zondag 22 maart 2015

Prim Sardjoe NPS-kandidaat in Saramacca voor Assemblee

Sardjoe was in 2010 nog kandidaat voor PVF

NPS kandideert in Nickerie PVF-voorzitter Jairam


Prim Sardjoe wordt de kandidaat van de Nationale Partij Suriname (NPS) in Saramacca. Starnieuws bericht vanavond, zondag 22 maart 2015, te hebben vernomen, dat dit besluit al met de structuren van de partij in het district is doorgenomen en die is akkoord gegaan. Het congres van de NPS komt zondag bijeen en dan worden alle voordrachten voorgelegd aan het hoogste orgaan.

Sardjoe was in 2010 kandidaat voor de Politieke Vleugel van de FAL (PVF). Hij kreeg 758 stemmen. Sardjoe is al enkele jaren lid van de NPS. Hij woont in Jarikaba, een bolwerk van de PVF, waarmee de NPS een samenwerking is aangegaan. In Nickerie wordt PVF-voorzitter Soedeshchand Jairam door de NPS gekandideerd.

De NPS heeft plek nummer drie in Saramacca. De lijst van V7 wordt in Saramacca aangevoerd door Mahinder Jogi. Hij behaalde bij de vorige verkiezingen 1.751 stemmen. De tweede plaats op de kandidatenlijst wordt bezet door Diepakkoemar Chitan van de Pertjajah Luhur, die 1.311 stemmen kreeg. De NPS-kandidaat vijf jaar geleden was Tineswar Gangaram Panday, die goed was voor 1.106 stemmen.

VSB-voorzitter waarschuwt voor partijpolitieke bemoeienis bij overname activiteiten Alcoa

Welzijn hoopt dat betrokkenen geleerd hebben van het verleden

Diverse staatsondernemingen zijn in verleden over de kop gegaan...


Het nieuwe Surinaamse bedrijf, dat namens de Surinaamse regering de bauxietactiviteiten en de stuwdam van het Amerikaanse Alcoa gaat overnemen, moet kunnen functioneren zonder partijpolitieke bemoeienis. Komt die inmenging er wel, dan zal dat een groot gevaar kunnen zijn voor het goed functioneren van het bedrijf, waarschuwt Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vanmiddag, zondag 22 maart 2015, in het actualiteiten radioprogramma Welingelichte Kringen van ABC. 

Hij hoopt dat de mensen die nu betrokken zijn bij de overname van de bauxietactiviteiten geleerd hebben van de geschiedenis van Surinaamse staatsbedrijven. Hij doelt daarmee onder andere op het over de kop gaan van staatsbedrijven als Mariënburg en de Stichting Machinale Landbouw Wageningen.

'We weten precies welke fouten toen zijn gemaakt. Daar hebben we van geleerd. Opeenvolgende regeringen hebben steeds dezelfde fout gemaakt. Nu moeten we het vanaf het beging goed doen', zei Welzijn. 'Als wij elkaar als Surinamers de garantie geven dat we daarop letten, kan het wel goed gaan.'

Welzijn, zelf werkzaam bij Suralco, wilde niet al te veel details geven over de afspraken die de regering en Alcoa hebben gemaakt over de overname van Suralco. Hij liet wel weten, dat Alcoa niet weg gaat uit Suriname, omdat Suralco verlieslatend zou zijn, maar omdat de Amerikanen wereldwijd zich minder bezig willen houden met de productie van bauxiet.

Weekje stage lopen in binnenland door 67 studenten CPI

(Bron foto: CPI)
Stage om aankomende leerkrachten te laten proeven van leven en werken in binnenland


Een groep van 67 studenten en 19 docenten van het Christelijke Pedagogisch Instituut (CPI) zijn gisteren vertrokken voor hun jaarlijkse binnenlandstage. De scholen waar de studenten dit jaar stage lopen bevinden zich in de dorpen Pokigron, Jaw-Jaw, Pamboko, Kajapati, Abenaston en Gengeston, aldus bericht vandaag, zondag 22 maart 2015, het CPI. 

Het doel van de stage is om aankomende leerkrachten wat te laten proeven van het leven en werken in het binnenland. De organisatoren hopen en verwachten daarmee meer jonge mensen enthousiast te maken om na hun studie in het binnenland te willen werken. Dat zal er toe bijdragen dat het totale onderwijspeil in het buitenland omhoog zal gaan, zo verwacht de organisatie.

Het is de 15e keer dat het CPI de stage organiseert. De groep keert vrijdag alweer terug in de stad.

VHP-Nickerie kiest andere kandidaten dan de eigen leiding

In overleg met hoofdbestuur kiest VHP-Nickerie andere kandidaten


Grote delen van de VHP in Nickerie kon zich niet vinden in de voordracht van Nirmal Badloe en Nisha Jhakry als kandidaten voor De Nationale Assemblee, DNA. De kernen kwamen bij elkaar en er werd over en weer vergaderd, aldus Starnieuws vandaag, zondag 22 maart 2015. Voorzitter Chandrikapersad Santokhi vaardigde een delegatie van het hoofdbestuur af bestaande uit Glenn Oehlers, Riad Nurmohamed en Barkat Mohabali om gesprekken te voeren met de verschillende kernen, het bestuur en partijraadsleden. Uiteindelijk werd gekozen voor een andere voordacht met op de lijst Djoties Jaggernath, Jeetendra Kalloe en Harriet Ramdien.

De nieuwe lijst met namen wordt door Oehlers bevestigd. Hij zegt, dat er nu een finaal besluit is genomen in het district. 'De voordacht is nu geschied aan het hoofdbestuur. Wij hebben geluisterd naar de mensen en wij zijn tevreden dat de organen van de VHP-Nickerie zaken op een correcte wijze hebben benaderd en het proces is op prettige manier afgerond. Eensgezindheid en saamhorigheid zijn de zichtbare kenmerken geweest.'

Radjinderpersad Jairam, voorzitter kern Oostelijke polder, zegt dat hij zich kan vinden in de hernieuwde lijst en dat hij overtuigd is van zetelwinst voor de partij.

Shantipersad Changoer, lid van het managementteam van de VHP-Nickerie, vindt het belangrijk dat de DNA-kandidaten Nickerianen moeten zijn die in het district wonen en werken. Zij moeten de belangen van de Nickeriaanse gemeenschap behartigen als zij gekozen worden. Ook vindt hij het belangrijk dat het om personen moeten gaan die een draagvlak hebben en het vertrouwen van de VHP’ers genieten.

Jaggernath is blij dat er geluisterd is naar de stem van partijleden. 'Ik ben ze allemaal erkentelijk dat zij het vertrouwen in mij hebben gesteld en dan gepleit hebben dat mijn naam op de lijst mag staan. Indien ik gekozen word, zal ik mij zeker inzetten voor de landbouwsector en de gezondheidszorg onder andere.'

De voordracht is vanmiddag goedgekeurd door het hoofdbestuur van de VHP.

'Welgeïnformeerd', Radio Tamara, Amsterdam, spreekt twee uur lang met historicus Peter Meel

Meel is auteur van politieke biografie van Henck Arron 'Man van het Moment'


Historicus dr. Peter Meel is vanavond, zondag 22 maart 2015, te gast in het programma 
'Welgeïnformeerd' van de Amsterdamse zender radio Tamara. Hij is schrijver van 'Man van het Moment', de politieke biografie van Henck Arron. Minister-president en latere vice-president Arron(1936-2000) was een van de vaders van Surinames onafhankelijkheid en een toonaangevend politicus in de laatste 30 jaar van de vorige eeuw.

In een twee uur durend diepte-interview, van zes uur tot acht uur (Nederlandse tijd), praat het panel van 'Welgeïnformeerd' met Meel over de bepalende momenten in Arrons politieke leven.

Onder meer gaan de revue passeren zijn politieke vorming onder hoede van Jopie Pengel, het leiderschap van de NPS, de vorming van de NPK-combinatie, de aanloop naar onafhankelijkheid van Suriname, zijn benadering van het SKM-conflict, de -veronderstelde- rol van Nederland in de coup van 1980, zijn detentie tijdens de dictatuur, het herstel van de democratie, zijn vice-presidentsschap, de 'telefooncoup', en zijn leven na de politiek.

'Welgeïnformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram. Het panel bestaat uit Gin Sanches en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 22 maart 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

SWM-medewerker dodelijk verongelukt in Coronie

(Bron foto: de Ware Tijd)
Bedrijfsauto SWM slaat over de kop en belandt in trens

Bestuurder pick-up met schrik vrij


Bij een eenzijdig verkeersongeluk vanochtend, zondag 22 maart 2015, in het district Coronie is de 30-jarige medewerker van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) Minga Naarden om het leven gekomen. De bedrijfsauto waarin hij zat sloeg ter hoogte van km 115 nabij Ingi Kondre over de kop en kwam in een trens langs de weg terecht. 

De bestuurder kwam met de schrik vrij. De mede-inzittende overleed ter plaatse, nog voor de komst van een ambulance, zo bericht de Ware Tijd Online.

De brandweer van Coronie moest uitrijden om de nodige assistentie te verlenen.

SWM-woordvoerder Edmond Blufpand bevestigt het ongeluk. De pick-up met de twee SWM-medewerkers was op weg naar Nickerie voor werkzaamheden.

De 27-jarige bestuurder van de SWM wagen blijkt in slaap te zijn gevallen, aldus brandweerwoordvoerder Olten Pinas van Coronie. Doordat het voertuig over de weg slingerde werd de Naarden wakker en trok meteen aan het stuur waardoor de pick-up verongelukte.

Een bedrijfseconoom wil zijn 23 jaar oude plan uit ijskast: met vertrek Alcoa vuilverbrandingsfabriek op terrein Suralco-raffinaderij

(Bron foto: Haroen Karamat/Facebook)
Karamat: 'Waarom verlieslatende bauxietindustrie overnemen, terwijl het internationaal slecht gaat?'

'Vuilverbrandingsfabriek lost problemen huisvuil en padiekaf op'


Bedrijfseconoom en belastingconsulent Haroen Karamat zegt vandaag, zondag 22 maart 2015, in de Ware Tijd dat met het vertrek van Alcoa uit Suriname, de bauxietindustrie in Suriname dood is, maar dat het tevens een unieke kans biedt de plannen die hij al 23 jaar gereed heeft, uit te voeren. Op de plek waar nu de aluinaarderaffinaderij staat kan een vuilverbrandingsfabriek opgezet worden om stroom op te wekken. 

Een deel van de bestaande infrastructuur, zoals transportbaan, ovens en haven,  kan na eventuele aanpassing worden ingezet, waardoor minder geïnvesteerd hoeft te worden in een vuilverbrandingsfabriek. Een compleet nieuwe plant, zoals Karamat beoogt, kost al gauw tussen de 25 miljoen en 30 miljoen Amerikaanse dollar.

Uit voorgesprekken met de Islamitische Ontwikkelingsbank is bereidheid gebleken voor eventuele financiering. Die zal afhangen van een projectplan en haalbaarheid. Indiening van het plan heeft nog niet plaatsgevonden omdat er nog geen terrein is voor het project. Administratief is alles al in gereedheid gebracht. Daartoe werd jaren geleden de NV Waste to Energy opgericht. Met de toenmalige minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Ginmardo Kromosoeto, waren ook al gesprekken gevoerd voor het beschikbaar stellen van domeingrond. Het terrein waar het vroegere Para Industries stond, werd aangemerkt als locatie. Door zijn aftreden kon de zaak niet worden afgewikkeld.

Karamat vraagt zich af waarom Suriname een verlieslatende industrie wil overnemen, terwijl het internationaal slecht gaat met de bauxietsector. Hij zegt dat met de vuilverbrandingsfabriek Suriname 'in één klap verlost is van de problemen met huisvuil en padiekaf'. Het bedrijf zal moeten zorgen voor de vuilophaal, afvalscheiding en aanlevering bij de fabriek.

Karamat stelt voor, dat al bij de import van goederen milieuheffing plaatsvindt, omdat elk product dat wordt ingevoerd ook afval, waaronder verpakking, oplevert. Een deel van de verwerkingskosten wordt dus zo vooraf betaald. Huishoudens zouden voor het ophalen van hun vuil via een toeslag in het stroomtarief betalen. Frans-Guyana zou ook belangstelling hebben getoond om hier vuil te laten verbranden. Een deel van het afval bij de Franse buren gaat naar Parijs voor verwerking. Ook andere omliggende landen zouden geïnteresseerd kunnen raken.

Karamat vindt dat de Afobakastuwdam in handen zou moeten komen van een door particulieren gerunde stichting en niet in handen van de overheid. 'Ik ben bang dat we anders om de haverklap te maken zullen hebben met blackouts.'

Gênante vertoning binnen de Baasa

Volgens Amoida is zijn royement niet bekrachtigd

Onenigheid over aanvulling partijraad met twee leden door Amoida opgevoerd
 

Het interne geschil binnen de politieke Baasa tussen secretaris en partijraadvoorzitter Peter Amoida en partijvoorzitter Nicolaas Priesierie begint zo langzamerhand een gênante vertoning te worden. Het royement van Amoida is volgens de ondervoorzitter van de partijraad, Robby Amain, vandaag, zondag 22 maart 2015, op Starnieuws, tijdens een spoedbijeenkomst gisteravond bekrachtigd. 

Amoida beweert in een verklaring, dat de meerderheid van de partijraad besloten heeft het royement niet goed te keuren. Het partijbestuur heeft Amoida vrijdag geroyeerd, omdat hij zonder medeweten van bestuursleden Baasa heeft geregistreerd bij het Centraal Hoofdstembureau.

Amain stelt, dat tijdens de spoedvergadering van de partijraad met Amoida twee personen meegekomen waren, die niet bekend zijn als partijraadslid van Baasa. Volgens Amoida is het bestuur van de partijraad echter aangevuld.

'Op dat moment kon ik dat niet natrekken bij het hoofdbestuur of de partijraad is aangevuld. Wij zijn begonnen met de vergadering en met de twee personen erbij, zou het royement niet worden bekrachtigd. Nadat ik nagetrokken heb bij het bestuur, bleek dat de partijraad niet is aangevuld', aldus Amain mee.

'Wij hebben Amoida te kennen gegeven, dat er geen sprake is van aanvulling van de partijraad. Die twee personen tellen niet mee bij de stemming. De meerderheid staat dus achter het royement van Amoida', zegt Amain, die jurist is.

Amoida tekent als voorzitter van de partijraad een verklaring, waarin hij meedeelt dat het royement niet is bekrachtigd. Amain zegt verder geen tijd aan deze kwestie te zullen besteden. De structuren van de partij hebben op 2 maart besloten onder de vleugels van de NDP de verkiezing in te gaan. Amoida vindt dat dit tegen de statuten is van Baasa, die wil samenwerken en niet samensmelten.

Bouva (NDP): 'Bundeling in V7 is tegen de persoon van president Bouterse en is absolute zwakte oppositie'

Een enthousiaste Bouva. (Bron foto: Melvin Bouva)
'Oppositie zou moeten weten dat NDP en Bouterse niet te breken zijn'

Panka (NDP): 'Oppositie heeft alles afgekraakt en afgebroken'


De NDP-Assembleeleden Melvin Bouva en Ricardo Panka zien de bundeling van politieke partijen in een gezamenlijke oppositie als de grootste fout die deze partijen politiek gemaakt konden hebben. 'Het is niet zozeer de bundeling, maar de bundeling tegen de NDP en niet zozeer de partij, maar tegen de persoon van president Desi Bouterse, onze voorzitter, en dat is de absolute zwakte van de oppositie', aldus Bouva vandaag, zondag 22 maart 2015, op Starnieuws.

Volgens Bouva zou de oppositie het al van vorige verkiezingen hebben moeten weten, dat het niets wat tegen de NDP staat zal lukken deze partij te breken en zeker niet Bouterse. Panka stelt, dat vanaf de dag dat de regering-Bouterse is aangetreden de oppositie niets goed heeft gezien en die houding nog altijd ventileert.

 'Alles is afgekraakt en afgebroken. Dat getuigt niet van een oppositie die stabiel is. Er is altijd oppositie in de politiek, maar je bent ook deel van die samenleving, deel van een stukje progressie die het land meemaakt, maar de wijze waarop deze oppositie zich gedragen heeft, is naar mijn bescheiden mening een teken van zwakte. Een van de meest gevaarlijke zwaktes die wordt geëtaleerd is het land steeds slecht afschilderen. De president van het land negatief bespreken. We kunnen intern onze tegenstrijdigheden hebben, maar ‘in the end zijn we samen Surinamers en moeten eensgezind het land uitdragen. Voor mij is dat echt hun absolute zwakte.'

'De oppositie heeft al vanaf het moment dat zij de stok in handen heeft gehad om oppositie te zijn, ermee geslagen en heeft het slecht gedaan. Vandaar dat de samenleving op 25 mei 2010 deze politici heeft afgestraft. Op weg naar deze verkiezingen zien we hetzelfde weer gebeuren. Zij presenteren zich zonder enige vorm van inspiratie en betrokkenheid met het volk. Ik denk dat de oude politiek nu echt wel haar langste tijd heeft gehad', zegt Bouva.

Panka zegt dat de NDP niet zomaar een politieke partij is, maar een nationale beweging.

Na de registratie van de NDP gisteren bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) werd Panka gevraagd of hij niet overmoedig is geworden door de fanfare waarmee de inschrijving heeft plaatsgevonden. 'Nee ik ben gewoon realistisch en de realiteit geeft aan dat de NDP een goede beurt zal maken bij de verkiezingen. Over het aantal zetels dat we binnen halen, zal ik nu niets zeggen, maar een regering vormen zonder de NDP zal gewoon onmogelijk zijn.'

Bouva en Panka hebben er alle geloof in dat de NDP tenminste 22 tot 23 van de 51 beschikbare parlementszetels zal behalen bij de verkiezingen. Dat garandeert volgens Panka dat indien de president niet in het parlement wordt gekozen, dat in de Verenigde Volksvergadering zeker het geval zal zijn. Een sterkere NDP dan het was bij de verkiezingen van 2010, met 18 zetels toen, zal volgens de beide NDP'ers het loon zijn van de Surinamer dat de regering bewezen heeft en bereid is echt te werken aan de ontwikkeling van het land.

Panka: 'Het volk kijkt naar wat je doet. Het is nog niet wat het wezen moet. Er zijn veel obstakels als je in een regering zit, maar het volk heeft gezien dat er daadkracht is, doelen zijn gesteld en die ook zijn gehaald.'

NDP Flora zet vijf partijleden, waaronder Cliffton 'Limbo' Limburg, in de bloemetjes

Abrahams op NDP-podium Flora. (Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
Vijf NPD'ers krijgen onderscheiding als blijk van waardering voor inzet binnen partij


De NDP'ers Sergio Akiemboto, Clifton ‘Limbo’ Limburg, Ramon Abrahams, Ricardo Pollard en John Lecton ontvingen vrijdagavond een onderscheiding van de NDP Flora als blijk van waardering voor hun inzet binnen de partij. Het vijftal werd in de bloemetjes gezet tijdens een wijkvergadering in het ressort Flora, zo bericht de Ware Tijd Online vanochtend, zondag 22 maart 2015.

'Limbo' werd gewaardeerd voor zijn bijdrage via het SRS-programma Bakana Tori. 'Hij is iemand die het volk wakker en scherp houdt', sprak partijlid Ebu Jones op wiens initiatief de leden een onderscheiding kregen.

Van Abrahams werd gezegd dat hij een vader is voor de jongeren binnen de partij en een harde werker.

Akiemboto, voorzitter van de NDP-jongeren en Grassalco-directeur, heeft volgens Jones deuren geopend voor jongeren. door te bewijzen dat je als jong persoon grote verantwoordelijkheden kunt nemen in belang van het land.

Lecton, voorzitter van NDP-ressort Flora, werd beloond op grond van het feit dat hij zijn hart op de juiste plek heeft.

Volgens Jones moet niet de indruk gewekt worden dat alleen deze personen hard werken voor de partij. 'Eenieder werkt hard, maar soms is het nodig om de mensen te laten weten dat ze niet vergeten zijn.' Hij zegt dat in de komende periode nog meer leden beloond zullen worden voor hun inzet binnen de NDP.

Jones is door het ressort voorgedragen als DNA-kandidaat in Paramaribo.

Ook DOE registreert zich met veel vlagvertoon en partij-t-shirts voor verkiezingen

(Bron foto: Carl Breeveld, Twitter)
'Wij denken klaar te zijn om deel uit te maken van regering'

Partij heeft blinde kandidaat Aniel Koendjbiharie in Wanica


Ook de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) heeft zich gisteren, zaterdag 21 maart 2015, met het nodige vlagvertoon en partij-t-shirts geregistreerd bij het Centraal Hoofdstembureau voor deelname aan de komende verkiezingen. De partij stelt voor regeermacht te gaan. 'Wij denken dat we nu klaar zijn om deel uit te maken van de regering', zegt Desmond Plet, woordvoerder en campagneleider van DOE.

Bijzonder bij de registratie was volgens Starnieuws de aanwezigheid van de blinde Aniel Koendjbiharie. Hij is voor DOE in Wanica kandidaat voor De Nationale Assemblee. Aan de arm van Gloria Lie Kwie Sjoe werd hij begeleid naar en van de registratieruimte van het Centraal Hoofdstembureau in het KKF-gebouw.

Koendjbiharie gaat zich inzetten voor de mensen met een beperking. 'Er is zoveel te doen voor deze groep. DOE is de enige die omkijkt en wat doet voor de groep. Ik voel me hier thuis, omdat je hier kunt participeren in alles. Ze letten niet op je beperking maar op wat je kan. Daarom heeft de leiding besloten me te kandideren.'

DOE-voorzitter Carl Breeveld, het enige Assembleelid van de partij, komt zeker terug, garandeert Plet. Breeveld was niet aanwezig bij de registratie, omdat hij in het buitenland verblijft. Op 31 maart zullen de kandidaten bekendgemaakt worden. DOE gaat na in welke districten kandidaten voor te dragen. 'DOE is 51 zetels waard, maar als we realistisch zijn, zouden we tien kunnen halen', stelt Plet. De partij gaat de verkiezingen in met 11.000 geregistreerde leden.

DOE heeft de afgelopen regeerperiode vanuit de oppositie een bijdrage geleverd. De partij is voornemens om te participeren in de toekomstige coalitie. 'We gaan nu deel uitmaken van de regering om het beleid nog meer te beïnvloeden en om nog meer te kunnen betekenen voor de samenleving. We gaan voor regeermacht, we gaan voor het uiterste. Een samenwerking is niet uitgesloten.'