zaterdag 11 april 2015

Minister Algoe en padieboeren bereiken overeenstemming over compensatie

Rijstboeren ontvangen Srd 431 per in productie gebrachte hectare


De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Soeresh Algoe heeft vandaag, zaterdag 11 april 2015, overeenstemming bereikt met de padieboerenorganisaties over de compensatie die verstrekt gaat worden. De boeren krijgen Srd 431 per hectare die zij in productie brengen. Het vorige seizoen werd per hectare Srd 480 neergeteld. Toen was de prijs van diesel rond de Srd 5 per liter,  nu is ongeveer Srd 3,80 betaald, aldus Starnieuws.

De padieboeren toonden zich tevreden met de subsidie die zij zullen ontvangen.

Er werd met de organisaties vergaderd in Nieuw Nickerie. Hierbij waren ook aanwezig minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en de Assembleeleden Rashied Doekhie en Premdew Lachman van de NDP.

Algoe zegt, dat alle exporteurs gebruik mogen maken van de PetroCaribe-overeenkomst met Venezuela. Er mag 30.000 ton padie geëxporteerd worden naar Venezuela. Tot nu toe is ruim 2.600 ton verscheept. Komende week zal weer een boot geladen worden.

Eerder waren al afspraken gemaakt met de Vereniging van Rijstexporteurs, maar omdat het bestuur is opgestapt kan niet meer met deze organisatie worden gewerkt.

De registratie begint komende dinsdag op alle kantoren van het ministerie van LVV in Nickerie, Coronie en Saramacca. De uitbetaling aan de boeren vindt plaats zodra het geld binnenkomt van de twee eerstvolgende boten met padie verscheept worden naar Venezuela. Minister Algoe verwacht dat de twee boten de veertiende van de maand de Nickerierivier zullen binnenvaren, zo bericht de Ware Tijd Online 's avonds.

De rijstboeren waren vertegenwoordigd door Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie, Bramdew Rampadarath van de Vereniging van Padie Producenten en de belangengroep onderleiding van Radja Amedkhan.

Oemraw is niet helemaal tevreden met het bereikte resultaat. 'We hadden meer verwacht, maar aangezien dat de regering aangegeven heeft geen ruimte meer heeft en er ook geen geld is, hebben wij besloten mee te gaan met het besluit van de regering.'

Barack Obama en Raúl Castro spreken elkaar uitgebreid in Panama

(Bron foto: Reuters)
Eerste ontmoeting presidenten Cuba en VS sinds 59 jaar

Obama en Castro ontmoeten elkaar tijdens 'Summit of the Americas' in Panama - Castro spreekt zijn bewondering uit voor 'eenvoudige' Obama


De presidenten van Cuba en de Verenigde Staten hebben vandaag, zaterdag 11 april 2015, in Panama voor eerst in 59 jaar een uitgebreid gesprek met elkaar gevoerd tijdens de 7e 'Summit of the Americas' van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Naar de historische ontmoeting tussen Raúl Castro en Barack Obama werd in Havana en andere steden van het zo lang geïsoleerde Caribische eiland reikhalzend uitgekeken, zo schrijft de Telegraaf.

(Bron foto: Prensa Latina)
'Het werd ook wel tijd dat ik hier mijn zegje mag doen', grapte de jongere broer van Fidel. Voor het eerst sinds 1962 mocht een Cubaanse leider een top van de Organisatie voor Amerikaanse Staten toespreken.

Castro roemde Obama voor de poging om de strijdbijl tussen beide landen, een relikwie van de Koude Oorlog, te begraven. 'De laatste tien presidenten hebben alle tien schuld aan Cuba, Obama niet. Ik bewonder hem, en ik denk dat zijn houding te maken heeft met zijn eenvoudige achtergrond.'

President Obama op zijn beurt liet weten niets liever te doen dan de Koude Oorlog te vergeten. 'Ik heb geen zin om over conflicten te praten die dateren van voor mijn tijd.'

Ook zei Obama dat het tijd was ’om eindelijk iets nieuws te proberen na vijftig jaar boycot’. De Amerikaan benadrukte het belang van een normalisering van de relatie tussen Cuba en de VS voor de Cubaanse samenleving. Meer Amerikaanse reizigers, culturele uitwisseling en mogelijke investeringen 'betekenen meer kansen en inkomsten voor het Cubaanse volk'. Ook prees hij de ’openheid’ van de Cubanen. Beide leiders kregen een staande ovatie.

40 Flessen stroop in partij van 400 dozen in haven Paramaribo aangetroffen bevatten cocaïne

Een verdachte met Surinaamse nationaliteit gearresteerd

(Bron foto's: Korps Politie Suriname)


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft vandaag, zaterdag 11 april 2015, bekendgemaakt, dat in de op 7 april in de haven van Paramaribo onderschepte 400 dozen flessen stroop, in 40 flessen cocaïne blijkt te zijn verwerkt. 

De partij dozen werd die dag door de Port Control Unit (PCU) aangetroffen in een zeecontainer in de haven van Paramaribo bestemd voor export en droeg op 7 april de dozen over aan de afdeling Anti-Narcotica Brigade binnen het korps. In die dozen bevonden zich flessen met cola- en markoesasiroop.

Eerder liet de politie weten, dat in 17 flessen cocaïne was aangetroffen, maar dat betrof tussentijdse informatie over het onderzoek, dat nog volop gaande is.

Inmiddels is een verdachte met de Surinaamse nationaliteit aangehouden en in verzekering gesteld. Het wordt niet uitgesloten, dat meer aanhoudingen verricht zullen worden.

Twee mannen te Braamspunt gearesteerd met ruim 1.470 krapé-eieren in hun bezit

Stropers (34 en 26 jaar) eerder aangehouden voor rapen eieren zeeschildpadden


De politie van het district Commewijne heeft twee verdachten aangehouden in verband met stroperij van krapé-eieren. De twee verdachten, K.G. (34) en de 26-jarige K.D., werden op Braamspunt opgepakt met in hun bezit in totaal 1.476 eieren, aldus bericht vandaag, zaterdag 11 april 2015, het Dagblad Suriname.

De politie van het ressort heeft de boot en de buitenboordmachine van de mannen in beslag genomen.

Beide verdachten zijn recidivisten en zijn eerder voor dit soort delict aangehouden. Het Openbaar Ministerie achtte de inverzekeringstelling van de verdachten noodzakelijk. In het belang van het verdere onderzoek blijven de verdachten in politiearrest.

Krapé is de lokale naam voor de soepschildpad of groene zeeschildpad (Chelonia mydas). Het is van de zeven soorten zeeschildpadden de grootste soort en heeft tevens het grootste verspreidingsgebied; de schildpad komt overal rond de evenaar voor. Het dier wordt met uitsterven bedreigd.

Van Coblijn (NPS): 'Surinaamse politiek moet veranderen'

'Grondenrechten- vraagstuk moet door nieuwe regering binnen 1.000 dagen geregeld kunnen worden'


'Het grondenrechtenvraagstuk moet door de nieuwe regering binnen duizend dagen geregeld kunnen worden. Het zal een antwoord moeten zijn dat een ieder bevredigt. Een ding is wel heel duidelijk, dat de inheemsen en in stamverband levende volkeren al eeuwen geleden hier waren. De grondenrechten moeten dus op een fatsoenlijke wijze worden geregeld.' Woorden van John van Coblijn, voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo en kandidaat voor De Nationale Assemblee (DNA) in Paramaribo bij de verkiezingen, vandaag, zaterdag 11 april 2015, in het Dagblad Suriname.

De laatste dagen is het grondenrechtenvraagstuk plotseling actueel geworden na de uitspraak van het NDP-Assembleelid en -hoofdbestuurslid Rashied Doekhie, dat de marrons dat vraagstuk kunnen vergeten en het daarop volgende bekend worden, dat zijn collega-Assembleelid Hugo Jabini, die zich de afgelopen vijf jaar bijzonder voor het grondenrechtenvraagstuk heeft ingespannen, niet in het parlement zal terugkeren. Hij is niet door zijn partij gekandideerd.

'De politiek moet een open en eerlijk proces worden. Een proces waarbij burgers kunnen rekenen op politici als ze omgaan met de middelen van de staat, met concessies, met de rechterlijke macht, met huisvesting van de burgers en ook wanneer ze omgaan met de wijken waarin minderbedeelden leven. Het volk moet rustig kunnen slapen, wetende dat er aan zijn vooruitgang wordt gewerkt', stelt Van Coblijn uit.

Waar de NPS-kandidaat zich ook heel sterk voor zal maken is communicatie met het volk. 'Wij moeten 51 luisterhuizen van het volk installeren. Niet huisjes om te roddelen, maar huizen waar het volk weet dat hij ernaar toe kan en gehoord zal worden door de 51 parlementariërs. Als Paramaribo 17 parlementariërs heeft, dan moeten wij 17 van die huizen in Paramaribo hebben.' 

Er is een aantal issues waar Van Coblijn zich sterk voor maakt. Huisvesting is voor hem een prioriteit. 'Ik ga voor huisvesting voor de sociaal zwakkeren, vooral voor de starters en de middenklassers. Verder de positie van de alleenstaande moeder, want wat opmerkelijk is, is dat Suriname de conventie voor gelijkwaardige beloning voor mannen en vrouwen nog niet heeft geratificeerd', aldus Van Coblijn.

'Ondernemerschap met een fatsoenlijk inkomen staat ook op mijn agenda. De bereikbaarheid van goederen speelt voor de Surinaamse gemeenschap ook een rol. Wij zitten al in een positie waar wij weinig produceren. En dan hebben wij de situatie waarbij wij enorme invoerrechten heffen op goederen die binnen komen. Hierdoor maken wij de goederen voor onszelf duurder. Wat verder een rol zal spelen, zijn namelijk de nutsvoorzieningen. Die moeten altijd bereikbaar zijn voor de samenleving. Ik zal me ook inzetten voor de jongeren zodat zij in een veilige infrastructuur kunnen functioneren en studeren.'

Van Coblijn denkt aan zes zetels voor de NPS in Paramaribo.

Walter Bouterse en Berijl Manhoef nieuwe VN MDG-ambassadeurs

Bouterse (l) en Manhoef (r) (Bron foto: Monalisa GM Liguorie/NJP)
Bouterse kreeg meeste (22) stemmen gevolgd door Manhoef met 17


De nieuwe jeugdambassadeurs voor de Verenigde Naties Millennium Development Goals (MDG) zijn Walter Bouterse en Berijl Manhoef geworden. Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) heeft vanmiddag, zaterdag 11 april 2015, deze nieuwe leden gekozen, aldus Starnieuws.

Voor de verkiezingen hadden zich opgegeven Sjovelli Amoksi, Annisa Malontie, Beryl Manhoef, Vanity Karnadi, Adjako Daveni, Walter Bouterse en Reginald Tuur.

Bouterse kreeg 22 stemmen en Manhoef 17. Zij zijn met een ruime meerderheid gekozen. Vanity Karnadi kwam niet opdagen.

Mogelijke 16-jarige IS-rekruut uit Jamaica toegang tot Suriname geweigerd

Jongen wilde via Suriname en Nederland naar Turkije reizen

Tiener teruggestuurd naar Jamaica


Een 16-jarige jongen uit Jamaica is vanochtend, zaterdag 11 april 2015, door de militaire politie op de J.A. Pengelluchthaven te Zanderij de toegang tot Suriname geweigerd. De knaap was mogelijk van plan zich aan te sluiten bij de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en trachtte via Suriname en Nederland naar Turkije te reizen. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Suriname had informatie ontvangen van een regionale inlichtingendienst dat hij mogelijk van plan was zich aan de sluiten bij IS. De jongen werd aan een onderzoek onderworpen en ondervraagd door de Politie Inlichtingendienst.
Na ondervraging en verkregen achtergrondinformatie vanuit Jamaica werd vervolgens besloten, na onderling overleg tussen de korpschef, de waarnemend procureur-generaal en de leiding van de militaire politie, om de knaap terug te sturen naar Jamaica. Dat is inmiddels gebeurd.
Hiermee is volgens de politie een duidelijk signaal gegeven dat Suriname er alles aan doet om de regio niet te betrekken bij het islamitische terrorisme. Deze operatie is het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen de nationale en internationale inlichtingen diensten, aldus de politie.

John Kelly, commandant van het US Southern Command van het Amerikaanse leger, zei 13 maart op eenpersconferentie in de Verenigde Staten, dat er vanuit Trinidad en Tobago, Suriname, Jamaica en Venezuela personen zouden zijn vertrokken om zich aan te sluiten bij IS. Zij zouden bij terugkeer een potentieel gevaar vormen voor de veiligheid in hun land en de regio.

Melvin Linscheer, directeur van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV), betreurde toen de uitspraken van de Amerikaanse generaal en zei, dat sinds de regering in 2010 is aangetreden het antiterrorismebeleid is aangescherpt. Zo kwam er na de instelling van het BNV een aparte afdeling Terrorismepreventie en Bestrijding om het antiterrorismebeleid aan te scherpen.

Het nieuws van de mogelijke jonge Jamaicaanse IS-ganger heeft inmiddels ook diverse media in Nederland bereikt waaronder de Telegraaf en het Parool: 


Plotseling onduidelijkheid over ondertekening kandidatenlijsten

Partijen leggen Kiesregeling en Kiesbesluit verschillend uit
 

Er is een discussie ontstaan over de ondertekening van de kandidatenlijsten, aldus bericht Starnieuws zaterdagmiddag 11 april 2015. In artikel 39 van de Kiesregeling is te lezen 'Elke lijst wordt ondertekend door het bestuur van de politieke organisatie'. In het Kiesbesluit, dat van lagere orde is, staat dat in geval van een combinatie dienen de in en buiten rechte vertegenwoordigers van de partijen die de organisatie uitmaken, te tekenen. Het blijkt dat diverse partijen de wet op verschillende manieren geïnterpreteerd hebben.

Hoofdstembureaus, politieke partijen, het Centraal Hoofdstembureau, het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en politieke partijen zijn zich aan het buigen over deze kwestie, aldus de nieuwswebsite.

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het OKB, zegt dat er enkele fouten zijn in de wetgeving waar volgens haar vaak op gewezen is. Zij wacht de openbare zitting van de hoofdstembureaus van vrijdag af.

Het OKB heeft zich in alle kiesdistricten georiënteerd. Op diverse plaatsen zijn slordigheden geconstateerd. Volgens Silos zijn nu de hoofdstembureaus aan zet. Zij zullen bekendmaken wat hun bevindingen zijn.

Volgens Starnieuws heeft alleen het bestuur van DOE consequent op alle lijsten getekend. V7 stelt, dat partijen die alleen de verkiezingen ingaan de lijst door het hele bestuur moeten laten tekenen. In het Kiesbesluit is duidelijk aangegeven, dat alleen bij combinaties het dagelijks bestuur tekent.

Wat de diverse hoofdstembureaus betreft zou er niets aan de hand zijn. Er zijn instructies geweest voor politieke partijen waarin is gesteld, dat ondertekening door het dagelijks bestuur voldoende is. V7 is in vergadering over deze kwestie en komt later met een verklaring.

Curaçao niet op regeringsniveau aanwezig op 'Summit of the Americas' in Panama

In Panama is wel economische handelsmissie aanwezigCuraçao is niet op regeringsniveau aanwezig tijdens het tweedaagse regionale Summit of the Americas van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) die gisteren en vandaag in Panama wordt gehouden. Het Koninkrijk der Nederlanden wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) en de Arubaanse premier Mike Eman, aldus de Amigoe vandaag, zaterdag 11 april 2015.
 
Volgens waarnemend premier Etienne van der Horst (PAIS), die deze dagen premier Ivar Asjes (PS) vervangt, is de afwezigheid van de Curaçaose regeringsleider van tevoren afgesproken binnen Koninkrijksverband.

'Aan het begin van het jaar worden afspraken gemaakt over wie van het Koninkrijk waar naar toe gaat. Hierbij is afgesproken dat wij begin dit jaar naar de tweede ambtsaanvaarding van de Braziliaanse president Dilma Rousseff zouden gaan. Aruba zou de Caribische landen van het Koninkrijk vertegenwoordigen in Panama. Dat was dus al vroeg dit jaar afgesproken.'

Maar volgens Van der Horst is het niet zo, dat er geen Curaçaose delegatie in Panama aanwezig is. Een economische handelsmissie bestaande uit vertegenwoordigers van onder meer CPA, Cinex, Maduro Holding en Curoil zal ook in Panama aanwezig zijn.

Het overleg tussen regionale regeringsleiders gaat officieel vandaag van start en neemt twee dagen in beslag. De afwezigheid van Asjes heeft tot veel kritiek geleid vanuit de oppositiefracties, die dit als een gemiste kans zien. De premie is tot en met zondag voor privédoeleinden in de Verenigde Staten.

Vier panden Taamskliniek op Curaçao worden naar verwachting 13 mei openbaar verkocht

Orco Bank ziet geen heil meer in mogelijk redding kliniek door buitenlandse geldschieter

Directeur Essenboom: 'Investeerders geloven er nog in'

 
De gebouwen van de Taamskliniek op Curaçao worden 13 mei geveild bij notaris Eshuis. Hiermee geeft de Orco Bank aan geen heil meer te zien in een mogelijke redding van de kliniek met geld van een buitenlandse investeerder, aldus de Amigoe vanochtend, zaterdag 11 april 2015.
 
Uit een advertentie die vandaag is verschenen blijkt, dat vier gebouwen van de kliniek onder de hamer gaan. Het gaat om gebouwen aan de Schout bij Nacht Doormanweg, twee aan de Warawaraweg en één aan de Kinikiniweg. De gebouwen worden geveild, omdat de kliniek een schuld heeft van enkele miljoenen bij de Orco Bank. Deze week heeft de rechter er ook mee ingestemd dat advocaat Paul van de Laarschot, die als bewindvoerder optreedt voor Kliniek Dr. J. Taams BV, op 26 juni een vergadering voor crediteuren belegt.

Al geruime tijd verkeert de Taamskliniek in financiële problemen. In een eerder stadium heeft Orco Bank de schuld van enkele miljoenen al proberen weg te werken via veiling van de percelen. Toen is dat niet doorgegaan. Nu probeert de bank het opnieuw met de veiling.

Vorige maand kondigde algemeen directeur Earl Essenboom van de Taamskliniek aan, dat er hoop was voor het medisch centrum in Damacor. Binnen een maand zou hij met een partner komen. Indertijd wilde hij alleen kwijt, dat er gemikt werd op medisch toerisme, omdat er op Curaçao niet genoeg patiënten zijn om de kliniek draaiende te houden.

In een reactie vandaag laat Essenboom weten alles in het werk te zullen stellen om de veiling tegen te houden. Ze zijn bij de Taamskliniek nog bezig met de investeerders. 'De investeerders geloven er nog steeds in, want ze hebben niet afgehaakt. Ze zijn nog bezig met berekeningen. Daarom heeft de rechter ook ingestemd met de verschuiving van de crediteurenvergadering naar juni', stelt Essenboom.

De buitenlandse investeerders zouden nog in onderhandeling zijn met de bank. Dat de bank desondanks de onderhandelingen voor de veiling doorzet, tempert het optimisme van Essenboom niet. Mocht de veiling doorgaan dan hangt alles ervan af wat de nieuwe eigenaar met de panden wil doen. 'Het kan ook zo zijn dat de panden helemaal niet verkocht worden. Het is maar waar de bank genoegen mee neemt.'

Bij het notariskantoor zijn ze terughoudend met informatie over de komende veiling. In een reactie laat Andre Palm van het kantoor weten, dat zij opdracht hebben gekregen van de hypotheekhouder. Hoe zeker het is dat de veiling nu wel doorgaat, kon hij niet zeggen. In het verleden heeft hij meegemaakt dat een veiling vijf minuten voor aanvang werd afgeblazen, omdat de partijen op het laatst tot een akkoord waren gekomen.

Personeel staatsomroep STVS wil af van Shirley Lackin en is handtekeningenactie gestart

Leiding moet op zijspoor om rust te brengen binnen bedrijf

Lackin beweert niet op hoogte te zijn van actie personeel


Werknemers van staatsomroep STVS zijn een handtekeningenactie gestart om de dagelijkse leiding van het mediabedrijf, Shirley Lackin, naar huis te sturen. De verzamelde handtekeningen worden als bijlage bij een brief gevoegd waarin het personeel alle misstanden binnen het bedrijf aankaart. Dat bericht vandaag, zaterdag 11 april 2015, de Ware Tijd 'uit bronnen' te hebben vernomen. 

Lackin zou al zijn geïnformeerd door het Kabinet van de vicepresident dat ze op een zijspoor wordt gezet, om de rust terug te brengen in het staatsbedrijf.

Lackin beweert  niet op de hoogte te zijn van de actie van het personeel. Ze komt nog steeds met hetzelfde enthousiasme als vijf jaar geleden naar haar werk en ervaart geen tegenwerking van het personeel, laat ze weten, aldus de krant.

Volgens bondsvoorzitter Murwin Leeflang zijn de gemoederen nog steeds verhit. 'Indien er handtekeningen worden verzameld, dan heeft ze er zelf naar gezocht, ik had haar gewaarschuwd', zegt Leeflang.

De Raad van Toezicht en de leiding van de STVS hebben afgelopen donderdag een gesprek gehad met het personeel en dat is niet in goede aarde gevallen bij de bondsvoorzitter, omdat het bondsbestuur formeel niet uitgenodigd was.

John Seedorf, die ook zitting heeft in de Raad van Toezicht namens de vakbond, zegt dat de bond niet was uitgenodigd, omdat de raad geen gesprekspartner is van de bond. Volgens Seedorf zijn de plooien glad gestreken. Hij zegt op de hoogte te zijn van de handtekeningenactie, maar heeft de brief nooit onder ogen gehad.

Eindredacteur Roy Young Afat erkent, dat er interne problemen spelen binnen de STVS, maar die worden volgens hem opgelost. Hij wenste niet in te gaan op de handtekeningenactie. 'We hoeven onze vuile was niet buiten te hangen, we kunnen het zelf oplossen.'

Pigot (NPS): 'Ik ben onheus behandeld door voorzitter hoofdstembureau Jerry Miranda'

NPS-hoofdbestuurslid voor gesloten deur hoofdstembureau Paramaribo


Het hoofdbestuurslid en Assembleelid van de Nationale Partij Suriname (NPS) Hesdy Pigot stond vanochtend, zaterdag 11 april 2015, om negen uur voor een gesloten deur van het hoofdstembureau Paramaribo. Hij kreeg geen toegang tot de stukken die volgens de wet ingezien mogen worden. 'Ik ben onheus behandeld door de voorzitter van het hoofdstembureau Jerry Miranda', zegt Pigot op Starnieuws. Miranda beweert echter dat Pigot onduidelijk is geweest over om welke terinzagelegging het ging. Hij vindt nietm dat hij tekeer is gegaan tegen het Assembleelid.

Miranda zegt, dat direct na de indiening van de kandidatenlijsten op 9 april het hoofdstembureau bijeen kwam om de stukken te onderzoeken.

'Paramaribo is een groot district. Wij hebben steeds tot laat doorgewerkt. Gisteravond hebben wij besloten vandaag rond negen uur door te gaan met het onderzoek. De heer Pigot heeft niet gezegd dat hij om de eerste terinzagelegging kwam, anders had hij toegang gehad', zegt Miranda. Hij vindt dat er onnodig stemming gemaakt wordt.

Pigot stelt daarentegen, dat volgens de wet en de bekendmaking van het ministerie van Binnenlandse Zaken iedereen de stukken mag inzien binnen drie dagen na de kandidaatstelling. Het hoofdstembureau was gesloten en niemand kon hem iets zeggen. Nadat Miranda was gekomen, zei die dat niemand voor hem bepaalt hoe laat hij de deuren moet openen. 'Ik heb hem voorgehouden dat de wet dat bepaalt', zegt Pigot. Hij heeft intussen ook minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken gebeld om zijn beklag te doen.

Miranda zegt, dat nadat de zitting gehouden is van het hoofdstembureau de politieke organisaties een schrijven ontvangen. Het hoofdstembureau doet vervolgens een bekendmaking de deur uit waarin wordt vermeld dat de lijsten ter inzage liggen. 'Die bekendmaking is nog niet de deur uitgegaan', aldus Miranda.

Hij stelt verder, dat Pigot of wie dan ook welkom zijn om de stukken in te zien, zoals dat in de verkiezingskalender staat. Dat is de eerste terinzagelegging. Hij dacht dat Pigot kwam voor de tweede inzageleging waarover nog geen bekendmaking is gedaan, omdat het hoofdstembureau nog niet klaar is met het onderzoek.

Dertien ondernemingen kiezen eieren voor hun geld en betalen boetes Arbeidsinspectie

(Bron foto: gov.sr)
Bedrijven ontlopen rechtszaak door alsnog boetes te voldoen overtreding arbeidswetgeving


Dertien ondernemingen die gisteren voor de rechter hadden moeten verschijnen, hebben dat weten te voorkomen door alsnog boetes te betalen die de Arbeidsinspectie in maart had opgelegd, omdat zij de arbeidswetgeving hadden overtreden. Dat zegt Glenn Swamipersad, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie, vandaag, zaterdag 11 april 2015, in de Ware Tijd. 

'Deze bedrijven hebben zich jarenlang niet aan de wet gehouden en dat kan niet langer toegestaan worden', aldus Swamipersad.

De Arbeidsinspectie is in maart begonnen met het verbaliseren van overtreders van de Arbeidswet en het oproepen van bedrijven die voor de rechter moeten verschijnen.

De bedrijven die beboet zijn hebben bijvoorbeeld geen Surinaamse Ongevallen Regeling (SOR) afgesloten voor hun werknemers en sommige ondernemingen keerden geen vakantiegeld uit. Ook zijn er bedrijven die geen persoonlijke beschermingsmiddelen hebben aangeschaft zoals veiligheidshelmen, -schoenen en -brillen.

'We moeten optreden tegen zulke gevallen, omdat we niet moeten spelen met mensenlevens, want niet lang geleden heeft nog een 12-jarige jongen het leven gelaten op een bouwlocatie', aldus Swamipersad.

De Arbeidsinspectie heeft op 24 oktober 2014 de beschikking in handen gekregen om snelrecht toe te passen. De instantie kan nu zelf boetes opleggen aan zowel werkgevers als aan werkgevers die zich niet aan de wet houden. Die boetes variëren tussen de Srd 250 en Srd 5.000.  Wie niet betaalt zal  voor de rechter moeten verschijnen.

Door geldstraffen toe te passen wil de Arbeidsinspectie er voor zorgen, dat het aantal bedrijfsongevallen minder wordt. In de afgelopen tien jaar waren dat er meer dan duizend per jaar.

Recordaantal 4.509 meldingen ongebruikelijke geldtransacties op Curaçao in 2014

Meldingen door FIU gedaan aan projectteam 'Duradero' van het OM

800 Meldingen in 2012 en in 2013 nog minder


De Financial Intelligence Unit (FIU), voorheen het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), op Curaçao, heeft in 2014 een recordaantal van 4.509 meldingen gedaan aan het projectteam ‘Duradero’ binnen het Openbaar Ministerie (OM) dat zich specifiek bezighoudt met opsporingsonderzoek naar witwassen en terrorismefinanciering. Dat bericht vandaag, zaterdag 11 april 2015, het Antilliaans Dagblad.

In 2012 werden nog 800 meldingen gedaan aan het OM en in 2013 waren dit er nog minder. Het totaal aantal geregistreerde ongebruikelijke transacties is vele malen groter. Het gaat hier echter om transacties die dermate verdacht zijn, dat daar melding van wordt gedaan bij het OM om nader te onderzoeken.

'Het is niet bekend hoeveel van deze meldingen uiteindelijk ook tot rechtszaken of zelfs veroordelingen hebben geleid', stelt waarnemend FIU-directeur Elvira Statie. Misschien is het daar ook nog te vroeg voor.

Duradero startte in januari 2014 en in november stelde de minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk in een schrijven aan de Tweede Kamer: 'Ontegenzeggelijk zijn er in het eerste jaar van het project stappen gezet. De samenwerking met het Bureau MOT is goed en effectief. Dit vormt een goede basis om in de volgende fase van het project de binnen het project Duradero gegenereerde informatie te benutten voor het starten van financieel-economische opsporingsonderzoeken.'

Dat het aantal meldingen zo hoog is, is mogelijk geworden door de hulp in menskracht die FIU-Nederland vorig jaar mei gegeven heeft aan FIU Curaçao. Daardoor kon met het tekort aan menskracht en analysecapaciteit toch zo effectief mogelijk gewerkt worden aan het registreren en doen van deze meldingen.

Op dit moment heeft de organisatie tien personen in dienst, waaronder de waarnemend directeur zelf, en ook ondersteunend personeel. Er zijn voornemens om nog zes personen aan te trekken, waarvan er nu drie concreet in het proces zitten. Ook wordt nog altijd gewerkt aan de invulling van de directeursfunctie die Statie zelf niet wenst te vervullen. Zij voert haar waarnemersfunctie al ruim een jaar uit.

Ook vanuit de Financial Action Taskforce (FATF) is aangedrongen op een personele versterking, temeer ook omdat de FIU er meer taken bij heeft gekregen met betrekking tot meldplichtige organisaties zoals de vrije beroepsbeoefenaren en de niet financiële bedrijfstakken.

Statie: 'De minister van Financiën, waar de FIU onder valt, neemt dit aspect serieus ter hand. Zo heeft hij voor de FIU een uitzondering gemaakt op de geldende personeelsstop. Dat er veel tijd overheen gaat, heeft ermee te maken dat voor een functie binnen de FIU strikte regels gelden en de kandidaten in kwestie door een strenge screening gaan.'

Nieuw gras op voetbalveld FC Sithoc te Muizenberg, Willemstad, op Curaçao

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Ook voetbalveld te Brievengat krijgt nieuw gras


Op het veld waar voetbalclub FC Sithoc in Willemstad op Curaçao traint, wordt nieuw gras gelegd. De werkzaamheden voor het leggen van het gras op het voetbalveld zouden gisteren afgerond worden, zodat het team de komende week op een nieuw veld een balletje kan trappen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 11 april 2015.

Na het voetbalveld van Sithoc dat in Muizenberg (deel van de wijk Suffisant in Willemstad) ligt, is het de bedoeling dat ook het voetbalveld te Brievengat onder handen wordt genomen.

DOE-voorzitter Breeveld gaat voor zeven Assembleezetels

'Wij willen regeerverantwoordelijkheid'


De partij voor Democratie en Ontwikkeling door Eenheid (DOE) wil deel gaan uitmaken van de nieuwe regeringscoalitie. Carl Breeveld, de partijvoorzitter en Assembleelid, stelt zich ook beschikbaar voor de functie van president of vicepresident. DOE heeft genoeg kader in huis om het land te helpen regeren en de juiste mensen om regeerverantwoordelijkheid te kunnen dragen, sprak Breeveld afgelopen donderdag bij de indiening van de kandidatenlijsten in Paramaribo, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 11 april 2015.

DOE doet behalve in Paramaribo, ook mee aan de verkiezingen in de districten Para, Wanica, Commewijne en Saramacca.

'We denken dat we met heel wat zetels binnenkomen. Ik weet ook dat mensen heel concreet willen weten wat de aantallen zijn maar ik vind zeven een mooi aantal voor DOE', aldus Breeveld voor vele camera's en microfoons.

Zeven zetels zijn net genoeg om een kandidaat te presenteren als president en vicepresident. 'Als ik op de lijst geplaatst word om als presidentskandidaat aan te treden, willen we dat doen, ja. Wij geloven dat we in staat zijn een goede job te verrichten, om het land zuiver en gezond te krijgen. Er gaat een heleboel mis. Er zijn gelukkig ook wel goede dingen. Maar, het kan veel beter.'

'Wij willen regeerverantwoordelijkheid. Dat is het woord dat we hanteren. Natuurlijk heb je macht als je verantwoordelijkheid draagt, maar we hebben gemerkt dat er te vaak en te lang het accent gelegd wordt op regeermacht. Wij willen geen macht om de macht. Wij willen verantwoordelijkheid om dit land verder vorm te geven. Wij zijn beschikbaar om deel uit te maken van de aanstaande regering.'

Bacovenarbeiders Bond Nickerie tekent nieuwe 2-jarige CAO met FAI

In CAO worden vakantiedagen, vakantiegeld en bonus toegekend

Door CAO zekerheid werknemers en continuïteit bedrijf gegarandeerd


De Bacovenarbeiders Bond Nickerie, BABN, heeft gisteren samen met de directie van Food and Agriculture Industries (FAI), van de Belgische UNIVEG groep, een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) ondertekend. Deze heeft een terugwerkende kracht tot  januari 2015. De overeenkomst heeft een duur van twee jaar, maar partijen zullen volgend jaar opnieuw aan tafel gaan voor salarisverhoging. 

'Gelet op de instabiele situatie in het land hebben wij als vakbond ervoor gepleit om een cao aan te gaan voor twee jaar', zegt voorzitter Dayanand Dwarka vandaag, zaterdag 11 april 2015, in de Ware Tijd. Hij zegt dat het bedrijf graag voor drie jaar wilde tekenen.

De nieuwe overeenkomst heeft betrekking op 2.600 werknemers in dienst van het bedrijf in Jarikaba en Nickerie. Deze CAO is volgens Dwarka bijzonder in de agrarische sector, omdat nergens anders in het land vakantiedagen, vakantiegeld en bonus worden toegekend in deze sector. 

De mensen met lagere lonen komen in aanmerking voor hogere percentages correctie, terwijl dat bij de mensen met hogere lonen lager is. Het gemiddelde loon van de arbeiders is ongeveer Srd 1.600. Dwarka stelt, dat met de overeenkomst de zekerheid van de arbeiders en de continuïteit van het bedrijf gegarandeerd zijn.

Volgens de voorzitter draait het bedrijf met een huidige exportwaarde van zestig miljoen Amerikaanse dollar niet met winst. Toch is Dwarka positief gestemd dat het bedrijf betere tijden tegemoet zal zien. De mogelijkheden zijn er gelet op de marketingstrategie en het productieproces met verbeterde technologie. 

Hij zegt verder, dat wat de schulden betreft die voor de overname van Surland gemaakt zijn, dat die grotendeels zijn terugbetaald.

President Bouterse laat verstek gaan op Caricom-VS top op Jamaica en 7e top van de Amerika's in Panama

Drukke agenda rond verkiezingen reden afwezigheid Bouterse en Lackin 
 
Uiterst links Subhas Mungra (Bron foto: ABC News)

Suriname wordt wel op bijeenkomsten vertegenwoordigd


President Desi Bouterse was de grote afwezige op de Caricom-VS top 9 april op Jamaica. Hij is ook niet aanwezig op de zevende 'Summit of the Americas' van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Panama gisteren en vandaag. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, die ook verstek heeft laten gaan, zegt vanochtend, zaterdag 11 april 2015, op Starnieuws, dat hun afwezigheid komt door de drukte rond de verkiezingen.

'Het is niet zo dat Suriname niet vertegenwoordigd is. Door de voorbereidingen van de verkiezingen is het niet mogelijk geweest voor de president om af te reizen. Ambassadeur Subhas Mungra heeft Suriname vertegenwoordigd op Jamaica', aldus Lackin.


Hij zegt verder, dat ambassadeurs die direct betrokken zijn wel aanwezig zijn op de 'Summit of the Americas'. Een delegatie onder leiding van ambassadeur Niermala Badrising, de permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de OAS, woont deze belangrijke bijeenkomst bij.

Op Jamaica heeft president Barack Obama tijdens een bijeenkomst met Caribische leiders diverse belangrijke zaken besproken. Hij gaf aan dat de VS een goede relatie met de regio als hoge prioriteit heeft. De VS is volgens de Amerikaanse president bijzonder betrokken bij de economische ontwikkeling, veiligheid en goed bestuur. Een scala van onderwerpen werden besproken tussen de Amerikaanse president en de Caribische leiders. Het energievraagstuk en klimaatverandering waren twee belangrijke onderwerpen tijdens deze top.

De 'Summit of the Americas' is de laatste bijeenkomst die geleid wordt door de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, José Miguel Insulza, en assistent-secretaris-generaal Albert Ramdin. Luis Almagro en Nestor Mendez zijn door de OAS-lidlanden gekozen als de nieuwe secretaris-generaal en assistent-secretaris-generaal.

Lackin zegt dat Suriname de bijeenkomsten ook belangrijk vindt, maar niet verstek heeft laten gaan. Er is begrip voor dat met het oog op de verkiezingen er veel werk in eigen huis te doen is, zo zegt hij.

Bouterse en echtgenote vonden vandaag overigens wel de tijd om op een podium van zijn partij NDP aanwezig te zijn bij de Avond Vierdaagse om de wandelaars en vooral de grote groep NDP-lopers aan te moedigen. Minister Lackin was vandaag in Nieuw Nickerie met zijn collega Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij om met padieboerenorganisaties compensatie overeen te komen.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Amerikaans professors-echtpaar is katalysator voor verandering in Suriname, maar mag Suriname niet meer in

Sarah Augustine en Dan Peplow zetten zich al sinds 2004 in voor bescherming bedreigde inheemse Wayana


'We hebben het definitieve bewijs dat lichamen van  Wayana zijn verontreinigd met kwik'


Wat begon voor Sarah Augustine en Dan Peplow als een mondiaal gezondheidsonderzoeksreis in 2004 naar Suriname, veranderde in een duurzame strijd om een inheemse bevolkingsgroep te beschermen tegen malafide goudzoekers en een corrupte regering. Dat schrijft Rafael Guerrero in de editie van de Yakima Herald, Washington (VS), van gisteren, vrijdag 10 april 2015.

Waar Augustine en Peplow getuige van waren - een groeiende aanwezigheid van goudmijnbouw, ontheemde gezinnen, waarschijnlijk vergiftiging van het water en de voedselvoorziening - leidde hen ernaar om een non-profit organisatie op te richten, de Suriname Indigenous Health Fund of SIHF, een jaar na hun eerste bezoek.

Terwijl het echtpaar zich jarenlang ingezet heeft voor de rechten van inheemse gemeenschappen in de hele wereld, in Suriname hebben ze zich gericht op de Wayana van wie hun manier van leven in gevaar wordt gebracht door meer machtige krachten in de publieke en private sector.'Ze leven niet in het stenen tijdperk, Neolithicum', aldus Peplow, 62, over de Wayana. 'Ze zijn modern als wij. ... Het is gewoon een andere levensstijl', die wordt bedreigd.

Suriname, aan de noordkust van Zuid-Amerika, is iets kleiner dan de staat Washington. Het merendeel van de bevolking van ongeveer 500.000 leeft langs of in de buurt van de Atlantische kust.In het zuidoostelijk deel van het land, leeft de kleine Wayana-stam, die ook leefgebied heeft in buurland Brazilië en Frans-Guyana, en het slachtoffer is geworden van de vrije marktwerking ontketend door goudwinning.

Goud is een van de grootste exportproducten van het land geworden. Als gevolg daarvan heeft de overheid gronden verkocht aan de hoogste bieders - in dit geval, mijnbouwbedrijven - wiens praktijken vergaande gevolgen hebben gehad voor de Wayana.


Augustine, 41, stelt dat mijnbouw vaak mensen verdrijft, zonder dat zij enige overheidssteun krijgen. Tijdens een van haar eerste bezoeken ontmoette ze een niet-Wayana vrouw die vanwege gezondheidsproblemen was vertrokken. Tegelijkertijd had ze te horen gekregen dat ze haar woning moest verlaten in verband met bouwwerkzaamheden.Toen ze terugkwam was het hele dorp platgewalst. Suriname heeft geen eminent domein, dat een regering nodig heeft om de reële marktwaarde te betalen voor privé-eigendom.

De vrouw wendde zich voor hulp tot Augustine, die echter geen antwoorden had. Maar, hun gesprek werd een beslissend moment voor de professor: ze had haar doel in Suriname gevonden. Uiteindelijk richtten zij en Peplow het Suriname Indigenous Health Fund op.'Ik zou zeggen, dat onze belangrijkste doelstelling is om rechtstreeks met inheems bevolkingsgroepen de financiële structuren te onderhouden en onderhandelingen te voeren', aldus Augustine.Jaarlijkse heeft de organisatie een begroting van ongeveer 90.000 Amerikaanse dollar, gefinancierd door middel van subsidies en donaties.

Het fonds is opgezet, zodat inheemsen het laatste woord kunnen hebben over het onderzoek en de werkzaamheden die door de organisatie worden uitgevoerd. Volgens de SIHF mission statement, zorgen de leden van de organisatie 'dat de inheemsen in Suriname materialen en technische ondersteuning krijgen die zij nodig hebben om te onderhandelen en druk uit te oefenen voor sociaal en ecologisch verantwoorde activiteiten in hun eigen grondgebied'.

Dit kan onder meer inhouden het onderwijzen van de lokale bevolking in hoe zij kwik- en cyanide-testkits kunnen gebruiken en het verstrekken aan de bewoners van wetenschappelijke gegevens voor analyse.'Alles wat we doen wordt vertaald, wordt beoordeeld door hen, geanalyseerd, en zij nemen een beslissing', zegt Peplow. 'We kunnen niets doen zonder hun toestemming.'

Goudwinning levert ernstige gezondheidsproblemen voor de Wayana. Vorig jaar verzorgde Augustine een presentatie voor de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington over het reguleren van illegale mijnbouw in Suriname. Ze toonde gedocumenteerd aan de aantasting van het milieu door kwik- en arseenbesmetting van voedsel en water en verstoring van het traditioneel verzamelen van voedsel door de Wayana.'We hebben het definitieve bewijs, dat hun lichamen zijn verontreinigd met kwik, dat een neurologische impact heeft dat elke vorm van schade die u kunt bedenken veroorzaakt heeft', zei Augustine.

De Wayana overleven op een dieet, rijk aan vis die kwetsbaar is voor kwikvergiftiging, waardoor blootstelling van vooral zwangere vrouwen aan het gif een ernstig probleem is. 
Er is veel veranderd voor Augustine en Peplow sinds hun eerste bezoek aan Suriname in 2004. Ze trouwden dat jaar, hebben nu een zoon en wonen in White Swan. Aan de Heritage University is Augustine assistent-professor in de sociologie en Peplow is een lid van de faculteit die af en toe milieu- of natuurwetenschap doceert.

En de twee zijn niet meer welkom in Suriname, met het stempel 'ongewenst' vanwege het bekritiseren van het overheidsbeleid op het terrein van mensenrechten. Maar, ze hebben daardoor geen afscheid genomen van Suriname.


Zij werken aan subsidieaanvragen voor onderzoek naar de effecten van kwikvergiftiging op wild. Ze zijn de vestiging van een mogelijk job-training centrum voor de inheemse bevolking aan het bespreken.

Suriname, hoe ongastvrij de overheid ook is geworden, is als hun geadopteerde land. 'Ik raakte betrokken, omdat ik bezorgd was om de mensen die ik daar ontmoette', zegt Augustine. 'Het is vrij schokkend om te gaan en te zien hoe mensen in die omstandigheden leven, mensen die intelligent zijn, modern en integer. Om gewoon dat te kunnen zien, heeft mijn leven veranderd.'


• Voor meer informatie of om te helpen bezoek www.sihfund.org.

Foto: Sarah Augustine en Dan Peplow op hun 200-acre grootte ranch in het Yakama Reservaat bij White Swan, Washington, dinsdag 7 april 2014. (Mason Trinca/Yakima Herald-Republic)

(Red. De Surinaamse Krant/Yakima Herald)


Asabina (BEP/V7): 'Kiezers in Brokopondo moeten zich geestelijk goed bewapenen en voorbereiden'

BEP-Assembleelid hoopt op gezond verstand kiezers in district Brokopondo


Het uit het district Brokopondo afkomstige Assembleelid Ronny Asabina van de BEP, die in V7 verband meedoet, aan de verkiezingen, hoopt dat de kiezers van Brokopondo hun gezond verstand gebruiken en op 25 mei de juiste keuze maken. 'Wij gaan niet roepen dat we alle drie zetels in het district gaan binnenhalen. We gaan voor het maximale en wat het maximale is, zal de kiezer in Brokopondo zelf bepalen. Wij van V7 gaan wel met opgeheven hoofd en enthousiast de strijd aan', zegt hij gisteravond, vrijdag 10 april 2015, op Starnieuws.

Asabina herinnert de kiezers in Brokopondo er aan, dat in de regeerperiode Bouterse-Ameerali een calculatie is gemaakt van de problemen in het district. Uit het oog springend waren drinkwater, gezondheidszorg en werkgelegenheid. 'Aan het eind van deze regeerperiode zien we dat deze problemen nog actueler zijn geworden.'


Hij vindt het belangrijk, dat de kiezers in het district zich geestelijk goed bewapenen en voorbereiden. 'Ik zeg dit, omdat we geen tegenstand kunnen bieden tegen de materiële invasie die onze tegenstanders als wapen gebruiken in deze verkiezingsstrijd.'

Asabina stelt, dat ze in de periode dat 'we deel hebben uitgemaakt van de coalitie doelen hebben gesteld voor Brokopondo'. Zo zou zijn gewerkt aan de infrastructuur, waaronder de asfaltering van de Afobakaweg en de weg naar Atjoni. 'Het binnenland is gevrijwaard van malaria en zijn we bezig geweest met plannen voor de bouw van een ziekenhuis in Brokopondo. Er zijn drie ontwikkelingscentra gekomen en een nucleuscentrum. Als iemand zegt dat de ontwikkeling niet op gang is gekomen kan dat, maar wij van de BEP hebben gewerkt aan de basis.'

Hij verwijt de regering, dat zij niet alleen de bewoners van het district, maar de hele Surinaamse gemeenschap afhankelijk heeft gemaakt. 'De enige wapenfeiten die de regering heeft is de verhoging van de Kinderbijslag, verhoging van de AOV en sociale bijstand. Voor de rest is er niets gebeurd in het district. De problemen zijn nog meer en groter geworden.'

V7 heeft voor alle drie beschikbare zetels kandidaten gekandideerd. Asabina en Gusta Koffie van de BEP staan op respectievelijk plaats nummer een en twee terwijl Eline Maawi namens de NPS plaats drie bezet.

Bij de laatste verkiezingen, 2010, had de BEP volgens Asabina in A Combinatie verband twee zetels behaald in Brokopondo. 'Mevrouw Diana Pokie is met de ene zetel overgestapt naar de ABOP, maar wij gaan voor behoud van beide zetels in deze verkiezing.'

NPS-voorzitter wil open mediaklimaat in Suriname en gegarandeerde persvrijheid

Partij presenteert haar partijprogramma

Rusland wil weer invoering wekelijks perscontact ministers

SVJ: 'Eerst moet Wet Openbaarheid van Bestuur geïmplementeerd zijn'


Suriname moet terug naar een open mediaklimaat met gegarandeerde persvrijheid. Dat is een van de punten waar de Nationale Partij Suriname (NPS) binnen V7-verband zwaar aan zal trekken bij eventuele regeermacht. Dit staat in het gisteren, vrijdag 10 april 2015, gepresenteerde partijprogramma, aldus de Ware Tijd Online.

Rusland wil terug naar de situatie zoals die was tijdens vorige regering. Toen hadden ministers iedere week een contactmoment met de pers waarbij ze over allerlei onderwerpen aan de tand konden worden gevoeld. Maar sinds deze regering is aangetreden is daar niks meer van over, aldus Rusland.

De partij zal er ook op toezien, dat journalisten hun werk zonder vrees kunnen uitvoeren. Mediawerkers die in dienst zijn van de overheid, moeten de garantie hebben dat hun onafhankelijke positie wordt gewaarborgd. 'Dat is nu in vele gevallen niet mogelijk', constateert Rusland.

De instelling van een mediaraad, opstellen van een gedragscode en ondersteuning van trainingsactiviteiten voor de pers in binnen- en buitenland moeten een 'vrije, ongedwongen en grondwettelijke recht van meningsuiting' en objectieve berichtgeving stimuleren en waarborgen, zo is in het partijprogramma opgenomen.

De opgesomde punten klinken als muziek in de oren van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), maar stemt nog niet tot tevredenheid. 'In alle regeringsperiodes zijn er momenten waarbij zaken verborgen gehouden worden voor de pers door de zittende regering. Als een regering zegt mediavriendelijk te willen zijn moet die ervoor zorgen dat de Wet Openbaarheid van Bestuur wordt geïnitieerd, aangenomen en geïmplementeerd, maar tot nu toe heeft geen enkele regering dat gedaan', stelt SVJ-voorzitter en Starnieuws-webredacteur Wilfred Leeuwin in een reactie.