woensdag 25 februari 2015

VHP Ondernemerscommissie bezorgd over ontslag ruim 25 bushouders NVB

Commissie roept regering op chauffeurs niet brodeloos te maken


De Ondernemerscommissie van de VHP heeft met heel veel bezorgdheid kennis genomen van de informatie verstrekt tijdens de gehouden persconferentie van de Organisatie van Bus- en Boothouders Suriname (OBS) op 23 februari jongstleden.

Het gaat hierbij om ruim 25 bushouders die in januari van dit jaar een brief ontvingen met de mededeling dat hun contract niet verlengd zou worden door het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB).

Het ging om slechts één regel: 'Wij danken u voor de diensten aan het NVB NV bewezen.' Daarbij zijn er verder geen redenen vermeld waarom de contracten niet verlengd worden. Eerder waren de bushouders ook niet in kennis gesteld hierover, maar werden van de ene op de andere dag geconfronteerd met een brief van de NVB waarin hun contract is opgezegd.

De VHP ondernemerscommissie volgt deze zaak reeds geruime tijd, omdat de OBS en het NVB in onderhandeling waren waarbij aan de bushouders steeds is voorgehouden dat de contracten zouden worden verlengd. Die actie is helaas steeds uitgebleven.

Hoewel de Regering in haar Ontwikkelingsplan 2012-2016 heeft opgenomen dat het vergunningensysteem en administratieve barrières voor ondernemers in de dienstensector vereenvoudigd zou worden, brengt de VHP enkele momenten in herinnering:

- in november 2010 hadden de bushouders in Nickerie het schoolvervoer lamgelegd vanwege herhaaldelijke, niet tijdige uitbetalingen van salarissen;
- in 2011 moesten bus- en boothouders die studenten en leerlingen vervoerden voor het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling herhaaldelijk verzoeken om betaling voor de door hen geleverde diensten;
- in november 2013 heeft het personeel van NVB het werk neergelegd omdat hun lonen over de maand oktober niet waren uitbetaald.

De Ondernemerscommissie van de VHP is van oordeel dat de Overheid de taak heeft om te zorgen voor de basis randvoorwaarden die actief ondernemerschap aanmoedigen en steunen. Met eenvoudige, transparante en korte procedures, onder andere voor het verkrijgen van bedrijfsvergunningen, kan worden bijgedragen tot een goed ondernemersklimaat. Daarnaast dient elke overheid rekening te houden met gepleegde investeringen middels leningen bij banken door deze groep van ondernemers, waarvan dit onverantwoord handelen desastreuze gevolgen zal hebben.

De VHP ondernemerscommissie doet een beroep op de overheid om middels behoorlijk bestuur, de weg van transparante en eerlijke besprekingen, de gedupeerde bushouders niet langer in onzekerheid te laten, en hen hun brood niet te ontnemen. Tevens wordt verzocht rekening te houden met de rol van de overheid in deze om juist sectoren c.q. ondernemers te faciliteren en verder te doen ontwikkelen in plaats van af te breken.

VHP ondernemerscommissie

Monorath: 'Als we er met Nasibdar niet uitkomen zal ik als tussenstation lid moeten worden van NPS, VHP of ABOP'

Bestuurlijk conflict binnen Nieuw Suriname moet uit weg zijn geruimd voor 16 maart


Als het het Nieuw Suriname-Assembleelid Harish Monorath en vermeend partijvoorzitter John Nasibdar niet lukt de plooien binnen hun partij glad te strijken, dan zal de partij niet mee kunnen doen aan de verkiezingen op 25 mei. Dat betekent ook automatisch, dat Monorath en zijn collega-parlementariër Premdew Lachman lid moeten worden van een andere partij om verkiesbaar te zijn bij de komende verkiezingen. 

Hij en John Nasibdar hebben een meningsverschil over het voorzitterschap van Nieuw Suriname. De zaak ligt momenteel bij de rechter. Monorath schat de kans op 50 procent dat er voor 16 maart, de dag van de registratie van partijen, een oplossing is.

'Als Nasibdar hardnekkig blijft, zal ik NPS'er, VHP'er of ABOP'er moeten worden. Maar, ik zie het wel als een tussenstation. Die afspraak wil ik ook maken met de leiding van de partij waar we ons eventueel bij gaan aansluiten. We moeten wel terug naar huis kunnen als die mogelijkheid er weer is', zegt Monorath vandaag, woensdag 25 februari 2015, in de Ware Tijd.

Een dezer dagen zullen Monorath en Lachman bekend maken bij welke partij of blok ze onderdak gaan hebben. Hoewel duidelijk is dat de ABOP de grootste kans maakt, voert Monorath ook nog gesprekken met andere partijen. Wel is duidelijkm dat het niet V7 wordt.

'Bij de V7 is er geen ruimte voor mijn achterban van 55 district- en ressortraadsleden. Dus daarom is V7 geen optie. Bij de ABOP is die ruimte er wel, juist in Wanica, Paramaribo, Commewijne en Nickerie. Daar zijn wij sterk en de ABOP niet, dus we kunnen elkaar aanvullen.'

Nummerkantoor Joe Black in Willemstad, Curaçao, overvallen

Een van de Joe Black-kantoren op het eiland.
Twee overvallers met messen ervandoor met dagopbrengst 


Twee gemaskerde mannen hebben gisteravond een nummerkantoor van Joe Black aan de Yamboweg in Willemstad, Curaçao, overvallen. Dat bericht Paradise FM vandaag, woensdag 25 februari 2015.

Vlak voor sluitingstijd drongen de mannen het kantoor binnen, gewapend met messen. Ze dwongen de medewerkster van het kantoor de dagopbrengst af te geven, waarna ze met de buit wegrenden.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

Rechter op Curaçao geeft Taams Kliniek nog tot 10 april tijd

Nog even wat lucht voor kliniek om voortbestaan veilig te stellen


Een rechter op Curaçao heeft gisteren besloten, dat de Taams Kliniek nog tot 10 april de tijd krijgt om het voortbestaan veilig te stellen. Dit door overeenstemming te krijgen met een groep investeerders, zo bericht vandaag, woensdag 25 februari 2015, Paradise FM.

Volgens directeur Earl Esseboom betekent het uitstel, dat de rechter ook nog mogelijkheden ziet dat de financiering geregeld kan worden. Lukt dat niet, dan komen de schuldeisers op 10 april bij elkaar om het lot van de kliniek te bezegelen.

Vakbond voor de zorgsector CBV heeft het belang van Taams voor de gemeenschap nogmaals onderstreept. Volgens de CBV wordt dertig procent van de klinische medische zorg op Curaçao verricht in de kliniek.

Colombiaanse politie onderschept 3.3 ton cocaïne

(Bron foto's: John Vizcaino/Reuters)
Drugs bestemd voor Caribisch gebied of grensgebied met Panama


De Colombiaanse politie heeft in de jungle bij de grens met Panama 3,3 ton aan cocaïne onderschept. Dat berichten vandaag, woensdag 25 februari 2015, diverse internationale media.

Omgerekend heeft de megavondst een straatwaarden van 81 miljoen euro. De cocaïne is opgeslagen bij de politie van Necocli.

De politie filmde de vondst en opende op camera een van de pakketten om de inhoud te onthullen.

Rodolfo Palomino, hoofd van de nationale politie in Colombia: 'De zending was klaar om te vertrekken. Het zou via een rivier naar het Caribisch gebied of de grens met Panama worden gebracht, waarna het zou worden doorgestuurd naar Mexico.' 

De cocaïne was afkomstig van de Colombiaanse Usuga Clan. Deze clan, met minstens 2.000 leden, is de grootste criminele organisatie in Colombia en houdt zich naast de handel in drugs ook bezig met illegale goudwinning.

Asabina (BEP) vraagt OW aandacht voor slechte staat weg Brownsweg-Atjoni

(Bron foto: Ronny Asabina)
'Weg, bruggen en bermen worden nauwelijks tot niet onderhouden'

'Meerdere bruggen in deplorabele staat'


BEP-Assembleelid Ronny Asabina zal de minister van Openbare Werken (OW) benaderen over de slechte staat van de weg van Brownsweg naar Atjoni. Asabina heeft bij een recent bezoek aan het gebied geconstateerd, dat die weg nauwelijks of niet onderhouden wordt. Op bepaalde plaatsen is de weg bijna overwoekerd en zijn verkeersborden onzichtbaar geworden. Ook de bruggen en bermen worden volgens hem niet op tijd onderhouden.  Dit bericht Starnieuws woensdag 25 februari 2015.

De weg is een belangrijke en strategische verkeersader voor het sociaal maatschappelijk en economisch leven. Dagelijks rijden honderden voertuigen over deze weg, die leidt naar ruim zestig woongemeenschappen.

Naast het personenverkeer vindt transport van zwaar materieel, waaronder boomstammen en materiaal mede ten behoeve van de goudwinning, over deze weg plaats, aldus Asabina.

Asabina zegt, dat meerdere bruggen over deze weg in een deplorabele staat verkeren. Delen van bruggen vertonen levensgevaarlijke gebreken en gaten, terwijl er geen waarschuwingsborden zijn aangebracht. De verkeersveiligheid is onder deze omstandigheden niet gegarandeerd, geeft hij aan.

'Ik ben van mening dat de bevoegde autoriteiten liever vandaag dan morgen zich op de weg naar Atjoni moeten oriënteren. Onder meer moet men nagaan welke maatregelen getroffen kunnen worden ter voorkoming van ongelukken en andere onplezierige situaties op deze weg.'

Asabina stelt, dat tijdens de begrotingsbehandeling over het dienstjaar 2012, de toenmalig minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams, de vervanging en verbreding van in totaal zeven bruggen in de weg Brownsweg–Atjoni had aangekondigd. 'Tot nu toe is geen enkele brug vervangen', zegt Asabina.

Dagelijks illegale medicijnen op Curaçao in beslag genomen

'Elke dag komen we wel iets tegen op luchthaven Hato


Sinds de inbeslagname van illegale medicijnen in Marshe Bieu op Curaçao drie weken geleden worden nog dagelijks medicijnen in beslag genomen. Dat zegt woordvoerder Richenel Martijn van de douane vandaag, woensdag 25 februari 2015, in het Antilliaans Dagblad.

 'We hebben de laatste tijd niet meer gecontroleerd in Marshe. Maar, we controleren dagelijks op luchthaven Hato. Elke dag komen we wel iets tegen.'

Na de actie bij Marshe Bieu deed de douane een oproep aan ouders om hun kinderen te wijzen op de risico’s bij het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals Cytotec. Dit middel wordt gebruikt om abortus op te wekken bij zwangere meisjes.

Ook werden medicijnen in beslag genomen die zouden helpen bij chikungunya en afslankpillen die illegaal op de markt worden gebracht. Op Hato worden deze middelen ook gevonden en in beslag genomen.

Met het beheer van Marshe staat de douane in contact om de verkoop van illegale medicijnen tegen te gaan. Wanneer er daar weer gecontroleerd gaat worden kan Martijn niet zeggen.

Somohardjo (PL): 'Zonder kolonel Valk was het Bouterse niet gelukt coup te plegen'

'Laten we die dossiers open maken'
 
'Bouterse hield 35 jaar geleden zijn hand op voor Nederlandse hulp'
 
'Naam Dag van de Revolutie is waanzinnig'


‘Zonder de Nederlandse kolonel Hans Valk zou het Bouterse nooit lukken om de coup te plegen. Hij zou het nooit op eigen kracht kunnen doen. Laten we die dossiers openmaken’, daagt Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo president Desi Bouterse uit, zo is vandaag, 25 februari 2015, te lezen op de website van de Pertjajah Luhur.

In de nacht van 24 op 25 februari 1980 vond een staatsgreep plaats in de vijf jaar jonge republiek Suriname. Sedert het aantreden van Bouterse als president vijf jaren geleden is deze dag weer uitgeroepen tot een nationale vrije dag. Somohardjo wijst erop, dat Bouterse vaak het verwijt maakt aan het adres van toenmalige regeringen dat zij de handen ophielden voor Nederland voor hulp. ‘Dat, terwijl ook Bouterse 35 jaar geleden zijn hand ophield voor hulp van Nederland. Hij moet dit komen vertellen aan het volk en geen andere verhalen.’ Volgens Somohardjo zou Bouterse de handen eerst in eigen boezem moeten steken alvorens met verwijten te komen.

In de nacht van 24 op 25 februari 1980 pleegden 16 sergeanten onder leiding van Desi Bouterse en Roy Horb een staatsgreep. Somohardjo, die toen 37 jaar oud was, kreeg van zijn politieke goeroe Sam Hagens de volgende vraag te horen: ‘Heb je de schoten gehoord Paul?’

Hagens was de adviseur van de minister-president Johan Adolf Pengel in de jaren ‘60. Somohardjo, die toen verbleef aan de Stentosstraat te Rainville, had inderdaad de schoten rond middernacht gehoord. Het hoofdbureau van politie aan de Waterkant werd gebombardeerd en brandde af. Tal van mediahuizen, waaronder de Vrije Stem, ABC en Radika, moesten het ontgelden.

Somohardjo vertelt dat de doorsnee burger in eerste instantie blij was met de coup van de militairen. Want het ging beslist niet zo best met de toenmalige zittende regering. Vooral het volk moest het gelag betalen. Maar, de coup begon na enkele maanden grimmige vormen aan te nemen. ‘Na een jaar was het leven niet gemakkelijk meer. Niemand was meer in een hoerastemming. De situatie werd van slecht tot slecht in het kwadraat. Vooral toen de avondklok werd ingesteld en samenscholing niet meer mogelijk was. De persvrijheid werd verkracht wordt Bouterse’, stelt Somohardjo.

Op 13 augustus van hetzelfde jaar werd het parlement ontbonden. Als bedreiging om de macht over te dragen aan de militairen, werden tanks voor het parlementsgebouw geplaatst. ‘Maar de PL heeft nimmer de macht overgegeven’, zegt Somohardjo vandaag. De PL (Pendawa Lima) maakte deel uit van de Planraad. ‘Ik had gehoopt dat de militairen de democratie hoog in hun vaandel zouden dragen. Maar, dat gebeurde niet en daar kwamen de botsingen. Het dictatoriale en de dominantie kwamen steeds meer naar boven. In de tussentijd had sergeant Bouterse zichzelf gepromoveerd tot bevelhebber van het leger.’

Somohardjo zegt dat de situatie voor 1980 beslist niet rooskleurig was in het land. Er waren vervroegde verkiezingen uitgeschreven voor maart 1980. Maar, een maand ervoor was de coup al gepleegd. Somohardjo weet zich nog heel goed te herinneren, dat in het district Commewijne, grootschalige fraude was gepleegd met verkiezingsuitslagen. De bonzen die hierachter zaten, maakten na de verkiezing deel uit van de regering. Er ontstond indertijd ook een opstand tegen deze frauduleuze handelingen van de toenmalige heersers.

‘Toen al lukte het Bouterse aardig om burgers van verschillende origine tegen elkaar op te zetten. Aan ons zei hij, dat we dankbaar moesten zijn dat de staatsgreep had plaatsgevonden. Hij hield ons voor dat de Creoolse groep weer zou frauderen met de verkiezingsuitslag indien er een verkiezing zou plaatsvinden. Op deze wijze probeerde Bouterse sympathie te winnen onder de Hindoestanen en de Javanen. En aan de Creoolse groep werd voorgehouden dat er een Aziatisch blok in het land gevormd zou worden door de Hindoestanen en de Javanen.’ Somohardjo zegt dat deze tactiek van verdeeldheid anno 2015 nog steeds wordt gebruikt door ‘dezelfde man’.

Toen de dictatuur onder leiding van bevelhebber Desi Bouterse mensonterende vormen begon aan te nemen, werd twee jaren later een tweede militaire tegencoup gepleegd onder leiding van Wilfred Hawker, maar deze mislukte. Hawker maakte in eerste instantie samen met Bouterse deel uit van de 16 militairen die de staatsgreep pleegden in 1980.

De derde militaire coup werd gepleegd door Soerinder Rambocus. ‘Ik noem het geen coup, want Rambocus heeft geen enkel wapen gebruikt en heeft op niemand geschoten.’ Somohardjo legt er de nadruk op dat het streven van Rambocus erop gericht was om de rechtsstaat weer te herstellen. ‘Maar dit werd hem beslist niet in dank afgenomen door de toenmalige dictator Bouterse.’

Hij en andere vooraanstaande Surinamers werden eerst gemarteld en daarna op brute wijze vermoord. Tegen al deze onmenselijke daden heeft de huidige regering een Amnestiewet aangenomen om vervolging van de daders onmogelijk te maken. Deze wet is ook ondersteund door Somohardjo, toen maakte hij deel uit van de regeringscoalitie. Nadat hij uit de coalitie werd gegooid, bood hij zijn verontschuldigingen aan.

Dat 25 februari wordt aangeduid als de Dag van de Revolutie, vindt Somohardjo waanzinnig. Hij betitelt deze dag als een dag waarop ‘enkele militairen in opstand waren en de macht hebben overgenomen middels een militaire coup’.

Raad van Commissarissen EBS gaat 'eigen vlees keuren'

RvC stelt eigen intern onderzoek in naar vermeende corruptie binnen EBS


De Raad van Commissarissen (RvC) van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft besloten om een eigen intern onderzoek in te stellen naar vermeende corruptie bij het bedrijf, naar aanleiding van het verzoek van waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday aan minister Andy Rusland van Financiën om de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) in te schakelen. Dat zegt president-commissaris van de EBS, Iwan Krolis vandaag, woensdag 25 februari 2015, op Starnieuws.

De CLAD is afgelopen dinsdag begonnen met haar onderzoek.

'De RvC heeft besloten om een intern onderzoek in te stellen, voordat er eventueel maatregelen genomen kunnen worden', stelt Krolis. Hij bevestigt in het weekend via de e-mail onderliggende documenten ontvangen te hebben van het NPS-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi, die het Openbaar Ministerie had ingeschakeld.

Krolis zegt het zeer gewaardeerd te hebben, dat het Assembleelid bereid was om ook de Raadvan Commissarissen documenten ter beschikking te stellen. Tjin-A-Tsoi vindt dat EBS-directeur Willy Duiker, de RvC en minister Rusland op non-actief gesteld moeten worden. Rusland was president-commissaris van de EBS in de periode dat volgens hem ook onregelmatigheden zouden zijn gepleegd. Over het op non-actief stellen van Duiker, zegt de RvC dat eerst onderzocht moet worden of daarvoor redenen aanwezg zijn.

BEP-leider: 'Bij alle partijen zijn vandaag de verworvenheden jaren '80 terug te vinden'

Waterberg: 'Staatsgreep 1980 en revolutie waren noodzakelijke fase in ontwikkeling Suriname'


De staatsgreep van 1980 en de daarop volgende revolutie waren een noodzakelijke fase in de ontwikkeling van Suriname. Dat beweert althans Celsius Waterberg, voorzitter van oppositiepartij BEP, vandaag, 25 februari 2015, in de Ware Tijd.

Volgens hem zijn anno 2015 bij alle partijen in Suriname de verworvenheden van die periode terug te vinden. Als lid van de nationale jongerenbeweging en van de Revolutionaire Volkspartij was de nu 54-jarige marxistisch georiënteerde Waterberg nauw betrokken bij de politieke ontwikkelingen in 1980. Omdat er grote problemen waren zoals werkloosheid, slecht functionerende nutsvoorzieningen en vriendjespolitiek, wilden deze organisaties veranderingen bewerkstelligen, zo schrijft de krant.

'Wij waren voorstander van een revolutie. Dus toen de militairen de macht grepen waren we blij en hebben we actief meegedaan om richting te geven aan het regeringsprogramma, vooral op het gebied van voorzieningen voor de werkende klasse.'

Volgens de BEP-voorzitter zie je bij alle partijen die anno 2015 bestaan de socialistische ideeën van die periode terug. 'Alle partijen hebben een mix van kapitalisme en sociaal democratie. Ze stimuleren productie en daarmee werkgelegenheid, maar vinden een sociaal beleid ook belangrijk. Als je daar goed naar kijkt, zie je dat de ideologische verschillen onderling niet groot zijn.'

Waterberg komt tot de conclusie, dat de ontwikkelingen in de jaren tachtig goed geweest zijn voor Suriname. 'Natuurlijk zijn er grove inschattingsfouten gemaakt door te denken dat we de militairen in een bepaalde richting konden duwen. Maar, het feit dat na 1980 er veel meer inspraak kwam, er sociale voorzieningen voor werknemers kwamen, het Staatsziekenfonds werd opgericht en het belang van nutsvoorzieningen voor mensen werd ingezien, stemt me goed.'

Bouterse onthult plakkaat met namen 16 coupplegers

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Medaille voor president Bouterse

Abrahams (NDP): 'Bouterse zet zich al 35 jaar onbaatzuchtig voor land en volk'


President Desi Bouterse, in zijn hoedanigheid van leider van de revolutie, heeft rond middernacht, afgelopen nacht, de fakkel ontstoken op het Plein van de Revolutie aan de Waterkant in Paramaribo. Hij onthulde een plakkaat waarin de zestien namen van de coupplegers staan gegraveerd. Daarna werden de gebruikelijke kransen gelegd bij het Monument van de Revolutie. 

Afgelopen nacht werd de machtsovername voor de 35e keer herdacht. Bouterse, die vier jaar geleden leden uit de groep van zestien een speciale onderscheiding gaf, werd nu ook zelf gedecoreerd, zo bericht vandaag, woensdag 25 februari 2015, onder andere Starnieuws.

Enkele mensen van het eerste uur besloten Bouterse ook een medaille om te hangen, sprak Ramon Abrahams. Hij werd op 25 februari 2011 samen met Badrisein Sital en Laurens Neede van de militaire vakbond, die gevangen zaten in het in brand geschoten politiehoofdkwartier, ook gehuldigd. Abrahams zei, dat Bouterse zich 35 jaar lang onbaatzuchtig heeft ingezet voor land en volk.

Bouterse stond niet alleen stil bij 25 februari 1980, maar zei ook, dat sinds Abraham Crijnssen in 1667 schoten loste en Suriname in bezit nam, velen strijd hebben geleverd tegen de onderdrukking. Hij stelde, dat plantages verbranden en plantagehouders neersabelen niet geleid hebben tot machtsovername. Dat gebeurde wel 35 jaar geleden door de militairen onder zijn leiding. Aan alle progressieven is gevraagd om een bijdrage te helpen leveren.

Bouterse bedankte iedereen die een bijdrage heeft geleverd in de afgelopen periode. Hij zei bijzonder trots te zijn op de groep van zestien en anderen die zowel op de voor- als op de achtergrond actief zijn.

Den Blauwvinger: Onschuldige ocelot in woonwijk Paramaribo door agent uit boom geschoten en vervolgens geëxecuteerd

COLUMN:  Leeuwen in aantocht, maar geen verdovingsgeweer in Paramaribo Zoo

Bedreigde en beschermde diersoorten zijn in Suriname vogelvrij


Een agent van het Korps Politie Suriname heeft maandag 23 februari 2015 bij een woning aan de Marthastraat in de wijk Uitvlugt van Paramaribo een onschuldige, ongewapende, ocelot (Leopardus pardalis) uit een manjaboom (mangoboom) geschoten, waarin het dier al enige tijd heerlijk van een zonnetje zat te genieten, geen vlieg, laat staan een mens, kwaad doende. Medewerkers van de Paramaribo Zoo, een persoon die beschikte over een verdovingsgeweer, kinderen en andere geïnteresseerden keken machteloos en verontwaardigd toe. 


De executie. (Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
De kleine katachtige viel met een klap op moeder aarde, waarna de agent het dier van dichtbij nog twee kogels in zijn kop schoot, aldus een getuige voor de camera en microfoon van het televisieprogramma 'In de Branding' van Apintie TV. Het was een standrechtelijke executie van een onschuldig levend wezen. Agenten van het Korps Politie Suriname lieten zich weer eens van hun beste kant zien: schietgrage cowboys.

De moord op de onschuldige ocelot, waarop in Suriname niet mag worden gejaagd, laat staan dat het mag worden afgeknald, roept de nodige vragen op.

Waarom lukte het de persoon met een verdovingsgeweer kennelijk niet om het dier met een verdovingspijl te raken, terwijl een agent met een pistool de ocelot zonder pardon wel uit de boom wist te schieten?

Maar, was het echt nodig om de ocelot uit de boom te schieten?
Waarom moest de Mobiele Eenheid in kogelvrije vesten ten tonele verschijnen?
Hadden we in die mooie manjaboom te maken met een verre afstammeling van King Kong?
Waren de agenten bang, dat de ocelot ook gewapend was en zou gaan terugvuren?
Vragen, vragen en nog eens vragen.Velen uitten gisteravond hun woede en ongeloof over het doodschieten van de ocelot op de Facebookpagina van de Paramaribo Zo.

Volgens de politie zou het vrij rondlopen van de kleine katachtige gevaar opleveren voor het leven van burgers en de openbare orde zou verstoord kunnen worden. Tja...... Je krijgt de indruk, dat agenten zich gewoon geen raad wisten met het dier en er op een snelle manier van af wilden. Een omstander had zelfs aangeboden het dier te benaderen via een dak van een andere woning waardoor hij op nog geen drie meter afstand van de ocelot had kunnen komen en het dier met een verdovingspijl had kunnen raken. Een agent had daar echter geen oren naar en schoot de ocelot pardoes met zijn pistool uit de boom. Een verbouwereerde burger achterlatend.

Een van de aanwezigen maandag was de beheerder van de dierentuin van Paramaribo, Rakesh Debisarun. Met gekromde tenen zal hij het drama dat zich voor zijn ogen afspeelde moeten hebben aanschouwd. Jaren geleden had de dierentuin al een vergunning voor het houden van een verdovingsgeweer aangevraagd, maar dat verzoek zou ongemotiveerd zijn afgewezen.

Hoe is het mogelijk dat een dierentuin niet de beschikking heeft over een of meerdere verdovingsgeweren?
Wat doet het zoo-personeel als de staartloze jaguar weet te ontsnappen of de ocelot of de wilde kat?
Worden uit hun verblijf ontsnapte dieren doodgeschoten, zonder pardon, simpelweg omdat er geen verdovingsgeweer en bijbehorende 'munitie 'aanwezig is? 

Let wel, de dierentuin is in afwachting van drie heuse leeuwen, een mannetje en twee vrouwtjes, via Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Geen verdovingsgeweer?

Hopelijk is de moord op de 'manja-ocelot' voor de directeur van de Paramaribo Zoo voldoende aanleiding zich in te gaan spannen om een vergunning te verkrijgen voor het houden van verdovingsgeweren en bijbehorende 'munitie'.

Debisarun liet verder weten ervan overtuigd te zijn, dat de ocelot in de manjaboom in gevangenschap is opgegroeid en mogelijk is geboren. Het dier was dan ook duidelijk gewend aan menselijke aanwezigheid. De beheerder van de dierentuin kon wel eens gelijk hebben, immers, hoe is het anders mogelijk dat een ocelot terecht komt in een woonwijk van Paramaribo, ver van de vrije natuur, ver van zijn natuurlijke habitat....:De ocelot heeft internationaal geen bedreigde status. Het dier komt behalve in Suriname, ook voor in Argentinië, Belize, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Frans Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Trinidad & Tobago, de VS en Venezuela.Lees ook dit artikel over een jonge Surinaamse jager die zonder enige reden een ocelot doodschoot en sprak over een 'tigri', een jaguar, en dit artikel over een Surinaamse jager die foto's van een door hem doodgeschoten beschermde en bedreigde jaguar, gevild en klaar voor menselijke consumptie, op zijn Facebookpagina plaatste.

Let wel: nog nooit is iemand in Suriname die een ocelot of jaguar doodschoot strafrechtelijk vervolgd. Neen, in Suriname kan iedereen ongemoeid en ongestraft beschermde en bedreigde diersoorten afknallen: politie en Justitie treden niet op, ondanks dat alle persoonsgegevens van de daders voorhanden zijn......

Bedreigde en beschermde diersoorten zijn vogelvrij in Suriname.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
25-02-2015
Amsterdam-Paramaribo

'Binnen 5 jaar moet iedereen in Suriname over dezelfde faciliteiten beschikken'

Bouterse: Water, elektriciteit, internet, telefoon en toegang tot media in heel het land


President Desi Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft gisteravond, dinsdag 24 februari 2015, tijdens de massameeting van de partij bij het Plein van de Revolutie in het centrum van Paramaribo onder andere gezegd, dat Suriname naar een 'wireless government' moet. Binnen vijf jaar moeten alle Surinamers in het hele land kunnen beschikken over dezelfde faciliteiten.

De teneur van de gehele toespraak van Bouterse was, dat hij absoluut gaat voor een tweede regeertermijn van vijf jaar.

Vooral om zoveel mogelijk stemmen te trekken liet hij de vele aanwezigen gisteravond weten, dat er op het gehele grondgebied van Suriname water, elektriciteit, internet, telefoon en toegang tot media moet komen. Hij benadrukte dat er gigantisch veel werk te doen is, maar de digitale democratie zal overal ingevoerd gaan worden.

Bouterse gaf als voorbeeld van hoe het nu kan gaan, als niet iedereen via internet met elkaar in contact kan treden, dat als iemand van de Wajana's te Kawemhakan (district Sipaliwini) aan de Lawarivier, een uittreksel van Srd 1 moet halen, hij of zij twee vaten olie moet hebben om naar Albina te varen. Een vat olie kost in het binnenland al gauw Srd 1.500. Dan moet hij een bus pakken om naar de stad te gaan. Vervolgens moet hij hopen dat het loket open is. Hij keert de volgende dag terug en moet weer olie kopen. Deze situatie moet volgens Bouterse veranderen. Een uittreksel moet in het dorp bij de kapitein kunnen worden uitgedraaid.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

SASur weerlegt kritieken dat organisatie niet transparant zou zijn

Muziekgebruikers en media lijken SASur-verhaal bewust te negeren

Auteursrechtenorganisatie wordt gecontroleerd door overheid en registeraccountant: geen geld gebruikt voor privédoeleinden

25-02-2015 Door: Paul Kraaijer


Al vanaf de start van SASur (Stichting Auteursrechten Suriname), in mei 2004 , wordt de organisatie geplaagd door verzet, tegenwerking, geruchten en verdachtmakingen vanuit de sector die auteursrechten moet voldoen zoals radiozenders en televisiestations – maar ook vanuit de muziekwereld, de artiesten en zogenoemde showorganisatoren, wettelijk bepaald door de Wet Auteursrecht 1913 –. Auteursrechten werden immers nimmer betaald. Suriname negeerde de wet, Suriname negeerde de betaling. Auteursrechten betalen was iets nieuws, terwijl het dat natuurlijk niet was. Muziek werd en wordt ongebreideld ten gehore gebracht zonder dat de makers ervan enige vergoeding daarvoor uit Suriname ontvangen. Het lijkt op anarchie in de Surinaamse muziekgebruikers-wereld.

Het verzet tegen SASur nam in de loop van de tijd meer meer dreigende en intimiderende vormen aan. Geruchten, verdachtmakingen en zelfs persoonlijke aanvallen en vuilsmijterij, niets werd geschroomd om SASur en haar bestuur in diskrediet te brengen, tegen beter weten in. Zo zou er geen transparantie zijn bij de auteursrechtenorganisatie, zouden geen auteursrechten worden afgedragen en zouden bestuursleden gelden voor privédoeleinden hebben gebruikt. De auteursrechtenorganisatie werd en wordt door tegenstanders van alles verweten zonder dat zij enige kennis van zaken hadden en hebben, terwijl de opponenten zich vrijelijk te buiten kunnen gaan aan bedreigende en intimiderende woorden en het opzetten van de gemeenschap tegen een gewone stichting die opereert binnen wettelijke kaders. Hoe onschuldig.

Geen interesse voor tekst en uitleg SASur bij muziekgebruikers en media: censuur
Bij vele gelegenheden en contacten met haar opponenten en met media, is SASur op alle geruchten en verdachtmakingen ingedaan en heeft zij die weerlegd. Maar, betrokken organisaties en ook media blijken geen oor te hebben gehad en nog steeds niet voor de tekst en uitleg van SASur. Uit alles is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat de muzieksector en de radiozenders en televisiestations auteursrechten, SASur en voorzitter Prim Ramlal niet lusten, zonder echter met valide argumenten tegen die organisatie te komen. Het is vooral veel ongefundeerd en ongegeneerd geschreeuw ter bescherming van de eigen bedrijfsportemonnee.

SASur: 'Wij hebben vaak gecommuniceerd met de overheid en met groepen die gebruikmaken van muziek van artiesten dat ons repertoire is opgenomen, ook in de periode dat SASur en zij in een mediationproces zaten. Maar ja, deze informatie gaan de gebruikers, de omroepen en radiozenders, niet delen met de gemeenschap, integendeel, zij hebben SASur uitgemaakt als een organisatie die alleen int en niet uitkeert. De reden was niet interessant om te vertellen, anders zou het masker van hun gezicht vallen. En als SASur probeert om deze informatie via persconferenties en dergelijke te delen, dan wordt daar censuur op toegepast.'

SASur staat in haar recht om, ondanks dat in mei 2013 minister Edward Belfort van Justitie en Politie de beschikking introk om als bemiddelingsbureau te mogen optreden, als gevolmachtigde van belanghebbenden in haar repertoire op te treden voor artiesten in haar repertoire. Dat lijken de fervente tegenstanders van de organisatie niet te willen of te kunnen begrijpen. De auteursrechtenorganisatie overtreedt geen enkele wet. De werkzaamheden van SASur staan en vallen niet met een beschikking van de minister.

SASur wordt door overheid en registeraccountant gecontroleerd: volop transparantie
'SASur is onder toezicht van Justitie en Politie. De overheidswerkarm die toezicht houdt op de werkzaamheden zoals inningen, uitkeringen, tarieven, goedkeuring van licenties ofwel gebruikersovereenkomsten, enzovoorts, is de Commissie Toezicht Muziekauteursrechten (CTM, door de minister van Justitie en Politie op 1 februari 2009 ingesteld om onder andere toezicht uit te oefenen op de inning en de verdeling van de vergoeding van het bemiddelingsbureau muziekauteursrechten SASur). Hierin zitten acht deskundigen, zoals economen en juristen uit verschillende ministeries, waaronder mr. Henry Seedorf, nu onderdirecteur bij het ministerie van Justitie en Politie, drs. Fabien Noordwijk van het ministerie van Financiën, mr. Merrelin Gout van het ministerie van Handel en Industrie en mr. Merlin Dubois van het Bureau Intellectuele Eigendom. Inmiddels zou de zittingstermijn van deze leden per februari 2014 zijn verstreken. Wettelijk moet de minister zorg dragen, dat er verlengd wordt of andere leden worden aangewezen.'

Niemand van de commissie alsook van het ministerie van Justitie en Politie was bereikbaar voor een reactie.....

Deze commissie is geen verlengstuk van SASur, zoals de toenmalig voorzitter van de Vereniging van Radio en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) op 11 januari 2012 in een verklaring beweerde. Ook toen werden al ongenuanceerde en onjuiste uitspraken over SASur gedaan door personen in het veld van muziekgebruikers om de organisatie te schaden. Met de CTM heeft SASur werkafspraken gemaakt over het inningstraject bij alle gebruikersgroepen, het inhoudingspercentage ten behoeve van de operationele kosten (30 procent van de totale inningen van alle gebruikersgroepen) van SASur en het uitkeringspercentage.

'SASur is in opdracht van de CTM doorgelicht door een registeraccountant, dat was registeraccountant Lutchman en daarna is gewerkt met registeraccountant Tjong A Hung, en er is een zogenoemde AO geproduceerd, een Administratieve Organisatie waarin alles van de stichting is doorgelicht door de registeraccountant. Bestuur, directie, procedures en processen, financiële zaken, kostenpercentages. Kortom alles waarmee SASur te maken heeft. Er worden hier ook aanbevelingen gedaan over welk proces in welke fase van operations moeten worden bijgesteld, et cetera. En alle jaarrekeningen vanaf de oprichting van SASur zijn gecontroleerd door de registeraccountant. De meest recente jaarrekening was van het jaar 2011 welke ook gepubliceerd is op de website van SASur.'

Volgens de organisatie heeft de overheid altijd haar medewerking verleend om een dialoog te kunnen voeren met muziekgebruikersgroepen. SASur heeft haar inningsactiviteiten echter steeds moeten uitstellen, totdat zij in augustus 2010 formeel goedkeuring kreeg van de CTM om te mogen innen bij evenementenorgansatoren. Ten aanzien van de kosten, die sinds de oprichting van SASur tot de eerste goedkeuring zijn gemaakt, zou de commissie een modus moeten uitwerken, zodat de uitbetaling optimaal zou kunnen zijn volgens de afspraken, aldus SASur. 'Helaas heeft de CTM nagelaten om tarieven voor andere gebruikersgroepen goed te keuren en moest SASur zelf maar haar bedrijfsvoering inrichten. De commissie wist, dat met het innen alleen bij evenementenorganisatoren, SASur haar bedrijfsvoering nooit zou kunnen bekostigen, maar heeft verder geen enkele concrete actie meer ondernomen.'

SASur kon toch, door tussenkomst van de CISAC, (International Confederation of Societies of Authors and Composers), gevestigd in Frankrijk, – waar SASur lid van is Izie ledenlijst onderaan) – de eerste uitkering in oktober 2013 verkrijgen. Maar, door het intrekken dat jaar van de beschikking kon SASur verder niets meer innen en ging het, aldus de organisatie, 'financieel bergafwaarts met de planning.' 'Reden dus voor SASur om haar uitkering uit te stellen tot de beschikking weer terug is en de inningen weer tot stand komen, ongeacht of die inningen gebaseerd zullen zijn op dwangsommen.'

De leugen van Doerga: 'Totale Surinaamse showbizz stort in dankzij SASur'
Een van de felste tegenstanders van SASur is rotibakker en door zichzelf uitgeroepen televisiepresentator Sammy Doerga, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Organisatoren (VSO). Deze man beweerde eind juni 2013, 'dat de totale Surinaamse showbizz dankzij SASur instort.' 'In feite moeten de belanghebbenden nu alvast de koppen bij mekaar steken om een nieuw Auteursrechtenbureau op te zetten waarin alle groepen van rechthebbenden participeren. Het nieuwe bureau moet vooral voor de belangen van de Surinaamse artiesten opkomen, want het is duidelijk ,dat auteursrechten nageleefd moeten worden, dus er moet betaald worden voor liederen van artiesten. Die betalingen moeten dan wel bij de rechthebbenden terecht komen en niet in de zakken van een paar gelukszoekers die erop uit zijn om zichzelf te verrijken ten koste van de artiesten.' Dergelijke ongefundeerde en uit de lucht gegrepen uitlatingen zijn zich blijven herhalen tot vandaag de dag.

'Zoals uit de jaarrekening van 2011 van SASur blijkt, is tot eind 2011 bijna Srd 200.000 opgehaald, maar SASur komt met allerlei nonsens om het bedrag niet uit te keren, waarschijnlijk heeft men het geld gebruikt voor de bouw van hun privéwoning', zei Doerga. Zoals zo vele van de tegenstanders van SASur, wist ook Doerga niet meer dan alleen geruchten, insinuaties en verdachtmakingen de wereld in te gooien en zijn pijlen vooral persoonlijk te richten op de voorzitter van SASur en zijn echtgenote. Inmiddels is het eind februari 2015 en de showbizz in Suriname lijkt verre van ingestort te zijn, zoals de rotibakker in juni 2013 zei.

De voorzitter van SASur kon ook steeds dergelijke verdachtmakingen en geruchten weerleggen en naar het rijk der fabelen verwijzen, maar daar hadden de tegenstanders en ook de media nauwelijks tot geen oor en oog voor. Alsof er een opgezet plan was om SASur willens en wetens het werken onmogelijk te maken, simpelweg omdat bijna niemand in de muziekgebruikerswereld diep genoeg in de geldbuidel wil tasten en om datgene te voldoen, auteursrechten, waartoe zij wettelijk zijn verplicht.

Opponenten zelfs geïnteresseerd in kantoor van SASur en woning van haar voorzitter
Zelfs het bureau, het kantoor, van SASur kwam op een moment onder vuur te liggen. Het zou niet 'ogen' als een heus kantoor en er werd zelfs getwijfeld of daar wel kantoor werd gehouden. Kennelijk kijken enkele zenders en omroepen niet goed naar hun eigen onderkomens....

Volgens SASur werd voor dat gebouw geen huur betaald. Dat was bekend bij de CTM. 'Voor een beginnende organisatie natuurlijk heel ideaal. Toevallig is het gebouw van de moeder van de voorzitter van SASur geweest dat leeg stond en hij daarvoor toestemming gegeven, omdat overige bestuursleden die mogelijkheid niet konden geven. Begrijpelijk was, dat indien de inningen al vlot zouden verlopen, er zeker voor een andere locatie gekozen zou worden. Vertegenwoordigers van de WIPO (World Intellectual Property Organization, vallend onder de Verenigde Naties) in Genève, Zwitserland, Buma/Stemra in Nederland, CISAC en andere zusterorganisaties waren hiervan op de hoogte, hebben zelfs bezoekjes gebracht op het adres en vonden de huisvesting geen probleem. Voor hun is de uitrusting belangrijker dan het gebouw, maar ja, natuurlijk wil iedereen in een torengebouw zitten, maar dan moet het budget daarvoor ook toereikend zijn.'

'De laatste geruchten zijn, dat de SASur-voorzitter een woning met de inningen zou hebben gebouwd. Let wel, SASur wordt nog altijd gecontroleerd door de registeraccountant. De jaarrekening voor 2012/13 en 2014 gaan ook door de registeraccountant geproduceerd worden, maar pas wanneer wij, SASur, een betaling van Srd 40.000 kunnen garanderen. De organisatie kan dat bedrag nu nog niet op tafel leggen. Er zijn zelfs kleine leningen aangegaan om de organisatie nog draaiende te houden. Uit die rapporten zal overigens ook blijken, dat uit alle inningen geen privé-uitgaven zijn gedaan, anders wordt de verklaring ook niet uitgegeven door de registeraccountant. Internationaal staat SASur ook optimaal onder toezicht. De financiële situatie van SASur wordt ook jaarlijks gepubliceerd op de website van CISAC ten behoeve van alle zusterorganisaties in de wereld en zusters mogen, indien gewenst, ook direct met elkaar in contact treden. En als bijvoorbeeld de gebruikers hier toch denken bewijs te hebben van verduistering of anders, dan moeten ze vooral niet nalaten om maatregelen te laten doen nemen door bijvoorbeeld de politie.'


Opmerkelijk is echter, dat tot de dag van vandaag nimmer door wie of wat dan ook aangifte tegen SASur of tegen haar individuele bestuursleden is gedaan ter zake van verduistering of anderszins. Niemand heeft daar dan ook concrete bewijzen van. Het zijn slechts geruchten en verdachtmakingen.

Over de actuele rechtszaak van SASur tegen de staatszender SRS laat SASur nog weten, dat indien de SRS de dwangsom volledig betaalt, daaruit een behoorlijk deel besteed zal worden voor de uitkering, ongeacht wat de opgelopen kosten zijn, aldus de auteursrechtenorganisatie. SASur: 'De SRS als overheidsomroep weet dat, omdat SASur dat tijdens gesprekken aan haar had voorgehouden. En juist dat wil de overheid kennelijk niet, want dan verliezen ze grond om leugens de wereld in te helpen. De overheid werkt de chaos zelf in de hand. Zij weet vanwege de maandelijkse financiële rapportages aan de CTM wat de gang van zaken bij SASur was, maar zijn zelf nooit ingekomen met de juiste informatie, anders zou zij op haar verantwoordelijkheden gewezen worden door dezelfde weldenkende gemeenschap en dat is niet wat zij wil.'

'Geen stof op SASur gevonden'
De organisaties die bij SASur zijn aangesloten hebben altijd toegang tot vertegenwoordigers ervan. 'Die groep is dus goed geïnformeerd over de gang van zaken binnen SASur en die zien wij dan ook niet tijdens protesten. Ze hebben op een andere manier voorlopig wat winst, omdat ze een forum hebben waar ze voor advies aankloppen voor begeleiding als het de verkoop van illegale muziekdragers betreft. Verder is er geen enkele organisatie die in staat is om zelfs dat voor die groep auteurs te doen.'

Tot slot laat SASur weten, dat wat een auteur of artiest ontvangt geheim is voor elke organisatie. Ook wat dit betreft kan de auteursrechtenorganisatie kritieken van tafel vegen als zou SASur niet bekend willen maken hoeveel is afgedragen.
'Alleen zij, de auteur of artiest, zouden over hun inkomsten via de media naar buiten kunnen treden. Dit is gehouden aan de geheimhoudingsplicht. Maar, de boeken gaan wel open voor de registeraccountant en de Belastingdienst, die ook gehouden zijn aan dezelfde geheimhoudingsplicht. Trouwens SASur is laatst ook onderworpen geweest aan controle van de Fiscale Inlichtingen Controle en Opsporingsdienst van de belastingen (FICOD). Zij hebben geen stof op SASur gevonden.'

(Red. De Surinaamse Krant)

De ledenlijst van CISAC: