zaterdag 18 april 2015

Fiscaal expert Makka: 'Monetaire reserve nu onder de 500 miljoen Amerikaanse dollar'

'Klachten van bedrijven en particulieren als schuldeisers zijn voelbaar'


'De monetaire reserve zakt verder in aanloop naar de verkiezingen. Deze is per eind maart gedaald met liefst 80 miljoen Amerikaanse dollar ten opzichte van februari 2015. Per eind maart registreert de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een kritiek dieptepunt van haar deviezen- en goudreserve.' Woorden van fiscaal expert Robby Makka vandaag, zaterdag 18 april 2015, in het Dagblad Suriname, die verwijst naar de online statistieken van de Centrale Bank van Suriname. 

'Het heeft heel lang geduurd, tot 16 april, om de hoeveelheid reserve officieel vast te stellen. Meestal wordt het binnen de eerste twee weken gepubliceerd. We gaan richting 25 mei en we merken dat vertrouwen in monetaristen aan het afnemen is. De klachten van bedrijven en particulieren als schuldeisers zijn voelbaar en de druk op de reserves neemt significante vormen aan door middel van verdere verlaging. De cambio’s hebben genoeg geld, zij krijgen ook genoeg van CBvS, maar de interventie blijkt meer en meer te worden. Als dat niet zo is, dan is van essentieel belang dat de CBvS de 80 miljoen Amerikaanse dollar daling duidelijk verklaart en genuanceerd toelicht’, aldus Makka.

‘In maart merkte ik reeds de diepste val van de reserves sinds 2009, de slechtste ooit sinds het eerste kwartaal van 2009. De monetaire reserves bedroegen per eind februari van dit jaar 574,7 miljoen Amerikaanse dollar. Nu is het 495,5 miljoen. Nooit eerder was de monetaire reserve binnen deze regeerperiode onder de grens van 600 miljoen Amerikaanse dollar gekelderd. In de maand februari was dat wel het geval. In maart is het dus erger geworden. Toen de reserves 1 miljard Amerikaanse dollar waren, kwam CBvS pontificaal uit. Nu het bedrag de helft is, dient de CBvS met ook rustgevend nieuws uit te komen. Het is belangrijk dat nieuwsfeiten eerlijk worden gedeeld, maar dat wij niet in paniek raken. Slecht nieuws is ook nieuws.'

‘Het Nieuw Front (NF) spaarde per augustus 2010 rond de periode van de presidentverkiezingen in augustus 2010 met de MC (Mega Combinatie) als winnaar, 662,1 miljoen Amerikaanse dollar. Dit bedrag van 662,1 dollar droeg het NF over aan MC oftewel, Telting droeg deze spaarpot over aan Hoefdraad. Wat achtergelaten was door het NF is ruim 88 miljoen Amerikaanse dollar meer (augustus 2010 minus februari 2015). Nu dus bijna 170 miljoen meer, oftewel heeft de MC 180 miljoen Amerikaanse dollar minder’, stelt Makka.

‘Gaan we uit van de maand september 2010, dan was de reserve 685,5 miljoen. Dit noem ik een monetaire spanning. We hebben te maken met monetaire depressie. De pot wordt leeg. Als wij geen halt toeroepen, gaan we naar de afgrond. Importdekking van drie maanden nadert de gevarenzone. Het is echt een flinke hap uit onze goed opgebouwde stabiliteit. De jongste maatregelen als Yuan, Euro-vrijgave en Window hebben in maart geen effect gehad. Ook de governor zei tegenover de media, dat de monetaire reserve onder de 600 miljoen Amerikaanse dollar ons zorgen moet baren. In januari van dit jaar riep Hoefdraad op om de uitgaven aan te passen en spaargedrag te bevorderen. Uitgaven aanpassen gebeurt niet, getuige de vele indiensttredingen van ambtenaren, bijna 3.000 tot 5.000 volgens media. Ik had gehoopt, dat met de jongste monetaire maatregelen we weer boven de 600 miljoen gaan. Voor eind mei wordt het niet beter. Geldverspilling van vier jaren eist haar tol. Per ultimo 2012 bedroegen onze monetaire reserves nog ruim 1 miljard Amerikaanse dollar en nu na twee jaar en drie maanden is het gehalveerd, het is minder dan de helft. Dat is een daling met 525 miljoen Amerikaanse dollar.’

‘Er is geen tijd voor draconische maatregelen, maar beleid moet gemaakt worden. Hopelijk is er een herstel in april. Crisisoverleg door de hoogste leiding, president, is aan te raden. Alle belangrijke groepen en actoren moeten om de tafel zitten. Belangrijk is om het hoofd koel te houden en niet in paniek te raken. De Vereniging van Cambiohouders en Vereniging van Bankiers moeten samen met de governor en de minister van financiën rust bewaren, is het devies’, aldus Makka.

Woning aan Claudia Wensweg door brand verwoest

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Brandweer kan slechts nablussen


Een laagbouwwoning aan de Claudia Wensweg in Paramaribo is vanmiddag, zaterdag 18 april 2015, rond twee uur volledig door brand verwoest. 'Toen de brandweer van Toekomstweg ter plaatse arriveerde was de woning van zeven bij twaalf meter al ingestort', zegt brandweervoorlichter Olten Pinas in de Ware Tijd Online.

De brandweer kon niets meer doen dan de belendende panden tegen brand beschermen en nabluswerkzaamheden verrichten.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De woning, waarin elf personen verbleven, was niet tegen brand verzekerd.
De politie van Santodorp onderzoekt de brand.

On- en minvermogenvermogenden krijgen in ziekenhuizen zelfde behandeling als zij die via basiszorgsysteem zijn verzekerd

Regering werkt aan geleidelijke afbouw systeem min- en onvermogenden

Voorzitter Ziekenhuisraad blij met besluit regering


Patiënten met een on- en minvermogendenkaart krijgen voortaan dezelfde behandeling als personen die verzekerd zijn via de basiszorgverzekering. De ziekenhuizen mogen ook voor deze patiënten de tarieven die zijn overeengekomen met de verzekeringsmaatschappijen hanteren. 'Dit heeft vicepresident Robert Ameerali de ziekenhuisdirecteuren donderdag laten weten', zegt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad, vandaag, zaterdag 18 april 2015, in de Ware Tijd. De maatregel is per 1 april al ingegaan. 

Hiermee wil de regering uniformiteit van tarieven in de gezondheidssector en het systeem van on- en minvermogenden geleidelijk afbouwen.

Personen die zich voortaan met een kaart voor on- en minvermogenden melden voor behandeling zullen achteraf een screening ondergaan over de rechtmatigheid van de kaart. Hindori stelt, dat de kaart geen verzekeringspas is. Hij zegt ook, dat de ziekenhuizen sinds de inwerkingtreding van de wet Basiszorgverzekering continu hebben geklaagd over de verliezen door het systeem van on- en minvermogenden. Hij is opgelucht met het besluit van de regering.

Wettelijk moet iedere burger sinds 9 oktober 2014 verplicht minimaal verzekerd zijn via de BZSR, waardoor het on- en minvermogendensysteem komt weg te vallen.

Soeabi Moerawi, hoofd van de afdeling Algemeen Maatschappelijke Zorg van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, zegt dat de kaarten nu op basis van sociale overwegingen worden verstrekt. Er zijn nu veel minder kaarten in de omloop. Moerawie stelt, dat mensen die bijvoorbeeld een medische ingreep moeten ondergaan en die niet kunnen betalen, een kaart voor een bepaalde tijd krijgen. Hij weet niet exact om hoeveel mensen het nu gaat

Weer een lijk in Saramaccakanaal te Goede Verwachting gevonden

Lichaam in verregaande staat van ontbinding

Eerder deze week gevonden dode man vermoedelijk lid criminele bende


Buurtbewoners hebben vanmiddag, zaterdag 18 april 2015, weer een lijk van een man aangetroffen in het Saramaccakanaal te Goede Verwachting in Paramaribo. Het lichaam verkeerde in verregaande staat van ontbinding, aldus bericht de Ware Tijd.

De politie heeft een buurtbewoner om assistentie gevraagd om het lijk uit het moeilijk te bereiken struikgewas te halen.

Eerder deze week, woensdag, heeft de politie ook een lijk van een man uit hetzelfde kanaal gevist. Het vermoeden bestaat, dat die man lid was van een bende bestaande uit vijf mannen die afgelopen maandag een misdrijf in de directe omgeving hadden gepleegd.

V7 in beroep bij president tegen schrappen kandidaten in Brokopondo en Coronie

Voorzitter hoofdstembureau Brokopondo niet op hoogte Staatsbesluit over uitbreiding zetels


V7 vindt dat ten onterechte kandidaten van de lijsten zijn geschrapt in het district Brokopondo door het hoofdstembureau. De voorzitter van dat stembureau, Kieskring tien, districtscommissaris Ivonne Pinas, is officieel niet op de hoogte van een Staatsbesluit, waarin de ressorten Klaaskreek en Sarakreek zijn uitgebreid van negen naar elf zetels, aldus bericht Starnieuws vanmiddag, zaterdag 18 april 2015.

V7 vindt, dat zes kandidaten in Brokopondo en een in het district Coronie niet rechtmatig zijn geschrapt. Het Staatsbesluit, waarin wijzigingen zijn aangebracht door de president, is op 30 maart gepubliceerd.

Pinas stelt echter niet op de hoogte te zijn van doe wijziging. 'Ook de overige partijen waren niet op de hoogte behalve V7', staat het in de evaluatie van het hoofdstembureau van Brokopondo.

Enkele kandidaten zijn geschrapt, omdat hun handtekening niet goedgekeurd is. V7 stelt, dat deze kandidaten op die manier tekenen.

In Coronie is een kandidaat van de lijst verwijderd, omdat die niet twee jaar zou wonen in het district. Maar, volgens V7 kan op basis van gegevens het tegendeel worden bewezen. Er wordt dan ook beroep aangetekend bij president Desi Bouterse.

'Wie van u is het?'

Wie van u is het?


Gisteren,
toen ik de computer uitdeed,
verschenen in beeld
allerlei koppen van berichten
van Het Parool,
waaronder:
“De eerste mens
die duizend zal worden
is waarschijnlijk
reeds geboren.”

Alphons Levens,
18 april 2015.

Inheemse stam in Brazilië neemt wapens op in strijd tegen illegale houtkap

Tembé zien zich gedwongen illegale houthakkers met geweld te bestrijden


In het Alto Rio Guamá reservaat in Brazilië strijden de inheemsen van de Tembé al tientallen jaren tegen illegale houthakkers en anderen die hun leefgebied in trokken. De inheemsen zien zich nu genoodzaakt om de wapens op te pakken tegen de houthakkers met als gevolg gewelddadige confrontaties in het Amazone regenwoud, aldus Vice News vandaag, zaterdag 18 april 2015:


De inheemse stam creëerde eind 2014 in hun strijd zelfs een systeem met mobiele telefoons in bomen om illegale houtkappers te kunnen traceren. Dat berichtte 26 november 2014 de Braziliaanse krant

Het systeem wordt opgeladen door zonnepanelen en zendt het geluid van kettingzagen op een afstand van tientallen kilometers naar de stamhoofden van de Tembé. Puyr Tembé, coördinator in het gebied, zei, dat zodra hij een 'alert' op zijn mobiele ontvangt hij een nationale inheemse stichting informeert die vervolgens de politie waarschuwt.

Het mobiele alarmsysteem was getest op het Indonesische eiland Sumatra en zou ook worden toegepast in het Afrikaanse Kameroen. 

Zes jaar cel op Curaçao voor man (43) die eigen dochter paar jaren seksueel misbruikte: OM had 8 jaar geëist

Advocaat tijdens zitting: Meisje wilde zelf seks hebben met vader...

Dochter werd minstens twee keer per week verkracht van 2011 tot en met 2014


De 43-jarige M.J. werd gisterochtend op Curaçao tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het seksueel misbruiken van zijn eigen dochter, van 2011 tot en met vorig jaar. De verkrachtingen begonnen toen het meisje dertien jaar was en duurden tot haar zestiende. De advocaat van de man, S. Kersbergen, trachtte de handelingen af te zwakken, door te benadrukken dat het meisje zelf seks wilde hebben met haar vader, iets wat de rechter niet wilde horen, aldus de Amigoe vandaag, zaterdag 18 april 2015.
 
Het meisje werd minstens twee keer per maand door haar vader verkracht. De laatste keer was in april vorig jaar, blijkt uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het OM werd het meisje door haar vader jarenlang gemanipuleerd en zelfs bedreigd. Het meisje heeft dit op school aan vriendinnen verteld, waarop zij als advies kreeg om haar vader ‘cadeaus’ te vragen in ruil voor seks.

Opmerkelijk is dat ook de oma en een oom van het meisje op de hoogte waren van het misbruik. Zij gaven aan geprobeerd te hebben dit te stoppen, zonder succes. Toen de oma overleed, waar de man met het meisje woonde, werd de situatie erger. De man begon het meisje als zijn vrouw te behandelen, bleek gisteren ter zitting.

De advocaat van de man haalde diverse punten aan om aan te tonen dat er genoeg redenen zijn om te geloven dat het meisje dit allemaal zelf wilde. Iets wat in het verkeerde keelgat schoot van rechter Irma Lips. 'Ik kan dit niet aanhoren. Ik zal dit níet toestaan', snauwde ze, aldus de Amigoe.

Uit de deskundigenrapporten blijkt tevens, dat de man geen verantwoordelijkheid neemt voor wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan met zijn dochter en dus ook geen berouw toont. Rekeninghoudend hiermee denkt de reclassering dat de kans op herhaling groot is.
Verder blijkt dat de man, tot gisterochtend, een blanco strafblad had en dat hij alcoholist is. Hij heeft de rechter verzocht hem met zijn verslaving te helpen.

Als het aan het OM lag, zou de man voor acht jaar achter de tralies verdwijnen. De rechter vond echter een lagere straf, zes jaar gevangenisstraf, passend en geboden. Zij hield rekening met de ernst en de aard van het feit en de persoonlijke omstandigheden van de man (blanco strafblad). Zij wees de man ook op het feit dat hij als vader zijn dochter had moeten beschermen en niet verkrachten.
De man en het OM hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Ruim 2.250 kilo cocaïne op zeilboot bij Antillen

Franse douane vindt drugs aan boord zeilboot Caribische Zee

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Twee Spanjaarden en Venezolaan gearresteerd


De Franse douane heeft circa 2250 kilo cocaïne op een zeilboot in de Caribische Zee aangetroffen. De Franse ministers van Financiën en van Begroting, Michel Sapin en Christian Eckert, hebben de vondst vandaag, zaterdag 18 april 2015, bekendgemaakt en noemden die historisch, aldus berichten diverse Franse media, waaronder L'Express en Europe1

Vorig jaar nam de Franse douane in totaal 6.600 kilo cocaïne in beslag. Drie verdachten aan boord zijn aangehouden. De drugs zou een waarde hebben van ongeveer 100 miljoen euro.

Het gaat volgens Franse media om een voormalig Spaans lid van de Baskische terreurbeweging ETA, nog een Spanjaard en een Venezolaan.

De douane ging afgelopen woensdag aan boord van de boot die ongeveer 200 kilometer van de kust van het eiland Martinique voer. Bij de actie tegen de smokkelaars is samengewerkt met Britse en Spaanse opsporingsdiensten. 

De zeilboot van zo'n twintig meter lengte was onderweg richting Europa.

(Red. De Surinaamse Krant/L'Express/Europe1)

Aqualectra op Curaçao: Het World Trade Center traineert de schuldenzaak onnodig

'Vrees dat WTC tijd tracht te rekken om vervolgens stekker eruit te trekken'


Het World Trade Center Curaçao (WTC), dat na het geknoei met de meters, een miljoenenschuld heeft aan Aqualectra ‘traineert de zaak onnodig’, aldus het energiebedrijf, dat vreest dat het WTC ‘tijd probeert te rekken om daarna de stekker eruit te trekken', aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 18 april 2015.

Daarom spande Aqualectra naast een bodemprocedure een Kort Geding aan tegen het WTC van de Venezolaanse aandeelhouder Vittorio di Stefano. Deze zaak diende afgelopen week. Het gaat om een schuld van ruim 5,5 miljoen gulden, waarover door beide partijen in februari dit jaar overeenstemming is bereikt. Daarvan is in ieder geval bijna 3,5 miljoen erkend, al in december 2014, maar zelfs dit betaalt WTC niet.

WTC heeft tijdens een zitting begin deze maand verklaard dat in ieder geval een deel, minimaal 2,1 miljoen, van de aflossingen in verband met een eventueel te treffen betalingsregeling zal worden voldaan door Di Stefano, maar dat hij eerst onroerend goed moet verkopen om te kunnen betalen.
Daarna is Aqualectra erachter gekomen dat WTC eind januari 2015 een tweede recht van hypotheek heeft gevestigd voor niet minder dan 10 miljoen dollar ten gunste van haar aandeelhouder Di Stefano zelf.

'WTC traineert de betaling van het niet betwiste verbruik onnodig teneinde Aqualectra te dwingen tot een voor haar gunstige schikking te komen en zodoende te bewerkstelligen dat een deel van het onrechtmatige gebruik niet wordt betaald, terwijl de aandeelhouder van WTC ondertussen ten behoeve van zichzelf zekerheden regelt', aldus advocaat Mayesi Hammoud namens het gedupeerde nutsbedrijf, dat aangeeft een spoedeisend belang te hebben dat haar vordering zo spoedig mogelijk wordt voldaan ‘gezien de hoogte van de vordering’ en incasso van het door WTC verschuldigde bedrag Aqualectra in staat stelt om aan haar eigen financiële verplichtingen te voldoen.

'WTC heeft jarenlang stroom verbruikt die niet werd geregistreerd, omdat de meter is gemanipuleerd. WTC heeft de ruimtes waarvoor stroom werd verbruikt commercieel gebruikt. Het betrof immers met name verhuur van diverse ruimtes en exploitatie van een hotel. WTC heeft dus ten koste van Aqualectra een flink voordeel gehad. Dat moet ze nu terug betalen.'

Somohardjo (PL): ‘NDP maakt misbruik van zwakke fysieke situatie Moestadja’

'Moestadja is niet mer 100%, heeft bijstand nodig'
NDP zou Moestadja allerlei diensten en gunsten hebben aangeboden


De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, zegt vandaag, zaterdag 18 april 2015, in het Dagblad Suriname nog geen formeel bericht ontvangen te hebben van zijn partijgenoot Soewarto Moestadja dat hij uit de PL treedt. Geruchten hebben ook Somohardjo bereikt, dat Moestadja voornemens zou zijn om uit de partij te stappen. 

Wat Somohardjo wel weet, is dat Moestadja in een zwakke fysieke situatie verkeert. Twee dagen geleden beschikte Moestadja plotseling weer over wachters en chauffeurs. Ook wordt gezegd dat de huishuur van Euro 1.500 per maand bekostigd zou worden en dat aan Moestadja de directeursfunctie van het Staatsziekenfonds is beloofd.

Volgens Somohardjo is het ook geen onbekend verschijnsel, dat de NDP misbruik maakt van zwakke situaties van burgers uit de tegenpartijen. Als voorbeeld noemt Somohardjo de ex-parlementariër van Nieuw Suriname in Nickerie, Premdew Lachman. ‘Hij houdt zoveel van zijn vrouw, dat hij de beste medische behandeling voor haar wil.’ De NDP heeft hem dat aangeboden, maar dan moet Lachman als tegenprestatie op nummer vijf van de NDP kandidatenlijst in Nickerie prijken, aldus Somohardjo.


De privileges, waaronder het hebben van een dienstwagen, chauffeurs en wachters en de huur voor de woning, zijn reeds geruime tijd geleden komen te vervallen voor Moestadja. Toen hij minister van Binnenlandse Zaken af was in april vorig jaar, had hij deze faciliteiten nog gedurende een periode van zes maanden. Bekend is ook, dat Moestadja niet lang geleden een beroerte heeft gehad. Al deze zaken in ogenschouw nemend, heeft Somohardjo persoonlijk er helemaal geen problemen mee dat de NDP al deze faciliteiten aanbiedt aan Moestadja. ‘Ik heb begrip voor zijn fysieke situatie. Hij is niet meer 100%, hij heeft bijstand nodig.’

Maar, als tegenprestatie hoopt Somohardjo niet dat Moesradja de PL aanvalt en zaken zal goedpraten ten voordele van de NDP. ‘Want Moestadja heeft de NDP altijd bestreden.’

Somohardjo stelt, dat de PL het zich helemaal niet kan permitteren om Moestadja 1 maal 24 uur van wachters of van chauffeurs te voorzien. ‘Wanneer hij naar verre plaatsen zoals Commewijne moet gaan, krijgt hij wel een chauffeur. Maar, niet wanneer zijn vrouw naar de markt gaat, dan moet zij zelf rijden.’

Somohardjo begrijpt de situatie van Moestadja helemaal en ook de reden waarom hij zwicht voor de privileges die hem aangeboden worden. Zo stelt hij, dat het gevaar bestaat, dat Moestadja in privésfeer vanwege zijn afhankelijkheid door zijn gezinsleden onder druk wordt gezet om de faciliteiten die de NDP hem aanbiedt, aan te nemen. ‘Huishuur zal dan betaald worden, hij krijgt wachters, chauffeurs, een dienstauto en hij wordt directeur.’

In het politieke veld zou volgens het Dagblad Suriname worden gesuggereerd, dat Moestadja ontevreden zou zijn, omdat hij niet als kandidaat voor De Nationale Assemblee (DNA) op de lijst is geplaatst. Ontevredenheid hierover kan Somohardjo zich niet indenken. DNA-kandidaat Mike Noersalim heeft de politieke aanwijzingen en richtlijnen van Moestadja gekregen. ‘Vanwege de fysieke toestand van Moestadja zou hij niet in staat zijn om het parlementaire werk naar behoren te doen’, zegt Somohardjo. Parlementariër zijn wil niet alleen zeggen debatteren in het parlement, maar ook actief zijn op het politieke veld. Moestadja gaf zijn ondersteuning aan de PL middels adviezen. Indien Moestadja toch kiest voor de faciliteiten die de NDP hem aanbiedt, dan zal Somohardjo dit betreuren, maar anderzijds heeft hij ook begrip voor de situatie van Moestadja.


Moestadja was, aldus de krant, niet bereikbaar voor een reactie.

Douanemedewerker Rotterdam (54) gearresteerd in verband met smokkel cocaïne

Man zou betrokken zijn bij smokkel coke uit Brazilië in zeecontainers


Een 54-jarige medewerker van de douane in Rotterdamse haven is gisteravond aangehouden in verband met drugssmokkel. Hij liep tegen de lamp nadat 's morgens in een container uit Brazilië 400 kilo cocaïne was gevonden, aldus berichten diverse Nederlandse media vandaag, zaterdag 18 april 2015.

De man zou ook betrokken zijn geweest bij de invoer van een container met 3.000 kilo coke, in november vorig jaar. Dat was de op een na grootste vangst ooit in de Rotterdamse haven.
 
Behalve de man werd ook een 46-jarige werkneemster van de douane aangehouden. Zij wordt verdacht van witwassen, niet van directe betrokkenheid bij de drugsinvoer. Bij beide arrestanten is huiszoeking gedaan. Daarbij zijn 'diverse zaken' in beslag genomen, aldus de politie. Ook is er contant geld gevonden.

De cocaïne, met een waarde van 14 miljoen euro, is inmiddels vernietigd.

IDSC beweert dat binnen 3 jaar ruim 300 miljoen Amerikaanse dollar aan investeringen wordt aangetrokken...

San A Jong positief over toekomst (Bron foto: Facebook)
Onderdirecteur IDSC maakt geen namen bekend van mogelijke investerende buitenlandse bedrijven

'Het zou slecht zijn om de IDSC op te heffen zodra er nieuwe regering aantreedt'

 
De Investment and Development Corporation Suriname (IDCS), dat direct valt onder het Kabinet van de President, garandeert dat binnen drie jaar, al dan niet in joint-venture met buitenlandse bedrijven, ruim 300 miljoen Amerikaanse dollar aan investeringen zal worden aangetrokken. Prioriteitsprojecten die zorgen voor tussen de 2.000 en 3.000 banen en een jaaromzet van 137 miljoen Amerikaanse dollar. 

Het betreft projecten in de agrarische-, bosbouw- en toerismesector die in samenwerking met lokale en buitenlandse investeerders zullen worden uitgevoerd. Dat zei Imro San A Jong, onderdirecteur van het IDCS, gisteren tijdens een persconferentie vanwege het driejarig bestaan van dit bedrijf, zo berichten Starnieuws en de Ware Tijd vandaag, zaterdag 18 april 2015.

De NV werd opgericht door de huidige regering en heeft volgens het directieteam langzamerhand voet aan de grond gekregen en vooral het vertrouwen weten te winnen van verschillende ministeries en instanties. Wat het driejarig resultaat volgens San A Jong nog meer kleur geeft is, dat per 31 maart president Desi Bouterse heeft besloten dat grote delen, zo niet alle alle arealen van de landbouwplantages Phedra en Victoria, worden overgedragen aan het investerings- en ontwikkelingsinstituut.

Binnen de geprojecteerde projecten vallen, veel landbouwprojecten waaronder voor de productie van oliepalm, cacao en andere gewassen. Er zijn projecten voor het opwekken van energie zowel zonne-energie als energie opgewekt uit productieafval.
Hierbij is er goed nieuws te melden voor het binnenland, aldus de directie. Het binnenland wordt met deze prioriteitsprojecten permanent voorzien van energie. Met lokale consultants is een haalbaarheidsstudie studie geactualiseerd voor een hydroproject.


Naast een gigantisch houtproductie investering vanuit een bedrijf op Trinidad & Tobago, zijn er ook projecten voor de woningbouw en infrastructuur, zoals bruggen tussen Nickerie en Guyana.

Er zijn gesprekken gaande met buitenlandse bedrijven en wordt een project ontwikkeld met de Anton de Kom Universiteit van Suriname voor het opzetten van flats voor ruim 1500 studenten.

San A Jong geeft er de voorkeur aan dat de namen van de buitenlandse bedrijven in deze finale fase waarin met hen nog afrondende gesprekken worden gevoerd, niet worden genoemd. Wanneer de deals gesloten zijn, zullen de bedrijven bekendgemaakt worden. Het gaat om bedrijven uit onder andere China, Israël, Nederland, Frankrijk, Trinidad & Tobago en India.

De IDCS wacht op goedkeuring van een grondaanvraag voor ongeveer 500 hectare aan de Surinamerivier in Brokopondo. Hier wil een van 's werelds grootste touroperators 20 miljoen Amerikaanse dollar investeren in een lux natuurressort. Er is ook een oliepalminvestering van 78 miljoen dollar begroot door een investeringsgroep uit Maleisië op 15.000 hectare grond langs de Afobakkaweg en ongeveer tien kilometers landinwaarts richting het westen. Ook Nickerie mag rekenen op een investeringsinjectie voor de verwerking van houtproducten. Trinidadiaanse investeerders willen gefaseerd 44 miljoen Amerikaanse dollar stoppen in de productie van eindproducten. Met het afval zal elektriciteit worden opgewekt. Er zijn reeds lokale concessionarissen in het rijstdistrict geïdentificeerd voor het project.

'We gaan van het oude naar het nieuwe. Het mag niet langer zo zijn, dat de overheid staatsbedrijven opzet met dure investeringen zoals machines, grond en concessies en toch nog de geldstroom is vanuit de overheid naar het bedrijf. IDCS is vast en zeker die geldstroom om te keren. Het geld moet gaan vanuit het bedrijf naar de overheid in de vorm van winstbelasting. Dat is privatiseren', zegt San A Jong. Hij zegt dat Suriname een van de laatste landen in de wereld is die zijn privatiseringsbeleid aanpakt. Overal gaan landen er toe over een investerings- en ontwikkelingsinstituut op te zetten van waaruit investeringen worden aangetrokken.


Reagerend op politieke uitspraken van de oppositie dat de IDCS bij een nieuwe regering zal worden opgedoekt, zegt San A Jong: 'Wie ook de verkiezingen wint, het slechtste dat gedaan zou kunnen worden, is om dit instituut waarin er is geïnvesteerd op te doeken. Daarmee zeg je als regering alvast dat je onbetrouwbaar bent. De wereld en zeker investeerders gaan je uitlachen. In de drie jaar hebben we geleerd om projecten gedegen voor te bereiden. Wie ook komt, zou ik willen voorstellen om tien keer na te denken voordat je deze prioriteitsprojecten de deur uitgooit.' Er volgens San A Jong maanden aan gewerkt, investeerders zijn de deur zoveel keer in en uitgegaan om zaken uit te werken en consultants aangetrokken om maatwerk te verrichten.

'We zijn wel opgericht onder deze regering, maar doen geen politiek werk of zijn geen politieke organisatie', zegt communicatiemedewerkster Astra Singh.

Minister Rusland bij bevordering ruim 80 douaneambtenaren: 'Het gaat niet voor de volle 100% binnen de douanedienst'

Hoofdinspecteur der Accijnzen wijst op over- en onderfacturering en valse aangifte bij invoer

Staat wordt financieel benadeeld


Ruim tachtig douaneambtenaren zijn gisteren bevorderd. Minister Andy Rusland van Financiën riep hen bij die gelegenheid op om er harder tegen aan te gaan en meer rendement te halen uit het systeem van belastinginning voor de Staat, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 18 april 2015.

Hoofdinspecteur der Accijnzen, Ruben Mendonça, maande de douaneambtenaren niet in de verleiding te komen om ontoelaatbare handelingen te plegen. Er blijken nieuwe tendensen van over- en onderfacturering en valse aangifte bij invoer te zijn.

'Het zou niet eerlijk zijn van mij als ik hier alleen mooie dingen zou zeggen, ik denk dat we beseffen dat het niet voor de volle honderd procent gaat binnen de douanedienst', zei de minister.

Als er naar de cijfers gekeken wordt, is het duidelijk, zo schrijft Starnieuws, dat er meer uit het systeem gehaald kan worden. Deze week is de douane gestart met een intensief onderzoek, om de inkomsten die de Staat toekomen, alsnog te innen. 'Tegen importeurs die zich schuldig maken aan overtredingen, zal serieus worden opgetreden. Boetes en sancties zullen niet uitblijven', stelde Mendonça in het vooruitzicht.

Volgens de voorzitter van de vakbond, Romeo Chin a Loi, is de bond op pad gegaan om deze bevorderingen tot stand te brengen, omdat ze te lang op zich lieten wachten. De inzet was om in deze regeerperiode deze kwestie af te handelen. 'We hebben hier meer dan tachtig man, wanneer er een regelmaat is, krijg je niet zulke grote groepen.' Hij gaf aan dat activiteiten zoals deze het imago van het korps dat vaker negatief wordt belicht, helpen verfraaien.

Tony van Dijk, directeur van de Belastingdienst, liet weten dat op 4 mei een gedragscode voor de hele belastingdienst in werking treedt. 'In de code komt naar voren, onze verantwoordelijkheden naar de organisatie toe, onze verantwoordelijkheden naar elkaar toe en onze verantwoordelijkheden naar de belastingplichtigen toe', zei Van Dijk.

Op non-actief gezette directeur SZF wil opheldering over redenen beëindigen dienstverband

Comvalius wil weten arbeidscontract is beëindigd
Advocaat Marica vraagt namens Comvalius aan minister Blokland duidelijkheid


Stephen Comvalius heeft advocaat Stanley Marica in de arm genomen om opheldering te krijgen over het beëindigen van zijn dienstbetrekking als directeur van het Staatsziekenfonds (SZF). De advocaat heeft een brief over deze kwestie gericht aan minister Michel Blokland van Volksgezondheid, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 18 april 2015.

'Het is mijn cliënt duister gebleven waarom het dienstverband met hem per 15 april 2015 is beëindigd. Cliënt heeft dan ook behoefte aan de redenen tot beëindiging van het dienstverband', stelt Marica in reactie op een door Comvalius op 13 april ontvangen brief van de bewindsman.

'Voor de goede gang van zaken en rechtszekerheid verzoek ik u dan ook mij of cliënt schriftelijk per ommegaande te berichten, wat de redenen zijn tot beëindiging van het dienstverband, alvorens hij in overleg treedt met het bestuur van de stichting Staatsziekenfonds',
schrijft Marica.

Inmiddels is bekend geworden dat NDP-kandidaat voor De Nationale Assemblee bij de komende verkiezingen Ricky Kromodihardjo door de Raad van Ministers is benoemd tot directeur van SZF.

Suriname bedankt autoriteiten Fort Lauderdale, Florida, voor hulp na vliegtuigcrash

Dankwoord Suriname via haar ambassade in Washington 

Suriname condoleert de families Van Ommeren en Wilmink


De Surinaamse ambassade in Washington, VS, heeft gisteren, vrijdag 17 april 2015, in een uitgebrachte verklaring de families van het afgelopen zondag bij de vliegtuigcrash te Fort Lauderdale omgekomen gezin Van Ommeren gecondoleerd met het verlies.


Bij de crash verloren het leven piloot Perry van Ommeren, zijn echtgenote Monique van Ommeren-Wilmink en hun dochters Sacha (15) en Sharissa (13).

In de verklaring van de ambassade worden ook de lokale autoriteiten van Fort Lauderdale bedankt voor hun inzet na de crash.

(Red. De Surinaamse Krant)

Aannemers Curaçao waarschuwen voor onveilige situatie bouw Mirador bij Hato

Arbeiders lopen gevaar en kwaliteit constructie niet in orde

CAP bevestigt dat er problemen zijn


Volgens de Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) op Curaçao gebeurt de bouw van de Mirador bij luchthaven Hato niet veilig.Niet alleen de arbeiders lopen gevaar, maar ook de kwaliteit van de constructie laat te wensen over. Curaçao Airport Partners (CAP) zegt vandaag, zaterdag 18 april 2015, in het Antilliaans Dagblad op te hoogte zijn van problemen met de naleving van de veiligheidsnormen.

'Tegen dit soort uitvoeringen is geen concurrentie mogelijk', zegt voorzitter Mike Willem van de AAV. Hij wijst erop dat steigers op de bouwplaats niet voldoen aan de veiligheidseisen. 'Op plekken met valhoogtes van ongeveer tien meter, zijn er geen leuningen aangebracht.'

Volgens de AAV wordt voor de overkapping staalwerk gebruikt dat niet afdoende is beschermd tegen corrosie. Het staal zou in een ‘omgeving met extreem hoge luchtverontreiniging’ thermisch verzinkt moeten zijn.


Woordvoerder Diane Martis bevestigt alleen, dat ‘CAP er achter is gekomen dat de aannemer tekortschiet in het zorgen voor een veilige werkomgeving voor de arbeiders’. Er worden direct stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat de veiligheidsnormen worden nageleefd, ‘zodat de bouw van de Mirador veilig en snel door kan gaan’.

Verder stelt CAP dat aannemers volgens vastgestelde procedures worden geselecteerd in de verwachting dat zij zich zullen houden aan de veiligheidsvoorschriften.

Curaçao gaat afkalvende kustlijn bij Pietermaai versterken

Voor de kust wordt een talud aangelegd van enorme brokken steen van een tot drie ton


Bij aanleg wordt rekening gehouden met aanwezigheid koralen


De kustlijn bij Pietermaai op Curaçao kalft langzaam maar zeker af. Om de monumenten en nieuwbouw afdoende te beschermen tegen het zeewater investeert Jewel Investment ongeveer een miljoen gulden in de versterking van de kust voor Pietermaai Smal. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 18 april 2015.

De bedoeling is dat voor de kust een talud komt. In plaats van dat de golven direct op de kust beuken, rollen ze dan uit over een schuin oplopende helling die wordt opgebouwd met enorme brokken steen van een tot drie ton van de Mijnmaatschappij. Jewel Investment wil voorzichtig beginnen ter hoogte van Pietermaaiweg 30, maar uiteindelijk zal het talud doorlopen tot waar nu Rock Beach is. De werkzaamheden voor het hele traject zullen naar verwachting in totaal twee tot drie maanden in beslag nemen.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Deze week liet het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) via een advertentie in de dagbladen weten dat de Inspired Group nv namens Jewel Investment & Management Group nv een vergunning heeft aangevraagd voor kustversterkingswerkzaamheden. Reinoudt Karsdorp van de Inspired Group is ingeschakeld om het project voor te bereiden.

'Hij heeft alle betrokken instanties geraadpleegd en om advies gevraagd', zegt Wilfred Hendriksen van Jewel. 'Van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning tot het ministerie van Economische Zaken. Maar, ook bijvoorbeeld EcoVision en het NAAM. We willen geen schade toebrengen aan het koraal of aan plekken die van archeologische waarde zijn.'

Ingenieursbureau Civil Engineering Caribbean (CEC) berekende hoe zwaar de blokken moeten zijn om zeker te weten dat het talud niet breekt tijdens een storm of orkaan. 'We hebben al meer van dergelijke constructies gemaakt voor de kust van Curaçao, bijvoorbeeld bij het Renaissance Hotel', zegt George Douglas van CEC.

Op het terrein van de Mijnmaatschappij worden de blokken eerst schoongespoten, zodat geen sediment in de zee terechtkomt. Op Pietermaai tilt een dragline de blokken uit de vrachtwagens en plaatst die in zee. Een precisiewerk dat niet iedere aannemer kan uitvoeren. CEC is in onderhandeling met een lokale aannemer die ervaring heeft met dit soort klussen. Douglas: 'De brokstukken moeten op gewicht in zee geplaatst worden en in elkaar haken. Het wordt ook nog lastig om met die zware machines achter de woningen op Pietermaai te komen.'

De afgelopen vijftien jaar hebben Jewel Investment en andere ondernemers geïnvesteerd in Pietermaai. Zo veranderde een destijds vervallen buurt die werd beheerst door prostituees, criminelen en drugsverslaafden in een hippe uitgaansbuurt. Behalve Jewel Investment hebben ook Scuba Lodge Hotel en Saint Tropez een vergunning voor kustversterkingswerkzaamheden aangevraagd.

VHP verwelkomt tijdens massameeting in Munder Richard Kalloe en Radjen Kisoensingh

Kalloe sluit zich aan bij VHP
Ook Kisoensingh naar VHP
'Kalloe en Kisoensingh voorbeeld van groot aantal zwevende kiezers dat geen andere keus heeft'


Tijdens een gisteravond gehouden bijeenkomst van de VHP vrijdagavond in Munder, Paramaribo, zijn Richard Kalloe, oud-minister en ondernemer, en analyticus Radjen Kisoensingh door VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi verwelkomd binnen de partij. Dat bericht Starnieuws vanochtend, zaterdag 18 april 2015.

Santokhi laat weten, dat Kalloe en Kisoensingh een voorbeeld zijn van het groot aantal zwevende kiezers dat langzamerhand geen andere keus heeft. Deze kiezers willen hun stem niet verloren laten gaan en willen de huidige regering niet accepteren, dus daarom kiezen ze voor de V-7 combinatie, aldus de VHP-leider.

Kalloe en Kisoensingh voerden in Munder beiden het woord en riepen op tot eenheid binnen de VHP.

Vooral Kalloe is de afgelopen jaren een fel tegenstander geweest van de VHP en heeft zeer kritische analyses gemaakt over de partij en voorzitter Santokhi. Hij noemde Santokhi nog in het programma 'Bakana Tori' van Cliffton Limburg op de SRS een agent van het buitenland, aldus Starnieuws.

Kalloe zei gisteravond, dat het tijd is de gelederen te sluiten. Hij riep de aanwezigen op goed te letten op hun zaak, te denken aan hun toekomst en op 25 mei een juiste keuze te maken.

Radjen Kisoensingh zegt nooit lid te zijn geweest van de VHP, maar de partij altijd in zijn hart heeft gedragen. Hij heeft eerder bij onder andere HPP (Hiernieuwde Progressieve Partij) en Middenblok gezeten. Hij was oprichter van 1 Suriname en bij de vorige verkiezingen lijsttrekker van DUS, Democratische Unie Suriname. Kisoensingh is tot de conclusie gekomen, dat de VHP in combinatie met andere partijen in V7-verband het beste alternatief is voor het land.

Santokhi heeft de zwevende kiezers en degenen die de VHP de rug hebben toegekeerd, opgeroepen hetzelfde te doen en op 25 mei ervoor te zorgen dat het land gered wordt van de huidige regeerders.

Tekst toespraak VHP-leider Santokhi tijdens bijeenkomst partij te Munder vrijdag 17 april 2015

De kiezer heeft 25 mei 'de keuze tussen welvaartscreatie of armoede'

'De goede dagen gaan weer komen' - VHP wil Kinderbijslag met meer dan Srd 20 gaan verhogen


Ik geloof in mijn land, ik geloof in mijn volk, ik geloof in de Rechtsstaat Suriname en ik geloof dat rechtvaardigheid moet zegevieren. Mijn hele leven heb ik gestreden tegen de criminelen die alles bedreigen waar ik voor sta. Toen, nu en morgen.

Criminelen die u bedreigen en uw plezier in het leven afpakken; u angst gevoel geven. De criminaliteit verruwt en rukt op, maar er wordt geen beleid op dit gebied gemaakt of uitgevoerd.
Wij hadden een veiligheidsplan achter gelaten voor deze regering.
Wij hadden een verkeersveiligheidsplan achtergelaten;
We hebben politiebureaus gebouwd; ze zijn gestopt met de bouw van hoofdbureau van politie; bouw gerechtsgebouw; bouw politieposten en brandweer kazerne; ze weigeren OM- en RM-gebouw officieel in gebruik te nemen.

Waar u rustig moet kunnen wonen met uw gezin, wordt u geconfronteerd met verslaafden, met halskettingdieven, inbrekers, roofmoordenaars. Laten wij deze oprukkende criminaliteit, nu een halt toeroepen. Ik strijd voor een Suriname waar de onschuldige geen slachtoffer mogen worden van wanbeleid op het stuk van criminaliteit, onderwijszorg.

Munder deng mang ei plunder; Munder wo stop a plunder. Wij komen om u veiligheid te geven. Ons integraal veiligheidsplan is al opgesteld. U krijgt uw veiligheid terug. U krijgt een buurt Sheriff. Uw gezin krijgt het veiligheidsgevoel terug. Suriname krijgt de veiligheid terug. De goede dagen gaan weer komen.

Hetgeen dat onze samenleving het meeste bedreigd, is het virus corruptie. Corruptie tiert welig in dit land. Op vrijwel alle niveaus van de overheid en de regering. Er gaat geen dag voorbij waarbij we niet te maken hebben met corruptie. Diefstal van belastinggelden van het volk, diefstal van uw gelden en het aannemen van steekpenningen en regelarij zijn schering en inslag. Deze regering mist de durf en politieke moed om hervormingen door te voeren en de corruptie daadwerkelijk aan te pakken.

Corruptie is de belangrijkste oorzaak van armoede en onderontwikkeling. Haast alle projecten waar openbare inschrijvingen nodig zijn, worden onderhands gegund. En bijna alle gunningen worden aan vrienden en loyalisten van de NDP gegeven.

In de afgelopen periode heb ik zoveel goeds en moois gelezen en gehoord over de staat van onze economie, er is een groei van bijna 4% op jaarbasis. Er worden allerlei geweldige deals gemaakt met buitenlandse banken. Maar, deze regering is niet aanwezig bij de CARICOM-VS Summit (of the Americas in Panama) waar alle leiders van het Caribisch gebied aanwezig zijn om te praten belangrijke ontwikkelingen, met name op economisch gebied.

Daar waar handelsdelegaties praten over business met Mexico, Honduras, Colombia, Panama en zelfs Cuba, is Suriname nergens te zien. Nu begrijpen we waarom Suriname in de afgelopen regeerperiode niet 1 grote buitenlandse investeerder heeft weten aan te trekken. Wij gaan weer vertrouwen brengen dat investeerders hier kunnen investeren.

Ondernemers weest niet bevreesd, ook voor jullie komen er betere tijden. Ook met Surinaamse ondernemers gaat deze regering schandalig om. Hoe komt het dat ondernemers die diensten hebben geleverd, maanden, soms zelfs jaren moeten wachten op hun geld?
Bedrijven gaan failliet en werknemers worden ontslagen, omdat de ondernemers niet over het geld beschikken om ze te kunnen betalen voor hun geleverde diensten. Waar is dan die geweldige groei en vooruitgang? Dan is een excuus van de vicepresident makkelijk gemaakt zonder verantwoordelijkheid te nemen voor het leven van de ontslagen mensen.

Met veel barbari is op het podium bekendgemaakt dat de algemene Kinderbijslag wordt verhoogd van 30 naar 50 Srd. Kan iemand mij hier vertellen of ze dit al hebben ontvangen? Wij zullen het in ieder geval wel veel hoger doen, want een kind verdient meer dan een 20 Srd verhoging per maand! De Kinderbijslag, de AOV en de ziektekostenregeling gaan wij voor jullie echt in orde maken. We gaan het waardevast maken. De economie gaan we aanpakken, wij gaan ondernemers ondersteunen. Ondernemerschap moet de fundering van onze economie worden. Ondernemerschap in alle sectoren, van handel en productie tot landbouw en toerisme.
We gaan dit doen met behulp van creditlines en subsidies. Wij gaan kapitaal tegen zachte rente verstrekken aan startende ondernemers, want nieuwe ondernemingen leveren extra arbeidsplaatsen op, leveren meer kennis op, leveren meer geld op voor u en de staat en brengen Suriname daarmee echt vooruit.

Wij gaan de Surinaamse economie weer laten groeien. Wij gaan ervoor zorgen dat Suriname een voorbeeldland voor deze regio wordt met betrekking tot een goed investeringsklimaat, multi-culturaliteit, welvaart, vreedzaamheid, duurzaamheid en vooral ook veiligheid.

Op 25 mei gaat u naar de stembus. U heeft dan de keuze tussen welvaartscreatie of armoede. U kunt zelf kiezen voor integere, deskundige, betrouwbare leiders.