donderdag 2 april 2015

Rudolf Elias wordt per 1 mei nieuwe directeur Staatsolie

Vertrekkend directeur Waaldijk en president-commissaris Etienne Boerenveen
Wim Dwarkasing wordt statutair directeur....

Marc Waaldijk gaat 1 mei met pensioen


Rudolf Elias, nu nog directeur 'Refining & Marketing', zal per 1 mei de leiding van Staatsolie Maatschappij Suriname NV overnemen. Op een Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) vandaag, donderdag 2 juli 2015, is Wim Dwarkasing benoemd tot statutair directeur. Mark Waaldijk, de huidige algemeen directeur, gaat 1 mei met pensioen, na een paar contractverlengingen, aldus is te lezen op Starnieuws.

Dwarkasingh is 'acting director Production & Development' en 'deputy director Exploration & Petroleum Contracts'. Per 1 mei zal hij ook de functie directeur van zijn afdeling zijn.

Het directieteam zal op 1 mei bestaan uit Elias als waarnemend algemeen directeur, Agnes Moensi-Sokowikromo en Dwarkasing als directeuren en Annand Jagesar als onderdirecteur.

Op de AVA, waar de jaarrekening over 2014 werd goedgekeurd, is gesteld dat er nu negen buitenlandse oliemaatschappij actief zijn in het Surinaamse offshoregebied. Voor wat de exploratie betreft zijn bij proefboringen in het Coesewijnegebied potentieel winbare reserves aangetoond.

Dochteronderneming Paradise Oil Company NV heeft voorbereidingen getroffen om negen putten te boren in nearshore Blok 4. De proefboringen zullen in het tweede kwartaal dit jaar worden opgestart. Staatsolie heeft haar reserves vermeerdert met 7,5 miljoen barrels (vaten) naar 100 miljoen barrels, genoeg voor zestien jaren bij het huidig productieniveau. Er zijn 119 nieuwe bronnen aan het productieproces toegevoegd, waarmee het bedrijf komt op ongeveer 1.700 actieve bronnen.

Voor 2014 werden 6.13 miljoen barrels olie geproduceerd, 3% meer dan in 2013 met 5,98 miljoen barrels. De gemiddelde dagelijkse olieproductie vorig jaar was 16.794 barrels. Per maart 2015 is de dagproductie 17.110 barrels. In de raffinaderij zijn 1,45 miljoen vaten ruwe olie tot eindproducten verwerkt.

Staatsolie verwacht haar uitgebreide raffinaderij in de tweede helft van dit jaar volledig operationeel te hebben. Er zal dan hoogwaardige diesel, gasoline, stookolie, asfalt en zwavelzuur worden geproduceerd. Het bedrijf zal daardoor in 80% van de lokale oliebehoefte kunnen voorzien.

Staatsolie stort geld bij Centrale Bank voor exporteurs padie naar Venezuela

Geld komt terecht op een LVV-rekening van de CBvS


De leden van de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE) worden via het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) betaald voor de  export van padie naar Venezuela. Minister Soeresh Algoe heeft tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee bekendgemaakt, dat het geld op een rekening van zijn ministerie bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal worden gestort door Staatsolie, aldus Starnieuws vandaag, 2 april 2015.

De PetroCaribe- overeenkomst werd in 2005 gesloten tussen Suriname en Venezuela. Zesjaar later werd afgesproken, dat brandstof vanuit Suriname door Staatsolie zou worden geïmporteerd. Een van de zaken die ook opgenomen is in het contract, is de export van padie naar Venezuela.

De export van 30.000 ton padie is intussen gaande. Staatsolie zal het geld dat Venezuela moet betalen voor de padie die geleverd wordt, overmaken op een LVV-rekening bij de CBvS. Dat geld is bestemd voor het uitbetalen van de exporteurs.

Algoe deelde mee, dat vorig jaar een onderhoud met de VRE heeft plaatsgevonden over de export naar Venezuela. De organisatie zei geen belangstelling te hebben om de export te verzorgen.

De minister overhandigde het dossier met de afspraken die gemaakt zijn met Venezuela aan De Nationale Assemblee.

Amigoe: Onderwereld mogelijk geïnfiltreerd in Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

'Functionarissen VDC zouden link hebben met onderwereld'

Minister Navarro: 'Indirecte link VDC-medewerkers met bendes niet abnormaal'


Het lijkt erop dat de onderwereld ook in de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) is geïnfiltreerd. Dat bericht de Amigoe vanmiddag, donderdag 2 april 2015. De krant schrijft veel informatie binnen te krijgen van 'welingelichte bronnen' over functionarissen van de VDC die een link zouden hebben met de onderwereld. 

Minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) zegt in een reactie, dat een indirecte link van VDC-functionarissen met bendes niet abnormaal is, aangezien zij informanten in alle lagen van diverse organisaties en dus ook bendes hebben zitten.
 
De minister zegt ook, dat de veiligheidsdienst gemonitord wordt door een commissie van toezicht bestaande uit integere leden.

Dat de onderwereld in de bovenwereld is doorgedrongen, maakte minister Navarro al midden vorig jaar bekend. Dat zorgde voor veel discussie in de samenleving en leverde tevens kritiek op in de Staten van onder meer Statenleden Armin Konket (PAR) en Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS), tijdens de vergadering over criminaliteit naar aanleiding van de fatale schietpartij bij de luchthaven.

De minister liet recentelijk ook meermalen weten het te betreuren, dat de onderwereld er alles aan doet om de boel nog langer op te houden. Het cameratoezicht op het eiland is volgens Navarro essentieel om criminaliteit te voorkomen en te bestrijden, wat reden te over is voor de onderwereld om marionetten, tegen betaling, in te zetten om te laten doorschemeren dat de minister dubieuze plannen heeft.

Of het de onderwereld daadwerkelijk is gelukt om ook in de VDC te infiltreren, zal uit het lopende onderzoek moeten blijken. Maar, bronnen melden, dat de VDC-functionaris A.C. informatie zou hebben verschaft aan de politieagent Xavier de W. over de later vermoorde leden van de bende Buena Vista City (BVC) Erwin ‘Djais’ Juliana en Shantlé ‘Champi’ Arnhem, omdat die bende een conflict zou hebben gehad met een aangetrouwd familielid van deze VDC-functionaris.

Deze informatie kwam binnen bij de Amigoe, na de publicatie van gisteren over de mogelijke misleiding van de VDC-functionaris door de inmiddels aangehouden agent De W. Hij zou de informatie aan de agent hebben doorgespeeld op basis van de mededeling van die agent over een eigen onderzoek, waarvoor hij informatie over de bendeleden nodig had.
De VDC-agent is niet aangehouden, omdat hij niet als medeplichtige wordt aangemerkt in deze zaak.


Premier Ivar Asjes (PS) zegt geen commentaar te zullen geven over de huidige discussie rond de VDC. Hij ontkent noch bevestigt wat de krant gisteren heeft gepubliceerd over de bewuste VDC-medewerker.

Asjes wilde ook niet ingaan op de vraag of hij als premier vertrouwen heeft in de VDC. 'Statenlid Konket heeft mij vragen hierover gesteld, waarop ik uiterlijk 24 april aanstaande antwoord zal geven. Hij vroeg ook naar het vertrouwen in de veiligheidsdienst, dus krijgt u die informatie nadat ik die aan het Statenlid heb gegeven.' Dit allemaal, omdat hij als premier in het belang van de veiligheidsdienst zelf en dus ook de staatsveiligheid, geen publieke uitspraken doet over de dienst, aldus Asjes.

Het feit dat de agent De W. informatie heeft verschaft die leidde tot de dubbele moord op 15 juli, is een mogelijke indicatie, dat de onderwereld al in het politiekorps zou zijn geïnfiltreerd. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ook van het verkopen van twee politieportofoons aan derden.

Minister Navarro heeft inmiddels diverse agenten op non-actief gesteld en is sinds vorig jaar bezig met de opschoning van het politiekorps. Hij gaf eerder aan niet precies te weten hoeveel corrupte agenten deel uitmaken van het korps, maar dat er toen een lijstje is gemaakt met de namen van alle agenten die ‘rotte appels’ zijn binnen het korps.
Die opschoning gaat door, zegt Navarro desgevraagd. 'Alle verdachte agenten worden wederom intern gescreend.'

Twee lichamen op Curaçao gevonden

OM neemt lichamen voor lijkschouwing in beslag

Armen en benen gevonden lichaam man vastgebonden


Het Openbaar Ministerie op Curaçao heeft vandaag, donderdag 2 april 2015, twee lichamen in beslag laten nemen voor lijkschouwing. Een onderzoek moet uitwijzen of een vrouw die in haar woning aan de Maskokiweg is gevonden, door een misdrijf is omgekomen of niet. 

'Alles wijst er echter op dat hier sprake is van een natuurlijke dood', zegt politiewoordvoerder Imro Zwerwer vanmiddag in de Amigoe.

Maar, de politie denkt dat een man die in zijn woning in Bándabou werd gevonden wel door een misdrijf om het leven is gekomen. 'De politie vond een man op leeftijd in de woning in Rio Magdalena, waarvan beide armen en benen vastgebonden waren en hij gaf geen teken van leven meer.'

Het onderzoek in beide zaken duurt voor

Vakbondsman Sallons sleept CLO-voorzitter Hooghart voor rechter

Hooghart beschuldigt Sallons van het in eigen zak stoppen van Srd 45.000 van CLO

Sallons wil zijn naam gezuiverd hebben

'Hooghart is al ruim tien jaar met mij bezig, maar dit is de druppel'


Vakbondsleider Michael Sallons heeft Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), voor de rechter gesleept. Sallons wil via de rechter bewerkstelligen dat zijn naam wordt gezuiverd. Volgens de vakbondsman heeft Hooghart leugens verkondigd in de media en hiervan ondervindt hij veel last. 'Meneer Sallons is een schurk van hier en daar heeft Srd 45.000 van de CLO in zijn zak gestopt.' Dit zei Hooghart op 13 februari. De eerste zitting in Kort Geding diende vandaag, donderdag 2 april 2015, aldus Starnieuws.

Sallons stelt, dat de CLO-voorzitter al ruim 10 jaar met hem bezig is, 'maar dit is echt de druppel die de emmer heeft doen overlopen'.

Sallons is secretaris van de Organisatie van Samenwerkende Autonome Vakbonden (OSAV) en heeft bestuursfuncties in zeventien organisaties. 'Sinds Hooghart de uitspraak heeft gedaan, kijken mensen anders naar me. Aan mij werd ook gevraagd om een organisatie te leiden, maar nu lijkt het alsof er twijfels zijn', zegt Sallons.

Hooghart beweert echter, dat hij die uitspraak heeft gedaan op basis van feiten. 'Ik heb nu geen tijd voor Sallons. Hij zal van mijn advocaat horen', zegt Hooghart.

'Ik ben nooit bestuurslid of penningmeester geweest van de CLO, hoe heb ik dan geld ontvreemd? Anders heeft hij het aan me gegeven. Want ik ben zo transparant bij het doen van financiële zaken, vooral op vakbondsgebied. Bij de bonden waar ik leiding aan geef worden alle contributiegelden op de rekeningen van de organisaties gestort', aldus Sallons. Hij zegt, dat het niet naar de moederorganisaties gaat.

De OSAV-secretaris zegt, dat hij ook binnen zijn familie niet bespaard blijft van problemen. 'Mijn moeder is 78 jaar oud en loopt in een groep 'Voetje voor voetje'. Aan haar wordt ook gevraagd wat er met haar zoon is gebeurd. Ook cliënten van mijn zus stellen de vraag hoe ik in elkaar zit', zegt Sallons. Hij vindt, dat Hooghart zaken moet recht trekken waar hij die uitspraken heeft gedaan. Dit heeft hij de rechter gevraagd.

Politie ontkent onderzoek naar in omloop gebrachte valse munten

Minister Rusland zei tijdens begrotingsbehandeling dat er een politieonderzoek loopt


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname bericht vanmiddag, donderdag 2 april 2015, dat er geen zaak bij de politie in onderzoek is die te maken heeft met Surinaamse munten die vervalst zijn. Dit in tegenstelling, aldus de politie, tot wat in nieuwsberichten bekend is gemaakt. 

In geen enkel district is de politie momenteel bezig met het onderzoeken van een strafzaak die te maken heeft met vervalste Surinaamse munten.

Minister Andy Rusland van Financiën vroeg echter deze week tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement, de Assembleeleen er begrip voor, dat hij niet diepgaand op de kwestie van valse munten in kon gaan, omdat er een politieonderzoek loopt. Er is instructie gegeven voor een diepgaand onderzoek, zei de bewindsman. Wanneer het zover is, zal minister Edward Belfort van Justitie en Politie mededelingen hierover doen, aldus Rusland.

De politie zou dan ook niet moeten verwijzen naar mediaberichten, maar naar de door minister Rusland gedane uitspraken in De Nationale Assemblee dat er wel een politieonderzoek gaande zou zijn naar het vanuit Nickerie in omloop brengen van valse munten.

Staatsolie behaalt in 2014 omzet van 1.056 miljard Amerikaanse dollar

Omzetstijging van 3% dankzij toename verkoop eigen producten


Voor de derde maal op rij sluit Staatsolie een boekjaar af met een omzet van ruim 1 miljard Amerikaanse dollar, aldus Staatsolie in een vandaag, donderdag 2 april 2015, uitgebracht persbericht. In 2014 werd een omzet van 1,056 miljard Amerikaanse dollar gerealiseerd, drie procent meer dan in 2013. 

Die omzetstijging is aldus het staatsbedrijf te danken aan een toename van de verkoop van eigen producten met 19 procent en meer omzet uit de verruiming van de elektriciteitsopwekking door Staatsolie Power Company Suriname met zestig procent.

De brutowinst viel met 400 miljoen Amerikaanse dollar wel lager uit ten opzichte van 432 miljoen  in 2013. Het voor enkele maanden uit bedrijf halen van de raffinaderij in verband met de uitbreiding is de voornaamste oorzaak van de winstdaling. Hierdoor vielen de verkoopmarges van eindproducten lager uit.

Ook de gedaalde olieprijzen hebben hierin een rol gespeeld. Aan de Staat is als gevolg van deze ontwikkelingen over 2014 acht procent minder belasting en dividend uitgekeerd: 260 miljoen Amerikaanse dollar in vergelijking met 284 miljoen in 2013.

De algemene aandeelhoudersvergadering van aandeelhouders heeft vandaag de jaarrekening over het boekjaar 2014 goedgekeurd. De resultaten zijn geboekt bij een gemiddelde olieprijs van 85,34 Amerikaanse dollar per vat ten opzichte van 98,97 dollar per vat in 2013.

De staat werd tijdens aandeelhoudersvergadering  vertegenwoordigd door vicepresident Robert Ameerali, minister Andy Rusland van Financiën en minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. De Raad van Commissarissen, directie en managers van Staatsolie waren uiteraard ook aanwezig op de vergadering.

Drie Brazilianen van criminele organisatie gearresteerd

Brazilianen betrokken bij diverse overvallen op goudzoekerskampen binnenland


Drie Brazilianen zijn door de politie gearresteerd als verdachten van diefstal met geweld en deelneming aan een criminele organisatie. De mannen, Francisco D. (38), Adenildo D. (32) en Magno C. alias Gordo (37), blijken al vrijdag 20 maart te zijn aangehouden, maar de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft dit pas vandaag, donderdag 2 april 2015, bekendgemaakt.

De verdachten vormden een gewapende roversbende en maakten het oostelijk deel van het achterland onveilig.

Sinds september vorig jaar tot en met 14 maart van dit jaar zouden zij op verschillende goudnederzettingen te Nassau, Langatabiki, Pakira en Merian gewapende overvallen hebben gepleegd.

Er waren ook twee Surinamers aangehouden, maar die zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Oppositie in Assemblee vindt nieuwe Staatszorgverzekering NV 'vreemde' en 'onverstandige' constructie

Hooghart: 'NV opgericht, omdat Staatsziekenfonds niet goed kan deelnemen aan basiszorgverzekering'

NV wil vrijwillig verzekerden SZF overnemen


Staatszorgverzekering NV, het zorgverzekeringsbedrijf dat is opgericht door de minister van Volksgezondheid Michel Blokland en vakbondsleider Ronald Hooghart, is toegankelijk voor iedereen, ook voor de vakbeweging, zegt Hooghart vandaag, donderdag 2 april 2015, in de Ware Tijd. Hij kwam afgelopen dinsdag in het parlement, tijdens de begrotingsbehandeling, onder vuur te liggen als mede-oprichter. 

De kwestie werd aangezwengeld door VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien (NF/VHP). Hij zei het vreemd te vinden, dat een minister, optredend namens de Staat, samen met een particulier zo'n bedrijf opricht. Reagerend daarop stelde fractiegenoot Guno Castelen, SPA, dat zowel de overheid als Hooghart 'onverstandig' is geweest om via een dergelijke constructie de NV op te richten. De indruk bestaat dat zo is gehandeld om 'een nyan' te maken, suggereerde Castelen.

Uit documenten blijkt, dat van de 500.000 aandelen Hooghart er slechts één heeft. Hij vindt het jammer dat in verband met deze zaak vooral door Castelen verdenkingen zijn opgeworpen als zou hij zich willen verrijken. 'Hoe ga ik een nyan maken met één aandeel. Als ik een nyan wilde maken, had ik nooit maar één aandeel genomen.'

Hooghart zegt dat de NV is opgericht, omdat in de praktijk gebleken is dat het Staatsziekenfonds wegens zijn organisatiestructuur niet goed kan deelnemen in de algemene basiszorgverzekering. Besloten werd de Staatszorgverzekering NV op te richten, zodat dit bedrijf de vrijwillig verzekerden bij het SZF kan overnemen. Het gaat om ongeveer 40.000 mensen.

De vakbondsleider zegt, dat iedereen straks aandelen kan kopen, ook de vakbeweging. Er moeten nog enkele zaken met de Centrale Bank van Suriname geregeld worden, voordat het bedrijf met haar werkzaamheden kan beginnen.

Nieuwe vuilstort in Coronie officieel in gebruik genomen

(Bron foto's: BIC Coronie)
Vuilstort ontwikkeld met richtlijnen NIMOS


De nieuwe vuilstortplaats aan de Cocoslaan in het district Coronie is gisteren officieel in gebruik genomen. Er vond een inzegening plaats door voorganger Edo Cruden. Districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani heette de aanwezigen welkom en zei, dat Coronie wederom een mijlpaal heeft bereikt en liet weten hoe de vuilstortplaats tot stand is gekomen. Ook feliciteerde hij de Coroniaanse bevolking met de opening en in gebruik name van de nieuwe vuilstortplaats, zo bericht het Burger Informatie Centrum (BIC) Coronie vandaag, donderdag 2 april 2015.

Hij bedankte alle betrokken die een bijdrage hebben geleverd. Basharat Ahmadali, directeur van het Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP), zei blij te zijn dat er bestuurskracht is getoond voor het realiseren van de nieuwe vuilstortplaats en gaf ook een uiteenzetting hoe dit tot stand is gekomen. 

Donovan Bogor van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) gaf aan, dat het het NIMOS toch is gelukt te assisteren, zodat de vuilstortplaats naar haar richtlijnen is ingericht. Deze vuilstortplaats is de eerste en meest moderne die volledig volgens de richtlijnen van het NIMOS is ingericht.

De Directeur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), Ifna Vrede, zei te hopen dat de benutting van dit project in acht genomen zal worden en ze pleitte voor een goede samenwerking tussen de districtscommissarissen om te werken aan goede projecten. Ze bracht de felicitaties uit namens de minister van RO, Stanley Betterson, die vanwege ziekte niet aanwezig kon zijn. 

Er werd symbolisch een zak huisvuil gedumpt op de vuilstortplaats. De burgers zijn verplicht goudkleurige vuilniszakken te gebruiken die in de verschillende winkels verkrijgbaar zijn . Er wordt uitsluitend huisvuil opgehaald door de vuilophaalwagen.

Het vuilophaalrooster ziet er als volgt uit:
Maandag
Ressort Welgelegen vanaf de Coppenameweg en ressort Totness, Friendship/Soemberedjo vanaf 09.00 uur

Woensdag
Ressort Totness en ressort Johanna Maria vanaf 09.00 uur

Vrijdag
Ressort Totness, onder andere Noord/Zuid geheel volkswoningproject en de Cocoslaan vanaf 09.00 uur

Mogelijke buitenlandse investeerders Isla-raffinaderij deze maand en mei op Curaçao

Partijen hebben geheimhouding afgesproken zolang onderhandelingen toekomst raffinaderij gaande zijn


Potentiële buitenlandse investeerders die interesse hebben getoond in de modernisering van de Isla-raffinaderij op Curaçao, komen deze maand en mei naar het eiland om verdere gesprekken te voeren. Dat zegt Werner Wiels, voorzitter van het Multi Disciplinaire Project Team (MDPT), vandaag, donderdag 2 april 2015, in het Antilliaans Dagblad. 

Wiels maakte in februari en maart deel uit van een commerciële missie naar China, Japan en Korea. De voorzitter verklaarde geen mededelingen te doen over de andere deelnemers aan deze missie en nog minder over de potentiële investeerders in de raffinaderij. Dat heeft volgens de voorzitter te maken met de geheimhouding die partijen met elkaar hebben afgesproken zolang er nog onderhandelingen gaande zijn over de toekomst van de raffinaderij.

Volgens Wiels hechtten de potentiële investeerders er ook aan om zich in deze fase nog niet bekend te maken.

Premier Asjes en de Raad van Ministers zijn wel vooraf geïnformeerd over de missie, zo laat de voorzitter weten. Het doel van de missie was om een beeld te krijgen of er belangstelling was om in het eiland te investeren, in dat opzicht is de missie geslaagd, aldus Wiels.

De voorzitter weerspreekt geruchten dat hij de reis en verblijfskosten niet uit eigen zak zou hebben betaald. Hij zou naar eigen zeggen kunnen bewijzen, dat hijzelf voor alle kosten opdraaide.

Hato-team douane Curaçao verbrandt hoeveelheid drugs waaronder 150 kilo cocaïne

Drugs in 2014 op luchthaven Hato in beslag genomen


De douane van Curaçao, meer specifiek het Hato-team, heeft gisteren 150 kilo cocaïne, 4 kilo hasj, 60 kilo marihuana en xtc-pillen verbrand, aldus bericht vandaag, donderdag 2 april 2015, het Antilliaans Dagblad.

Het zijn drugs die in 2014 op de luchthaven in beslag genomen zijn.

Het hele proces van registratie, transport en verbranding heeft onder supervisie van een Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie plaatsgevonden.

Incident met twee agenten op terrein ambassade Guyana in Paramaribo

George schudt president Bouterse de hand bij accreditatie in maart 2012.
Guyanese ambassadeur loopt gescheurd hemd op

Minister Lackin bevestigt voorval en tracht politieke rel te voorkomen


Twee agenten van het Korps Politie Suriname zijn gisteren betrokken geraakt bij een incident op het terrein van de Guyanese ambassade aan de Henck Arronstraat in Paramaribo. De Guyanese ambassadeur Keith George, die bij een schermutseling betrokken raakte, liep een gescheurd hemd op, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 2 april 2015.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken bevestigt, dat zich een voorval heeft afgespeeld bij de ambassade. Uit diverse bronnen wordt, aldus de krant, vernomen dat alles er aan gedaan wordt om een diplomatieke rel te voorkomen. De agenten zouden de geldende regels die op het grondgebied van ambassades gelden niet in acht hebben genomen.

Aanleiding voor het incident was, dat iemand voor de poort van de ambassade zijn auto wilde parkeren en door de wacht en de chauffeur van de ambassade erop werd gewezen dat dat niet is toegestaan. De twee mannen raakten in een woordenwisseling die ontaardde in een worsteling. Het personeel van de ambassade belde uiteindelijk de politie, waarop twee agenten ter plaatse kwamen.

Na over en weer partijen te hebben gehoord vonden de agenten, die ondertussen op het terrein van de ambassade waren, dat de chauffeur van de ambassade mee moest naar het politiebureau. Dat ging ambassadeur George te ver, die het opnam voor zijn medewerker. Het resultaat was, dat ook hij betrokken raakte bij de schermutseling, waarbij zijn hemd kapot scheurde. De zaak kwam pas tot bedaren, toen superieuren van de twee agenten arriveerden en ook twee ambtenaren van Buitenlandse Zaken.

Lackin zegt, dat gelijk nadat hij hoorde dat er 'iets' gaande was bij de Guyanese ambassade hij de chef protocol en de onderdirecteur Geopolitieke Zaken van het ministerie erop af stuurde. Toch wil hij niet aangeven wat zich precies heeft afgespeeld.  De bewindsman zegt eerst de rapportage van de minister van Justitie en Politie en de korpschef af te willen wachten.

Voorzitter C-47: 'Overname RBC Royal Bank overschaduwd door gebrek aan transparantie'

'Derde overname waarmee personeel van bank wordt geconfronteerd'

C-47 wil gesprek met Centrale Bank over overname


De gisteren aangekondigde overname van RBC Royal Bank, de Surinaamse vestiging van de Canadese bank RBC, door de Republic Bank Limited (RBL) uit Trinidad & Tobago, moet transparant plaatsvinden. 'Het nieuws over deze overname wordt, voor wat ons betreft, overschaduwd door het gebrek aan transparantie', zegt Robby Berenstein, voorzitter van de Vakcentrale C-47, vandaag, donderdag 2 april 2015, in de Ware Tijd. 

'Dit is de derde overname waarmee de werknemers van de bank worden geconfronteerd. En bij elke overname is er sprake geweest van werknemer-issues', aldus de vakbondsleider.

Volgens hem is de belangrijkste zorg, dat de bestaande arbeidsovereenkomsten door de nieuwe eigenaar worden overgenomen en gehonoreerd. Dat zou niet altijd het geval zijn geweest bij de vorige overnames.

'Bij de eerste overname van ABN Amro door de Royal Bank of Trinidad en Tobago in 2000, is alles transparant en in goed overleg met de bond geschied. Toen RBC in beeld kwam in 2008 waren er allerlei problemen. In die periode hebben wij zelfs gestaakt, omdat het voor het personeel niet duidelijk was waar het aan toe was. Een herhaling daarvan moet worden voorkomen', zegt Berenstein.

C-47 heeft gisteren met de huidige leiding van RBC Suriname gesproken. 'Er zijn nog altijd onduidelijkheden over de nieuwe eigenaar en de vooruitzichten voor de arbeiders', stelt Berenstein. Volgens hem heeft de vakcentrale de Centrale Bank van Suriname aangeschreven met het verzoek om een gesprek over deze ontwikkeling en de zorgpunten.

Twee verdachten opgepakt in zaak overval op Suribet-filiaal Lelydorp

Gearresteerde werkneemster Suribet ontkent elke betrokkenheid


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft vandaag, donderdag 2 april 2015, bekendgemaakt dat op 2 maart de 24-jarige Vyasa L. en de 27-jarige Sandelien S. zijn aangehouden, als verdachten van de gewapende overval op het Suribet-filiaal te Lelydorp in augustus vorig jaar.

Vyasa heeft samen met een kompaan de gewapende overval gepleegd waarbij een som geld werd buitgemaakt.

Sandelien zou hand- en spandiensten aan beide mannen hebben verleend om de overval mogelijk te maken. De vrouw was werkzaam bij het bedrijf en was op de dag van de overval aan het werk.

Ze ontkent echter, dat ze betrokken is geweest bij de overval. Ook zou ze volgens haar verklaringen geen informatie hebben verschaft aan de daders. De politie heeft het echter toch noodzakelijk geacht om haar op te pakken voor verhoor.

DA91 laat president Bouterse weten dat zij niet zit te wachten op gedragscode

'Partij heeft zich nimmer schuldig gemaakt aan enig crimineel handelen'DA91 heeft gisteren een open brief verzonden aan president Desi Bouterse, waarin de partij stelt van mening te zijn, dat het afspreken van een gedragscode voor de aanstaande verkiezingen, geen zaak is die haar betreft. Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 2 april 2015.

'Vanaf haar bestaan heeft de politieke partij DA91 zich nimmer schuldig gemaakt aan enig crimineel handelen, noch handelingen gepleegd binnen de propagandavoering die op gespannen voet staan met wet, recht of een code of ethics', schrijft de partij.

DA91 beweert in haar brief, dat zij zich bij haar propagandavoering altijd slechts bedient van feiten en fundamentele inzichten en dat ook zal blijven doen. De partij laat weten, dat zij nimmer de behoefte heeft gehad een gedragscode af te spreken. Het afspreken van een gedragscode is volgens de partij een probleem, omdat het alleen zinvol is als de participanten daadwerkelijk een voorbeeld zouden zijn van het naleven van de code of ethics.

Oud-Officier van Justitie maakt zich niet druk om beschuldigingen minister Belfort

(Bron foto: plus.Google.com)
Chandra Algoe: 'Ik neem aan dat u de gaten in de redenering hebt gehoord'


Oud-Officier van Justitie Chandra Algoe ligt niet wakker van de beschuldigingen die minister Edward Belfort van Justitie en Politie afgelopen dinsdag deed tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Hij liet weten, dat zij enkele jaren geleden wegens frauduleuze handelingen in haar hoedanigheid van Officier van Justitie ontslag had genomen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 2 april 2015.

'Ik neem aan dat u de gaten in de redenering zelf hebt gehoord. De rest handel ik af met de Deken van de Orde van Advocaten. Wij gaan door een zware selectieprocedure heen en ik heb het prima gehaald', aldus Algoe, die verder geen commentaar heeft. 

Algoe zou zijn betrapt door de procureur-generaal, waarna zij met ontslag ging. Zij werd daarna door toenmalig minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, als beleidsadviseur aangetrokken. Belfort zei zich niet voor te kunnen stellen dat Algoe onlangs is toegelaten tot de Orde van Advocaten. 'Ik vraag me af hoe het antecedentenonderzoek heeft plaatsgevonden.' Volgens hem had de Orde haar toelating moeten weigeren.

Toenmalig minister Santokhi vraagt zich nu af waarom Algoe uit haar functie werd gezet. Volgens hem zal Belfort moeten uitleggen waarom hij de afgelopen vijf jaar niets met de beschuldigingen heeft gedaan.

De deken van de Orde van Advocaten Harish Monorath keurt de uitspraken van Belfort af en noemt ze verwerpelijk. Hij stelt, dat het Openbaar Ministerie (OM) de enige instantie is die zou kunnen vaststellen of iemand een strafblad heeft. Het OM heeft het onderzoek ingesteld en heeft vastgesteld dat Algoe geen strafblad heeft en zij mocht dus toegelaten worden tot de Orde.

Regering werkt aan 'collectieve eigendomsrechten' gemeenschappen binnenland

Minister Relyveld: 'Hiermee kunnen alle internationale rechtszaken tegen Suriname worden ingetrokken'

Conceptwet toekenning collectieve eigendomsrechten in voorbereiding: oplossing voor grondenrechtenkwestie


De regering werkt aan de introductie van 'collectieve eigendomsrechten' waarbij gebieden duidelijk voor leefgemeenschappen in het binnenland worden afgebakend. 'Wij zijn dichtbij een oplossing. Als dat er is zullen alle internationale rechtszaken tegen Suriname worden ingetrokken', zei minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening en Grond- en Bosbeheer (RGB) afgelopen dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement.Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 2 april 2015.

Volgens de bewindsman is een conceptwet voor het toekennen van collectieve eigendomsrechten aan gemeenschappen in het binnenland in voorbereiding. Dit voorstel wordt volgens hem breedvoerig besproken met de vertegenwoordigers van het binnenland. Het streven zou zijn om genoeg draagvlak te creëren voor het plan.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling (RO) is iets voorzichtiger in zijn prognoses van een oplossing op korte termijn, aldus de krant.

'Om een breed gedragen oplossing te krijgen is het belangrijk dat de mensen goed worden geïnformeerd over collectief grondbezit', aldus Betterson.

De bewindslieden gingen in op vragen van verschillende Assembleeleden over de stand van zaken met betrekking tot het grondenrechtenvraagstuk.

Suriname is internationaal veroordeeld, onder meer in het bekende Saamaka Vonnis van 2007 van Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten in Costa Rica, wegens schendingen van de rechten van binnenlandbewoners. Suriname is daarbij ook opgedragen om de grondenrechten van de inheemsen en marrons in het achterland bij wet vast te leggen.

Het Samaaka vonnis:

Den Blauwvinger: Jokkebrokken in Surinaamse politiek

COLUMN: De willens en wetens leugentjes van Tjin-A-Tsoi en Santokhi ten tijde van politieke oorlogsvoering....


Iedereen weet het: er wordt wat 'afgejokt' in de, Surinaamse, politiek. Een leugentje voor bestwil hier, een leugentje voor bestwil daar. Een enkele keer een onbewust, per ongeluk of een beetje dom leugentje. Een enkele keer wordt een leugentje politiek uitgebuit en misbruikt, vooral op weg naar verkiezingen. Een parlementslid kan na een bewust of onbewust, willens en wetens, per ongeluk uit de mond gerold leugentje meteen door opponenten voor een jokkebrok worden uitgemaakt. Leugens en jokken zijn bijna tot dagelijkse realiteit geworden in de Surinaamse politieke arena.

Neem nu het Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi van de Nationale Partij Suriname (NPS) op maandag 30 maart 2015 tijdens de behandeling van de begroting 2015 in De Nationale Assemblee (DNA).
Hij beschuldigde de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Jim Hok van jokken. Maar, jokte Tjin-A-Tsoi ook niet? Volgens hem had Hok een overeenkomst ondertekend met het bedrijf Kaloti uit Dubai voor de bouw van een goudraffinaderij in het district Para, een 'minthouse'. Hok bevestigde het bestaan van een overeenkomst, maar zei er meteen achteraan, dat het een aangelegenheid is van zijn collega, minister Andy Rusland van Financiën. Dat leidde bij de NPS-politicus tot de uitspraak dat Hok jokte. De bewindsman, geheel terecht, begreep werkelijk niet waarom er zo'n commotie moest worden gecreëerd rond de overeenkomst. Wie dat wel begrijpt......

(Met dank aan Starnieuws)
De volgende dag kwam het gejok weer ter tafel in het parlement. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons had een transcript laten maken van wat er een dag eerder was gezegd door Tjin-A-Tsoi en Hok. Zij las de tekst voor en kon niet anders dan tot de conclusie komen, dat de minister niet had gelogen. Hij had immers niet gezegd, de overeenkomst met Kaloti niet te hebben getekend laat staan dat er geen overeenkomst zou bestaan. Assembleelid André Misiekaba (NDP) , die wel vaker probeert het leukste jongetje van de klas te zijn, reageerde weer eens als haantje de voorste, door te zeggen 'het lid Tjin-A-Tsoi jokt'.

In het Apintie televisieprogramma 'To the Point' van maandagavond 30 maart bleek een jokkebrok te gast te zijn. Zelfs een partijvoorzitter wil wel eens een leugentje voor bestwil doen en dat deed Chandrikapersad Santokhi (Vooruitstrevende Hervormings Partij) dan ook met een brede glimlach. Hij ging onder andere in op opiniepeilingen: 'Opiniepeilingen hebben pro's en con's. Laten we goede voordelen eruit halen. Maar, we zitten ook niet stil. We hebben ook onze deskundigen uit het buitenland ingehuurd. We hebben ook een persoon die heel bekend is in Nederland, die daar de politieke barometer doet, Maurice de Hond, die gaan we ook inzetten.'

Ja, ja, dat mocht-ie willen, Maurice de Hond voor zijn politieke VHP-karretje spannen. Maar, die politieke vlieger gaat dus niet op, zoals bleek uit de reactie van Maurice de Hond de volgende ochtend. Hij zei geen enkele affiniteit te hebben te hebben met de Surinaamse politiek. Hij is sinds zaterdag 28 maart in Suriname op uitnodiging van het bedrijf LC Media, dat garant wil staan voor objectieve en eerlijke politieke peilingen en daarom een beroep heeft gedaan op het Nederlandse opiniepeiling-icoon Maurice de Hond. De Hond is dus niet in Suriname op uitnodiging van de VHP of van haar leider Santokhi, zoals feitelijk door de partijvoorzitter wel werd gesuggereerd in 'To the Point'.

De Hond: 'Ik heb wel begrepen, dat ook V7 en de VHP reikhalzend uitkijken naar het resultaat van de peilingen welke wij op dit moment verrichten in Suriname. Maar, er is in elk geval geen sprake van dat wij in opdracht van de VHP peilingen in Suriname uitvoeren.' 

Hetgeen Santokhi in 'To The Point' heeft beweerd kan hier worden bekeken en beluisterd. Zijn woorden over Maurice de Hond zijn te beluisteren vanaf minuut 49.30. De woorden van Santokhi staan dus haaks op hetgeen Maurice de Hond zegt en kunnen met een korrel zout worden genomen.

De VHP-voorzitter heeft in zijn politieke oorlogsvoering en –retoriek interessant willen doen, door te beweren dat zijn partij Maurice de Hond gaat inzetten. Daar is absoluut geen sprake van. Juist opiniepeiler De Hond staat bekend om zijn politieke onafhankelijkheid en die politieke onafhankelijkheid geldt ook en juist vooral in Suriname, waar van de lokale opiniepeilers van alles gezegd kan worden, maar niet dat zij politiek onafhankelijk zijn.....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
02 april 2015
Amsterdam-Paramaribo

OM Curaçao doet mee met wereldwijd project 'Light it up Blue'

Wereldwijde actieweek door met blauw verlichte gebouwen aandacht te vragen voor autisme


Gedurende de week van 1 tot en met 8 april 2015 wordt wereldwijd de 'Autism Awareness Month' gevierd. Gisteravond werden en vandaag, 'World Autism Awareness Day', worden wereldwijd monumenten, sportstadions, bruggen, universiteiten, winkels en warenhuizen blauw verlicht. Dit is een manier om betrokkenheid te tonen met en bewustzijn te kweken over autisme. 

Dit jaar wil de Asosiashon Autismo Curaçao (AAC) dat ook op Curaçao meer organisaties meedoen met de actie 'Light it up Blue'. Veel bedrijven in Punda, Willemstad, hebben hun medewerking beloofd. 


Ook de gebouwen van het Openbaar Ministerie (OM) van De Tempel en het Parket Procureur-generaal (PPG) zijn met ingang van gisteravond, 1 april 2015, en gedurende de hele actieweek ’s avonds blauw verlicht, zo laat het OM in een persbericht weten.

Voor meer informatie:
www.autismspeaks.org/liub en www.autisme-curacao.net