zondag 8 maart 2015

Achterban KTPI akkoord met samenwerking ABOP en PDO

Drie samenwerkende partijen noemen zich Alternatieve Combinatie


De algemene ledenvergadering van de KTPI heeft vandaag, zondag 8 maart 2015, in het partijcentrum Wisma Arjuna aan de Bonistraat in Paramaribo, groen licht gegeven voor samenwerking met de PDO en de ABOP.

De partijen zullen de verkiezingen ingaan onder de naam de Alternatieve Combinatie (AC). De ledenvergadering heeft ook het financieel verslag van de penningmeester goedgekeurd. Op basis van de wet op Politieke Partijen is de goedkeuring van het financieel verslag een vereiste.

De structuren hebben de partij de toestemming gegeven voor deelname aan de verkiezingen van 25 mei, meldt de KTPI..

Partijvoorzitter Willy Soemita gaf een uiteenzetting van de resultaten van de gevoerde onderhandelingen met de ABOP. De gesprekken met de ABOP werden samen met voorzitter Waldi Nain van de PDO gevoerd.

Soemita ging ook nog uitgebreid in op gevoerde gesprekken binnen V7 en met de NDP, maar uiteindelijk kwam het niet tot een samenwerking.

Guyana sluit deal met Venezuela voor export 200.000 ton padie dit jaar

Guyana verwacht een toenemende hoeveelheid rijst te kunnen exporteren


Maakte de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin afgelopen week nog bekend, dat dit jaar 20.000 ton Surinaamse padie naar Venezuela wordt geëxporteerd in het kader van de zogenoemde PetroCaribe-deal, de Guyanese minister van Landbouw, Leslie Ramsammy, wist een overeenkomst in Venezuela te sluiten voor de export van 200.000 ton. Dat bericht vandaag, zondag 8 maart 2015, de nieuwswebsite Caribbeantrakker.com.

Minister Ramsammy en zijn team bestaande uit medewerkers van de 'Guyana Rice Development Board' (GRDB), voerden afgelopen week tijdens een PetroCaribe-vergadering in Caracas, intensieve gesprekken met hun Venezolaanse collega's en kwamen de voorwaarden overeen waaronder rijst naar Venezuela geëxporteerd kan worden vanaf de eerste oogst dit jaar. Die eerste oogst staat op het punt van beginnen.


Venezuela gaat een hoeveelheid padie kopen gelijk aan die van 2014 en dat was bijna 200.000 ton padie en rijst. De hoeveelheid dit jaar zal bestaan uit een variëteit aan hoeveelheden rijst en padie, maar zal de hoeveelheid van 2014 benaderen. Ook de prijs zal gelijk zijn aan die in 2014.

In 2014 bestond de export naar Venezuela uit Guyana uit zo'n 34% van de totale rijstproductie in Guyana. Naar verwachting zal de export dit jaar zo'n 30% bedragen, maar waarschijnlijk zal de productie dit jaar groter zijn en zal de export ook meer worden dan die dertig procent.

Aan de toenemende exportmarkt voor rijst uit Guyana zullen landen in Midden-Amerika en Afrika worden toegevoegd, naast de gebruikelijke afzetmarkten.


Dit jaar zal de lokale consumptie van rijst aanzienlijk stijgen. De rijstgranenfabriek in Essequibo zal rond de tweede oogst operationeel zijn en datzelfde geldt voor de rijtmeelfabriek. Guyana heeft al een exportmarkt aangeboord voor haar rijstmeel.

(Red. De Surinaamse Krant/Caribbeantrakker.com)

Geen korting Nederlandse Kinderbijslag kinderen in Suriname

'Woonlandbeginsel' niet van toepassing op Suriname


Kinderen die in Suriname Nederlandse Kinderbijslag ontvangen krijgen hierop geen korting. De Nederlandse minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft afgelopen vrijdag de Tweede Kamer laten weten, dat het woonlandbeginsel niet van toepassing is op Suriname. Hij zei dat naar aanleiding van een rechterlijk vonnis in een zaak waarin Marokkanen de toepassing van het woonlandbeginsel voor Marokko succesvol hebben aangevochten. Dat bericht de Ware Tijd Online zondag 8 maart 2015.

Sinds juli 2012 wordt de hoogte van onder meer de Kinderbijslag bij uitbetaling buiten de Europese Unie, aangepast aan de koopkracht in het ontvangende land. Deze maatregel staat bekend als het woonlandbeginsel.

De bewindsman liet het parlement wetenm dat de uitspraak ook van invloed is op Suriname, Israël en Zuid-Korea.

Nederland en Suriname hebben een sociaalzekerheidsverdrag en om het woonlandbeginsel te kunnen uitvoeren moet er eerst een aanpassing van dit verdrag komen. Nederland zet zich nu in voor aanpassing van het verdrag met bovengenoemde landen zodat het woonlandbeginsel toegepast kan worden.

Actieklok voor vrouwen

DOE: 'De wereld en Suriname moeten het beter gaan doen'


Sometimes life can be tough, but always remember so are you. 

Deze uitspraak zegt in een keer hoe vrouwen wereldwijd en in Suriname ervoor staan. De quote roept vrouwen ook op om te blijven inspireren en de bron van hoop te blijven die zij door de eeuwen heen zijn geweest, dwars door alles heen. Het is nu meer dan ooit de tijd voor strategische acties om in posities te komen waar beleid gemaakt wordt. De Wereld en Suriname moeten het beter gaan doen! 

Zolang vrouwen, die het groter deel van de uitmaken, buiten beleidsdomeinen gehouden worden, zullen ontwikkeling, rechtvaardigheid, vrede en stabiliteit slechts kreten blijven. Strategische actie in de zin van serieus samen denken en doen is gerechtvaardigd als wij kijken naar het beeld welke de afgelopen dagen o.a. door de Secretaris Generaal van de VN is geschetst over de huidige omstandigheden van vrouwen wereldwijd.

De grote afwezigen op beleidsniveau zijn vrouwen 
De grootste groep armen zijn vrouwen 
De grootste groep werklozen zijn vrouwen 
De grootste groep analfabeten zijn vrouwen 
De grootste groep mensen die bloot staan aan vele vormen van geweld zijn vrouwen

Er is niet gezegd dat vrouwen niet kunnen of willen functioneren op beleidsniveau
vrouwen ervoor kiezen om arm te zijn, om niet te werken, om zich niet te scholen
vrouwen de situaties creëren waar zij geweld ervaren

Wat hierboven is geschetst moet u zien als het effect van besluiten die anderen - voornamelijk beleidsmakers - ook nemen voor vrouwen. Effecten zijn de uitkomsten van de werking van systemen. Neem bijvoorbeeld het besluit om oorlog te voeren. Dit vloeit onder andere voort uit de drang om macht te tonen en grote winsten die gepaard gaan met wapenhandel. Enkele gevolgen zijn: dat gezinnen uit balans raken omdat mannen wegtrekken om oorlog te voeren de vrouwen er alleen voor staan om zowel materiële als immateriële effecten op te vangen voor hen en de kinderen. In praktische alle gevallen leidt dit tot stijging van armoede, werkloosheid en analfabetisme.

Vrouwen worden verkracht en houden trauma’s hiervan over. Daarna komen regeringen met plannen om armoede tegen te gaan, werkgelegenheid en scholings-kansen te creëren. Ze houden het echter net op het niveau dat de vrouwen niet mee kunnen beslissen over hoe hun toekomst en van de kinderen, die van hen afhankelijk zijn, eruit moet zien. De vrouwen hebben daardoor haast geen inspraak. De vraag luidt dan: waar zijn we mee bezig? Welke actie zal ertoe leiden dat wij deze vicieuze cirkel doorbreken?

Vrouwen moeten mee beslissen! Waarom? Omdat de wereld en Suriname anders zoveel potentie verspillen.

Ondanks alles, nemen vrouwen steeds weer het besluit om te leven, te motiveren, te inspireren, te studeren en te werken aan een betere toekomst in zowel economisch, politiek en sociaalmaatschappelijk opzicht. Vrouwen horen erbij!

Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid

Aan schotwonden overleden man had inbraak gepleegd en was door bewoner beschoten

Slachtoffer is bekende van het Korps Politie Suriname


Sergio Galimo die afgelopen vrijdagavond overleed aan de gevolgen van een paar schotwonden blijkt die avond met twee anderen een inbraak te hebben gepleegd in een woning in Paramaribo-Noord. De huisbewoners kwamen echter thuis, betrapten de mannen op heterdaad waarop een van de bewoners het vuur opende op de inbrekers. Dit bericht Starnieuws vandaag, zondag 8 maart 2015.

Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat Galimo een oude bekende is van de politie en eerder betrokken zou zijn geweest bij inbraken.

Hij werd door zijn kompanen naar familie gebracht aan de Cocobiacoweg. Familieleden brachten de gewonde man vervolgens naar de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De politie kon Galimo niet verhoren op de SEH, omdat hij te keer ging en niet wilde meewerken aan het onderzoek. De politie is bezig met de opsporing van de twee andere inbrekers.

De huisbewoner die geschoten heeft is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Monorath groots onthaald op verjaardagspartijtje ABOP-voorzitter Brunswijk in Moengo

(Bron foto: Jason Leysner/de Ware Tijd)
Nieuw Suriname-Assembleelid krijgt staande ovatie

Brunswijk: 'Met mijn Bsc. bedrijfskunde kan ik het land leiden'


Op het 54e verjaardagspartijtje van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk gisteravond in Moengo zijn oud-NPS'er Gordon Touw Ngie Tjouw en het Nieuw Suriname-Assembleelid Harish Monorath gepresenteerd als de twee 'zwaargewichten' die de ABOP heeft binnengehaald. Brunswijk: 'Tanga man. If i den man wan srotu ju i teki en lek advocati de lusu yu wantron.'

De voorzitter denkt met de aanwinst van Monorath het verschil te kunnen maken. Brunswijk maakte bekend, dat het parlementslid op de kandidatenljst van de partij wordt geplaatst. Touw Ngie Tjouw werd aangeprezen als de jongerenleider van Paramaribo afkomstig uit de NPS. Hij werd neergezet als iemand met aanhang en toegevoegde waarde.

Monorath werd  groots binnen gehaald. Hij kreeg een staande ovatie van de aanwezigen. Brunswijk omschreef hem als de parlementariër die moedig is. 'Un naki anu gi a man san no e frede fu taki.' Monorath genoot, aldus de Ware Tijd Online vandaag, zondag 8 maart 2015, zichtbaar van de belangstelling die hij van de ABOP-leden kreeg. Veel vrouwelijke fans van de ABOP wilden zelfs met hem op de foto....

Monorath en zijn collega-parlementariër Premdew Lachman zaten de afgelopen jaren en zitten nog steeds voor Nieuw Suriname in De Nationale Assemblee. Vanwege interne problemen binnen de partij, een geschil met vermeend partijvoorzitter John Nasibdar, kunnen zij aan de komende verkiezingen niet als leden van Nieuw Suriname deelnemen. Lachman was vanwege verplichtingen in Nickerie gisteravond niet in Moengo aanwezig.

Ook de nieuwe samenwerkingspartners, KTPI-voorzitter Willy Soemita en Waldi Nain van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO), waren aanwezig op de bijeenkomst.

Overigens liet Brunswijk de aanwezigen weten er heilig van overtuigd te zijn, dat hij in staat zal zijn leiding te geven aan Suriname met zijn zogenoemde graad Bsc. in bedrijfskunde. Hij maakte duidelijk, dat hij komende maand afstudeert. 'A partij dya lai nanga education.' 

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Assembleevoorzitter Geerlings-Simons: 'Wereldwijd is doel van juridische en werkelijke gelijkwaardigheid vrouwen niet bereikt'

'Vrouwen in Suriname hebben nog veel uitdagingen te overwinnen'


Vandaag, 8 maart 2015, realiseren we ons dat we deze dag internationaal gedenken, omdat het doel van juridische en daadwerkelijke gelijkwaardigheid voor vrouwen in de wereld nog niet is bereikt. Hoewel in ons land de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen ook in de Grondwet wordt erkend, zien we in de praktijk dat vrouwen in Suriname nog veel uitdagingen te overwinnen hebben.
 

Om daadwerkelijk de mensenrechten van vrouwen te garanderen en hen de kans te geven zich maatschappelijk, economisch en politiek volledig te ontplooien, zullen we als samenleving de obstakels moeten verwijderen die dat tot nu toe hebben gehinderd. 

We zullen ons bewust moeten zijn van oude en nieuwe bedreigingen voor de veiligheid van vrouwen en meisjes in onze samenleving.
Het gaat daarbij in de eerste plaats om acties en programma's die nog moeten worden ondernomen op het gebied van wet en regelgeving en de handhaving daarvan, zoals bijvoorbeeld regelgeving die vrouwen nog steeds ongelijkwaardig behandelt, onder andere over de fundamentele rechten betreffende ouderschap en identiteit, maar ook nog ten aanzien van een aantal maatschappelijke en economische rechten. Na de verkiezingen van 2015 zal blijken of ook wetgeving noodzakelijk is die de beleving van de politieke rechten van vrouwen moet bevorderen.


Wegnemen belemmeringen
Er is veel vooruitgang geboekt in Suriname over de mogelijkheden voor meisjes om onderwijs te genieten. Zij hebben wettelijk dezelfde kansen als jongens om de school te bezoeken en de Surinaamse overheid heeft steeds meer voorzieningen getroffen voor zowel jongens als meisjes om daadwerkelijk toegang te krijgen tot onderwijsinstellingen. Echter bestaan er op dit gebied voor kinderen in het binnenland wel nog achterstanden die moeten worden ingelopen. 


Het is belangrijk dat we stilstaan bij het feit dat maatschappelijke misstanden zoals discriminatie, niet alleen door wetgeving en voorzieningen kunnen worden opgeheven, hoewel deze onmisbare voorwaarden zijn voor verandering.

De werkelijke gelijkwaardigheid en de actieve participatie van vrouwen in het maatschappelijk, economisch en politiek leven op alle niveaus kan slechts worden bereikt door het wegnemen van een ander soort belemmering dan de materiële.
 

Het zijn de nog overgebleven opvattingen en overtuigingen in mannen, maar ook in vrouwen die in deze fase grote aandacht moeten krijgen. De vaak onbewuste houdingen ten aanzien van het vermogen en de rol van vrouwen en mannen zijn op dit moment vooral de hindernissen op de weg naar een evenwichtige welzijnssamenleving, waaraan mannen en vrouwen op hun eigen wijze hun bijdrage leveren.

Samenwerken
Het zijn deze ingewortelde overtuigingen waardoor bijvoorbeeld nog steeds zelfs enkele jonge vrouwen verslag doen van de bewuste obstructie door vaders om hun gang naar het hoger onderwijs te voorkomen. Hoe meer onbewuste obstructie zal er dan niet zijn. Hulde vandaag aan de moeders en anderen en aan deze meisjes zelf die toch hebben doorgezet en zo deel zijn van de goede resultaten die vrouwen hebben gehaald in het onderwijs.


Deze houding ten aanzien van meisjes en hun onderwijs kan nu tot de uitzonderingen worden gerekend maar veel wel moet nog worden verzet ten aanzien van de opvattingen over andere aspecten van participatie van vrouwen en hun rechten als burgers.

Vrouwen en mannen zullen samen hieraan moeten werken. Niet alleen omdat het de rechten van de helft van onze burgers betreft maar zeker ook omdat een samenleving waarin het goed gaat met vrouwen, een samenleving is met een duurzame basis voor welzijn van jongens en meisjes, mannen en vrouwen.


Voor de Surinaamse vrouw is de opdracht zich hierop te bezinnen en in de eerste plaats te werken aan het vertrouwen in zichzelf.


Een prettige dag toegewenst aan alle vrouwen in Suriname.

Oud-districtscommissaris Ingrid Karta-Bink lijsttrekker V7 in Commewijne

Karta-Bink door voorzitter Pertjajah Luhur voorgedragen

Assembleeleden Tamsiran en Sakimin keren niet terug in parlement


Ingrid Karta-Bink, oud-districtscommissaris van Commewijne, wordt de lijsttrekker van V7 in Commewijne. Zij werd gisteravond door de voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, tijdens een wijkvergadering in Tamansari, voorgedragen, aldus Starnieuws vandaag, zondag 8 maart 2015.

De partijraad moet nog over de voordracht beslissen. Somohardjo stelde, dat de PL een vrouwvriendelijk beleid voert. 'Vrouwen binnen de partij krijgen gelijke kansen', zei de politicus aan de vooravond de Internationale Dag van de Vrouw.

Bink is de tweede vrouwelijke lijsttrekker die bekend is gemaakt. De ABOP heeft Diana Pokie, die eerder de BEP de rug had toegekeerd, als lijsttrekker voorgedragen van Brokopondo.

In Commewijne heeft de PL de plaatsen nummer een en nummer vier. De Assembleeleden van de partij in Commewijne, Ronny Tamsiran en Hendrik Sakimin, hebben te kennen gegeven dat zij hun plaats beschikbaar stellen. Zij keren niet meer terug.

Velen hadden verwacht dat Bink gekandideerd zou worden. Als districtscommissaris van Commewijne was zij altijd zeer actief en motiverend.

Eerste paaldansschool, Femme Vitaal, in Suriname


Bij paaldansen denkt men eerder aan nachtclubs en vrouwen die voor geld dansen dan aan sport en fitness. Femme Vitaal is de enige paaldansschool in Suriname en bestaat al sinds oktober 2010!

Fitness en het zogenoemd ‘empoweren’ van vrouwen staan centraal bij deze organisatie. Mannen worden geweerd bij de school, zodat de vrouwen helemaal zichzelf kunnen zijn. Starnieuws schrijft vandaag dat de zij bij wijze van uitzondering een kijkje mocht nemen bij de, aldus Starnieuws, sexy beoefening.

'Welgeïnformeerd' Radio Tamara, Amsterdam, bespreekt het wereldnieuws en actuele Surinaamse issues

(Bron foto: Miss India the Netherlands, mitn.nl)
Bharti Girjasing over de Surinaamse vrouw in Nederland: Internationale Vrouwendag


Het wekelijkse actualiteiten-programma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 8 maart 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), onder andere de volgende actuele gespreks-onderwerpen:

* Vervroegde verkiezingen?
Regeringspartijen VVD en PvdA zullen een stevige klap incasseren bij de aanstaande verkiezingen voor de Provinciale Staten. Nog sterker dan nu zal de coalitie afhankelijk zijn van gedoogsteun in de Eerste Kamer. Effectief regeren is uitgesloten. Volgens een deze week gepubliceerd onderzoek, wil een meerderheid van de kiezers dat de regering de rit uitzit. Dit vanwege de politieke stabiliteit in het land. Heeft het zin om vervroegde verkiezingen te houden?

* Rutte: jihadisten kunnen beter sneuvelen dan terugkeren
Ja, zou je op het eerste gehoor zeggen; het liefst krijgen ze een bom op hun kop die is afgeworpen door een Nederlandse F-16. Toch is dit een treurige uitspraak. De jihadgangers zijn immers landgenoten. Uitgangspunt moet zijn het voorkomen dat jongeren naar IS afreizen. Het is bekend dat een groot deel van de jihadgangers spijt heeft en terug wil keren. Rehabilitatieprogramma's zijn juist nu geboden. Ruttes uitspraak past in een reeks stoere uitspraken over de aanpak van de veronderstelde dreiging van de islam. Deze week steeg de VVD vier zetels in de peiling van De Hondt, de PVV leverde twee zetels in. Zijn de partijen in het centrum onder invloed van het populisme zijn ook populistisch geworden?

* Ferguson: rapport spreekt van systematisch racisme
'Selma, Alabama', deze week is het precies vijftig jaar geleden. Gelijkwaardige behandeling van zwarte Amerikanen bestaat echter lang niet overal in de VS. Neem bijvoorbeeld het doodschieten van zwarten door de politie. Naar aanleiding van 'Ferguson', spreekt een rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie van systematisch racisme, met name de zogeheten ethnic profiling.Het politiegeweld tegen zwarten manifesteert zich dagelijks en overal in de VS. De blanken zwijgen. Kennelijk worden zwarten nog altijd gezien als criminele wilden die getemd moeten worden; zwarten mag je daarom zonder aanleiding staande houden of doodschieten als ze niet doen wat je zegt. Zijn de Amerikaanse politiekorpsen door en door racistisch zijn? Waarom grijpt Washington niet in?

* Iran: vecht in Irak tegen IS
Decennia lang was Iran de paria van de internationale gemeenschap. Vandaag de dag staan westerse boodschappers met de hoed in de hand voor de deur van de ayatollah. Reden: het Westen heeft Iran nodig om IS te verslaan. Nota bene: Iran steunt Assad. Kan Iran een stabiliserende rol spelen in het Midden Oosten?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur staan Suriname en Surinaamse actuele issues centraal:

Het is vandaag Internationale Vrouwen Dag. Het panel praat met Bharti Girjasing, organisator van emancipatiebijeenkomst voor Surinaamse vrouwen in Nederland.

Welgeïnformeerd wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram. Het panel bestaat uit Natascha Adema en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 8 maart 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Internationale Dag van de Vrouw: Binnenlandse Zaken streeft naar gendergelijkheid


Ministerie constateert terugval aantal vrouwen in besluitvormende posities


Het ministerie van Binnenlandse Zaken roept hierbij eenieder op een bijdrage te leveren aan het bereiken van gendergelijkheid. Op de Internationale Dag van de Vrouw, 8 maart, wordt jaarlijks door nationale en internationale organisaties stilgestaan bij de bijdrage die vrouwen hebben geleverd en steeds leveren. Deze dag wordt ook gezien als een moment voor vrouwen om te overdenken hoever zij gevorderd zijn in hun strijd om gelijkheid, vrede en ontwikkeling te bereiken.

In Suriname wordt er ook jaarlijks stilgestaan bij deze bijzondere dag. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en wel het Nationaal Bureau Genderbeleid, belast met het voorbereiden en uitvoeren van het nationaal genderbeleid, heeft in de afgelopen jaren deze dag steeds herdacht.

Dit jaar staat de Internationale dag van de Vrouw in het teken van de evaluatie van de implementatie van de Beijing Platform for Action (BPfA), 20 jaren na de aanname van het slotdocument van BPfA.
Dit slotdocument is het resultaat van een bijeenkomst in 1995 in Beijing waar verschillende landen, waaronder Suriname, bijeen kwamen om zo een gezamenlijke vuist te vormen en te werken aan de verbetering van de positie van de vrouw. Dit stond ook bekend als de 'Vierde wereld Vrouwenconferentie'. In dit slotdocument zijn 12 kritische gebieden opgenomen die moeten bijdragen aan de positieverbetering van vrouwen met als basisbeginselen: gelijkheid, ontwikkeling en vrede.

Als voorbereiding op de evaluatie van Beijing +20 hebben diverse landen in 2014 een evaluatie gedaan wat de stand van zaken is op de 12 kritische gebieden; wat zij bereikt hebben en wat de obstakels zijn om de positie van vrouwen te verbeteren en gelijke kansen te creëren voor vrouwen. In de periode 9 maart-20 maart 2015 zal tijdens de 59ste sessie van Commission on the Status of Women (CSW59) de BPfA besproken worden, inclusief de huidige uitdagingen die de uitvoering ervan en het bereiken van gendergelijkheid en versterken van vrouwen beïnvloeden.

Ook in Suriname is er in 2014 een evaluatie uitgevoerd genaamd de Beijing+20 National Review, Suriname. Bij deze evaluatie is zichtbaar geworden welke vooruitgangen er geboekt zijn op de 12 kritische gebieden, maar ook welke de uitdagingen en de obstakels zijn. De voornaamste vooruitgangen die zijn geboekt, zijn de verbetering van de maternale gezondheid, toename van vrouwen op alle onderwijsniveaus, daling van het aantal geregistreerde HIV geïnfecteerden, het ratificeren van diverse belangrijke internationale verdragen, aanname van wetten en de uitvoering van diverse beleidsplannen, programma’s en projecten geïmplementeerd die moeten bijdragen aan gendergelijkheid en het versterken van de positie van de vrouw.
Als zichtbare achteruitgang kan genoemd worden de terugval voor wat betreft vrouwen in besluitvormende posities waaronder de Nationale Assemblee en de Raad van Ministers.

Bij de evaluatie zijn ook de uitdagingen en obstakels geïdentificeerd. Van belang is echter dat de nodige stappen worden ondernomen om de geïdentificeerde obstakels weg te werken samen met de diverse stakeholders die zich inzetten voor gendergelijkheid en de verbetering van de positie van vrouwen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken/Nationaal Bureau Genderbeleid feliciteert de gemeenschap, in het bijzonder vrouwen, met deze dag en dankt eenieder die een bijdrage heeft geleverd in de strijd voor het bewerkstelligen van gelijke rechten voor vrouwen.

Het Nationaal Bureau Genderbeleid is te bereiken aan de Wilhelminastraat 3 op de telefoonnummers 420324/ 420323 of via e-mail nbg_sur@yahoo.com.

Bondscoach Dean Gorré vindt eerste trainingsweek 'fantastische uitdaging'

'Jongens hebben met voldoening getraind en ik heb goed niveau gezien'


De laatste trainingsdag van de nationale voetbalselectie van Suriname onder leiding van bondscoach Dean Gorré was gisteren. Zowel de technische staf als de selectie kijken al uit naar de volgende trainingsweek. 'We hebben een fantastische dag training gehad. De jongens hebben echt met voldoening getraind en we hebben een goed niveau gezien, al met al dingen die we deze week op de agenda hadden. Deze methode van de training was zeer waardevol', zegt Gorré vandaag, zondag 8 maart 2015, op natiosuriname.com.

Afgelopen zaterdag arriveerde Gorré in Suriname, waarna hij de volgende dag al de hoofdklasse-wedstrijd tussen Walking Boyz Company en Inter Moengotapoe bezocht. 'Een mooie kans om heel veel spelers te bekijken die genomineerd zijn voor Natio. Het niveau was degelijk, ik heb veel positieve aspecten gezien en na de wedstrijd individueel met wat spelers gesproken.'

De bondscoach had maandag een ontmoeting met de Surinaamse Voetbalbond (SVB) dat in het teken stond van de voorbereiding op de training. Daarnaast werd een presentatie gehouden voor de elitegroep trainers van Suriname, onder meer de hoofd- en eerste klasse trainers.

'Vanaf dinsdag startte de trainingen tot donderdag. Aspecten als samenzijn, kennismaken, eenheidsgevoel en trainen waren als doel gesteld. De beleving was goed en gaf heel veel positief energie', aldus Gorré.

Gorré omschrijft deze week met de internationals als een 'fantastische uitdaging'. 'Maar, vooral het kennis laten maken met de nieuwe manier van werken, was een uitdaging. Uiteraard gaan we ook letten op andere aspecten zoals fysiek, movement skills, voeding en tactiek. De huidige spelers hebben veel kwaliteiten, denk aan techniek, snelheid en kracht.'

VHP-boodschap Internationale Dag van de Vrouw

'Realiseren van mensenrechten en gelijkheid is geen droom, het is een plicht van regering en ieder mens'


Op de Internationale dag van de Vrouw, vandaag 8 maart, wordt stilgestaan bij de bijdrage die vrouwen leveren en hebben geleverd. Internationale Vrouwendag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen in de hele wereld, meestal aan de hand van een bepaald thema. Het thema van dit jaar is: Empowering Women, Empowering Humanity, Picture it.

De ‘Internationale Vrouwendag’ focust op het belang van het bereiken van gelijkheid voor vrouwen en meisjes, niet enkel omdat het een kwestie van rechtvaardigheid en fundamentele mensenrechten betreft, maar omdat het doorweegt op de vooruitgang in vele andere domeinen. Landen die beter presteren op vlak van gendergelijkheid, presteren ook beter op vlak van economische groei. Bedrijven met meer vrouwelijke leiders tonen betere prestaties. Vredesakkoorden die vrouwen insluiten zijn duurzamer. Parlementen met vrouwelijke vertegenwoordiging vaardigen meer wetgeving met betrekking tot belangrijke maatschappelijke vraagstukken als gezondheidszorg, onderwijs, anti-discriminatie en ondersteuning van het kind. Het bewijs is duidelijk: gelijkheid voor vrouwen betekent vooruitgang voor iedereen.

De vorderingen verlopen echter veel te traag en te ongelijk. Het zijn moeilijke tijden. Werkgelegenheid is schaars, werkloosheid hoog. De schuldenlast neemt toe en kansen liggen niet voor het oprapen.

Toch wil de VHP een boodschap van hoop en optimisme uitstralen. Het heeft geen zin om uit het veld geslagen bij de pakken neer te gaan zitten. Kansen kun je ook zelf scheppen. Durf te dromen, heb een visie en werk naar je doelen toe. Wees actief, creatief en get out there; ga met mensen in gesprek, laat jezelf zien. Je moet kansen zien, creëren en pakken. Woelige tijden zoals deze kunnen ons ook iets leren. Wat vroeger werkte, werkt nu niet meer. Wij zijn nu gedwongen om onszelf uit te dagen, om op onconventionele wijze naar problemen en vraagstukken te kijken en outside the box te denken.

Wij leven in een tijd die een hoge mate van creativiteit, inventiviteit en flexibiliteit vereist, de gebaande paden zijn niet meer begaanbaar. Van iedereen wordt nu een hogere mate van zelfstandigheid en zelfredzaamheid verwacht. Neem de uitdaging aan! Durf je grenzen te verleggen en je oude wensen opzij te zetten om plaats te maken voor nieuwe dromen. Verwerf nieuwe kennis en vaardigheden, investeer in relaties en bouw een netwerk, help een ander, deel je kennis. Wij hebben elkaar nodig. De tijd van de onbegrensde mogelijkheden is voorbij. Een veelgehoorde opmerking is: wij zullen het nooit meer zo goed krijgen als vroeger. 'Het wordt inderdaad nooit meer zo goed als vroeger. Het wordt veel beter.'

Net zoals voorgaande jaren blijven de immer bekende thema’s zoals altijd op onze agenda staan: Opkomen voor vrouwen-, kinder- en mensenrechten, gelijke beloning, besluitvorming op gelijke voet, gelijk onderwijs, gelijke kansen.

Een baby-meisje dat vandaag geboren wordt, zal nog steeds geconfronteerd worden met ongelijkheid en discriminatie, ongeacht waar haar moeder woont. We hebben een gemeenschappelijke verplichting om haar recht op een leven zonder het geweld dat wereldwijd één op drie vrouwen treft, te waarborgen; om een gelijke beloning te verdienen voor gelijk werk, vrij te zijn van de discriminatie die haar verhindert om deel te nemen aan de economie, om een gelijke inbreng te hebben bij de beslissingen die haar leven beïnvloeden en om te beslissen of, wanneer en hoeveel kinderen ze zal krijgen.

De VHP weet dat er een enorme morele en emotionele druk op vrouwen rust, in de wereld, in Suriname. Maar laten we er samen tegenaan gaan. Wij laten ons niet terneerslaan en ontmoedigen. Wij moeten vooruit blijven kijken. Juist nu is het belangrijk om vrouwen ervan te laten doordringen hoe sterk zij zijn en hoe belangrijk hun rol, steeds opnieuw, in de maatschappij is en in de wereld. Juist nu moeten wij, ook hier in Suriname, als volwaardig lid van deze wereld, samen sterk zijn.

De VHP heeft een boodschap voor elk meisje dat vandaag geboren wordt en voor elke vrouw en elk meisje in deze wereld: het realiseren van mensenrechten en gelijkheid is geen droom, het is een plicht van de regering en ieder mens.

Voorts ook een boodschap voor de mannen en jongens: draag je steentje bij. Ieder van ons baat erbij dat vrouwen en meisjes, uw moeders, zussen, vrienden en collega's hun volledige potentieel kunnen bereiken.

De partij gaat samenwerken voor de rechten, versterking en gelijkheid van vrouwen die streven naar het uitbannen van armoede en het bevorderen van duurzame ontwikkeling. Gelijkheid voor vrouwen betekent vooruitgang voor iedereen.

Ter gelegenheid van deze Internationale Vrouwendag sluit de VHP aan bij de vrouwen die strijden voor de mensenrechten, waardigheid en gelijkheid. De VHP is trots op alle vrouwen die strijden tegen onderdrukking en geweld en opkomen voor rechten van alle vrouwen.

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) feliciteert de vrouwen met de herdenking van 'De Internationale Dag van de Vrouw'.

VHP

Weer een boek over Desi Bouterse...

Nederlandse biograaf historicus Reeser schreef 'Desi Bouterse, een Surinaamse Tragedie'

De Zeeuwse roots van een Surinaamse president


Deze week, 4 maart 2015, is bij de Amsterdamse uitgeverij Prometheus/Bert Bakker het boek 'Desi Bouterse, een Surinaamse Tragedie' verschenen van historicus Pepijn Reeser (1984). Reeser was conservator bij het Nationaal Historisch Museum en onderzoeker voor het Surinaams Museum in Paramaribo. De afgelopen jaren publiceerde hij onder meer een populairwetenschappelijk boek over erfgoed en musea in Suriname. 

Geen Surinamer is zo omstreden als Desi Bouterse. Sinds hij in 1980 met een staatsgreep de macht overnam, is hij in verband gebracht met dictatuur, moord, drugshandel en oorlog. Toch kan hij bij zijn achterban weinig fout doen. Dertig jaar na de coup werd hij zelfs op democratische wijze president van Suriname en in mei 2015 lonkt herverkiezing., zo schrijft de uitgever op zijn website.

Het verhaal van Bouterse is dat van een Surinamer die sterk gevormd werd door het koloniale verleden en die besloot vorm te geven aan een nieuw Suriname. Hij wist zich staande te houden in het krachtenspel dat na de coup ontstond en groeide uit tot de machtigste man van het land. Maar de prijs was hoog. Bouterse raakte verstrikt in zijn eigen revolutie en ontdekte dat er geen weg terug meer was.

Dit boek schetst op basis van observaties, interviews, archiefonderzoek en bezoeken aan plaatsen uit het verleden van Bouterse een breed en intrigerend beeld van de man, de ex-kolonie en de beeldvorming. Het laat zien hoe bepalend de achtergrond van Desi Bouterse is en vertelt hoe hijzelf en Suriname door zijn keuzes blijvend veranderden.

Bouterse is volgens zijn Nederlandse biograaf historicus Reeser de ‘man you love to hate.’ Zijn boek  is een zoektocht naar de ware aard van de machtigste man van het land, wat lastig is omdat niemand graag over hem spreekt.

Sinds de staatsgreep van 1980 is Bouterse de meest omstreden man van Suriname, die al decennia lang steeds nieuwe kanten laat zien. Van een serieuze hardwerkende onderofficier in van de Koninklijke Landmacht met een eengezinswoning in Drenthe op fietsafstand van de kazerne tot een goed bedoelende revolutionair voor iedereen benaderbaar. En vervolgens de criminele moordenaar, drugsdealer en dictator die wij in Nederland niet begrijpen en achter slot en grendel willen zien. In Suriname daarentegen kan hij schijnbaar niet stuk, aldus het VPRO-radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd, OVT (Radio 1), dat vandaag, zondag 8 maart 2015, aandacht besteedt aan Bouterse, aan zijn jeugd, z’n omgeving en z’n verre voorvaderen uit de provincie Zeeland.

Desi Bouterse is namelijk het achterachterkleinkind van de Zeeuwse boerenzoon Kole Jan Bouterse.


De in Kamperland geboren Bouterse trok in 1841 als soldaat met het koloniale leger naar Suriname en bleef daar wonen en werken tot zijn dood in 1869. De Zeeuwse wortels van de Surinaamse president zijn blootgelegd door Reeser.

Kole Jan Bouterse werd na zijn ontslag uit militaire dienst opzichter op plantages, van waaruit hij zich opwerkte tot directeur van Vredenburg, een suikerplantage met meer dan honderd slaven. Hij werd verliefd op een slavin, Frederika, die hem twee kinderen schonk. De oudste dochter van Kole Jan en Frederika, de in 1851 geboren Georgtina, kreeg kennis aan de Fransman Henri Lioret. Zij kregen samen vier kinderen die de achternaam van hun moeder behielden.

Het inheemse bloed waar president Bouterse graag mee pronkt, diende zich aan met de verbintenis tussen de naar zijn Franse vader vernoemde Henri Bouterse en Johanna Emelina, een tot de Rooms-Katholieke Kerk bekeerd lid van de stam der Arowakken. Het vierde en jongste kind van Henri en Johanna, Desiré Juliaan, is de vader van de huidige president.

Bouterse werd op 13 oktober 1945 in Domburg (in het district Suriname) geboren als de zoon van Desiré Juliaan Bouterse en Wilhelmina van Gemert. Het is nooit helemaal duidelijk geweest wat de precieze etniciteit is van Bouterse, maar zijn oma van vaders zijde was inheems en zijn oma van moeders zijde was creools. Als kleuter verhuisde Bouterse naar Paramaribo, waar hij werd opgevoed door zijn tante. Na de lagere school kwam hij terecht op het jongensinternaat St. Jozef, dat geleid werd door de fraters van Tilburg. Later kwam Bouterse terecht op de Middelbare Handelsschool in Paramaribo, die hij niet afmaakte.  
 
In 1968 vertrok Bouterse naar Nederland waar hij in het Nederlandse leger diende. Nadat zijn dienst erop zat, meldde hij zich aan bij de Koninklijke Militaire School in Weert. In deze periode werd hij gekozen tot leider van het basketbalteam, werkte in Nederland als sportinstructeur en verdiende wat bij met de verkoop van pornoboekjes. Bouterse had in Nederland op verschillende plaatsen gewoond, waaronder aan de Rotterdamse Kruiskade, in Havelterberg en Steenwijk (bij het 47e pantserinfanteriebataljon). 
 
In 1970 trouwde Bouterse met Ingrid Figueira die hij als tiener in Suriname al kende en zij kregen twee kinderen krijgen, Peggy en Dino. In 1972 vertrok het echtpaar naar de militaire basis Seedorf in Duitsland. Bouterse is inmiddels gescheiden van Figueira en is in 1990 getrouwd met Ingrid Jolanda Waldring.

Den Blauwvinger: Politieke overloper gedraagt zich als een kameleon

COLUMN: De politiek onbetrouwbare overloper


Hoeveel politieke deserteurs in Suriname volgen nog tot de dag van de verkiezingen 25 mei? En wat krijgen de overlopers 'in return'?

Politieke overlopers komen door hun weifelende gedrag niet overtuigend en betrouwbaar over, maar meer en vooral als 'strebers', 'carrière-typetjes', van welke politieke kleur dan ook. Ze zijn overal te vinden, duiken overal op, onverwacht of juist voorspelbaar. Principes worden terzijde geschoven. De overlopers kiezen allen voor het pluche en dan vooral in het Surinaamse parlement, De Nationale Assemblee.

Over het algemeen worden de overlopers warm en met open armen, als verloren zonen of dochters, in de nieuwe politieke kleur welkom geheten. Het podium, tijdens een zogenoemde partijpolitieke 'massa'meeting, is even een paar minuten voor een overloper. Soms gaat het werkelijk om een verloren, groene, zoon die weer de, paarse, moederschoot opzoekt.

Dergelijke politieke overlopers en 'gelukszoekers' zijn net als een kameleon onder een regenboog...

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
08 maart 2015
Amsterdam-Paramaribo

PL-boodschap Internationale Dag van de Vrouw

 'Ja, gelijkheid voor vrouwen is vooruitgang voor iedereen!'


De Internationale Dag van de Vrouw staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Met het thema ‘Empowering Women-Empowering Humanity: Picture It!’ wordt dit jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor het feit dat versterking van de vrouw tegelijkertijd ook versterking van de algehele mensheid betekent.

Ruim 50% van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen, die zo'n 66% van al het werk doen. Toch verdienen zij slechts 10% van het wereldinkomen en hebben zij slechts 1% van alle bezittingen. Schrikbarend is dat 75% van alle armen in de wereld vrouw is.

Anno 2015 blijkt dat van alle regeringsleiders in de wereld een kleine 5% vrouw is. Het is niet zonder meer dat UN Women, de divisie van Verenigde Naties welke gericht is op gendergelijkheid en empowerment van vrouwen, stelt dat het nu hoog tijd is om de successen van vrouwen te erkennen, de bestaande uitdagingen te identificeren en veel meer aandacht te schenken aan vrouwenrechten en gendergelijkheid. Gestreefd wordt naar een wereld waarin elke vrouw en elk meisje zelf haar keuzes kan maken met betrekking tot zaken zoals deelnemen aan de politiek, een opleiding volgen en een inkomen hebben, waarbij zij kunnen leven in een samenleving die vrij is van geweld en discriminatie.

Wezenlijke bijdrage
Ook de Pertjajah Luhur (PL) herdenkt vandaag de Internationale Dag van de Vrouw. Met een cook-out willen wij niet alleen de vrouw in het zonnetje zetten, maar vragen wij aan de gemeenschap en de beleidsmakers tegelijkertijd de noodzakelijke aandacht voor de rol die de vrouw inneemt binnen de samenleving. Vrouwen leveren immers een wezenlijke bijdrage aan het financieel-economisch en sociaal-maatschappelijk proces binnen de samenleving. De bijdrage en de aanwezigheid van de Surinaamse vrouw is overal merkbaar, maar nog niet door een ieder erkend en gewaardeerd. Toch putten wij hoop uit de wezenlijke verbeteringen op dit gebied.


Kijken wij naar de achter ons liggende periode, dan zien wij daadwerkelijk een verbetering in de situatie van de Surinaamse vrouw. Helaas zijn er nog belangrijke zaken waaraan harder gewerkt moet worden. In dit kader moeten wij de uitdagingen waarmee de vrouw dagelijks te kampen heeft onderkennen. Als prioriteit noemen wij dan ook het extra aandacht besteden aan de rechtsbescherming van vrouwen, deelname van vrouwen aan het openbare leven, de onderwijsprestaties en gendergelijkheid. Trouwens, een duurzame toekomst kan alleen tot stand komen wanneer vrouwen, mannen en jongeren gezamenlijk voordeel halen uit gelijkwaardigheid.

Topposities
Binnen de Pertjajah Luhur zijn er serieuze stappen ondernomen om vrouwen, die beschikken over de nodige capaciteiten, scholing en juiste attitude, de ruimte te geven zich te profileren binnen de organisatie. De partij levert op deze wijze constant een bijdrage om een gelijkwaardige positie van de vrouw te bewerkstelligen, onder andere middels het plaatsen en voordragen van vrouwen in topposities. Het beleid van de partij is vanuit de gedachte van gelijkheid en gelijkwaardigheid gestoeld op een 50/50 participatie (50% mannen en 50% vrouwen) op bestuurlijk niveau. Uitgaande hiervan dienen wij als partij die randvoorwaarden te creëren, opdat de diverse barrières doorbroken worden. Vooralsnog geen makkelijke, doch alleszins dankbare taak, om aan de vrouw uiteindelijk die erkenning te geven die zij verdient.

De Pertjajah Luhur is vastbesloten om te blijven werken aan de maatschappelijke veranderingen, verbetering van de levensstandaarden gebaseerd op verbeterde educatie, goede gezondheidszorg, meer werkgelegenheid middels het stimuleren van ondernemerschap en versterking van het gezin als hoeksteen van de samenleving. Kortom, wij zullen te allen tijde ten strijde trekken om armoede te bestrijden en bij te dragen aan een welvarend Suriname.

De partij feliciteert de gehele samenleving, in het bijzonder de Sranan uma’s, met de Dag van de Vrouw op zondag 8 maart en nodigt een ieder uit om op die dag de viering van de Dag van de Vrouw tot een onvergetelijke te maken in het partijcentrum te Beekhuizen. Rest ons deze verklaring af te sluiten met een volmondige: 'Ja, gelijkheid voor vrouwen is vooruitgang voor iedereen!'

De Vrouwenraad van de Pertjajah Luhur

Internationale Dag van de Vrouw, 8 maart 2015