dinsdag 24 februari 2015

Bouterse: 'Kinderbijslag gaat omhoog van Srd 30 naar Srd 50'

NDP-leider tracht met beeldmateriaal positief beeld van regeringsbeleid neer te zettenPresident Desi Bouterse heeft op de massameeting van de NDP vanavond, 24 februari 2015, bij het Plein van de Revolutie aan de Waterkant, meegedeeld dat de algemene Linderbijslag van Srd 30 verhoogd zal worden naar Srd 50. De verdere verhoging van de Kinderbijslag zal in maart plaatsvinden. Bouterse deelde ook mee dat de Chinese woningbouwfabriek in Para van Broad Homes Industrial Co. Ltd., die prefabhuizen gaat bouwen, tussen 25 en 30 maart officieel wordt geopend. Daar zullen een paar duizend huizen per jaar gebouwd kunnen worden. 

Bouterse trachtte aan de hand van allerlei beeldmateriaal een positief beeld van het gevoerde regeringsbeleid aan het publiek voor te schotelen. Het waren zogenoemde gelikte filmjes die uiteraard in goede aarde vielen.

Hij attendeerde het publiek ook erop, dat in de afgelopen regeerperiode meer dan 10.000 grondbrieven zijn uitgegeven. 'Minister Steven Relyveld heeft heel hard gewerkt en is dag en nacht bezig met het klaarmaken van de grondpapieren. Volgende week is Nickerie weer aan de beurt, waar 1.500 mensen weer gelukkig gemaakt zullen worden.' 

Bouterse liet ook beelden zien van onderwijsprojecten die zijn aangepakt. Hij zei een hoog opgeleid en gezond volk te willen. Het nieuwe Academisch Ziekenhuis Paramaribo dat gebouwd wordt, het Wanica Ziekenhuis dat moet komen, de basiszorgverzekering, ze werden allemaal letterlijk in beeld gebracht.

Natuurlijk ontbraken de beelden van de bezoeken aan het buitenland niet. 'Men zei dat wij geïsoleerd zouden worden omdat een bepaald land niet van ons houdt.' Een sneer naar iedereen en alles die na ervan uit gingen dat na het aantreden van de regering Bouterse-Ameerali Suriname in een isoloment zou geraken vanwege het verleden van Bouterse.

Hij maakte ook duidelijk, dat de mensen die denken dat ze de regeermacht over zullen nemen, geen kans hebben. 'Pe we kon, pe we kome, sortu kome. We kon, fu du san?', vroeg Bouterse zich af.  Volgens de NDP-voorzitter zijn mensen aan de andere kant in paniek, want de NDP blijft groeien.

Assembleevoorzitter Simons: Nog vijf jaren nodig om uitgestippeld regeerprogramma af te ronden

'Bouterse heeft sinds 1980 Suriname in juiste richting gebracht'

'Politieke partijen in V7 hebben hun kansen gehad'

Misiekaba: 'God heeft president Bouterse uitgekozen'


De zogenoemde massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) vanavond, dinsdag 24 februari 2015, aan de Waterkant in Paramaribo heeft veel mensen op de been gebracht. Minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij, die lijsttrekker is van Wanica, en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hebben de menigte toegesproken. Zij stelden, dat nog vijf jaren nodig zijn om het uitgestippelde regeerprogramma af te ronden. De regering heeft volgens hen veel gedaan om ontwikkeling te brengen in het land.

Simons zei, dat de NDP in 1987 ontstaan is 'uit de revolutie van 1980'. Volgens haar heeft Desi Bouterse, onder wiens leiding de staatsgreep plaatsvond, het land in de juiste richting gebracht. Ze zei ook, dat hij veel tegenslagen heeft meegemaakt, maar de ontwikkelingsrichting steeds heeft vastgehouden. Binnen een jaar na de staatsgreep werd het Staatsziekenfonds al opgericht. Dit is nu verder uitgebreid naar grotere groepen van de samenleving.

'Er is geen alternatief op dit moment',
sprak Simons. Zij haalde aan, dat de politieke partijen die gebundeld zijn in V7 hun kans hebben gehad. Al die jaren waren zij aan de macht, maar hebben veel zaken niet gerealiseerd.

Simons hield de massa voor dat het huisvestingsprogramma, de uitbreiding van de ziektekostenregeling, de bouw van de scholen en vele andere zaken die aangepakt zijn, niet voortgezet zullen worden door een andere regering. Zij vraagt net als Algoe om nog eens vijf jaar.

Het NDP-Assembleelid André Misiekaba, gehuld in camouflagejack, zei dat God president Desi Bouterse heeft uitgekozen. God heeft hem uitgekozen om het land te leiden en verandering te brengen. Misiekaba bedankte Bouterse voor alles wat hij heeft gedaan. Hij bedankte God voor de keuze van Bouterse.

Misiekaba zei ook, dat hij geen andere vlaggen ziet dan paars. Er zijn geen oranje vlaggen te zien. Geen groene en ook geen rood-witte. 'Het hele land is paars. Oost, west, noord, zuid, NDP is de best', scandeerde Misiekaba.

De boodschap van Bouterse is om van Suriname te houden, stelde Misiekaba. 'Hij verspreidt de boodschap van liefde, ongeacht de etniciteit. Hij heeft alles gedaan voor het land, vindt de politicus. Hij is beledigd, verraden, mensen hebben hem uitgescholden, hij heeft zijn gezin verwaarloosd voor het land.'

'Gado, papa Jehova, gran tangi fu yu', sprak Misiekaba. Hij heeft ervoor gezorgd dat de juiste leider er is in het land. Het is volgens hem nu de tijd van Bouterse om te schitteren. De boodschap van de revolutie heeft hem ook gegrepen en ook hij is op de weg van 'soso lobi'.

De massameeting wordt live uitgezonden door de staatszenders STVS en SRS.

Wrevel onder ondernemers en burgers over deel afsluiting centrum Paramaribo voor NDP-feestje

Winkeliers plotseling opgedragen winkels te sluiten

Wegomlegging leidt tot irritatie onder buschauffeurs


Enkele ondernemers en burgers zijn er verontwaardigd over, dat een deel van het centrum van Paramaribo plotseling vanmiddag, dinsdag 24 februari 2015, moest worden afgesloten voor het verkeer vanwege de viering van 35 jaar revolutie op het Plein van de Revolutie aan de Waterkant, waarbij president Desi Bouterse aanwezig zal zijn.  Winkeliers in de omgeving van het plein kregen vanochtend pas van het commissariaat Paramaribo Noord-Oost te horen dat zij om twaalf uur hun zaken moesten sluiten.

Bus- en taxichauffeurs moesten ook het veld ruimen, zo schrijft de Ware Tijd Online.

Districtscommissaris Jerry Miranda zegt, dat de maatregelen van de veiligheidsdienst niet ontweken kunnen worden wanneer de president ergens zal verschijnen. 'Protocollair dien je deze uit te voeren, wie dan ook president is.' Verder wil Miranda niet uitwijden en verwijst naar de veiligheidsdiensten van de president.

Meer dan de helft van de winkeliers heeft de instructies niet opgevolgd, omdat hun dagopbrengsten niet naar wens zijn. Zes van deze ondernemers stellen, dat zij geen formeel schrijven hebben ontvangen. Een verkoopster, die niet bij de naam genoemd wil worden, zegt indirect aan de informatie te zijn gekomen.

De wegomlegging heeft voor irritatie gezorgd bij buschauffeurs. Zij hebben uit protest de rest van de dag routes niet meer onderhouden. 'Wij zijn helemaal niet hierop voorbereid', zegt de 22-jarige studente Vanessa. 'Dit kan gewoon niet. Alleen maar, omdat jij wilt feesten, dan laat je de samenleving eronder leiden.'

Times of Suriname: Zanger Damaru wordt stemmentrekker voor de NDP

Mogelijk komt Damaru op verkiesbare plek kandidatenlijst Paramaribo

Zanger zwijgt over zijn politieke ambities


Zanger Damaru, Dino Canterbrug, is door de Nationale Democratische Partij (NDP) aangetrokken om jongeren aan te trekken als potentiële stemmers op de partij. Dat bericht vandaag, dinsdag 24 februari 2015, de Times of Suriname.

De krant schrijft te hebben vernomen, dat er voornemens zouden zijn om Damaru als kandidaat-Assembleelid op een verkiesbare plek te plaatsen in Paramaribo. De zanger zwijgt over zijn mogelijke politieke ambities. Hij wil slechts bevestigen, een aantrekkelijk politiek aanbod te hebben ontvangen.

Naar verschillende bronnen melden, aldus de krant, zal Damaru vanavond officieel zijn aansluiting bij de NDP bekendmaken tijdens een zogenoemde massameeting van de partij op het Plein van de Revolutie aan de Waterkant in het centrum van Paramaribo.

Het publiciteitsteam van Damaru heeft gisteren een bericht verzonden waarin wordt gemeld, dat de zanger heeft besloten om tijdelijk geen nieuwe muziek op te nemen. 'De man, die zich de afgelopen tien jaar heeft ontpopt van  tienersensatie tot de nationale volkszanger van Suriname, is klaar voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven.'

Is dit voorlopig de laatste song en clip van Damaru?:

DOE nestelt zich ook in Commewijne

'Velen zien DOE als het alternatief voor district'


De politieke partij DOE zal in Commewijne ook deelnemen aan de verkiezingen Zij heeft daartoe een bestuur en een mediacommissie geïnstalleerd voor de afdeling Commewijne, aldus de partij vandaag, 24 februari 2015, in een persbericht.

Zojindra Arjune is de coördinator van DOE Commewijne en lid van het hoofdbestuur. Volgens hem is er voldoende interesse voor de partij in de gemeenschap van Commewijne. 'Velen zien de partij als het alternatief.'

In het district is het veldwerk begonnen en dat zal worden opgevoerd naar de verkiezingen toe. Arjune zegt verder, dat de partij haar aanwezigheid in het district op een constructieve manier toont en dat zij haar beschikbare middelen niet zal verspillen aan bijvoorbeeld een onnodige vlaggenoorlog.

DOE houdt een pro-Suriname lijn aan hetgeen betekent, dat zij consequent ondersteuning geeft aan acties en initiatieven die inhoudelijk opbouwend zijn en de natie ten goede komen, ongeacht vanuit welke hoek of persoon die afkomstig zijn, zegt de partij in een persbericht.

'Er is een belangrijke rol weggelegd voor DOE in het tegengaan van de toenemende polarisatie in de politieke cultuur, die funeste gevolgen heeft voor de ontwikkeling van ons land.'

Rechtszaak inzake fatale schietpartij en liquidatie op luchthaven Hato, Curaçao, waarschijnlijk drie maanden uitgesteld

Strenge veiligheidsmaatregelen bij K-Center. (Bron foto: Amigoe)
Amigoe: Advocaten verdachten willen meerdere getuigen laten oproepen

Weinig belangstelling voor rechtszaak


De behandeling van de rechtszaak inzake de fatale schietpartij op het vliegveld Hato, Curaçao, zal waarschijnlijk morgen voor drie maanden worden geschorst. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vanochtend bekend, dat de advocaten van de verdachten die morgen terecht moeten staan, verzoeken zullen indienen om meerdere getuigen te horen, aldus bericht de Amigoe vanmiddag, dinsdag 24 februari 2015.
 
Het OM heeft vanwege het verdedigingsbelang geen bezwaar hiertegen, maar heeft wel voorkeur om de zaak tegen de verdachten Gyvency M. (29) en Renaldo M. (28) die vandaag terechtstonden, tegelijkertijd of in dezelfde periode te behandelen als die tegen de andere verdachten. De zaak van vandaag is dus in verband hiermee verdaagd tot 28 mei. De zaak van morgen wordt waarschijnlijk op 29 mei behandeld.

Zoals reeds bekend is de zaak vandaag in het zwaarbeveiligde gebouw K-Center in Brievengat behandeld. Er was niet echt veel interesse hiervoor. De nabestaanden van de slachtoffers en familieleden van de verdachten waren aanwezig, maar er was weinig publiek.

De verdachten waren zelf ook aanwezig. Maar, de advocaat van de verdachte Renaldo M., S. Ayubi-Haakmeester, had de rechter gisteravond een e-mail gestuurd om aan te geven dat zij noch de verdachte vandaag aanwezig zouden zijn voor de behandeling. De politie was hoe dan ook wel verplicht om de verdachte aan te voeren, aangezien M. zelf officieel geen afstand had gedaan om aanwezig te zijn. De rechter heeft de reden van de afwezigheid van de advocaat niet genoemd. De verdachte had verder zelf niets te zeggen over zijn zaak.

Alicia Blonk, advocaat van Gyvency M., heeft net als tijdens de regiezitting op 19 november vorig jaar, vandaag weer een opheffings- c.q. een schorsingsverzoek ingediend. Zij haalde onder meer de detentieomstandigheden van haar cliënt aan. De man zit ruim vijf maanden, op eigen verzoek, in het politiecellencomplex bij Barber, omdat er plannen zouden zijn om hem te vermoorden. Die plannen zouden zijn beraamd door de medeverdachte B., die morgen terechtstaat.

Gyvency M. was graag naar Nederland gegaan voor zijn eigen veiligheid, maar het verzoek werd tijdens een gesprek met het OM afgewezen, waarna hij ervoor koos om naar Barber te gaan. Rio Canario is geen optie, omdat de cellen daar door omstandigheden gesloten zijn en tevens loopt zijn leven gevaar in de gevangenis. Bij Barber is echter nog steeds sprake van onmenselijke detentieomstandigheden, aldus Blonk. Zij verzocht de rechter om haar cliënt anders naar Nederland te sturen.

Het OM, vertegenwoordigd door de Officieren van Justitie Clarelli Hato-Willems en Gert Rip, diende bezwaar in tegen de voorlopige vrijlating van de man, omdat er sprake is van een geschokte rechtsorde en omdat hij het onderzoek kan belemmeren, oftewel nog te horen getuigen beïnvloeden. Hierop zei de advocaat, dat hij nu al mogelijkheid krijgt om te bellen en dus ook naar de getuige(n).

De rechter had twintig minuten de tijd om zich te beraden en besloot uiteindelijk om de zaak aan te houden. Het verzoek om Gyvency M. voorlopig vrij te laten wees hij af. Volgens de rechter weegt het algemeen belang zwaarder dan het persoonlijk belang van de verdachte. Over het verzoek om de verdachte naar Nederland over te plaatsen, zei de rechter dat het niet aan hem is om daarover te beslissen.

Oud-minister Moestadja wil weten wat met 3 miljard Amerikaanse dollar uit goud- en olie-exporten is gebeurd

'Waar zijn die 18.000 woningen, waar is de fly-over, waar is diepzeehaven?'

'Wie verdeelt de rijkdommen in het land?'


De regering heeft het afgelopen jaar, sinds augustus 2014, bijna 3 miljard Amerikaanse dollar verdiend aan goud- en de aardolie-exporten vanwege de gunstige wereldmarktprijzen. 'Waar is dat geld naartoe? Waar zijn die 18.000 woningen, waar is de fly-over, waar is de diepzeehaven? Is er geld geïnvesteerd te Weg naar Zee ter versterking van de dijk tegen de oceaan?'

Deze zaken kaartte Soewarto Moestadja, ex-minister van Binnenlandse Zaken en ondervoorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), afgelopen zondag 22 aan tijdens een wijkvergadering aan de Decraneweg, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 24 februari 2015.

Hij zei, dat er een rechtvaardige verdeling van de rijkdommen moet plaatsvinden, maar vroeg zich af wie de rijkdommen verdeelt. ‘Wie verdeelt wat wij verdienen aan goudexporten? Hoe gebruikt men de opbrengsten van de olie-exporten, de bauxietexporten en de agrarische exporten? We hebben in 1975 zo'n 3 miljard als gouden handdruk ontvangen om te investeren in de ontwikkeling van land en volk. Wat is daarvan terechtgekomen? En daarom is het niet juist als de huidige regering zegt, dat voorgaande regeringen vijftien jaar lang niets hebben gepresteerd.’

De voormalig bewindsman bracht de komst van de Javanen naar Suriname ook in herinnering. ‘Als we kijken naar de geschiedenis van Javanen in Suriname, zien we een triest beeld: we werden uitgebuit. We werden voorgelogen en niet geaccepteerd. We moesten hosselen en als we ja en amen zeggen, dan houden ze van ons. Maar als we voor onze rechten opkomen, dan zijn we niet geliefd. In Suriname zijn we al bijna 125 jaar, wanneer zullen we een Javaanse president hebben?’ Nu er eindelijk een Javaanse presidentskandidaat is, geeft dat aan dat Javanen niet slechts volgers willen zijn, maar ook mede willen bepalen. We moeten ons realiseren dat we uit alle werelddelen naar Suriname gebracht zijn: Afrika, Indonesië, India, China en Europa. We vormen een bromtji djari. We zijn ook mede-eigenaren van het land, net als ieder ander. We vertegenwoordigen een grote bevolkingsgroep, die samen met andere bevolkingsgroepen binnen de PL moet opkomen voor de ontwikkeling van het volk’, betoogde Moestadja.

Hij liet verder nog weten, dat een ieder voor de wet gelijk is, maar dat de realiteit leert dat de behandeling nog niet gelijk is.

De Ware Tijd: Blanker rebelleert bij huldiging jubilarissen SoZaVo

Blanker zou zich militant hebben gedragen....
Vakbondsman Blanker wil aandacht voor eisen stakende crèchemedewerksters

Blanker baant zich een weg naar en in KKF-gebouw en eist toespraak minister


De webedite van de Ware Tijd bezigt vanmiddag zware bewoordingen over een actie van vakbondsman Hugo Blanker van de Confederatie van Organisaties van Landsdienaren (COL), die zich met stakende crèchemedewerksters van de Bond Landsdienaren Crèches (BLC) een weg baande naar en in het KKF-gebouw waar jubilarissen van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) werden gehuldigd. De krant spreekt van een 'militante' Blanker.

Nog voordat medewerkers van het ministerie de gelegenheid kregen de poort dicht te doen, trok Blanker het slot van de poort weg. 'Moedig hield hij zich in de ingang staande', zo schrijft de krant.

Een medewerker probeerde de COL-voorzitter met poort en al omver te werpen. Maar, volgens de Ware Tijd, 'bewoog' Blanker 'zich kranig en gaf niet op'. Hij moedigde de leidsters aan het KKF-terrein te bestormen. Eenmaal op  het terrein moest de actiegroep de zaal die voor de huldigingen was gereserveerd zien binnen te komen.

Het lukte Blanker en de stakende medewerksters om die zaal binnen te komen. Hij eiste dat de actievoersters werden toegesproken door minister Alice Amafo. Pogingen van beleidsadviseur Marinus Cambiel en de onderdirecteur Administratieve Diensten, Gregory Corinde, om Blanker te kalmeren, mochten niet baten. Uiteindelijk werd de politie erbij gehaald. Ook toen weigerde de voorzitter om zich met de politie te verstaan. 

Uiteindelijk kwam minister Amafo  met de mededeling, dat de Raad van Ministers over de kwestie van de crècheleidsters heeft gesproken. Ook kregen de actievoerders te horen, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken het bestuur maandag verwacht voor een gesprek.

Het personeel van de crèches staakt sinds gisteren uit onvrede over de onjuiste inpassing in het FISO-systeem. Ook vergrijzing onder crèchemedewerksers en het niet optimaal functioneren van de dienst Kindervoeding zijn punten van kritiek.

Door China aan Suriname geschonken Lenovo-computers kwetsbaar voor cyberaanvallen en spionage

(Bron foto: CNN)
Internationale media besteden veel aandacht aan Chinese computers

Regering bekend met de berichten en laat een en ander onderzoeken


Computers gemaakt door de Chinese fabrikant Lenovo worden geleverd met een geheime software die de apparaten kwestbaar maken voor cyberaanvallen en zelfs spionage door derden. De zogenoemde 'adware' van het bedrijf Superfish is in staat gecodeerd internetverkeer van elke website die de gebruiker heeft bezocht, te ontcijferen. Zo blijkt uit internationale mediaberichten, waaronder CNN op 19 februari jongstleden.

Lenovo heeft 43 verschillende geinfecteerde modellen, waaronder diverse Flex, E-, G-, S-, U-, Y- en Z-serie laptops en diverse Miix and Yoga tablets.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken beaamt, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 februari 2015, dat in de schenkingen die Suriname de afgelopen periode van China heeft gekregen ook Lenovo-computers zitten. 'Het is inderdaad zo, dat ook vaak computers door China aan Suriname zijn gedoneerd en dat daar ook het merk Lenovo bij is.' Ook  wordt dit merk door de handel geïmporteerd.

De regering heeft notitie genomen van de mediaberichten en is bezig na te trekken wat er precies aan de hand is en 'hoe hard de informatie is'.

De Surinaamse ambassadeur in Beijing, Lloyd Pinas, is al geïnstrueerd bij de Chinese autoriteiten opheldering te vragen. Intussen zijn ook de inlichtingenautoriteiten op de hoogte gebracht van de kwestie en die zullen onderzoeken wat te doen en hierover het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseren. 'Het is een technisch ding en de inlichtingenmensen zijn nu al bezig', stelt de bewindsman. Hij hoopt vandaag rapportage binnen te krijgen van ambassadeur Pinas.

Yuan Chuanhui, chef afdeling Politieke Zaken van de Chinese ambassade in Paramaribo, laat weten, dat de Chinese regering in alle oprechtheid schenkingen doet aan andere landen. Voorts is Lenovo een zeer bekend particulier bedrijf in China, zonder enige bemoeienis van de regering en het bedrijf is ook in de VS geregistreerd

De afgelopen tien jaar heeft Suriname diverse computerschenkingen ontvangen van de Chinese regering, maar ook politieke partijen hebben computers als schenking ontvangen. China heeft aan diverse CARICOM-landen in totaal tienduizenden computers geschonken. Het Kabinet van de President ontving februari vorig jaar 2.000 computers ten behoeve van het scholen ICT-programma van de regering. Deze computers en laptops worden via het Bureau van de First Lady aan scholen gedoneerd.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Zes verdachten twee overvallen te Musa Pasi bij Klaaskreek gearresteerd

Jachtgeweren bij verdachten gevonden. (Bron foto: Korps Politie Suriname)
Vier personen verdacht van overval op twee Brazilianen en twee Filipijnen


Bij de controlepost te Klaaskreek in het district Brokopondo heeft de politie van Brokopondo een voertuig met vijf inzittenden en de chauffeur aangehouden. Ze hadden behalve waardevolle spullen ook twee jachtgeweren, camouflage pakken, een zogenoemde five shooter en maskers bij zich. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanmiddag, dinsdag 24 feburari 2015.

Vier van de zes personen hebben afgelopen zondagmorgen twee Brazilianen te Musa Pasi beroofd van hun geld en sieraden. Later op de dag hebben ze vermoedelijk ook nog twee Filipijnen overvallen te Musa Pasi. Op de arrestanten werden Filipijns geld en bescheiden aangetroffen.

Door een tip kon de politie van Brokopondo de verdachten bij de controlepost te Klaaskreek aanhouden toen deze op weg waren naar Paramaribo.

Hangende het onderzoek zijn ze allemaal in verzekering gesteld, ook de chauffeur. Drie van hen hebben bekend, dat ze de overvallen hebben gepleegd. Eén blijft ontkennen, maar volgens de politie zijn er voldoende feiten voorhanden die het tegendeel bewijzen. Van de vijf inzittenden zijn vier bekenden van de politie.....

Mannen te Christiaan Kondre, Galibi, opgeleid tot botenbouwers

In toekomst kennis overdragen aan andere inheemse dorpen

(Bron foto: Dagblad Suriname)
'Traditionele kennis in moderne botenbouw'


De initiatiefnemers van het botenbouwproject in Galibi, dorpshoofd Ricardo Pané, en de ondernemer Johan Tokoe, willen binnen twee weken een boot van 6.5 meter bouwen en opleveren. Dit kwam naar voren tijdens de start van het project in Christiaan Kondre afgelopen vrijdag, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 24 februari 2015.

Voor het project worden mannen opgeleid die hun theoretisch gedeelte afronden, alvorens ze aan het praktisch gedeelte beginnen. Tokoe heeft de leiding voor de opleiding van de belangstellenden.

'Het is traditionele kennis met de moderne botenbouw', aldus Pané. De nieuwe boten worden met gezaagd hout in elkaar gezet, terwijl de traditionele een boomstam is die uitgehold wordt. De boten zijn van het piaka-model van de inheemsen, omdat dat bestand is tegen golven en het is zeewaardig. Na de oplevering van het eerste product, wordt gewerkt op basis van vraag en aanbod. Het streven is om ook boten van 10 meter te bouwen. 'De prijzen zijn nog niet bepaald, maar het zullen betaalbare boten zijn', stelt het dorpshoofd.

Beide initiatiefnemers zijn van plan om in de toekomst de opgedane kennis over te dragen aan andere Inheemse dorpen in Suriname. Gebieden die afhankelijk zijn van watertransport kunnen goed gebruikmaken van de kennis. 

Tokoe heeft heel veel kennis op het gebied van botenbouw. Hij heeft meerdere keren boten met gezaagd hout gemaakt, allemaal van het piaka-model, die goed dienst deden op de rivier voor transport van toeristen en vrachtvervoer.

De financiering van het project geschiedt door de organisatie Forest Peoples Programme (FPP) in Engeland.

Beveiligingscamera's Punda en Otrobanda op Curaçao volgens regels aangeschaft: kosten 5.4 miljoen gulden

Navarro: Vanwege noodzaak snelle invoering werd geen openbare aanbesteding gehouden

Schietpartij Hato maakte roep om camerabeveiliging luider


De aanschaf van de beveiligingscamera’s voor Punda en Otrobanda in Willemstad op Curaçao is geheel volgens geldende regels verlopen. Verantwoordelijk minister Jardim van Financiën ging akkoord om met het oog op de noodzaak van een snelle invoering, géén openbare aanbesteding te houden. Dat verklaarde minister Nelson Navarro van Justitie in een gisteren belegde persconferentie waarin hij toelichtte hoe de procedure voor de aanschaf van de camera’s is verlopen, aldus bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 24 februari 2015.

Minister van Financiën Jardim kan afwijken van de regels om een openbare aanbesteding te houden, dat is zijn prerogatief, zo legde de Justitieminister uit. Nadat er vorig jaar bij Hato een schietpartij had plaatsgevonden, werd de roep om camerabeveiliging luider, aldus de bewindsman.

In het seniorenconvent waarin alle fractieleiders participeren, werden de zorgen geuit over de criminaliteit en de noodzaak van het plaatsen van beveiligingscamera’s. De introductie daarvan moest als het kon liever gisteren dan morgen plaatsvinden, zo stelde Navarro. Minister Jardim besloot om met het oog op het algemeen belang, geen openbare aanbesteding te houden.

De bewindsman verklaarde voor een persconferentie te hebben gekozen, omdat er veel onjuiste informatie in omloop was over de hoogte van de aanschafkosten van de beveiligingscamera’s en de manier waarop het Chinese bedrijf Inspur de order had gekregen. De Minsterraad ging akkoord met de order aan Inspur, dit was allemaal bekend, aldus Navarro Navarro die ook zei niet te begrijpen waarom er nu zo veel verzet tegen order was.

Afgelopen zaterdag verklaarde Statenlid Jaime Cordoba van regeringspartij Pueblo Soberano dat de fractie op geen enkele manier kon instemmen met de order, omdat er geen openbare aanbesteding was gehouden. Navarro verklaarde ervan uit te gaan, dat Cordoba niet over de juiste cijfers beschikte en nu beter zou moeten weten. De aanschaf van de camera’s bedraagt 5,4 miljoen gulden. De minister weersprak dat de kosten van oorspronkelijk 2 miljoen dollar uiteindelijk waren gestegen tot 6 miljoen en dat het te maken zou hebben met de beloning van de commissieleden die zich bezighouden met de invoering en installatie van de camera’s.

China wilde de camera’s oorspronkelijk gratis leveren, het idee was dat Curaçao als een pilotproject voor het Caribisch gebied en Latijns-Amerika zou dienen. Maar, de regering koos ervoor om daar als autonoom land niet op in te gaan om zich niet te binden en onderhandelde over de prijs. Voor de regering mocht de aanschaf van de camera’s maximaal 3 miljoen dollar kosten, daarbij waren de elektriciteitskosten en de internetvoorzieningen niet inbegrepen.

Overheids-nv’s UTS en Aqualectra hebben de regering deze faciliteiten tegen een aantrekkelijk tarief aangeboden. De installatie van de camera’s die voor juni gepland stond, loopt nu een vertraging op van circa twee maanden.

OM Curaçao: Drie verdachten gearresteerd dubbele moord Bullenbooi en twee overvallen

Twee Curaçaose mannen en een Colombiaan in bewaring gesteld


Het Openbaar Ministerie op Curaçao heeft vandaag, 24 februari 2015, bekendgemaakt dat op 13 februari drie mannen zijn gearresteerd in verband met een dubbele moord bij Bullenbaai en twee atrako’s. 

De aanhoudingen vonden plaats bij invallen in zes verschillende woningen. Het gaat om twee Curaçaose mannen en een Colombiaan.

De rechter-commissaris heeft ze na tien dagen hechtenis gisteren acht dagen in bewaring gesteld.

Op zondag 17 maart vorig jaar werden op een zandweggetje tussen Willebrordus en Bullenbaai de lichamen gevonden va de 23-jarige Nikita Attaf en de 17-jarige Shendrick Randt. Ze waren door schoten om het leven gebracht. Volgens de lokale media destijds waren de twee omgebracht wegens een ripdeal.

De gewapende atrako’s vonden plaats op 8 februari 2014 in de Schonegevelstraat en op 27 juli van dat jaar in een huis in de buurt San Sebastian. Tijdens de invallen in februari werden vier vuurwapens in beslag genomen en een namaakvuurwapen.

Monorath en Lachman gaan samenwerken met de ABOP

Monorath: 'V7 heeft ons te lang laten wachten'


De groep zonder naam onder leiding van de Nieuw Suriname-Assembleeleden Harish Monorath en Premdew Lachman heeft na maandenlange onderhandelingen eindelijk besloten om een samenwerking aan te gaan met de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP). Dit bevestigt Monorath vandaag, dinsdag 24 februari 2015, in het Dagblad Suriname.

‘De V7 heeft ons te lang laten wachten. Het komt erop neer dat de combinatie gevraagd heeft om even te wachten, omdat deze nog enkele interne zaken moest regelen. Dit was ten opzichte van het bod van Abop, dat overeind stond. Wij hebben tot het einde gewacht, maar zien nog steeds dat zij ons niet kunnen faciliteren. Dat betekent dat wij richting ABOP gaan’, aldus Monorath.

Volgens Monorath zijn de zaken nog niet gefinaliseerd, waardoor hij slechts kan praten over een informeel besluit vanuit zijn groep. ‘Voor vandaag zal er een vergadering in Nickerie belegd worden, waarna de zaken officieel naar voren zullen worden gebracht.’

De partij van coalitieleider Ronny Brunswijk heeft volgens Monorath ‘een gunstig pakket’ aangeboden. Dit houdt volgens hem in dat de groep Monorath/Lachman alle kandidaten mag voordragen in de districten Nickerie en Saramacca. In Commewijne mag de groep ook de meeste voordrachten doen, terwijl in Paramaribo een aantal plekken, waaronder ook nummer twee naar de NS-groep gaat.

De politicus zegt dat de onderhandelingen zo goed waren, dat zij uiteindelijk ook enkele plekken op de lijst van Wanica zouden kunnen binnenslepen. Besloten is echter om dit niet te doen, omdat de politieke infrastructuur volgens hem enigszins achteruit is gegaan in het district. Nieuw Suriname heeft volgens hem al reeds tien jaar niet zichtbaar campagne in Wanica gevoerd. In 2005 hadden zij ongeveer 1.100 stemmen in het district gehaald, waarna zij in 2010 alle plekken hadden ingeruild, voor de twee posities in Paramaribo en Nickerie.

Monorath weet dat de posities die hij verkregen heeft, hem niet verzekeren van een tweede termijn in De Nationale Assemblee (DNA). Maar, hij denkt toch dat de stap het proberen waard is, omdat een netwerk in Paramaribo en Nickerie behouden blijft. Bij een samenwerking met de V7 zou er geen ruimte zijn om de regionale vertegenwoordigers van NS op te nemen.

De krant schrijft te hebben vernomen, dat V7 de derde plek in Nickerie en elfde in Paramaribo aan Monorath en Lachman had aangeboden. Dit zou niet acceptabel zijn, waardoor verdere onderhandelingen nodig waren. Uiteindelijk is dit toch mislukt.

Monorath heeft vaker gesteld, dat hij een veilige transitie wil bewerkstelligen voor zijn achterban naar de verkiezingen toe. De bedoeling was daarom om een veilige haven te zoeken. Deze fase heeft erin geresulteerd dat er gesprekken werden gevoerd met NF en de ABOP. De ABOP is de gekozen partner, omdat voorzitter Brunswijk in een vroeg stadium toenadering heeft gezocht. De ABOP is aan de andere kant op zoek naar versterking, aangezien de Nationale Democratische Partij (NDP) niet met deze partij de verkiezingen wil ingaan.

Winkeliers waarschuwen voor in omloop zijnde valse rijksdaalders

(Bron foto: Fariel Menso/de Ware Tijd)
Valse munt heeft andere kleur en is dunner dan echte munt


Secretaris Raymond Hasnoe van de Vereniging van Winkeliers (VvW) waarschuwt de monetaire autoriteiten inzake mogelijke valse munten die in omloop zijn. Het bewijs hiervoor kan de secretaris niet leveren, toch vindt hij het van eminent belang dat ook winkeliers en consumenten waakzaam zijn. Een anonieme winkelier zegt vandaag, dinsdag 24 februari 2015, in de Ware Tijd, dat hij en andere collega's zich ongerust maken over valse rijksdaalders. 

Hij toont twee type munten waarvan eentje bij het krassen zijn kleur blijft behouden en de andere van kleur verandert. Ook is de een dunner dan de ander.

Hasnoe stelt, dat hij zelf geen klachten heeft gehad, maar neemt de situatie serieus. Hij roept de autoriteiten op dit te onderzoeken. Ook pleit hij voor voorlichting.

'Het is belangrijk dat personen weten hoe het onderscheid te maken tussen vals en origineel. Er moet tijdig ingegrepen worden om te voorkomen dat personen in de problemen of schulden gaan.' Ook de voorlichtingsdienst van de politie is niet bekend met klachten.

Hasnoe pleit er voor dat de Centrale Bank van Suriname beschadigde of versleten bankbiljetten tijdig uit omloop haalt. 'Er zijn winkeliers die oude biljetten van vijftig Srd van een bepaalde druk niet accepteren.'

Geëvacueerde bewoners Bedevaartsoord Weg naar Zee weer thuis

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Bewoners beginnen zelf met versterken dijk

'Er zijn veel toezeggingen gedaan door regering, maar wij gaan niet wachten'


De bewoners van het afgelopen donderdagavond door een springvloed getroffen Bedevaartsoord zijn weer thuis. 35 Bewoners, vooral ouderen en kinderen, moesten worden geëvacueerd vanwege de wateroverlast en de blubber die achtergebleven waren. Kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), heeft de brandweer ingeschakeld voor een grote schoonmaak, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 24 februari 2015.

De bewoners waren door het NCCR opgevangen in het gemeenschapshuis te Awarahe. Veel vrijwilligers en familie hebben dagenlang geholpen om de mensen die geëvacueerd waren te helpen.

Pandiet Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaartsoord, zegt dat hij intussen begonnen is om de dijk rond het bedevaartsoord te versterken. Er zijn stenen en zand gekocht. 'Er zijn veel toezeggingen gedaan, maar wij gaan niet wachten. Wij beginnen alvast met het werk, want de volgende springvloed wordt rond 20 maart verwacht', aldus Bajnath.

De hulpdam die opgezet wordt door het ministerie van Openbare Werken, zal het Bedevaartsoord, dat pal aan zee ligt, niet beschermen. Hetzelfde geldt voor meer dan veertig mensen die bij het oord wonen.

President Desi Bouterse had tijdens zijn oriëntatiebezoek beloofd, dat onderzocht zal worden hoe het Bedevaartsoord en de cremeerplaats behouden kunnen worden. Het is nog niet duidelijk welke stappen de regering zal ondernemen, zegt Bajnath. Hij benadrukt dat grote delen van de kust en ook Paramaribo-Noord niet veilig zijn. Structurele maatregelen zijn nodig om de kust te kunnen beveiligen.

Coronie klaar voor grootschalige rijstteelt

Eerste werkzaamheden beginnen binnen twee weken


Er zal opnieuw worden gestart met grootschalige rijstteelt in Coronie. Coroniaanse padieboeren, onder leiding van de Coöperatie van Coroniaanse Boeren (CCB), hebben afgelopen vrijdag vergaderd met de waarnemend directeur van de Stichting ter bevordering van de Machinale Landbouw (SML) in Wageningen, samen met een afgevaardigde van het stichtingsbestuur. Dit bericht de politieke partij PALU vandaag, dinsdag 24 februari 2015.


De voorstellen met betrekking tot de te verrichten werkzaamheden zijn door de besturen (SML en CCB) herhaaldelijk besproken. Uiteindelijk zullen afspraken uit deze vergadering resulteren in het herstarten van de rijstteelt in Coronie. Volgens dit plan heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de algehele verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de primaire en secundaire aan- en afvoerkanalen in het gebied, naast het onderhoud van de waterkerende dam en de daarin opgenomen kunstwerken/waterinlaten.

Het streven is de werkzaamheden binnen twee weken te starten, zodat ruim 1.000 hectare rijst in mei en juni dit jaar daadwerkelijk zal worden ingezaaid. Verdere afspraken zoals het verstrekken van zaaizaad, mest en bestrijdingsmiddelen ter realisatie van een goede teelt, zullen gegeven worden door toegezegde medewerking van de minister van LVV. De boeren zullen getraind worden in het kweken van de nu gangbare ADRON-lijnen (Anne van Dijk Rijstonderzoek Centrum Nickerie). De boeren kunnen de gemaakte onkosten pas na de verkoop van hun product zonder rente aan de Staat terugbetalen.

Al op 16 oktober had de minister van LVV, Soeresh Algoe, het startsein gegeven voor de herstart van de rijstteelt in Coronie. Door perikelen met het door de minister aangewezen staatsbedrijf met betrekking tot de werkwijze en de aangeboden prijzen aan de boeren voor werkzaamheden, is deze herstart vertraagd.

De voorzitter van de CCB, Ewald Blankendal, had een ontmoeting met de Coroniaanse rijstboeren voor de officiële herstart. Een nog samen te stellen managementteam zou de werkzaamheden begeleiden en administreren.

De hoop van vele Coronianen is dat heel gauw er een inzaai van 1.000 hectare wordt bereikt. Het doel van dit project was om met minimaal 30 boeren 900 hectare rijst te beplanten in mei 2015. Binnen 4 weken zouden de eerste cultuurtechnische werken aanvangen vanuit het ministerie van LVV.

Het gaat om een gezamenlijke inspanning van de minister van LVV, de districtscommissaris van Coronie, Aroenkoemar Ramdhani, en de leden van de vaste commissie van De Nationale Assemblee (DNA) van LVV. De commissievoorzitter en DNA-lid Henk Ramnandanlal (PALU) zegt, dat de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer nu bezig is met een inventarisatie van de status van de grondtitels. Het ligt in de bedoeling dat de boeren die nog niet beschikken over een officiële titel op hun grond, spoedig hun grondbeschikkingen krijgen.

Assembleelid Cheung verwerpt uit boom schieten ocelot te Uitvlugt door politie

Paramaribo Zoo beschikt nog steeds niet over verdovingsgeweer

Was het werkelijk nodig om de ocelot dood te schieten? (Bron foto's: Dagblad Suriname)

Politie: Ocelot vormde gevaar voor burger en kon openbare orde verstoren


Een volwassen ocelot is gisteren door agenten uit een boom op het erf van familie Rieshi Ramkhelawan aan de Marthastraat te Uitvlugt geschoten. De familie schakelde de politie en de Paramaribo Zoo in. Vertegenwoordigers van de dierentuin verschenen ter plekke om het dier te verdoven en mee te nemen. Gebruik van een verdovingsgeweer was de beste optie, aangezien het dier hoog in de boom zat. De Paramaribo Zoo is echter niet in het bezit is van zo'n geweer.

De dierentuin maakte vervolgens contact met een particulier die wel in het bezit is van een speciaal verdovingsgeweer Er werden verschillende pogingen ondernomen om de kleine katachtige te verdoven, maar tevergeefs. Uiteindelijk besloot de politie het dier af te schieten. De politie stelt hiertoe genoodzaakt te zijn geweest, omdat het vrijlopen van het dier gevaar voor het leven van burgers kon opleveren en ook de openbare orde zou kunnen verstoren.

Onduidelijk is, waarom het niet lukte om het dier met een verdovingspijltje te raken, terwijl het agenten wel lukte om de ocelot uit de boom te schieten....

Het vermoeden bestaat dat de ocelot iemand moet hebben toebehoord. Het bleek dat het beest gewend was met mensen in zijn omgeving. Dat gegeven had voldoende aanleiding moeten zijn om het dier niet dood te schieten.

Rakesh Debisarun, beheerder van Paramaribo Zoo, zeg vandaag, dinsdag 24 februari 2015, in het Dagblad Suriname, dat de procureur-generaal beslist over de verdere bestemming van de ocleot. Hij laat verder weten, dat de dierentuin jaren geleden een verzoek voor een vergunning voor een verdovingsgeweer heeft ingediend, maar dat dat ongemotiveerd werd afgewezen. Hij weet dat een particulier wel een soortgelijke vergunning heeft gekregen.

De ocelot is niet een beschermd diersoort. Het Assembleelid Noreen Cheung is het niet eens met de handelswijze van de politie. Zij vindt dat het dier in principe niet afgeschoten had hoeven te worden.

'Het zou volgens de politie een verstoring van de openbare orde kunnen betekenen, maar het was ook een onschuldig dier dat op dat moment geen gevaar vormde voor de omgeving. De politie is in gebreke gebleven om de veiligheid voor zowel de mensen als het dier te garanderen door anders te handelen. Het gaat natuurlijk om een beetje wet en regelgeving, wat ontbreekt. Ik betreur het geval, want het had niet zo hoeven af te lopen. De politie zou professioneler opgetreden moeten hebben, door de juiste tools bij zich te hebben om de veiligheid van beide partijen te garanderen. Het vermoorden of doodschieten brengt geen oplossing. Dit is een extra reden en motivatie waarom wij als parlementariërs achter de wet voor dierenwelzijn moeten staan', aldus Cheung.

Suriname heeft eerste wintipriester

Juliën Zaalman (Bron foto: werkgroepcaraibischeletteren.nl)
Dorenia Babel ceremonieel ingewijd in V-tunnel

Babel wil wintirelgie op maatschappelijke ladder tillen


Dorenia Babel is afgelopen zondag in de V-tunnel in Paramaribo ceremonieel ingewijd tot de okomfo fu kondre (wintipriester). Zij is de eerste geestelijke uit de wintigemeenschap, die in 2014 door de overheid is erkend en benoemd. Het ambt heeft een publieke functie. 'Het is een vaandel om de leer, moraal, ethiek, waarden en normen hoog te doen wapperen', zei Claudetta Toney van Stichting Fiti fu Wini, aldus bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 24 februari 2015

Samen met de Stichting Tata Kwasi ku Tata Tinsensi en Naks heeft Toney zich jarenlang ingezet voor de erkenning van het ambt als geestelijke bij wet. Het werk dat op haar schouders rust is niet eenvoudig, zegt voorzitter Juliën Zaalman van Tata Kwasi ku Tata Tinsensi.

'Wij hebben haar daarom met de inwijding de geestelijke en morele ondersteuning gegeven om voort te kunnen.' Als onderdeel van de inwijding in de V-tunnel heeft de muziekformatie Kwaku Krioro, Babel binnengehaald met de Papa winti dron. 'Dit is deel van de Gron Winti of Voodoo, is wat Anana, God ons heeft gegeven om ons mens-zijn op deze wereld te beseffen. Met deze symboliek hebben wij haar binnengehaald en teruggebracht naar de werkelijkheid.' Babel nam midden in de zaal plaats op een stoel boven een mamio doek, 'alle motieven bij elkaar geven aan dat het leven een geheel is'.

Vervolgens zijn verschillende winti’s zoals de Aisa, Leba, Gron Ingie en Apuku opgevoerd. De geestelijke kracht die Babel van Anana ontvangt, was symbolisch uitgebeeld in deze verschillende winti invloeden. 'Dit om haar te laten beseffen dat zij er niet alleen voor staat, maar omringd wordt door het geestelijke, dat maakt dat het leven inhoud krijgt.'

Als hoogtepunt tijdens de ceremonie ontving Babel naast een hoofddoek, pangi en jas ook de okumfu tiki (priesterstok). Babel heeft tijdens dit overhandigingsritueel aangetoond ‘ready’ te zijn voor het werk door Marlene Toney te volgen in de Afrikaanse winti. 'De stok is meer een statussymbool, waardoor zij houvast heeft om verder te werken', aldus Zaalman.

Babel zei, dat haar werk zich niet zal richten op een wasi, dansi, bonu- of lukuman bezigheden, maar het tillen van de wintireligie op een maatschappelijke ladder. 'Het moment naar deze inwijding was niet makkelijk. De weg was lang en vol doornen.'

Met de inwijding zal er ook een andere kijk op de wintibeleving en verandering in de denkwijze moeten komen, 'hoe het wintigeloof te ontwikkelen, te laten uitgroeien en waardering te krijgen'. Babel heeft daarom een ieder opgeroepen om samen hierover na te denken en de schouders onder het werk te zetten.

Zaalman steldem dat de organisaties vanuit het wintiveld willen komen tot structuur, ordening en meer transparantie. 'Je kunt naar een kampu gaan voor wasi en dan ben je klaar, maar dit heeft een betekenis.' Babel heeft nu de taak om die betekenis en alle handelingen geestelijk te vertalen naar de Surinaamse gemeenschap. 'Het werk begint nu pas en zij zal het geloof moeten uitdragen.'

In 1874 werd afgoderij strafbaar gesteld en winti expliciet als afgoderij betiteld. In 1971 heeft de toenmalige minister van Justitie Jnan Adhin dit verbod opgeheven.

Marlon Powel, die namens de minister van Binnenlandse Zaken, de felicitaties heeft overgebracht, zei in zijn toespraak, dat met de rijke religieuze verscheidenheid, personen toch eenheid moeten nastreven. Tata Kwasi ku Tata Tinsensi is in mei 2006 toegetreden tot de databank religieuze organisaties van de Afdeling Eredienst. Vijf jaar later heeft de overheid Zaalman en Kortensia Sumter-Griffith benoemd tot huwelijksambtenaren. De wintibelijders hebben in het verleden twee wintipriesters aangesteld, maar zij waren niet bij wet benoemd.

IDOS-peiling: NDP sterk in Nickerie en Coronie

ABOP scoort naar verwachting goed in thuisbasis Marowijne


NDP+ zou volgen een recente IDOS-opiniepeiling, in opdracht van Times of Suriname, in Nickerie 38.5% van de stemmen halen. Evenveel kiezers weten nog niet op zij zouden stemmen. V7 is volgens de peiling goed voor 16.2%. 

In Coronie steekt de NDP+ met kop en schouders boven de rest uit. 51.6% Van de kiezers zou paars stemmen.

In Marowijne is 30.8% ABOP, 28.2% NDP en 8.5% V7. 27.4% heeft nog geen keuze gemaakt.

Santokhi: 'Volgens opiniepeilingen halen huidige machthebbers geen meerderheid bij verkiezingen'

Coördinator  V7: 'Er heerst sfeer van angst en rancune in samenleving'


De opiniepeilingen die tot nu toe toe gehouden zijn, met name door IDOS in samenwerking met de Times of Suriname, schetsen slechte vooruitzichten voor de V7-partijcombinatie. Maar, dat betekent niet dat de huidige regering op rozen zit, zo bericht Starnieuws vanochtend, dinsdag 24 februari 2015.

'Kijken we naar de voorlopige resultaten, dan zien we dat de regeringspartijen bij geen enkele peiling in de buurt van 50 procent komen. De meerderheid hebben ze niet', sprak Chandrikapersad Santokhi, coördinator van de V7, vandaag bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door de politieke partijen binnen V7 in 'de Olifant', het VHP-partijcentrum in Paramaribo. De combinatie gaat acties ondernemen om beter uit de verf te komen bij de volgende metingen.

Santokhi beweerde, dat er een sfeer van angst en rancune heerst in de samenleving. Mensen zouden bang zijn om voor hun partij uit te komen. Sommigen worden gedwongen om hun eigen partijvlaggen te verwijderen en die van de tegenpartij te plaatsen. Deze klacht heeft de V7 coördinator op zijn veldbezoeken gehoord, zo liet hij weten.

'Als we als samenleving weten, dat er een sfeer is van angst en onzekerheid, in hoeveel vrijheid kunnen de burgers hun antwoord dan geven?', vroeg Santokhi zich af.

De politicus zei verder, dat de regeringspartijen er alles aan doen om het gedrag van de kiezers te beïnvloeden. 'We zien dat ze enorm veel investeren in populistische maatregelen, dat ze ook hun eigen partijen gebruiken om de gemeenschap te faciliteren met grondbeschikkingen, met Sociale Zaken-kaarten, met basiszorgkaarten, enzovoorts. Desondanks halen de huidige machthebbers volgens de peilingen niet de meerderheid van de stemmen.'

V7 gaat acties ondernemen om beter uit de verf komen. 'We hebben ook geleerd uit de opiniepeilingen. Gemeenschap, vrees niet. We komen eraan. V7 heeft nog niet genoeg ingang als naam, maar u zult zelf merken dat er een ander opinieresultaat zal zijn op 25 mei 2015.'