donderdag 30 april 2015

President Bouterse stelt officieel zonne-energieproject te Gunsi in gebruik

Zeventien uur dagelijks milieuvriendelijke stroom voor bewoners Gunsi


Het dorp Gunsi aan de Boven Surinamerivier heeft sinds gisteren zeventien uur per dag stroom. Het in september 2014 opgestarte zonne-energieproject heeft geresulteerd in een systeem, dat energie opwekt door zonnepanelen, is eindelijk operationeel. Het milieuvriendelijke systeem werd officieel opgestart door president Desi Bouterse. 'Ons land is het groenste land ter wereld. Als wij dat willen behouden, moeten wij rekening houden met het milieu, anders gaan wij het vernietigen', sprak Bouterse, aldus bericht Starnieuws donderdagavond, 30 april 2015.

De minister van Regionale Ontwikkeling Stanley Betterson en kapitein Dendoe van Gunsi voerden ook het woord bij de plechtigheid. Betterson gaf aan dat de zorg voor het beschikbaar hebben van stroom een plicht van de regering is. 'A binnenland no mus de na dungru moro.' Dendoe zei te hopen dat het project een voorbeeld zal zijn voor andere dorpen in de omgeving.

Destijds klimaatadviseur van de president en tegenwoordig directeur van Conservation International Suriname, John Goedschalk, was initiatiefnemer van het project, dat al op 13 mei 2013 door het Kabinet van de President werd aangekondigd. Het Amerikaanse bedrijf  Wind Turbine Energy Company doneerde een solarsysteem ter waarde van 75.000 Amerikaanse dollar.

Theresa Castillion-Elder, hoofdbeleidsmedewerker op de afdeling Milieu Coördinatie van het Kabinet van de President, stelt dat door de hoge ligging van Gunsi, het zonlicht er beter opgevangen kan worden. De zonnepanelen zijn op een centrale plek geplaatst, vanwaaruit de opgewekte energie wordt gedistribueerd naar de huishoudens.

De 30kwh dieselgenerator die voorheen zorgde voor zeven uur stroom per dag, zal nog gebruikt worden. Apparaten die veel stroom trekken, zoals een magnetron, strijkijzer, airco en ventilator mogen in de periode van zeven uur 's morgens tot zeven uur 's avonds niet gebruikt worden.

Het solarsysteem heeft de weg geopend naar meer economische bedrijvigheid te Gunsi. Men is van plan om een visfabriek op te zetten, wat zal zorgen voor de nodige werkgelegenheid.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Politie vindt verwaarloosde en ondervoede jaguar in te kleine kooi in Uitvlugt

Jaguar naar de Paramaribo Zoo gebracht


De politie van het ressort Uitvlugt op het Shaw project heeft daar een ondervoede jaguar aangetroffen. Het dier van ongeveer 90 centimeter lengte bevond zich in een kooi waarin het dier  nauwelijks bewegingsruimte had. De jaguar zag er heel verwaarloosd en ondervoed uit, aldus bericht de afdeling Public Relations van het Korps Suriname vanmiddag, donderdag 30 april 2015.

Aangezien het verboden is om een jaguar als huisdier te houden, werden de Paramaribo Zoo, de afdeling Natuurbeheer van het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (RGB)  en het bedrijf Geo Set door de politie ingeschakeld.

De jaguar werd verdoofd door de specialisten van Geo Set en vervolgens vervoerd naar de Paramaribo Zoo, waar zijn nieuw verblijf in de toekomst zal zijn.

De jaguar is een beschermde en bedreigde diersoort. De politie vermeldt niet wie de jaguar gevangen hield en of en welke actie tegen die persoon wordt ondernomen.

Tweede Kamer bezorgd over Nederlandse lening voor bouw nieuw ziekenhuis Curaçao

Er zou te weinig bekend zijn over financiën aantal overheids-nv's


De Tweede Kamer blijft bezorgd over de lening die Nederland verstrekt heeft voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis op Curaçao. Dat blijkt uit vragen van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties over de halfjaarrapportage van het College financieel toezicht (Cft), aldus bericht de Amigoe vanmiddag, donderdag 30 april 2015.
 
De Tweede Kamer plaatst vraagtekens bij het positieve advies van het Cft voor de lening en de mogelijkheden van de Curaçaose overheid om deze af te lossen, terwijl er weinig bekend is over de financiën van een aantal overheids-nv’s.

'Deelt u de mening dat er bij onvoldoende toezicht op overheidsentiteiten een risico bestaat dat er in de toekomst weer meer geld nodig is om mogelijke tekorten te kunnen aanvullen?', aldus de commissie.

De commissieleden willen ook garanties dat Curaçao de lening niet zal gebruiken om andere bezuinigingen uit de weg te gaan en dat Nederland bovendien geen nieuwe leningen goedkeurt, bijvoorbeeld als het huidige ziekenhuis failliet gaat.

Een deel van de zorgen heeft specifiek betrekking op St. Maarten. De Tweede Kamer ziet een risico dat Nederland in de toekomst wellicht weer overheidsschulden moet saneren. 'Waaruit blijkt dat de overheidsentiteiten van St. Maarten over het algemeen financieel gezond te noemen zijn, zoals in het rapport van het Cft wordt geschreven, nu veel jaarrekeningen niet zijn gepubliceerd of niet zijn goedgekeurd?', schrijft de commissie.

De Tweede Kamer wijst tot slot op het belang om de inning van belastingen te verbeteren. De vragen van de commissie dienen als voorbereiding op een debat met minister Plasterk, dat op 21 mei plaatsvindt.

Omgekomen piloot Van Ommeren (51) had mogelijk te weinig vliegervaring met Piper Cheyenne

(Bron foto: Jean Menzion Deshomme, correspondent/Sun Sentinel)
Ervaring piloot centraal in onderzoek naar oorzaak vliegtuigcrash Fort Lauderdale, Florida


Piloot John Patrick van Ommeren rondde een training voor het vliegen van een Piper Cheyenne pas een week voor zijn fatale crash bij het vliegveld van Fort Lauderdale in Florida (VS) af, waarbij ook zijn echtgenote Monique (49) en dochters Sacha (15) en Sharissa (13) om het leven kwamen. Dit is een van de details in het voorlopig rapport van de Amerikaanse 'National Transportation Safety Board'(NTSB) dat vandaag, donderdag 30 april 2015, is gepubliceerd, aldus bericht de lokale krant Sun Sentinel in Florida.

Ondanks dat de NTSB alle aspecten van de crash van 12 april onderzoekt, zal de ervaring van de piloot centraal staan.

Na vertrek van het vliegveld van Orlando liet piloot Van Ommeren de luchtverkeersleiding weten, dat er geen problemen waren. Maar, met Fort Lauderdale in zicht, meldde hij rook in de cockpit en kreeg te horen dat hij gebruik kon gaan van maken van welke landingsbaan dan ook. Vlak voordat hij de landing ging inzetten meldde hij een aantal keren 'mayday' alvorens het vliegtuig neerstortte.

Uit documenten blijkt, dat Van Ommeren 1.221 vlieguren in totaal had en dat hij toestemming had om vliegtuigen met meerdere motoren te vliegen op instrumenten, aldus het NTSB-rapport. Dat is voldoende ervaring, maar de onderzoekers willen toch weten hoeveel uren Van Ommeren had getraind in de zeven stoelen tellende Cheyenne, 'een complex vliegtuig'.

Paramaccaners blokkeren twee nieuwe wegen in Surgold-gebied

Actievoerders woedend, omdat gesprek met leiding Surgold/Newmont uitblijft


In het Paramaccaans gebied blijft de situatie onrustig, aldus Starnieuws vanmiddag, donderdag 30 april 2015. Politie-eenheden hebben de barricade vanmorgen verwijderd van de Weg naar Langa Tabiki. 

Inmiddels hebben de actievoerders echter op twee andere plekken binnen het Surgold-gebied toegangswegen geblokkeerd. De mensen zijn woedend, omdat er nog steeds geen gesprek is gekomen met de leiding van het goudbedrijf.

Adriaan Adawde, voorzitter van de Paramaccaanse Onderhandelingscommissie (POC), zegt dat de politie en mensen van een veiligheidsbedrijf in het gebied aanwezig zijn. Werknemers van Surgold worden onder escorte begeleid naar de werkplek.

'Wij willen een ordelijk gesprek hebben, maar als Surgold en de regering hier geen gehoor aan geven, zullen wij de situatie ook zo laten. Dan pas zal de zaak escaleren', zegt Adawde.

De groep goudzoekers uit het gebied is dinsdagavond begonnen met hun actie. De POC heeft ervoor gezorgd dat zaken niet uit de hand liepen. Er is een gesprek geweest met districtscommissaris Mavrick Boejoekoe. Hij zou weer naar met de actievoerders praten, maar dat is niet gebeurd.

'Als Surgold en de regering hun verantwoordelijkheid niet nemen, zullen wij van POC ons ook terugtrekken', kondigt Adawde aan.

Centraal Hoofdstembureau verhuist naar andere locatie

Autoriteiten weinig mededeelzaam over waarom wordt verhuisd

Voorzitter CHS wil slechts kwijt dat gebouw aan Fred Derbystraat 'niet veilig' is


Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) is vandaag, donderdag 30 april 2015, plotseling aan het verhuizen van de Fred Derbystraat in Paramaribo. De voorzitter van het CHS, Eugene Merkus, wil niet veel kwijt. 'Maandag staat alles in de krant. Wij blijven in de stad. Alle leden weten dat we verhuizen want het gebouw is niet veilig', is het enige dat Merkus kwijt wil aan de webredactie van Starnieuws.

Starnieuws schrijft vernomen te hebben, dat enige tijd geleden al opgemerkt is, dat het gebouw niet geschikt is om het hoofdstembureau in onder te brengen. Belangrijke informatie over de verkiezingen zijn daar opgeslagen. De brandveiligheid zou niet gegarandeerd zijn.

Leden die ter plekke zijn, willen niet veel informatie kwijt. Zij verwijzen naar de voorzitter van het CHS.

'Wij gaan maandag mededelingen doen', aldus Merkus. Eerder heeft het CHS de registratie van de politieke partijen ook niet gehouden in het gebouw. Toen werd uitgeweken naar het KKF-gebouw. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had al laten weten, dat er naar een andere ruimte moet worden gezocht.

TAS legt laatste hand aan vergunningen digitale tv

Telecommunicatie Autoriteit Suriname al zes jaren komst digitale tv aan voorbereiden


De TAS (Telecommunicatie Autoriteit Suriname) en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) zijn volgens het secretariaat van de directie van TAS momenteel druk doende de laatste hand te leggen aan de vergunningen voor digitale tv. Zodra deze vergunningen af zijn, zullen ze uitgereikt worden aan diegenen die daarvoor in aanmerking komen. Alle voorbereidingen zijn reeds getroffen, aldus de TAS in een vandaag, 30 april 2015, uitgebrachte verklaring.

De TAS is sinds 2009 bezig de sector te informeren over digitale tv. Zij is nu dus al zo'n zes zes jaren bezig voor te bereiden op de komst van digitale tv. Wat wel gezegd moet worden, is dat de standaarden pas vorig jaar bekend werden gemaakt.

‘Als wij naar de top tien landen in de wereld kijken, dan zien wij dat die landen een overgang van vijf tot hoog uit tien jaren in acht hebben genomen. Volgens sommigen is de deadline die door de Surinaamse overheid is gesteld dus ‘onmogelijk’. De autoriteit is momenteel ook bezig te inventariseren welke stations wel en welke niet digitaal ready zijn. De TAS is niet de instantie die de vergunningen uitgeeft. Wij zijn verantwoordelijk voor het technisch deel’, laat de TAS weten.

‘De TAS heeft haar voorwerk al af. Alle bedrijven die in aanmerking komen voor een frequentie voor digitale tv, hebben die reeds gehad. De vergunningen zijn een aangelegenheid van het ministerie van TCT en de president. Ten aanzien van een andere datum dan 1 juni zou dat met de minister van TCT besproken moeten worden.'

Afpersende agent in Lawagebied buiten functie gesteld

Agent neemt flessen drank zonder te betalen mee uit winkel

Diender dreigt winkelier met stappen als zijn zaak te laat open blijft


Een agent van het Korps Politie Suriname is deze week door de korpsleiding buiten functie gesteld, omdat hij verdacht wordt van het plegen van ernstige strafbare feiten, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 30 april 2015.

Een winkelier in het Lawagebied heeft aangifte gedaan tegen de agent van politie eerste klasse J.B.. Hij heeft in de aangifte laten opnemen, dat de politieman hem stelselmatig afperst van dure alcoholhoudende dranken.

Hij bezoekt de winkel van de aangever vaak en dreigt de winkelier steeds  stappen te zullen ondernemen als hij tot laat openblijft of voor allerhande andere overtredingen.

Elke keer vertrekt J.B. met dranken zonder die te betalen. De winkelier lijdt hierdoor veel financiële schade. Uiteindelijk besloot hij, ondanks de gevreesde gevolgen, om aangifte te doen. In het belang van het verdere onderzoek is de agent uit zijn functie gezet.

Lid CIVD bemoeit zich met twee vechtende jongens op schoolplein en slaat een jongen

Twee scholieren (17 en 15) krijgen ruzie om een meisje

Aangifte tegen militair wegens mishandeling


Een lid van de CIVD (Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) blijkt afgelopen maandag te Livorno in Paramaribo een schoolplein op te zijn gegaan om zich te bemoeien met een vechtpartij tussen twee scholieren. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 30 april 2015. 

Terwijl de schoolleider bezig was de jongens aan te spreken, kwam de militair ter plekke en klapte één van de jongens. De 17-jarige scholier R.G. schrok hevig toen hij werd geklapt, aldus de krant.

De aanleiding van de vechtpartij was een vriendinkwestie. R.G. en de 15-jarige G.K. kregen ruzie, omdat één van de jongens met de vriendin van de andere had gesproken. De vriend is toen rekenschap gaan vragen aan de medescholier, waarna beide verwikkeld raakten in een vechtpartij.

De politie van Livorno heeft een aangifte van de mishandeling tegen de militair N. opgenomen. De zaak wordt doorverwezen naar de militaire politie. Tegen de twee scholieren loopt het onderzoek nog. De commandant van de militaire politie, Roy Samuels, zegt in een reactie,  dat nog geen aangifte ter zake is ontvangen.

Renate Wouden wordt nieuwe voorzitter bond van gepensioneerde ambtenaren

Deekman legt voorzittershamer BBGO neer.
Bond streeft naar realisatie invoering vakantiegeld voor gepensioneerden en verhoging onderstand


Renate Wouden zal vandaag, donderdag 30 april 2015, gekozen worden als nieuwe voorzitter van de Bond voor Belangenbehartiging van Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO). De kandidatenlijst met Wouden als voorzitter is de enige nominatie voor de bestuursverkiezing die vandaag plaatsvindt in het bondsgebouw aan de Burenstraat, aldus bericht de Ware Tijd.

Deze lijst komt van het huidige bestuur dat sinds november 2011 onder leiding staat van Armand Deekman. De 79-jarige Deekman zwaait af vanwege onder meer gezondheidsredenen. De aftredende voorzitter heeft sinds 1998 in vijf besturen van de bond gezeten. Hij heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven. De volgende verkiezing stond pas ergens in 2016 op de agenda.

Deekman zegt, dat Wouden is voorgedragen door leden en ze heeft interesse getoond voor de functie. 'Zij heeft al een jaar meegelopen en we willen hiermee een vrouw de gelegenheid geven om de bond te leiden.'

Wouden is zestigplusser en dat is volgens Deekman de juiste leeftijd om het werk van bond te klaren. De bond wil onder meer realiseren dat de gepensioneerden in aanmerking komen voor vakantiegeld. Ook wil de organisatie bewerkstelligen dat het bedrag van onderstand wordt verhoogd. Daarnaast is de bond bezig met het opzetten van een recreatieoord op Para.

Zo'n 3.200 oproepingskaarten in Commewijne niet uitgereikt

Oproepingskaarten om uiteenlopende redenen niet door kiezers in ontvangst genomen


Van de 20.881 kiesgerechtigden in kiesdistrict 6, Commewijne, hebben zo’n 3.200 (15%) hun stemkaart niet ontvangen. Tot afgelopen dinsdag was 84,5% van de kaarten bezorgd, zegt districtscommissaris Remy Pollack vandaag, donderdag 30 april 2015, op Starnieuws. Gedurende tien dagen zijn de bestellers op pad geweest. Er volgt na deze periode een evaluatie.

Er zijn uiteenlopende redenen dat personen hun oproepingskaarten niet hebben gehad of willen hebben. Er zijn stemgerechtigden die niet naar de stembus gaan vanwege hun geloofsovertuiging. Anderen liggen in het ziekenhuis, zijn verhuisd, uitlandig, op detachering of zitten met een sterfgeval.

De evaluatie moet uitwijzen hoeveel kaarten nog moeten worden bezorgd en wanneer een tweede ronde komt, zegt Pollack, die voorzitter is van het hoofdstembureau in zijn district. Hij is erop gebrand om bij de evaluatie al op 90% bestelde kaarten te zitten.

De tweede ronde begint nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken het resultaat heeft ontvangen. Pollack heeft gisteren bij de loting om de volgorde van de partijen en combinaties op het stembiljet in kiesdistrict 2, alle kandidaten opgeroepen de kiezers te mobiliseren en te stimuleren om hun burgerplicht te vervullen.

'In de gebieden Magreta, Meerzorg, Nieuw Amsterdam en Alkmaar is gebleken dat de mensen vanwege hun geloofsovertuiging, geweigerd hebben om hun oproepingskaart in ontvangst te nemen',  zegt Pollack.

Hij zegt, dat bij de vorige verkiezingen in 2010 78% van de stemgerechtigden in kiesdistrict 2 hun burgerplicht heeft vervuld. Hij hoopt met deze verkiezingen meer kiezers naar de stembus te krijgen. Degenen die hun oproepingskaart nog niet hebben ontvangen kunnen deze eventueel ophalen bij het hoofdstembureau in het district.

Robert Ameerali: 'Het is om diverse redenen nog niet gelukt terug te keren naar glorietijden agrarische productie'

Vicepresident bij opening Made in Suriname Beurs: 'Er moet innovatief gewerkt worden'


'Het is om diverse redenen nog niet gelukt om terug te keren naar de glorietijden van agrarische productie in Suriname. Het wordt steeds moeilijker en de uitdagingen zijn zwaarder. Er moet nu innovatief gewerkt worden.' Woorden van vicepresident Robert Ameerali gisteren bij de officiële opening van de Made in Suriname Beurs die tot zondag duurt, aldus de Ware Tijd van vandaag, donderdag 30 april 2015.

Hij deed een beroep op kleine en middelgrote ondernemers, vooral in de agrarische sector, om niet stil te blijven staan. Los van de ondersteuning die vanuit de overheid wordt gegeven, zegt Ameerali dat de overheid zelf niet zal kunnen ondernemen. 'U moet dat zelf doen. En uw flexibiliteit en kundigheid zullen bepalen of u de zware concurrentie overleeft als ondernemer.'

De vicepresident verwees naar enkele markante ondersteunende maatregelen van de regering zoals het instellen van de drie sociale wetten te weten voor minimumloon, pensioen voor alle werkenden en een ziektekostendekking voor iedereen. Hiermee zou de particuliere sector aantrekkelijker zijn geworden voor werknemers. Ook is het nu eenvoudiger dan voorheen om een bedrijf in Suriname op te richten.

Voorzitter Henk Naarendorp van de Kamer van Koophandel en Frabrieken pleitte ervoor, dat de overheid en het bedrijfsleven voortdurend in overleg blijven voor ondersteunende maatregelen, en om schokeffecten te voorkomen. Hij zei verder, dat er voortdurend moet worden gewerkt aan de kwaliteit van productiebedrijven door middel van certificering.

Het is de tweede keer dat de Made in Suriname Beurs is georganiseerd. Ze omvat de drie branches  ICT en innovatie sector, voedselproductie en het milieu. Er zijn in totaal 158 stands. 'Wij verwachten tussen de vijftienduizend en achttienduizend bezoekers', aldus Naarendorp.Posted by Kamer van Koophandel en Fabrieken on zaterdag 25 april 2015

Curaçao Airport Partners denkt aan wijziging airport tax

CAP wil geen verschil meer tussen tax voor internationale bestemmingen en reizen naar Beneden- en Bovenwinden


Curaçao Airport Partners (CAP) overweegt de mogelijkheid om in de toekomst geen verschil meer te hebben in de airport tax voor internationale bestemmingen en reizen naar de Beneden- en Bovenwinden, zo blijkt uit een persbericht van de CAP, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, 30 april 2015.

De optie is ter sprake gekomen tijdens een overleg van CAP en partners in de luchtvaart, waarbij er gesproken is over nieuwe luchtvaarttarieven. Als het verschil wordt opgeheven, zou de airport tax voor internationale vluchten aanzienlijk verlaagd kunnen worden, dat zou een positief effect op het toerisme kunnen hebben, aldus de verklaring.

Aan het overleg namen vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen deel en overheidsinstellingen op het gebied van luchtvaart. Daarbij is gesproken over de tarieven voor de periode 2016-2018. In mei vindt er weer een overleg plaats.

Uiterlijk eind juli moet CAP het voorstel voor de nieuwe tarieven bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning indienen en bij Bureau Telecommunicatie en Post. In december 2012 werden de tarieven voor het laatst gewijzigd.

'Stoffig' Curaçao door grote hoeveelheid Saharazand....

(Bron foto: Solange Hendrikse)

Dit is geen onscherpe foto, zo schrijft vandaag, donderdag 30 april 2015, het Antilliaans Dagblad, maar zoals Curaçao er momenteel uitziet door de extreem harde wind, die over het Caribisch gebied trekt en een grote hoeveelheid Saharazand met zich meevoert en daarmee ook Curaçao bedekt.

De Tafelberg die anders helder zichtbaar is, is nu nog nauwelijks te onderscheiden door de dikke stofwolk.

Onderwijsbonden vandaag aan tafel met minister Leilis

Valies hoopt eindelijk op resultaat.
'We zijn al ruim twee jaar bezig en willen nu duidelijkheid herwaardering leerkrachten'


De Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) zijn voor vandaag, donderdag 30 april 2015, uitgenodigd door minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken om te spreken over de herwaardering van leerkrachten, aldus Starnieuws.

'Wij zijn al langer dan twee jaar bezig en willen nu afronden', zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies op Starnieuws. Ook Marcellino Nerkust, president van de FOLS, gaat voor resultaten. 'Na de verkiezingen willen wij niet opnieuw beginnen met onderhandelingen, omdat wij nu al langer dan twee jaar bezig hiermee zijn.'

Op 11 november 2012 werd een onderhandelingspakket bij het Overlegorgaan van de overheid ingediend. Het pakket, dat vervolgens bij de president en de raadadviseurs is beland, ligt nu bij Binnenlandse Zaken.

Ongeacht het resultaat komt de BvL dinsdag 5 mei met haar leden bijeen om verslag te doen van de bijeenkomst met minister Leilis.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat bij de bespreking vandaag ook de ministers Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling en Andy Rusland van Financiën en de raadsadviseurs aanwezig zullen zijn.

Directeur VSB: 'Beoordeling ratingbureaus niet zaligmakend'

MacAndrew: 'Beoordelingen moeten in juiste context worden gezien'


De beoordelingen over de economie die worden gegeven door internationale ratingbureaus zijn 'niet zaligmakend en moeten in de juiste context worden gezien'. Dat stelt althans Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), naar aanleiding van de ratings die Suriname regelmatig krijgt van Moody’s, Standards & Poor’s en Fitch, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 30 april 2015.

'Een rating die aangeeft dat de vooruitzichten voor wat betreft de economie positief zijn, is altijd heel welkom nieuws voor elk land, dus ook voor Suriname.'

De zogenoemde BB-ratings van Standard & Poor's en Fitch zijn dus een goede zaak, maar het zegt niet alles, aldus de VSB-directeur. Hij voert aan dat de financiële crisis van 2008 dat duidelijk heeft bewezen. De producten en banken die de wereldwijde crisis toen veroorzaakten, hadden steevast 'bijzonder goede ratings' gekregen. De Amerikaanse regering had daarom een zaak aangespannen tegen ratingbureaus. 'Ratings moeten dus in de juiste context worden bezien. Het zijn slechts meningen van ratingbureaus', zegt MacAndrew als een open deur.

Hij zegt ook, dat de Surinaamse economie de afgelopen jaren sterk is gegroeid, mede dankzij gunstige wereldmarktprijzen voor aardolie en goud. Met groeicijfers van drie procent en meer behoorde Suriname tot de best presterende economieën in de Caricom. 'Maar, ook dit moet in de juiste context worden bezien.'

Suriname is namelijk één van de weinige CARICOM-lidlanden, die niet afhankelijk is van toerisme en daaraan verbonden diensten. Als gevolg van de wereldwijde crisis nam het aantal toeristen drastisch af, wat in de meeste CARICOM-landen onmiddellijk voor economische problemen zorgde in samenhang met andere factoren, zoals enorme overheidsuitgaven.

'Het continu aanhalen dat de groei van de Surinaamse economie in vergelijking met die van andere CARICOM-lidlanden veel beter was, slaat in principe op niets, want je vergelijkt appels met peren', constateert MacAndrew.

Openbaar Ministerie Curaçao in gesprek met Platform Dierenwelzijn Curaçao

OM gaat via Facebook aandacht besteden aan dierenmishandeling en dat dit strafbaar isHoofdofficier van Justitie van het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao, Heiko de Jong, heeft vandaag, donderdag 30 april 2015, een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van dierenorganisaties op Curaçao, zo laat het OM in een persbericht weten.

De delegatie bestond uit Karin Wooning, Mirjan Seppenwoolde en Siegmond van Lamoen. Zij vertegenwoordigden de organisaties Curaçao Animal Rights Foundation (CARF), Stichting Dierenhulp Curaçao, Stichting Dog, Pets Rescue Curaçao, Kuida Kabai, Resue Paws Curaçao, i-Animal Foundation en Alle Hadoc. Zij hebben zich vertegenwoordigd in de organisatie Platform Dierenwelzijn Curaçao.

Het gesprek duurde ruim een uur en verschillende onderwerpen kwamen aan bod. Van de zijde van het OM is toegezegd, dat het OM middels haar Facebook-pagina aandacht zal besteden aandierenmishandeling en wijzen dat dit conform het Wetboek van Starfrecht Curaçao strafbaar is. 


Van de zijde van het OM is toegezegd dat meer aandacht zal worden besteed aan het onderwerp dierenwelzijn en dierenmishandeling.

De vertegenwoordigers van het Platform Dierenwelzijn Curaçao en de Hoofdofficer vonden het een zeer postief gesprek. Met Hoofdofficier De Jong is afgesproken dat er een follow-up gesprek gaat komen.

Ro Kolf ontvangt 13 mei de eerste Suriprofs Oeuvreprijs

'Kolf heeft vooral als mens bijgedragen aan ontwikkeling voetbal in het algemeen'


Ro Kolf zal woensdag 13 mei de eerste Suriprofs Oeuvreprijs in ontvangst mogen nemen. De prijs zal in de rust van de benefietwedstrijd Suriprofs - Jong Ajax aan de Surinaamse voetballegende worden uitgereikt. Kolf ontvangt de award voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan het bereiken van het streven van de Stichting Suriprofs, namelijk, 'het leveren van een substantiële bijdrage aan de ontwikkeling van de voetbalsport in Suriname en/of een belangrijke maatschappelijke rol vervullen voor de Surinaamse gemeenschap in Nederland of Suriname', aldus Suriprofs vandaag, donderdag 30 april 2015, op haar website.

(Bron foto: de Ware Tijd)
Ronald Wilfried Kolf (1939) speelt al ruim 40 jaar een doorslaggevende rol bij de ontwikkeling van de voetbalsport in Suriname, stelt de stichting.

Stanley Menzo, voorzitter Stichting Suriprofs: 'Als liefhebber, trainer, onderwijzer en vooral als mens heeft Ro Kolf bijgedragen aan de ontwikkeling van voetbal in het algemeen, maar ook sport als middel ingezet om jongeren te helpen op sociaal en maatschappelijk vlak. In Suriname is Ro Kolf reeds een voetballegende, op deze wijze willen wij hem eren en ook in Nederland de waardering bieden die hij verdient.'

De benefietwedstrijd Suriprofs - Jong Ajax op sportpark de Toekomst, wordt georganiseerd om fondsen te werven voor projecten in Suriname. Rond de wedstrijd worden meerdere activiteiten georganiseerd, zoals een voetbalclinic voor de jeugd en een entertainmentprogramma. In het team van de Suriprofs zullen zeker spelen Clarence Seedorf en Edgar Davids.

De Stichting Suriprofs bestaat al 15 jaar en is in 1999 opgericht met als doel de betrokkenheid van Suriprofs met Suriname tot uiting te brengen. Vanaf dit jaar zal er jaarlijks een Suriprofs Oeuvreprijs worden uitgereikt aan iemand die een prestatie als van Kolf neerzet.

Twee vrouwen met cocaïne in bezit aangehouden op J.A. Pengelluchthaven

Medewerkster luchthaven (39) heeft cocaïne in vorm van koekjes omhult met chocola in bezit

33-Jarige 'duwster' betrapt met zeven cocaïnebolletjes in vagina


Twee vrouwen zijn gistermiddag in afzonderlijke gevallen door het BID-Team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie Suriname op de J. A. Pengelluchthaven te Zanderij aangehouden, omdat zij in het bezit bleken te zijn van cocaïne. Dat meldt de afdeling Public Relations van het korps vandaag, donderdag 30 april 2015.

De 39-jarige Judith P., die als schoonmaakster werkzaam is op de luchthaven, werd aangehouden nadat cocaïne in de vorm van koekjes omhult met chocola in haar bezit was aangetroffen. De cocaïne heeft een bruto gewicht van 2.993 gram.

De tweede verdachte is de 33-jarige Tania S. Zij is een zogenaamde 'duwster', aldus de politie. De vrouw bleek zeven bolletjes met cocaïne in haar vagina gestopt te hebben. De bolletjes hebben een bruto gewicht van 269 gram.

De verdachten en de cocaïne zijn overgedragen aan de Anti-Narcotica Brigade van de politie en worden vandaag voorgeleid voor een hulpofficier van Justitie.

Politie maakt einde aan blokkade Weg naar Langa Tabiki

Vicepresident zou opdracht tot verwijdering blokkade hebben gegeven


De politie heeft vanmorgen, donderdag 30 april 2015, de barricade op de Weg naar Langa Tabiki verwijderd. De actievoerders zijn 'heel boos', aldus Starnieuws, over de wijze waarop dit is gebeurd. 'De Surinaamse vlag die geplaatst was daar, is gewoon op de grond gesmeten. Dat kan toch niet. Bovendien weet districtscommissaris Mavrick Boejoekoe niks van de verwijdering. Hij heeft geen opdracht hiertoe gegeven', zegt Adriaan Adawde, voorzitter van de Paramaccaanse Onderhandelingscommissie (POC), op Starnieuws. De Ware Tijd Online weet te melden, dat de opdracht voor het verwijderen van de blokkade was gegeven door vicepresident Robert Ameerali.

De mensen uit het Paramaccaans gebied zeggen dat ze ter plekke zullen blijven, ook al heeft de politie opgetreden. Diverse kapiteins en basja's zijn naar de plek gekomen. Intussen zijn de mensen die hun voertuigen langs de kant hadden geparkeerd weggereden. De barricade heeft ruim dertig uren geduurd.

Adawde stelt, dat de actievoerders een leidinggevende van Surgold willen spreken. Adriaan van Kersen, de directeur van Surgold, verblijft echter in Londen. De demonstranten willen dat zijn vervanger naar het gebied moet komen.

'Gisteren hebben we nog afspraken gemaakt. Wij zien weer dat deze niet nagekomen worden, maar de barricade is verwijderd door de politie', aldus Adawde.

Pahlad maakt zich niet druk om op Facebook circulerend filmpje waarin hij 'figureert'

Pahlad in filmpje in hevige discussie met iemand over VHP

VHP-ondervoorzitter: 'Pahlad is harde werker die geenszins racistisch denkt'


'Ze mogen het afdraaien, het deert me niet. Ik heb dingen gezegd en heb daar geen spijt van', aldus Charles Pahlad vandaag, donderdag 30 april 2015, in de Ware Tijd in reactie op een filmpje dat momenteel op Facebook circuleert. 

Daarin is te zien hoe de parlementariër, met een VHP-pet op, tekeer gaat tegen een man op een bromfiets, die hij probeert te overtuigen van wat de VHP allemaal heeft bereikt. De man op zijn beurt maakt Pahlad duidelijk, dat de VHP weinig tot stand heeft gebracht in tegenstelling tot de NDP. Het wordt op gegeven moment een felle discussie tussen de twee, waarin krachttermen en racistische uitspraken van Pahlad de boventoon voeren.

VHP-ondervoorzitter Radjkoemar Randjietsingh heeft het filmpje zelf niet bekeken, maar merkt op dat de VHP een nationale partij is en niet in 'racistische termen' denkt.

Randjietsingh vermoedt dat er meer achter zit. 'Ik weet dat er mensen zijn die de VHP in een kwaad daglicht willen plaatsen, maar wij laten ons niet uit het veld slaan.'

Hij stelt, dat Pahlad een harde werker is en geenszins racistisch denkt. Hij vindt het dan ook niet nodig dat Pahlad op het matje geroepen wordt door de partijleiding. Hij denkt niet dat het filmpje het imago van de VHP zal schaden.

Het filmpje is iets meer dan tweeduizend keer gedeeld, aldus de krant en er zijn honderden reacties onder geplaatst. Pahlad wilde niet verder ingaan op vragen van de krant.

Het is zo langzamerhand bekend, dat Facebook een soort anarchistische vrijplaats is geworden voor mensen die, het liefst anoniem, met vuil smijten in de richting van politieke opponenten. Geen middel om anderen zwart of belachelijk te maken wordt geschuwd, al dan niet met instemming van politieke partijen. Herkomst van geplaatste filmpjes is veelal onduidelijk, maar worden wel zeer veel 'gedeeld'. Politieke vuilsmijterij leeft deze dagen vooral op social media.

Het wemelt op social media van in elkaar geknutselde fotocollages, van mensen die waarschijnlijk niets beters te doen hebben, waarin politici op de korrel worden genomen. De ene misschien leuk, de ander daarentegen simpelweg beledigend en kwetsend. Er zouden heel wat aangiftes wegens smaad of laster gedaan kunnen worden door diverse politieke kopstukken. Maar, zij doen er verstandig aan om dergelijke 'postings' op social media gewoon te negeren. Degenen die dergelijke berichten en fotoknutselwerkjes plaatsen bereiken er feitelijk niets mee, alleen een stukje eigen voldoening....

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Vrouwelijke kandidaten Wanica willen sportieve verkiezingsstrijd

'Grimmige sfeer onder politici en vernielen materialen partijen moeten dringend veranderen'

(Bron foto: Dagblad Suriname)

De vrouwelijke kandidaten voor De Nationale Assemblee bij de verkiezingen van 25 mei in kiesdistrict 2, Wanica, hebben zichzelf voorgenomen een sportieve verkiezingsstrijd te voeren. Om te tonen dat zij daartoe bereid zijn, hebben zij gisteren tijdens de loting in hun district arm in arm en schouder aan schouder met elkaar geposeerd voor het districtscommissariaat, aldus berichten vandaag, donderdag 30 april 2015, Starnieuws en het Dagblad Suriname.

Vier vrouwen dingen naar één van de zeven zetels in Wanica. Krishna Hussainali-Mathoera staat op nummer 4 van de kandidatenlijst van V7. Stephany Kasketi en Gloria Lie Kwie Sjoe zijn lijsttrekkers voor hun partijen, respectievelijk de Alternatieve Combinatie (AC) en DOE. Sjovellie Amoksi probeert vanuit de nummer 4 positie op de lijst van DRS gekozen te worden. Ook Diana Abrahams van de NDP is voorstander van een sportieve verkiezingsstrijd.

Aanleiding voor het voeren van een sportieve verkiezingsstrijd is, dat de vrouwen gisteren bij de loting in Wanica aan de praat raakten over banners, symbolen en vlaggen van partijen die door fanatieke aanhangers of vandalen worden beschadigd. De grimmige sfeer van politici die hun politieke tegenstanders openlijk uitschelden, belachelijk maken en bedreigen moet dringend veranderen, vinden de vrouwelijke kandidaten.

'Wij bedanken al onze supporters dat zij met liefde en respect zullen omgaan met elkaar. Ongeacht onze etniciteit, religie of politieke kleur zijn wij immers allen Surinamers en kunnen wij niet zonder elkaar', aldus de vier vrouwelijke kandidaten in Wanica.