vrijdag 10 april 2015

Nieuwe Surinaams-Nederlandse talkshow 'Talktime' op Den Haag TV

Eerste gast zaakgelastigde Lucretia Redian ambassade Suriname over PSA-wetKomende maandag is voor het eerst de nieuwe Surinaams-Nederlandse talkshow ‘Talktime’ te zien op Den Haag TV. ‘Talktime’ is het nieuwe praatprogramma van Natraj TV waarbij gasten vanuit de Surinaams-Nederlandse cultuur worden uitgenodigd om in gesprek te gaan over onderwerpen die actueel zijn in zowel Nederland als Suriname. Dit bericht Den Haag FM vandaag, vrijdag 10 april 2015.

De eerste gast is Lucretia Redan, de zaakgelastigde (waarnemend ambassadeur) van de ambassade van Suriname. Met haar zal worden gesproken zal worden over de aanname van de PSA-wet (Personen van Surinaamse afkomst) in het parlement, De Nationale Assemblee, van Suriname.

Het programma is maandag vanaf 19.00 uur (Nederlandse tijd) te zien op Den Haag TV en wordt aansluitend de hele avond, samen met enkele andere programma’s, herhaald tot 04.00 uur.

GEF-SGP wil ngo's motiveren om projectaanvragen in te dienen

Milieu Projecten Beurs aanleiding voor GEF-SGP om meer bekendheid te krijgen


De Milieu Projecten Beurs, van 29 april tot en met 3 mei, moet niet-gouvernementele- en gemeenschapsorganisaties stimuleren om projecten in te dienen bij het lokale Global Environment Facility (GEF) Small Grants Programme (SGP). De beurs wordt georganiseerd door Stichting Innova in nauwe samenwerking met de GEF-SGP. Dit bericht de Ware Tijd Online vanavond, vrijdag 10 april 2015.

De beurs wordt voor de tweede keer gehouden. Volgens de nationale coördinatrice van de GEF-SGP (onderdeel van het VN Ontwikkelingsprogramma, UNDP), Tanja Lieuw, wordt jaarlijks 400.000 Amerikaanse dollar vrijgemaakt voor milieuprojecten in Suriname. Dit bedrag wordt steeds volledig geïnvesteerd. Het maximale bedrag waarvoor de doelgroep in aanmerking kan komen is 50.000 dollar.  De meeste aanvragen komen van organisaties buiten Paramaribo die milieugerichte projecten uitvoeren en ook bedoeld zijn voor de verbetering van het welzijn en de inkomens van de doelgroepen van de organisaties.

De beurs is onderdeel van de 'Made in Suriname' beurs die ook in dezelfde periode wordt gehouden op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

Aniel Padarath, ondervoorzitter van het bestuur van de kamer, zegt dat de KFF het initiatief van Innova volledig ondersteunt.

De  GEF-SGP voert dit programma uit in Suriname sinds 1997. Er zijn inmiddels 96 projecten uitgevoerd. Totaal is er een bedrag van 2.3 miljoen Amerikaanse besteed. De GEF-SGP werkt in 126 landen.

Amigoe: Restauratie eeuwenoude ‘mangasina’ Seru Basora op Curaçao voltooid

Seru Basora niet voor auto's toegankelijk


Ondanks het feit, dat de muren van de ‘mangasina’ (het magazijn) van Seru Basora te Porto Marie op Curaçao ‘de tand des tijds redelijk goed hebben doorstaan’, was het bouwwerk met de datum 1738 in het pleisterwerk geschreven, nodig aan restauratie toe. De deuropeningen bleken de zwakke punten te zijn, aldus de Amigoe vanmiddag, vrijdag 10 april 2015.
 
Na studie en overleg namen de eigenaren van Plantage Porto Mari driekwart van de restauratiekosten op zich en zorgde de Werkgroep Archeologie Curaçao voor de bekostiging van het resterende gedeelte. Dankzij dertien donateurs konden de werkzaamheden door aannemer ‘Simon Construction’ voltooid worden.

De versteviging van het gebouw is met steun van restauratiedeskundigen, restauratie-architect van het Monumentenfonds Michael Newton en cultuurhistorica Gerda Gehlen, die zich belangeloos voor het project hebben ingezet, uitgevoerd.

'Zij kwamen met oplossingen voor de vraag hoe het gebouw voor instorten te behoeden zonder de oorspronkelijke bouwwijze geweld aan te doen', aldus de toelichting van François van der Hoeven, de woordvoerder van de Werkgroep Archeologie Curaçao.

Hij legt uit dat aan de zuidzijde van de mangasina – op de buitenmuur in het pleisterwerk – een voor het gebouw kenmerkend zeilschip getekend staat, wat geïdentificeerd kon worden als een Nederlandse oorlogssloep. Ook een tweede, kleiner zeilschip kan men boven het eerste waarnemen.

Seru Basora zal niet zal worden opengesteld voor auto’s, omdat dit tot vuilnisstort en criminele activiteiten in het gebied zou kunnen leiden, zoals het strippen van gestolen auto’s.

'De Werkgroep Archeologie Curaçao zal voor belangstellenden, in samenwerking met Plantage Porto Mari, wel periodiek excursies naar Seru Basora organiseren.'

De mangasina stond er jarenlang verlaten en vergeten bij in de mondi. 'Tot die een nieuw leven beschoren werd door de enthousiaste nieuwe eigenaar van Porto Mari, de heer Scheepbouwer, die wandel-trails liet aanleggen door de hele plantage. Zo werd een strook rond de mangasina en de aansluitende dorsvloer schoongemaakt en werd een trail gecreëerd die door wandelaars en fietsers nog steeds te gebruiken is. Omdat de afstand tot het strand van Porto Mari groot is, wordt er nog weinig gebruik van gemaakt', aldus Van der Hoeven.

Lees hier het verdere artikel in de Amigoe van vandaag, vrijdag 10 april 2015.

NPS-voorzitter roept leden in Paramaribo op om massaal op Wayne Telgt te stemmen...

Rusland: Jongeren moeten daadwerkelijk goede plaats krijgen binnen partij

Telgt uiteraard ingenomen met oproep partijvoorzitter

 
De voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, vraagt NPS'ers om te stemmen op Wayne Telgt, die op nummer 17 als zogenoemd lijstduwer is gekandideerd in Paramaribo. Rusland zei vandaag, vrijdag 10 april 2015, aldus Starnieuws, op een persconferentie dat jongeren daadwerkelijk een goede plaats moeten krijgen binnen de partij. Patricia Etnel is op nummer 5 gekandideerd op de lijst van V7.

Telgt toonde zich heel blij met het advies dat Rusland heeft gegeven aan NPS'ers in Paramaribo. Volgens Telgt zou een en ander niet onderling zijn afgesproken. Met de oproep heeft volgens Telgt de partijleider getoond , dat hij progressief denkt en jongeren daadwerkelijk de waardering geeft.

Rusland stelt, dat de partij straks 69 jaar oud wordt. Als jongeren niet hun krachten hadden gegeven zou de partij al hebben opgehouden te bestaan. De NPS is in 2015 volgens hem in een nieuwe fase van groei.

Rusland beseft dat zijn stemadvies niet traditioneel is. Tot nu toe was het ook niet gangbaar. De voorzitter van de partij is lijsttrekker van V7 in Paramaribo. De NPS heeft zes kandidaten op de lijst. 'Ik wil de NPS'ers in Paramaribo vragen om massaal op nummer 17 te stemmen', zei Rusland.

PAIS-leider Rosaria blij over overleg met bisdom op Curaçao

'Naast seksueel misbruik vereisen ook andere thema's publieke discussie'


Politiek leider Alex Rosaria van regeringspartij PAIS is blij dat er een overleg tussen hem en het bisdom op Curaçao heeft plaatsgevonden. Dat zegt hij vandaag, 10 april 2015, in het Antilliaans Dagblad. 'Ik ben blij dat er een dialoog is gevoerd, veranderingen komen via dialoog tot stand.'

Rosaria wil in afwachting van de gezamenlijke persverklaring met het bisdom, niet ingaan op de inhoud van het overleg dat afgelopen woensdag plaatsvond.

De oproep om een publieke discussie te voeren over de verantwoordelijkheid van de katholieke kerk bij gevallen van seksueel misbruik, werd door sommige mensen in de samenleving opgevat als zou Rosaria tegen de katholieke kerk zijn en zelf ook niet dat geloof belijden, aldus de leider.

'Ik hecht eraan om duidelijk te maken dat ik katholiek ben, ik ben niet tegen de kerk. Voor mij is de kerk een moreel instituut, een hoge autoriteit. Als zodanig verwacht ik dat de kerk zelfreinigend handelt indien dat nodig is.'

Het onderwerp van seksueel misbruik was de afgelopen tijd een issue, maar er zijn naar de mening van de partijleider ook andere thema’s die een publieke discussie vereisen. 'Er zijn binnen de samenleving een aantal thema’s waar een nationale discussie over gevoerd kan worden. Neem bijvoorbeeld incest of een ander thema als de democratie binnen de samenleving.'

In het geval van seksueel misbruik moet er aandacht zijn voor de slachtoffers die voor het leven getekend zijn, zo merkte Rosaria op. 'Ik hoop dat wij als samenleving ook het punt bereiken dat wanneer er sprake is van misbruik, wij daar aangifte van doen. Misbruik komt zoals ik ook in de eerdere verklaring noemde, binnen allerlei sectoren van de samenleving voor. Wij moeten niet schromen een aanklacht in te dienen als bijvoorbeeld een sportcoach of de oom van een kind zich schuldig maakt aan misbruik.'

Raad van Ministers heeft aanpassing energietarieven EBS nog niet goedgekeurd

Officiële ingebruikname transmisselijn Tout Lui Faut-Latour uitgesteld...


De Raad van Ministers (RvM) heeft nog geen goedkeuring gegeven voor de aanpassing van de energietarieven die in december zijn aangekondigd. Dit bevestigen zowel EBS-directeur Willy Duiker als vicepresident Robert Ameerali vandaag, vrijdag 10 april 2015, in de Ware Tijd.

Het energiebedrijf had op 30 december vorig jaar op een persconferentie bekendgemaakt, dat de nieuwe tarieven op 1 januari 2015 zouden ingaan. De klanten waren per brief hiervan op de hoogte gesteld.

'Het is een besluit van de regering dus kan ik er geen zinnig woord over zeggen. Het werd wel steeds verschoven', zegt Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Hij zegt ook, dat de EBS het bedrijfsleven altijd heeft beschouwd als gesprekspartner en dat er nog gesproken wordt. Een ontmoeting die voor afgelopen woensdagavond was gepland, is echter niet doorgegaan, maar het overleg wordt, aldus de krant, spoedig hervat.

De nieuwe kostprijs was geraamd op Srd 0.73 per kilowattuur en zou de EBS vier en zes miljoen Surinaamse dollar per maand extra opleveren. Deze zou worden ingezet voor de investeringen in opwekking, transmissie en distributie. De kostprijs is nu gemiddeld Srd 0.15.

Ook de officiële ingebruikname van de transmissielijn van Tout Lui Faut naar Latour is uitgesteld. Deze lijn zal twintig megawatt toevoegen aan het elektriciteitsnet. Hiermee zal alle beschikbare vermogen van Staatsolie worden gedistribueerd.

Twee agenten betrokken bij incident ambassade Guyana buitenfunctie gesteld

Leiding KPS betreurt optreden agenten bij Guyanese ambassade tegen ambassadepersoneel


De leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) betreurt de door politieambtenaren gepleegde handelingen op het ambassadeterrein aan de Henck Arronstraat en tegen de Guyanese ambassadeur ten zeerste. De twee politieambtenaren die betrokken waren bij dit incident zijn inmiddels buitenfunctie gesteld, aldus de afdeling Public Relations van het korps vandaag, vrijdag 10 april 2015.

Er wordt een grondig onderzoek ingesteld naar dit incident door de afdeling Kapitale Delicten van het korps. Het onderzoek strekt zich ook uit naar mogelijke strafbare feiten die door het niet diplomatieke personeel van de Guyanese ambassade zijn gepleegd buiten het ambassadeterrein en de gepleegde onzedelijke handeling door het vermeende slachtoffer, aldus de politie.

Tot nu toe is vastgesteld, dat een bestuurder van een personenauto in strijd met de regels zijn voertuig op de inrit van de Guyanese ambassade had geparkeerd. Naar aanleiding van dit incident ontstond een confrontatie, waarbij niet-diplomatiek personeel van de Guyanese ambassade ervan wordt verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan mishandeling van de foutparkeerder en beschadiging van zijn voertuig. Het slachtoffer verklaarde uit onvrede over de mishandeling zijn broek te hebben gezakt en zijn geslachtsdeel te hebben getoond aan het ambassadepersoneel.

In een poging de personeelsleden van de Guyanese ambassade aan te houden, hebben twee agenten in strijd met de Conventie van Wenen het terrein van de Guyanese ambassade betreden en is ter plaatse een schermutseling ontstaan waarbij ook de Guyanese ambassadeur betrokken raakte. Daarbij werd zijn hemd gescheurd.

Enkele weken vóór dit incident zijn de speciale instructies die gelden bij optreden tegen diplomaten en bij gebouwen van diplomatieke vertegenwoordigingen die onder de Conventie van Wenen vallen nogmaals onder de uitdrukkelijke aandacht van alle politieambtenaren gebracht per korpsorder, zo laat de politie weten.

Nog steeds vrij spel voor bolletjesslikkers op luchthaven Hato op Curaçao

Slikkers van cocaïnebolletjes worden op Hato niet aangehouden

Luchthaven heeft niet de middelen om bolletjes te detecteren of te verwerken


Bolitaslikkers die op de luchthaven Hato van Curaçao op een vliegtuig willen stappen naar een andere bestemming hebben vrij spel. Iemand die verdacht wordt van het hebben geslikt van cocaïnebolletjes zal op de Curaçaose luchthaven namelijk niet worden aangehouden, simpelweg omdat er op het eiland al jaren geen middelen zijn om de hoeveelheid bolita’s te detecteren of te verwerken. Dat blijkt uit onderzoek en navraag door het Antilliaans Dagblad bij onder andere het Korps Politie Curaçao (KPC), het Openbaar Ministerie (OM) en de minister belast met Justitie, Nelson Navarro (PAIS). 

Dat de bolitaslikkers vrij toegang tot de vluchten wordt gegeven, heeft te maken met de al jarenlang defecte bodyscan op het vliegveld en de sinds 2012 afgekeurde ‘bolitacellen’ bij de politiepost te Rio Canario, aldus de krant vandaag, vrijdag 10 april 2015.

 'Zolang je niet kunt bewijzen dat iemand daadwerkelijk drugs smokkelt, kan je deze persoon niet verbieden op een vliegtuig te stappen', zo geeft de Curaçaose Justitieminister te kennen.

De bolitacellen werden in 2012 gesloten, omdat werd vastgesteld dat deze, onder andere vanwege rioleringsproblemen, onbruikbaar waren. Toen dit bekend werd, kwamen daar in Nederland vanuit de Tweede Kamer direct vragen van de PvdA over. Inmiddels is het rioleringsprobleem verholpen, zo geeft Navarro te kennen. Op verzoek van de minister is nu procureur-generaal Guus Schram belast met het project voor de renovatie van de bolitacellen bij Rio Canario. De toiletten voor dit cellencomplex zijn vorig jaar door Nederland geleverd. Toch zijn de bolitacellen nu - na ruim drie jaar buiten werking te zijn geweest - nog steeds niet in gebruik.

Volgens Navarro is er nu een ander, wellicht groter, probleem: mankracht. 'De cellen zijn in principe klaar om in gebruik te nemen. Maar, nu zitten we met het probleem van de beveiliging. Het is algemeen bekend dat ons politiekorps zwaar onderbezet is', zo laat de bewindsman van Justitie weten.

In de tussentijd heeft Navarro een verzoek ingediend bij het politiekorps om te kijken of een particuliere beveiligingsdienst, zeker gedurende de eerste periode, de beveiliging van de bolitaslikkers op zich kan nemen. 'Dan kunnen we in ieder geval vast gaan draaien, want de urgentie is er zeker.'

De bodyscanner op Hato, die ook lange tijd defect is geweest, is inmiddels gerepareerd, zo verklaart Navarro desgevraagd. Toch wordt het apparaat waarmee onder andere bolletjes in de maag van een koerier kunnen worden gesignaleerd op dit moment nog niet gebruikt. 'Ik wil de bodyscanner en de bolitacellen tegelijkertijd in gebruik nemen. Het heeft natuurlijk geen zin als je vast kunt stellen dat iemand bolita’s in zijn maag heeft, maar je deze persoon nergens kunt onderbrengen', zegt de minister, die vervolgens aangeeft de hoop te koesteren dat de bolitacellen ‘op zeer korte termijn’ in gebruik kunnen worden genomen.

De smokkel van drugs door middel van het inslikken hiervan in bolletjesvorm is al jaren een punt van bezorgdheid voor de lokale autoriteiten, maar ook voor Nederland. Vorig jaar berichtte de nieuwszender NOS nog, dat er op Hato niet actief wordt gecontroleerd op bolletjesslikkers. Toen werd in Willemstad echter nog betwist, dat er sprake zou zijn van het bewust doorsturen van drugskoeriers naar Nederland of een andere bestemming.

Minister Navarro laat nu aan deze krant weten: 'We zijn gebonden aan internationale verdragen waardoor we verplicht zijn personen die drugs smokkelen aan te houden. Maar, helaas moet ik zeggen dat we op dit moment hier niet aan voldoen.'

Politie Curaçao steunt preventieve programma's voor jeugd

Criminaliteit is voor politie Curaçao meer dan alleen jacht op criminelen


De politie op Curaçao bestrijdt de criminaliteit niet alleen door daders op te sporen en misdaden op te lossen.Het Korps Politie Curaçao steunt onder leiding van Norwin Martina ook preventieve programma’s voor de jeugd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 10 april 2015. 

Tachtig jongeren tussen de 4 en 14 jaar oud deden gisteren mee aan een training onder toeziend oog van hoofdinspecteur Albert Schoop.

Die jongeren hebben te maken met gedragsproblemen, kunnen niet goed meekomen in het onderwijs of kampen met sociaal-emotionele problemen.

De politie wil met de training het gedrag van deze jongeren bijsturen en daarmee moet op de lange termijn criminaliteit onder de jeugd worden voorkomen. Daarom werd er gisteren, aldus de krant, vol overgave abgeseild, gelopen en sprongen de kinderen ook met hun kleren aan het water in preventie criminaliteit

PING kandideert in Para drie onzekere vrouwen

Vrouwen weten niet wie lijst gaat aanvoeren....
 

PING (Partij voor Integriteit Nationale Motivatie en Gelijke Kansen) heeft drie vrouwen gekandideerd in Para. Marsha Geffery, Edith Pajé en Joan Mandé staan op de lijst, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 10 april 2015.

De drie kandidaten van PING kwamen gisteren alleen om de stukken aan te bieden aan het hoofdstembureau van Para, voorgezeten door districtscommissaris John de la Fuente.

Op de vraag van Starnieuws aan de drie vrouwen wie de lijsttrekker in Para wordt, keken zij elkaar, volgens die nieuwswebsite, met een mond vol tanden aan.

Geffery zegt dat zij nog niet weten wie de lijst zal trekken. Zij maakte contact met voorzitter Ramsoender Jhauw van PING. Hij vertelde haar, dat de volgorde op de lijst is verwerkt.

De drie kandidates kwamen, aldus Starnieuws, erg onzeker over. De documenten van PING werden geaccepteerd, maar kleine correcties kunnen nog worden gepleegd.

Jogi (VHP/V7) en aanhang blij dat indiening kandidatenlijsten achter de rug is

'Wij praten niet meer over de tegen mij ingediende petitie. Ik ben de lijsttrekker.'


Aanhangers van Mahinder Jogi, VHP-Assembleelid en lijsttrekker van V7 in Saramacca, zijn blij dat de indiening van de kandidatenlijsten achter de rug is. Jogi zegt vandaag, vrijdag 10 april 2015, op Starnieuws dat de achterban enthousiast is. Volgens hem ziet het veld er goed uit voor V7. 

Hij is er zeker van, dat minstens twee van de drie zetels van Saramacca naar V7 zullen gaan. 'Ik heb vijf jaar hard gewerkt in het district. We zullen zeker de vruchten hiervan plukken.'

'Wij praten niet meer over de petitie die is ingediend. De mensen die hierachter stonden, zijn op enkele na niet uit Saramacca afkomstig. Het waren mensen van Lelydorp en Saramaccapolder', zegt Jogi. Hij heeft dat stuk ver achter zich gelaten.

'Ik ben kandidaat. Ik ben de lijsttrekker. Nu concentreren wij ons op het behalen van zetelwinst.'

Minister Belfort heeft onderzoek gevraagd naar verduistering toenmalig Officier van Justitie

Belfort mocht zich van procureur-generaal echter niet met het OM bemoeien....


De Ware Tijd bericht vandaag, vrijdag 10 april 2015, dat minister Edward Belfort van Justitie en Politie stappen heeft stappen om een justitieel onderzoek te laten instellen naar toenmalig Officier van Justitie Chandra Algoe, die in 2008 door procureur-generaal Subhas Punwasi werd verdacht van verduistering. Voormalig minister van Justitie en Politie en huidige VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zei eerder, dat Belfort hiervan werk moest maken.

Uit documenten blijkt aldus de krant, dat de top van het Openbaar Ministerie (OM) aanwezig was toen de procureur-generaal haar een verhoor afnam in deze zaak. 'Als Belfort de informatie heeft, moet hij om onderzoek vragen bij het OM en als het OM niet wil onderzoeken moet hij naar het Hof. Dat zijn de juridische spelregels, die hij dient te kennen als minister en hij moet geen show in het parlement komen geven', aldus Santokhi.

Aan het einde van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee, twee weken geleden, onthulde Belfort de verduistering door de voormalig Officier van Justitie. In januari 2013 had hij de procureur-generaal schriftelijk gevraagd een onderzoek in te stellen naar Algoe, nadat Punwasi hem op de hoogte had gesteld van de verduistering. De procureur-generaal reageerde in een brief aan de minister, dat hij zich niet moest bemoeien met zaken van het Openbaar Ministerie.

'Tijdens een gesprek dat ik met mevrouw Algoe in augustus 2012 had, gaf zij te kennen dat de afspraak met u was dat deze zaak geheim zou blijven, doch vroeg zij zich af waarom u zich niet aan uw afspraak hebt gehouden', staat in de brief van de procureur-generaal aan de minister over de zaak van de ex-aanklager.

De bewindsman schreef president Desi Bouterse dezelfde maand om aan te geven, dat hij een ontslagprocedure tegen Algoe had ingesteld, omdat ze niet vrijwillig ontslag wilde nemen nadat hij haar met de feiten had geconfronteerd.

Surinaamse politie wil informatie Nederlandse collega's over vondst cocaïne in zeecontainer uit Suriname

Dozen met flessen siroop (stroop) uit Suriname. (Bron foto: OM Nederland)
'Het is mensen in Suriname kennelijk gelukt door controle in haven heen te glippen'

In 17 flessen stroop, deze week gevonden in grote partij flessen in haven Paramaribo, zit cocaïne


Naar aanleiding van de bekendmaking van het Nederlandse Openbaar Ministerie gisteren van de vondst door de Nederlandse politie van 165 kilo cocaïne in een container afkomstig uit Suriname, zullen de Surinaamse Justitie- en politieautoriteiten nadere informatie hierover inwinnen bij hun Nederlandse collega’s. Dat zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 10 april 2015, in de Ware Tijd. 

'Als uit de nadere informatie blijkt, dat de gevonden cocaïne vanuit de Surinaamse haven is verscheept, betekent dat dat mensen in Suriname zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit. Het is die mensen blijkbaar gelukt om door de controle in de haven heen te glippen', aldus Naarden.

Wat betreft de vondst van cocaïne verwerkt in flessen stroop eerder deze week in de haven van Paramaribo, zegt Naarden dat in zeventien flessen cocaïne is aangetroffen. Hoeveel dit in kilogrammen is, is nog niet bekend.

Volgens Naarden is het verwerken van de cocaïne in stroop geen nieuwe smokkelmethode. Wat hij niet kan zeggen is of de Surinaamse politie de mogelijkheden heeft om de drugs uit de stroop te halen.

Diana Pokie (ABOP): Het zal in Brokopondo een harde strijd worden tussen Alternatieve Combinatie en NDP'

Pokie en aanhang bij indiening. (Bron foto: ABOP Jongeren Brokopondo)
Assembleelid streeft naar binnenslepen van drie zetels voor AC


'Ik heb een goed gevoel als ik kijk naar de mensen die ons ondersteunen. Zij hebben hun vertrouwen in ons gesteld, maar ik weet dat we nog hard moeten werken om het maximale in dit district te behalen', zegt Diana Pokie, lijstaanvoerder van de Alternatieve Combinatie (ABOP, KTPI en PDO) voor het district Brokopondo, vandaag op Starnieuws, in gesprek met webredacteur Wilfred Leeuwin.


Binnen de AC is afgesproken, dat alleen de ABOP kandidaten voordraagt voor de drie zetels in De Nationale Assemblee (DNA) in dit district. Aserie Boegatie is gekandideerd op plaats twee en Kenneth Smith is lijstduwer.

Volgens Pokie heeft de ABOP-achterban in Brokopondo zich op een bijzondere manier voorbereid op de indiening van de kandidatenlijsten. 'We hebben met de mensen gesprekken gevoerd en hebben vanaf de dag voor de indiening met elkaar gebeden.'

Pokie zegt dat zij zich ervan bewust is, dat zetels behalen in Brokopondo een harde strijd zal worden tussen AC en de NDP. Zij denkt dat haar combinatie in Brokopondo goed is voor twee zetels en dat met nog meer gesprekken en mobilisatie de kans daar is om ook de derde zetel binnen te halen.

'We zijn het beste alternatief voor de kiezers van Brokopondo. We hebben een doel voor ogen en laten ons niet afschrikken door andere partijen. Als we hard werken is het maximale in cijfers uitgedrukt een tien, dus drie zetels, maar als je in plaats van een tien een acht krijgt, ben je ook tevreden. We hebben drie volwaardige kandidaten die hard werken.'

Boegati en Smith, die voor het eerst op en DNA-kandidatenlijst komen te staan, zeggen dat voor hen de achterstandspositie van hun districtsgenoten een belangrijke reden is waarom zij op de kandidatenlijst voor een zetel in het parlement staan.

Volgens de drie AC/ABOP-kandidaten is er in de afgelopen regeerperioden bitter weinig gerealiseerd voor het district. Daar willen zij zich voor gaan inzetten. Andere belangrijke issues voor Boegati en Smith zijn de aanpak van het toenemende aantal drop-outs in het district en de rest van het binnenland, onderwijs en woningbouw.

Pokie in gesprek met Leeuwin van Starnieuws:


Tien partijen en samenwerkingsverbanden strijden in Wanica voor zeven zetels

Alleen Amazone Partij Suriname niet vertegenwoordigd in Wanica

Enkele kleine problemen bij inschrijving


In Wanica hebben zich gisteren DRS, DOE, PALU, ANC, V7, PING, Mega Front, NDP, Alternatieve Combinatie en NOP kandidatenlijsten ingediend voor deelname aan de verkiezingen. Deze partijen en combinaties gaan voor zetelwinst in het district. Wanica is met zeven zetels na Paramaribo het grootste district. De enige partij die niet meedoet in Wanica, is de Amazone Partij Suriname (APS). 

De voorzitter van het hoofdstembureau Wanica, districtscommissaris Roline Samsoedien, geeft aan, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 10 april 2015, dat de partijen hebben voldaan aan artikel 39 van de Kiesregeling.

Er hebben zich bij de indiening gisteren enkele kleine problemen voorgedaan. Aan DOE werd in eerste instantie een origineel bewijs van inschrijving bij het Centraal Hoofdstembureau gevraagd. Alle politieke partijen hebben één bewijs gekregen en moeten dit kopiëren. Dit misverstand werd snel opgelost.

PING doet met twee kandidaten mee aan de verkiezingen in het district op Assemblee-niveau. Voor de districtsraad zijn vier personen ingeschreven en twaalf kandidaten prijken op de ressortraadslijst. Met minder kandidaten meedoen mag.
Bij de Alternatieve Combinatie leek het in het begin stroef te lopen. Bij het overleggen van stukken duurde het enige tijd. Samsoedien stelde de gemachtigden in de gelegenheid hun stukken rustig te sorteren zodat de indiening op een iets later moment vlot kon verlopen, aldus Starnieuws.

A Nyun Combinatie had in eerste instantie een van de stukken in Paramaribo op kantoor laten liggen, maar kon tijdig het formulier nog laten halen. 'We leren, we zijn nog in een groeifase. We zullen ervoor zorgen dat wanneer we de belangen van het volk moeten dienen we altijd op tijd zullen zijn', was de reactie van Olu Abena, die de stukken voor de combinatie in Wanica indiende. Bij de overige partijen waren en geen problemen.

'Dit keer hebben we wel veel combinaties of partijen gehad die hun zaken niet netjes geordend hadden', zegt Samsoedien. Volgens haar ligt dit mogelijk aan de samenstelling van de combinaties waardoor de mensen hun deel aan districtsraad- en ressortraadskandidaten moesten indienen.

'Dat moet niet hier gebeuren, ze moeten dat dagen van tevoren in orde maken, bij elkaar brengen en alles op een lijst indienen, want je gaat als combinatie de verkiezingen in. Dat was het probleem', constateerde Samsoedien. De partijen worden bericht indien er verzuimen zijn die nog in orde gemaakt moeten worden. Op 17 april wordt de openbare zitting gehouden waarbij de resultaten bekendgemaakt zullen worden.

TCT schenkt stichting Surinaamse Dovenbelangen vijf laptops

Voorzitter Kimpoel: 'ICT is een van tools om door het leven te gaan'

Sudobo zoekt iemand om ICT-lessen te verzorgen


De stichting Surinaamse Dovenbelangen (Sudobe) heeft afgelopen woensdag vijf laptops ontvangen van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Minister Falisie Pinas van TCT overhandigde de laptops aan Henk Kimpoel, de voorzitter van Sudobe. Kimpoel die doof is, was zeer ingenomen met de geste. 'U heeft ons nooit in de steek gelaten, we danken u voor de ondersteuning', sprak Kimpoel, aldus Starnieuws gisteravond, donderdag 9 april 2015.

Kimpoel zei, dat de stichting momenteel twee computers heeft. Middels beelden op de computers wordt mensen ook gebaren aangeleerd. Met de nieuwe laptops is de mogelijkheid verruimd om meerdere mensen tegelijk te helpen. De Sudobe-voorzitter zei ook, dat de stichting gebaren wil opnemen en monteren. 'Zo kunnen we elkaar beter ondersteunen.'

'Als je beperkt bent, is het niet gemakkelijk om door het leven te gaan. Je zal met hulpmiddelen vooruit moeten komen. ICT is een van tools om door het leven te gaan. We hopen door middel van deze geste u en uw groep matig tegemoet te zijn gekomen', zei Pinas.

Vorig jaar heeft het ministerie een ICT-workshop gehouden met twee trainers uit Jamaica. Er namen toen twintig leden van Sudobe deel en via internet is nog steeds contact met een van de trainers.

Kimpoel: 'We hebben iemand nodig om ICT lessen te verzorgen voor ons, maar ook de jongeren. We weten niet wie we moeten benaderen.' Hij doet een beroep op de gemeenschap of een bedrijf om hierop in te spelen. De stichting organiseert regelmatig activiteiten en informatiedagen voor de gemeenschap.

Den Blauwvinger: Het onbegrijpelijke en vooral asociale afvaldumpgedrag van Surinamers

COLUMN: Suriname pronkt groenste land ter wereld te zijn, maar overal dumpen bewoners hun afval, ook in groen regenwoud

Naast dumpen wordt afval ook verbrand: misdadig


Enkele dagen geleden, 1 april, berichtte de lokale krant Times of Suriname over het asociale dumpgedrag van bewoners in de omgeving van de Nieuw Weergevondenweg in Paramaribo. Die mensen hebben maling aan hun leefomgeving, het milieu, de volksgezondheid en de algemene hygiëne. Bewoners dumpen daar op hoeken van straten hun vuil terwijl nota bene vier keren in de week een vuilniswagen door de buurt rijdt om afval op te halen.

Een medewerker van de afdeling Vuilophaal van het ministerie van Openbare Werken zei dat het dweilen met de kraan open is. Er wordt volgens hem overal allerlei afval gedumpt waaronder zelfs dierlijke kadavers, etensresten en grofvuil.

Tropisch regenwoud wordt ook vol gedumpt met afval
Wat is dat toch met Surinamers en hun vuil en afval? Overval dumpen ze hun eigen troep, maar het liefst niet in de eigen straat of buurt. Zelfs het mooie groene binnenland is doelwit van de dumpers. Ook langs bauxiet- en zandwegen in het binnenland wordt vuil, waaronder kapotte koel- en vrieskisten, wasmachines en tv's, gedumpt.

Zelfs kunnen her en der overwoekerde autowrakken gespot worden in het Surinaamse tropische regenwoud, met welk groene woud de regering zo loopt te pronken in buitenlandse contacten.

Achteloos en hersenloos
Terwijl mensen weten dat in hun straat op vaste dagen in de week het vuil door een vuilniswagen wordt opgehaald, gaat men toch gewoon door met het dumpen of zelfs verbranden van hun troep. Maar, ook op kleiner niveau zijn vele Surinamers asociale vuildumpers. Hoeveel trenzen zijn niet volgegooid met lege petflessen? Hoeveel percelen lopen daardoor niet met regelmaat onder water, omdat tijdens hevige regenbuien het water in de trenzen niet door kan stromen door verstopte duikers? En dan gaan de bewoners klagen en jammeren op de overheid, omdat die de trenzen niet zou opschonen, terwijl zij, die dumpende bewoners dus, zelf de veroorzakers van de wateroverlast zijn.
Achteloos en vooral hersenloos wordt afval door mensen gedumpt. Wat de gevolgen van dat dumpgedrag kunnen zijn interesseert ze helemaal niet. Ze denken niet na, het lijkt erop dat ze niet kunnen denken, zo ongelooflijk dom en asociaal is dat dumpgedrag. Want, dat is het, dom en asociaal.

Vuilverbranders zijn egoïstische misdadigers
Dat geldt overigens en vooral en met name ook voor het verbranden van afval. Nog erger, nog gevaarlijker voor de volksgezondheid en het milieu in algemene zin. Want, alles wordt verbrand, omdat men simpelweg te lui is om afval in vuilniszakken te stoppen en die zakken vervolgens aan de straat te plaatsen voor de vuilnismannen.

Ook bij het verbranden van afval blijken mensen niet te beschikken over een herseninhoud. Immers, iemand die het in zijn hoofd haalt om op zijn of haar erf, tussen andere woningen in een woonbuurt, afval, waaronder plastic materialen, te verbranden is misdadig bezig. De persoon die afval verbrandt is een milieucrimineel.

Niemand treedt op
Maar, niemand lijkt tegen dergelijke onnadenkende egoïstische  criminelen op te treden. De buren denken daar niet aan, die willen geen ruzie met die buurman, veelal een marron. Het lijkt allemaal te kunnen en te mogen.
Je buurman verbrandt 's avonds op zijn perceel zijn afval, en jij moet de ramen en deuren sluiten, kunt niet buiten zitten, omdat het vuur en de vuursnippers je kant uitwaaien.
Op nog geen twee meter afstand van je woning komen vlammen boven de stenen muur/omheining van je perceel heen, met alle risico's van dien.
Je wordt door je egoïstische buurman gedwongen om ongezonde lucht, met het kankerverwekkende dioxine erin afkomstig van plastic materialen, in te ademen.
Je buurman verbrandt zijn afval niet voor niets 's avonds, zo stiekem mogelijk, want hij weet dondersgoed dat het niet mag.

Je buurman verbrandt zijn afval ook op een moment dat de wind de goede kant opwaait, jouw kant.
Je buurman gaat gewoon de volgende ochtend, de hele dag, door met zijn misdadig gedrag.
Het interesseert die asociale aan niets en niemand denkende buurman namelijk helemaal niet, dat anderen hinder ondervinden van zijn crimineel gedrag. En het vuur smeult lang, heel lang, te lang na.

Wet- en regelgeving in Suriname zinloos als inwoners anarchistisch asociaal verdrag vertonen
Het probleem van de egoïstische onnadenkende afvalverbranders en van de asociale vuildumpers zal nimmer kunnen veranderen, zolang niemand, ook omwonenden, daadkrachtig tegen deze criminelen gaat optreden. Het verbranden en dumpen van afval lijkt door Jan en Allemaal en dus ook door de regering gedoogd en welhaast geaccepteerd te worden. Je gaat je afvragen wat wet- en regelgeving in Suriname nog voor nut en zin hebben als inwoners anarchistisch asociaal gedrag vertonen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
10 april 2015
Amsterdam-Paramaribo

Zorgen bij Raad van State Nederland over toegenomen spanningen tussen vier landen Koninkrijk

Raad van State kritisch over onderlinge relatie Koninkrijkslanden in Jaarverslag 2014


De Raad van State maakt zich zorgen over de toegenomen spanningen tussen de vier landen van het Koninkrijk. Dat staat in het jaarverslag over 2014, dat het belangrijkste onafhankelijke adviesorgaan van de Nederlandse regering gisteren, donderdag 9 april 2015, publiceerde, aldus de Antilliaanse krant de Amigoe.
 
De Raad kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen jaar. Enerzijds werd op 15 december het 60-jarig bestaan van het Statuut herdacht en is er sprake van een goede samenwerking met de Raden van Advies van Curaçao, Aruba en St. Maarten.

Aan de andere kant waren er de verschillen van inzicht over de rechtmatigheid van de aanwijzingen door de Rijksministerraad. De gouverneur van Aruba kreeg middels een Koninklijk Besluit de opdracht om niet te tekenen voor de begroting van Aruba en de gouverneur van St. Maarten kreeg opdracht voor een integriteitsonderzoek.

'Deze Koninklijke Besluiten werden niet aan de Raad van State van het Koninkrijk voor advies voorgelegd. Het Statuut noch het Reglement waarin de grondslag voor deze aanwijzingen was gezocht, vereisen dat. Dit liet onverlet dat de Staten van ieder van de drie Caribische landen vrijwel gelijkluidende moties aanvaardden waarin zij vroegen de rechtmatigheid van de aanwijzingen te onderzoeken. (...) De Raad van State van het Koninkrijk heeft daarop geantwoord de ontwikkelingen omtrent de aanwijzingen en de situaties die daarvoor aanleiding vormden, met grote zorg te volgen', meldt het jaarverslag.

De Raad van State schrijft tot slot veel waarde te hechten aan een goede en evenwichtige verhouding tussen alle landen van het Koninkrijk. 'Constitutionele spelregels moeten in acht worden genomen en kunnen met voorlichtingen worden verduidelijkt, als dat nodig is. Geschillen die niet finaal en gezaghebbend worden beslecht, maar ‘boven de markt blijven hangen’, doen de Koninkrijksrelaties geen goed.'

De procedure die de Rijksministerraad heeft gevolgd bij het geven van de aanwijzingen is overigens inmiddels wel ter beoordeling aan de Raad van State voorgelegd. Op initiatief van D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi ging de Tweede Kamer afgelopen dinsdag akkoord met het verzoek om voorlichting.