woensdag 1 april 2015

DOE scoort met aantal vrouwen op kandidatenlijsten voor Assemblee

Kandidatenlijsten DOE bestaan uit 36.5% uit vrouwen


De DOE-kandidatenlijsten voor De Nationale Assemblee (DNA) worden voor 36.5 procent bezet door vrouwen. Het gaat om vijftien vrouwen van de in totaal eenenveertig kandidaten in zes districten, inclusief twee schaduwkandidaten in Nickerie en Commewijne. De kandidatenlijsten zijn gisteravond goedgekeurd tijdens een partijcongres, aldus bericht de Ware Tijd Online vanavond, woensdag 1 april 2015.

'Wij hadden al vooraf gesteld dat op een duchtig deel van plekken van kandidatenlijsten vrouwen geplaatst moeten worden. Ook staat in ons statuut, dat het bekleden van  bestuurlijke functies tussen de man en vrouw fifty om fifty procent moet zijn en wij streven ernaar om dat ook te laten gelden bij andere functies', zegt DOE-woordvoerder Desmond Plet.

Hij zegt verder, dat over het algemeen de vrouwen vrijwel allemaal op verkiesbare plekken staan. In Paramaribo staat Marlyn Aaron-Denz op de tweede plek van de kandidatenlijst, die wordt aangevoerd door DOE-voorzitter en parlementariër Carl  Breeveld.

Op plek nummer drie komt de naam van Desmond Plet voor, terwijl de posities 4, 5 , 9 en 12 worden bezet door vrouwen. In Wanica is Gloria Lie Kwie Sjoe de lijsttrekker en ook op de plaatsen 2, 4 en 5 komen namen van vrouwen voor.

Aniel Koendjbiharie, die een  visuele beperking heeft, staat gepositioneerd op nummer drie. Ook in Nickerie is een vrouw, Marjon Tirtosemeto, de lijsttrekker en op de posities 3 en 5 komen ook vrouwen.

Enige apotheek in Barber op Curaçao sluit

Bewoners overwegen in actie te komen tegen sluiting


Dagenlang met je recept blijven rondlopen zonder dat je aan je medicijnen kunt komen. Dat is waar veel bewoners van Bándabou op Curaçao nu mee maken hebben. Nu de tijdelijke sluiting van de enige apotheek in Barber definitief is geworden, beraadt een aantal bewoners van Bándabou zich op acties. Het faillissement werd gisteren uitgesproken van de coöperatie waaronder de apotheek van Barber valt, aldus de Amigoe vanmiddag, woensdag 1 april 2015.

Er zijn mensen, vooral ouderen, die geen vervoer hebben. Als ze van het medisch centrum in Barber komen moeten ze met het openbaar vervoer naar de apotheek in Tera Kòrá om hun medicijnen te krijgen. Terwijl ze tot voor kort gewoon om de hoek bij Botika Banda Abou terecht konden. Velen kunnen dat openbaar vervoer niet betalen en vaak heeft de apotheek in Tera Kòrá ook niet die voorgeschreven medicijnen.

'Wat voor acties er gaan komen weet ik nog niet, maar we zijn vandaag alvast aan het bellen om medestanders te mobiliseren', aldus Noraima Sebelon, een actieve bewoonster van Barber. Gisteravond heeft ze te horen gekregen dat de apotheek in haar wijk voorlopig gesloten blijft.

Al enige tijd had de coöperatie Botica Wilhelmina uitstel van de rechter gekregen om rekeningen te betalen. Deze surseance werd gisteren door de rechter omgezet in een definitief bankroet van de coöperatie. Met dit faillissement is een mogelijke doorstart van de apotheken van de coöperatie Botica Wilhelmina van de baan. Onder de  coöperatie viel een drietal apotheken: Botica Plaza in Punda, Botica Montaña Abou en Botika Banda Abou.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
Voor degenen die in Punda en Montaña wonen zijn er alternatieven in de buurt. Dat geldt niet voor de bewoners van Bándabou. De enige apotheek voor Bándabou is nu die in Tera Kòrá. Geraldine Rodriguez van Plataforma Banda Abou zegt de acties van bewoners te willen steunen. 'Het initiatief moet niet altijd van ons komen.'

Ze onderkent het probleem. In Soto is één huisarts, in Barber zijn er twee. Het is voor haar logisch dat er voor hun patiënten een apotheek in de buurt moet zijn. 'Barber is centraal als je van Soto, Sta. Cruz of Westpunt komt. Zeker met het openbaar vervoer.'

Rodriguez snapt niet dat de verantwoordelijke minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS) het zover heeft laten komen. Dit was al een tijd bekend bij de regering. De oplossing, zo verwacht Rodriguez, moet dan ook vanuit de regering komen. Ze ziet niet dat er een andere ondernemer of apotheker in een avontuur in Barber stapt.

Voor Adria Komen uit Soto is de definitieve sluiting van de apotheek een treurige zaak. 'Alles sluit hier in Bándabou. Als we derde wereld waren dan zakken we nu af naar de zesde wereld.' Vooral ‘s avonds gaat de definitieve sluiting meer problemen veroorzaken. Alle dienstdoende apotheken zijn hoe dan ook erg ver. Dat gaat voor frustraties zorgen.

Uit de rechterlijke stukken blijkt dat de rechter Robert Bottse heeft aangesteld als curator voor de failliete coöperatie Botica Wilhelmina.

Medewerker Veiligheidsdienst Curaçao op non-actief vanwege 'betrokkenheid' dubbele moord op Hato

VDC-medewerker belast met toezicht veiligheid op vliegveld

Medewerker is niet aangehouden: hij zou zijn misleid door een agent die wel is gearresteerd


Een medewerker van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) blijkt onlangs op non-actief te zijn gesteld in verband met zijn betrokkenheid bij de dubbele moord op vliegveld Hato op 15 juli vorig jaar, waarbij Erwin ‘Djais’ Juluana en Shantlé ‘Champi’ Arnhem om het leven kwamen. Dat bevestigt minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) vanmiddag, woensdag 1 april 2015, in de Amigoe.
 
Volgens welingelichte bronnen, zo schrijft de krant, gaat het om A.C., die belast is met het toezicht op veiligheidsaspecten bij het vliegveld. De man zou onder meer vluchtinformatie van de vermoorde mannen hebben verschaft aan een politieagent, die op zijn beurt deze informatie heeft doorgegeven aan de groepering No Limit Soldiers (NLS, uit Koraal Specht). De VDC-medewerker is vooralsnog niet aangehouden. Agent X. de W. is inmiddels, afgelopen maandag, wel aangehouden.

De VDC-functionaris zou volgens de bronnen indirect betrokken zijn bij deze zaak. C. is geen medeplichtige, omdat hij de informatie die hij had te goeder trouw aan de politie heeft verschaft. Die informatie leidde dus naar de aanhouding van de agent De W. afgelopen maandag. De VDC-medewerker werd door de agent misleid. De W. zou hem hebben voorgelogen dat hij die informatie nodig had voor een onderzoek waarmee hij bezig was. Pas na de moord kwam de VDC-medewerker erachter dat niet klopte en is hij dus naar de politie gestapt.

Er zijn tot nu toe zeven verdachten betrokken bij deze zaak. De andere mannen, Adrian ‘Poison’ M. (25), Givency M. (29) en Renaldo M., Raily B. en Judrin M. (allen 28), moeten nog voor de rechter verschijnen voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

De regiezitting vond eind februari plaats in het K-center in Brievengat. Of het Hof rekening zal houden met het verzoek van de advocaten Marije Vaders (advocate van Judrin M.) en Paula Janssen (advocate van Raily B.) om een ander locatie te zoeken voor de behandeling, moet nog blijken. De raadsvrouwen zijn tegen de behandeling van de zaak in een kerkgebouw, omdat naar hun mening de staat en de kerk van elkaar gescheiden moeten worden gehouden. Een strafzaak in een kerk kan volgens Vaders dus intimiderend zijn en een oneigenlijke druk leggen op de verdachten, die beroep kunnen doen op hun zwijgrecht hierdoor, met alle negatieve gevolgen voor een eerlijk proces. 'Deze scenario’s dienen voorkomen te worden. Verdachten hebben altijd recht op een eerlijk proces.' Deze zaak is uitermate serieus, dus staat er veel op het spel en een dergelijke druk is simpelweg onacceptabel, aldus Vaders. Zij benadrukte verder dat nergens ter wereld, ook niet in Nederland, strafzittingen in een kerkgebouw behandeld worden.

Alhoewel de locatie door het Hof wordt bepaald, reageerde zaaksofficier Gert Rip op het verzoek van de advocaten om de zitting elders dan in het K-Center te houden. Hij benadrukte dat het Openbaar Ministerie (OM) er begrip voor heeft om de zaak in het kerkgebouw te behandelen, gezien het kaliber van de verdachten, de veiligheidsrisico’s en de achtergrond van het incident: deze zaak is gevolg van een vete tussen de twee bendes NLS en Buena Vista City (BVC).

Rip haalde tevens het feit aan dat er sprake is van een onafhankelijke rechter, onafhankelijk van de staat en onafhankelijk van de kerk. Ook voor de verdachten maakt het dus niet uit of de zaak in het stadhuis wordt behandeld of niet, voegde Rip toen toe. 'God is toch overal. Als zij onschuldig zijn betekent het niets, maar ook niet indien zij toch tegen het zesde gebod hebben gehandeld. Zij kunnen dan gebruikmaken van de mogelijkheid om God direct om vergiffenis te vragen.'

De reactie van Rip viel de raadslieden in het verkeerde keelgat. Vaders vond het desgevraagd respectloos en Janssen zei ter zitting dat dit op zijn zachtst een aanval van het OM genoemd kon worden. Het is volgens Janssen tevens een respectloze reactie ten aanzien van gelovigen, onder anderen haar cliënt.

Inmiddels is bekend, dat de tweede verdachte die door het OM op zijn eigen verzoek en voor zijn eigen veiligheid naar Nederland is overgebracht Renaldo M. betreft. De andere verdachte is Givency M.

Overweldigend aantal inschrijvers voor Avondvierdaagse: 5.000 lopers ingeschreven

Door hoog aantal lopers gaat fietsen met gezin dit jaar niet door


Fietsen met het gezin tijdens de Avondvierdaagse (AVD) gaat dit jaar niet door. Dit zegt de voorzitter van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS), Purcy Oliviera, vanmiddag, woensdag 1 april 2015, op Starnieuws. De reden hiervoor is het overweldigende aantal lopers, zo'n 5.000, dat zich heeft geregistreerd. Op dat aantal was noch de organisatie, noch het Korps Politie Suriname (KPS), voorbereid.

De BVSS houdt de veiligheid van de deelnemers hoog in het vaandel. 'De KPS heeft niet voldoende manschappen om veiligheid te bieden aan gezin fietsen. In het begin was dit wel het geval, maar het aantal deelnemers is verruimd. Hierdoor is gezin fietsen dit jaar uitgevallen', aldus Oliviera.

Hij zegt dat er voor dit evenement het komend jaar voorbereidingen zullen worden getroffen.

'Voor deze AVD zijn er veel meer lopers en hotspots. Dit kan zorgen voor stagnaties', zegt Oliviera. Voor een vlot verloop zullen alle lopers, ongeacht het startnummer, zich tijdens de AVD om drie uur moeten aanmelden op het BVSS-terrein. Het is de bedoeling dat alle deelnemers om vijf uur al zijn vertrokken.

De 51e AVD start 8 april en duurt tot en met 11 april.

Bewoners rond Nieuw Weergevondenweg lijken maling te hebben aan hygiëne

Constant wordt afval op hoeken straten gedumpt

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
Vuilniswagen komt vier keer in de week in gebied om vuil op te halen....


Het lijkt erop dat bewoners rond de Nieuw Weergevondenweg in Paramaribo maling hebben aan hun leefomgeving, het milieu en aan hygiëne. Ondanks dat vier keer in de week een vuilniswagen door de binnenwegen van de Nieuw Weergevondenweg rijdt om afval op te halen, moet er dagelijks een pick-up van het ministerie van Openbare Werken (OW) komen om illegaal vuil dat op de hoeken wordt gedumpt te verwijderen. 

Hoewel de bewoners volgens een medewerker van de afdeling Vuilophaal van OW voorlichting krijgen over het aanbieden van vuil, is het iedere ochtend, zo schrijft de Times of Suriname vandaag, 1 april 2015, weer 'een onsmakelijke situatie' aan de Nieuw Weergevondenweg. 'Het lijkt wel met een open kraan dweilen in Nieuw Weer', zegt de medewerker.

Volgens hem leren bewoners het ook maar niet af om hun afval thuis te houden, zodat het opgehaald kan worden. Het vuil wordt gewoon ongecontroleerd gedumpt en de afdeling van OW is genoodzaakt dagelijks extra middelen in te zetten om dat gebied schoon te houden, ondanks dat in dit gebied op dinsdagen en vrijdagen aan de noordelijke kant het vuil en op woensdagen en zaterdagen het afval aan de zuidelijke kant wordt opgehaald.

Bewoners hadden, aldus de OW-medewerker, geen rekening met de gevolgen voor de gezondheid van schoolgaande kinderen die de troep voorbij moeten lopen of personen die op die plekken een bus moeten pakken. Er wordt allerlei afval overal gedumpt, zelfs dierlijke kadavers, etensresten en grofvuil.

De OW-afdeling zet alle middelen in om ervoor te zorgen, dat de gebieden er zo schoon mogelijk uitzien. Zo zijn er, naast de aannemers voor de wijkophaal, aannemers door het ministerie aangetrokken om het vuil dat verspreid in de verschillende buurten ligt, bij elkaar te harken en af te voeren naar de vuilstortplaats. Ook worden trucks ingezet om grofvuil dat mensen gewoon in de berm laten staan of langs de weg dumpen, op te halen.

Ruim 270 krapé-eieren onderschept in Moengo

Eieren zeeschildpad in auto voor eigen gebruik koper


De politie van het ressort Moengo in Marowijne heeft afgelopen maandagavond 274 krapé-eieren gevonden bij een man, aldus de Times of Suriname van vandaag, woensdag 1 april 2015. De man werd gearresteerd en in verzekering gesteld.

De politie had een anonieme melding ontvangen dat iemand eieren aan het verkopen was. Tijdens het onderzoek werd een man in de Lijnweg staande gehouden. In zijn auto werden de eieren van de zeeschildpad aangetroffen. De eieren werden in beslag genomen.

De verdachte zou hebben verklaard, dat hij de eieren van een man had gekocht voor eigen gebruik.

Krapé is de lokale naam voor de soepschildpad of groene zeeschildpad (Chelonia mydas). Het is van de zeven soorten zeeschildpadden de grootste soort en heeft tevens het grootste verspreidingsgebied; de schildpad komt overal rond de evenaar voor. Het dier wordt met uitsterven bedreigd.

Assembleelid Breeveld (DOE) vraagt regering of drie Indiase Chetak-helikopters veilig zijn

Regering gaat voorbij aan kritische vragen Breeveld

NDP'er Doekhie deelt bezorgdheid Breeveld

 

Het DOE-Assembleelid Carl Breeveld (DOE) plaatst vraagtekens bij de veiligheid van de drie de Chetak-helikopters die gekocht zijn uit een zogenoemde kredietlijn met India. De Surinaamse piloten zouden 150 vlieguren maken, maar zij zijn teruggekeerd zonder een vliegbrevet. Zij hebben slechts 50 vlieguren gemaakt en moeten nog worden begeleid. Breeveld wil weten van de regering of de helikopters wel veilig zijn. In de afgelopen twintig jaren hebben 300 militairen in India het leven gelaten door ongelukken met dit type helikopters.

Breeveld stelde de vragen gisteren tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling, aldus Starnieuws vanmiddag, woensdag 1 april 2015. Hij vroeg de minister om, indien de helikopters niet veilig zijn, maatregelen te nemen. Het Assembleelid verwacht een helder antwoord van de regering. Hij overhandigde twee artikelen waarin staat hoeveel vrouwen weduwen zijn geworden door ongelukken met de Chetak in Idia. Gemiddeld zijn jaarlijks vijftien militairen in dat land dodelijk verongelukt.

Op dez vragen van Breeveld is de regering echter niet ingegaan.

Rashied Doekhie (NDP) ondersteunde Breeveld in zijn bedenkingen. Het Assembleelid stelde, dat hij tijdens de vorige regering al had gewaarschuwd voor aanschaf van de helikopters. Deze zijn gekocht door de toenmalige regering. De drie helikopters hebben ruim 15 miljoen Amerikaanse dollar gekost. Veel te duur volgens Doekhie. Hij zei verder, dat er ook een onderzoek naar corruptie gedaan moet worden. Deskundigen hebben vanaf het begin gesteld, dat de Chetak-helikopters niet geschikt zijn het doel waarvoor ze gekocht zijn.

De Surinaamse Krant berichtte 15 maart al uitgebreid over de vermeende veiligheid van Indiase helikopters.


Aanleg spoorlijn wordt 'klein jaar' uitgesteld

Regering heeft geld nodig voor aanleg dam bij Weg naar Zee....

Treinproject mag van president Bouterse ook geen rol spelen in verkiezingscampagnes


De regering heeft besloten de aanleg van de spoorlijn van Poelepantje in Paramaribo naar Onverwacht in het district Para met een klein jaar uit te stellen. Een van de redenen hiervoor zou zijn, dat de regering geld nodig heeft voor de aanleg van een nieuwe dam bij Weg naar Zee. De andere reden is dat president Desi Bouterse het treinproject geen rol wil laten spelen tijdens de verkiezingscampagne. Dat zegt althans Eddy Jozefzoon, voorzitter van de commissie die het project trekt, vanmiddag, woensdag 1 april 2015, in de Ware Tijd online. 

De bedoeling is nu om het bedrag van de benodigde 130 miljoen Euro op de begroting voor 2016 op te nemen. In januari 2016 kan het contract getekend worden met het Nederlandse bedrijf Strukton, dat (waarschijnlijk) de spoorlijn gaat aanleggen, aldus Jozefzoon, die verder beweert dat de voorbereidingen gewoon doorgaan. Het besluit om het project uit te stellen zou in goed overleg met Strukton zijn genomen.

Volgens een van de laatste planningen zou de trein voor de verkiezingen al hebben moeten rijden. Maar, onder andere vanwege de voorwaarden die vanuit de financier, de Nederlandse ING-bank, gesteld werden, is dat niet gelukt. Een van die voorwaarden was dat het te lenen bedrag van 130 miljoen Euro in de begroting voor 2015 was opgenomen. Maar, die begroting werd pas deze week goedgekeurd, waardoor de vertraging ontstaan.

De projecttrekker kan de extra tijd goed gebruiken. 'Aanvragen moeten in orde gemaakt worden, er moet nog een dieptestudie gemaakt worden, ontwerpen moeten besproken worden en we moeten nog gesprekken voeren met de bewoners van het project, enzovoort. Het project is veel uitgebreider dan alleen een spoorbaan', zegt Jozefzoon vandaag.

Vakbondsleden bij staatszender STVS willen dat politiek wegblijft bij zender

'Het maakt bedrijf ongezond en zij heeft meeste zendtijd'


Leden van de vakbond onder het personeel van de staatszender de Surinaamse Televisie Stichting (STVS)  hebben vanochtend, woensdag 1 april 2015, tijdens een algemene ledenvergadering gesteld dat de politiek weg moet blijven bij het bedrijf. 'Het maakt het bedrijf ongezond en zij heeft de meeste uitzendtijd', zei bondsvoorzitter Murvin Leeflang. Het lijkt een 1 aprilgrap, politiek wegblijven bij een staatszender.

De leden waren bijeen gekomen om te praten over de te late uitbetaling van salarissen. Het salaris van maart stond vanochtend pas op de rekeningen van de werknemers. Het personeel blijft echter bezorgd over de financiële situatie van het bedrijf.

Volgens bondsvoorzitter Murwin Leeflang blijft er behoefte bestaan aan een gesprek tussen de directie en de bond. 'Het personeel is blij dat de salarissen gestort zijn, maar hij maakt zich zorgen over de financiële positie van de STVS.'

Het personeel heeft ook garanties gevraagd dat de salarissen nooit meer zo laat worden gestort. De werksituatie bij het televisiebedrijf is genormaliseerd.

In een gesprek met de directie wil het personeel haar ongenoegen uiten over de gang van zaken. 'De directie heeft beloofd dat het gesprek komt', zegt de vakbondsman. Hij stelt, dat de situatie van de late uitbetaling van salarissen zich nooit meer mag voordoen. Door de late storting zijn werknemers in problemen geraakt met hun bank.

Surinaamse vestiging Canadese bank RBC komt in handen van Republic Bank Ltd. op Trinidad & Tobago

Centrale Bank van Suriname positief over overname


De Surinaamse vestiging van de Canadese bank RBC, de RBC Royal Bank, wordt overgenomen door de Republic Bank Limited (RBL) op Trinidad & Tobago. Dat is vandaag, woensdag 1 april 2015, bekendgemaakt door RBC, zo berichten diverse lokale media. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is positief over deze ontwikkeling. De verwachting is dat de overname in de komende maanden plaatsvindt. 

David Dulal-Whiteway, managing-director van RBL, stelt in het persbericht van de RBC, dat de overname perfect past in de regionale uitbreidingsstrategie van de bankinstelling. Na de transactie zal RBL in acht Caribische gebieden actief zijn.  

'Als een Caribische gevestigde bank, zijn we altijd op zoek naar kansen in de regio. Surinames diverse en stabiele economie maakt het een aantrekkelijke investeringsgebied, een markt die we sinds 2012 wilden betreden. We zien deze kans om de derde grootste bank in Suriname over te nemen als een solide instappunt op die markt.'

Er waren meerdere geïnteresseerde banken om de RBC Royal Bank Suriname over te nemen, maar dinsdag 31 maart is de knoop doorgehakt en gekozen voor de Republic Bank Limited. Deze bank is al vanaf 2012 geïnteresseerd om in Suriname te opereren, omdat Suriname vanwege de financiële stabiliteit en gediversifieerde en groeiende economie een aantrekkelijk investeringsland is, aldus het persbericht.

Het hoofd van RBC Caribbean Banking, Rob Johnston, stelt in een vandaag uitgebracht persbericht van de Republic Bank Ltd., dat na een grondige en zorgvuldige evaluatie van de operaties in Suriname, de leiding heeft geconcludeerd dat de beste oplossing voor de toekomst op lange termijn de verkoop aan een strategische koper is. RBL, dat ook actief is in Guyana, is de geschiktste koper gebleken voor RBC Royal Bank Suriname NV.


Ogen NDP-politicus Jabini zijn eindelijk geopend: Zijn eigen partij wil grondenrechtenvraagstuk niet oplossen

Jabini heeft vijf jaren geroepen, maar werd niet gehoord door leiding NDP

Politicus voelt zich door eigen partij gebruikt

Doekhie (NDP): 'Marrongemeenschap kan grondenrechtenvraagstuk vergeten'


Na vijf jaren als Assembleelid voor de NDP gewerkt te hebben, zijn de ogen van Hugo Jabini eindelijk geopend en ziet hij nu ook in, dat zijn eigen partij het grondenrechtenvraagstuk niet wil oplossen. 'De NDP staat niet voor grondenrechten. Wij hadden alle tools in handen om het op te lossen.' Volgens hem heeft de partij de Amnestiewet verkozen boven het oplossen van de grondenrechten, zo sprak hij gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 1 april 2015.

'Wij hebben in DNA een Amnestiewet aangenomen. Niets is zo moeilijk geweest om een Amnestiewet te maken. Niets is zo moeilijk geweest als de Amnestiewet die wij hebben aangenomen. Zie daar het niet willen oplossen.'

Hij betreurt dat dit vraagstuk op het partijprogramma op plek vier prijkte, maar niet is opgelost. Ook vindt hij het jammerlijk dat er geen uitvoering is gegeven aan het Saamaca-vonnis zoals die is uitgesproken door het Inter Amerikaans Hof voor Mensenrechten in Costa Rica. Jabini zei, dat hij vijf jaren lang heeft geroepen, maar niet is gehoord door de leiding van de partij.

'Politici en toppers vragen honderden hectares voor eigen gewin. Deze groep van 30.000 Surinamers vraagt niet eens naar 30.000 hectare en dit kan niet gereserveerd worden voor de collectiviteit, zodat zij op basis van hun gewoonte en hun traditie verder kunnen leven. Het doet pijn wanneer je denkt dat je al die jaren dacht dat medestanders had in een bepaalde issue in een rechtvaardige en rechtmatige strijd van mensen, om nu dit te horen'.

Hij zei bij de verkiezingen van 2010 gebruikt te zijn vanwege zijn identificatie met grondenrechten. 'Daarom was ik op de lijst. Men moest geloven dat wij het menen.' Jabini ziet graag dat bij de komende verkiezingen genoeg mensen die daarin geloven regeerverantwoordelijkheid krijgen 'Ik hoop dat er een moment zal aanbreken, dat dat wat ons bindt weer bij elkaar zal brengen. Om de grondenrechten af te kunnen dwingen, welke regering ook aan de macht komt en deze zaak voor eens en voor altijd op te lossen.'

Over dezelfde kwestie van grondenrechten had zijn collega in de Assemblee, Rashied Doekhie, gezegd, dat de marrongemeenschap het grondenrechtenvraagstuk kan vergeten, daarbij kennelijk de inheemsen even vergeten te benoemen. Volgens het Dagblad Suriname van vandaag wordt Doekhie voor die uitspraak behoorlijk aangevallen op zogenoemde social media. Daar wordt hij uitgemaakt voor ‘gestoord’, ‘racist’ en ‘bluffer’.

Volgens Cynthia Allendy denken vele mensen precies zo over het grondenrechtenvraagstuk. ‘Geen wonder dat het gedurende deze regeringsperiode is blijven liggen. Als een topper van de NDP zo denkt, hoe zal de rest erover denken?

Inmiddels hebben velen elkaar opgeroepen in navolging van de uitlating van Doekhie tegen de NDP te stemmen bij de komende verkiezingen. Een zekere Edmund plaatste dit bericht op social media: 'Deze uitspraak van Doekhie komt de NDP duur te staan. De arrogantie van Doekhie zal worden afgestraft.'

Het nieuws wordt ook verspreid in het binnenland dat, als men op de NDP stemt, de marrons en inheemsen de grondenrechten mogen vergeten. Ook het Assembleelid Marinus Bee (ABOP) is het niet eens met de uitspraken van zijn collega. Bee heeft aan minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) tijdens de begrotingsbehandeling opheldering gevraagd over deze uitspraak van Doekhie.

Ter achtergrondinformatie:(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/Dagblad Suriname)

Assembleelid Pahlad: 'De documenten van Gajadien zijn slechts een trailer, de film volgt'

'Niet alleen aannemers wachten op betaling door overheid'

'Deze regering heeft gewoon geen geld'


Volgens parlementariër Charles Pahlad (NDP) zijn de documenten inzake openstaande betalingen aan aannemers door de overheid die door parlementariër Asiskumar Gajadien aan de voorzitter van het parlement zijn overhandigd tijdens de behandeling van de begroting voor 2015 in De Nationale Assemblee, niet het gehele pakket. Er is volgens Pahlad nog veel meer. 

'Het gaat niet alleen om die aannemingsbedrijven die hun diensten hebben verleend. De overheid doet ook inkopen bij lokale bedrijven. Die bedrijven moeten toch ook worden uitbetaald? De documenten zijn maar een trailer, de film volgt nog', beweerde Pahlad, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 1 april 2015.

Er zijn volgens Pahlad aannemers die nu de werkzaamheden ‘on hold’ zetten, vanwege het feit dat zij de kosten niet meer kunnen dragen.

'Alle bedrijven staan zo meteen stil. Zie je de grote trucks nu over de weg? Nee toch. De arbeiders worden allemaal voorbereid. Er wordt hun zelfs gewezen hoeveel de overheid de bedrijven moet betalen. Het gaat hier om dood kapitaal, want je kunt de arbeiders niet betalen als je geen geld ontvangt. Het maakt niet uit als je met de oppositie of coalitie sympathiseert, het moment dat jij ook niet kan worden uitbetaald en geen werk meer hebt, zal je beginnen na te denken over deze waarschuwing', aldus Pahlad.

Volgens het Assembleelid, die nog NDP-lid is, maar zijn diensten heeft aangeboden aan de VHP, is de wanbetaling een teken dat er geen geld meer is. Het is naar zijn zeggen, logisch beredeneerd, duidelijk dat als er geld zou zijn, de overheid de schulden zou betalen.

'De verkiezingen zijn voor de deur. Denk je dat als zij het geld hadden,zij de schulden zo zouden laten? Zij zouden het geld gewoon uitdelen. Als de overheid betaalt, kan zij de arbeiders van de verschillende aannemers redden. Die bedrijven hebben geen keus, ze zullen wat dan ook hun arbeiders naar huis moeten sturen als de overheid niet betaalt.'

'Wat deze regering wel doet is het betalen van de kleine aannemers met kleine bedragen. Hiermee probeert zij een bepaalde groep alsnog goed te houden. Ik was niet erbuiten. Ik kom rechtstreeks uit de keuken van de NDP, dus ik heb weet van zaken. De aannemers mogen hun geld voor de komende zes maanden vergeten, netjes hun machines in de magazijnen plaatsen en poetsen, want deze regering heeft geen geld', aldus Pahlad.

Voorzitter NDP-Saramacca staat niet achter drie kandidaten voor de Assemblee

Koorndijk: 'Politieke werk in district zo goed als plat door ontevredenheid over beslissing partijtop'

'Kandidaten hadden niet eens een NDP-pasje'


De afdelingsvoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) Saramacca, hoofdbestuurslid Clifton Koorndijk, is het niet eens met de drie kandidaatstellingen van zijn partij in dit district. Koorndijk zegt, dat het politieke werk zo goed als plat ligt, omdat er enorme ontevredenheid is over de beslissing van de partijtop, die de arts Jerrel Mohabier, docente Naomi Samidin en Robby Loods, kapitein in het Nationaal Leger, heeft voorgedragen als kandidaten, zo is vandaag, woensdag 1 april 2015, te lezen op Starnieuws.

NDP-voorzitter Desi Bouterse had de structuren die kritiek hadden medio maart duidelijk gemaakt dat de knoop was doorgehakt met betrekking tot de kandidaatstellingen. Eerder had Bouterse besloten dat Robby Malhoe de lijsttrekker zou worden. Hier was ook al bezwaar tegen.

In een onderhoud met de structuren van Saramacca in het partijcentrum Ocer in Paramaribo, heeft Bouterse hen duidelijk gemaakt wat het besluit is. 'De mensen zijn geschrokken over de wijze waarop hen kenbaar is gemaakt dat er geen tegenspraak geduld wordt. Hoewel veel mensen ontevreden zijn, durven ze niks meer te zeggen', stelt Koorndijk.

Koorndijk zegt, dat hij ook niet naar Ocer gaat, ook al is hij hoofdbestuurslid. Op 7 april zal het hoogste orgaan van de partij, het Centraal Politiek Orgaan, een besluit nemen over de kandidaten. Koorndijk gaat deze vergadering niet bijwonen, 'omdat hij geen risico's wil lopen'.

Hij heeft Bouterse laten weten, dat hij niet achter de voordrachten staat. 'Bouterse heeft mij gezegd dat ik dan V7 kan gaan ondersteunen. Ik heb hem gezegd dat ik NDP'er blijf. Maar, ik ben niet van plan het veld in te gaan om voor deze kandidaten, die niet eens een NDP-pasje hadden, te gaan werken. Zij zijn helemaal niet bekend in de NDP-structuren', beweert Koorndijk.

Hij geeft aan dat na de kandidaatstelling op 9 april duidelijk te merken zal zijn wat zijn actie zal zijn tegen dit besluit.

Curaçao met Patrick Kluivert ronde verder in WK-kwalificatie

Nationale elftal Curacao speelt 2-2 gelijk op Montserrat

Flinke reis voor spelers om op Montserrat te komen


Bondscoach Patrick Kluivert is er met Curaçao in geslaagd de volgende ronde van de WK-kwalificatie te bereiken. Op Montserrat werd afgelopen nacht met 2-2 gelijk gespeeld. De thuiswedstrijd werd afgelopen vrijdag met 2-1 gewonnen. Diverse media in Nederland berichten vandaag, woensdag 1 april 2015, over het succes van het team van Curaçao.
 
In juni is Cuba de volgende horde voor Curaçao op weg naar het WK voetbal 2018.

Reactie van Kluivert op zijn Twitter-pagina:


De ploeg van Kluivert kwam vlak voor de rust op voorsprong door een doelpunt van Darryl Lachman van FC Twente. Na de pauze leken Jamal Willer en Bradley Woods-Garness er een verlenging uit te slepen voor Montserrat.

Willem II-speler Charlton Vicento, die in de 82ste minuut was ingevallen voor Lachman, besliste het tweeluik in de slotfase echter alsnog in het voordeel van Curaçao.

De 38-jarige Kluivert, wiens moeder op Curaçao geboren werd, staat ervoor open om tegen Cuba weer als coach op de bank te zitten. Hij werd in maart benoemd als adviseur van de nationale ploeg.


De Amsterdammer stelde de afgelopen weken een selectie samen met veel spelers die ervaring hebben in de eredivisie. Naast Lachman en Vicento zijn Felitciano Zschusschen (NAC Breda) en Papito Merencia (ADO Den Haag) inmiddels international van Curaçao.

Kluivert was eerder trainer van de beloften van FC Twente en werkte als assistent onder bondscoach Louis van Gaal bij het Nederlands elftal.

De spelers van Curaçao moesten overigens een flinke reis ondernemen om op Montserrat te komen voor de return in de eerste ronde van het WK-kwalificatietoernooi. 'Vliegen naar Antigua en dan nog anderhalf uur op een boot', aldus Kluivert in de regionale krant BN/De Stem.

'We kregen allemaal een pilletje tegen de misselijkheid. Want er zullen genoeg spelers geen zeebenen hebben.'

Echtgenoot vermoorde verpleegster op Curaçao wordt bedreigd

Advocate verdachte: 'Informatie in pers wekt gevoelens op bij medegedetineerden'


A.H., de man die in Willemstad op Curaçao vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de moord op zijn vrouw, wordt bedreigd. Dat zegt zijn raadsvrouwe Marie-José Eisden van SMS-advocaten vandaag, woensdag 1 april 2015, in het Antilliaans Dagblad.

H. gaat nu de tweede termijn in van acht dagen bewaring. Zijn vrouw, verpleegster van beroep, werd op 15 maart bij thuiskomst aan de Kaya Misa Alegre in Bonam doodgestoken. Enkele dagen later werd haar man gearresteerd als verdachte.

Volgens Eisden werd haar cliënt eerst in het cellencomplex te Barber vastgehouden, maar later werd hij overgeplaatst naar Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). In de gevangenis werd hij echter bedreigd, waardoor de rechter-commissaris afgelopen maandag alsnog heeft besloten H. terug te plaatsen naar Barber.

Ook bij het gerecht, waar H. met vier andere gedetineerden heeft vastgezeten, is hij volgens zijn raadsvrouwe, waar zij bij stond, met lichamelijk geweld bedreigd. 'Er is natuurlijk al het een en ander in de pers verschenen over deze zaak en dat wekt blijkbaar dat soort gevoelens op bij medegedetineerden', zo laat Eisden weten.

'Iedereen is op de hoogte van de problemen van de cellen bij Barber en dat ze eigenlijk niet detentiegeschikt zijn, maar het is nog altijd beter dan in SDKK. Daar wordt mijn cliënt in ieder geval niet bedreigd.'

Minister Rusland erkent dat er valse munten in omloop zijn gebracht

Regering twee maanden geleden in kennis gesteld van in omloop zijnde valse munten

'Regering neemt kwestie zeer ernstig en stelt diepgaand onderzoek in'


Minister Andy Rusland van Financiën heeft De Nationale Assemblee vanochtend, woensdag 1 april 2015, in alle vroegte tijdens de behandeling van de begroting voor 2015, medegedeeld, dat ongeveer twee maanden geleden de regering op de hoogte is gesteld dat er valse munten in omloop zijn. 'De regering vat deze zaak zeer ernstig op', antwoordde de bewindsman op  vragen van het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien.

Rusland vroeg het parlement er begrip voor, dat hij niet diepgaand op deze kwestie in kon gaan, omdat er een politieonderzoek loopt. Er is instructie gegeven voor een diepgaand onderzoek, zei de bewindsman. Wanneer het zover is, zal minister Edward Belfort van Justitie en Politie mededelingen hierover doen, aldus Rusland.

De bewindsman kon nog niet aangeven wat de draagwijdte van de valse munten zijn die in omloop zijn gebracht. Als het om grote hoeveelheden gaat, zal dat invloed hebben op het financieel verkeer. Hij kan dit nog niet inschatten.

Rusland benadrukte dat terughoudend omgegaan moet worden met deze zaak en Gajadien zei hiervoor begrip te hebben.

Jogi (VHP): 'Regering klopt in vijf jaar rijstboeren Nickerie zo'n 200 miljoen Amerikaanse dollar uit hun zakken'

'Er werd een voedselschuur beloofd, maar government take werd verhoogd'

Jogi wil opheldering over padie-exporteur en door wie die wordt betaald


De VHP-parlementariër Mahinder Jogi was tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling niet te spreken over het verspillende beleid van de regering in de afgelopen vijf jaar in de agrarische sector. 'Er is ons een agrarische schuur beloofd. Echter wordt de government take op brandstof verhoogd, waardoor de rijstboeren in Nickerie, Saramacca en Coronie op jaarbasis extra worden belast met 18 tot 20 miljoen Amerikaanse dollar. De afgelopen vijf jaren heeft de president de boeren bijkans 200 miljoen Amerikaanse dollar uit hun zakken geklopt.'

De parlementariër maakte, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 1 april 2015, een sneer naar het beleid van de regering om rijst naar Venezuela voor een bedrag van 360 Amerikaanse dollar per ton te exporteren. Dit, omdat een simpele vergelijking volgens hem met Guyana duidelijk laat zien, dat ons buurland 160 Amerikaanse dollar meer uit de deal met Venezuela heeft kunnen halen.

Op grond van de gegevens van de regering om 30.000 ton droge padie via PetroCaribe te leveren en het verlies van 160 Amerikaanse dollar per ton, concludeert de VHP’er dat Surinaamse padieboeren een verlies van 4.8 miljoen dollar lijden. Dit is waarom hij de ministers Soeresh Algoe van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) en Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (BuZa) gevraagd heeft om duidelijkheid te verschaffen over de identiteit van de exporteur en door wie deze betaald zal worden.

Volgens eigen informatie van Jogi zou het gaan om een persoon die handel drijft in smeermiddelen en brandstof, een persoon die regeringsgezind is en een heel belangrijk en bekende naam heeft. Het is een naam die door iemand aan de zijde van de coalitie wordt gedragen.

Uitgaande van de prijs van 520 Amerikaanse dollar per ton voor Guyana, berekende Jogi dat er ongeveer 15 balen padie per ton geleverd zullen moeten worden. Een eenvoudig deelsom levert volgens hem 35.2 Amerikaanse dollar per baal op. Uitgaande van een koers van Srd 3.90 komt Jogi op een bedrag van Srd 152 per baal dat in feite door de Surinaamse boeren verdiend zou kunnen worden. Dit is volgens hem ver boven het bedrag van Srd 50 dat nu voor de Surinaamse rijstboeren wordt gehanteerd.

'Vergelijkend met Guyana kan deze situatie niet doorgaan. De regering moet alle duidelijkheid geven en de sector beschermen. Echter zie ik dat wat de president beloofd heeft, de regering het tegenovergestelde etaleert.'

Volgens de parlementariër is het erg, dat rijstboeren in Nickerie met een doodskist naar het commissariaat van het district zijn getogen. Hij vraagt zich af of het de regering is die de rijstboeren gemanoeuvreerd heeft in een doodskist en of dit het beleid is dat beloofd was door president Desi Bouterse in 2010. Integendeel, hij constateert dat de regering de padieboeren probeert rustig te houden door compensatie met kunstmest. Jogi vindt het belangrijk voor de samenleving om te weten waarom er voor een prijsverschil van 160 Amerikaanse dollar gekozen is en wat er met de winstderving van 4.8 miljoen Amerikaanse dollar zal gebeuren.

'Deal met Kaloti is slecht voor Suriname' - Achterdocht bij NPS-Assembleelid over deal met bedrijf

Tjin-A-Tsoi (NPS): 'Er is mogelijk geknoeid tijdens de oprichting van KSMH'


Volgens NPS-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi is de door de regering gesloten overeenkomst met het bedrijf Kaloti in Dubai voor de bouw van een goudraffinaderij Kaloti Suriname Mint House (KSMH) in het district Para nadelig voor Suriname. Dit kon worden voorkomen indien het parlement erbij zou worden betrokken voor een transparante benadering, zo sprak de politicus gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). 

Hij wees erop, dat er mogelijk geknoeid is tijdens de oprichting van KSMH. Dit baseert hij op de vermeende inconsistenties in de naam van het bedrijf. 'Dit bedrijf is officieel opgericht pas nadat de overeenkomst met de regering van Suriname is ondertekend. Hoe kan dat?', vroeg de NPS'er zich af om zijn vermoedens van onzuiverheden te onderstrepen, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 1 april 2015.

Hij zei ook dat de Staat, als mede-eigenaar van KSMH, slechts tien procent van de winsten in handen krijgt, waarvan het voor hem  onduidelijk is of dat vóór of na aftrek van belastingen is. Daarnaast zal een particulier entrepot het gewilde edelmetaal opslaan. Tjin A Tsoi stoorde zich vooral aan het feit dat de regering zich in de overeenkomst gebonden heeft aan de afspraak om geen andere goudsmelters in het land toe te staan voor de komende vijftien jaren.

'Volgens mij leven wij in een geliberaliseerde staat. En je kan mensen niet dwingen om het goud uitsluitend bij KSMH te laten verwerken', stelde Tjin At Tsoi.

Hij plaatst ook vraagtekens bij het feit dat de Staat verplicht is te garanderen dat de komende drie jaren minimaal 17.000 kilo aan goud geloodst wordt door 'mint house'. De daaropvolgende twaalf jaren moet die hoeveelheid bijna verdubbeld worden naar 30.000 kilo. Tjin A Tsoi wilde weten wat de consequenties voor Suriname zijn indien die hoeveelheden niet gehaald worden.

Kou lijkt even uit de lucht bij staatszender STVS

Directeur STVS garandeert personeel dat salarissen 's ochtends 1 april op rekeningen staan


STVS-directeur Shirley Lackin heeft het personeel van de zender gegarandeerd, dat de salarissen van maart vóór vanmorgen, woensdag 1 april 2015, acht uur zou worden overgemaakt op de diverse rekeningen. Inderdaad bleek het salaris vanochtend op de rekeningen van de werknemers te staan. Lackin zei in het STVS-journaal gisteravond, dat de verlate uitbetaling komt, omdat de overheid niet tijdig aan haar betaling heeft voldaan, aldus bericht de Ware Tijd.

Ze kreeg van de minister van Financiën de toezegging dat het verschuldigde bedrag maandag zou worden overgemaakt. Lackin zei gistermiddag, dat dit al was gebeurd, maar dat het geld alleen nog naar de DSB moest worden overgemaakt, naar de rekeningen van het personeel.

Uit protest besloot het personeel geen overwerk te doen, waardoor het actualiteitenprogramma 8er 't nieuws gisteravond niet kon worden uitgezonden.

Het is naar verluid niet de eerste keer dat het maandelijkse inkomen van het personeel verlaat wordt uitgekeerd, aldus de krant.

Minister Belfort zorgt voor enige commotie tijdens begrotingsbehandeling in parlement

Corrupte Officier van Justitie toegelaten tot de balie als advocate

Leiding OM heeft de zaak 'zo gelaten'


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft op de laatste dag van de begrotingsbehandeling nog voor enige commotie weten te zorgen. De bewindsman zei, dat hij kennis heeft van een ernstige corruptiezaak bij het Openbaar Ministerie (OM). Officier van Justitie Ch. A. is met ontslag gegaan en de zaak is zo gelaten door de leiding van het Openbaar Ministerie. Zij zou gehoord zijn door de leiding van het OM en zou een schuldbekentenis hebben getekend. 'Zij is onlangs toegelaten als advocaat tot de balie', deelde de bewindsman mee, die de initialen van de persoon noemde, aldus Starnieuws vanochtend, woensdag 1 april 2015. De vrouw zou een groot geldbedrag hebben verduisterd. Overigens vermeldt de Ware Tijd Online de volledige naam van de oud-Officier van Justitie, Chandra Algoe.

Belfort gaf antwoord op een vraag die eerder gesteld was door Rashied Doekhie (NDP), die zelfs het dossiernummer van de zaak wist te vermelden. Hij herhaalde de vraag opnieuw toen de minister vragen beantwoordde. Hij vroeg de bewindsman om in te gaan op een corruptiezaak rond een gewezen Officier van Justitie en het resultaat van zijn inspanningen.

De minister stelde, dat hij gehoord had over een zaak waarbij sprake was van ernstige corruptie en fraude. Hij had het dossier onder ogen gekregen, 'maar het dossier werd uit mijn handen getrokken, want als dit naar buiten komt, komt de vuile was van het Openbaar Ministerie naar buiten', zei hij. De minister heeft de zaak toch kunnen inkijken. Hij had ook een gesprek samen met de directeur van zijn departement en de secretaris. Zij zou lijkbleek zijn geworden, toen bleek dat de minister alles wist. Belfort vroeg zich af hoe het antecedentenonderzoek plaatsvindt.

De Ware Tijd Online bericht, dat Algoe onder oud-minister Chandrikapersad Santhoki haar functie als Officier van Justitie neerlegde. Ze werd vervolgens door Santokhi aangesteld als beleidsadviseur op zijn kabinet. Ze fungeerde als Coördinator Internationale Betrekkingen. Naar verluidt, zos chirjft de krant, heeft Algoe boetes die zij oplegde tegen onder meer overtreders van de Wet Economische Delicten verduisterd. Het zou gaan om forse bedragen. Ze viel door de mand toen procureur-generaal Punwasi, die vermoedde of signalen had dat zaken niet in orde waren, een valstrik voor haar had opgezet. Ze  werd op heterdaad betrapt. Algoe werd gevraagd om onmiddellijk haar functie neer te leggen ter voorkoming dat strafvervolging tegen haar werd ingezet.

De minister haalde aan, dat de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten in het parlement zit, doelend op Assembleelid Harish Monorath. De deken laat ook advocaten toe tot de balie, zei Belfort op een vraag van Ronnie Brunswijk, die de vergadering op dat moment leidde.

Toen Belfort zei dat hij de stukken wilde overhandigen aan het parlement, greep vicepresident Robert Ameerali in. Hij vroeg de minister om de stukken niet af te geven. Belfort bleef erbij dat hij de stukken wilde overdragen 'want de mensen roepen maar corruptie, corruptie, corruptie'. Hij negeerde het verbod van Ameerali. Brunswijk stond op het punt om de stukken in ontvangst te nemen, toen de fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka, om een schorsing vroeg om een aspirientje in te nemen vanwege hoofdpijn.

Tijdens de schorsing werd gesproken met Belfort. De bewindsman beëindigde zijn spreekbeurt, zonder verder in te gaan op deze zaak, zoals door Ameerali was verzocht. Hij heeft de stukken ook niet meer afgegeven, nadat zware druk op hem werd uitgeoefend.

Harish Monorath heeft inmiddels, als deken, bekendgemaakt een vergadering bijeen te roepen van de Orde van Advocaten.

Monorath zegt op Starnieuws, dat de deken advocaat-stagiaires toelaat. Om toe te treden tot de balie neemt het Hof van Justitie het besluit. Het onderzoek vindt plaats door het Openbaar Ministerie.

Monorath stelt met klem, dat de deken niet belast is met de toelating tot de balie en ook geen onderzoek kan doen. Wanneer niet gestuit wordt op strafbare feiten, gaat het Openbaar Ministerie rekwireren. Daarna wordt een advocaat-stagiair toegelaten als advocaat.

Volgens de minister was er sprake van een strafbaar feit en fraude. Er zou een groot geldbedrag zijn verduisterd.

Begroting 2015 goedgekeurd door De Nationale Assemblee

Marathonvergadering eindigt met 27 stemmen vóór en 6 tegen

Begroting behandeld in afwezigheid van president Bouterse

DOE stemt onder protest voor de begrotingDe begroting van 2015 is vanochtend, woensdag 1 april 2015, rond half zeven goedgekeurd met 27 vóór en 6 tegen. De begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd met algemene 33 stemmen goedgekeurd. De marathonvergadering begon dinsdagmiddag om half twee. 

Een motie van de oppositie, waarin het beleid werd afgekeurd, werd verworpen met 6 stemmen vóór en 26 tegen. Nu de begroting is aangenomen, gaat Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de zittingsperiode van dit college afsluiten. Het verkiezingsreces is ingegaan.

Radjkoemar Randjietsingh (VHP), fractieleider van Nieuw Front, zei dat er veel verval en slecht bestuur te constateren zijn. Om de kiezers een kans voor verandering te geven, is de begroting van Binnenlandse Zaken goedgekeurd door de oppositionele partijen. De rest van de begrotingen is door Nieuw Front, BEP en Pertjajah Luhur verworpen.

Carl Breeveld (DOE) plaatste kritische noten en stemde onder protest vóór de begroting. De fractieleiders Ronnie Brunswijk (ABOP) en Ricardo Panka (Mega Combinatie, NDP) zeiden tevreden te zijn met de wijze waarop de regering ingegaan is op de vragen.

De begroting werd overigens behandeld n afwezigheid van president Desi Bouterse.

Beelden van de begrotingsbehandeling van dinsdag 31 maart 2015 tot en met de vroege ochtend van woensdag 1 april 2015: