zaterdag 14 maart 2015

Export padie naar Venezuela is 'puur belazerij'

Nog steeds geen boot in Nickerie voor export padie

Padieproducent Mahawatkhan: ' Die boot heeft lekke band en is in Guyana op de jack'


Er is onder padieproducenten onduidelijkheid rond de door de regering en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) beloofde export van padie naar Venezuela. Volgens beleidsmakers zou donderdagvond een boot uit Venezuela in de Nickeriaanse haven arriveren voor de export van padie naar Venezuela. Maar, er is nog steeds geen zicht op de aankomst van een boot, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 14 maart 2015.

Volgens planning zou gisteren de eerste lading van 1.500 ton padie verzonden worden richting Venezuela. ‘Die boot heeft een lekke band en is in Guyana op de jack’, zegt padieproducent Leakat Mahawatkhan. ‘Het is puur belazerij. Ik heb geen hoop meer, want we hebben ook geen zekerheid of we ons geld krijgen wanneer we hebben geëxporteerd.’

De voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs en Verwerkers, Bhagwatpersad Ramadhin, weet niet wanneer de boot arriveert. Hij verwijst naar de minister van Buitenlandse Zaken voor nadere informatie.

De voorzitter stelt dat de export van padie beslist geen gemakkelijk karwei is voor de molenaars. De padie moet voldoen aan gestelde eisen en kwaliteit. ‘Niet iedereen kan zijn padie zomaar in de boot laden.’ Voor het plegen van kwaliteitscontrole is het tussenbedrijf Iboza, waarvan de eigenaar een broer is van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, aangewezen door de Staat. Dit bedrijf is ook belast met de betalingen na de export. Aan de padie-exporteurs is voorgehouden dat hun padie tegen een bedrag van 360 Amerikaanse dollar per ton geëxporteerd zal worden. Dit is hoger dan de huidige wereldmarktprijs. De export is een eenmalige van 30.000 ton padie naar Venezuela, uitgevoerd in verschillende fasen.

Vorige week zondag lag een boot aangemeerd aan de steiger in Nickerie. Symbolisch werd toen een ton padie in de boot geladen. ‘Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en minister Suresh Algoe van LVV waren op de steiger aanwezig. Ik was ook daar’, vertelde Mahawatkhan eerder aan Dagblad Suriname. De truck waarin de padie was vervoerd naar de haven, bleef ter plekke. ‘Toen al de camera’s uit waren, is de ton padie weer uit de boot gehaald, in de truck geplaatst en weggebracht.

Na enkele dagen bleek de boot afgekeurd voor vervoer van padie. Het betreft een boot van een Surinaamse ondernemer waarin kunstmest was vervoerd vanuit Trinidad naar Suriname.

De SPA gaat bij verkiezingen voor drie Assembleezetels

Lijsttrekkers zijn Castelen (Paramaribo), Kownoe (Sipaliwini) en Read in Para

Castelen verwacht zware strijd in Para


De Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) gaat bij de verkiezingen van 25 mei voor drie Assembleezetels. Voor Paramaribo zal Guno Castelen dat proberen, voor Sipaliwini Bernhard Kownoe en voor Para Harvey Read. In Paramaribo staat Castelen als achtste op de lijst. Hij erkent, dat de verkiezingsstrijd zwaar is, maar gelooft toch dat de SPA met twee zetels binnenkomt. Dat is vandaag, zaterdag 14 maart 2015, te lezen op Starnieuws.

De SPA is onderdeel van de V7-combinatie. V7 schrijft zich komende maandagmiddag in bij het Centraal Hoofdstembureau. De SPA heeft de eigen Assemblee-, ressortraads- en districtraadskandidaten vanmiddag op een bijzonder congres bekendgemaakt.

In Para staat de SPA op de derde plaats en in Sipaliwini op de vierde. De partij heeft acht districtsraadskandidaten: twee in Paramaribo (plaats 8 en 11), twee in Wanica (plaats 7 en 16), één in Commewijne (nummer 5), één in Para (nummer 1), één in Brokopondo (nummer 3) en één in Sipaliwini (nummer 4).

Voor de ressortraden heeft de partij 57 kandidaten. Op het congres werd het partijprogramma gepresenteerd en goedgekeurd. De nieuwe ‘sociale wetten’ zullen niet ongedaan gemaakt worden maar juist verbeterd, stelde Castelen.

'In Para wordt het een moeilijke battle. De NDP is niet te onderschatten. Je moet de kracht van je tegenstander kennen. Maar, we hebben de mogelijkheid om van een naar twee zetels te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat Para ons kan helpen aan de tweede.' In Sipaliwini denkt de partij ook  sterk vertegenwoordigd te zijn.

'Paramaribo wordt een uitdaging. We staan op de achtste plaats. Men zegt dat we over de ruggen van anderen binnen willen komen. Geef de ondersteuning, deze zetel gaan we op eigen kracht binnenhalen.'

Jager in Tibitigebied door collega-jager beschoten

Jager gewond geraakt aan gezicht en borst


In het Tibitigebied is vanochtend, zaterdag 14 maart 2015, een jager per ongeluk door een vriend in zijn jachtgezelschap beschoten met een jachtgeweer. Dat bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Het slachtoffer werd geraakt in het gezicht en de borststreek. Hij is vanaf Zanderij met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

Free Press Unlimited ontvangt Geuzenpenning 2015 in Vlaardingen

Directeur Willems en Draaibaar (Bron foto: RTV Rijnmond)
Surinaams Jeugdjournaal verbonden aan organisatie

Hoofdredactrice Hennah Draaibaar bij uitreiking prijs aanwezig


In de Grote Kerk in Vlaardingen werd gisteren de Geuzenpenning 2015 uitgereikt aan de Nederlandse organisatie Free Press Unlimited. Het Surinaamse tien minuten Jeugdjournaal is ook aan de organisatie verbonden en daarom was hoofdredactrice Hennah Draaibaar ook aanwezig in Vlaardingen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 14 maart 2015.

De prijs werd uitgereikt door minister  Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De Geuzenpenning wordt toegekend aan mensen en organisaties die zich inzetten voor mensenrechten, en strijden tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

De journalistenorganisatie Free Press Unlimited probeert betrouwbaar nieuws beschikbaar te maken voor iedereen in landen waar geen persvrijheid is. En de organisatie vindt het belangrijk dat ook kinderen een stem hebben. In ruim veertig landen probeert deze onafhankelijke organisatie door het ondersteunen van lokale mediamensen het nieuws toegankelijk te maken.

Negen journalisten van over de hele wereld woonden de plechtigheid bij op uitnodiging van Free Press Unlimited: Muhammad Tayyeb Afridi (Pakistan), Bazlur Rahman (Bangladesh), Hennah Draaibaar (Suriname), Fungai Machirori (Zimbabwe), Khatoun Haidar (Libanon), Kamal Eldin Elsadig Mohamed Yosif (Soedan), Gregory Shvedov (Rusland/Kaukasus en zelf winnaar van de Geuzenpenning in 2012), Anabel Hernández (Mexico) en Alina Radu (Moldavië). 'Omdat zij het échte werk doen, en wij alleen als missie hebben om dat voor hen mogelijk te maken en te houden', aldus Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited.

Draaibaar: 'Wat mij bij zal blijven is de staande ovatie die we kregen toen we de kerk weer uitgingen. Het was net alsof er supporters langs de weg stonden die ons aan het aanmoedigen waren met teksten als ga zo door. En dat gaan we ook doen.' 

Tegenover RTV Rijnmond zei Draaibaar: 'Wij geven al tien jaar kinderen in Suriname een stem. We leren ze een mening te vormen en te uiten, want kinderen zijn ook zeker geïnteresseerd in gewoon nieuws, niet alleen in sport en cultuur. Maar we leggen wel uit wat er gebeurt en wat de consequenties zijn.' 

Het Jeugdjournaal in Suriname is ooit gestart met financiële steun van Free Press Unlimited. 'Persvrijheid is een heel ruim begrip. Je kunt in In Suriname alles zeggen en uitzenden wat je wilt, maar er blijft altijd wel een bepaalde zweem van intimidatie hangen. Dan worden we bijvoorbeeld besproken bij de staatsomroep, met een bepaalde toon', zegt Draaibaar.

De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/RTV Rijnmond)

Annabaai op Curaçao gepasseerd station voor cruiseschepen

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Kades Otrobanda toe aan opknapbeurt


Het Schottegat en de Sint Annabaai op Curaçao spelen geen rol in de toekomst van de cruisemarkt: het binnenwater is te veel vervuild en grote cruiseschepen kunnen steeds moeilijker de haven binnenvaren. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 14 maart 2015.

Wel moeten de kades en scheepswerven van Otrobanda verbeterd worden: het deel tussen de Emmabrug en de Julianabrug, dat bestemd is voor kleinere cruiseschepen en megajachten.

Dit wordt aanbevolen door het Rotterdamse adviesbureau Maritime & Transport Business Solutions (MTBS) in het onlangs gepresenteerde havenbeleidsplan.

Om het cruisetoerisme uit te breiden is een tweede megapier van belang, maar ook het binnenhalen van een cruiselijn die Curaçao als thuishaven heeft.

Nog steeds maakt SP in Nederland zich zorgen over Curaçaose gokindustrie en relatie met politiek

Tweede Kamerlid Van Raak heeft vragenspervuur aan minister Plasterk


SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak blijft zich zorgen maken over de Curaçaose gokindustrie en de relatie van die sector met de lokale politiek. In een nieuwe brief aan minister Ronald Plasterk vraagt hij een overzicht van lopende onderzoeken naar politici en zakenmensen, de cijfers van UTS, de wijze waarop de MFK gefinancierd wordt en de belangen van minister Stanley Palm. Hij baseert zich onder meer op publicaties van Knipselkrant Curaçao over de gokindustrie, aldus de Amigoe vandaag, zaterdag 14 maart 2015.
 
Van Raak stelde al eerder vragen over de banden tussen politici en loterijen en vroeg toen om een onafhankelijk onderzoek. De minister liet toen weten, dat het Curaçaose Openbaar Ministerie en ook de Nederlandse autoriteiten aandacht hebben voor financieel-economische criminaliteit, waaronder witwassen. Toezicht op de gokindustrie is echter een autonome aangelegenheid, schreef de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Van Raak vraagt nu waarom Plasterk dit als een autonome aangelegenheid ziet, terwijl het gaat om de invloed van de gokindustrie op het bestuur. ' Welke verantwoordelijkheid ziet u hier voor de Rijksministerraad om goed bestuur te verzekeren op Curaçao?', aldus Van Raak. Het SP-Tweede Kamerlid wil weten of er onderzoeken lopen naar Francesco Corallo, Rofolfo ‘Rudy’ Pizziolo, Jacobo ‘Cocochi’ Prins, Robbie dos Santos en George Jamaloodin.

Ook vraagt hij welke ministers of Statenleden ooit hebben gewerkt voor een casino of loterij en wie er geld hebben ontvangen van bedrijven en ondernemers in de gokindustrie. In dat verband noemt hij onder meer minister Stanley Palm (PAIS).

'Welke directe of indirecte geldelijke belangen heeft de huidige minister van Economische Zaken van Curaçao in de verschillende (illegale) loterijen, waaronder ook de sms-loterijen en de online casino’s die opereren vanuit de zogenoemde e-zones? Klopt het dat de regering van Curaçao voornemens is de illegale sms-loterijen van UTS en Robbie’s Lottery te legaliseren?', schrijft het Tweede Kamerlid.

Met betrekking tot UTS vraagt hij cijfers en informatie over de rol van KPMG. 'Waarom worden de audits, jaarverslagen en rekeningen binnen dit overheidsbedrijf geheim gehouden?' 

Van Raak is verder benieuwd of de MFK gefinancierd wordt door een eigen loterij. 'Welke bedragen gaan hierin om, welke belastingen worden hierover geheven en welke regels voor partijfinanciering zijn hiervoor van toepassing?'

Tot slot wil hij weten welke omzetten er gehaald worden door organisaties voor Sport Betting die in de e-zones actief zijn, hoeveel belasting er wordt betaald en wie toezicht houdt op deze industrie.
Van Raak wil antwoord van Plasterk voor het algemeen overleg met de minister op 31 maart, als ook de Veiligheidsdienst Curaçao ter sprake komt.

Bijzondere scholen in financieel zwaar weer

Creativiteit vereist om scholen draaiende te kunnen houden

Betalingen overheid laten te lang op zich wachten: scholen gedwongen sap, water en melk te verkopen en extra snoeppauzes te houden


De verkoop van sap, water en melk moet de schoolkas van bijzondere scholen spekken. Het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) is onder andere overgegaan tot deze stap. Het maar uitblijven van betalingen van de overheid dwingt scholen om eigen initiatieven te nemen om aan geld te komen voor de aanschaf van reguliere schoolbenodigdheden, aldus bericht Starnieuws zaterdag 14 maart 2015.

De scholen overwegen ook de herintroductie van de ‘maandagcent’ waarbij op  iedere eerste schooldag van de week een leerkracht rondgaat met de ‘maandagcent doos’. Elk kind geeft wat hij kan missen. De bedoeling is om met de opbrengsten schoonmaakmiddelen, vuilniszakken, onderhoud van het schoolterrein en toiletten te betalen. Deze informatie hebben leerlingen van enkele bijzondere scholen schriftelijk meegekregen van de schoolleiding.

'Ik geef die schoolleiders geen ongelijk. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) heeft de ouderbijdrage niet voor ons overgemaakt, waardoor wij de scholen ook niet kunnen ondersteunen', zegt Ricardo Kenswil, directeur van het RKBO.

Het MinOV is schriftelijk op de hoogte gesteld van de financiële problemen van de bijzondere instellingen. De overheid moet ongeveer Srd 5 miljoen overmaken aan de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS).

De RKBO-directeur, die ook voorzitter van het FIBOS is, vindt het erg dat het zo lang duurt voordat dit luttele bedrag wordt overgemaakt. Ter vergelijking zegt hij, dat de Naschoolse Opvang Srd 95 miljoen kost. 'We moeten ernaar streven dat er een formule wordt bedacht om deze stagnatie in de toekomst te voorkomen. Het onderwijs is de toekomst van een natie en als dit wordt verwaarloosd, hoe zul je dan vooruitkomen.' 

Kenswil vindt het erg, dat er bijvoorbeeld voor schoolmeubilair naar donoren moet worden gezocht.

Zijn collega bij de stichting onderwijs van de EBGS Mildred Demon, ziet graag dat de financiën spoedig worden gestort. 'Alle bijzondere scholen zitten in dezelfde penarie.' 

Zo erg dat zelfs de nutsvoorzieningen niet kunnen worden betaald. Om kantoorpersoneel te kunnen uitbetalen, moet iedere maand naar financiële middelen worden gezocht, omdat deze medewerkers niet op de betaalrol van de overheid staan. Voor schoolonderhoud bijvoorbeeld waren er met MinOV afspraken gemaakt. Die worden echter niet nagekomen. Schoolleiders zijn volgens Demon genoodzaakt om voor de kasversterking het aantal snoeppauzes op te voeren.

NPS' er Tjin-A-Tsoi lapt bevel jachtopziener LBB aan de laars in Boven-Coesewijne Natuurreservaat

Assembleelid met auto en boot en visgerei in beschermd natuurgebied

Tjin-A-Tsoi had geen toestemming van LBB om in gebied te zijn

LBB vraagt OM onderzoek in te stellen naar gedragingen parlementslid


De dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) blijkt in december 2014 een brief naar het Openbaar Ministerie gestuurd te hebben om bepaalde overtredingen van het NPS-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi onder de aandacht te brengen. In de brief wordt door LBB aangegeven, dat de parlementariër zich op 5 december 2014 in het Boven-Coesewijne Natuurreservaat bevond, toen hij door een jachtopziener conform de Natuurbeschermingswet werd aangesproken. Dit bericht vandaag, zaterdag 14 maart 2015, het Dagblad Suriname.

De jachtopziener geeft in zijn proces-verbaal aan, dat hij omstreeks 14.18 uur op 5 december het voertuig van de parlementariër zag aankomen vanuit de richting van Pakuli-landing. Op het voertuig was op dat moment een aluminiumboot bevestigd. De NPS’er werd vergezeld van twee mannen.

Volgens de jachtopziener was het opvallend, dat naast de boot ook hengels op het voertuig waren bevestigd. In de laadruimte van het voertuig trof hij een buitenboordmotor en een koelbox aan. Gelet op dit alles was het voor de jachtopziener duidelijk dat de mannen van een hengeltrip terugkwamen.

Volgens de brief, waarop de krant schrijft de hand heeft kunnen leggen, zou de jachtopziener Tjin-A-Tsoi hebben voorgehouden dat hij schriftelijke toestemming van het hoofd van LBB nodig had om het beschermd gebied te kunnen betreden. De parlementariër zou hem als antwoord hebben gegeven, dat hij Assembleelid is en hij daarom geen toestemming nodig had om zijn activiteiten in het gebied te kunnen ontplooien. De volksvertegenwoordiger vroeg de verbalisant om hem de regelgeving omtrent het gebied schriftelijk te tonen.

Toen de jachtopziener op een bepaald moment bezig was enkele stukken met betrekking tot de overtreding te verzamelen, koos Tjin-A-Tsoi ervoor om weg te rijden. Gelet op het feit dat Tjin-A-Tsoi opzettelijk niet heeft voldaan aan een bevel of vordering krachtens wettelijk voorschrift gedaan door een ambtenaar met de uitoefening van enig toezicht, het opsporen en/of onderzoeken van strafbare feiten, heeft het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) samen met LBB een verzoek gedaan aan de waarnemend procureur-generaal, Roy Baidjnath Panday, om een nader onderzoek in te stellen tegen de parlementariër.

Tjin-A-Tsoi zou zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van artikel 5 sub b en sub c van de Natuurbeschermingswet 1954, artikel 236 van het Wetboek van Strafrecht en overtreding de Wet Economische Delicten artikel 15 lid 1, 2 en 3. De brief is ondertekend door Claudine Sakimin, hoofd Natuurbeheer, en Hesdy Esajas, waarnemend hoofd LBB.

Het is niet de eerste keer dat de parlementariër een bevel van de politie niet heeft willen opvolgen. Tijdens de opening van de Staatsolie Raffinaderij te Tout Lui Faut kwam hij ook in gedrang met de politie toen hij erop werd gewezen om met zijn auto protocollair op een andere plek te parkeren dan waar hij hem had geparkeerd. Hij weigerde dit echter en parkeerde toch langs de weg. Tjin-A-Tsoi gaf toen aan, dat hij de toon en reden van de politieagent niet goed vond, waardoor hij weigerde het bevel op te volgen.
Tjin-A-Tsoi was in dit geval niet te bereiken voor commentaar, aldus de krant.

Amerikaanse legerofficier: 'Mogelijk Surinamers onder IS-strijders in Syrië'

'Zo'n 100 personen uit kleine Caribische landen mogelijk actief voor IS'


Ongeveer honderd inwoners van kleine Caribische landen zijn naar Syrië vertrokken om in de gelederen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te vechten. Ook uit Suriname zouden personen zich mogelijk bij de IS hebben aangesloten. Dat zei de Amerikaanse generaal John Kelly gisteren in het Pentagon, het hoofdkantoor van het Amerikaanse ministerie van Defensie, tijdens een ontmoeting met de pers, zo bericht vandaag, zaterdag 14 maart 2015, newsweek.com

Volgens Kelly kunnen die strijders na terugkeer in hun thuisland via drugs- en andere criminele netwerken in de VS terechtkomen. Maar, tot vandaag heeft hij nog geen directe bedreiging of bewegingen voor aanslagen tegen de VS geconstateerd.

 
'Als ze in Syrië zijn dan leren ze te doden en om te gaan met explosieven en onthoofdingen. Iedereen is bezorgd, natuurlijk, wanneer ze weer huiswaarts keren.'

Kelly, die de leiding heeft over het zogenoemde Zuidelijke Commando van het Amerikaanse leger, stelde dat Iran en islamitische extremistische organisaties agressief in de regio werven en dat sommige personen zijn geradicaliseerd via het internet en anderen door radicale moskeeën. Hij noemde Suriname, Jamaica, Venezuela  en Trinidad en Tobago waar de lokale autoriteiten vermoeden dat gerekruteerden naar Syrië zijn vertrokken.

De generaal zei ook, dat het omvangrijke personenverkeer over de grenzen van de VS en de geavanceerdheid van de netwerken het onmogelijk maken alles te stoppen.

Hij zei verder, dat de kleine Caribische landen vooral bezorgd zijn dat teruggekeerde extremisten terroristische operaties in hun land zouden kunnen uitvoeren, omdat ze niet de capaciteit hebben die te voorkomen. Wanneer ze eenmaal terug zijn kunnen de extremisten ongehinderd naar andere landen gaan en kunnen dus ook in de VS belanden.


De complete tekst van de persconferentie van John Kelly:


'Kwelders'-plan hydroloog Naipal ter bescherming Paramaribo-Noord en Weg naar Zee-gebied

Mangrove-aanplant kust Coronie. (Bron foto's: Sieuwnath Naipal)
Kwelders zorgen voor modderbank om te beplanten met mangrove

Milieuorganisaties zijn positief over plan


Er is een plan om Paramaribo-Noord en het gebied rond Weg naar Zee te beschermen tegen de gevolgen van de zeespiegelstijging, zoals erosie, het afkalven van de kustlijn. Het plan zal worden uitgevoerd door professor Sieuwnath Naipal van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en studenten van de studierichting Infrastructuur van de Faculteit der Technologische Wetenschappen. Dit bericht de Ware Tijd zaterdag 14 maart 2015.


Zij zullen een systeem aanleggen, dat zorgt voor de ontwikkeling van zogenoemde kwelders. Dit zijn begroeide stukken land die direct, zonder dijken, aan zee grenzen. Met dit systeem worden  mangrovewortels die heel dicht op elkaar groeien nagebootst, waardoor ze slib vasthouden. Er worden twee rijen van palen aangelegd met een tussenafstand. De ruimte tussen de rijen wordt gevuld met takken en stro, zodat er een soort muur ontstaat. Deze remt de snelheid van het binnenstromende zeewater af, waardoor het water iets rustiger terugstroomt en sedimenten, ofwel slib- en zanddeeltjes, achterblijven. Uiteindelijk moet er een modderbank ontstaan, die zal worden beplant met mangrove.
Binnen een maand kunnen de resultaten al duidelijk zichtbaar zijn.

Er is al onderzoek verricht in de twee gebieden, onder andere wat betreft de samenstelling van de bodem, golvenstructuur en windsnelheden.

Geld voor het proefproject is er nog niet. Naipal zegt, dat er al is gesproken met organisaties die zich bezighouden met het milieu en de natuur, waaronder het WWF Guianas. 'Ze hebben allemaal positief gereageerd.'

Hij ziet graag dat de uitvoering van het plan niet alleen met geld, maar ook met menskracht wordt ondersteund. Dit laatste zal de kosten drukken.

Nieuwe inheemse organisatie: 'Palmentuin moet weer in handen komen van inheemsen'

'Palmentuin moet ook weer Paramuru gaan heten'


De Palmentuin moet meer in handen komen van de inheemsen. Verschillende belangenorganisaties stellen, dat de Palmentuin vroeger een inheems dorp was, waar veel bloed is gevloeid toen de kolonisatoren het gebied overnamen. 

'Inheemse vertellingen daarover doen al jaren de ronde. Wetenschappelijk onderzoek van onder anderen Hartsing en De Groot heeft aangetoond, dat onze mensen daar begraven liggen. Daarom zien we de Palmentuin als een heilige plaats', zegt Audrey Christiaan, voorzitter van het op 21 januari opgerichte Inheemsen Platform in Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (ESAV), in de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 14 maart 2015.

Ze heeft samen met een delegatie van het platform afgelopen week een kennismakingsbezoek aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gebracht en deze kwestie aangekaart.

Christiaan: 'We hebben gesproken over de geschiedenis van de Palmentuin en de Sommelsdijckse kreek. Ook hebben wij de eis gesteld om dat gebied de originele naam van Paramuru terug te geven.'

De groep kreeg te horen dat de kreek gedempt zal worden. 'Daar zijn wij geen voorstander van, omdat ze vroeger de aanmeerkreek was van de inheemsen. Daar zit een rijk historisch verhaal achter', zegt bestuurslid Alwin Ligorie.

De parlementsvoorzitter gaf het platform als huiswerk mee, gedocumenteerd de thema's voor te leggen, voor een makkelijke doorgeleiding naar de regering. Ligorie stelt, dat er al een conceptrapport klaar ligt, maar het moet nog in bestuursverband besproken worden, voordat het wordt doorgestuurd naar De Nationale Assemblee.

Voorzitter SASur spreekt van een 'unieke wijziging' Wet Auteursrecht 1913

Ramlal: 'SASur gaat proberen zich aan te passen of in te spelen op nieuwe situatie'

'Op gebied van auteursrechten is Suriname achteruit gegaan met gewijzigde wet'


Prim Ramlal, voorzitter van Stichting Auteursrechten Suriname (SASur), vindt dat de gewijzigde Wet Auteursrecht 1913 op het eerste oog lijkt op een 'vrijdag de 13e' wet,  maar de toekomst zal dat moeten uitwijzen, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 14 maart 2015. 

De exploitatie en bemiddeling van muziekauteursrechten levert volgens de gewijzigde wet heel wat vrijheidsbeperkingen op voor Surinaamse en buitenlandse auteurs en de bemiddelingsvereniging die volgens de wet moet worden opgericht, aldus Ramlal.

SASsur moet nog in overleg treden met de Auteursrechten Wereldfederatie, CISAC (International Confederation of Societies of Authors and Composers), en buitenlandse zusterorganisaties om na te gaan of zij ook een vereniging voor bemiddelingsdoeleinden moet oprichten. De eisen die hierbij gesteld worden zijn vooralsnog zeer onredelijk en passen helemaal niet binnen de praktijk van auteursrechtenorganisaties zoals dat gangbaar is in de wereld, stelt Ramlal.

'Hoe deze unieke wetswijziging uiteindelijk in de Surinaamse praktijk haar daadwerkelijke intrede zal doen en werken, moet de tijd ons leren. Er was niets mis met de vorige wet, maar onze volksvertegenwoordigers hebben gedaan wat zij dachten te moeten doen. Voor zover mogelijk gaat SASur als Surinaamse organisatie, met alle respect voor de wetgevende macht, zich proberen aan te passen en of in te spelen op de huidige situatie ten behoeve van de aangeslotenen in Suriname. Het land is niet opgeschoten, maar achteruit gegaan op dit gebied. Hopelijk begrijpen we dat met z'n allen binnenkort', aldus Ramlal.

Vicepresident woedend vanwege actie AZP-directeur

Ameerali niet blij met brief Brahim over precaire financiële situatie ziekenhuis

'Met de brief wordt een panieksituatie gecreëerd'  


Vicepresident (vp) Robert Ameerali was gisteravond, aldus Starnieuws vanochtend, zaterdag 14 maart 2015, zichtbaar woedend op algemeen directeur Antoine Brahim van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Terwijl de regering dag en nacht werkt aan het oplossen van de financiële problemen, is het volgens de vicepresident niet in de haak, dat Brahim de noodklok luidt in een uitgebreide brief en complete details prijsgeeft. Het schrijven bereikte ook De Nationale Assemblee. Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh (VHP) kaartte deze kwestie gisteravond aan in het parlement.

Het ziekenhuis verkeert in een precaire financiële situatie, waarbij het haast niet mogelijk is om verantwoord medische zorg te bieden aan de samenleving, aldus het AZP. Diverse afdelingen komen in de brief aan het woord en leggen uit hoe levensbedreigend de situatie is.

Brahim zegt, dat hij niemand onaangenaam wil zijn. De brief is in overleg met de Raad van Commissarissen geschreven, omdat de situatie bijzonder ernstig is. Ameerali is bezig met ad hoc maatregelen, terwijl zaken structureel aangepakt moeten worden. 'Juist omdat wij onze verantwoordelijkheid begrijpen hebben wij de brief geschreven en ook een kopie gestuurd naar het kabinet van de president. Wij hebben de brief niet naar de pers gestuurd', aldus Brahim.

De AZP-directeur stelt, dat de suppletie is afgeschaft, zonder dat de instelling zich daarop heeft kunnen aanpassen. De rekeningen zijn zo hoog opgelopen, dat leveranciers geen krediet meer willen geven. Er is een tekort aan essentiële medicijnen en middelen. Diverse afdelingen hebben te kennen gegeven dat het onverantwoord is om zo door te gaan.

'Ook al is de vicepresident boos, wij staan er open voor om samen met hem een oplossing te zoeken. De Raad van Commissarissen is volledig op de hoogte van de stappen die ondernomen zijn. Wij hebben acuut Srd 10 miljoen nodig om de ernstige problemen op te lossen', zegt Brahim.

Ameerali zei in De Nationale Assemblee gisteravond, dat met de brief een panieksituatie gecreëerd wordt. Hij haalde aan, dat er jarenlang geen financiële verantwoording was in het ziekenhuis. Er is veel gedaan om de jaarrekeningen rond te krijgen.

Brahim stelt, dat toen hij aantrad er jaarrekeningen waren tot 2005. Met inzet van het team en de Raad van Commissarissen zijn jaarverslagen tot 2013 afgerond. Ameerali blijft erbij dat de regering van alles doet om AZP tegemoet te komen. Terwijl er een oplossing in zicht is, is deze brief volgens hem geschreven.

'Deze vicepresident, de ministers van Financiën en Volksgezondheid hebben zich gecommitteerd om te zorgen dat het licht in AZP niet uitgaat. Wij verwachten dat de directie hetzelfde doet', stelde Ameerali.

Randjietsingh zei, dat Ameerali zich te gemakkelijk van de zaak afdoet. Hij wilde citeren uit de brief waarin specialisten aangeven hoe precair de situatie is. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei, dat Randjietsingh de gelegenheid heeft gekregen om de zaak aan te kaarten. De vicepresident heeft geantwoord en zij gaf hem daarom verder niet de gelegenheid om op deze kwestie in te gaan.