zondag 1 maart 2015

Universiteit van Utrecht en ACT werken aan behoud biodiversiteit in Trio- en Wayana-gebied

ACT-directeur Parahoe (staand) en Van Kuijk (l). (Bron foto: ACT Suriname)
Bescherming natuur met hulp lokale inheemsen

Speciale 'rangers' werkzaam in Tepu, Kwamalasamutu, Apetina en Sipaliwini


Dit jaar start het zogenoemde twinningproject 'Capaciteitsversterking strategische groepen met betrekking tot het duurzaam benutten van hulpbronnen en het behoud van de biodiversiteit in Trio- en Wayana-gebieden'. Het Amazon Conservation Team (ACT) Suriname en de Universiteit van Utrecht (Nederland) met lokale partners kwamen afgelopen vrijdag bijeen in het hoofdkantoor van ACT in Paramaribo, aldus het ACT Suriname vandaag, zondag 1 maart 2015, in een persbericht. 

Het twinningproject heeft als doel de kennis en vaardigheden te vergroten van de Indigenous Park Guards (IPG). Deze IPG's, ook wel rangers genoemd, zijn lokale krachten in loondienst van en getraind door ACT Suriname.

De aandachtspunten van het project zijn vastgesteld in nauwe samenspraak met de lokale inheemse gemeenschappen. De looptijd van het twinningproject bedraagt twee jaren en kost 215.000 euro. Op dit moment zijn er IPG's werkzaam in Tepu, Sipaliwini, Kwamalasamutu en Apetina.

Rangers werken in het veld om voor de lokale gemeenschappen het bos en de natuur te monitoren met betrekking tot bijvoorbeeld vervuiling van drinkwater en behoud van bepaalde bomen en vegetatie die van groot belang zijn voor hun traditionele leefwijze.

ACT Suriname-directeur Minu Parahoe: 'Via dit twinningprogamma zullen onze IPG's ook de skills krijgen om data te kunnen verzamelen die door wetenschappers, overheidsinstanties of de universiteit gebruikt kunnen worden.' De rangers zullen dan ook in staat zijn om de effecten van bijvoorbeeld klimaatveranderingen in kaart te brengen volgens 'internationaal geaccepteerde protocollen'.

Ook zullen studenten van de Universiteit van Utrecht, de Anton de Kom Universiteit en van het Natuur Technisch Instituut Suriname (NATIN) de gelegenheid krijgen deel te nemen aan dit project. Hierdoor ontstaat er een wisselwerking van kennisoverdracht. ACT-Suriname-directeur Parahoe stelt, dat er echter een schrijnend tekort is aan geïnteresseerden die voor langere perioden naar het binnenland willen gaan om data te verzamelen. 'We proberen nu via dit twinningproject een groep studenten enthousiast te maken.'

'We gaan er aan werken dat de IPG’s over meer capaciteit beschikken, zodat ze hun leefgebied kunnen monitoren', aldus  Marijke van Kuijk van de Universiteit van Utrecht. Het gaat om eco-producten en diensten die de IPG’s zelf belangrijk vinden en waarvan ze zelf opmerken dat die moeten worden gemonitord.

'We gaan daarin een keuze maken en ons richten op die specifieke ecosysteem-diensten.' De Universiteit van Utrecht wil ook data verzamelen over ecosystemen, eco-systeemdiensten en de effecten van klimaatverandering daarop. 'We denken dat met een langdurig project in Suriname, we over een langere termijn zeer goede data kunnen verkrijgen en daardoor ook goede beheersplannen kunnen schrijven.'

Kensenhuis niet enige NPS'er in Para die sprong maakt naar NDP

Voorzitters NPS-onderafdelingen Para volgen Patrick Kensenhuis


De NPS'ers uit Para Percy Stijfmeyer, August Nieveld, Bertus Plet, Willy Enser en Gerda King zijn Patrick Kensenhuis gisteravond tijdens een bijeenkomst in het multifunctioneel centrum in het district gevolgd en officieel toegetreden tot de Nationale Democratische Partij (NDP). Tijdens de vergadering werden de kersverse NDP'ers welkom geheten door Guno Pollack, afdelingsvoorzitter van de NPD Para. 'Wij gaan voor alle drie zetels. Binnen de partij geven wij het voorbeeld.'

Volgens Pollack, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 1 maart 2015, hebben de nieuwe NDP’ers bewust gekozen voor de ontwikkeling van het land, in het bijzonder Para. Tot voor kort waren zij nog voorzitters van onderafdelingen van de Nationale Partij Suriname (NPS).

Stijfmeyer stelt dat tot de overstap is besloten 'vanwege strubbelingen en niet respectvol handelingen door de afdelingsvoorzitter van de NPS'. Hij vindt dat mensen in het district teleurgesteld zijn in de NPS. 'Rijd rond in de verschillende ressorten. Je gaat geen enkele vlag zien.' 

Pollack heeft begrip voor de principes van het Assembleelid Patrick Kensenhuis. 'Hij heeft een aantal stemmen gehad en daarom is hij binnengekomen. En die mensen moeten zo bewust worden met de campagne die we hebben gevoerd, dat ze die ontwikkeling nu komen ondersteunen.'

'Ik doe mijn werk als volksvertegenwoordiger en ik ben op de bijeenkomst om mijn bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Para. Al de mensen die mij hebben geschraagd die toen bij de NPS waren en nu NDP’ers zijn, zeggen dat ze alles doen opdat hij volgt', sprak Kensenhuis.

Venezuela arresteert 'aantal' van spionage verdachte Amerikanen - Ook Amerikaanse piloot opgepakt

Maduro: 'Amerikanen winnen mensen voor zich in dorpen in kustgebied'


In toekomst visumplicht voor Amerikanen


Venezuela heeft 'een aantal' Amerikanen opgepakt op verdenking van spionage. Dat zei de Venezolaanse president Nicolas Maduro gisteren. Volgens Maduro probeerden ze onder meer om 'mensen voor zich te winnen in dorpen langs de kust van Venezuela'. Om hoeveel arrestaties het gaat, is niet gemeld, aldus berichten vandaag, zondag 1 maart 2015, diverse nationale en internationale media.

'In Tachira hebben we een piloot van een Amerikaans vliegtuig gearresteerd', zei Maduro. De piloot had 'allerlei documenten' bij zich, maar meer details gaf de president niet. Wel kondigde hij aan dat Amerikanen in de toekomst een visum aan moeten vragen om Venezuela binnen te komen.
Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Venezuela liet weten dat hij niet kon reageren op het bericht, omdat er geen communicatie mogelijk was met de Venezolaanse regering.

Maduro kondigde nog meer maatregelen aan. Verschillende Amerikaanse functionarissen zijn niet meer welkom in Venezuela en Maduro gaat de Verenigde Staten bevelen om het aantal mensen dat op de Amerikaanse ambassade werkt te verminderen.

De president herhaalde maar weer eens dat hij het Witte Huis ervan verdenkt bezig te zijn hem af te zetten. Volgens de Venezolaanse oppositie werpt Maduro hiermee echter een rookgordijn op om de aandacht af te leiden van de alsmaar groter wordende economische crisis in het land. Als olie-exporterend land is Venezuela hard getroffen door de flink gedaalde olieprijzen. Het land kent nog steeds gewelddadige demonstraties tegen de regering.

Twee vissers uit Nieuw Amsterdam sinds donderdag vermist

Vissers vermoedelijk verdronken in Surinamerivier


Twee vissers die afgelopen donderdag in de Surinamerivier waren terecht gekomen worden nog altijd vermist. Dit bevestigt vandaag, zondag 1 maart 2015, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname in de de Ware Tijd. 

Vier mannen waren die dag dichtbij de monding van de Surinamerivier gaan vissen. Een van hen, John, kwam door nog onbekende reden in de rivier terecht, waarna een ander, Brayen, hem uit het water wilde helpen.

Uit de voorlopige verklaringen van de twee andere vissers blijkt, dat John door nog onbekende reden in het water viel. Brayen besloot toen een touw om zich heen te binnen om John te helpen. Dit touw kwam vervolgens echter vast te zitten in de schroef van hun boot, waarna beide mannen in de rivier verdwenen.

Volgens inspecteur Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Public Relations, kreeg de  politie van Nieuw Amsterdam de melding donderdagavond binnen en ontbreekt tot op heden ieder spoor van beide mannen.

Starnieuws: Oud-NPS'er Gordon Touw Ngie Tjouw naar de ABOP

Zoveelste politieke overloper meldt zich


Gordon Touw Ngie Tjouw, voormalig voorzitter van de Jongerenraad binnen de Nationale Partij Suriname (NPS), is toegetreden tot de ABOP. Dit bericht vanochtend, zondag 1 maart 2015, Starnieuws te hebben vernomen 'uit betrouwbare bron'.

Touw Ngie Tjouw legde vorig jaar september zijn functie als voorzitter van de Jongerenraad neer. Het ging om principiële redenen, zo liet hij destijds weten.

'In de politiek moet je voor iets staan en daarvoor gaan', zei hij destijds. Touw Ngie Tjouw zei dat de samenwerking van de NPS met de  Pertjajah Luhur voor hem de druppel was die de emmer deed overlopen. Deze beslissing werd volgens hem niet gedragen door de achterban. 'Ik ben als voorzitter van de Jongerenraad niet in staat dit besluit te verkopen aan de jongeren', sprak hij.

Hoewel Touw Ngie Tjouw bedankt had als jongerenvoorzitter, bleef hij lid van de partij. Afgelopen week pas heeft hij zijn lidmaatschap van de NPS opgezegd in een brief aan de partijleiding. Inmiddels zou hij zijn toegetreden tot de ABOP. Starnieuws vermeldt verder niets over de vraag waarom de oud-NPS'er zich heeft gemeld bij de ABOP.

'Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, Amsterdam, belicht zondag 1 maart 2015 met fiscaal jurist Makka maatregelen Centrale Bank inzake Chinese munteenheid Yuan

Met arts-schrijver Henry Does ofwel 'Theo Para' op weg naar de verkiezingen


Het wekelijkse actualiteiten-programma ’Welgeïnformeerd’ van de
lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 1 maart 2015, in het eerste uur van zes uur (!) tot half acht (Nederlandse tijd), onder andere de volgende actuele gespreks-onderwerpen:

* VVD Tweede Kamerlid Mark Verhijen treedt af wegens vermeende schijn van corruptie in strijd met de VVD- integriteitscode. De zoveelste VVD-prominent. Premier Marc Rutte en VVD-fractievoorzitter Halve Zijlstra waren te voorbarig met Verhijen te beschermen. En nu zitten zij met de brokken. Wordt vervolgd, want er zijn nog meer (aan)klachten tegen Verhijen in de pijplijn. Funest voor de VVD zo kort voor de verkiezingen?

* 8 maart Internationale Vrouwendag. Vrouwen in het Caribisch gebied nemen een enorme voorsprong, in alle sectoren van de samenleving, op de mannen. In Jamaica zijn de meeste bazinnen vergeleken met andere landen in die regio. Moeten scholen weer gescheiden worden in jongens- en meisjesscholen (beter voor de concentratie van beiden)?

* PvdA-Eerste Kamer fractievoorzitter Marleen Barth wil rust op het onderwijsfront en dus geen verdere bezuinigingen. 

* Griekenland en de Jihad-bestrijding zijn nog twee andere fundamentele verschillen van inzicht tussen VVD en PvdA.

- Met België als 'kampioen' schijnen er in nog veel meer Europese landen nogal wat jonge moslims zich aangetrokken te voelen tot d IS en het ter plaatse gaan strijden voor en met demIS. Hoe moeten de westerse regeringen en politieke leiders hiermee omgaan? Extreemrechts in Europa spint garen bij deze ontwikkeling. Haat-imams zijn ook een aspect van deze problematiek, onder meer de door minister Bert Koenders ingetrokken visa voor drie zogenoemde 'haat-imams', die in Nederland een congres wilden bijwonen/toespreken.

- Griekenland heeft vier maanden uitstel gekregen om de 'troika' te overtuigen van de werkbaarheid van een nieuwe koers zoals beloofd bij de laatste daar gehouden verkiezingen. Allerlei nieuwe termen worden nu geïntroduceerd om dezelfde problemen te benoemen. Bezuinigen en hervormen zullen de Grieken in ieder geval moeten doen anders is het over vier maanden alsnog 'Grexit'. Anderzijds zijn in de nieuwe Griekse regering geen corrupte politici, dus als er een regering is die structureel schoonschip moet kunnen maken in Griekenland, dan is het deze regering wel.
Maar, Frankrijk krijgt wel meer ruimte om te voldoen aan de 3%-norm (tot 2017), terwijl andere landen zoals Nederland onder druk zijn gezet om zich nu al te houden aan dezelfde 3%-norm begrotingstekort. Meet Europa met twee maten? De Tweede Kamer is op z'n zachtst gezegd 'not amused'.

Van half acht tot half negen Suriname en Surinamers, met onder andere:

Het lijkt zo kort voor de Surinaamse verkiezingen er op als of de transferperiode daar is ingegaan. Steeds meer politici wisselen van partij onder invloed van al dan niet gedane beloften. De regering Bouterse zegt het volk werkelijk van alles en nog wat toe om de kiezersgunst te winnen. De opiniepeilingen geven de NDP van Bouterse een voorsprong, maar velen vragen zich af hoe betrouwbaar peilingen zijn onder mensen die bang zijn om publiekelijk voor hun partij-politieke mening en voorkeur uit te komen.

Interview met de Surinaamse arts-schrijver Henry Does ofwel 'Theo Para' over de columnreeks die hij tot de verkiezingen voor Suriname/Surinamers gaat verzorgen. En natuurlijk ook over zijn vele publicaties met betrekking tot Suriname. Met hem zullen wij de perspectieven voor land en volk op een rijtje zetten.

Fiscaal jurist Robby Makka gaat in op de meest recente maatregelen van de Centrale Bank van Suriname met betrekking tot het gebruik bij importen van de Chinese munteenheid Yuan.

Het panel bestaat uit Owen Venloo, Wesley Amzand en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 1 maart 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Kensenhuis bekent eindelijk echt kleur: paars

NPS-voorzitter: 'Zag overstap Kensenhuis aankomen, er werd al enige tijd gemobiliseerd'

Dissidente NPS-bijeenkomst Para vooral een NDP-avondje


NPS-voorzitter Gregory Rusland zag het al aankomen, dat het NPS-Assembleelid Patrick Kensenhuis zou overstappen naar de NDP. Er werd al enige tijd gemobiliseerd, zegt Rusland vandaag, zondag 1 maart 2015, op Starnieuws. 

Kensenhuis heeft gisteravond kenbaar gemaakt, dat hij naar de paarse partij gaat, maar heeft de formele stappen nog niet gezet. Na de vergadering gisteravond in Para belegd door dissidente voorzitters en ondervoorzitters van een paar NPS-afdelingen in het district, werd hij gedrapeerd in een NDP-vlag. 'Eigenlijk is Kensenhuis teruggegaan naar zijn huis', aldus de NPS-voorzitter.

Rusland beweert, dat er voornamelijk NDP'ers op de vergadering in Para aanwezig waren. De uitnodigingen waren zelfs gestuurd vanuit het Burger Informatie Centrum Para.

De NPS heeft ook vernomen dat een dienstwagen van het districtscommissariaat Para als soundtruck is ingezet om mensen uit te nodigen voor de vergadering. De NPS-voorzitter zegt dat de onderafdelingen van de partij in Para in tact zijn gebleven. Het gaat volgens hem om solo-acties van enkelen.

Rusland stelt, dat er een bewuste campagne gevoerd wordt tegen de partij. Mensen worden gemobiliseerd om de partij te verlaten. Rusland brengt in herinnering, dat Kensenhuis vanuit de NDP naar de NPS is gekomen. Hij heeft het voordeel van de twijfel gekregen en hij werd met open armen ontvangen. Kensenhuis heeft zich niet gehouden aan de gedragsregels van de NPS. De partij blijkt zich in hem vergist te hebben, zegt Rusland nu.

Over de zetel die Kensenhuis bezet in De Nationale Assemblee, zegt Rusland dat deze verworven is door het Nieuw Front. Er zal een evaluatie worden gemaakt. Op de vraag of dat de zetel van assembleelid Noreen Cheung van de Mega Combinatie is, antwoordt de politicus dat zij zich vrijwillig heeft aangesloten bij de NPS.

'Wij zijn niet gaan ronselen en hebben haar niet overgehaald om lid te worden van de NPS. Dat heeft zij uit haar vrije wil gedaan. Wij hebben hierover ook totaal geen ophef gemaakt. Zij is verwelkomd in de partij.'

Den Blauwvinger: Surinaams zebrapad beschermt niet

COLUMN: Voetgangers in Suriname zijn hun leven niet zeker op ‘veilig’ zebrapad


Het zebrapad is in Suriname geen garantie voor voetgangers om veilig en zonder kleerscheuren een weg over te kunnen steken. Dat schreef Den Blauwvinger al ergens in 2012 en sindsdien is er werkelijk niets veranderd. Asociale automobilisten negeren simpelweg het zebrapad. Vaak zijn zij selectief blind, kijken stuurs recht vooruit en zien niet de wandelaar staan die het zebrapad op wil lopen om de weg over te steken. Let wel, een zebrapad in Suriname is het bij wet vastgestelde ‘domeingebied’ van de voetganger.

Maar, die wandelaar kent het gedrag van het merendeel van de Surinaamse weggebruikers. Die wandelaar weet dat negen van de tien automobilisten niet voor hem zal stoppen. Die wandelaar is bekend met de asociale wijze waarop vele automobilisten – èn niet te vergeten buschauffeurs – zich in het verkeer gedragen. Die wandelaar zal niet zo ‘brutaal’ zijn om ook maar één voet op een zebrapad te plaatsen, wanneer een auto van links of van rechts nadert. Maar, die wandelaar staat wettelijk in zijn recht om die ene voet op het veilige zebrapad te plaatsen. Die wandelaar weet over het algemeen heel goed dat, zodra hij ook maar één voet op een zebrapad plaatst of zelfs maar aanstalten maakt om dat te doen, een naderende auto of bus moet stoppen.

Veel automobilisten willen zebrapad niet zien
Als voetganger moet je echter wèl brutaal zijn en in zekere zin durf en lef hebben om een zebrapad op te lopen, want het zou anders lang kunnen duren voordat een automobilist met fatsoen voor je wil stoppen.

Je komt aangelopen bij een drukke weg, zoals de Kwattaweg of Indira Gandhiweg in Paramaribo en wilt naar de overzijde. Gelukkig, er is een zebrapad met zowaar verkeerslichten erbij. Maar ja, dan moeten die verkeerslichten wel werken.
Je kijkt naar rechts en ziet veel verkeer naderen.
Er wordt hard gereden.
Ook van de andere zijde nadert druk verkeer.
Toch moet je naar de overkant.
De stoute schoenen maar even snel aantrekken om voorzichtig één voet op het zebrapad te plaatsen. De ene na de andere automobilist raast echter gewoon voorbij. Inmiddels staat je tweede voet ook op het duidelijk zichtbare zebrapad en nog steeds raast het verkeer je bijna uit je schoenen.
Diverse automobilisten kijken je zelfs verwijtend en doordringend aan, alsof jìj ze hindert. Je loopt inmiddels op het veilig gewaande zebrapad, maar een automobiliste heeft toch de asociale brutaliteit om gewoon door te rijden. Ze ziet je niet eens. Omdat jìj wel bij je volle verstand bent, houd je in om een fatale klap tegen die auto te voorkomen; je wilt immers met twee bruikbare benen aan de overzijde van de weg komen en niet met twee benen met rammelende botten erin. Van de andere zijde nadert een fatsoenlijke automobilist met gepaste snelheid en stopt netjes voor je, zoals het hoort, zoals het moet, helaas, een bijzondere, unieke, uitzondering, om in te lijsten.

Rijbesluit 1972 legt spelregels vast
Moet, omdat het ook in Suriname bij wet is geregeld hoe je als voetganger een voetgangersoversteekplaats als een zebrapad moet ‘nemen’ en hoe je je als automobilist moet gedragen wanneer een zebrapad wordt genaderd. Het zogenoemde Rijbesluit 1972 (in 2005 gewijzigd bij Staatsbesluit) omschrijft een zebrapad als volgt:

‘Een voetgangersoversteekplaats bestaat uit een dwars over de rijbaan aangebrachte strook van tenminste 4 m breed, samengesteld uit witte en donkere strepen. Op voetgangersoversteekplaatsen wordt aan voetgangers door bestuurders een zekere bescherming geboden ( art. 52 b lid 1 ). (...) Uit de verplichting voor bestuurders om voetgangers op een voetgangersoversteekplaats voor te laten gaan, vloeit voort dat zij de naar omstandigheden geboden voorzichtigheid in acht moeten nemen. Zij dienen de voetgangersoversteekplaatsen voorzichtig te naderen. (...) Hetzelfde geldt als zij kennelijk op het punt staan te gaan oversteken, bijv. als zij op het trottoir bij een voetgangersoversteekplaats staan te wachten.’

Wanneer een automobilist niet stopt bij een zebrapad om iemand veilig de weg over te laten steken, riskeert hij een boete van honderdvijftig Surinaamse dollars. De woordvoerder van het Korps Politie Suriname, John Jones, liet op 10 februari 2012 tegenover de krant De West weten dat er ‘onmiddellijk wordt opgetreden’ als een automobilist op heterdaad wordt betrapt op het doorrijden over een zebrapad terwijl iemand aan het oversteken is. Jones: ‘Op het moment dat iemand vòòr een voetgangersoversteekplaats een poging doet om over te steken, dient de bestuurder gelijk te stoppen. Wanneer hij het zebrapad nadert, moet hij op een afstand al vaart verminderen.’

Zelden agent bij zebrapad
Het zijn goedbedoelde woorden van de vertegenwoordiger van de Surinaamse politie. Maar, dat zijn het, woorden. De praktijk leert echter dat je zelden tot nooit een agent bij een zebrapad ziet staan. Mocht hij er wel staan, dan is de vraag hoe hij denkt op te kunnen treden tegen een asociale voorbij razende automobilist die geen oog had voor die ene aarzelende voetganger die het zebra nauwelijks op durfde te lopen.

Surinamers hebben nauwelijks verkeersfatsoen en -inzicht
Het Surinaamse verkeer is een waar risicogebied. Het ontbreekt veel Surinamers helaas aan fatsoen en ook aan verkeersinzicht. Velen blijken maling te hebben aan verkeersregels en verkeerswetgeving. In Suriname krijg je geen voorrang, maar neem je voorrang. Brutalen en asocialen hebben de halve wereld. Veel verkeersleed in het land is simpelweg te voorkomen, wanneer weggebruikers hun verstand gaan gebruiken en beginnen te begrijpen dat hun voertuig eens een dodelijk wapen kan worden door hun eigen onbezonnen en onverantwoordelijke gedrag. Misschien wordt het tijd dat de regering overgaat tot het plaatsen van verkeersdrempels voor ieder zebrapad.....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
01 maart 2015
Amsterdam-Paramaribo