woensdag 22 april 2015

Ontheven SZF-directeur gaat niet in hongerstaking

Verdrietige moeder Comvalius vraagt zoon af te zien van hongerstaking


Stephen Comvalius, die ontheven is als directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), laat woensdagavond 22 april 2015 via Starnieuws weten, dat hij afziet van een geplande hongerstaking. Hij zou morgeochtend vanaf zeven uur  post vatten bij het Kabinet van de President. 'Ik ga door totdat er een oplossing komt. Ik wil weten waarom ik ben ontheven', zei Comvalius. 

Maar, in de loop van de avond meldde hij, dat zijn moeder verdrietig is en hem gevraagd heeft om niet in hongerstaking te gaan.

Comvalius vindt, dat hij onterecht is ontheven als directeur. In zijn plaats komt de NDP-kandidaat bij de komende verkiezingen Ricky Kromodihardjo die door de Raad van Ministers is benoemd tot directeur van SZF. De advocaat van Comvalius, Stanley Marica, heeft minister Michel Blokland van Volksgezondheid om opheldering gevraagd over deze maatregel. Er is nog geen duidelijkheid in deze zaak gekomen.

'Ik kan mijn moeder niet verdrietig zien, daarom ga ik nu naar haar toe. Ik ga niet meer in hongerstaking.'

Procureur-generaal Schram op Curaçao brengt bezoek aan Kustwacht

Schram: 'Kustwacht steeds belangrijker schakel binnen rechtshandhaving Caribisch gebied'Procureur-generaal (pg) Guus Schram heeft deze week een werkbezoek afgelegd aan de Kustwacht Caribisch Gebied. Hij heeft daarbij de Staf van de Kustwacht bezocht en kennisgemaakt met het steunpunt Parera en de airstation steunpunt Hato op Curaçao. In een eerder stadium heeft de PG al het steunpunt op Sint Maarten bezocht, aldus bericht het Openbaar Ministerie Curaçao vandaag, woensdag 22 april 2015, in een persbericht.

Tijdens het bezoek werden onder meer gesprekken gevoerd met het Hoofd Operaties Rob Jurriansen, plaatsvervangend-directeur Hans Schreuder en de hoofden van de steunpunten. De heer Schram werd tijdens het bezoek vergezeld door Kustwacht-officier Gert Rip.

De heer Schram heeft het bezoek als zeer informatief en bijzonder ervaren. Zo kreeg hij een presentatie over het reilen en zeilen binnen de organisatie, kreeg hij een rondleiding op de kustwacht steunpunten op Hato en Parera en woonde hij een zwemoefening op zee bij.


Volgens de heer Schram is de Kustwacht in toenemende mate een belangrijke ketenpartner binnen de rechtshandhaving in het Caribisch gebied. De bijdrage van de Kustwacht in het kader van 'Ta Basta Awor' is daar een voorbeeld van, evenals de betrokkenheid van de Kustwacht bij het te formeren 'Afpakteam'. 


'De Kustwacht is een steeds belangrijker schakel in het geheel en blijkt een gewichtige partner van Justitie', aldus Schram.

15-Jarige populaire Nederlandse zangeres Aliyah Kolf naar Suriname

Aliyah Kolf treedt 2 mei op in Anthony Nesty Sporthal

(Bron foto: Twitter)

De vijftienjarige populaire Nederlandse zangeres Aliyah Kolf komt voor het eerst naar Suriname. Op zaterdag 2 mei geeft Zij treedt zaterdag 2 mei op in de Anthony Nesty Sporthal met exclusieve show vol dans, opzwepende beats en melodieën. Dit zegt Yvette Wijnaldum van showorganisator The Empire. Zij zegt verder, dat Aliyah een speciale show voor Suriname in elkaar heeft gezet, aldus de Ware Tijd vanavond, woensdag 22 april 2015.


De zangeres komt komende zondag aan in Suriname en vertrekt 3 mei weer naar Nederland. Behalve de show die zij geeft in de Anthony Nesty Sporthal, zal zij haar dagen vullen met onder andere het bezoeken van kindertehuizen.

'Ze is zich ervan bewust dat zij voor veel jongeren een voorbeeld is. En ze wil hen graag een hart onder de riem steken', aldus Wijnaldum.

Op de 'Spectaculaire familiedag' in de Anthony Nesty Sporthal treden ook op Gio, Keizer en Freddy Moreira. De lokale artiesten die op die dag optreden zijn Damaru, Scrappy W, Adika, A Mili, Cyriel, dj Cat en The Myztikals.

Aliyah won op elfjarige leeftijd Holland's Got Talent met het nummer 'I have nothing' van Whitney Houston. Daarna kwam zij met haar eerste single 'Yeah Yeah Yeah', geschreven door Brahim Fouradi. Zowel dat lied als andere bekende hits, waaronder 'Wolk', 'L.O.V.E.' en 'Shop-a-holic' zal zij in Suriname ten gehore brengen.

Tornado in zuiden Brazilië kost twee mensen het leven en 120 gewonde mensen

(Bron foto: Diario Catarinense)
Zo'n 2.600 gebouwen in Xanxerê beschadigd


Een tornado heeft aan twee Brazilianen het leven gekost en nog eens 120 mensen verwond. Dat meldden Braziliaanse media vandaag, woensdag 22 april 2015. In het zuidelijke stad Xanxerê, staat Santa Catarina, wordt de schade opgemaakt: zeker duizend mensen zijn dakloos geworden. De stad telt zo'n 47.700 inwoners.

Tornado's zijn zeldzaam in Brazilië. Volgens het Nationale Meteorologische Instituut haalde de wind snelheden van 330 kilometer per uur. Zo'n 2.600 gebouwen liepen schade op, tienduizend mensen kampen met de gevolgen van het noodweer. Ongeveer 30% van Xanxerê zou zijn verwoest.

Velen hebben nog geen stroom of stromend water sinds de storm passeerde.

DENTRO DO TORNADO, estavamos em reunião de trabalho quando as 15:14, vimos algo diferente pela janela, então comecei a filmar pois era muito estranho, ele veio, devastou e passou.
Posted by Ronaldo de Oliveira on dinsdag 21 april 2015

Surmac financiert nieuw EBS-onderstation voor 4.7 miljoen Amerikaanse dollar

Duiker en Hok in nieuw onderstation. (Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
EBS-directeur: 'Private sector neemt verantwoordelijkheid om problemen energiesector op te lossen'


Machinehandel Surmac heeft het nieuwste onderstation van de N.V Energiebedrijven Suriname (EBS) voor 4,7 miljoen Amerikaanse dollar gefinancierd. Met dit onderstation zal het nieuwe filiaal van Surmac aan de Highway (Martin Luther Kingweg) voldoende energie voor eigen gebruik hebben, maar ook de omgeving profiteert er van. Het nieuwe station werd vanochtend, woensdag 22 april 2015, officieel in gebruik genomen, aldus bericht de Ware Tijd Online.

Willy Duiker, directeur van de EBS, vindt dat het moederbedrijf van Surmac, de Kerstengroep, met deze financiering duidelijk laat zien dat een publiek private samenwerking goed kan. 'De private sector neemt zijn verantwoordelijkheid om de problemen in de energiesector te helpen oplossen. De overheid kan het niet langer alleen. Wij als EBS hebben ook geen deep pocket om overal waar mensen industrieën gaan vestigen, infrastructuur aan te leggen. Als het bedrijfsleven zijn verantwoordelijkheid neemt, dan zie je dat het lukt.'

Het onderstation staat aan de Martin Luther Kingweg naast de nieuwe onderneming van Surmac. Het bedrijf zal tussen de een en drie megawatt gebruiken van de beschikbare 25 megawatt. Op basis van de stroom die Surmac gebruikt betaalt de EBS het door Surmac betaalde geld terug. Dit zal ruim zes jaar duren.

De algemeen directeur van Surmac, Henry Kramer, zegt dat de onderneming ook had kunnen kiezen voor het plaatsen van generators. 'Met het opzetten van deze nieuwe faciliteit heeft de gelegenheid zich voorgedaan om energie te leveren voor de hele omgeving, dus voor de ontwikkeling van morgen.'
 
De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, verwacht dat na deze samenwerking ook andere bedrijven over de drempel zullen komen. Er zullen meer bedrijven zich daar vestigen en hij verwacht dat daar ook woningbouwprojecten komen. 'Aanwezigheid van energie geeft ruimte voor ontwikkeling', aldus Hok.

Automobilisten gooien flessen vanaf Julianabrug in Willemstad op Curaçao

CPA waarschuwt: flessen zijn gevaar voor de havenwerknemers op kades...


De havenautoriteit Curaçao Ports Authority (CPA) laat weten dat, voor de tweede maal in korte tijd, automobilisten vanaf de 55 meter hoge Julianabrug glazen flessen naar beneden hebben gegooid. Gewezen wordt op het gevaar voor de havenwerknemers op de kades, aldus de Amigoe vanmiddag, woensdag 22 april 2015.
 
De CPA vraagt om de aandacht van de bevolking. 'Men dient er rekening mee te houden, dat spullen die vanaf de brug worden gegooid, vanaf een dergelijke hoogte een gevaar opleveren, omdat deze in de nabijheid van de werknemers van het sleepbedrijf Kompania di Tou Kòrsou (KTK) kunnen belanden, of hen zelfs kunnen raken', aldus de CPA, die de bevolking oproept om tijdens het oversteken van de brug daar rekening mee te houden.


Het laatste voorval betrof een glazen fles die op de kade vlak naast enkele KTK-werknemers belandde. 'Ofschoon alle werknemers van KTK die werkzaam zijn op de kades een veiligheidshelm dragen, betekent dit niet dat ze geen verwondingen kunnen oplopen door uiteenspattend glas, wat zelfs in hun ogen terecht kan komen.'

Voor de veiligheid van iedereen, verzoekt de CPA dan ook de bevolking van Curaçao om rekening te houden met de mogelijke gevolgen van het weggooien van zwaar afval of voorwerpen van glas uit rijdende auto’s over de Julianabrug en om dergelijk onverantwoord gedrag te staken.

'Het vervuilen van ons eiland door het weggooien van spullen uit de auto is uiteraard per definitie verboden. Laten wij allen de havenarbeiders beschermen en ons Dushi Curaçao schoon houden', aldus de oproep van CPA.

Gemeenschappelijk Hof van Justitie Curaçao presenteert Jaarverslag 2014

Stijging aantal zware en bewerkelijke zaken

Megazaken vergen veel capaciteit Hof


In het aanbod van rechtszaken bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba is verandering gekomen. Het aantal lichte zaken is sterk verminderd. Met name civiele zaken die bij afwezigheid van de gedaagde worden afgedaan, civiele beslagzaken en strafrechtelijke overtredingen zijn in aantal sterk verminderd. Dat meldt het Hof in zijn jaarverslag over 2014, aldus bericht de Amigoe vandaag, woensdag 22 april 2015. 

Het thema van het jaarverslag is ‘Kwaliteit’ en veel van de inhoud heeft hiermee te maken. Vanwege een stijging van het aantal zware en bewerkelijke zaken is de werkbelasting van het hof echter niet minder geworden. Civiele bodemzaken en misdrijfzaken zijn toegenomen, waaronder een aantal megazaken die veel capaciteit hebben gevergd. Tussen de vestigingen zijn duidelijke verschillen geweest en dat heeft flexibele inzet van rechters en medewerkers noodzakelijk gemaakt.

Voor de instroom van strafzaken is het Hof afhankelijk van de aanlevering van zaken door het Openbaar Ministerie (OM). Het aantal zaken dat door het OM wordt aangebracht is in 2014 afgenomen ten opzichte van 2013.
Een nadere analyse naar zaaksoort laat zien dat het aantal aangebrachte overtredingszaken op alle vestigingen is afgenomen. Ook de instroom van het aantal handelingen door de rechter-commissaris is op Aruba en Curaçao fors afgenomen. Het aantal aangebrachte misdrijfzaken is op Aruba toegenomen en voor Curaçao juist afgenomen. De daling bij Curaçao wordt door het OM grotendeels toegeschreven aan de reorganisatie van de lokale politieorganisatie en de recherchecapaciteit die in 2014 ten behoeve van enkele omvangrijke en complexe megazaken is ingezet.

Het aantal belastingzaken is toegenomen en zal naar verwachting verder toenemen vanwege nieuwe fiscale wetgeving in de landen. De voorbereiding van de invoering van belastingrechtspraak bij het hof en de Gerechten in Eerste Aanleg is in 2014 gestart. Het wachten is op de aanpassing van de wetgeving op Curaçao en St. Maarten, zodat komend jaar in alle landen belastingrechtspraak in drie instanties mogelijk is.

In 2014 zijn organisatorische maatregelen genomen om achterstanden te voorkomen. Dit streven wordt bemoeilijkt door de hoge werklast van de meer complexe en zware zaken die ter behandeling worden aangeboden, in combinatie met een achterblijvende capaciteit door kostenbesparingen. Achterstanden kunnen ontstaan door inefficiëntie, bijvoorbeeld door verkeerd of te laat verzenden van oproepingen voor zitting of door het niet tijdig uitwerken van beslissingen van de rechter ten gevolge van een te hoge werklast.

En ook in 2014 bleef het Hof kampen met beperkte, financiële middelen, terwijl de benodigde investeringen hoger worden. Door het bevriezen van vacatures en kostenbeheersing heeft het Hof echter de operationele verliezen kunnen beperken en is het jaar afgesloten met een bescheiden positief financieel resultaat. Het Hof zag zich vorig jaar tot deze maatregelen gedwongen vanwege bezuinigingen en het niet op tijd betalen van de financiële bijdragen door de landen. Inmiddels is vanuit het Justitieel Vooroverleg de toezegging gedaan dat ieder land zijn financiële verplichtingen nakomt binnen de afgesproken tijd.

Met de beschikbare middelen is het afgelopen jaar geïnvesteerd in kwaliteitsverbeteringen, zowel op het gebied van opleidingen als van voorzieningen waaronder verbeterde ICT. Vaardigheden en kennis van het personeel zijn verder ontwikkeld, onder meer met juridische cursussen en een training klantgerichtheid. Efficiënte en transparante bedrijfsprocessen zijn ingericht. Met de introductie van een Personeelsraad hebben de medewerkers van het hof meer inspraak gekregen en worden zij betrokken bij de organisatie van het hof.

In het kader van de Caribisering van het Hof is belangrijke vooruitgang geboekt. Er zijn nieuwe lokale juristen in opleiding genomen en opgeleide juristen zijn voor benoeming tot rechter voorgedragen.

Brunswijk (ABOP) wuift beschuldigingen over betaling geld voor behalen bachelor weg

(Bron foto: Dagblad Suriname)
ABOP-leider zou ook geen voorkeursbehandeling hebben gehad tijdens studie

'Wat men wil zeggen is hun hoofdpijn'


'Neen absoluut niet. Onder geen voorwaarde. Alle studenten betalen het zelfde inschrijfbedrag van Euro 10.000. Alle studenten volgen het zelfde traject. Misschien doet de ene er iets langer over, dat is het enige verschil. De inhoud van de opleiding is exact het zelfde.' Hiermee wuift de studiebegeleider van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk, Martin Stevense, alle aantijgingen weg, dat Brunswijk zou hebben betaald om zijn bachelor bedrijfskunde te behalen bij Boshuizen Training en Consultancy in Paramaribo. 

Stevense laat verder weten, dat de Brunswijk niet extra te hoefde betalen. Ook stelt hij, dat de pas afgestudeerde ook geen voorkeursbehandeling heeft gehad.

Volgens de begeleider is hetwel bij Brunswijk  sneller gegaan dan normaal.

Geruchten die de ronde doen dat hij zou hebben betaald voor zijn diploma, verwijst Brunswijk naar het rijk der fabelen. 'Ik ben toch mens. Ieder mens kan doen wat een ander doet. Wat men wil zeggen is hun hoofdpijn. De examencommissie is hier. De anderen studenten die samen met mij college hebben gevolgd kunnen het beamen.'

Waarom zijn eindcijfer niet bekend kon en kan worden gemaakt, blijft overigens onduidelijk.

Brunswijk stoort zich niet aan kwaadsprekers. 'Ik weet dat ik correct ben afgestudeerd.'
Hij heeft zijn afstudeerscriptie 'Strategieën ter verhoging van het aantal regionale toeristen in Suriname' genoemd. Hij heeft voor dit onderwerp gekozen, omdat hij ervan overtuigd is dat de toerismesector een belangrijke bijdrage kan leveren aan de economie van het land. Zijn onderzoek heeft hij gedaan onder meer dan honderd toeristen in Suriname.

Stiefvader (19) verdacht van mishandeling 11 maanden oude dochtertje

Meisje zou meerdere keren zijn mishandeld: wond aan hoofd en onderhuidse bloedingen op lichaam


De 19-jarige Otniel G. is gisteren door de politie van Latour in Paramaribo aangehouden, verdacht van het mishandelen van zijn 11 maanden oude dochtertje. Het kind heeft een verwonding aan haar hoofd en onderhuidse bloedingen aan haar lichaam, aldus bericht vandaag, woensdag 22 april 2015, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Otniel G. verklaarde tegenover de politie, dat hij het kind aan het baden was met zeep en dat zij uit zijn handen was gevallen.

Het vermoeden bestaat echter, dat het kind meerdere malen is mishandeld. Zij is ter verpleging opgenomen in een ziekenhuis.

Otniel G. is hangende het onderzoek in verzekering gesteld. De zaak is voor verder onderzoek overgedragen aan Recherche Paramaribo.

Verklaring DSB naar aanleiding van fraudezaak

Volgens DSB gaat het om een 'geïsoleerd voorval'


De directie van de Surinaamsche Bank (DSB) heeft vanmiddag, woensdag 22 april 2015, een verklaring uitgegeven over een onderzoek dat gaande is naar een fraudezaak met creditcards. Starnieuws berichtte eerder vandaag, dat er voor miljoenen zou zijn gefraudeerd bij de  bank door een cliënt. Inmiddels zijn er berichten op het internet verschenen, onder andere op de website Waterkant.net, dat die cliënt de op zondag 14 april in het Amerikaanse Fort Lauderdale bij een vliegtuigcrash omgekomen piloot Perry van Ommeren zou zijn. 

Het perscommuniqué luidt als volgt:

'De Surinaamsche Bank N.V. heeft enige tijd geleden bij het uitvoeren van haar interne controles geconstateerd dat er een vermoedelijke fraude met creditcards heeft plaatsgevonden. Het incident en het verloop van het onderzoek is bijtijds onder de aandacht van de Raad van Commissarissen van de bank gebracht. Inmiddels is ook de externe toezichthouder, de Centrale Bank van Suriname, op de hoogte.

De directie van De Surinaamsche Bank N.V. wenst heel nadrukkelijk te verklaren dat dit incident een geïsoleerd voorval betreft en op geen enkele manier afbreuk doet aan de prudente wijze waarop De Surinaamsche Bank N.V. haar opgedragen bancaire verantwoordelijkheden uitoefent.

De Surinaamsche Bank N.V. heeft bijkans één maand terug, op donderdag 26 maart 2015, in de aandeelhoudersvergadering financieel verslag gegeven over het boekjaar 2014 waarop de aandeelhouders decharge hebben verleend aan de directie en de Raad van Commissarissen. Hierbij is wederom het sterk financieel fundament van de bank bevestigd.

Geschraagd door dit vertrouwen benadrukt de directie dat zij met al haar ten diensten zijnde middelen erop zal toezien dat opheldering in dit voorval wordt gebracht. Met de kracht van ons 150-jarig bestaan, zullen wij met hetzelfde elan onze positie als marktleider in de Surinaamse bancaire sector ten dienste van de Surinaamse samenleving blijven stellen."

Oud-OvJ Algoe doet aangifte tegen minister Belfort, de Ware Tijd en journalist Hubart

Algoe: 'Minister, krant en journalist hebben mijn goede naam te grabbel gegooid'

De Ware Tijd en Hubart zijn in berichtgeving voorbij gegaan aan hoor en wederhoor


Oud-Officier van Justitie (OVJ) en huidig advocate Chandra Algoe heeft gisteren de daad bij het woord gevoegd en aangifte gedaan tegen minister Edward Belfort van Justitie en Politie. De advocate heeft ook een aangifte gedaan tegen het dagblad de Ware Tijd (dWT) en haar journalist Milton Hubart, aldus meldt het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 22 april 2015.

Algoe zegt, dat de bewindsman en de Ware Tijd haar goede naam in de afgelopen periode te grabbel hebben gegooid en dat zij haar recht moet zoeken door aangifte te doen tegen de betrokken personen en krant. Die krant en journalist Hubart zouden volgens de advocate in de aangifte zijn meegenomen, omdat zij het principe van hoor en wederhoor niet in hun berichtgeving zouden hebben toegepast. Er is geen enkel onderzoek door dit medium verricht en alles wat de minister zei werd volgens Algoe voor zoete koek genomen.

Het is volgens haar overigens ook de Ware Tijd geweest dat steeds leugens over haar heeft geschreven. De advocate hoopt dat hiermee een punt achter de vermeende Algoe-kwestie wordt gezet en haar naam gezuiverd zal worden.

De naam van Algoe werd tijdens de laatst gehouden Assembleevergadering door Belfort negatief in de media gegooid, toen de hij tijdens de behandeling van de begroting het parlement meedeelde, dat zij enkele jaren geleden wegens frauduleuze handelingen in de hoedanigheid van Officier van Justitie ontslag had genomen. Algoe zou volgens Belfort na haar daad betrapt zijn door de procureur-generaal, waarna zij vervolgens met ontslag ging. Zij werd daarna door de toenmalige minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, als beleidsadviseur aangetrokken. Dit alles werd door de Ware Tijd met grote koppen in meerdere berichten naar voren gebracht.

'Er is tegen mij nimmer een opsporingsonderzoek geweest. Ik ben geen verdachte geweest en ben nimmer verhoord. Er is een gesprek geweest met de top van het Openbaar Ministerie (OM) en de notulen daarvan zijn door meerdere personen getekend. Dat is geen verhoor en zeker geen schuldbekentenis. De wetgever heeft duidelijk omschreven wat een schuldbekentenis is', aldus Algoe.

Zij geeft aan verantwoordelijk te zijn geweest voor een strafzaak waarin een fout is gemaakt en heeft die verantwoordelijkheid daarvoor op zich genomen. Zaken zijn volgens haar toen met de top van het OM gezamenlijk besproken en afgehandeld naar tevredenheid van alle partijen. 'Ik heb nadien de pg gevraagd mij te ontlasten van mijn taken als officier en ben toen teruggegaan naar het ministerie van Justitie en Politie. Ik ben bijkans vijftien jaren Officier van Justitie geweest en heb steeds plichtsgetrouw mijn taken vervuld en de grootste en zwaarste zaken voorgebracht met prima resultaten. Ik ben nimmer met ontslag gegaan of weder in dienst genomen.'

Ook waarnemend procureur generaal Roy Baidjnath Panday plaatst vraagtekens achter de onthulling van Belfort. Tijdens een persconferentie eerder deze week vroeg hij zich ook af, waarom deze zaak nu pas naar buiten wordt gebracht, terwijl het vermeende dossier al lang op tafel van de minister lag.

Rust lijkt teruggekeerd onder personeel Huize Ashiana

Personeel weer aan het werk na goed overleg tussen vakbondsleider Hooghart en ministerie


Het personeel van Huize Ashiana heeft het werk hervat. De vakbond onder leiding van Ronald Hooghart en de leiding van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting hebben een goed onderhoud met elkaar gehad. Dit zegt Hooghart vandaag, woensdag 22 april 2015, in de Ware Tijd.

De directeur van het verzorgingstehuis, Glaines Maawi, zegt echter nooit iets van een staking of enige stagnatie in de werkzaamheden te hebben gemerkt.

Het ministerie is geadviseerd een commissie te installeren om de pijnpunten bij het tehuis op te lossen.
'Het is de bedoeling dat veel werk uit handen wordt genomen van de minister en de directeur van het tehuis. Niet voor alle kleine dingen hoeven we naar de minister.'

Volgens Hooghart zijn de problemen van het personeel niet anders dan die van andere ambtenaren; FISO, late uitbetaling van toelagen, uitblijven van trainingen en bevorderingen.

Japans olieboorplatform onderweg naar Suriname

De Surinamers gaan aan boord (Bron foto's: JSL Int.)
Zeven Surinaamse arbeiders in Trinidad aan boord gegaan van olieboorplatform


Zeven Surinaamse arbeiders zijn gisteren op Trinidad & Tobago aan boord gegaan van het olieboorplatform Hakuryu-12 van Japan Drilling Compagny Ltd. Het platform ligt, op weg naar Suriname, in transit in Chaguaramas, Trinidad. De verwachting is dat het olieboorplatform komende vrijdag of zaterdag vertrekt uit Trinidad, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 22 april 2015.

De Hakuryu-12 zal van mei tot juli 2015 exploratieboringen doen in blok 31. Als alles volgens planning verloopt zal het boorplatform Suriname binnen acht dagen hebben bereikt.

In de afgelopen maanden zijn tien Surinaamse arbeiders op Trinidad getraind zodat zij een plaatsje konden verwerven op het olieboorplatform. Anne-Rita Wijdh, country manager van JSL International zegt, dat het zowel voor haar als voor Suriname een mijlpaal is. 'Na vijf jaar gaat weer een groep Surinamers aan boord van zo een reusachtig platform.' 

JSL International Trinidad Ltd. is een Trinidadiaans bedrijf dat actief is in meer dan negen landen in Zuid- en Midden Amerika. 

'Wij leveren logistieke en manpower assistentie in the offshore industrie, olie en gas. In dit project zijn wij als agent van JDC (Japan Drilling Company Ltd.) aangesteld en hebben wij de tien Surinamers mogen aanbieden en opleiden', aldus Wijdh.

De mannen die zijn getraind en gecertificeerd zijn Fabian Bell, Romeo Landveld, Sylliostie Vrede, Roy Monsels, Clyde Hiwat, Jimario Sastroredjo, Arthur Vangee, Raidel Telgt, Urvine Olijfveld en Marvin Peroti.

Koninkrijksboot neemt deel aan botenparade Gay Pride Amsterdam 1 augustus

Acteur Sambo aan boord
Boot initiatief belangenorganisaties Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland


Een koninkrijksboot vaart zaterdag 1 augustus mee tijdens de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam. De koninkrijksboot is een initiatief van belangenorganisaties uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. Dat bericht het Parool vandaag, woensdag 22 april 2015, op gezag van het persbureau ANP.

De initiatiefnemers willen met de boot op een positieve manier aandacht vragen voor de verschillen tussen Nederland en de Caribische eilanden op het gebied van emancipatie en acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Ze wijzen erop dat de wetten en regelingen voor de LHBT-gemeenschap niet overal gelijk zijn in het koninkrijk.

In Nieuwspoort in Den Haag pleitten de initiatiefnemers van de koninkrijksboot vanmiddag, Nederlandse tijd, onder meer voor gelijke rechten en betere voorlichting op scholen.

Acteur Raymi Sambo vaart mee op de koninkrijksboot, samen met passagiers van Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

D66-kopstuk Laurens Jan Brinkhorst: Caribisch deel Koninkrijk heeft meer aan Brussel dan Den Haag

'Van Nederland is komend tijd geen verandering te verwachten'

'Huidige status quo uitzichtloos, remt nieuwe initiatieven en is opportunistisch qua aard'


Het Caribisch deel van het Koninkrijk heeft meer heil uit Brussel te verwachten dan uit Den Haag. Dat is de in een zin samengevatte conclusie van de voordracht die D66-prominent Laurens Jan Brinkhorst gistermiddag op uitnodiging van het Genootschap Nederland-Aruba in het politieke mediacentrum Nieuwspoort in Den Haag hield, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 22 april 2015.

De oud-politicus is zowel kenner van de Cariben als van Europa, terwijl hij uiteraard ook precies weet hoe de hazen in Den Haag lopen, aldus de krant.

Brinkhorst stak niet onder stoelen of banken weinig op te hebben van de Nederlandse opstelling jegens de andere landen in het Koninkrijk: 'De huidige status quo is uitzichtloos, remt nieuwe initiatieven en is opportunistisch van aard. Van Nederland is de komende tijd geen verandering te verwachten. Aruba zal zelf een initiatief moeten ontwikkelen zoals het in 1986 met de status aparte heeft gedaan.'

Het is beter de koers van Den Haag naar Brussel te verleggen en een directe dialoog aan te gaan met instellingen van de Europese Unie, zo bepleitte Brinkhorst die vaststelde dat 10-10-‘10 eerder heeft geleid tot staatkundige versplintering dan tot versterking van het Koninkrijk. 'De hervormingen houden op geen enkele wijze rekening met de geopolitieke betekenis van de overzeese gebieden of de bredere internationale context. De afgelopen jaren zijn de wederzijdse verhoudingen niet beter geworden. Nederland is vooral gericht op damage limitation en vermindering van - vooral - de financiële risico’s.'

Volgens Brinkhorst leidt de afwezigheid van een positieve visie op een gezamenlijke toekomst tot onvruchtbare speculaties over onder meer onafhankelijkheid en gemenebestconstructies. 'Tekenend is dat al jaren geen enkele Nederlandse bank op de eilanden vertegenwoordigd is. Voor de economische vervlechting is dat een slechte zaak en geen stimulans voor de vestiging van Nederlandse bedrijven. Er is dringend behoefte aan een nieuw perspectief, gebaseerd op geopolitieke gegevens die de politieke basis van Aruba en de andere eilanden bepalen.'

Brinkhorst noemde het groeiend belang van Latijns-Amerika als economisch potentieel. Zie de gezamenlijke aanwezigheid van minister-president Rutte en minister-president Eman. Beiden hadden elkaar nodig op de top in Panama. Ook wees hij het in de maak zijnde handelsakkoord Europa en de VS.


Alleen door de betrekkingen zelfstandig met de EU te versterken, kunnen de verhoudingen met Nederland verbeteren, stelde Brinkhorst. 'Bevoogding van en toezicht op de eilanden overzee blijft nu eenmaal het kenmerk van de Nederlandse benadering.'

De gastspreker was van mening, dat de huidige LGO-status (Landen en Gebieden Overzee)  onvoldoende perspectief biedt als antwoord op nieuwe uitdagingen. 'In de LGO staat armoedebestrijding nog steeds centraal, zij houdt de EU op afstand en heeft voor de LGO-gebieden als enig gemeenschappelijk kenmerk het ontbreken van een gemeenschappelijk perspectief. De LGO-status is voor de EU van marginale betekenis. Een sterkere staatkundige, politieke en economische integratie met de EU is een werkelijk alternatief. Vergelijk de situatie van Saint Martin met die van Sint Maarten. Dat bevordert ook een werkelijke structurele interesse van de VS en van Latijns-Amerika.'

Brinkhorst vindt het een omissie dat de status van Ultra Perifeer Gebied (UPG) nooit serieus is onderzocht. 'Door Nederland is zij door de wens van een monopolie in de betrekkingen met de Caribische eilanden steeds afgehouden. Op Aruba bestaat weerstand door een verkeerd begrepen opvatting over het begrip autonomie. In een tijd van globalisering is autonomie steeds meer achterhaald en samenwerking een positieve kans.'

Uitgangspunt van de UPG-status is de erkenning van meerwaarde voor de EU en niet de visie op de eilanden als achtergebleven gebied, benadrukte de oud-politicus/diplomaat/hoogleraar. 'De UPG’s worden gezien als vooruitgeschoven posten van de EU met een eigen toegevoegde waarde vanwege hun unieke eigenschappen zoals geografische ligging, biodiversiteit en duurzaam beheer op kleine schaal.'

Afgezien van een ruime toegang tot EU-fondsen leidt een nauwere band met Brussel volgens Brinkhorst tot een kwaliteitsslag en aanmoediging tot versterking van de eigen politieke en economische governance. 'Dat is andere taal dan het Nederlandse discours.'

-  Mr. Laurens Jan Brinkhorst (D66) was onder meer hoogleraar Europees Recht in Groningen, staatssecretaris van Europese Zaken, Tweede Kamerlid voor D66, minister van Landbouw en minister van Economische Zaken. Voorts was hij ambassadeur van de Europese Gemeenschap in Tokio en directeur-generaal Milieu en Nucleaire Veiligheid bij de Europese Commissie.

Kogel is door de kerk: Moestadja verlaat uit onvrede de Pertjajah Luhur

Oud-minister Binnenlandse Zaken teleurgesteld over wijze waarop hij door PL is behandeld


Soewarto Moestadja, oud-minister van Binnenlandse Zaken, heeft vanochtend, woensdag 22 april 2015, bedankt als lid en ondervoorzitter van de Pertjajah Luhur (PL). Hij trekt ook zijn partij, Democraten van de 21ste eeuw (D21), terug uit de PL. Moestadja zei tijdens een speciale persconferentie teleurgesteld te zijn over de behandeling die hij heeft gekregen. Voor hem is politiek voeren geen oorlog, maar door zetels te verwerven de idealen van de partij te verwezenlijken. 

Moestadja heeft nog niet aangegeven welke politieke stappen hij verder zal ondernemen. Hij zei vanochtend geen vertrouwen meer te hebben in de partij en daardoor niet meer kan functioneren. Hij legde  uit wat voor hem loyaliteit in de politiek betekent.

Hij vindt ook, dat hij bij de kandidaatstelling onheus is behandeld. Hij had belangstelling om gekandideerd te worden, maar werd terzijde geschoven. Moestadja zegt zich enorm ingezet te hebben voor de partij en de behandeling die hij heeft gekregen niet te hebben verdiend.

De ex-minister stoort zich ook eraan, dat er zoveel over hem is gezegd. Hij zou lijfwachten hebben gekregen en zijn huishuur zou zijn betaald door de NDP.

Partijvoorzitter Paul Somohardjo heeft onlangs beweerd, dat hij om zijn gezondheidstoestand bepaalde zaken van de regering zou hebben geaccepteerd. Moestadja vindt het erg dat er allerlei verdachtmakingen zijn gedaan aan zijn adres. Op deze manier is er geen ruimte meer om binnen PL te blijven functioneren. Na afstemming met zijn achterban, is het besluit genomen om eruit te stappen.

TCT nieuwe busroutes functioneren nog niet optimaal

De nieuwe bus van Eenig.
Op nieuwe route Paramaribo-Morgenstond ontbreken nog bushaltes

Ministerie lijkt te verzuimen ruchtbaarheid te geven aan nieuwe routes


Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) is, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 22 april 2015, onlangs gestart met een project voor nieuwe busroutes. Geoffrey Eenig, de eerste vergunninghouder voor de nieuwe route Paramaribo-Morgenstond, zegt dat het in zijn eerste week op de route nog niet vlot verloopt. Naar zijn mening is dit te wijten aan gebrek aan bekendheid en aan het nog steeds ontbreken van bushaltes. Eenig is tot nog toe de enige vergunninghouder op deze route.

Volgens Estrea Noordzee, waarnemend onderdirecteur Transport bij het ministerie van TCT, liggen er meer projecten op stapel.

'Wij hebben bijvoorbeeld ook op Vredenburg in Wanica, waar het nieuwe ziekenhuis zal komen, vergunningen uitgegeven en ook te Hanna’s Lust, Tout Lui Faut en Welgedacht-B en -C. In de praktijk blijkt, dat de bewoners van deze buurten niet optimaal gebruikmaken van het openbaar vervoer, dus van de nieuwe bussen. Het is wel bekend in de buurten, maar soms blijkt dat de mensen hun eigen vervoer hebben. Dat speelt ook een rol, maar er is anderzijds wel behoefte.'

'Ik denk dat na verloop van tijd de bussen zullen moeten inburgeren. Ze zijn in een beginfase. Deze routes zijn gecreëerd, omdat er nieuwe projecten erbij zijn gekomen. Soms heb je dat er vanuit de samenleving of vanuit de bewoners van een bepaalde buurt, een verzoek wordt gedaan aan het ministerie om bussen in te zetten. Wij hebben dus ingespeeld op de vraag. Ten aanzien van Vredenburg hebben wij ingespeeld op de ontwikkeling dat er een nieuw ziekenhuis daar komt. Wij hebben geanticipeerd op de komst van het ziekenhuis. Ten aanzien van de bushaltes moeten wij door het ministerie van Openbare Werken worden geaccommodeerd.'

Jairam (PVF): 'Ik heb tien schone vingers'

Oud-waarnemend-directeur ADRON sleept Rampadarath voor rechter


PVF-voorzitter en kandidaat van de NPS in het district Nickerie, Soedeshchand Jairam, zegt vandaag, woensdag 22 april 2015, op Starnieuws, dat hij tien schone vingers heeft. Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie (NDP) en Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Veehouders van de Van Drimmelen- en Corantijnpolder in Nickerie (VVN), zouden diverse beschuldigingen aan het adres van Jairam geuit hebben in de media. De beschuldigingen gaan vooral over handelingen die hij gepleegd zou hebben bij ADRON, het Anne van Dijk Rijstonderzoek Centrum Nickerie, waar hij waarnemend-directeur was. Jairam heeft een rechtszaak aanhangig gemaakt.

De zaak stond op de rol van de rechtbank in Nieuw Nickerie en zou inhoudelijk behandeld worden. Rampadarath heeft echter om uitstel gevraagd en de zaak wordt nu op 6 mei in Paramaribo behandeld. ‘Ik weet dat ik niks gedaan heb. Ik heb steeds een transparant beleid gevoerd. Dit is wat wij vuilsmijterij noemen. Als er niks meer te vinden is om mij zwart te maken, dan wordt er rioolpolitiek gevoerd. Ik heb deze zaak aanhangig gemaakt, omdat ik mijn naam gezuiverd wil hebben', aldus Jairam.

Jairam staat op nummer vijf op de lijst van V7 in Nickerie. De PVF-topman is een samenwerking met de NPS aangegaan en vult de plek voor NPS in Nickerie in. Hij wordt bijgestaan door advocaat John Moerahoe.

Volgens Rampedarath gaat het om terechte beschuldigingen die hij heeft gedaan aan het adres van Jairam.

Hij zegt vandaag in het Dagblad Suriname: ‘Jairam kan niet verklaren waar de opbrengst van het zaaizaad van 30 hectare, dat door het zaaizaadbedrijf in Wageningen zou zijn geproduceerd, naar toe is. Wij hebben hem in een brief gevraagd om alles te verantwoorden en tot op heden heeft hij geen antwoord gegeven. Er zijn geen gelden gestort op de rekening van ADRON. Voorts heeft hij de hele voorraad van Stichting Agrarische Kernbedrijven Nickerie (SAKN) verkocht en kan ook niet verklaren waar de gelden naar toe zijn’, zegt Rampedarath.

Hij zegt ook, dat er een interne controle door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is geweest op het ADRON. Het rapport ervan wordt afgewacht. Deze zal ook worden overhandigd aan de rechter. Rampedarath stelt verder, over bewijzen te beschikken inzake de machinerieën die Jairam van de SAKN zou hebben verkocht. ‘Hij heeft alle gelden in eigen zak gestopt. Ik zal ook de procureur-generaal vragen om een onderzoek in te stellen in deze kwestie. Jairam moet vervolgd worden.'

Rechter op Curaçao stelt Aqualectra in conflict met World Trade Center in het gelijk

WTC moet nutsbedrijf in totaal 5.5 miljoen gulden betalen


Nutsbedrijf Aqualectra is gisteren door de rechter volledig in het gelijk gesteld in het conflict met het World Trade Center Curaçao (WTC). Een totaalbedrag van ruim 5,5 miljoen gulden plus rente en proceskosten moet aan Aqualectra worden betaald, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 22 april 2015.

'In principe is dit meteen opeisbaar', aldus advocaat Mayesi Hammoud van advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne. Zij gaat hierover contact opnemen met advocaat Bertie Braam van WTC.

'Ik denk dat het goed is dat er nu in elk geval duidelijkheid is op dit moment, namelijk dat de rechter vindt dat de vordering toegewezen kan worden. De bodemprocedure gaat ondertussen gewoon door.'

Het Antilliaans Dagblad berichtte in februari, dat het WTC van de Venezolaanse zakenman Vittorio di Stefano op grote schaal en langdurig bleek te hebben geknoeid met de meters voor stroom- en waterverbruik. De rechter stelt in het vonnis: 'Nu het om een aanzienlijk bedrag gaat, dat betrekking heeft op stroom die is geleverd in de periode oktober 2009 tot en met juli 2013 en dat dus allang betaald had moeten zijn, terwijl Aqualectra het geld hard nodig heeft, kan van haar niet worden gevergd dat zij het resultaat van de bodemprocedure afwacht.'

Omdat het WTC nog altijd stroom van Aqualectra krijgt geleverd, is er geen kans op ‘restitutierisico’ als er uit de bodemprocedure blijkt dat het bedrag lager zou uitvallen, aldus de rechter.

Over de hoogte van het bedrag dat nu terugbetaald moet worden, was de rechter helder. Een vergadering van 25 februari wordt aangehaald tussen WTC en Aqualectra, waarbij overeenstemming is bereikt over de nog te factureren KWhs over de periode oktober 2009 tot en met juli 2013. 'Daarbij is in onderling overleg vastgesteld, dat WTC 10.000.000 KWh en 30,680 KVA zal moeten betalen', stelt de rechter. Dat is respectievelijk 5.198.709,41 gulden en 316.540,70 gulden, tezamen 5.515.250,11 gulden.

Opvallen is, aldus de krant, dat eind januari 2015 een tweede hypotheek op WTC is genomen van 10 miljoen dollar ten gunste van aandeelhouder Di Stefano.

Energiedeskundige Ajodhia: Nieuwe wetgeving nodig bij openbreken EBS-monopolitiepositie

(Bron foto: Viren Ajodhia/Facebook)
'Alleen EBS mag energie op commerciële basis verkopen'

'Splitsing EBS moet transparant gebeuren en dat is niet het geval'


Bij het openbreken van de monopoliepositie van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is  wetgeving nodig, aldus energiedeskundige Viren Ajodhia vandaag, woensdag 22 april 2015, in de Ware Tijd. Om het bedrijf op te splitsen is op zich geen wetgeving nodig. Het is een staatsbedrijf en de overheid mag in feite ermee doen wat zij wil, zegt Ajodhia.

'De vraag die nu opkomt is, wie de stroom mag verkopen aan derden? Dit moet op een goede manier georganiseerd worden en dat kan alleen bij wet.' Iedereen mag energie opwekken, maar de EBS is het enige bedrijf dat energie op commerciële basis mag verkopen. Deze regel is in een staatsbesluit opgenomen, stelt Ajodhia.

President Desi Bouterse zei afgelopen maandag, dat de eerste stap, de oprichting van een naamloze vennootschap voor het gescheiden invoeren van energieopwekking en -distributie, al op papier is geformaliseerd.

De nieuwe elektriciteitswet die wordt voorbereid is voor Ajodhia onduidelijk. Hij zegt dat er anno 2015 bijna geen elektriciteitsbedrijf is dat niet is ontbonden, anders zal de concurrentie niet werken. Hij stelt ook, dat elk land dat dit heeft gedaan zich verzekerd heeft van parlementair draagvlak, omdat het om een nationale zaak gaat.

Ajodhia noemt de wijze waarop de splitsing nu plaatsvindt niet transparant. Een wet is belangrijk om het hele proces te begeleiden. Volgens hem moet de discussie niet worden gevoerd of de energiemaatschappij gesplitst moet worden, maar hoe transparant dit moet geschieden. 'Je kunt nu niet zonder wettelijk draagvlak dingen doen.'

'Tranen' bij VHP-kandidaat Girjasing na vernieling billboard

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Girjasing verdenkt NDP-buurtbewoner van vernieling


Het VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing is niet te spreken over het feit dat een van de vijftig billboards met zijn foto beschadigd is. Girjasing, die VHP-kandidaat in Commewijne is voor de verkiezingen van 2015, zegt vandaag, woensdag 22 april 2015, in het Dagblad Suriname, dat het billboard dat aan de Petjasketiaweg staat, vermoedelijk door een buurtbewoner beschadigd is. 

De bewoner in de straat waar het billboard staat, was namelijk de enige persoon in het district die openlijk via een radioprogramma kritiek op de aanwezigheid van het bord had geuit. In dat radioprogramma had hij volgens Girjasing gesteld, dat hij het bord ‘misselijk’ vond. De bewoner in kwestie is een NDP’er, zegt de VHP’er. ‘Prompt krijgt het bord kort na zijn commentaar een gat. In uitgerekend dat bord wordt er een gat geslagen. Ik weet niet zeker of hij het heeft gedaan, maar het is wel vreemd.’

Het parlementslid is verder van mening, dat leden van oppositionele partijen het moeten nalaten om propagandamateriaal van hun tegenstanders te vernielen. ‘Wij zijn aan niemands propagandamateriaal gegaan en verwachten hetzelfde van hun.’

Girjasing zou met nog meer tegenwerking geconfronteerd zijn vanuit dezelfde hoek. Zo zou iemand uit dezelfde omgeving getracht hebben schade toe te brengen aan zijn persoon door het bewust verspreiden van leugens betreffende een perceel. Hierbij werd gebruik gemaakt van een hypothecair uittreksel van het GLIS (Grondregistratie en Land Informatie Systeem) met verkeerde informatie. Daarop staat, dat een perceel te Land Serie A op naam van Girjasing staat. Deze gegevens kloppen volgens de parlementariër echter niet. ‘Ik heb wel een perceel, maar dat is gelegen ergens voordat je Land Serie A krijgt.’

‘Ondanks dat de gegevens niet correct zijn, heeft de persoon bewust verkeerde informatie verspreid om mij in een verkeerd daglicht te plaatsen.’ Volgens Girjasing is het dezelfde persoon die de hele straat gemobiliseerd heeft tegen hem.

Opiniepeiler De Hond heeft geen brief van criticus With ontvangen

Maurice de Hond: 'Ik ga niet reageren op iemand die halve en hele onzin uitkraamt'

Opiniepeiler komt met toelichting op opiniepeiling zodra onderzoek naar buiten is gebracht


Opiniepeiler Maurice de Hond heeft geen brief ontvangen van de criticus, schrijver en publicist Julian With. Die brief werd gisteren gepubliceerd door de nieuwswebsite GFC Nieuws. With is van oordeel, dat de door De Hond in samenwerking met het Surinaamse bedrijf LC Media gehouden opiniepeiling 'misleiding' is en dat de bekende Nederlandse opiniepeiler 'een loopje neemt met de Surinaamse bevolking'.

De Hond vindt het opmerkelijk, dat kennelijk in Suriname gereageerd wordt op de opiniepeiling, terwijl het eindrapport van die peiling nog niet eens publiek is gemaakt.

De opiniepeiler in een reactie vandaag, woensdag 22 april 2015, aan de redactie van De Surinaamse Krant: 'Via Carlos Durham van LC Media heb ik wel een mailwisseling gezien, waarbij Carlos heel terecht aangaf, dat het wel vreemd is, dat iemand die zichzelf wetenschapper noemt alleen reageert op een krantenartikel, wat blijkbaar is gebaseerd op wat uitgelekte informatie. Maar niet op een rapport zelf. Pas als dat rapport zelf naar buiten gekomen is, kan er op inhoudelijke gronden een discussie plaatsvinden.'

De Hond zegt alleen te willen reageren op opmerkingen en kritieken van 'iemand die een serieuze wetenschappelijke discussie wil voeren en niet van iemand die een serie van halve en hele onzin uitkraamt'. 'Van de methode, je neemt iets aan terwijl je niet eens weet of dat waar is en gaat daar vervolgens kritiek opleveren, die dan ook nog voor een deel onlogisch of onzinnig is.'

Volgens de bekende opiniepeiler heeft LC Media 'op een heel professionele en integere manier onderzoek uitgevoerd, op basis van mijn instructies. Ik ben daar bij geweest, heb zelf ook vragenlijsten afgenomen, mede om het proces van dichtbij te volgen. Wat me vooral opviel bij het onderzoek dat uitgevoerd is, is hoezeer de patronen van de resultaten in de verschillende districten op elkaar leken.'

Hij zegt verder pas inhoudelijk een toelichting te willen geven als 'het onderzoek naar buiten is gebracht'. 'Maar, dan alleen op basis van serieuze argumenten en niet op halve onzin.'

Stemadvies Michael Miskin, minister van Arbeid en adviseur CLO: 'Stem op Ronald Hooghart'

CLO blijft vasthouden aan einde FISO

Brief CLO aan president Bouterse over FISO nog niet beantwoord


De adviseur van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), Michael Miskin (minister van Arbeid), geeft het advies om op Ronald Hooghart te stemmen, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 22 april 2015. Hooghart (voorzitter CLO) staat als nummer tien 10 gekandideerd door de NDP in Paramaribo. 'Na eng o luku unu belang', zei Miskin gisteren bij de viering van de 44e verjaardag van de vakcentrale. Hooghart is ook voorzitter van de door hem opgerichte Partij Belangenbehartiging en Ontwikkeling (PBO).

Miskin stelt, dat er een brief is gestuurd naar president Desi Bouterse om het FISO-probleem (Functie Informatiesysteem Overheid) op te lossen. Hierop is er nog niet gereageerd. De CLO blijft van mening, dat FISO overboord moet worden gegooid. Hooghart heeft steeds geroepen dat de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) en de Confederatie van Organisaties van Landsdienaren (COL) FISO hebben doorgedrukt.

Hooghart gaat na de verkiezingen het issue rond FISO verder aanpakken. Hij is van mening, dat werknemers slecht worden behandeld door de werkgevers. Hij zei, dat Suriname nog steeds bezig is met het dekolonisatie proces. 'Een nieuwe kijk op de mens, dat moet er komen', aldus Hooghart.

Miskin en Hooghart wezen gisteren op het belang van het sociaal zekerheidsstelsel dat van de grond is gekomen tijdens de regering Bouterse-Ameerali. De CLO heeft volgens hen hieraan een belangrijke bijdrage geleverd. Dit is een van de verworvenheden van de vakcentrale.

Bij de pensioenregeling is ook gelet op rechten van partners die in concubinaat leven. Ook mensen die na hun zestigste in het huwelijksbootje stappen, zijn meegenomen in de wetgeving. De vakcentrale bleef verder stilstaan bij zaken die in de afgelopen 44 jaren zijn gerealiseerd.

Miljoenenfraude met creditcard bij DSB ontdekt - Paar medewerkers bank 'naar huis gestuurd'

Cliënt kon ondanks overschrijding limiet enorme bedragen met creditcard opnemen

Inmiddels overleden man zou ruim 4 miljoen Amerikaanse dollar boven limiet hebben opgenomen - Cliënt zou omgekomen piloot Van Ommeren zijn


Bij De Surinaamsche Bank (DSB) is een miljoenenfraude ontdekt met een creditcard. Dat weet Starnieuws vandaag, woensdag 22 april 2015, te melden. De nieuwswebsite schrijft te hebben vernomen, dat er een intern onderzoek gaande is naar deze kwestie. 

Aangezien het om een ernstige zaak gaat, zal niet volstaan kunnen worden met een intern onderzoek. De justitiële en controlerende autoriteiten zijn intussen ook betrokken bij deze zaak.

Vernomen wordt ook, aldus Starnieuws, dat een cliënt van de bank enorme bedragen heeft kunnen opnemen via zijn creditcard zonder dat er alarm werd geslagen is, omdat de persoon zijn limiet ver overschreden.

Enkele personen bij de bank zijn naar huis gestuurd. Het is nog niet duidelijk wat de betrokkenheid van medewerk(st)ers bij de bank is bij deze omvangrijke fraudezaak.

Er zou een regeling getroffen zijn met de persoon, die volgens Starnieuws overigens 'op een tragische manier is omgekomen', die ruim 4 miljoen Amerikaanse dollar teveel van de rekening heeft kunnen opnemen.

'Volgens bronnen', zo bericht de website Waterkant.net zou het gaan om de Surinaamse piloot Perry van Ommeren die op 14 april met zijn vrouw en twee jonge dochters omkwam bij een vliegtuigcrash in Fort Lauderdale, Florida (VS).

Den Blauwvinger: Het is toch niet altijd zo vader zo zoon....?

COLUMN: Walter, zoon van Dino, gekozen als VN MDG-ambassadeur voor Suriname

Beoordeel jonge Walter op zijn daden en niet op die van zijn pa


Walter Bouterse... Natuurlijk, er gaat meteen een belletje rinkelen. Bouterse? Zal wel familie zijn van.... en dat is ook zo. Een van de twee nieuwe jeugdambassadeurs voor de VN 'Millennium Development Goals' (MDG), gekozen op zaterdag 11 april door het Nationaal Jeugdparlement. De jonge Bouterse telg zal de zogenoemde millennium ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties moeten gaan promoten en realiseren met strategische programma's en activiteiten.

In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Er zijn acht concrete doelstellingen vastgelegd: de millenniumdoelen.

Dit zijn ze in het kort:

1. De armoede halveren en minder mensen met honger
2. Elk kind naar school
3. Mannen en vrouwen gelijkwaardig
4. Minder kindersterfte
5. Verbetering van de gezondheid van moeders
6. Bestrijding van hiv/aids, malaria en andere dodelijke ziektes
7. Bescherming van het milieu, iedereen schoon drinkwater en minder mensen in sloppenwijken
8. Toegang tot betaalbare medicijnen, een eerlijk handelssysteem, minder schulden voor ontwikkelingslanden

Walter na zijn benoeming (Bron foto: Monalisa GM Liguorie/NJP)
Het belletje rinkelt. Walter is de zoon van Dino, die op dit moment in een gevangeniscel in New York (VS), een straf uitzit van 16 jaar en 3 maanden voor wapen- en drugshandel en voor vermeende contacten met de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Het was te verwachten, dat anti-NDP'ers en anti-Bouterse-adepten meteen zouden reageren op de benoeming van Walter als VN MDG-ambassadeur. 'Walter zal wel net zo slecht zijn als zijn pa.' 'Zo vader zo zoon, toch?' Want daar is men goed in in Suriname, snel oordelen, zonder enige kennis van zaken, bevoorordeeld en slechts kunnen denken in twee kampen: je bent voor of je bent tegen iemand, een partij of iets.

De lokale bekende bestuurskundige August Boldewijn liet heel nuchter weten, dat de veroordeling van pa Bouterse in de VS geen invloed mag hebben op de benoeming van zoon Walter: 'Je mag de levenswijze van de ene man niet gebruiken als criterium voor de levenswijze van de ander.' Bouterse jr. zei, terecht, dat hij en zijn vader 'twee verschillende personen zijn'. 'Ik geef het negatieve altijd een plaats en zal datgene doen waarvoor ik ben gekozen.' 'Mijn werk voor de gemeenschap plaats ik boven mijn politieke kleur. Ik sta open voor eenieder. Ik had op het MULO zelfs als beste maatje de kleinzoon van oud-president Venetiaan. Wij jongeren moeten dat verschil gaan uitmaken en dat oude politiek denken achterwege laten.'

Boldewijn stelde verder, dat karakter en vaardigheden bepalend moeten zijn om iemand een bepaalde functie toe te wijzen. In dit geval zouden volgens hem de voorwaarden waaraan een gegadigde voor de MDG-ambassadeursfunctie moet voldoen medebepalend moeten zijn.

Boldewijn heeft absoluut gelijk. Het behoeft toch geen betoog, dat het niet altijd 'zo vader zo zoon' hoeft te zijn.

Walter en zijn opa Desi
De jonge Walter komt gedreven en serieus over en weet zich goed te verwoorden. Je ziet geen crimineel, maar een enthousiaste knaap die qua uiterlijk wel veel lijkt op zijn vader en opa. Maar, daar houdt waarschijnlijk welke vergelijking dan ook mee op. Walter is brandschoon. Natuurlijk, mensen in het anti-Bouterse en anti-NDP kamp zullen hier ongetwijfeld anders over denken en redeneren dat wat niet is nog komen kan. Die opponenten redeneren en denken te bekrompen en te bevooroordeeld, verblind door abjecte aversie, en niet in staat om objectief te oordelen.

Uit allerlei internationale wetenschappelijke onderzoeken zou wel blijken, dat kinderen van criminele vaders meer kans hebben zelf ook het verkeerde pad op te gaan. Toch komt het grootste deel van de kinderen van criminelen níet in aanraking met Justitie en politie, aldus de wetenschappers. En bij de grootste deel kan ongetwijfeld ook Walter worden gerekend, toch?

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
22 april 2015
Amsterdam-Paramaribo

Voor geïnteresseerden:

* Lees ook dit artikel: Misdaad van vader op zoon? 21 augustus 2013 Crimelink.nl

* 'Zo vader, zo zoon? De intergenerationele overdracht van crimineel gedrag'
Rakt, M. V. D., Nieuwbeerta, P. & Graaf, N. D. D. 2006 In : Tijdschrift voor Criminologie. 48, 4, p. 345 1 p.:

Economisten organiseren politiek verkiezingsdebat over financieel-economisch beleid op 13 mei

Debat wordt live vanuit KKF-gebouw uitgezonden op radio en televisie


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) organiseert op 13 mei aanstaande het gebruikelijke verkiezingsdebat. De grootse politieke partijen mogen dan vertegenwoordigers afvaardigen om de economische paragraaf van hun verkiezingsprogramma te presenteren en vervolgens gereed te staan om daarover in debat te gaan met het publiek. Dat laat de VES weten in een gisteren, maandag 21 april 2015,uitgebracht persbericht.

De drie deelnemende partijen/combinaties zullen worden geselecteerd op basis van de IDOS-opinipeilingen die volgens planning eind april zullen worden gehouden. Naast deze partijen/combinaties worden ook de andere partijen, die aan de verkiezingen deelnemen, uitgenodigd om te participeren aan de discussie.

Het doel van de discussie is om in een zakelijke sfeer aandacht te besteden aan economische vraagstukken die ondersteunend zijn voor de ontwikkeling van Suriname. Het is de bedoeling dat een vertegenwoordiger van de geselecteerde politieke organisaties een presentatie houdt van maximaal 12 minuten, waarna het aanwezige publiek in twee rondes de gelegenheid krijgt om met hem/haar in debat te gaan. De discussie zal zich zoveel mogelijk richten op het financieel-economisch beleid dat de politieke organisatie bij eventuele verkiezingswinst, van plan is uit te voeren.

Voor een vlot verloop en voor een goede discussie, heeft de VES de inleiders ook gevraagd om hun presentaties te richten op onder andere de volgende thema’s:
1. Overheidsfinanciën – Fiscaal beleid – Monetair beleid;
2. Ontwikkelingsbeleid – Ontwikkelingsfinanciering – Vision 2030;
3. Het overheidsapparaat – Public Sector Reform – Private Sector Reform;
4. Ontwikkeling productiesectoren en/of dienstensectoren (3 prioriteiten);
5. Milieu;
6. Werkgelegenheidsbeleid – Arbeidsmarktbeleid – Onderwijs;
7. Immigratiebeleid.

Het VES-verkiezingsdebat wordt dit jaar, net als bij de voorgaande debatten, live uitgezonden op radio en televisie. Daardoor zal ook het publiek thuis in een speciale ronde kunnen participeren aan de discussie. In samenwerking met Telesur zal het publiek via e-mail en sms vragen kunnen opsturen aan de partijen/combinaties. Het e-mailadres en het sms-nummer zullen op de avond zelf bekend worden gemaakt.

'Met genoegen nodigt de VES een ieder uit om te participeren aan deze discussie die op woensdag 13 mei wordt gehouden in het KKF-gebouw en om 18.00 uur zal aanvangen', aldus de economistenvereniging in haar persbericht.