand uit, wij bekritiseren het beleid'


Celsius Waterberg, voorzitter van de politieke partij BEP, heeft het gevoel dat zijn partij wordt genegeerd. Dat schrijft althans de Ware Tijd vandaag, maandag 23 februari 2015. De vertegenwoordiger die zijn partij heeft voorgedragen voor benoeming in het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) werd niet benoemd, terwijl van de ABOP twee vertegenwoordigers zijn geplaatst. Een brief waarin om een verklaring wordt gevraagd voor het niet benoemen van de kandidaten, is nog niet door president Desi Bouterse beantwoord, aldus Waterberg.

Dit is voor de partijvoorzitter geen reden om langs de kant te zitten. 'Ik word er juist strijdvaardig van. We gaan daardoor extra hard werken om te zorgen dat de mensen die dit nu doen, in de toekomst niet meer op die plek zullen zitten', zegt Waterberg die vermoedt, dat de huidige regering het niet kan hebben dat ze de BEP 'nog niet klein hebben gekregen'.

De partij was niet vertegenwoordigd op de vergadering van de president waar over een gedragscode voor politieke partijen op weg naar de verkiezingen werd gesproken. De uitnodiging voor de bijeenkomst was op het woonadres van Waterberg bezorgd, terwijl hij op dat moment in het binnenland was. Maar, zelf zou hij de ontmoeting ook niet bijwonen. 'Als iemand mij negeert, dan kan ik niet naar zo'n bijeenkomst gaan.'

De partijvoorzitter is het wel eens met de gedragscode. Voor hem is het echter niet echt nieuws. 'Wij schelden niemand uit, maar bekritiseren wel het beleid.'

OM Curaçao zou zicht hebben op geldstromen inzake uitvoering moord Helmin Wiels

Betalingen door tussenpersonen aan coördinator van moord in beeld

Proces-Maximus binnenkort aangekondigd


De krant Vigilante op Curaçao bericht dat de behandeling van de zaak Maximus, waarbij het gaat om de opdrachtgevers van de moord op Helmin Wiels, niet lang meer op zich zal laten wachten. Volgens de krant hebben Officier van Justitie Gert Rip en zijn Team Grootschalig onderzoek een duidelijk zicht op de geldstromen die met de uitvoering van de moord te maken hadden. Dit meldt vandaag, maandag 23 februari 2015, Paradise FM.

Die informatie is het resultaat van bijna twee jaar intensief onderzoek. Het zou onder meer gaan om betalingen door tussenpersonen aan Luigi Forentina, alias Pretu. Hij zou de uitvoering van de moord hebben gecoördineerd samen met Nini Fonseca, die direct contact onderhield met de zogenoemde intellectuele daders.

De Vigilante schrijft te verwachten, dat het proces-Maximus binnen een week zal worden aangekondigd.

Woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in deze zaak Guillano Schoop heeft tegen Paradise FM gezegd, dat er nog vandaag of morgen een persbericht zal worden uitgebracht door het OM. Schoop kon nog niets over de inhoud zeggen.

NPS-voorzitter Rusland: 'Ook staatsmedia moeten zich houden aan gedragscode'

(Bron foto: Dagblad Suriname)
'Met belastinggeld worden onschuldige burgers in kwaad daglicht gesteld'


Gregory Rusland is van mening dat ook de staatsmedia zich moet houden aan een gedragscode. De NPS-voorzitter zei afgelopen weekeinde tijdens het buitengewoon congres van zijn partij, dat met hun belastinggelden, onschuldige burgers in een kwaad daglicht worden geplaatst. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 23 februari 2015.

Een gedragscode moet er onder andere voor zorgen dat personen niet negatief besproken worden op politieke podia. Volgens de voorzitter van de NPS is zijn partij een politieke organisatie die zich, vanwege haar geaardheid, niet schuldig maakt aan het negatief bespreken van mensen op politieke podia, ondanks het feit dat hij soms een gesprek moet hebben met John van Coblijn, de voorzitter van de afdeling Paramaribo van de partij.

Rusland liet weten, dat ook president Desi Bouterse zich zorgen maakt over een gedragscode. De president heeft onlangs een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de diverse politieke partijen, die zullen deelnemen aan de algemene, vrije en geheime verkiezingen. Er werd onder ander gesproken over het hanteren van een gedragscode.

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, gaf al eerder aan voorstander te zijn van een gedragscode.

Documentairemaker Roger Ross Williams werkt voor CNN aan Zwarte Piet-documentaire

(Bron foto: the-latest.com)
'The dirty, little secret'

Documentaire kan grote gevolgen hebben voor toerisme en economie Nederland 


Voor de Amerikaanse documentairemaker van CNN Roger Ross Williams kan de discussie over Zwarte Piet niet vroeg genoeg beginnen. Hij bereidt een film voor over dit 'dirty, little secret', waar Nederland volgens hem nog grote economische gevolgen van zal ondervinden. Dit bericht het AD vandaag, maandag 23 februari 2015.

Roger Ross Williams (41) is een gelouterde documentairemaker in de Verenigde Staten, niet in de laatste plaats omdat hij vijf jaar geleden een Oscar won met zijn film Music by Prudence, over een gehandicapte Zimbabwaanse muzikante.

De oud-winnaar liet het Oscar-evenement dit keer schieten om in Amsterdam aan zijn film te werken. De CNN-documentaire over Zwarte Piet moet eind dit jaar te zien zijn. Hij filmde afgelopen zaterdan in Amsterdam een bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, waar tegenstanders van Zwarte Piet brainstormden over acties in dit jaar.

Nederland is geen vreemd terrein voor Williams; de liefde drijft hem de laatste jaren steeds vaker naar Amsterdam. 'Ik probeer nu ook een eigen productiemaatschappij van de grond te krijgen en me hier een deel van het jaar te vestigen. Ik had de afgelopen jaren wel iets van het bestaan van Sinterklaas en Zwarte Piet meegekregen, maar nog niet veel. Vorig jaar was ik hier voor het eerst in de sinterklaasperiode en toen ben ik me erin gaan verdiepen. Ik postte foto's van Zwarte Piet op mijn eigen Facebookpagina en vanuit Amerika kreeg ik de ene na de andere geschokte reactie.'

Tijdens het internationaal documentairefestival IDFA in Amsterdam van november raakten Williams en zijn Amerikaanse collega's niet uitgepraat over Zwarte Piet. 'Het hoofd van CNN's filmafdeling zei bij een drankje: 'Hier moet je echt een documentaire over maken. Dit moet de wereld weten'. En dat vind ik ook.'

Williams maakt er geen geheim van dat hij persoonlijk geraakt wordt door de helper van Sinterklaas. 'Ik vind het een beledigende karikatuur, die rechtstreeks verbonden is aan het koloniale verleden van Nederland - waar hier al amper over gesproken wordt. Maar, het is met name zo schokkend, omdat de rest van de wereld Nederland als progressief land ziet. Amerikanen die afbeeldingen van Zwarte Piet zien, zijn niet alleen in shock; ze geloven het ook niet. Vooral niet dat Zwarte Piet zo wijdverbreid is, dat dit één van de grootste nationale feesten is. In een bepaald opzicht is hij het dirty little secret van Nederland, want het is ook niet zo dat jullie deze traditie vol trots uitdragen over de rest van de planeet.'

Williams verwacht dat Nederland iets zal merken van zijn film. 'Als de wereld deze praktijken ziet, kan dat grote gevolgen hebben voor het toerisme en dus ook voor de economie. En vooral voor de manier waarop naar jullie land gekeken wordt door mensen uit andere landen. Dat beeld van een uiterst progressief land zal moeten worden bijgesteld.'

Met zijn camera- en geluidsman gaat Williams niet alleen langs bij de tegenstanders van Zwarte Piet. 'We willen natuurlijk beide kanten belichten, dus we komen ook bij de mensen van het Pietengilde en van de Stichting Sinterklaas Centrale, hier in Amsterdam. En ik interview politici, ik probeer nog bij burgemeester Eberhard van der Laan binnen te komen. Ik wil vooral begrijpen wat er gebeurt, hoe de traditie er tot in detail uitziet. Ik wil het hele verhaal laten zien, dat is belangrijk.'

PSV'er Jetro Willems doneert 20.000 gulden aan organisaties en personen op Curaçao

Scouting en scholen ontvangen donatie van voetballer


Voetballer Jetro Willems heeft 20.000 gulden gedoneerd aan verschillende organisaties en personen op Curaçao. Dat bericht vandaag, maandag 23 februari 2015, Versgeperst.com.

De PSV'er deed onlangs zijn laatste drie donaties aan Scouting Antiano Grupo VII Simon Bolivar, de Soeur Hedwig School en een leerling van de school, Karen Vazquez.

De scoutinggroep ontving 1.500 gulden uit handen van de ouders van Willems, voor het organiseren van een event en de aankoop van materiaal. Karen Vazquez, een leerlingevan de Soeur Hedwig School voor kinderen met een lichamelijke beperking ontving 1.275 gulden voor een nieuwe rolstoel.

Overigens haalde de speler onlangs nog de nationale en internationale media door de rode kaart die hij incasseerde in het duel tussen NAC en PSV op 3 februari. Het was de snelste rode kaart ooit in de eredivisie. De linksback van PSV kreeg al na 29 seconden rood van scheidsrechter Kevin Blom na wild inkomen op NAC-verdediger Gill Swerts.
Het oude record stond op naam van Bonaventure Kalou, die in 2001 bij Heerenveen - Feyenoord na 61 seconden van het veld werd gestuurd.

De rode kaart werd later overigens geseponeerd, omdat uit televisiebeelden bleek dat hij zijn tegenstander niet had geraakt.

Dorpsbestuur Galibi bezoekt door springvloed getroffen gebied

Inheems dorp heeft hulp nodig bij opruimingswerk- zaamheden


Het dorpsbestuur van Galibi heeft gistermorgen een bezoek gebracht aan het getroffen gebied van de springvloed, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 23 februari 2015. Er zijn nog delen onder water. De gemeenschap is nog niet begonnen met de opruimingsactiviteiten. 

Men heeft een afwachtende houding aangenomen naar aanleiding van berichten in de nationale media waarin een tweede springvloed werd aangekondigd. De voorspelde vloed heeft inmiddels in de vooravond weer toegeslagen in het eerder getroffen gebied en elders in het dorp.

Een delegatie vanuit het commissariaat van Marowijne heeft zich in het dorp georiënteerd en zal verslag uitbrengen aan de districtscommissaris van Marowijne.

Het dorp heeft dringend assistentie nodig om de opruimingswerkzaamheden uit te voeren. In Langamankondre moet het verstopte kanaal weer uitgegraven worden. Ook de plaatselijke school moest het ontgelden onder het natuurverschijnsel.

NPS'er Tjin-A-Tsoi wil drastische verlaging aansluitkosten EBS nieuwe huisaansluitingen

Assembleelid begrijpt niet waarom EBS niet op vingers wordt getikt door beleidsmakers


Het NPS-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi zegt vandaag, maandag 23 februari 2015, in het Dagblad Suriname niet te begrijpen waarom de huidige beleidsmakers nog steeds niets doen om de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) op de vingers te tikken voor wat betreft het vragen van torenhoge bedragen voor nieuwe huisaansluitingen. 

Middels enkele stukken toont de parlementariër aan, dat mensen tussen de Srd 10.000 en Srd 20.000 moeten neertellen om in aanmerking te kunnen komen voor een nieuwe huisaansluiting. In één van de gevallen heeft een burger uit Nickerie Srd 9.910 moeten neertellen. 'Hoe moeten de mensen dit in godsnaam betalen?', vraagt de politicus zich af.

Wat alles volgens de parlementariër nog erger maakt, is dat in de meeste gevallen de mensen zelf moeten betalen voor het plaatsen van transformatoren in hun respectievelijke straten. De bedragen zouden volgens hem in augustus 2014 drastisch zijn verhoogd. 'Dit, terwijl de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) steeds zegt dat er geen sprake is van inflatie.'

Tjin-A-Tsoi verwijst naar het loket van de CBvS, dat eerder deze maand werd geopend voor kleine kasverhandelingen in Amerikaanse dollar en euro. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld om maximaal 300 Amerikaanse dollar of 300 euro te kopen onder overlegging van legitimatie en opgave van het doel. Deze maatregel is ter ondersteuning van de stabiliteit op de valutamarkt en het vergroten van het aanbod van contante Amerikaanse dollars en euro’s.

Volgens de parlementariër was het loket opengesteld toen de dollarkoers boven de Srd 3,75 was. Ondertussen is deze verder toegenomen tot boven de Srd 3,90. 'Het is een negatief effect van de CBvS-maatregel dus', aldus de NPS’er. Ondanks het ‘prudent’ gevoerd beleid van governor Gilmore Hoefdraad de afgelopen jaren, zegt Tjin-A-Tsoi dat de moederbank vanaf januari niet meer in staat is om de interventies te plegen. Hierdoor wordt de consument nog zwaarder belast en moet die alles uit haar eigen zak betalen.

Venezuela vraagt Curaçao en Aruba Embraer Tucano's te weigeren te landen

Vliegtuigen zouden volgens Venezuela strategische doelen in land beschieten...


Venezuela heeft Aruba en Curaçao gevraagd om vliegtuigen van het type Embraer Tucano te weigeren op de eilanden. Dat zei president Nicolas Maduro in een nationale rede op televisie, aldus bericht vandaag, maandag 2 februari 2015, het Persbureau Curaçao. 
 
Venezuela vermoedt dat dit type vliegtuig beschietingen uitvoert op strategische doelen in dat land. Volgens Maduro zijn de eilanden ingelicht via Den Haag. Maar, zo bericht het Persbureau, Den Haag kan of wil dat niet bevestigen.

Maduro maakte vorige week bekend dat er een staatsgreep is verijdelt, waarbij de Tucano zou zijn gebruikt.

Zitting 'Hato-zaak' op Curaçao verplaatst van gerechtsgebouw naar K-Center te Brievengat

Het K-Center.
Zitting verplaatst vanwege extra veiligheids- maatregelen


De zitting van de Hato-zaak op Curaçao zal morgen en woensdag niet in het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein in Punda plaatsvinden, maar in het K-Center in Brievengat. Dat heeft persrechter Sigmar Carmelia van het Gerechtshof desgevraagd laten weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 23 februari 2015. De rechtszaak behandelt de afrekening tussen twee rivaliserende bendes in juli vorig jaar waarbij zeven omstanders voor de aankomsthal op luchthaven Hato ook gewond raakten. 

Omdat de zitting morgen en woensdag extra veiligheidsmaatregelen kent, is besloten de zitting te verplaatsen naar het K-Center.

'Er is voor deze alternatieve locatie gekozen, gelet op de veiligheidsmaatregelen. Het zou anders onmogelijk zijn geweest om gedurende die twee dagen de andere zittingen te houden. Dit zou dan betekenen dat de behandeling van die twee zaken een grote belasting teweeg zou brengen en andere rechtspleging in de weg zou zitten', aldus Carmelia.

Het K-Center in Brievengat zal worden ingericht als rechtszaal en behoudt het openbare karakter. Zo is er plek voor 75 mensen op de publieke tribune. Zij moeten zich anderhalf uur van tevoren in de ochtend melden en mogen alleen een identiteitsbewijs en sleutels bij zich hebben. 'Het openbaar karakter van de behandeling moet worden gewaarborgd', stelt de persrechter.

Het is zeer uitzonderlijk dat een strafzaak buiten het Stadhuis wordt gehouden. Voor de zaak Magnus is vooraf ook bekeken of een andere locatie voor handen was, maar het Hof bepaalde toen dat de zitting gewoon plaats kon hebben op de normale locatie.

Drie verdachten staan morgen en woensdag terecht. Adrian ‘Venenu’ Martha, Judrin Martis en Raily Bart - leden van de gang No Limit Soldiers (NLS) - zouden op 15 juli vorig jaar het vuur hebben geopend op Buena Vista City-leden Jais Juliana en Shantley Arnhem, die daarbij omkwamen.

Twee van de vijf verdachten van de schietpartij - Givency Maria en Renaldo Martina - hebben spijt betuigd en belastende verklaringen over de andere verdachten afgelegd. Het duo is uit veiligheidsoverwegingen overgeplaatst. Het drietal dat morgen en woensdag terechtstaat, verklaarde tijdens de pro-formazitting niets met de schietpartij te maken te hebben.

De afrekening heeft volgens Officier van Justitie Gert Rip te maken met een ruzie tussen de bendes over veertig kilo cocaïne. Alle vijf worden verdacht van het medeplegen van moord c.q. doodslag van Juliana en Arnhem en van poging tot doodslag van zeven omstanders en politieambtenaren Suarez en Balentina en van vernieling op Hato.

Martis wordt ook verdacht van poging tot doodslag van de man Eugenia, die op de luchthaven achter de verdachten aanreed.

Extra geld uit Nederland voor behoud immaterieel cultureel erfgoed Caribische eilanden Koninkrijk en Suriname

'Immaterieel cultureel erfgoed moet onderhouden worden, anders gaat het verloren'

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

Nederland stelt extra geld ter beschikking voor het organiseren van activiteiten voor het behoud van immaterieel cultureel erfgoed op de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden en in Suriname. Dat werd gisteren bekendgemaakt bij het begin van de vijfdaagse training voor het inventariseren van erfgoed in Hotel Kurá Hulanda te Willemstad op Curaçao. Dat bericht vandaag, maandag 23 februari 2015, het Antilliaans Dagblad.

Minister Irene Dick (PS) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) op het eiland wees er in haar toespraak op dat het immaterieel erfgoed een belangrijke factor is voor het bewaren van culturele diversiteit in een steeds meer globaliserende wereld.

'Immaterieel cultureel erfgoed geeft een gevoel van identiteit en continuïteit. Dit erfgoed is alleen echt erfgoed als het als zodanig wordt erkend door de gemeenschap. Het moet worden onderhouden, of het loopt de kans verloren te gaan.'

Na het volgen van de training deze week hebben de cursisten geleerd hoe ze het cultureel erfgoed kunnen bewaren zodat het voor de lange termijn behouden blijft, aldus de minister. Om dit te kunnen doen moet het erfgoed levend worden gehouden. 'We moeten het definiëren, identificeren, erkennen, verzamelen, vastleggen, documenteren en verzorgen.'

Dick noemde een sprekend voorbeeld voor Curaçao: 'Gisteren vierden we de Internationale Dag van de Moedertaal. Taal wordt als onderdeel van ons immaterieel cultureel erfgoed beschouwd. Het wordt gesproken op Aruba, Bonaire en Curaçao. Het is daarom erg belangrijk dat we ons Papiaments bewaren om te voorkomen dat het verdwijnt.'

Vertegenwoordiger van Nederland Henk Brons zei, dat Nederland vanaf het begin de Caribische delen van het Koninkrijk heeft betrokken bij het convenant voor het immaterieel cultureel erfgoed. Dit convent van VN-organisatie Unesco werd in 2003 opgesteld. De workshops bieden volgens hem een uitgelezen kans om het ongrijpbare cultureel erfgoed te beschermen door kennis en ervaringen te delen. Hij benadrukte de cruciale rol die experts zoals die van het National Archaeological Anthropological Memory Management spelen, maar dat ook de overheden en andere instituten belangrijk zijn in dit proces.

Nederlandse aan PvdA gelieerde stichting traint mediacommissie VHP

Foundation Max van der Stoel verzorgt trainingen campagne voeren


De in Amsterdam gevestigde Foundation Max van der Stoel (FMS) heeft afgelopen week de mediacommissie van de VHP getraind in online communicatie. Dit bevestigt Danijel Tadic, medewerker van de FMS, vandaag, maandag 23 februari 2015, in de Ware Tijd. 

De aan de Nederlandse Partij van de Arbeid (PvdA) verwante stichting verzorgt trainingen op het gebied van campagne voeren en politieke vaardigheden. Tadic zegt, dat de stichting zelfstandig opereert en niet op gezag van de PvdA, die nu onderdeel is van de Nederlandse regering.

'De FMS is een onafhankelijke stichting die vraaggestuurd werkt. Elk jaar krijgen we aanvragen van verschillende partijen en wij beslissen dan zelfstandig met wie we zullen samenwerken. Bij een potentieel nieuwe partner houden we eerst een pilottraining, zoals nu met de VHP, en besluiten na evaluatie of we in de toekomst, als zij een nieuwe aanvraag indienen, met ze gaan samenwerken.'

Dit is de veertiende training die de VHP mediacommissie in de afgelopen periode heeft georganiseerd en is volgens de partij niets bijzonders. 'Die trainingen zijn altijd verzorgd door zowel Surinaamse als deskundigen uit Nederland. De huidige training is voorbereid door de deelnemers handvatten te geven bij het mediawerk voor de aanstaande verkiezingen voor de VHP', aldus de voorzitter van de mediacommissie.

Fokken van schapen meer en meer in trek onder kleine veehouders Nickerie

(Bron foto: LVV)
LVV brengt veehouders voldoende bij kennis over het houden en fokken van schapen 


De fok van schapen blijkt in trek te zijn onder kleine veehouders in Nickerie. De belangstelling voor de fok van kleine herkauwers, in het bijzonder schapen, is de afgelopen periode toegenomen in het district. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) draagt bij door de kudde in Nickerie te helpen vernieuwen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 23 februari 2015. 

Uit onderzoek van LVV blijkt, dat zowel kleine als grote hoeders onvoldoende kennis hebben van hoe schapen op een goede manier te fokken. 'Daarom hebben wij het afgelopen jaar diverse sessies gehouden voor de mensen om ze de basis van een goede fok bij te brengen', aldus Marie Fleurkens, veeteelt deskundige bij het ministerie.

Volgens hem heeft Nickerie een tekort aan rasbeesten om een kwalitatief goede kudde in stand te houden. Sinds vorig jaar mei zijn tachtig schapen van het Black Belly-ras beschikbaar gesteld aan Nickeriaanse veehouders. Deze rasdieren zijn afkomstig van het zogenoemde vermeerderingsbedrijf van LVV te Tibiti.

'Al zouden wij nog drie honderd schapen beschikbaar stellen, zou dat onvoldoende zijn', stelt Fleurkens. Leden van de coöperatie Sidoredjo in het rijstdistrict ontvingen afgelopen vrijdag een partij schapen.

'Dit is ook weer een stap richting diversificatie van de agrarische sector', zegt Robert Baks, die is ingenomen met het project van LVV. Hij heeft eerder al twee schapen gekocht en denkt aan uitbreiding van zijn kudde. Baks heeft een groot terrein waar hij zijn schapen kan telen.

IDOS-peiling: NDP scoort hoog in Commewijne en Wanica

Hoofdredacteur Times: 'Publicaties door derden zijn uit de duim gezogen'


Een recente IDOS-opiniepeiling, verricht in opdracht van de  Times of Suriname, wijst uit dat in Wanica en Commewijne de NDP hoog scoort. In Wanica zou 44.2% van de kiezers stemmen op de NDP en in Commewijne 34.7%. Veel kiezers hebben nog geen keuze bepaald op welke partij/combinatie ze zouden stemmen als ze nu naar de stembus zouden gaan. NDP is in de peilingsperiode 12 tot 15 februari in Wanica goed voor 4 zetels, V7 1. De zwevende kiezers bepalen waar de 2 overige zetels gaan.  Dit bericht vandaag, maandag 23 februari 2015, Starnieuws.

John Krishnadath van het onderzoeksbureau IDOS heeft in verschillende districten een peiling gehouden. Hij doet regelmatig onderzoek voor de krant naar het leesgedrag van het publiek. Nu zijn er ook vragen meegenomen die te maken hebben met de verkiezingen. De krant publiceert de resultaten in delen.


Hoofdredacteur Allirio Polsbroek beweert, dat er veel gespeculeerd wordt over de peiling. 'De publicaties die door derden zijn gedaan, zijn uit hun duim gezogen.'

Uit de peiling blijkt dat dat de groep zwevende kiezers erg hoog is. In Wanica, dat goed is voor zeven zetels, weet 28.6% nog niet op wie te stemmen. V7 heeft een score van 18.8%, ABOP 4% en DOE 2,3%.

In Commewijne (vier zetels) zweeft 35.1% van de kiezers. V7 zou 18.5% van de stemmen krijgen. In Commewijne is de peiling op 8 en 9 februari gehouden. NDP zou 1 zetel krijgen, V7 ook 1, terwijl de zwevende kiezers 2 zetels 'vasthouden'.

Volgens de opiniepeiling van IDOS blijkt dat 27.2% van de zwevende kiezer in Wanica sympathiseert met NDP en 12.3% met V7. In Commewijne voelt 26.9% meer voor de NDP en 11.5% voor V7. In beide districten moeten veel mensen nog hun keuze bepalen.