maandag 16 maart 2015

V7 als eerste geregistreerd bij Centraal Hoofdstembureau: verkiezingscampagne begonnenVerkiezingscampagne vandaag, maandag 16 maart 2015, begonnen met de inschrijving van V7 bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), dat ondergebracht is in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

Urmila Joella wil niet voor VHP zitting nemen in De Nationale Assemblee

Voorzitster Adviesraad VHP wil partij steunen tijdens verkiezingscampagne


De voorzitster van de Adviesraad van de VHP, Urmila Joella, heeft geen belangstelling voor een positie in De Nationale Assemblee (DNA). Zij laat vanavond, maandag 16 maart 2015, via Starnieuws weten, dat ze de partij tijdens de verkiezingscampagne op een ander niveau wil ondersteunen. Dit heeft zij meegedeeld aan partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi.

Joella zou op nummer twee in Paramaribo worden gekandideerd. Zij zegt liever voor een bestuurlijke functie te kiezen, dan voor het lidmaatschap van DNA. Joella, die ex-minister is van Binnenlandse Zaken, zegt dat ze zich bezighoudt met verkiezingsmanagement. Zij zal in Paramaribo de kandidaten ondersteunen met de campagne. Vooral de jongeren en vrouwen zullen alle aandacht van haar krijgen. Zij gaat ervoor om alle energie te stoppen voor het behalen van verkiezingswinst.

'Wanneer wij de verkiezing gewonnen hebben, zijn er genoeg mogelijkheden om mijn krachten te geven op bestuurlijk niveau.'

De VHP buigt zich vanavond verder over kandidaten en besluiten nemen.

Pertjajah Luhur met lading partijvlaggen op pad in Menckendam en Koewarasan

De vlaggenkaravaan eind februari in Clevia. (Bron foto: PL)
Problemen onder buurtbewoners vooral huisvesting, werkloosheid en financieel rondkomen

Raymond Sapoen: 'Mensen hebben geld, maar niet genoeg om rond te komen: Srd 100 is op een dag nu op'


Twee teams van de Pertjajah Luhur (PL) zijn afgelopen weekeinde met een lading vlaggen de buurten Menckendam en Koewarsan in getrokken. Tijdens deze bezoeken bleek dat bewoners veel waarde hechten aan het persoonlijke contact met partijleden van de PL. Mensen konden hun verhaal kwijt. Huisvesting en werkloosheid onder de jongeren bleken de belangrijkste problemen te zijn waarmee buurtbewoners kampen. Ook komen de mensen heel moeilijk uit met hun budget, aldus bericht Starnieuws maandag 16 maart 2015.

De beide teams deden afzonderlijk deze buurten aan om er vlaggen te plaatsen en kwamen tijdens gesprekken met de buurtbewoners steevast tot dezelfde conclusie. 'Mensen hebben geld, maar het is niet genoeg om er van rond te komen', aldus Raymond Sapoen, presidentskandidaat van de PL. Hij maakte deel uit van het team dat een huis-aan-huisactie te Koewarasan uitvoerde, waarbij tegelijkertijd vlaggen werden geplaatst bij mensen die met de partij sympathiseren.

'Waar de mensen een paar jaar terug met een honderdje een week of twee konden overleven, is dit bedrag nu in een dag op. Dat is één van de dingen die ons echt is bijgebleven tijdens de gesprekken. Het tweede is het stukje van huisvesting. Mensen hebben gezegd: Er worden huizen verdeeld, maar ik heb zes kinderen en ik moet uit het huis. Ik werk voor de overheid, maar ik voldoe niet aan de randvoorwaarden om aan een huis te komen. Dus je begrijpt dat hetgeen beoogd wordt met huisvesting in ieder geval bij deze mensen niet tot zijn recht komt', zegt het PL-hoofdbestuurslid Mike Noersalim . Hij maakte deel uit van het team dat zaterdagmiddag Menckendam aandeed.

Noersalim is er van overtuigd, dat de V7 hierin een oplossing zal brengen. In de partijprogramma’s van de diverse partijen binnen de V7 wordt hier aandacht aan besteed. Met name voor deze doelgroep, de mensen die moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen en met zes tot zeven gezinnen in een huis zitten, wil de combinatie zich inzetten. 'Het gaat niet eens om koopwoningen, maar echt woningen voor die groep', stelt Noersalim. Hij is een van de kandidaten voor De Nationale Assemblee van de Pertjajah Luhur en zal op plek nummer 14 in Paramaribo worden gepositioneerd.

De reacties te Menckendam waren overwegend positief. 'Kijk maar zelf hoeveel vlaggen we hebben mogen plaatsen. Dít is onze peiling. Niet de peiling van NIKOS en IDOS. En onze peiling zal op 25 mei blijken een heel groot verschil te zijn met de andere peilingen', zegt Noersalim.

Ook Sapoen is heel tevreden over het verloop van het vlaggenproject op Koewarasan. Mensen van wie hij verwachtte dat ze vanwege een andere vlag geen toestemming zouden geven een PL-vlag te plaatsen, bleken juist wel een PL-vlag te willen.

Sapoen heeft gemerkt, dat het bij de mensen niet zozeer gaat om de vlag, maar om het contact. Hij was zaterdag te Dessa al huis aan huis gegaan voor het persoonlijk contact met de mensen. Op zondagochtend was Koewarasan aan de beurt, waarna het team haar veldwerk vervolgde te Jakinproject.

Volgens plan zou Domburg vandaag worden aangedaan. 'Zo proberen we een groot aantal gebieden aan te doen en het sociaal contact met de mensen te verstevigen. Ondanks de peilingen zien we dat de traditionele achterban van de partij in alle streken in Wanica intact zijn', aldus Sapoen.

Klacht OM Curaçao tegen advocaat Peterson wordt 20 maart door Raad van Toezicht Advocatuur behandeld

(Bron foto: S&P Curaçao)
Peterson heeft informatie uit Maximus-onderzoeksdossier openbaar gemaakt


De Raad van Toezicht op de Advocatuur op Curaçao zal aanstaande vrijdag de klacht behandelen die het Openbaar Ministerie (OM) eind juli vorig jaar tegen advocaat Chester Peterson heeft ingediend. Een en ander zal achter gesloten deuren behandeld worden, aldus de Amigoe vanmiddag, maandag 16 maart 2015.
 
De klacht heeft betrekking op het persbericht van Peterson in diezelfde maand in het onderzoek Maximus, waarin hij informatie uit het onderzoeksdossier citeerde, terwijl hij volgens het OM hiertoe niet gerechtigd was.

Peterson is de advocaat van de verdachte en tevens voormalig Financiën-minister George Jamaloodin, die als één van de intellectuele daders achter de moord op Helmin Wiels is aangemerkt.
Zoals bekend heeft het OM toen een bevel beperkende maatregelen uitgereikt aan Jamaloodin, om collusiegevaar te voorkomen. Hiervan was Peterson op de hoogte, aldus het OM.

Conform dit bevel mocht de verdachte niet met anderen in contact komen om te voorkomen dat hij met derden over zijn strafzaak zou communiceren. Het doel van een bevel beperkende maatregelen is om te vermijden dat het onderzoek belemmerd wordt doordat getuigen of verdachten hun verklaringen op elkaar kunnen afstemmen. Een verdachte mag conform het grondrecht wel met zijn advocaat spreken, om zich behoorlijk te kunnen verdedigen. Die advocaat is echter op dezelfde wijze gebonden aan het bevel beperkende maatregelen als zijn cliënt. Hij kan en mag niet over de zaak spreken met derden, inclusief zijn kantoorgenoten.

Naar de mening van het OM heeft Peterson met het uitsturen van het persbericht getracht het onderzoek te beïnvloeden.

'Peterson heeft zich in zijn persbericht ook uitgelaten over de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van getuigen. Het uiten van dergelijke meningen hoort thuis in de rechtszaal en niet in de media. Het is aan de rechter in een strafzaak om te bepalen hoeveel geloof hij hecht aan een verklaring', aldus het OM.

Bovendien heeft Peterson getuigen met naam en toenaam in zijn persbericht genoemd en aan hen een waardeoordeel toegedicht, voegt het OM daaraan toe. 'Door zo te handelen is aan personen bewust schade berokkend. Schade aan mensen die bereid zijn geweest om mee te werken aan de waarheidsvinding in een onderzoek naar de moord op Helmin Wiels. Het past niet in een rechtsstaat om soortgelijke methodes toe te passen.'
Het OM waarschuwde verder uitlatingen die de grenzen van het fatsoen overschrijden telkens te zullen bestuderen.

Vrouw (35) doodgestoken te Bonam op Curaçao

Slachtoffer gevonden in tuin appartementencomplex Kaya Misa Alegre


De 35-jarige Cristina Elisabeth Barry is gisteravond rond half twaalf doodgestoken. Het lichaam van de vrouw werd levenloos aangetroffen in de tuin van een appartementencomplex aan de Kaya Misa Alegre in Bonam op Curaçao. Dit bericht Versgeperst.com vandaag, maandag 16 maart 2015.

Ze had meerdere messteken in het lichaam.

Rond het slachtoffer trof de politie meerdere tassen van de vrouw aan. Daaruit kon worden opgemaakt, dat er een worsteling heeft plaatsgevonden toen ze net thuis kwam.

Het lichaam is op verzoek van het Openbaar Ministerie in beslag genomen.

Nederlandse vastgoedhandelaren oriënteren zich in stilte op Surinaamse markt

Thünnessen leidt delegatie vastgoedondernemers. (Bron foto: Quotenet.nl)
Woordvoerder advocaat Hammerstein: 'Chinezen in Suriname zijn bezig met modern kolonialisme'

Ondernemers geheel buiten officiële kanalen om naar Suriname gereisd - Onduidelijk is wat resultaat van bezoek is


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 16 maart 2015, dat tien Nederlandse vastgoedhandelaren afgelopen week een oriëntatiebezoek aan Suriname hebben gebracht. Ze zijn met een positief gevoel over Suriname vrijdag doorgereisd naar Argentinië. 

Leider van de delegatie was Chris Thünnessen, eigenaar van het vastgoedbedrijf Metterwoon in Den Haag. Volgens het Nederlandse zakenblad Quote heeft deze vastgoedman een geschat vermogen van 335 miljoen euro. Hij heeft in het recente verleden enkele tonnen geschonken aan politieke partijen als Leefbaar Nederland, LPF, Trots op Nederland en 50Plus.

De groep van Thünnessen was naar Suriname gekomen op advies van Ytsen Zeilstra, honorair consul voor Suriname in België. Advocaat Oscar Hammerstein trad op als woordvoerder. Hij was tot februari 2011 kantoorgenoot van de bekende strafpleiter Gerard Spong. Vanwege een conflict begon Hammerstein in Amsterdam een eigen advocatenkantoor.

De vastgoedondernemers zouden er bewust voor hebben gekozen zich zelfstandig een beeld te vormen van Suriname en hadden daarom geen contact gezocht met het bedrijfsleven of de Surinaamse regering. Ook de Nederlandse ambassadeur is niet bezocht.

Hammerstein kan of wil nog niet zeggen of Thünnessen en zijn collega's terug zullen komen om zaken te doen in Suriname. Wel ziet hij dat er voldoende anderen zijn die hun kansen pakken. 'We hebben ons verbaasd dat de hele retail in handen is van Chinezen. Dat betekent automatisch dat vastgoed ook in Chinese handen is. Huren ze het nu misschien nog, vroeg of laat kopen ze het', aldus Hammerstein.

Hij vindt hetgeen de Chinezen in Suriname doen een vorm van 'modern kolonialisme'. Volgens hem zoekt de Chinese regering grote landen uit waar weinig mensen wonen. 'In Nieuw Zeeland zie ik hetzelfde gebeuren. De Chinese regering stuurt mensen er naar toe, met geld, en zij gaan hun dingen doen. Daardoor ontstaat vanzelf een Chinese kolonie. En dat het jaren kan duren is niet erg. Het Chinese rijk is ook al duizenden jaren oud. Dit in tegenstelling tot Nederland, dat in een korte periode veel geld wilde verdienen.'

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Woning volledig afgebrand aan Scharnierbloemstraat te Charlesburg, Paramaribo

De volledig uitgebrande woning. (Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Geen persoonlijke ongelukken bij woningbrand Texas-project


Een houten laagbouwwoning in de Scharnierbloemstraat in het Texas-project te Charlesburg in Paramaribo is vanochtend, maandag 16 maart 2015, rond half elf volledig in de as gelegd. De brandweer. die snel ter plekke was, kon voorkomen dat de vlammen oversloegen naar een andere woning, aldus de Ware Tijd Online.

De brand werd ontdekt door een buurman die poolshoogte was gaan nemen, nadat hij een knal had gehoord. Hij zag rook uit de woning komen en sloeg meteen alarm.

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. Wel bekend is dat de woning niet tegen brand was verzekerd. De politie van het ressort Munder heeft de brand in onderzoek.

Fernandes Bottling viert 100 jaar Coca-Cola fles

  Reclame voor Coca-Cola uit 1914
Alle Coca-Cola producten krijgen speciaal label


Coca-Cola viert in dit jaar het 100-jarig bestaan van de iconische Coca-Cola fles. Het officiële patent voor het ontwerp van de fles met de kenmerkende vorm werd aangevraagd op 16 november 1915.

Dit jaar eert Fernandes Bottling Company de nalatenschap van de Coca-Cola fles als een universeel symbool voor verfrissing en verheffing en een continue inspiratiebron voor populaire cultuur. Alle Coca-Cola producten worden voorzien van een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt label, zo laat het bedrijf vandaag, maandag 15 maart 2015, in een persbericht weten.

De Coca-Cola fles werd in 1915 gecreëerd met onmiskenbare rondingen en een karakteristiek silhouet. De fles was het resultaat van een ontwerpopdracht, waarbij gevraagd werd om een verpakking die 'zo karakteristiek is dat je het herkent wanneer je het alleen al aanraakt, en zo uniek dat je weet wat het is wanneer het in stukken uiteen valt op de grond'.

Een Coca-Cola commercial uit 1953:


en een unieke commercial uit 1937:

Ramdjielal in rechtszaal verslagen door de VHP

Adviesraadslid VHP verliest zijn tegen partij aangespannen Kort Geding

Ramdjielal verlaat meteen de partij....


Het adviesraadslid Aanand Ramdjielal van de VHP is vandaag, maandag 16 maart 2015, in het ongelijk gesteld in het Kort Geding dat hij had aangespannen tegen de besluiten en beslissingen van het VHP-bestuur. Dat meldt Starnieuws.

Ramdjielal beweert, dat de rechter op puur technische gronden het vonnis heeft geveld. Ook het algemeen belang zou daarbij een rol hebben gespeeld volgens Ramdjielal.

Twaalf weken na het partijcongres op 31 augustus vorig jaar stapte Ramdjielal naar de rechter om zijn gelijk te zoeken. Hij eiste, dat alle besluiten en beslissingen die waren genomen op de partijraadsvergadering nietig zouden worden verklaard. 'De besluiten en beslissingen van het hoofdbestuur zijn in strijd met de statuten', aldus Ramdjielal.

Hij blijft erbij, dat de intentieverklaring voor samenwerking met de andere politieke partijen in V7-verband nietig moet worden verklaard. Hij vindt dat het hoofdbestuur niet bevoegd is om die intentieverklaring te tekenen.

'In de statuten staat duidelijk aangegeven dat niet de partijraad maar het partijcongres bevoegd is tot deze handelingen.'

Inmiddels heeft hij in een korte brief aan het hoofdbestuur van de VHP zijn lidmaatschap van de partij opgezegd. Ramdjielal stelt, dat hij tot zijn spijt moet bedanken als lid van de partij en wenst de VHP verder succes toe.

Ramdjielal zegt, dat hij niet blij is met het vonnis van de rechter. Hij verbindt daar zelf zijn consequenties aan. Hij benadrukt, dat hij niet naar een andere partij gaat. 'Ik heb mijn principes en zal mij niet aansluiten bij een andere partij. Ik doe niet mee aan die hype.'

CASAS gaat regels opstellen voor gebruik drones

Regels moeten privacy burgers waarborgen en vliegveiligheid

Onbekend hoeveel drones in Suriname gebruikt worden


Suriname gaat regels stellen aan het gebruik van op afstand bestuurde onbemande vliegtuigjes ofwel drones. Daarmee moet niet alleen de privacy van mensen gewaarborgd worden, maar ook de vliegveiligheid. Dat zegt Brian de Souza, directeur van de Autoriteit voor de veiligheid van de Burgerluchtvaart (CASAS, Civil Aviation Safety Authority Suriname) vandaag, maandag 16 maart 2015, in de Ware Tijd. 

De Souza stelt, dat het gebruik van drones wereldwijd aandacht heeft en dat Suriname niet mag achterblijven met specifieke regelgeving. Volgens de directeur moet ergens een scheidslijn getrokken worden tussen drones voor hobbydoeleinden en drones voor commercieel gebruik. 

'Sommige van de toestellen vliegen hoog en je weet wat dat voor de vliegveiligheid kan betekenen', zegt De Souza.

Het is niet bekend hoeveel drones er in Suriname rondvliegen, maar feit is dat het er steeds meer worden. CASAS komt nog vóór eind maart met een eerste actie in de vorm van het verspreiden van pamfletten met instructies over het gebruik, de hoogte en de veiligheid. De luchtvaartautoriteit  heeft tot nu toe geen klachten ontvangen over het gebruik van drones.

De Souza zegt verder, dat drones niet verboden kunnen worden. Ze zijn makkelijk beschikbaar voor het gewone publiek en worden wereldwijd gebruikt. Ze variëren in grootte en mogelijkheden, onder meer wat betreft het bereik. Suriname zal bij het formuleren van regels de ervaring van andere landen laten meewegen. 

Hij zegt dat voor commercieel gebruik strengere regels zullen gelden dan wanneer het om het uitoefenen van een hobby gaat. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om een vliegbrevet voor de bestuurder op de grond verplicht te stellen. 'We willen geen situaties waarbij zoiets gewoon uit de lucht op het publiek komt vallen.'

Surinaamse afdeling motorclub Satudarah officieel erkend door internationale organisatie

Clubleden in Paramaribo aanwezig uit diverse landen

Een afbeelding op de website van Satudarah MC World.

President Satudarah Manahutu: 'We moeten op feiten worden beoordeeld'

Satudarah in Duitsland door overheid verboden


De afdeling Paramaribo van de motorclub (MC) Satudarah, die al een paar jaar in Suriname actief is en een eigen Facebookpagina heeft, is afgelopen vrijdag pas officieel erkend als volwaardig lid van de van oorsprong Nederlandse motorclub, met een Molukse basis. De erkenning vond plaats in restaurant Bayside in Paramaribo tijdens een zogenaamde ‘promo’ bijeenkomst van Satudarah Zuid-Amerika. 

Aanwezig waren diverse leden van Satudarah-clubs in Nederland, België, Curaçao, Aruba en Marokko aanwezig. Dat zegt Angelo Manuhutu, president van de Saturdah-organisatie wereldwijd, vandaag, maandag 16 maart 2015, in de Ware Tijd. De krant besteedde in het weekeinde van 1/2 maart 2014 al uitgebreid aandacht aan Satudarah MC Paramaribo:

(Bron foto: Satudarah Paramaribo/Facebook)

Behalve leden van Satudarah waren ook leden van de motorclub No Surrender in Suriname aanwezig, die volgens Manuhutu ook een afdeling in Suriname heeft opgericht. Beide clubs verbleven in hotel Torarica. Ook 'Big' Willem van Boxtel,  oud-voorzitter van de Hells Angels en huidig voorzitter van No Surrender MC, is in Torarica gesignaleerd, aldus de krant.

De club groeit internationaal zeer hard, zegt Manuhutu. Zo zijn er de laatste tijd afdelingen bijgekomen in Canada, Mexico en Belize en komt binnenkort ook een afdeling in Amerika.

Hij dankt het succes van Satudarah vooral aan het multiculturele karakter van de club en de normen en waarden die gebaseerd zijn op de Molukse traditie. 'Bij ons is iedereen die zich aan de regels houdt welkom. Alles draait om vriendschap en respect en verder gelden de regels als niet liegen, niet stelen en je komt niet aan elkaars vrouw', aldus Manuhutu, zelf van Molukse afkomst.

Ondanks deze regels heeft Satudarah over het algemeen een slecht imago en wordt regelmatig in verband worden gebracht met drugs, wapens en vechtpartijen. Voor Manuhutu is dit een grote frustratie. 'Natuurlijk zijn er wel eens vechtpartijen waar onze mensen bij zijn, maar op een gemiddeld avondje stappen gebeurt dat wel vaker. Wat bij de motorclubs gebeurt wordt erg overtrokken. Ik wil dat we beoordeeld worden op feiten en niet op beeldvorming en dat we niet over een kam geschoren worden', aldus Manuhutu.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft 24 februari van dit jaar de motorclub Satudarah verboden. Een woordvoerder van het ministerie liet weten, dat de vereniging een gevaar is voor de samenleving.

De politie deed 's morgens invallen in clubgebouwen van de motorclub en in huizen van Satudarah-leden, in onder meer de steden Duisburg en Essen. In Duitsland spelen verschillende rechtszaken tegen leden van Satudarah, wegens onder meer wapenhandel. Ook zijn door de Duitse politie wapens en drugs gevonden tijdens doorzoekingen bij Satudarah-leden.

De Maizière zei dezelfde dag op een persconferentie, dat de Duitse leden in Nederland wapens en drugs kochten om die in Duitsland door te verkopen. Minister Jäger van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zeim dat vestigingen in Duitsland vooruitgeschoven posten zijn van Satudarah Nederland.

sitestat

sitestat 

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Ingrid Karta-Brink (PL) spreekt op VHP-massameeting in Meerzorg, Commewijne

'Mensen in Commewijne zijn bang voor rancune'

'Moeten we opiniepeilingen geloven als we om ons heen kijken?'


'Moeten we de opiniepeilingen geloven als we om ons heen kijken?’ Met deze woorden begon Ingrid Karta-Bink, oud-districtscommissaris van Commewijne, haar spreekbeurt afgelopen zaterdag op een VHP-massameeting in Meerzorg, Commewijne, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 16 maart 2015.

Karta-Bink is zelf kandidaat voor De Nationale Assemblee bij de verkiezingen van 25 mei namens de Pertjajah Luhur in het district. Volgens haar is er niets meer te halen in het district als ze de opiniepeilingen moet geloven. Ze drukte de aanwezigen op het hart dat de opiniepeilingen juist als motivatie moeten dienen om harder te werken.

Daarnaast gaf ze aan dat de mensen die de opiniepeilingen houden, vergeten dat mensen antwoord geven zoals dat verwacht wordt van hen. ‘Mensen in Commewijne zijn bang voor rancune’, zei ze.

Volgens Karta-Bink hoeven de bewoners van Commewijne niet bang te zijn. ‘Vergeet niet dat we nakomelingen zijn van immigranten en dat onze voorouders gestreden hebben voor een beter leven. We hebben het in ons om strijd te leveren.' 

Volgens haar zijn het hoofd, het hart en de handen van eminent belang in deze strijd. Het hoofd om het verstand te gebruiken om uiteindelijk de juiste keuzes te maken. Het hart om liefde te geven. ‘Ook aan de vijand’, gaf ze aan. Dit moet uiteindelijk resulteren in ‘wan Sranan’. De handen zijn van belang om samen te werken en het maximaal aantal zetels te halen in Commewijne.

NDP'er Doekhie niet blij met wijziging pensioenregelingstermijn voor Assembleeleden

'Regeling wordt gevraagd door DNA-leden met altijd grote mond'

'Wijziging slecht voorbeeld voor kiezers zo vlak voor verkiezingen'


Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie zegt vandaag, 16 maart 2015, in het Dagblad Suriname, dat hij niet zo blij is met het voornemen van De Nationale Assemblee (DNA) om de huidige pensioenregelingstermijn voor leden terug te brengen van zes naar 4½ jaar. De parlementariër beweert, dat zijn ontevredenheid vooral voortkomt uit het feit dat de verkiezingen vlak voor de deur staan en hiermee een slecht beeld wordt gecreëerd naar de kiezers toe. 

Daarenboven ziet hij dat de regeling wordt gevraagd door DNA-leden die volgens hem altijd een grote mond hebben en van wie de meesten niet terug zullen keren voor een tweede termijn.

Het parlement behandelde afgelopen vrijdag de aanpassing van de Wet Geldelijke Voorzieningen van de leden en gewezen leden van De Nationale Assemblee. Indien de aanpassing wordt goedgekeurd, komen alle leden die minimaal 4½ jaar deel uitmaken van het parlement vanaf hun 55e jaar in aanmerking voor een pensioen of onderstand. Assembleeleden die in de periode van de telefooncoup tussen 1987 en 1991 en Assembleeleden in de periode 1996 tot 2000 maar een zittingstermijn als volksvertegenwoordiger hebben gefunctioneerd, krijgen nu geen cent aan pensioen. Met de nieuwe regeling wordt dit dan rechtgetrokken.

Het wetsvoorstel zorgt er ook voor, dat Assembleeleden die 4½ maand hebben gefunctioneerd, een pensioen kunnen ontvangen, ook al hebben zij de pensioengerechtigde leeftijd niet bereikt. Nadat ze twee zittingstermijnen hebben gefunctioneerd als Assembleelid, krijgen ze onmiddellijk pensioen uitgekeerd. Het pensioen bedraagt 100% van hun bezoldiging. Alle DNA-leden schijnen zich in de verbetering van hun rechtspositie te kunnen vinden.

'Als het volk je niet voor een tweede termijn wil hebben, dan verdien je geen enkel pensioen', stelt Doekhie. Hij zegt dat zaken breder bekeken moeten worden, omdat regels niet steeds veranderd kunnen worden om een selectieve groep tevreden te stellen. Hij verwijst met een voorbeeld naar een geval van oud-vicepresident Jules Ajodhia, die al verscheidene pensioenen toucheert. Naast zijn pensioen als vicepresident, ontvangt Ajodhia ook nog zijn ministerspensioen en Assembleepensioen.

'Meer dan de helft van het parlement maakt al aanspraak op een ambtenarenpensioen. Het is niet humaan', aldus Doekhie. De NDP’er zegt, dat niet vergeten moet worden dat een regering en parlement binnen een jaar of twee naar huis gestuurd kunnen worden in gevallen van vervroegde verkiezingen. Indien de huidige regeling wordt doorgevoerd, verwacht hij dat anderen ook misbruik zullen maken om hun eigen financiële posities veilig te stellen.

Doekhie neemt vooral zijn collega Harish Monorath kwalijk, die aangeeft dat de regering dit bedrag wel kan ophoesten, aangezien zij zoveel ministers met vet salaris naar huis heeft gestuurd. 'Als jurist moet hij zich schamen om de regering te vragen om een slecht voorbeeld voor hem toe te passen. Als het ontheffen van ministers niet goed is, ben ik juist voorstander dat het geldelijk deel voor hun wordt afgeschaft', aldus Doekhie.

Assembleeleden hebben tijdens de behandeling afgelopen vrijdag hun erkentelijkheid uitgesproken voor personen die tijdens de militaire dictatuur lid waren van het toenmalige parlement. Zij hebben onder zeer moeilijke omstandigheden en grote druk de Grondwet en andere wetten voorbereid en goedgekeurd, die als basis gediend hebben voor de terugkeer van de democratie in Suriname.

De ondervoorzitter van DNA, Ruth Wijdenbosch (NPS), gaf tijdens de behandeling aan dat niet de militaire periode, maar de inzet van oud-Assembleeleden wordt goedgekeurd. Ofschoon ze geen gekozen volksvertegenwoordigers waren, mogen ze, aldus Wijdenbosch, niet uitgesloten worden van de financiële voorzieningen waarvoor de door het electoraat gekozen leden in aanmerking komen. Het is volgens Wijdenbosch daarom ook gerechtvaardigd, dat in geval van overlijden hun directe nabestaanden aanspraak maken op de voorzieningen. Getracht wordt om het ‘verval’ van deze en toekomstige DNA-leden te voorkomen.

VHP'ers Randjietsingh en Rathipal keren na verkiezingen niet terug in parlement

Rathipal: 'Het is mooi geweest, ik maak stap zijwaarts na drie termijnen'

Randjietsingh diende vijf termijnen als Assembleelid


De VHP-Assembleeleden Mahinder Rathipal en Radjkoemar Randjietsingh stellen zich niet meer herkiesbaar bij de komende verkiezingen. ‘Het is mooi geweest, ik maak een stap zijwaarts, anderen moeten ook de gelegenheid krijgen om het werk te doen’, zegt Rathipal vandaag, maandag 15 maart 2015, in het Dagblad Suriname. 

Volgens Rathipal, die drie termijnen heeft gefunctioneerd als Assembleelid, betreft het een strikt persoonlijke beslissing om zich niet meer herkiesbaar te laten stellen. Hij benadrukt, dat er intern beslist geen druk op hem is uitgeoefend om afstand te nemen van zijn kandidatuur voor De Nationale Assemblee (DNA) bij de komende verkiezing.

Rathipal stelt, dat hij beschikbaar blijft voor de partij om zijn kennis en kunde te delen en de partij bij te staan waar mogelijk. Zoals hij het verwoordt, zal hj zijn krachten op een andere manier geven aan de partij.

Ook Radjkoemar Randjietsingh, die vijf termijnen heeft gefunctioneerd als parlementslid, houdt het voor gezien. Ook hij zegt, dat er geen druk op hem is uitgeoefend om afstand te doen van DNA-kandidatuur. Randjietsingh blijft actief binnen de VHP en zal de partij te allen tijde ondersteunen. Hij is bereid zijn ervaring en kennis te delen met de jongeren.

Randietsingh is al dertig jaren actief in de politiek. Volgens Randjietsingh moeten de jongeren zich klaarstomen om de partij duurzaam bij te staan.

Machtigingswet op Curaçao om wetten van 'negatieve'- op 'positieve lijst' te krijgen

Initiatief van de politieke partij PAIS


Er ligt een machtigingswet op Curaçao op tafel om alle wetgeving die na 10 oktober 2010 op de zogenoemde ‘negatieve lijst’ terecht is gekomen sneller en gemakkelijker op de ‘positieve lijst’ te krijgen. Het gaat om de zogenoemde Landsverordening tijdelijke delegatie ten behoeve van reparatie negatieve lijst, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 16 maart 2015.

Het initiatief komt van de partij PAIS. Partijleider Alex Rosaria motiveert de machtigingswet als volgt: 'De lijst van wetgeving die op de negatieve lijst is gekomen na de staatkundige ontmanteling, is schrikbarend lang. Het is belangrijk dat hier met spoed iets aan gedaan wordt. Met deze machtigingswet kunnen de wetten op de negatieve lijst, snel op de positieve lijst terechtkomen. Onze samenleving snakt ernaar dat sommige zaken die nu ineens niet meer wettelijk geregeld zijn, weer goed onderbouwd en wettig worden.'

In de Memorie van Toelichting (MvT) worden de wetten genoemd die ‘per abuis’ op de negatieve lijst zijn komen te staan. Daaronder zijn de de Politieregeling 1999, Landsverordening raden voor de volksgezondheid, Landsverordening Inspectie voor de Volksgezondheid, Eilandsverordening vaste en chemische afvalstoffen, Eilandsverordening brandweer Curaçao en Eilandsverordening bureau Economische Ontwikkeling.

Om een praktisch voorbeeld te geven van de last die de burger hiervan ondervindt, wordt in de MvT geschreven: 'Er wordt melding gemaakt van niet uit te houden situaties, waarbij bijvoorbeeld afval wordt verbrand zonder de nodige toestemming of afval wordt gestort op openbare wegen, zonder respect voor mens en natuur en waartegen niet opgetreden kan worden, vanwege het ontbreken van een wettelijke basis hiertoe. Immers in bovengenoemde gevallen had de politie op basis van de Eilandsverordening bevordering openbare orde en bescherming gemeenschap, die op de negatieve lijst staat, kunnen optreden tegen de personen die zonder toestemming afval verbranden of afval op openbare wegen storten.'

Een ander voorbeeld is het belastingcontroleorgaan dat geen wettelijke basis meer heeft. 'Er wordt niet over geklaagd, omdat de dienst is blijven bestaan', aldus de MvT, maar, zo wordt vervolgd: 'Willen wij deze situatie nog langer handhaven in ons land? Willen wij op deze manier blijven opereren, zonder wettelijke basis voor bepaald overheidsoptreden en wettelijke regels voor de burger?'

Amerikanen gaan internationaal honkbalcomplex op Curaçao bouwen


Honkbalcentrum voor ontwikkeling van spelers


Er wordt een nieuw honkbalcomplex gebouwd op Curaçao door de Amerikaanse organisatie International Baseball Partners LLC (IBP). Het complex is bedoeld om te fungeren als een internationaal honkbalcentrum voor de ontwikkeling van spelers. Dit nieuws is te lezen op de website van de Yankeebiscuitsfan’s Dutch Blog, maar ook OeverZaaijerLyongo architecten maakt er melding van, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 16 maart 2015.

IBP is in de Verenigde Staten de organisatie die wereldwijd honkbalcomplexen bouwt volgens het ‘Build, Own and Lease’-principe.

Het project is genaamd ‘Project 421’ verwijzend naar 4 academies in 2 complexen op 1 campus. De architecten leggen nader uit dat het gaat om de bouw van een hoofdstadion, 4 honkbalvelden, 2 oefenvelden, scholingsfaciliteiten voor spelers en een hotel.

'Het project wordt in nauwe samenwerking met de Curaçaose overheid uitgevoerd', zo staat op het blog te lezen. De keuze voor Curaçao wordt zo uitgelegd: 'Curaçao ligt in het centrum van een honkbalbroeikas, vlak voor de Venezolaanse kust, in een gebied dat ook niet ver gelegen is van de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico en Curaçao brengt meer Major League Baseball (MLB)-spelers voort per hoofd van de bevolking dan welk ander land dan ook. De keuze voor Curaçao is dus logisch. Venezuela is niet gekozen omdat er te veel politieke en sociale onrust is.'

'Project 421 Training Facilities’ beslaat een oppervlakte van ongeveer 20 hectare. Beide complexen zij gesitueerd aan de toegangsweg naar luchthaven Hato.

Het is de bedoeling dat het complex gereed is in de zomer van 2016, op het moment dat ook gestart wordt met een nieuwe Curaçao Summer League waarbij spelers opgeleid worden tot internationals.

Op de IBP-website is het volgende te lezen: 'Ons architectenteam heeft een goede job gedaan in het mixen van honkbal met de mooie Curaçaose natuur. Vooral de slaapgelegenheden zijn ontworpen in diamantvorm waarbij gebruikgemaakt wordt van de wind die altijd over het eiland waait. Het is een mooie stap vooruit voor het honkbal en het eiland Curaçao.'

Ruim 800 personen gaan als waarnemer OKB tijdens verkiezingen op stembureaus werkzaam zijn

Waarnemers leggen eed of belofte af om naar eer en geweten hun werk te verrichten


Ruim 800 personen zijn afgelopen weekend gecontracteerd om als waarnemer van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) op te treden tijdens de verkiezingen. Het gaat om mensen die dit werk al eerder gedaan hebben en om personen die door leden van het OKB zijn voorgedragen. Alle waarnemers krijgen een training. Zij hebben een eed of een belofte afgelegd om het werk naar eer en geweten te verrichten.

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het OKB, zegt vandaag, maandag 16 maart 2015, op Starnieuws dat op alle stembureaus in het land een waarnemer aanwezig zal zijn. Inden er zich ongeregeldheden voordoen, zullen zij dat gelijk rapporteren aan de districtscoördinatoren, die leden van het OKB zijn.

Behalve op de stembureaus zullen er ook waarnemers aanwezig zijn op de hoofdstembureaus.

Naast de waarnemers beschikt het OKB ook over een ondersteunende staf, die contact onderhoudt met de mensen in het veld.

Een groep waarnemers zal twee maanden lang politici volgens via radio en televisie. Alle politieke partijen hebben met president Desi Bouterse afgesproken dat zij een gedragscode tijdens de verkiezingscampagne in acht zullen nemen. Het OKB beijvert zich om te komen tot een code voor politici.

Silos hoopt, dat nu alle partijen de noodzaak van zo'n ethische code onderkennen, zij na de verkiezingen zullen meewerken om deze te ontwikkelen. Bij de volgende verkiezingen zal Suriname dan wellicht kunnen beschikken over een ethische code, waarin iedereen zich kan vinden.

Mogelijk krijgt Suriname praktijk gerichte korte journalistieke opleiding....

Nog steeds heeft Suriname geen volwaardige School voor Journalistiek


Het is algemeen bekend, dat het niveau van de journalistiek in Suriname over het algemeen ondermaats is. Om dat wat op te krikken komt er wellicht in 2016 een korte opleiding van een jaar. Dat zegt Jane Kolf-Bergraaf, voorzitster van de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek (SBJS), vandaag, maandag 16 maart 2015, in de Ware Tijd. Volgens haar zal die opleiding praktijk gericht zijn en de deelnemers de basisprincipes van de journalistiek leren. 

Het project is voor financiering ingediend bij de UNESCO en het ziet er volgens Kolf goed uit. 'We hopen in 2016 te kunnen beginnen, met of zonder geld van UNESCO.'

'Het verschil tussen financiering of niet zal zijn, dat als de sponsoring mocht worden afgeketst de cursisten zelf meer zullen moeten betalen, want het wordt geen overheidsinstituut.'

De eenjarige opleiding is dan wel een initiatief van de stichting, maar de docenten zullen worden aangeleverd door de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs, die al jaren een vierjarige journalistieke opleiding verzorgt in een pakket dat zowel radio-, televisie- als krantenverslaggeving verzorgt.

De SBJS is in 2008 opgericht na vele klachten over het niveau van de journalistiek. Vanaf toen heeft ze jarenlang zogenoemde basis- en verdiepingstrainingen verzorgd. Kolf merkt nu dat journalisten zich wel laten scholen.

'Laat mij voorzichtig zeggen dat we stappen in de goede richting zien, maar het kan altijd beter. We moeten gaan naar verheffing van dit beroep en professionalisering, want daar moet er nog veel gebeuren. Het is volgens mij voor het eerst dat bijna twee hele redacties ingeschreven zijn op de academie.' Dat geeft aan dat ze willen bijdragen aan verhoging van het niveau. Maar, het bewijst ook dat het huidige kwaliteitsniveau van het lokale journaille nog steeds beneden peil is.

Suriname kent vandaag de dag een paar zogenoemde op de journalistieke gerichte opleidingen, maar gelet op de inhoudelijke kwaliteit van journalistieke producties, zoals artikelen in kranten en op het merendeel van de websites van kranten en nieuwswebsites, is het effect van die opleidingen daarin nog niet terug te zien. Het journalistieke inhoudelijke niveau is oppervlakkig, niet diepgravend, te noemen.

De vraag is of een zoveelste versplinterde opleiding zal kunnen bijdragen aan het opwaarderen van de kwalitatieve inhoud van het journalistieke metier in Suriname. Een volwaardige en complete School voor de Journalistiek in Suriname lijkt maar niet van de grond te kunnen komen.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Echtgenote geliquideerde Pocornie in Suriname overleden

Vrouw was in Suriname voor begrafenis echtgenoot


Het Dagblad Suriname weet vandaag, maandag 16 maart 2015, te melden, dat de echtgenote van de onlangs geliquideerde Marchano Pocornie, de 34-jarige Danielle M., afgelopen zaterdagochtend in alle vroegte is overleden in een woning aan de Volleybalstraat in Paramaribo.

De Nederlander Pocornie werd in een bardancing op de hoek van de Wolframstraat en de Heliumstraat te Paramaribo-Noord door, waarschijnlijk, twee huurmoordenaars geliquideerd.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de vrouw in verband met de begrafenis van haar man in Suriname vertoefde. Zij laat twee dochters van 4 en 12 jaar achter. Er zijn, aldus de krant, geen sporen van een misdrijf op het lichaam aangetroffen.

Structuren Pertjajah Luhur akkoord met voordacht kandidaten Assemblee

Partijvoorzitter Somohardjo op plaats drie in Paramaribo

Oud-minister Moestadja gepasseerd op plaats veertien in Paramaribo


De structuren van de Pertjajah Luhur (PL) zijn tijdens een vergadering gisteren akkoord gegaan met de voordracht van kandidaten voor De Nationale Assemblee (DNA) voor de verschillende districten. Deze voordracht moet op 29 maart nog door de partijraad worden goedgekeurd, aldus laat de partij vandaag, maandag 16 maart 2015, weten in een persbericht. 

In Paramaribo staat partijvoorzitter Paul Somohardjo op de derde plaats, terwijl ICT-deskundige Mike Noersalim op plek nummer veertien komt. In eerste instantie was Soewarto Moestadja getipt voor die plaats in Paramaribo, maar Somohardjo zei dat na goed overleg besloten is iemand anders voor te dragen. Moestadja is het volledig eens met dit besluit, aldus Somohardjo. 'Dat hij nu niet hier is, komt niet omdat hij ontevreden is, maar omdat hij ziek is.'

In Commewijne is de lijstduwer Enrique Ralim, voorzitter van de PL-Jongerenraad Commewijne. Eerder was al bekend gemaakt, dat ex-districtcommissaris Ingrid Karta-Bink in dit district de lijsttrekker wordt.

De kandidaten van Marowijne, Saramacca en Nickerie waren eerder ook al bekend. Dat zijn respectievelijk de arts Aloysius Koendjbiharie, de huidige parlementariër Diepakkoemar Chitan en de econoom William Waidoe. Lucia Kasanpawiro, die leiding geeft aan het bejaardentehuis Lust en Rust, is de eerste schaduwkandidaat in Nickerie.

Ook in Wanica is de eerste schaduwkandidaat van de PL een vrouw: Martha Djojoseparto, thans parlementariër. In dit district is Raymond Sapoen, die tevens presidentskandidaat van de PL is, op de tweede plek gekandideerd.

De 21-jarige Dorien Tojosemito, laatstejaarsstudente aan de Anton de Kom Universiteit, is voorgedragen als DNA-kandidaat van Para. Indien zij binnenkomt, dan zal zij de jongste parlementariër ooit zijn.

De jonge ondernemer Iwan Khouw is voorgedragen als DNA-kandidaat van Coronie.

Het gaat nu toch waarschijnlijk gebeuren: de export van 2.500 ton padie naar Venezuela

De 'Pera' in de haven van Barranquilla, Colombia (Bron foto: shipspotting.com)
Padie geladen in de 'Pera' in Nieuw Nickerie

Tweede boot wordt vrijdag 20 maart verwacht


Het ziet er nu toch eindelijk naar uit dat een eerste lading padie spoedig Suriname zal verlaten in de richting van Venezuela aan boord van een vrachtschip. Bhagwatpersad Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs, heeft gistermiddag de eerste padie in het kader van de PetroCaribe-deal met Venezuela ingeladen. Het onder de vlag van Antigua & Barbuda varende schip 'Pera' van het Colombiaanse scheepvaartbedrijf Navesco is het eerste dat binnen die deal met 2.500 ton padie zal vertrekken naar Venezuela, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 16 maart 2015.

De eerste boot wordt beladen door vijf verwerkers, te weten Ramadhin, Rigpal, Jaggernath, Lalloe en Jokhoe, aldus de krant. Er zal in totaal 20.000 ton worden geleverd door verschillende exporteurs. De tweede boot wordt komende vrijdag verwacht en dan komen andere exporteurs aan de beurt.

De 'Pera' kwam vrijdag de Nickerierivier opgevaren. Het inladen kon pas later beginnen, zei Lionel Lackin, directeur van Juboza en broer van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, het bedrijf dat de export verzorgt.

'We gaan dagelijks tot middernacht werken en er zullen steeds drie verwerkers aan de beurt komen om in te laden', aldus Lackin. Volgens hem was er enige stagnatie, omdat deskundigen van het in Guyana gevestigde Ricelab naar Nickerie moesten komen om de padie te keuren en om metingen te doen. Er zijn maatregelen genomen om de volgende zendingen vlotter af te werken.

Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA), is opgelucht. 'Onze boeren zaten letterlijk met de handen in het haar en hadden ook geen keus hun padie te leveren aan de molenaars tegen Srd 50.'

Oemraw maakte zich zorgen dat als de export niet op gang zou komen, verwerkers misbruik zouden maken van de situatie door de opkoopprijs naar beneden bij te stellen. Volgens hem waren zeker twee molenaars al daarmee bezig. Ze kochten de padie op voor Srd 45 per baal van 79 kilo.

De SPBA-voorzitter spreekt vandaag met landbouwminister Soeresh Algoe over actuele zaken zoals de padie opkoopprijs en de mogelijke verscheping van 50.000 ton witte rijst naar Brazilië en eventuele afzetmarkten in Europa. Over de prijs kon Oemraw niet veel zeggen, maar hij heeft vernomen dat de verwerkers na de eerste verscheping de opkoopprijs van de padie zullen verhogen naar Srd 55.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Bestuurskundige Boldewijn vindt alleengang NDP naar verkiezingen 'een stukje gokken'

'NDP wil bij zetelwinst alleen nieuwe regering formeren'


'Het is een stukje gokken.' Dat zegt bestuurskundige August Boldewijn vandaag, maandag 16 maart 2015, in de Ware Tijd over het besluit van de Nationale Democratische Partij (NDP) om als zelfstandige partij aan de komende verkiezingen deel te nemen. Hij heeft de indruk, dat de NDP zich zodanig wil positioneren dat ze bij zetelwinst alleen de nieuwe regering kan formeren. 

Hij maakt zijn opmerkingen naar aanleiding van het besluit van de NDP niet in combinatie met de huidige regerings- en Megacombinatie-partners aan de verkiezingen deel te gaan nemen.


Boldewijn vermoedt dat de partij een analyse heeft gemaakt van de haast afgelopen regeerperiode en ook van de gevoelens onder kiezers. Ook de uitkomsten van de opiniepeilingen van de onderzoeksbureaus IDOS en NIKOS zouden kunnen zijn meegenomen bij de besluitvorming om op de solotoer te gaan.

'De leiding van de NDP wil volgens mij bewijzen dat ze de grootste is. Door zelfstandig deel te nemen zal de NDP bij voldoende zetelwinst haar voorgenomen regeerprogramma niet hoeft te verwateren, omdat regeermacht met andere organisaties gedeeld zal moeten worden.'

De partij wil volgens hem een dusdanige positie innemen dat ze niet meer gechanteerd kan worden. 'Wie na de verkiezingen wil samenwerken, zal zich aan het gezag van de NDP moeten onderwerpen. Of de NDP de meerderheid behaalt blijft de vraag', aldus Boldewijn.

Groepje mensen in Suriname toont steun aan beleid president Maduro

Steunbetuiging aan Venezuela bij beeld Simon Bolivar in Paramaribo


Een groepje mensen heeft gisteren de vermeende agressie van de Verenigde Staten (VS) tegen Venezuela scherp afgekeurd. De VS vindt dat Venezuela een buitengewone bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid en buitenlands beleid is. Deze uitspraken van de VS werden veroordeeld bij het beeld van Simon Bolivar aan het Kerkplein in Paramaribo, aldus Starnieuws vandaag, maandag 16 maart 2015. 

De mensen wilden een sterke boodschap sturen en hun solidariteit betuigen aan het Venezolaanse volk. De groep bestond uit zogenoemde vrienden van Venezuela, inheemsen, Cubanen en Venezolanen die in Suriname wonen.

De Cubanen, die in Suriname een sport- en gezondheidsmissie uitvoeren, overhandigden een document van solidariteit aan de Venezolaanse diplomatieke vertegenwoordiging in Paramaribo. Zij veroordelen 'de nieuwe daad van inmenging en de vele andere om de Bolivariaanse revolutie te stoppen'.

De ambassadeur van Cuba in Suriname, Julio Solis Ferreiro, veroordeelde de actie en beschreef het als ondenkbaar en belachelijk. Hij kan zich niet indenken, dat de VS van mening is dat Venezuela een bedreiging voor vormt.

Stanley Hubert Liauw-Angie sprak volgens hem namens inheemsen in Suriname en zei elke poging tot inmenging in de regio te veroordelen. Er werd een gedicht van Michael Slory voorgedragen over Simón Bolívar en een dans uitgevoerd om 'goede energie en bescherming' aan te trekken voor het volk van Venezuela.

De Venezolaanse ambassadeur, Olga Díaz Martínez bedankte iedereen voor de ontvangen steun. 'Dit is nog maar het begin van een strategie die gebruikt wordt om Venezuela en zijn democratisch gekozen president Nicolas Maduro te schaden.'

Intussen heeft het parlement van Venezuela ermee ingestemd, dat Maduro meer macht krijgt om de strijd tegen de VS aan te kunnen binden. De komende negen maanden mag de Venezolaanse president per decreet regeren.