zaterdag 28 maart 2015

Journalisten niet welkom op partijraadsvergadering VHP

Vergadering alleen toegankelijk voor partijraadsleden


De partijraadsvergadering van de VHP die morgen wordt gehouden in haar partijcentrum in Paramaribo, is niet toegankelijk voor journalisten. De mediacommissie van de partij meldt vanavond, zaterdag 28 maart 2015, dat de vergadering uitsluitend bestemd is voor partijraadsleden.

Op de vergadering van morgen zullen onder andere de voordrachten van VHP-afgevaardigden naar de volksvertegenwoordigde lichamen op Assemblee-, districtsraads- en ressortraadsniveau worden afgehandeld en bekrachtigd.

'De VHP-mediacommissie zal ten behoeve van de pers gelijk na de partijraadsvergadering met een verklaring komen omtrent de besluiten die door de partijraad zijn genomen.'

Oud-zwemmer Jaïr Blokland (22) dodelijk verongelukt in Costa Rica

(Bron foto: Marco Monge/La Nación)
Blokland zat in auto die in aanrijding kwam met bus


De Surinaamse oud-zwemmer Jaïr Blokland is vanochtend, zaterdag 28 maart 2015, dodelijk verongelukt in de stad San Sebastián, provincie San José, Costa Rica. Het nieuws is bevestigd door een betrouwbare bron uit de Surinaamse zwemwereld, aldus de Ware Tijd Online vanavond. Blokland, die in februari 22 jaar werd, is zwemmer geweest van De Dolfijn in Paramaribo.

De Costa Ricaanse krant La Nación bericht over de aanrijding vanmorgen iets na vijf uur in de ochtend tussen een bus en een auto, waarin Blokland zat. De zwemmer en de mede-inzittende, de 21-jarige Jhonathan Alberto Vargas, overleden ter plekke.

Hoewel de krant bevestigd dat Blokland in het voertuig zat en een buitenlander is,wordt aangegeven dat nog niet duidelijk is wie achter het stuur zat. Wel is volgens La Nación komen vast te staan dat de Hyundai Elantra waarin de twee zaten eerst een boom ramde, op de andere rijhelft kwam en vervolgens in botsing kwam met een bus.190 Illegale personen, waaronder 40 vrouwen, uit Newmont/Surgold Meriangebied verwijderd

Goudwinning in Meriangebied. (Bron foto: Commissie Ordening Goudsector)
Gemengde eenheid gewapende machten zet illegalen uit concessiegebied in oosten Suriname


Een gemengde eenheid bestaande uit leden van het politie Regio Bijstand Team Oost, de Mobiele Eenheid,  het Surinaams Nationaal Leger en de Commissie Ordening Goudsector heeft een succesvolle vier dagen durende actie uitgevoerd tegen illegale goudzoekers en andere personen die in het concessiegebied van het goudbedrijf Newmont/SurGold in het Meriangebied, district Sipaliwini. Dit bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanmiddag, zaterdag 28 maart 2015.

Er zijn 190 personen uit het gebied verwijderd, waaronder 40 vrouwen. De eenheid heeft, met ondersteuning van Newmont/SurGold, onder andere 30 pompen en 6 graafmachines uit het gebied gehaald.

Er moest, aldus de politie, heel veel tact worden gebruikt om de illegalen uit het concessiegebied te krijgen.

Het optreden in het Meriangebied volgt op een actie enkele dagen geleden te Dam 10 inhet district Brokopondo.

Bestuur Baasa: 'We gaan in topvorm verkiezingen in met NDP'

Partijbestuur neemt afstand van 'discriminatoire' handelingen niet bevoegde Amoida


Binnen de politieke partij Baasa is met het besluit van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) om de partij niet te registreren, het probleem niet opgelost. De groep onder leiding van Peter Amoida maakt zich op om maandag protest aan te tekenen bij de president. Het partijbestuur onder voorzitterschap van Nicolaas Priesierie, zegt daarentegen in een persbericht 'in topvorm' de verkiezingen in te gaan met de NDP.

Baasa is niet uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, maar de onrechtmatige inschrijving bij het CHS door Amoida is niet goedgekeurd, stelt het bestuur in vandaag, zaterdag 28 maart 2015, uitgebrachte verklaring, ondertekend door tweede secretaris Johnynash Zorgvol.

Het hoofdbestuur betreurt de wijze waarop de partij recentelijk in de media is verschenen. Wanneer besluiten genomen door de partij worden vertrapt door een hoofdbestuurslid, getuigt dit niet van disciplinair gedrag. De morele en ethische code zijn vertrapt, zegt het bestuur. Op grond hiervan werd Amoida geroyeerd, welk royement overigens wordt betwist door Amoida, voorzitter van de partijraad.

Het hoofdbestuur stelt, dat bij de ter inzage legging van de stukken bij het CHS gebleken is, dat onbevoegde leden volmacht hebben verleend voor het inschrijven van Baasa voor deelname aan de verkiezingen. Maar, alleen het hoofdbestuur is gerechtigd de partij in en buiten rechte te vertegenwoordigen. Volgens het partijbestuur wordt tweedracht gezaaid onder vooral de Saramaccaanse en Aucaanse gemeenschap. Het bestuur roept de leden op om waakzaam te zijn. De partij distantieert zich van alle discriminatoire handelingen van Amoida, die niet bevoegd is om zich uit te geven in welke hoedanigheid dan ook als partijlid.

De groep Amoida laat weten enorm teleurgesteld te zijn in het besluit van het CHS om de registratie niet te accepteren. Dit besluit zal worden aangevochten. Een delegatie gaat maandagochtend om elf uur naar de president om bezwaar in te dienen. De delegatie bestaat uit onder andere diverse leden van de partijraad, partijbestuur, kernbesturen, jongerenraad en vrouwenraad.

'Wij kunnen ons niet voorstellen dat maandenlange voorbereiding om de verkiezing in te gaan teniet worden gedaan door een afkeurenswaardige actie van de heer Priesierie en oud-bestuursleden', zegt Doedie Banai, woordvoerder van de groep-Amoida.

PNP-leden dragen drie kandidaatopvolgers voor afgetreden VVRP-minister Balborda voor

Wie wordt de opvolger van Balborda?
PNP-bestuur besluit uiterlijk 30 maart wie kandidaat-minister wordt


Suzy Camelia-Römer, Allison Abigail Hironimus-Paula en Idelgar Sosa zijn de drie kandidaten die door leden van de PNP zijn voorgedragen om de nieuwe minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) te worden. Het PNP-bestuur beslist uiterlijk maandag wie de kandidaat-minister zal worden, aldus de Amigoe vandaag, zaterdag 28 maart 2015.
 
Camelia-Römer is oud-partijleider van de PNP. Namens de partij heeft zij verder tal van functies bekleed, zoals minister van Justitie, premier en minister van Nationaal Herstel en Economische Zaken.

Hironimus-Paula is oud-Statenlid van de PNP en is op dit moment werkzaam bij de Orco Bank.

Relatief onbekend is Sosa. Als enige van de voorgedragen kandidaten stond hij bij de laatste verkiezingen in 2012 op de kandidatenlijst van de PNP. Sosa stond op plaats 17 en behaalde 44 stemmen. Ook in 2010 stond hij op de lijst, indertijd op plaats 11, en kreeg 39 stemmen. Van Sosa is bekend dat hij werkzaam is bij nutsbedrijf Aqualectra en in het vakbondswezen actief is.

PNP-leden hadden tot gisteren de tijd om namen van mogelijke kandidaten bij het bestuur in te dienen. Hiervoor moesten lijsten met 25 handtekeningen van leden worden opgehaald. De namen van de eerdergenoemde kandidaten zijn voorgedragen met steun van de leden. Maar, er bestaat nog de mogelijkheid dat het bestuur, of politiek leider Humphrey Davelaar, zelf met zijn eigen kandidaten komt. Davelaar stelde eerder deze week tegenover de krant, dat hij op dat moment niet plan was om met een eigen kandidaat te komen, en dat hij betwijfelde of hij dit nog zou gaan doen.

De PNP wil zo snel mogelijk een besluit nemen over wie zij zal voordragen als kandidaat-minister om gescreend te worden. Dit komt aan bod tijdens een bestuursvergadering die maandagavond gehouden wordt. Mogelijk dat ook wordt besloten om een partijraadvergadering, waarin alle organen zijn vertegenwoordigd, te houden. Zo’n bijeenkomst kan op korte termijn worden opgeroepen.

De PNP moest op zoek naar een opvolger van haar VVRP-minister Earl Balborda, nadat huidig partijleider en Statenlid Humphrey Davelaar het vertrouwen in hem opzegde. Balborda diende zijn ontslag in op vrijdag 6 maart. Sindsdien worden zijn taken waargenomen door Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran).

De kopstukken van de PNP willen in ieder geval dat uiterlijk dinsdag bekend is, wie de nieuwe kandidaat-minister voor de groene partij zal zijn. Een belangrijke reden hiervoor is het feit dat op dinsdag 31 maart namen van kandidaten die zitting willen nemen in het nieuwe bestuur, binnen moeten zijn. Dit bestuur vervangt het huidige bestuur onder leiding van Marelva Jansen-Liberia en zal als specifieke taak meekrijgen om hervormingen binnen de partij door te voeren. Het is de bedoeling dat het nieuwe bestuur op korte termijn wordt gekozen. Afgesproken is dat het nieuwe bestuur medio dit jaar verslag moet uitbrengen aan de leden over de voortgang van het veranderingsproces binnen de PNP.

Na zes maanden in protest hervat personeel Esther Stichting werk volledig

Bondsvoorzitter Leeflang: 'SoZaVo komt toezeggingen stapsgewijs na'

Esther Stichting krijgt eindelijk directeur


De personeelsbond van de Esther Stichting heeft besloten onmiddellijk haar acties op te schorten. Na zes maanden waarin alleen tot twaalf uur 's middags is gewerkt en het hoognodige werd gedaan voor de bejaarde bewoners van de instelling, zal de werksituatie nu worden genormaliseerd, aldus Starnieuws zaterdag 28 maart 2015.

Bondsvoorzitter Murwin Leeflang zegt dat alles er op wijst, dat het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), dat verantwoordelijk is voor de stichting, de toezeggingen die het heeft gedaan stapsgewijs nakomt. Nadat in februari het tekort aan personeel enigszins is teruggebracht, zal er ook een directeur worden aangesteld.

Het ontbreken van een directeur en een team om leiding te geven aan de stichting was de belangrijkste reden voor het personeel om in actie te gaan. De toezegging voor het aanstellen van een directeur is wel vaker gedaan, maar zal volgens Leeflang deze keer echt plaatsvinden.

'We hopen niet dat er weer vertraging komt in het aanstellen van een directeur. We hebben daarom besloten niet te praten over het opheffen van de actie, maar van opschorting totdat we inderdaad de directeur bij de Esther stichting zien.' Over wie de toekomstige directeur zal worden kan de bondsman nu niets zeggen, omdat de aanstelling een aangelegenheid is van het Kabinet van de Vicepresident.

 Leeflang zegt verder, dat het tekort aan personeel in de afgelopen twee maanden langzaam is ingelopen. 'Het is na zo'n lange periode een verademing dat de keuken van de instelling normaal kan functioneren met genoeg personeel, waardoor er geen extra werk verricht hoeft te worden door ontevreden en vermoeid keukenpersoneel.'

Er is ook gezorgd voor beveiliging en personeel die over de instelling moeten waken. De laatste aanvulling is die van verplegend en medisch personeel. De nieuwe medewerkers zijn ter beschikking gestelde krachten vanuit het ministerie van SoZaVo op contractbasis. De bondsman hoopt dat deze mensen voor langere tijd of permanent blijven.

Universiteit Twente wil actiever studenten werven in Suriname

Universiteit tekent overeenkomst met Anton de Kom Universiteit

'In twee uur met de trein van Enschede naar Amsterdam'


De Universiteit Twente (UT) in Enschede, provincie Overijssel, wil actiever studenten gaan werven in Suriname. Afgelopen week werd een overeenkomst ondertekend met de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo. Er studeren nu acht Surinamers op de UT, dat is weinig vergeleken met universiteiten in de Randstad, aldus bericht vandaag, zaterdag 28 maart 2015, de Twentse krant Tubantia. 

Maar, er is interesse voor Twente. Informatiebijeenkomsten in Suriname trokken de afgelopen maand meer dan tweehonderd potentiële studenten.

Volgens Rik Akse, coördinator internationalisering van de UT, heeft de trek van Surinaamse studenten naar het westen van Nederland veel te maken met onbekendheid. 'Als ze hier familie hebben woont die meestal in de Randstad. En dus kiezen ze Delft voor technische studies, Rotterdam voor economie en Amsterdam voor sociale studies. Ze weten niet dat je in Nederland in twee uur met de trein van Enschede naar Amsterdam reist.'

Volgens Akse sluit het onderwijs in Suriname goed aan bij de Nederlandse universiteiten. 'Met name het niveau van wiskunde op het VWO is heel erg goed.'

De samenwerkingsovereenkomst die nu is getekend houdt onder meer in dat er een uitwisseling komt van studenten, docenten en onderzoekers, en dat er gezamenlijk projecten worden opgezet.

Bee (ABOP) wil meer regeringsaandacht voor ontwikkelen Suriname tot voedselschuur in regio

ABOP-Assembleelid pleit voor werkgelegenheid in strijd tegen criminaliteit

Bee wil ook graag meer investeringen in sport om jonge sporters te stimuleren


Het ABOP-Assembleelid Marinus Bee gaf gisteren tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) te kennen, dat hij graag van de regering zou willen weten welke plannen er zijn om de landbouwsector verder te ontwikkelen, waardoor Suriname inderdaad tot de voedselschuur in de regio wordt verheven. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 28 maart 2015.

Volgens Bee is landbouw niet alleen bedoeld om een voedseltekort op te heffen, maar zal een betere landbouwsector ervoor zorgen dat er meer werkgelegenheid wordt verschaft. De ABOP’er vindt dat er nog verschillende districten zijn waar veel mogelijkheden zijn om landbouw uit te breiden. De cassaveteelt bijvoorbeeld zou volgens hem in alle districten worden gedaan. Bij zijn weten is het ook mogelijk om rijst te telen in het district Marowijne. Maar, hij weet ook, dat landbouwers in het binnenland steun nodig hebben van de leiding, zodat zij meer kunnen exporteren. Graag zou hij van de regering willen weten wat de plannen zijn om de landbouw in het binnenland te stimuleren. Naast de stimulans voor deze landbouwers ziet Bee ook graag dat de regering de boeren in Nickerie en andere districten ondersteunt. ‘Als wij allen samenwerken, kunnen wij Suriname inderdaad tot de voedselschuur van de regio maken’, aldus Bee.

Ook zei Bee het belangrijk te vinden dat het eindelijk tijd wordt dat er een lans wordt gebroken voor vrouwelijk ondernemerschap. Tijdens de regeringspresentatie van de huidige regering in september 2010 zijn volgens hem verschillende zaken naar voren gebracht door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. ‘Het zou mogelijk zijn om vrouwelijke ondernemers in aanmerking te laten komen voor zogeheten ‘small grants’ bij het opzetten van hun kleinschalige ondernemingen’, aldus Bee.

Bee gaf verder aan dat zijn fractie vanaf het begin van deze regeerperiode ervoor gepleit heeft dat de criminaliteit moet worden ingedamd. Zijn fractie vindt het opsluiten van criminelen geen permanente oplossing om de criminaliteit in te dammen. Werkgelegenheid zou daarom de oplossing zijn om de criminaliteit voorgoed een halt toe te roepen. ‘Criminaliteitsbestrijding blijft, als ik de president goed heb begrepen, een topprioriteit van de regering. Echter stellen wij de vraag of het accent niet teveel wordt gelegd op repressie. De AC-fractie vindt dat vooral op preventief gebied heel veel moet worden gedaan.’

Ondersteunend hierbij ziet hij graag wijziging van wetgeving, zodat corruptie ook wordt ingedamd. Volgens de parlementariër gaat corruptie hand in hand met criminaliteit. Naast werkgelegenheid wil hij ook graag verbetering van de leefomstandigheden van onderwijsgevenden en studenten, waardoor het onderwijsniveau in Marowijne hogerop komt. De volksvertegenwoordiger vroeg aandacht van de regering voor een kwestie waarbij al ruim vier jaar een politie annex brandweerpost wordt gebouwd in het district Marowijne, terwijl er nog geen zicht is op de afronding. Als belangrijke sectoren om meer werkgelegenheid te scheppen, ziet hij onder andere het toerisme, zakelijke dienstverlening, de goudindustrie, industriële productie en ook de landbouw. Bee zei benieuwd te zijn naar de visie van de regering op het werkgelegenheidsvraagstuk.

Bee is verder voorstander van het stimuleren van jonge atleten, zodat zij zich verder in de internationale sportwereld kunnen ontwikkelen en hierdoor Suriname op de wereldkaart kunnen plaatsen. ‘Wat betreft de sport wil ik graag het rendement van de gepleegde investeringen terugzien. Gaan wij nog op een amateuristische wijze aan sport blijven doen? Welke eisen zullen wij stellen?’ Volgens de parlementariër kunnen wij niet blijven deelnemen om de deelname alleen. ‘Er moeten prijzen binnengebracht worden en moet het land op de wereldkaart worden geplaatst’, aldus Bee.

DSB wil graag een vestiging in Nederland

Bank werkt al drie jaar in stilte aan aanvraag 

Toestemming vereist van Surinaamse- en Nederlandse autoriteit en Europese Centrale Bank


Tijdens een gisteren gehouden persconferentie van De Surinaamsche Bank (DSB) deed bankdirecteur Sigmund Proeve eindelijk uit de doeken dat de bank al ruim drie jaren bezig is te werken naar het aanvragen van toestemming voor het kunnen opereren in Nederland. Al enige tijd doet dit gerucht de ronde in de gemeenschap, maar de directie van DSB heeft het nooit bevestigd, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 28 maart 2015.

‘De vergunningsaanvraag is nog niet ingediend. Het is not a done deal’, zei Proeve, maar hij stelde dat dit waarschijnlijk midden mei wel het geval zal zijn. Het zal dan zes tot negen maanden duren voordat hierop geantwoord wordt door de vergunningverleners. Vervolgens kan deze periode met nog eens zes tot negen maanden verlengd worden, afhankelijk van additionele informatie of vragen die de vergunningverlenende instantie in Nederland heeft. Voor het kunnen verkrijgen van de vergunning heeft de bank eerst toestemming nodig van de Surinaamse autoriteit en vervolgens van de Nederlandse autoriteit.

Aangezien Nederland deel uitmaakt van de Europese Unie is ook toestemming nodig van de Europese Centrale Bank.

Momenteel is men nog slechts in de voorbereidende fase naar de aanvraag toe, stelde Proeve uitdrukkelijk. In Suriname zijn de gesprekken en het onderzoek al geruime tijd aangevangen. De afkorting DSB zal om verwarring met een Nederlandse bank, die DSB heet, te voorkomen, niet in Nederland gehanteerd worden. De volledige naam van de bank, inclusief de oud-Nederlandse schrijfwijze, zal gebruikt worden. De dienstverlening van de bank in Nederland zal vooral gericht moeten zijn op de relatie Nederland-Suriname. De bank zal echter niet alleen bedoeld zijn voor Surinamers, maar voor de hele Nederlandse samenleving. ‘We hebben gemerkt dat grote groepen allochtonen reeds banken in Nederland hebben.’ Deze banken worden door de allochtonen volgens Proeve als hun tweede voorkeursbank gezien.

‘Wij kunnen niet concurreren met de grote banken, maar wij willen door deze bank de diaspora in Nederland verbinden met het economisch gebeuren in Suriname.’ 

Op de vraag of Surinaamse klanten die zich in Nederland bevinden in het Nederlandse filiaal ook alle transacties zullen kunnen verrichten die hier te lande mogelijk zijn, antwoordde Proeve, zoals hij het zelf noemde, zeer ‘cryptisch’. Hij wilde niet de strategie of producten prijsgeven vanwege het mogelijk verlies van concurrentievoordeel indien hij dit zou doen. ‘We zijn nu de operationeel technische en commerciële kant nog aan het bespreken.’

Green Heritage Fund Suriname wil Strandingsnetwerk voor Zeezoogdieren

Dode lamantijn te Commewijne begin februari 2015 (Bron foto: Bas Spek)
Behoefte aan regels voor omgang met gestrande zeezoogdieren


Het Green Heritage Fund Suriname (GHFS) houdt komende maandag een workshop over het opzetten van een Strandingsnetwerk voor Zeezoogdieren in Suriname. De meest bekende zeezoogdieren die in Suriname voorkomen zijn de Guiana dolfijn (Sotalia guianensis) en de lamantijn (Trichechus manatus, meer bekend als zeekoe of seku). Beide soorten hebben een beschermde status en gelden tegelijkertijd ook als bioindicatoren, diersoorten waarvan de aanwezigheid informatie kan geven over de kwaliteit van het milieu waarin wij leven, aldus het GHFS vandaag, zaterdag 28 maart 2015, in een persbericht.

Het is volgens de organisatie van algemeen belang om onderzoek te doen naar deze diersoorten. Het opzetten van het Strandingsnetwerk voor Zeezoogdieren vormt onderdeel van het Suriname Coastal Protected Area Management (SCPAM) project.

Guiana dolfijn aangespoeld op Corantijnstrand Nickerie 9 februari 2013

Op dit moment is er in Suriname behoefte aan duidelijke voorschriften die aangeven hoe om te gaan met gestrande of in nood verkerende zeezoogdieren, lamantijnen of zeeschildpadden. Met de Workshop Strandingsnetwerk voor Zeezoogdieren zal een aanvang gemaakt worden met het opzetten van een nationaal Strandingsnetwerk in Suriname. Dit netwerk moet ervoor gaan zorgen dat in het geval van strandingen een procedure op gang gebracht wordt, waarbij onder andere voldoende aandacht is voor de veiligheid van zowel mens als dier.

Naast strandingen, zal ook gekeken worden naar aspecten zoals verstrengeling in netten, olielozingen en andere vormen van vervuiling die een bedreiging voor de dieren zijn. Door vooraf duidelijke afspraken te maken over de te volgen procedure wordt ervoor gezorgd, dat gegevens op systematische wijze verzameld en geanalyseerd worden, maar er ook eventueel levens van dieren gered kunnen worden. Dit draagt vervolgens bij aan het vergroten van kennis van zowel publiek als wetenschap en zorgt er uiteindelijk voor dat het behoud en management van wilde en bedreigde diersoorten in Suriname verbetert. Ook zal het bijdragen aan kennis over hoe menselijke activiteiten van invloed zijn op het leven in de oceaan.

Tijdens de workshop zal ingegaan worden op het nationale belang van een Strandingsnetwerk voor Zeezoogdieren en de toegevoegde waarde van dit netwerk voor andere diersoorten. Een deskundige zal een korte toelichting geven over nationale en internationale wetgeving ten aanzien van deze en andere diersoorten. Verder gaat het Nationale Coördinatie Centrum voor Rampenbestrijding (NCCR) in op het reeds bestaande rampenbestrijdingsplan en wordt gekeken naar de manier waarop het Strandingsnetwerk hierin past.

De deelnemers aan deze workshop zijn belanghebbenden vanuit de overheid, private sector, non-gouvernementele organisaties en andere geïnteresseerden. Tijdens de workshop wordt de deelnemers gevraagd mee te denken over de verschillende aspecten die onderdeel vormen van het op te zetten netwerk en zullen hun input en suggesties worden meegenomen. De workshop wordt beëindigd met het doornemen van de vervolgstappen die nodig zijn om te komen tot het gezamenlijk opzetten van een Strandingsnetwerk in Suriname, meldt GHFS.

Suriname Coastal Protected Area Management (SCPAM) project:

1.500 Kilo bananen gestolen te Uitkijk

Diefstal van groene en fruit vertoont stijgende trend te Uitkijk en omgeving

Gedupeerden doen steeds aangifte, maar er komt geen schot in de zaken


Radjkoemaar Jewlal, voorzitter van de Boerenorganisatie Uitkijk en Erfpacht Polder, zegt vandaag, zaterdag 28 maart 2015, in het Dagblad Suriname, dat gevallen van diefstal van groente en fruit op Saramacca Uitkijk een stijgende trend vertoont. 

Afgelopen woensdag werden zelfs 72 trossen bananen, dat ongeveer neerkomt op 1.500 kilo, gestolen. ‘Dit komt heel frequent voor. Wij hebben wekelijks drie tor vier 4 gevallen. We verdenken enkele mensen en dat wordt de politie ook medegedeeld’, zegt de voorzitter.

Volgens Jewlal was de vorige districtscommissaris bekend met dit probleem. Er is vaak aangifte gedaan, maar er komt maar geen schot in de zaak. Naar zeggen van Jewlal is ook getracht een gesprek te hebben met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij Soeresh Algoe, maar zonder succes.

De boerenorganisatie heeft komende woensdag een ontmoeting met de nieuwe districtscommissaris van Saramacca, Laksmienarain Doebay, en dan zullen de problemen aan hem worden voorgelegd.

Diefstal is niet het enige waar de organisatie mee te maken heeft. De onbegaanbare weg is ook een pijnpunt waar het ministerie van Openbare Werken volgens Jewlal geen aandacht aan schenkt.

Somohardjo (PL) neemt tijdens begrotingsbehandeling collega's 'op de korrel'

Pertjajah Luhur-voorzitter bedankt collega's voor samenwerking in parlement


Volgens het Dagblad Suriname van vandaag, zaterdag 28 maart 2015, heeft Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo gisteren voor wat hilarische momenten gezorgd tijdens de behandeling van de begroting. De PL-leider sprak de aanwezige leden om de beurt aan en gaf een eigen analyse of deze terug zouden keren in parlement. 

'Als God het wil, kom ik 1000% zeker terug', zei Somohardjo. Hij stelde, dat NDP-parlementariër Amzad Abdoel alleen kan binnenkomen in Wanica, indien hij op nummer twee wordt geplaatst. Indien hij op nummer drie komt, kan ‘die het vergeten’.

Hij toonde veel respect voor zijn PALU-collega Henk Ramnandanlal die besloten heeft om met de vlag in de hand ten onder te gaan. Hij komt volgens Somohardjo gezien de huidige politieke ontwikkelingen niet meer terug. Ook de posities van Harish Monorath, zwevend tussen Nieuw Suriname en ABOP, en ABOP'erMarinus Bee zijn volgens hem wankel. Enkele leden staan volgens hem ‘geparkeerd’.

Somohardjo bedankte alle collega’s voor de coöperatie en samenwerking de afgelopen vijf jaar. 'Wij hebben goede en slechte tijden en moeilijke dagen gehad. Dankzij Brunswijk ben ik zelf niet in het ziekenhuis beland.'

Theo Vishnudatt (NDP) kreeg veel geluk van de PL-leider toegewenst voor de carrière na zijn parlementariërschap.

Somohardjo nam de tijd om zijn twee PL-collega’s Ronny Tamsiran en Hendrik Sakimin te bedanken voor hun bijdrage voor de afgelopen jaren. Deze twee Assembleeleden hebben besloten om niet meer terug te keren voor nog een termijn. Soetimin Marsidih wordt volgens hem ook gepromoveerd. Ook Ruth Wijdenbosch (NPS) en de VHP'ers Radjkoemar Randjietsingh en Mahinder Rathipal werden bedankt voor het willen terugtreden om jongeren de kans te geven.

Volgens Somohardjo willen anderen in het parlement blijven vastroesten. Brunswijk, die als Kaboela-meester werd aangeduid door Somohardjo, keert zeker terug. Over zijn ABOP-collega Marinus Bee was hij echter onzeker.

De PL-topman zal naar zijn zeggen het oudste lid in jaren zijn bij formatie van het nieuwe parlement. 'Ik zal er in ieder geval zijn, ook al moet ik maar voor vijf minuten de eed afleggen', aldus Somohardjo.

Secretaris Nieuw Suriname doet aangifte tegen partijvoorzitter

(Red. De Surinaamse Krant heeft adres onherkenbaar gemaakt)
Jahangier: 'Ik heb nooit NDP-lidmaatschap aangevraagd'

'Lidmaatschapskaart NDP is vervalsing'


Safiek Jahangier, secretaris van Nieuw Suriname, heeft aangifte gedaan tegen voorzitter John Nasibar. Jahangier is verontwaardigd, dat Nasibdar een lidmaatschapskaart van de Nationale Democratische Partij (NDP) met zijn persoonsgegevens erop vermeld naar de media heeft gestuurd. Volgens Nasibdar is Jahangier twee jaar geleden lid geworden van de NDP in ruil voor het verkrijgen van werkopdrachten van de Wegenautoriteit. 'Een NDP'er wil Nieuw Suriname voor het gerecht slepen of is de NDP hiermee bezig', stelde Nasibdar in een persbericht.

Jahangier zegt vandaag, zaterdag 28 maart 2015, op Starnieuws dat hij een paar dagen geleden achter deze zaak kwam. Hij heeft gelijk contact gemaakt met de politie en kon uiteindelijk aangifte bij de post Munder doen tegen Nasibdar, die gisteren ook aanwezig was op de politiepost en te kennen gaf dat hij de kaart van iemand heeft gekregen.

Jahangier stelt echter, dat hij nimmer het lidmaatschap van de NDP heeft aangevraagd. Hij heeft ook nooit een kaart ontvangen. Hij heeft de politie gevraagd om deze kwestie diepgaand te onderzoeken. 'Het gaat hier om vervalsing. Wie weet is mijn handtekening vaker vervalst.'

Bestuursleden van Nieuw Suriname zullen een rechtszaak aanhangig maken tegen Nasibdar. Zij vinden het niet in de haak, dat Nasibdar een samenwerking is aangegaan namens Nieuw Suriname om het Mega Front op te richten. Hiertoe heeft de algemene ledenvergadering Nasibdar niet gemachtigd. Jahangier moet als secretaris de brief medeondertekenen om een algemene ledenvergadering bijeen te kunnen roepen.

Er is bezwaar aangetekend tegen de deelname van Nieuw Suriname aan de verkiezingen bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het Onafhankelijk Kiesbureau, zegt Jahangier. Het CHS heeft intussen bekendgemaakt dat de deelname van het Mega Front, waar Nieuw Suriname deel van is, aan de komende verkiezingen goedgekeurd is.

'Wij hebben formeel niks gehoord van het CHS', zegt Jahangier. Er zullen juridische stappen ondernomen worden tegen Nasibdar.

Antilliaans Dagblad: Curaçaohuis komt in twee monumentale panden aan Haagse Prinsegracht

Twee panden zijn beschermde rijksmonumenten


Het Curaçaohuis heeft vergevorderde plannen of mogelijk zelfs al besloten om naar een locatie in het centrum van Den Haag te verhuizen. Het gaat volgens het Antilliaans Dagblad van vandaag, zaterdag 28 maart 2015, om twee met elkaar verbonden achttiende-eeuwse rijksmonumenten aan de Prinsegracht 63 en 65, op loopafstand van de Tweede Kamer en de ministeries. Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) had in september al haar oog laten vallen op de reeds enige tijd leegstaande panden.

Waarom het nog zo lang heeft geduurd voordat de knoop is doorgehakt, is niet bekend. De verhuizing staat gepland voor juni of juli. Ondanks alle pogingen van de krant om haar te bereiken was Wiels gisteren niet bereikbaar voor een toelichting, zo schrijft de krant.

Kas di Kòrsou is nu nog gehuisvest in Villa Bon Aire aan de Wagenaarweg, in een ambassadewijk op de grens met Scheveningen. Dat huurpand werd in mei vorig jaar betrokken. Naar Wiels verklaarde vanwege de grondige opknapbeurt die de twee eigen stadsvilla's aan de Badhuisweg zouden ondergaan. De bedoeling was dat het kabinet na een half jaar durende verbouwing in december naar de oude plek zou terugkeren. Met die verbouwing is echter nooit een aanvang gemaakt.
Eind vorig jaar werd het huurcontract voor Bon Aire met een half jaar verlengd. De makelaar bevestigt dat het pand in de loop van dit jaar vrijkomt.

Nadat de krant in september berichtte, dat de Gevolmachtigde minister diverse huurpanden had bezichtigd, waaronder die aan de Prinsegracht, bevestigde premier Ivar Asjes (PS) dat definitief was afgezien van de verbouwing en dat de twee, door de leegstand intussen zwaar verpauperde, panden in de verkoop zouden gaan. Hij maakte toen ook bekend, dat er een pand werd gezocht waarin ook het Curaçaose Toeristenbureau en de Stichting Studiefinanciering onderdak zouden kunnen vinden. De vloeroppervlakte van het dubbele kantoorpand aan de Prinsegracht bedraagt een kleine 1.600 vierkante meter, ruim drie keer groter dan het huidige tijdelijk onderkomen. De drie verdiepingen tellende panden zijn onderling met elkaar verbonden.

Het is niet bekend of de overheid opteert voor koop of huur. De vraagprijs van de panden aan de Prinsegracht is omgerekend zo’n 6,5 miljoen Antilliaanse gulden. Aan huurpenningen moet maandelijks 35.000 gulden (exclusief servicekosten) worden afgedragen, ruim twee keer meer dan voor Bon Aire wordt betaald.

De panden staan op de lijst van beschermde rijksmonumenten. Tot begin vorig jaar waren ze in gebruik bij de Parnassia Groep, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Begin vorige eeuw was op nr. 63 het Gemeentelijk Arbeidsbureau gevestigd. Nr. 65 bood van 1873 tot 1904 onderdak aan het ‘Israëlitisch Ziekenhuis’. Aan de achterzijde zijn, op eigen terrein, 15 parkeerplaatsen. De Prinsegracht ligt in het verlengde van de Grote Markstraat, het belangrijkste winkelgebied van de residentie.

Een volledige beschrijving met foto's:

CEO De Lima van Ctex op Curaçao verliest Kort Geding tegen datacenter

De Lima als eerste en enige CEO verantwoordelijk

Onderzoek naar betrokkenheid De Lima bij vervalsingen LOI's nog gaande 


De eerst geschorste en daarna ontslagen CEO van Ctex op Curaçao, Anthony de Lima, heeft het Kort Geding tegen Curaçao Technology Exchange verloren. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 maart 2015.

De voormalige topman van het nog zeer nieuwe datacenter te Mahuma was in grote problemen gekomen na onthullingen door de krant begin januari dat het businessplan van Ctex, onder verantwoordelijkheid van De Lima opgesteld en gepresenteerd aan aandeelhouders en kredietverstrekkers, gefabriceerde en dus vervalste brieven bevat.

Nadat hij in de gelegenheid was gesteld om de authenticiteit van een zestal ‘letters of intent’ (LOI’s) aan te tonen, maar daar niet in slaagde, werd De Lima eerst geschorst (15 januari) en daarna ook ontslagen (9 maart).

Met het Kort Geding wilde hij intrekking van het ontslag, onder doorbetaling van zijn maandelijkse vergoedingen, alsmede opheffing van de schorsing en de gelegenheid om zijn werk bij Ctex te hervatten. Volgens hem en zijn advocaat Linda Douglas was zowel schorsing als ontslag niet redelijk en ook niet billijk.

De rechter gaat hierin niet mee. Volgens de rechter zijn partijen, Ctex en De Lima, het erover eens dat het algemeen bestuur (general board) van Ctex ‘te allen tijde bevoegd is een uitvoerend bestuurder als De Lima te ontslaan’. De rechter stelt voorts dat er niets aan het ontslagbesluit mankeert.

'De omstandigheid dat het algemeen bestuur van Ctex zich genoodzaakt zag De Lima te ontslaan wijst op een ernstige vertrouwenscrisis. In zo’n geval is het de (uitvoerend) bestuurder die het veld moet ruimen.'

Het vonnis meldt verder, dat ‘niet weersproken is dat Ctex zich in een deplorabele financiële situatie bevindt’ en, zo vervolgt de rechterlijke uitspraak, het algemeen bestuur kan ‘De Lima als eerste en enige ceo in redelijkheid daarvoor verantwoordelijk houden’.

'Verder staat vast dat ten minste één van de LOI’s is vervalst. Los van het daadwerkelijke belang van die LOI’s voor de vennootschap, heeft dat negatieve publiciteit meegebracht, die een al in zwaar weer verkerend bedrijf als Ctex er niet bij kon hebben. Als CEO kan De Lima daarvoor wederom verantwoordelijk worden gehouden, ook al is eveneens komen vast te staan dat hij feitelijk met (vervalsing van) die LOI’s niets te maken heeft gehad.'

Deze laatste zinsnede zal vermoedelijk inzet worden van verder juridisch en publicitair gekibbel, verwacht advocaat William ten Veen van Ctex. 'Feitelijk is wat de rechter stelt op dit moment juist, maar het onderzoek naar de betrokkenheid van De Lima bij de vervalsingen loopt nog.'

Die opdracht is door Ctex, met overheidstelecombedrijf UTS en Girobank als grootste aandeelhouders, verstrekt aan de forensische tak van Deloitte Amsterdam. Ten Veen wijst erop dat het vonnis van vrijdag er zelf ook op wijst dat ‘dit kort geding zich niet leent voor een nader onderzoek naar de feiten’.

Vliegtuigje maakt buiklanding op luchthaven Hato, Curaçao

(Bron foto: Ard Vreugdenhil)
Piloot en twee passagiers ongedeerd


Een klein vliegtuig was gistermiddag genoodzaakt een buiklanding te maken op de nationale luchthaven Hato op Curaçao. Dat heeft Curaçao Airport Partners (CAP) gisteren bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 maart 2015.

Niemand raakte gewond. Het gaat om een niet-commercieel vliegtuigje van het type BeechCraft. Behalve de piloot waren twee passagiers in het toestel.

De brandweer van Hato stond klaar om hulp te bieden en CAP heeft het gebied gecontroleerd en schoongemaakt opdat dit weer kon worden gebruikt. Hierdoor was de landingsbaan tijdelijk gesloten en hebben verschillende vluchten vertraging opgelopen.

Na zes uur 's avonds konden vliegtuigen weer normaal opstijgen en landen vanaf vliegveld Hato.

Ramnandanlal (PALU) wil kapitaalsinvesteringen overheid verminderen van Srd 3.8 miljard naar Srd 1.9 miljard

Ramnandanlal wil dat regering na weekeinde meer realistische begroting indient aan de hand van zijn voorstel


Het PALU-Assembleelid Henk Ramnandanlal (PALU) is gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) met een voorstel gekomen om de kapitaalsinvesteringen terug te brengen tot van de opgevoerde Srd 3.8 miljard naar Srd 1.9 miljard.  Hij gaf aan dat er sprake is van structurele onderrealisatie. De uitvoeringscapaciteit van de overheid is veel te laag voor de opgebrachte kapitaalsinvesteringen. Dit bericht Starnieuws vanochtend, zaterdag 28 maart 2015.

Ramnandanlal zette de cijfers naast elkaar om aan te tonen hoe groot het verschil is tussen de begrote bedragen en de realisatie. Het onrealistisch begroten begint volgens hem ernstige vormen aan te nemen. Hij zei de trend na vier jaren als zorgwekkend te typeren.

'Op de eerste plaats zien wij aan de inkomstenzijde een overrealisatie, dus we ontvangen meer aan inkomsten in werkelijkheid dan we begroten. Met uitzondering van de laatste twee jaren, daar zien wij het tij keren waarbij we aan de inkomstenzijde juist een onderrealisatie zien. We ontvangen de afgelopen twee jaren minder dan wat we begroten. Dit als gevolg van neergaande prijzen van onze belangrijkste mijnbouwproducten, goud en olie, met weer als gevolg dus minder inkomsten voor de Staat. En vooral voorzitter, we zien bovendien een tekort op de lopende rekening in 2013. Met andere woorden voorzitter, de regering heeft geleend om het overheidsapparaat draaiende te houden in 2013. Een zorgelijke situatie. In 2014 is de regering op de rem gaan trappen en we zien een teruggang in de lopende uitgaven en gelukkig weer een surplus op de lopende rekening volgens het flashreport', sprak Ramnandanlal.

Aan de uitgavenzijde is er volgens het Assembleelid continu een onderrealisatie. Een gemiddelde realisatie van tussen de 60-70% van de begroting. Bij de kapitaalsuitgaven, dat zijn de middelen die worden uitgeven aan zaken waarop dit volk staat te wachten, is zelfs 35-40% realisatie van hetgeen wij begroten. 'Niet alleen onder deze regering, maar in elk geval de voorgaande twee regeringen. Een structureel probleem dat elk jaar terugkomt.'

Met voorbeelden toonde Ramnandanlal op basis van de definitie van begrotingstekort die internationaal gehanteerd wordt, een onacceptabel begrotingstekort van 19.5%. Het begrotingstekort over 2013 is geen 1% maar 6.7% (uit de Financiële Nota) en over 2014 geen 2.4% maar 10.2% (uit het Flash rapport). 'Bovendien is de vraag aan de minister van Financiën, als boven de streep reeds alle leningen als belastinginkomsten staan bij de realisaties, kennelijk om tekorten te dekken, hoe is het uiteindelijk aangegeven financieringstekort van 1% in 2013 en 2.5% in 2014 gedekt? Kennelijk niet door leningen, anders zou het boven de streep staan.'

Voor de afgelopen twee jaren ziet het Assembleelid een trend waarbij de regering deze gewoonte in het extreme aan het doortrekken is. 'Zeker dit jaar. Want we zien dat we dit jaar in totaal 3.8 miljard gaan lenen, ongeveer 18.5% van ons BBP. Als we uitgaan dat ongeveer jaarlijks 20% van ons BBP geïnvesteerd kan worden in onze economie (particulier en overheid tezamen) vanwege de beschikbare uitvoeringscapaciteit van de dienstverlenende bedrijven, als we in beschouwing nemen de voorgenomen investeringen vanuit alleen IAmGold, Newmont en Staatsolie, in totaal bijna 2.5 miljard Amerikaanse dollar over drie jaren aan het investeren is, dan is dit onkan, onrealistisch en onmogelijk. Al was het geld er, dit is wishfull thinking. Uitvoeringscapaciteit nahe, niet binnen de overheid. En al kreeg dan de overheid het geld, uitvoeringscapaciteit nahe, a no de, is er niet in de samenleving', stelde de parlementariër.

Ramnandanlal haalde aan dat de begrote inkomsten achterblijven bij de realisaties met als gevolg achterstanden. 'De ministers denken dat de regering het geld heeft, terwijl a moni no de. Frustraties, frustraties, frustraties bij de verschillende ministeries. LVV heeft slechts 38% kredietopening gehad tot nu toe.'

Hij vroeg de minister van Financiën om de begrotingen aan te passen waardoor de beleidsuitgaven realistischer begroot zijn.

'Mijn voorstel is, ook gegeven het feit dat het een verkiezingsjaar is, breng de kapitaalsuitgaven met de helft terug, naar 1.9 miljard. Daarbij moeten uiteraard de begrote leningen ook teruggebracht worden met de helft. Ik verwacht dat de regering de voorgestelde wijzigen zal overnemen en er alles aan zal doen een meer realistische begroting na het weekend in te dienen, zodat we met een meer realistische begroting de tweede ronde kunnen ingaan', zei Ramnandanlal.

Brunswijk en ABOP hebben oog voor huisvesting mensen uit lagere klassen

ABOP wil bij eventuele regeermacht studentenflats laten bouwen: 'Die zijn een must'

'In het binnenland moet nog veel gebeuren'


Ronnie Brunswijk en zijn partij ABOP willen bij eventuele regeermacht na de verkiezingen van 25 mei vooral de problemen rond huisvesting en werkloosheid aanpakken. Niet alleen mensen die leningen kunnen sluiten bij banken moeten de kans krijgen aan een eigen woning te komen, vindt de politicus. Ook de 'potiman'. 'Mensen uit de lagere klassen moeten ook aan hun trekken komen', aldus Brunswijk, zo bericht vandaag, zaterdag 28 maart 2015, de Ware Tijd.

Om het probleem van huisvesting in Paramaribo voor studenten uit verafgelegen gebieden, die vervolgonderwijs genieten, wil hij aanpakken. De ABOP heeft plannen om, mocht ze weer in de regering belanden, enkele studentenflats te laten bouwen. Deze woonfaciliteiten voor studenten zijn een must, aldus de politicus.

Over de problemen in het binnenland zegt Brunswijk, dat 'deze regering heel flink heeft gewerkt' om ze op te lossen. Toch moet er volgens hem nog veel gedaan worden. Hij stelt, dat de regering er niet in geslaagd is alle problemen in de hoofdstad op te lossen en dat ook niet verwacht kan worden dat vraagstukken in het achterland in een wip en een zucht zijn oplost.

'Het is niet wat het wezen moet, maar de regering heeft haar best gedaan. Maar, er moeten nog meer dingen gebeuren. In zo'n kort tijdsbestek van vijf jaren kun je niet alles realiseren.'

Doodgeschoten overvaller was in bezit van speelgoedpistool

Ondernemer schiet met zijn jachtgeweer overvaller dood

Kompaan dodelijk slachtoffer voortvluchtig


De man die gisterochtend dodelijk werd geraakt door een schot uit het jachtgeweer van een ondernemer in de Fred Derbystraat in Paramaribo, probeerde de ondernemer te overvallen onder bedreiging van een speelgoedpistool. Dat is gebleken uit het politieonderzoek, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 28 maart 2015.

De verdachte, die in gezelschap was van een andere man, kwam de zaak voor zwaar materieel ‎binnen en deed alsof hij iets wilde kopen. Plotseling haalde hij een pistool te voorschijn en bedreigde de ondernemer daarmee. Die sprong vervolgens over de toonbank om zijn wapen te halen waarbij de overvaller hem achterna zat. De ondernemer kon op tijd zijn jachtgeweer pakken en schoot gericht zijn belager in de borststreek. Die overleed ter plaatse aan zijn verwonding.

De identiteit van de verdachte is vooralsnog onbekend. De tweede man zag kans te vluchten nadat zijn kompaan dodelijk was getroffen.

Volgens buurtbewoners, die de verdachte kennen, observeerde hij de zaak sedert donderdagmiddag. ‎Hij weer gistermorgen weer in de directe omgeving gesignaleerd, kort voordat hij tot de beroving zou overgaan.

De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname heeft de zaak in onderzoek. De tweede, voortvluchtige, verdachte wordt opgespoord door de politie.

Chinese prefab woningbouwfabriek Broad Homes Suriname te Smalkalden officieel in gebruik genomen

Fabriek in staat om jaarlijks 3.000 woningen te fabriceren

Export prefab woningelementen in toekomst mogelijk vanuit Smalkalden


De Chinese prefab woningbouwfabriek Broad Homes Suriname te Smalkalden, aan de Surinamerivier, in het district Para, is gisteravond officieel in gebruik genomen. Als de fabriek volledig operationeel is kunnen 3.000 woningen per jaar worden gefabriceerd. President Desi Bouterse is zei erg blij te zijn met de bereikte 'historische mijlpaal voor het volk'. Rabin Parmessar, minister van Openbare Werken sprak van een 'revolutie in de Surinaamse huizenbouw', aldus Starnieuws vanochtend, zaterdag 28 maart 2015.

'Hier staat de fabriek die de komende tijd huizen in snel tempo gaat produceren voor ons, zodat ieder gezin binnen niet al te lange tijd voorzien zal zijn van een eigen huis. Deze toekomst is nu binnen handbereik. Het hebben van een eigen huis brengt rust. Het is een anker voor stabiliteit en legt de basis voor de inrichting van het eigen leven', zei Bouterse.

Ramon Abrahams, gewezen minister van Openbare Werken, kreeg van Bouterse de eer om de eerste ceremoniële handeling te verrichten, het indrukken van de knop die het productieproces op gang brengt.

De fabriek vervaardigt de onderdelen van huizen die, afhankelijk van het model, in enkele dagen opgezet kunnen worden. De ruimte voor bedrading en andere leidingen zijn in de panelen verwerkt. Overeen is gekomen dat het bedrijf panelen produceert voor drie woningen per dag. Er zullen 150 woningen worden opgezet in Para.

Parmessar zei ook, dat met de komst van de fabriek de beloofde 18.000 woningen nu gerealiseerd en dat dat aantal zelfs overschreden zal worden. De fabriek is in staat de bouwkosten per vierkante meter drastisch te laten dalen, omdat alles geprefabriceerd wordt. 'Je kunt gerust praten van een revolutie in de bouwsector en huisvesting van ons land. Maar, het zal niet beperkt blijven tot ons land want wanneer het bedrijf zijn capaciteit gaat opvoeren, zal het in staat zijn te exporteren naar de omringende landen.'

Broad Homes Suriname is een tak van de Broad Homes Industrial International Compagny Ltd in de Chinese stad Chenzhou, provincie Hunan. Het bedrijf is in 1988 opgericht en ging zich in 1996 specialiseren in het prefabriceren. Het bouwen van scholen, kantoren, fabrieken, wolkenkrabbers, dammen, wegen en vliegvelden heeft hen inmiddels tot een van de grote spelers gemaakt in de prefab industrie. Het bedrijf heeft in 2014, tijdens de bouw van de fabriek op Smalkalden, een paar modelwoningen opgezet in Para. De huizen staan op Onverwacht tegenover het districtscommissariaat en kunnen dagelijks bezichtigd worden.

VHP Navratri-boodschap

Negen dagen en nachten aandacht voor Durga Mata of Parvati


Het is alom bekend dat Hindoes tijdens Navratri negen dagen en nachten wereldwijd alle aandacht besteden aan Durga Mata of Parvati, de moeder van het Universum en de Oerbron van de energie die de natuur zelf is. Zij geeft de mensheid liefde en bescherming.

Het Hindoeïsme heeft een rijkdom aan gevarieerde hoogtijdagen. De hoogtijdagen zijn bijzondere dagen waarop we stilstaan bij de waarden die het Hindoeïsme ons leert om ons te kunnen ontwikkelen naar een zuiver levenspatroon. Gedurende deze periode moeten de Hindoes zich onthouden van het nuttigen van vis en vlees.

Daarnaast staan we stil bij andere vormen van harmonie met de schepping waarin we leven. Op deze manier helpen hoogtijdagen ons door te groeien naar een reguliere leefwijze waarin we zo zuiver, bewust en harmonieus mogelijk leven. Dat is immers het pad dat ons met onszelf verbindt en met de Hogere macht waar wij allen onderdeel van zijn.

De festiviteiten richten zich voornamelijk op de verering van de godin Durga (ongenaakbare), één van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de god Shiva. Het is een beleving van de verering van de oerkracht, van de goddelijke steun die het gezin nodig heeft om in gezondheid en voorspoed te leven. Navaratri betekent letterlijk, 9 nachten. Elke nacht eert een andere kant van de universele moeder. Op een van deze 9 dagen houdt de vrome Hindoe veelal in huiselijke kring een offerdienst, waarbij de negen verschijningsvormen van de vrouw van Shiva, worden vereerd.

Durga is de mysterieuze combinatie van onwetendheid en kennis, verstrikking en verlossing, vernietiging en schepping. Ze vernietigt onze onwetendheid zodat wijsheid en spiritualiteit in ons kunnen ontwaken. Ze vernietigt dus duisternis om licht te creëren. Door haar te vereren worden onze slechte eigenschappen weggenomen en kunnen we onze zintuigen overstijgen door als het ware zaadjes te planten voor vruchtdragende activiteiten. Het is ook de kracht van vernieuwing en de kracht van schepping. De kracht die in alle schepselen voorkomt, maar zich vooral manifesteert in de vrouwelijke aspect van de creatie. Daarom staat de vrouw centraal tijdens Navratri.

De voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) Chan Santokhi, heeft samen met overige bestuursleden en partijgenoten gedurende deze periode in verschillende Mandir’s samen met de devoten gebeden voor wijsheid, kracht, geluk en gezondheid. Moge het gebed en de zegeningen van de Navratri u verheffen tot een beter en gelukkig mens. De VHP wenst alle mensen veel spirituele kracht, zegen, gezondheid, reinheid en bescherming van de Almachtige toe. Jai Mata Di.

VHP

PVP-voorzitter Bhikhari overweegt rechtszaak tegen ministerie van Justitie en Politie

Statuten partij niet in orde

Bhikhari beweert nooit van plan te zijn geweest aan verkiezingen deel te nemen....


‘De statuten van de Progressief Verheffende Partij (PVP) zijn gepubliceerd in het Advertentieblad van 23 november 2014, wat het formeel bestaan van deze partij bevestigt’, zegt Roy Bhikhari van de PVP vandaag, zaterdag 28 maart 2015, in het Dagblad Suriname.

‘De afdeling Juridische Zaken van het ministerie van Justitie en Politie heeft tijdens een maandenlang overleg met enkele PVP-bestuursleden vele zaken in de statuten, waarmee wij het niet altijd eens waren, doen verwijderen en aanpassen. Om te voorkomen dat deze statuten door hen niet ingediend zou worden, hebben wij uiteindelijk met alles ingestemd. Nu wordt door het OKB (Onafhankelijk Kiesbureau) doodleuk geëist, dat de PVP alsnog twee artikelen in de statuten moet opnemen. Het gaat om de artikelen die aangeven dat het beginselprogramma en bij elke verkiezing het verkiezingsprogramma aan de bevolking bekendgemaakt moet worden en dat kandidaten ter verkiezing in de door de wet ingestelde volksvertegenwoordigende lichamen binnen de structuur van de desbetreffende politieke organisatie moeten worden gekozen. Deze artikelen komen al in de PVP-statuten voor, maar moeten bij navraag volgens Juridische Zaken van het ministerie toch expliciet vermeld worden. Wij raadplegen nu een jurist om na te gaan of dit wel mag en wie of welke instantie hiervoor verantwoordelijk is’, aldus de PVP-voorzitter.

Het is voor Bhikhari nu afwachten op de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen. Wat hij wel aangeeft, is dat zijn partij om oneerlijkheid te voorkomen met betrekking tot de 1% regeling, al geen intentie had om aan de verkiezingen deel te nemen.

Het gaat volgens hem niet om het bevredigen van een persoonlijk belang, maar om het principe van eerlijkheid en rechtvaardigheid en de fundamentele verandering die hij zo graag in het politiek systeem teweeg wil brengen.

‘Ondanks dat de PVP vanwege onvoldoende belangstelling zich niet heeft kunnen inschrijven bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), kan zij met tevredenheid terugblikken op de wijze waarop inhoud en betekenis zijn gegeven aan haar motto Eerst het volk, dan de rest’
, aldus Bhikhari.

De PVP’er zegt verder, dat door hem is gesteld, dat mensen niet naar de stembus zouden moeten gaan. Hij geeft aan dat dit pas het geval zou moeten zijn, indien politiek partijen onder andere het lidmaatschap van De Nationale Assemblee tot een fulltime baan maken en prioriteit geven aan een afzettingsprocedure voor de president en vicepresident, ‘anders handhaaf je de gevestigde corruptieve orde’, aldus Bhikhari.

Curaçao verslaat Montserrat met 2-1 in WK-kwalificatieduel

Merencia en Zschusschen scoren voor Curaçao


Het nationale voetbalelftal van Curaçao, onder leiding van Patrick, heeft gisteravond, vrijdag 27 maart 2015, in het Ergilio Hato Stadion op het eiland, het eerste WK-kwalificatieduel tegen Montserrat gewonnen met 2-1.

Voor Curaçao scoorden Papito Merencia (ADO Den Haag) en Felitciano Zschusschen (NAC) in respectievelijk de 8e en 39e minuut en Lyle Taylor wist in de 24e minuut het net te vinden voor Montserrat.

Kluivert, oud-international van Oranje, verzorgde donderdag zijn eerste training aan het nationale elftal en dat ging naar tevredenheid.

'We kunnen goed werken. Er ligt een goed kunstgrasveld en de jongens zijn gemotiveerd. Verder hebben we de tegenstander goed geanalyseerd en gezorgd dat de jongens helemaal klaar zijn voor de wedstrijd', aldus Kluivert in gesprek met de Nederlandse omroep NOS. Officieel is Kluivert geen bondscoach, maar adviseur. Hij is echter wel degene die het team formeert en traint.

Als Curaçao het tweeluik met Montserrat wint, volgt een kwalificatiewedstrijd tegen Cuba. Kluivert wil echter niet ver vooruit kijken. Ook over zijn opstelling of tactiek tegen Montserrat wilde hij voor de wedstrijd niets kwijt. 'Dat gaan we niet doen. Zelfs tegen Montserrat moet je dat niet verklappen.' Zschusschen liet voor de wedstrijd vandaag tegenover de regionale krant BN-De Stem weten weinig van het team van Montserrat te weten. 'Ik hoop dat ik mijn debuut als international kan maken en dat we een goed resultaat neerzetten. Een goaltje meepikken zou mooi zijn.'

Bredanaar Zschusschen kan international worden van een land waar hij tot deze week nog nooit was geweest, aldus de Brabantse krant. 'Het was de bedoeling om deze zomer voor het eerst naar Curaçao te gaan. Dat ik er nu een paar maanden eerder al ben is mooi meegenomen. Ik heb wel even aan de omstandigheden moeten wennen. De temperatuur komt iedere dag boven de dertig graden uit. Toen ik uit het vliegtuig stapte begon ik meteen te zweten. Dat gaat nu al beter.'

De selectie waar hij deze week deel van uitmaakt straalt warmte en gezelligheid uit. Voor Zschusschen is het geen straf om er tussen te lopen. 'Het is heerlijk, dit is echt een team. Elkaar aanraken en grapjes maken dat hoort bij het voetbal. Ik vind het mooi om mee te maken.' Zoals hij het ook mooi vindt om met Patrick Kluivert samen te werken. 'Dat blijft nog steeds een grote meneer voor mij. Ik heb bewondering voor zijn carrière. Daar kunnen veel voetballers alleen van dromen. Ik ben trots dat hij me heeft opgeroepen en vertrouwen in me heeft.'

De returnwedstrijd wordt 31 maart gespeeld in het Blakes Estate stadion te St. John's op Montserrat.

Zomertijd gaat zondagochtend 29 maart in

Weer vijf uur tijdsverschil vanaf zondag tussen Suriname en Nederland


De zomertijd gaat morgen, zondag 29 maart 2015, om twee uur 's morgens in onder andere Nederland weer in. De klok moet dan naar 03:00 uur worden gezet.

Sinds 2002 kent de hele EU de zomer- en wintertijd. Dat gebeurt in alle lidstaten op hetzelfde moment. Wereldwijd verzetten in totaal ongeveer zeventig landen twee keer per jaar de klok: sommige niet-EU-landen doen dat eerder of later dan eind maart.

In het Romeinse Rijk werd in de zomer de tijd al aangepast aan de daglengte. De zomertijd zoals we die nu kennen, is in 1905 bedacht door de Britse aannemer William Willet. In Nederland werd de zomertijd voor het eerst ingevoerd in 1916, maar in 1945 werd die weer afgeschaft. In 1977, vier jaar na de oliecrisis van 1973, voerde Nederland de zomertijd opnieuw in.

De Brit Willet realiseerde zich in 1905,  dat een groot deel van de Londense bevolking sliep terwijl het al lang dag was. Het verhaal gaat dat hij ervan baalde dat hij 's avonds zijn golfpartijen moest stoppen, omdat het donker werd. Tot aan zijn dood in 1915 heeft Willet ervoor gelobbyd om in Groot-Brittannië de zomertijd in te voeren. Hij zag grote economische en praktische voordelen.

Toch was het Duitsland dat tijdens de Eerste Wereldoorlog op 30 april 1916 als eerste de zomertijd invoerde, als maatregel om kolen te besparen in oorlogstijd. Duitslands bondgenoten en Groot-Brittannië en neutrale landen (waaronder Nederland) volgden snel.