zondag 5 april 2015

Twee verdachten gearresteerd in zaak dodelijke steekpartij bij TBL Cinemas

Onder twee aangehouden verdachten ook dader van steekpartij


In het onderzoek naar de dodelijke steekpartij op het parkeerterrein achter TBL Cinemas in de Hermitage Mall gisteravond zijn twee verdachten aangehouden. Bij die steekpartij raakte de 17-jarige Damien Pinas dodelijk gewond en werd de 17-jarige G.S. met steekwonden opgenomen in een ziekenhuis.

Volgens de Ware Tijd Online vandaag, zondag 5 april 2014, werden de twee verdachten enkele uren na de steekpartij aangehouden. Waar de aanhouding plaatsvond, wordt niet vermeld. De jongens bevinden zich in de leeftijdsgroep 15 tot 17 jaar.

Onder de twee jonge verdachten zou zich volgens de krant ook de feitelijke dader van de dodelijke steekpartij bevinden.

De politie is nog op zoek naar een derde verdachte.

Geen gordijn voor het stemhokje op 25 mei

(Bron foto: ministerie van Binnenlandse Zaken/Verkiezingen Suriname 2015)
Gordijntje blijft weg om misbruik in stemhokje te voorkomen

Uitgebrachte stem ongeldig als selfie in stemhokje is gemaakt


Er komen 25 mei geen gordijnen te hangen voor de stemhokjes, om te voorkomen dat er oneigenlijke handelingen worden gepleegd in het stemhok. Dit laat het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag, zondag 5 april 2014, weten.

Een voorbeeld is het maken van foto’s met de mobiele telefoon van zichzelf, de zogenoemde selfies, en van  het vakje dat iemand heeft gekleurd op het stembiljet. Een ander voorbeeld is het tevoorschijn halen van andere biljetten in het stemhok. 


Door de afwezigheid van het gordijn zal de kiezer met de rug kunnen worden gezien door leden van het stembureau en het publiek. 

De stemhokjes zullen zoals zodanig worden geplaatst, dat de toegang zichtbaar is. Als een kiezer toch een selfie maakt, dan wordt het stembiljet door de voorzitter van het stembureau in beslag genomen en als onbruikbaar afgestempeld. Dit biljet wordt niet in de stembus gedeponeerd.

Politie zoekt drie verdachten in moordzaak Damian Pinas

De doodgestoken Damian Pinas.
Twee groepjes jongeren kregen ruzie om groep meisjes


Het Korps Politie Suriname laat vandaag, zondag 5 april 2015, weten op zoek te zijn naar drie verdachten in verband met de dodelijke steekpartij gisteravond rond tien uur bij het parkeerterrein achter TBL Cinemas in Paramaribo. Daarbij kwam de 17-jarige Damian Pinas om het leven en raakte G.S. (17) gewond. 

Twee van de verdachten zouden volgens de politie van creoolse- en hindoestaanse afkomst zijn en de derde vermoedelijk van 'gemengd ras'.

Uit het voorlopig politieonderzoek is naar voren gekomen, dat Pinas en G.S. zich op het parkeerterrein bevonden samen met nog twee vrienden. Zij zouden avances hebben gemaakt naar een groep meisjes en dat zou niet in goede aarde zijn gevallen bij de drie verdachten, die zich daar op de bromfiets bevonden.

Er moet toen een woordenwisseling zijn ontstaan, aldus de politie, gevolgd door een vechtpartij, tussen de groep van Pinas en het bromfietstrio. Eén van de bromfietsers zou een scherp voorwerp tevoorschijn hebben gehaald waarmee hij steekverwondingen heeft toegebracht aan Pinas en G.S. Hierna is het drietal weggereden. Vermoedelijk heeft één van hen zijn bromfiets op de plaats  achtergelaten.

De politie doet een oproep aan een ieder die informatie heeft over de steekpartij en/of de drie verdachten om die informatie door te geven aan de centrale meldkamer van het korps, nummer 115, of via de politietiplijn 179 of aan de politie van het bureau Uitvlugt op het telefoonnummer 46444.

Presidentskandidaten Santokhi en Sapoen krijgen steun uit woonplaats Lelydorp

Comité Lelydorp voor President staat achter dorpsgenoten Sapoen en Santokhi


De V7 presidentskandidaten Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Raymond Sapoen (Pertjajah Luhur) krijgen sinds gisteravond extra ondersteuning vanuit hun woonplaats Lelydorp met de oprichting van het ‘Comité Lelydorp voor President’.  'Ik weet zeker dat een van deze heren president wordt van het land. En zij zullen ontwikkeling brengen voor ons', zegt Ruth Deira een van de initiatiefnemers vandaag, zondag 5 april 2015, op Starnieuws.

Deira stelt, dat het niet anders kan dan een buurtbewoner te ondersteunen die zijn sporen heeft verdiend. Volgens Deira zijn de twee presidentskandidaten al bekend met de problemen van de buurt. Vanaf vandaag gaan groepen in de buurt lopen om pamfletten te verdelen. 'We gaan huis aan huis mensen adviseren om op deze heren te stemmen.'

Mede initiatiefnemer Ronald Gambier riep de aanwezigen op om massaal het comité te ondersteunen. Hij zei, dat politieke opposanten bezig zijn met rassenhaat via radioprogramma’s. 'Dat gaat niet werken als je kijkt naar die mix in de samenleving en ook in dit comité. Zij hebben geen troef meer vandaar dat ze rassenhaat als gif willen gebruiken.' 

Sapoen was niet aanwezig, maar zijn boodschap werd via een video overgebracht. 'Het komt niet vaak voor dat van een ressort twee kandidaten worden voorgedragen vanuit een combinatie', sprak hij.

'Laten we al die personen vergeven die haat, leugens en geweld verspreiden via de media. Laten we hen aan de schepper overlaten', zei Santokhi en wees op de vreedzaamheid in zijn woongebied. Santokhi riep de aanwezigen op niet meer naar de beloftes van de huidige regering te luisteren.

'Na zoveel protesten willen ze toch doorgaan met het treinproject in 2016. Wanneer wij in de regering zitten, gaan we het project aan een studie onderwerpen.' Volgens Santokhi kan het geld beter geïnvesteerd worden in sportcentra en onderwijs voor de gemeenschap.

Arbeiders Suralco bezorgd over toekomst bedrijf en banen

Vrijwillige afvloeiing voor 144 werknemers

Brief over afvloeiing nog niet verzonden vanwege vertraging in goedkeuring regeling


Suralco-werknemers zijn, aldus Starnieuws vandaag, zondag 5 april 2015, enorm bezorgd over de toekomst van het bedrijf en hun banen. Managing Director Ruben Halfhuid heeft op 18 maart de werknemers gesproken na de bekendmaking van de productievermindering per 1 april. Tijdens deze bijeenkomst heeft hij ook aangekondigd, dat 144 personen in aanmerking komen voor vrijwillige afvloeiing onder de conditie van 'first come, first serve'. Het management gaat besluiten wie wel of niet mag vertrekken om te voorkomen dat ervaren werkers het bedrijf verlaten.

Een staflid van Suralco laat Starnieuws weten, dat deze condities erg discriminerend zijn voor de arbeiders. De brieven van deze afvloeiing zouden op 2 april aan de werkers die voldoen aan de criteria worden aangeboden. Maar, op 31 maart werd via deze summiere bekendmaking aangegeven dat het aanbieden van de brieven tot nader orde is uitgesteld, vanwege vertraging in de goedkeuring van deze vervroegde afvloeiing:


Tekst bekendmaking:

'Allen,

In eerdere communication meetings hebben wij aangegeven dat de retirement window zou worden geopend op 2 april 2014. Helaas is het approval proces nog niet volledig afgerond, waardoor het niet mogelijk zal zijn de brieven op 2 april te verstrekken en de window te openen.

Dit is tot nader order uitgesteld. Wij verwachten spoedig meer informatie te kunnen geven over de datum waarop de brieven zullen worden aangeboden.

Namens,

Ruben Halfhuid,
Managing Director'

Dit wordt als bijzonder onbetrouwbaar ervaren. Halfhuid heeft eerder tijdens vergaderingen met werknemers aangegeven, dat het Amerikaanse moederbedrijf Alcoa op een correcte manier alles financieel zou willen afwikkelen met de arbeiders. Maar, op 18 maart kwam hij hierop terug en stelt nu, dat slechts 144 arbeiders in aanmerking komen voor een afvloeiingsregeling en de rest heeft garantie voor een werk bij het nieuwe bedrijf.

Werknemers van het bauxietbedrijf vinden dat ze tussen wal en schip dreigen te raken. Suralco wordt met minimale kosten door Alcoa overgedragen aan de overheid als er een overeenstemming wordt bereikt. Aan de andere kant geeft de Suralco-leiding de arbeiders garantie voor een baan in de nog op te richten entiteit van de overheid.

De nieuwe entiteit is nog niet opgericht en de Suralco-leiding geeft de arbeiders al garanties voor werkgelegenheid, aldus het staflid. De arbeiders zijn bezorgd voor hun opgebouwde pensioenen in het Alcoa pensioenfonds. Er is nog geen zinnig antwoord gegeven over de afwikkeling hiervan. De werknemers willen niet in een situatie van Bruynzeel terechtkomen door voor het gebouw van De Nationale Assemblee met bordjes te moeten gaan staan om voor hun pensioengelden te vechten. De arbeiders hebben graag dat Alcoa met alle werknemers correct financieel afwikkelt en het nieuwe bedrijf de arbeiders die nodig zijn voor het bedrijf met een nieuw contract en een nieuw pensioenplan overneemt.

De werkers hopen dat de presidentiële commissie goed onderhandelt met Alcoa voordat ze het bedrijf overneemt. Ze hebben vertrouwen erin dat onderstaande issues correct worden afgewikkeld:
1. duidelijkheid over de opgebouwde pensioenen;
2. correcte financiële afwikkeling met alle werknemers;
3. alsnog vergoeden van de verdiende verlofdagen die vervallen zijn verklaard;
4. incorporeren van het variabel deel van de salarissen in het basisloon van de top stafleden.

NDP-voorzitter Bouterse neemt PING en voorzitter Jhauw op de korrel tijdens partijbijeenkomst Saramacca

(Bron foto's: Stefano Tull/de Ware Tijd)
'Je hebt er altijd een paar grappenmakers tussen'

Drie 'omstreden' DNA-kandidaten Saramacca voorgesteld


Volgens NDP-voorzitter Desi Bouterse zijn er onder politieke partijen 'altijd een paar grappenmakers'. Hij zei dat gisteravond tijdens een bijeenkomst van zijn partij in Saramacca. Bouterse naam specifiek grappenmaker en PING-voorzitter Ramsoender Jhauw op de korrel.

De president sprak op het podium over ICT-ontwikkeling in het land toen het woordje 'ping' viel. Hij greep meteen aan, aldus de Ware Tijd Online vandaag, zondag 5 april 2015, om gelijknamige partij van Jhauw op de hak te nemen.

De NDP-voorzitter liep naar een van zijn lijfwachten en vroeg of die zich wilde aansluiten bij de PING. 'PING e suku kandidaat. Wan san politiek switi yere, je hebt altijd een paar grappenmakers ertussen. Mi no e laf' a man, mi e laf' den joke fu a mang. Wat dat betreft a kel bun.'

Ook met V7 dreef Bouterse, zo schrijft althans de Ware Tijd, de spot. Deze combinatie werd door hem aangeduid als V6. Hij ging ook in op het opduiken van tal van 'kleine partijen en combinaties' en noemde als voorbeelden de Alternatieve Combinatie,De Nieuwe Leeuw, PDO en PBO.

Tijdens de bijeenkomst in Saramacca werden de, aldus de krant, omstreden kandidaten voor De Nationale Assemblee Jerrel Mahabier, Naomi Kromokario-Samidin en Robby Loods voorgesteld.

De NDP-afdeling in Saramacca was al geruime tijd het toonbeeld van conlict. Afdelingsvoorzitter Clifton Koorndijk was het niet eens met de voordracht van de kandidaten, omdat die volgens hem geen binding hebben met de partij.

Bouterse bedankte gisteravond zijn coördinatoren in Saramacca Jules Wijdenbosch en Errol Alibux voor het door hen verzette werk om de rust binnen de partijafdeling te doen terugkeren.

De partijvoorzitter sprak de hoop uit dat de onderlinge animositeit na de dag van indienen van de kandidatenlijsten op 9 april achter de rug zal zijn. Bouterse riep de aanwezigen op om gezamenlijk het veld in te trekken en de drie zetels voor de partij te behalen. 'Het is nu tijd om elkaar te omarmen en het veld in te gaan.'

Jongen (17) op terrein TBL Cinemas in Paramaribo doodgestoken

Dader arriveert op bromfiets, zoekt ruzie met hangjongeren en begint te steken

Naast dodelijk slachtoffer ook een gewonde jongen


Op het parkeerterrein achter de TBL Cinemas bij de Hermitage Mall in Paramaribo is gisteravond rond tien uur de 17-jarige Damian Pinas. doodgestoken. Een andere jongen werd gewond. De dader is voortvluchtig, aldus bericht de Ware Tijd Online vanochtend, zondag 5 april 2015.

De krant schrijft te hebben vernomen, dat de dader, een jongen, op een bromfiets kwam aanrijden, de brommer stalde en vervolgens op een groepje hangjongeren afliep. Na een woordenwisseling trok de bromfietser een scherp voorwerp en stak in op de twee slachtoffer. Damian overleed ter plaatse.

De dader is op de vlucht geslagen met achterlating van zijn bromfiets. Verscheidene politie-eenheden verschenen ter plekke voor verder onderzoek.

Op 8 september 2014 vond 's avonds op het parkeerterrein van TBL Cinemas ook al een dodelijke steekpartij plaats. Daarbij werd de 53-jarige Renato Steward neergestoken door een 15-jarige jongen na een woordenwisseling.

Na die dodelijke steekpartij liet TBL Cinemas weten dat zij graag een politiesteunpost op het terrein wil. ‘Het voorstel is langer dan een jaar terug gedaan, maar de leiding van het Korps Politie Suriname verleende geen toestemming’, zei Hugo Lachman, hoofd van de beveiligingsdienst van TBL Cinemas en de Hermitage Mall woensdag 24 september 2014.

Na het overlijden van Damian Pinas verschenen al snel op social media gedenkwoorden (R.I.P.'s) van vrienden en bekenden van de jongen. Ook is op social media een 1m27 durende video verschenen waarop Damian liggend op de grond te zien is omringd door agenten die gewoon lijken staan toe te kijken zonder zich feitelijk om het slachtoffer te bekommeren. Ook is een militair zichtbaar op de beelden. Uit de beelden zou ook geconcludeerd kunnen worden, dat het waarschijnlijk geruime tijd heeft geduurd voordat er aan ambulance ter plaatse verscheen.

Damian Pinas mocht slechts 17 jaren jong worden.....
(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

'Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam, spreekt met zangeressen Marijke Satijo en Marcia Sedoc

Narish Parsan verlaat fractie PvdA in de Bestuurscommissie Amsterdam Zuidoost


Het wekelijkse actualiteiten-programma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 5 april 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele gespreksonderwerpen, zoals:

* Griekenland erop of eronder.
Zal het de Griekse regering lukken om de trojka te overtuigen van de haalbaarheid van hun bezuinigings- en hervormingsplannen? De Griekse burgers beginnen hun geld van de Griekse banken te halen voor het geval dat..............

* Steeds meer bewijzen dat de MH17 uit de lucht geschoten is door een Russisch lanceervoertuig bemand door Russische personen.
Als dat onomstotelijk vaststaat, hoe krijgt Nederland dan de daders voor het gerecht? Volgens premier Rutte en minister Van Meurs van Veiligheid en Justitie moet dat gaan gebeuren. Gerenommeerde advocaten, waaronder Geert-Jan Knoops, hebben zo hun twijfels of dat wel een reële verwachting is van deze politici.
Overigens is gisteren bekend geworden, dat de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken drie dagen voor de ramp met MH17 op de hoogte zijn gebracht van de aanwezigheid van Russische luchtdoelraketten in het oosten van Oekraïne. Dat blijkt uit een verslag van een diplomatieke briefing in Kiev op 14 juli, dat in handen is van het onderzoeksprogramma Argos.

* Beginselakkoord met Iran levert twee soorten reacties op.
Enerzijds enthousiasme, dat het er eindelijk van dreigt te komen en anderzijds zeer sceptische reacties vooral van de zijde van Israël/Netanyahu.
In Iran zijn veel mensen de straat op gegaan om deze hoopvolle ontwikkeling te steunen.
Maar, Obama krijgt in de VS nog niet alle hands on deck.Wat gaan de Republikeinen doen met het definitieve akkoord?

* De clash tussen ABN-AMRO en de politiek over de salarisverhoging voor bestuurders van 100.000 euro in plaats van de bonusuitkeringen.
Wel binnen de formele wettelijke grenzen, maar niet binnen ethische grenzen. Had men bij de behandeling in de Tweede Kamer iets over die ethische grenzen moeten vastleggen of niet?

Van zeven uur tot acht uur vanavond onderwerpen over Suriname en Surinamers:

- Een telefonisch interview met PvdA'er Narish Parsan die de PvdA-gelederen in de Bestuurscommissie Amsterdam Zuidoost heeft verlaten uit onvrede over de gang van zaken in die bestuurscommissie. En dat na krap een jaar functioneren van deze nieuwe bestuurscommissie.


- Een studio-interview met zangeres Marijke Satijo en een telefonisch interview met theatervrouw Marcia Sedoc in Italië over de zang- respectievelijk theatercarrière van deze Surinaamse vrouwen. Marcia Sedoc is in Italië ook zeer actief met sociaal culturele activiteiten en activiteiten in de zorgsector in Italië, zoals de bootvluchtelingen uit Noord-Afrika en het Midden- Oosten.

Het panel bestaat uit Owen Venloo, Max Sordam en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 5 april 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.