zaterdag 28 februari 2015

Container uit China met 232 kilo marihuana voor Suriname onderschept in haven Port-of-Spain

Zeecontainer uit China via Jamaica en Trinidad & Tobago op weg naar Suriname


Douane- en accijnsmedewerkers in de haven van Port-of-Spain op Trinidad & Tobago hebben gisteren een zeecontainer onderschept waarin 232 marihuana van hoge kwaliteit bleek te zitten. De marihuana was op weg naar Suriname, aldus bericht vandaag, zaterdag 28 februari 2015, de lokale krant Guardian op gezag van het persbureau Associated Press, AP.

De container was afkomstig uit China en op weg, via Jamaica en Trinidad & Tobago, naar Suriname.

De zeecontainer zou gisteren worden overgeheveld aan boord van een ander schip met bestemming Suriname. De douane ging over tot actie na verkregen informatie over de aanwezigheid van de drugs in de container.

(Red. De Surinaamse Krant/Guardian)

Telesur gaat samenwerken met YuppTV in India

Suriname kan gaan genieten van voornaamste Bollywood-aanbodTelesur is een samenwerking aangegaan met het Indiase YuppTV voor het leveren van internet televisiediensten. YuppTV is een toonaangevende speler zijn op de Zuid-Aziatische markt voor over-the-top internet televisiediensten. Partijen hebben de overeenkomst gisteren getekend, aldus bericht vandaag, zaterdag 28 februari 2015, de Indiase website daijiworld.com.

YuppTV zal een volledige turn-key technologie oplossing voor Telesur bieden. Het zal het bestaande lokale, Nederlandse en buitenlandse aanbod van verschillende etniciteiten samenvoegen. Ook zal de Indiase onderneming het voornaamste Bollywood-aanbod brengen voor de Surinaamse gemeenschap.

'Met dit partnership met YuppTV, zal het bedrijf in staat zijn om altijd en overal TV-entertainment te leveren aan een groter publiek in Suriname. Deze dienstverlening zal mogelijk zijn over meerdere apparaten, zoals Samsung televisies, Android en iOS-apparaten, en ondersteund door set-top-boxes', aldus Telesur-directeur Dirk Currie.

CEO van YuppTV, Uday Reddy, stelt dat ze er naar uitkijken om Telesur te voorzien van baanbrekende en innovatieve OTT-diensten. Telesur's Internet TV dienst zal uniek zijn. Het zal de mogelijkheid bieden aan abonnees om te kiezen uit het lokale aanbod, maar ze hebben ook live toegang tot Nederlandse, buitenlandse en Bollywood-kanalen.(Red. De Surinaamse Krant/daijiworld.com, India)

CBB opent tot en met verkiezingsdag deuren op zondagen voor verkrijgen identiteitskaarten

Eerste twee maanden 2015 al ruim 10.000 ID-kaarten angemaakt


Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten om de afdeling Identiteit van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) ook op de zondag open te stellen voor het publiek. Deze maatregel gaat morgen in en loopt door tot en met verkiezingsdag, maandag 25 mei. Burgers kunnen iedere zondag van negen uur 's morgens tot drie uur 's middags terecht in het CBB-hoofdkantoor aan de Lachmonstraat in Paramaribo voor de aanmaak van identiteitskaarten.

De behoefte voor aanmaak van identiteitskaarten is groot. De afgelopen twee maanden heeft de afdeling al ruim tienduizend identiteitskaarten geproduceerd, zo bericht het ministerie vandaag, 28 februari 2015. Bij meer dan zesduizend personen ging het om vervanging van de vervallen identiteitskaart. Tweeduizend personen hadden hun identiteitskaart verloren en kwamen met een verklaring van de districtscommissaris voor een nieuwe. De rest van de gevallen betrof de aanmaak van nieuwe identiteitskaarten en vervanging van beschadigde en gestolen kaarten.

Omdat het voor personen van verafgelegen gebieden moeilijk en kostbaar is om naar de stad af te reizen voor de aanmaak van identiteitskaarten, gaat de afdeling Identiteit vanaf volgende week ook met mobiele units naar de kustdistricten.

Het binnenland van Suriname wordt al sinds vorig jaar met speciale missies aangedaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zet alles op alles om burgers te helpen hun documenten in orde te maken voor de verkiezingen van 25 mei. Om te kunnen stemmen, moeten kiesgerechtigden beschikken over een identiteitskaart, geldig Surinaams rijbewijs of geldig Surinaams paspoort.

2 Maart weer gedigitaliseerde Surinaamse archieven in Nederland online

Gedigitaliseerde archieven komen in originelen naar Suriname


Komende maandag komen er weer gedigitaliseerde Surinaamse archieven die zich in Nederland bevinden online op de website van het Nationaal Archief Suriname (NAS) en die van het Nationaal Archief Nederland (NAN). Dat maakt vandaag, zaterdag 28 februari 2015, het ministerie van Binnenlandse Zaken in Suriname bekend.

Het gaat deze keer om negentien archieven waaronder het archief van de gouverneur van Suriname 1951-1975, het archief van de gouvernementssecretarie 1722-1828, het archief van de beheerder van het Surinaams Welvaartsfonds en het archief van het gemeentebestuur van Suriname, met een totale omvang van 156, 41 strekkende meter. Tegelijk worden van deze gedigitaliseerde archieven de originelen naar Suriname teruggebracht.

De teruggave van de Surinaamse archieven vindt plaats in het kader van het 'Plan van Aanpak betreffende de teruggave van archieven door Nederland aan Suriname' dat op 15 oktober 2009 door de vertegenwoordigers van de nationale archiefinstellingen van Suriname en Nederland werd ondertekend. 


In dit plan zijn de afspraken voor een gefaseerde teruggave van de archieven vastgelegd. In verschillende perioden, met name in 1916, 1919, 1930, 1975 en 1977 zijn archieven (ongeveer 800 strekkende meter) van Suriname overgebracht naar Nederland vanwege de niet adequate bewaarfaciliteiten in Suriname. In de overdrachtsdocumenten is echter uitdrukkelijk bepaald, dat deze archieven eigendom blijven van Suriname en slechts voor tijdelijke bewaring bij het Nationaal Archief in Nederland geplaatst worden.

Eén van de punten opgenomen in het 'Plan van Aanpak Teruggave Surinaamse Archieven' is dat alle archieven gedigitaliseerd en beschikbaar worden gesteld op de website van beide archiefinstellingen.. Behalve dat Suriname de originele archieven terugkrijgt, ontvangt het NAS ook een kopie van de digitale bestanden.

Bij de ingebruikname van het nieuw gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS) in april 2010 werden de eerste honderd meter archieven overgedragen aan het NAS. Dat betreft doop-, trouw- en begraafboeken (1662-1838), notariële archieven (1828-1845) en de volkstelling 1921. Deze archieven zijn ook op de website van het NAS en NAN te raadplegen.

Slechts archieven die volledig openbaar zijn worden op het internet geplaatst. De resterende Surinaamse archieven in Nederland (ongeveer 544 meter) zullen, verdeeld over twee transporten in 2015 en 2016, naar Suriname worden verzonden.

Politie Curaçao arresteert 7 illegalen tijdens controle openbaar vervoer

Vijf Jamaicanen, een Haïtiaan en een Ecuadoraan opgepakt

Waarschuwing voor niet correct geklede buschauffeur


Tijdens controles van het openbaar vervoer op Curaçao zijn gisteren zeven illegalen aangehouden. Dit meldt het Korps Politie Curaçao (KPC) vandaag, zaterdag 28 februari 2015, in een persbericht. 

Het gaat hierbij om vijf Jamaicanen, een Haïtiaan en een Ecuadoraan. Alle zeven personen zijn aangehouden in afwachting van hun uitzetting.
 
De controles vonden plaats op Plaza Margareth Abraham (Hato), op de Schottegatweg-Noord ter hoogte van Post 5 en bij een bushalte bij Ser’i Pietermaai en werden verricht door leden van het HIT-team van de politie.

Tijdens de controles werden twee boetes uitgedeeld aan chauffeurs van voertuigen die voor het openbaar vervoer werden ingezet zonder geldige verzekeringspapieren. Een chauffeur van een kleine bus kreeg een waarschuwing, omdat hij niet correct gekleed was.

NPS zegt vertrouwen op in dissidente voorzitters en ondervoorzitters NPS Para

Dissidenten mogen niet meer namens NPS optreden


Het hoofdbestuur van de Nationale Partij Suriname (NPS) zegt per direct het vertrouwen op in Percy Stijfmeyer, August Nieveld, Bertus Plet, Willy Enser en Gerda King. Zij hebben op 13 februari het vertrouwen opgezegd in het afdelingsbestuur van Para en de leiding van de NPS. Het schrijven is bezorgd via een deurwaarder, aldus Starnieuws vanmiddag, zaterdag 28 februari 2015.

Partijvoorzitter Gregory Rusland zegt vandaag in een brief aan de voorzitters van de onderafdelingen en werkgroepen van Para te verwerpen, dat de samenwerking met het bestuur van de afdeling Para en het hoofdbestuur is opgezegd. Dit is volgens hem in strijd met de statuten, het huishoudelijk reglement en de ongeschreven regels gangbaar binnen de NPS.

Het hoofdbestuur deelt het vijftal mee, dat alle handelingen en uitspraken namens de NPS of delen van de partij, in hun vermeende hoedanigheid van voorzitter c.q. ondervoorzitter van een onderafdeling van de NPS, dienen te worden nagelaten. Er worden maatregelen tegen hen in het vooruitzicht gesteld.

Voor vanavond is een vergadering uitgeschreven in Para, waar de onderafdelingsvoorzitters de te volgen koers willen gaan bepalen. Zij hebben het geplaagde Assembleelid Patrick Kensenhuis gevraagd om een aparte fractie te vormen in De Nationale Assemblee en zullen samen met de politicus vanavond het woord voeren.

Rijstboeren Nickerie willen hogere prijs voor baal padie en subsidie overheid

Actie boeren bij commissariaat Nickerie afgelast: woensdag 4 maart overhandiging petitie

Actiegroep Ahmadkan gemeden door organisaties SPBA en VPP


De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) heeft het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) voorgesteld om de verwerkers minimaal Srd 75 per baal padie te betalen en dat de overheid nog wat extra geeft. Hoeveel dat zou moeten zijn wil SPBA-voorzitter Harnandan Oemraw niet zeggen, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 28 februari 2015.

Liakat Mahawatkhan, die boer en ook verwerker is, meent dat de overheid ongeveer Srd 300 per hectare op tafel zou moeten leggen. Ongeveer een week geleden maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat met Venezuela overeenstemming was bereikt over de PetroCaribe overeenkomst.

De actie van ongeveer zestig boeren die gisteren gepland stond bij het districtscommissariaat in Nieuw Nickerie is niet doorgegaan. Zij zijn ontevreden dat de verwerkers tot dit moment maar Srd 50 per baal padie bieden. De boeren willen weten waar zij aan toe zijn. Er wordt nu gemobiliseerd om woensdag een petitie in te dienen bij het commissariaat, aldus Radja Ahmadkhan, leider van de ontevreden rijstboeren in de westelijke polders.

Oemraw denkt echter, dat de actie niet is doorgegaan, omdat er geen draagvlak voor was. De groep Ahamadkhan wordt gemeden door zowel de SPBA als de Vereniging van Padieproducenten (VPP) onder voorzitterschap van Bramdew Rampadarath.

Het wachten is nu op een doorbraak. Mahawatkhan vindt, dat de overheid de boeren zal moeten subsidiëren voor deze oogst. Voor de langere termijn adviseert hij dat naar het model van Guyana er voorzieningen komen. Zo pleit hij er voor, net als de boerenorganisaties, om chemicaliën, machines en transport vrij van heffingen te kunnen importeren. Dit ziet de ondernemer als een veel duurzamere maatregel dan de steeds weer terugkerende ophef rond de opkoopprijzen.

Drie bejaarde bewakers schildersbedrijf te Hanna's Lust overvallen

Drie wachters door zeven gewapende mannen overvallen


Zeven gewapende mannen hebben gisterochtend rond drie uur drie wachters van een verf- en schildersbedrijf te Hanna’s Lust overvallen. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 28 februari 2015.

De bewakers zijn beroofd van hun sieraden en zaktelefoons.

Uit het politie onderzoek blijkt dat A.P. (72), die dienst had, klappen heeft moeten incasseren. Onder bedreiging werden zijn mobiele telefoon en een vingerring van geel metaal buitgemaakt, terwijl van de andere twee, H.A. (76) en G.A. (68), ook hun mobiele telefoon en waardevolle bezittingen werden ontvreemd.

Van het bedrijf hebben de overvallers een onbekend aantal emmers verf weggedragen. Het is niet bekend hoe de daders de plaats hebben verlaten. De overvallers lieten de drie wachters gekneveld achter.

De politie van De Nieuwe Grond, die hierover werd gewaarschuwd, bevrijdde de slachtoffers uit hun benarde situatie. Het onderzoek in deze zaak is gaande.

Nog steeds wordt afvalwater gedumpt te Shut op Curaçao

Een pijp bij Playa Kanoa waar afvalwater de oceaan in wordt geloosd.
Vacuümtruck- chauffeurs trachten zelf alternatief te vinden voor lozing afvalwater

Ook afvalwater uit cruiseschepen wordt te Shut gedumpt


De commissie van vacuümtruckchauffeurs is zelf een traject aan het bewandelen om tot een alternatief te komen voor de lozing van afvalwater te Shut op Curaçao. Dat heeft de commissie gisteren in de Staten bekendgemaakt, zo bericht vandaag, zaterdag 28 februari 2015, het Antilliaans Dagblad.

Nog steeds wordt, ondanks eerdere waarschuwingen van de regering dat het per 1 februari 2015 zou worden afgesloten, bij Shut gedumpt. Er is nog geen alternatief bedacht door de verantwoordelijke ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur en van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. De installatie van Klein Hofje, die eerder als alternatief werd geboden, beschikt niet over genoeg capaciteit om de grote hoeveelheid afvalwater wat dagelijks op Curaçao wordt geproduceerd te verwerken.

Als Shut nu alsnog en zonder alternatief wordt afgesloten, dreigt het probleem dat men maar overal gaat lozen, omdat er geen vaste plaats is voor de vacuümtrucks om te dumpen, zo gaf de commissie gisteren in de Staten aan. 'Dit is een enorm probleem, omdat het iets is waar de gehele gemeenschap van Curaçao gebruik van maakt. We kunnen niet zomaar stilzitten en zijn dus zelf met een aantal voorstellen gekomen.'

Het alternatief dat gisteren werd gepresenteerd is het bioremediation-systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van bepaalde bacteriën om vet, afval en andere chemische stoffen te verwerken tot niet-schadelijke stoffen. Lid van de commissie vacuümtrucks, Oscar Betrian, liet weten dat dit idee twaalf jaar geleden al is gepresenteerd, maar dat het bewustzijn voor het milieu en de vervuiling daarvan toen niet zo vergevorderd was als nu. 'Deze aanpak is geheel op natuurlijke basis', zo sprak Betrian. Volgens hem zal het water na verwerking prima gebruikt kunnen worden voor planten en zelfs in een aquarium. 'En het is een eerste actie die op korte termijn voor het probleem van de lozing van afvalwater kan helpen.'

Op langere termijn zijn er volgens Betrian verschillende andere manieren om het vervuilde water te recyclen, afhankelijk van wat financieel haalbaar is en met welke middelen. 'Behalve de nodige investeringen heb je ook een terrein nodig waar de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd', aldus Betrian.

Na verschillende vragen van Statenlid Gerrit Schotte (MFK) over het onderwerp, werd aangegeven dat de vacuümtrucks ongeveer duizend kuub afvalwater per dag bij Shut dumpen. Dit is dagelijks afkomstig van ongeveer 250 huizen. Op Curaçao zijn er 15 bedrijven met in totaal 40 tot 45 vacuümtrucks die deze dienst leveren, zo werd gisteren bekendgemaakt.

Schotte uitte zich kritisch over de lozing bij Shut en bracht ook het afvalwater van cruiseschepen ter sprake. 'De cruiseschepen wordt verboden om in onze haven te lozen, waardoor ze genoodzaakt zijn een van de vacuümtrucks in te huren. Maar deze vacuümtrucks lozen ook in de zee. Het afvalwater wordt gewoon van de zuidkust naar de noordkust gebracht en daar in zee gedumpt', aldus de parlementariër.

Michael Dijkhuizen, vacuümtruckchauffeur en lid van de commissie die gisteren in de Staten aanwezig was, bevestigde dat dit gebeurt. 'Het afvalwater wordt bij de schepen opgezogen en gedumpt bij Shut. Het is niet iets wat we zo willen, maar op dit moment is dit de enige manier.'

Curaçao te zien op groot scherm op Times Square New York....

Korte film toont eiland als vakantiebestemming

(Bron foto: CTB)

Bezoekers van Times Square in New York, VS, kunnen sinds enkele dagen een promotiefilm van Curaçao zien op het grote scherm dat daar is bevestigd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 februari 2015.

Het filmpje van vijftien seconden is deze week te zien en toont Curaçao als vakantiebestemming.

'Deze promotie zal zeker impact hebben voor het eiland en is deel van de inspanning van Curaçao Tourist Board (CTB) om het eiland op de markt te brengen in Noord-Amerika', aldus CTB.

'Time Square is het meest bezochte plein in New York. Het scherm staat aan de 1500 Broadway Ave en 43rd St.'

Onrust binnen NDP-geledingen Saramacca

Voor- en tegenstanders kandidaatstelling Robby Malhoe roeren zich


Met de voordracht van gewezen Assembleelid Robby Malhoe als lijsttrekker van de NDP is de onderlinge politieke strijd binnen de NDP opnieuw opgelaaid in Saramacca. NDP’er Vinay Audhram laat vandaag, zaterdag 28 februari 2015, in het Dagblad Suriname weten deze verwikkeling ten zeerste te betreuren.

Ondertussen heeft de groep van ontevreden NDP’ers een persbericht uitgebracht namens de NDP Saramacca. Men is het oneens, dat Malhoe de lijsttrekker wordt en is van oordeel dat Malhoe niet op de DNA-lijst mag komen. Het persbericht is ondertekend door ressortvoorzitter tevens afdelingsvoorzitter S. Gangadien van Groningen, ressortvoorzitter A. Ramfali van Jarikaba, ressortvoorzitter F. Rodriguez van Tijgerkreek en subafdelingsondervoorzitter S. Maikoe van Wayamboweg. Verder staan ook de handtekeningen van de jongerenvoorzitters O. Ngadiman (NDP-voorzitter Jongeren Saramacca), S. Ramdhani (jongerenvoorzitter Calcutta), F. Vyent en A. Samjhawan:

(Met dank aan: Starnieuws)

Audhram vindt, dat het persbericht dat gestuurd is om de voordracht van Malhoe als lijsttrekker te stuiten, pure misleiding is. Hoewel de voorzitter van een ressort zijn handtekening heeft geplaatst, is het beslist niet zo dat het persbericht ondersteund wordt door de overige leden van het ressortbestuur.

‘Ze zijn niet eens op de hoogte gesteld dat er een bericht wordt geschreven namens hen. Deze personen willen hun mening niet uiten uit vrees voor rancune.’ Audhram zegt ook, dat een andere persoon, die al in het prille begin heeft laten doorschemeren dat hij ambities heeft voor De Nationale Assemblee-kandidatuur, achter de schermen de motor zou zijn van het bericht. Zijn vrouw heeft in december van het afgelopen jaar een stuk terrein van tien hectare aangevraagd te Kampong Rewel.

Audhram zegt dat NDP’ers zwaar teleurgesteld zijn in de wijze waarop Jules Wijdenbosch het district coördineert.

Ook de corruptieve handelingen gepleegd door oud-districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani van Saramacca (inmiddels aan het werk in Coronie), worden aan de kaak gesteld. ‘Hij heeft alle jongeren van Saramacca besmeurd door zijn corruptieve handelingen, waardoor het lijkt alsof de regering nu geen vertrouwen meer heeft in het eigen kader. Vandaar dat er een oud-districtscommissaris van Nickerie, die veroordeeld was voor mishandeling van een burger, naar Saramacca wordt gehaald om leiding te geven aan ons district. Dit hebben wij allemaal te danken aan dc Ramdhani. Waarom zijn de structuren toen niet opgekomen om een capabele figuur uit Saramacca voor te dragen als nieuwe districtscommissaris van Saramacca?’, vraagt hij zich af.

‘In Groningen zijn twee overheidsgebouwen gesloopt, terwijl deze wel degelijke gebouwen waren om in te wonen en te leven’, stelt Audhram. ‘Nu het een leegstaand perceel is geworden, wordt het perceel aangevraagd door personen. Het meest erge is, dat hoewel coördinator Wijdenbosch van alles op de hoogte is, hij blijft doen alsof zijn neus bloedt.’

Koers voorzitters onderafdelingen NPS-Para vanavond bepaald

'Para moet aangeven wat verder moet gebeuren'

Assembleelid Kensenhuis als gast aanwezig


De ontevreden voorzitters van de onderafdelingen van de NPS in Para zullen vanavond, zaterdag 28 februari 2015, bepalen welke koers ze opgaan. Zij vinden dat hun Assembleelid Patrick Kensenhuis vernederd is door de partijleiding. 

'Wij houden de bijeenkomst, omdat Para moet aangeven wat er verder zal gebeuren. De beslissing wordt vanavond genomen over hoe verder', zegt Purcy Stijfmeyer, voorzitter van onderafdeling Para Noord op Starnieuws.

Kensenhuis zegt, dat hij is uitgenodigd om zijn zegje te doen op de vergadering in het Multi Functioneel Centrum. 'Ik heb de bijeenkomst niet georganiseerd. Ik ben ook gast.'

Hij heeft verder geen contact gehad met de partijleiding, nadat hij met voorzitter Gregory Rusland een telefonisch gesprek heeft gevoerd. Kensenhuis heeft in ieder geval onlangs kenbaar gemaakt geen belangstelling meer te hebben om door de NPS gekandideerd te worden.

Bertus Plet, ondervoorzitter van de onderafdeling La Prosperité, zegt dat aan het volk van Para uitgelegd zal worden wat er aan de hand is. Alle vijf voorzitters zullen een toespraak houden. De mensen van het district zijn uitgenodigd, want het gaat om de toekomst van Para. Aangetoond zal worden dat er veel mensen achter hen en Kensenhuis staan.

'Het gaat niet om een NDP-vergadering, maar een bijeenkomst georganiseerd door ontevreden NPS'ers', verduidelijkt Plet.

Starnieuws: Damaru wil de 'paarse vogel' zijn van de NDP


Wetgeving aanscherpen om mangrovebos beter te kunnen beschermen

Schade aan mangrove in kuststrook in onderzoek


Om vernietiging van mangrovevegetatie in beschermde kustgebieden van Suriname tegen te gaan, moet de wetgeving worden aangescherpt. Het hoofd van de Dienst 's Lands Bosbeheer, Hesdy Esajas, zegt vandaag, zaterdag 28 februari 2015, in de Ware Tijd dat nog steeds actief mangrove wordt verwijderd. De dienst is onderdeel van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosheer.

Hij is van oordeel, dat de invloed van mensen op dit ecosysteem moet worden geminimaliseerd.

Esajas hield gisteren een presentatie over het beheer van mangrovebossen in Suriname op een seminar van de Suriname Conservation Foundation (SCF).

Volgens Esajas biedt de huidige wetgeving slechts de mogelijkheid om overtreders van de wet te verwijderen uit de gebieden en of hen een boete op te leggen. De beschermde mangrovegebieden zijn Noord-Nickerie, Noord-Coronie, Noord-Saramacca, Noord-Marowijne en Noord-Commewijne.

Esajas zei verder, dat nu onderzoek wordt gedaan naar mangrove in Suriname, waarbij zal worden vastgesteld hoe groot de schade is. Nu zijn er geen concrete cijfers.

De SCF organiseerde de workshop, in het kader van de viering van haar vijftienjarig bestaan op 14 maart aanstaande, om gelegenheid te bieden tot discussie over mangrove.

Minister Belfort reageert ongenuanceerd op opschorting intrekkingsbeschikking SASur

'Ik vrees het ergste en straks gaat hele samenleving in rep en roer zijn'


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie gooit olie op het oplaaiende vuur in de kwestie Stichting Auteursrechten Suriname, SASur. De bewindsman is afgelopen donderdag in feite door de rechter in Kort Geding op zijn vingers getikt door zijn intrekkingsbeschikking van mei 2013 inzake SASur op te schorten, waardoor de weg vrij is voor de auteursrechtenorganisatie om haar werkzaamheden ten volle te kunnen gaan hervatten.

De uitspraak ontlokt Belfort tot ongenuanceerde en opruiende uitspraken als 'ik vrees het ergste' en 'straks gaat die hele samenleving in rep en roer zijn'. Hij vraagt zich af hoe het land eruit zal zien als radio- en televisiestations besluiten om een week of langer uit de ether te gaan. 'Geen beeld, geen geluid. Dan zal het land lijken op een mortuarium.' Belfort lijkt de weg van redelijkheid en overleg te hebben geblokkeerd met dergelijke uitlatingen.

Belfort zegt, dat het ministerie nog geen definitieve oplossing heeft kunnen vinden voor het auteursrechtenvraagstuk. Met het intrekken van de beschikking van de organisatie in mei 2013 dacht de minister dat probleem voorgoed te hebben opgelost. Belfort wilde gisteren in een contact met het lokaal journaille niet ingaan op de uitspraak en op wat het ministerie eventueel zal doen, aldus de Ware Tijd en Starnieuws vandaag, zaterdag 28 februari 2015.

Het is niet uitgesloten dat de overheid de beschikking weer intrekt. Hoewel advocaat Edward Naarendorp van SASur niet verwacht, dat iemand zijn hoofd drie keer aan dezelfde steen stoot, sluit hij dit niet uit. 'Als je twee keer een dom ding doet, kan je het een derde keer weer doen.'

De advocaat erkent dat de overheid bevoegd is om de beschikking van SASur in te trekken, maar zij is in dat geval verplicht binnen drie maanden een organisatie aan te wijzen om de inning van gelden door te laten gaan.  Met name bij de laatste intrekking is dit niet gebeurd.

Hij geeft toe, dat de organisatie nog nooit geïnde gelden heeft afgedragen aan belanghebbenden, maar dat kwam omdat de organisatie nog onvoldoende heeft kunnen innen.

SASur-voorzitter Prim Ramlal zegt, dat de organisatie bereid is haar manier van werken bij te stellen om zodoende belanghebbenden aan haar kant te krijgen, maar dan moet dat wel in samenspraak met de sector gebeuren.

Het vonnis in Kort Geding van donderdag 26 februari 2015:(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/Starnieuws)