donderdag 9 april 2015

President Bouterse betoont medeleven aan president van Kenia en bevolking Kenia

Kenia zwaar getroffen door aanslag op Garissa University College


President Desi Bouterse heeft op 7 april 2015 naar aanleiding van de aanslag op het Garissa University College in Garissa, Kenia, in een brief aan zijn Keniaanse ambtsgenoot Uhuru Kenyatta, namens het Surinaamse volk, medeleven betoond aan het volk van Kenia. Bij de aanslag op 2 april 2015, hebben 147 Kenianen, veelal studenten, het leven gelaten:


Sharmila Mansaram moet van rechter publiekelijk verontschuldigingen aanbieden aan ABOP-leider Brunswijk

Uitspraken Mansaram over gaarkeukens in binnenland van Brunswijk ongefundeerd


Sharmila Kalidien-Mansaram moet van de Kantonrechter in Kort Geding publiekelijk haar verontschuldigingen aanbieden aan ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk. Dat heeft de rechter afgelopen dinsdag beslist, aldus GFC Nieuws vandaag, donderdag 9 april 2015.

In november 2014 zou Sharmila Kalidien-Mansaram op een podium hebben gezegd, dat Brunswijk beschikt over gaarkeukens in het binnenland en heel veel geld daaraan verdient.

Brunswijk spande hierop een rechtszaak aan om Kalidien te dwingen haar uitspraken te corrigeren, nadat zij weigerde te rectificeren.

De Kantonrechter heeft Brunswijk in het gelijk gesteld. In het vonnis is opgenomen, dat de uitspraken ongefundeerd zijn en de veroordeelde krijgt twee weken de tijd na betekening van het vonnis om haar verontschuldigingen publiekelijk aan te bieden.

Inheemse samburagroep Asewa vrolijkt indiening kandidatenlijsten in Para op

(Bron foto's: Commissariaat Para)
Inheemse muziekgroep begeleidt NDP, A-Combinatie en V7


De inheemse samburagroep Asewa  viel vandaag, donderdag 9 april 2015, op bij de indiening van de kandidaatlijsten in het district Para. De groep heeft gevraagd en ongevraagd de NDP, A-combinatie en V7 begeleid bij hun kandidaatstelling, zo bericht het commissariaat Para.


Verschillende partijleden dansten met elkaar en de verdraagzaamheid bleef onder elke omstandigheid. Vertegenwoordigers van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) hielden een oogje in het zeil.

Alle negen partijen en combinaties hebben zich keurig op tijd gemeld. Niet allemaal hebben echter kandidaten op ressort- en districtsraadsniveau in alle bestuursressorten kunnen presenteren.

De NDP wist de meeste aanhang op de been te brengen. Direct na indiening van de kandidatenlijsten werden die ter inzage gelegd voor het publiek. Gedurende drie dagen mag een ieder langs lopen om de lijsten te bezichtigen op het commissariaat.

Docent (39) op Curaçao opgepakt wegens ontucht met minderjarige kinderen

Korps Politie Curaçao verstrekt nog geen nadere informatie over arrestatie


De 39-jarige S.L., een docent in het voortgezet onderwijs op Curaçao, is gisterochtend door agenten van de afdeling Jeugd en Zedenzaken (JZZ) aangehouden wegens ontucht met minderjarige kinderen. Dat meldt de Amigoe vanmiddag, donderdag 9 april 2015.

De politie geeft in verband met het feit dat minderjarige kinderen betrokken zijn bij deze zaak en zij recht hebben op privacybescherming, geen details over de aanhouding, de periode waarin hij ontucht zou hebben gepleegd, het aantal kinderen die door hem werden misbruikt noch waar hij als docent werkzaam is.

Dat wordt later tijdens de behandeling van deze zaak bekend.

PAR-leider Jesus-Leito wil eindelijk beantwoording vragen door ministers kabinet-Asjes op Curaçao

Brieven met vragen in 2014 verstuurd nog steeds niet beantwoord

'Het geeft vrijwel geen zin om vragen naar regering te sturen' - 'Enige bewindsman die vragen beantwoordt is premier Asjes'


PAR-leider Zita Jesus-Leito accepteert het niet langer, dat haar vragen niet door ministers van het kabinet-Asjes op Curaçao worden beantwoord. Zij constateert dat alleen al in 2014 tal van brieven met vragen die zij naar de regering heeft gestuurd, nog steeds niet beantwoord zijn. Ze is nu bezig om herinneringsbrieven naar de betrokken ministers te sturen, aldus bericht de Amigoe vanmiddag, donderdag 9 april 2015.
 
Volgens het PAR-Statenlid heeft het op dit moment weinig zin om vragen te sturen naar de regering, omdat deze vrijwel nooit worden beantwoord. 'De enige minister die vragen beantwoordt is premier Ivar Asjes (PS). Ik heb besloten om dit niet meer te accepteren en dit ook bij de betrokken ministers aan te kaarten, want dit kan niet. In Nederland is het uitgesloten dat de regering zo omgaat met vragen van Statenleden. Maar, hier doet de regering maar. Ze gaan ervan uit dat wij Statenleden zijn en toch niet zullen reageren. Dat ga ik dus niet meer accepteren.'

Jesus-Leito heeft besloten om ministers die vorig jaar haar brieven niet hebben beantwoord aan te schrijven. Het gaat hier om vier ministers. Ondertussen zijn er al brieven gestuurd naar minister Bernard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid, Milieu en Natuur, PS) en zijn partijgenote Irene Dick (Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport).

De brief aan Whiteman dateert van 1 april. In de brief verwijst Jesus-Leito naar vragen over de vissers en bewoners van Marie Pampoen (20 mei 2014), de status van bomen, palmen en plantjes langs de openbare weg (29 mei 2014) en het aantal registreerde gevallen van chikungunya op Curaçao (12 december 2014). Op al deze vragen stelt het Statenlid geen antwoord te hebben gekregen. Zij verzoekt Whiteman om deze vragen alsnog te beantwoorden.

Het schrijven aan Dick is van dezelfde datum. Daarin verwijst het PAR-Statenlid naar vier brieven die onbeantwoord zijn gebleven. Het gaat hierbij om vragen over het multifunctionele sportcomplex in Barber, het sportveld in Lagun en de gespannen situatie bij de University of Curaçao (alle van 12 mei 2014), maar ook over de verkeerssituatie rondom de Seú-optocht van vorig jaar (12 april 2014). Ook aan Dick vraagt Jesus-Leito of zij de gestelde vragen alsnog kan beantwoorden.

Jesus-Leito hekelt tevens het feit dat ministers er een gewoonte van hebben gemaakt om vragen te beantwoorden door te stellen de vragensteller bij de verkeerde minister aanklopt. 'Je krijgt dan te horen dat de vragen doorgezonden zullen worden naar de juiste minister. Maar, in de praktijk hoor je er niks meer van.'

In de komende periode zullen er nog meer herinneringsbrieven worden verzonden naar ministers die geen vragen beantwoorden, aldus het Statenlid. 'Wij concentreren ons op 2014. Want als wij de jaren daarvoor ook hadden meegenomen, dan waren wij nog bezig geweest.'

Man (62) aangehouden verdacht van ontucht met minderjarig meisje

Ontucht zou zijn gepleegd te Rijsdijk


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft vandaag, 9 april 2015, bekendgemaakt, dat onlangs de 62-jarige Jehnell R. is gearresteerd en in verzekering gesteld.

De man wordt verdacht van het plegen van ontucht met een minderjarig meisje in het politieressort Rijdijk. 

De zaak is inmiddels door de politie van Rijsdijk overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname voor verder onderzoek.

Clifton Koorndijk (NDP-Saramacca) op laatste moment overgelopen naar Nieuw Suriname

Hoofdbestuurslid NDP lijsttrekker Mega Front in Saramacca

Koorndijk voelde zich niet meer thuis in de NDP


Clifton Koorndijk, hoofdbestuurslid van de Nationale Democratische Partij (NDP), is op het laatste moment overgestapt naar Nieuw Suriname. Hij is lijsttrekker geworden van Mega Front in Saramacca, aldus bericht Starnieuws vanmiddag, donderdag 9 april 2015.

Koorndijk beweert, dat hij zich niet meer thuis voelde binnen de NDP en dat er te veel onenigheid in Saramacca was. Hij is het ook helemaal niet mee eens met de wijze waarop de NDP-kandidatenlijst tot stand is gekomen in het district. De structuren hadden niks te zeggen.

Koorndijk beweert verder niet in z'n eentje opgestapt te zijn. Hij heeft NDP'ers, VHP'ers en mensen uit Pertjajah Luhur geplaatst op de lijst van de districts- en ressortraad. 'Een grote groep gaat met mij mee', aldus de overgestapte Koorndijk.

'Nieuw Suriname en de NDP hebben dezelfde visie. Veel politieke partijen hadden mij benaderd, maar ik heb gekozen voor Nieuw Suriname.'

Hij was bij de indiening van de kandidatenlijst op het hoofdbureau niet aanwezig en dat was volgens hem 'een bewuste keuze'. Bij de indiening van de lijsten viel de naam van Koorndijk op, schrijft Starnieuws.

De vraag die nu gesteld kan worden is, hoe de politieke betrouwbaarheid van Koorndijk ingeschat moet worden, door, kennelijk, zo vlak voor indiening van de kandidatenlijsten, van partij te veranderen. Een vraag die ook aan Nieuw Suriname gesteld kan worden, die van het ene op het andere moment een op het laatste moment overgelopen NDP'er de kandidatenlijst voor de partij in Saramacca laat aanvoeren.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Deelname PING aan verkiezingen nog onzeker: mogelijk alleen voor DNA in Paramaribo

Stukken PING ook in Paramaribo niet in orde

Voorzitter hoofdstembureau Miranda: 'Ik moet mij aan wet houden en kan die niet breken'


PING moest zich vanochtend, donderdag 9 april2015, melden bij het hoofdstembureau in Paramaribo, maar een vertegenwoordiging van deze nieuwe partij kwam pas iets voor drie uur 's middags opdagen. Veel zaken bleken, aldus Starnieuws, echter niet te kloppen. De machtiging was niet in orde, omdat er een tikfout was in de naam van de persoon. Ook de nationaliteitsverklaring van de indiener ontbrak. Eerder vandaag bleken ook de stukken van de PING-vertegenwoordiger in het district Saramacca niet in orde te zijn.

Jerry Miranda, voorzitter van het hoofdstembureau, en zijn leden, konden niet alle stukken in ontvangst nemen. Kandidaten moeten twee jaar in het district wonen waar ze kandidaat gesteld worden. Dat stuk ontbrak. Daarna bleek dat er geen hard copy was van de kandidaten op ressort- en districtsraadsniveau.

Uiteindelijk werd de lijst voor De Nationale Assemblee aangenomen door het hoofdstembureau. Maar, er ontbraken nog steeds diverse zaken, zoals handtekeningen.

Ramsoender Jhauw, voorzitter van PING en directeur van SuriShopping, probeerde Miranda nog over te halen om alle stukken aan te nemen. 'Ik moet mij houden aan de wet, ik kan de wet niet breken', zei Miranda. Het hoofdstembureau zal zich nog buigen over de stukken die zijn ingeleverd. Het resultaat wordt op een openbare zitting bekendgemaakt.

Jhauw hoopt, waarschijnlijk tegen beter weten in, nog steeds dat hij president van Suriname kan worden. Hij gelooft er in ieder geval wel in, en waarschijnlijk als enige in Suriname.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Baasa definitief uitgesloten van deelname aan verkiezingen

President Bouterse besluit dat Baasa niet mag deelnemen


De politieke organisatie Baasa mag niet zelfstandig deelnemen aan de verkiezingen van 25 mei aanstaande. Dit heeft president Desi Bouterse besloten, aldus bericht GFC Nieuws vandaag, donderdag 9 april 2015.

Het Centraal Hoofd Stembureau (CHS) besloot 27 maart dat Baasa, NSK (Nieuwe Stijl KTPI) en ODE (Ontwikkeling Door Eenheid) niet kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Het CHS steot, dat de registratie van Baasa bij het CHS voor deelname aan de verkiezingen niet door de juiste personen is gedaan. Secretaris en voorzitter van de partijraad, Peter Amoida, had de partij geregistreerd, terwijl het toenmalig hoofdbestuur onder voorzitterschap van Nicolaas Priesierie had besloten dat Baasa onder de paraplu van de NDP deelneemt aan de verkiezingen. Er werd toen bezwaar aangetekend bij het CHS en de inschrijving nietig verklaard.

Het partijcongres besloot daarop in beroep te gaan bij de president.

Amoida zegt dat de president als argument heeft aangehaald, dat hij zich schaart achter het besluit van het CHS. Hij vindt niet dat de president inhoudelijk is ingegaan op het verzoek.

De partij zal stemadvies geven, zegt Amoida. De achterban zal worden geadviseerd te stemmen op een partij die inderdaad opkomt voor de belangen van het binnenland.
Binnenkort zal er een algemene leden vergadering worden belegd om een nieuw bestuur te kiezen.

Valt PING vandaag door de mand?

Gaan PING en voorzitter Ramsoender Jhauw deelnemen aan verkiezingen?
Vertegenwoordiger PING komt alleen en met verkeerde stukken bij hoofdstembureau Saramacca


Slechts een vertegenwoordiger van PING (Partij voor Integriteit, Nationale motivatie en Gelijkheid) kwam vandaag, donderdag 9 april 2015, iets na het middaguur bij het hoofdstembureau Saramacca. Aan de eerste wettelijke voorwaarde werd niet voldaan. Volgens de kiesregeling moeten de kandidatenlijsten ingeleverd worden door twee personen, die hiertoe door de politieke organisatie zijn gemachtigd, aldus Starnieuws.

De voorzitter van het hoofdstembureau, districtscommissaris Laksmienarain Doebay, verwelkomde de vertegenwoordiger en vroeg naar de stukken. In een oogopslag bleek dat de juiste formaliteiten ontbraken.

Doebay hield de PING-vertegenwoordiger voor dat originele uittreksels van de kandidaten ingediend moeten worden. Overgelegd moeten worden een recent uittreksel uit het Centraal Bureau voor Burgerzaken van elke kandidaat. Recente nationaliteitsverklaring, bewilligingsformulier en twee recente pasfoto's.

Van het hoofdstembureau kreeg de vertegenwoordiger van PING de gelegenheid om contact op te nemen met het bestuur in Paramaribo en nog voor drie uur vanmiddag de stukken in orde te maken. Als dat niet gebeurt, kan de partij niet deelnemen aan de verkiezing in Saramacca.

Ook in Paramaribo zouden problemen zijn met deze partij. De Ware Tijd berichtte eerder vandaag  dat de indieners van de kandidatenlijsten van PING in het district Paramaribo vanochtend al het stembureau wat extra tijd hadden gevraagd om hun kandidatenlijsten te kunnen indienen.

Atlete Ilsida Toemere op plaats 12 kandidatenlijst Amazone Partij Suriname in Paramaribo

(Bron foto: Terence Oosterwolde)
'Partij heeft mij gevraagd en ik wil opkomen voor vooral binnenlandbewoners'


Atlete lange afstandsloopster Ilsida Toemere (24) van atletiekclub SNL blijkt op de twaalfde plek van de kandidatenlijst voor De Nationale Assemblee van de Amazone Partij Suriname in Paramaribo te staan. 'De partij heeft mij gevraagd om op de lijst te komen en ik heb die kans gegrepen, omdat ik wil opkomen voor vooral de binnenlandbewoners', aldus Toemere vandaag, donderdag 9 april 2015, in de Ware Tijd.

Hoewel zij zich er niet aan waagt om te zeggen of zij kans maakt om gekozen te worden, krijgt ze de ruimte om te pleiten voor sportfaciliteiten voor de jeugd in het bijzonder voor de kinderen van het binnenland.

Ook wil zij zich sterk maken om onder meer het aantal tienerzwangerschappen en de vervuiling van het milieu te verminderen.

Toemere studeert Public Administration aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Zij heeft in oktober 2014 in Nederland het Surinaams record op de marathon bij de vrouwen verbroken.

DNA-kandidaat voor NDP Ramsahai legt functie als Jeugdparlementslid niet op voorhand neer

Besluit over aanblijven als Jeugdparlementslid valt na 25 mei


Jeugdparlementariër Rajiv Ramsahai van Commewijne zal voorlopig die functie niet neerleggen, hoewel hij ook kandidaat voor De Nationale Assemblee (DNA) is voor de NDP. Hij zegt vandaag, donderdag 9 april 2015, in de Ware Tijd, dat hij met enkele collega’s heeft gesproken en dat zij zien niet graag zien dat hij vertrekt. 

Ook wil Ramsahai niet voorbarig handelen, omdat pas op 26 mei bekend zal zijn of hij als DNA-lid wordt gekozen. Als hij gekozen wordt zal hij op dat moment bepalen of hij het Jeugdparlement verlaat of dat hij beide functies gaat combineren.

De 24-jarige student van de Anton de Kom Universiteit van Suriname is door de NDP op plek nummer twee in Commewijne gekandideerd.

Hij wijst erop dat jeugdparlementariërs ook burgers en het recht hebben om een politieke partij aan te hangen. Indien hij wordt gekozen als DNA-lid, kan hij de problemen die de jeugd heeft gedropt bij het Jeugdparlement aankaarten in het hoogste College van Staat.

Ook stelt hij, dat hij altijd objectief te werk gaat, ondanks dat hij NDP'er is. 'Ik had gedreigd dat ik de weg zou barricaderen als de middelbare school van Tamanredjo geen water en elektriciteit zou krijgen. Ook had ik gezegd dat de overheid in problemen zou komen als die het avondschoolvervoer niet zou hervatten', geeft hij als voorbeelden aan voor zijn manier van werken.

Hoewel Ramsahai al heeft besloten jeugdparlementariër te blijven, zal hij in een formele bijeenkomst met zijn collega's zijn ambitie kenbaar maken. 'Daar zullen ze hun mening hierover uiten en ik sta open voor kritiek.'

Doekhie (NDP): 'Waarom heeft Brunswijk afgelopen 10 jaren grondenrechtenvraagstuk niet helpen oplossen?'

'Brunswijk liegt, hij heeft duizenden hectares aan concessies op zijn naam staan'

'ABOP-voorman houdt grondenrechtenvraagstuk als een worst voor neuzen binnenlandbewoners' -'Als Brunswijk in machtscentrum komt, geen compensatie voor boeren Nickerie'


Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie noemt zijn collega-coalitielid en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk een leugenaar. ‘Brunswijk liegt, hij is een leugenaar, hij heeft duizenden hectares aan concessies op zijn naam staan.', aldus Doekhie vandaag, donderdag 9 april 2015, in het Dagblad Suriname.

Doekhie heeft onlangs beweerd, dat hij meer in het binnenland is dan zijn collega-volksvertegenwoordigers die uit het binnenland afkomstig zijn er nog wonen. De betreffende collega’s waren hier niet blij mee. Doekhie heeft ook tijdens de onlangs gehouden begrotingsbehandeling in het parlement gesteld, dat hij geen oplossing ziet in het grondenrechtenvraagstuk en dat de binnenlandbewoners dit aspect kunnen vergeten.

Brunswijk stevig op korrel genomen door Doekhie.
Doekhie vindt het ‘knullig’ dat op de bewuste dag in het parlement, geen enkele van zijn collega-Assembleeleden hem in de rede zijn gevallen. 'Maar, nu komen ze wel met standpunten om tegen de schenen van Doekhie te trappen. Ik blijf bij mijn standpunt in het parlement.'

Doekhie vindt dat vooral de voorzitter van de ABOP ‘zijn eigen mensen’ al tien jaren voor de gek houdt. ‘Brunswijk zit al 10 jaren in de regering. Waarom heeft hij het grondenrechtenvraagstuk niet helpen oplossen?’

Volgens Doekhie is het Brunswijk die alles kapot maakt wanneer er al een oplossing in zicht is voor de grondenrechtenproblematiek. In het prille begin, toen de huidige regering aantrad, werd een grote conferentie belegd te Colakreek. ‘Zijn de mensen dat vergeten? Weten ze ook niet meer wie de ordevestoorders waren? Het zijn de eigen mensen die niet willen dat er een oplossing komt.’

De NDP'er beschuldigt Brunswijk ervan het grondenrechtenvraagstuk als een worst voor de neuzen van de binnenlandbewoners te houden. ‘Wanneer je op mij stemt, ga ik het grondenrechtenvraagstuk voor je oplossen, wordt gezegd.’ Ook zou Brunswijk bezig zijn met het strooien van zand in de ogen van de binnenlandbewoners. Hij zou aangeven, dat de vele concessies toebehoren aan buitenlanders en stedelingen, terwijl de concessies in feite hem toebehoren. Voor eigen gewin zou Brunswijk erop uit zijn om zaken te verdraaien, aldus Doekhie.

Het NDP-Assembleelid memoreert, dat Brunswijk tijdens een vergadering in Brokopondo gezegd zou hebben, dat wanneer hij in het machtscentrum komt, hij geen enkele compensatie zal toekennen aan Nickeriaanse boeren. ‘Ik heb dat bandje als bewijs.’

Familie slachtoffer roofmoord Latour roept getuigen op zich te melden

Zoon en dochter slachtoffer bezorgd, omdat daders nog vrij rondlopen


Om het onderzoek naar de roofmoord te Latour op 4 maart te bespoedigen, heeft de familie van de vermoorde Soemintra Badaltjawdharie-Ramdas (66) besloten zelf actie te ondernemen om te proberen de daders te vinden. 'Om te voorkomen dat deze laffe misdaad ongestraft blijft, is uw medewerking heel hard nodig', zo laat de familie vandaag, 9 april 2015, in een persbericht weten. 

Daarin roept de familie mensen die informatie hebben om die aan de politie te geven. 'Getuigen wordt met spoed gevraagd elke informatie die bijdraagt aan het herkennen van deze gewetenloze misdadigers te melden. De nabestaanden zullen u zeer dankbaar zijn.'

Zoon Henk en dochter Tjiha Badaltjawdharie maken zich ernstig zorgen, omdat de daders nog steeds vrij rondlopen. De familie is ervan overtuigd dat er mensen zijn die 'iets hebben gezien', omdat er tegen de tijd van de overval om vijf uur 's morgens toch al buurtbewoners langslopen bijvoorbeeld op weg naar het werk. Tjiha hoopt met deze oproep deze mensen zo ver te krijgen om de informatie aan de politie door te geven. 'Vandaag is het mijn moeder, maar morgen zou het uw moeder kunnen zijn', zegt de dochter, aldus de Ware Tijd.

Bij de roofoverval werd haar vader Dhanpat Badaltjawdharie mishandeld. Vier mannen wisten de woning te Latour binnen te dringen door het dievenijzer van het achterterras te forceren en vervolgens de shutters van de badkamer te verwijderen.

Twee weken na de overval was een verdachte aangehouden, maar de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname maakt bekend, dat die verdachte alweer in vrijheid is gesteld.

Ruim 16.000 automobilisten op Curaçao hebben openstaande boete

OM laat extra verkeerscontroles uitvoeren om boetes te kunnen innen


Ruim zestienduizend automobilisten op Curaçao hebben een openstaande boete. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, donderdag 9 april 2015. Het gaat hier om boetes die zijn uitgeschreven tussen november 2011 en maart dit jaar. 

De politie heeft op Goede Vrijdag extra verkeerscontroles uitgevoerd waarbij boetes werden geïnd.

Het OM liet vorige week weten extra verkeerscontroles uit te voeren gedurende het Paasweekeinde. Politieagenten gingen samen met OM-functionarissen de straat op om onder andere openstaande boetes te innen.

'De proef op Goede Vrijdag was geslaagd en bied meer mogelijkheden voor het ons om op locatie digitaal en geautomatiseerd te gaan controleren', aldus het OM. Naar aanleiding hiervan gaat het OM nu vaker zulke acties voeren in samenwerking met de politie.

In 2014 werd 949.779 gulden aan openstaande boetes geïnd. Het jaar daarvoor betrof dit bedrag 1.466.200 gulden. Meer dan achtduizend automobilisten hebben twee of meer openstaande boetes.

Politie Rotterdam arresteert twee verdachten in smokkel 165 kilo cocaïne uit Suriname

(Bron foto: OM Nederland)
Cocaïne 30 maart in haven Rotterdam gevonden in container met flessen siroop


Een Rotterdams arrestatieteam heeft twee mannen opgepakt die worden verdacht van de smokkel van 165 kilo cocaïne. Deze partij werd al eerder, op maandag 30 maart, onderschept in de haven van Rotterdam. De arrestaties werden vorige week verricht, aldus het Openbaar Ministerie vandaag, donderdag 9 april 2015.

De cocaïne zat verstopt tussen flessen limonadesiroop. Die zaten in een container afkomstig uit Suriname. De douane ontdekte de harddrugs bij een controle. De cocaïne heeft een waarde van zeker 6 miljoen euro.

De coke werd uit de dozen met limonade gehaald en vernietigd. Op 2 april werd de rest van de lading opgehaald en naar een loods in Zoetermeer getransporteerd. Daar greep het arrestatieteam in en hield het één van de verdachten aan. Later werd de tweede in Leiden opgepakt.

De verdachten zijn 69 en 70 jaar oud en komen uit Leiden en Rotterdam. De onderzoeksrechter heeft hun voorarrest inmiddels verlengd. Het onderzoek naar de cocaïnesmokkel is nog steeds bezig.

Overigens maakte het Korps Politie Suriname gisteren bekend, dat in de haven van Paramaribo in een container 400 doezen cola- en markoesasiroop werd ondergeschept. In de flessen is waarschijnlijk cocaïne  poederverwerkt.

'Hundu' nieuw journalistiek initiatief op Curaçao: onderzoeksjournalistiek moet kans krijgen

'De kwaliteit van de journalistiek op Curaçao geeft reden tot zorg'

'Zelfcensuur, grote commerciële en politieke invloed verzwakken rol pers als waakhond'


Een groep journalisten op Curaçao, die elkaar gevonden had tijdens een masterclasses van UNESCO, heeft een plan ingediend bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in Nederland. Op 17 april wordt duidelijk of het plan meedingt voor de persinnovatieregeling. ‘Hundu’ heet het nieuwe initiatief, dat een transmediaal platform voor journalistiek moet worden. 

'Wij willen verschillende vormen van journalistiek samenbrengen, dus tekst met beeld en animatie, en daar dan een event aan gekoppeld. En dat alles meertalig, denk daarbij niet aan letterlijk een tekst vanuit het Nederlands vertaald naar het Papiaments, maar aanvullend. Zelfs Engels, Spaans en mogelijk Frans', zegtt Renske Pin vandaag, donderdag 9 april 2015, in het Antilliaans Dagblad.

Pin organiseerde namens UNESCO sinds december verschillende masterclasses en maakt nu ook deel uit van de groep achter Hundu. Zij is gepromoveerd communicatiewetenschapper, docent en onderzoeker op sociaal-maatschappelijk terrein met de focus op media. Andere deelnemers aan Hundu zijn onder meer journalisten Dick Drayer, Yves Cooper, Favell Maduro, Corinne Leysner, socialmediaspecialist Crystal Boomgaart en communicatiewetenschapper Shayenne Griejaloe.

'We hebben ons idee ingediend bij het Stimuleringsfonds, dat een innovatieregeling heeft. In totaal zijn er 35 ideeën ingediend, daaruit wordt 17 april een selectie gemaakt van zo’n 15 projecten. Als we daar bij zitten, gaan we sessies volgen die ons helpen een concreet projectvoorstel in te dienen aan de hand waarvan we financiering voor het project proberen te krijgen', aldus Pin.

Ingezet wordt op een financiering van 100.000 euro, de overige kosten moeten zelf opgebracht worden. 'We zullen zelf een stuk financiering moeten inbrengen, want om innovatie te kunnen bewerkstelligen zul je de mensen moeten betalen. Om zo onafhankelijk mogelijk te worden, willen we kijken of het lukt door middel van crowdfunding een stuk financiering te verwerven, door de events en door fondsen.'

De ervaringen die de deelnemers tijdens de masterclasses van UNESCO hebben opgedaan, worden verwerkt in Hundu, stelt Pin. 'Die masterclasses hebben nieuwe inzichten geboden in wat er journalistiek allemaal mogelijk is, zo wees een van de docenten, Marian Spier, ons ook op deze innovatieregeling. We hopen hiermee in een niche te springen waarbij een stuk duiding gegeven kan worden en waarbij onderzoeksjournalistiek een kans krijgt.'

Mocht op 17 april blijken dat Hundu niet geselecteerd is door het Stimuleringsfonds, zal de groep toch verdergaan met dit idee. 'Afhankelijk van hoe het met deze innovatieregeling gaat, zullen we een eerste pilot in september lanceren', zegt Pin. Dat zou dan zijn op 1 september, de Curaçaose dag van de pers.

De groep journalisten stelt dat er ruimte is voor een project zoals Hundu, dat ‘diep’ betekent in het Papiaments. 'De kwaliteit van de journalistiek op Curaçao geeft reden tot zorg. Zelfcensuur, grote commerciële en politieke invloed maken dat de pers zijn rol als waakhond binnen deze jonge democratie onvoldoende vervult', zo staat in het ideevoorstel dat is ingediend bij het Stimuleringsfonds.

'De inwoners van Curaçao blijven verstoken van diepgaand nieuws en dat geldt ook voor Curaçaoënaars in Nederland. De oceaan wordt alleen maar dieper en groter. Hundu wil een brug slaan tussen de wereld en Curaçao en nieuwsvoorziening op niveau bieden.'

Ruim 8.000 wandelaars nemen deel aan 51e Avondvierdaagse

(Bron foto's: Kevin Ngadimin)
AVD blijft groeien in deelnemersaantal

ABOP en NDP grootste deelnemende politieke partijen


Na toespraken van de minister van Sport- en Jeugdzaken Ismanto Adna, voorzitter Purcy Olivieira van de BVSS (Bedrijvenvereniging Sport en Spel) en andere genodigden, kon gistermiddag, woensdag 8 april 2015, de 51e editie van de Avondvierdaagse (AVD) van start gaan. 

Met samen zo'n 4.000 lopers zijn deze de NDP en de ABOP de twee grootste groepen onder de deelnemende politieke partijeen. Door het grote aantal lopers zijn beide groepen intern verdeeld in verschillende subgroepen.


Minister Adna zei zeer blij te zijn met de groei die de AVD elk jaar weer vertoont. Olivieira gaf aan dat er dit jaar heel streng gelet zal worden op de afspraken die eerder zijn gemaakt voor een vlot verloop van zaken, daar er dit jaar veel meer hotspots en ook veel meer deelnemers zijn.

De AVD telt dit jaar meer dan 8.000 wandelaars. Minister Adna wenste alle deelnemers, onder wie ook minister Edward Belfort van Justitie en Politie, die vandaag overigens naar Qatar vertrekt voor deelname aan een internationale conferentie, veel succes toe. De wandelafstand van de eerste dag was ongeveer 15 kilometer.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname/Starnieuws)

Vijf vrouwen voeren lijsten AC aan in de tien districten

Alternatieve Combinatie als eerste op stembureau Paramaribo


De Alternatieve Combinatie (AC) met de ABOP, de KTPI en de PDO, heeft zich vanmorgen, donderdag 9 april 2015, als eerste gemeld op het stembureau Paramaribo om de kandidaten aan te geven. 

Vijf vrouwen voeren de lijsten in de tien districten. Alice Amafo (minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting) trekt de lijst in Paramaribo, Stephany Kasketi in Wanica, Assembleelid Diana Pokie in Brokopondo, Dinotha Vorstwijk in Sipaliwini en Hortence Monkou is lijsttrekster in het district Coronie.

AC-leider en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk bevestigt, aldus Starnieuws, dat er van een 50-50 genderstrategie is uitgegaan. Volgens hem blijkt nu zelfs, dat over het algemeen de vrouw een licht overwicht heeft.

Surfhut bij Playa Kanoa op Curaçao in de as gelegd

Vermoedelijk sprake van brandstichting


De surfhut bij Playa Kanoa op Curaçao, die door liefhebbers van de surfsport zelf werd gebouwd, is afgebrand. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 9 april 2015.

Het is niet bekend wanneer de brand precies woedde, op Eerste Paasdag was de hut nog in tact. Het vermoeden bestaat dat de brand is aangestoken.

Op de foto’s, afkomstig van Facebook, is een impressie te zien van de hut in betere tijden en na de brand

Lijst A Nyun Combinatie in Paramaribo getrokken door Paul Abena

Gloria Maria Fannel voert lijst aan in district Para

Assembleelid Waldie Ajaiso lijsttrekker in Sipaliwini


Paul Abena trekt de lijst van de politieke combinatie A Nyun Combinatie (ANC) in Paramaribo. Op plek nummer twee staat Siska Zandveld gekandideerd gevolgd door Armand Kanape op plaats drie. Dit meldt Starnieuws vanochtend, 9 april 2015.

In Brokopondo is het Bisai Tantai Alida die een Assembleezetel voor de combinatie moet gaan binnenhalen. Armand Bannafoo en Johan Martin Eersteling maken de lijst af van kandidaten voor De Nationale Assemblee in Brokopondo.

Gloria Maria Fannel voert de lijst in het district Para aan. Op de tweede plaats is in dit district ook een vrouw geplaatst, Nicole Helianthe Jozuazoon. Dave Timothy Rapprecht is ook kandidaat voor de ANC in Para.

In het district Sipaliwini is het Assembleelid Waldie Ajaiso lijsttrekker. De overige drie kandidaten zijn Trefosa Foto, Iwan Adjako en Jeffrey Tanon.

Voor Wanica is gekozen voor Carlos Roy Lank, Lesley Kwasi, Olu Abena voor de eerste drie plekken. Lydia Linga, Belfor Renato, Diko Swedo en Weewee Ketshia zullen moeten proberen een zetel in het parlement te bemachtigen.

Rijstonderneming REM sleept Staat, NV Juboza en oud-voorzitter VRE voor rechter

Rijst Exploitatie Maatschappij moe van geheimzinnigheid rond PetroCaribe-deal

'We willen weten voor welke prijs padie aan Venezuela wordt geleverd'- Rijstboeren dreigen in hongerstaking te gaan...


Moe van de geheimzinnigheid rond de PetroCaribe-deal met Venezuela sleept de Rijst Exploitatie Maatschappij (REM) de Staat en NV Juboza, de verscheper van de padie waarvan de eigenaar een broer is van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, voor de rechter. Ook Bhagwatpersad Ramadhin, de gewezen voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs (VRE), is gedaagde. 'We willen duidelijkheid', zegt REM-directeur Maureen Habib vandaag, donderdag 9 april 2015, in de Ware Tijd.

'We willen weten wat de prijs is waartegen de padie wordt geleverd aan Venezuela. We willen ook weten wat de rol van NV Juboza is en wij willen duidelijkheid over de rol van Ramadhin toen hij nog voorzitter van de VRE was.'

De REM neemt het Ramadhin kwalijk, dat terwijl binnen de VRE besloten was de regering om duidelijkheid te vragen over de overeenkomst, hij op eigen houtje ertoe is overgegaan een boot te laden met padie voor Venezuela. Verwerkers en exporteurs menen dat Ramadhin een dubieuze rol speelt in deze kwestie. Toen enkele weken geleden de lastige vragen kwamen, stapte hij samen met de rest van het bestuur op en schreef hij zich ook af als lid van de organisatie.

Terwijl de REM zich opmaakt om bij de rechter de zaak uit te vechten, maken boeren zich op om vandaag in hongerstaking te gaan om dezelfde PetroCaribe-overeenkomst.

Harnandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie wacht tot vanmiddag twaalf uur op een reactie van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

BEP-Assembleelid Asabina gaat voor een tweede termijn

Asabina zegt zich in te gaan zetten voor oplossing grondenrechtenvraagstuk en decentralisatie


Het BEP-Assembleelid Ronny Asabina maakt zich op voor een tweede termijn in het parlement. Bij een eventuele verkiezing zal hij zich sterk maken voor decentralisatie. 'Betrokkenheid en inspraak moeten de verantwoordelijkheid van de gemiddelde burger worden', aldus de politicus uit het binnenland vandaag, donderdag 9 april 2015, in de Ware Tijd.

Terugblikkend op de afgelopen vijf jaar spreekt hij van een leerrijke en uitdagende periode in het parlement.

Hij is van mening, dat de rijkdommen van Suriname op een rechtvaardige manier verdeeld en beleefd moeten worden. Het kan er bij hem niet in, dat beslissingen over de buitendistricten nog steeds in Paramaribo worden genomen. Op deze manier gaat het land volgens hem niet vooruit.

Asabina wil zich bij zijn eventuele herverkiezing ook sterk gaan maken voor sociale bescherming, sociale rechtvaardigheid, werkgelegenheid en ondernemerschap. 'Zonder job creation krijg je geen geciviliseerde samenleving.'

Verder zal hij zich gaan inspannen voor een oplossing van het grondenrechtenvraagstuk, waarmee volgens hem niet alleen het belang van de marrons en de inheemsen zal worden gediend, maar van heel Suriname.

Tevreden is Asabina niet als het aankomt op uitvoering van zaken die zijn kiesdistrict Brokopondo aangaan. Volgens hem is er niets uitgevoerd van wat bewoners ter sprake hadden gebracht bij het bezoek van een parlementaire delegatie in 2011 aan het district zoals drinkwater voor iedereen, een betere volksgezondheid en meer werkgelegenheid.

'Als ik na vierenhalfjaar de balans opmaak, merk ik dat deze zaken actueler zijn geworden.' Volgens hem heeft hij geen keus dan deze zaken weer aan te kaarten in zijn tweede termijn.

Amazone Partij Suriname heeft grondenrechtenvraagstuk als speerpunt gekozen

APS springt in op issue dat velen links hebben laten liggen in politiek


De Amazone Partij Suriname (APS) heeft zich vanochtend, donderdag 9 april 2015, als eerste partij in het districtscommissariaat te Para geregistreerd. Jerry Gijsberg, lijsttrekker, Thea Romalo en Wendelien Sabajo zijn de kandidaten die zijn geregistreerd. Deze drie stellen het grondrechtenvraagstuk centraal in hun campagnevoering, zo bericht Starnieuws.

Gijsberg zeg, dat de inheemsen ook deel uitmaken van de Surinaamse gemeenschap, maar dat zij nog steeds achtergesteld zijn. Zij willen dezelfde rechten als de overige burgers.

'We willen kijken naar de belangen van de inheemsen. Andere landelijke problemen van het land hebben ook onze aandacht. Wij willen extra aandacht voor de inheemsen en gaan voor ontwikkeling van heel Suriname', aldus Gijsberg.

Romalo stelt, dat er tot nu toe weinig voor de inheemsen is gedaan. De APS wil zich daarom extra inzetten voor deze groep.

PALU neemt in vier districten deel aan verkiezingen

Partij neemt geheel zelfstandig deel aan verkiezingen


De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) neemt in vier districten deel aan de verkiezingen. Het Assembleelid Henk Ramnandanlal is in Paramaribo de lijsttrekker, terwijl zijn collega Anton Paal de lijst aanvoert in het district Coronie, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 9 april 2015.

De Palu die alleen de verkiezingen ingaat doet verder ook mee in de districten Wanica en Saramacca. Jaiwansingh Gajadien, Lydia Marinem en Menisha Devika Mohan zijn de kandidaten van de Palu in Saramacca. Voor de tweede zetel in Coronie is Cleon Jacques Gonsalves Jardin de Ponte gekandideerd.

Reina Josephina Cirino is de lijsttrekker in het district Wanica.

Viren Mangal, Roëla Muntslag, Clayman De Bies, Sascia Zeegelaar, Soereshchander Baidju en Mahenderpersad Autar zijn de overige PALU-kandidaten voor het parlement in Wanica.

Partijvoorzitter Marica: 'DRS gaat slimme verkiezingscampagne voeren'

Partij heeft onder alle partijen als enige een vrouwelijke campagneleidster: Henna Coulor


De politieke partij DRS gaat alleen de verkiezingen in en daarom gaat de partij een slimme campagne voeren, aldus voorzitter Clifford Marica vandaag, donderdag 8 april 2015, op Starnieuws. Marica is lijsttrekker van zijn partij in Paramaribo. 

'Wij zullen met minimale middelen, maximale resultaten moeten bereiken en precies op het juiste moment onze piek bereiken.' De partij heeft als speerpunt ‘sterke gezinnen als basis voor een gezonde samenleving’ en richt zich met name op moeders en vaders.

De definitieve kandidaten van de partij zijn bekend. Marica voert aan in Paramaribo, Hein Rozen in Wanica.

Volgens Marica is op de lijsten een duidelijk evenwicht tussen mannen en vrouwen. De vrouwen zijn op verkiesbare posities geplaatst en zij bewijzen nu al hun waarde bij de massameetings en de huis-aan-huiscampagnes van de partij, aldus de partijvoorzitter. De campagneleider van de partij is Henna Coulor. Van alle politieke partijen is zij de enige vrouw in deze functie.

In Paramaribo zijn de nummers 2, 3, 4, 5, 6 en 7 op de lijst respectievelijk Claudette Etnel, Ronald Grunberg, Margret Zerp, Andre Soeperman, Simone Haridath en Lou O’Brien.

De lijst van Wanica wordt aangevoerd door de voorzitter van de afdeling in dit district, Hein Rozen. De ondervoorzitter en campagneleider van DRS, Henna Coulor-Hasselbaink, staat op nummer 2, Rene Sama-an op nummer 3 en jongerenvertegenwoordiger van DRS, Sjovellie Amoksi, staat op nummer 4. De lijst van Wanica wordt verder ingevuld door Selmond Girwar, Chavelli Brouwer en Samoedjh Himray.

Jennifer Vreedzaam toch door NDP kandidaat gesteld in Para

Na het nodige getrouwtrek komt Vreedzaam toch op plaats twee in Para
Jennifer Vreedzaam komt toch op de tweede plek in Para als kandidaat voor de Nationale Democratische Partij (NDP). Dit besluit werd uiteindelijk gisteravond genomen door de partijleiding, bevestigt woordvoerder Winston Lackin vanochtend, donderdag 9 april 2015, op Starnieuws.

Aanvankelijk was Leandra Woei naar voren geschoven door de inheemse dorpen. Daarna werd het Vreedzaam. Vervolgens kreeg partijvoorzitter Desi Bouterse nog eens 1.400 handtekeningen van mensen die iemand anders op de lijst wilden hebben. Uiteindelijk werd toch voor Vreedzaam gekozen.

De lijst van Para wordt getrokken door Patrick Kensenhuis. Op de derde plaats is Glenn Sapoen gekandideerd. Aanvankelijk zou een vrouw de lijsttrekker worden in Para. De grote verrassing is Kensenhuis geworden, die onlangs de overstap maakte vanuit de Nationale Partij Suriname (NPS).

Ricardo Panka, fractieleider van de Mega Combinatie in De Nationale Assemblee en afkomstig uit Para is niet meer teruggekeerd op de lijst. Hij heeft drie periodes in het parlement gediend en geeft ruimte aan anderen. Ook zijn collega Lesley Artist, kapitein van Redi Doti, is niet meer gekandideerd.

Ruim 6.000 personen kandidaat gesteld voor verkiezingen

Alleen V7, Alternatieve Combinatie en NDP nemen in alle districten deel


Ruim zesduizend personen worden vandaag, donderdag 9 april 2015, kandidaat gesteld voor een zetel in de volksvertegenwoordiging op de diverse niveaus. Er zijn 919 zetels beschikbaar: 51 voor De Nationale Assemblee, 752 voor de ressortraden en 116 voor de districtsraden, zo bericht de Ware Tijd.

Volgens de Kiesregeling moeten de partijen en partijcombinaties vandaag hun kandidatenlijsten indienen bij de Hoofdstembureaus van de tien kiesdistricten tussen acht uur 's morgens en drie uur 's middags.

V7, de Alternatieve Combinatie (AC) en de Nationale Democratische Partij (NDP) zijn de enige van de elf deelnemende politieke samenwerkingsverbanden en politieke partij die in alle tien districten deelnemen. Ze vullen alle 1.494 beschikbare plaatsen op de lijsten in, inclusief de schaduwkandidaten.

Mega Front neemt alleen in Coronie niet deel aan de verkiezingen en kandideert landelijk 887 personen. Aan de verkiezingen van 2010 namen negen politieke organisaties deel met samen 5.581 personen.

Schaamte bij vicepresident Ameerali over achterstand betalingen bij regering

'Geef me uw lijstje achterstanden en ik leg die op bureau minister van Financiën'


Vicepresident Robert Ameerali schaamt zich diep, dat de overheid zo’n grote achterstand heeft in betalen van rekeningen aan leveranciers. 'Ik schaam me diep dat mensen hebben geleverd en geen geld hebben gekregen. Geef me uw lijstje met achterstanden en ik leg die op het bureau van de minister van Financiën', aldus Ameerali gisteren op een bijeenkomst met ondernemers in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 9 april 2015.

Hij vindt het ook jammer, dat het Suriname niet gelukt is om beter te scoren als het gaat om een hogere plaats op de 'Easy doing business'-lijst van de Wereldbank. Dit terwijl de regering van zeker honderd bedrijfstakken de verplichte vergunning heeft geschrapt en het steeds sneller gaat om een NV op te richten.

'We hebben te weinig wetten gemaakt die gunstig zijn voor het zaken doen en misschien hadden we ook meer moeten lobbyen om er beter uit te komen.'

Ameerali maakte van de gelegenheid gebruik om nog eens aan te geven dat de drie sociale wetten (de basiszorgverzekering, de pensioenregeling en het wettelijk minimumloon), uiteindelijk gunstig zijn voor ondernemers, ook al kosten ze geld. 

'Deze wetten leggen de basis voor de groei van uw bedrijf. Door goed voor uw werknemers te zorgen zullen ze geen reden zien om naar een andere werkgever of naar het buitenland te gaan.'

Jeugdparlementslid Sampie: Lid Jeugdparlement mag zich niet inlaten met politiek

Met algemene stemmen in 2010 aangenomen motie - geen deelname aan partij politieke activiteiten - wordt totaal genegeerd


Het Jeugdparlement, dat dient als het hoogste jeugdvertegenwoordigingsorgaan in Suriname, mag zich totaal niet bemoeien met politiek. Het is niet verstandig als leden van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) deelnemen aan politieke activiteiten. Gaandeweg de verkiezingen van 25 mei dit jaar, is een aantal jeugdparlementariërs zover gegaan dat zij huis aan huis gaan deelnemen aan politieke optochten. Ook is het voorgekomen dat bepaalde jeugdparlementariërs op het podium springen, tijdens activiteiten van hun partijen, om propaganda te maken. Het imago van het Jeugdparlement wordt daardoor geschaad en het vertrouwen van de samenleving in het Jeugdparlement neemt ook af.

Op straat worden alle jeugdparlementariërs geconfronteerd met de vraag of het Jeugdparlement nu nog is wat het wezen moet. Maar, op die vraag kun je twee antwoorden krijgen. Iemand die zich met politiek bemoeit en in het Jeugdparlement zit, gaat je zeggen dat er nergens staat geschreven dat het NJP zich niet met politiek mag bemoeien. Maar, iemand die weet wat het NJP is en wat het inhoudt, zal zeggen dat het Jeugdparlement niet meer is wat het moet zijn. Het Jeugdparlement dient te allen tijde als een onafhankelijk jeugdvertegenwoordigingsorgaan op te treden. Dat betekent dat een jeugdparlementariër niet de taal van een politieke partij kan praten. Het geval dat het vertrouwen afneemt binnen de samenleving, ligt in niets anders dan dat grootste deel van het Jeugdparlement het politieke belang hoger acht dan het belang van onze Surinaamse jongeren. Deze leden spreken de taal van de politiek in plaats van die welke een jeugdparlementariër eigenlijk moet spreken. De taal van de politiek spreken betekent ook dat je monddood gemaakt wordt, dat wil zeggen dat je jouw mening over bepaalde handelingen van de regering en welke organisatie dan ook naar de jongeren toe, niet op de juiste wijze zal kunnen ventileren. En dat maakt de situaties erger in dit land.

Wanneer er campagne gevoerd wordt en de kandidaten van het NJP langs de scholen gaan, wordt  jongeren verteld dat het NJP onafhankelijk is en geen politiek orgaan is, maar wanneer ze binnenkomen draaien ze die woorden helemaal om. Het geval dat jij gekozen bent door de jongeren betekent dat zij hun vertrouwen in jou gesteld hebben. Je moet gedurende drie jaren hen met eer en geweten als onafhankelijk persoon vertegenwoordigen binnen het hoogste orgaan wanneer het gaat om het jeugdbeleid. Rennen achter de politiek is niet de kortste weg naar succes, het is een weg waar je niet met zekerheid kan zeggen, dat je het zal maken. De kortste weg naar succes is jouw studie. Laat een politieke partij je niet aantrekken, omdat ze jou willen gebruiken om een gat te vullen, maar laten ze aan de hand van jou prestatie als jeugdleider aantrekken.

Gisteren is door de NDP een jeugdparlementariër benoemd als DNA-kandidaat van Commewijne. Op zich een complimentje waard, maar dat betekent dat hij dan zeer binnenkort zijn functie als jeugdparlementariër zal moeten neerleggen. Adhir Soekhai en Melissa Inge hebben dat in 2010 gedaan, toen nog voorzitter respectievelijk ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, dus er wordt niets anders verwacht van het geachte lid. Tevens is er ook in datzelfde jaar (2010) een motie aangenomen waarin gevraagd wordt dat in het ordereglement opgenomen wordt dat jeugdparlementariërs gedurende hun zittingsperiode niet mogen deelnemen aan partijpolitieke activiteiten. Ze mogen niet in het belang van de politieke partij in de media verschijnen voor toespraken en dergelijke en ook niet voor de politieke partij veldwerk verrichten voor ledenwerving en promotie. Er is ook opgenomen in die motie, dat het wenselijk is in het ordereglement van het NJP op te nemen, dat indien een lid wenst deel te nemen aan politieke activiteiten, het NJP tenminste drie maanden van tevoren op de hoogte gesteld moet worden. Betrokkene moet meteen de functie van jeugdparlementariër neerleggen en in het ordereglement ,moeten sancties opgenomen worden die getroffen zullen worden bij het niet naleven van de bepalingen. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen, maar helaas is er niets gedaan ermee.

Ik vraag aan regeringstoppers, dat ze eraan moeten werken om jeugdvertegenwoordigers actief te betrekken in politieke activiteiten. Zo alleen kunnen deze vertegenwoordigers de regering op bepaalde fouten wijzen die zij begaat op bepaalde gebieden aangaande de jeugd. Na het uitzitten van de periode bestaat er genoeg ruimte om die leden aan te trekken, om de partij te versterken.

De hoofdtaken van het NJP zijn:
1. De regering te voorzien van informatie en inzichten om zodoende tot een harmonisch jeugdbeleid te geraken dat maatschappelijk relevant is.
2. De bewaking van en de controle op de uitvoering van het jeugdbeleid.
Als het zo doorgaat, kan ik nu al zeggen dat het Nationaal Jeugdparlement niet langer het orgaan is welke op moet komen voor de belangen van onze jongeren, maar dat het heel snel omgetoverd zal worden tot een politiek orgaan en mogen wij dus vrezen voor het voortbestaan van het NJP.

Edgar Sampie