vrijdag 6 maart 2015

Politie Curaçao maakt identiteit bekend dodelijk slachtoffer overval op geldloper op Hato

(Bron foto: NOS/ANP)
Dodelijk slachtoffer overal is bewaker Zhadiro Zevenhuizen

Zes gewapende overvallers maken grote hoeveelheid goudstaven buit


De politie op Curaçao heeft vanavond, vrijdag 6 maart 2015, de identiteit bekendgemaakt van de man die is omgekomen bij de overval op een geldloper op luchthaven Hato. Het gaat om Zhadiro Zevenhuizen geboren op Curaçao op 22 augustus 1978. Zevenhuizen was werkzaam als bewaker in de Hato Free Zone. 

Vanochtend om half elf lokale tijd werden hij en een collega benaderd door zes gewapende mannen die meerdere schoten losten, aldus de lokale nieuwswebsite Versgeperst.com.

Zevenhuizen werd hierbij fataal geraakt. De andere bewaker raakte gewond en werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De gemaskerde overvallers wisten een grote hoeveelheid goudstaven buit te maken. Daarna sloegen ze op de vlucht. De politie is bezig met een onderzoek.

De politie is op zoek naar mensen die meer informatie hebben over deze zaak. Mocht u meer weten of iets hebben gezien, neem dan contact op met het Atrako-team van de politie via telefoonnummer 8666140, 8666192 of 8666109. Dit kan ook anoniem via telefoonnummer 108.

Amigoe: Ministerie van VVRP ligt volgens 'ingewijden' plat

Lopende zaken zijn geheel vastgelopen door wegvallen politieke verantwoordelijkheid

Politieke strubbelingen binnen PNP leiden tot zorg onder ambtenaren VVRP


Sinds de interne politieke strubbelingen binnen de coalitiepartij PNP de kop opstaken, waarvan minister Earl Balborda het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) aanstuurt, ligt het ministerie volgens ingewijden plat. Dat bericht althans de Amigoe vanmiddag, vrijdag 6 maart 2015.

Er heerst bezorgdheid onder de ambtenaren en een grote hoeveelheid lopende zaken die de nodige prioriteit verdient, en die al door een gebrek aan mankracht vertraagd werd afgewikkeld, ‘nu geheel is vastgelopen door het wegvallen van de politieke verantwoordelijkheid’.

Het ministerie, dat met in totaal 297 werknemers bezet dient te zijn, draait op 217 man ‘op papier’. Het voornoemde aantal mensen is dan ook lager. Zo is volgens ingewijden de uitwerking op de moraal van de VVRP-werknemers, na de escalatie van de politieke strubbelingen binnen PNP vanaf begin deze week, ook duidelijk meetbaar geweest.

Verder heerst er onduidelijkheid omtrent de toekomst van een aantal via ministeriële beschikking aangestelde interim-directeuren, die bij verschillende uitvoeringsorganisaties van het ministerie tijdelijk beschikbaar zijn gesteld.

Behalve dat er reeds langere tijd vragen worden gesteld over het functioneren van de interim-directeur van de uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP), zijn er ook steeds meer vragen over de functie van Perry Gumbs, oom van minister Balborda, gerezen.

Gumbs kreeg als vertrouwenspersoon van de minister binnen het ministerie verschillende consultancy-opdrachten, hij vervulde een bemiddelende rol tussen het ministerie en projectontwikkelaars en kreeg ook een trekkersrol toebedeeld binnen de uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (OW), van onder andere het miljoenenproject ‘De Inhaalslag’.
Dit project behelst een grootschalige aanpak en vernieuwing van de Curaçaose wegen. Met name de ‘hoge bedragen’ die door Gumbs gedeclareerd zouden zijn, de laatste declaratie zou een bedrag van boven de 100.000 gulden betreffen en daarvoor zou een bedrag van ongeveer 80.000 gulden zijn gedeclareerd, roepen vragen op.

Minister Balborda heeft in zijn brief gericht aan het PNP-bestuur omtrent zijn oom en de terreinuitgifte de ‘insinuaties die aan de hand daarvan zijn gedaan’ van de hand gewezen door te stellen dat hij in de kwestie extern advies heeft opgevraagd en dat er aan de handelwijze ‘niets mis werd bevonden’.

Landhuis Bever te Pos Kabai op Curaçao staat in de steigers

Monument was verlaten en verwaarloosd

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

Bij Landhuis Bever langs de Schottegatweg Oost te Pos Kabai op Curaçao wordt hard gewerkt. Het historische gebouw wordt onder aanvoering van Henk Langenfeld gerestaureerd door aannemer Bouwbedrijf Willemstad Curaçao (BWC), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 6 maart 2015.

Alles wat vervangen moet worden, wordt vernieuwd. Het landhuis is eigendom van de bekende Curaçaose ondernemer Fernando da Costa Gomez.

Hoewel er nog geen bestemming is voor Bever als de renovatie achter de rug is, wordt over het algemeen verheugd gereageerd op de aanvang van de herstelwerkzaamheden. Lange tijd lag het monument er verlaten en verwaarloosd bij.

Het gebouw is mede bijzonder, omdat zich op het terrein twee oude graven bevinden.

Twee NAC-aanvallers opgeroepen voor nationaal elftal Curaçao

Zschusschen (links) en Fernandez. (Bron foto: Maurice van Steen)
Ook aan Deense Viborg verhuurde NAC-speler Hooi speelt voor Curaçao

Hooi: 'Het is een mooi project en een gooi naar het WK'


De NAC-aanvallers Guyon Fernandez en Felitciano Zschusschen zijn opgeroepen voor het nationale elftal van Curaçao. Het Caribische eiland speelt op 27 en 31 maart een tweeluik tegen Montserrat in de eerste voorronde van de kwalificatiereeks van de Midden-Amerikaanse zone voor het WK 2018 in Rusland.Dat bericht vandaag, vrijdag 6 maart 2015, de regionale krant De Gelderlander.

Ook Elson Hooi behoort tot de 30-koppige selectie, de vleugelaanvaller die door NAC tot het einde van dit seizoen verhuurd is aan het Deense Viborg.

Voormalig Nederlands international Patrick Kluivert werd gisteren op het eiland gepresenteerd als adviseur van Curaçao, die verder ook spelers als Vurnon Anita (Newcastle United), Leandro Bacuna (Aston Villa), Daryl Lachman en Cuco Martina (beiden FC Twente) opriep.

Hooi: 'Patrick is doorslaggevend geweest in mijn keuze om voor Curacao te gaan spelen, omdat hij iemand is die spelers beter kan maken. Het is een mooi project waarin we een gooi willen doen naar het WK.'

Ook Zschusschen beschouwt de interlands met Curacao als een mooie kans. 'Het kwam onverwachts, maar het is mooi om voor mijn vaderland te spelen. Zeker met Kluivert als coach.'

​Minder blij is NAC-trainer Robert Maaskant. Hij zal Fernandez en Zschusschen tenminste een week moeten missen en misschien wel langer. De heenwedstrijd is op 27 maart in Willemstad, de hoofdstad van Curacao. 31 Maart spelen de twee de return op Montserrat, terwijl 4 april de uitwedstrijd tegen Heerenveen op het programma staat.

'Ik ben hier niet gelukkig mee, maar ik kan ze niet tegenhouden. Dat kan ook helemaal niet volgens de FIFA-regels. Als club zijn wij verplicht de spelers af te staan voor interlandwedstrijden.'

UPDATE: Dode bij gewelddadige overval op luchthaven Hato Curaçao

(Bron foto: NOS/ANP)
Geldloper Amerikaans bedrijf zou zijn neergeschoten

Onduidelijkheid over aantal overvallers dat het had gemunt op goudstaven: 4, 6 of zeker 10...


Op luchthaven Hato op Curaçao heeft vandaag, vrijdag 6 maart 2015, een gewelddadige overal plaatsgevonden bij Cupremeco Metals.

Ook zouden meerdere mensen gewond zijn geraakt. Politiewoordvoerder Imro Zwerwer van het Korps Politie Curaçao heeft bevestigd dat er een dode is gevallen.

Paradise FM weet te melden, dat een geldloper van een Amerikaanse bedrijf het slachtoffer is van een overval op luchthaven Hato. Zeker tien mannen overvielen de man van Pan American aan het eind van de ochtend, aldus Paradise FM.

De overvallers waren uit op goudstaven die hij bij zich had. Twee andere bewakers van het goudtransport zijn gewond geraakt.

Volgens de Telegraaf in Nederland ging het om vier gemaskerde overvallers.....

In juli vorig jaar werden bij een schietpartij op de Curaçaose luchthaven twee mensen dodelijk getroffen en raakten zeven anderen gewond. Daarna is er een strenge controle op de aanwezigheid van wapens afgekondigd op en rond de luchthaven.

Op het eiland is in de media na de overval van vandaag verbaasd gereageerd dat er toch vier personen gewapend op de landingsbaan konden komen.

De Amigoe bericht dat, aldus de politie, de overval zou zijn gepleegd door een zestal gewapende en gemaskerde mannen in camouflagepakken.

Verschillende bronnen melden, dat de wagen van het geldtransportbedrijf, die goudstaven zou vervoeren, het doelwit zou zijn geweest. Voor zover bekend zijn er ook twee gewonden. Een tweede bewaker die ernstig gewond is geraakt en een derde persoon, naar verluidt een zakenman die ter plekke was.

Na het vuurgevecht zouden de zwaar bewapende mannen het gebied ontvlucht zijn.

Politie Brokopondo verwijdert illegale goudzoekers uit concessiegebied IAmGold

Onbekend aantal goudzoekers gearresteerd

Inbeslaggenomen machines terug naar eigenaar na betaling 'fikse' boete


De politie van Brokopondo is al enkele dagen bezig met het verwijderen van 'ongewenste personen' uit het concessiegebied van de Canadese goudmijnmultinatonal IAmGold, eigenaar van de Rosebel-goudmijn. 

Diverse goudzoekers zijn aangehouden en de machines zijn in beslag genomen waarmee gewerkt werd op de concessie. Zo zijn een graafmachine en ander zwaar materieel in beslag genomen, aldus de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 6 maart 2015, in een persbericht.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is besloten de machines terug te geven aan de eigenaar, maar niet alvorens hij een 'fikse boete heeft betaald in Surinaamse dollars. Hoe hoog die boete is wordt door het korps niet vermeld.

Het bericht laat in het midden waar de goudzoekers zijn verwijderd. Al enige tijd waren enkele honderden goudzoekers actief in de zogenoemde Roma-goudput van IAmGold, maar verwijdering van die illegalen liet op zich wachten, tot groot ongenoegen van de Canadezen.

(De Surinaamse Krant)

Twee uit Jeugdinrichting Curaçao ontsnapte 15-jarige knapen opgepakt

16-Jarig ontvlucht meisje nog spoorloos


De jongens die afgelopen zondag uit het JJIC (Justitiële Jeugdinrichting Curaçao, het voormalige GOG) waren ontsnapt, zijn vandaag, vrijdag 6 maart 2015, rond het middaguur uur aangehouden. Dat bericht de lokale nieuwswebsite Versgeperst.com.

De vijftienjarige Anderhier Carmelia en de vijftienjarige Jefferson Winklaar hielden zich schuil in een woning aan de Cocolodeweg.

Het tweetal is weer ondergebracht in de inrichting.

De zus van Anderhier, de zestienjarige Selsa Carmelia, wist afgelopen maandag te ontsnappen. Van haar ontbreekt tot nu toe ieder spoor.

CAH-directeur Adriaens in Staten Curaçao voor vergadering met Centrale Commissie over functioneren CAH

Directeur Curaçao Airport Holding: Politieke redenen achter niet verlengen contract


De directeur van de Curaçao Airport Holding (CAH), Maurice Adriaens, zal komende maandag in de Staten zijn voor een vergadering met de Centrale Commissie. Dat heeft het parlement gisteren laten weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 6 maart 2015.

In februari maakte minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling (PAIS) bekend, dat het contract van de CAH-directeur niet zou worden verlengd. Hierna ontstond een waar gevecht in de media tussen de partij waar Palm lid van is en Adriaens, aldus de krant.

Volgens PAIS functioneert de directeur van de holding niet zoals het hoort en zou hij niet genoeg hebben gedaan om de gestelde doelen voor de luchthaven te bereiken. Aan de andere kant zou de CAH te veel tijd en geld besteden aan het ontwikkelen van het Airport City-concept zonder dat dit vruchten afwerpt. Volgens Adriaens zitten er echter politieke redenen achter het niet verlengen van zijn contract.

Verschillende Statenleden, waaronder die van de fracties van PAR en MAN en ook onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, plaatsten vraagtekens bij de actie van de regering en dienden een verzoek in voor zowel een openbare Statenvergadering als een Centrale Commissievergadering over de CAH.

'De directeur van Curaçao Airport Holding heeft in feite aangegeven dat de argumenten van de Economieminister niet op waarheid berusten', zo schreven Leeflang, Armin Konket (PAR) en Hensley Koeiman (MAN) in een brief aan Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS).

Volgens het drietal beïnvloedt hetgeen is gebeurd op negatieve wijze het imago van Adriaens, alsook het imago van het bedrijf en dat van de minister en de regering. Op dezelfde dag dat een verzoek werd ingediend voor een Centrale Commissievergadering met Adriaens, hebben Konket, Koeiman en Leeflang ook een verzoek ingediend voor een Openbare Statenvergadering met minister Palm. Voor deze vergadering is nog geen oproep verschenen.

De Centrale Commissievergadering met Adriaens over het functioneren van CAH wordt maandag 9 maart vanaf negen uur 's morgens gehouden.

OM Curaçao: Onderzoeksteam 'Maximus' arresteert verdachte

Vrouw aangehouden op een adres aan Weg naar FuikHet Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao heeft vanochtend, vrijdag 6 maart 2015, bekendgemaakt dat rond kwart over acht de op Curaçao geboren vrouw A.W. (1986) door het onderzoeksteam 'Maximus' is aangehouden als verdachte in dit onderzoek. 

De aanhouding vond plaats op het adres Weg naar Fuik.

Nu er nog andere onderzoekshandelingen plaatsvinden, kunnen op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan, aldus het OM. Maar, volgens de nieuwswebsite NTR/Caribisch Netwerk zou de verdachte Aiyesha Wilsoe zijn.

In de zaak 'Maximus' gaat het om de opdrachtgevers achter de moord op de politicus Helmin Wiels

Milieuorganisaties en inheemsen tekenen verklaring voor 'South Suriname Conservation Corridor'

Het inheemse Trio-dorp Tepu (Bron foto: Eithne B. Carlin)
Uiterste zuiden Suriname moet beschermd worden tegen houtkap en goudwinning


Een aanzienlijk gebied in het uiterste zuiden van Suriname is tot nu onaangeroerd gebleven door houtkap- en goudwinningsactiviteiten. Maar, de vrees dat ook dit gebied het zal moeten ontgelden, is aanwezig onder de lokale inheemse gemeenschappen, de Trio en Wayana. Daarom werd gisteren de verklaring 'South Suriname Conservation Corridor' getekend om te komen tot verheffing van de plek tot beschermd gebied. Het gaat om een gebied van 72.000 vierkante kilometer. Van de verklaring werd een exemplaar overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons. Dit bericht vandaag, vrijdag 6 maart 2015, de Ware Tijd.

Voorafgaand aan de ondertekening verklaring werd wekenlange overleg gevoerd door vertegenwoordigers van de het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Conservation International Suriname, Amazon Conservation Team en WWF Guianas en de inheemse gemeenschappen in het desbetreffende gebied. Ook de in Ecuador gevestigde organisatie COICA (Coordinadora de las Organizaciones Indígenas de la Cuenca Amazónica) heeft de verklaring ondertekend. Deze organisatie coördineert negen inheemse Amazone-organisaties.

De ondertekening gisteren wordt gezien als een historisch moment, omdat het voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis is, dat de inheemse gemeenschappen in dat gebied in dit kader bij elkaar zijn gekomen.

Directeur John Goedschalk van Conservation International Suriname zei, dat de ondertekening slechts de eerste stap is in het proces. Zolang de bescherming van inheemse gebieden niet wettelijk is vastgelegd, is er nog werk aan de winkel. Aangestipt werd, dat de gemeenschappen die bescherming ook zelf ter hand moeten nemen door samen te werken. Zij zijn ook de spil in de controle en toezicht op de bescherming van het gebied.

Na de ondertekening van de verklaring, in de Hal aan de Grote Combéweg, gingen de ondertekenaars naar de Nationale Assemblee waar zij een exemplaar overhandigden aan de voorzitter. Granman Nwake, kapitein der Wayana, en Granman Ashongo der Trio (Alalapadu), John Goedschalk en namens het WWF Guianas Laurens Gomes overhandigden de verklaring.
De dialogen worden met de regering voortgezet om een eenduidige visie vast te stellen.


'Vroeger dachten we dat er in reservaten geen mensen konden wonen. We denken nu anders over reservaten, mede door alles wat we van de Wayana en Trio hebben geleerd in het proces', aldus Laurens Gomes, Country Manager WWF Guianas. 'We hebben altijd gevochten voor grondenrechten. Maar, nu hebben we een belangrijker besluit namelijk het beschermen van ons gebied: het bos en water', sprak kapitein Pepu van het dorp Amotopo.

Het plan om te komen tot een beschermd gebied is beraamd op ruim 2 miljoen Amerikaanse dollar, dat aangewend zal worden voor projecten in dit kader. Die moeten vervolgens resulteren in versterking van betrokken structuren in de gebieden en aanleg van noodzakelijke voorzieningen die de status van een beschermd gebied vorm geven.

De Amerikaanse krant The Washington Times besteedde op 9 oktober vorig jaar al aandacht aan dit project. The Washington Post besteedt vandaag aandacht aan de ondertekening van de verklaring.

Amazone Partij Suriname streeft naar bescherming en behoud natuur en sociale rechtvaardigheid

(Bron foto: APS, Facebook)
APS neemt aan verkiezingen deel in Paramaribo, Marowijne, Para en Sipaliwini

'Groot deel opbrengsten goud- en houtsector niet terug geïnvesteerd'


De Amazone Partij Suriname (APS) hield gisteren een persconferentie n haar partijcentrum aan de President da Costalaan in Paramaribo, waarin voorzitter Rene Artist zei dat vooral gestreefd zal worden naar behoud en bescherming van de natuur en sociale rechtvaardigheid. De APS doet de komende verkiezingen mee in de districten Paramaribo, Marowijne, Para en Sipaliwini en verwacht minimaal vier zetels, in elk district één, in de wacht te kunnen slepen. Tijdens de persconferentie werd ook de website van de partij geïntroduceerd, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 6 maart 2015.

Artist steldem dat een groot deel van de opbrengsten die uit de goud- en houtsector worden gegenereerd, niet terug wordt geïnvesteerd. 'Er zijn zeker concessies uitgegeven aan mensen die niet in het belang van de binnenlandse gemeenschap werken', aldus Artist.

Hij zei, dat er geen rehabilitatie plaatsvindt binnen deze sectoren. De partij gaat onder andere voor bescherming en behoud van het regenwoud ten behoeve van de komende generaties en de economische ontwikkeling van het land. 'Wij willen geen gebruik van chemicaliën en kwik voor winning van natuurlijke hulpbronnen.' Volgens Artist is het Surinaamse regenwoud 'het hart van het leven', omdat het voor onder andere zuurstof zorgt voor de gehele gemeenschap.

Artist zei verder, dat er op dit moment niet gesproken kan worden over eerlijke en rechtmatige verdeling van de sociale voorzieningen. Hij meent dat een groot deel van de binnenlandse gemeenschap geen rechtmatig aandeel krijgt voor wat de basisvoorzieningen betreft.

'Op een gegeven moment vertrekt deze groep mensen naar de stad om haar rechtmatig deel van de zekerheid te vinden', sprak Artist. Hij is van mening, dat dit kan zorgen voor maatschappelijke problemen, zoals wilde occupatie, tienerzwangerschappen en criminaliteit. Hij gaf ook aan, dat de partij eraan zal werken om de bewoners zelf hun eigen ontwikkeling in het binnenland te laten creëren en zodat ze niet naar de stad hoeven te vertrekken.

Wijzigingen Wet Auteursrecht 1913 maandag 9 maart in openbare vergadering Assemblee in behandeling

Met wijzigingen moet monopoliepositie SASur worden doorbroken


De Nationale Assemblee heeft gisteren urenlang besteed om het concept dat voorbereid was voor de wijziging van de Wet Auteursrecht 1913 in orde te krijgen, aldus bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 6 maart 2015.

Er zijn diverse veranderingen aangebracht. Het ontwerp wordt komende maandag verder worden besproken in de huishoudelijke vergadering van het parlement, waarin een commissie van rapporteurs zal worden benoemd. Vervolgens wordt voor 's middags een openbare vergadering uitgeschreven om de spoedwijzigingen te behandelen.

Coalitie en oppositie hebben de initiatiefwet gezamenlijk ondertekend. Binnen de Assemblee is overeenstemming om de wet te wijzigen waardoor de monopoliepositie van de Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) kan worden doorbroken. De beschikking om als bemiddelingsbureau op te treden werd twee keer ingetrokken door het ministerie van Justitie en Politie. Beide keren besliste de rechter dat er niet correct was gehandeld en dus in het voordeel van de auteursrechtenorganisatie.

De initiatiefwet is, nadat diverse correcties waren aangebracht, gisteravond ondertekend door Jennifer Geerlings-Simons en de parlementsleden Ruth Wijdenbosch, Walter Bonjaski, Ricardo Panka, Mahinder Rathipal, Martha Djojoseparto, Patrick Kensenhuis, Harish Monorath en Anton Paal.

Starnieuws bericht vernomen te hebben, dat in De Nationale Assemblee volledige overeenstemming is tussen de verschillende fracties om de wetswijzigingen zo spoedig mogelijk door te voeren. Het gaat om een vrij ingewikkelde wet, waarbij ook staatsbesluiten nodig zijn. Ook dient rekening gehouden te worden met nationale en internationale gevolgen van de wijzigingen.

Patrick Kluivert doet het voor het eiland, voor Curaçao

Kluivert is geen bondscoach, maar adviseur van het Curaçaose elftal: 'Voor nu'


Kluivert presenteert zich aan de pers op Curaçao. (Bron foto: Antilliaans Dagblad)


Een prachtig gezicht was het gisteravond op het terrein van Federashon Futbol Kòrsou (FFK) op Curaçao. Daar liep oud-international Patrick Kluivert, de nieuwe adviseur van het Curaçaose elftal. Woorden in het Antilliaans Dagblad van vandaag, vrijdag 6 maart 2015, waaruit meteen duidelijk wordt dat Kluivert geen bondscoach is, zoals iedereen eerder liet weten.

De man die met Ajax de Champions League wist te winnen, die onder meer voor AC Milan en FC Barcelona uitkwam en die als aanvaller in het Nederlands elftal memorabele momenten meemaakte. Diezelfde ‘Patje’ Kluivert wil nu met de beste Curaçaose voetballers een gooi gaan doen naar WK-kwalificatie voor het wereldtoernooi in Rusland, in 2018.

Kluivert moest gisteravond nog wel even wennen. Zo begreep hij niet waarom niet iedereen aanwezig was toen het zes uur was geworden en de persconferentie behoorde te beginnen. 'En waar is de voorzitter?', vroeg hij hardop, voordat Jean Francisca als een van de laatsten aan tafel plaats nam.

Hij hoopt zijn gedrevenheid op de Curaçaose selectie te kunnen gaan overbrengen, want enthousiast is Kluivert zeker.

'Het was geen moeilijke keuze, want ik heb familie op Curaçao. Gevoelsmatig vond ik dit gelijk een mooie stap om iets terug te doen voor het eiland. Ik ben nog niet zo bekend met Caribisch voetbal en het is kort dag, maar ik heb al wat huiswerk gedaan. Het is belangrijk dat we met alle mensen de neuzen in dezelfde richting hebben.'

Bondscoach is Kluivert niet, maar technisch adviseur. 'Voor nu', liet hij weten. Samen met Etienne Siliee zal hij het team klaarstomen. Kluivert had gisteren zijn eerste officiële werkdag, maar vliegt vandaag al weer terug naar Nederland. Hij wil uitzoeken of hij bepaalde Curaçaose spelers in Nederland bij het team kan krijgen, zoals Vurnon Anita die al eerder voor het Nederlands elftal uitkwam. 'We hebben voor Vurnon dispensatie aangevraagd, ik weet nog niet of die aanvraag geaccepteerd zal worden. Ik ben ook nog met een aantal andere spelers bezig.'

Dat het ‘geraamte’ van het elftal vooral uit Curaçaose spelers zal bestaan die in Europa als voetballer werken, is geen geheim. Toch hoopt ook Kluivert de selectie met lokaal talent te mogen aanvullen.

'Ik zal er alles aan doen om spelers van hier, als ze de kwaliteit hebben, een kans te gunnen. Ik hoop echt te kunnen laten zien wat ik kan en zo mijn steentje te kunnen bijdragen. Als we 27 maart en 31 maart tegen Monserrat winnen, en daar ben ik van overtuigd, moeten we in juni tegen Cuba en dat wordt lastiger. Maar het wordt geen snoepreisje, we gaan er volledig voor.'

Op 23 maart keert Kluivert terug om met de selectie aan de slag te gaan voor de eerste wedstrijd van 27 maart. De selectie die vooralsnog uit 30 spelers bestaat zal dan ook teruggebracht worden naar een kleinere selectie waarmee Kluivert intensief aan de slag gaat.

'Het is niet de bedoeling dat mijn gezin en ik op Curaçao gaan wonen. Maar, in de praktijk zal ik daar de komende maanden wel veel zijn. Nee dat is geen straf. Ik ben hier niet om vakantie te vieren, maar met een missie: stappen zetten met het voetbal op Curaçao.', aldus een door de Telegraaf van vandaag opgetekende quote van Kluivert.

Kaarten voor de eerste wedstrijd van het Curaçaose elftal gaan volgende week in de verkoop. VIP-kaarten kosten 250 gulden, kaarten voor het overdekte gedeelte van het stadion 50 gulden en de open plekken 25 gulden.

Shubh Holi!!