dinsdag 14 april 2015

Suriname en Indonesië gaan samenwerking op terrein sport- en jeugdontwikkeling versterken

(Bron foto: ministerie van Sport- en Jeugdzaken)
Minister Adna op bezoek bij Indonesische collega Nahrawi


Minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken heeft vandaag, dinsdag 14 april 2015, in Jakarta, Indonesië, gesproken met zijn ambtsgenoot Imam Nahrawi. Tijdens dit gesprek hebben de ministers het belang aangegeven van het nog meer versterken van de samenwerking tussen beide landen op het gebied van sport- en jeugdontwikkeling en het ondersteunen jong ondernemerschap, aldus bericht het ministerie.

Adna zei, dat sport wordt gebruikt om jongeren vooruit te brengen en hun sporttalent verder te ontwikkelen. Hierdoor kan ook een bijdrage worden geleverd aan het terugdringen van problemen binnen de jeugdontwikkeling.

Vooral wat betreft takken van sport zoals pencak silat, badminton en martial arts, kan Indonesië, Suriname steunen.

Er is ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om te praten over de Javaanse cultuur in Suriname die aan het vervagen is, aldus het ministerie.

Adna en Nahrawi hebben een Letter of Intent (LoI) getekend die een basis moet vormen voor verdere samenwerking. Adna zal nog bezoeken brengen aan sportaccommodaties, sportscholen en jeugdcentra in Indonesië.

Oud-ondervoorzitter PVP stapt naar PING

(Bron foto: Twitter)
Denny Ristie: 'Ik vind PING-voorzitter Jhauw een heel oprechte man'


Oud-ondervoorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), Denny Ristie, heeft zich aangesloten bij de Partij voor Integriteit Nationale Motivatie en Gelijke kansen (PING). 'Ik heb Ramsoender Jhauw, voorzitter van PING, gevolgd en ik vind hem een heel oprechte man en dat is voor mij heel belangrijk', zegt Ristie in de editie  van De West van maandagavond 13 april 2015.

Ristie stelt, dat hij zijn krachten wil geven waar dat nodig is. In dit geval is het bij PING. De partij is er om het goede voor Suriname te brengen. Volgens Ristie is de voorzitter van de partij heel serieus. Hij vindt dat de voorzitter samen met zijn team een grote prestatie gaat leveren door middel van de voorbereidingen voor de campagnes. De media die zal worden ingezet en het geld dat daaraan zal worden besteed, zijn een onderdeel van de campagnevoorbereiding.

'Mijn hoogste doel is dat elke partij elkaar als broeders omarmt om het goede voor Suriname te kunnen brengen', aldus Ristie. Hij geeft aan dat partijen niet onpartijdig zijn en kleinere partijen niet steunen. Volgens Ristie, wordt PING met een korreltje zout genomen door andere partijen. Dit maakt Ristie niets uit, omdat hij zich inzet voor oprechtheid. Hij zegt dat hij zich zal inzetten voor alles wat goed is voor Suriname, ongeacht welke partij.

Hij zegt verder, dat PING een jonge partij is die door haar prestatie het toch zo ver heeft kunnen brengen om in enkele districten mee te doen aan de komende verkiezingen. Ristie staat op de kandidatenlijst van Paramaribo op plaats 8. 'Ook al word ik niet gekozen, ik zal mij blijven inzetten.'

Ontevredenheid onder oud-Bruynzeel werknemers over hoogte ontvangen pensioengeld

Verschil in uitkering tussen werknemers met zelfde aantal dienstjaren te groot


Oud-werknemers van de Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij (BSH) zijn niet tevreden met de hoogte van hun pensioengeld dat momenteel wordt uitbetaald door verzekeringsbedrijf Self Reliance. Veel ex-werknemers vinden de kloof tussen pensioengeld van personen met hetzelfde aantal dienstjaren te groot, aldus de Ware Tijd Online vanavond, dinsdag 14 april 2015.

'Iemand die bijvoorbeeld tien jaren heeft gewerkt, heeft Srd 2.500 ontvangen terwijl een ander met dezelfde dienstjaren Srd 8.500 heeft gekregen. Ik zal de klachten van de mensen aankaarten bij de minister van financiën', zegt Roel Barsati, voorzitter van de Bond Belangenbehartiging Ex-werknemers Bruynzeel Suriname.

Self Reliance is vorige week begonnen met de uitbetaling van het pensioengeld aan ex-arbeiders. Maar, niet alle ex-werknemers krijgen hun geld, omdat de verzekeringsmaatschappij het pensioen uitbetaald aan hen die voor maximaal Srd 15.000 in aanmerking komen.

'Deze zijn de instructies die we hebben van de Centrale Bank van Suriname, die ons toestemming heeft gegeven om het geld uit te betalen aan mensen die een verzoek hiervoor hebben ingediend', zegt juriste Sophie Setrodjemino van Self Reliance.

Hardy Kartosonto, die 14,5 jaar heeft gewerkt voor BSH zal Srd 6.000 ontvangen. 'Ik had verwacht dat ik meer zou krijgen, maar liever iets dan niets.' Ook Johan Neilstein (16 dienstjaren) had een hoger bedrag verwacht. 'Ik ga Srd 11.000 ontvangen, maar had aan een bedrag van Srd 16.000 gedacht.'

Merendeel werknemers Huize Ashiana wil vertegenwoordigd worden door de CLO

CLO-voorzitter Hooghart wil niet ingaan op 'manipulaties' van Leeflang

Hooghart wil spoedig overleg met SoZaVo-minister Amafo


Volgens Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), wil het overgrote deel van de werknemers bij Huize Ashiana, vertegenwoordigd worden door zijn vakbond. Een andere vakbondsman, Murwin Leeflang, zou zich buiten de structuren om, uitgeroepen hebben tot leiding van de vakbondsorganisatie bij het tehuis, zo schrijft Starnieuws vanavond, dinsdag 14 april 2015.

In een brief aan minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) stelt Hooghart niet in te willen gaan op manipulaties van Leeflang. Belangrijk is volgens hem, dat het grootste deel van het personeel te kennen heeft gegeven, dat zij geleid wenst te worden door de CLO.

'Het lijkt ons dan ook goed u aan te geven, dat de CLO als verantwoordelijke organisatie de onderhavige wenselijkheid heeft aanvaard en derhalve de verantwoordelijkheid voor wat betreft de verdere ontwikkeling bij deze organisatie op zich neemt.'

Hooghart schrijft verder, dat zijn vakorganisatie een goede verhouding met de minister wil hebben, nu en in de toekomst. De CLO wil werken aan de ontwikkelingen die door alle partijen gewenst zijn. Intussen hebben verschillende groepen binnen het ministerie zich gemeld met problemen die zich binnen hun respectievelijke afdeling voordoen. Hooghart wil hierover met Amafo overleg plegen.

Het personeel van Ashiana blijft in beraad totdat er licht in de tunnel tevoorschijn komt. De CLO heeft de actie van het personeel naar zich toegetrokken, schrijft Hooghart in de brief aan Amafo.

Twee cocaïnesmokkelaars aangehouden op J.A. Pengelluchthaven

18-Jarige Nederlander slikt cocaïnebolletjes en verstopt bolletjes in anus

Man (45) verstopt drugs in pakken 'agar agar' en omhulsel chocolade en hagelslag


Het BID-team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie Suriname heeft afgelopen zaterdag twee drugskoeriers aangehouden op de J. A. Pengelluchthaven te Zanderij, aldus de afdeling Public Relations van het korps vandaag, dinsdag 14 april 2015.

De eerste gearresteerde smokellaar was de 18-jarige Nederlander Isiah M. Hij bleek cocaïnebolletjes te hebben geslikt en in zijn anus te hebben gestopt.

De tweede betrapte koerier was de 45-jarige Vinodkumar D. In zijn handbagage werden zes pakken ‘agar agar’poeder met cocaïne en vier pakken met cocaïnebollen met een omhulsel van chocola en hagelslag ontdekt. Het brutogewicht van de tien pakken is iets meer dan 4.000 gram.

De drugsverdachten en de drugs zijn voor nader onderzoek overgedragen aan de Anti-Narcotica Brigade. Hangende het onderzoek zijn beide verdachten in verzekering gesteld.

President Obama wil Cuba van lijst schrappen met landen die terrorisme steunen

Obama deelt zijn plannen mee aan het Congres


De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag, dinsdag 14 april 2014, tegen het Congres plannen te hebben om Cuba van de Amerikaanse lijst met landen die terrorisme steunen te halen. 

Het Witte Huis leverde vandaag documenten in bij het Conges om het mogelijk te maken Cuba van die lijst te halen.

'We blijven onze verschillen houden met de Cubaanse overheid, maar onze zorgen over vele beleidspunten en acties van Cuba vallen buiten de criteria om Cuba te beschouwen als een staat die terrorisme steunt', aldus het Witte Huis in een verklaring:

(Red. De Surinaamse Krant)

Nieuw bestuur voor Partido Nashonal di Pueblo (PNP) op Curaçao

Henny Reinilla nieuwe partijvoorzitter


Met elf stemmen verschil met zijn concurrent is Henny Reinilla gisteravond gekozen tot voorzitter van de PNP op Curaçao. Naast een nieuwe voorzitter hebben de leden ook zeven nieuwe bestuursleden gekozen. Dat meldt de Amigoe vanmiddag, dinsdag 14 april 2015.
 
Oude en nieuwe leden van de groene coalitiepartij waren gisteravond aanwezig in het partijgebouw van de Partido Nashonal di Pueblo (PNP) aan de Winston Churchillweg waar de verkiezing plaatsvond. Onder hen Maria Liberia Peters, Dito Mendes de Gouveia, Lelia Pieternella-Pieters Kwiers en Sixto Wallé. Dat waren enkelen van de 103 leden die aanwezig waren om te stemmen. Ook de net afgetreden minister van VVRP, Earl Balborda, en zijn beoogde opvolger Suzy Camelia-Römer lieten hun gezicht zien.

Voor de stemming kregen alle beoogde kandidaten de kans om zich te presenteren. Eén voor één konden ze hun kandidatuur motiveren. Op Marisela Smith-Petronella na. Haar beweegredenen om in het partijbestuur te stappen heeft ze in een brief geschreven die gisteravond werd voorgelezen. Daarna mochten de leden stemmen. Allereerst werd een nieuwe voorzitter gekozen. Toen het duidelijk werd dat Henny Reinilla 57 stemmen had gekregen, stelde zijn concurrent Richinel Meulens zich meteen kandidaat om deel uit te maken van het bestuur.

Uiteindelijk zijn Elvin Gerard (58 stemmen), Idelgar Sosa (83), Marisella Smith (77), Faroe Metry (80), Sandro House (58), Hensley Brion (85) en Richinel Meulens (55) gekozen in het bestuur. Voor de verkiezing had Aimee Francisco-Kleinmoedig zich teruggetrokken als kandidaat.

Het nieuwe bestuur onder voorzitterschap van Henny Reinilla zal het voor een periode van drie jaar voor het zeggen hebben binnen de partij. De PNP is met één zetel vertegenwoordigd in het parlement van Curaçao. De partij maakt deel uit van de regeringscoalitie maar is momenteel niet in de regering vertegenwoordigd, omdat de minister van VVRP vorige maand is afgetreden. Het proces voor een opvolger is in volle gang.

'Gedrag vader Dino mag geen belemmering zijn voor zoon Walter'

(Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)
'Mijn vader en ik zijn twee verschillende personen'


De veroordeling van Dino Bouterse in de VS mag geen invloed hebben op de benoeming van zijn zoon, Walter Bouterse, tot VN Millennium Development Goals (MDG)-jeugdambassadeur. 'Je mag de levenswijze van de ene man niet gebruiken als criterium voor de levenswijze van de ander', zegt bestuurskundige August Boldewijn vandaag, dinsdag 14 april 2015.

Bouterse werd afgelopen zaterdag bij een verkiezing samen met Berijl Manhoef voor twee jaar gekozen tot VN MDG-ambassadeur. De vraag hoe hij uit hoofde van zijn functie zal omgaan met eventuele kritiek op handelingen in het verleden van zijn vader, is voor hem niet moeilijk te beantwoorden. 'Mijn vader en ik zijn twee verschillende personen. Ik geef het negatieve altijd een plaats en zal datgene doen waarvoor ik ben gekozen.'

Boldewijn stelt, dat karakter en vaardigheden bepalend moeten zijn, om iemand een bepaalde functie toe te wijzen. In dit geval zouden de voorwaarden waaraan een gegadigde voor de MDG-ambassadeursfunctie moet voldoen, medebepalend moeten zijn, stelt hij. In de criteria waaraan een gegadigde voor de MDG-functie zou moeten voldoen, staan opleiding, ervaring met jeugdwerk en persoonlijke eigenschappen centraal.

De pas gekozen jeugdambassadeur wil zich sterk maken voor bewustwording onder jongeren op het gebied van de ontwikkelingsdoelen. Dit moet ertoe bijdragen dat deze doelen sneller worden gehaald. Het project schoolpakketten wil hij opkrikken, om meer schoolgaanden daarvoor in aanmerking te laten komen. Ook werkgelegenheid en educatie behoren tot zijn prioriteitsgebieden.

Pertjajah Luhur houdt wereldwijd dankdienst te viering mislukte 'coup' NDP

'PL enige partij waar het president Bouterse niet gelukt is verdeeldheid te brengen'


De Pertjajah Luhur (PL) houdt vandaag, dinsdag 14 april 2015, in verschillende delen van de wereld simultaan een dankdienst. 'Het is precies een jaar geleden dat de politieke coup van de NDP is mislukt. De enige partij waar het president Bouterse niet gelukt is om verdeeldheid te brengen', zegt Paul Somohardjo, voorzitter van de PL, op Starnieuws.

Somohardjo stelt, dat het gaat om een bijzonder historische dag in de geschiedenis van de partij. 'Daarom hebben wij besloten om overal in de wereld waar we kernen hebben een dankdienst te houden. Hier in het partijcentrum zijn wij vanavond bijeen. Na de dienst zullen wij feest vieren, want de partij is in tact gebleven. Onder andere in Nederland, Indonesië, Amerika en op de Antillen zullen partijmensen bijeen komen om deze dag te vieren en de Almachtige te danken.'

De NDP en de ABOP hebben op 14 april 2014 de samenwerking met Somohardjo in De Nationale Assemblee beëindigd. 'Mede als gevolg van de chantagepolitiek die heeft geleid tot de onzekerheid die al enige tijd bestaat over de parlementaire houding van de fractie van de Pertjajah Luhur, is de samenwerking opgezegd', zo liet het Kabinet van de President destijds in een verklaring weten.

Somohardjo blijft er echter bij dat het helemaal niet ging om chantagepolitiek. De ministers Soewarto Moestadja, Raymond Sapoen en de Assembleeleden Diepakkoemar Jitan en Soetimin Marsidih waren benaderd door coalitietoppers om uit de PL te stappen. 'Daarom is besloten om ons uit de coalitie te zetten, maar deze couppoging is mislukt', stelt Somohardjo.

Prinses Beatrix opent 2 mei oorlogstentoonstelling op Curaçao

Tentoonstelling over rol eiland in Tweede Wereldoorlog


Prinses Beatrix komt in mei naar Curaçao. De prinses zal op 2 mei de tentoonstelling ‘Guera na Kòrsou?!; War in Curaçao 1940-1945’ in het Curaçaosch Museum in Willemstad openen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren bekendgemaakt, ladus bericht vandaag, dinsdag 14 april 2015, Paradise FM. 

De tentoonstelling, over de rol van het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog, is een initiatief van een aantal ouders van studenten van de International School of Curaçao. Doel is de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog op Curaçao levend te houden. De ouders willen ook de bewustwording onder de bevolking vergroten en de kennisoverdracht tussen generaties bevorderen.

Naast een fysieke expositie is er vanaf eind april 2015 ook een permanente virtuele expositie ingericht op www.gueranakorsou.com. In samenwerking met diverse partijen op het eiland worden ook films en lezingen georganiseerd en is er een speciale tour langs plekken die tijdens de oorlog van historisch belang waren.

'Guera na Kòrsou?!' is opgezet in samenwerking met het Nationaal Archief, het National Archaeological Anthropological Memory Management (NAAM) en de Foundation Battle Station Blaauw, Force Curaçao 1942. Tijdens de verdediging van Curaçao in de Tweede Wereldoorlog zijn ongeveer honderdvijftig Antillianen omgekomen. Het eiland werd met name verdedigd vanwege de olie, die de Curaçaose raffinaderij produceerde.

Prinses Beatrix zal tijdens de opening spreken met studenten van de International School. De tentoonstelling is samengesteld in het kader van de zeventigjarige herdenking van het einde van de oorlog.

Soulzanger Percy Sledge op 73-jarige leeftijd overleden

De man van When a man loves a woman overlijdt aan gevolgen kankerIn zijn woonplaats Baton Rouge, Louisiana (VS), is Percy Sledge (73) overleden. Sledge stierf aan de gevolgen van kanker, zo meldt persbureau Reuters vandaag, dinsdag 13 april 2015. De soulzanger, geboren in Leighton in de staat Alabama op 25 november 1941, vestigde in 1966 zijn naam met When a man loves a woman. Hij had het lied zelf geschreven.

Sledge combineerde in het begin van de jaren 60 muziekoptredens met een baan als verpleger in een ziekenhuis. De tekst van When a man loves a woman ontstond al improviserend in de studio. Sledge noemde het liedje eens 'een godsgeschenk'. Komende donderdag viert dit lied zijn 49e verjaardag als single.

Veel artiesten zouden een cover maken van When a man loves a woman, onder wie Bette Midler in 1980. Michael Bolton had er het meeste succes mee, in 1991. Hij won er een Grammy voor.
Het nummer dook ook veelvuldig op in films, zoals The Big Chill, Hamburger Hill, de tv-serie The Wonder Years en natuurlijk When a man loves a woman, met Andy Garcia en Meg Ryan.


Sledge nam meer hits op, zoals Warm and tender love, It tears me up en Take time to know her. Hij zou het succes van zijn eerste hit niet meer evenaren.

In de jaren zeventig daalde zijn populariteit. I'll be your everything uit 1975 was zijn laatste grote internationale hit. Zijn optredens verkochten daarentegen een stuk beter en tot in de jaren negentig bleef hij uitverkochte zalen trekken. In 1987 werd When a man loves a woman weer een hit, dankzij een reclame van het jeansmerk Levi's.

In zijn lange carrière zou Sledge diverse prijzen winnen, waaronder de Blues Music Award. Ook kreeg hij een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame.

Uitslag 51e Avondvierdaagse stemt niet tot ieders tevredenheid: creativiteit wordt niet beloond

Organisatie: 'Wij hebben ons gericht op het wandelen, het is immers een wandelmars'

Enkele deelnemende groepen: 'Organisatie gaat voorbij aan creativiteit kostuums en choreografie'


Vertegenwoordigers van enkele deelnemende groepen aan de 51e Avondvierdaagse (AVD) hebben hun ontevredenheid over de uitslag niet onder stoelen en banken gestoken, zo schrjft Starnieuws vanmiddag, dinsdag 14 april 2015. Volgens hen gaat de organisatie voorbij aan wat de AVD zo apart zou maken, de kleurrijkheid en creativiteit van de kostuums en choreografie. 'Wij hebben ons gericht op het wandelen. Het is immers een wandelmars. We moeten het accent niet gaan verleggen', is de reactie van Leendert Pocorni, voorzitter van de jury, en Purcy Oliveira, voorzitter van de BVSS (Bedrijvenvereniging Sport en Spel).

In de juniorenklasse is de nummer één net als vorig jaar Libi Trobi Krioro. De ‘bijzondere prijs’ in deze categorie is voor Raimo Gemerts Connection.

De jongste deelnemer was de tweejarige Treven Dijksteel van Jong Powisi.

Culturele klasse: nummer één Piyore Woyupure. Twee Prefoeroe en drie Tuberoos.
Bedrijven klasse: nummer één SLM, twee DSB en drie Telesur.
Algemene klasse: AZP op één, ‘s Lands Hospitaal op twee en Telenamic op drie.
De themaprijs gaat naar Hesi Ku Luku, de meest disciplinaire groep is ‘s Lands Hospitaal, de meest muzikale groep is geworden de Parbo Brassband.
De Motivatieprijs gaat naar 010 Kawinaband en Team Spirit Haiti.
De Bijzondere prijzen gaan naar NAKS, Paporo’s. Fiamba en NV EBS.
De oudste deelnemer was de individuele 80-jarige loper Henk Kioe-A-Sen.
Lolyd Fung Loy, ook een individuele loper, heeft de prijs gekregen voor de meest ‘Aantal Keren Gelopen’. Hij heeft alle 51 AVD’s op zijn naam staan.

Er is gelet op het aantal uitvallers, aantal deelnemers, sportiviteit, gezelligheid, originaliteit, discipline/organisatie, kleding creativiteit, publieke opinie, moraliteit/ethiek, inventiviteit, muzikaliteit en thematiek.
De uitslag is vanmorgen bekendgemaakt op het BVSS-terrein. Er is geen prijs voor de ‘grootste’ groepen. 'De grootste groep is van de NDP. We geven politieke partijen geen prijzen', aldus Oliveira. 'Dat gaan we niet stimuleren, immers de ideologie van het lopen is anders.'

Rodney Sloote, teamleider van Tuberoos die vaak gewonnen heeft, is niet tevreden. 'We leggen ons neer bij de uitslag, maar wat me zorgen baart is de jury. Ik vraag me af hoeveel kaas ze heeft gegeten van ontwerp en kleding. Los daarvan dacht ik dat we ons aan al de regels hadden gehouden. Maar goed, er is beslist.'

Irwin Goedhart, leider van Libi Trobi Kriori, begrijpt niet hoe er gejureerd is. 'Ik begrijp wel dat het niet alleen om de kostuums gaat, maar dit werpt veel vragen op. Wan bigi vraagteken o de: sang psa?'

Kelly Soesman van de DSB Bank, die opviel met de choreografie en verlichte kostuums, tast ook in het duister. 'We hebben een jaar voorbereid op de loop. We hebben gevraagd wat we verkeerd hebben gedaan en hoe we het kunnen verbeteren. Het antwoord is uitgebleven.'

Oliveira zegt, dat er elk jaar weer kritiek en ontevredenheid is over de uitslag en de jury. 'Het is een wandelevenement. Het is gaan groeien en men maakt dingen mooi. De prijs gaat niet naar de mooiste, dat is niet de essentie. We moeten ons daarop niet focussen. Men moet leren accepteren. Ie wini ie wini, ie lasi ie lasi. Volgend jaar beter. Als je dit wil elimineren is het simpel besluit dat we stoppen met de prijzen. Dan is het klaar.'

OW wacht op geld Islamitische Ontwikkelingsbank voor financiering aanleg dijk Weg naar Zee

(Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)
Minister Parmessar bezoekt gebied rond Weg naar Zee - Kleidammen voorlopige voorziening

OW met 60 bewoners Weg naar Zee naar Coronie om daar dijk te bekijken


Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft het ontwerp voor de acht kilometer lange dijk bij Weg naar Zee opgestuurd naar de Islamitische Ontwikkelingsbank in Jeddah, Saoedi Arabië. Deze mogelijke financier zal zich in juni buigen over de aanvraag. Het project is begroot op tussen de 80 en 100 miljoen Amerikaanse dollar, aldus minister Rabin Parmessar vandaag, dinsdag 14 april 2015, in de Ware Tijd.

De bewindsman bracht gisteren een bezoek aan de gebieden te Weg naar Zee die in februari onder water waren gelopen.

'Behalve dat we hulpdammen maken, zorgen we voor een goede afwatering voor het geval het water er over heen gaat. We willen voorkomen dat landbouwgewassen worden vernietigd', zegt Parmessar.
Het gaat om de aanleg van hulpdammen van klei als voorlopige oplossing in afwachting van de bouw van een dijk. Er moet voor gezorgd worden, dat de kleidammen als voorlopige voorziening stabiel zijn. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot ongeveer Srd 15 miljoen.

De springvloed zal volgende week weer merkbaar zijn te Weg naar Zee. 'De vrees dat we weer onder water kunnen lopen is er wel, maar door de werkzaamheden die zijn verricht neemt deze vrees af', zegt Deborah Saro, buurtbewoonster. Toch is ze bezorgd, omdat de bar die haar moeder exploiteert, dichtbij de oceaan ligt en ze mogelijk zal moeten verhuizen.

Het ministerie heeft zaterdag zestig buurtbewoners een bezoek laten brengen aan de dijk in het district Coronie om de mensen een beeld te geven hoe die van Weg naar Zee eruit gaat zien.

Perdiepkoemar Khedoe, directeur van Surzwam, het bedrijf dat de kleidammen bouwt, zegt dat sommige mensen in eerste instantie geen land willen verliezen, omdat de hulpdammen op hun terrein worden opgezet. 'Als ze het nut van de dammen inzien zullen ze wel meewerken, omdat ze straks niet met de gebakken peren willen zitten.'

Minister Palm: Bouw Seaport Village op Curaçao uitgesteld

Project Megapier voorlopig alleen gericht op constructie tweede megapier


Seaport Village op Curaçao, ook wel bekend als de ‘tourist village’, dat deel uitmaakt van het tweede megapierproject, zal in een latere fase van het project worden geconstrueerd. Dat zegt minister Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling vandaag, dinsdag 14 april 2015, in het Antilliaans Dagblad. 

Het project voor de tweede megapier, ook wel bekend als Rif Seaport Curaçao, bestaat uit een nieuwe megapier met een capaciteit om grotere schepen onder te brengen, nieuwe faciliteiten om diensten aan passagiers aan te bieden en een nieuw transportgebied en tot slot Seaport Village, met winkels, entertainment en restaurants.

'Om een snellere vooruitgang van het project te realiseren, is ervoor gekozen om op dit moment te concentreren op de constructie van de megapier en het gedeelte van service en transport', zo laat Palm weten.

In het kader van het project zijn verschillende vergunningen aangevraagd aan overheidsinstanties. Het gaat hier onder andere om een Hindervergunning, een Bouwvergunning en een vergunning op basis van het Verdrag Maritiem Beheer, zo laat de Economieminister weten.

'Ook zijn desbetreffende instanties benaderd om te beginnen met het treffen van de voorbereidingen voor het realiseren van een toegangsweg voor constructiemateriaal. Het is de bedoeling om op zo kort mogelijke termijn - al in mei of juni - te beginnen met het boren voor het grondonderzoek.'

Het project wordt deels gefinancierd door de Curaçao Ports Authority (CPA). 'Voor het andere deel zijn we nog in onderhandeling met cruisemaatschappijen', aldus Palm, die verder zegt dat de constructie voor dit project in december van dit jaar kan beginnen en in het eerste kwartaal van 2017 kan worden opgeleverd.

DOE-lijsttrekker Wanica Lie Kwie Sjoe: 'DOE is geen christelijke partij'

'DOE staat voor alle Surinamers open'


Volgens DOE-lijsttrekker Gloria Lie Kwie Sjoe in Wanica is haar partij geen christelijke partij. Zij zegt vandaag, dinsdag 14 april 2015, in het Dagblad Suriname, dat hieromtrent een misverstand bestaat binnen de gemeenschap. De maatschappelijk werkster, die zelf actief christen is, zegt dat DOE voor alle Surinamers open staat. ‘Het maakt niet uit welke religieuze overtuiging die persoon heeft.’ 

Lie Kwie Sjoe zet dit feit kracht bij door de uitspraak dat zij ‘nog liever met een vrome hindoe zou samenwerken dan met een huichelachtige christen’.

Een ander misverstand over DOE is volgens haar, dat velen de partij als een kleine partij bestempelen. Volgens Lie Kwie Sjoe is niets minder waar. 'De partij kan klein lijken, maar we zijn groter dan Carl Breeveld alleen.’ Zij geeft aan dat de partij elke dag groeiende is.

Lie Kwie Sjoe laat verder weten, dat zij graag het misverstand omtrent het niet stemmen van Carl Breeveld bij de aanname van de gewijzigde Amnestiewet, uit de wereld wil helpen. DOE zou volgens haar juist de eerste partij geweest zijn die zich fel heeft uitgesproken tegen de Amnestiewet en de ten gevolge hiervan mogelijke inmenging in een gerechtelijk proces dat reeds gaande was. Breeveld was afwezig tijdens de uiteindelijke stemming voor of tegen de wetsaanpassing, omdat hij belangrijke lopende afspraken als spreker op een evenement in het buitenland niet meer kon afzeggen. ‘Breeveld heeft toen nog verzocht dat de wet niet doorgedrukt werd’, zegt Lie Kwie Sjoe.

Man gewond geraakt tijdens ruzie om sekswerkster in Roma-goudput Brokopondo

Tijdens ruzie tussen twee mannen krijgt één een bierfles tegen hoofd gegooid


Een 24-jarige man is gisterochtend aan zijn hoofd gewond geraakt, nadat de twee jaar oudere Sergio B. tijdens een ruzie een bierfles naar zijn hoofd had gegooid. De verwonding van het slachtoffer was van dien aard, dat hij in een ziekenhuis moest worden opgenomen. Dat bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, 14 april 2015.

Het incident vond plaats in de Roma-goudput in het concessiegebied van IAmGold, eigenaar van de Rosebel goudmijn, in het district Brokopondo. Al geruime tijd zijn daar illegale goudzoekers actief. . Sergio B. is hangende het onderzoek aangehouden en opgesloten.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat de twee mannen ruzie kregen in een ‘cabaret’(bordeel) om een commerciële sekswerkster.

Automobilist (29) dodelijk verongelukt in Commewijne

Auto rijdt tegen elektriciteitspaal en belandt in trens langs Pronkweg ressort Nieuw Amsterdam


De 29-jarige automobilist Maikel Ansoe is gisteravond overleden nadat zijn auto op de Pronkweg in Commewijne, in ressort Nieuw Amsterdam, tegen een elektriciteitspaal reed en vervolgens in de trens langs de weg belandde. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 14 april 2015, in een persbericht. 

Ansoe overleed ter plaats. Een passagier in de auto raakte gewond en werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. 

Dienstauto beveiliging minister Belfort rijdt trens in langs Kennedyweg

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Chauffeur verliest controle over het stuur


Een dienstauto van het ministerie van Justitie en Politie blijkt, zo bericht vandaag, dinsdag 14 april 2015, het Dagblad Suriname, afgelopen vrijdagavond een trens in te zijn gereden langs de Kennedyweg ter hoogte van kilometer 37. 

Uit het politieonderzoek is gebleken, dat de bestuurder de controle over het stuur verloor en vervolgens in de trens tot stilstand kwam. De politie van Rijsdijk was ter plekke voor oriëntatie.

Volgens een verklaring van de bestuurder had hij het voertuig op een bepaald moment niet meer onder controle. De Isuzu D Max liep de nodige schade op aan de voorruit, de laadbak en de achterverlichting.

Het voertuig is ingedeeld bij de bewaking en beveiliging van minister Edward Belfort. Het is niet bekend of de bestuurder van de dienstauto onder invloed verkeerde van alcohol. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

NPS-voorzitter: 'Slechts 1 lid is ontevreden over mijn stemadvies voor Wayne Telgt'

Rusland neemt zogenaamde ontevredenheid onder leden met korreltje zout


Voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname (NPS) zegt vandaag, 14 april 2015, in het Dagblad Suriname, dat hij de vermeende ontevredenheid van zijn partijleden met een korreltje zout neemt. Afgelopen week bracht hij tijdens een persconferentie een stemadvies uit om op nummer 17 in Paramaribo, Wayne Telgt, te stemmen. Dit besluit zou niet in goede aarde zijn gevallen bij enkele partijleden. 

Rusland zegt, dat hij niet bekend is met een ontevredenheid binnen zijn partij, maar dat hij  vermoedt dat slechts een partijlid een beweging tot stand probeert te brengen om de naam van de partij te schaden. Het zou volgens hem om een lid gaan, dat namens de NPS op de V7-lijst in Paramaribo is gekandideerd en hiermee een plek achteruit zou gaan door het stemadvies van de partij.

‘Hij zou zichzelf graag promoot zien hebben’, aldus de politicus. De partijvoorzitter wil echter niet  de naam van deze kandidaat onthullen. Volgens Rusland heeft de partij in de afgelopen periode duidelijk de intentie getoond om jongeren een betere positie te geven. Het gaat volgens hem dan om een strategie om kracht te zetten bij de belofte.

In Paramaribo heeft de NPS zes plaatsen namens de V7 op de kandidatenlijst van De Nationale Assemblee (DNA). Deze zijn Gregory Rusland (1), Patricia Etnel (5), Arthur Tjin-A-Tsoi (6), Ruth Renfrum-Coutinho (10), John van Coblijn (11) en Wayne Telgt (17).

Volgens Rusland is het toevallig niet zo, dat de jongeren op de eerste plaats op de lijst zijn gezet, waardoor de partij alsnog besloot om stemadvies te geven. De partij zal hiernaast ook stemadvies geven in de overige districten om op de kandidaat van de NPS in dat district te stemmen. In Nickerie is dat Soedeschand Jairam (5), in Coronie is het de lijsttrekker Kenneth Bruining, in Saramacca Prim Sardjoe (3), in Sipaliwini Leendert Abauna (3), in Commewijne Marlon Budike (3) en Kenneth Pallees (3) in Marowijne.

De NPS-voorzitter zegt ook, dat de partij voor het nationaal belang gaat en niet van haar plan zal afwijken om een persoonlijk belang van een partijlid te behartigen. Hij is er daarom van overtuigd, dat Telgt meer dan genoeg stemmen voor de partij zal kunnen binnenhalen.

Vakbondsstrijd tussen leiders Dwarka en Sallons bacovensector Nickerie en Jarikaba gaat onverminderd voort

Dwarka: 'Arbeiders te Jarikaba lusten Sallons nog steeds niet'

'Sallons is iemand die zich niet durft te begeven op bedrijfsterrein' - 'Die man is kinderachtig en laf'


Vakbondsleider Dayanand Dwarka daagt Michael Sallons, voorzitter van de Werknemersorganisatie Food and Agriculture Industries (WOFAI), uit om een algemene ledenvergadering te Jarikaba uit te schrijven. Dwarka, voorzitter van de Bacoven Arbeiders Bond Nickerie (BABN), zegt vandaag, dinsdag 14 april 2015, onomwonden in het Dagblad Suriname, dat het een vaststaand feit is dat de arbeiders van Jarikaba Sallons nog steeds niet lusten. 

‘Sallons is iemand die zich niet durft te begeven op het terrein van het bedrijf. Hij is niet in staat om een vergadering met de arbeiders te beleggen. Ik daag hem uit om een algemene ledenvergadering uit te schrijven en een pers erbij uit te nodigen’, zegt de vakbondsman.

Dwarka brengt in herinnering de staking van de arbeiders te Jarikaba die ruim twee weken heeft geduurd. De directe aanleiding van deze staking was volgens Dwarka om Sallons daar weg te krijgen. De gemoederen raakten dusdanig verhit, dat Dwarka en vakbondscentrale C-47 voorzitter Robby Berenstein op locatie moesten gaan om te onderhandelen. Tijdens deze periode heeft het bedrijf flink verlies moeten lijden, omdat Sallons weigerde om de problemen op de locatie met de directie te bespreken.

‘Hij probeert zijn eigen falen op mij af te wentelen. Die man is kinderachtig en laf’, aldus Dwarka.
Dwarka zegt versteld te staan, dat een collega vakbondsman hem beschuldigt van het misleiden van belanghebbenden, terwijl hij zelf niet in staat is om de belangen van deze arbeiders te behartigen.

Sallons beweert, dat Dwarka misleidend bezig is door te zeggen dat de afgesloten CAO tussen de BABN en de FAI voor beide branches van het bedrijf geldt, terwijl de WOFAI met eigen onderhandelingen bezig is. ‘De onderhandelingen die Sallons aan het voeren is, zullen hem niets opleveren’, stelt Dwarka.

De BABN-voorzitter zegt zijn conclusies te baseren op het feit, dat de productie van het bacovenbedrijf in 2014 sterk achteruit is gegaan van 85.000 ton naar 75.000 ton. Het bedrijf heeft volgens hem hierdoor ettelijke miljoenen verlies geleden.

Afgelopen vrijdag vond de ondertekening van de CAO plaats tussen de BABN en een vertegenwoordiging van het bedrijf. Alhoewel er twee vakbonden zijn en de directie met beide bonden onderhandelt, heeft Dwarka aangegeven dat, aangezien het bedrijf niet discrimineert, deze zaken ook doorwerken voor de werknemers te Jarikaba. Volgens de BABN-voorzitter valt het niet te ontkennen dat de arbeiders van Jarikaba ook vanaf 1 januari 2015 loonsverhoging hebben gehad.

Hij zegt verder, dat hij nimmer gezegd heeft dat hij een CAO voor de werknemers van Jarikaba heeft gesloten. Het is slechts zo, dat van datgene dat tot stand is gebracht door de bond in Nickerie, de arbeiders van Jarikaba ook zullen profiteren. Dit is volgens hem ook bij de onderhandelingen met de directie van FAI besproken.

Somohardjo (PL): 'Ruim 5.000 personen op ministeries aangenomen sinds februari in opdracht Kabinet van de President'

Pertjajah Luhur-voorzitter in bezit ordner vol namen nieuwe ambtenaren

'Nu kan minister Edmund Leilis iedereen in dienst nemen. Het gaat om een NDP-verkiezingsstunt'


De voorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, beschikt over een ordner vol namen van mensen die sinds februari van dit jaar op diverse ministeries in dienst moeten worden genomen. 'Het gaat om ruim 5.000 personen die in februari op diverse ministeries in opdracht van het Kabinet van de President in dienst zijn genomen', stelt Somohardjo. Hij heeft de webredactie van Starnieuws, dat er vandaag, dinsdag 14 april 2015, over bericht, de namen en de brieven die geschreven zijn door raadsadviseur Jules Wijdenbosch getoond.

Somohardjo vindt, dat daarom de tekeningsbevoegdheid bij vicepresident Robert Ameerali is weggehaald. 'Nu kan minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken iedereen in dienst nemen. Maar hoe zal het verder gaan met de mensen die nu te werk worden gesteld? De mensen wordt een worst voorgehouden. Het gaat om een verkiezingsstunt', zegt Somohardjo.

Uit de brieven naar verschillende ministeries blijkt dat Handel en Industrie 428, Onderwijs en Volksontwikkeling 532, Openbare Werken 407, Regionale Ontwikkeling 1400, Sociale Zaken en Volkshuisvesting 492, Toerisme, Communicatie en Transport 500 en het ministerie van Sport & Jeugdzaken 127 mensen in dienst moeten nemen. Op andere departementen gaat het om kleinere aantallen.

Volgens Somohardjo zal na de verkiezingen de nieuwe regering met de gebakken peren zitten. De mensen die nu in dienst worden genomen, zullen volgens hem niet eens uitbetaald kunnen worden.

'Het land heeft niet eens geld om basiszaken te realiseren. Terwijl er een personeelsstop is, worden op diverse ministeries mensen in dienst genomen, terwijl er geen werk voor hen is. Het zijn deze mensen die de vlaggen moeten gaan plaatsen voor de NDP in de verschillende wijken.'

Hij vindt dat alle grenzen worden overschreden om de verkiezingen te kunnen winnen. 'Als de NDP werkelijk zo sterk was, zou ze niet zo paniekerig overgaan om het hele apparaat te ontregelen', aldus Somohardjo.

Moeder doodgeschoten vermeende overvaller handelszaak heeft geen vertrouwen in politieonderzoek

Camerabeelden uit handelszaak zouden helderheid moeten verschaffen

Doodgeschoten goudzoeker was klant bij handelszaak


De moeder van Winston Ballong, die op 27 maart door de eigenaar van een handelszaak aan de Fred Derbystraat in Paramaribo, werd doodgeschoten, wil met camerabeelden overtuigd worden dat haar zoon werkelijk een roofoverval wilde plegen. Volgens haar wordt er alleen gewerkt met verklaringen van de ondernemer, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 14 april 2015.

Volgens berichten van de politie wilde Ballong op 27 maart onder bedreiging met een wapen de handelaar beroven. Het wapen bleek echter achteraf nep te zijn. De handelaar, die een vergunning heeft voor het houden van een jachtgeweer, schoot Ballong dood. Hij bleek een oude bekende van de politie te zijn.

Ook de man met wie Ballong in de winkel was zou volgens de moeder helderheid kunnen verschaffen. 'Het kan nooit zo zijn dat zo een grote handelszaak geen camerasysteem heeft', zegt moeder Hariëtte Akoina.

Akoina zegt, dat haar zoon goudzoeker was en klant was bij de handelszaak waar hij zijn gereedschap kocht. Ze heeft het telefoonnummer van de ondernemer in de telefoon van haar zoon gevonden. Ze vermoedt dat de twee contact hadden. Ballong zou ook daar in de buurt hebben gewoond. Hij was de vrijdag voordat hij werd doodgeschoten in Paramaribo voor de bevalling van zijn vrouw.

Ursula Ganga, mede-eigenaar van de winkel, beweert dat het niet om een nep wapen ging en ook ontkent ze dat de eigenaars de man hebben gekend. 'Die man is dood, maar hij weet niet wat hij allemaal heeft achtergelaten. Mijn man is getraumatiseerd.'

De camerabeelden zijn alleen afgestaan aan de politie. Op de beelden is volgens haar duidelijk te zien, dat het om een roofoverval gaat. Indien dat niet het geval was, zo redeneert zij, dan zou haar man zijn aangehouden.

Volgens haar was Ballong niet van plan om gereedschap te kopen. Ook ging het niet om twee daders, maar om drie. De woordvoerder van het Korps Politie Suriname, Humphrey Naarden, zegt pas aan het eind van de week in te kunnen gaan op de verklaringen.

Politicoloog Breeveld vindt dat positie van lijstduwer wordt misbruikt door partijvoorzitters

'Partijleiders geven stemadvies, omdat partijen in combinatieverband deelnemen aan verkiezingen'


Politicoloog Hans Breeveld is van mening dat politieke partijen het lijstduwerschap misbruiken. Volgens hem was het in het verleden zo, dat lijstduwers populaire personen waren in de samenleving die op de kandidatenlijst werden geplaatst om stemmen te trekken. Dat zegt hij vandaag, dinsdag 14 april 2015, in de Ware Tijd.

Verschillende politieke leiders geven advies aan hun leden om op een bepaalde kandidaat te stemmen. Het begon volgens Breeveld met de ABOP van Ronnie Brunswijk die op een afdelingsvergadering van Paramaribo leden voorstelde om op kandidaat nummer 17 te stemmen. 'Nu merken wij dat de NPS ook hetzelfde principe hanteert en haar leden adviseert ook op de lijstduwer te stemmen.'

Er wordt volgens Breeveld volop stemadvies gegeven. Zo zeu de voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, op een ressortvergadering afgelopen zaterdag in Saramacca, dat de achterban van de VHP in dat district op Mahinder Jogi moet stemmen. Verder heeft Somohardjo gezegd, dat de PL-achterban op kandidaat Diepak Chitan van de PL moet stemmen en dat NPS'ers moeten stemmen op Prem Sardjoe.

Breeveld vermoedt. dat er stemadvies wordt gegeven omdat partijen in combinatieverband de verkiezingen ingaan. Maar, de politicoloog stelt voorop dat de kiezer vrij is om te kiezen op wie hij of zij wil stemmen. 'Partijen zijn vrij om advies te geven, maar de burgers zijn vrij om te stemmen op personen en partijen.'
 
Hij zegt verder, dat Suriname een lijstenstelsel kent. Hier wordt bepaald hoeveel zetels naar een lijst gaan en welke personen in aanmerking komen voor een zetel. Volgens Breeveld moet de lijstduwer tenminste de lijstkiesdeler halen. Dat is het aantal stemmen van de lijst gedeeld door het aantal zetels. De politicoloog zegt dat met voorkeurstemmen de volgorde van de lijst kan worden gecorrigeerd.

Minister Belfort op VN-veiligheidsconferentie in Qatar: 'Suriname is behoorlijk veilig'

Na vlucht gemist te hebben arriveert Belfort toch op tijd in Doha


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie stelt, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 14 april 2015, dat de 13e veiligheidsconferentie van het VN 'Office on Drugs and Crime' (UNODC) in Doha, Qatar, die hij met een delegatie bijwoont, aantoont hoe ernstig de veiligheidssituatie in de wereld is. Hij zegt, dat Suriname behoorlijk veilig is in vergelijking met wat er wereldwijd gebeurt. 

(Bron foto:UNODC)
De bewindsman vertrok met vertraging via Nederland, Turkije vernaar Doha. Hij had zijn oorspronkelijke vlucht gemist, omdat hij te laat op de Johan Adolf Pengelluchthaven arriveerde. De volgende dag was hij wel op tijd waardoor hij de opening van de conferentie toch kon bijwonen.

Tijdens de conferentie werd gisteren extra aandacht geschonken aan vrouwen en kinderen die in detentie zijn. Belfort zegt, dat het om kwetsbare groepen gaat die extra bescherming nodig hebben. Diverse sprekers gaven hun visie op de aanpak van deze aandachtsgroepen en het resocialisatiebeleid.

Ook is er veel aandacht voor de illegale verhandeling van bedreigde diersoorten, aldus UNODC-directeur Yuri Fedotov in een uitgebrachte verklaring. In Azië en de Pacific alleen al is de smokkelwaar zo’n 2,33 miljard euro waard. Het beschadigen en vernietigen van fauna en flora bedreigt veel diersoorten met uitsterven en schaadt de toeristische sector:Fedotov: 'De internationale gemeenschap wordt momenteel geconfronteerd met enorme uitdagingen op vlak van geweld, vrede en veiligheid. Samen wil het beslissen over een nieuwe agenda op vlak van ontwikkelingshulp, een agenda dat het leven van miljarden mensen zal veranderen. In al deze acties, die heel erg welkom zijn, zie ik een ongelooflijke kans om de hervorming van het strafrechtstelsel en de opleving van de rechtsstaat te bevorderen – bovenal op vlak van rechtvaardigheid, waardigheid en gelijkheid. Het is een kans die de hele wereld moet aangrijpen om de rechtsstaat, alsook zijn broertjes, preventie van criminaliteit en strafrecht, meer op de voorgrond te brengen binnen de VN.'

'Als dat lukt, zal duurzame ontwikkeling de bescherming krijgen die het nodig heeft om de schade die misdadigers aanrichten tegen te gaan. Zondag ging het dertiende Misdaadcongres voor de preventie van criminaliteit en strafrecht van start in Doha. Het congres loopt nog tot 19 april, in aanloop naar de Duurzame Ontwikkelingstop die in september doorgaat, en omvat de grootste en meest diverse samenkomst van beleidsmakers en beoefenaars op gebied van de preventie van criminaliteit en strafrecht ooit.'

Belfort vindt het belangrijk om zulke conferenties te bezoeken. Op deze manier kan bijvoorbeeld kennis worden genomen van diverse zaken die wereldwijd van belang zijn. De conferentie duurt tot 19 april.

RGD verkoopt voorlopig geen gesubsidieerde babyvoeding

RGD-directeur: 'Achterstallige schuld overheid Srd 15 miljoen'


De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) gaat voorlopig geen gesubsidieerde babyvoeding verkopen. Al wekenlang klagen mensen met baby's, dat ze geen goedkope babyvoeding kunnen betrekken via de poliklinieken van de RGD en de Medische Zending. 

RGD-directeur Maaltie Sardjoe zegt vandaag, dinsdag 14 april 2015, op Starnieuws dat de achterstallige schuld bij de overheid is opgelopen tot Srd 15 miljoen. De RGD is niet meer in staat de babyvoeding aan te schaffen.

Ook in het binnenland is geen gesubsidieerde babyvoeding te krijgen. De Medische Zending betrok deze bij de RGD. Sardjoe stelt, dat er wel  volop babyvoeding te verkrijgen is overal, alleen tegen de marktprijs.

De RGD heeft er geen zicht op wanneer de overheid de achterstand zal hebben ingelopen. Zolang dat niet gebeurd is, zal het niet mogelijk zijn om de babyvoeding voor Srd 4.75 te betrekken.

In de supermarkten is een blik Nutrilon te koop voor ongeveer Srd 16. Ouders met baby's konden acht blikken gesubsidieerde voeding per maand kopen. Door schaarste was dat aantal teruggebracht, maar nu kan niets meer tegen de prijs van Srd 4.75 worden gekocht.