maandag 2 maart 2015

Bedevaartsoord Weg naar Zee bouwt zelf dijk

'We gaan niet wachten op de overheid voor duurzame oplossing'

Hulpdam die OW laat aanleggen biedt geen bescherming


Het bedevaartsoord Weg naar Zee is bezig zijn zelfgemaakte dijk met een meter te verhogen. 'We gaan niet wachten op de overheid voor een duurzame oplossing. Al komt het geld vrij, dan nog gaat het tenminste vijf jaar duren', aldus beheerder en pandit Ramon Bajnath vandaag, maandag 2 maart 2015, in de Ware Tijd. 

Ook zal volgens hem de tussentijdse oplossing, een hulpdam die het ministerie van Openbare Werken laat opwerpen, geen bescherming bieden.

Het Weg naar Zee-gebied werd donderdagavond 19 februari getroffen door een springvloed. De hulpdam was daar niet tegen bestand. Sinds vorige week wordt met man en macht gewerkt om met betonmortel en zesduims stenen de oude dijk hoger te maken. Het zal ongeveer drie maanden duren voordat het werk af is, verwacht Bajnath.

Hij hoopt dat het oord voor tenminste tien jaar beschermd blijft met de verhoogde dijk. De huidige bestaat al ruim tien jaar. Zoals voorgesteld door regeringsfunctionarissen, is verhuizen voor de stichting geen optie. Bajnath: 'Hier is een heilige plek voor de hindoes. Er wonen hier ook meer dan veertig gezinnen en zeventien bejaarden. Bovendien is het een trekpleister voor toeristen.'

Politie vraagt hulp bevolking in liquidatie-zaak Marchano Pocorni

Korps Politie Suriname geeft videobeelden liquidatie vrij


Het Korps Politie Suriname heeft videobeelden vrijgegeven van de liquidatie door twee mannen van de 37-jarige Marchano Pocorni (37) vanochtend, maandag 2 maart 2015, rond vier uur in een bar-dancing op de hoek van de Wolfram- en Heliumstraat in het noorden van Paramaribo. De afdeling Public Relations van het korps vraagt mensen die informatie hebben deze door te geven.

Op de bewakingsbeelden is te zien hoe twee mannen rustig bar-dancing Shisha binnenkomen, terwijl Pocorni met iemand zit te praten. Vrijwel direct openen de twee het vuur op Pocorni. Die wordt onder meer geraakt in zijn hoofd en overlijdt ter plekke. Een omstander loopt een schampschot op.
Nadat ze Pocorni doodschoten, renden de mannen de Heliumstraat in. Deze beelden zijn vastgelegd door de camera's.


Mensen die iets weten over de mannen die geschoten hebben, kunnen de informatie doorgeven aan de meldkamer op 115, het gratis tipnummer 179 of de afdeling Kapitale Delicten op de telefoonnummers 403645 en 403252. Het gaat om informatie over waar de mannen verbleven of verblijven. Welke voertuigen zij hebben gebruikt of andere informatie die leidt tot het in beeld brengen van het tweetal. De anonimiteit van tipgevers wordt gegarandeerd.

Pocorni wordt door Nederlandse media vandaag omschreven als de spil in de liquidatiegolf die Amsterdam al twee jaar in de greep houdt. Hij wordt ervan verdacht op 18 oktober 2012 één van de schutters te zijn geweest die de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh doodschoot voor een hotel in Antwerpen, België.

Lees hier meer over Pocorni en de liquidatiereeks in de Amsterdamse onderwereld.

Guyanese zanger gearresteerd op JFK-luchthaven New York

(Bron foto: Caribbean News Service)
Mark Ferdinand verdacht van drugshandel


De Guyanese zanger Mark Ferdinand blijkt op 25 februari 2015 te zijn gearresteerd op de JFK-luchthaven in New York, VS, op verdenking van de handel in drugs. Ferdinand is een voormalig gospelzanger die met verschillende bands en entertainmentgroepen een aantal jaren heeft gewerkt aan boord van cruiseschepen. Dit bericht de nieuwswebsite Caribbean News Service vandaag, maandag 2 maart.

Volgens berichten arriveerde Ferdinand in New York met een Dynamic Airways-vlucht uit Georgetown om een hoeveelheid cocaïne in ontvangst te nemen die een andere man naar de VS had gesmokkeld vanuit Guyana. Die man beweerde dat het Ferdinand was die hem de drugs had gegeven.

Uit gerechtsdocumenten blijkt, aldus de nieuwswebsite, dat een Amerikaanse burger, die bekend is bij de Amerikaanse Justitie, was gearresteerd op 11 februari op Aruba, met ruim 3.5 kilo cocaïne verborgen in dubbele wanden van zijn koffers. De man werd verhoord en meteen uitgeleverd aan de VS.

Tijdens zijn verhoren in zowel Aruba als in de VS vertelde de man, die in de gerechtsdocumenten wordt omschreven als 'de koerier', dat hij de twee bewerkte koffers van Ferdinand had gekregen. Hem was verteld de koffers te overhandigen aan een familielid van Ferdinand die in de regio New York woont.

De Amerikaanse autoriteiten wisten 'de koerier' over te halen om Ferdinand te bellen en hem te vragen wat hij moest doen met de koffers nu hij in de regio New York was. Dat telefoongesprek werd opgenomen en in het gesprek ging Ferdinand ermee akkoord om zelf van Guyana naar New York te reizen om de koffers zelf op te pikken.

In de documenten is te lezen, dat de Amerikaanse autoriteiten verklaren, dat Ferdinand op 25 februari in New York arriveerde en meteen in hechtenis werd genomen en zijn rechten werden verteld. Hij ging ermee akkoord ondervraagd te worden zonder de aanwezigheid van een advocaat.

Tijdens dat verhoor, erkende Ferdinand dat hij naar de VS was gereisd om de koffers met cocaïne in ontvangst te nemen die hij eerder aan 'de koerier' had gegeven om naar de VS te vervoeren.

Hij verklaarde verder, dat het de bedoeling was om de cocaïne aan een derde man te overhandigen, die niet bekend is bij de Amerikaanse autoriteiten.

De Amerikaanse regering heeft de controle op reizigers uit Guyana opgevoerd, nadat een aantal keren drugs werden onderschept waarbij Guyanezen waren betrokken.

(Red. De Surinaamse Krant/Caribbean News Service)

Onderwijsvakbond Sitek op Curaçao ontevreden over houding regering in CAO-onderhandelingen

Darius Plantijn niet content met optreden regering.
Regering zou afspraken niet nakomen en niet eerlijk hebben onderhandeld


Onderwijsvakbond Sitek op Curaçao is niet te spreken over de handelwijze van de regering met betrekking tot de onderhandelingen die moeten leiden tot een nieuwe CAO (Collectieve Arbeiders Overeenkomst) voor het onderwijzend personeel. Volgens Sitek-voorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn is er tegen de afspraken in een vrijwel gelijkwaardig document ondertekend met STSK, de vakbond niet-onderwijzend personeel, aldus de Amigoe vanmiddag, maandag 2 maart 2015.
 
Volgens Plantijn was er tussen de regering en de minister een duidelijke afspraak, dat de beide partijen overeenstemming zouden bereiken over hoe tot nieuwe afspraken te komen voor nieuwe arbeidsvoorwaarden voor het onderwijspersoneel op Curaçao. Onder onderwijspersoneel moet volgens de Sitek-voorzitter iedereen die in de onderwijssector werkzaam is, worden verstaan. Het gaat hier om directie, onderwijzend-, niet-onderwijzend personeel en onderwijs gerelateerd personeel.

'Dit was de afspraak en dit is tijdens de onderhandelingen ook in de notulen vastgelegd. Tijdens de verschillende overlegrondes heeft een vertegenwoordiger van Onderwijs-minister Irene Dick (PS) ook aangegeven, dat er eveneens onderhandelingen werden gevoerd met een andere groep. Ook bij de ondertekening van 12 februari kregen wij dit te horen. Wij hebben toen gevraagd of dit een voorwaarde was om het document te mogen ondertekenen. Maar, dit was niet zo en toen hebben wij het document ondertekend.'

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) tekende op 12 februari een overeenkomst met Sitek, maar ook met STSK, de vakbond voor niet-onderwijzend personeel, dat de weg moet vrijmaken voor toetreding tot het sectoroverleg in het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA).

Volgens Plantijn kreeg de vakbond ‘s avonds tot zijn verbazing twee documenten opgestuurd, die vrijwel gelijk waren. 'Dit is stiekem achter onze rug gebeurd. Waarom hebben wij dan zeven weken lang met elkaar zitten onderhandelen, als de regering onze overeenkomst als basis gaat gebruiken voor een andere vakbond? De regering heeft niet eerlijk onderhandeld.'


Volgens Plantijn heeft de vakbond meteen minister Dick per brief om opheldering gevraagd. Maar, de minister wilde volgens de Sitek-voorzitter weten wat de vakbond onder ‘stiekem’ bedoelde. Een overleg tussen beide partijen leverde niks op, waarna werd afgesproken dat de partijen weer om de tafel zouden zitten, wanneer Sitek haar brief zou beantwoorden.

Die bewuste brief is inmiddels verstuurd, maar ondanks verschillende pogingen van de vakbond om een afspraak te regelen met de minister hebben deze negens toe geleid. Voor Sitek is de maat nu vol. In de komende dagen zal de vakbond zijn leden thuis op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen. Hierna zal apart met iedere beroepsgroep in de onderwijssector worden vergaderd, waarna eind deze maand een algemene ledenvergadering gehouden wordt, waarin een eindstandpunt zal worden ingenomen.

VHP waarschuwt voor misleidend sms'je

'Geen enkele behoefte om met zo'n misselijkmakende reclame kiezer te beïnvloeden' De VHP laat vanmiddag, maandag 2 maart 2015, via een persbericht weten, dat al geruime tijd  ongevraagd een sms'je wordt gestuurd naar houders van mobiele telefoons met de tekst: 'Als we zeggen: Santokhi wordt president! Wat zeg jij? Reply ja of nee. Doe mee. Je wint direct de nieuwste Iphone6. Morgen ophalen bij Rekemo'. 

De indruk wordt gewekt alsof de VHP dit sms'je laat sturen. De VHP heeft aan geen enkele sms-aanbieder opdracht gegeven dit berichtje te sturen aan mobiele houders.

Deze reclame wordt ook op Facebook geplaatst door politieke tegenstanders. De VHP heeft geen enkele behoefte om met zo'n misselijkmakende reclame de kiezer te beïnvloeden.

De partij waarschuwt de samenleving alert te zijn voor deze misleidende sms-aanbieder.

Buschauffeurs Curaçao hebben vraagtekens bij verlaging tarieven

Decaster verrast door verlaging tarieven.
'Tarieven aangepast vanwege lagere dieselprijzen, maar voor rest is alles duurder geworden'

Vereniging van chauffeurs ging uit van verhoging tarieven


STU, de belangenvereniging voor chauffeurs van kleine bussen op Curaçao, heeft haar vraagtekens bij de verlaging van de bustarieven op het eiland. Maar, STU-voorzitter Giovanni Decaster wil voorlopig alleen kwijt dat chauffeurs rechtvaardige tarieven voorstaan, aldus de Amigoe vanmiddag, maandag 2 maart 2015.
 
Decaster wil pas officieel reageren op de verlaging die door minister Stanley Palm (Economische Ontwikkeling, Pais) is aangekondigd, als STU in staat is geweest om de tarieven met haar eigen experts te bestuderen.

De nieuwe tarieven gaan uit van een prijsverlaging voor een rit binnen het stadsdistrict van 2 gulden naar 1,85 gulden, een daling van 15 cent. Reizen van het stadsdistrict naar het tweede district daalt van 2,60 gulden naar 2,40 gulden. Reizen binnen het tweede district kost vanaf nu 2,40 gulden. Reizen vanuit Otrobanda naar het derde district daalt van 3,70 tot 3,40 gulden. Reizen binnen het derde district kost vanaf nu 1,85 gulden.

Volgens Decaster zijn bustarieven al jarenlang niet meer aangepast. 'Nu worden de tarieven aangepast vanwege de lagere dieselprijzen. Maar, slechts een factor is omlaag gegaan, voor de rest is alles duurder geworden. Wij hebben ook te maken met hoge uitgaven, wij moeten ook leven en wij hebben wij onze vaste uitgaven. Chauffeurs hebben geen probleem met lagere tarieven als dit rechtvaardig is. Daarom gaan wij het rapport dat ten grondslag ligt aan deze verlagingen ook intern bestuderen.'

De STU-voorzitter geeft aan, dat zijn organisatie eigenlijk rekening had gehouden met een verhoging van de tarieven voor kleine- en middelgrote bussen. 'Wij dachten, ze komen met een verhoging, waarna wij met elkaar in overleg zouden treden om een beter tarief af te kunnen spreken. Daar gingen wij van uit.'

Decaster gaat ervan uit dat hij in de komende dagen, mogelijk al morgen, het rapport zal kunnen bestuderen met de experts van de belangenvereniging. 'Als uit deze analyse blijkt dat de tarieven rechtvaardig zijn, dan hebben wij geen enkel probleem.'

De laatste prijsaanpassing dateert van november 2012. De overheid geeft binnenkort een opdracht om grondiger de kosten van buschauffeurs te berekenen en een nieuw rekenmodel voor de tarieven te bedenken. Ook zal er een databank met informatie van alle bussen die op Curaçao rijden, worden opgezet. In de toekomst zullen de tarieven voor de bus per kwartaal worden aangepast.

Winkelcentrum Sambil in Willemstad, Curaçao, krijgt hypermoderne bioscoop

Eerste in zijn soort in Caribisch gebied


In winkelcentrum Sambil te Willemstad op Curaçao komt een hypermoderne Cinemark-bioscoop. Klanten kunnen terecht in zes zalen die voorzien zijn van de nieuwste technologieën. Het zal de eerste in zijn soort zijn in het Caribisch gebied. De bioscoop biedt ruimte aan 900 personen, aldus Versgeperst.com vandaag, maandag 2 maart 2015.

De bioscoopketen heeft 5.675 filmzalen in Noord- en Zuid-Amerika.


De hypermoderne technologieën zorgen voor een scherper en hogere beeld- en geluidskwaliteit. Daarnaast kunnen kaartjes gekocht worden via automaten die 24 uur per dag buiten de bioscoop in functie zijn.

Ook kunnen bezoekers van tevoren een stoel reserveren bij aankoop van een kaartje. De bioscoop opent eind mei haar deuren.

Oud-premier Schotte van Curaçao en echtgenote door OM gedagvaard in zaak-Babel

Schotte en Van der Dijs verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, omkoping en overtreding Telecomwet


De verdachten in de zaak-Babel, voormalig premier van Curaçao Gerrit Schotte en diens echtgenote Cicely van der Dijs, zijn onlangs gedagvaard. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) op het eiland vandaag, maandag 2 maart 2015, in een persbericht. Het stel wordt valsheid in geschrifte, omkoping, witwassen en het overtreden van de telecomwetgeving ten laste gelegd.

Zo zou de voormalig premier meerdere facturen hebben vervalst en gelogen hebben over de vermissing van zijn diplomatiek paspoort. Het paspoort werd in de woning van Schotte aangetroffen bij een inval.

 Schotte had het reisdocument in april 2013 als vermist opgegeven. Dit nadat hij was beschuldigd van het misbruiken van zijn diplomatieke status na zijn ambtsperiode. De MFK-leider zou onder andere de begrafenis van Hugo Chavez in Venezuela hebben bijgewoond door gebruik te maken van zijn diplomatiek paspoort. Schotte was toen echter geen premier meer.

De strafbare feiten zouden volgens het OM gepleegd zijn op Curaçao, in de Verenigde Staten, Zwitserland en/of Italië in de periode tussen januari 2010 en december 2013.

Het Openbaar Ministerie maakte op 22 januari bekend dat de regiezitting van zaak-Babel op 20 maart plaatsvindt. Wanneer de inhoudelijk behandeling van de zaak plaatsvindt is nog niet duidelijk. Dit wordt tijdens de regiezitting bepaald.

'Gedoe' rond Nationale Loterij Suriname sleept zich voort

Korpschef Tjin Liep Shie: 'Politie en NLS ontbreekt het aan kennis om loterijen te controleren'

'Nergens staat dat NLS controletaak heeft'


Het Korps Politie Suriname en de Nationale Loterij Suriname (NLS) ontbreekt het aan juridische en technische kennis om loterijen te controleren. Dit zegt korpschef Humphrey Tjin Liep Shie vandaag, maandag 2 maart 2015, in de Ware Tijd.

Onlangs heeft de procureur-generaal de politie opgedragen erop toe te zien dat trekkingen van geld- en goederenloterijen onder toezicht van de NLS plaatsvinden.

Tjin Liep Shie gelooft echter niet, dat de NLS daartoe bevoegd is. 'Nergens staat dat de Nationale Loterij ook een controletaak heeft. In enkele vergunningen is weliswaar opgenomen dat de Nationale Loterij ook toezicht moet houden, want ze is bevoegd de wijze en de plaats van de trekking te bepalen.'

De bevoegdheid om de trekkingen te controleren is volgens de korpschef in handen van een door de districtscommissaris aangewezen politieambtenaar.

Desiré Hooghart, directeur van de NLS, houdt echter voet bij stuk en blijft beweren, dat zijn organisatie bevoegd is om te controleren of met name de Suribet-trekkingen technisch correct worden verwerkt.

Krijgsraad schorst voor een jaar behandeling 8 decemberproces Edgar Ritfeld

Verzoek auditeur-militair Elgin wordt gehonoreerd


De Krijgsraad heeft vanochtend, maandag 2 maart 2015, beslist dat de zaak tegen Edgar Ritfeld in het 8 decemberstrafproces een jaar wordt geschorst. Daarmee gaat de Krijgsraad in op het verzoek van auditeur-militair Roy Elgin op de zitting van 2 februari. Dit bericht Starnieuws.

De Krijgsraad is van oordeel, dat de zaak-Ritfeld verband houdt met alle andere zaken in het proces waarin de aanklachten onder andere doodslag en moord zijn. En aangezien de vervolging in de rest van de strafzaken in het 8 decemberproces is geschorst, vindt de Krijgsraad dat hetzelfde moet gelden voor de zaak-Ritfeld.

Elgin betoogde bij de vorige zitting, dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk is door de Amnestiewet van 2012. De situatie is nog steeds niet veranderd, ook al heeft het Hof van Justitie het vonnis tegen Ritfeld, die beroep had aangetekend, vernietigd. De auditeur-militair hoopt dat binnen een jaar het Constitutioneel Hof is aangesteld, die volgens hem bevoegd is antwoord te geven op de indringende vraag over inmenging.

Ritfeld en zijn advocaat Gerold Sewcharan zijn echter totaal niet geïnteresseerd in de verdere behandeling. Zij vinden dat het Hof van Justitie had moeten concluderen dat Ritfeld moet worden vrijgesproken. Zij hebben zich inmiddels gewend tot de Inter-Amerikaanse Commissie van de Rechten van de Mens in Costa Rica over het vonnis van het Hof van Justitie.

Twee leden stappen uit taskforce economische projecten op Curaçao

(Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
Overheid zou onvoldoende prioriteit geven aan taskforce


Twee vooraanstaande leden hebben zich teruggetrokken uit de taskforce die medio vorig jaar bij landsbesluit werd ingesteld en tot belangrijkste taak heeft economische projecten op Curaçao die vast zitten los te trekken. Dit lijk erop te wijzen, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 2 maart 2015, dat beide leden van de taskforce van mening zijn, dat hun input niet leidt tot het inderdaad faciliteren van deze projecten, die cruciaal worden geacht voor de nodige impuls voor de lokale economie.

De personen die waren aangesteld in deze taskforce waren Michiel van der Veur als voorzitter, Alvin Martina, Marjon Schoen, Jason Curiel en oud-minister Cornelis ‘Chucho’ Smits. Laatstgnoemde was al vervangen door voormalige gedeputeerde Perry Gumbs.

De leden die uit de taskforce zijn gestapt en dit volgens de krant gemotiveerd deden, zijn Van der Veur en Martina. Naar verluidt zijn beide van oordeel, dat van overheidswege nog onvoldoende prioriteit wordt gegeven aan het werk van de taskforce. Met name vanuit het ambtelijk apparaat zou de medewerking als onvoldoende worden ervaren.

De bewindslieden die betrokken zijn bij de taskforce zijn premier Ivar Asjes (PS) en de ministers Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling, José Jardim van Financiën en Earl Balborda (PNP) van onder andere Infrastructuur.

In de praktijk zouden projecten met name ‘vastzitten’ bij laatstgenoemd ministerie - Verkeer, Vervoer, Ruimtelijke Planning (VVRP) - dat onder andere belast is met afgifte van bouwvergunningen. Minister Balborda zou zelf wel willen, maar het apparaat hapert door onderbezetting dan wel bureaucratische houding.

Dat diverse grootschalige projecten de afgelopen jaren maar niet van de grond zijn gekomen, is niet van deze tijd. Telkens staat de aanpak van de verstikkende ‘red tape’ in partij- en regeerprogramma’s. En ook het bedrijfsleven (VBC en KvK) noemen het regelmatig als een ervaren obstakel.
Het betreft overigens zowel particuliere investeringsprojecten als projecten in de publieke sfeer. Veelal ligt dit aan de bureaucratie waardoor veel initiatieven vastlopen of het ontbreekt aan de juiste begeleiding. Daardoor gaan veel kansen om de economie aan te zwengelen verloren. Vandaar de taskforce.

Ook vanuit de commerciële en de bancaire sector kwamen geluiden dat het op zich niet ontbreekt aan concrete plannen, voorstellen en ideeën voor projecten. Zelfs niet-financiering. Maar, dat het vooral aankomt op de concrete uitvoering ervan en de facilitering. De zittende regering heeft de projecten in kaart gebracht en ze een bepaalde prioriteit gegeven.

Het kabinet kijkt daarbij ook of de bekostiging voor een dergelijk project al rond is of in een vergevorderd stadium. En als dan bijvoorbeeld enkel een vergunning of een ander groen licht van overheidswege ontbreekt, kan zo’n plan op korte termijn alsnog gefaciliteerd worden en tot uitvoering worden gebracht. In de praktijk ervaren tenminste twee leden van de taskforce dat het in hun ogen toch te moeilijk blijkt om het vaak stroperige proces te versoepelen en te versnellen.

Doel was en is dat grote projecten niet alleen goed zijn voor het investeringsniveau en de economische bedrijvigheid, maar tevens de werkgelegenheid kunnen vergroten en de (jeugd)werkloosheid verlagen.

Volgens van officiële zijde onbevestigde berichten bestaat er in de coalitie (PS, PAIS, PNP en Sulvaran) en in de ministerraad zelf ook onvrede over de tegenwerking van de taskforce, die nu heeft geleid tot het ontslag nemen van de leden Van der Veur en Martina. Maar, tot op heden overheerst de stilte.

Fiscaal jurist Makka: Centrale bank doet aan 'postbode economie'

'Interventiemaat- regelen CBvS zijn noodmaatregel op noodmaatregel'


'De recente monetaire interventiemaatregelen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waaronder de zogenoemde window van 300 Amerikaanse dollar, het loslaten van de eurokoers en nu de Chinese munt yuan is noodmaatregel op noodmaatregel. Dit alles, om de consumptie en handel voor het volk op gang te kunnen houden. Het zijn zeker geen duurzame monetaire maatregelen. Het gaat in ons land om een financieel economisch structureel probleem. Niet om of je de importen met Amerikaanse dollars of met de yuan betaalt. Waar het om gaat is, dat het land meer importeert dan het exporteert, de tekorten zijn onrustbarend zijn. Dan treedt er valuta armoede en -schaarste op.' Woorden van Robby Makka, fiscaal en financieel jurist, vandaag, maandag 2 maart 2015, op vragen van de redactie van het Dagblad Suriname.

Volgens Makka wordt door de yuan-interventie als munt de Surinaamse dollar 'afgezwakt'. Het Europrobleem is verplaatst naar de cambio’s. De 'kleine dollar' is gebracht naar eigen loket, en de yuan bij de Chinese Bank. In plaats van 'Centraal' te handelen, loopt de Centrale Bank de problemen te verplaatsen als een postbode. Zij loopt rekeninghoudende met de verkiezingen, een laatste ronde. Dat is eigenlijk postbode economie.

'In de pikorde is de Srd na de euro, dollar en nu de yuan de 4e op de ladder. Maar, de CBvS heeft klaarblijkelijk geen keus meer. De monetaire reserves in Amerikaanse dollar slinken flink af. Deze zijn per jan 2015 op 628 miljoen Amerikaanse dollar. Op het kompas van IMF varende, wat de CBvS steeds doet, krijg je de wereldtrend in je land, en niet een eigen Sur-economie.'

Volgens Makka behouden meer dan veertig centrale overheidsbanken de yuan als één van hun referentiepunten bij het opslaan van monetaire reserves. De referentie naar de yuan loopt parallel met de klassieke dominante valuta’s (de dollar, de euro, de Japanse yen en het Britse pond).

In 1999, toen de euro ingevoerd werd, bestond 70 procent van de samenstelling van de reserves van deze centrale banken nog uit dollars. In het najaar van 2013 was dit nog slechts 60 procent. De categorie ‘overige munten’ is in de rekeningen van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) gestegen van 1,62 procent 15 jaar geleden naar 6,51 procent tegen het einde van 2013, voornamelijk door het toenemende gewicht van de yuan.

Er bestaat geen twijfel over het feit, dat de Chinese uitbreiding van de handel de voornaamste kracht is die de internationalisering van de yuan drijft. Op het ogenblik heeft de Centrale Bank van China overeenkomsten gemaakt met ongeveer 25 andere centrale banken. De Chinese regering creëerde daarmee dus een wereldwijde markt voor de yuan. Tot nu toe werden meer dan 1.200 interbancaire rekeningen geopend en circuleren er 1,70 miljard yuan (220 miljoen euro) tussen bedrijven en individuele klanten. Suriname hoort er ook bij.
 
Makka geeft verder aan: 'Buiten Azië zelf heeft de yuan vooral aanzienlijke steun verkregen in de EU. Vooral de steun van de Londense City (de Britse financiële sector) blijft vruchten afwerpen nadat eerder al Frankfurt, Parijs en Luxemburg zich als handelssteden voor de yuan gelanceerd hadden. Vorig jaar werden in Londen de eerste Chinese overheidsobligaties in yuan uitgegeven. Die fondsen zullen dienen om de opbouw van reserves in yuan te financieren. In Groot-Brittannië en Duitsland zijn de betalingen in yuan tussen 2013 en 2014 toegenomen met meer dan 100 procent, in Frankrijk en Luxemburg met meer dan 40 procent. De Chinese yuan wordt dus een belangrijke verhandelbare valuta-eenheid voor Suriname. De Centrale Bank van Suriname, CBvS, wil zo de druk op de dollar verminderen. En dat gaat zeker lukken.'

Maar. de Srd gaat aan 'liefde' achterruit. De Chinees zal deze Surinaamse dollar linea recta omzetten. Aankopen in China hoeven niet meer met de Amerikaanse munteenheid betaalt te worden.

De CBvS wil rust op de markt voor vreemde valuta. De opwaartse druk op de dollar nam de afgelopen maanden toe. Slechts met interventies, het op de markt brengen van dollars, kon de bank erger voorkomen. Nu is met de in Paramaribo gevestigde Chinese Southern Commercial Bank een interventiefaciliteit ingesteld. De importen uit China zullen niet meer met de dollar worden betaald, maar met de yuan. Dat kan op jaarbasis bijna een kwart miljard dollar schelen. Zoveel importeert Suriname uit de Volksrepubliek. Importeurs die hun goederen in China kopen mogen rechtstreeks naar de Southern Commercial Ban. Als de zogenaamde interventieaanvraag is goedgekeurd, krijgt de Chinese leverancier zijn geld in yuan uitgekeerd. De centrale bank heeft eerder de wisselkoers voor de euro vrijgelaten. De bedoeling was ook hier de druk op de dollar te verminderen.

Makka hoopt niet dat de Yuan een verkiezingsstunt is. 'Ik denk zelfs niet dat dit te maken heeft met dat Chinezen voor de NDP moeten gaan stemmen in ruil voor hun munt. Daar werken de integere economen van de CBvS niet aan mee.'

Isla-raffinaderij op Curaçao respecteert WHO-norm niet

'Wie naast Isla woont betaalt hoogste prijs, je gezondheid voor overlast'


'Je zult er maar naast wonen: de Isla. Je mag dan onder toeziend oog van de Curaçaose overheid en Rijksministerraad de hoogste prijs betalen voor de overlast van deze raffinaderij: je gezondheid.' Zo begint de jongste publicatie van Stichting schoon Milieu op Curaçao (SMOC), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 2 maart 2015.

'Zo was het ook in februari weer flink raak.' Dat blijkt althans uit eerste metingen, waar SMOC naar verwijst. 'Want ter hoogte van Beth Chaim en Kas Chikitu zijn de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie)-normen voor SO2 (zwaveldioxide) tig keer overschreden (10 minuten-gemiddelde = 500 ?g/m3; 24 uurs-gemiddelde = 20 ?g/m3).'


Deze overschrijdingen zijn naar eigen zeggen ‘in lijn met de klachten die SMOC afgelopen maand heeft ontvangen van burgers onder de rook van de Isla’.

'Situaties als deze zijn strijdig met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (artikel 25) en het Internationaal Verdrag Inzake de Rechten van het Kind (artikel 24 en 29).'

Maandelijks en consequent houdt SMOC de metingen bij en doet daar verslag van via de website en per email. Het communiqué gaat gepaard met een illustratie van de resultaten van de metingen bij Beth Chaim en Kas Chikitu onder de rook van de raffinaderij die wordt geëxploiteerd door PdVSA uit Venezuela.

Ronald Hooghart wil als vakbondsman en als politicus definitief af van FISO

Hooghart vraagt minister Leilis commissie in leven te roepen om einde te maken aan FISO


Politicus en vakbondsleider Ronald Hooghart wil het Functie Informatiesysteem van de Overheid (FISO) eindelijk eens definitief van tafel. Als CLO-voorzitter (Centrale van Landsdienaren Organisaties) heeft hij vrijdag in een brief aan minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken verzocht een commissie in te stellen om te bestuderen hoe met dit in zijn ogen omstreden systeem afgerekend kan worden, zo bericht de Ware Tijd maandag 2 maart 2015.

Hooghart maakte dit vrijdag bekend tijdens een bijeenkomst van zijn politieke Partij Belangenbehartiging en Ontwikkeling (PBO). Terwijl de invoering van het systeem de overheid Srd 700 miljoen gekost heeft, hebben de ambtenaren er geen voordeel aan gehad, aldus Hooghart.

De PBO-voorzitter stoort zich aan de wijze waarop werknemers worden bejegend door werkgevers, maar zegt er direct achteraan, dat ook werknemers zich aan afspraken met de werkgever moeten houden. 'De nieuwe kijk op de mens' is daarom de slogan van het verkiezingsprogramma van de partij.

Bestuurslid Michael Miskin, ook minister van Arbeid, Technologie en Milieu, presenteerde het verkiezingsprogramma. Er is voor vier beleidsgebieden gekozen, te weten economie en ondernemerschap, arbeid, onderwijs en veiligheid. Op het gebied van economie en ondernemerschap vindt de partij onder meer, dat de Wet Consumentenbescherming spoedig ingevoerd moet worden. Ook moet de overheid bedrijven stimuleren om hun bedrijfsprocessen te certificeren. Wat betreft arbeid wil de partij zich onder meer sterk maken voor de wet op uitzendbureaus en het versterken van de positie van de Arbeidsinspectie.

Sprekend over onderwijs, zei Miskin dat de partij het kennisniveau van de leerkracht wil optrekken en de schoolomgeving aantrekkelijker maken om de leergierigheid te prikkelen. Ook moeten de leerprogramma's geëvalueerd worden.

Op het gebied van veiligheid wil de PBO meer aandacht van de politie afdwingen voor agressief gedrag van burgers, geluidshinder, het zwerversprobleem en het probleem van de zogenoemde parkeerwachters.

Nederlandse bolletjesslikker opgepakt op J.A. Pengelluchthaven

Man (40) valt door de mand door verdacht gedrag


Het BID-team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie Suriname dat op de J.A. Pengelluchthaven te Zanderij opereert, heeft afgelopen zaterdag de 40-jarige Nederlander Clyde van E. aangehouden met cocaïnebolletjes, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 2 maart 2015.

De man zou met de KLM-vlucht naar Nederland vertrekken. Tijdens het observeren werd deze passagier uitgenodigd voor een gesprek, omdat hij zich verdacht gedroeg.

Hij gaf toe een hoeveelheid drugsbolletjes te hebben geslikt. De man werd samen met de cocaïne overgedragen aan de Anti-Narcotica Brigade.

Panchèk neergestoken in gevangenis te Koraalspecht, Curaçao

Vrijgesproken verdachte in moordzaak Helmin Wiels overgeplaatst naar ander cellenblok


Dangelo Damascus, de verdachte die is vrijgesproken voor betrokkenheid bij de moord op politicus Helmin Wiels op Curaçao, maar wel acht jaar moet zitten voor een serie gewelddadige overvallen, is afgelopen vrijdagochtend neergestoken in de gevangenis te Koraalspecht. Dat bericht het Persbureau Curaçao, aldus Paradise FM, vandaag, maandag 2 maart 2015.

Damascus, alias Panchèk, liep een steekwond op en is daarvoor behandeld in het ziekenhuis.

Inmiddels is hij overgeplaatst naar een ander cellenblok en is de man die hem neerstak aangehouden.

NPS-voorzitter: 'Commissariaat kan zich niet mengen in politieke zaken'

BIC Para betrokken bij bijeenkomst gewezen NPS-voorzitters Para

Met dienstauto commissariaat werden belangstellenden gemobiliseerd


De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, vindt het niet kunnen dat het Burger Informatie Centrum (BIC) van het districtscommissariaat Para zich afgelopen weekend heeft gemengd in politieke zaken. Het commissariaat heeft namens vijf gewezen NPS-voorzitters te Para een uitnodiging doen uitgaan voor een partijvergadering in het district, dat uiteindelijk meer een NDP-bijeenkomst bleek te zijn.

'Ik ga niet vroom doen en zeggen dat bepaalde zaken nooit gebeurd zijn in het verleden, maar nu zien we dat de grenzen worden verlegd. Hoe kan dit? Dit is voor het eerst in Suriname', aldus Rusland vandaag, maandag 2 maart 2015, in de Ware Tijd.

De informatie heeft hem ook bereikt, dat met de dienstauto van het commissariaat door de straten werd gereden om mensen op te roepen voor een politieke vergadering. Hij roept de regering op om zaken terug te brengen naar de normale proporties en geen dingen te doen die niet mogen.

'De regeringspartij heeft al bewezen niet te zullen schromen om welk middel dan ook in te zetten om ervoor te zorgen dat zij verkiezingswinst haalt. Als men een dienstauto inzet om mensen op te roepen voor een vergadering, laat men zien dat niets aan het toeval wordt overgelaten. Je kunt niet zo pertinent staatsmiddelen inzetten om de politieke tegenstanders een kopje kleiner te maken.'

Rusland zegt verder, dat de NPS het hoofd koel zal houden en nog steeds geloof heeft in de rechtsstaat en zaken die betrekking hebben op goed bestuur.

Roline Samsoedien, deken der districtscommissarissen, wenste inhoudelijk niet in te gaan op de kwestie, omdat ze de situatie niet kent. 'Niet dat het niet mag, maar de naam van het Burger Informatie Centrum zegt het al, het is bedoeld de burgers van het district te informeren over de gebeurtenissen in het district, maar het is geen gebruik van het commissariaat om politieke uitnodigingen te versturen.'

ABOP blij met komst zogenoemd 'zwaargewicht' Gordon Touw Ngie Tjouw

'Hij is één van de partijen waar iedereen naar opkijkt'

Touw Ngie Tjouw wil niet reageren op vragen 


Gordon Touw Ngie Tjouw heeft zich afgelopen weekend gemeld bij de ABOP. 'Die man is een zwaargewicht. Hij was voorzitter van de NPS-jongeren en dat is één van de partijen waar iedereen naar opkijkt', zegt ondervoorzitter-ABOP Marinus Cambiel vandaag, maandag 2 maart 2015, in de Ware Tijd. 

Volgens Cambiel is nog niet gesproken over eventuele kandidaatstelling van Touw Ngie Tjouwt.

De ondervoorzitter stelt, dat als de ABOP gaat samenwerken met andere partijen, zij hun meerwaarde moeten laten zien, omdat elke partij bij een samengaan een stuk van haar identiteit opgeeft. Bij een individuele aanmelding zoals in het geval van Touw Ngie Tjouw, is dat niet van toepassing.

Het gerucht, dat Touw Ngie Tjouw zijn meerwaarde moet tonen door een bijeenkomst te organiseren met driehonderd jongeren, verwijst Cambiel naar het rijk der fabelen. 'We hebben mensen genoeg, niet Touw Ngie Tjouw moet mensen voor ons brengen. Hij mag wel, maar we wachten niet daarop.'
 
Touw Ngie Tjouw weigert te reageren op vragen van de Ware Tijd. 'Ik heb afspraken gemaakt en ik houd me daaraan. We zijn bezig met interne zaken.'

Een week geleden heeft hij zijn lidmaatschap opgezegd bij de NPS en beloofd alle medewerking te verlenen aan een vlotte overdracht van informatie gedurende zijn periode als voorzitter van de Jongerenraad. De gewezen NPS'er keerde de partij in september 2014 de rug toe, nadat die besloten had in combinatieverband te gaan samenwerken met de Pertajah Luhur.

Krijgsraad besluit vandaag over voortgang 8 decemberproces Edgar Ritfeld

Advocaat nabestaanden 8 decemberslachtoffers verwacht geen verdere inhoudelijke behandeling


De Krijgsraad zal vandaag beslissen hoe het verder moet met de strafzaak tegen Edgar Ritfeld in het 8 decemberstrafproces. Een maand geleden verklaarde auditeur-militair Roy Elgin het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk door de in april 2012 gewijzigde Amnestiewet. De situatie is nog steeds niet veranderd, ook al heeft het Hof van Justitie het vonnis tegen Ritfeld, die beroep had aangetekend, vernietigd, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 2 maart 2015.

De advocaat van de nabestaanden Hugo Essed zei gisteren als panellid in het programma 'Welingelichte Kringen' van Radio ABC niet te verwachten dat vandaag de auditeur-militair zal komen met een eis. Hij denkt dat de zaak niet inhoudelijk verder behandeld zal worden. De prealabele vraag die de Krijgsraad gesteld had of er geen sprake is van inmenging, is nog steeds niet beantwoord.

Elgin heeft voorgesteld om de vervolging met een jaar op te schorten. Gehoopt wordt dat dan het Constitutioneel Hof is benoemd, dat volgens hem bevoegd is tot het geven van antwoord op de indringende vraag over inmenging.

Essed vindt daarentegen, dat de Krijgsraad deze vraag zelf had kunnen beantwoorden.

Maar, Ritfeld en zijn advocaat Gerold Sewcharan zijn totaal niet geïnteresseerd in de verdere behandeling van de zaak en zijn van oordeel dat het Hof van Justitie had moeten concluderen dat Ritfeld vrijgesproken moet worden. Zij hebben zich inmiddels gewend tot de Inter-Amerikaanse Commissie van de Rechten van de Mens in Costa Rica inzake het vonnis van het Hof van Justitie.

Amsterdamse crimineel geliquideerd in Paramaribo

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Liquidatiegolf Amsterdam verplaatst naar Paramaribo

Marchano Pocorni was spil in Amsterdamse liquidatieoorlog


De 37-jarige  Amsterdamse crimineel Marchano Pocorni is vanochtend, maandag 2 maart 2015, rond half vier Surinaamse tijd in een bar dancing in de Wolframstraat in de Surinaamse hoofdstad  doodgeschoten. Hij zat op dat moment met een andere man in het café. Twee schutters zouden het vuur op hem hebben geopend. Dit bericht de Telegraaf.

Volgens Surinaamse media werd hij onder meer geraakt in zijn hoofd en overleed hij ter plekke.  Zijn kompaan raakte zwaargewond. Het café waar Pocorni werd doodgeschoten is een club annex shisha lounge, genaamd PP Shisha Lounge, waar gisteren het feest Sunday Sinners werd georganiseerd, aldus het Parool.

(Bron foto: Telegraaf/Politie Nederland)
De 37-jarige Amsterdammer gold als spil in de liquidatieoorlog die de hoofdstad al ruim twee jaar in zijn greep houdt. hij werd ervan verdacht dat hij op 18 oktober 2012 één van de schutters was die de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh vermoordden voor een hotel in Antwerpen.

De liquidatie van de goede vriend en compagnon van beroepscrimineel Gwenette Martha wordt beschouwd als katalysator in de onderwereldoorlog waarin inmiddels meer dan tien Amsterdamse criminelen uit twee strijdende kampen zijn vermoord.

Marchano P. zou vorig jaar al doelwit zijn geweest van een liquidatie in is café De Zon aan de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost. Hij bleef toen ongedeerd. Twee andere cafébezoekers raakten wel gewond.

Pocorni was vooral als inbreker en overvaller bekend voordat hij op 18 oktober 2012, volgens de recherche samen met Rida Bennajem, de Amsterdamse Marokkaan Najeb Bouhbouh dood schoot voor hotel Crowne Plaza in Antwerpen. Die moord was een katalysator in de onderwereldvete waarin inmiddels meer dan twintig Amsterdamse criminelen zijn vermoord.

Bouhbouh was een goede vriend en zakenpartner van beroepscrimineel Gwenette Martha (zelf op 22 mei vorig jaar geliquideerd in Amstelveen).

Pocorni viel kort na de liquidatie van Bouhbouh op doordat hij ineens veel geld uitgaf. Hij kocht auto's, waaronder een Mercedes A-klasse, en dure cadeau's voor zijn vriendin, zoals een Cartierhorloge van meer dan duizend euro en een Louis Vuittontas van een slordige 650 euro. In een afgeluisterd telefoongesprek beloofde hij 'een echte Estelle Cruijff van haar te zullen maken'. 'Hé, jij gaat de vrouw worden van een echte topcrimineel.'

Dat hij door het smijten met geld 'een miljoener' leek, vond Pocorni zelf niet zo handig, maar ja, hij ging zich wel 'helemaal de man voelen', zo schrijven Paul Vugts en Maarten van Dun in het Parool. Bij een inval in de woning in West waar de familie Pocorni woonde, werden forse geldbedragen gevonden in een kast, in coupures van 500 euro.

Dat Pocorni inderdaad een van de moordenaars was van Bouhbouh, kon Justitie niet bewijzen. Wel werd hij vanwege zijn uitgaven veroordeeld tot een bescheiden celstraf.

Waar Justitie Pocorni niet kon straffen voor de liquidatie van Bouhbouh, deed de onderwereld dat wel. Nadat hij in oktober was ontsnapt aan de wildwestschietpartij in café De Zon - ook met een automatisch wapen, vluchtte hij naar Suriname. Daar kregen zijn rivalen hem vannacht (acht uur in de ochtend Nederlandse tijd) alsnog te pakken aldus het Parool vandaag.