dinsdag 3 maart 2015

EBS gaat in Saramacca vegetatie langs wegen verwijderen

Groen langs wegen vormt bedreiging voor elekriciteitsvoorziening


De NV Energiebedrijven Suriname zal op morgen en donderdag kap- en maaiwerkzaamheden verrichten in het district Saramacca. Dat laat het bedrijf vandaag, dinsdag 3 maart 2015, in een persbericht weten.

Uit observatie blijkt, dat vegetatie langs de weg het elektriciteitsnetwerk te dicht is genaderd, waardoor de kans op storingen toeneemt. Het is echter noodzakelijk om de gemeenschap te blijven garanderen van betrouwbare energie en de EBS heeft daarom plannen klaar om het net van vegetatie te ontdoen.

De EBS heeft gemeend om direct in te grijpen. Tijdens dit werk is de EBS echter verplicht om de stroomvoorziening in bepaalde gebieden stop te zetten. In enkele gevallen zullen de stroomverbruikers tot twee keer toe gestoord worden.

De EBS doet een beroep op de gemeenschap om radioberichten nauwgezet te volgen. Het bedrijf zal via de media en op haar website, steeds vooraf melden waar en voor hoe lang de woonwijken uitgeschakeld zullen worden. Het bedrijf vraagt begrip van de bewoners.Drie verdachten in hechtenis voor dood Pawan Poeran (41)

Onder arrestanten ook echtgenote van slachtoffer

Poeran werd dood in zijn woning gevonden met steekwonden in rug en buik


In de zaak waarin de 41-jarige Pawan Poeran vorige week vrijdag dood in zijn woning aan de Kawilleweg werd gevonden, zitten inmiddels drie verdachten in hechtenis. Het gaat om de 33-jarige Steven N., de achttienjarige Hitish P. en de echtgenote van het slachtoffer, aldus de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 3 maart 2015.

Bij één van de verdachten zijn spullen in beslag genomen met daarop vermoedelijk bloedsporen.

De afdelingen Kapitale Delicten en Forensische Opsporing binnen het korps werken nauw samen in deze zaak. ‎

De vrouw van Poeran zei hem met steekwonden in zijn rug en buik op de slaapkamervloer te hebben gevonden op 20 februari. Voor de woning werd een voertuig in een trens gevonden.

Krant Bala op Curaçao overvallen

Diverse apparatuur in kantoor vernield


Een medewerkster van ochtendkrant Bala op Curaçao, gevestigd bij de Sabana Ballpark in Zapateer, moest vanochtend opgevangen worden door Stichting Slachtofferhulp, na een overval op het kantoor. Dat bericht de Amigoe vanmiddag, dinsdag 3 maart 2015.

Zij werd, bij het openen van het kantoor, door een gewapende man naar binnen geduwd en gedwongen om de kluis open te maken, aldus eigenaar Chati Constancia. 'Wij hebben echter geen kluis hier.'

De mannen doorzochten vervolgens het kantoor, op zoek naar onder meer geld en vernielden diverse apparaten, alsmede de computer die Constancia gebruikt om zijn artikelen te schrijven. Ook zes toestellen van United Telecommunication Services (UTS) werden vernield.

Constancia stelt recentelijk niet te zijn bedreigd. De politie is direct met een onderzoek gestart.

Leider PNP Davelaar op Curaçao zegt steun aan minister Balborda op

Bestuur PNP deelt mening voorzitter niet


Politiek leider van de PNP (Partido Nashonal Di Pueblo) Humphrey Davelaar op Curaçao heeft zijn coalitiepartners van PS, PAIS en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran officieel op de hoogte gesteld, dat minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning niet meer op zijn steun kan rekenen. De uitspraak van Davelaar komt net vóór een spoedoverleg tussen hem, het PNP-bestuur en Balborda over de ontstane situatie, aldus de Amigoe vanmiddag, dinsdag 3 maart 2015.
 
PNP-bestuurslid Kenneth Martis stelde vanmiddag net voor het spoedoverleg, dat het bestuur van de groene partij de mening van haar politiek leider niet deelt. 'Dit is niet conform de afspraken die wij gisteren hebben gemaakt. Er is afgesproken dat wij om de tafel zullen gaan zitten. Maar nu horen wij dat Davelaar uitspraken heeft gedaan naar de andere partners in de coalitie.'

Het bestuur van de PNP kwam gisteren bijeen om over de positie van Balborda te praten. Martis sprak vanochtend tegen, dat in het overleg van gisteren zou zijn besloten dat Balborda op moet opstappen.

'In deze vergadering is besloten dat het bestuur alle betrokkenen zou horen en dat dit uiterlijk donderdag zou moeten plaatsvinden. Maar, het tijdstip van de vergadering zou mogelijk naar voren geschoven kunnen worden, aan de hand van de ontwikkelingen die kunnen plaatsvinden.'

Balborda bevestigt, dat er strubbelingen zijn tussen hem en zijn partijleider. Maar de minister stelt dat hij stabiliteit van land en partij van grote belang acht. Wat er ook moge gebeuren, uiteindelijk zullen de PNP-leden moeten beslissen, aldus de minister, die aangeeft dat hij zo’n vergadering met vertrouwen tegemoet ziet.

Balborda stelde vanochtend, voordat zijn partijleider aangaf dat hij hem niet meer steunt, dat zijn voorkeur uitgaat naar een gedooghuwelijk-constructie, waarbij hij en Davelaar in het belang van de stabiliteit van het land en de partij samen zullen blijven werken.

Namens coalitiepartij PAIS bevestigt bestuurslid en woordvoerder Alison Manuel dat de partij door Davelaar op de hoogte is gesteld van de laatste ontwikkelingen. 'Maar wij hebben duidelijk aangegeven dat dit een interne aangelegenheid is van de PNP. Wij hopen dat ze er samen uitkomen.'

PAIS geeft ook aan niet te verwachten dat dit zal uitmonden in een motie van wantrouwen tegen Balborda. 'Het hoeft niet zo ver te komen. Ze moeten dit intern afhandelen.'

Het is bekend, dat het al heel lang niet botert tussen PNP-leider en Statenlid Humphrey Davelaar en Balborda. De minister zou ook bij een groep PNP’ers niet goed liggen, terwijl hij het verwijt krijgt dat hij opdrachten van zijn partijleider niet zou uitvoeren. Twee weken geleden werd getracht om een motie tegen Balborda ter stemming te brengen, tijdens een algemene ledenvergadering van de PNP. Uiteindelijk werd het voorstel niet ter stemming gebracht. Maar. de positie van Balborda zou nog wel steeds onder druk staan.

PNP-leider Davelaar was vanochtend, aldus de Amigoe, niet voor commentaar bereikbaar.

Bogarde wil trainer worden bij Engelse derdeklasser Oldham Athletic

Oud-speler Ajax en Chelsea een van de ruim 70 sollicitanten


Winston Bogarde heeft gesolliciteerd naar de vacature van trainer bij Oldham Athletic. De ex-speler van onder meer Ajax en Chelsea is echter één van de velen. Meer dan zeventig mensen blijken wel wat te voelen om trainer van de derdeklasser in Engeland te worden, aldus berichten vandaag diverse Nederlandse en Britse media, dinsdag 3 maart 2015.

Bogarde staat in Engeland vooral bekend als de speler die vier seizoenen lang de bank bij Chelsea warm hield. De inmiddels 44-jarige Nederlander, die met Ajax in 1995 de Champions League won onder Louis van Gaal, diende zijn 4-jarige contract uit en hield daar 10 miljoen Britse pond aan over.

Tijdens het laatste seizoen woonde de linksback gewoon in Amsterdam en pakte hij iedere ochtend de vroege vlucht naar Londen, om daar zijn rondjes te lopen met het jeugdteam van Chelsea. Hij speelde slechts vier wedstrijden voor de huidige koploper van de Premier League.

Lee Johnson vertrok onlangs naar Oldham's rivaal Barnsley om daar als trainer aan de slag te gaan. Oldham heeft echter geen haast om de openstaande vacature in te vullen. Wel had de club een lang gesprek met Paul Scholes, die al sinds zijn jeugd fan is van Oldham, maar de club sluit een samenwerking met het United-icoon vrijwel uit.

KPS zoekt in liquidatiezaak Pocorni hulp bij collega's in buurlanden en Nederland

Politie Suriname: 'Berichten in Nederlandse media over slachtoffer nu niet relevant'

Daders mogelijk uit buitenland afkomstig


Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft informatie over de liquidatie van de Nederlander Marchano Pocornie uitgewisseld met de buurlanden Guyana, Frans-Guyana en Brazilië. Ook met landen in Europa, waaronder Nederland, is contact over de zaak. Dat zei Agnes Daniël, plaatsvervangend korpschef, vandaag, dinsdag 3 maart 2015, tijdens een speciaal belegde persconferentie. 

De bedoeling van de uitwisseling is om zo snel mogelijk tot oplossing van de zaak te komen. Pocornie werd gisterochtend rond vier uur in bar-dancing Shisha aan de Wolframstraat van dichtbij neergeschoten door twee mannen. Van de daders is nog geen spoor, aldus Daniel.

De camerabeelden van de liquidatie die de politie meteen naar buiten bracht, hebben volgens Daniël enkele reacties opgeleverd. Toch hoopt ze dat er nog meer reacties komen. 'Alle informatie is goed. We hopen dat mensen als ze maar iets weten, dat aan ons laten weten. Dat kan op vele manieren, zoals via de tiplijn, Facebook en de website van de politie', aldus Daniels.

Hoewel er geruchten zijn dat de daders van Marokkaanse afkomst zouden zijn, houdt de politie daar vooralsnog geen rekening mee. Ook alle berichten in Nederlandse media over de criminele achtergrond van het slachtoffer zijn nu niet relevant, sprak Daniël.

De grenzen van Suriname zijn zowel aan de oost-, west- en zuidkant lang. Ook zijn ze door de dichte jungle moeilijk begaanbaar. Het is niet makkelijk om op in- en uitgaande bezoekers te controleren. Daardoor is het mogelijk dat de daders binnen drie tot vier uur vanuit Paramaribo naar Frans-Guyana zijn gevlucht. Maar, vooralsnog gaat de politie ervan uit dat de daders nog in Suriname zijn.

'Pas als we bewijs hebben dat ze hier niet meer zijn, veranderen we ons onderzoek. Maar, we moeten scherp blijven en niet in een tunnelvisie raken', zei Humphrey Naarden van de afdeling Public Relations van het KPS.


Nieuw politiek blok presenteert zich: Mega Front.....

Mungra, voorzitter van het 'kleine' Mega Front
Nieuw politiek samenwerkingsverband richt zich op zwevende kiezer


Zes partijen hebben vandaag, dinsdag 3 maart 2015, een intentieverklaring voor politieke samenwerking richting de verkiezingen getekend. Deze combinatie zal zich voornamelijk richten op de zwevende kiezers. De combinatie van kleine partijen noemt zich Mega Front: Democratische Unie Suriname (DUS), Nieuw Suriname (NS), De Nieuwe Leeuw (DNL), Nationale Ontwikkelings Partij (NOP), Ontwikkeling door Eenheid (ODE) en de Progressieve Politieke Partij (PPP). De proclamatie van de combinatie zal volgende week plaatsvinden, aldus Starnieuws.

De combinatie zal in alle districten meedoen aan de verkiezingen. De zes partijen beweren te gaan voor mensen die het moeilijk hebben, 'de arme man'.

'Wij verwachten tussen de twaalf en vijftien zetels', zei Dharm Mungra, voorzitter van de DNL en Mega Front. In de intentieverklaring staat onder andere vermeld, dat de huidige politieke machthebbers geen antwoord hebben op de daadwerkelijke ontwikkelingsvraagstukken van Suriname.

'Wij hebben ook gekeken naar de verlangens van de gemeenschap', aldus de kersverse Mega Front- voorzitter. Enkele van de vraagstukken zijn werkgelegenheid en juiste salariëring voor afgestudeerde studenten en de afbouw van interesse van jongeren in de landbouwsector.

John Nasibdar, voorzitter van NS, liet weten, dat Surinamers moeten gaan beseffen dat de overheidssector geen ontwikkeling brengt in het land. Hij is van mening dat mensen die zelf investeren en de deskundigheid wel of niet hebben, ondersteund moeten worden. 'Iedereen wordt geboren met een gave en dat moet ontwikkeld en gestimuleerd worden.'

Een van de vereisten om aan de verkiezing mee te doen is de zogenoemde 1% regeling. Dit houdt in dat een partij een ledenbestand van ongeveer 3.500 personen moet hebben. Dharm Mungra zegt dat de Mega Front-partijen aan deze regeling voldoen.

De combinatie zal zich vooral in de agrarische, toerisme en de mijnbouw sector inzetten. 'Wij gaan voor een duurzame economische ontwikkeling', zegt Mungra.

Gepensioneerde Bruynzeel-medewerkers vragen aandacht regering

Oud-werknemers willen eindelijk oplossing in pensioenkwestie


Een groep gepensioneerde werknemers van Bruynzeel is gisteren naar De Nationale Assemblee (DNA) gegaan om een oplossing te vragen in de kwestie inzake het uitbetalen van hun pensioengelden, waarop zij sinds 2010 wachten. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 3 maart 2015.

Tijdens de protestactie van de ex-arbeiders werd minister Andy Rusland van Financiën, bij het betreden van parlementsgebouw, gevraagd om een verklaring te geven waarom zaken zo lang op zich laten wachten. Volgens Roel Barsati, voorzitter van de Bond Belangenbehartiging Ex-werknemers Bruynzeel Suriname, hebben regeringen steeds beloofd om zaken met betrekking tot de pensioenen in orde te maken.

De voormalige arbeiders zeggen, dat het pensioenfonds van Bruynzeel de pensioengelden heeft overgebracht naar Self Reliance met de bedoeling deze uit te keren aan de ex-werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Dat is volgens de ex-arbeiders zonder hun medeweten gebeurd en ze ontkennen dan ook door Bruynzeel te zijn geraadpleegd.

Barsati stelt verder, dat hij twee jaren geleden een brief heeft ontvangen van Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee, waarin onder andere wordt vermeld dat zij heeft gesproken met een vertegenwoordiger van Self Reliance en de minister van Financiën. Zij zou de minister van Financiën hebben gevraagd in een brief aan te geven hoe de uitbetaling zal plaatsvinden. Toen dat niet gebeurde, spande de bond een rechtszaak aan tegen de Staat en kreeg in mei van dit jaar ongelijk van de rechter.

Aan de Financiën-minister werd gevraagd om president Desi Bouterse te vragen snel een oplossing te brengen. ‘Ik weet dat als het staatshoofd onze problemen aanhoort, hij direct opdracht zal geven om de mensen uit te betalen’, aldus Barsati.

Volgens Barsati bestaat er onder de groep twijfels of zaken na de verkiezingen van mei nog in orde zullen worden gemaakt, omdat er dan weer nieuwe ministers zullen zijn die zich niet meer met de zaak zullen willen bemoeien.

Minister Rusland gaf de mensen te kennen, dat hij vandaag nog een gesprek met bepaalde mensen binnen de organisatie en de regering zal hebben om een oplossing te zoeken. Volgens de bewindsman is dit probleem al eerder in regeringsverband besproken, maar is het moeilijk om tegen bestaande regelgevingen in maatregelen te treffen. Deze wetsregels zouden volgens hem eerst goed bestudeerd en eventueel gewijzigd moeten worden, voordat een concrete oplossing gevonden kan worden.

Assembleevoorzitter lijkt moe te zijn van oppositie

'Wij zijn met alle quorumtoestanden nu in maart, terwijl ik niet degene ben die dat zo heeft georganiseerd’

Jogi (VHP): 'Leiding parlement misleidt samenleving'


Voorzitter Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee (DNA) bleek gisteren duidelijk niet blij te zijn met de vraag van oppositie-parlementariër Mahinder Jogi (VHP) voor de zoveelste keer vroeg of zij inmiddels de zaken in orde heeft gemaakt, zodat de begrotingsbehandeling kan beginnen. De oppositie maakt zich volgens Jogi zorgen, dat nu de verkiezingen voor de deur staan, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken nog geen goedkeuring heeft gekregen voor de door haar ingediende begroting. 

‘Hier in het parlement hebben wij meerdere keren gevraagd wanneer de behandeling van deze begroting komt, omdat wij onze medewerking willen verlenen aan de begroting. Wij willen ook hebben dat de minister van Binnenlandse Zaken ruimte heeft om zijn werk op een adequate wijze te doen’, sprak Jogi. Door de leiding van het parlement was beloofd dat op 2 maart een aanvang zou worden gemaakt met de behandeling van de begroting. De agenda van gisteren bevatte echter andere onderwerpen. Jogi gaf aan geen zicht te meer te hebben op de datum van aanvang van de begrotingsbehandeling. Hij vindt dat de samenleving door de leiding van het parlement wordt misleid.

De DNA-voorzitter reageerde, door te stellen, dat zij inmiddels drie keren al heeft aangegeven welke zaken zij in orde moet hebben om de begroting te kunnen organiseren. Zij verwees de VHP’er naar de geluidsbandjes van de afgelopen vergaderingen, waarin zij haar verklaring al heeft gegeven.

De voorzitter liet verder weten, dat zij nimmer heeft gezegd, dat zij op 2 maart een aanvang zou maken met de behandeling van de begrotingen. Zij zou juist op de laatste vergadering hebben aangegeven dat zij naar 2 maart zou gaan om de bestaande wetten op de agenda af te ronden. Hierdoor zou zij rond de eerste helft of wel midden van maart uiteindelijk kunnen beginnen met de behandeling van de begroting van de zeventien ministeries. Dit, indien de condities hiervoor in orde zijn.

Geerlings-Simons benadrukte, dat zij ook meeleeft met de rest van de samenleving als het aankomt op het hebben van een begroting voor het land. ‘Wij zijn met alle quorumtoestanden nu in maart beland, terwijl ik niet degene ben die dat zo heeft georganiseerd’, aldus de DNA-voorzitter.

Mansaram in hoger beroep in verloren rechtszaak tegen Cliffton Limburg

'Limburg sprak over optrekken van rok en niet over tevoorschijn halen'....

'Kritiek is heel wat anders dan ordinair uitschelden'


Na ampele overweging en grondige bestudering van het uitgesproken vonnis in de zaak welke ik tegen Limburg aanhangig maakte, heb ik samen met mijn advocaat besloten om hoger beroep aan te tekenen tegen voornoemd vonnis. 

In mijn case tegen Limburg heeft de rechter in eerste aanleg de gevraagde voorzieningen geweigerd. Onder andere werd door de rechter, van wie ik overtuigd ben dat die onafhankelijk en onpartijdig is, onder andere het volgende overwogen: ‘Alhoewel te begrijpen is dat de hiervoor genoemde uitlatingen krenkend zijn voor eiseres, is de kantonrechter van oordeel dat deze de grens van het onrechtmatige niet overschrijden. Hierbij wordt ook meegenomen de sms-berichten die in het programma zijn voorgelezen en zoals verwoord onder 2.2. van de feiten. Eiseres die politicus is en dus een publieke figuur is, mag verwachten dat men zich kritisch zal uitlaten over haar handelingen, zeker in het kader van een politiek debat. Zij zal dan ook tot op zekere hoogte dienen te accepteren dat hierover in de pers opmerkingen worden gemaakt.'

Ik ben de mening toegedaan, dat met de zinsnede ‘Alhoewel te begrijpen is dat de hiervoor genoemde uitlatingen krenkend zijn voor eiseres..' de Kantonrechter al heeft aangegeven dat de uitlatingen in principe niet door de beugel kunnen. Bovendien gaat de Kantonrechter voorbij aan het gegeven dat Limburg het niet heeft over het tevoorschijn halen van een rok in De Nationale Assemblee doch over het ‘optrekken van haar rok’. Die twee uitspraken hebben totaal verschillende betekenissen en overschrijden wel degelijk het oorbare.
Voorts moge worden aangegeven dat als publieke figuur ik mij bewust ben van de lasten die komen met dat gegeven doch kritiek en kritische uitlatingen over mijn handelen is heel wat anders dan ordinair ‘uitschelden’.

Ook is de Kantonrechter voorbij gegaan aan het gegeven, dat de gedaagde Limburg in geen van mijn programma's het onderwerp van gesprek is geweest doch hij zich steeds geroepen heeft gevoeld om het voor anderen (lees NDP’ers ) waarover ik mij kritisch heb uitgelaten, op te nemen door mij persoonlijk aan te vallen. De Kantonrechter is selectief geweest in het behandelen van al de uitspraken. Mogelijk heeft de Kantonrechter daar een reden voor, welke ik niet vermag in te zien.

Indien ik het vonnis moet uitleggen in de zin van het ‘omgaan van de rechter’ dan moet ik concluderen dat ook dan het vonnis geen zoden aan de dijk legt. Als we de Surinaamse jurisprudentie bekijken dan heeft de Surinaamse rechtspraak tot nu toe zwaarder getild aan het recht op bescherming van de goede naam en eer van subjecten.

De Kantonrechter geeft in haar overwegingen ook aan dat het in het onderhavig geval gaat om ‘enerzijds het recht van eiseres op bescherming van haar eer en goede naam en anderzijds het recht van gedaagde sub A op vrijheid van meningsuiting...' In het onderhavig geval heeft de Kantonrechter het recht op vrijheid van meningsuiting van groter belang geacht (wellicht een grote aanwinst voor de casus van Bouterse contra Santokhi/VHP) doch naar mijn mening zijn de gronden die daarvoor zijn overwogen, onvoldoende getoetst. Redenen te over waarom wij de zaak in hoger beroep behandeld wensen te hebben.

En ach aan, naar mijn mening puberale uitspraken van Limburg, als zou hij met zijn Koendersschool diploma, van mij met mijn zo vele titels hebben gewonnen, til ik niet zo zwaar want niet hij maar advocaat Kanhai komt de grani toe. Maar, een kinderhandje is gauw gevuld zegt men.

Mr. drs. Sharmila Kaldien-Mansaram

Bijzonder Onderwijs wil ouderbijdrage weer van ouders ontvangen

FIBOS wil af van subsidie: 'Dan krijgen we ons geld tenminste op tijd'


De Federatie van Instellingen van Bijzonder Onderwijs in Suriname (FIBOS) wil af van de subsidie van de ouderbijdrage door de overheid aan de scholen. Ze wil dat de ouders, net als vroeger, de bijdrage zelf betalen. 'Dan krijgen wij ons geld tenminste op tijd binnen', zegt Ricardo Kenswil, ondervoorzitter van de FIBOS, vandaag, dinsdag 3 maart 2015, in de Ware Tijd. 

Ouders zouden vervolgens het betaalde bedrag aan de scholen bij de overheid kunnen terugvorderen. Kensmil wijst, net als hij en collega's van andere schoolbesturen eerder hebben gedaan, opnieuw op de slechte betalingsdiscipline van de overheid. Ze dringen al jaren bij het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) aan op een subsidieregeling.

Kenswil heeft deze zaak bij verschillende ministers van MinOV in deze regeerperiode onder de aandacht gebracht, maar het wil niet lukken. Er is wel een schriftelijke overeenkomst met de overheid voor een subsidiebedrag van Srd 150 per leerling, inclusief de ouderbijdrage.

Kenswil zegt echter, dat dit bedrag bij lange na niet voldoende is om te voorzien in alle behoeften waaronder leermiddelen zoals boeken en meubilair. Uit een deskundigen onderzoek uit 2011 blijkt, dat voor een gezonde exploitatie Srd 280 per leerling per jaar nodig is. Welk onderzoek, door wie en in opdracht van wie dat is uitgevoerd, vermeldt de Ware Tijd niet.

Hoewel met het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling was afgesproken, dat de subsidie in januari zou worden overgemaakt, is dat tot nu niet gebeurd. Kenswil zegt, dat er per brief bij het ministerie is aangedrongen op spoedige betaling van de subsidie. 'Wij kunnen de kwaliteit van het onderwijs niet garanderen als er geen geld wordt vrijgemaakt.'

Oppositie wil van regering weten wat plan van aanpak voor door springvloed getroffen gebieden Weg naar Zee is

Jogi (VHP): 'Kan of wil de regering nog een dijk daar opzetten?'

'Tussen 2005 en 2010 waren al nodige voorzieningen getroffen'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi gaf gisteren tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) te kennen, dat de oppositie graag meer informatie wil hebben over het plan van aanpak bij de op donderdag 19 februari door een springvloed getroffen gebieden te Weg naar Zee. Volgens de parlementariër is het ongehoord, dat er verschillende gesprekken achter gesloten deuren met commissies worden gevoerd, terwijl minister Rabin Parmessar van Openbare Werken het parlement nog steeds niet kan uitleggen welke concrete plannen hij heeft. 

‘Voorzitter, ik zou graag van de zijde van de regering willen weten of zij nog in staat is om binnen de resterende twee maanden nog een dijk in het getroffen gebied op te zetten. Kan of wil de regering nog een dijk daar opzetten? Heeft de regering wel geld om een dijk te bouwen?’, vroeg de parlementariër.

Jogi haalde aan dat de reeds jaren voorkomende springvloed steeds ervoor zorgt, dat belangrijk cultureel erfgoed van de bewoners verloren gaat. ‘Zaken waar men generaties op heeft gewerkt en in heeft geïnvesteerd. Mensen worden verhinderd in het uitoefenen van hun godsdienst. Anderen kunnen hun dierbaren niet cremeren’, aldus Jogi.

De volksvertegenwoordiger wees erop, dat er tussen 2005 en 2010 al voorzieningen waren getroffen om de zaak in de laag liggende gebieden aan te pakken. Maar, die voorbereidingen zijn gewoon aan een kant gezet. Volgens Jogi hebben verschillende ministers in het parlement aangegeven, dat zij het geld liever ergens anders besteden dan te Weg naar Zee.

Het DNA-lid vindt dat de regering steeds verkeerde prioriteiten stelt. De regering vraagt volgens hem Euro 130 miljoen om een spoorbaan aan te leggen, terwijl al een aantal keren gehamerd is op het kustprobleem van Weg naar Zee. ‘Er zijn delegaties vanuit het parlement naar het gebied geweest en er zijn hulpdammen aangelegd. Wanneer gaat deze regering eens ophouden om de samenleving te belazeren. Wanneer gaat zij eens ophouden om dingen te doen die niet in het belang zijn van de gemeenschap?’ Jogi benadrukte dat de regering de situatie niet moet onderschatten, omdat ook geheel Paramaribo het risico loopt onder water te liggen.

Zijn NDP-collega Theo Vishnudatt, voorzitter van de vaste commissie Openbare Werken (OW) in het parlement, reageerde door te stellen dat het parlement wel meeleeft met de noden en toestanden van de mensen in de getroffen gebieden. Hij onderkende, dat er inderdaad veel materiële, maar ook morele schade is veroorzaakt, maar vindt toch dat de regering op gepaste wijze belangstelling getoond heeft. De president en de first lady zijn persoonlijk met verschillende leden van de Raad van Ministers naar het getroffen gebied geweest om zich van de schade te vergewissen.

‘Wij van de coalitie gaan geen politiek bedrijven met delen van de samenleving, omdat de overstromingen in het gebied verschillende regeringen heeft overleefd’, benadrukte Vishnudatt. Het is volgens hem bekend, dat ook tijdens de vorige regeerperiode zaken onder water liepen. De parlementariër zei, dat hij weet dat in het jaar 2008 de financiering om daar een dijk te bouwen kant en klaar was. ‘Waarom hebben jullie die dijk daar dan niet gebouwd?’, vroeg de parlementariër.

De opmerking van Vishnudatt zorgde, aldus het Dagblad Suriname, voor irritatie bij de oppositie. Er is volgens hem direct na de overstromingen een spoedoverleg gekomen met de leden van de vaste commissie OW. Maar, hij zei het jammer te vinden dat de leden van de oppositie de commissievergadering niet hebben bijgewoond, terwijl zij wel een grote mond in DNA komen opzetten.

SPA-Assembleelid Guno Castelen, die ook deel uitmaakt van de commissie, vond dat Vishnudatt zaken niet moest verdraaien. Castelen verbleef met enkele andere leden van de coalitie in Nederland en Zwitserland toen Weg naar Zee door de springvloed werd getroffen. De convocatie was volgens hem voor de dag waarop hij terug zou moeten reizen naar Suriname.

Vishnudatt deelde mee dat er nog een vervolgoverleg van de commissie zal komen met de ministers van OW, Landbouw, Veeteelt en Visserij en Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Hij hoopt wel dat de leden van de oppositie dan wel aanwezig zullen zijn.

Vishnudatt (NDP) vindt kritiek oppositie op regeerbeleid 'onoprecht en immoreel'

NDP-parlementslid wijst op overname beleid en schuldenlast van regering-Venetiaan

'Bouterse haalt met zijn charismatische, creatieve en pragmatische aanpak hoog rendement'


NDP-Assembleelid Theo Vishnudatt zegt vandaag, dinsdag 3 maart 2015, in het Dagblad Suriname dat hij de kritiek van de oppositie op het regeerbeleid van de huidige regering onoprecht en immoreel vindt. Als hij de begincondities van de machtsovername door deze regeercoalitie in ogenschouw neemt, constateert hij dat die verre van ideaal waren. 

Los van de geërfde schuldenlast van zo'n Srd 1 miljard, had Billiton volgens de parlementariër te kennen gegeven haar werkzaamheden in Suriname te zullen beëindigen en was de ontwikkelingshulp vanuit Den Haag opgedroogd.

De NDP’er stelt, dat het electoraat vertrouwen heeft gesteld in president Desi Bouterse. ‘De historie laat zien dat hij de potentie heeft om met zijn charismatische, creatieve en pragmatische aanpak een hoog rendement te halen uit ontwikkelingsactiviteiten en met mede-participatie van het volk.

De minpunten van de vorige regering waren volgens hem bekend bij het volk in 2010, waardoor zij de tot dan zittende regering had afgewezen en het regeermandaat gaf aan de huidige president.

Vishnudatt stelt ook, dat in tegenstelling tot wat anderen zeggen, de huidige regering het vertrouwen van het volk niet heeft beschaamd. Ook niet toen gaandeweg de rit de inkomsten voor de Staat verder afnamen door het kelderen van prijzen op de wereldmarkt van grondstoffen, waaronder aardolie en goud.

‘De regering heeft toch met de schaarse middelen haar voorgenomen sociaaleconomisch en monetair beleid succesvol kunnen voortzetten. In plaats dat de oppositie de regering een compliment geeft, zoals grote delen van de samenleving dat wel doen, blijft de oppositie met vuil smijten en tracht zij met valse informatie de samenleving misleiden’, aldus de parlementariër.

De oppositie kan volgens hem het succes van deze regering, ondanks de financiële tegenvallers, niet verteren. ‘Is hier sprake van afgunst? Want daar begint het op te lijken. Of is die hele heisa meer een afleidingstactiek om het verborgen ontzag voor de regeringsleider te camoufleren? Time will tell’, aldus Vishnudatt. ‘Overigens hebben wij met veel grootspraak en arrogantie de valse start van het oppositioneel collectief gehad, met als attractie de eerste collectieve misleiding van de samenleving. Het zijn namelijk zes partijen die formeel deelnemen aan de bundeling en niet zeven zoals de naamgeving suggereert.’ 

Vishnudatt concludeert, dat naar aanleiding van de haar toebedeelde posities op de De Nationale Assemblee-lijst de Pertjajah Luhur (PL) in het meest gunstige scenario de honderd procent groei niet haalt. Ook het aanwijzen van een presidentskandidaat per deelnemende partij is volgens hem een onbeschaamde en ongeëvenaarde misleiding van de eigen achterban. 'Houdt u schrap, er komen nog meer attracties’, aldus de parlementariër.

Brandweer te laat bij brandende auto's, omdat gewacht werd op meeliftende persfotograaf

Uitgebrand, omdat brandweer wachtte op een persfotograaf.....
Brandweer- commandant Waal onderzoekt kwestie meerijdende fotograaf


De eigenaar van een pand en buurtbewoners van de Hendrikstraat te Uitvlugt in Paramaribo stonden even raar te kijken toen zij gisternacht een fotograaf met een opschrift van een mediabedrijf uit de bluswagen van de brandweer zagen stappen. Op het adres stonden twee auto's die in een garage waren geparkeerd in brand, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 3 maart 2015.

Men belde omstreeks 02.07 uur de brandweer. Toen een van de bewoners merkte, dat er al half uur voorbij was zonder enig spoor van de brandweer, werd de politie gebeld.

Volgens de eigenaar van het terrein was het intussen al 2.38 uur. In de garage stonden volgens hemr vijf voertuigen. Men kon drie wagens veilig uit de garage verwijderen, maar twee voertuigen zijn geheel verwoest door de brand.

Naar het schijnt, aldus de krant, heeft de brandweer al die tijd op een fotograaf zitten wachten, met de desastreuze gevolgen voor de in brand zijnde voertuigen. Gezien de afstand van de brandweerpost en de brandlocatie had men,volgens het Dagblad Suriname, binnen een kwartier ter plekke kunnen zijn.

Hoofdcommandant van het Korps Brandweer Suriname Cecil Waal zegt niet op de hoogte hiervan te zijn. Hij gaat een en ander natrekken en de politie vragen om de zaak verder te onderzoeken.

Koers Amerikaanse dollar keldert

Daling koers gevolg interventiemaatregelen Centrale Bank


De Amerikaanse dollar is met bijna 6 procent in prijs gedaald naar Srd 3.65. Dit is het directe resultaat van de interventies van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op de valutamarkt, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 3 maart 2015.

'Wij verwachten dat de koers op de zwarte markt in de komende dagen zelfs naar Srd 3.50 per Amerikaanse dollar zal dalen', aldus Remi Bailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders.

De CBvS kwam in februari met drie maatregelen om de illegale handel in valuta de pas af te snijden. Als eerste kon de burger een beperkt bedrag, maximaal 300 aan Amerikaanse dollars en euro's, rechtstreeks op het hoofdkantoor van de CBvS kopen tegen de officiële koers. Deze dienstverlening is inmiddels uitgebreid naar de grensplaatsen Nickerie en Albina en de cambio's zijn erbij betrokken om onder stringente voorwaarden mee te doen aan het rechtstreeks handelen van de CBvS op de markt.

De tweede maatregel van de Moederbank was het volledig vrijgeven van de eurokoers. Deze wordt nu dagelijks bepaald door de banken. Het doel is om de euro aantrekkelijker te maken om zo de druk op de Amerikaanse dollar te verminderen.

De derde maatregel heeft vooralsnog het grootste effect gehad op de valutamarkt. Handelaren mogen sinds gisteren met Srd's betalen voor goederen van levensonderhoud en productiemiddelen uit China. Bailal blijft kritisch, ondanks de daling van de dollarkoers: 'Iedereen moet nu een bijdrage leveren om de koersen onder controle te houden, ook de overheid moet extra letten op haar uitgaven.'

Asabina (BEP): 'Wijziging wet Loterijbelasting laat organisatoren illegale loterijen en kansspelen buiten schot'

Minister van Financiën: 'Integrale aanpak casino- en loterijwezen noodzakelijk'


De regering gaat niet voorbij aan zorgen in de samenleving en het parlement over het casino- en loterijwezen. Een integrale aanpak is zoals bepleit noodzakelijk, zegt minister van Financiën, Andy Rusland, vandaag, dinsdag 3 maart 2015, in de Ware Tijd. De wijziging van de wet Loterijbelasting is speciaal bedoeld om te garanderen dat de fiscus altijd zijn deel krijgt wanneer legale gok- en loterijactiviteiten zijn gehouden. 

Het BEP-Assembleelid Ronny Asabina - die werkzaam is bij de Belastingdienst -  vindt, dat de wetswijziging haar doel voorbijschiet. Zoals die er nu uit ziet, blijven organisatoren van illegale loterijen en kansspelen buiten schot. Alleen op vergunninghouders is de wet namelijk van toepassing. Dit vindt Asabina 'onrechtvaardig en ondoelmatig'.

De wetswijziging moet volgens minister Rusland ertoe leiden, dat de Belastingdienst altijd achteraf de verschuldigde belastingen kan innen. Dit zorgt ervoor, dat concurrentievervalsing wordt tegengegaan en alle organisatoren van kansspelen aangeslagen kunnen worden. De aanpassing is gericht op het efficiënter maken van de belastinginning in de branche.

'Het gaat niet om een verhoging. Elke organisatie zal het rechtmatige deel dat ze moet afdragen aan de Belastingen moeten afdragen. Het zij nu, het zij over twee maanden, het zij over zes maanden', zei de bewindsman gisteren in De Nationale Assemblee.

Minister Plasterk: Curaçao moet zelf banden tussen bestuur en goksector onderzoeken

'Toezicht op casino's en loterijen is autonome aangelegenheid Curaçao'


Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft antwoord gegeven op vragen van het Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) over de nauwe banden op Curaçao tussen het bestuur en de (illegale) gokindustrie. Via een brief laat hij weten dat Curaçao dit zelf moet onderzoeken, aldus bericht de lokale nieuwswebsite Versgeperst.com vandaag, dinsdag 3 maart 2015.
 
Plasterk gaat in zijn beantwoording niet inhoudelijk in op vragen over de omzet in de gokindustrie en dat deze hoger zou zijn dan de hele toeristensector. Ook gaf hij geen antwoord op vragen over het ‘slecht functioneren’ van de Gaming Control Board en Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) en de kritiek die Helmin Wiels voor zijn dood uitte over de gokindustrie.

'Toezicht op casino’s en loterijen is een autonome aangelegenheid van het Land Curaçao. Dit geldt tevens voor de rechtshandhaving in bredere zin. Het is derhalve aan het Openbaar Ministerie van Curaçao om mogelijke verdenkingen van witwassen nader te onderzoeken', aldus Plasterk.

De minister maakt in zijn brief wel duidelijk, dat er in 2014 een onderzoek is gestart naar de aanpak van financieel-economische criminaliteit. 'Het Duradero-project beoogt te komen tot een duurzame uitbreiding en versterking van de handhavingscapaciteit op Curaçao ten behoeve van de aanpak van financieel-economische criminaliteit.'

De landen van het Caribische deel van het Koninkrijk gaan daarnaast een plan opstellen om de rechtshandhaving te versterken.


FFDK (Curaçao) hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor schuld elektraverbruik

Aqualectra neemt advocaat in arm om ruim 640.000 gulden te innen bij FFDK


Het bestuur van de Fundashon Fasilidatnan Deportivo Kòrsou (FFDK) op Curaçao, waar SDK - Sentro Deportivo Korsou - onder valt, is door het nutsbedrijf Aqualectra hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor een schuld inzake elektraverbruik van ruim 600.000 gulden. Dat blijkt uit een brief van 20 februari 2015 aan FFDK-voorzitter Edler Gregory de Castro, van Advocatenpraktijk mr. Ornelio Martina nv die Aqualectra vertegenwoordigt. 

Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, dinsdag 3 maart 2015, over een kopie van die brief te beschikken.

In de brief geeft het advocatenkantoor te kennen te zijn benaderd door Aqualectra Distribution teneinde de noodzakelijke juridische stappen te ondernemen om te bewerkstelligen dat Fundashon Fasilidatnan Deportivo Kòrsou de openstaande vordering voldoet. 'Deze vordering houdt verband met door cliënt geleverde utiliteitsvoorzieningen (stroom- en/of waterverbruik). De openstaande schuld is thans 643.093,51 gulden, waarvoor u bij dezen ingevolge art. 2:14 lid 4 BW hoofdelijk aansprakelijk wordt gesteld', zo staat in de brief aan De Castro.

Het advocatenkantoor stelt dat Aqualectra FFDK reeds verzocht heeft het door haar verschuldigde bedrag te voldoen, ‘echter zonder enig resultaat’. 'U bent eerder genoemd bedrag dan ook verschuldigd, thans verhoogd met 15 procent incassokosten (inclusief 6 procent omzetbelasting over de incassokosten) en de overeengekomen rente ad 10 procent per jaar vanaf 25 februari 2015, derhalve tot het totaalbedrag van 745.345,38 gulden', aldus de advocatenpraktijk die verder aangeeft het bestuur vijf dagen na dagtekening de tijd te geven om het verschuldigde bedrag te voldoen. 'Bij het in gebreke blijven hiervan zal tot gerechtelijke invordering worden overgegaan en wordt dit bedrag dan verhoogd met deurwaarderskosten, kosten van het rechtsgeding, overeengekomen rente en advocaatkosten.'

De financiële problemen waarin SDK verkeert, zijn niet onbekend. Vorig jaar werd al bekend dat de stichting moeite heeft met het betalen van schuldenm omdat de regering het bedrag dat maandelijks aan subsidie moest worden uitgekeerd, steeds te laat overmaakte. Inmiddels krijgt de stichting sinds 1 januari van dit jaar helemaal geen subsidie meer.

Eerder heeft FFDK een voorstel gedaan aan de regering om de openstaande schulden bij liquidatie te verrekenen met de waarde van circa 6 miljoen gulden die de gebouwen in eigendom van de stichting vertegenwoordigen. De regering wil echter bij overname geen schulden overnemen. Het kabinet is van mening dat het bestuur van FFDK daarvoor aansprakelijk is.

Advocaat van FFDK Michael Bonapart laat weten dat een rechter nu moet oordelen of dit daadwerkelijk het geval is. 'Als er sprake zou zijn van grof en opzettelijk mismanagement, dan zegt de wet dat de rechter de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk kan stellen voor de schulden', aldus de raadsman, die vervolgens aangeeft een rechtszaak nu niet meer uit te sluiten. 'Hebben de bestuursleden van SDK dermate onoordeelkundig gehandeld dat aan hen deze straf moet worden opgelegd? Volgens mijn cliënt niet, maar volgens de regering wel. Daar kan alleen het gerecht over oordelen.'

Dagblad Suriname: Dienstauto's Nationaal Archief defect in garage terwijl geklaagd wordt over gebrek aan voertuigen...

Een auto al maanden met lekke band thuis bij werknemer 

Twee wagens defect in garage op NAS-terrein: geen geld voor reparatie


De redactie van het Dagblad Suriname werd getipt, dat een dienstvoertuig van het Nationaal Archief Suriname (NAS) al maanden met een lekke band thuis in de privé-garage van een afdelingschef staat. Het voertuig, een Toyota Allion, is door de leiding van het archief al jaren aan de desbetreffende afdelingschef afgegeven, terwijl het instituut klaagt over het gebrek aan voertuigen, aldus de krant vandaag, dinsdag 3 maart 2015.

Dit, volgens het Dagblad Suriname, 'bevoorrecht' diensthoofd weigert volgens de tipgever de auto, ook al is zij met verlof, na werktijd, dus na drie uur 's middags, achter te laten. Momenteel staan ook twee dienstauto’s defect in de garage op het NAS-terrein (een zwarte Toyota Ipsum en een grijs Nissan busje, dat aan het onderhoofd toebehoorde). Beide auto’s werden overigens, volgens de tipgever, ook voor privé doeleinden ingezet.

De dienstvoertuigen worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken ter beschikking gesteld. Hoe de dienstauto’s moeten worden ingezet, is een aangelegenheid van het NAS zelf. Het hoofd van het onderdirectoraat Algemeen Beheer van het ministerie laat weten, dat zij van deze situatie niet op de hoogte is en dat het NAS in beginsel hieromtrent het woord zou moeten voeren.

Rita Tjien Fooh, directeur NAS, bevestigt dat de Toyota Ipsum defect is. ‘Vanwege een tekort aan financiële middelen kan het ministerie het voertuig niet repareren. Het Nissan busje is al afgeschreven. Beiden voertuigen staan daarom in de garage. De Allion staat thuis bij een medewerker. Een band en de reserve band moeten gemaakt worden. Als ik het hiernaar toe moet slepen, dan moet ik ook betalen.’
 
Het overheidsbeleid is, aldus de krant, dat ambtenaren die geen onregelmatige werktijden hebben, hun dienstvoertuigen na drie uur ‘s middags op het ministerie moeten achterlaten. Slechts medewerkers die ten behoeve van de dienst ook buiten de reguliere werktijden mobiel moeten zijn, mogen het dienstvoertuig 1 maal 24 uur ter beschikking hebben.

Dienstvoertuigen van Binnenlandse Zaken blijken geen GPS te hebben, waardoor niet alle bewegingen gevolgd kunnen worden. Er is bovendien geen controlesysteem opgezet bij het verstrekken van brandstof, zo schrijft de krant.

Het personeel moet werkzaamheden met eigen voertuigen verrichten en de irritaties daaromtrent liegen er niet om. Het probleem met de eerst genoemde Allion is zo eenvoudig, dat de vraag rijst waarom een band niet gekocht kan worden. Het diensthoofd aan wie het voertuig was gegeven, gebruikt nu haar eigen auto, omdat zij ook weigert een band te kopen.

De onderdirecteur Algemeen Beheer van het ministerie laat weten, dat de reparatie van de dienstvoertuigen een aangelegenheid van de afdeling is, maar zegt dat men wel eerst van de zaken op de hoogte moet zijn. Tjien Fooh beweert, dat het ministerie op de hoogte is gesteld van het uitvallen van alle dienstvoertuigen.

‘Ik kon het geld voorschieten, maar als ik niet weet of ik het geld terugkrijg, kan ik dat niet doen. Dit alles heeft met het tekort aan financiële middelen te maken. Als ik de zekerheid had dat ik mijn geld terug zou krijgen, dan had ik het voorgeschoten. Dit is bekend bij het ministerie, dus wachten wij rustig af’, aldus Tjien Fooh.

RKBO wil in al haar scholen computeronderwijs

Stichting Blaka Rosoe overhandigt RKBO 50 laptops


Het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) streeft naar computeronderwijs in al haar scholen. Daarom wordt op alle RKBO-scholen en die beschikken over elektriciteit een ICT-lokaal ingericht. Hiermee wordt het computerbeleid van de overheid ondersteund. 

Scholen krijgen via de Staat computers, maar het RKBO gaat ook zelf op zoek naar computers via donaties, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 3 maart 2015.

De directeur van het RKBO, Ricardo Kenswil, wil dat alle schoolleiders een computer of laptop hebben om hun administratie digitaal te verwerken.

Tegen die achtergrond heeft Henk Rutter van de Stichting Blaka Rosoe, gevestigd in Hilversum (Nederland), gisteren aan Kenswil vijftig laptops overgedragen. Hiermee is een verzoekm dat hij vorig jaar heeft gedaan, ingewilligd. De schenking heeft een waarde van 10.000 euro. De laptops worden deze week gedistribueerd onder muziekleraren en schoolleiders.


Geen vergoeding van Staat voor door springvloed getroffen landbouwers Weg naar Zee

Teleurstelling onder boeren

'Vruchtbomen en groente sterven uit door verzilting bodem'


De landbouwers van Weg naar Zee van wie aanplant donderdagavond 19 februari werd getroffen door een springvloed en daardoor ook door zeewater, krijgen geen financiële vergoeding van de Staat. Dit werd hen afgelopen vrijdag op een bijeenkomst meegedeeld door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 3 maart 2015.

Ramon Bajnath, voorzitter van het lokale landbouwerscomité, reageert teleurgesteld. 'De mensen hebben heel veel verlies geleden. Hun vruchtbomen en groente sterven uit door verzilting van de bodem.'

Er is van de schade geen totaal overzicht.

Landbouwer Soerinderpersad Ganpat zegt, dat hij in elk geval een omzet van minimaal tienduizend Surinaamse dollar is misgelopen. 'Ik ben niet tevreden met een zak ureum en zaad ter waarde van honderd Surinaamse dollar. Dat evenaart het verlies niet, maar we moeten doorgaan', aldus Ganpat. Voor hem is het belangrijker dat er een duurzame dijk komt.

Ramon Bajnath zegt, dat ook elektrische apparaten, meubels, hydrofoors en machines van ruim 150 gezinnen zijn beschadigd door het zoute water. 'Ook zij verwachten een vergoeding, want de apparaten kunnen niet meer gerepareerd worden.'

Noodtoestand uitgeroepen in westelijk deel Brazilië

Ruim 50.000 mensen verlaten woningen vanwege overstromingen

(Bron foto's: Raimundo Pacco, Facebook)

In het uiterste westen van Brazilië is de noodtoestand uitgeroepen. Zo'n 50.000 mensen hebben hun huis verlaten vanwege overstromingen. Wijken van de stad Rio Branco aan de rivier de Acre staan onder water, aldus berichten diverse Braziliaanse en internationale media vandaag, dinsdag 3 maart 2015.

Er is geen elektriciteit en scholen en overheidsgebouwen zijn gesloten.

Sommige inwoners zijn in hun huis gebleven ondanks het stijgende water. 'We verlaten ons huis niet zo maar', zegt een bewoner. 'Pas als het water tot het dak komt, gaan we weg.'

Vanwege de verhoogde waterstand, werden ten minste 5.836 mensen geëvacueerd uit hun huizen en gehuisvest in vier centra, in het gemeentehuis, in sportfaciliteiten, educatieve centra en het expositiecentrum, aldus bericht de nieuwswebsite SIC Noticias.

Het aantal mensen getroffen dat door de overstromingen in Rio Branco is getroffen bedraagt 50.000 duizend en ten minste 14.000 huizen zijn overstroomd in 38 districten en 21 gemeenschappen, binnen de gemeentelijke grenzen van de hoofdstad.


Het stadsbestuur van Rio Branco, een stad met 308.000 inwoners, heeft de twee bruggen over de Acre voor al het verkeer afgesloten.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

(Red. De Surinaamse Krant/SIC Noticias)

Starnieuws: Zes partijen teken intentieverklaring voor samenwerking

Weer een politiek blok maakt zich op voor verkiezingsstrijd


Volgens Starnieuws tekenen vandaag, dinsdag 3 maart 2015, zes politieke partijen een intentieverklaring om gezamenlijk de verkiezing in te gaan. Het zou gaan om De Nieuwe Leeuw, Nieuw Suriname onder leiding van John Nasibdar, de Nationale Ontwikkelingspartij, de Progressieve Politieke Partij, de Democratische Unie Suriname en de Ontwikkeling door Eenheid.

Deze politieke partijen zullen als een blok de verkiezingen ingaan. De mogelijkheid bestaat dat er nog enkele politieke organisaties erbij komen. Dharm Mungra, voorzitter van De Nieuwe Leeuw, wil niet vooruit lopen op de intentieverklaring die later vandaag wordt getekend.

De Nieuwe Leeuw heeft in een verklaring gesteld, dat niet in zee zal worden gegaan met de ABOP. De partij van Ronnie Brunswijk werkt ook aan een blok. Er is al een intentieverklaring met de KTPI van Willy Soemita en de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO), met Waldi Nain als voorzitter. De Assembleeleden Harish Monorath en Premdew Lachman (Nieuw Suriname) maken ook deel uit van dit blok.

Brunswijk heeft ook belangstelling voor samenwerking met DOE, die echter eerder al heeft besloten om alleen de verkiezing in te gaan. Het congres van DOE komt in maart bijeen, dan zal deze kwestie ook aan de orde komen.

Jurist Essed: 'Krijgsraad brengt zichzelf in 8 decemberproces in drijfzand'

Jaar uitstel behandeling zaak Ritfeld is 'treurige beslissing'


De Krijgsraad heeft zichzelf en het 8 decemberstrafproces in drijfzand gebracht. Hugo Essed, een van de gemachtigden van de nabestaanden, hoopt dat de Krijgsraad niet verder wegzakt in het drijfzand. Hij zegt vandaag, dinsdag 3 maart 2015, op Starnieuws het een treurige beslissing te vinden, dat de behandeling van de strafzaak tegen verdachte Edgar Ritfeld een jaar is geschorst. Het hele proces is tot stilstand gebracht.

De Krijgsraad, met als president Cynthia Valstein-Montnor en de leden Mike Cooper en Carlos Li Fo Sjoe, heeft gisteren besloten dat meegegaan wordt met de auditeur-militair Roy Elgin. Hij had een maand geleden voorgesteld om de zaak met een jaar op te schorten, aangezien de rechtsvraag of er sprake is van inmenging in het rechtsproces met de aanname van de gewijzigde Amnestiewet door De Nationale Assemblee, niet is beantwoord.

Essed vindt dat de Krijgsraad verantwoordelijk gesteld moet worden voor de situatie. In 2012 besloot de Krijgsraad de vervolging van de verdachten te schorsen. Nu is de behandeling van de zaak Ritfeld geschorst, terwijl het Hof van Justitie het vonnis van mei 2012 heeft vernietigd. De Krijgsraad is bevolen om de behandeling van dit proces met voortvarendheid aan te pakken. Ritfeld was de enige die beroep had aangetekend tegen het vonnis. Essed vindt dat een onafhankelijke rechterlijke macht zich niet verschuilt achter beslissingen van de wetgevende en uitvoerende macht. De eigen verantwoordelijkheid is terzijde geschoven door de vervolging te schorsen na de aanname van de Amnestiewet.

Tijdens de behandeling van alle zaken tegen de verdachten is steeds aan de orde geweest, dat de tenlastelegging van moord en uitlokking van moord op en rond 8 december 1982 in samenhang met elkaar moet worden gezien. 'Dit hebben wij als gemachtigde van de nabestaanden ook steeds gezegd. Wij hebben er ook op gewezen dat de zaken met elkaar verband houden. Nu wordt dit argument gebruikt om de behandeling van de zaak Ritfeld te schorsen', aldus Essed.

De advocaat vindt, dat de Krijgsraad de zelf opgelegde schorsing te allen tijde kan opheffen, maar dat de wil hiertoe ontbreekt.

De nabestaanden hebben zich eerder al gewend tot de Inter-Amerikaanse Commissie van de Rechten van de Mens in Costa Rica inzake het vonnis van de Krijgsraad. Door het besluit van de Krijgsraad het hele proces nu met een jaar op te schorten, wordt de zaak van de nabestaanden bij de OAS-commissie (Organisatie van Amerikaanse Staten) versterkt. In Suriname blijkt een voortvarende berechting in deze zaak niet mogelijk te zijn.