donderdag 23 april 2015

Oud-minister Rosalia richt op Curaçao nieuwe politieke beweging

Movementu Kousa Promé (MKP) zet zich in voor culturele, historische, politieke en burgerlijke emancipatie van eiland


Oud-minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport voor Pueblo Soberano (PS) René Rosalia heeft een nieuwe politieke beweging opgericht: Movementu Kousa Promé (MKP). De nieuwe partij heeft zich ten doel gesteld om zich in te gaan zetten voor de culturele, historische, politieke en burgerlijke emancipatie van Curaçao en om bij te dragen aan eenheid van Curaçao als een autonoom land in de wereld, aldus bericht de Amigoe donderdag 23 april 2015.

De partij werd officieel opgericht op 17 april. In het eerste bestuur van de partij zitten Ronald Pietersz jr. (voorzitter), Indira Boelbaai (secretaris), Leun Fat Ostiana (penningmeester) en Rudsel Marchena (2e penningmeester). Politiek leider is Rene Rosalia.

De naam van de partij Kousa Promé kan vertaald worden als ‘eerst de oorzaak’. Maar, in een toelichting stelt Rosalia, dat zijn partij van mening is dat je je moet concentreren op aanpak van de oorzaken die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van de Curaçaoënaar.

'Je moet je op de kern van het probleem gaan richten. Niet op de randzaken. Wij willen als partij de Curaçaoënaars weer hun zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen teruggeven, zodat zij in staat zijn om hun eigen problemen op te lossen. Wij zetten zwaar in op vorming om dit doel te kunnen realiseren.'

Rosalia was de eerste minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport van het autonome land Curaçao en genoot veel aanzien toen hij werd aangesteld. Hij was voormalig oprichter en later ook directeur van cultuurstichting Kas di Kultura. Rosalia zou aanblijven tot maart 2011 toen hij met de partij brak na een ruzie met de PS over het verstrekken van een licentie voor een vsbo-school. Hij diende zijn ontslag in en stapte op als minister.

Sindsdien was hij actief met een radioprogramma en de volksacademie Akademia Popular Errol Scoop, die als doel heeft om nieuwe emancipatoren van Curaçao te vormen. De nieuwe beweging heeft tal van doelen die het wil realiseren. Zo wil de partij de identiteitscrisis op het eiland aanpakken, maar ook integriteit en eenheid onder Curaçaoënaars benadrukken. Een Caribische eenheid staat ook hoog in het vaandel van de nieuwe partij, net zoals wereldvrede en een op positieve en constructieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van de wereld.

Camelia-Römer op korte termijn nieuwe minister Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning op Curaçao

PNP-leider Davelaar: 'Ik verwacht een volwassen minister'


PNP-leider Humphrey Davelaar verwacht, dat Suzy Camelia-Römer op korte termijn benoemd kan worden tot de nieuwe minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) voor de partij op Curaçao. Camelia-Römer ondergaat op dit moment een screening en Davelaar stelt te hebben begrepen dat dit proces mogelijk al volgende week is afgerond. Dit is vandaag, donderdag 23 april 2015, te lezen in de Amigoe.
 
Volgens Davelaar heeft hij van premier Ivar Asjes (PS) begrepen, dat alle relevante documenten met betrekking tot de screening van Camelia-Römer inmiddels binnen zijn. Nu moet de kandidaat-minister alleen nog een keuring ondergaan. De verwachting is dat dit in de komende dagen zal gebeuren, zodat er rekening mee wordt gehouden dat Camelia-Römer mogelijk al volgende week de eed zal kunnen afleggen bij gouverneur Lucille George-Wout.

De PNP-leider stelt een goed gevoel te hebben over de benoeming van Camelia-Römer. 'Ik verwacht een volwassen minister, die in staat zal zijn om de prioriteiten die vastgelegd zijn in het regeerakkoord uit te voeren en die zal handelen conform de christen-democratische filosofie van onze partij.'

Camelia-Römer werd op 30 maart door het bestuur van de PNP voorgedragen als kandidaat voor de functie van minister VVRP. De PNP moest op zoek naar een nieuwe minister, nadat Earl Balborda op vrijdag 6 maart zijn ontslag had ingediend, omdat politiek leider Davelaar het vertrouwen in hem had opgezegd. Leden konden toen kandidaten voordragen voor een opvolger van Balborda. Hiervoor moesten handtekeningen van leden worden verzameld. Van de drie kandidaten, Camelia-Römer, Allison Abigail Hironimus-Paula en Idelgar Sosa, werd uiteindelijk de eerste gekozen.

De kandidaat-minister is geen onbekende in politiek Willemstad. Zij was in het verleden onder andere premier, minister van Justitie en Nationaal Herstel en Economische Zaken van de Nederlandse Antillen. Verder was Camelia-Römer ook actief als lid van de Eilandsraad van Curaçao en van de Staten van de Nederlandse Antillen.

Horecavakbond Horecaf op Curaçao beschuldigt nieuwe bond HIWA van liegen en misleiding

'Om hotelpersoneel te misleiden worden Horecaf-documenten klakkeloos gekopieerd'De nieuwe vakbond voor het personeel van Sunscape Curaçao Resort, de Hotel Independent Workers Association (HIWA), maakt zich schuldig aan liegen en misleiding. Dit beweert secretaris-generaal van de horecavakbond Horecaf Kenneth Valpoort. Hij beschuldigt HIWA ervan, dat zij documenten van Horecaf klakkeloos zou kopiëren om zo het hotelpersoneel te misleiden, aldus bericht de Amigoe vanmiddag, donderdag 23 april 2015.

 
Valpoort reageerde vanochtend op verklaringen van HIWA-voorzitter Omar de Camps in de krant gisteren. De Camps stelde onder meer, dat zijn vakbond volkomen legaal is en bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Hij ontkende, dat HiWA een zogenoemde yellow union is, een door de leiding van het bedrijf opgerichte vakbond om echte vakbonden buiten de deur te houden. Maar de Horecaf-voorman is het hier duidelijk niet mee eens.

'Hij begrijpt blijkbaar niet wat een yellow union is. We zijn ervan overtuigd, dat ze zijn opgericht om ons buiten de deur te houden, net op het moment dat wij bezig waren om een referendum te organiseren onder het personeel van Sunscape. Hij noemt zijn vakbond een witte vakbond. Hij bedoelt zeker het blanco document dat aan hun leden is voorgelegd, dat ze moesten ondertekenen', aldus Valpoort.

Hiermee verwijst hij naar documenten die HIWA gebruikt. Zo verwijst hij ook naar de CAO die de nieuwe vakbond met de leiding van Sunscape is overeengekomen. Die is volgens de Horecaf-voorman klakkeloos overgenomen van de CAO die de door hem geleide vakbond op 15 januari met de leiding van de casino bij het resort heeft ondertekend. 'Ze hebben het gewoon gekopieerd en de namen veranderd. Als je de twee CAO’s naast elkaar legt, dan zie je dat ze die van ons hebben overgenomen. HIWA zegt dat zij een basis-CAO hebben, maar dat klopt dus niet.'

Valpoort beschuldigt HIWA er ook van, dat zij inschrijfformulieren van Horecaf heeft gekopieerd.
'Ze hebben wederom de namen veranderd. Op hun formulier staat, dat je moet aangeven hoelang je al lid bent van de vakbond. Dit hebben ze letterlijk van onze inschrijfformulier gekopieerd, want hoe kan je als een pas opgerichte vakbond vragen hoe lang je lid bent van jouw organisatie.'

Ook het argument van de HIWA-voorzitter, dat hij verschillende keren getracht zou hebben om lid van Horecaf te worden, maar dat hierop geen reactie zou zijn gekomen, wordt door Valpoort van de hand gewezen. Hij wijst erop, dat Horecaf al sinds 2011 bezig zou zijn geweest om bij het hotel, toen nog bekend als Breezes, voet aan de grond te krijgen. Valpoort wil weten waarom De Camps zich toen niet bij deze strijd voor erkenning heeft aangesloten en nu met een nieuwe vakbond op de proppen is gekomen.

Hij roept het personeel van Sunscape op om zich niets aan te trekken van de misleidingen van de nieuwe vakbond en de strijd van Horecaf te steunen tegen onrecht dat in het resort plaats zou vinden.

Duurzaam samenwonen door overheid bij Staatsbesluit erkend

Overheid erkent alleen samenwonen van man en vrouw....


De overheid heeft voor het eerst het duurzaam samenwonen erkend bij Staatsbesluit. Het recht op weduwen- en weduwnaarspensioen komt ook toe aan de bij het Pensioenfonds Suriname geregistreerde partner van de ongehuwde ambtenaar, ongehuwde gewezen ambtenaar of de ongehuwde pensioneerde ambtenaar met wie deze duurzaam samenwoont. Dit staat in een nieuw artikel in het Staatsbesluit van 30 maart, aldus bericht Starnieuws vandaag, 23 april 2015.

In hetzelfde Staatsbesluit is opgenomen, dat wanneer de ambtenaar al met pensioen is en na zijn 60e gaat huwen of gaat samenwonen, dit erkend wordt. Eerder was dit niet het geval.

Bij samenwonen is wel expliciet gesteld, dat de personen van verschillende sekse moeten zijn.

De partner die de ongehuwde ambtenaar registreert moet eveneens niet gehuwd zijn. De persoon moet geen familie van de ambtenaar zijn in rechte lijn. De ongehuwde ambtenaar moet minimaal twee jaar samenwonen met de partner, en dat moet blijken uit een verklaring afgegeven door het Centraal Bureau voor Burgerzaken.

Minder stroomuitval Paramaribo door nieuwe ondergrondse transmissielijn

(Bron foto: EBS)
Nieuwe transmissielijn van Tout Lui Faut naar Menkendam morgen in gebruik


De transmissielijn die stroom van de SPCS powerplant op Tout Lui Faut naar het netwerk van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) moet brengen, zal morgen in gebruik worden genomen. Hierdoor zullen bewoners in Paramaribo en omgeving minder last hebben van stroomuitval als gevolg van te weinig energie, aldus de EBS vandaag, donderdag 23 april 2015, in een persbericht.

Een ander voordeel van de nieuwe lijn is, dat de EBS in de toekomst, als de SPCS meer stroom gaat opwekken, minder afhankelijk zal zijn van de elektriciteitsvoorziening van de Afobaka waterkrachtcentrale.

De nieuwe ondergrondse transmissielijn loopt over een afstand van ongeveer zes kilometer vanaf de SPCS powerplant aan de Tout Lui Faut Kanaalweg en de Martin Luther King Highway tot het onderstation van de EBS te Menkendam. Het is het eerste ondergrondse 161 kV netwerk van de EBS.

Beperkingen in de beschikbare ruimte langs de openbare weg (Martin Luther Kingweg) en uitbreidingsplannen van het ministerie van Openbare Werken, waarmee rekening moest worden gehouden, heeft de EBS doen besluiten een ondergronds netwerk te maken. Een voordeel hiervan is een hogere betrouwbaarheid. Ondergrondse transmissiekabels zijn wel twee tot drie keer duurder dan bovengrondse transmissielijnen.

De verbinding is aangelegd door het Nederlandse bedrijf Strukton, aldus de EBS.

12-Jarige jongen in Brokopondo aangehouden voor seksueel misbruik meisje (6)

Jongen na bekentenis overgedragen aan Jeugdzaken Korps Politie Suriname


De politie van Brokopondo heeft afgelopen dinsdag in de vooravond een 12-jarige jongen aangehouden die ervan werd verdachte een meisje van 6 jaar in een bosschage seksueel te hebben misbruikt. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 23 april 2015.

De moeder van het slachtoffertje, die een en ander bij het kind had waargenomen, verrichtte eerst zelf een onderzoek. Omdat het kind over pijn klaagde, keek de moeder wat er aan de hand was en ontdekte 'roodheid bij het geslachtsdeel' van haar dochter, zo schrijft de krant. Aan het meisje werd gevraagd wie aan haar lichaam had gezeten.

Nadat duidelijk was geworden, dat een 12-jarige jongen zich schuldig zou hebben gemaakt aan misbruik van het meisje, deden de ouders aangifte bij de politie.

De jongen werd op basis van de aangifte en een volmondige bekentenis overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname in Paramaribo voor verder onderzoek

NLS legt beslag op tegoeden casino's en Suribet van Turkse Pasha Gaming Group

Desiré Hooghart wil geld zien voor NLS
Gokbedrijven zouden in totaal voor zo'n Srd 1 miljoen schuld hebben

Advocaat NLS: 'Bedrijven respecteren bevoegdheid NLS niet'


De Nationale Loterij Suriname (NLS) heeft gisteren beslag gelegd op de tegoeden van Tropicana Hotel & Casino, Savannah Hotel en Casino, Mirage Hotel & Casino en Suribet NV. Dit wordt door directeur Desiré Hooghart van de NLS vandaag, donderdag 23 april 2015, in het Dagblad Suriname bevestigd. 

Volgens Hooghart gaat het hier om gokbedrijven die allemaal behoren tot de Turkse Pasha Gaming Group. Deze groep zou naar zijn zeggen al langer dan twee jaren geweigerd hebben om de NLS voor verleende bijstand te betalen. Volgens Hooghart zijn deze ondernemingen de NLS in totaal bedragen verschuldigd die opgelopen zijn tot een maximum van Srd 1.000.070. Hiernaast komen ook achterstallige rentes en incassokosten erbij.

'Het is niet de NLS die ervoor heeft gezorgd dat de bedragen enorm zijn gegroeid. Het zijn de mensen zelf die nalatig zijn geweest', aldus Hooghart.

De casino’s zijn de mening toegedaan, dat de NLS geen wettelijke basis heeft om een vergoeding voor geleverde diensten te vragen. Jules Ramlakhan, voorzitter van de Vereniging van Casinohouders in Suriname, zegt dat de Loterijwet nergens aangeeft, dat de NLS controle moet houden op trekkingen. Evenmin wordt er volgens hem over betaling gesproken in de wet. De NLS maakt volgens Ramlakhan misbruik van de verwarring die bestaat over de wet en chanteert bedrijven dat als zij niet betalen, zij problemen zullen ondervinden.

'Omdat de meeste bedrijven geen koppijn willen, wordt dan betaald', stelt de VCS-voorzitter. NLS is volgens hem een bedrijf, een concurrent, dat onder strikte controle is van het ministerie van Financiën, die meer dan Srd 20 miljoen in de afgelopen jaren door deze werkzaamheden heeft verdiend. 'Niemand weet waar het geld is. De Vereniging van Casinohouders heeft al twee jaren geleden De Nationale Assemblee, de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) en de procureur-generaal gevraagd naar een onderzoek', aldus Ramlakhan.

Advocaat Harish Monorath, die de NLS juridisch bijstaat, zegt dat de vier genoemde bedrijven een grove fout maken door de bevoegdheid van de NLS niet te respecteren. Volgens Monorath krijgt de NLS haar bevoegdheden uit een resolutie en heeft de minister van Justitie en Politie in ander correspondentie specifiek aangegeven dat de controle van loterijtrekkingen plaats moet vinden door de NLS.

De casino’s stellen zich echter op het standpunt, dat de ‘gaming board’ hierover zou moeten oordelen. Volgens de advocaat zou dit niet mogelijk zijn, omdat de minister duidelijk heeft gesteld dat zolang de 'gaming board' niet functioneert, de NLS haar bevoegdheid blijft behouden. De casino’s zouden volgens hem aparte afspraken met de NLS hebben gemaakt om de trekkingen op andere locaties te houden. Om de kosten voor de bijstand te kunnen dekken, was overeengekomen dat een bepaalde fee betaald kon worden. Het probleem kwam volgens de jurist pas toen de betalingen volledig gestopt werden en de NLS de toegang tot de trekkingen werd geweigerd. Dit kan volgens de advocaat niet, omdat er een vonnis is van januari 2014, waarin de rechter duidelijk stelt dat overeenkomsten partijen tot wet strekken. 'Dus zijn zij verplicht om zich te houden aan die afspraak', stelt Monorath.

Monorath en Hooghart vinden de houding van de vier bedrijven oneerlijk, omdat de NLS als toezichthoudend orgaan in de afgelopen periode wel haar werk heeft verricht met daaraan gepaard gaande kosten. Door niet uitbetaling van deze gelden is het bedrijf in financiële problemen geraakt. Monorath zelf twijfelt aan de transparantie van de casinotrekkingen, aangezien aan het NLS-personeel in meerdere gevallen de toegang is geweigerd.

De NLS heeft volgens hem al voldoende gewacht op nakoming van de overeenkomst. Ramlakhan vindt echter dat de betrokken casino’s het bedrag pas kunnen betalen als de rechter daarover heeft beslist. Betalen van NLS is volgens hem in feite ook een misdrijf, omdat het neerkomt op omkoping, corruptie en afpersing. 'Wij willen dat er duidelijkheid komt in de interpretatie van de wet', aldus de casinohouder.

Somohardjo (PL): 'Moestadja stapt naar de NDP'

PL-voorzitter: 'President is bij Moestadja thuis geweest en Moestadja bij president'

'Moestadja laat zich door NDP misbruiken'


Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo zei vandaag, donderdag 23 april 2015, tijdens een persconferentie, harde aanwijzingen te hebben dat Soewarto Moestadja naar de NDP zal overstappen. Moestadja heeft gisteren bedankt als lid en ondervoorzitter van de partij. Somohardjo vindt, dat Somohardjo zich laat misbruiken door de NDP. Hij zou lijfwachten en chauffeurs hebben gekregen. Zijn huishuur van 1.500 euro maandelijks zou ook worden betaald. Moestadja zou bezweken zijn voor de financiële voordelen, omdat zijn gezondheidssituatie te wensen overlaat, aldus Somohardjo.

Somohardjo zei, dat Moestadja al die tijd goed is behandeld door de PL. Hij is minister geworden en ondervoorzitter van de partij toen hij met D21, net als Pendawa Lima, opging in de PL.

Toen Moestadja niet door de PL kandidaat werd gesteld voor de komende verkiezingen, raakte hij ontevreden. Somohardjo deelde mee, dat Moestadja geen draagvlak had als kandidaat voor het parlement. Hij zou een positie krijgen als minister. Maar, volgens Somohardjo wilde Moestadja  zekerheid.

'De NDP is een partij van overlopers. Zij worden geaccommodeerd.' Ook John Sahari, directeur van het Centraal Bureau Burgerzaken, CBB, is meegegaan met Moestadja.

'Wij weten dat de president naar het huis is gegaan bij Moestadja. Ook Moestadja is thuis bij de president gegaan. Dat gebeurt niet zomaar', zei Somohardjo.

Hij benadrukte dat Moestadja, gezien zijn fysieke toestand, niet in staat zou zijn om campagne te voeren. Hij heeft hulp nodig om zich te verplaatsen en voort te bewegen. De NDP heeft misbruik gemaakt van de situatie volgens Somohardjo. De partijleider vindt het jammer, dat het de NDP toch gelukt is om ook in de PL een barst te veroorzaken. Somohardjo was er juist al die tijd trots op dat de partij in tact was gebleven, zo schrijft Starnieuws.

Vermeende jonge Jamaicaanse IS-rekruut in vrijheid gesteld

(Bron foto: Panoramio)
Jongen door kinderrechter op Jamaica in vrijheid gesteld


De zestienjarige Jamaicaanse jongen die twee weken geleden, 12 april, Suriname werd uitgezet, is gisteren door een Jamaicaanse kinderrechter onder voogdij van zijn vader geplaatst en in vrijheid gesteld. Suriname had de jongen uitgezet, omdat er vermoedens waren dat hij via Suriname en Nederland op weg was naar Turkije om zich van daaruit als rekruut aan te sluiten bij de terreurorganisatie IS, Islamistische Staat. Dat bericht de lokale krant Jamaica Observer vandaag, donderdag 23 april 2015.

Het 'Child Development Agency' gaat gedurende twee jaar toezicht houden op de jongen, die woont in St Mary.

'Het besluit van de rechter hield expliciet in, dat de jongen alleen zou worden vrijgelaten onder voogdij van zijn vader', aldus Zara Lewis, advocaat van de jongen. Volgens de advocaat stond de jongen gedurende zijn hechtenis, meteen na aankomst in Jamaica, onder psychologische stress en zal hij tijdens de periode van twee jaar ook begeleid gaan worden.

Meteen na zijn arrestatie op Jamaica liet zijn familie weten, dat de jongen zondag 14 april helemaal niet op weg was naar Turkije, maar naar Engeland, via Nederland. Hij zou na aankomst op Schiphol daar zijn moeder, die hij zes jaren niet had gezien en in Engeland woont, en zijn oma ontmoeten. De jongen had geen visum gekregen voor Engeland, waarna werd afgesproken, dat hij zijn moeder in Nederland zou ontmoeten waarna op een moment zou worden afgereisd naar Engeland, waar hij een nieuw leven wilde beginnen.

Ook werd bekendgemaakt, dat de jongen geen moslim is en niet bekend is binnen de Jamaicaanse moslimgemeenschap, ondanks dat de politie tijdens een huiszoeking bij de jongen thuis een Koran vonden. Een lokale moslimleider zei, dat er nog nooit iemand vanaf het eiland was gerekruteerd voor de IS. En een niet-moslim jongen zou helemaal niet welkom zijn bij de terreurorganisatie, zo sprak de moslimleider.

Buurtbewoners, van de buurt waar de jongen met zijn vader woont, reageerden opgelucht op zijn vrijlating.

(Red. De Surinaamse Krant/The Jamaica Observer)Lijk ontdekt in Surinamerivier bij Sir Winston Churchillweg

Lichaam van man van Javaanse afkomst


Werknemers, die bezig waren op een pier, ontdekten gistermorgen aan de Sir Winston Churchillweg ter hoogte van een constructiebedrijf van Fernandes een lijk in de Surinamerivier. Het lijk werd rond kwart over negen ontdekt, aldus bericht vandaag, donderdag 23 april 2015, het Dagblad Suriname. 

De werknemers alarmeerden na de ontdekking meteen de politie. De politie van Domburg heeft het lichaam van een man van Javaanse komaf opgevist.

Het lichaam werd in het belang van het verdere onderzoek door de politie ter obductie in beslag genomen. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Negen arrestaties in drugssmokkelzaak Rotterdam

Verdachten in leeftijd tussen 23 en 63 jaar


De politie Rotterdam heeft negen aanhoudingen verricht in een onderzoek naar een drugssmokkelorganisatie. Dat meldt de Telegraaf vandaag, donderdag 23 april 2015. Vorige week werd een container onderschept met daarin 400 kilo cocaïne. 

In het onderzoek naar de criminele organisatie achter deze zending hebben arrestatieteams en rechercheurs gisteren invallen gedaan op zeventien adressen. Vorige week hield de politie al een 54-jarige douanemedewerker aan die de drugssmokkel zou hebben gefaciliteerd. Bij de man thuis vond de politie een tas met daarin bijna 1,2 miljoen euro aan contanten.

De negen verdachten, in leeftijd variërend van 23 tot 63 jaar, worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne en witwassen.

De politie pakte ze gisteren op in vakantiewoningen in Zeeland (Kamperland en Bruinisse) en in woonhuizen in Rotterdam, Krimpen aan de Lek, Nieuwerkerk aan de IJssel, Simonshaven, Schiedam en Hellevoetsluis. Er werden auto's, een geldtelmachine en enkele duizenden euro's in beslag genomen.

Houten woning in Nieuw Nickerie deels afgebrand

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Vermoedelijk sprake van brandstichting door een van bewoners


Een houten woning, bestaande uit twee verdiepingen op de hoek van de Juliana- en West Kanaalstraat in Nieuw Nickerie is dinsdagmiddag tegen vier uur, gedeeltelijk afgebrand. Deze woning werd bewoond door de familie Ramjiawan. Het gaat om twee broers, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 23 april 2015.

De brandweer slaagde erin een deel van het bovenste gedeelte en de verdieping daaronder te redden. Alle inboedel van de woning is verloren gegaan.

Volgens hoofdbrandmeester Jong gaat het vermoedelijk om brandstichting door één van de broers. De politie heeft later op de dag een broer afgevoerd naar het politiebureau.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de moeder van de verdachte onlangs is overleden. Als gevolg hiervan ontstond er onenigheid tussen haar kinderen met betrekking tot de nalatenschap waaronder het huis.

De verdachte, die verslaafd is aan drugs, heeft vermoedelijk uit woede het pand van zijn overleden moeder in brand gestoken.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Consumentenkring: Economische Controledienst zou onafhankelijk orgaan moeten worden - DRS deelt mening Consumentenkring

'ECD kan niet optimaal functioneren'

Nog steeds veel vervallen producten op schappen supermarkten


De Economische Controledienst (ECD), die nu valt onder het ministerie van Handel en Industrie, zou een onafhankelijk orgaan moeten worden om het beter te kunnen laten functioneren. Dat is althans de verwachting van de voorzitter van de Consumentenkring Albert Alleyne. 

'Nu worden ze van tijd tot tijd teruggefloten, ze kunnen niet optimaal functioneren. Ik zeg dit niet zomaar, maar als persoon met jarenlange ervaring in deze sector. Ik heb daarom ook jarenlang ervoor gepleit dat het instituut een onafhankelijke positie gaat innemen', aldus Alleyne vandaag, donderdag 23 april 2015, in de WareTijd.

Hij constateert, dat de ECD de afgelopen tijd helemaal niet goed heeft gefunctioneerd. Hij zegt dit op basis van klachten die zijn organisatie hebben bereikt. 'Er zijn nog steeds heel veel vervallen producten op de schappen.'
 
Alleyne stelt verder, dat veel etiketten niet vertaalde productomschrijvingen hebben, terwijl dat wettelijk verplicht is. 'De ECD heeft de bevoegdheid bij uitstek om dit te controleren, maar op de een of andere manier komen ze niet goed uit de verf.'

De partij voor Duurzaam en Rechtvaardig Samenleven (DRS), geleid door Clifford Marica (oud-minister van Handel en Industrie), vindt, dat de ECD nieuw leven moet worden ingeblazen. 'Hierbij zullen alle consumenten en consumentenorganisaties mede als prijscontroleurs moeten optreden', schrijft de partij in haar programma.

De DRS hekelt het feit, dat ondernemers hun prijzen naar boven bijstellen, wanneer prijsbepalende factoren zoals de olieprijs en wisselkoers omhoog gaan. 'Hierdoor is de consument steeds het slachtoffer.' De partij beveelt daarom een inzichtelijk systeem van prijsvorming aan, waarbij een hernieuwde prijswaakhond een centrale rol invult.

Actie personeel Hakrinbank alweer beëindigd

Directeur Hakrinbank: 'Het ging om een wilde actie gebaseerd op geruchten'

'Er zijn geen besluiten genomen om bonussen en andere zaken niet uit te betalen'


Het personeel van de Hakrinbank NV heeft haar werkzaamheden hervat. Bondsvoorzitter Roy Adama heeft zijn leden gevraagd het werk te hervatten, nadat zij vanmorgen, donderdag 23 april 2015, spontaan in actie waren gegaan. 

Algemeen directeur Jim Bousaid laat via Starnieuws weten, dat het om een wilde actie ging. Er zijn geen besluiten genomen om bonussen en andere zaken niet uit te betalen. Het gaat om geruchten, aldus Bousaid.  

Adama heeft een onderhoud gehad met de directie en zegt, dat morgen de CAO-onderhandelingen voortgezet worden. Waar de schoen volgens de vakbondsman wringt, is de nieuwe onderhandelaar die door de directie is aangesteld. 'Die nieuwe onderhandelaar, de onderdirecteur Financiële Zaken, wil vakbondsvreemde manieren van onderhandelingen. We zijn al weken aan het onderhandelen zonder resultaat. We zijn nog steeds op pagina 1 lid 1', aldus Adama.

Over de ongerustheid van het personeel dat sprake zou zijn van het schrappen van verworvenheden, zegt Adama, dat er veel ruis is. Hij zegt ook, dat hij geen rancune naar het personeel toe zal accepteren.

De nieuwe CAO die voor twee jaar wordt aangegaan, komt in de plaats van die op 1 januari dit jaar is verlopen.

De vakbondsleider is er bijna van overtuigd dat de stroeve gang van de onderhandelingen geen financieel probleem is, maar een machtsvraagstuk. Hij stelt, dat er geen problemen waren bij de vorige CAO-onderhandelingen. De onderhandelaar van de directie destijds is echter met pensioen, waardoor er een nieuwe onderhandelaar is aangesteld.

Bousaid zegt, dat eerst een kader werd geschetst over de onderhandelingen. Nu is afgesproken om geen filosofische discussies aan te gaan, maar gelijk te beginnen met de inhoud. Hij betreurt de actie en heeft zijn teleurstelling ook kenbaar gemaakt aan de voorzitter van de bond. De directeur stelt, dat er geen enkel conflict is en ook geen reden voor de actie.

Politie niet betrokken bij fraudeonderzoek De Surinaamsche Bank

Fraude kon lang doorgaan door plichtsverzuim medewerkers DSB

Bank heeft geen aangifte van miljoenen fraude gedaan


Het Korps Politie Suriname doet op dit moment geen onderzoek bij De Surinaamsche Bank (DSB) naar een vermoedelijke fraude met creditcards. 'De Surinaamsche Bank heeft tot op dit moment geen aangifte gedaan bij de afdeling Fraude', zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden vandaag, 23 april 2015, in de Ware Tijd. Informatie dat er een justitieel onderzoek gaande zou zijn vernam de politie uit de media. 

Vernomen wordt, aldus de krant, dat een cliënt bedragen voor ruim vier miljoen Amerikaanse dollar boven zijn limiet heeft kunnen opnemen totdat de bank er uiteindelijk achter kwam. Twee medewerkers van de bank die de fraude hadden moeten constateren werden op non-actief gesteld. De schorsing is intussen opgeheven en een van de medewerkers heeft de werkzaamheden inmiddels weer hervat.

Deze kwestie speelt, aldus schrijft de krant te hebben vernomen, al een aantal maanden. De bank had intussen al stappen ondernomen om deze kwestie met de vermoedelijke fraudeur intern af te handelen.

Bij de bank is gisteren geschokt gereageerd toen deze zaak in de media verscheen. In een gisteren uitgebracht verklaring bevestigt de DSB-bank, dat er vermoedelijk gefraudeerd is met creditcards. Interne controles zouden dat aan het licht hebben gebracht. Volgens de bankdirectie betreft het een geïsoleerd voorval.

Volgens de krant heeft de fraude zo lang kunnen doorgaan door mogelijk plichtsverzuim van medewerkers. Het bedrag dat achterover is gedrukt zou verspreid over minstens zes maanden zijn opgenomen door de creditcardhouder. Hoe de man zo lang onopgemerkt meer geld heeft kunnen opnemen zal mogelijk nooit achterhaald worden. De betrokkene is onlangs overleden.

Starnieuws berichtte woensdag, dat de betrokken cliënt op 'tragische wijze' is overleden. Inmiddels zijn er berichten verschenen, onder andere op de website Waterkant.net, dat die cliënt de zondag 14 april in het Amerikaanse Fort Lauderdale, Florida, bij een vliegtuigcrash omgekomen piloot Perry van Ommeren zou zijn. Dat is echter nog op geen enkele wijze door wie dan ook bevestigd. Bij de crash verloren ook de echtgenote van Van Ommeren en twee jonge dochters het leven.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Bijscholing wordt verplicht voor verlenging vergunning artsen

Minister Blokland: 'Het zijn steeds dezelfde artsen die actief deelnemen aan bijscholing'

Geldigheidsduur artsen verkort van levenslang naar drie jaar


Om de kwaliteit van de gezondheidszorg te garanderen heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten om de geldigheidsduur van de beschikking van artsen van levenslang terug te brengen naar drie jaar. De maatregel gaat nog dit jaar in. Minister Michel Blokland van Volksgezindheid zegt vandaag, donderdag 23 april 2015, in de Ware Tijd, dat het steeds dezelfde personen zijn die actief meedoen aan bijscholingsactiviteiten en dat moet volgens hem veranderen. 

'Het verplicht stellen van nascholing is één van de mogelijkheden om die verandering te brengen. Het moet niet zo zijn, dat de artsen niet meer worden getoetst en op hetzelfde niveau blijven, nadat ze hun vergunning eenmaal in handen hebben. Alle artsen die nu al in het systeem zitten worden meegenomen in het nieuwe traject. Ze hoeven nu niet opnieuw een aanvraag te doen, maar wel wanneer de drie jaren verstreken zijn.'

Vanaf dat moment zijn de artsen verplicht om een aantal punten te behalen om hun vergunning te verlengen. Halen ze die niet, dan kunnen zij geen diensten meer verlenen, totdat ze het aantal punten wel hebben.

De voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), Pieter Voigt, zegt dat de vereniging achter deze maatregel staat.  Volgens hem is deze beslissing niet alleen goed is voor de artsen, maar ook voor de cliënten.

'De patiënten weten dan ook dat hun artsen bij zijn.' Volgens hem moeten niet alleen artsen verplicht worden bij te scholen, maar ook specialisten en huisartsen. Hij zegt verder, dat er nu al een groep artsen is die zich optimaal bijschoolt, alleen vindt er geen registratie plaats.

Personeel Hakrinbank heeft het werk neergelegd

Staking belemmert dienstverlening bank


Personeel bij de Hakrinbank NV heeft vanochtend, donderdag 23 april 2015, het werk neergelegd. De reden voor het protest zou liggen in de sfeer van de CAO-onderhandelingen die worden gevoerd. Met name over de bonussen en andere winstdelingsaspecten zitten de personeelsbond en de bankdirectie niet op één lijn, aldus Starnieuws.

De actie is inmiddels overgenomen door de personeelsbond, met als voorzitter Roy Adama van de vakcentrale C-47. Op de afdelingen van de bank in Tamanredjo en Nickerie na, is de dienstverlening van de bank volledig verstoord.

De vorige CAO was op 1 januari van dit jaar niet meer geldig. Het personeel is het wachten beu en besloot vanmorgen in actie te komen. Wat vooral kwaad bloed heeft gezet, aldus Starniews, zijn berichten dat de directie alle verworvenheden van het personeel waaronder bonussen, winstdeling, kinderbijslag wil schrappen uit de nieuwe CAO.

De personeelsleden zijn vanmorgen toegesproken door Adama. De actievoerders wachten nu op het resultaat van het onderhoud dat de bond voert met de directie van de bankk. De bond bij de Hakrinbank NV vertegenwoordigt zo'n 200 werknemers.

Politie sluit horecagelegenheden in Willemstad, Curaçao

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Curaçao controleert of horeca voldoet aan alle geldende wetgeving


Tijdens een preventieve controle gisteravond in de wijk Pietermaai in Willemstad, Curaçao, zijn 27 Bar en Mundo Bizarro op last van de politie gesloten, aldus het Antilliaans Dagblad vanochtend, donderdag 23 april 2015.

Op de deuren zijn stickers geplakt met de tekst: 'Dit bedrijf is tijdelijk gesloten in verband met het niet naleven van de wet'. Miles Jazz Café kreeg ook onaangekondigd bezoek, maar had alle papieren in orde.

De controle is een gezamenlijke actie van de politie, brandweer, Belastingaccountantsbureau (BAB), de ministeries van Economische Ontwikkeling en Arbeid en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Mundo Bizarro en 27 Bar waren gisteravond niet bereikbaar voor commentaar, de politie wilde niets zeggen, omdat de controles nog gaande waren. Ook restaurant Wine Cellar kreeg bezoek. Of andere horecazaken gisteravond zijn gecontroleerd is niet bekend.

Bouw nieuwe veersteiger bij douanepost in Albina gestart

(Bron foto's: Burger Informatie Centrum Marowijne)
Aankomsthal krijgt facelift en wordt toerist vriendelijk gemaakt


Het officiële startsein voor de bouw van de nieuwe veersteiger bij de douanepost in Albina is gisteren gegeven door de directeur van de NV Havenbeheer, Andreas Talea, samen met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Falisie Pinas, aldus bericht Starnieuws vandaag, donderdag 23 april 2015.

De werkzaamheden van dit deelproject van de NV Havenbeheer 'Nieuwe Veersteiger Albina' staat onder supervisie van het bureau Cite. De oplevering staat gepland voor medio mei.

Talea zegt, dat het gaat om de aanleg van de fundering. De steiger ligt in delen klaar in Paramaribo om verscheept te worden naar Albina. Daarnaast krijgt de gehele aankomsthal een facelift en wordt deze toerist vriendelijk gemaakt.

Belangrijk is volgens Talea dat de NV Havenbeheer bijdraagt aan het ontwikkelen van de economie. Met de steiger zal de handel met buurland Frans-Guyana en het achterland van Brazilië toenemen. De steiger zal grotere schepen met vracht kunnen faciliteren, aldus Talea.

De Assembleeleden Marinus Bee (ABOP) en Ramses Kajoeramarie (NDP) en districtscommissaris Theo Sondrejoe zijn blij dat gestart is met de bouw. 'De ontwikkeling van ons district krijgt hiermee een boost en er wordt werkgelegenheid gecreëerd', stelt Bee. Hij doet een beroep op de NV Havenbeheer om de Albinezen goed te accommoderen als het gaat om werkgelegenheid.

De steiger zal aan internationale eisen voldoen om zodoende de ontvangst van personen en goederen, voornamelijk vanuit Frans-Guyana, te vergemakkelijken. Het ministerie blijft volgens Pinas daarom doorwerken aan het verder moderniseren en uitbreiden van de havenfaciliteiten. De volgende stap van de NV Havenbeheer zal zijn het aanleggen van een aanmeerplaats voor boten die de oversteek onderhouden tussen Albina en St. Laurent.

Bestuur werknemersbond bij EBS stelt bedrijf ultimatum in kwestie schuld bij Pensioenfonds

Schuld zou eind 2014 rond Srd 210 miljoen zijn geweest


Het bestuur van de EBS Werknemers Organisatie (OWOS) heeft de directie van het energiebedrijf een ultimatum gesteld waarbinnen naar een oplossing moet worden gezocht voor de schuld bij het Pensioenfonds. 'De schuld die de werkgever heeft lopen bij het Pensioenfonds, is danig vergroot dat er een ongezonde situatie is ontstaan', stelt het bestuur in een schrijven gisteren aan de leden, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 23 april 2015.

In De Nationale Assemblee bracht onder andere het NPS-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi dit probleem al ter sprake tijdens de begrotingsbehandeling. Hij zei, dat de schuld eind 2014 was opgelopen tot Srd 210 miljoen bij het Pensioenfonds.

Het bondsbestuur, onder leiding van Steve Geerlings, deelt de leden mee, dat een afschrift van de brief aan de EBS-directie is verstuurd naar de Raad van Commissarissen en de aandeelhouder (vicepresident en de ministers van Financiën en Natuurlijke Hulpbronnen).

De OWOS houdt 8 en 9 mei algemene ledenvergaderingen waar deze kwestie besproken zal worden.

Suriname geeft in 2015 zo'n Srd 30 miljoen uit aan Kinderbijslag

Ministerie van SoZaVo in maart gestart met uitbetaling Kinderbijslag 2014...

Toename aantal kinderen zorgt voor stagnatie in uitbetaling


De overheid moet dit jaar bijna Srd dertig miljoen aan Algemene Kinderbijslag (AKB) voor ongeveer 83.000 kinderen betalen, Srd 9 miljoen meer dan in 2014 toen zo'n 60.000 kinderen stonden geregistreerd. In 2010 waren dat er nog geen dertigduizend, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 23 april 2015.

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvestiging (SoZaVo) is in maart begonnen met de uitbetaling over 2014. In Paramaribo en enkele andere districten is de betaling bijna afgerond.

Door de het toegenomen aantal kinderen en de daarmee gepaard gaande administratieve werkzaamheden, lukt het het ministerie niet de Kinderbijslag in het lopende jaar te betalen. Daarom gebeurt dit in het eerste kwartaal van het jaar daarop.

SoZaVo voert momenteel gesprekken met banken om de financiële transactie van de Kinderbijslag op zich te nemen.

Sinds de Kinderbijslag in 2011 werd verhoogd van Srd drie SRD naar 30 per kind per maand, met een maximum van vier kinderen, nam het aantal geregistreerde kinderen explosief toe. Het geld wordt aan de ouders of verzorgers uitbetaald. In 2010 waren er ongeveer 11.900 geregistreerde ouders of verzorgers. Vorig jaar liep dat aantal op naar 38.000.

SoZaVo beschikt, aldus de krant, slechts over negen zogenoemde betaalmeesters die ook belast zijn met de uitbetaling van AOV en de financiële bijstand van zwakke huishoudens en mensen met een beperking. 'De uitbetaling moet eigenlijk per kwartaal geschieden, maar dat kunnen we niet uitvoeren, omdat het aantal geregistreerden erg groot is', zegt de waarnemend coördinator administratie uitbetaling sociale voorziening Anandkoemar Jhagroe.

De meeste AKB-ontvangers wonen in Paramaribo, gevolgd door Wanica. Deze twee meest dichtbevolkte districten hebben Sipaliwini van de eerste naar de derde plaats verdreven.

Politie Nieuw Nickerie verwijdert tractoren protesterende rijstboeren van Volksplein

(Bron foto's: Rakesh Atwarie/Facebook)
Twintig tractoren en DAF-truck van plein verwijderd

Politie: 'Tractoren horen niet thuis op Volksplein'


Ruim twintig agenten van de politie in Nieuw Nickerie begon rond half een vanochtend, donderdag 23 april 2015, met de ontruiming van tractoren die door protesterende onafhankelijke rijstboeren uit het district waren geparkeerd op het Volksplein. Starnieuws bericht, dat aan de actievoerende boeren een ultimatum was gegeven om het Volksplein uiterlijk middernacht te ontruimen. 

Toen de politie ter plekke kwam bleek alleen een wachter aanwezig te zijn op het Volksplein. Hij werd voor verhoor opgebracht. Een paar boeren hielden zich op in de omgeving van de markt. Zij waren niet blij met de ontruiming en gaven de NDP de schuld hiervan. De boeren hadden hun tractoren afgelopen maandag op het Volksplein geparkeerd. De onafhankelijke boeren eisen Srd 900 subsidie per hectare. De twee padieboerenorganisaties steunen de actie niet.

Twintig tractoren en een DAF-truck werden in beslag genomen. Regiocommandant Robby Rakio van het Korps Politie Suriname, zegt dat de tractoren zijn verwijderd, omdat de openbare orde en rust gehandhaafd dienen te blijven. De landbouwvoertuigen horen volgens hem niet thuis op het Volksplein.

De agenten stoorden zich niet aan de boeren die behoorlijk verhit waren. Ook enkele politici van de V7, onder wie lijsttrekker Djoties Jaggernath en kandidaat Jeetendra Kalloe, waren ter plekke. De boeren stelden het recht te hebben om te protesteren tegen de volgens hun te lage subsidie die de regering heeft aangeboden. Zij willen geen kunstmest en ureum, maar Srd 900 per hectare ingezaaide padie. De boeren eisen dat president Desi Bouterse of minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij een oplossingen brengt. Zij waren van plan te blijven bivakkeren op het Volksplein totdat er een oplossing zou zijn gevonden.

Onafhankelijke rijstboeren, onder leiding van de Radja Ahmadkhan, hielden de protestactie met tractoren. Toen de politie-operatie rond half twee vanochtend was beëindigd, vertrokken de boeren.