maandag 13 april 2015

Vier Surinaamse gezinsleden gedood in vliegtuigcrash bij Fort Lauderdale, Floria (VS)

Oorzaak fatale crash in natuurgebied nog niet duidelijk

(Bron foto: Fort Lauderdale Fire Rescue)


Vier Surinamers blijken gisteren te zijn gedood bij de Amerikaanse stad Fort Lauderdale, Florida, in een vliegtuigcrash. Een vliegtuigje, een 36-jaar oude Piper Navajo PA-31, dat werd gevlogen door, zo weet Starnieuws te melden, de Surinaamse piloot Perry van Ommeren (directeur van Atcar Chemicals in Paramaribo), stortte neer vlak voor de landing in een natuurgebied ten noordwesten van het vliegveld van Fort Lauderdale. Het toestel brak in ruim honderd stukken uiteen en brandde uit. De vier inzittenden, de piloot, zijn echtgenote en hun twee kinderen, kwamen om het leven. 

 

De piloot meldde op ongeveer twee mijl afstand van de landingsbaan, dat er iets mis was, er was rook in de cockpit, waarna het vliegtuigje rond half vijf 's middags neerstortte, aldus de Miami Herald, Broward County, vandaag, maandag 13 april 2015.

WSVN-TV - 7NEWS Miami Ft. Lauderdale News, Weather, Deco

Het heeft een tijd in beslag genomen om de slachtoffers te identificeren. De lichamen konden pas vandaag worden geïdentificeerd. De familie is vandaag op de hoogte gesteld van de tragedie.

De brandweer van Fort Lauderdale meldde, dat het vliegtuig in korte tijd was uitgebrand. De oorzaak van het neerstorten van het vliegtuig is nog niet bekend. Het vliegtuigje was om eenentwintig minuten over drie 's middags opgestegen in Orlando.

Het toestel, dat ongeveer een maand geleden was gekocht, stond geregistreerd bij Aircraft Guaranty Corp. Trustee, een onderneming in Texas. Een vertegenwoordigster van dat bedrijf weigerde de Miami Herald te woord te staan over de registratie. 'Bel niet terug', zei ze voordat ze de verbinding verbrak. Amerikaanse autoriteiten melden overigens vandaag, dat de identiteit van de inzittenden morgen officieel bekend wordt gemaakt.Op de Facebookpagina van Perry van Ommeren heeft vanavond iemand deze tekst geplaatst: 'Rest in peace, Perry, Monique, Cece and Sasha. We will miss you' Iemand anders plaatste deze tekst ter nagedachtenis aan de slachtoffers: 'Still can't believe! Just touched down in Miami, first thing that I heard. Still in shock. RIP, at least I find peace in knowing that they crossed over together as a family.'

'Donder op, de president komt'

'Mensen werden letterlijk de kant op gesmeten, kinderen werden niet ontzien'

President Bouterse, minister Adhin en NDP-kopstuk Abrahams op hun hotspot. (Bron foto: NDP)

Wandelaars zouden onheus zijn bejegend door 'veiligheidsmensen' president Bouterse laatste dag Avondvierdaagse


De 51e editie van de Avondvierdaagse (AVD) zit er weer op. Ruim 8.000 wandelaars hebben deelgenomen en het was weer een kleurrijk gezicht. Diverse politieke partijen zagen de vierdaagse als een mooie gelegenheid om prominent op te nemen in hun verkiezingscampagnes en liepen dan ook met grote groepen mee. De AVD leek dit jaar dan ook een groot uithangbord voor de verkiezingscampagnes van de politieke partijen en te zijn geworden. 

De laatste wandeldag, afgelopen zaterdag, eindigde letterlijk in het donker door een plotselinge grote stroomonderbreking in Paramaribo veroorzaakt door confettisliertjes op een elektriciteitskabel die voor kortsluiting wisten te zorgen en de nodige stress bij de NV Energiebedrijven Suriname. Een tegenslag voor de organisatie, de Bedrijvenvereniging Sport en Spel (BVVS). Voor anderen werd de laatste dag verpest door de voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), president Desi Bouterse, die korte tijd meeliep, maar vooral door zijn omlijsting, zijn beveiligerscorps.

Bouterse, zijn echtgenote Ingrid Bouterse-Waldring en enkele kopstukken uit zijn partij zoals minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling en Ramon Abrahams, doken tot verrassing van Jan en Alleman plotseling op in de Avondvierdaagse en namen plaats op de hotspot, op het podium, van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Paramaribo, aan de Domineestraat. Volgens de nieuwswebsite Starnieuws die dag, zorgde de aanwezigheid van de president en zijn gevolg niet voor een opstopping en konden wandelaars 'toch vlot' doorlopen.

Echter, een dag later kwamen geheel andere berichten naar buiten over de aanwezigheid van Bouterse in de altijd gezellige wandelvierdaagse. Zo zou hij omringd zijn gewest door vele gewapende mannen in burger en reden er acht donkere auto's en een ambulance achter hem mee.

Een wandelaar blikt met gemengde gevoelens terug op de aanwezigheid van de vermeende volkspresident in de vierdaagse. Bouterse had eerder had laten weten onder andere niet te kunnen zijn op de 'Summit of the Americas' van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Panama op 10 en 11 april vanwege zijn drukke agenda in verband met de komende verkiezingen.... Maar, wel tijd was er om 'binnen te dringen' in de Avondvierdaagse, welke activiteit kennelijk viel onder zijn persoonlijke drukke verkiezingscampagne-agenda.

'Ik dacht het wordt een show van jewelste. Jongemannen renden al schreeuwend met stokken langs het publiek. Toen verstond ik wat ze schreeuwden: 'Aan de kant, nu!' Ik merkte, dat mensen letterlijk de kant op werden gesmeten, waarbij kinderen niet werden ontzien. Voordat ik wat kon zeggen werd ook ik weggeduwd. Ik pikte dat niet en vroeg of ze wel goed bij hun hoofd waren en gaf aan, door mijn startnummer te tonen, dat ik een loper was. Voor ik het door had, stonden voor mij een korte Javaanse heer in een blauw truitje en een beer van een gast gewapend tot aan de tanden met een bivakmuts over z'n tronie. Geen uniform, geen insigne, nada.'

'Donder op de president komt, werd me toegebeten – dat is blijkbaar algemeen beschaafd Nederlands voor 'we zijn beveiliging'. Ik begreep de grimmigheid van de situatie pas toen mijn medeloper voor me ging staan en zei, meneer we zijn lopers, waar moeten we dan lopen? Toen kwam het, iedereen achter ons stoof uiteen. Moeders grepen kinderen, mensen vielen over elkaar, totale chaos en paniek bij het volk... Ik zag dat de korte een stap achteruit deed en de reus z'n vuistvuurwapen vasthield.'

De wandelaar vervolgt zijn opmerkelijke relaas: 'Ik bleek als, natuurlijk ongewapende, niets vermoedende, loper een gevaar voor de volkspresident. Goddank, dat er zoveel volk was, want de korte had in de gaten dat ze veel aandacht trokken en zei 'shit, lib a man'.'

De verbaasde loper stelt naar aanleiding van het optreden van beveiligers van president Bouterse dat die zouden moeten worden doorgelicht. Ook ziet hij graag dat de president een betere definitie van het begrip volkspresident bedenkt en dat een betere herkenbaarheid van zijn beveilingsgevolg niet slecht zou zijn.

'En neen, onbeschaafdheid en gebrek aan tact horen geen kernwaarden te zijn. Herkenbaarheid daarentegen wel.'

(Red. De Surinaamse Krant)

De Amigoe: Onderzoek afgifte politieportofoons aan persfotografen in volle gang

Agent zou illegaal politieportofoons hebben verkocht aan persfotograaf

Namen betrokken fotografen zoemen rond op social media


Het in- en externe onderzoek naar de illegale afgifte van drie politieportofoons aan derden, die werkzaam zijn in het mediaveld, door agent Xavier de W., is in volle gang. Dat zegt politiewoordvoerder Imro Zwerwer vanmiddag, maandag 13 april 2015, in de Amigoe.
 
Sinds de aanhouding van de man op 30 maart zijn de discussies hieromtrent in de (social) media gestart. De aanhouding van agent De W. zou hebben plaatsgevonden nadat een fotograaf twee portofoons die hij in zijn bezit had uit angst voor strafrechtelijke vervolging bij een voor hem bekende politieagent had ingeleverd, met de mededeling dat hij deze van De W. had gekocht. Aan de hand van deze informatie zou de politie met een intern onderzoek zijn gestart naar de illegale afgifte (verkoop) van politieportofoons aan derden, wat resulteerde in de aanhouding van De W.

Het is algemeen bekend, dat verslaggevers en/of fotografen die vooral politienieuws verslaan en foto’s van plaatsen delict maken, dat altijd als eersten willen brengen. Sommige van hen verleggen zelfs de legale grenzen om aan informatie te komen. Of dat ook in deze zaak het geval is, moet nog blijken.

Inmiddels worden diverse namen van fotografen in de (social) media genoemd die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan heling van de politieportofoons. Tevens werden vandaag ‘talkshows’ gehouden hierover bij de twee grootste radiozenders, Radio Mas en Radio Direct, om de betrokkenheid van de genoemde fotografen die daar werkzaam zijn tegen te spreken.

De eigenaresse van Radio Direct, Jachmin Pinedo, benadrukte vanochtend, dat haar fotograaf, Jason L.-A.-K., niet betrokken is bij deze zaak en dat zij (de directie) nimmer betalingen hebben gedaan voor politieportofoons. Zij liet tevens een opname van politiewoordvoerder Zwerwer horen over deze zaak. Zwerwer benadrukte niet op de hoogte te zijn van details, dus ook niet of K. betrokken is bij de zaak of niet.

Hoofdredacteur Dwight Rudolfina nodigde fotograaf Humbert ‘Umpi’ W., werkzaam zowel bij Radio Mas als bij de ochtendkrant Vigilante, uit voor zijn programma Enfoke, waarin ook hij ontkende betrokken te zijn bij deze zaak. W. gaf een uitgebreide uitleg over zijn twintigjarige carrière en noemde tevens de diverse lopende projecten van beide bedrijven om aan informatie/nieuws te komen. Hij benadrukte verder eerder meerdere malen voor dergelijke feiten te zijn aangehouden en later vrijwel direct te zijn vrijgelaten, omdat hij nimmer zich schuldig had gemaakt aan heling.

Volgens W. heeft K. zich wel schuldig gemaakt aan heling en hij benadrukte dat het aan K. te wijten is dat De W. nu vastzit voor de illegale verkoop of uitleen van politieportofoons. Verder gaf hij toe dat Vigilante over portofoons van het merk Chuchubi beschikt, net als het politiekorps, maar dat die eigendom zijn van Vigilante en niet van het korps.
Het onderzoek is hoe dan ook in volle gang en daaruit zal moeten blijken aan welke fotograaf of fotografen de agent de politieportofoons, zonder toestemming had verkocht of geleend.

Volgens politiewoordvoerder Zwerwer is het Korps Politie Curaçao al een tijdje bezig met een intern onderzoek naar deze zaak. Inmiddels is besloten dat alle politieportofoons wederom geregistreerd zullen worden. De portofoons die niet door de controles zijn gegaan worden direct uitgeschakeld, waardoor die ook niet meer door het korps in gebruik zullen worden genomen, aldus Zwerwer. Verder wil de politiewoordvoerder niet in details treden over dit onderzoek. Hij kan het verhaal over hoe deze zaak aan het rollen kwam vooralsnog ook niet bevestigen of ontkennen.

'Er zal waarschijnlijk morgen een persconferentie gehouden hierover en dan zal de korpschef meer informatie over de zaak geven.'

Met het nieuwe registratiesysteem zal hoe dan ook duidelijker worden hoeveel portofoons vermist worden. Het Openbaar Ministerie ()M) maakte eerder melding van drie politieportofoons die De W. aan derden had verschaft.
Verder is het extern onderzoek ook in volle gang. Dat wordt door de politie verricht. OM-woordvoerder Norman Serphos zegt niet in details over deze zaak te kunnen treden.

Hij bevestigt wel, dat De W. nog vastzit. Zijn hechtenis werd afgelopen donderdag met acht dagen door een Officier van Justitie verlengd. Of hij al verklaringen heeft afgelegd over de politieportofoons of over zijn betrokkenheid bij de dubbele moord op 15 juli vorig jaar op vliegveld Hato, is nog onbekend.

Minimarket in Willemstad, Curaçao, overvallen door vier gewapende mannen

Een bewaker in het hoofdgeschoten


Bij een overval Aquasol Minimarket aan de Kaya Wladimir ‘Coco’ Balentien (voorheen Arowakenweg) in Willemstad op Curaçao is gisteravond rond negen uur een bewaker gewond geraakt. Hij begaf zich achter de winkel en vroeg zich af wat er gaande was. De man liep daarop richting de winkel en werd vervolgens beschoten. Hij werd geraakt in zijn hoofd, gezicht en keel, aldus berichten vandaag, maandag 13 april 2015, Versgeperst.com en de Amigoe.

De vier gewapende overvallers bedreigden de mensen in de winkel en maakten een geldlade buit. Vervolgens sloegen ze op vlucht. Het slachtoffer werd per ambulance naar het Sehos gebracht.

De politie is op zoek naar tips over de overval. Mocht u meer weten of iets hebben gezien, neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 917 of anoniem via 108.

Drie groepen claimen granmanschap Saramaccaanse stam

Nog geen opvolger granman Belfon Aboikoni.
'Geen plaats voor randfiguren die gedreven worden door hebzucht, eerzucht en cultuurbarbarisme'

Kabinet van de Gaama: 'Alleen groep rond overleden granman heeft recht van spreken'


Drie groepen claimen het granmanschap van de Saramaccaanse stam sinds grootopperhoofd Belfon Aboikoni op 24 juni 2014 is ingeslapen. De regering werd per brief op 1 oktober op de hoogte gesteld vanuit Asidonopo, dat Johan Pansa optreedt als waarnemend granman. In februari kwamen vertegenwoordigers van de twaalf lo's bijeen in het dorp Dan te Boven-Suriname. Op een krutu werd kapitein Frans Banai gekozen als nieuwe granman. Hij komt uit het dorp Goejaba en is van de Awana-lo. Maar, op 8 april werd aan minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling in Asewatono Konu Pavion door de Matjaw Lo voorgesteld als waarnemend granman. Dat meldt het ministerie van Regionale Ontwikkeling vandaag, maandag 13 april 2015.

'Vanwege de onduidelijkheid willen we aangeven, dat ondanks berichten over de groep Banai en de groep Pavion, de enige groep die recht van spreken heeft, is de groep rond de overleden granman Belfon. Geen van deze groepen hebben een rol gespeeld bij het overlijden van de granman. Erger nog, deze groepen hebben nooit hun medeleven getoond bij het overlijden van granman Belfon. Na de begrafenis is Johan Pansa als waarnemend granman aangewezen. Het Kabinet van de President en de minister van Regionale Ontwikkelingen werden meteen op 1 oktober 2014 per brief in kennis gesteld van de benoeming', aldus woordvoerder Sylvester Aboikoni, namens het Kabinet van de Gaama.

Aboikoni zegt, dat de voorbereiding van de rouwafsluiting Limba UWii (afsluiting van de rouwperiode van een jaar) in volle gang is. In eerste instantie zou er nog niet gereageerd worden, maar de laatste ontwikkelingen maken, dat het stilzwijgen wordt doorbroken, stelt Aboikoni.

Limba UWii voor een Gaama, is een van de grootste gebeurtenissen in het ceremoniële leven van de Saamaka. Een gebeurtenis die veel voorbereiding en organisatie vraagt. De rituelen markeren het definitieve en volledige binnengaan van de overledene in het rijk van de voorouders. Zo is dat nu, maar zo was het ook ruim twee eeuwen geleden, in 1767 bij het overlijden van de eerste centrale Gaama van de Saamaka Abini.

De waarnemend Gaama Johan Pansa heeft de leiding voor deze voor de Saamaka bijzondere gebeurtenis. Hij heeft gedurende deze periode drie belangrijke taken. Hij treedt op als waarnemer voor het traditionele gezag, draagt zorg voor een goede organisatie van de Limba Wii en voor een goede opvolgingsprocedure.

Grote beslissingen of nieuwe initiatieven kunnen in deze interim-periode niet genomen worden en worden uitgesteld tot er een nieuwe Gaama is.

'Het Saamaka volk staat voor enorme uitdagingen op het gebied van de grondenrechten, onderwijs, volksgezondheid, klimaat, energie en werkgelegenheid. Alleen een solide, evenwichtige, integer en krachtig gezag kan deze uitdaging het hoofd bieden. Er is daarom geen plaats voor randfiguren die gedreven worden door hebzucht, eerzucht en cultuur barbarisme. Het Kabinet van de Gaama neemt daarom de berichtgevingen van groepen of individuen die het Gaamaschap denken te claimen daarom voor kennisgeving aan. Na 25 mei komt het Kabinet van de Gaama met een exacte datum van de Limba UWii.'

Intussen is in bijzijn van minister Betterson kapiteins, hoofdkapiteins en basja’s van de Saramaccaanse dorpen van het Boven-Surinamegebied, Pavion aangewezen als waarnemend granman. Deze bijeenkomst werd voorgezeten door Erney Landveld, Richene Libretto en Monique Pintoe als lid van de commissie Bemiddeling Opvolgingsgeschil traditioneel gezag der Saramaccaners, zo laat het ministerie weten. Geheel volgens de jarenlange traditie, is op deze bijeenkomst de waarnemend granman aan de minister voorgesteld.

De voornaamste taak van de waarnemend granman is nu om de lopende zaken af te ronden en de familie te ondersteunen bij de Pur Blaka, het ritueel van de afsluiting van de rouwplechtigheden van de overleden granman Belfon Aboikoni, aldus het ministerie van Regionale Ontwikkeling. De waarnemend granman, die is voorgesteld aan de minister, gaat samen met de groep Saramaccaners en de Matjaw Lo deze plechtigheid organiseren. Daarna zal geheel volgens de traditie door de sleutelfiguren van de Matjaw Lo de beslissing worden genomen wie de nieuwe granman der Saramaccaners wordt.

'Megateam' PING bestaat uit 22 kandidaten

Partij van opmerkelijk politicus en ondernemer Jhauw neemt deel in zes districten


Het vermeende megateam van de Partij voor Integriteit Nationale Motivatie en Gelijke kansen, PING, van Surishopping-eigenaar Ramsoender Jhauw bestaat uit 22 kandidaten. De partij heeft donderdag 9 april in de districten Paramaribo, Para, Wanica, Brokopondo, Commewijne en Coronie haar kandidatenlijsten ingediend op de respectievelijke stembureaus om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen op 25 mei, aldus het Dagblad Suriname maandag 13 april 2015.

In Paramaribo is Jhauw de lijsttrekker. In Para is dat Martinus Wielzen, in Wanica Warsha Autar, in Brokopondo wordt de lijst aangevoerd door Michel Pomba, in Commewijne door Sanjay Mohan en Marc Cinal is lijsttrekker in Coronie.

De partij zou in eerste instantie ook in Saramacca deelnemen aan de verkiezingen. Maar, doordat zaken daar verkeerd gingen is de partij uitgesloten van deelname in dat district. De lijsttrekker en enige kandidaat van dit district zou Roepesh Kowlesar zijn.

De PING-voorzitter is vooralsnog ervan overtuigd, dat hij het maximale uit de verkiezingen zal halen om de corruptie in het land een halt toe te roepen. Dat kan hij alleen doen als hij president wordt, stelt hij.

Politie Curaçao houdt vrouw aan verdacht van skimming bij bank in Colon

Vrouw zegt te skimmen in opdracht Nigeriaan die zij op internet ontmoette


De politie van Curaçao heeft afgelopen vrijdag de 20-jarige L.L.B. aangehouden bij een bank in Colon te Willemstad wegens skimming. De jonge vrouw gedroeg zich verdacht en werd daardoor opgemerkt, aldus bericht Versgeperst.com vandaag, maandag 13 april 2015.

Ze verklaarde het uit te voeren in opdracht van een Nigeriaan die ze op internet had ontmoet.

Uit politieonderzoek is gebleken, dat Nigerianen grootschalige fraude hebben gepleegd bij een lokaal verzekeringsbedrijf. Er zou daarbij een groot geldbedrag zijn buitgemaakt.

De politie sluit niet uit dat meerdere aanhoudingen zullen plaatsvinden.

Waakhonden door inbrekers dodelijk vergiftigd

Inbrekers door inbraakalarm woning op de vlucht zonder buit


Onbekenden hebben afgelopen weekend ingebroken in een woning aan de Abigaelslustweg in Paramaribo. Voordat zij de woning wisten binnen te komen, werden de waakhonden van de bewoners vergiftigd, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 13 april 2015.

De inbrekers forceerden eerst het plafond en knipten de bedrading van het huisalarmsysteem door. Daarna werd een achterdeur ingetrapt waardoor ze de woning in konden komen.

Maar, ondanks dat de bedrading van het alarm werd vernield, bleef toch steeds het alarm afgaan. Hierdoor zagen de inbrekers zich gedwongen om zonder buit snel te verdwijnen.

De politie van het bureau De Nieuwe Grond heeft deze zaak in onderzoek.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

ABOP-kandidaat Monorath ligt niet wakker van kritiek collega politici

Monorath en de door Interpol gezochte Brunswijk....
'Bijna alle politieke leiders hebben een strafblad'

'ABOP is verrijking voor mij om mij in politieke veld te kunnen groeien'


Het Assembleelid en deken van de Orde van Advocaten Harish Monorath zegt vandaag, maandag 13 april 2015, in het Dagblad Suriname niet wakker te liggen van de beschuldigingen die steeds aan zijn adres door verschillende politici worden geuit betreffende zijn keus om de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) van Ronnie Brunswijk te ondersteunen. 

‘Politici die kritiek op mij leveren, zijn jaloers’, aldus de politicus. De reacties in de afgelopen weken waren niet mals, toen eenmaal bekend werd dat Monorath op de kandidatenlijst zou prijken van de partij van Brunswijk. De kritiek heeft alles te maken met de status van Brunswijk als internationaal gezochte crimineel bij Interpol.

Voor Monorath is het belangrijk dat critici ook een keer een kijkje gaan nemen bij de andere politieke organisaties. ‘Bijna alle politieke leiders hebben een strafblad, waardoor het niet uitmaakt waarvoor ik kies. President Desi Bouterse van de NDP en zoon Dino Bouterse zijn veroordeeld, Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur is veroordeeld voor seksueel molest, de VHP’er en ex-minister van Openbare Werken Dewanand Balesar is veroordeeld, Chan Santokhi kan een paar dingen niet uitleggen, Errol Alibux, Siegfried Gilds, et cetera. Men moet naar de politiek in haar totaliteit kijken’, aldus Monorath.

Het oud-Nieuw Suriname-lid zegt dat hij juist ziet, dat vanaf zijn komst de ABOP direct beter in de spotlight is gekomen en er meer aandacht is voor deze partij. ‘Mijn toevoeging is een verrijking voor de partij, maar de partij is ook een verrijking voor mij om in het politieke veld te kunnen groeien’, aldus Monorath.

De parlementariër is zich ervan bewust, dat een slechte een andere slechte niet goed maakt, maar denkt ook tegelijk dat in een transitiefase moet worden gewerkt, waarbij leiderschap vrij van een crimineel verleden wordt gemaakt. Dat kan volgens hem alleen als er samen met deze leiders gewerkt wordt aan de verbetering daarvan.

Voor Monorath is het een vaststaand feit, dat Brunswijk het belang van jongeren in de politiek heeft gezien, aangezien de huidige leiders geen jongemannen meer zijn. Monorath, die 33 jaar is, zegt dat hij als jonge persoon de meest verkiesbare plaats heeft kunnen krijgen op de kandidatenlijst voor De Nationale Assemblee. Ook andere jongeren zoals Stephanie Kasketi zijn op verkiesbare plaatsen gezet. Volgens hem is de ABOP de enige partij die jongeren op verkiesbare plaatsen op kandidatenlijsten heeft kunnen plaatsen. Bij andere partijen ziet hij dat niet.

Voor de komende verkiezingen staat Monorath op nummer twee in Paramaribo namens de Alternatieve Combinatie (AC). Zijn positie ziet hij echter niet zo sterk, aangezien de ABOP een stemadvies gegeven heeft om op lijstduwer Edward Belfort te stemmen. Uiteraard is hij zich ervan bewust dat bepaalde mensen toch aan andere kandidaten de voorkeur geven. Belangrijk voor hem is dat de kiesdeler van 9.000 stemmen door de AC in Paramaribo wordt gehaald, zodat tenminste een zetel binnen is. De partij richt haar ogen echter op drie zetels in Paramaribo.

Weer werkonderbreking personeel Huize Ashiana - Geschil spitst zich toe op twee vakbonden

Directie en SoZaVo erkennen nieuwe bond van Ronald Hooghart niet

Personeel niet akkoord met wensenpakket bond van Murwin Leeflang


Verpleegkundigen van Huize Ashiana die aangesloten zijn bij de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) zijn vandaag, maandag 13 april 2015, in actie gegaan. De avond- en ochtendploeg zorgen wel voor de basisvoorzieningen van de bewoners van het verzorgingstehuis, maar verder worden geen werkzaamheden verricht. De leden van de bond zijn dan in beraad ofwel in actie, in staking, omdat de directie en het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) de nieuwe bond, onder leiding van Ronald Hooghart, niet erkent, aldus bericht Starnieuws.

Er is al een bond bij Huize Ashiana en die staat onder leiding van Murwin Leeflang, aangesloten bij de vakcentrale C-47.

Glaines Maawi, directeur van het tehuis, zegt dat ze een brief ontving waarin toestemming werd gevraagd door de nieuwe bond om te vergaderen. Zij heeft geen toestemming gegeven, maar heeft ook niet geweigerd. De zaak werd in het midden gelaten. Vanuit het ministerie van SoZaVo zijn ook geen instructies gegeven om de nieuwe bond te erkennen. Het personeel heeft gewoon onder werktijd kunnen vergaderen en het besluit genomen om een actiemodel uit te voeren.

Ingrid Myland van de bond laat weten, dat de nieuwe bond sinds 11 februari bestaat. De personeelsleden zijn ontevreden over het wensenpakket dat door het bestuur-Leeflang is ingediend. De zaak is bij de rechter beland, maar er is geen zicht op een oplossing. Het personeel heeft zich gewend tot het ministerie en president Desi Bouterse, maar tot de dag van vandaag nog geen enkele reactie mogen ontvangen.

Myland zegt dat dit actiemodel gehanteerd zal worden totdat het ministerie de bond erkent. Volgens haar zou de nieuwe bond 120 van de ruim 200 werknemers vertegenwoordigen.

De Ware Tijd: 16-Jarige Jamaicaanse jongen was niet 1e mogelijke IS-ganger die trachtte via Suriname IS-gebied te bereiken

(Bron foto: telesurtv.net)
Twee eerdere verdachte IS-rekruten mochten wel via J.A. Pengelluchthaven doorreizen

Directeur BVN: 'Suriname is geen doel, maar een hub om eindbestemming te bereiken'


De 16-jarige Jamaicaanse jongen die afgelopen zaterdag als mogelijke IS-rekruut de toegang tot Suriname werd geweigerd, is niet de eerste persoon die in die hoedanigheid de Johan Adolf Pengelluchthaven wist te bereiken, althans dat bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 13 april 2015.

De krant schrijft over informatie te beschikken, dat twee personen eerder als mogelijke IS-rekruten de luchthaven binnenkwamen, maar dat zij op basis van informatie-uitwisseling tussen de regionale veiligheidsdiensten wel door mochten reizen.

Melvin Linscheer, directeur van het Bureau Nationale Veiligheid (BVN), wil niet ingaan op de gevallen, maar zegt wel, dat Suriname dagelijkse vluchten heeft naar Europa en daardoor als transitstation in beeld kan zijn van dergelijke personen. 'Onder andere daarom hebben wij de nationale coördinatie terrorismebestrijding in het leven geroepen. Niet omdat wij Suriname als doel zien, maar vooral als hub om de eindbestemming te bereiken.'

De 16-jarige Jamaicaanse jongen trachtte zaterdag via Suriname en Nederland naar Turkije te reizen. Daardoor is het vermoeden ontstaan, dat de jongen zich bij de Islamitische Staat (IS) had willen aansluiten. Uit informatie die de politie inlichtingendienst uit het buitenland over de jonge reiziger ontving en informatie van de knaap zelf, werd besloten hem naar Jamaica terug te sturen.

'Hiermee is een duidelijk signaal afgegeven dat Suriname er alles aan doet dat de regio niet betrokken raakt bij het islamitisch terrorisme', aldus liet het Korps Politie Suriname afgelopen weekeinde weten.

Surinaamse milieuorganisatie belegt fors in niet al te milieuvriendelijke bedrijven als Staatsolie en Ford Company

SCF belegt 500.00 Amerikaanse dollar in 2e Staatsolie obligatielening


'Wij hebben vertrouwen in Staatsolie en dat het goed zal komen'


De Suriname Conservation Foundation (SCF) belegt 500.000 Amerikaanse dollar in de tweede Staatsolie obligatielening. Dat is vijf maal de eerste belegging van 2010, zegt SCF-directeur Leonard Johanns vandaag, 13 april 2015, op Starnieuws. 'Wij hebben vertrouwen in Staatsolie en dat het goed zal komen.'

Het Surinaamse milieufonds baseert haar vertrouwen niet alleen op wat in de Staatsolie prospectus staat. Naast het beleid en de bedrijfsmogelijkheden heeft SCF gekeken naar de internationale ontwikkelingen in de olie industrie en 'dat Staatsolie aan deze moeilijke trend zal kunnen ontkomen'.

SCF stelt ook vertrouwen te hebben in de Surinaamse economie. Met in het achterhoofd de achteruitgang van deskundigheid en economie in het verleden, zegt Johanns dat sinds de jaren ’90 deze weer opgang zijn gekomen. 'Deze groei in de economie krijg je niet zomaar kapot, omdat het bedrijfsleven, met de name de grote bedrijven zoals IAmGold, Staatsolie, Kersten, DSB, Telesur, Assuria en VSH, voor een groot deel de motor zijn achter de Surinaamse economie.'

SCF is zich ervan bewust ,dat er risico’s zitten aan de belegging en Suriname aan de vooravond staat van nieuwe verkiezingen. 'Als je een goed staatsbedrijf hebt, dan staat dat los van de politiek', is de reactie van de SCF-directeur. Volgens hem is de politiek minder snel geneigd in te grijpen in staatsbedrijven die volgens hem zeer technisch en complex zijn. Staatsolie is zo'n bedrijf en ook Telesur. SCF heeft al deze zaken besproken met haar internationale financiële belegger. Hij was afgelopen maand nog in Suriname voor zijn jaarlijks bezoek en spreekt dan personen die inzicht hebben in de lokale financiële markt, aldus Johanns.

De 500.000 Amerikaanse dollar aan belegging is deel van het SCF Endowment Fund, momenteel groot 17 miljoen dollar. Door dit bedrag te beleggen op de internationale kapitaalmarkt, waaronder ook Suriname, verdient SCF geld waarmee zij projecten financiert in Suriname die de natuur en biodiversiteit kunnen behouden en beschermen.

Johanns geeft aan dat het rendement van de beleggingen jaarlijks verschilt. De organisatie gebruikt daarom 5% van de gemiddelde opbrengsten verspreid over de afgelopen vijf jaren.

'In Suriname is men niet zo goed op de hoogte wat een Endowment Fund is en hoe je geld kunt verdienen door geld te beleggen. In de VS worden bijna alle universiteiten door zo'n endowment gefinancierd.'

Johanns stelt zich dan ook op het standpunt, dat meer organisaties in Suriname een Endowment Fund zouden kunnen opzetten. Hij denkt onder andere aan de Anton de Kom Universiteit, de Stichting Kinderboekenfestival en het Comité Natuurkunde Olympiade. 'In plaats van steeds donaties te vragen, kun je als organisatie eigen kapitaal generen door aan fondsvorming te doen.'

Het SCF heeft in Suriname drie beleggingen lopen. Een vastgoedbedrijf en ‘groene bonds’, obligaties van de Firma Kersten op Berg & Dal en Staatsolie. 'Onze belegging in Suriname heeft nu een waarde van iets meer dan 1 miljoen Amerikaanse dollar. Met de tweede Staatsolie obligatielening komt deze op meer dan 1,5 miljoen.'

SCF verkreeg het eerste gedeelte van het kapitaal van de Global Environment Facility (GEF), de Verenigde Naties (UNDP en UNF) en Conservation International in Washington, VS. Hierbij werd de opzet van een Endowment Fund geïntroduceerd. 'Deze beleggingen dienen uiteraard door professionals te worden uitgevoerd.' Ook de Surinaamse en Nederlandse Staat hebben aan het fonds bijgedragen. Het Nederlandse kapitaal was onderdeel van de toegezegde ontwikkelingsgelden aan Suriname, aldus Johanns.

Het milieufonds vierde afgelopen maand haar 15-jarig bestaan en heeft tussen 2002 en 2014 rond de 3 miljoen Amerikaanse besteed aan de financieringen van verschillende projecten, terwijl er nog minstens net zoveel in uitvoering zijn.

SCF is lid van de RedLAC, een regionale milieufondsenorganisatie gevestigd in Bogotá, Colombia,
en zit in de top vijf als het om beleggingen gaat. Buiten Suriname heeft SCF in obligaties en aandelen geïnvesteerd zoals bij The Bank of America en Ford Company.

De redactie van De Surinaamse Krant heeft het SFC benaderd met de vraag hoe zij beleggingen in onder andere Staatsolie en het Amerikaanse Ford Company ziet in het licht van natuurbescherming. Immers, zowel Staatsolie als Ford Company staan niet bekend als echt milieuvriendelijke bedrijven. Zo verricht onder andere Staatsolie zowel on- als offshore olieboringen in het Surinaamse kustgebied en in Surinaamse kustwateren.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

NDP-kandidaat en agent in Paramaribo zal Korps Politie Suriname moeten verlaten

(Bron foto: Hopkinson/Facebook)
Korpschef Tjin Liep Shie: 'Leden KPS kunnen zich niet met actieve politiek bezighouden'


Roché Hopkinson (24), agent binnen het Korps Politie Suriname (KPS), is door de Nationale Democratische Partij (NDP) op nummer 13 in Paramaribo gekandideerd voor De Nationale Assemblee (DNA) bij de komende verkiezingen. Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zegt vandaag, maandag 13 april 2015, op  Starnieuws dat leden van het KPS zich niet met actieve politiek kunnen bezighouden. Politiecommissaris Krishna Hussainali-Mathoera heeft terstond nadat bleek dat zij kandidaat zou worden van VHP/V7, haar functie neergelegd. Hopkinson is nu officieel met verlof, maar hij is nog niet opgestapt, aldus de nieuwswebsite.

Hopkinson laat in een reactie weten, dat hij heel enthousiast en blij is met de gelegenheid om volksvertegenwoordiger te mogen worden. Hij bevestigt een ontmoeting gehad te hebben met de korpschef hierover en die heeft hem succes gewenst en eraan toegevoegd, dat het goed zou zijn om nog een lid in DNA te hebben, die de politieorganisatie van binnen heeft meegemaakt en dus kent.

'De korpschef heeft enkele punten met mij besproken over mijn verdere relatie met het korps en voor die punten heb ik wel enig begrip. Ik heb hem aangeven, dat ik de organisatie waaraan ik inmiddels vier jaar verbonden ben, op geen enkele wijze schaden wil', aldus Hopkison.

Van rechtswege zijn alle kandidaten die landsdienaren zijn en met hen gelijkgestelden, vrijgesteld van dienst gedurende de periode 9 april tot en met 26 mei 2015. 'Dit is voor mij juist een uitkomst, omdat ik de taken die gepaard gaan met zitting nemen in DNA, zie als een fulltime responsibility. Hij gaf aan dat ik na mijn zittingsperiode, wel weer in dienst kan, indien ik dat ambieer. Er is overigens een aantal oplossingsmodellen. Met de korpschef en het team dat mij bijstaat, ben ik aan het nagaan wat de beste aanpak is', stelt de NDP-kandidaat.

Zijn keuze om de politiek in te stappen, heeft alles te maken met het beleid dat de afgelopen vijf jaar is gevoerd. 'Op diverse vlakken is er ontwikkeling geweest. Ik heb nu de keuze om slechts te zeggen dat wij vooruit zijn gegaan als natie of om actief mijn ondersteuning aan het beleid te geven. Er is immers ruimte voor verbetering en ik ben blij dat ik een geschikt huis heb gevonden om daar vanuit te kunnen werken.'

'Ik zie en hoor nu heel veel mensen aangeven, dat zij voor de jeugd willen opkomen en zich voor hen willen inzetten. Niet altijd komt dit zuiver en oprecht bij mij over. Ik ben de mening toegedaan dat bij het beter maken van het leven van de Surinaamse jeugd, jij het beste die jonge Surinamer erbij kunt betrekken. Het is onder andere hiervoor dat ik mij wil inzetten en in dat kader heb ik mijn leeftijd met mij mee. De jonge Surinamer voor de jonge Surinamer.'

Kogel door het hoofd tijdens ruzie in Barber op Curaçao

Slachtoffer Etienne Manzana overlijdt in ziekenhuisDe politie in dorp Barber op Curaçao kreeg gisterenmiddag rond half zels een melding over een schietpartij. Bij aankomst op het plaats delict werd een man aangetroffen met een kogel door het hoofd, aldus bericht Versgeperst.com vandaag, maandag 13 april 2015.

Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later overleed. Het gaat om Etienne Manzana, geboren op 15 december 1975 op Curaçao.

Uit een eerste politieonderzoek is gebleken, dat Manzana een langdurig conflict had met de dader. De politie heeft meerdere kogelhulzen in beslag genomen.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Kandidaten Miss Curaçao 2015 bekendgemaakt

Missverkiezing 13 juni in Santa Barbara Beach & Golf Resort


De eerste persconferentie van Miss Curaçao 2015 vond afgelopen zaterdag plaats, aldus Versgeperst.com vandaag, maandag 13 aprl 2015. De kandidaten zijn Neyda Lithgow, Sharryanne Gijsbertha, Farah Flores, Shaedith Adriana, Dionne Bernabela, Kanisha Sluis en Celeste Theunissen. 

De missverkiezing wordt gehouden op 13 juni in de Ballroom van het Santa Barbara Beach & Golf Resort.

Voorafgaand aan de grote show wordt op 10 mei Miss Playa georganiseerd in de Floris Suite. Het thema van de wedstrijd is Enchanted Mermaid. Miss Universe Jamaica 2014, Kaci Fennell, zal hierbij aanwezig zijn. Ze behaalde de vijfde plaats tijdens Miss Universe 2014.

Entreekaarten voor Miss Playa en Miss Curaçao kosten respectievelijk 35 en 150 gulden. De kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kandidaten en het kantoor van Coridja Stars Productions.

DOE bij eventuele regeermacht geïnteresseerd in vooral MinOV gevolgd door SoZaVo en TCT

'Alles is eigenlijk onderhandelbaar, wij hebben genoeg mensen'

(Bron foto: DOE)

De politieke partij DOE heeft vooral belangstelling voor het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) als de partij na de verkiezingen van 25 mee zou kunnen gaan regeren.  Ook naar de ministeries van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) wordt gelonkt, aldus schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 13 april 2015.

'Alles is eigenlijk onderhandelbaar. Wij hebben genoeg mensen. Maar, op basis van onze speerpunten zijn Onderwijs, Sociale Zaken en TCT ministeries die wij graag zouden willen beheren', aldus Marlyn Aaron-Denz. De partij kwam afgelopen zaterdag bijeen in hotel Torarica waar het partijprogramma werd toegelicht, dat vandaag overigens nog niet gepubliceerd is op de DOE-website. Naast die website werkt de partij ook aan een speciale www.doemee.sr website, die over een paar dagen online komt.

De partij heeft als haar hoofdonderwerpen bestuur en leiderschap, veiligheid, onderwijs en jeugdontwikkeling en economie. Bij bestuur en leiderschap gaat het onder andere om openbaarheid van bestuur, het formaliseren van het enquêterecht en corruptiebestrijding. Onder de kop 'Veiligheid' schrijft de partij vooral over bescherming van het Surinaams grondgebied, het opstellen van een anticriminaliteitsplan en milieucriminaliteit.

Onderwijs en jeugdontwikkeling houden voor DOE in de reorganisatie van het ministerie, beroepsonderwijs en accreditatie van de opleidingen. 

Bij de Surinaamse economie komt het opstellen van een meerjarig strategisch plan aan de orde, dat moet kunnen worden voortgezet, ongeacht welke regering aanzit. Ook schrijft de partij bij dit onderwerp over het hervormen van het belastingstelsel en het stimuleren van ondernemerschap.

Somohardjo (Pertjajah Luhur/V7): 'NDP maakt in Saramacca weinig kans'

'NDP accommodeert vooral overlopers en verraders'

PL-voorzitter weet het zeker: V7 behaalt alle drie zetels in Saramacca


De samenwerking tussen de V7-partijen is intact. Saramacca is een V7-aangelegenheid. De NDP maakt weinig kans, omdat deze partij vooral overlopers en verraders accommodeert. Dit zei Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) zaterdagavond tijdens een ressortmeeting te Tijgerkreek, aldus Starnieuws maandag 13 april 2015.

Hij bracht ook de problemen binnen de NDP-Saramacca ter sprake. De interne strubbelingen hebben er onder meer toe geleid, dat NDP-bestuurslid Cliffton Koorndijk de partij heeft verlaten en aansluiting heeft gezocht bij het Mega Front.

Somohardjo gaf als stemadvies, dat mensen van de VHP moeten stemmen op Mahinder Jogi, lijsttrekker van V7 in Saramacca. De achterban van de PL moet volgens de PL-leider natuurlijk stemmen op Diepakkoemar Chitan, die namens de PL op nummer twee staat. Partijleden en sympathisanten van de NPS moeten hun stem uitbrengen op Prem Sardjoe. Somohardjo is er zeker van dat V7 alle drie zetels in dit district zal binnenhalen.

De PL-voorzitter is er ook van overtuigd, dat deze drie V7-kandidaten niet omgekocht kunnen worden. Volgens hem moet V7 voorzichtig mee en erop letten dat de NDP geen mensen van V7 omkoopt en daarmee verdeeldheid brengt binnen partij en combinatie.

Na de toespraken werden de kernen Boskamp en Kampong Baroe geinstalleerd. Aan stonfutu’s van de partij overhandigde de PL een plakkaat, waarmee de partij haar erkentelijkheid wil tonen aan de mensen die de partij sinds jaar en dag hebben ondersteund.

Massale vogelsterfte in wijk Kwartier, Willemstad, op Curaçao door gif

(Bron foto: Stanley Ignacio)
Iemand mengt gif in vogelvoer

Onder dode vogels diverse duivensoorten, mofi's en totolika's


In de Winnetouweg in de wijk Kwartier in Willemstad op Curaçao  zijn tientallen dode vogels gevonden. Zij bleken te zijn vergiftigd, want er werd in de buurt gif gevonden dat was vermengd met vogelvoer. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 13 april 2015.

Afgelopen donderdag lagen er zo’n negentig dode vogels en vrijdag zijn er volgens fotograaf en dierenliefhebber Stanley Ignacio nog eens enkele tientallen gevonden.

Waarschijnlijk heeft iemand in de buurt op deze manier overlast door vogels willen bestrijden, maar de dader is nog niet gevonden. Onder de dode vogels zijn verschillende duivensoorten, maar ook mofi’s (Tiaris bicolor) en totolika’s (musduiven).

Asbesthoudende oude pijpen al sinds 2005 op terrein Isla-raffinaderij Curaçao

(Bron foto's: Jaime Córdoba)
Asbest waait over naar Marchena en andere wijken Willemstad

Statenlid Jaime Córdoba kaart aanwezigheid asbest aan


Op het terrein van de Isla-raffinaderij op Curaçao bevindt zich een hoeveelheid oude pijpen die asbest bevat. De pijpen verpulveren en de asbest waait over naar Marchena en andere wijken. Dat heeft Statenlid Jaime Córdoba van regeringspartij Pueblo Soberano afgelopen zaterdag tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst bij de sede verklaard, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 13 april 2015.

Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) heeft al in 2005 opdracht aan twee bedrijven gegeven om het asbest op te ruimen, zo verklaarde Córdoba. Het zou gaan om een bedrijf met de naam Demolition Curaçao en CRS (Curaçao Road Services N.V.). Deze bedrijven bestaan niet meer en zijn in een ander bedrijf opgegaan. Het Statenlid wilde lopende zijn eigen research nog niet de naam van het huidige bedrijf onthullen.
Bij de schoonmaakactie was toentertijd een bedrag van een paar miljoen guldens gemoeid, Córdoba schat dat het om meer dan 3 miljoen gulden zou gaan. De bedrijven hebben volgens Córdoba de asbestbuizen op een hoop achtergelaten op het Isla-terrein, waar ze nu dus sinds 2005 liggen te verpulveren.

'Het verpulverde asbest waait weg en vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid, zelfs voor de aanwezigen in de zaal van de sede van PS', aldus Córdoba. 'Met de flinke winden van de laatste tijd wordt het asbest ook nog veel gemakkelijker verspreid.'

In zijn toespraak zei de parlementariër, dat hij was uitgenodigd om zelf een kijkje te nemen op het terrein van de raffinaderij. Bij het bezoek maakte de politicus foto’s en maakte videobeelden van de asbestpijpen. De krant schrijft over de genomen foto’s waarop de asbestpoeder te zien is te beschikken. Op de videobeelden is te zien hoe de asbestpoeder wegwaait, aldus het Statenlid. 

Córdoba zei ook vanaf vandaag een stevige campagne te gaan voeren om de aanwezigheid van asbest bij de Isla aan te kaarten. Zolang de asbestpijpen niet worden verwijderd, blijft de parlementariër naar eigen zeggen de strijd voeren.

In zijn inleiding verklaarde Córdoba dat hij geen spelbreker wil zijn. Maar, zo zei het Statenlid: 'Als iets mij dwars zit en ik het met eigen ogen heb gezien, dan moet ik er wel iets over zeggen.' De PS-politicus stelde ook zich ervan bewust te zijn, dat hij twee van de eigen ministers met zijn aanklacht bekritiseert, namelijk premier Ivar Asjes die ook belast is met de portefeuille van Algemene Zaken en minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur. 'Het is niet anders. Het gerucht gaat al heel lang dat het niet koosjer is op het Isa-terrein. Ze draaien daar alsmaar rondjes, maar de zaak wordt niet opgelost.'

Volgens de parlementariër had de directeur van RdK de opdracht gegeven om de asbestbuizen te verplaatsen. Directeur Van den Wall-Arneman was gisteren onbereikbaar voor commentaar. Córdoba verklaarde op zijn beurt: 'Ik blijf op deze zaak zitten totdat het wordt opgelost. Als het om mensenlevens gaat moeten er geen spelletjes gespeeld worden.'

De parlementariër waarschuwde in zijn betoog ook voor experts die naar voren zullen komen om te ontkennen dat er asbest is. 'Die experts komen in mij een niet-expert tegen die maar al te graag een oorlog tegen hen begint.'

De politicus sluit niet uit dat hij het verwijt zal krijgen het volk angst in te boezemen. 'Nou goed, dat heb ik dan gedaan. Ik ben Statenlid, ik vertegenwoordiger het volk en Pueblo Soberano, jullie kunnen boos worden, maar het maakt mij niet uit.'

Van Coblijn (NPS-Paramaribo) stelt gedragscode centraal in zijn verkiezingscampagne

'Gedragscode is basis waaraan politici, willen zij betrouwbaar zijn, zich moeten houden'


Stemadvies partijvoorzitter dwingt Van Coblijn persoonlijke campagne te voeren


John van Coblijn, voorzitter van de afdeling Paramaribo van de NPS, voelt zich gedwongen om een eigen, persoonlijke, verkiezingscampagne te gaan voeren. Gedwongen, omdat zijn partijvoorzitter, Gregory Rusland, onlangs een stemadvies heeft uitgebracht om op nummer zeventien te stemmen, oud-mediawerker Wayne Telgt.

Van Coblijn begint vandaag, maandag 13 april 2014, zo bericht Starnieuws, zijn  verkiezingscampagne met de publicatie van de 'Gedragscode voor politieke bestuurders, ambtsdragers en volksvertegenwoordigers'.

'Een gedragscode is de basis waar politici zich aan moeten houden. Zij moeten betrouwbaar zijn. Deze periode heeft zich vooral gekend door het overlopen van politici en verval van normen en waarden. Er moet weer vertrouwen komen in de politiek, die radicaal moet veranderen', aldus Van Coblijn, kandidaat nummer 11 op de lijst van V7 in Paramaribo.

Hij heeft eerder veel kritiek gekregen van zijn partijvoorzitter met de lancering van een concept-gedragscode namens de NPS-afdeling Paramaribo. Rusland benadrukte toen, dat dat om een persoonlijke opvatting ging. Hij liet blijken, dat de NPS altijd een gedragscode heeft gehad en normen en waarden hoog houdt.

Van Coblijn blijft er echter bij, dat een geschreven code van belang is en dat politici zich daaraan moeten houden. Nu is alles volgens hem te vrijblijvend. Nadat hij gewag maakte van een gedragscode, heeft ook president Desi Bouterse gezegd, dat een code nodig is. Politieke partijen zijn op een bijeenkomst met de president akkoord gegaan dat er een code moet komen.

'Mijn initiatief heeft toch succes gehad', zegt Van Coblijn vandaag. Hij had tot nu toe over de code gesproken, maar deze nog niet in de publiciteit gebracht. 'Dit is het juiste moment om het concept vrij te geven, want dan weet de kiezer waar ik voor sta.'

Politici moeten volgens Van Coblijn afblijven van bezittingen van het volk. 'Zij moeten geen staatsmiddelen, concessies, gronden en andere bezittingen van de natie voor zichzelf, familie en vrienden gebruiken. Politici kunnen geen dubbele en conflicterende functies hebben. Terwijl het volk rijdt in derde en vierde handse auto's, zijn er politici die in gloednieuwe voertuigen van meer dan Srd 100.000 rondrijden. Dit kan niet. Politici kunnen het land dat van alle burgers is, niet als hun eigendom beschouwen en doen ermee wat ze willen.' 

Vakbondsleider Sallons woedend over misleidende informatie door collega Dwarka

Sallons woedend op zijn collega bacoven-vakbondsman te Nickerie
Door Dwarka namens BABN overeengekomen CAO bij FAI geldt niet voor bond WOFAI

Sallons: 'Leugens Dwarka kunnen weer leiden tot onrust onder arbeiders Jarikaba'


Vakbondsleider Michael Sallons, voorzitter van de Werknemers Organisatie Food and Agriculture Industries (WOFAI) zegt vanochtend, maandag 13 april 2015, op Starnieuws versteld te staan dat er een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) is getekend voor het bacovenbedrijf Food and Agriculture Industries NV (FAI). Dit kan volgens hem nooit gelden voor alle 2.600 werknemers van het bedrijf, zoals vakbondsleider Dayanand Dwarka van de Bacoven Arbeiders Bond Nickerie (BABN) dat onlangs heeft beweerd.

Sallons stelt, dat de WOFAI nog niet klaar is met onderhandelen over de CAO 2014-2016. De onderhandelingen waren echter vastgelopen bij enkele financiële artikelen en een afkoopregeling over het jaar 2014.

De Bond van Nickerie is in december 2014 een afkoopregeling van Srd 100 voor dat jaar via een waardebon overeengekomen met de directie. De WOFAI wees die afkoopregeling af.

Dwarka passeert collega bij CAO-onderhandelingen
WOFAI heeft de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname benaderd om te bemiddelen over een zestal financiële punten en de hoogte van de afkoopregeling over 2014. Er hebben al ettelijke ontmoetingen plaatsgevonden tussen de Bemiddelingsraad, de directie van FAI NV en het bestuur van de WOFAI, waarbij de eerstvolgende afspraak morgen is om zeven uur 's avonds. 'Hoe is het dan mogelijk, dat Dayanand Dwarka praat over 2.600 arbeiders?' Sallons stelt dat deze overeenkomst alleen kan gelden voor de ongeveer 1.200 werknemers in Nickerie.

Dwarka heeft volgens Sallons misleidende informatie verstrekt aan journalisten, wat opnieuw kan zorgen voor onrust bij de arbeiders te Jarikaba.

In september was het bedrijf te Jarikaba al door misleidende berichten voor 75% gesloten waardoor de productie totaal was komen lam te liggen. 'Door dit soort misleidende berichten die tot werkneerlegging leiden te Jarikaba, komt ook het bestuur van de WOFAI in problemen bij de onderhandelingen, omdat de directie steeds weer verwijst naar de werkneeronderbrekingen die hebben plaatsgevonden en het bedrijf daardoor grote verliezen geleden heeft', stelt Sallons.

Hij vraagt zijn leden om geen gehoor te geven aan de misleidende berichten van vakbondsleider Dwarka en het resultaat van de onderhandelingen af te wachten.

'Lef'

Lef


President J.F.Kennedy had ook eens
een van zijn diplomaten groen licht gegeven
om een Cubaanse diplomaat groen licht te geven
bij president Fidel Castro te peilen
of hij met hem wilde praten.


Toen werd J.F.Kennedy vermoord.
Zijn de tijden nu echt veranderd
of heeft Barack Obama
gewoon lef?
Waarschijnlijk zijn de tijden gewoon veranderd.

Alphons Levens, 
11 april 2015.