donderdag 16 april 2015

Vermeende jonge Jamaicaanse IS-rekruut blijft in hechtenis

Rechter wil een sociaal onderzoeksrapport naar achtergrond jongen


Na uren van beraad heeft vandaag, donderdag 16 april 2015, een rechter op Jamaica besloten, dat de 16-jarige vermeende IS-rekruut, die afgelopen zaterdag Suriname werd uitgezet, tot dinsdag in hechtenis blijft. Dat bericht de lokale krant The Jamaica Gleaner.

De rechter heeft ook om een sociaal onderzoeksrapport verzocht naar de achtergrond van de jongen.


De 16-jarige jongen zit in hechtenis sinds zijn terugkeer op Jamaica, afgelopen zaterdag. Hij werd zaterdag na aankomst op de J.A. Pengelluchthaven in Suriname aangehouden en ondervraagd. De jongen zou op reis zijn geweest via Suriname en Nederland naar Turkije om zich wellicht aan te sluiten bij de terreurorganisatie IS (Islamitische Staat).

Familieleden op Jamaica hebben echter in lokale kranten verklaard, dat de jongen onderweg was naar zijn moeder, die hij al zes jaar niet had gezien en in Engeland woont, en oma in Nederland. Vanuit Nederland zou vervolgens worden doorgereisd naar Engeland. De jongen had namelijk geen visum gekregen voor Engeland.

Een lokale moslimleider, Sheikh Musa Tijani van de 'Islamic Council of Jamaica' (ICOJ), op Jamaica heeft vandaag laten weten, dat de jongen niet bekend is in de moslimgemeenschap op het eiland, geen moslim is - ondanks dat de politie bij hem thuis een Koran heeft aangetroffen - en dat het onmogelijk is dat hij zich als niet-moslim zou aansluiten bij IS. Ook rekruteert IS niet op Jamaica en is niet eerder iemand van Jamaica richting het Midden-Oosten gereisd om zich aan te sluiten bij IS, aldus de moslimleider.

Gezin Van Ommeren eindelijk officieel door autoriteiten Fort Lauderdale, Florida, geïdentificeerd

Slachtoffers vliegtuigcrash John Patrick van Ommeren (51), echtgenote Monique (49) en dochters Sacha (16) en Sharissa (13)

(Bron foto: Local10.com/Facebook)

De politie van Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida heeft eindelijk, vandaag, donderdag 16 april 2015, de namen officieel bekendgemaakt van de vier slachtoffers van de vliegtuigcrash afgelopen zondag. Dat bericht de krant Miami Herald, Broward County, Florida. De namen van de slachtoffers werden al sinds zondag in lokale, Surinaamse, media vermeld, maar in Fort Lauderdale moesten de gezinsleden officieel nog worden geïdentificeerd.

Volgens de politie van Fort Lauderdale zijn de slachtoffers geïdentificeerd als John Patrick van Ommeren (51), zijn echtgenote Monique van Ommeren (49) en hun twee dochters, Sacha van Ommeren (16) en Sharissa van Ommeren (13).

De slachtoffers waren inwoners van Paramaribo, Suriname, in Zuid Amerika, aldus de Miami Herald.

Read more here: http://www.miamiherald.com/news/local/community/broward/article18713121.html#storylink=cpy


Read more here: http://www.miamiherald.com/news/local/community/broward/article18713121.html#storylink=cpy
Voor de identificatie werd gebruikgemaakt van gebitsgegevens van de verkoolde slachtoffers en DNA-onderzoek.

Read more here: http://www.miamiherald.com/news/local/community/broward/article18713121.html#storylink=cpy

Autoriteiten, de 'National Transportation Safety Board' werkt aan het onderzoek naar de toedracht van de fatale crash.

FOLS en BvL hoopvol over herwaardering leerkrachten door regering

Valies optimistisch gestemd, na twee jaren
Vakbondsleiders verwachten voor verkiezingen op 25 mei oplossing


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) en de Bond van Leraren (BvL) verwachten zeer binnenkort antwoord van minister Edmund Leiles van Binnenlandse Zaken over de herwaardering van leerkrachten. Deze mededeling deed de bewindsman onlangs schriftelijk aan beide bondsbesturen, aldus bericht Starnieuws donderdagavond 16 april 2015.

BvL-voorzitter Wilgo Valies zegt uit te kijken naar het eerstvolgende overleg met de minister om te komen tot positieverbetering van leerkrachten. 'We hebben afspraken met de regering en verwachten positief resultaat', aldus Valies.

De basis- en VOJ-scholen beginnen komende maandag weer, na de Paasvakantie, met de lessen terwijl de middelbare scholen twee dagen later starten. Ongeacht het resultaat komen de leerkrachten verenigd in de BvL mogelijk op vrijdag 24 april in vergadering bijeen, zegt Valies.

Net als de BvL-voorzitter kijkt ook FOLS-president Marcellino Nerkust uit naar de vervolgbesprekingen. De vakbondsleiders verwachten dat deze kwestie nog vóór de verkiezingen van 25 mei wordt opgelost. Al meer dan twee jaar pleiten de onderwijsbonden voor herwaardering van de leerkrachten.

Start asfaltering Mahadjan Adhinweg tussen Martin Luther Kingweg en Sir Winston Churchillweg

2 Kilometer lange weg door Kuldipsingh Infra gasfalteerd

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Startsein werkzaamheden lijkt NDP-feestje....


Het startsein voor de asfaltering van de Mahadjan Ram Adhinweg in het district Wanica werd vanmiddag, donderdag 16 april 2015, gegeven. Deze weg verbindt de Martin Luther Kingweg met de Sir Winston Churchillweg en is twee kilometer lang en vijf meter breed. Kuldipsingh Infra zal de weg asfalteren, aldus is te lezen op Starnieuws.

De ministers Rabin Parmessar (Openbare Werken), Steven Relyveld (Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer) en Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij), districtscommissaris Roline Samsoedien, de NDP-Assembleeleden Theo Vishnudatt en Amzad Abdoel waren ook van de partij.

Projectdrager Cliffton Amoida van OW liet weten, dat er eerst is gewerkt aan de riolering en dat duikers zijn geplaatst. De eerste oplevering wordt in juni verwacht. Samsoedien zei veel klachten te hebben gekregen over deze weg en zei dan ook blij te zijn dat de weg geasfalteerd zal worden.

Namens de bewoners voerden Deborah Grootfaam (ressort Houttuin) en Rosellie Cotinho (ressort Domburg) het woord. Continho, die op de tweede plek in Wanica voor de verkiezingen gekandideerd is door de NDP, zei dat het om een mijlpaal gaat. De bewoners hebben volgens haar veel misère meemaakt door de slechte staat van de weg.

Minister Van der Horst werkt aan gedragscode voor ambtenaren Curaçao

Oud-gouverneur en -president van Hof Jaime Saleh hamert op belang integer bestuur en integere ambtenaren


Minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening (PAIS) werkt op dit moment aan een gedragscode voor ambtenaren op Curaçao. Deze gedragscode maakt deel uit van een intern integriteitstraject, dat de minister in voorbereiding heeft, aldus bericht de Amigoe vanmiddag, donderdag 16 april 2015.
 
Een gedragscode voor ambtenaren was ook een van de aanbevelingen in de toespraak van voormalig gouverneur en oud-Hof-president Jaime Saleh, tijdens de gisteren gehouden opening van het tiende statutair congres van de Abvo. In zijn toespraak hamerde Saleh op het belang van een integer bestuur, maar ook integere ambtenaren. Het was in dit verband dat hij melding maakte van de noodzaak van een gedragscode voor zowel gezagsdragers als overheidspersoneel.

Volgens Van der Horst heeft hij op dit moment een notitie tot zijn beschikking, die nog niet naar de Raad van Ministers is verstuurd, waarin melding wordt gemaakt van de gedragscode voor ambtenaren. De minister stelt, dat deze gedragscode moet passen in een nieuw integriteitstraject dat de regering wil gaan introduceren. Binnen dit traject is ruimte voor een integriteitscommissie. De minister geeft aan dat deze commissie als toezichthouder moet gaan functioneren voor het integriteitsbeleid van de regering.

Naast deze commissie komt er ook een integriteitsbureau. Dit moet een meldpunt zijn waar men terecht kan met klachten over integriteit binnen het overheidsapparaat. Ook komen er op alle ministeries vertrouwensfuncties, iets wat volgens de huidige Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht (LMA) al mogelijk is.

Van der Horst stelt, dat dit traject als doel heeft om te komen tot een schone en integere overheid. Maar, ook om ambtenaren te beschermen tegen druk van binnen en buiten het overheidsapparaat.
Het Abvo-congres wordt vandaag en morgen voortgezet in de Sede Sindikal Frits Brito.

Drugssmokkelaar (60) tot vier jaar cel veroordeeld en boete van Srd 6.000

Drugs verstopt in vier dozen geraspte cassave en in een vloeistof

Rechter houdt rekening met blanco strafblad veroordeelde


De zestigjarige A.B., die ongeveer twintig kilo drugs het land heeft geprobeerd uit te smokkelen, is gisteren door de rechter veroordeeld tot tot vier jaar gevangenisstraf met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht vanaf 4 augustus 2014. Daarnaast moet hij een boete van Srd 6.000 betalen, bij niet betaling te vervangen door drie maanden hechtenis. Dat bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 16 april 2015.

B. beweert echter, dat hij slechts vier kilo trachtte te smokkelen. Zijn medeverdachte M. B. werd door gebrek aan bewijs vrijgesproken. 

De veroordeelde had de drugs in een container met vier dozen geraspte cassave verstopt en in een vloeistof. De advocaat van B. had de rechter gevraagd rekening te houden met de leeftijd en de gezondheidstoestand van zijn cliënt. 

'We zijn van mening dat u uit hebzucht en welbewust gehandeld heeft', sprak de rechter. Ze hield bij de strafmaat wel rekening met het feit, dat de man niet eerder met Justitie in aanraking is geweest en dat hij heeft meegewerkt aan een vlot verloop van het onderzoek.

Tot levenslang veroordeelde moordenaar politicus Helmin Wiels blijft voorlopig in Nederlandse cel

OM: 'Elvis 'Monster' Kuwas blijft vooralsnog voor eigen veiligheid in gevangenis Nederland'

Hoge Raad gaat zijn cassatie behandelen


De tot levenslang veroordeelde huurmoordenaar Elvis ‘Monster’ Kuwas blijft voorlopig in Nederland vastzitten. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, 16 april 2015, aldus de Amigoe. Het OM reageert op vragen van de krant naar aanleiding van het verzoek van gedetineerde Shairon Paulina om zijn levenslange straf in Nederland uit te zitten.
 
Advocaat-generaal Anton van der Schans zei eerder, dat een veroordeelde de straf altijd in het land waar het misdrijf is gepleegd moet uitzitten. Dat is althans het uitgangspunt. Maar, in bepaalde omstandigheden worden gedetineerden naar een ander land in het Koninkrijk overgeplaatst. Dit gebeurt meestal vanwege veiligheidsredenen, op verzoek van de veroordeelde zelf of uit eigen overwegingen van het OM.

Voor Kuwas is de gevangenis op het eiland vooralsnog gevaarlijk en dus blijft hij voorlopig in Nederland. Zijn verblijf daar is echter tijdelijk. Hij zal hoe dan ook zijn straf hier moeten uitzitten, aangezien hij op Curaçao de mannen Lionel ‘Layo’ Arnaud in juni 2012, Raikel Conception in januari 2013 en de politicus Helmin Wiels in mei 2013 heeft vermoord.

Hij werd ook veroordeeld voor een gewapende overval op een geldloper van het bedrijf Hector Henriquez NV, drie dagen na de moord op Conception.

Het is niet duidelijk wat onder ‘tijdelijk’ dient te worden verstaan, maar het is mogelijk, aldus de krant, dat Kuwas tot na de behandeling van de zaak Maximus, tegen de intellectuele daders achter de moord op Wiels, daar blijft.

Kuwas strijdt wel door tegen zijn straf. Hij heeft in februari via zijn raadsvrouw Olga Saleh-Kostrzewski cassatie ingesteld. Een Nederlandse advocaat zal belast worden met deze zaak die door de Hoge Raad zal worden behandeld. Saleh-Kostrzewski kan in verband hiermee geen verdere mededelingen doen hierover.

Wilhelmus Ignacio tijdelijk directeur Curaçao Airport Holding

Wilhelmus Ignacio (Bron foto: Ignacio/Facebook)
Statenlid Schotte beschuldigt minister Palm parlement niet naar waarheid te informeren

Ministerraad zou begin april voor Ignacio gekozen hebben


Wilhelmus Ignacio, hoofd operationale zaken bij de Curaçao Airport Holding (CAH), wordt tijdelijk de directeur van de CAH. Dat heeft minister van Economische Ontwikkeling en Toerisme Stanley Palm (PAIS) vandaag, donderdag 16 april 2015, in de Staten bekendgemaakt, aldus de Amigoe.
 
De holding moet in de gaten houden dat alles op en rondom het vliegveld goed draait. Momenteel is Maurice Adriaens directeur van de holding. Zijn contract loopt eind mei af. Verschillende Statenleden vermoeden politieke redenen van de minister om het contract van Adriaens niet te verlengen.

Volgens Palm heeft de ministerraad begin april een besluit genomen om Ignacio tot interim-directeur te benoemen. Maar parlementariër Gerrit Schotte (MFK) beschikt over een brief waarin staat, dat het besluit om Ignacio in die functie te benoemen, eerder zou zijn gevallen. Schotte beschuldigde minister Palm ervan het parlement niet naar waarheid te informeren. Ook over de benoeming van ene mevrouw Herrera in een ‘petit comité’ dat zich met de luchthaven bemoeit, kon Palm geen duidelijkheid verschaffen. Dit tot grote ergernis van Schotte. Hij vond dat de minister heel veel informatie voor de Staten achterhield.

De onduidelijkheid over de gang van zaken tussen minister Palm en CAH heeft ertoe geleid, dat verschillende parlementariërs vorige maand vragen hebben gesteld aan de minister. Nadat Palm die vandaag had beantwoord was Armin Konket van oppositiepartij PAR heel stellig. Hij beschuldigde de minister direct ervan op verschillende punten in het parlement te liegen. Zijn advies aan Palm was dan ook om alvast zijn ontslagbrief te gaan schrijven.

Dat Konket tot dat advies kwam lag niet alleen aan de brief die Schotte in zijn bezit heeft. Konket schermde ook met een brief waarin stond dat de minister een rapport van York Aviation al in augustus 2013 had ontvangen van CAH. In dat rapport wordt aangeven hoe gevaarlijk bijvoorbeeld de slurven naar de vliegtuigen zijn voor de passagiers en het personeel van de luchthaven. De minister beweerde echter dat hij pas veel later van het rapport hoorde. Hij verweet Adriaens al die tijd niets te hebben gedaan met de conclusies uit het rapport. Maar, volgens Konket was hij wel degelijk in het bezit van het rapport. De minister zou degene zijn geweest die niet op de inhoud had gereageerd. Ook een rapport van Soab waar Schotte in de vergadering van vorige maand aan refereerde, stelde Palm vandaag niet te hebben.

Palm gaf aan zijn best te hebben gedaan om de vragen van de parlementariërs te beantwoorden. In sommige gevallen werd hij zelf met tegenstrijdigheden geconfronteerd. Tegenstrijdigheden vanuit de CAH. Zo zijn de personeelskosten van de holding volgens rapportages enorm gestegen. De minister haalde de jaarrekeningen van 2011 en 2012 aan. Daarin staat duidelijk vermeld dat het aantal personeelsleden twaalf is gebleven. Terwijl de holding volgens Palm aangeeft dat er personeelsuitbreiding was en dat de loonkosten onder andere daardoor flink waren gestegen.
Voor wat betreft de projecten rondom de luchthaven gaf Palm aan dat hij deze altijd heeft gesteund. Hij wilde alleen de focus naar de luchthaven zelf schuiven. Dit omdat er rapporten zijn die aangeven dat als een luchthaven optimaal draait, het aantal toeristen dan ook stijgt. De andere projecten rondom de luchthaven hadden niet direct invloed op het toerisme.

Volgens Palm was Maurice Adriaens aan het schermen met projecten die al miljoenen hebben gekost, terwijl er zeer weinig echt concreet werd gerealiseerd. Alleen een wijnbedrijf is er uiteindelijk echt gekomen. De minister wekte de indruk dat de luchthaven zelf minder belangrijk was voor Adriaens. Gerrit Schotte wees de minister erop dat zowel de holding zelf als KPMG in een rapport had aangegeven dat aan 75 procent van de wensen van de minister was voldaan. Schotte gaf hiermee aan dat de motieven die aangedragen werden om het contract van Adriaens niet te verlengen, geen stand hielden.

Nu alles erop wijst dat Wilhelmus Ignacio tot interim-directeur wordt benoemd, zal hij dan ook de toekomstige directeur gaan inwerken wanneer deze wordt benoemd. De regering heeft een bureau opdracht gegeven om de werving en selectie voor die kandidaat te starten.

Politieonderzoek naar vermiste tieners: geen criminele organisatie achter vermissingen

Aanleiding onderzoek was korte tijd tussen vermissingen en terugkeer minderjarigen

Weglopen van huis voor sommige minderjarigen gewoonte


De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname heeft acht gevallen onderzocht van vermissing van tieners. In februari 2015 werden de processen-verbaal van vermissing van minderjarigen overgedragen aan deze afdeling. Het gaat om vermissingen die opgegeven waren tussen 31 december 2014 tot 18 januari 2015, aldus meldt de afdeling Public Relations van het korps vandaag, donderdag 16 april 2015.

Minderjarigen liepen van huis weg met onbekende bestemming. Uit het onderzoek is gebleken, dat deze gevallen geen verband hebben met elkaar. Er is geen verband met een mogelijke criminele organisatie.

De politie begon dit onderzoek naar aanleiding van de korte tijdspanne waarin minderjarigen vermist waren en terugkeerden naar huis. Ondanks dat zij reeds waren, heeft de leiding van de politieorganisatie gemeend een onderzoek in te stellen om inzicht te krijgen of er een verband was tussen de gevallen dan wel of er mogelijke criminele organisaties achter de vermissingen zouden zitten, aldus de politie.

Uit het politieonderzoek is ook gebleken, dat de vermisten om verschillende reden uit huis wegliepen. Zo bleek ene Stephanie M. sinds haar 12e jaar drugs te gebruiken en is onder behandeling van de afdeling Detox van het Psychiatrisch Centrum Suriname. Door dat drugsgebruik heeft de inmiddels 17 jaar oude Stephanie het tot haar gewoonte gemaakt om van huis weg te lopen.

In een ander geval blijkt dat het gaat om een liefdesrelatie, welke vermissingszaak werd afgehandeld door de politie van het ressort Centrum en de afdeling Jeugdzaken. In de andere gevallen ging het om minderjarigen die het tot een gewoonte hebben gemaakt om van huis weg te lopen met onbekende bestemming. Na enkele dagen melden kwamen zij weer thuis en werden vervolgens door de ouders naar de politie gebracht.

Sociale voorzieningen personeel gegarandeerd bij overname Suralco/Alcoa door Suriname

President Bouterse en Sardjoe
Detailzaken worden komende maanden afgerond tussen regering en Alcoa


President Desi Bouterse heeft gisteren een topontmoeting gehad met de directie van Alcoa in Paramaribo. Agendapunt was de overname van de operaties van Suralco door de staat Suriname. 

In een gezamenlijke verklaring van de regering en Alcoa vandaag, donderdag 18 april 2015, uitgegeven door Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiele commissie die de onderhandelingen leidt namens Suriname, is onder andere te lezen, dat beide partijen tevreden zijn over de tot nu gevoerde onderhandelingen. Dit melden vanmiddag diverse lokale media.

Op dit moment worden detailzaken besproken in verband met de overname. Deze zullen in de komende maanden afgerond zijn. Er is daarbij ook internationale expertise gehaald voor onder andere de milieuzaken en de overname-overeenkomst.

‘Alcoa bevestigt, dat de pensioenuitkeringen en spaarprogramma’s van de werknemers die ze tijdens de Suralco-periode opgebouwd hebben, behouden zullen worden na de overname. Ook de medische voorzieningen van de werknemers en gepensioneerden zullen in stand gehouden worden en waar nodig ook verbeterd worden. De Surinaamse regering en Alcoa kijken uit naar het bereiken van een akkoord tegen 1 juli 2015’, aldus Sardjoe in de verklaring.

Dagblad Suriname: Moestadja zou door Pertjajah Luhur op zijspoor zijn gezet

Geruchten over op zijspoor zetten Moestadja door Pertjajah Luhur.
Geruchten over aan kant zetten oud-minister ook bekend bij Raymond Sapoen

Sapoen: 'Vertrek Moestadja zou schadelijk zijn voor de partij'


Volgens de webeditie van het Dagblad Suriname vanmiddag, donderdag 16 april 2015, doen geruchten de ronde dat Soewarto Moestadja, Pertjajah Luhur (PL), door de partij op een zijspoor zou zijn gezet. Volgens verkregen informatie blijkt, dat Moestadja niet uit zichzelf vertrekt, maar door de partij opzij wordt geschoven.

Partijkopstuk en presidentskandidaat Raymond Sapoen zegt in een reactie dat de geruchten hem ook hebben bereikt. Formeel is hij hiervan niet op de hoogte gesteld, vandaar ook zijn conclusie dat dit maar een gerucht is.

'Dat de partij hem aan de kant schuift is te sterk. Dat denk ik niet. Ik heb wel de geruchten gehoord, maar heb Moestadja hierover nog niet gesproken. Ik wacht officiële mededelingen af. Als het die kant op gaat denk ik dat ik wel op de hoogte wordt gesteld', zegt Sapoen.

'Moestadja en ik zijn in 2010 in het kader van de Javaanse eenwording samen tot de partij toegetreden. Wij hebben samen die missie voor de verbetering van de kwaliteit van de partij ingezet. Zo hebben wij in de behaalde winst van 2010 in zekere mate de toegevoegde waarde gehad. Natuurlijk zal de partij schade lijden als Moestadja de partij verlaat. Het is moeilijk in te schatten, maar een ieder die de partij verlaat, betekent zonder meer schade aan de partij', aldus Sapoen.
Volgens hem zal het niet zo ver komen.

Moestadja was minister van 2010 – 2014 van Binnenlandse Zaken namens de PL. Toen de Pl uit de coalitie werd gezet, verloor Moestadja zijn ministerschap.

Convenant tussen IND en OM Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba

(Bron foto: OM)
Convenant inzake procedures vaststelling Nederlanderschap


De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Parket van de Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben vandaag, donderdag 16 april 2015, een convenant getekend waarin de samenwerking wordt beschreven tussen de IND en het OM bij procedures over de vaststelling van het Nederlanderschap, (de zogenaamde artikel 17 RijkWetNederlanderschap procedure). Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag in een persbericht.

Dit convenant ziet op de werkafspraken en onderlinge informatie-uitwisseling ten behoeve van deze procedures tussen de IND en het Openbaar Ministerie op Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba is een van de rechterlijke instanties binnen het Koninkrijk waar men een verzoek kan indienen tot vaststelling van het Nederlanderschap of tot vaststelling dat men het Nederlanderschap niet bezit. Het verzoek kan ook strekken tot de vaststelling dat de betrokkene op een bepaald tijdstip het Nederlanderschap al dan niet bezat. Het OM neemt daar, gelet op het algemeen belang wat in geding is bij deze verzoeken, een standpunt in.

De overeenkomst wordt aangegaan voor een periode van vijf jaar, te weten van 1 januari 2015 tot 1 januari 2020.

De IND en het Openbaar Ministerie op Curaçao, Sint Maarten en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba streven met het aangaan van dit convenant naar een continuering van de constructieve samenwerking.

De convenant is getekend door Rob van Lint en Anton van der Schans, respectievelijk de Hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Advocaatgeneraal van het Openbaar Ministerie (zie foto).

Exporteurs van padie naar Venezuela hebben nog geen cent ontvangen

Nog geen korrel padie uit Suriname in Venezuela gelost


De padieverwerkers en rijstexporteurs die medio maart padie hebben geëxporteerd naar Venezuela als uitvloeisel van de PetroCaribe-deal die Suriname sloot met Venezuela, hebben tot nog toe nul cent ontvangen. ‘De padie is nog niet gelost in Venezuela’, zegt de ex-voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs en Verwerkers, Bhagwatpersad Ramadhin, vandaag, 16 april 2015, in het Dagblad Suriname. 

Waarom de Surinaamse padie nog niet is uitgeladen uit de boot in Venezuela weet hij niet. Hij verwijstde redactie van de krant  naar Iboza, het tussenbedrijf van de broer van de minister van Buitenlandse Zaken, Lionel Lackin.

Ramadhin heeft ook nog geen zicht erop wanneer hij zijn geld krijgt voor zijn geëxporteerde padie. Samen met nog zes andere verwerkers exporteerden zij bij de eerste lading een gezamenlijke hoeveelheid van 2.500 ton.

De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, en zijn collega van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, deelden de rijstboeren mee, dat zij een bedrag van 360 Amerikaanse dollar per ton padie uitbetaald zullen krijgen. Ook is uitgelegd, dat de export naar Venezuela een eenmalige export betreft van in totaal 30.000 ton padie. Verder was aan de padie-exporteurs voorgehouden, dat zij na het vertrek van de boot over hun gelden zouden beschikken. Die gelden zouden door de Centrale Bank van Suriname overgemaakt worden op hun rekening in Surinaamse dollars.

Binnen de rijstsector is veel geruis over de export. De padieboeren kunnen niet begrijpen wat de rol is van het tussenbedrijf Iboza. Vanwege meningsverschillen tussen exporteurs onderling is ook Ramadhin opgestapt als voorzitter van de VRE. Het bestuur functioneert niet meer. Volgens Ramadhin betekent dit geen ramp voor de verdere export van padie. Het bedrijf Iboza houdt zich bezig met de export. De VRE had daarin geen noemenswaardige rol te vervullen.

Adhin wil 2e termijn als minister van Onderwijs en Volksontwikkeling om zijn projecten af te ronden

Kandidaat NDP voor Assemblee: 'Ik kon mij eigenlijk al heel snel vinden bij de NDP'


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) heeft begin februari 2015 ja gezegd tegen de politiek. Hij wil een tweede termijn als minister om zijn projecten af te maken. Zijn partij, de NDP wil dat ook, zegt hij vandaag, donderdag 16 april 2015, op Starnieuws. Om te weten of het volk achter hem staat, heeft hij ingestemd om op de kandidatenlijst te komen voor De Nationale Assemblee (DNA).

Voor hem is 25 mei een meetpunt. 'Alhoewel men stelt ik ben kundig, kun je ook stellen dat er meer kundige personen zijn. Dus als Surinamers vinden dat ik goed presteer en terug moet komen, zeg ik stem dan op mij dan weet ik dat u achter mij staat. Meten is weten.'

Hij volgt nu de formele structuur, voorkomen op de lijst van de volksvertegenwoordiging en van daaruit opteren voor de ministerspost. Hij erkent de belangrijkheid van het werk in De Nationale Assemblee. 'Ik hou van uitdagingen en actief bezig zijn. Hiermee zeg ik niet dat parlementariërs minder actief zijn, maar ik wil in de uitvoering, in de regering om direct resultaten te zien die meetbaar zijn.  Het is het recht van de kiezers en mijn plicht om draagvlak te zoeken voor het politicus-zijn.'

In 2013 heeft hij het politieke ambt aanvaard uit een technische noodzakelijkheid, niet voor het minister-zijn. Onderwijsdoelen moesten in resultaten worden omgezet. 'Het fundament is nu redelijk gelegd en zoek ik nu fiat en mandaat van het volk dat moet aangeven, ga verder.'

Als nieuwkomer binnen de NDP wil hij zichzelf ook bewijzen, laten zien wat hij kan en hoe groot zijn draagvlak is, aldus Starnieuws. Hij staat op de NDP-lijst Paramaribo op nummer zes. 'Men zegt dat ik sowieso binnenkom, maar voor mijzelf zeg ik nee, daarvoor ben ik niet op de lijst, evengoed kom ik op nummer elf voor of helemaal niet. Maar, ik wil wel meten.' 

De keuze voor de NDP baseert Adhin op twee overwegingen. De politieke rol heeft hij zich in de afgelopen twee jaar eigen kunnen maken en hij ziet een duidelijke visie en pluraliteit binnen de partij. Hij heeft de partijstatuten geanalyseerd.

'De politiek bestuurlijke verandering, educatieve en economische vernieuwing, zijn typische zaken die mij aanspreken, het vernieuwend denken.' Hij heeft ook andere partijprogramma’s gelezen. In het parlement heeft hij verschillende visies van de coalitie en oppositie aangehoord. Hij is nagegaan in hoeverre deze overeenkomen met de realiteit die men uitvoert. 'Dus, ik kon mij eigenlijk al heel snel vinden bij de NDP.'

Hij ontkent niet, dat de NDP hem gekandideerd heeft om het partijdraagvlak te verbreden en stemmen te trekken. 'Zo werkt het nu eenmaal in de democratie en de verkiezingen. Men zoekt zeker ook kandidaten die zich bewezen hebben en in de gemeenschap vertrouwen uitstralen. Er moet altijd pluraliteit oftewel diversiteit zijn. Je moet een reflectie hebben van je gemeenschap.'

De NDP-kandidaat zegt zijn werk technocratisch en politiek neutraal te blijven doen. Het was, is en blijft zijn voorwaarde. 'Nu ben ik partijman en ook al rest ons nog een maandje, men hoeft niet van mij te verwachten, dat ik slechts NDP-zaken of personen de voorkeur geef. In het begin hebben partijmensen mij benaderd om zaken te regelen. Ik gaf hen beleefd aan, dien het in en dan zullen wij de kwalificaties en ervaring bekijken en daar stuitte het vaak natuurlijk.'

Murwin Leeflang en zijn bondsstrijd binnen Huize Ashiana

'De vakbeweging is duidelijk gespleten'

Naast ontevreden personeel, woedt er ook een bondsstrijd binnen verzorgingstehuis


Al geruime tijd is het personeel van Huize Ashiana ontevreden over diverse interne zaken. Zo zouden de bejaardenverzorgsters graag een verhoging van de salarissen, de vervoerstoelage en kledinggeld willen. Maar, de relatie tussen de bond en de verpleegkundigen heeft een kookpunt bereikt. Het is van dien aard, dat kennelijk het merendeel van het personeel heeft besloten zich terug te trekken uit de huidige bond en een andere bond op te richten onder leiding van Ronald Hooghart van de Centrale van Landsdieren Organisaties (CLO). 

De bondsvoorzitter van de Ashiana Werknemersorganisatie (Aswo), Murwin Leeflang, zegt vandaag, 16 april 2015, in het Dagblad Suriname, het jammer te vinden wat zich afspeelt bij Huize Ashiana.

‘Wanneer je mensen hebt in de vakbeweging die aangeven dat er naar eenheid gewerkt wordt, dan vind je het heel erg wanneer je bepaalde dingen ziet gebeuren. Je verwacht van iemand die zoveel ervaring en zoveel kennis heeft binnen de vakbeweging, dat er een behoorlijke manier is van communiceren. Wanneer mensen denken aan hun eigen zaken die hun goed uitkomen, dingen die ze moeten doen om doelen te realiseren, dan sta je er versteld van wat ze allemaal in staat zijn te doen en te zeggen’, aldus Leeflang, doelend op Hooghart.

Het bestuur heeft gistermorgen vergaderd. De bondsvoorzitter stelt, dat het bestuur van Aswo geen enkele boodschap heeft aan de oproep van de bejaardenverzorgsters om de weg vrij te maken. ‘We hebben een overeenkomst met de Staat Suriname. We zitten in een Kort Geding, we wachten op de uitspraak van de rechter en we gaan door met onze zaken. We weten dat binnen Huize Ashiana er leden zijn die zitten te wachten op de zaken die de staat moet nakomen en zolang wij dat hebben, gaan wij ook voor de uitvoering daarvan.’ 

De Aswo is volgens de bondsvoorzitter heel erg democratische ingesteld, want zelfs toen de mensen hebben gevraagd om een petitie in te dienen, heeft de bond gehoor daaraan gegeven. ‘We volgen de situatie en we houden rekening met een ding en dat zijn scenario’s. Dat zijn zaken waarmee je heel voorzichtig moet zijn.’

Leeflang zegt gemerkt te hebben dat de vakbeweging duidelijk gespleten is. Het zal dus moeilijker zijn om te werken naar die eenheid, waarover eerder gesproken werd.

‘Het is ook de taak van de vakbond om de mensen op te voeden en het is ook onze taak mensen terecht te wijzen wanneer we zien dat zaken gaan op een manier die wij niet leuk vinden. De schade die er nu gedaan is, is van dien aard, dat de minister gewoon tegen ons gaat zeggen dat er twee bonden zijn en dat we zelf onze zaken moeten uitvechten. Wat gebeurt er met het belang van de rest? Hun belangen worden dan aan de kant gezet. Het bestuur van Aswo is er nog en wij hebben hedenmorgen nog contact gehad met het ministerie. Wij hebben contact gehad met de minister op basis van de ontwikkelingen die zich voordoen en de minister heeft ons wat vragen gesteld.’

De bondsvoorzitter heeft keer op keer de medewerkers gevraagd dat niemand een wig moet drijven tussen hen en de bond. ‘In eenheid zijn we sterker dan wanneer we verdeeld zijn.’

Onderzoek Ombudsman naar handel en wandel Gevolmachtigde minister Wiels Curaçao afgerond

De Ombuds'man' Alba Martijn (Bron foto: Martijn/FB)
Onderzoek Ombudsman Martijn verloopt conform planning


Ombudsman Alba Martijn heeft haar onderzoek naar de geruchtmakende handel en wandel van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) van Curaçao afgerond. Martijn heeft de zogeheten ‘Nota van Voorlopige Bevindingen’, naar nu blijkt, reeds eind maart aan minister-president Ivar Asjes (eveneens PS) te hebben aangeboden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 16 april 2015.

Formeel is de premier in diens hoedanigheid van minister van Algemene Zaken onderwerp van het onderzoek, omdat het functioneren van de Gevolmachtigde minister onder zijn verantwoordelijkheid valt. Wiels is, al doet haar functietitel anders vermoeden, immers geen minister, maar een hoge ambtenaar die gevolmachtigd is standpunten van het kabinet in de Rijksministerraad naar voren te brengen en toe te lichten.

Martijns onderzoek verloopt conform de planning. Het richt zich op ‘aan de minister van Algemene Zaken toe te rekenen gedragingen van Wiels die geleid hebben tot het vermoeden bij de ombudsman dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan de schijn van niet-integer handelen’.

Bestuursleden verlaten partij zonder democratie PING - 'Het lijkt alsof Jhauw karretje alleen wil trekken'

Oud-bestuurslid Jankie: 'Ik heb door voorzitter toegelaten kandidaten nooit gezien of gesproken'


Mark Jankie, bestuurslid van de politieke partij PING (Partij voor Integriteit, Nationale Motivatie en Gelijke kansen), heeft onlangs zijn lidmaatschap van de partij opgegeven.‘Er is geen democratie binnen de partij.'

'De voorzitter heeft een paar kandidaten toegelaten die ik niet eens ken. Ik heb ze nooit gezien of gesproken. Hij heeft gewoon mensen genomen en op de lijst geplaatst. Ik wilde niet chanteren. Alles moest vlot verlopen. Maar, naderhand gevraagd naar een gesprek met de kandidaten, weigerde de voorzitter dat ook. Het lijkt alsof deze man het karretje alleen wil trekken. Ik ben niet de enige die ontevreden is. Er zijn naast mij ook twee andere bestuursleden die de partij verlaten. Samen verlaten dus drie bestuursleden de partij’, zegt Jankie vandaag, donderdag 16 april 2015, in het Dagblad Suriname.

De kandidatenlijst van PING is volgens Jankie op dezelfde dag van de indiening klaargemaakt. ‘Een paar mensen die afspraken hadden, zijn niet komen opdagen, dus moest de voorzitter gewoon rennen en hier en daar zoeken naar kandidaten’, beweert Jankie.

Hij zegt ook, dat voorzitter Ramsoender Jhauw één issue heeft waarop hij blijft hameren en dat is corruptie. Jankie stelt, dat hij voornemens is richting DOE of ABOP te gaan, maar hij heeft naar zijn zeggen nog geen besluit genomen.

Jhauw wilde in eerste instantie niet reageren. Naderhand gaf de voorzitter van PING aan, dat de beschuldigingen richting zijn adres op onwaarheden berusten.  

‘Deze mensen denken dat meneer Jhauw een bank is waar ze allemaal kunnen roven. Ze hebben zich vergist. Ze dachten dat meneer Jhauw zou wijken voor hun chantage. Ze zeggen dat zij honderden mensen hebben die achter hun staan. Niets is minder waar. Jankie heeft twee dagen geleden tijdens de bestuursvergadering aangegeven, dat hij financiële problemen heeft. Hij zei, 'ik heb Srd 3.200 nodig en als u mij dat niet geeft of niet leent, dan ga ik naar ABOP of naar DOE. Zij gaan mij helpen en ik ga niet kijken naar waarden en normen. Wilt u het doen of niet?’ Ik zei:‘sorry, dat ga ik niet doen’', aldus Jhauw.

Ahmadali: 'Bij iedere verkiezing wordt gesteld dat wetgeving aangepast moet worden'

Kiesregeling en Kieswet moeten na verkiezingen op elkaar worden afgestemd


Bas Ahmadali, die jarenlang betrokken is geweest bij de organisatie van de verkiezingen, zegt vandaag, donderdag 16 april 2015, op Starnieuws dat steeds over bepaalde onderwerpen discussies worden gevoerd. 'Bij elke verkiezing wordt geconstateerd dat de wetgeving aangepast moet worden, maar als alles voorbij is, wordt de zaak niet meer opgepakt.'

Deze dagen is de discussie opgelaaid over de vraag wie namens de partijen de kandidatenlijsten mogen tekenen.

In april 2000 werd een instructie opgesteld voor de voorzitters van de hoofdstembureaus over de kandidatenlijsten. In de Kieswet staat, dat elke lijst door het bestuur van de politieke organisatie wordt getekend. Naast individuele partijen nemen ook combinaties deel aan de verkiezingen. De lijsten worden door twee gemachtigden van elke deelnemende partij of combinatie ingediend. De instructie die aan de hoofdstembureaus is gegeven is, dat het dagelijks bestuur de lijsten mocht tekenen. Het gaat er om wie de organisatie in en buiten rechte vertegenwoordigd. 


'Deze lijn is ook gevolgd in 2005 en 2010, waarbij ik ook betrokken was als adviseur van de Beleidscommissie, belast met de ondersteuning van het ministerie van Binnenlandse Zaken bij de voorbereiding van de verkiezingen', zegt Ahmadali.
 

De hoofdstembureaus moesten nu ook weer een besluit nemen over wie de kandidatenlijsten mogen tekenen. Ahmadali zegt verder, dat het duidelijk is dat die lijn voortgezet moet worden. Na deze verkiezingen moeten partijen zich wel committeren om de Kiesregeling en de Kieswet in overeenstemming met elkaar te brengen.

Jessurun (DA91): ‘NDP gaat weer vanuit de oppositiebanken schreeuwen dat we niets doen’

'Suriname koerst richting een financieel gat door economische en financiële chaos'

Verbazing over en vraagtekens bij 'actie' Combe Markt


'De economische en financiële chaos waarvan momenteel sprake is, koerst richting een financieel gat.’ Dit zegt DA91-Assembleelid Winston Jessurun vandaag, donderdag 16 april 2015, in het Dagblad Suriname, die weer namens zijn partij op plaats negen is gekandideerd op de V7-lijst in Paramaribo voor De Nationale Assemblee (DNA).

‘De komende regering moet extra werk verzetten om de financiële puinhoop op te ruimen. Deze zelfde situatie had zich voorgedaan in 2000, nadat de regering Wijdenbosch was afgetreden door vervroegde verkiezingen. De verwikkelingen momenteel in het land met miljarden aan schuld en het devalueren van de Surinaamse munt zijn allemaal aanwijzingen dat zich na de verkiezingen weer een herhaling zal plaatsvinden als in 2000. Waar de toenmalige Nieuw Front-regering middels het strakker trekken van de buikriemen de financiële wansituatie ordende en een monetaire kasreserve opbouwde.’

Het zal Jessurun dan ook niet verbazen, dat de NDP weer vanuit de oppositiebanken zal schreeuwen naar het adres van de coalitie dat ze niets doet. ‘Dit, terwijl de NDP zichzelf vanaf haar aantreden geblinddoekt heeft en de gevolgen van de economische crisis wegdanst middels populaire muziekformaties om vooral bij de first voters te doen overkomen alsof alles prima gaat in het land.’

De politicus geeft aan dat het bedrijfsleven reeds geruime tijd kunstmatig zuurstof krijgt toegediend. Er zal een moment aankomen waar de financiële chaos helemaal compleet zal zijn. ‘Het ziet er heel somber uit’, stelt Jessuru.

Volgens Jessurun heeft zich gisteren een merkwaardige ontwikkeling voorgedaan. Een ondernemer, Combe Markt, die nog op 26 maart van dit jaar een brief schreef aan het adres van de beleidsmakers dat hij in liquiditeitsproblemen verkeerde vanwege openstaande rekeningen van de Staat, organiseerde een loop waarmee hij zijn steun betuigt aan het adres van deze regering. ‘Hij mag, het is zijn democratisch recht’, reageert Jessurun.

Maar, tegelijkertijd rijzen bij hem vraag, dat een onderneming die bijna over de kop gaat vanwege openstaande schulden die door de Staat betaald moeten worden, nota bene het beleid van deze regering aanprijst. En dat de onderneming het zich kan permitteren, zijn deuren voor een aantal uren voor klanten gesloten te houden. Jessurun is zich er goed van doordrongen dat dit geen zuivere koffie kan zijn en blijft benieuwd wat de uitkomst ervan is. Als het zo mocht zijn, dat de onderneming onder druk is gezet om zijn steun te betuigen om op die manier zijn openstaande rekeningen betaald te krijgen door de Staat, dan wordt dit ten zeerste door Jessurun afgekeurd. 'Dit is niet de stijl en manier om rekeningen betaald te krijgen.'

SPBA-voorzitter Oemraw: Regering zaait verdeeldheid onder rijstboeren Nickerie

Oemraw heeft problemen met andere rijstboerenorganisaties

Vereniging van Padieproducenten zou illegaal zijn


Door afzonderlijk met organisaties van rijstboeren in Nickerie te vergaderen zaait de regering verdeeldheid en onrust onder hen. Dat stelt althans de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) Harrinandan Oemraw vandaag, donderdag 16 april 2015, in de Ware Tijd en hij keurt deze werkwijze van de regering af. 

Hij vindt dat de regeringsdelegatie bestaande uit de ministers Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij en zijn college van Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en de Assembleeleden Rachied Doekhie en Premdew Lachman onlangs alleen met zijn organisatie had moeten vergaderen.

De delegatie ging echter rond de tafel met de SPBA, maar ook met de Vereniging van Padieproducenten (VPP) en een vertegenwoordiging van de groep Radja Amedkhan. Volgens Oemraw is die groep onlangs in de SPBA opgegaan en de VPP bestaat uit maar drie personen en is bovendien volgens hem illegaal, omdat ze niet bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven.

Bestuurslid Bramdew Rampadarth van de VPP ontkent de bewering van Oemraw. De VPP staat, aldus het bestuurslid, wel degelijk ingeschreven bij de Kamer en handelt op basis van statuten.

Oemraw vindt dat de regeringsdelegatie een politiek gesprek heeft gevoerd, wat volgens hem niet eerlijk is tegenover de honderden rijstboeren in Nickerie. 'Wij willen politiek buiten de SPBA houden, natuurlijk heeft elk lid zijn politieke kleur, maar laten wij dat buiten onze organisatie houden.'

In tegenstelling tot een eerdere bericht zou geen van de drie boerenorganisaties een overeenkomst hebben gesloten met de regering om de aangeboden compensatie van Srd 201 en een zak kunstmest en NPK-meststof schriftelijk vast te leggen. Toch registreren de boeren  zich om ervoor in aanmerking te komen, uit vrees anders uiteindelijk achter het net te vissen.

Geheimzinnigheid rond 'lucratieve concessies' aan Fly All Ways van Dilip Sardjoe

Guyana moet een van de 'hubs' worden voor luchtvaartmaatschappij

Sardjoe heeft Fly All Ways geregistreerd om link met zusterbedrijf Blue Wing Airlines te ontlopen


Aan Dilip Sardjoe, eigenaar van de luchtvaartmaatschappij Fly All Ways, een zusterbedrijf van Blue Wing Airlines, zijn ‘lucratieve concessies’ beloofd om Guyana tot één van haar ‘hubs’ te maken. Dit bericht de krant Curaçao Chronicle in haar editie van woensdag 15 april 2015.

Volgens bronnen zijn de onderhandelingen die nu gaande zijn ‘gehuld in een waas van geheimzinnigheid’. Ook de toegewezen concessies aan Sardjoe zouden niet bekend zijn. De ‘rijkste man van Suriname’ zou Fly All Ways volgens het bericht bewust onder een andere naam hebben geregistreerd om te voorkomen dat de slechte naam van Blue Wing Airline een stempel drukt op de nieuwe vliegmaatschappij.

Blue Wing Airlines staat namelijk consistent geregistreerd op de zwarte lijst van vliegmaatschappijen, uitgegeven door de EU. Dit naar aanleiding van de vele vliegtuigongelukken binnen deze vliegmaatschappij en de vele tekortkomingen die daarna aan hun toestellen zijn geconstateerd.

In 2010 werd het Blue Wing Airlines zelfs verboden te vliegen binnen de EU. In 2014 kocht Fly All Ways, via Blue Wing, twee KLM-toestellen van het type Fokker 70 om de geplande regionale routes vanuit Zorg en Hoop uit te voeren.

De eigenaar van Fly All Ways beloofde de regering van Guyana één van de Fokkers in Georgetown te stationeren. Guyana fungeert zodoende als een schakel of poort (hub/springplank) naar de regio. Het bedrijf zal vliegen van Guyana naar Barbados en andere bestemmingen in de regio. De Fokkers van FlyAllWays hebben een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Ze werden geproduceerd tussen 1993 en 1997.

Nog geen cent subsidie ontvangen van MinOV door bijzondere scholen - Uitbetaling leerkrachten Naschoolse Opvang ook nog niet op orde

FIBOS-voorzitter: 'We zijn echt ten einde raad'
 
Het MinOV lijkt wanbetaler te zijn als het gaat om subsidie-uitkering aan bijzondere scholen en leerkrachten Naschoolse Opvang

'Door toedoen van overheid zijn we nu in geldproblemen'


Alle beloften ten spijt, de bijzondere scholen verenigd in de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS) hebben nog geen cent subsidie ontvangen van de overheid. Op verschillende momenten heeft het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) beloofd dat de financiële middelen worden overgemaakt, maar nog geen Surinaamse dollarcent is ontvangen.

'We zijn echt ten einde raad', zegt FIBOS-voorzitter Ricardo Kenswil vandaag, donderdag 16 april 2015, op Starnieuws. Hij is ook de directeur van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO). Bijzondere scholen hebben helemaal geen inkomsten en zijn afhankelijk van de overheid die de ouderbijdrage van ongeveer Srd 5 miljoen moet storten.

'Door toedoen van de overheid zijn wij nu in geldproblemen. De ouderbijdrage was al niet voldoende om scholen draaiende te houden, maar nu kunnen wij helemaal niets doen.'

Het geld is onder meer bedoeld voor exploitatiekosten zoals onderhoud van scholen en de aanschaf van leermiddelen. De FIBS-voorzitter heeft geen idee hoe uit dit probleem te komen. Als de schooldeuren maandag 20 april, na de Paasvakantie weer opengaan, weet hij niet hoe deze instellingen hun verplichtingen zullen nakomen. 'Ik heb geen geld dus kan ook niet inspringen. Als wij niet aan onze betalingsverplichtingen kunnen voldoen, zullen bijvoorbeeld schooltelefoons worden afgesloten.'

Sommige RK-scholen zijn al overgegaan tot de verkoop van onder meer sap ter versterking van de schoolkas. Op sommige scholen hebben de kinderen briefjes meegekregen voor de herintroductie van de ‘maandagcent’. Op deze manier willen leidinggevenden van deze scholen van de ouders een bijdrage vragen om de benodigde goederen aan te schaffen. Door de late overmaking van de ouderbijdrage door de overheid neemt Kenswil het de leidinggevenden niet kwalijk, dat zij tot deze stap zijn overgegaan.

Sinds de afschaffing van het schoolgeld voor het basis- en VOJ-onderwijs moeten bijzondere scholen vaker vragen naar het geld. Begin maart had de FIBOS al aan de bel getrokken.

Het hapert ook nog steeds met de betalingen aan leerkrachten werkzaam in de Naschoolse Opvang. Diverse leerkrachten zouden dit jaar nog geen cent hebben ontvangen, terwijl ze dagelijks, na hun gewone schooluren, nog een paar uur werken in het project Naschoolse Opvang. Ook hier was door de overheid toegezegd, dat de betalingen en de administratie - die in handen van MinOV zouden vallen - in orde zouden komen. Maar, dat is kennelijk niet het geval tot grote onvrede onder leerkrachten.

Nimmer worden betalingen verricht in het kader van de Naschoolse Opvang gelijktijdig met de uitbetaling van de salarissen. Leerkrachten weten nooit wanneer de betaling voor gewerkte uren in de Naschoolse Opvang wordt uitgevoerd. Ze zijn in het ongewisse. Het lijkt erop dat het ministerie worstelt met de administratie en de uitbetaling van de vergoedingen Naschoolse Opvang aan leerkrachten. Op vragen hierover wordt niet door het MinOV gereageerd.....


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Kilo gekookt leguanenvlees in bagage passagier uit Bonaire op Schiphol

(Bron foto: Douane Nederland)
Douane op Schiphol neemt leguanenvlees in beslag


De Douane Nederland bericht vandaag, donderdag 16 april 2015, dat zij onlangs in de bagage van een passagier uit Bonaire op Schiphol ruim 1 kilo gekookt vlees aantrof. 

Omdat de huid er nog aan zat, kon een vraagbaak snel vaststellen dat het leguanenvlees betrof, aldus de Douane.

De leguaan is beschermd en het vlees moest dan ook in beslag worden genomen.

NDP-kandidaat Kromodihardjo in Paramaribo bij verkiezingen wordt nieuwe directeur Staatsziekenfonds

(Bron foto: Ricky Kromodihardjo/Facebook)
Er moet nog regeling getroffen worden met op non-actief gestelde Comvalius

Waarnemend-directeur werd oktober 2014 op non-actief gesteld


Het oud-KTPI-lid Ricky Kromodihardjo, die op plaats acht gekandideerd staat in Paramaribo voor de Nationale Democratische Partij (NDP) bij de komende verkiezingen, wordt de nieuwe directeur van het Staatsziekenfonds (SZF). Dit is, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 16 april 2015, al goedgekeurd door de Raad van Ministers. Waarnemend directeur Stephen Comvalius werd in oktober vorig jaar op non-actief gesteld door de Raad van Toezicht van het SZF.

Comvalius werd gevraagd om tot nader order thuis te blijven. Hem zou onder andere weerspannigheid tegen het beleid zijn verweten. Dit had onder andere te maken met het oprichten van een fonds voor de basiszorgverzekering. De Raad van Toezicht vond, dat Comvalius de opdrachten niet naar behoren zou uitvoeren.

Starnieuws schrijft verder te hebben vernomen, dat Kromodihardjo de leiding van het SZF nog niet heeft overgenomen. Er moet nog een regeling worden getroffen voor Comvalius, waarschijnlijk in de vorm van een afkoop.

Kromodihardjo werd in december 2010 door de KTPI voorgedragen als kandidaat-minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Hij zou Martinus Sastroredjo opvolgen die was ontslagen door president Desi Bouterse. Na commotie over een vonnis, besloot Kromodihardjo zich terug te trekken als kandidaat-minister. Hij is later lid geworden van de NDP.

Surinaamse politie beweert in kwestie Jamaicaanse 'IS-rekruut' zorgvuldig te hebben gehandeld

Korps Politie Suriname: 'Hij had ook zaken in bezit die de vermoedens alleen maar versterkten'

'Waarschuwing kwam via Jamaica van CARICOM Veiligheidsagentschap tegen Criminaliteit (IMPACS)'

Islamitische organisatie op Jamaica: 'IS rekruteert niet op Jamaica'


Het Korps Politie Suriname beweert vandaag, donderdag 16 april 2015, in de Ware Tijd, dat zij in de kwestie van de 16-jarige vermeende Jamaicaanse IS-rekruut zorgvuldig heeft gehandeld door hem afgelopen weekeinde na aankomst op de J.A. Pengelluchthaven te ondervragen en vervolgens terug te sturen naar Jamaica. 

De politie reageert berichten in Jamaicaanse krant The Observer gisteren waarin familieleden van de jongen stellen dat hij gewoon onderweg was naar zijn moeder en oma in Nederland, om van daaruit op een moment door te reizen naar Engeland waar zijn moeder al zes jaar woonachtig is. Tot woensdag zat hij nog achter de tralies in zijn thuisland. Ook de autoriteiten op Jaiamca zien in de knaap geen terreurverdachte.

'Het onderzoek wordt wel door onze Anti-Terrorisme en Misdaad Team uitgevoerd', liet Glenmore Hinds, waarnemend korpschef van de politie op Jamaica, gisteren weten.

Humphrey Naarden, woordvoerder van het Korps Politie Suriname, blijft volhouden dat Suriname correct heeft gehandeld op de nationale luchthaven. 'De initiële waarschuwing kwam van de Jamaicaanse autoriteiten aan het CARICOM Agentschap voor Criminaliteit en Veiligheid (IMPACS).'
.
De politie op Jamaica ontkent daarentegen, dat zij de eerste melding heeft gedaan en beweert dat zij door IMPACS op de hoogte werd gesteld over de bewegingen van de jongen. Naarden: 'In opdracht van IMPACS heeft Suriname de tiener onder een vergrootglas geplaatst op Zanderij.'

Tijdens het onderzoek zou al gauw zijn gebleken dat hij mogelijk vanuit Nederland juist richting Turkije zou trekken. Daaruit werd de conclusie getrokken dat hij Syrië, een bolwerk van ISIS, op het oog had. 'Ik zal niet in details treden, maar hij had ook zaken in bezit die de vermoedens alleen maar versterkten', zegt Naarden. Het ging in elk geval niet om wapens.

In goed overleg met de collega's van IMPACS en Jamaica werd besloten om de knaap dezelfde dag naar huis terug te sturen waar hij bij aankomst werd aangehouden door de lokale politie.

'Wij zijn zorgvuldig omgegaan met deze kwestie en voor ons is het een gepasseerd station. Elk land, ook Suriname, behoudt zich het recht voor om bezoekers de toegang tot het land te ontzeggen als er grondige redenen daarvoor zijn. Wat ons betreft is met onze aanpak aan mensen in andere landen heel wat leed bespaard', aldus Naarden.

Sheikh Musa Tijani van de 'Islamic Council of Jamaica' (ICOJ) ontkent vandaag in de Jamaicaanse krant The Jamaice Gleaner dat de IS niet actief is op Jamaica, er geen Jamaicanen worden gerekruteerd en dat er geen enkele Jamaicaan het land verlaat om zich bij de terreurorganisatie IS aan te sluiten. 'Niemand van Jamaica is vertrokken en niemand van Jamaica gaat vertrekken', aldus Tijani.

Hij liet ook weten, dat ondanks dat een Koran in de woning van de jongen was gevonden door de politie, hij geen moslim is en niet bekend is in de lokale moslimgemeenschap op het eiland. 'Hij zou zich niet eens bij de IS kunnen aansluiten, omdat hij geen moslim is.'

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/The Jamaica Gleaner)