maandag 27 april 2015

Politie gaat foutparkeerders in centrum Paramaribo aanpakken

Overtreders krijgen bekeuringen en waar nodig worden auto's weggesleept...


De komende periode zal de politie van het bureau Centrum aan de Keizerstraat in Paramaribo extra aandacht besteden aan auto's die op plaatsen staan geparkeerd waar dat verboden is. 

Daarbij moet, zo laat de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 27 april 2015, weten, gedacht worden aan geparkeerde voertuigen op trottoirs, bij voetgangersoversteekplaatsen, voor inritten, binnen twaalf meter van een kruising, splitsing of vereniging van wegen of op plaatsen waar een stop- of wachtverbod van kracht is.

De politie zal overtreders bekeuren en waar nodig voertuigen laten wegslepen naar een plaats van berging. Overtreders zullen eerst de sleep- en eventuele bergingskosten moeten betalen voordat zij hun voertuigen terug krijgen.

Opiniepeiler De Hond: 'Zaken zijn door anderen in gelekt rapport gestopt om onderzoek in diskrediet te brengen'

'Ik geef mijn naam niet aan iets wat niet goed is en onbetrouwbaar'

Opiniepeiler met 40 jaren ervaring en goede, betrouwbare naam in Nederland


De Nederlandse opiniepeiler Maurice de Hond kijkt met voldoening terug op zijn korte verblijf in april in Suriname, waar hij was op uitnodiging van het Surinaamse bedrijf LC Media van directeur Carlos Durham. De Hond heeft met LC Media een opiniepeiling gehouden met het oog op de komende verkiezingen van 25 mei. Maar, minder blij is De Hond met allerlei kritieken van vermeende opiniepeilingdeskundigen op uitgelekte uitkomsten van het onderzoek en ook minder blij met ongefundeerde insinuaties, dat hij door een politieke partij zou zijn uitgenodigd voor de peiling.

'Ik leen mij absoluut niet voor de politiek, ik sta in voor onafhankelijkheid onderzoek, sta daar om bekend in Nederland en heb daar dan ook een goede naam als betrouwbare opiniepeiler weten op te bouwen. Maar, kennelijk hebben bepaalde mensen in Suriname er belang bij om het onderzoek te koppelen aan een politieke partij', zei de opiniepeiler gisteravond, zondag 26 april 2015, in het programma 'Welgeinformeerd' van de Amsterdamse zender Radio Tamara.

'Je wilt niet weten hoeveel e-mails ik heb ontvangen over LC Media en Durham. De ene afzender beweert dat hij een aanhanger is van de NDP, terwijl een ander in een e-mail juist beweert dat hij een aanhanger van V7 is. Het onderzoek is zo neutraal mogelijk uitgevoerd. Anderen hebben echter zaken in het uitgelekte rapport gestopt om het onderzoek in diskrediet te brengen. Er is dus kritiek gespuid op grond van slechts een deel van het uitgelekte en dus niet van het definitieve eindrapport', aldus De Hond in gesprek met 'Welgeinformeerd'.

'Ik ben al ruim 40 jaar met peilingen bezig in Nederland. Ik ben naar Suriname gegaan, heb het onderzoek voorbereid en de enquêteurs geïnstrueerd. Het onderzoek in Suriname was qua kwaliteit zelfs beter dan in Nederland. Ik zou juist trots zijn, hoe wij daar met dertig mensen het onderzoek hebben uitgevoerd. Ik geef mijn naam niet aan iets wat niet goed is en onbetrouwbaar.'

Het onderzoek werd bij mensen thuis uitgevoerd. Daartoe werd de zogenoemde random-walk methode gehanteerd. Zo'n 1.700 mensen in zes districten, waar 86% van alle inwoners van het land woont, werden bezocht door 30 enquêteurs met een tablet en vragenlijst. De Hond: 'Het overgrote deel van de mensen die wij benaderen werkte mee. Men was zelfs heel open, juist omdat ons onderzoek gebaseerd is op volledige anonimiteit en dan zijn mensen eerder bereid mee te werken. Niemand weet wie door ons is benaderd.'

Ondanks die kritieken laat hij weten het in de toekomst zo weer te doen. 'Ja hoor, als ik daar een week van het land kan genieten en de samenleving beter kan leren kennen, dan zou ik dat zeker doen. Ik heb trouwens ook wat scholen bezocht en het zou verstandig zijn als Suriname onderwijs als speerpunt zou nemen in belang van het land.'

Naast zijn opiniepeilingen is De Hond ook al enige tijd bezig met het opzetten van wat wordt genoemd Steve Jobscholen/iPadscholen. 'Ook vanuit Suriname is interesse getoond voor dit concept', aldus De Hond eerder tegenover De Surinaamse Krant op 31 maart.

'Dit scholenproject is een groot succes en vanuit de hele wereld is er belangstelling voor.  Ik spreek ook graag nog met anderen in Suriname over deze aanpak die kinderen, zoals mijn dochter van 5, anno 2015 echt voorbereiden op de toekomst in plaats van op het verleden, zoals nog steeds in scholen over de hele wereld gebeurt.'

'Ik vind het een interessant, prachtig land en ik zal zeker de aanloop naar de verkiezingen volgen en de uitslagen. Het was een interessante ervaring om daar te zijn.' Zeker is, dat de Nederlandse opiniepeiler Maurice de Hond naam heeft gemaakt in Suriname en heeft laten zien op welke wijze ook opinie gepeild kan worden.

(Red. De Surinaamse Krant)

Grondenrechtenvraagstuk belangrijk issue voor Amazone Partij Suriname

Gijsberg (Bron foto: Jerry Gijsberg/Facebook)
'Onwetendheid bij stedelingen over grondenrechten'

'Huidige inheemse Assembleeleden kijken alleen naar eigen- en politieke belangen'


Het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk staat hoog op de speerpuntenlijst van de Amazone Partij Suriname (APS). Jerry Gijsberg, lijsttrekker van de partij in Para, zegt vandaag, maandag 27 april 2015, in het Dagblad Suriname dat de betrokken mensen hierbij altijd een stukje zekerheid hebben gewild. Na herhaaldelijke beloften en pogingen van de huidige regering, zegt de parlementskandidaat dat de maat voor alle belangengroepen intussen al vol is. 

Volgens Gijsberg is het nu zo, dat stedelingen grote lappen gronden in het binnenland toegewezen hebben gekregen als concessie. Het probleem dat volgens hem ontstaat is, dat op deze gronden de toegang voor anderen wordt verboden. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat het voor mensen die jarenlang in een bepaald gebied hebben gewoond op een blauwe maandag verboden wordt om hun woon- en kostgronden te betreden.

Gijsberg zegt dat er door de jaren heen een bepaalde onwetendheid bij de stedelingen is ontstaan over deze kwestie. Hij begrijpt, dat de mensen in de stad door onvolledige informatie de nood van de belangengroepen niet hebben kunnen inzien. Volgens de parlementskandidaat zal met de toekenning van grondenrechten aan binnenlandbewoners een evenwicht worden gemaakt. ‘Wanneer wij zeggen dat wij een stukje zekerheid willen hebben ten aanzien van de gronden, bedoelen wij dat waar wij wonen en leven gevrijwaard moet zijn van andere activiteiten, zodat wij kunnen leven’, aldus Gijsberg.

Ook partijvoorzitter René Artist vindt, dat er een goed beleid moet komen ten aanzien van de uitgifte van concessies in het binnenland. Volgens Artist krijgen multinationals concessies om in het gebied naar bepaalde grondstoffen te komen zoeken, waardoor er een hele ravage wordt aangericht. Hij denkt direct aan kwikvervuiling, dat in de afgelopen jaren een groot probleem voor alle binnenlandbewoners heeft veroorzaakt. ‘Men haalt alle rijkdommen uit de bodem en laat niets achter voor de gemeenschap, dan alleen vernietiging. Er vindt geen enkele ontwikkeling in deze gebieden plaats.’

Volgens de APS-voorzitter worden meestal alleen enkele arbeiders in dienst genomen om ze zoet te houden. Artist ziet daarom liefst ecovriendelijke projecten in het binnenland, waardoor jaren van deze natuurlijke hulpbronnen kan worden genoten. De politicus ziet dat er op dit moment bijna geen vrije percelen meer in Paramaribo zijn, waardoor de meeste verkavelingsprojecten zich tegenwoordig buiten de stad zijn gaan richten.

President Desi Bouterse heeft in 2011 vroegtijdig een punt gezet achter de mislukte grondenrechtenconferentie te Colakreek in Para. Het oplossen van het voortslepende conflict over de grondenrechten, was een belofte waarmee Bouterse in 2010 naar de kiezers trok. Hij had dan ook zijn hoop gezet op de tweedaagse conferentie te Colakreek, maar een doorbraak forceren lukte niet.

Gijsberg zegt, dat hij deze conferentie heeft kunnen meemaken. Vanaf het begin had hij echter al het gevoel dat de conferentie niet ver zou komen. De reden hiervoor was dat het staatshoofd reeds bij zijn inleiding had aangegeven, dat de staat één en ondeelbaar is. Dit betekent volgens hem, dat Bouterse niet open stond voor de onderhandelingen. ‘Als de president dit zegt, moet er dan ook geen concessies aan derden worden gegeven. Hebben de woongemeenschappen in het binnenland geen gelijke rechten als stedeling en buitenlanders?’

Volgens de Paraan wilde de huidige regering haar eigen uitgewerkt plan opdringen aan de gemeenschap, terwijl het oplossen van zo'n probleem enkele dagen in beslag zal nemen. Zowel Gijsberg als Artist vindt dat de inheemsen eindelijk een platform moeten krijgen om de belangen van deze en alle andere groepen te behartigen. Zij geven aan dat de huidige inheemse politici eerder naar partij- en eigen belangen kijken, dan naar het belang van de gemeenschappen.

Surinaamse (40) tracht cocaïne te smokkelen in laptoptas

Vrouw aangehouden op J.A. Pengelluchthaven door BID-team


Het is gisteren, zondag 26 april 2015, de 40-jarige Surinaamse Rinia D. niet gelukt om een hoeveelheid cocaïne het land uit te smokkelen. De vrouw werd door het BID-team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie Suriname op de J.A. Pengelluchthaven aangehouden. 

Ze bleek twee pakken cocaïne met een netto gewicht van 2.927 gram verborgen te hebben in een laptoptas waarin geen laptop zat, maar alleen de drugs. Twee pakken cocaïne waren nagenoeg in de vorm en ter grootte van een laptop in de zijwanden van de laptoptas geplaatst, zo laat de afdeling Public Relations van de politie vandaag weten.

De verdachte en de in beslag genomen cocaïne zijn voor verder onderzoek overgedragen aan de afdeling Anti-Narcotica Brigade. Zij is hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

Minister Belfort hoopt op aanschaf vier helikopters voor Korps Politie Suriname

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Bewindsman wil inzet heli's Paramaribo, Brokopondo en Marowijne

Belfort spreekt bij bevordering 201 politieambtenaren


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie zei vandaag, maandag 27 april 2015, bij de bevordering van 201 politieambtenaren tot hulpagent in de Politie Academie, dat twee helikopters voor Paramaribo aangeschaft gaan worden. Ook voor Marowijne en Brokopondo zal een helikopter worden gekocht, als deze regering weer aan de macht komt, beloofde Belfort, aldus bericht Starnieuws. 

Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie feliciteerde de manschappen. Hij vroeg de kersverse hulpagenten om zich in te zetten voor het beroep waarvoor ze hebben gekozen, het negatieve achterwege te laten en het helpen bestrijden van de criminaliteit wat de belangrijkste taak van de organisatie is. Hoofdinspecteur Ruben Peiter werd bevorderd tot commissaris.

De waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday wees de politieambtenaren erop om hun 'oor niet te laten hangen', als mensen de samenleving kwaad doen. 'Laat slechte dingen achterwege en zoek rolmodellen', zei hij. Hij vroeg de hulpagenten ook om het vertrouwen dat in hen wordt gesteld, niet te beschamen.

Belfort wees de politieambtenaren erop dat zij het politiewerk serieus moeten. 'Ik moet nu het ontslag van twee politiemannen ondertekenen en ik ga het doen. Ik ben doof wanneer mensen vragen om deze politiemannen een kans te geven. Het is hard om hard te zijn, maar nog harder om niet hard te zijn. Ik moet hen beschermen en ook de gemeenschap. Neemt u de goede dingen over van de organisatie.' De minister motiveerde hen ook om te sporten en te studeren.

Oppositie wil spoedvergadering Assemblee over overname Alcoa/Suralco

Assembleeleden oppositie dienen bij Assembleevoorzitter verzoek in voor openbare vergadering


Een aantal Assembleeleden van diverse oppositionele fracties wil met spoed een openbare vergadering van het parlement over de op handende zijnde overname van activiteiten van de Amerikaanse aluminiummultinational Alcoa en haar Surinaamse dochter Suralco. 

Zij hebben vandaag, maandag 27 april 2015, Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons schriftelijk verzocht een openbare vergadering uit te schrijven:

Surinaamse Nederlanders willen herinvoering eenmalige uitkering bij remigratieregeling door regering Nederland

Veel Surinaamse Nederlanders financieel niet in staat om te remigreren

(Bron foto: Dennis Lapar/Facebook)

Surinaamse Nederlanders willen dat de Nederlandse regering de eenmalige uitkering van verhuiskosten bij gebruikmaking van de remigratieregeling opnieuw invoert. Die eenmalige bijdrage werd 1 juli 2014 afgeschaft. 'Een enorme belemmering voor mensen die willen remigreren', zegt Dennis Lapar, directeur van Finance Suriname, gevestigd in Rotterdam, vandaag, maandag 27 april 2015, in de Ware Tijd. 

In samenwerking met de Vereniging Surinaamse Nederlanders hield Finance Suriname afgelopen zaterdag een informatiedag in Nijmegen. Lapar zegt, dat deelnemers gewezen hebben op de negatieve effecten van de afschaffing van de remigratieuitkering.

'Per 1 juli 2014 is de basisvoorziening afgeschaft en krijgen de remigranten geen éénmalige uitkeringsbedrag meer. Dat is heel jammer. Een behoorlijk deel van de Surinaamse Nederlanders van 55 jaar en ouder die geen werk hebben willen nu echt weg naar Suriname, daar zij aan de lijve ondervinden, dat hun situatie met de dag slechter wordt. Van de bijstandsuitkering en toeslagen, zoals huur en zorg, blijft gemiddeld € 100 over om de hele maand van te eten en te drinken. Sommige mensen houden soms minder over en belanden bij de voedselbank. Deze Surinaamse Nederlanders raken depressief en willen terug naar Suriname. Zij willen een beroep doen op de remigratieregeling en komen ook hiervoor in aanmerking, maar zij kunnen dan niet vertrekken, omdat zij geen geld hebben om hun vliegticket en de verhuiskosten te betalen. De mensen kunnen onmogelijk het bedrag bij elkaar sparen', alds Lapar zaterdagavond in Nijmegen.

Lapar: 'Tot 1 juli 2014 kreeg een alleenstaande een bedrag van € 2.140 om een vliegticket en verhuiskosten te betalen. Deze mensen zien het echt niet meer zitten en worden ziek. Zij gaan vaker naar de huisartsen, ziekenhuizen, psychologen, enzovoorts. Dat kost Nederland meer geld. De gemiddelde gezondheidszorg per inwoner kost al heel veel geld. Zonder ingewikkelde berekeningen te maken moet het voor alle partijen in de Tweede Kamer duidelijk zijn, dat het goedkoper is om een remigrant een basisvoorziening, éénmalige uitkeringsbedrag,  te geven. Derhalve het verzoek: Laat Nederland in de remigratiewet opnemen, dat de mensen, die terugkeren naar Suriname een basisvoorziening krijgen van minimaal € 1.500.'

Finance Suriname heeft inmiddels de Tweede Kamer per brief gevraagd om de basisvoorziening te brengen op minimaal vijftienhonderd euro.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Dronken agent veroorzaakt aanrijding Anton Dragtenweg

Rijbewijs agent ingevorderd en disciplinaire maatregelen volgen


Een agent van politie, werkzaam bij het Regio Bijstands Team (RBT) van het Korps Politie Suriname, blijkt afgelopen zaterdagmorgen n dronken toestand een aanrijding te hebben veroorzaakt op de Anton Dragtenweg in Paramaribo. Dat meldt het Dagblad Suriname vandaag, maandag 27 april 2015.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat agent G. over de Anton Dragtenweg reed en tijdens een inhaalmanoeuvre een auto die voor hem reed van achteren heeft geramd. De voertuigen liepen hierbij de nodige materiële schade op. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De bestuurders werden na de aanrijding overgebracht naar het politiebureau te Geyersvlijt. Voor alle zekerheid werden zij onderworpen aan een ademhalingsanalysetest. Het resultaat van de test bij de agent bleek twee maal hoger te zijn dan het maximum toegestane alcoholpromillage.

Inspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Public Relations van het korps zegt in een reactie, dat het rijbewijs van de dronken politieman is ingevorderd door de politie van Geyersvlijt. Het onderzoek tegen de agent duurt voort. Naast de invordering van het rijbewijs zullen disciplinaire maatregelen getroffen worden tegen de politieambtenaar.

Het bericht vermeldt niet of de agent in een dienstauto tijdens zijn werk reed of in zijn eigen, privé, auto.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Stephany Kasketi (ABOP/AC) op zoek naar terreinen voor speelparken kinderen

Jonge ABOP/AC-kandidate Assemblee bij verkiezingen richt zich op jongerenbeleid


Speelruimtes in de verschillende woonwijken voor kinderen en jongeren ontbreken nog. Stephany Kasketi, lijsttrekker van de Alternatieve Combibatie (AC) in Wanica, gaat daarom gericht op zoek naar burgers die hun openstaande terreinen willen inruilen voor het ontwikkelen van speelparken voor kinderen en jongeren. 

'Zinvolle vrijetijdsbesteding is belangrijk in de groei en ontwikkeling van elk kind. In de planologie van nieuwe woningbouwprojecten is te weinig aandacht hieraan geschonken', aldus Kasketi vandaag, maandag 27 april 2015, in het Dagblad Suriname.

Verder is zij voorstander van het invoeren van professionele begeleidingsprogramma’s in het onderwijssysteem om zo probleemjongeren te identificeren en hulp te bieden op verschillende gebieden. Werkloosheid is een landelijk probleem en moet worden terug gedrongen. Zowel laagopgeleiden als hoogopgeleiden zitten verlegen om een toepasselijke baan. De omscholingsprogramma’s voor lager kader om bepaalde sectoren die onderbemand zijn te kunnen invullen, moeten prioriteit krijgen.

'Ook Job Creation-modellen middels het trainen en stimuleren van jonge ondernemers zal mijn aandacht krijgen', zegt de lijsttrekker. Volgens haar is het district Wanica in de lift. Tegenwoordig kan je alles doen in het district en hoef je zelden af te reizen naar Paramaribo. Er zijn filialen van banken, verzekeringsmaatschappijen, nutsbedrijven en fastfoodbedrijven te vinden in het centrum te Lelydorp.

Ook is het ontwikkelen van huisvestingsprogramma’s en ondersteunende wetgeving nodig om ook sociaal zwakke gezinnen aan een betaalbare woning te helpen. Architecten en bouwkundigen hebben hierin een taak door betaalbare bouwpakketten te ontwikkelen. De infrastructuur is in bepaalde delen van het district aangepakt. Met het decentralisatiebeleid van het ministerie van Regionale Ontwikkeling zullen de binnenwegen nog verhard, verlicht en verbreed moeten worden.

Ten aanzien van de Surinaamse politiek zegt Kasketi: 'De politiek mag wel wat beter gaan leren samenwerken. De ego’s van bepaalde politieke leiders staat het algemeen belang nog steeds in de weg.'

De gedrevenheid om zaken anders te willen aanpakken heeft Kasketi naar de politiek gevoerd. Zij heeft voor de ABOP gekozen voornamelijk op basis van de naam, waarin bevrijding voorkomt. 'Ik kan me daarin vinden. Het Surinaams volk moet bevrijd worden van armoede en stagnatie in de persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ook wordt binnen de ABOP de ruimte geboden aan jongeren om hun ontwikkelingsvisie en bijdrage te leveren op het hoogste niveau', aldus Kasketi.

Sinds februari 2015 is ze werkzaam bij de Nationale Voorlichtingsdienst (NVD) op het Kabinet van de vice-president als communicatiespecialist.

Misiekaba (NDP): 'Verkiezingen gaan om strijd presidentschap tussen Bouterse en Santokhi'

(Bron foto: Misiekaba/Facebook)
NDP'er vindt dat V7 leugens aan het verkondigen is

'Nieuw Front nog nooit zo 'desperate' gezien'


Volgens het NDP-Assembleelid André Misiekaba gaan de verkiezingen om de strijd tussen de presidentskandidaten Desi Bouterse van de NDP en Chandrikapersad Santokhi (VHP) van de V7. Dit zei hij tijdens een NDP-ressortbijeenkomst te Noordpolderdam in Saramaccapolder. De politicus zei het Nieuw Front voor het eerst zo ‘desperate’ te hebben gezien. 

‘Tegenwoordig halen ze geen zaken meer aan in hun propagandavoering die te maken hebben met 8 december, drugs en de isolatie van Suriname.’

Evenals zijn Assemblee-collega Amzad Abdoel, is hij ook van mening dat V7 leugens aan het verkondigen is. Volgens hem geeft de tegenpartij vaker aan dat ze gaan voor meer veiligheid en dat ze de strijd aangaan tegen corruptie. Uit cijfers van de korpschef is echter gebleken, dat er thans minder inbraken zijn dan onder het ministerschap van Santokhi. Het was volgens hem zo erg, dat Marijke Djawalapersad zich sterk maakte voor het wederom in werking laten treden van de doodstraf. Daarnaast worden er thans ook veel minder drugs onderschept, dan in die periode van Santokhi.

Verder geeft 'Toki', zoals Misiekabe Santokhi noemde, steeds aan dat als zij komen, ze de rechtstaat gaan herstellen. Hij is daarom blij, dat de politicus bij een recente uitspraak heeft aangegeven dat de rechtstaat nog steeds in stand is gebleven. 'Santokhi let my people go', sprak Misiekaba.

Volgens hem is de tijd voorbij om mensen voor de gek te houden. De NDP'er is van mening dat het Nieuw Front niet voor ontwikkeling van het land gaat. Hij vraagt zich af waarom zaken niet gerealiseerd zijn toen ze de ontwikkelingshulp hadden. Volgens Misiekaba is V7 nog steeds hetzelfde Nieuw Front, alleen in een ander jasje. Voor de rest gaat het om dezelfde mensen en dezelfde opvattingen.

'Het maakt niet uit wat je doet. Willen of niet, we plaatsen Bouterse weer', gaf Misiekaba de aanwezigen in het Sranan te kennen. 'V7, V6 of V vijf en een half, u zult er naar kijken', zei hij, aldus het Dagblad Suriname, spottend. Volgens hem is V7 een samenraapsel dat reeds aan het afbrokkelen is. 'Als men niet oppast, bestaat V7 na 25 mei nog alleen uit de VHP.'  Hij gaf de aanwezigen verder aan dat de NDP gaat voor een megaoverwinning. De NDP gaat voor minimaal 5 van de 7 zetels in het district Wanica.

Voorzitter SPBA: Rijstsector in groot gevaar

Oemraw adviseert op kleine schaal in te zaaien: schuren opkopers vol

Export 30.000 ton padie naar Venezuela hapert


Het advies van de voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrinanan Oemraw, is duidelijk naar de rijstboeren. De SPBA-voorzitter heeft de boeren geadviseerd om geen risico te nemen en op kleine schaal in te zaaien, omdat de schuren van de opkopers vol zijn, omdat de export van 30.000 ton padie naar Venezuela niet goed op gang komt. Volgens hem is de rijstsector in groot gevaar en andere werkgelegenheid is er niet.

Oemraw stelt, dat de opkopers steeds hebben benadrukt dat zij grote voorraden in hun padieschuur hebben. Zij kunnen niet veel padie opkopen.

'Dit houdt in dat de opkoopprijs erg laag zal zijn. Mijn advies naar de boeren toe is om minder in te zaaien, zodat zij de risico’s kunnen verkleinen. Intussen lopen de hypotheken flink op en dat is een groot zorgpunt.'

Hij is zich ervan bewust, dat minister Soersh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij niets meer kan doen aan de incentives. De SPBA had graag dat het bedrag Srd 540 kon zijn. 'De minister heeft gedaan wat hij kon. De president is de persoon die wat meer eraan kan doen. Maar ja, het land heeft geen geld', aldus Oemraw. Volgens hem moet er wat aan de hypotheken gedaan worden. Volgens hem zou het ideaal zijn als de banken de rentes terug konden brengen van 3 tot 5 procent en de boeren een lange termijn looptijd van vijf jaar te geven.

Aniel Sewcharan beplant dertig hectare. Hij zegt, dat hij tien hectare zal inzaaien. Als de sector geen toekomst meer zal hebben, dan is hij van plan om in het buitenland te gaan wonen. Berto Soesman beplant vijftien hectare. 'Ik heb geloof in mijn president en ik weet dat hij weer aan de macht zal komen. Hij heeft nog vijf jaren nodig om deze sector tot bloei te brengen. Ik geeft toe dat het er nu erg slecht aan toe gaat met de rijstsector.'

Gajadien (VHP): 'Ratingbureaus stellen nooit intern beleid van land ter discussie'

Voorzitter Economisten Vereniging: 'Gelet op deviezenreserve zit Suriname nu al in financiële problemen'


De ratingbureaus Fitch en Standard & Poor's hebben onlangs de stabiliteit en positieve vooruitzichten van Suriname bevestigd. Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien waarschuwt echter vandaag, maandag 27 april 2015, in de Ware Tijd, dat dergelijke beoordelingsrapporten van ratingbureaus alleen de positieve vooruitzichten belichten. 

'Deze beoordelingsrapporten gaan nimmer het intern beleid van een land ter discussie stellen.' Hij geeft aan dat niet mag worden verwaarloosd dat Suriname een betalingsachterstand heeft van ongeveer zeven miljard Surinaamse dollar.

'Gelet op de deviezenreserve zit Suriname nu al in de financiële problemen, zeker in onze open importeconomie. Fitch en Standard & Poor's hebben zich vooral erop geconcentreerd dat het relatief nog stabiel is', zegt Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname.

Beide bureaus classificeren Suriname met een zogenoemde BB-rating.
'Het land is afhankelijk van de deviezenreserve. Als die te laag is, heeft dat invloed op de wisselkoers en dat geeft reden tot ongerustheid', aldus Sowma.

De rating van de beide waakhonden was reden voor de minister van Financiën, Andy Rusland, om in het radioprogramma 'Bakana Tori' van de staatszender SRS, te stellen, dat de 'poeha' die in de politiek wordt gemaakt over de lokale economie, door de ratings wordt gelogenstraft. De regering zet volgens hem de tering naar de nering.

Sowma wijst erop dat de bureaus hebben gewaarschuwd dat indien bepaalde zaken niet worden aangepakt, de rating negatief kan worden beïnvloed. President Desi Bouterse heeft vorige week maandag gezegd dat de huidige financiële situatie precair is.

Fitch schrijft zich wel zorgen te maken over de geldkrapte bij de overheid en de gedaalde deviezenreserve. Ook de schulden aan dienstverleners en aannemers zijn de ratingorganisatie niet onopgemerkt gebleven.

VHP-Assembleelid Randjietsingh: 'President Bouterse heeft landbouwsector opzettelijk verwaarloosd'

Randjietsingh vindt het onbegrijpelijk dat wanbeleid minister door Bouterse wordt geprezen

'Bouterse helpt wel buitenlandse multinationals, maar niet de eigen Surinamers'


Het Assembleelid Radjkoemar Randjietsingh (VHP) beweert vandaag, maandag 27 april 2015, op Starnieuws, dat president Desi Bouterse de agrarische sector opzettelijk heeft verwaarloosd. Hij zegt ook, dat de prestaties van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) uitgebleven zijn, de beloofde steun en verlaging van de productiekosten niet zijn gerealiseerd en dat Bouterse het wanbeleid van de minister prijst en hem tot lijsttrekker maakt van Wanica voor de NDP.

In de regeringsverklaring van oktober 2010 beloofde de president duurzame bestrijding van armoede en onzekerheden. 'Wat is van deze belofte terecht gekomen? Grotere armoede, grotere onzekerheid, waardig leven van het volk wordt vernietigd? Heeft deze president niet in zijn pre-electorale periode beloofd om de knelpunten van de agrarische sector op te zullen lossen?', vraagt Randjietsingh zich af.

In het nationaal ontwikkelingsplan heeft de president beloofd een landbouwbeleid uit te voeren dat gericht zou zijn op onder andere verlaging van de kostprijs door introductie van efficiënte systemen. 'Maar, deze president heeft, in plaats van deze beloofde facilitering van de landbouwsector door verlaging van de productie kosten, multinationals in de goudsector enorme voordelen gegeven voor vergroting van hun winsten. De landbouwers, veehouders en padieproducenten hebben niets structureels gehad. Deze multinationals zijn bij wet toegestaan om voor hun bedrijfsactiviteiten, te importeren zonder nadere goedkeuring, alle materieel, werkvoertuigen, materialen, brandstoffen, en andere materialen van welke aard dan ook, en wel vrij van invoerrechten, accijnzen, belastingen, of andere lasten op invoer van kapitaalgoederen. Met deze steun aan de multinationals heeft deze regering de goudmijnbouw duurzaam en voor 35 jaar ondersteund, multinationals die miljarden winsten zullen maken.'

Randjietsingh beweert ook, dat er niks gedaan is om de productiekosten omlaag te brengen. Het is volgens hem erger geworden. Door de devaluatie en inflatie in de afgelopen periode zijn de productiekosten van groente, fruit, melk en padie duurder geworden, meent de politicus.

'Is dat niet een reden te meer, voor de president om zijn eigen belofte waar te maken en eigen ondernemers ook te steunen met maatregelen om goedkoper te produceren? Neen de president helpt de multinational, niet de eigen Surinamers. Waarom? U kunt raden waarom deze rijke multinationals worden geholpen aan deze voordelige contracten. De landbouwers zijn niet rijk en zij worden niet geholpen. Onze eigen Surinaamse ondernemers worden door dit beleid gediscrimineerd door het beleid van de president', zegt Randjietsingh.

De sector heeft steeds aandacht gevraagd voor bevordering en voor duurzame oplossingen van haar problemen. Door het beleid worden sinaasappelen, bepaalde groenten, melk en melkproducten, kippenvlees en levende koeien geïmporteerd. De agrariërs hebben volgens de politicus meer concurrentie gehad in plaats van ondersteuning voor productieverhogingen.
'De regering weigert om fundamentele afspraken te maken met deze ondernemers, hetgeen leidt tot onzekerheden die de regering volgens de regeringsverklaring zou bestrijden. De regering blijft nalatig de kwestie serieus aan te pakken.'

De oppositie in De Nationale Assemblee heeft volgens Randjietsingh steeds gewezen op deze wanprestatie rond stimulering van de private sector. Wat deze situatie van de landbouwsector nog erger maakt, is dat op de begroting van 2014, het ministerie van LVV voor stimulering van de private sector heeft goedgekeurd gekregen Srd 67,8 miljoen. Hiervan heeft volgens het Assembleelid de minister van LVV slechts Srd 55.000 gerealiseerd ofwel minder dan 0,1%.

De minister heeft met deze wanprestatie/wanbeleid geweigerd om de landbouwsector te steunen, terwijl hij geld op de begroting goedgekeurd heeft gekregen. 

PL-voorzitter wenst Moestadja in zijn nieuwe politieke NDP-familie veel succes

'We zullen na verkiezingswinst niet rancuneus zijn'


De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, wenst ex-ondervoorzitter en oud-minister van Binnenlandse Zaken Soewarto Moestadja veel succes toe in zijn nieuwe politieke carrière binnen de Nationale Democratische Partij (NDP). 'Ik betreur deze stap, want Moestadja heeft zijn verdienste gehad voor de partij. Wanneer wij de verkiezingen gewonnen hebben, zullen wij niet rancuneus zijn naar Moestadja toe', aldus Somohardjo vandaag, maandag 27 april 2015, op Starnieuws.

Somohardjo stelt, dat als Moestadja een functie krijgt, deze niet zonder meer teruggedraaid zal worden na 25 mei, wanneer de V7-regering aan het bewind komt. Hij heeft recht op een uitkering als ex-minister. Dat zal prompt worden uitbetaald.

De ex-ministers Hendrik Setrowidjojo, partijraadsvoorzitter, en Raymond Sapoen, ondervoorzitter van de PL, worden echter nog steeds niet uitbetaald. President Desi Bouterse heeft de resolutie nog niet getekend, ondanks dat hij tot tweemaal toe is aangeschreven. Dit is rancune volgens Somohardjo, want het is dertien maanden geleden dat de ministers zijn afgetreden.

'Hoewel Moestadja zegt dat hij met aanhang is overgestapt naar de NDP, heeft alleen zijn broer zich afgeschreven uit de partij. Ook John Sahari, directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken is met Moestadja mee', zegt Somohardjo. Sahari had volgens de PL-voorzitter allang op zijn Facebook een foto van hem met Bouterse geplaatst. Sahari functioneerde al lange tijd niet meer binnen de PL. s.

'Moestadja wil altijd in de coalitie zijn. Kijk maar naar zijn geschiedenis. Hij heeft met mij in Nederland in het verzet gezeten tegen Bouterse. Toen werd hij KTPI, maar bleef in de regering zitten en werd superminister toen de partij uit de regering stapte. Hij richtte D21 op, maar was kandidaat op de lijst van DNP van Jules Wijdenbosch. Ik wens hem veel succes toe, maar hij heeft geen enkele garantie dat NDP terugkeert in de regering, maar wij zullen niet rancuneus zijn.'