dinsdag 24 maart 2015

Dorpshoofd Watamaleo van Marijkedorp NDP-lijsttrekster Marowijne

Grace Watamaleo is medewerkster commissariaat Marowijne Albina


Dorpshoofd Grace Watamaleo van Marijkedorp is de lijsttrekster in Marowijne voor de Nationale Democratische Partij (NDP). Afgelopen zondagavond werd ze geïntroduceerd door Ramon Abrahams in het inheemse dorp Galibi. Tijdens die bijeenkomst werden ook de ressort- en districtsraadsleden gepresenteerd, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 24 maart 2015.

De gemeenschap heeft goedkeuring gegeven aan de kandidaten.

In een vraaggesprek zei Watamaleo, dat ze zich hard wil inzetten voor de oplossing van het grondenrechtenvraagstuk van de inheemsen en ,arrons, goed onderwijs in het gebied, bevordering van toerisme en sport, de jeugd en de ondersteuning van het vrouwelijke ondernemerschap.

Watamaleo is geen onbekende bij de bevolking van Marowijne. Zij is momenteel een staflid van het commissariaat Marowijne in Albina.

De structuren van de partij zullen haar bijstaan naar de komende verkiezingen toe.

Politie traag met behandeling aangifte door moeder van seksueel misbruik van 12-jarige dochter

23-Jarige buurman zou meisje hebben misbruikt bij Wijdenboschbrug


De moeder van een 12-jarig meisje zit met de handen in het haar. Woorden van het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 24 maart 2015. De vrouw deed twee weken geleden aangifte bij de politie van Meerzorg ter zake een zedenmisdrijf. 

Uit haar relaas blijkt, dat haar dochter vrijdag 6 maart thuis bij haar buurman was in verband met Phagwa. De moeder was vanwege een sterfgeval niet thuis. Het 12-jarige meisje werd toen benaderd door de 23-jarige buurman om ergens te gaan wandelen. Zij stapte zonder enig vermoeden in de auto en ging met de buurjongen mee die naar de Wijdenboschbrug reed.

Daar zou hij volgens het slachtoffer haar tegen haar wil seksueel hebben misbruikt. Het meisje werd vervolgens door de buuman dichtbij haar woning weer af. Hij had het meisje onder bedreiging zo ver gekregen.

Thuis aangekomen merkte de moeder aan de hand van de kleding van het meisje dat er iets mis was. Op een vraag van de moeder antwoordde met meisje, dat zij het zelf zou hebben gedaan. De dag na Phagwa zag de moeder echtr bloed op het bed. Zij schrok hevig en bracht het meisje naar de dokter.

Maandag 8 maart kreeg het meisje een visum van de arts, waarin duidelijk staat vermeld dat er sprake is geweest van penetratie. Met het visum deed de moeder aangifte bij de politie.

Volgens haar heeft de politie tot nu toe geen acties ondernomen. De verdachte die vrij rondloopt, zou de familie treiteren. De moeder zoekt nu hulp.

De redactie van de krant zocht contact met de politie van het desbetreffende politiebureau te Meerzorg, waaruit bleek dat het verdere onderzoek is verwezen naar de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname.

Inspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Public Relations van de politie maakte contact met Opa Doeli en daar bleek dat de zaak in onderzoek is. De moeder van het slachtoffer moet volgens Naarden contact maken met de afdeling Jeugdzaken die zich verder zal ontfermen over deze zaak.

'We moeten ervoor waken dat we Suriname vol gooien met drempels'

OW krijgt 'verontrustend veel' aanvragen voor aanleg drempels in wegen


'We moeten ervoor waken dat we het land vol gooien met drempels', zegt Henk Wip, hoofd afdeling Verkeer binnen het ministerie van Openbare Werken vandaag, dinsdag 24 maart 2015, in de Times of Suriname.

De afdeling krijgt vanwege het onveilige gevoel van mensen in het verkeer verontrustend veel aanvragen binnen voor het plaatsen van drempels in verschillende wegen. Wip stelt echter, dat het plaatsen van drempels geen oplossing is tegen hardrijden. Het zijn de weggebruikers zelf die zich verantwoordelijk in het verkeer moeten gedragen, aldus Wip.

Hij wijst erop, dat het plaatsen van drempels wegen niet veiliger maakt. Men denkt vaak, dat drempels de oplossing zijn om weggebruikers te dwingen om op een verantwoorde deel te nemen aan het verkeer. Het aanbrengen van een drempel is echter geen oplossing om hardrijden te bestrijden, maar slechts een tijdelijke maatregel om te verkeer te vertragen.

Op bepaalde wegen kunnen niet eens drempels worden aangebracht. Hardrijden kan dus niet zo worden opgelost, want als bestuurders op de ene plek niet hard kunnen rijden vanwege drempels in de weg, dan gaan ze dat doen op een andere weg waar geen drempels zijn.

Wip zegt, dat het ministerie plannen heeft om met seminars, waarbij de samenleving wordt betrokken, het probleem aan te pakken. Er vinden veel aanrijdingen plaats die voorkomen hadden kunnen worden als er goede communicatie had plaatsgevonden. Volgens Wip moet in het verkeer veel meer gecommuniceerd worden.

PVP van Roy Bhikhari neemt niet deel aan verkiezingen

Statuten partij zouden volgens OKB niet in orde zijn

Bhikhari wil opheldering en adviseert burger niet te gaan stemmen


De Progressief Verheffende Partij (PVP) heeft zich niet kunnen registreren om aan de aanstaande verkiezingen deel te nemen, omdat de statuten van de partij nog niet in orde waren, wat betekent dat de partij formeel niet bestaat. Dit bericht het Dagblad Suriname dinsdag 24 maart 2015.

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft de statuten, naar zeggen van voorzitter Roy Bhikhari van de partij, afgewezen.

'Wij dienden geen stukken in. Het is het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) dat de stukken screent en richting het CBB (Centraal Bureau Burgerzaken) stuurt die vervolgens door de president moeten worden getekend en tenslotte moeten worden gepubliceerd. Pas als dit alles is gebeurd, is de partij legaal. Ik ben gepubliceerd, dus ik ben legaal. Bij het OKB aangekomen, zegt het OKB mij doodleuk dat de statuten moeten worden aangepast. Mij specifiek treft in deze dus geen blaam. Geen enkele politieke partij is de indiener.'

'Het ministerie van JusPol dient de stukken na goedkeuring in. Het wordt weer door het ministerie van Binnenlandse Zaken getoetst. Het gaat naar het kabinet waar zij correcties aanbrengen en dan krijg je een presidentiële goedkeuring. Dan moeten deze documenten in het Staatsblad worden gepubliceerd. Dus zal ik nu het ministerie van JusPol moeten aanspreken, omdat men mij op een dwaalspoor heeft gebracht. Je moet die procedure bewandelen en zij dienen het voor je in. Daarom zal ik de afdeling Juridische Zaken vragen om opheldering', zegt Bhikhari.

'Stel dat er een fout gemaakt is die niet te wijten is aan de partij, dan moet JusPol dat corrigeren toch? Je mag een burger of een organisatie in zo'n democratische samenleving niet zo duperen', vindt Bhikhari.

Hij vraagt zich af of het OKB bevoegd is om zich tegen een presidentieel besluit in te laten. 'Het OKB is geen rechtelijke instantie.'

Op de vraag of hij nu een stemadvies zal geven, nu de partij niet aan de verkiezing deelneemt, zegt Bhikharie: 'Ja, ik zal de burger adviseren om niet naar de stembus te gaan.'

Vrouw (30) springt met 10 maanden oude baby uit auto tijdens beroving

Baby en moeder blijven ongedeerd


De 30-jarige E.K. is gisteren samen met haar 10 maanden oude baby uit een auto gesprongen, na een gewelddadige straatroof in de Vierkinderenweg in Paramaribo, aldus het Dagblad Suriname en Times of Suriname van vandaag, dinsdag 24 maart 2015.

Uit het politieonderzoek blijkt dat de vrouw in de Felixweg liep met haar kindje op de arm. Op een gegeven moment reed een man in een donkergroen gekleurde auto langs. De vrouw vroeg de autobestuurder een lift tot de kruising van de Magentakanaalweg en de Nieuw Weergevondenweg.

De vrouw stapte in de wagen, waarna de bestuurder een gesprek met haar aanknoopte. De automobilist vertelde de vrouw dat hij naar de Vierkinderenweg ging om een huurhuis te bezichtigen. Toen zij bij een onbewoond gedeelte voorbij reden, rukte de man plotseling haar halsketting weg.

Onder bedreiging moest zij ook haar oorbellen en mobiele telefoon aan de chauffeur afstaan. De bestuurder had haar hand vastgehouden. Op een gegeven moment rukte zij zich los en sprong samen met haar baby uit de rijdende wagen.

De man reed vervolgens in volle vaart weg en de vrouw en haar baby belandden in de langslopende goot. Voorbijgangers schoten het slachtoffer te hulp en haalden haar uit de goot.

De politie van Santo Dorp is belast met het verdere onderzoek. De verdachte zou van gezicht bekend zijn bij het slachtoffer.

Dagblad Suriname: SLM vliegt Assembleelid Lachman en echtgenote en Assembleevoorzitter en zoon met gecharterde vlucht naar Cuba

Op kosten Staat naar Cuba?
Vlucht zou volledig door Staat Suriname zijn gedekt

SLM-woordvoerder: 'Het gaat om een government charter'


De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) blijkt, aldus het Dagblad Suriname van vandaag, dinsdag 24 maart 2015, een groep van tien mensen, waaronder het Assembleelid Premdew Lachman, zijn echtgenote en parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en haar zoon voor medische behandeling naar Cuba hebben gevlogen. De krant schrijft dit uit welingelichte bron te hebben vernomen. 

Volgens de bron zou het hier om een gecharterde vlucht gaan. De retourtrip zou het land, op basis van 7.000 Amerikaanse dollar per vlieguur, 70.000 Amerikaanse dollar hebben gekost. De trip zou volledig door de Staat Suriname zijn gedekt. Volgens ingewijden heeft Lachman, die afgelopen 20 maart het lidmaatschap van de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft aanvaard, in ruil voor zijn lidmaatschap flinke steun van de partij hebben gehad.

Naast de kosten van de gecharterde vlucht zal de echtgenote van de parlementariër een topmedische behandeling krijgen ter waarde van 30.000 euro. Dit is een behandeling die Cuba eens per jaar aan Suriname biedt.

Andy Vliese, woordvoerder van de SLM, zegt dat het om een ‘government charter’ naar Cuba gaat, waarin tien passagiers voor ‘medical purposes’ afreisden. De vlucht vertrok op 20 maart om elf uur ’s morgens en keerde om kwart over tien ’s avonds terug naar Suriname. Wie precies op de vlucht waren, kon hij niet aangeven. In ieder geval zegt hij, dat in zulke gevallen de kosten volledig door de Staat worden gedekt.

Volgens parlementariër Harish Monorath, die eerder samen met Lachman in Nieuw Suriname optrok, zou Lachman het bedrag van de medische behandeling eerder in de wandelgangen hebben laten doorschemeren. Monorath zegt, dat hij dergelijke geruchten heeft gehoord dat Lachman inderdaad toegetreden zou zijn tot de paarse partij in ruil voor bepaalde gunsten. Indien deze geruchten waar zouden zijn, betreurt hij dat ten zeerste, omdat de Nickeriaanse parlementariër zichzelf heeft bevoordeeld ten koste van de vele NS’ers, die al die tijd samen met hem hebben gestreden.

Lachman gaf vanuit Cuba in reactie aan de krant te kennen, dat hij voorlopig niet zal ingaan op vragen van journalisten, aangezien hij om medische redenen niet in het land is.

Gerard Brunings, president-commissaris van het Surinaams luchtvaartbedrijf, zegt dat het bedrag van een gecharterde vlucht complex is en van een heleboel factoren afhangt. Het bedrag van 70.000 Amerikaanse dollar zou volgens hem inderdaad het bedrag zijn dat voor zo'n trip betaald zou kunnen worden, maar hij wil niet te gissen over het juiste bedrag.

Bij de afgelopen verkiezingen was Lachman in Megacombinatie-verband op nummer twee in Nickerie. Hij behaalde 2.235 stemmen. Dit jaar zal hij als nummer vijf op de lijst van de NDP prijken.

ABOP kandideert oud-NPS'er Gordon Tjouw Ngie Touw in Paramaribo voor Assemblee

Brunswijk: 'Wie buiten partijdiscipline handelt wordt geroyeerd'

Ook Harish Monorath, Edward Belfort, Alice Amafo en Falisie Pinas kandidaten Paramaribo


Op een afdelingsvergadering van de ABOP-kernen van Paramaribo in het ABOP-partijcentrum Flora in Paramaribo, maakte voorzitter Ronnie Brunswijk zijn achterban gisteravond duidelijk, dat wie buiten de partijdiscipline handelt, geroyeerd wordt. Ook mensen die tweedracht binnen de partij willen zaaien werden gewaarschuwd, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 maart 2015. Brunswijk steldem dat er maar één leider is in Abop, hijzelf. 

Aan de afdeling Paramaribo is de opdracht gegeven om op de lijstduwer te stemmen. De partij gaat voor minimaal drie zetels in Paramaribo. Naast oud-NPS'er Gordon Touw Ngie Tjouw zijn ook voor dit kiesdistrict gekandideerd Harish Monorath, Edward Belfort, Alice Amafo en Falisie Pinas.

Het is nog niet bekend welke plaatsen zij zullen gaan bezetten. De ABOP heeft in totaal elf van de zeventien plekken in Paramaribo, waaronder één en twee. De overige posities worden ingevuld door PDO en KTPI. 

De instructie is om minimaal drie ABOP-kandidaten binnen de Alternatieve Combinatie binnen te halen. Verder is de strategie van de partij om de  Assembleeleden van plek één en twee in het parlement te houden, om te voorkomen dat personen van de andere partijen in de combinatie opschuiven, ten nadele van de ABOP.

Twee woningen voor groot deel uitgebrand te Charlesburg, Paramaribo

Oorzaak mogelijk een brandende oven met vis


Twee hoogbouw houten woningen aan de Soekwastraat te Charlesburg zijn afgelopen nacht in vlammen opgegaan. De brandweer die snel ter plaatse was, kon erger voorkomen, aldus Starnieuws vanmiddag, dinsdag 24 maart 2015.

De brand was moeilijk te blussen, omdat die aan de achterkant van de woningen woedde en vanuit het erf moeilijk te bereiken was. Uiteindelijk kon de brandweer via een straat aan de achterzijde het vuur blussen. De huizen zijn voor een groot deel verwoest.

Vermoedelijk is de brand ontstaan door een nog brandende oven waarin vis gerookt werd. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Het is nog niet duidelijk of de huizen verzekerd waren. Het onderzoek is nog niet afgerond.

OM Curaçao verricht in fraudeonderzoek Dubnium ook huiszoeking bij MFK-Statenlid en familieleden

(Bron foto: Amigoe)
Een verdachte in zaak gearresteerd

In 'mondkapjes-zaak' zouden meerdere personen zich hebben verrijkt

Statenlid Scoop-Constantica: 'OM gaat door met politieke vervolgingen'


Het onderzoek naar fraude met bestellingen van mondkapjes, dat de naam ‘Dubnium’ kreeg, leidde de autoriteiten vandaag tot aanhouding van Gianni B. (43). Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao vandaag, dinsdag 24 maart 2015, in de Amigoe. Eerder vandaag had het OM al een persbericht over deze zaak verzonden. Tevens werden er huiszoekingen verricht in vijf woningen, waaronder die van het MFK-Statenlid Jacinta Scoop-Constancia, die van haar man en van haar moeder, aldus het Statenlid zelf in de media.
 
Het onderzoek Dubnium heeft betrekking op strafbare feiten die zich mogelijk hebben voorgedaan bij de bestelling en betaling van een partij mondkapjes in het jaar 2012, de periode dat Scoop-Constancia minister van Gezondheid was.

Destijds werd door of namens de Stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) door de aangehouden B. een bestelling geplaatst en een betaling gedaan van ruim 365.000 gulden, voor een partij mondkapjes die nooit geleverd is aan BZV.

De huidige minister van Gezondheid Bernard ‘Ben’ Whiteman deed naar aanleiding van een onderzoek van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) aangifte bij het OM van haar betrokkenheid bij de genoemde onregelmatigheden.
Het vermoeden bestaat dat meerdere personen zich door middel van deze transactie persoonlijk hebben verrijkt. De strafbare feiten betreffen oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering en witwassen.

Het projectteam ‘Duradero’, dat bestaat uit opsporingsambtenaren van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het politiekorps KPC, is belast met het onderzoek. De agenten onderzochten in verband hiermee vanochtend vroeg woningen in Koraal Specht, Brievengat, Mahuma, Boka Samí en Bonam. Voorts is met toestemming van de betrokkenen ook een huiszoeking verricht bij een pand in Suffisant, meldde het OM vanochtend in haar eigen persbericht.

Tijdens de huiszoekingen zijn in het belang van het onderzoek onder meer schriftelijke bescheiden, computers en mobiele telefoons in beslag genomen, alsmede een luxe personenwagen, in het kader van een strafrechtelijk financieel onderzoek (SFO).

De voormalige minister gaf zelf in de media aan, dat ook een memory-stick en diverse documenten in beslag zijn genomen, waaronder persoonlijke gegevens en overeenkomsten van jongeren waar ze mee samenwerkt.

Het Statenlid was verrast toen de politie vanochtend bij haar aan de deur klopte en dacht direct aan haar kind en familieleden, maar kreeg van Officier van Justitie Gert Rip uitleg van de reden voor de huiszoeking en gaf hierna toestemming om de woning te doorzoeken.

Het hele onderzoek is een beetje vreemd voor Scoop-Constancia, zei ze vanochtend in de media. 'Ik heb niets te verbergen. Iedereen weet dat ik heel hard heb gewerkt aan de eliminatie van BZV en de overdracht van alles aan de SVB (Sociale VerzekeringsBank). Ik ben bekend met dit geval. Ik heb later zelf brieven naar Whiteman, BZV, alsmede advocaat Braam gestuurd met het verzoek om onderzoeken te doen naar deze zaak. Ik hoor hier en daar dat hiermee politiek wordt bedreven, maar ik heb een gerust hart.'

Volgens het Statenlid gaat het OM door met politieke achtervolgingen. 'Het was eerst Schotte en nu volgt Constancia. Whiteman heeft kennelijk onderzoek laten doen en diende daarna een aangifte in tegen mij. Dit had niet zo moeten gaan. Ik had anders verwacht van Whiteman, die er kennelijk voor heeft gekozen om op mensen te jagen in plaats van te regeren. Ik was drie jaren geleden minister en nu pas zoekt men iets tegen mij. Zij hebben eerder op diverse verzoeken van onder meer Wiels nooit onderzoeken gedaan, maar alle klachten tegen de MFK worden wel onderzocht.'

Het huidige Statenlid maakt zich echter geen zorgen. 'Als er iets verkeerds is gegaan, zal ik dat confronteren, zo niet ook. Ik zal alle waardevolle informatie met de autoriteiten delen.' 

Statenlid Sulvaran op Curaçao: Er is een betalingsovereenkomst tussen Aqualectra en Sedreko

'Niemand kan verantwoordelijk worden gehouden voor niet gemaakte schulden'

Broer Sulvaran is bestuurslid bij Sedreko


Er bestaat een betalingsovereenkomst tussen nutsbedrijf Aqualectra en sportstichting Sedreko op Curaçao. Dit bracht het onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran gisteren naar voren tijdens de openbare vergadering over het conflict in de lokale sportwereld. Volgens Sulvaran zijn er tijdens deze hele zaak enkele grote fouten gemaakt, zo is vanmiddag, dinsdag 24 maart, te lezen in de Amigoe.
 
Sulvaran benadrukte tijdens de interventie van gisteren, dat niemand verantwoordelijk gehouden kan worden voor schulden die hij of zij niet heeft gemaakt. Dit is een belangrijk detail in het huidige conflict tussen de regering en de sportstichtingen Sedreko en Fundashon Fasilidatnan Deportivo Kòrsou (FFDK, faciliteiten). De regering heeft de subsidie van beide stichtingen stopgezet, maar de twee stichtingen weigeren hun faciliteiten over te dragen totdat de regering hun schulden heeft overgenomen.

Maar, volgens Sulvaran, wiens broer Merryl ‘Lilo’ Sulvaran in het bestuur van Sedreko zit, kan Sedreko niet geheel verantwoordelijk worden gehouden voor de schuld die zij bij Aqualectra heeft lopen.

In het verleden zouden bestuursleden van de Stichting Exploitatie Sporttereinen (SES), die de eigenaar is van tal van terreinen waarop verschillende sportfaciliteiten zijn gevestigd, tegelijkertijd ook bestuurslid van Sedreko zijn geweest. Volgens Sulvaran zouden deze bestuursleden hebben besloten om een bedrag van een half miljoen gulden af te schrijven op Sedreko, waarmee de sportstichting opeens met een Aqualectra-schuld van 500.000 zat opgescheept.

Een gedeputeerde belast met sport zou volgens het onafhankelijk Statenlid toen hebben besloten om een half miljoen gulden beschikbaar te stellen om deze schuld te vereffenen. Maar, het Sedreko-bestuur besloot de helft van het bedrag te gebruiken om de schuld af te lossen, terwijl voor het restant van de schuld een betalingsregeling werd getroffen. Dit zou inhouden dat Sedreko maandelijks een bedrag zou aflossen. Deze regeling zou volgens Sulvaran nog steeds van kracht zijn. Dit zou volgens hem de reden zijn, waarom Aqualectra de zaak, om de bestuursleden van Sedreko persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor de schuld, niet kon doorzetten.

Sulvaran benadrukte dat de manier waarop met het sportconflict is omgesprongen geen schoonheidsprijs verdient. Hij gaf aan dat hij het persoonlijk anders zou hebben gedaan. Sulvaran sprak de hoop uit dat het huidige conflict middels bemiddeling kan worden opgelost.

Echtgenoot doodgestoken vrouw in Zuid-Bonam, Willemstad, op Curaçao blijft achter tralies

Moordverdachte zou een man betaald hebben om zijn vrouw te vermoorden tijdens carnaval


De aanhouding van de 43-jarige Arthur H., de hoofdverdachte van de moord op zijn vrouw Cristina Barry in hun eigen tuin bij Zuid-Bonam in Willemstad op Curaçao, is vandaag, dinsdag 24 maart 2015, door een rechter-commissaris (RC) getoetst en goedgekeurd. Hierna besloot Officier van Justitie Ludmila Forbes-Vicento, belast met het onderzoek, bevel te geven om hem langer, acht dagen, vast te houden, aldus de Amigoe vanmiddag.
 
H. zit sinds afgelopen vrijdag vast in verband met de moord in de Kaya Misa Alegre. Vóór zijn aanhouding werd huiszoeking verricht in de woning. Diverse spullen, waaronder documenten en een computer, werden in beslag genomen.

De politie keerde gisteren terug naar de woning voor een onderzoek rond het huis, in een mondi. De politie zou op zoek zijn geweest naar het moordwapen, nadat de buren gemeld zouden hebben dat ze H. vlak na de moord uit die mondi zagen komen. Politiewoordvoerder Imro Zwerwer was vandaag wegens vergaderingen niet bereikbaar voor commentaar, maar volgens welingelichte bronnen, aldus de krant, trof de politie in die mondi niets aan.

Verder blijkt dat de vrouw meer dan dertig messteken had opgelopen die avond. Volgens het OM blijkt uit de resultaten van de lijkschouwing dat de vrouw door bloedverlies om het leven is gekomen.

Ochtendkrant Vigilante meldde overigens vandaag, dat H. een man 5.000 gulden zou hebben betaald om zijn vrouw tijdens de carnavalsperiode te vermoorden. H. zou de man alle gegevens van zijn vrouw hebben gegeven, waaronder haar werkrooster. Kopieën van deze gegevens werden ook door de krant gepubliceerd. De huurmoordenaar zou zich later bedacht hebben en aan H. hebben bekendgemaakt de vrouw niet meer te willen vermoorden. Dit zou een grote ruzie tussen de twee hebben veroorzaakt en er zouden zelfs doodsbedreigingen zijn geuit.

Inbraak in partijcentrum Grun Dyari van NPS

(Bron foto)
Partijvoorzitter Rusland wil niet speculeren over toedracht inbraak


In het NPS-partijcentrum 'Grun Dyari' in Paramaribo is afgelopen nacht ingebroken. Partijvoorzitter Gregory Rusland laat vanmiddag, dinsdag 24 maart 2015, via Starnieuws weten, dat wat geld en een computer weg zijn. Een afgesloten lade in zijn kantoor is overhoop gehaald. Rusland zegt nog bezig te zijn met de inventarisatie.

Rusland vindt de inbraak 'lastig', maar hij heeft geen stukken die geheim zijn. Zijn bureau is leeggehaald.

'Ik heb officiële stukken in de lade bewaard, maar het gaat niet om informatie die anderen niet zouden mogen zien', stelt de NPS-voorzitter.

Er is aangifte gedaan bij de politie. Het terrein wordt wel bewaakt. De inbraak moet vannacht hebben plaatsgevonden, vian de achterzijde waar shutters kapot zijn geslagen.

Rusland wil niet speculeren over of het om een inbraak gaat, waarbij mensen op zoek waren naar politieke informatie.

Padieboeren Nickerie wachten tevergeefs op komst LVV-bewindsman

Prijs voor padie nog steeds niet verhoogd: padieboeren in rep en roer


De padieboeren in Nickerie zijn in rep en roer. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, zou donderdag 19 maart naar Nickerie afreizen om met de padieboeren te praten over de padieprijs. Maar, hij kwam niet opdagen en plaats daarvan heeft hij, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 24 maart 2015, gesprekken gevoerd met de voorzitter van de SPBA (Surinaamse Padie Boeren Associatie), waarbij hij meer tijd heeft gevraagd aan de boeren. 

‘Wij kunnen niet meer wachten’, zegt landbouwer Peno Ramsamoedj, die namens de boeren met de redactie van de krant sprak. Hij zegt dat de eerste lading padie weg is, maar dat de opkoopprijs van padie hetzelfde is gebleven.

‘Wij krijgen gewoon Srd 50 voor een baal natte padie. En er wordt door de pelmolenaars aan ons gezegd, dat zij hun gelden niet hebben ontvangen om ons een hoger bedrag te betalen. Wij willen de minister van LVV spoedig in ons district hebben voor een gesprek. De oogst is bijna ten einde en wij hebben geld nodig om in te zaaien. Wij zitten diep in de schulden. De banken gaan langzaam onze bezittingen veilen, omdat wij onze schulden niet kunnen aflossen. Hoe moeten wij verder gaan met de sector zonder geld? Wij hebben geen ander middel van bestaan. Wij kunnen niet stoppen met planten. De rijstsector is het belangrijkste middel van bestaan van Nickerie en Suriname. Waarom wordt er dan niet naar ons omgekeken?’

De boeren verwachten binnenkort een antwoord van de minister. Volgens Ramsamoedj zagen de boeren reeds licht in de tunnel, toen zij hoorden dat de verwerkers hun padie mochten exporteren. Maar, ze blijken weer als benadeelde hieruit te zijn gerold, vindt Ramsamoedj. Volgens hem bevindt de rijstsector zich in een fase van achteruitgang. En als de regering niets doet, dan zal de sector helemaal ten onder gaan, aldus de rijstboer.

Regering Curaçao wil met FFDK rechter vragen wie economisch eigenaar is van sportcomplex SDK

Regering intensief in dialoog met FFDK om tot oplossing te komen

Kritiek uit Staten op premier Ajses over doorknippen slot stadion: 'slecht voorbeeld' en 'schooiergedrag'
 

De regering van Curaçao en de Fundashon Fasilidatnan Deportivo Kòrsou (FFDK) zijn met elkaar in gesprek om het conflict over de vraag wie de eigenaar is van het sportcomplex Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) aan de rechter voor te leggen. Dit verklaarde premier Ivar Asjes gistermorgen, maandag 23 maart 2015, tijdens een openbare vergadering van de Staten, aldus de Amigoe 's middags.
 
De vergadering van gisterochtend was aangevraagd door de fracties van PAR en MAN, opdat de Staten zich zouden uitspreken over een onderzoek van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) bij FFDK. Met dit verzoek wilden de aanvragers tot een oplossing komen voor het huidige conflict op sportgebied. Dit conflict ontstond toen de regering besloot om de subsidie voor sportstichtingen Sedreko en FFDK (faciliteiten) stop te zetten en hun subsidies en taken onder te brengen bij het nieuwe nationale sportinstituut Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK). De twee sportstichtingen weigeren de gebouwen en faciliteiten echter aan de FDDK/de regering over te dragen totdat de regering hun schulden heeft overgenomen.

Maar tijdens de vergadering gistermorgen stelde Asjes, dat de regering een voorstel van FFDK heeft gekregen om tot een oplossing in deze zaak te komen. Inmiddels heeft de regering op het voorstel gereageerd en is nu in afwachting van een antwoord. Het voorstel van de regering gaat ervan uit, dat beide partijen de vraag wie de economisch eigenaar is van het SDK aan de rechter voorleggen. Totdat het conflict is opgelost, gaat de regering ervan uit dat het beheer van het sportcomplex aan FDDK wordt overgedragen en dat het nationaal sportinstituut dan ook de kosten voor het beheer op zich zal nemen.

Vanuit de Staten was er heel veel kritiek op het feit dat Asjes hoogst persoonlijk het slot van sportstadion Odulio Willems had laten doorknippen, nadat vertegenwoordigers van Sedreko het op slot hadden gedaan. Tegen de premier is overigens in deze zaak aangifte gedaan door het Sedreko-bestuur.

Asjes kreeg ook kritiek te verduren vanuit zijn eigen coalitie. Marilyn Moses (Pais) had het over ‘een slecht voorbeeld’. En vanuit de oppositie noemde MFK’er Jacinta Constancia-Scoop het ‘schooiergedrag’.

Asjes verklaarde dat hij indertijd handelde met toestemming van Ivan de Windt, bestuurslid van de Stichting Exploitatie Sportterreinen, de eigenaar van onder meer de faciliteit in Suffisant. Volgens de premier had De Windt hem op die bewuste dag in de ochtenduren gezegd, dat hij tegenover vertegenwoordigers van Sedreko had verklaard dat Odulio Willems open moest blijven. De premier hekelde het feit dat er geen kritiek werd geleverd op mensen die jongeren beletten om sport te bedrijven.

Asjes verklaarde dat de drie faciliteiten die onder SES vallen, te weten Odulio Willems, het Johnny Vrutaalstadion en het Benny Leito-zwembad in Rif, alle drie naar de FDDK zijn overgeheveld.

Over Sedreko stelde Asjes gisterochtend, dat met betrekking tot de sportvelden en landhuis Hèl, die onder deze stichtingen vallen, het volgende is besloten. De sportfaciliteiten zullen per 1 april worden overgenomen door het land, terwijl er nog deze week een rechtszaak zal worden aangespannen tegen de stichting. Asjes sprak zijn verwondering uit over het feit, dat de regering naar de rechter moet stappen om een gebouw dat van de regering is, tot haar eigendom te laten verklaren.

Aan het eind van de vergadering verklaarde een van de aanvragers, Armin Konket (PAR), dat hij de motie wilde terughalen, gezien het feit dat de partijen in gesprek zijn om een oplossing voor het conflict te bereiken.

Regering Curaçao reageert op petitie nieuwe Venezolaanse consul tegen de VS

'Curaçao mag niet worden misbruikt om bevolking te beïnvloeden in diplomatiek conflict'


De regering van Curaçao heeft gereageerd op de oproep van de Venezolaanse consul Marisol Gutierrez de Almeida om een petitie tegen de Amerikaanse president Obama te tekenen. Zowel coalitiepartij PAIS als oppositiepartij PAR hadden protest aangetekend tegen de actie van de consul en aan de regering gevraagd hiertegen stelling te nemen. 

Premier Asjes heeft nu via een communiqué laten weten, aldus Paradise FM vandaag, dinsdag 24 maart 2015, dat Curaçao neutraal is in het conflict tussen beide landen, waarmee vriendschappelijke banden worden onderhouden.

Het grondgebied van Curaçao mag niet worden misbruikt om de bevolking te beïnvloeden in een diplomatiek conflict.

De petitie was een reactie op de uitspraak van Obama dat Venezuela momenteel een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van de VS. Hij kondigde ook nieuwe sancties aan tegen Caracas.

PAIS-leider Alex Rosaria heeft over de kwestie een vergadering aangevraagd van de vaste Statencommissie voor Buitenlandse Zaken met de regering.

NDP-top op bezoek in paars inheems dorp Galibi

Ramses Kajoeramari keert niet terug in Assemblee


Minister Steven Relyveld van van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) leidde afgelopen zondag een NDP-delegatie naar het inheemse dorp Galibi. In de delegatie zaten verder Ramon Abrahams, Assembleelid Rashied Doekhie en de directeur van het Bureau Volkscontacten, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 24 maart 2015.

De kopstukken van de partij haalden de verworvenheden van de regering Bouterse aan, waaronder verhoging van de AOV en de Kinderbijslag, afschaffing schoolgelden en het project Naschoolse Opvang.

Tijdens de bijeenkomst werd ook duidelijk, dat Ramses Kajoeramari, kapitein van Langaman Kondre en NPD-Assembleelid, niet meer gekandideerd wordt voor De Nationale Assemblee. Naar aanleiding van recente mediaberichten was grote onduidelijkheid ontstaan in de gemeenschap rondom Kajoeramari.

Hij gaf zondag toe dat hij niet meer als volksvertegenwoordiger terugkeert. Volgens Abrahams was zes maanden geleden een functie als adviseur aangeboden aan Kajoeramari. ‘Maar, mi no sabi toch, meneer Abrahams?’, luidde het verweer van Kajoeramari. ‘De laatste tijden was er geen contact meer met de president’, zei hij.

De NDP-kopstukken haalden met voorbeelden aan hoe Kajoeramari van de NDP de volle ondersteuning heeft gehad in de afgelopen vijf jaren. De gemeenschap bedankte ook de huidige ressortraad voor haar belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het gebied. Een project dat de raad heeft gerealiseerd, is het opknappen van een wegtraject ten noorden van het dor, waardoor het gemakkelijk werd om de kostgrondjes en andere gebieden te bezoeken.

Met komst nieuw ziekenhuis zullen afzonderlijke Sehos-gebouwen worden gesloopt

Het mortuarium met de glas-in-loodrame. (Bron foto: Amigoe)
Geen enkel gebouw is een monument

Glas-in-loodramen mortuarium worden behouden
 

Het mortuarium, het laboratorium voor Pathalogie, het Prikcentrum, het auditorium, de werkplaats van de Bouwkundige Dienst, de Apotheek, de druktankafdeling, de hartkatheterisatie-afdeling (Catlab), CCU, de afdeling waar HRM, ICT, de Financiële Administratie, Incasso en de Debiteurenadministratie zitten en de afdeling A-2 zullen allemaal moeten wijken voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis. 

Dat wil zeggen, aldus de Amigoe van gistermiddag, maandag 23 maart 2015, dat deze gebouwen, die tot het St. Elisabeth Hospitaal behoren, allemaal zullen worden gesloopt. Dat bevestigt projectadviseur Esmeralda Wiel van uitvoeringsorganisatie Usona. De sloop zal echter niet plaatsvinden voordat van sommige van deze gebouwen een uitgebreide documentatie is gemaakt vanwege de historische waarde die zij vertegenwoordigen. Monumenten zijn deze gebouwen geen van alle, volgens Wiel.

'Het is de consequentie van de keuze om het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda te plaatsen. Dan moeten er gebouwen wijken. We weten dat niet iedereen het hiermee eens is, dat merken we ook in onze overleggen met de betrokkenen. Maar, dat er gesloopt zal worden, wil niet zeggen dat er geen rekening wordt gehouden met het historisch belang dat zij vertegenwoordigen of bij zich dragen.'

Wiel sprak in het bijzonder, zonder uitsluitend te zijn, over het mortuarium en de apotheek van het ziekenhuis. 'De glas-in-loodramen bijvoorbeeld van het mortuarium zijn van historische waarde. Voordat het gebouw gesloopt wordt, zullen die ramen eruit worden gehaald om ze te kunnen conserveren.'


Usona is met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en het Sehos-bestuur in overleg, dat moet leiden tot de vereeuwiging van de historische waarde van de gebouwen die op de slooplijst staan. Te denken valt aan foto’s, film, maar ook het wegnemen van onderdelen van gebouwen om de waarde ervan te conserveren, zoals het behouden van het glas-in-lood. En het vastleggen van die historische waarde zal eerst plaatsvinden, alvorens er gesloopt wordt.


Rondom het Sehos is deze dagen ‘schoonmaakactiviteit’ zichtbaar in de omgeving van de gebouwen op de slooplijst. Langzaam ‘kruipt’ de bouw verder weg van de Hamelbergweg, om die straks over een paar maanden over te steken. De activiteiten nu hebben voornamelijk betrekking op het plaatsmaken voor Ballast Nedam, zodat het bedrijf dat het ziekenhuis zal bouwen ruimte heeft om materialen te plaatsen. Van slopen is nu nog geen sprake. Over een paar maanden wel. Dat is zeker, zegt Wiel.

Zij laat ook weten, dat alles in goed overleg gebeurt met de Raad van Bestuur van het Sehos. 'Dat moet ook, want wanneer de bouw dichter bij het huidige ziekenhuis komt wordt de ruimte steeds krapper. Het is een heel complex proces. Veel van de gebouwen die moeten wijken zijn al leeg, maar nog niet allemaal. En de zorg voor de patiënt moet natuurlijk wel gewaarborgd blijven. Goed overleg is heel belangrijk.'

Op de vraag aan Wiel of het ziekenhuis toestemming heeft gegeven voor de sloop, of de sloopvergunningen geregeld zijn en of er nog andere belemmeringen zijn die de sloop van bovengenoemde gebouwen zou kunnen bemoeilijken, liet zij weten dat er geen belemmeringen zijn. 'De gebouwen zijn niet van het Sehos, maar van het Bisdom. Het proces loopt en we zijn op een verantwoordelijke manier bezig. De gebouwen moeten weg, maar de waarde ervan zullen we behouden.'

NDP en PALU zijn even niet meer de beste vrienden

Paal (PALU): 'Wij groeten elkaar, maar het is geen oprechte vriendschap'

NDP Coronie heeft landelijke samenwerking met PALU beëindigd


De NDP en de PALU, die de afgelopen vijf jaar gebroederlijk met elkaar zijn opgetrokken, staan sinds kort lijnrecht tegenover elkaar, vooral in het kiesdistrict Coronie. 'Wij groeten elkaar, maar het is geen oprechte vriendschap. De tegenstellingen zijn zo groot dat het vijandig lijkt', zegt Anton Paal Assembleelid van de PALU en inwoner van Coronie, vandaag, dinsdag 24 maart 2015, in de Ware Tijd.

Paal zegt nu, dat het de structuren van de NDP in Coronie zijn geweest, die hebben besloten de samenwerking landelijk stop te zetten. De NDP voert een intensieve campagne om beide zetels te pakken. Op dit moment heeft ze er één die op naam staat van Remie Tarnadie. De andere wordt bezet door Paal.

Het is de bedoeling dat Tarnadie opnieuw kandidaat wordt. De zetels die nu door de PALU worden bezet, zouden ingenomen moeten worden door leerkracht en counselor Joan Wielson.  Partijgenoot Tarnadie noemt Wielson een bekend sociaal bewogen persoon. 'Wij gaan voor twee. Ik werk tot en met 25 mei wanneer de laatste persoon zijn stem heeft uitgebracht', aldus Wielson. Volgens haar heeft Paal geen aandacht voor de problemen van de Coronianen gehad en ook niet voldaan aan hun verwachtingen.

Hoewel Paal had aangekondigd de politiek vaarwel te zeggen, zal hij toch ingaan op het beroep van zijn partij om zich nog één keer kandidaat te stellen. 'Je bent niet blij als men dat vraagt. Zoals de kaarten nu liggen is het vrijwel zeker dat ik de kandidaat wordt in Coronie.'

Hij zegt dat de kritiek van Coronianen, als zou hij niet actief zijn geweest, wordt gevoed door de tegenstanders. Paal geeft toe, dat hij de afgelopen jaren vaker in Paramaribo is geweest dan in Coronie, maar dat komt omdat hij het parlementaire werk, ook in het belang van de Coronianen, goed heeft willen doen.

Volgens Tarnadie is de politiekvoering in De Nationale Assemblee weer anders dan het lokale politieke werk. In het parlement hebben de NDP'ers wel goed samengewerkt met de twee leden van de PALU. Tarnadie verzekert dat zijn partij er op dit moment goed voor staat. Volgens hem heeft de NDP geen andere keus dan campagne te voeren tegen de PALU.

Curaçaose minister Ben Whiteman op werkbezoek in Nederland

(Bron foto: Caïnva Isenia)
Whiteman ontmoet minister Schultz van Hagen van Infrastructuur en Milieu
 

De Curaçaose Minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is sinds gisteren, zondag 23 maart 2015, op werkbezoek in Nederland, waar hij tot 27 maart verblijft.


Het bezoek is gisteren, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 24 maart 2015, begonnen met een kennismakingsbezoek aan de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen. Hij werd hierbij vergezeld door Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels.

Whiteman heeft tevens een bezoek gebracht aan de Nederlandse Zorgautoriteit.

Melvin Linscheer: 'Geen enkele Surinamer met Surinaams paspoort bij Islamitische Staat'

Linscheer betreurt recente uitspraken Amerikaanse generaal over Surinamers bij IS


De lokale autoriteiten hebben geen enkele aanwijzing of informatie dat Surinamers vanuit Suriname zich in Syrië hebben aangesloten bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De directeur van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) Melvin Linscheer, zegt vandaag, dinsdag 24 maart 2015, recent gedane uitspraken van de Amerikaanse generaal John Kelly, dat Surinamers zich bij IS hebben aangesloten en dat de Amerikaanse autoriteiten zich daar zorgen over maken, te betreuren.

'We vinden het een ongelukkige uitspraak. Er is geen reden tot paniek. Het dreigingsniveau voor terrorisme in ons land is nog steeds laag. Alertheid is echter constant geboden', aldus Linscheer.

Hij zegt dat met gelijkgerichte partners en internationale organisaties informatie wordt uitgewisseld en dat het nationale veiligheidsbeleid regulier wordt bijgestuurd.

Voor zover het BNV heeft kunnen natrekken, is geen enkele Surinamer vanuit Suriname vertrokken naar IS-trainigskampen in het Midden-Oosten. Maar, zo zegt hij, kan niet worden uitgesloten dat een Surinamer onder de wapenen is gegaan bij IS. 'Maar, voor zover wij weten is dat niet gebeurd.' 

Linscheer zegt dat indien zulks het geval is, hij verwacht dat de overheden die daarvan op de hoogte zijn de veiligheidsautoriteiten van Suriname zouden moeten rapporteren. 'Vandaar dat wij met deze stelligheid kunnen verklaren dat Surinamers met de Surinaamse nationaliteit vanuit Suriname zich niet hebben aangesloten.' Volgens hem zouden mogelijk mensen met de Nederlandse nationaliteit, maar met Surinaamse roots, de zogenoemde Surinaamse-Nederlanders, in IS-trainingskampen in Syrië en Irak kunnen zijn. 'In dat geval zijn ze vanuit Nederland en Turkije naar Syrië of Irak gereisd en ligt het probleem bij de Nederlandse overheid.'

Generaal Kelly, commandant van de US Southern Command, heeft onlangs in Suriname met de veiligheidsautoriteiten gesproken. Hij zei op een persconferentie in de Verenigde Staten dat er vanuit Trinidad en Tobago, Suriname, Jamaica en Venezuela personen zouden zijn vertrokken om zich aan te sluiten bij IS. Zij zouden bij terugkeer een potentieel gevaar vormen voor de veiligheid in hun land en de regio.

Huiszoekingen en aanhouding op Curaçao in onderzoek ‘Dubnium: fraude met mondkapjes

Actie in kader van bestrijding financieel-economische criminaliteit op eiland


Onder leiding van de rechter-commissaris te Curaçao heeft vandaag, dinsdag 24 maart 2015, een aantal huiszoekingen plaatsgevonden in de omgeving van Koraal Specht, Brievengat, Mahuma, Boka Sami en Bonam. Voorts is met toestemming van betrokkenen een huiszoeking verricht bij een pand in Suffisant. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) op het eiland vandaag in een persbericht.

In opdracht van het Openbaar Ministerie is vanochtend ook de 43-jarige G.H.J.B. aangehouden.

De huiszoekingen en de aanhouding vonden plaats in het kader van het onderzoek ‘Dubnium’. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het projectteam ‘Duradero’, dat bestaat uit opsporingsambtenaren van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Curaçao (KPC).

Duradero is een project dat onder meer tot doel heeft de financieel-economische criminaliteit op Curaçao te bestrijden. Bij dit project speelt het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) een belangrijke rol.

Het onderzoek Dubnium heeft betrekking op strafbare feiten die zich mogelijk hebben voorgedaan bij de bestelling en betaling van een partij mondkapjes in het jaar 2012. Door of namens de Stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) is destijds bij de aangehouden G.H.J.B. een bestelling geplaatst en een betaling gedaan van ruim ANG. 365.000 voor een partij mondkapjes die nooit geleverd is aan BZV. Het vermoeden is dat meerdere personen zich door middel van deze transactie persoonlijk hebben verrijkt. De strafbare feiten betreffen oplichting, valsheid in geschrift, verduistering en witwassen.

Tijdens de huiszoekingen van vanochtend zijn in het belang van het onderzoek onder meer schriftelijk bescheiden, computers en mobiele telefoons in beslag genomen. Ook is in het kader van een strafrechtelijk financieel onderzoek (SFO) een luxe personenauto in beslag genomen.

Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

NRC: Oud-drugsbaron Kobus L. (70) gearresteerd voor moord op schoonzoon


(Bron foto: BN/De Stem)
'Kobus de zigeuner' zat 15 jaar celstraf uit voor import cocaïne met hulp Desi Bouterse


De Nederlandse krant NRC meldt vandaag, dinsdag 24 maart 2015, op gezag van het persbureau ANP, dat oud-drugsbaron Kobus L. (70) vandaag in zijn woning in Rijsbergen gearresteerd is  voor de moord op zijn schoonzoon John Wassink in Roosendaal. Het lichaam van de 45-jarige Wassink werd vorig jaar dood en verpakt in plastic gevonden in het Markkanaal bij Breda.

Wassink was een paar dagen eerder doodgeschoten in de woonwagen op zijn autobedrijf in Roosendaal. De politie laat dinsdag weten dat de Rotterdamse verdachte is aangehouden in een huis in Rijsbergen.

Kobus L., ook wel bekend als Kobus de zigeuner, zat vijftien jaar celstraf uit voor import van cocaïne, onder andere met hulp van de huidige president van Suriname Desi Bouterse. Vanwege vluchtgevaar zat hij het grootste deel van zijn straf in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Kobus L. kwam in 2003 vervroegd vrij.

Kobus L. was een van de laatsten die John Wassink voor zijn dood in juli nog in leven heeft gezien op zijn autobedrijf in Roosendaal. Hij zou een motief hebben vanwege de ruzie tussen Wassink en zijn vriendin, de dochter van Kobus L. De compagnon van Wassink heeft tegen de politie gezegd dat hij overtuigd is dat Kobus L. direct of indirect betrokken is geweest bij de moord op zijn schoonzoon.

 Kobus is mede-eigenaar van de bedrijven Diepwel BV, en Peltzer Trading. Hij heeft zowel een vestiging in Nederland als in Suriname. Diepwel BV wordt gebruikt om grote partijen hasjiesj per schip, in containers, naar de Eemshaven in Delfzijl te vervoeren, aldus bericht vandaag de crimewebsite camilleri.nl.

L. wordt begin jaren '90 gesignaleerd in Suriname waar hij contact heeft met de voormalige legertop over een grote partij cocaïne. In februari 1991 wordt, zo schrijft camilleri.nl, Kobus vorstelijk ontvangen door Desi Bouterse en de militaire Surinaamse top om grote cokezaken te bespreken.

Hij onderhandelt drie dagen met Ivan Graanoogst over het afnemen van cocaïne. De Surinamers willen graag zaken met hem doen want ze hebben hun buik vol van de kleine handelaren, die slechts hoeveelheden van zo’n honderd kilo cocaïne afnemen. Kobus schept tegen zijn lijfwacht Helio Stewart (die in augustus 1993 werd aangehouden in verband met de invoer van 860 kilo hennep uit Nigeria en op 6 december 1993 bij zijn woning in Schiedam werd geliquideerd) op over zijn uitstekende relatie met Surinaamse militairen en een ander bendelid. Hij vertelt Stewart dat hij in een opslagplaats van de Tucajana-indianen is geweest, waar wel vierduizend kilo cocaïne lag  opgeslagen.

In een brief van het Korps Militaire Politie Suriname schrijft Ivan Graanoogst later aan Kobus dat ‘de bureaustoelen voor het militaire hoofdkwartier zijn aangekomen’. De politieke partij van Bouterse, NDP, bedankt Kobus in een ander schrijven voor de schenking van een Mazdabus en een soundunit. In mei 1991 komt in de haven van Rotterdam een partij van 357 kilo cocaïne aan, verstopt in bundels hout. Deze partij wordt in Breda door Justitie in beslag genomen.

NDP'er Sital: 'Bouterse is veroorzaker spanningen binnen partij'

'Partijvoorzitter luistert niet naar de structuren en staat niet open voor commentaar'


'Hij, Bouterse, is de hoofdveroorzaker van de spanningen in de partij zoals in Coronie, Saramacca en Commewijne. Het is door hem een niet-democratische partij geworden, want hij luistert niet naar de structuren.' Woorden van NDP'er en coördinator van het Rijstorgaan Badrisein Sital vandaag, dinsdag 24 maart 2015, in de Ware Tijd.

Bouterse riep afgelopen zaterdag in partijcentrum Ocer in Paramaribo zijn achterban op niet langer te ruziën over een plaats op de lijst van De Nationale Assemblee (DNA) of om ressort- of districtsraadslid te worden. 

Sital haalt als voorbeeld Saramacca aan: 'Er zijn drie kandidaten naar voren geschoven, maar ik ken ze helemaal niet, terwijl dit mijn vierde jaar als politiek coördinator zou worden.' Hij zegt dat zaken worden opgelegd en Bouterse niet open staat voor commentaar.

NDP-parlementariër Amzad Abdoel van Wanica kan zich absoluut niet vinden in de opmerkingen van Sital. 'Bij de meetings met de structuren en het hoofdbestuur heeft de voorzitter een luisterend oor voor kritiek. Hij neemt altijd besluiten in het voordeel van de partij, maar er zijn sommige mensen die zich hierbij niet willen neerleggen', aldus Abdoel.

Hij stelt, dat veel mensen zich hebben ingezet voor de partij en graag gekandideerd willen worden. Hierdoor ontstaat er interne concurrentie, omdat de partij niet aan alle wensen tegemoet kan komen. Zijn collega Melvin Bouva zegt, dat er onder zijn partijgenoten geen ruzie heerst, maar dat mensen wel vol spanning uitkijken naar de personen die bijvoorbeeld op de lijst van DNA komen.

President Bouterse wil Nederlands oud-premier Lubbers en twee oud-ministers van Justitie door rechter laten horen

Lubbers, Sorgdrager en Hirsch Ballin zouden strafrecht hebben misbruik in drugszaak Bouterse 1999

Advocate Inez Weski bevestigt een en ander dinsdagavond 24 maart in tv-programma Brandpunt


President Desi Bouterse wil de Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers en de voormalige ministers van Justitie Winnie Sorgdrager en Ernst Hirsch Ballin onder ede bij de rechter horen. Bouterse wil ’hun betrokkenheid bij het misbruiken van het strafrecht' tegen hem onderzoeken. 

Dat zegt zijn advocate Inez Weski vanavond dinsdag 24 maart 2015, in het Nederlandse actualiteitenprogramma Brandpunt. Volgens het tv-programma heeft zij ook aangifte gedaan tegen Officier van Justitie Evert Harderwijk wegens meineed. Diverse Surinaamse media berichten vanochtend over het Nederlandse televisieprogramma.

In de betreffende zaak werd Bouterse in 1999 bij verstek tot elf jaar veroordeeld wegens betrokkenheid bij de smokkel van 474 kilo cocaïne van Suriname naar Stellendam in 1997.

Centraal staat nu de verklaring van de Belgische kroongetuige Patrick van Loon. Bouterse werd op basis daarvan veroordeeld, maar Van Loon heeft de verklaring later weer ingetrokken. Weski wil ook de justitie- en politietop uit de jaren negentig als getuigen horen in een civiele procedure.

De Hoge Raad wees in februari een herzieningsverzoek van Bouterse af, omdat de redenen voor het terugkomen op eerdere verklaringen van Van Loon ontbraken. De Belg getuigde indertijd in ruil voor strafvermindering.

In het herzieningsverzoek stelde Weski, dat de veroordeling van Bouterse berust op onbetrouwbaar onderzoeksmateriaal. Ze riep twijfels op over de integriteit van het politieonderzoek. Na het oordeel van de Hoge Raad kondigde ze al vervolgstappen aan.
Volgens Brandpunt wil Weski nu ook dat de procureur-generaal bij de Hoge Raad het reilen en zeilen bij Justitie in de zaak-Bouterse onderzoekt.