zondag 15 maart 2015

President Maduro van Venezuela mag dit jaar per decreet regeren

Maduro wil Amerikaanse bedreigingen het hoofd bieden


Het parlement van Venezuela heeft president Nicolas Maduro vandaag, zondag 15 maart 2015, volmacht gegeven om de komende negen maanden per decreet te regeren. Maduro zegt de ruime bevoegdheden nodig te hebben om Amerikaanse bedreigingen het hoofd te bieden, aldus berichten diverse Venezolaanse media.

De zogenoemde ‘anti-imperialistische’ wet geldt tot het einde van het jaar.

Maduro vroeg het parlement om volmacht als antwoord op nieuwe Amerikaanse sancties tegen Venezolaanse overheidsfunctionarissen die door de VS worden beschuldigd van schendingen van de mensenrechten. Zij mogen niet meer naar de VS reizen en hun bezittingen in de VS zijn bevroren.

Maduro kreeg in november 2013 ook al van het Venezolaanse parlement het recht een jaar lang per decreet te regeren. Hij beweerde dat toen nodig te hebben om de economische situatie te verbeteren en de corruptie uit te roeien.

Tegenstanders van Maduro vreesden destijds, dat het om een nauwelijks verhulde machtsgreep van de president ging.

 

(Red. De Surinaamse Krant)

Massale demonstraties tegen Braziliaanse president Rousseff

Honderdduizenden in Rio de straat op. (Bron foto: AFP/Yasuyoshi Chiba)
Meer dan miljoen Brazilianen de straat op uit protest tegen beleid president


Ruim een miljoen Brazilianen zijn vandaag, zondag 15 maart 2015, in verschillende steden de straat op gegaan om te protesteren tegen het beleid van de Braziliaanse president Dilma Rouesseff. Dat melden verschillende persbureaus, waaronder Reuters.

De protesten volgen enkele dagen nadat het Braziliaanse Hooggerechtshof groen licht gaf voor het Openbaar Ministerie om een onderzoek in te stellen naar de betrokkenheid van 50 politici bij het omkopingsschandaal bij de grote staatsoliemaatschappij Petróleo Brasileiro SA.

Demonstranten in Sao Paulo. (Bron foto: Reuters/Mercopress.com)

Hoge belastingen, corruptie en hoge prijzen voor bijvoorbeeld benzine zetten kwaad bloed bij de Brazilianen, zeker nu een groot corruptieschandaal meerdere politici de kop lijkt te kosten.

De regering van Rousseff verliest snel aan populariteit, terwijl de president in oktober vorig jaar nog werd herkozen. De Brazilianen zijn de dupe van de bezuinigingen van de regering: hogere belastingen, gekorte pensioenen, minder sociale zekerheden en een stijging van de prijzen van goederen die de overheid controleert.

In São Paulo alleen al liepen 580.000 mensen mee in een mars en ook in vele andere steden, waaronder Rio de Janeiro, demonstreerden duizenden of tienduizenden mensen tegen de regering. Sommigen roepen Rousseff, president sinds 2011, op om te vertrekken.


De demonstraties verliepen rustig. De Brazilianen droegen T-shirts in de kleuren van de nationale vlag - groen, geel en blauw - en droegen bordjes en spandoeken met leuzen.

Het corruptieschandaal, een van de grootste in de Braziliaanse geschiedenis, draait om het staatsoliebedrijf Petrobras. Daar zou een omkoopaffaire hebben plaatsgevonden onder toeziend oog van mensen die banden hebben met de regering. Het zou onder meer gaan om senator Gleisi Hoffmann, de voormalige stafchef van president Dilma Rousseff. Ook de rol van voormalig energieminister Edison Lobão wordt onderzocht. Rousseff zelf wordt niet verdacht.

NPS maakt propagandaspotje met stem naar NDP vertrokken Remy Pollack uit 2013....

Maker spotje Wayne Telgt vindt stem Pollack geen enkel probleem

Pollack zelf heeft geen problemen met zijn bijdrage aan NPS-spotje


Radiomaker en NPS-woordvoerder Wayne Telgt heeft een NPS-propagandaspotje gemaakt met daarin de stem van Remy Pollack, sinds juni vorig jaar districtscommissaris (dc) in Commewijne. Dit terwijl Pollack enkele weken geleden bekendmaakte dat hij zijn lidmaatschap van de NPS heeft ingeruild voor die van de NDP. Dit bericht de Ware Tijd Online zondag 15 maart 2015.

In het spotje roept Pollack jongeren op zich bij de NPS aan te sluiten. Telgt heeft hiervoor eerdere opnames van Pollack uit 2013 voor het programma 'the next generation' gebruikt. Het spotje van ongeveer 1,5 minuut zal de komende dagen regelmatig te horen zijn op Apintie Radio. 

Dat dit de luisteraars misschien in verwarring brengt vindt Telgt geen probleem. Volgens hem is het interessant om de kiezer te laten horen, dat Pollack kort geleden nog een echte NPS'er was die vol overtuiging vertelt hoe goed de partij in elkaar zit.


Pollack zelf heeft geen moeite met de actie van Telgt. Volgens hem kunnen luisteraars heel goed horen, dat het om een in elkaar gezette opname gaat. 'We leven in een democratische staat. Het gebruik van mijn stem geeft aan dat Pollack belangrijk is. En het is een oud spotje, dus ik heb er geen probleem mee.'

En zoals hij al vaker heeft aangegeven heeft hij geen ruzie met de NPS. 'We blijven vrienden en we blijven Surinamers. De verkiezingen zijn een dag, daarna moeten we bij elkaar komen om samen het land te ontwikkelen.'

Man (33) met houwer in borst opgenomen in ziekenhuis

Medebewoner gooit houwer naar slachtoffer


Een 33-jarige man is vanochtend, zondag 15 maart 2015, opgenomen in een ziekenhuis, omdat een houwer vastzat in zijn borstkas. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname. Waar een en ander zich heeft afgespeeld vermeldt de politie niet....

Voorlopig onderzoek heeft naar voren gebracht, dat de gewonde op hetzelfde adres woont als de 29-jarige Raoul R. Raoul verdacht het slachtoffer ervan zijn autoradio te hebben gestolen. De 33-jarige man ging vanochtend gewapend met een houwer naar de kamer van Raoul om hem rekenschap te vragen waarbij een woordenwisseling ontstond. 

Het slachtoffer zou de houwer toen op Raoul hebben gegooid. Die zou de houwer vervolgens terug hebben gegooid naar het slachtoffer. De houwer kwam vast te zitten in het lichaam van het slachtoffer, ter hoogte van zijn borstkas. 

Het slachtoffer wil geen aangifte doen tegen Raoul. Maar, Raoul R. is toch door de politie aangehouden ter voorgeleiding aan een hulp-officier van Justitie, als verdachte van zware mishandeling.

Opluchting bij VRTS na door Assemblee aangenomen wijzigingen Wet Auteursrecht 1913

VRTS: 'Einde aan jarenlange maatschappelijke onrust rond muziekauteursrechten'


De Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) is enigszins gerustgesteld door op 13 maart door De Nationale Assemblee aangenomen wijzigingen in de Wet Auteursrecht 1913. De wijzigingen voorzien in een tijdelijke voorziening om te voorkomen dat onder andere omroepbedrijven op de veiling terecht komen en dat showpromotoren worden ontmoedigd om populaire internationale artiesten naar Suriname te halen. Dat stelt de VRTS in een vandaag, zondag 15 maart 2015, uitgebrachte verklaring.

Met de wetswijzigingen is volgens de VTRS een einde gekomen aan jarenlange maatschappelijke onrust in Suriname rondom muziekauteursrechten. De wijzigingen geven producenten van creatief werk de gelegenheid om zich verder te organiseren en te bewerkstelligen dat voor gebruik van hun beschermde werken door derden, een redelijke vergoeding wordt ontvangen.

De VRTS hoopt dat in de komende maanden door inspraak en intensief overleg tussen alle actoren en consultatie van ter zake deskundigen zowel nationaal als internationaal, de Wet Auteursrecht 1913 structureel en operationeel wordt aangepast waardoor zij voldoet aan de moderne inzichten rondom registratie en bescherming van het muziekauteursrecht, inning en besteding van royalty's en terdege rekening houdt met de Surinaamse context.

In haar verklaring stelt de VRTS ook, dat zij erbij blijft dat zij wil betalen voor het gebruik van beschermde creatieve werken als er sprake is van redelijke tarieven die in onderling overleg zijn vastgesteld en waarbij transparantie en ideële doelen worden nagestreefd.

Met de coöperatieve houding in het parlement is volgens de VRTS bewezen dat oppositie- en coalitieleden in nationaal belang intensief kunnen samenwerken om belangrijke prestaties voor land en volk neer te zetten.

Natuurgebied Roi Rincon op Curaçao 's avonds op slot

Onverlaten dumpen illegaal vuil en kadavers in natuurgebied


Door het illegaal dumpen van vuil en kadavers gaat het natuurgebied Roi Rincon op Curaçao ‘s avonds dicht. Dat meldt de Amigoe vandaag, zondag 15 maart 2015, op haar website.
 
Roi Rincon ligt tussen de wijken Soax/Seru di Kandela en het vliegveld Hato. Eigenaar van het gebied is de Curaçao Airport Holding. Die heeft nu besloten het natuurgebied alleen tussen zeven uur ‘s ochtends en zeven uur ‘s avonds toegankelijk te houden.

Afgelopen maandag verklaarde CAH-directeur Maurice Adriaens tijdens een presentatie in het parlement juist bewoners van de wijken rondom Roi Rincon bij de ontwikkeling van het natuurgebied te willen betrekken. Nu blijkt dat het gebied door overlast ‘s avonds dicht moet.

In het natuurgebied Roi Rincon is een natuurlijke bron. Veel mensen maken gebruik van de bron om water te tappen. Met dat water worden auto’s in Roi Rincon gewassen.

Oud-directeur Christiaan van Curaçao Airport Holding: 'Ik moest weg, omdat PAR-gedeputeerde Dick Adriaens wilde benoemen'

(Bron foto: LinkedIn)
Christiaan richt uitgebreide brief aan media


Clift Christiaan stelt, dat hij in 2010 weg moest als directeur van de Curaçao Airport Holding (CAH), omdat toenmalig PAR-gedeputeerde David Dick indertijd Maurice Adriaens wilde benoemen in die functie. Dat schrijft Christiaan in een brief die hij naar de pers heeft gestuurd, zo is vandaag, zondag 15 maart 2015, te lezen op de website van de Amigoe.

Volgens de krant is met de brief van Christiaan weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de affaire tussen Maurice Adriaens en Stanley Palm (PAIS). Sinds bekend is geworden dat Stanley Palm als minister van Economische Ontwikkeling het contract van Maurice Adriaens als directeur van de Curaçao Airport Holding niet wil verlengen, gaan de beschuldigingen over en weer.

Afgelopen maandag, tijdens een vergadering van het parlement over het functioneren van Adriaens, verwees PAIS-fractieleider Alex Rosaria naar de manier waarop Christiaan indertijd opzij werd gezet. In tegenstelling tot nu zou volgens Rosaria de politiek een rol hebben gespeeld. Joel Gois had, als directeur van STIP, Christiaan de deur laten wijzen, omdat PAR-gedeputeerde David Dick een andere koers wilde varen. Volgens Rosaria doet Stanley Palm het nu netjes. Hij laat Adriaens zijn contract gewoon uitdienen.

David Dick
Zowel David Dick als PAR-Statenlid Armin Konket reageerde de afgelopen week gepikeerd op de beweringen van Rosaria. Zij verwezen naar de notulen van de vergaderingen van de aandeelhouders van Curaçao Airport Holding. Wat in de notulen staat hebben beiden, ondanks vragen hierover, echter niet bekendgemaakt. Wel zou Konket hebben beweerd dat het ontbinden van het contract in goed overleg zou hebben plaatsgevonden.

Dat klopt echt niet, volgens Clift Christiaan in zijn brief. In de brief legt hij chronologisch uit hoe de zaken gelopen zijn. Net als Adriaens nu had Christiaan geen enkele aanwijzing dat hij weg moest als directeur van CAH, het bedrijf dat de bedrijfsvoering op en rondom het vliegveld moet controleren. Net als Adriaens nu zegt Christiaan dat hij van de commissarissen te horen kreeg dat hij goed functioneerde.

Het verschil tussen die twee is dat Christiaan indertijd net een verlenging van zijn contract kreeg aangeboden. ‘Ongeveer 8 maanden voor mijn ontslag kreeg ik een contractverlenging van 2 jaar.’ Om daarna te horen dat hij weg moest. ‘Op 31 maart 2010 werd mij de keuze geboden om vrijwillig ontslag te nemen met een afvloeiingsregeling van 3 maanden salaris of een ontslagbrief in ontvangst te nemen.’ Christiaan koos voor het laatste. Reden voor zijn ontslag was volgens Christiaan dat de RvC/AvA geen vertrouwen meer in hem had en dat de werkrelatie verstoord was.

Over die verstoorde werkrelatie schrijft Christiaan: ‘Waar dat door kwam is nooit erg duidelijk naar mij gecommuniceerd, maar komt er voor een belangrijk deel op neer dat van mij verwacht werd dat ik beslissingen nam die niet in het direct belang van CAH waren (verkiezingsstunten?), de RvC informeerde over zaken waar ik de RvC officieel niet over hoefde te informeren (RvC moest e.e.a. uit krant vernemen, onvoldoende fotoshoot voor gedeputeerde?), dat de communicatie naar de RvC strikt formeel was (gebrek aan vriendjespolitiek?), kortom, ik moest i.p.v. directeur te zijn een verlengstuk zijn van de gedeputeerde en van de politieke partij (PAR).’ Hiermee beschuldigt Christiaan PAR-gedeputeerde David Dick ervan direct betrokken te zijn geweest bij zijn ontslag.

Voor zijn definitieve vertrek bij CAH sleepte zijn zaak nog enige tijd voort, totdat de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders instemden met al de voorwaarden die Christiaan stelde. Dat zij uiteindelijk instemden heeft voor Christiaan één verklaring. ‘Uiteindelijk moest ik niet weg vanwege een vertrouwensbreuk. Ik moest weg omdat er plaats gemaakt moest worden voor de heer Adriaens en ik was een lastpost die niet op de maat van de muziek van de gedeputeerde en de politieke partij wilde dansen. Laten we wel eerlijk blijven mensen.'

David Dick zegt het onethisch te vinden om te moeten reageren op persoonlijke zaken van mensen in de media. Volgens Dick moet er in het contract van Christiaan zelfs een ‘non-disclosure agreement’ zijn opgenomen. Dat is een afspraak dat er over zaken die zich hebben afgespeeld in een bedrijf geen mededelingen wordt gedaan.

De ex-gedeputeerde wijst erop dat een groep mensen de leiding had bij CAH en niet hij als gedeputeerde. Volgens Dick was er nog niet eens een vacature in de tijd dat het ontslag van Christiaan ter sprake kwam. Daarbij komt volgens Dick dat er drie kandidaten waren om Christiaan op te volgen. Uit die drie is uiteindelijk Adriaens gekozen.

Braziliaanse overvaller gedood bij overval goudveld in district Marowijne

Zes gewapende Brazilianen overvallen goudzoekerskamp


Tijdens een schotenwisseling bij een roofoverval is gisterochtend bij een goudconcessie 65 km van de Oud Merianweg te Toematoe in district Marowijne een dode gevallen. Dit wordt bevestigd door Regio Commandant Oost-Suriname van het Korps Politie Suriname inspecteur Franklin Amier, aldus de Ware Tijd Online vandaag, zondag 15 maart 2015.

Volgens de inspecteur is uit voorlopig onderzoek gebleken, dat zes gewapende en gemaskerde mannen, vermoedelijk van Braziliaanse komaf, een goudzoekerskamp hebben overvallen. Daarbij zou een schotenwisseling zijn ontstaan waarbij een Braziliaanse man dodelijk werd geraakr. Het is nog niet duidelijk of het om een van de overvallers gaat. Starnieuws weet echter te melden, dat het slachtoffer een van de overvallers is.

De Ware Tijd schrijft van bronnen te hebben vernomen, dat het lichaam, met schotverwondingen op verschillende plaatsen op het lichaam, naar Paramaribo is afgevoerd voor obductie. De verschillende eenheden zijn in het gebied om de daders op te sporen.

DOE en V7 registreren zich 16 maart als eerste partijen bij Hoofdstembureau

Komende week kunnen partijen zich inschrijven voor deelname aan verkiezingen


De partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en het politieke blok V7 melden zich morgen bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) om zich te registreren voor deelname aan de komende verkiezingen. Dat meldt Starnieuws vandaag, zondag 15 maart 2015.

DOE zal om negen uur 's morgens zich als eerste registreren en V7 zal zich rond 12.00 uur inschrijven. De eerste zeven partijen hebben zich op de eerste dag aangemeld voor deelname aan de verkiezingen op 25 mei.

De registratie vindt tot en met zaterdag plaats in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) aan de Borretstraat. Ook al gaan de partijen in een samenwerkingsverband, zij moeten apart alle stukken in orde hebben. De twee personen die de partijen inschrijven, moeten volmacht hebben van het bestuur. De registratie vindt dagelijks plaats tussen acht uur 's morgens en drie uur 's middags.

Overlegd moeten worden:
• geldige ID-kaarten + kopieën van de aanbieders;
• bewijs van registratie in het openbaar register van het Onafhankelijk Kiesbureau;
• naam politieke organisatie, een aanduiding daarvan of beide;
• de statuten van de Politieke organisatie; indien politieke organisaties in combinatie dan de statuten van alle deelnemende partijen;
• opgave van de huidige bestuurssamenstelling;
• het logo van de politieke organisatie;
• bewijs van deelname in combinatieverband (geldt voor partijen die in combinatieverband gaan deelnemen aan de verkiezingen);
• een gekozen woonplaats;
• on verband met de 1%-regeling een hard copy en digitale versie van de ledenlijst.

Voorzitter Ziekenhuisraad: 'Situatie in alle ziekenhuizen zeer precair'

Manodj Hindori herkent nijpende financiële situatie bij AZP

'Hopelijk kunnen we spoedig om de tafel met de vicepresident'


'De financiële situatie in alle ziekenhuizen is zeer precair. Ik herken de situatie, zoals beschreven in de brief van de algemeen directeur Antoine Brahim van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) heeft er afgelopen week dinsdag nog over vergaderd en unaniem hebben alle ziekenhuisdirecteuren hun grote bezorgdheid geuit.' Woorden van Manodj Hindori, voorzitter van de NZR, vandaag, zondag 15 maart 2015, op Starnieuws.

'Wanneer ziekenhuisdirecteuren van onze medische specialisten te horen krijgen, dat bepaalde medische verbruiksmaterialen die gebruikt moeten worden bij bepaalde operaties, opgeraakt zijn en niet bijbesteld kunnen worden, 
wanneer wij van onze apothekers bericht krijgen dat geneesmiddelen niet meer geleverd worden zolang de opgelopen schulden niet worden afgelost en er niet contant betaald wordt, 
wanneer wij van onze labmanagers vernemen dat reagentia op zijn waardoor bepaalde labanalyses niet meer gedaan kunnen worden, 
wanneer wij van onze technici te horen krijgen dat geen onderdelen voor medische apparatuur gekocht kunnen worden, 
wanneer financiële managers aangeven dat rekeningen van binnenlandse en buitenlandse leveranciers van medische benodigdheden torenhoog zijn opgelopen en onze kredietwaardigheid is aangetast; 
wanneer de bankmanagers melden dat wij geen nieuwe leningen meer kunnen krijgen om lonen van het personeel uit te betalen, ja, dan gaan we aan de bel trekken. 
En dat doen we niet om de vicepresident of de regering onaangenaam te zijn of om paniek te zaaien. Dat doen we omdat het de feitelijke situatie is dat het water ons tot aan de lippen is gestegen', aldus Hindori.

De ziekenhuisdirecteuren roepen al sinds januari 2014 dat het abrupt stopzetten van de suppleties aan ziekenhuizen, zonder dat de nieuwe financieringsstromen nog goed geregeld zijn, vroeg of laat tot ernstige problemen gaat leiden. 


'We vragen de vicepresident al een jaar om de SZF-ligdagtarieven marktconform te maken. We roepen al zes maanden dat, ondanks dat de on- en minvermogen kaarten per oktober 2014 afgeschaft zouden worden, dagelijks nog steeds patiënten met een sociale zaken kaart zich aandienen in de ziekenhuizen. Wij blijven iedereen maar helpen, terwijl wij voor deze patiënten nog steeds vergoed worden tegen sterk verouderde tarieven die ver onder de kostprijs liggen.'
 

De ziekenhuizen juichen het initiatief van de sociale basiszorgverzekering van de regering ten zeerste toe. 'Wij vinden dat alle patiënten verplicht verzekerd moeten zijn en dat is nu goed bij wet geregeld. Alleen zijn wij tot op heden nog steeds niet uit de onderhandelingen met de verzekeraars over de tarieven en kunnen wij nog steeds niet declareren voor de geleverde zorg aan patiënten', zegt Hindori.

Hij gelooft best dat de vicepresident zich persoonlijk erg inspant om het AZP draaiende te houden. Dit wordt toegejuicht door Hindori. 'Maar, waar de algemeen directeur van het AZP om roept zijn de structurele oplossingen. Pas wanneer alle elementen van het nieuwe zorgstelsel goed werken, dus pas wanneer voor alle categorieën van patiënten marktconforme tarieven gelden, dan pas kan gesteld worden dat de ziekenhuizen op eigen benen kunnen staan en kunnen worden losgelaten. Maar als de stekker al een jaar geleden eruit gehaald is, zonder dat er nieuwe zuurstof is, dan krijgen wij zuurstoftekort, raken wij in ademnood en belanden wij uiteindelijk aan de beademing.'


Dat is de strekking van de brief van de algemeen directeur van het AZP en de NZR herkent zich daarin. 'Hopelijk kunnen wij als NZR weer spoedig om de tafel met de vicepresident om over de mogelijke oplossingen te praten.'

PALU gaat samenwerking aan met de ABOP

ABOP-voorzitter Brunswijk en minister Amafo aanwezig op verjaardagsfeest PALU

Brunswijk en Amafo op de eerste rij (Bron foto: ABOP)

PALU-leider Hok zegt toch van de NDP te blijven houden


De voorzitter van PALU, minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, maakte gisteravond, tijdens het 38e verjaardagsfeestje van de PALU in haar partijgebouw aan de Kafiluddistraat in Paramaribo bekend, dat de PALU in zee gaat met de ABOP. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk en partijgenote minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting waren aanwezig in Bun Dyari, het partjcentrum van de PALU. Dit bericht Starnieuws vanochtend, zondag 15 maart 2015.

Niet alleen de NDP gaat voor 'nog vijf', maar ook de ABOP en de PALU maken zich op voor continuïteit van de regeermacht, zei Hok. Hij stelde, dat veel mensen willen weten hoe de PALU de verkiezingen ingaat. Het is volgens Hok niet PALU's idee om niet meer samen te werken met de NDP. De partij van voorzitter Desi Bouterse heeft het besluit genomen, dat er niet samen de verkiezingen ingegaan wordt.


'Net als ABOP vinden wij dat wij verantwoordelijk zijn voor het verzette werk', sprak Hok. Hij haalde aan dat deze regering heel veel heeft neergezet. Net als ABOP dacht PALU dat 'we tap ay' de regering zouden vormen. 'De Engelsen zeggen don't change a winning team. Maar, wij kregen te horen dat er geen samenwerking meer mogelijk is met de coalitiepartijen.'

Hij haalde aan dat velen dit zien als een vernedering. De PALU heeft er alles aan gedaan om een bijdrage te leveren. Sinds het doek is gevallen, heeft hij niemand gezien die er blij mee is. Niet in de PALU, de ABOP of de NDP. Hok zei dat het duidelijk moet zijn dat zijn partij zich niet heeft teruggetrokken. Wat er ook gebeurt, hij blijft van de NDP houden.

Er is iets kleins gebeurd in Coronie, maar dat kan volgens Hok niet de aanleiding zijn om dit besluit te nemen. Hoewel de PALU absoluut niet gelukkig is met de situatie, zal er geen houding tegen de NDP worden aangenomen. Hok benadrukte dat PALU een visie heeft en dat deze overeind blijft in welke vorm dan ook de verkiezing zal worden ingegaan.

Het congres heeft op 8 maart het bestuur het mandaat gegeven om al het mogelijke te doen om succesvol uit de verkiezing te komen. Hok benadrukte dat PALU niet ernaar streeft om de grootste partij te worden, maar wel om de beste ontwikkelingspartner te zijn. 'De PALU in de regering is een garantie voor de ontwikkeling.'

'Welgeïnformeerd', Radio Tamara, Amsterdam, peilt reacties op vonnis in zaak Dino Bouterse

Aandacht voor de situatie in Venezuela: staat dit Suriname ook te wachten?

Radioprogramma besteedt ook aandacht aan actuele Nederlandse, politieke, issues


Het wekelijkse actualiteiten-programma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 15 maart 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), onder andere de volgende actuele gespreksonderwerpen:

 * Verkiezingen Provinciale Staten op 18 maart kunnen het kabinet Rutte de kop kosten als een te groot verlies leidt tot een onwerkbare meerderheid in de Eerste Kamer. Minister Schippers van Volksgezondheid vermoedt een soort complot tegen de VVD, vanwege de reeks van onthullingen en onregelmatigheden rondom VVD'ers. Heeft zij een punt of zijn VVD'ers nou eenmaal van huis uit fraudegevoeliger, vooral in het Bourgondische zuiden (Jos van Reij en anderen)? 

* Vertrek van de bewindspersonen Opstelten en Teeven, omdat zij de Tweede Kamer verkeerd hadden geïnformeerd over de 'Officier van Justitie Teeven-Deal in 2000'. Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur kreeg de juiste cijfers van de deal wel boven water, terwijl de minister en de staatssecretaris dat niet was gelukt. Jokte Teeven en heeft hij Opstelten voor de gek gehouden? Of was Teeven inderdaad vergeten om welk bedrag het toen was gegaan? Is het een zeer tijdelijke vrede (tot de verkiezingen) tussen die twee? 

* Panellid van 'Welgeinformeerd' Owen Venloo verwijt de politieke leiders dat zij de etnische groepen in Nederland nu al tientallen jaren groots belazeren. De achterstand van deze groepen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt zijn de afgelopen jaren, mede door de crisis, alleen maar groter geworden.

Maar, geen van de politieke leiders pleit voor specifiek beleid om die achterstand in te lopen. Deze situatie is mede voedingsbodem voor extremisme, terrorisme, enzovoorts. Venloo pleit voor een specifiek quoteringsbeleid Overheidspersoneel & Gesubsidieerde Instellingen. Als het voor vrouwen in hogere functies in het bedrijfsleven en voor gehandicapten kan, dan moet het zeker ook voor de etnische groepen kunnen, aldus betoogt oud-PvdA-Hoofdbestuurslid Venloo.

* PVV'er Marjolein Faber heeft een ICT-opdracht voor de PVV laten uitvoeren door haar zoon. De commotie hierover doet zij laconiek af met 'een storm in een glas water'. Zij heeft het geld dat hiermee gemoeid was al weer teruggestort in de kas van Wilders (want er is geen partij dus ook geen partijkas). Is daarmee de kous af of niet? En dan te bedenken dat Faber destijds, december 2012, de grootste kritiek had op niet integer gedrag van het Zwolse Tweede Kamerlid PvdA'er Co Verdaas, die toen daardoor moest aftreden als Kamerlid. Praktiseren wat je predikt is kennelijk nog erg moeilijk voor PVV' ers.

* Hoe streng moet Europa blijven tegenover de Grieken, die steeds meer moeite hebben om de gedane beloften op een geloofwaardige wijze na te komen? Bezuinigingen en hervormingen moeten zij doorvoeren en zodanig dat de Griekse schulden en tekorten structureel afnemen om uiteindelijk weer een gezonde nationale economie op te leveren. Moet de troika (Europese Commissie, IMF en ECB) flexibeler zijn of de strakke lijn blijven aanhouden tegenover de Grieken? En wat als een Grexit dreigt?

Van zeven uur tot acht uur issues over Suriname en Surinamers: 

* De Surinaamse CTU-functionaris (Counter Terrorism Unit) Dino Bouterse, is dinsdag 10 maart door een rechter in Manhattan, New York (VS) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaren en 3 maanden voor drugs- en wapenhandel en bereidheid tot steunverlening aan de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Deze veroordeling heeft geleid tot behoorlijk wat commentaar in en buiten Suriname (inclusief de internationale pers). Naar aanleiding hiervan eventueel telefonische interviews over de gevolgen die deze veroordeling kan hebben voor land en volk van Suriname.

* Surinames voorbeeldland Venezuela verkeert in verregaande staat van ontbinding. De lange rijen voor de winkels (een voor Suriname bekend verschijnsel in de jaren '80) laten zien, dat de economie van dit land helemaal ontwricht is. President Maduro heeft de politie al opdracht gegeven om bij onlusten met scherp te schieten op betogers. Steeds vaker worden critici hardhandig uit hun huizen gesleurd en opgesloten. Staat dit ' Venezuela Scenario' ook land en volk van Suriname te wachten?

Het panel bestaat vanavond uit Owen Venloo, Max Sordam en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 15 maart 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Drie Indiase Chetak-helikopters voor luchtmacht Suriname zijn mogelijk miskoop

(Bron foto: gov.sr)
Indiase actiegroep echtgenotes legerofficieren wil Chetak uit Indiase luchtmacht

Afgelopen 20 jaar in India zo'n 190 crashes en bijna 300 doden met helikopters


Amsterdam/Paramaribo – De Surinaamse minister van Defensie Lamuré Latour heeft afgelopen vrijdag, 13 maart, op het lokale vliegveld Zorg & Hoop in Paramaribo drie Indiase Chetak-helikopters overhandigd aan de Surinaamse Luchtmacht, waarmee ook meteen de Luchtmacht nieuw leven werd ingeblazen. De helikopters, de Indiase versie van de Franse Aérospatiale Alouette III, waren al in 2009 door de regering Venetiaan-Sardjoe gekocht voor 13.407.000 Amerikaanse dollar bij Hindustan Aeronautics Limited (HAL) in India.

Ex-Defensieminister Ivan Fernald stond aan het hoofd van een delegatie, bestaande uit ex-directeur Dennis Kamperveen en luitenant-kolonel Jerry Slijngard, die begin 2009 een bezoek bracht aan India om de bestelling te plaatsen. De bedoeling was om de nieuwe helikopters onder andere in te gaan zetten voor het verplaatsen van troepen. Indien nodig zouden ze ook kunnen worden ingezet voor gevechtsdoeleinden, zo berichtte De Ware Tijd begin februari 2009.

De helikopters zijn de afgelopen maanden in samenwerking met Indiase technici in Suriname geassembleerd. Een groep soldaten is naar India geweest om opgeleid te worden tot piloot en technicus.

Liever niet....
Volgens Latour zullen de toestellen bij gaan dragen aan het duurzaam verbeteren van de luchtmobiele capaciteit van de Luchtmacht. Hij liet overigens tegenover de nieuwswebsite Starnieuws weten, liever andere helikopters te hebben gehad, maar ze waren al aangeschaft door de vorige regering. Melvin Linscheer, hoofd van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV), liet eind 2013 al weten dat de Chetak-helikopters niet te gebruiken zouden zijn in Suriname. ‘Ze zijn te duur en kunnen niet over lange afstanden vliegen’, was zijn lezing destijds.
De drie helikopters blijven vooralsnog op de basis te Zorg & Hoop. De geplande posten in Nickerie en Albina zijn nog niet gereed.


Blij met....
Alle betrokkenen lijken zeer ingenomen te zijn met de komst van de drie Indiase helikopters. Media berichten er uitgebreid over, maar, zoals gewoonlijk, oppervlakkig. Iedereen lijkt opgetogen te zijn, met de in feite oude, in elkaar gezette, helikopters. Suriname kan nu ook eindelijk weer spreken van een eigen heuse Luchtmacht. De Luchtmacht had in maart vorig jaar besloten zijn volledige vloot vliegtuigen van de hand te doen. Het ging om zes kleine, onbewapende toestellen. Verscheidene toestellen waren al meer dan tien jaar defect en hadden praktisch nooit gevlogen. Het ging om drie toestellen van de Britse fabrikant Britten-Norman, een Cessna uit de Verenigde Staten en twee Spaanse Casa-vliegtuigen die in 1999 door Suriname waren gekocht. Sindsdien stonden ze weg te roesten in een loods, nauwelijks vlieguren op de teller.

Verzet in India tegen Chetak-helikopters
Maar, er zijn kanttekeningen te plaatsen bij alle vreugdekreten bij de komst van de Indiase wentelwiekjes.
In de eerste plaats uiteraard de jaren dat het heeft geduurd, sinds de aankoop, alvorens de helikopters werkelijk inzetbaar zijn geworden.
Maar, in de tweede plaats, en niet onbelangrijk, de veiligheid van de toestellen. Immers, toeval of niet, deze week, 12 maart, overhandigde een groep echtgenotes van Indiase legerofficieren, de Army Wives’ Agitation Group, die met 30 tot 40 jaar oude Chetak en Cheetah helikopters vliegen, een petitie aan de Indiase minister van Defensie Manohar Parrikar, aldus de Times of India. De eerste Chetak werd al in 1965 geleverd.  De groep vrouwen wil dat de toestellen uit het leger worden verwijderd. Niet bekend is in welk jaar de drie 'Surinaamse' Chetak-helikopters zijn gebouwd. HAL was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

In de laatste 20 jaar waren deze type helikopters betrokken bij 191 crashes. Bij die crashes verloren 294 mensen het leven. Gemiddeld zijn er jaarlijks drie tot vier ongelukken. Het laatste ongeluk gebeurde op 1 oktober 2014 toen een Cheetah-helikopter neerstortte in Uttar Pradesh waarbij twee piloten en een technicus het leven verloren.

Inmiddels heeft de Indiase minister van Defensie laten weten te overwegen om de Cheetah en Chetak met pensioen te laten gaan. Volgens de website van HAL heeft het bedrijf ruim 350 Chetak-helikopters geproduceerd en verkocht. De meeste toestellen zijn in India zelf in gebruik en slechts een paar exemplaren zijn geëxporteerd en wel naar Suriname en Namibië.

De lange vlucht van HAL in India naar Surinaamse Luchtmacht
Toch heeft de Surinaamse regering Venetiaan-Sardjoe in 2009 besloten om drie Chetak-helikopters in India te kopen, terwijl ook toen al bekend moet zijn geweest, dat diverse helikopters in India waren neergestort. Na die aankoop bleef het lange tijd opmerkelijk stil rond de Chetak-helikopters.

Pas op 7 juli 2012 verschenen berichten dat de drie in 2009 bestelde helikopter door India waren 'afgebouwd'. Directeur John Achong van het ministerie van Defensie en luitenant-kolonel John Antonius waren naar India afgereisd om de toestellen te bezichtigen en enkele afspraken af te ronden. Rond oktober dat jaar zouden enkele legerofficieren en technici naar India reizen voor een training van vier tot zes maanden om te leren vliegen met de Chetak en om onderhoud te kunnen plegen aan de toestellen. Maar, geen enkele legerofficier vertrok in oktober naar India.
Op de website van Hindustan Aeronautics Limited (HAL-India) stond vermeld, dat er plannen waren om sinds maart 2010 negen piloten uit Suriname te laten trainen op de HAL Rotary Wing Academie te Bangalore.

Minister Latour maakte op 5 december 2012 in het Surinaamse parlement, De Nationale Assemblee, bekend dat een van de lang verwachte Indiase helikopters gereed was, getest en goed bevonden. De twee overige toestellen zouden volgens de bewindsman worden klaargestoomd voor een testperiode. Hij liet ook weten, dat communicatie met India inzake de helikopters niet naar tevredenheid verliep en gebruikte in dat verband het woord 'moeizaam'. Verder maakte hij bekend, dat in december tien militairen naar India zouden vertrekken voor een training in onderhoud van de toestellen. Als alles volgens plan zou verlopen, zouden vervolgens in januari 2013 aspirantpiloten naar India afreizen om te leren vliegen met de Chetak.

De tien militairen vertrokken daadwerkelijk en wel op 26 december 2012 voor een training, zo liet Latour weten in gesprek met de Times of Suriname op 7 januari 2013. De training zou drie maanden gaan duren.

De minister zei ook, dat hij nog niet kon aangeven wanneer de helikopters naar Suriname overgevlogen zouden worden. Volgens hem was er eerder sprake van een slechte communicatie van de zijde van India, wat de levering van de helikopters aan Suriname heeft belemmerd. Toen reageerde India niet altijd op vragen van Suriname. En ook op 7 januari 2013 zei Latour, dat India nog moest laten weten wanneer militairen konden vertrekken voor een training.

Op 7 februari 2013 overhandigde HAL symbolisch aan John Achong van het Surinaamse ministerie van Defensie twee Chetak helicopters tijdens de Aero India 2013 Air Show in Yelahanka, Bangalore


Kritische geluiden eind 2013 over nut Chetak voor Suriname
Eind 2013 waren er plotseling kritische geluiden te horen over de Chetak. Melvin Linscheer, directeur van het Bureau Nationale Veiligheid, kwam met de mededeling dat er nogal wat aan de hand zou zijn met de toestellen en dat ze een miskoop zijn. Ook zou veel te veel zijn betaald voor de Chetaks. De door de regering Venetiaan aangeschafte toestellen zouden ruim tien miljoen dollar te duur zijn. ‘Wij zouden deze aankoop niet hebben gedaan’, zei Linscheer dinsdag 26 november 2013, in de Times of Suriname.
Volgens Linscheer gaat het om eenmotorige heli’s die, naar zijn zeggen, niet geschikt zouden zijn voor operaties op zee of het verre binnenland. De Chetak is eerder geschikt voor tactische operaties op korte afstand. In Suriname is juist behoefte aan materieel voor de lange afstand vanwege de ruimtelijke uitgestrektheid. Opereren met de Chetak betekent dat meerdere tussenstops gemaakt moeten worden. De toestellen hadden al ten tijde van de regering Venetiaan in gebruik moeten zijn, maar steeds weer was er een andere reden voor uitstel van de levering, aldus de Times of Suriname.

Minister Latour reageerde pas maandag 16 december 2013 op de kritische geluiden van Linscheer. Hij zei in het Dagblad Suriname, dat de Chetak-helikopters uit India wel in Suriname zijn te gebruiken, maar hij weigerde - opmerkelijk genoeg - verdere tekst en uitleg te geven.

Ruim een jaar later, 29 januari 2015, werd de eerste Chetak helikopter uit India door Indiase technici in Suriname in elkaar gezet. Een dag later zou een tweede toestel geassembleerd worden gevolgd door het derde. Technici en piloten van de Surinaamse Luchtmacht liepen mee met de Indiërs. De onderdelen arriveerden in 2014 in Suriname. De Surinaamse piloten mogen vooralsnog alleen onder leiding van Indiase piloten boven Surinaams grondgebied vliegen.


(Red. De Surinaamse Krant)