maandag 9 maart 2015

Global Money Week vanaf 10 maart op KKF-Beursterrein


Wereldwijd jeugd betrekken bij geldzaken en ondernemerschap


Op het KKF-Beursterrein begint morgen de Global Money Week (GBM). Deze beurs is een wereldwijd evenement gericht op jeugd in de leeftijd van zes tot achttien jaar en beoogt een grotere participatie in geldzaken, ondernemerschap en het creëren van een duurzaam inkomen voor levensonderhoud. Dat meldt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in een vandaag, maandag 9 maart 2015, uitgegeven persbericht.

Vorig jaar namen wereldwijd rond drie miljoen jongeren deel aan de Global Money Week en waren er 118 landen en 490 organisaties bij betrokken.

In ons land organiseerde de CBvS in samenwerking met Stichting Projekten Christelijk Onderwijs Suriname, de beurs in 2014 voor het eerst. Eén van de activiteiten van de GMW was een financiële educatiebeurs, waar naast 'Stichting Projekten' ook diverse bankinstellingen en het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling bij betrokken waren. Tijdens de beurs werden activiteiten ontplooid gericht op de thema's geld, sparen, investeren, ondernemen en budgetteren. De kinderen konden spelenderwijs kennismaken met de wereld van het geld.

De thema's dit jaar zijn geld, sparen, dagelijks geldbeheer, ondernemen, investeren, verzekeren en pensioenen.

De GMW duurt van tot en met 14 maart en wordt zowel in de ochtend als middag in de hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken aan de Benjaminstraat gehouden en de entree is gratis.

Oud-minister Felisi geeft leiding aan verkiezingscampagneteam BEP

Campagneteam tijdens structurenvergadering geïnstalleerd

Speerpunten in verkiezingsprogramma grondenrechten en ordening goudsector


Michel Felisi, oud-minister van Regionale Ontwikkeling, leidt het campagneteam van de BEP. Het team bestaat uit verschillende commissies waarin onder andere Caprino Alendy, Bert Eersteling, Wilco Finisi, Paul Misidjan en Edwin Noordzee zitten. De districtscoördinatoren zullen een zeer belangrijke rol vervullen bij het veldwerk, stelt de BEP in een vandaag, maandag 9 maart 2015, uitgebrachte verklaring.

Het campagneteam werd afgelopen zaterdagavond tijdens een bijzondere structurenvergadering geïnstalleerd. Tijdens die bijeenkomst werd ook ingegaan op het verkiezingsprogramma van de BEP ‘De richting vooruit’.

De BEP maakt zich sterk voor de sociaaleconomische ontwikkeling van alle achterstandsgebieden, het jeugd- en jongerenbeleid en het onderwijs. Andere speerpunten in het verkiezingsprogramma zijn het grondenrechtenvraagstuk en de ordening van de goudsector.

De BEP heeft haar kernen opgeroepen krachtiger en zonder angst het veldwerk voort te zetten. 'De psychologische campagnevoering van met name de NDP en de ABOP, moet geen stagnatie veroorzaken in de democratische en moreel-ethische wijze waarop de BEP haar campagne voert.' 

De BEP is opgenomen in de V7-combinatie en heeft acht verkiesbare plaatsen toegewezen gehad.

Jonge 'revolutionairen' NDP houden 'Revo Awareness Congres'

(Bron foto: NPD, Facebook)
Thema van speciaal congres 'Revolutie de basis, wij de toekomst'


Het Jongerenbestuur van de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft afgelopen zaterdag een ‘Revo Awareness Congres’ gehouden in partijcentrum Ocer in Paramaribo. Aan het congres, dat gehouden werd in het kader van 35 jaar herdenking van de revolutie, namen zo'n duizend jongeren deel, zo laat de partij vandaag, maandag 9 maart 2015 in een persbericht weten.

Het congres had als thema 'Revolutie de basis, wij de toekomst'. Het doel was om actief participerende zogenoemde first en second voters kennis bij te brengen over de pijlers van de revolutie en de doelstellingen van de NDP.

Ook werd op een interactieve manier aandacht besteed aan de zienswijze van de nieuwe generatie NDP'ers.

De jongeren mochten op een creatieve wijze aangeven hoe zij de basisbeginselen van de partij zullen gebruiken om richting te geven aan hun eigen toekomst en dat van hun district. De jongeren grepen deze kans aan en lieten middels zang, dans en voordrachten zien en horen wat voor hun belangrijke resultaatgebieden zijn. Onderwijs, sociale zekerheid en ondernemerschap kwamen meerdere malen naar voren.

Uiteindelijk bleek dat de jongeren uit alle districten eenheid onder Surinamers en in het bijzonder partijgenoten vooropstellen.

Goudzoeker in Roma-goudput IAmGold in buik gestoken door collega

Ruzie tussen goudzoekers over geleende goudmat leidt tot steekpartij


Een 30-jarige goudzoeker is gisteravond in de Roma-goudput van IAmGold in het district Brokopondo door zijn collega gouddelver Macheco v.d. K. met een mes in de buikstreek gestoken en moest worden opgenomen in een ziekenhuis. Dat is vandaag, maandag 9 maart 2015, bekendgemaakt door de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Uit voorlopig politieonderzoek is naar voren gekomen, dat het slachtoffer een goudmat had geleend aan de verdachte. Toen het slachtoffer zijn goudmat terug wilde hebbenm ontstond er ruzie tussen hem en Macheco. Op een gegeven moment pakte Macheco een mes en stak het slachtoffer daarmee in de buikstreek.

Macheco is voortvluchtig en wordt opgespoord. Het mes waarmee het feit gepleegd is, is gevonden en in beslag genomen, aldus de politie.

Tyrone Spong wint in Duitsland zijn eerste bokswedstrijd van Hongaar

Spong slaat Farkas in eerste ronde knock-out


Tyrone 'The King of the Ring' Spong heeft afgelopen vrijdag, 6 maart 2015, in Berlijn, Duitsland, zijn professionele boksdebuut gemaakt. Spong sloeg de Hongaar Gabor Farkas al in de eerste ronde knock-out (KO). Een rechtse mokerslag was genoeg voor Spong om Farkas te vloeren, aldus mmafighting.com.

De partij was live te volgen op Eurosport.

Het was een droom van Spong om naast thaiboksen en MMA (Mixed Martial Arts), ook aan de bokssport te doen. Spong is voor zover bekend de enige professionele sporter die in drie disciplines op topniveau is uitgekomen. Dit liet hij weten via zijn Twitter-pagina na de wedstrijd:

De 29-jarige Spong brak ruim een jaar geleden een been gebroken tijdens een Glory-thaibokspartij in het Turkse Istanbul tegen Gokhan Saki. Nu hij hersteld is, focust hij zich volledig op boksen.

Als MMA-vechter kwam hij ook twee keer uit in de World Series of Fighting, waar hij beide partijen won. Spong bezit de Nederlandse nationaliteit, maar haalt altijd de Surinaamse vlag tevoorschijn bij zijn gevechten.

Gajadien (VHP): 'Staatshoofd houdt maar niet op om samenleving te misleiden'

'Bouterse is het presidentschap niet waardig'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt vandaag, maandag 9 maart 2015, in het Dagblad Suriname dat hij nu duidelijk de conclusie kan trekken, dat president Desi Bouterse niet waardig genoeg is om op de stoel van de president te zitten, omdat het staatshoofd maar niet ophoudt om de samenleving te misleiden. 'Bouterse is het presidentschap niet waardig', aldus de parlementariër. 

Gajadien baseert zijn uitspraak aan de hand van een cynische uitspraak die het staatshoofd onlangs richting V7 deed tijdens de massameeting 's avonds 24 februari op het zogenoemde Revoplein in Paramaribo. 'Als wij komen, gaan we alles terugdraaien. Als wij komen, draaien we Kinderbijslag terug. Als wij komen, draaien wij AOV terug. Als wij komen; pe yo komen?’, scandeerde Bouterse in de richting van het politiek samenwerkingsverband V7.

Maar, volgens Gajadien is er vanuit V7 nooit gezegd dat belangrijke voorzieningen teruggedraaid zullen worden, indien zij regeermacht na 25 mei verwerft. 'Integendeel, V7 stelt juist dat voorzieningen waardevast gemaakt zullen worden. Dit betekent dat de consument met huidige bedragen, over enkele jaren dezelfde hoeveelheid goederen kan blijven kopen. Dat de waarde voor de consument consistent blijft.'

Volgens de VHP’er was tijdens de vorige regeerperiode reeds een aanvang hiermee gemaakt, maar is het proces door de huidige regering helemaal teruggedraaid. 'De NDP blijft verschillende voorzieningen verhogen, maar tegelijkertijd zien wij dat prijzen van goederen in de winkels ook de pan uitvliegen. Dit betekent dat er eigenlijk niets voor het volk gedaan is met de verhoging van de voorzieningen.'

De volksvertegenwoordiger zegt, dat hij verder ook andere manieren van misleidingen ziet plaatsvinden, die ook uit het kamp van het staatshoofd komen. Zo hoorde hij de NDP beweren, dat er meer wegen verhard of geasfalteerd zijn geworden dan tijdens de regering Venetiaan-Sardjoe. Gajadien beweert daarentegen, dat het juist zo is dat tijdens het bewind van de Nieuw Front-regering zo'n 1.000 kilometer wegen geasfalteerd is. Dit, terwijl de huidige regering niet eens 100 kilometer geasfalteerd heeft.

Bij woningbouw heeft de huidige regering volgens Gajadien niets gepresteerd als het aankomt op het opzetten van volkswoningen. Bij normale woningbouw ziet hij, dat er slechts maximaal 1.000 woningen zijn gebouwd. Volgens hem is dit ver beneden de 4.000 tot 5.000 woningen die de NF-regering had helpen opzetten. 'Men bouwt een extra toilet op een school en probeert hiermee aan te geven dat zij meer dan andere regeringen heeft gepresteerd. Dat is absurd. Alleen het feit dat men in de afgelopen periode slechts uit de aardolie- en goudsector bijkans 1.5 miljard Amerikaanse dollar extra verdiend heeft, moest reden genoeg zijn om het inderdaad beter te doen', aldus Gajadien.

Gajadien zegt dat na bestudering van de projecten van de regering geconcludeerd kan worden, dat al deze projecten stuk voor stuk uit leningen komen en niet uit eigen middelen. Dat betekent volgens hem ook dat forse leningen ook afgelost moeten worden. 'Onze huidige middelen zijn dan gebruikt in consumptieve en corruptiesfeer.'

Hij ziet ook, dat er een zogenaamde monetaire financiering plaatsvindt, waardoor geld in de samenleving komt zonder dat er productie tegenover staat. Dat heeft volgens hem ook gezorgd dat vandaag de dag de valutakoers instabiel is. Het is volgens Gajadien nu een situatie waarbij er teveel geld in de samenleving is, terwijl deze niet door productie kan worden gedekt. De interventie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ziet hij als een crisissituatie. 'Men dweilt met een open kraan, omdat de CBvS niet aan de bel heeft getrokken toen zij dat wel moest doen.'

Het ministerie van Openbare Werken heeft volgens hem door het slechte beleid een betalingsachterstand van zo'n slordige 250 miljoen Surinaamse dollar. Dit bedrag is slechts voor de lokale aannemers die door OW moeten worden uitbetaald. 'De regering heeft dit land in enorme schulden gezet', aldus Gajadien.

Uitgavenpatroon Adriaens ter discussie in parlement Curaçao

Statenleden zoeken naar antwoorden op vraag waarom contract CAH-directeur niet wordt verlengdNiet zijn plannen met het vliegveld, maar het uitgavenpatroon van Maurice Adriaens stond vandaag, maandag 9 maart 2015, ter discussie in het parlement van Curaçao. De directeur van de Curaçao Airport Holding (CAH) kreeg een spervuur van vragen op zich af, aldus de Amigoe vanmiddag. Dat gebeurde nadat Adriaens een uitgebreide presentatie had gehouden over alles wat onder zijn leiding tot stand is gekomen en wat hij nog van plan was op en rondom het vliegveld.
 
De parlementsleden waren met name op zoek naar een antwoord op de vraag waarom minister Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling het contract met Adriaens als directeur van CAH niet wil verlengen. Dat contract loopt op 1 juni af. Hij zou zich niet hebben gehouden aan de doelstellingen die gesteld zijn door de huidige minister. Maar, in zijn presentatie wees Adriaens erop dat hij met alle ministers waar hij onder heeft gediend, goed heeft samengewerkt.

Het waren met name de fracties van PAR, MAN en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang die het besluit van de minister in twijfel trokken.

In het parlement werd door MAN-fractieleider Hensley Koeiman het handelen van Palm bestempeld als nog een voorbeeld van hoe de regering aan het jagen is op managers van overheidsbedrijven. Hij vroeg zich dan ook af wat voor signaal dit is voor alle landskinderen die in het buitenland studeren. Die zouden zo wel wegblijven. Koeiman had ervoor gepleit om Adriaens ten minste nog twee maanden aan te houden om een nieuwe kandidaat in te werken.

PAIS-leider Alex Rosaria was stellig, dat er niets mis was met het besluit van zijn partijgenoot om het contract van Adriaens niet te verlengen. 'Bedrijven moeten worden afgerekend op hun resultaten', zei hij. Het kon Rosaria niet bekoren dat die niet duidelijk naar voren kwam tijdens de presentatie van Adriaens. Met name het uitgavenpatroon van CAH-medewerkers wekte zijn verbazing.

Rosaria vond de uitgaven van CAH onder Adriaens buitensporig hoog. Aan reizen werd bijvoorbeeld 600.000 gulden uitgegeven terwijl er maar 12 mensen bij de CAH werken. Ter vergelijking haalde hij aan dat het budget voor het parlement met 21 leden 300.000 gulden per jaar bedraagt. Ook over de uitgave van Adriaens van bedragen boven de 100.000 gulden hadden verschillende parlementsleden vragen.

Rosaria vond ook dat Adriaens eerlijk moest zijn over de bonus die hij had ontvangen. Die zou volgens Rosaria twee maanden salaris moeten bedragen. Dat is volgens hem in schril contrast met het plaatje waar Adriaens mee schermt in de media. Volgens Rosaria had Adriaens een slechte beoordeling gekregen en daardoor heeft hij maar een halve maand bonus gekregen.
Adriaens kreeg in de namiddag de tijd om te antwoorden op de vragen van de parlementsleden.

Volkskrant: Dag van de waarheid voor Dino BouterseDen Blauwvinger: Social Media krachtig wapen om politieke tegenstanders ongegeneerd te beschadigen

COLUMN: 'Ordinaire' mogelijk gedateerde foto's met ABOP-voorzitter Brunswijk willens en wetens gepubliceerd


Ronnie Brunswijk, voorzitter en Assembleelid van de ABOP (Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij) en presidentskandidaat, vierde zaterdagavond 7 maart 2015, zijn 54e verjaardag met een leuk feestje in Moengo in het district Marowijne. Het werd een gezellige partijbijeenkomst waar ook enkele politieke overlopers met open armen werden ontvangen, zoals het Nieuw Suriname-parlementslid Harish Monorath en de oud-voorzitter van de NPS Jongerenraad Gordon Touw Ngie Tjouw.

Dateert de foto uit 2013 of van afgelopen zaterdagavond?
Dat het een gezellig feestje is geworden werd zogenaamd (!) duidelijk, toen de volgende dag, de Internationale Dag van de Vrouw, een paar foto's op social media geplaatst werden. De foto's zouden, volgens de kersverse DOE-politicus en voedseltechnolooh Ricky W. Stutgard in een ingezonden stukje tekst zondag 8 maart op de nieuwswebsite GFC Nieuws, op dat feestje zijn gemaakt.
Maar, is dat werkelijk zo?
Zijn die foto's werkelijk afgelopen zaterdagavond geschoten? Volgens de politieke tegenstanders van Brunswijk wel en volgens zijn aanhangers natuurlijk niet.
Het Dagblad Suriname opent vandaag zelfs met de foto's, alsof het belangrijk 'nieuws is terwijl het feitelijk geen nieuws is, maar meer een zielige, verre van journalistieke poging, om een politicus te schaden - het is een zoveelste diskwalificatie van de lokale journalistiek -,  met een ordinaire tekst:


Brunswijk heeft inmiddels vandaag aangekondigd te overwegen om de krant voor de rechter te slepen, omdat die krant bericht alsof de foto's afgelopen zaterdag zijn gemaakt. Volgens de ABOP-voorzitter zijn de foto's jaren geleden gemaakt op een familiefeestje en is er nu sprake van 'grove volksmisleiding'. Zijn partijgenoot Marinus Bee spreekt van riooljournalistiek. De ABOP-leider heeft absoluut een punt, los van hetgeen op de foto's te zien is. De foto's zijn waarschijnlijk met een politieke bedoeling gepubliceerd.

– Inmiddels hebben ook diverse ABOP-jongeren op Facebook duidelijk gemaakt, dat de foto's niet zijn gemaakt op het feestje van Brunswijk. Dat neemt niet weg, dat mensen moeite kunnen hebben met het op de foto's zichtbare gedrag van de ABOP-voorzitter. Natuurlijk zijn die foto's afgelopen weekeinde op Facebook door iemand geplaatst met een bedoeling en dat geldt ook voor het Dagblad Suriname vandaag. 
Maar, deze dagen verschijnen met regelmaat (bewerkte) foto's, ook voorzien van teksten, op social media van allerlei politieke kopstukken met de bedoeling om die politici te schaden in aanloop naar de verkiezingen. Zo wordt dus, met hulp van sociale media, door bepaalde politiek gekleurde figuren getracht politieke opponenten in een kwaad daglicht te plaatsen. De goede kijker en lezer weet daar echter eenvoudig doorheen te prikken. –

Brunswijk lijkt op die foto's – waar en wanneer ze ook gemaakt zijn – veel plezier te beleven en laat zich van zijn ware kant zien: een ongegeneerde bullebak die schijt heeft aan alles en iedereen, gewoon doet waar hij zin in heeft en zeer vrouwonvriendelijk respectloos gedrag aan de dag legt: heerlijk schuren met jongedames, meisjes waarschijnlijk nog. Dat mag hij, dat is niet strafbaar, maar je kunt vraagtekens plaatsen bij of het wel zo verstandig is om het te doen als Assembleelid, als publiek figuur.
De foto's leiden op social media tot uiteenlopende reacties, de meesten uit het politieke tegenkamp uiteraard negatief. 'Als het hier 32 graden is loopt onze koning ook niet in zijn onderbroek. En als het hier koningsdag is lopen ze ook niet staande seksuele passen te maken' en 'Dit kan tog niet, zo kan je een land niet dienen...!!!' zijn slechts twee van de vele reacties.

Ophef om niets?
Natuurlijk en nogmaals, je kunt vraagtekens plaatsen bij hetgeen op de foto's te zien is, maar het lijkt
een politicus en presidentskandidaat onwaardig. Het hoort niet, stellen de correct in de pas lopende burgers, fatsoensrakkers. Maar, is zijn gedrag - op een privé familiefeestje - werkelijk zo afkeurenswaardig of genoten hij en enkele jongedames gewoon zichtbaar en moet er verder vooral maar geen overtrokken ophef over worden gemaakt?

De enige ophef die deze 'kwestie' waard is is de journalistieke kwestie, de kwalijke rol van het Dagblad Suriname waarvan de redactie kennelijk de foto's ook van Facebook heeft geplukt en verder geen eigen onderzoek heeft gedaan naar de werkelijke herkomst en datering van de foto's

Dat is Brunswijk toch?
Brunswijk, de platvloerse schreeuwer,
de vloeker op voetbalveld en in parlement,
de geile man die niet vies is van schurende dames en meisjes tegen zijn lichaam,
de concertorganisator Bravo,
de leider in de tijd van de Binnenlandse Oorlog tussen 1986 en 1992 van het zogenoemde Junglecommando dat streed tegen het militaire regime van Desi Bouterse,
de eigenaar en voorzitter en speler van voetbalclub Inter Moengotapoe,
de goudzoeker,
de man die zieltjes voor zijn partij tracht te winnen door op partijbijeenkomsten letterlijk met geld te strooien,
de man die waarschijnlijk eind december 1985 betrokken was bij een bankoverval in Moengo, en
de man die door de rechtbank van Haarlem op 2 maart 1999 bij verstek is veroordeeld tot zes jaar celstraf voor handel in cocaïne (hij zou het brein zijn geweest achter drie cocaïnetransporten tussen maart 1996 en juni 1997 van Suriname naar Schiphol waarbij het in totaal om ruim 61 kilo cocaïne zou zijn gegaan).
Let wel, het voren gaande zijn gewoon feiten. Een mooi cv voor een president?

Ongepolijste rebel
Ook een man die altijd voor camera en microfoon zijn uiterste best om maar zo correct mogelijk en verstaanbaar Nederlands te spreken. Maar, Brunswijk is en blijft Brunswijk, de ongepolijste rebel die graag zijn macht en geld showt, die graag rondrijdt in zo groot mogelijke – en dan ook nog het liefst in gele ABOP-kleuren gelakte – Hummers, maar niet eens in staat blijkt te zijn om een paar van zijn eigen kinderen op het rechte pad te houden:
zoon Pascal die gewoon op 3 augustus vorig jaar zo'n 30.000 Amerikaanse dollar uit de auto van zijn pa jatte en
een andere zoon, Elton, die op 1 september vorig jaar werd gepakt op de Johan Adolf Pengelluchthaven met 5,5 kilo cocaïnepasta in zijn bezit en zich sindsdien van de domme houdt. Ergens in die familie Brunswijk zit iets niet goed.
Kortom, Brunswijk, de geschikte presidentskandidaat, in een slechte droom, een nachtmerrie.

Een president en Assembleelid onwaardig gedrag....
De schurende hulk en zijn droom
Deze man vertoont op alle fronten president onwaardig gedrag. Tja, Brunswijk ziet zich werkelijk na de verkiezingen van 25 mei als de nieuwe president van Suriname. Binnenkort haalt hij mogelijk zijn zogenoemde BSc. Bedrijfskunde (Bachelor of Science) en volgens hem levert dat cursusje voldoende presidentiële kennis en waardigheid op om het land te kunnen leiden. Dat zei hij ook op het podium van zijn feestje zaterdagavond.
Een uitbundig, opgewonden feestje waarin - zo willen velen ons doen laten geloven - een gele onbehouwen en onbeholpen hulk zich te goed deed aan hapjes, drankjes en enkele aanwezige jongedames die zich maar wat graag tegen de hulk aan leken te schuren en de hulk leek in opgewonden staat terug te schuren. President Brunswijk? Dat is en blijft een droom. Brunswijk is en blijft een, politiek, rebel.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
09 maart 2015
Amsterdam-Paramaribo

Naschrift:
Volgens het lid van de ABOP-jongeren Valentino Nasa zondag 8 maart op Facebook, zijn de gewraakte foto's niet op de verjaardag van Brunswijk gemaakt:
'Ik was zelf daar aanwezig en kom net van Moengo. Die foto is van een tijdje terug. We leven in een politieke tijd en mensen zoeken naar alles wat ze kunnen vinden om Brunswijk zwart te maken. Ze kunnen niets vinden om Brunswijk z’n naam te bekladden, dus gaan ze terug in de tijd om iets te vinden, maar het is een leugen', aldus Nasa in een reactie op Facebook. 
Brunswijk was volgens hem de hele tijd in het stadion van Moengo aanwezig. Er was helemaal geen feest thuis bij de politicus en alles werd in het station gehouden. 'Het maakt bij mij niet uit wat mensen willen zeggen over Brunswijk, hij gaat zonder twijfel voor het presidentschap. Hij is een volksleider en stelt het belang van het volk voorop. Niet, omdat hij eens ordinair danste moet hij van zijn doel afwijken. Ik spreek dit van Bravo niet goed , maar geen van de grote leiders hebben tien schone vingers. Bravo maakt moeite.'

Een dag later, vandaag, maandag 9 maart, plaatste de ABOP Jongeren Brokopondo deze tekst op Facebook:
'Er is momenteel een foto gepost op FB om de indruk te wekken dat het eergister op de jaardag van de Voorzitter van de ABOP is geschoten.
Ten eerste is dat een foto van maart 2013 en ten tweede was het podium van eergister een van metaal.
Wij willen alle echte ABOPers op het hart drukken om zich niet te laten pakken door deze misleiders maar te focussen op de overwinning welke op zicht is.
Last: nobody is perfect. Even none.
Fouten zijn menselijk. En wij hebben gezien dat de persoon Brunswijk uit die fouten heeft geleerd.'

Behandeling wijziging Wet Auteursrecht 1913 in parlement uitgesteld

Oppositie: Wetswijziging betekent inmenging in lopende rechtszaak

Fractievoorzitter Nieuw Front vindt dat rechtszaak eerst afgewikkeld moet zijn


De behandeling wijziging Wet Auteursrecht 1913 door De Nationale Assemblee is vandaag, maandag 9 maart 2015, niet doorgegaan. De vergadering is uitgesteld naar morgen. Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh (VHP) zegt op Starnieuws, dat een aantal zaken rond de Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) bij de rechter ligt. De wetswijziging zou volgens de oppositie een inmenging betekenen van zaken die bij de rechter aanhangig zijn.

Randjietsingh beweert, dat de oppositie bereid is de wet te wijzigen, maar dat eerst moet worden gewacht tot de lopende rechtszaken zijn afgehandeld. Een ander voorstel is om de mening van het Hof van Justitie of van de procureur-generaal te horen.

De politicus zegt, dat bij de behandeling van de wijziging Amnestiewet ook een inmenging was in een zaak onder de rechter was.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft gezegd, dat zij haar juristen zal raadplegen. 43 Assembleeleden hadden vandaag de presentielijst getekend. Wanneer de oppositionele partijen niet zouden meewerken aan de vergadering, zou er een quorumprobleem zijn ontstaan. Ook Carl Breeveld van DOE wilde niet meewerken aan de vergadering, totdat er duidelijkheid was.

Vrouw in ziekenhuis overleden aan brandwonden

Slachtoffer heeft zich vermoedelijk zelf in brand gestoken


De politie van Santo Boma werd in de nacht van donderdag op vrijdag 6 maart geconfronteerd met een vrouw die op de afdeling Intensive Care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo werd binnengebracht met ernstige brandwonden. 

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, aldus het Dagblad Suriname van vandaag, maandag 9 maart 2015, dat het slachtoffer, Krishnawatie Adhin (44), zichzelf vermoedelijk in brand heeft gestoken door over haar hele lichaam een brandbare vloeistof te gieten en die vervolgens aan te steken.

De vrouw overleed zaterdagochtend. De politie zegt, dat er geen omstandigheden bestaan om iemand voor dit feit aansprakelijk te stellen of in verzekering te stellen. Het onderzoek in deze zelfmoordzaak duurt voort.

SVB nu officieel eigenaar terrein aan overzijde bondsgebouw

(Bron foto: ministerie van RGB)
Op terrein komen beheerderswoning, vier minivoetbalveldjes, clubgebouw en sportschool

Project wacht op financiering FIFA


Het terrein naast het dokter Snellenpark aan de Letitia Vriesdelaan in Paramaribo is sinds vorige week donderdag officieel van de Surinaamse Voetbalbond (SVB). De bond heeft de grondbeschikking van het terrein, dat tegenover zijn hoofdgebouw ligt, die dag ontvangen uit handen van minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.

Op het stuk grond worden vier projecten van de SVB uitgevoerd. Er komen een beheerderswoning, vier minivoetbalveldjes, een clubgebouw en een sportschool.

Met dit ‘Owru Cul project’ wil de bond inkomsten binnenhalen om de voetbalsport op een hoger niveau te brengen. De Wereldvoetbalbond FIFA financiert het project.

SVB-voorzitter John Krisnadath is blij met de eigendomspapieren. 'De FIFA investeert niet zonder rechtszekerheid.' Maar, nu hij de gronddocumenten heeft, kan de SVB volgens hem direct aan de slag met de FIFA.

ABOP-voorzitter Brunswijk dreigt Dagblad Suriname voor rechter te spelen

Krant plaatst gedateerde foto's van met jongedame feestende Brunswijk

Dagblad Suriname suggereert dat foto's tijdens 7 maart zijn gemaakt


De voorzitter van de ABOP, Ronnie Brunswijk, spreekt van grove volksmisleiding. Deze reactie volgt nadat het Dagblad Suriname vanochtend foto’s van enkele jaren geleden heeft gepubliceerd alsof deze recent, op zijn verjaardag 7 maart, zijn geschoten. Op de foto's is een feestende Brunswijk te zien die zich vermaakt met jongedame.

De ABOPvoorzitter sluit gerechtelijke stappen tegen de krant niet uit, zo bericht de Ware Tijd Online vandaag, maandag 9 maart 2015. Brunswijk zegt dat die foto jaren geleden op een familiebijeenkomst is gemaakt.

De voorzitter van het partijcongres van afgelopen zaterdag in Moengo, het Assembleelid Marinus Bee, zegt dat de leider van de ABOP het slachtoffer is van een scenario uit een politieke hoek. Volgens hem wordt dat gevoed vanuit het Dagblad Suriname. Bee betitelt dit als riooljournalistiek.

'Hoe kun je als medium een foto publiceren, als je zelf niet daar was.' Op de bewuste vergadering van zaterdag jongstleden was Brunswijk gekleed in een lichtgeel hemd met lange mouwen.

'Reeds voor de optredens van de reggaeformaties Itavest en JahYouht vertrok Brunswijk. Hij was alleen op het podium met Marlene Waal 'kleine  Marlene' toen deze het lied  'A tron Gowtu Nowya verkondigde', aldus Bee.

NIMOS keurt nieuwe moderne vuilstort Coronie goed

(Bron foto's: BIC Coronie)
Vuilstortbak gaat 3 tot 4 jaar mee als alleen huisvuil wordt gedumpt

Nieuwe vuilstort wordt 1 april officieel geopend


Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) heeft woensdag 5 maart samen met districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani en zijn team een bezoek gebracht aan de nieuwe vuilstortplaats aan de Cocoslaan in het district Coronie. Dat bericht het Burger Informatie Centrum (BIC) Coronie vandaag, maandag 9 maart 2015.

Het district heeft het voorrecht, aldus het BIC, om als eerste te beschikken over een moderne vuilstortplaats. Het NIMOS en een consultant hebben aangegeven hoe de bak ingericht moet worden zonder het grondwater te besmetten. Het milieu-instituut heeft goedkeuring gegeven, omdat het volgens de eigen NIMOS-richtlijnen is ingericht.Volgens de districtscommissaris gaat de nieuwe vuilstortbak drie tot vier jaren mee als er alleen huisvuil wordt gedumpt. De opening van de nieuwe vuilstortplaats is 1 april 2015 en het NIMOS zal daarbij ook aanwezig zijn. Tegelijkertijd zal de oude vuilstortplaats afgesloten worden. 

Voor Coronie is het een mijlpaal. Het NIMOS stelt zeer tevreden met het project te zijn en dat dit project in de andere districten ook promoot zal gaan worden.

Breuk in relatie NDP en PALU in Coronie

Assembleelid Paal (PALU): 'Dit is niet de wens van het volk, jammer'


De structuren van de NDP in Coronie, onder leiding van Edwin Heuvel, weigeren om met de PALU samen te werken naar de verkiezingen toe. Gesprekken liepen gisteren op niets uit, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 9 maart 2015.

'Als coördinator van de NDP in Coronie kan ik blindelings bevestigen, dat de structuren van de NDP in Coronie de samenwerking met de PALU hebben opgezegd', aldus Heuvel.

De breuk wordt ook door Anton Paal, PALU-Assembleelid namens Coronie, bevestigd. 'Wij hebben geprobeerd om naar elkaar toe te groeien, maar de structuren van de NDP hebben besloten om niet met ons samen te werken in Coronie. Ik moet benadrukken, dat het een groep van drie tot vier mensen is die besloten heeft. Dit is niet de wens van het volk, maar jammer.'

Terwijl Heuvel ervan uitgaat, dat het hoofdbestuur van de NDP, onder leiding van Desi Bouterse, zich disciplinair zal scharen achter de structuren in het district, zegt Paal dat het laatste woord in deze zaak nog niet is gezegd.

'Ik heb gerapporteerd aan het hoofdbestuur van de PALU. Het zal nu in contact treden met de leiding van de NDP over de verwikkelingen.'

PL-voorzitter Somohardjo is geruchten beu: Pertjajah Luhur niet uit V7

'Wij zijn geen KTPI die ondanks samenwerkingsverband verraad pleegt'


Het Pertjajah Luhur-Assembleelid (PL) en partijvoorzitter Paul Somohardjo zegt vandaag, maandag 9 maart 2015, op de nieuwswebsite GFC Nieuws, het te betreuren dat er geruchten de wereld in zijn gebracht dat de PL uit V7 zou zijn gestapt. 

Somohardjo zegt gerechtelijke stappen te zullen ondernemen tegen de journalist die een dergelijk bericht het afgelopen weekend heeft gelanceerd.

Somohardjo stelt, dat de PL geen KTPI is en wenst als partij niet te worden geassocieerd met de KTPI van Willy Soemita. 'Wij zijn geen KTPI, ik ben geen Willy Soemita. PL pleegt geen verraad.'

Somohardjo noemt dergelijke acties ‘een poging om verwarring te stichten’ en ‘het volk te misleiden’.

'Ik heb nimmer gezegd dat wij uit V7 stappen; niet op een podium, maar ook niet intern. Wij zijn geen KTPI die ondanks een samenwerkingsovereenkomst verraad pleegt.'

Somohardjo zegt dat inmiddels wordt nagetrokken of de journalist van staatszender SRS daadwerkelijk een dergelijk bericht heeft gelanceerd. 'Indien het waar is, zal ik een klacht indienen, omdat er onnodig wordt gezorgd voor verwarring. Wij hebben de attitude niet om onbetrouwbaar te zijn.'

Schot in overleg tussen BvL en Binnenlandse Zaken over positieverbetering leerkrachten

Valies: 'Plooien zijn gladgestreken en er is nu een goede basis voor verder overleg'


Pas na intern overleg van minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken wordt de Bond van Leraren (BvL) ontvangen voor vervolgbesprekingen over positieverbetering van leerkrachten. De bewindsman heeft deze mededeling vastgelegd in een brief na een onderhoud met de lerarenvakbond en raadsadviseurs. Het intern overleg moet deze week plaatsvinden. De BvL is blij met de brief, aldus Starnieuws vanochtend, maandag 9 maart 2015.

Voorzitter Wilgo Valies zegt, dat het bestuur goed gestemd is na het gesprek met de minister en de raadsadviseurs. ‘Plooien zijn gladgestreken en er is een goede basis gelegd om verder te gaan. Beide partijen zijn van oordeel dat positieverbetering van leraren nodig is.’

Vorig jaar werd nog aangeklopt bij president Desi Bouterse, maar het kwam niet tot gesprekken, omdat het Kabinet van de President consequenties verbond aan de toonzetting in een brief van de BvL aan het staatshoofd. Toen hebben gedane uitspraken van Valies ook kwaad bloed gezet bij de raadsadviseurs.

De BvL-voorzitter wil niet uitweiden of er specifiek over de brief is gesproken. Hij volstaat met: ‘We zijn in actie geweest en daarom zijn we uitgenodigd door de minister. Er is een goede basis gelegd en knelpunten zijn besproken. Wij kijken naar het grotere belang en oplossing van het vraagstuk.’

Vergeleken met collega’s in het Caribisch gebied moet er nog veel gedaan worden aan de positie van onderwijsgevenden in Suriname. Met de schaarse middelen die leraren ter beschikking hebben wordt toch kwalitatief goed onderwijs verzorgd, aldus de vakbondsman.

Eerder was de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) ook door minister Leilis en zijn team ontvangen.

Statenlid Leeflang op Curaçao past haar wetsvoorstel bedrijfspensioen aan na commentaren Raad van Advies

Leeflang gaat in beraad met deskundigen om wetsvoorstel aan te passen


Het onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang op Curaçao zal, nu de Raad van Advies haar wetsvoorstel voor een bedrijfspensioen evalueerde, met de nodige aanpassingen op het voorstel komen. Dat laat het Statenlid in een persverklaring weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 9 maart 2015.

'Nadat ik het advies van de Raad van Advies over het wetsvoorstel voor een bedrijfspensioen bestudeerde, heb ik besloten om verder te werken aan deze wet voor een rechtvaardig pensioen. Volgens het advies moet er nog heel werk verricht worden en moet er ook onderzoek gedaan worden bij ondernemers', zo schrijft Leeflang in haar verklaring.

De parlementariër gaat met deskundigen in beraad om de nodige aanpassingen aan het wetsvoorstel aan te brengen, zo laat zij weten.

'Er zijn teveel mensen die 30 en soms 40 jaar werken en op het moment dat zij niet meer kunnen werken het met 800 gulden in de maand moeten doen. Als wij een wet introduceren voor een rechtvaardig pensioen, zal meer dan 60 procent van onze werkende jeugd, op het moment dat zij met pensioen moeten gaan, niet in armoede hoeven leven.'

Volgens het onafhankelijk Statenlid is het niet eenvoudig om een wetsvoorstel te maken. 'Er is geen departement dat voor jou werkt, er zijn ook geen consultants voor jou aan het werk en er zijn geen middelen beschikbaar om onderzoek te laten doen.'

De politica schrijft verder, dat verschillende professionals hebben aangeboden om de nodige aanpassingen aan het voorstel te doen. 'Het werk om een aangepast wetsvoorstel in te dienen gaat door omdat winnaars nooit opgeven, mensen die het bijltje erbij neerleggen winnen nooit.'

KTPI-voorzitter Soemita (79): 'Dit worden mijn laatste verkiezingen'

Op zijn 34e was Soemita al LVV-bewindsman


'In mijn actieve periode binnen de politiek ben ik circuspaarden komen aantreffen. Ik heb ze gemaakt tot renpaarden. Zij moeten nu overnemen.' Met deze uitspraak vandaag, maandag 9 maart 2015, in de Ware Tijd zegt politicus Willy Soemita, voorzitter van de KTPI, na 43 jaar af te zwaaien uit de actieve politiek. 

Het is de zoveelste keer dat hij aankondigt de politiek vaarwel te zeggen. Toch verzekert hij deze keer, dat het echt zijn allerlaatste verkiezingen worden. Dat hij niet eerder is afgezwaaid ligt naar eigen zeggen niet aan hem. 'In de partij hadden zij mijn warmte nog nodig. Ik heb beloofd te ondersteunen.'

De nu 79-jarige KTPI-voorzitter zegt niet op de kandidatenlijst te zullen voorkomen tijdens de verkiezingen van 25 mei. Wat hij nu doet is volgens hem helpen en ondersteunen. Soemita is ervan overtuigd dat de KTPI zal blijven bestaan.

Soemita kondigt verder aan, dat hij na de verkiezing van 25 mei hoofdbestuursverkiezingen zal uitschrijven waarvoor hij zich niet kandidaat stelt. Niet voor een functie in het hoofdbestuur en dus ook niet voor het voorzitterschap.

'Ik ga een rustperiode nemen en ondersteunend werken op de achtergrond.' Op zijn 34e bekleedde hij zijn eerste ministersfunctie op het departement van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Speciaal team politie Curaçao op zaak overval op waardetransport luchthaven Hato

Politie zwijgt over eventuele buit zes overvallers


De politie op Curaçao heeft een speciaal team opgericht wat zich focust op het onderzoek naar de moord op de 36-jarige Curaçaoënaar Zhadiro Zevenhuis. Afgelopen vrijdag werd Zevenhuis, die werkzaam was als geldloper bij Servicio Pan Americano De Proteccion Curaçao, doodgeschoten bij een overval op een waardetransport bij een bedrijf wat edelmetalen smelt en zuivert in de Freezone, vlak naast luchthaven Hato. 

Er werd al snel gespeculeerd, dat er goudstaven zouden zijn buitgemaakt, maar daar doet politiewoordvoerder Imro Zwerwer geen uitspraken over, aldus Paradise FM vandaag, maandag 9 maart 2015.

Zes overvallers waren het bedrijf bij de Freezone binnengedrongen waar ze beveiligers van het waardetransport tegenkwamen. Er ontstond een schietpartij waarbij Zevenhuis dodelijk gewond raakte.

Door een speciaal team op te richten hoopt de politie de moordzaak snel op te kunnen lossen.

Gearresteerde verdachte in 'Maximus-zaak' op Curaçao weer op vrije voeten

Vrouw wordt nog wel aangemerkt als verdachte in zaak


De vrouw die afgelopen vrijdagochtend op Curaçao werd aangehouden door de politie in het onderzoek in de Maximus-zaak, waarin onderzoek wordt gedaan naar de opdrachtgever van de moordenaar van politicus Helmin Wiels, is weer vrijgelaten. Dat bericht vandaag, maandag 9 maart 2015, Paradise FM.

De inverzekeringstelling was maximaal twee keer 24 uur, maar de vrouw kwam de volgende dag al vrij.

Zij wordt echter alsnog aangemerkt als verdachte in de zaak.

Ook vrouwen in Suriname onderworpen aan in te voeren militaire dienstplicht

Kolonel: 'Wij willen vrouwen niet discrimineren en ze gelijke kansen geven'


De militaire dienstplicht die de Surinaamse regering weer wil invoeren, zal ook gelden voor vrouwen. Dat staat in de aangepaste ontwerpwet die bij De Nationale Assemblee (DNA) ligt. De dienstplicht zal gelden voor personen van 18 tot 35 jaar. 'Wij willen vrouwen niet discrimineren en hen gelijke kansen geven om te integreren in het beroep', zegt kolonel Justus Hew A Kee vandaag, maandag 9 maart 2015, in de Ware Tijd.

Hij verwijst naar internationale conventies over gelijke rechten van de vrouw en naar de oproep van vrouwenorganisaties en DNA-voorzitter Jenny Geerlings-Simons om vrouwen niet uit te sluiten van onder meer beroepen.

De kolonel verwijst ook naar artikel 180 van de Grondwet waarin staat dat de verdediging van de Staat een fundamentele plicht is van elke Surinamer. Daar is een leger voor nodig en de dienstplicht is een instrument om het te bemensen.

Hew A Kee heeft afgelopen zaterdag op uitnodiging van het Nationaal Jeugdparlement een presentatie gehouden voor de jeugdparlementariërs over de conceptwet.

Met de dienstplichtwet heeft de regering ook de wet Gewetensbezwaren bij het parlement ingediend. Op grond van deze wet mogen personen wegens onder meer hun geloofsovertuiging vrijstelling van militaire dienstplicht vragen.

De dienstplicht werd eind jaren zestig ingevoerd in Suriname en in 1996 facultatief gesteld. Dat houdt in dat de dienstplicht niet is afgeschaft, maar als de regering die weer wil invoeren moet ze toestemming vragen aan De Nationale Assemblee.

Nieuw Suriname-Assembleelid Lachman heeft politieke toekomst nog niet bepaald

Lachman sluit samenwerking met NDP nog niet uit

Collega Monorath inmiddels met open armen binnen de ABOP verwelkomd


Het Nieuw Suriname-Assembleelid Harish Monorath heeft zijn keuze gemaakt en zal op de lijst van de ABOP in Paramaribo worden gekandideerd. Zijn collega Premdew Lachman uit Nickerie heeft de keuzeknoop nog  niet doorgehakt. Nadat gesprekken met V7 zijn gesprongen, koos Monorath voor de ABOP. Starnieuws bericht vanochtend, maandag 9 maart 2015, te hebben vernomen, dat Lachman een samenwerking met de NDP niet uitsluit.

Lachman heeft gesproken met NDP-kopstuk Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken. De bewindsman bevestigt dat vriendschappelijke gesprekken gevoerd zijn met Lachman. 'Hij praat niet namens Nieuw Suriname, maar op persoonlijke titel. Wij zijn beide Nickerianen en zijn bevriend met elkaar. Het gaat niet om een officiële onderhandeling, maar aftastende gesprekken.'

Lachman zegt in de marges van De Nationale Assemblee gesproken te hebben met Lackin. Hier was Monorath ook bij. 'Dat gesprek ging over koetjes en kalfjes. Het was niet echt een gesprek over samenwerking', aldus Monorath.

Lachman zegt opgemerkt te hebben tegenover Lackin, dat hij en Monorath nog in de Mega Combinatie zijn. Hij verwacht dat er nog een officieel gesprek komt. 'Als wij uit elkaar gaan, kan dat als vrienden gebeuren.' Hij zal de komende dagen beslissen welke kant het op zal gaan. 'Een formeel gesprek met de NDP is nog niet gevoerd.'

Eerste boot met padie geladen voor Venezuela

Ministers Algoe en Lackin in Nickerie aanwezig bij laden

Alle geëxporteerde  padie zou van voorzitter Vereniging van Rijstexporteurs zijn
 

De ministers Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Winston Lackin van Buitenlandse Zaken waren gisteren aanwezig in Nieuw Nickerie, waar een eerste boot met 1.500 ton padie werd geladen voor export naar Venezuela. De bewindslieden hadden, aldus bericht Starnieuws vanochtend, maandag 9 maart 2015, een 'rumoerige ontmoeting' met de Vereniging van Rijstexporteurs (VRE). De leden beschuldigen voorzitter Bhagwatpersad Ramadhin ervan, dat hij informatie voor zichzelf heeft gehouden.

Minister Algoe zegt, dat de regering niet praat met individuele exporteurs. Er is gesproken met het bestuur van de VRE. Algoe stelt, dat binnen de PetroCaribe-overeenkomst 360 Amerikaanse dollar per ton betaald wordt voor de padie. Dit bedrag is ver boven de wereldmarktprijs.

'Onderling moeten de leden hun problemen oplossen. Er is veel inzet geweest van president Desi Bouterse, collega Lackin, Assembleelid Rashied Doekhie (NDP) en anderen om dit project rond te krijgen', aldus Algoe. Bouterse tekende in 2010 de overeenkomst met de toenmalige president van Venezuela, wijlen Hugo Chavez. Nu is het zover dat 20.000 ton padie geëxporteerd kan worden naar Venezuela.

De penningmeester van de VRE, Rakesh Narsingh, is boos op de voorzitter van de organisatie. 'Hij heeft ons niet meegedeeld wat er is besproken met de ministers. Alle padie die geëxporteerd wordt nu is van Ramadhin', beweert Narsingh. Hij zegt dat vandaag een ledenvergadering zal worden belegd om deze kwestie te bespreken.

Ramadhin zegt in een reactie, dat hij zaterdagavond vernomen heeft dat de export rond is. Hij had geen ruimte om de rest van de leden te informeren. De bewindslieden hebben de VRE gistermiddag op de hoogte gesteld van de afspraken die gemaakt zijn. Ramadhin stelt, dat hij padie van vijftien molenaars exporteert, die hij van de najaarsoogst nog in een silo heeft. Volgens hem wordt er zonder reden ophef gemaakt.

Algoe laat nog weten, dat het gaat om alle rijstexporteurs. Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om te exporteren. Deze week zal een tweede boot worden geladen van 3.000 ton. Elke week zal er geëxporteerd worden. Algoe verwacht dat de plooien in de vereniging glad worden gestreken.

De boeren zaten met hun padie in de maag, omdat de wereldmarktprijs gedropt was en er geen afzetmarkten waren. Lackin zegt, dat diverse silo's vol zitten met padie uit 2014 en dat die als eerste geëxporteerd zal worden.