vrijdag 20 maart 2015

Brunswijk (ABOP) betreurt vertrek PALU uit Alternatieve Combinatie, AC - 'Zonder AC geen nieuwe regering'

Mogelijk na verkiezingen alsnog toenadering

'Met de PALU zou de AC een heel ander gezicht hebben'


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk vindt het jammer dat de PALU uit de Alternatieve Combinatie (AC) is gestapt, omdat met die partij erbij de combinatie een heel ander gezicht zou hebben gekregen. Hij vindt dat met de argumenten van de andere partners in gedachten de PALU wel genoegen had kunnen nemen met de derde positie op de kandidatenlijst in het district Paramaribo. 

'Wij hebben de eerste plaats in Coronie ook opgeofferd voor de PALU. Ik zou het heel goed vinden als de partij plaats drie in Paramaribo had geaccepteerd.'  Brunswijk hoopt 'op een ander moment' samen te kunnen werken met de PALU.

De voorzitter van de PALU, Jim Hok, is onder de indruk van de oprechtheid van Brunswijk om samen te werken. 'Ik denk dat er na de verkiezingen een beweging zal komen, waarbij een aantal partijen al vanaf dag een naar elkaar toe zal groeien. De PALU zal zeker die lijnen ook uitzetten.'

Volgens hem had zijn partij afspraken met de ABOP-leider, maar niet met de combinatie. 'De toezegging die Brunswijk had gedaan kon hij binnen de combinatie niet waar maken. Wij willen niet stoken in een goed huwelijk.'

De partijen hebben besloten dat ieder zijn eigen weg bepaalt, om na de verkiezingen weer samen te komen. De combinatie waar ABOP, PDO en KTPI zitting in hebben, heeft zich vandaag geregistreerd bij het Centraal Hoofdstembureau. Daarbij werd een lijst met 41.000 leden overhandigd. Brunswijk zei daar onder andere: 'Wij zijn ervan overtuigd dat we regeermacht zullen verwerven.Wij gaan bewijzen dat er zonder de AC geen enkele regering gevormd zal kunnen worden.'

De ABOP massaal aanwezig bij registratie voor verkiezingen:


(Bron foto's: Ronnie Brunswijk)

Nieuwe Stijl KTPI krijgt toestemming structuren om met NDP verkiezingen in te gaan

'NDP heeft meeste kans van slagen om als beste uit bus te komen 25 mei'


De Nieuwe Stijl KTPI (NSK) van Oesman Wangsabesari heeft vanavond, vrijdag 20 maart 2015, mandaat gekregen van haar structuren om onder de vleugels van de NDP de verkiezingen in te gaan. Hij kreeg die toestemming tijdens een structurenoverleg in het partijcentrum aan de Wichersstraat in Paramaribo, aldus bericht de Ware Tijd Online.

Hoewel vanuit de NDP al was gezegd, dat de partij Wangsabesari zou accommoderen, was de NSK intern daar nog niet over uitgesproken.

'De NDP heeft naar onze inzichten kans van slagen om als beste uit de bus te komen', aldus Wangsabesari. De achterban had graag gewild dat de NSK zelfstandig de verkiezingen in zou gaan, maar volgens Wangsabesari zou de partij realistisch bekeken niet in staat zijn om zelfstandig een zetel te behalen.

Over de invulling van posities op de kandidatenlijst moet vanvond nog gesproken worden met de NDP. Er is alvast een verzoek gedaan aan de NDP voor posities in Wanica en Paramaribo, zegt de NSK-voorzitter.

A Nyun Combinatie registreert zich voor verkiezingen bij Centraal Hoofdstembureau

ANC neemt deel in zes districten en gaat voor vier zetels in Assemblee


De A Nyun Combinatie (ANC), een samenwerkingsverband van Seeka, BP-2011 en PBP (Plattelands Bewoners Partij), heeft zich vandaag, vrijdag 20 maart 2015, ook gemeld bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) in Paramaribo. De ANC neemt in zes districten deel aan de verkiezingen en gaat voor vier zetels in De Nationale Assemblee. De combinatie wil zich gaan inzetten het verder ontwikkelen van het binnenland, aldus bericht Starnieuws.

Linus Diko, voorzitter van BP-2011, zegt dat de ANC bestaande systemen gaat aanvechten die mensen weerhouden van een goede ontwikkeling. De agrarische sector, kwalitatief goed onderwijs en infrastructuur zijn essentieel om de ommekeer te brengen.

'Er zijn dertien punten waar we aan gaan werken, maar deze drie beschouwen we als noodzakelijke voorwaarden om de groep uit hun achtergestelde positie te halen', aldus Diko.

ANC gaat zich concentreren op Sipaliwini, Brokopondo, Para, Marowijne, Wanica en Paramaribo. 'We kunnen drie, misschien vier zetels halen. Maar, schrik niet als het meer wordt. Er zijn verassingen', zegt Paul Abena, voorzitter van Seeka.

Voorzitter partijraad Baasa schrijft partij buiten medeweten partij in bij Centraal Hoofdstembureau

Amoida passeert zijn eigen partij Baasa.
Partijvoorzitter Priesierie met stomheid geslagen door solo-actie Amoida

Amoida wil met NDP samenwerken, niet 'samensmelten'


Het bestuur van Baasa is met stomheid geslagen, dat secretaris Peter Amoida tevens voorzitter van de partijraad, de partij vandaag, vrijdag 20 maart 2015, heeft ingeschreven bij het Centraal Hoofdstembureau. De partij komt vanavond nog in spoedvergadering bijeen, aldus Starnieuws.

'Wij hebben op 3 maart besloten om onder de vleugels van de NDP de verkiezing in te gaan. Amoida was het hier niet mee eens, maar de meerderheid heeft een besluit genomen. Wij hebben hem niet gemachtigd om de partij in te schrijven', aldus voorzitter Nicolaas Priesierie.

Amoida, die zonder aanhang naar het Centraal Hoofdstembureau (CHS) ging, zegt dat de partij een grote achterban heeft van 7.000 leden. Hij wil best samenwerken met de NDP, maar niet samensmelten. 'Dat laten onze statuten niet toe', stelt het bestuurslid.

Hij beweert van president Desi Bouterse te houden en wil graag na de verkiezing deel uit te maken van de regering.

Priesierie stelt, dat inmiddels de NDP-leiding op de hoogte is gesteld van de solo-actie van Amoida. 'Wij zijn druk bezig geweest gisteren met de kandidatenlijsten van Baasa en moesten de namen doorgeven aan de NDP. Wij hebben helemaal niet doorgegeven aan het CHS, dat Baasa zou worden geregistreerd. Het bestuur heeft ook niemand gemachtigd om de partij in te schrijven. Wij zullen nagaan met welke machtiging de partij is ingeschreven. Als secretaris heeft Amoida de beschikking over de stukken van de partij.' Vanavond zal besloten worden wat er verder zal gebeuren.

Uit de VS in 2013 gezette nieuwe Venezolaanse consul op Curaçao begint petitie tegen VS

Nauwelijks een dag aan het werk en Marisol Gutiérrez de Almeida start petitie


Een dag na haar presentatie is de nieuwe consul van Venezuela op Curaçao begonnen met een petitie tegen uitlatingen van de Amerikaanse president Obama. Opmerkelijk is dat Marisol Gutiérrez de Almeida in 2013 uit de Verenigde Staten is gezet. Associated Press (AP) meldde destijds. dat de Verenigde Staten overgingen tot uitzetting als tegenactie, omdat Venezuela drie Amerikaanse diplomaten had uitgewezen op verdenking van spionage. Dit meldt de Amigoe vanmiddag, vrijdag 20 maart 2015.

Marisol Gutiérrez de Almeida is de opvolgster van Sonia Alvarado Rossel. Gutiérrez de Almeida presenteerde zich gisteren in het consulaat in Scharloo tijdens een persbijeenkomst. Vandaag wordt vanuit het consulaat eenieder opgeroepen om een petitie te komen tekenen. De petitie hekelt de uitspraak van Obama dat Venezuela een gevaar is voor de Verenigde Staten.

De consul beschouwt dit als agressie en iets wat niet eerder is voorgekomen in de geschiedenis van Venezuela. In haar oproep voorziet ze dat dit een voorbode is van een invasie en een oorlog in het Zuid-Amerikaanse land.

Marisol Gutiérrez de Almeida was voor haar uitzetting consul van Venezuela in Houston. Ze werd in die tijd samen met een zaakgelastigde en een tweede diplomaat in Washington uitgezet. In 2013 beschuldigde de Venezolaanse president Nicolás Maduro de Amerikaanse diplomaten ervan zijn land te willen destabiliseren. De beschuldigingen in 2013 kwamen voort uit een bezoek van de drie diplomaten aan een regio waar een van de belangrijkste energiecentrales staat.

Nu gaat de verbale en diplomatieke oorlog onverminderd voort. Begin deze maand hebben de Verenigde Staten de tegoeden van zeven Venezolaanse hooggeplaatsten geblokkeerd. Dit was de tweede actie van de Amerikaanse president sinds hij in december 2014 begonnen is met sancties tegen Venezuela. De VS beschuldigt Venezuela ervan geen respect te tonen voor de mensenrechten in het land.

In de brief waarin de Venezolaanse consul mensen oproept om de petitie te komen tekenen, wijst ze de actie van de VS af. In de brief wordt Venezuela als een vredelievend land beschreven. ‘Venezuela is geen dreiging, wij zijn hoop’, staat er. Daarom worden mensen van alle vijf de continenten opgeroepen om de petitie te komen tekenen.

De Amerikaanse consul op Curaçao, James Moore, was niet bereikbaar voor commentaar op de petitie en de aanstelling van de Venezolaanse consul.

Rechtszaak op Curaçao in zaak 'Babel' tegen oud-premier Schotte uitgesteld tot 5 juni

Schotte en Van der Dijs arriveren bij rechtbank. (Bron foto: Ant. Dagblad)
Advocaat Sulvaran: 'Incompleet dossier van ruim 10.000 pagina's te laat ontvangen'


Het is advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, bijgestaan door collega’s Chester Peterson en Paula Janssen, vandaag, vrijdag 20 maart 2015, gelukt om ook de regiezitting in de zaak 'Babel' op Curaçao tegen Gerrit Schotte, te behandelen op 5 juni. Dat is ook de dag waarop de zaak tegen zijn partner Cicely van der Dijs behandeld zal worden. Officieren van Justitie Philomijn van Logten en Gert Rip zijn belast met deze zaak, aldus bericht de Amigoe vanmiddag.

De regiezitting tegen Van der Dijs werd vandaag niet behandeld, omdat haar advocaat bezwaar had ingediend tegen de dagvaarding. Het bezwaarschrift zal over twee weken achter gesloten deuren behandeld.

Voor aanvang van de regiezitting diende Sulvaran een aanhoudingsverzoek in de zaak tegen Schotte in, gelet op het omvangrijke dossier, de korte oproepingstijd en het feit dat het dossier diverse documenten mist, waardoor hij geen degelijke onderzoekswensen – wat het doel is van een regiezitting – kan doen.

Tijdens de behandeling waren beide verdachten aanwezig. Ook familieleden van de verdachten, collega’s en vrienden, waaronder MFK-Statenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas en raadsman Sheldry Osepa, waren in de zaal aanwezig.

Sulvaran benadrukte, dat hij het ‘incomplete dossier van ruim 10.000 pagina’s’ te laat heeft ontvangen, de cd-rom hiervan kreeg hij pas eergisteren. Bovendien ontbreken meer dan twintig documenten, die door het Openbaar Ministerie (OM) als bijlage in het dossier gevoegd hadden moeten worden. De documenten die wel in het dossier gevoegd zijn, betreffen niet-vertaalde documenten. Zo zijn correspondenties tussen Van Logten en de Franse autoriteiten niet vertaald. Een e-mail van de Italiaanse autoriteiten aan de advocaat-generaal Anton van der Schans inzake de omstreden casinobaas Fransesco Corallo, die volgens Sulvaran de aanleiding was om het onderzoek Babel te starten tegen zijn cliënten, is ook niet in het dossier gevoegd. 'Dat is een zeer belangrijk document voor de verdediging.'

Sulvaran wil verder de originele documenten. Hij merkte op dat het OM bijvoorbeeld zelf-vertaalde documenten van de Italiaanse autoriteiten heeft gevoegd en hij wil voor controle de originele stukken hebben. Sulvaran stelde ook dat de zaken van zijn cliënten zo zeer met elkaar verweven zijn, dat zij niet zonder meer kunnen worden gescheiden. Bovendien had hij onvoldoende tijd om het dossier door te nemen.

De Officier van Justitie verzette zich met klem tegen aanhouding van de zaak. Zij stelde, dat de afhandeling van deze zaak, in het belang van het volk, zo snel mogelijk moet plaatsvinden. 'Er is onrust in de maatschappij over het feit dat de afhandeling van deze zaak zo lang op zich laat wachten.'

Verder heeft de verdediging voldoende tijd gehad om het dossier te bestuderen, aldus Van Logten. Sulvaran wees op diverse documenten die ontbreken, wat volgens haar een indicatie is dat hij het dossier dus goed heeft gelezen. Ze verzocht de rechter om het verzoek af te wijzen, om nodeloze vertraging te voorkomen.

Status onderzoek
Er heeft in deze zaak een uitvoerig en diepgaand onderzoek plaatsgevonden. Er zijn op verschillende locaties in binnen- en buitenland huiszoekingen geweest. Daarbij zijn administratie en een grote hoeveelheid digitaal materiaal in beslag genomen. Daarnaast zijn er getuigen gehoord en bankgegevens opgevraagd, onder andere in Zwitserland en de Verenigde Staten (VS). 

'Voor het OM is uit dit onderzoek duidelijk geworden, dat verdachte Schotte geld heeft aangenomen van Corallo en dat heeft proberen af te schermen via valse facturen en bankrekeningen in het buitenland. Schotte heeft zich aldus voor meer dan 200.000 dollar laten omkopen door Corallo.'

Het onderzoek is thans grotendeels afgerond, aldus Van Logten. Het enige dat nog rest is de ontvangst van de uitvoeringsstukken van een aantal rechtshulpverzoeken. In dit onderzoek zijn rechtshulpverzoeken verstuurd aan Italië, VS, Zwitserland, Dominicaanse Republiek (DR) en St. Maarten (SXM). Het OM heeft van de verzoeken aan de VS en Zwitserland alle uitvoeringstukken ontvangen. Verder zijn enkele verzoeken aan Italië (deels) uitgevoerd, maar niet alle uitvoeringsstukken zijn ontvangen. Zo werd de getuige Allessandro Lamonica niet gehoord. De getuige Corallo is wel in SXM gehoord en de stukken hiervan zijn ontvangen. Echter, een tweede verzoek aan Italië is niet uitgevoerd, omdat de advocaten van Corallo bezwaar hadden gemaakt tegen de inbeslagneming van de digitale data, waardoor men ons in dit onderzoek (ook) geen inzage kon geven. Het rechtshulpverzoek aan de DR is ook volledig uitgevoerd, de vrouw Sonia Cabrera is gehoord. 

'Kortom, alle rechtshulpverzoeken zijn voor zover mogelijk uitgevoerd en alleen de uitvoeringstukken dienen nog binnen te komen. In het geval de resultaten van de uitgevoerde rechtshulpverzoeken bij de inhoudelijke behandeling nog niet beschikbaar zijn zal – bij de huidige stand van het onderzoek – de zaak zonder deze resultaten kunnen worden afgedaan.'

Rechter Irma Lips was het met Sulvaran eens, dat de belangen van de verdachte in deze zaak zwaarder wegen dan het algemeen belang. 'Het gaat om een regiezitting van twee zaken die nauw met elkaar verbonden zijn.' Volgens haar dient voorkomen te worden dat de ene zaak achter de ander aanloopt en de mogelijkheid gecreëerd wordt dat een zaak opnieuw behandeld dient te worden. Bovendien heeft de verdediging niet alle stukken en volgens de rechter is dat belangrijk om onderzoekswensen te kunnen doen.

De regiezitting tegen beide verdachten zal in de ochtenduren van 5 juni voortgezet worden. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 9 september.

Ministerie van OW stopt illegale bouwwerkzaamheden

Bouwplaats mr. J. Lachmonstraat stil gelegd.
Bouwprojecten aan mr. Jagernath Lachmonstraat en Henck Arronstraat stop gezet


Het Ministerie van Openbare Werken (OW) heeft vandaag, vrijdag 20 maart 2015, enkele illegale bouwwerkzaamheden stopgezet. Het gaat om werkzaamheden aan de mr. Jagernath Lachmonstraat bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken en bij Self Reliance aan de Henck Arronstraat. Dat meldt de Voorlichtingsdienst van het ministerie in een persbericht. 

Na controle bleek dat de eigenaren hebben nagelaten in het bezit te komen van een bouwvergunning.

De eigenaren worden in de gelegenheid gesteld hun vergunning in orde te maken. Pas wanneer dat gedaan is, mogen de werkzaamheden worden voortgezet.

VHP maakt Assembleekandidaten Nickerie en Paramaribo bekend

Voorzitter Santokhi krijgt mandaat om knopen door te hakken

'Wij hebben bewust gewerkt aan nieuwe gezichten'


De laatste VHP-kandidatenlijst waarover gisteravond nog geen overeenstemming was, is nu rond. De kandidaten van Nickerie zijn Nirmal Badloe (ex-directeur Kweekschool/IMEAO Nickerie), oud-Assembleelid en districtscommissaris Harriet Ramdin en Nisha Jhakry, die pas afgestudeerd is van de Anton de Kom Universiteit. Na gesprekken vandaag, vrijdag 20 maart 2015, is de knoop doorgehakt. Partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi had hiertoe mandaat gekregen, aldus bericht Starnieuws.

Op de lijst van Paramaribo komen te staan de cardioloog Glenn Oehlers, ingenieur Riad Noermohamed, ex-jeugdparlementariër Soraya Jhagroe en de arts Dew Sharman. In 2010 was Sharman als kandidaat nummer zeventien geplaatst op de Nieuw Front-lijst in Paramaribo. Sharman zou via voorkeurstemmen binnengehaald worden. Hij kreeg 4.559 stemmen en miste de kans om parlementariër te worden. Binnen de V7 heeft de VHP dertien plekken om kandidaten voor De Nationale Assemblee, DNA, te plaatsen.

Santokhi zegt, dat er gekeken is naar het profiel van de personen. Ook moeten zij voldoen aan de richtlijnen van de partij. Zeshonderd personen hadden belangstelling getoond voor districts- en ressortraad en zestig personen waren geïnteresseerd in het pluche van De Nationale Assemblee.

In Nickerie waren negentien personen die belangstelling hebben voor het werk van parlementariër. 'Uit alle kandidaten die op de lijsten geplaatst zijn, blijkt dat wij 75 procent nieuwkomers hebben. 45 procent hiervan is vrouw en drie jongeren krijgen de kans om zich waar te maken. Wij hebben bewust gewerkt aan nieuwe gezichten', aldus Santokhi.

Over de aanstelling van Jhakry zijn niet alle Nickerianen even blij. Shantipersad Changoer, kernlid en lid van het Managementteam van de VHP, zegt dat Jhakry de belangen van de Nickerianen niet zal kunnen behartigen indien zij gekozen wordt. Zij woont in Paramaribo en wil zich kandideren in Nickerie.

Santokhi stelt echter, dat Jhakry vanwege haar studie in Paramaribo verbleef. Zij heeft haar studie nu afgerond en gaat terug naar het district. 'Waarom zou iemand die voor een studie naar Paramaribo verhuist niet de kans krijgen, terwijl zij wel een goed profiel heeft? Bovendien zal zij voortaan in haar district wonen. Moet zij zo zwaar gestraft worden daarvoor? Daarnaast is zij door de jongerenraad, de structuren en jongeren van Nickerie voorgedragen', aldus Santokhi.

OAS stuurt 18 waarnemers voor verkiezingen naar Suriname

Delegatieleidster Klinger ook in 2010 aan hoofd OAS-waarnemersdelegatie


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) stuurt een waarnemersmissie van achttien personen naar Suriname voor toezicht op de gang van zaken rond de verkiezingen van maandag 25 mei. De delegatie staat onder leiding van Irene Klinger die ook in 2010 de leiding had over een OAS-waarnemersmissie in Suriname. Toen ging het om een delegatie van 26 personen

Volgens Albert Ramdin, plaatsvervangend secretaris-generaal van de OAS, komen er al in april afgevaardigden voor een eerste indruk en om met diverse personen en instanties te praten. Ramdin zegt, dat anders dan bij de vorige verkiezingen de OAS-waarnemersmissie zich nu in heel Suriname zal bewegen, voor een zo breed mogelijke waarneming.

De waarnemersmissie zal meteen na de verkiezingen mondeling verslag uitbrengen aan de Permanente Raad van de OAS en op een later tijdstip een schriftelijk verslag.

Volgens Ramdin heeft Klinger ruime ervaringen, vooral als het gaat om Suriname. Dat de waarnemersmissie nu kleiner is, komt door financiën en organisatorische redenen. Verkiezingswaarnemersmissies van de OAS worden niet uit reguliere fondsen betaald, maar zijn grotendeels afhankelijk van donoren. De OAS heeft het op dit moment druk met waarnemersmissies, onder meer naar de verkiezingen in Guyana en Haïti.

De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos zegt dat er ook een CARICOM-waarnemersmissie in Suriname wordt verwacht. Mogelijk zal ook de UNASUR er één sturen. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft laten weten, dat de Europese Unie geen missie gaat afvaardigen.

Vijf politieke partijen melden zich bij Centraal Hoofdstembureau

Baasa registreert zich als zelfstandige partij


Op de voorlaatste dag van de registratie van politieke partijen en samenwerkingsverbanden hebben zich vandaag, vrijdag 20 maart 2015, vijf partijen gemeld bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) in Paramaribo. Als eerste meldde zich de A Nyun Combinatie  waarna Baasa, de Nationale Ontwikkelings Partij, PALU en als de Alternatieve Combinatie (ABOP/KTPI en PDO) zich melden.

Opvallend is, aldus Starnieuws, dat Baasa zich zelfstandig heeft geregistreerd voor de komende stembusgang. Eerder liet Winston Lackin, woordvoerder van de Nationale Democratische Partij (NDP), via Starnieuws weten, dat Baasa onder de vleugels van de NDP de verkiezingen in zou gaan.

De Partij Belangenbehartiging en Ontwikkeling (PBO) van Ronald Hooghart zal zich niet zelfstandig inschrijven. De stukken van de PBO zijn nog niet compleet. Het Onafhankelijk Kiesbureau constateerde dat de statuten van de partij niet conform de wet op Politieke Partijen is opgesteld. Hoewel de PBO een andere mening toegedaan is, zijn de statuten in een mum van tijd gewijzigd bij de notaris.

Er ontstond weer een vertraging bij het ministerie van Justitie en Politie. Morgen is het de laatste dag dat politieke organisaties zich nog kunnen registreren bij het CHS. Eerder hebben V7, de Amazone Partij Suriname en het Mega Front zich al gemeld.

Achterban BEP geplaagd door racistische aanvallen tegenpartijen actief in marrongemeenschap

Ronny Asabina: 'Rassentimenten worden aangewakkerd' 

'Gemeenschap wordt begiftigd met valse informatie'


De achterban van de politieke partij Broederschap en Eenheid binnen de Politiek (BEP) krijgt al geruime tijd te maken met racistische aanvallen door tegenpartijen die actief zijn onder de marrongemeenschap. Dat beweert althans het BEP-Assembleelid Ronny Asabina vandaag, vrijdag 20 maart 2015, in het Dagblad Suriname. Hij zegt, dat zich nu zelf precies zo'n situatie aan het voordoen is als in de periode van de onafhankelijkheid van Suriname. Rassentimenten worden aangewakkerd.

Door de tegenpartijen wordt beweerd, dat stemmen op de BEP inhoudt dat een hindoestaan als presidentskandidaat wordt geplaatst. Volgens Asabina betreft het allemaal misleidende informatie die helemaal niet gezond is. ‘En de tegenpartijen doen zich voor als te zijn nationale partijen, terwijl dat in realiteit helemaal niet het geval is. In het binnenland hebben zij gedurende deze regeringsperiode de beloofde toezeggingen niet gerealiseerd voor de bewoners.’

Asabina betitelt deze verwikkeling als zeer ernstig. ‘Het gaat om indoctrinatie van het volk. De gemeenschap wordt begiftigd met de valse informatie. Vanwege het feit dat de politieke tegenstanders geen wapenfeiten op hun naam hebben staan die zij als houvast kunnen gebruiken bij de verkiezingscampagnes, bombarderen zij de achterban van de BEP met valse informatie.’

De Jongerenraad van de BEP heeft zich ook uitgesproken in een persbericht. De raad is niet te spreken over de raciale politiekvoering van een belangrijk deel van de politieke tegenstanders. De achterban van de BEP wordt op een racistische, misleidende en oneigenlijke manier opgejut om niet op de BEP te stemmen. Het volk bepaalt de keuze van de president, wordt gesteld. Aangegeven wordt dat er een scenario is opgezet om de kiezers af te schrikken en te misleiden.

De BEP mikt op acht zetels binnen V7-verband bij maximale verkiezingswinst. Ook wordt aangegeven dat in V7-verband de BEP in aanmerking kan komen voor drie voorhoedeposities, namelijk het presidentschap, het vicepresidentschap en het voorzitterschap van De Nationale Assemblee. Aangegeven wordt, dat de BEP ervan overtuigd is genoeg kader in huis te hebben voor het kunnen invullen van deze posities. Ook wordt de nadrukt erop gelegd, dat de BEP geen koopwaar is en nimmer verraad zal plegen met het gegeven mandaat.

De partij is reeds geruime tijd geleden gestart met haar verkiezingscampagnes. Als onderdeel hiervan worden verschillende wijken en regio’s bezocht. Eén van de belangrijkste speerpunten van de BEP is het verplicht toegankelijk maken van goed, gelijkwaardig en kwalitatief onderwijs voor een ieder. Dit is een belangrijk middel in de strijd voor verbetering van kwalitatief leven. Hierbij wordt gerefereerd aan een UNESCO-rapport dat het afgelopen jaar is uitgebracht. Hierin wordt aangetoond, dat toegang tot onderwijs de macht geeft om levens te veranderen. Het toegankelijk maken van gelijkwaardig kwalitatief goed onderwijs heeft gunstige effecten voor individuele en nationale inkomens, daling van moeder- en kindsterfte, stimulering van vrouwenemancipatie en het voorkomen en reduceren van ongewenste tienerzwangerschap en tienermoeders.

PVF-voorzitter: 'Regering heeft afgelopen vijf jaar geen ontwikkeling gebracht in Nickerie'

Jairam: 'Mensen worden met grond- en beschikkingen gelokt om NDP te stemmen'


Soedeshchand Jairam, voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), weerspreekt de opvatting van de regering, dat ze de afgelopen vijf jaar ontwikkeling heeft gebracht in het district Nickerie. Op enkele projecten na is er niets gedaan, stelt hij vandaag, donderdag 20 maart 2015, in de Ware Tijd. Integendeel, het volk is volgens hem armer geworden en dat vertelt Jairam bij huisbezoeken als onderdeel van zijn verkiezingscampagne. 

'Wij proberen hen bewust te maken van de huidige situatie van verhoogde prijzen en een sterke afname van de monetaire reserve van de Centrale Bank van Suriname naar het niveau van ongeveer 575 miljoen Amerikaanse dollar. We weten niet welke richting onze economie zal opgaan', zegt Jairam.

NDP'er districtsraadslid Edgar van Genderen zegt echter, dat als Jairam geen ontwikkeling ziet in Nickerie, hij ziende blind is. 'De periode dat hij werkzaam was als directeur bij ADRON (Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie), was er wel sprake van ontwikkeling', aldus Van Genderen. De NDP'er verwijst naar afgelopen woensdag toen minister Rabindre Parmessar van Openbare Werken het startsein gaf voor het landelijk asfalteringsproject in de westelijke polder.

Jairam beweert uit het veld  te horen, dat mensen gelokt worden met grond en grondbeschikkingen om op de paarse partij te stemmen. Volgens hem is er gelukkig een wet die de mensen beschermt door geheime verkiezingen. De politicus probeert de mensen ook bewust te maken dat ze als Surinamers recht hebben op grond en werk. 'Wanneer iemand op dit moment iets krijgt dan is dat niet van de paarse partij, maar van de Staat.'

Renoesha Naipal rond als eerste masterstudie geologie af aan AdeKUS

(Bron foto: de Ware Tijd)
'Mijn hart ligt bij de universiteit'

Naipal deed onderzoek naar bodemgesteldheid Marowijnerivier


Renoesha Naipal heeft als eerste student gisteren haar masterstudie in geologie succesvol overtuigend afgerond aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Ze kreeg voor het thesis het cijfer negen. Naipal is in dienst van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD), maar haar innige wens is om voor de Universiteit te werken. 'Mijn hart ligt daar', zegt ze vandaag, vrijdag 20 maart 2015, in de Ware Tijd.

In haar huidige werk is zij voornamelijk op kantoor, terwijl ze meer in het veld wil zijn. Wel wordt er bij de GMD naar toe gewerkt om actiever in het veld te zijn. De drie geologen bij de GMD vindt ze te weinig voor het werk dat gedaan moet worden.

Bij de start van de opleiding in oktober 2012 heeft Rosebel Gold Mines NV twee miljoen euro gereserveerd ter bevordering van wetenschappelijk onderwijs in Suriname, speciaal op het gebied van geologie en mijnbouw. Er is al 500.000 euro gebruikt voor de Masteropleiding. Ook in de Bachelorsopleiding Delfstoffen is geïnvesteerd. De coördinatie geschiedt door de studierichting Delfstoffenproductie van de Technologische faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De opleiding wordt gefinancierd door Rosebel Gold Mines.

De 26-jarige Naipal heeft onderzoek gedaan naar de samenstelling en verandering in de bodemgesteldheid in de Marowijnerivier (Armina-formatie). De titel van haar thesis is 'Metagreywackes of the Paleoproterozic Greenstone Belt in Suriname: Sedimentology, Metamorphism, Petrographyand Geochemistry of the Armina Foundation'. Het negen maanden durende onderzoek is uitgevoerd op de Marowijnerivier en verzamelde monsters zijn in Nederland en Peru geanalyseerd.

NDP heeft kandidatenlijst Assemblee voor Nickerie gereed

Premdew Lachman bezet plaats vijf

Doekhie heeft Lachman telefonisch gesproken: eerste gesprek sinds vier jaren


De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft alle kandidaten in dit district Nickerie rond. Alle namen van Assemblee-, districts- en ressortraadsleden zijn bekend. Rashied Doekhie is, zoals verwacht, de lijsttrekker van NDP in het rijstdistrict. Op de tweede plaats zal Guilliano Snip worden gekandideerd. Op nummer drie komt Hanisha Jairam, nummer vier is voor Eron Sodikromo en de vijfde plek is gereserceerd voor Premdew Lachman.

Doekhie heeft vanochtend, vrijdag 20 maart 2015, Lachman telefonisch gesproken. Lachman vertrekt vandaag naar Cuba waar zijn echtgenote een medische behandeling moet ondergaan.

Doekhie zegt op Starnieuws, dat Lachman inmiddels een lidmaatschapsformulier heeft ingevuld van de NDP. 'We hebben na vier jaar met elkaar gesproken. We houden de plek nog open, maar hij moet alle zaken formaliseren', aldus Doekhie.

Volgens Doekhie is in Nickerie alles rustig verlopen. Alle posities zijn ingevuld, zonder dat er heibel is ontstaan. 'Er is harmonie binnen de partij in Nickerie', stelt Doekhie. De kandidaten zijn gisteravond op een vergadering gepresenteerd. Iedereen weet precies wat er moet gebeuren.

'Wij zien de verkiezing positief tegemoet', zegt Doekhie. De partij maakt zich op om zich morgenmiddag twee uur te registreren bij het Centraal Hoofdstembureau in Paramaribo. Vanuit Nickerie zal ook een grote delegatie aanwezig zijn. Naast de NDP-voertuigen, zullen diverse bussen en een geluidstruck worden ingezet voor de registratie in Paramaribo.

Luchthaven Hato op Curaçao bijna een maximumcapaciteit en moet worden uitgebreid

Uitbreiding terminal nodig om passagiersgroei aan te kunnen


De nationale luchthaven Hato op Curaçao zit bijna aan zijn maximumcapaciteit. Uitbreiding is daarom noodzakelijk. Dat zei de directie van exploitant Curaçao Airport Partners (CAP) gisteren bij de presentatie van de plannen voor de komende drie jaar (2015-2018) en de cijfers over 2014, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 maart 2015.

Dit jaar verwacht CAP 1,7 miljoen passagiers te verwerken, terwijl de capaciteit 1,8 miljoen per jaar is, aldus commercieel directeur Peggy Croes. Dat is vijf procent meer dan in 2014. Na de realisering van de geplande uitbreiding is de capaciteit 2,5 miljoen passagiers per jaar.

CAP gaat de komende drie jaar 25 miljoen dollar investeren in upgrading en uitbreiding van het terminalgebouw. 'Volgens de Doma-overeenkomst tussen CAP en Curaçao Airport Holding (CAH) moeten we 10 miljoen investeren, maar wij vinden het nodig om daar 15 miljoen bovenop te doen', zei directeur Ralph Blanchard. Daarmee wordt de service voor de passagiers en gebruikers van de luchthaven verbeterd.

Zoals al eerder aangekondigd wordt de aankomsthal verplaatst naar de oude terminal. Hiervoor wordt een tijdelijke gang gebouwd tussen de huidige aankomsthal en de nieuwe, aldus operationeel directeur Tobias Markert. 'Daar is meer ruimte. Er komen bij Immigratie meer balies en 70 procent meer ruimte voor de wachtenden. In de oude incheckhal kunnen afhalers wachten, droog en in de schaduw. Het blijft wel een open ruimte, er komt geen airco. Maar, er is goede ventilatie door de wind.' Ook de balies voor de autoverhuurders krijgen een ingrijpende opknapbeurt. Dit project moet eind 2015 klaar zijn.

Bij Immigratie komen ook terminals voor automatische afhandeling van de formaliteiten. 'Er komt scanapparatuur waarmee de paspoorten worden gelezen. Bij een groen licht kun je doorlopen, bij een rood licht moet je naar een beambte. Alle paspoorten die geschikt zijn voor de scans kunnen van deze optie gebruikmaken. Dat zijn natuurlijk de Nederlandse paspoorten, dus ook die van de meeste inwoners van Curaçao, maar ook de meeste Europese en de Amerikaanse paspoorten.'

De oude Stormvogel op weg van Curaçao naar Bonaire

Houten schoener werd in 1936 op Bonaire gebouwd

(Bron foto: Els Kroon/Antilliaans Dagblad)

De Stormvogel, een 14 meter lange houten schoener, is afgelopen woensdag op een dieplader getakeld voor verscheping naar Bonaire waar het schip in 1936 werd gebouwd. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 maart 2015.

Het betreft de laatste zeilvrachtboot uit een serie van minimaal zes schepen, die al voor de oorlog werden ingezet voor het vervoer van vracht en personen tussen Bonaire en Curaçao.

De boot is onlangs op Curaçao ontdaan van aangroei en alle niet-originele delen en zal op Bonaire in de oude glorie worden hersteld om daarna ingezet te worden voor korte haventours.

De restauratie gaat ongeveer vijf jaar in beslag nemen en wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen de Stichting Mariene Archeologie Curaçao (Stimacur), en de Fundashon Patrimonio Maritimo Boneiru.

Dierenbescherming neemt nieuw crematorium in gebruik op terrein dierenasiel

Bansse-Issa zegent het nieuwe crematorium in. (Bron foto: De West)
Oude crematorium was toe aan vervanging


De Stichting Dierenbescherming Suriname heeft gisteren een nieuw crematorium in gebruik genomen op het terrein van het Dierenasiel. Na ongeveer zeven jaar geleverde dienst is het oude vervangen. 'Wij zorgen ervoor dat we de dieren proberen te beschermen en zo goed mogelijk te laten leven. Bij leven hoort ook overlijden. En als ze overlijden dan moeten wij dat, voor de volksgezondheid, zo goed mogelijk, voor het milieu zo milieuvriendelijk en zo waardig mogelijk de dieren kunnen cremeren', zegt Leontine Bansse-Issa, voorzitster van de stichting en dierenarts.

De Staatsolie Foundation for Community Development heeft het project voor 25.000 Amerikaanse dollar gefinancierd. 'De onderhoudswerkzaamheden van de verbrandingsoven zijn in handen van Van der Jagt', aldus Bansse-Issa. In haar dankwoord zei Bansse-Issa dat de Stichting Dierenbescherming Suriname een vrijwillige organisatie is en dat de stichting ook ondersteuning heeft gehad van Vitalo, de VCB bank, de familie Van der Jagt, Haukes en diverse andere sponsoren.

Volgens asielbeheerder Mariska Bemelmans, heeft de nieuwe oven grotere capaciteit. Bemelmans geeft stelt, dat er nu meer crematies kunnen plaatsvinden per keer of dieren tot een gewicht van 250 kilo’s. 'Er is een extra brander aangeschaft. Milieutechnisch zorgt het ervoor dat de uitstoot van het crematieproces vriendelijker geschiedt. Het systeem is efficiënt, bij een bepaalde temperatuur, 1.300 graden Fahrenheit, slaat het systeem zelf af.'

Volgens Bemelmans was het voor de stichting ware nood. 'Dagelijks worden er nog veel dieren op straat aangereden of gedumpt dat begraven geen mogelijkheid meer was.'

Zij hoopt dat het crematorium langer dan tien jaar meegaat. De stichting heeft informatie in het buitenland gevraagd over onderhoud, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 20 maart 2015.

Twee lichamen gevonden bij St. Joris Baai op Curaçao

Jongemannen zouden door schoten om het leven zijn gekomen


Bij de Sint Joris Baai op Curaçao zijn vanmorgen, vrijdag 20 maart 2015, de lichamen van twee jongemannen gevonden. Dat heeft woordvoerder van de politie Zwerwer bevestigd aan Paradise FM. 

De twee hebben een donkere huidskleur, ze zijn vermoedelijk tussen de 20 en 25 jaar en zouden door schoten om het leven zijn gebracht.

De technische recherche is momenteel bezig met onderzoek; de omgeving is afgezet.

Nadere informatie volgt in de loop van de dag.

UPDATE, 's middags half twee Surinaamse tijd:
Eerst werd een lichaam langs de kant van de weg bij Koraal Tabak gevonden. Hij had kogelwonden in het achterhoofd en zijn gezicht was toegetakeld. Vlakbij werd een tweede lijk gevonden, eveneens met kogelwonden in het achterhoofd.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Doekhie (NDP) stelt Premdew Lachman (Nieuw Suriname) ultimatum

'Gesprekken voeren met Winston Lackin alleen is niet voldoende'

'Lachman moet zelf zeggen, dat hij NDP'er wordt, anders gaat het feest niet door'


Rashied Doekhie, coördinator van de NDP-Nickerie en Assembleelid, heeft het Nieuw Suriname-Assembleelid Premdew Lachman tot uiterlijk tien uur vanochtend, vrijdag 20 maart 2015, de tijd gegeven om via de media bekend te maken dat hij het lidmaatschap van de NDP aanvraagt. 'Gesprekken voeren met partijtopper Winston Lackin alleen is niet voldoende. Lackin en Doekhie kunnen niet praten voor Lachman. Hij moet zelf aangeven dat hij NDP'er wordt, anders gaat het feest niet door voor hem', aldus Doekhie, die bekend staat vanwege zijn scherpe uitspraken, op Starnieuws.

Doekhie beweert, dat de afspraak was dat Lachman via de media zou bekendmaken dat hij overstapt naar de NDP. 'In dat geval hebben wij plaats nummer vijf op de lijst voor hem. Er kan niet gesproken worden van een andere post. Wij hebben onze kandidatenlijst voor De Nationale Assemblee, districtsraad en ressortraad helemaal af. Wij hebben ook een kandidaat voor plek nummer vijf. Dus als Lachman nu niet bekendmaakt, dan is er geen plaats meer voor hem.'

Tot laat in de avond, gisteren, had Lachman nog niet publiekelijk gereageerd op de mededeling van Lackin dat hij over zou stappen naar de NDP. Tegenover zijn partijgenoot Harish Monorath ontkende Lachman, dat hij al een besluit had genomen om de overstap te maken naar de NDP.

Monorath zal op de lijst van de ABOP gekandideerd worden op de kandidatenlijst van de Alternatieve Combinatie. Lachman vertrekt overigens later vandaag naar Cuba. Hij begeleidt zijn echtgenote die voor medische behandeling naar Cuba moet.

Oproepingskaarten verkiezingen van 15 april tot 22 mei huis-aan-huis bezorgd

Drie dagen voor verkiezingen moet iedereen oproepingskaart hebben ontvangen


Momenteel worden colporteurs voor de distributie van oproepingskaarten voor de verkiezingen aangetrokken en getraind. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal landelijk van 15 april tot 22 mei oproepingskaarten voor de verkiezingen huis-aan-huis bezorgen. 'Drie dagen vóór de verkiezingen moet eenieder over zijn of haar oproepingskaart beschikken', zegt Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de voorlichtingscommissie voor de verkiezingen vandaag, vrijdag 20 maart 2015, in de Ware Tijd.

Wanneer iemand niet thuis wordt aangetroffen dan zal de persoon nog tweemaal worden bezocht.  Ze zegt dat indien de ontvanger niet thuis is, de oproepingskaart achtergelaten kan worden voor iemand die de kiesgerechtigde leeftijd heeft bereikt en het identiteitsbewijs kan overleggen van de persoon voor wie de kaart bestemd is. Als het uiteindelijk niet lukt om de kaart af te geven, gaat die terug naar het districtscommissariaat van het betreffende kiesdistrict.

Stemgerechtigden van wie de gegevens niet kloppen, maar niet zijn gewijzigd tijdens de wettelijke terinzagelegging, zullen niet mogen stemmen.

Burgers hadden tot afgelopen zondag de gelegenheid om hun gegevens te controleren. Mensen die daarna zijn verhuisd zullen hun oproepingskaart op het oude adres krijgen, omdat die informatie niet meer verwerkt kan worden op de kiezerslijst. Ruim 21.000 mensen hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid om digitaal hun gegevens te controleren.

Bij eventuele regeermacht zal DRS ambassade Parijs sluiten

Sluiting Surinaamse ambassade in Frankrijk opgenomen in DRS-verkiezingsprogramma

DRS heeft graag een ambassade in Zwitserse Genève 


Indien de partij voor Duurzaam en Rechtvaardig Samenleven (DRS) in de regering komt na de verkiezingen van 25 mei, dan zal de ambassade in Parijs worden gesloten. Dit is door de partij in haar verkiezingsprogramma 'We zeggen niet dat we tegen zijn wat deze regering heeft neergezet, maar we kijken naar de functionaliteit van dingen' opgenomen, aldus partijvoorzitter Clifford Marica vandaag, vrijdag 20 maart 2015, in de Ware Tijd.

(Bron: Google Streetview/Red. De Surinaamse Krant)
In het partijprogramma staat, dat de ambassade in Parijs 'slechts een geldverslindend experiment is geweest dat ons niets heeft opgeleverd'.

Marica herinnert eraan, dat Suriname een ontwikkelingsland is 'en daarom moeten we ambassades functioneel plaatsen'. Hij spreekt een voorkeur uit voor het Zwitserse Genève om een ambassade te vestigen. Daar zijn er volgens hem veel meer belangen te beschermen en het is de hoofdzetel van internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie en de Internationale Arbeidsorganisatie.

De ambassade in Parijs zou volgens de regering als poort moeten fungeren naar Europa. 'We zouden dit voornemen pas kunnen overnemen als na evaluatie is gebleken dat de ambassade gefunctioneerd heeft en tot nu toe is het niet duidelijke welke voordelen we er uit hebben gehaald', aldus Marica.

Politiecommissaris Krishna Mathoera VHP-kandidaat Wanica bij verkiezingen

(Bron foto: Mathoera/Facebook)
Voordracht grote verrassing voor veel partijleden

Sharmila Mansaram niet gekandideerd


Politiecommissaris Krishna Hussainali-Mathoera is de verrassing onder de door de VHP-leiding voor De Nationale Assemblee gekandideerde leden. Zij is gekozen als VHP-kandidaat in het district Wanica. 

Starnieuws schrijft vanochtend, vrijdag 20 maart 2015, te hebben vernomen, dat Sharmila Mansaram en Rewti Sietaram niet voorkomen op de lijst.

Mathoera zal haar leidinggevende functie moeten neerleggen bij het Korps Politie Suriname. Zij is lid van het managementteam binnen het korps.

De voordracht van Mathoera is een grote verrassing voor veel VHP'ers. Over het algemeen werd aangenomen dat Sietaram en Mansaram gekandideerd zouden worden in Wanica.

In Wanica is zoals vanaf het begin al vaststond voorzitter Chandrikapersad Santokhi de lijsttrekker. Ook Asiskumar Gajadien keert terug op de kandidatenlijst in Wanica. Barkatoela Mohab Ali zal ook door de VHP gekandideerd worden in Wanica. Op de V7-lijst heeft de VHP vier posities in Wanica.

Verklaring van Mathoera, openbaar gemaakt door afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname:

'Na bijkans 34 jaren dienstbaar te zijn geweest bij de Overheid, waarvan 33 jaren actief bij het Korps Politie Suriname van het Ministerie van Justitie en Politie heb ik een keuze gemaakt voor de Politiek.
Door deze keuze zou mijn strikte objectiviteit en onpartijdigheid, welke aspecten zijn van de beroepsethiek van een ambtenaar van politie onder druk komen te staan bij mijn verdere functionering als commissaris van Politie en lid van de Korpsleiding.
Op grond hiervan heb ik onmiddellijk verlof opgenomen en zal ik aan het bevoegd gezag vragen mij te ontheffen uit de actieve politiedienst.
Ik ben een ieder zeer erkentelijk voor de bijzonder mooie loopbaan binnen het Korps Politie Suriname, die me in elk opzicht heeft verrijkt.' 


Paramaribo, 20 maart 2015
Krishna Hussainali-Mathoera
Commissaris van Politie

VHP kandideert weer de Assembleeleden Girjasing en Jogi

Girjasing op lijst Commewijne en Jogi in Saramacca


Na drie dagen vergaderen en individuele gesprekken, heeft de leiding van de VHP de knoop doorgehakt. Het Assembleelid Shailendra Girjasing mag nog een keer op de kandidatenlijst van de VHP in Commewijne prijken en zijn collega Mahinder Jogi in Saramacca. Dit bericht Starnieuws vanochtend, vrijdag 20 maart 2015.

Een deel van de VHP-top had graag verjonging gezien in Commewijne en Saramacca. In Commewijne was jongerenleider Dhiradj Soekhai een potentiële kandidaat van de VHP. Vijf jaar geleden was hij ook al gekandideerd. Maar, Girjasing heeft zich ook enorm geprofileerd en wil gaan voor weer een termijn in De Nationale Assemblee. Uiteindelijk werd het Girjasing.

Jogi had in een vroeg stadium aangegeven, dat hij nog een derde keer wil gaan voor het lidmaatschap van De Nationale Assemblee. Hij heeft veel veldwerk verricht in Saramacca. Zijn positie werd aan het einde van de rit wankel, maat, aldus Starnieuws, in het dagelijks bestuur had Jogi voldoende ondersteuning.

Vier van de acht Assembleeleden van de VHP zullen opnieuw worden gekandideerd. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en Asiskumar Gajadien keren terug op de kandidatenlijst in Wanica. De parlementariërs en hoofdbestuursleden Radjkoemar Randjietsingh, Ganeshkoemar Kandhai, Mahinder Rathipal en Lekhram Soerdjan nemen afscheid als volksvertegenwoordiger.

Amerikaanse Fox News Latino besteedt aandacht aan kwikgebruik goudwinning Suriname


Illegale Guyanese bussen blijven Suriname inrijden


Guyanese buschauffeurs zonder benodigde documenten worden teruggestuurd


Buschauffeurs uit Guyana proberen nog steeds de oversteek in Southdrain te maken zodat zij passagiers uit hun land eventueel helemaal kunnen vervoeren naar Paramaribo. Maar, door dergelijke activiteiten hebben de lokale, Surinaamse, chauffeurs inkomstenderving, aldus de Times of Suriname gisteren, donderdag 19 maart 2015.

Sherron Timmers, coördinator van een post van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) in Southdrain, zegt dat er dagelijks Guyanese buschauffeurs oversteken en allerlei trucs toepassen om passagiers verder te kunnen vervoeren.

Timmers stelt, dat zijn medewerkers de bushouders goed in de gaten houden en wanneer zij geen correcte bescheiden kunnen overleggen, dan worden de inzittenden van de bus eruit gehaald om vervolgens plaats te nemen in een Surinaamse bus waarvan de chauffeur wel over de juiste papieren beschikt.

De TCT-post is pas sinds 1 februari van dit jaar operationeel in Southdrain. Timmers zegt verder, nooit te zullen meewerken aan het brodeloos maken van Surinaamse buschauffeurs. Maatregelen blijven niet uit. Bushouders uit Guyana die oversteken net hun bussen zonder in het bezit te zijn van geldige documenten worden onherroepelijk teruggestuurd.