zondag 19 april 2015

Landelijke distributie oproepingskaarten start maandag 20 april

Partijpolitieke propaganda niet toegestaan bij distributie


Ongeveer elfhonderd colporteurs beginnen morgen met de landelijke distributie van  oproepingskaarten voor de verkiezingen. Gedurende twee weken gaan zij huis-aan-huis om de stemkaarten aan de ruim 353.000 kiezers te verstrekken, aldus bericht de Ware Tijd Online vanavond, zondag 19 april 2015.

Elke colporteur gaat op pad met twee getuigen die door de hoofdstembureaus geselecteerd zijn. Het zijn mensen die door de politieke partijen en partijcombinaties die aan de verkiezingen deelnemen, zijn voorgedragen. President Desi Bouterse en echtgenote nemen morgen tussen tien en elf uur 's morgens hun kaarten in ontvangst.
 
Elke vorm van politieke propaganda, op welke wijze dan ook, is verboden, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij de instructie is onder meer aangegeven, dat men niet gekleed mag gaan in de kleuren van de politieke organisaties. De distributie van de oproepingskaarten wordt zo neutraal mogelijk gehouden. De colporteurs staan onder toeziend oog van een controleur die vervolgens directieven ontvangt van de hoofdcontroleurs. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) voert ook controle-activiteiten uit in het veld.
 
Na deze eerste ronde komt een evaluatie en eventuele niet verstrekte oproepingskaarten worden dan in een tweede en mogelijk ook een derde ronde verstrekt. 

In het verleden is het voorgekomen, dat burgers weigerden oproepingskaarten te ontvangen en werden er zelfs honden losgelaten op de colporteurs. Naast een identiteitsbewijs is de oproepingskaart noodzakelijk om 25 mei te mogen stemmen.

Vermiste man dood gevonden in trens te Santo Boma met handen en voeten gebonden

Auto 55-jarige man onbeheerd gevonden bij Blauwmeer


De 55-jarige Darmradj A., die sinds 29 maart werd vermist, is vanmiddag, zondag 19 april 2015, tegen kwart voor vier, dood aangetroffen in een trens langs de Mawakaboweg te Santo Boma. 

De Ware Tijd Online bericht 's avonds, dat het voertuig van Darmradj twee weken geleden bij Blauwmeer onbeheerd werd aangetroffen. Enkele personen werden in belang van de vermissing aangehouden.

Het onderzoek leidde vanmiddag naar een woningbouwproject langs de Mawakaboweg waarbij een verdachte aanwijzingen moest toen. Uren later werd het lichaam van een man gekneveld aan handen en voeten en verre staat van ontbinding in een trens aangetroffen.

Telers in hydrofonische tuinbouw richten coöperatie op

Ruim 40 mensen kweken planten alleen op water zonder aarde


Hydroponic Greenhouses Corporation Suriname streeft naar goede met relatie met LVV


Een aantal van de personen dat aan zogenoemde hydrofonische tuinbouw doet, heeft zich verenigd in een coöperatie, de Hydroponic Greenhouses Corporation Suriname, HGCS, Hydrofonisch telen is het kweken van planten zonder gebruik te maken van aarde. Er wordt slechts gebruik gemaakt van water en een voedingsoplossing. De eerste bestuursleden van de coöperatie werden gistermorgen gekozen op het ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij, zo bericht vandaag, zondag 19 april 2015, Starnieuws.

De Hydroponic Greenhouses Corporation Suriname (HGCS) is opgericht om de telers te verenigen en om deze vorm van telen te stimuleren, te ontwikkelen en meer bekendheid te geven. In Suriname zijn er meer dan veertig individuen en groepen die aan deze vorm van tuinbouw doen, aldus Delano Ponit, voorzitter van de HGCS. 'De meesten werken op kleine schaal en eenieder doet het op zijn eigen manier. Wij willen lijn brengen in deze manier van produceren.'

In Suriname wordt er overwegend sla, kaisoi, kailan, paksoi, tomaten, paprika en soepgroenten hydrofonisch geproduceerd. 'Er is niet veel ruimte nodig bij dit systeem. Het voeden van de planten is optimaal en 100 procent gegarandeerd. Bij traditioneel planten verdwijnt een deel van de voeding in de bodem. De plantjes groeien sneller en de kwaliteit is hoger. Alles gebeurt in een kast, de plantjes groeien in pvc-buizen, het is allemaal netjes en schoon. Men heeft geen last van de felle zon of natte bodems of mieren. Deze vorm van kweken geniet veel belangstelling van jongeren', stelt Ponit.

Er hebben zich al 23 telers gemeld bij de coöperatie. Het bestuur zal later uitgebreid worden naar vijf personen, aldus Ponit. Tot nu zijn alleen de voorzitter, de penningmeester en de secretaris gekozen.

De vereniging wil een hechte relatie aangaan met LVV. 'Dit valt onder landbouw en is een moderne manier van voedsel produceren. Wij zullen ingang zoeken bij het ministerie. Dit moet verder ontwikkeld worden voor Suriname.'

2.5 Kilo cocaïne verstopt tussen zoute vis

Nederlander (49) heeft drugs verstopt in twee pakken zoute vis in handbagage


Twee en een halve kilo cocaïne had de 49-jarige Nederlander Alphons L. verstopt in twee pakken zoute vis. Hij dacht het BID-team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie Suriname te slim af te zijn. Hij werd gisteren op de J.A. Pengelluchthaven aangehouden, zo laat de afdeling Public Relations van de politie vandaag, zondag 19 april 2015, weten.

De twee pakken met daarin de drugs werden in de handbagage van de man aangetroffen.

De Nederlandse man zit in voorlopige hechtenis verdacht van overtreding van de Wet Verdovende Middelen.

Twee uit Saramaccakanaal opgeviste dode mannen lid bende die supermarkt probeerde te overvallen

26-Jarige verdachte van overval aangehouden


Zoals afgelopen week al bericht, werden uit het Saramaccakanaal twee lijken opgevist die in verregaande staat van ontbinding verkeerden. De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft vandaag, zondag 19 april 2015, bekendgemaakt dat het gaat om de 39-jarige Jicky L., die woensdag werd opgevist, en de 34-jarige Lucien van A., die drie dagen later uit het kanaal werd gehaald. Beide mannen zijn oude bekenden van de politie.

In een broekzak van Jicky’s lijk werd een vuistvuurwapen aangetroffen. De politie gaat ervan uit, dat de twee mannen deel uitmaakten van een dievenbende die maandagochtend 13 april had geprobeerd een supermarkt aan de Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo beroven. De mannen hadden de wachter overvallen, vastgebonden en beroofd, maar bij het zien van de politie namen ze de benen in de richting van het Saramaccakanaal.

De 26-jarige Angelico Y. werd op dezelfde dag aangehouden toen hij probeerde de politie te otlopen. Y. was in het bezit van de mobiele telefoon van de wachter.

In deze zaak is de politie nog op zoek naar twee verdachten. Beide uit het kanaal gehaalde lichamen zijn in beslag genomen.

Braziliaanse ministerie van Cultuur in aanvaring met Facebook over een geblokkeerde foto

Facebook blokkeert korte tijd foto inheemse vrouw uit 1909 met ontblote borsten

Foto onderdeel nieuwe website Brasiliana Fotografica


Het Braziliaanse ministerie van Cultuur had eind deze week plannen om een ​​rechtszaak tegen Facebook aan te spannen vanwege het blokkeren van een foto gemaakt in 1909 van een inheemse vrouw van de Botocudo-stam met haar borsten ontbloot.

Het ministerie liet afgelopen vrijdag weten, dat Facebook censuur promoot op het internet en tracht haar normen, illegaal en arbitrair, op te leggen aan Brazilië en andere landen, daarmee geen respect tonend voor hun recht op nationale zelfbeschikking.

De beslissing van Facebook schendt volgens het ministerie ook diverse wetten, zoals de Grondwet van Brazilië en het UNESCO Verdrag betreffende de Bescherming en Bevordering van de Diversiteit en Cultuuruitingen.

'Het ministerie van Cultuur zal de nodige juridische stappen ondernemen tegen de praktijk van censuur en de aanval op de vrijheid van meningsuiting', aldus het ministerie, zo bericht de krant Jornal O' Globo in haar editie van vrijdag 17 april 2015:

De foto was op het internet geplaatst als onderdeel van een publicatie gewijd aan de lancering van het Brasiliana Fotografica fotoportaal door de 'Fundação Biblioteca Nacional' en het 'Instituto Moreira Salles'.

Het ministerie van Cultuur nam meteen contact op met Facebook en waarschuwde voor de onrechtmatigheid van haar handelen en verzocht om de foto onmiddellijk te deblokkeren. Maar, het bedrijf bleef bij haar besluit met als argument, dat zij, als sociaal netwerk, haar eigen regels wereldwijd heeft goedgekeurd.

'Voor ons is het een ernstig probleem, want het is een aanval op onze soevereiniteit, onze wetgeving. Het is gebrek aan respect voor onze culturele diversiteit en de inheemse volkeren van Brazilië', aldus de Braziliaanse minister van Cultuur Juca Ferreira vrijdag. 'Als de inheemsen niet mogen getoond worden zoals ze zijn, dan betekent dat, dat ze niet als inheems mogen worden gezien en dat is zeer wreed.'

Volgens het ministerie werd de foto woensdag geplaatst en donderdagochtend bemerkte de server dat de foto was verwijderd. Gedurende de dag trachtte het ministerie in contact te komen met Facebook. 's Avonds liet Bruno Magrani, Facebook's directeur Institutionele Verhoudingen in Brazilië, weten dat de foto niet langer geblokkeerd zou worden.

De uiteindelijke beslissing werd genomen tijdens een telefoongesprek, dus er is geen verslag van de argumenten van Facebook om die foto te blokkeren, aldus het ministerie.

Maar, afgelopen vrijdagavond, meer dan 24 uur nadat het ministerie haar klacht bij Facebook had bekendgemaakt, deblokkeerde Facebook toch de foto. Desondanks blijft het ministerie van Cultuur deze zaak serieus bekijken.

'Het is niet eenvoudig om de juiste balans te vinden tussen aan de ene kant mensen toestaan om zich creatief te uiten en aan de andere kant om een comfortabele omgeving voor onze wereldwijde en cultureel diverse gemeenschap te behouden', zo liet Facebook vrijdagavond laat in een toelichting weten. 'Wij staan ​​altijd open voor feedback en discussie om onze 'Community Standards' te verbeteren.' 

(Red. De Surinaamse Krant/Jornal O'Globo)

Asabina (BEP): 'Baby's worden overgelaten aan grillen en willekeur vrije marktmechanisme'

'Binnenland weer stiefkind regeringsbeleid in kwestie gesubsidieerde babyvoeding'

'Besluit is immoreel, oneerlijk, onverstandig, onverantwoord en onacceptabel'


Het BEP-Assembleelid Ronny Asabina zegt het vanochtend, zondag 19 april 2015, op Starnieuws ongehoord te vinden, dat zonder vooraf de samenleving te informeren er geen gesubsidieerde babyvoeding verkrijgbaar is. Het gaat om een abrupt besluit, zonder enige studie vooraf, aldus het parlementslid.

'De naakte waarheid is, dat baby’s en zuigelingen overgelaten worden aan de grillen en willekeur van het vrije marktmechanisme. Want, blikvoeding voor baby’s en zuigelingen uitsluitend tegen marktprijs beschikbaar stellen, betekent een verhoging van meer dan 230% in de kustvlakte en in het binnenland van meer dan 300%. Dit is bijzonder zorgelijk, gezien het feit dat het tarief voor heel veel ouders en verzorgers onbetaalbaar is', aldus Asabina.

Hij is van oordeel, dat met deze beslissing het binnenland weer het stiefkind is van het beleid van de regering. Het binnenland wordt in alle opzichten het hardst getroffen met deze maatregel, meent Asabina.

'Algemeen bekend is, dat heel veel kwetsbaren, in denk hierbij aan eenoudergezinnen, landgenoten die afhankelijk zijn van sociale voorzieningen, woonachtig zijn in het achterland. Komt nog bij kijken dat wij hier praten over babyrijke gebieden. Ik blijf erbij, dat baby’s en zuigelingen niet sociaal kunnen worden uitgesloten en gediscrimineerd. Dit is een groot onrecht. Ik hou mijn hart vast voor het binnenland, mede als wij in acht nemen dat de inspectie van winkelzaken en prijzen heel veel te wensen overlaat. In het binnenland vindt inspectie incidenteel en dus niet regelmatig plaats. Het is meer regel dan uitzondering dat vervallen producten op de schappen voorkomen en zulks kan de volksgezondheid in gevaar brengen.'

Het Assembleelid brengt in herinnering, dat de regering in het eerste kwartaal van 2011 gedurfde, drastische en fundamentele economische maatregelen heeft doorgevoerd. Als onderdeel van de uitvoering van het structureel verbeteringsprogramma werd een koersaanpassing van 25% doorgevoerd. Deze maatregel zou op jaarbasis Srd 110 miljoen aan extra inkomsten moeten opleveren. Met de herinvoering van de motorrijtuigenbelasting, zou jaarlijks minstens Srd 234 miljoen worden geïnd, de verhoging van de casinobelasting Srd 15 miljoen extra, verhoging van accijns op alcohol met 50% zou Srd 3.2 miljoen en tabak zou Srd 35 miljoen opleveren. 'Wat wij ook niet over het hoofd moeten zien is de verhoging van de governmenttake met ruim 50 cent, die in het eerste jaar niet minder dan rd 31 miljoen heeft opgeleverd.', stelt Asabina, die naast zijn werkzaamheden in het parlement werkzaam is bij de Belastingdienst.

De kostenverhogingen gaan volgens Asabina hand in hand met kostenverlichtende maatregelen in de sociale sfeer. Een hiervan zou zijn de subsidie van babymelk, want de marktprijs van babyvoeding is door de verhoging van de governmenttake en de devaluatie drastisch omhoog gegaan. 'Als wij de balans opmaken merken wij, dat de regering niet alleen het parlement, maar de totale bevolking heeft belazerd en beetgenomen. De regering heeft woordbreuk gepleegd. De overheid verdient ruim Srd 1.70 aan govermenttake per elke verkochte liter benzine, ongeacht de hoogte van de prijs. In een poging de reputatie en dus het gezicht van de regering enigszins te redden, komt men de samenleving voorhouden, dat gesubsidieerde babyvoeding voor een maand is gegarandeerd. Behoorlijk en goed bestuur brengen met zich mee,dat het beleid transparant en voorspelbaar moet zijn. Een regering mag geen zig-zag beleid aan de samenleving voorhouden, maar hoop en vertrouwen bieden aan het volk.'

De BEP-politicus blijft erbij, dat een gezonde uitvoering van een sociaal beleid gedoemd is te mislukken als baby en zuigelingen worden gediscrimineerd en sociaal worden uitgesloten. 'Het is vreselijk jammer en het doet pijn dat zuigelingen en baby’s tussen wal en schip dreigen te raken. Ik ben van mening dat inkrimping op en of afschaffing van betaalbare babyvoeding nooit betiteld kan worden als besparing. De regering heeft niet gehandeld in het publieke belang.'

'Het besluit is immoreel, oneerlijk, onverstandig, onverantwoord en onacceptabel. Wij mogen geen voedingsbodem creëren voor een significante bedreiging van de gezondheid onder zuigelingen en baby’s. Zuigelingen mogen de juiste zorg waaronder voldoende en kwalitatieve voeding nooit ontberen. Zuigelingen moeten energierijk eten, want de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) heeft aangegeven dat kinderen in de eerste levensjaren die chronisch ondervoed raken lichamelijke en geestelijke achterstanden oplopen of overlijden. De regering moet babyvoeding blijven subsidiëren, anders moet men de lastenverhogende maatregelen terugdraaien, waaronder de unificatie van de wisselkoers en de verhoging van de governmenttake', aldus Asabina.

Amazone Partij Suriname ook in beroep bij president: vijf kandidaten van lijst Paramaribo geschrapt

Voorzitter Artist: 'Hoofdstembureau attendeert niet op fouten in lijsten'

Assemblee-kandidate met twee verschillende namen op zelfde lijst....


Van de Amazone Partij Suriname (APS) zijn in Paramaribo vijf kandidaten op ingediende kandidatenlijsten geschrapt door het hoofdstembureau in dit districy. Het gaat om één kandidaat voor De Nationale Assemblee en vier voor de ressortraad. Dit komt door een haperende computerapplicatie van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het verzuim van het hoofdstembureau om de partij te attenderen op de fouten in de lijsten, aldus APS-voorzitter René Artist. De partij gaat in beroep bij de president, aldus bericht Starnieuws zondag 19 april 2015.

Monique IJssel is kandidate op de lijst voor De Nationale Assemblee. Zij komt twee keer voor op dezelfde lijst en wel als Monique IJssel en als Monique Trameh. Zij is hierdoor van de lijst afgevoerd.

'We hadden al aangegeven dat er een ‘glitch’ was in de applicatie van CHS. Bij dit systeem hoef je alleen maar het identiteitsnummer van de persoon in te voeren en je krijgt alle relevante informatie. Maar, op de een of andere manier kwam de naam van de laatste persoon op de lijst, Emile Trameh, elke keer terug bij de kandidaten. CHS is bekend met het probleem, ik snap niet waarom men het toch heeft afgewezen', zegt Artist in een reactie.

Bij de ressortraadkandidaten gaat het om het ontbreken van de bewilligingsformulieren. Artist is nog steeds verbaasd hierover. 'Ik weet honderd procent zeker dat we alles hebben ingeleverd. En ook al hadden we het niet ingeleverd, waarom heeft men ons dat niet meegedeeld bij het verstrekken van het deurwaardersexploot?  Er is ons helemaal niets gemeld. We zijn pas op de laatste zitting ermee geconfronteerd.'

In Marowijne werd ook een kandidaat op ressortniveau geschrapt van de lijst. De persoon kwam ook op de lijst voor van de Alternatieve Combinatie. 'Daar kunnen wij niets aan doen. We kunnen alleen maar met de persoon praten en vragen wat er gebeurd is.' 

De brief om in beroep te gaan is al opgesteld en wordt door een jurist bijgewerkt, aldus Artist.

'Alleen wijziging Kieswet kan duidelijkheid verschaffen over handtekeningen bij indiening kandidatenlijsten'

Samsoedin: 'Discussie over wie handtekeningen plaatst laait bij elke verkiezing op'


Alleen door een wijziging in de Kieswet kunnen interpretatieverschillen over wie handtekeningen moeten plaatsen bij de indiening van kandidatenlijsten, tot het verleden gaan behoren. Dit zegt districtscommissaris Roline Samsoedien in haar hoedanigheid van voorzitter van het hoofdstembureau in Wanica. Volgens haar laait deze bij elke verkiezing weer op. Dit bericht de Ware Tijd Online zondag 19 april 2015.

Sommige juristen zijn van mening, dat de kandidatenlijsten bij indiening door het voltallige partijbestuur ondertekend moeten worden, terwijl anderen vinden dat ondertekening door het dagelijks bestuur voldoende is.

Samsoedien hoopt, dat na de verkiezingen duidelijkere wetgeving zal worden gemaakt. 'Wij hebben gevraagd dat er meteen na de verkiezingen hieraan gewerkt wordt, zodat de regels die voor meerdere uitleg vatbaar zijn weggewerkt worden.'

Ganeshkoemar Kandhai (VHP), vertegenwoordiger van V7 bij de openbare zitting van het hoofdstembureau in Paramaribo, blijft erbij dat de kandidatenlijsten door het voltallige bestuur van een partij getekend moeten worden. Kandhai zegt, dat gehandeld moet worden naar wat de statuten van de partij en de wet voorschrijven. 'Als wordt aangegeven dat het bestuur moet tekenen, dan moet dat gebeuren.'

Toen deze informatie binnenkwam heeft V7, volgens Kandhai, direct aan de bel getrokken. De politieke combinatie heeft dit na enige tijd echter overgelaten aan het Centraal Hoofdstembureau. 'Als V7 zullen wij daarop blijven staan. Wij zijn gehouden aan de wet, dus alle partijen moeten zich houden aan de wet.'

Of V7 in verband hiermee beroep zal aantekenen bij de president kon VHP-kopstuk Radjkoemar Randjietsingh niet zeggen. 'Dat weet ik nog niet. De partijen zullen zich daarover nog moeten uitspreken.'

Santokhi (VHP): Energiemarkt wordt open gegooid

Volgens VHP-voorzitter wordt gewerkt aan wijziging Elektriciteitswet


De levering van energie zal binnenkort niet alleen meer een aangelegenheid zijn van de NV Energiebedrijven Suriname, EBS. Er worden voorbereidingen getroffen om dit recht aan verschillende NV's toe te wijzen. Dat is althans de informatie die VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi gisteravond na een vergadering van zijn partij te de Nieuwe Grond onthulde, aldus de Ware Tijd Online vandaag, zondag 19 april 2015. 

Santokhi zei over informatie te beschikken, dat de elektriciteitswet momenteel wordt aangepast, om meerdere spelers tot de energiemarkt toe te laten. Zijn grootste zorg is dat dit alles er volgens hem 'geheimzinnig' aan toe gaat.

Hij vergelijkt dit met in zijn ogen geheimzinnigheid rond het vertrek van de Amerikaanse bauxietmultinational Alcoa uit Suriname. 'Toen ik dat heb bekendgemaakt is men heel boos geworden, omdat men bezig was met geheime dingen. We kunnen voor strategische projecten die onze toekomst bepalen geen geheime deals sluiten en onderhandelingen voeren in kleine donkere kamers.'

Hij eist voor 25 mei meer duidelijkheid van de regering over tot de overname van de onderneming.

De VHP-leider zegt zijn informatie over de EBS 'van netwerken' te hebben. 'We zijn bezig alle details te verzamelen, maar er zijn zaken gaande die niet in het belang zijn van Suriname.'

Oud-Officier van Justitie Chandra Algoe neemt juridische stappen tegen minister Belfort

Belfort zou naam huidig advocaat Algoe door slijk hebben gehaald

'Iedereen meent nu, absoluut onterecht, met vuil te mogen smijten op top OM'


Oud-Officier van Justitie (OvJ) en huidig advocate Chandra Algoe neemt juridische stappen tegen minister Edward Belfort van Justitie en Politie. Zij vindt dat de bewindsman haar goede naam en eer te grabbel heeft gegooid. Zij is nooit verdachte geweest en er is ook geen onderzoek tegen haar ingesteld. Op Starnieuws reageert ze vandaag, zondag 19 april 2015, voor het eerst uitgebreid op deze kwestie.

'Ik ben bijkans 15 jaren OvJ geweest en heb steeds plichtsgetrouw mijn taken vervuld en de grootste en zwaarste zaken voorgebracht, met prima resultaten. Eenieder meent nu met vuil te mogen smijten en dat op de hele top van het Openbaar Ministerie. Dat is absoluut onterecht. Ik weet uit eigen ervaring, dat het integere en hardwerkende personen zijn en niemand verdient dit', zegt Algoe.

Over wat zich precies afgespeeld heeft in 2008, wil Algoe kwijt dat ze 'verantwoordelijk is geweest in een strafzaak, waarin een fout is gemaakt'. 'Ik heb die verantwoordelijkheid op mij genomen. Zaken zijn toen met de top van het Openbaar Ministerie gezamenlijk besproken en afgehandeld naar tevredenheid van alle partijen. Ik heb nadien de procureur-generaal gevraagd mij te ontlasten van mijn taken als OvJ en ben toen teruggegaan naar het ministerie van Justitie en Politie. Ik ben nimmer met ontslag gegaan of weder in dienst genomen.'

Belfort voor de rechter?
Algoe stelt, dat niet de indruk gewekt moet worden dat zij een speciale behandeling heeft gekregen. De rechter is voor haar het laatste redmiddel, zo schrijft Starnieuws. Alles wat op een andere manier kan worden afgehandeld, wordt ook als zodanig afgehandeld. Dagelijks worden er zaken buiten proces, met een boete of na vergoeding van schade afgehandeld. Niet eens 50 procent van de strafdossiers van de politie wordt ter terechtzitting afgehandeld.

In artikel 145 van de Grondwet staat dat het Openbaar Ministerie (OM) met uitsluiting van elk ander orgaan belast is met de vervolging en opsporing van strafbare feiten in geheel Suriname. Niemand anders dan de procureur-generaal (pg) beslist of een zaak opgespoord en vervolgd moet worden. 'Er is tegen mij nimmer een opsporingsonderzoek geweest. Ik ben geen verdachte geweest en ben ook nooit gehoord. Er is een gesprek geweest met de top van het OM en de notulen daarvan zijn door meerdere personen getekend. Dat is geen verhoor en zeker geen schuldbekentenis. De wetgever heeft duidelijk omschreven wat een schuldbekentenis is', aldus Algoe.

De ex-OvJ wijst erop, dat alles naar tevredenheid is afgehandeld. 'Er is geen reden voor de pg om mij geen aanbevelingsbrief te geven. Noch minder is er reden voor de Orde van Advocaten om bezwaar te hebben tegen mijn toelating als advocaat. Mijn milieu en antecedentenonderzoek zijn ook perfect. Er is in ons bestuursrecht nergens een plaats voor de minister gecreëerd om de pg ter verantwoording te roepen of hem te vragen een onderzoek te doen, nota bene van een afgehandelde zaak. Dat behoorde de minister als jurist te weten.'

'De minister heeft geen enkele bevoegdheid de pg iets op te dragen en dat heeft de pg hem ook geantwoord, begrijp ik uit zijn woorden. De pg zou hem gezegd hebben, dat hij bemoeit. Ik had het niet beter kunnen zeggen. Wat begreep deze minister niet? Hij heeft zaken in De Nationale Assemblee aangehaald die van mij geen andere status kunnen krijgen dan van roddelgeklets. Als je niets over een kwestie te zeggen hebt, de wet heeft je bevoegdheid omschreven en je hebt je antwoord al van de pg en je gaat toch erover praten, dan is dat roddelen en heeft het geen ander doel dan om mij schade toe te brengen', zegt Algoe.

'Als de minister informatie van de pg heeft gehad sedert 2012, waarom moest hij in april 2015 er plotseling over praten? Als hij de situatie zo ernstig inzag waarom hield hij al die tijd zijn mond? Dit is niets anders dan doelbewust een ander schade te willen berokkenen. Ik probeer te begrijpen wat zijn probleem is en kan het niet bevatten. Ik heb deze man juist altijd geholpen. Ik heb hem begeleid met zijn scriptie en hij is bij mij afgestudeerd. Wat voor reden kan zo iemand hebben om mij zoveel kwaad toe te wensen?'

Brunswijk (ABOP) overtuigd dat geschrapte kandidaten Coronie en Saramacca terugkeren op lijst

ABOP-voorzitter stelt achterban in beide districten tijdens bezoek gerust


ABOP-leider Ronnie Brunswijk weet zeker dat het goed komt met de kandidaten in Coronie en Saramacca die geschrapt zijn van de kandidatenlijst door de hoofdstembureaus, omdat ze niet zouden voldoen eis van twee jaar woonachtig zijn in kiesdistrict van kandidaatstelling. De ABOP/Alternatieve Combinatie heeft de betreffende zaken nagetrokken en er blijken administratieve fouten te zijn gemaakt. De kandidaten die geschrapt zijn van de lijst wonen wel twee jaar in Coronie en Saramacca, aldus Brunswijk.

Brunswijk heeft dit weekend een bezoek gebracht aan de westelijke districten en heeft de achterban gerust kunnen stellen. Brunswijk zei gisteren op Rasonic Televisie, dat lijsttrekker Hortence Monkou van Coronie in hetzelfde district naar een ander ressort is verhuisd. Dit kan worden aangetoond met een historisch uittreksel. Er is een fout gemaakt door het Centraal Bureau voor Burgerzaken, aldus Brunswijk. Ook Harold Vriesde die op plek nummer twee is gekandideerd, voldoet aan de eisen. Dit zal worden aangetoond met de stukken. Er is een beroepsmogelijkheid tegen een beslissing van een hoofdstembureau bij president Desi Bouterse.


Monkou zegt vandaag, zondag 19 april 2015, op Starnieuws dat ze sinds 25 oktober 1983 is ingeschreven in het district. 'Ik ben verhuisd van plantage John naar Friendship en dat is binnen het district Coronie.'

De voorzitter van het hoofdstembureau Coronie, districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani, zegt dat Monkou volgens artikel 61 lid 2 van de Grondwet is geschrapt. Volgens de ingediende stukken is zij pas op 7 februari 2015 in het district ingeschreven. Brunswijk stelt echter, dat ze op 7 februari naar een ander ressort is verhuisd, binnen hetzelfde district.

Avinash Hira, ABOP-kandidaat in Saramacca, kon zijn niet geloven dat hij van de lijst is geschrapt. Hij heeft ook stukken waaruit blijkt dat hij onterecht is verwijderd. Dit zal volgens Brunswijk ook rechtgetrokken worden. Hij heeft intussen iedereen gerust kunnen stellen dat zaken rondkomen.

'Als je geld aan corruptie besteedt, dan kun je dat liever aan gratis huizen voor de kleine man besteden'

'Corruptie is stelen'


U verzwijgt, dat de regering Bouterse vijf duizend miljoen meer inkomsten heeft gehad uit olie en goud door de torenhoge prijzen van deze producten op de wereldmarkt. U verzwijgt, dat duizenden mensen die in krotten wonen, nog steeds daarin wonen. Die huizen zijn alleen maar verder verkrot. Deze regering kijkt er niet naar. 

Duizenden jeugdigen zijn nog steeds werkloos. Medicijnen zijn alleen bereikbaar voor de president en hoge pieten. Het volk mag de meeste medicijnen zelf betalen.
De hoge pieten van de regering mogen elk jaar diverse malen op reis met hun gezin en aanhang. Het volk mag het doen met een uitstapje naar bijvoorbeeld Colakreek of Marinalex.
Duizenden mensen kunnen geen huis bouwen of kopen, maar er worden honderden miljoenen aan corruptiegelden uitbetaald.
U zwijgt, dat de twee bruggen over de Suriname- en Coppenamerivier het volk 50 miljoen Nederlandse gulden aan corruptiegelden heeft gekost. Daarvan is 34 miljoen gulden naar Bouterse en Wijdenbosch gegaan. Met dit geld had u, ja, u of uw ouders, een huis kunnen krijgen van de regering, want met dit geld konden minimal 4.000 woningen worden gebouwd voor mensen die niet kunnen bouwen of kopen. Bent u niet een van ze?

De Srd 150.000 die besteed is aan het pimpen van de auto van de ex-minister van Openbare Werken is goed voor drie woningen.
De Srd 650.000 die betaald is voor het pimpen van het kantoor van de ex-minister van Openbare Werken is goed voor dertien woningen.
Ja, u kon eigenaar van een van ze zijn. Want als je geld aan corruptie besteedt, dan kun je het liever aan gratis huizen voor de kleine man besteden.

De 400 miljoen die besteed is op het Kabinet van de President, had niet meer dan 100 miljoen moeten zijn. Het verschil van 300 miljoen is goed voor 600 woningen.
Het bedrag van 2.2 miljoen, dat te veel is betaald aan Flex voor brandweerspullen, is goed voor 24 woningen. U kon ook eigenaar van een van ze zijn.
De spoorlijn die deze regering wil bouwen, gaat totaal in tien jaren minimaal 260 miljoen kosten. In een klein land als Suriname is zo'n investering de komende vijftien jaren overbodig. Dit doe je pas als je een overschot hebt op de begroting. Met dit geld kunnen 12.500 woningen voor de kleine man worden gebouwd.

Laat je niet misleiden, ik heb nog zoveel om aan te halen.
De mensen die schreeuwen en jou als kleine man overhalen om te zeggen: nog 5, kijk naar hun leven, zij hebben het goed.
Maar, hoe is uw leven?
Hebt u al een eigen huis?
Een eigen vervoer?
Lacht u al in uw leven of moet u elke dag weer denken van, hoe kom ik vandaag uit met mijn centen? Zij die zeggen nog 5, zijn zij, die hun luxe leven willen behouden en u willen gebruiken om weer voor 5 te gaan, zodat zij rijker en rijker kunnen worden. Tegen u zeggen ze: ik heb je toch basiszorg gegeven? Je kinderen betalen toch geen schoolgeld meer? Ja, dit is het systeem wanneer je een volk, de kleine man, koest wil houden. Geef ze een paar basiszaken en ga door om je zakken te vullen met het geld van het volk. We hebben ze geleerd: NEKS NO FOUT. Ik ken ze, zeggen ze. Ze gaan weer voor ons stemmen. Het gaat bij hun niet om uw welvaart. Neen, tegen u zeggen ze, we investeren voor jullie om over 20-30 jaar welvaart te hebben. Let wel, zij zijn binnen een tot drie jaar multimiljonairs geworden. U moet wachten.

Elke regering is verplicht om basiszaken in orde te maken. Deze regering heeft, zoals eerder aangehaald, 5.000 miljoen meer ontvangen. dus voor hun was het veel makkelijker om bepaalde zaken in orde te maken.
De vorige regeringen hadden niet zoveel inkomsten en toch gaan zij er niet vrij uit. Ook zij hadden meer kunnen doen dan ze gedaan hadden. Ook zij waren corrupt.  Dat ze deze dingen gedaan hebben is prima. Maar, dat geeft je niet het recht om van het volk te stelen. Ja corruptie is stelen. Is precies als in een bedrijf. Je hebt een bedrijf en je stelt een directeur aan als hoofd. De directeur doet een paar goede zaken voor je, maakt winst, maar daar steelt hij ook een paar honderdduizenden. Zou je deze directeur handhaven? Nee toch? Dat geeft jou toch niet het recht om te stelen? Indien hij niet zou stelen, zou het bedrijf groter zijn geworden en zou het personeel meer gaan verdienen.

Zo moet je Suriname bekijken, als een bedrijf. Voor vandaag is het genoeg, tot een volgende keer, dan kom ik met meer nieuws om uw ogen te openen. Daag!!!!!!!!!!

Denny Ristie
PING

'Welgeïnformeerd' Radio Tamara, Amsterdam, zondagavond 19 april, over remigreren naar- en monetaire situatie in Suriname

Panel 'Welgeïnformeerd' bespreekt het wereldnieuws aan tafel


Het wekelijkse actualiteiten-programma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 19 april 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele gespreksonderwerpen, zoals:

* Opvang uitgeprocedeerde asielzoekers dreigt het kabinet Rutte II ten val te brengen.
PvdA (humaan opvangen) en VVD (eigenlijk helemaal niet opvangen) staan lijnrecht tegenover elkaar. De Raad van Europa heeft het balletje teruggespeeld naar de nationale regeringen, die moeten beslissen over niet Europese asielzoekers. Crisis dus. Anderzijds heeft noch de PvdA noch de VVD baat bij nieuwe verkiezingen nu het economisch iets beter gaat. Hoe gaat dit aflopen?

* Er was een receptie in Den Haag om het afscheid te vieren van ex-minister Opstelten en zijn  staatssecretaris Teeven. 
Intussen is een commissie aan het onderzoeken of iemand verwijt treft, dat het gelopen is zoals het gelopen is. De afscheidsreceptie van Fred Teeven als Tweede Kamerlid kan ook voorbereid worden, want natuurlijk wist Teeven precies hoe zijn 'Teeven-deal' in elkaar zat. Het gespeelde geheugenverlies zal zo worden doorgeprikt door de onderzoekscommissie. In ieder geval zijn de verkiezingen nu voorbij, dus de schade zal de VVD niet meer electoraal treffen. Dan maar persoonlijk door het vertrek van Teeven, die zich niet meer kon herinneren hoe zijn eigen unieke 'Teeven-deal' in elkaar zat en om welke bedragen het toen in 2000 ging. Vreemde selectieve Alzheimer bij Fred Teeven?

* Wordt het toch een Grexit of slaagt Griekenland erin om alsnog en op de valreep te voldoen aan de eisen van de Troika (IMF, ECB en Europese Commissie)?
Het bezoek aan Rusland heeft kennelijk niet opgeleverd wat de Grieken ervan hadden verwacht. En nu moet Griekenland dan toch nog meer hervormingen en bezuinigingen doorvoeren. Ondanks de beloften dat dat niet meer zou gebeuren. Wat zullen de gevolgen van een Grexit zijn voor Griekenland en welke gevolgen zal de rest van de EU ondervinden? Er komen spannende weken voor zowel Griekenland als voor Europa. De beurzen zijn onzeker en vertonen een neerwaartse trend. Zeer bedenkelijk ..........

* Initiatief van Owen Venloo: Een Diversity Rating System (DRS).
Dat systeem moet de mate van etnische afspiegeling in organisaties en instellingen gaan beoordelen. Iedere instelling krijgt een ALERT-Signalering. Naar de mate waarin men voldoet aan de gewenste etnische afspiegeling krijgt men 1, 2 of 3 Arabesk Sterren. De bevolking kan aan het aantal sterren zien welke organisaties en in welke mate een reële afspiegeling zijn van onze multiculturele samenleving. Eigenlijk een systeem dat vergelijkbaar is met de Michelin Sterren voor restaurants. Als de regering van bovenop trekt (door specifiek beleid, bijvoorbeeld quoteringsbeleid ) dan kan er door middel van het Diversity Rating System van onderaf worden geduwd. Trekken en duwen, totdat de dramatische achterstand van de etnische groepen op de arbeidsmarkt redelijk is ingelopen en is teruggebracht tot ongeveer het 'witte' niveau.

* Zuid Afrika blijft kampen met bijna onoplosbare problemen. 
Eerst de blijvende te grote armoede onder de zwarte bevolking, toen de beeldenstorm gericht op het verwijderen van koloniale helden zoals Krieger en Van Riebeeck en nu de hetze tegen (merkwaardigerwijs niet witte, maar alleen) zwarte migranten. Merkwaardig is ook, dat een zwarte Zoeloe-leider de eerste scherpe veroordelingen heeft uitgesproken aan het adres van de zwarte migranten uit de buurlanden van Zuid Afrika. Nelson Mandela draait zich om in zijn graf. Gaat president Zuma deze verontrustende onlusten tijdig en vooral effectief kunnen onder controle kunnen krijgen?

Tussen zeven uur en acht uur komen issues uit Suriname en over Surinamers ter sprake. 

Getracht wordt een telefonisch interview te hebben met prominenten in Suriname over een actueel onderwerp in de Surinaamse politiek of het Surinaamse bedrijfsleven.
In ieder geval zal gesproken worden met fiscaal jurist Robby Makka over de actuele monetaire situatie in Suriname.
Tevens een studio-interview met de Surinamer Percy Denz van het Nederlands Migratie Instituut over het onderwerp 'Remigreren naar Suriname: Hoe doe je dat?'. Om vooral onaangename verrassingen later zowel in Suriname als in Nederland te voorkomen.


Het panel bestaat vanavond uit Owen Venloo, Natascha Adama en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 19 april 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.