zaterdag 2 mei 2015

Doekhie (NDP): 'VHP-kandidate Krishna Mathoera was als commissaris betrokken bij wapensmokkel en drugsactiviteiten'

'Mathoera gekandideerd door Santokhi zodat ze haar mond houdt over 75 kilo uit politiekluis verdwenen cocaïne'

'Je bent een waardeloze crimineel' - De zaken zijn bij het OM'


Het hoofdbestuurslid van de Nationale Democratische Partij (NDP) en Assembleelid Rashied Doekhie heeft, aldus Starnieuws vanmiddag, zaterdag 2 mei 2015, zeer ernstige beschuldigingen geuit aan het adres van VHP-kandidate in Wanica, Krishna Hussainali-Mathoera. Zij zou als commissaris van politie betrokken zijn geweest bij criminele activiteiten, waaronder wapensmokkel en drugsactiviteiten. Zij en VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, die ook politiecommissaris was, zouden zich samen schuldig gemaakt hebben aan criminele zaken. Mukesh Jhinhoe uit Nickerie zou onschuldig in de gevangenis zijn beland om het leven van zijn gezin te redden. Doekhie lijkt zich niets aan te trekken van welke gedragscode voor politici dan ook.

Doekhie, lijsttrekker van NDP in Nickerie, deed de uitspraken tijdens twee wijkvergaderingen  donderdag- en gisteravond. De politicus, die bekend staat om zijn scherpe uitspraken en vuilsmijterij, zei dat Mathoera de politiedienst heeft verlaten zonder dat ze weet of ze gekozen wordt.

'Maar één ding wat ze weet, deze crimineel Mathoera, ze heeft genoeg geld uit de drugswereld en wapensmokkel, of ze gekozen wordt of niet', stelde Doekhie. Nadat Mathoera benoemd werd tot commissaris stond er een foto van haar en procureur-generaal Soebhaas Punwasi op de voorpagina van Dagblad Suriname. Toen had Doekhie in De Nationale Assemblee (DNA) geprotesteerd tegen de benoeming van Mathoera. Hij vond dat zij en de procureur-generaal weg moesten.

Ook wijlen Robby Hussainali, echtgenoot van Mathoera, die luitenant-kolonel was in het Nationaal Leger, werd niet gespaard. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij criminele activiteiten.

'Dertig Hindostaanse jongemannen waren achter het Bakhuysgebergte om een training te volgen om Desi Delano Bouterse te elimineren. Dat was enige fu no mek a man tron president. Ik heb dat toch gezegd in DNA? Wanneer meneer Bouterse in Nickerie is, 20 mei, dan ga ik hem zeggen, om u te zeggen of luitenant-kolonel Hussainali en mevrouw Mathoera niet naar Ocer zijn gegaan om hem te vragen om mij tot orde te roepen, want het is niet waar. Deze president kent me al dertig jaren. Hij heeft hen gezegd om te kijken of zij zich niet vergist hebben', zei Doekhie.

Doekhie zei, dat Mathoera vaak thuis bij de familie Jhinhoe was in Nickerie. De boten en motoren die daar waren, stonden volgens de NDP'er op naam van Mathoera. 'De wapens die gesmokkeld moesten worden naar Bakhuys, die zijn toch hier onderschept? Meneer Jhinhoe is toch in de gevangenis beland, omdat a man tek a lai na ing tapu?'

Volgens Doekhie heeft Jhinhoe de schuld op zich genomen, omdat het leven van zijn gezin in gevaar zou zijn. De 12-jarige dochter Jhinhoe kreeg een Magnum 357 in haar mond gestopt door een agent die Mathoera zou hebben gestuurd. Doekhie is daarna thuis bij de familie geweest en heeft zich ontfermd over het gezin.
Jhinhoe kwam na de uitspraken van Doekhie ook op het podium en zei dat alles waar is. De dochter van Jhinhoe heeft intussen een baan op het districtscommissariaat van Nickerie.

Het NDP-kopstuk stelde, dat Mathoera gekandideerd is door Santokhi, omdat ze haar mond moet houden over de 75 kilo cocaïne die uit een kluis van de politie is verdwenen. Ook waarom Santokhi, die minister van Justitie en Politie was, uit een boot moest springen in de Surinamerivier. 'Zij moet haar mond houden over het plotseling verdwijnen van meneer Sieuwnath, denk aan de bacovenboot van meneer Ajodhia. Moet ik meer dingen zeggen...?' 

Een dag later, vrijdagavond, zei Doekhie op een wijkvergadering in Nickerie, dat een zoon van Mathoera een moord heeft gepleegd en dat hij via Cayenne naar Nederland is gevlucht. Zij zou hem naar Albina hebben gereden. 'Dus houdt u uw mond wanneer u zegt dat u een voorbeeldige vrouw bent en op de lijst bent in Wanica. Je bent een waardeloze crimineel', zei Doekhie.
Op de vergadering waren ook aanwezig de ministers Steven Relyveld (Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer), Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh.

'Als mensen met modder willen gooien, mogen ze. Ik ga me handen en mond niet vuil maken met modder', zegt Mathoera in een reactie op Starnieuws.
Santokhi om een reactie gevraagd, verwijst naar de president. 'Ik denk dat u nu de president moet vragen wat hij daarvan vindt in verband met de code of ethics.'

Doekhie antwoordt op een vraag van de webredactie van Starnieuws waarom hij niet naar het Openbaar Ministerie (OM) gaat nu hij kennelijk op de hoogte is van zoveel duistere zaken, dat hij deze kwestie aangekaart heeft in De Nationale Assemblee. Toen heeft het Openbaar Ministerie niks gedaan. Hij heeft er geen behoefte aan om zelf naar de procureur-generaal te gaan. 'De zaken zijn daar op het Openbaar Ministerie, laten ze het maar uitzoeken.'

Ophef op Curaçao over door prinses Beatrix geopende oorlogsexpositie

Dispuut over status 15 standrechtelijk geëxecuteerde Chinezen op Shell-raffinaderij april 1942

Overheid erkent Chinezen niet als oorlogsslachtoffers


Op Curaçao is grote ophef ontstaan over een oorlogsexpositie die vandaag, zaterdag 2 mei 2015, door prinses Beatrix is geopend. De Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) heeft zich teruggetrokken, omdat zij censuur ondervindt in haar poging iets te vertellen over 'vijftien standrechtelijk geëxecuteerde Chinezen’. Dat bericht Edwin Timmer in de Telegraaf Online.
 
Het gaat om het neerschieten van tientallen Chinese arbeiders op de Shell-raffinaderij op Curaçao in april 1942. 'Hun staking voor betere levensomstandigheden werd met geweld gebroken door de militaire politie’, aldus Wim van Lamoen van de SEOC. 'Het gaat hier om oorlogsslachtoffers, maar kennelijk ligt dat te gevoelig voor de organisatie van de tentoonstelling.’

Volgens Van Lamoen werd de SEOC eerst gevraagd een bijdrage te leveren aan de expositie. 'Maar de organisatie stelde zoveel vragen, alsof men onze teksten niet vertrouwde. Dat ervaren wij als censuur. Juist omdat prinses Beatrix en haar familie Shell-aandeelhouders zijn, vinden wij het belangrijk dat zij weet wat er gebeurd is op het terrein van dit Nederlandse bedrijf.’

Voorzitter Michèle Russel-Capriles van de organisatie van de expo ‘Guerra na Korsou’ ontkent dat er sprake is van censuur. 'Wij moesten gewoon heel lang zeuren om hun teksten. Als organisatie willen we daar namelijk wel achter kunnen staan. Toen besloot de SEOC zich terug te trekken. Dat is heel treurig.’

Kernpunt van de rel is de term ‘oorlogsslachtoffer’. Volgens Van Lamoen zijn de vijftien overleden Chinezen dat zeker, net als nog zo’n vijftig gewonde arbeiders die er vielen. Russel-Capriles vindt dat zij zich daarover geen oordeel kan vellen. 'Zeker is dat ze omkwamen tijdens de oorlog. Maar verder is het aan historici.'

De expositie heeft overigens wel degelijk aandacht aan de fatale gebeurtenissen op 20 april 1942, stelt Russel-Capriles. 'We noemen zelfs de namen van de doden, met hun geboortedata, zoals ook de SEOC graag wil zien.' In totaal eiste de Tweede Wereldoorlog op de Nederlandse Antillen 162 slachtoffers. In dat officiële cijfer zitten niet de stakende Chinezen.

Volgens Russel-Capriles, die een jaar geleden het idee voor de expositie lanceerde, zijn de oorlogsjaren een 'periode waar wij trots op kunnen zijn'. Het eiland is door zijn bewoners met succes verdedigd en de raffinaderij draaide op volle toeren, waardoor brandstof kon worden geleverd aan de geallieerden, benadrukte Russel in haar openingstoespraak. 'Zonder Antilliaanse brandstof had de bevrijding van Europa pas een jaar later plaats kunnen vinden', zei premier Ivar Asjes. De organisatie zag de komst van Beatrix ook als bevestiging van de belangrijke rol van Curaçao in de oorlogstijd.

De Amerikanen hadden in die tijd 1.400 man op Curaçao gestationeerd om de raffinaderij en het eiland te bewaken. Niet onnodig want de Duitsers probeerden met van duikboten gelanceerde torpedo's de olieproductie te stoppen. Curaçao zelf had onder de eigen bevolking 3.000 'Schutters' gerekruteerd. 'Mannen die met veel animo en toewijding ons veilig hebben weten te houden', aldus Russel.

Een groep inmiddels hoogbejaarde Schutters was uitgenodigd voor de plechtigheid en prinses Beatrix had na de rondgang over de kleine tentoonstelling ook een korte ontmoeting met met hen.

Voormalig Koningin Beatrix was vandaag de eerste die de expositie in Het Curaçaosch Museum in Willemstad bekeek. Nu volgen, zo hoopt de organisatie, tot en met 12 juli nog een heleboel schoolkinderen en andere bezoekers.

Van Lamoen van de SEOC weigert aanwezig te zijn. 'Ik doe niet mee aan huichelarij.' Volgens hem staat vast dat de ‘moordpartij’ een schande is in de Nederlandse Caribische geschiedenis, en dat de overheid nu eenmaal moeite heeft dat te erkennen.

Oud-journalist Wilfred Lionarons (89) in Nederland overleden

(Bron foto: surinaamsepers.net)
Nestor van Surinaamse journalistiek zou 5 mei 90 jaar worden.....


Oud-journalist en media-directeur Wilfred Lionarons is op 89-jarige leeftijd in een zorgcentrum in het Limburgse Eijsden, Nederland, overleden. Dat bericht vandaag, zaterdag 2 mei 2015, de website waterkant.net. Lionarons, ook wel de nestor van de Surinaamse journalistiek genoemd, studeerde Perswetenschappen in Amsterdam. Daarna werd hij in Suriname directeur van de AVROS en in 1957 directeur en later ook eigenaar van radio Rapar. In 1961 werd hij de nieuwe uitgever en tevens hoofdredacteur van het weekblad De Vrije Stem, dat later het dagblad Vrije Stem werd.

Met de krant volgt hij ‘de politiek’ kritisch en zijn kritisch geluid wordt hem door het toenmalige militaire bewind niet in dank afgenomen. Regelmatig wordt Lionarons bij de militairen ter verantwoording geroepen.

In december 1982 valt abrupt het doek voor de Vrije Stem. In de nacht van 7 op 8 december worden de drukkerij en kantoren van de Vrije Stem door de militairen in brand geschoten.

In de daarop volgende nacht worden zestien prominente tegenstanders van het militaire regime opgepakt en worden allen op één na de volgende dag geëxecuteerd, onder wie vier journalisten.

Ook Wilfred Lionarons blijkt op de dodenlijst te staan, maar hij is op dat moment voor een congres in de Verenigde Staten. Hij zal nooit meer naar Suriname terugkeren en vestigt zich voorgoed in Nederland. Lionarons is in Nederland nog een tijd hoofdredacteur van de Weekkrant Suriname.

In een interview met het Nederlands/Surinaamse magazine Parbode zei hij in februari 2011 onder andere: 'Ik had ruzie met alle machthebbers, koloniaal en revolutionair. Dat heeft te maken met karakter, maar het hoort ook bij het vak. Journalisten moeten duidelijk zijn. Als je journalist bent, moet je schrijven over wat er gebeurt, of mensen dat nu leuk vinden of niet.'

Over het feit dat hij op het moment van de 8 decembermoorden in Miami was en niet in Paramaribo, zei hij in 2011 in Parbode: 'Anders was ik dood geweest. Ik kreeg op mijn hotelkamer in Miami een telefoontje van een hoge ambtenaar van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, de voormalige ambassadeur Max Vegelin van Claerbergen. Hij drukte mij op het hart om niet meer terug te gaan naar Suriname. Een dag later lagen op de ambassade alle papieren klaar voor de reis naar Nederland. Dat hadden ze geweldig voor me geregeld. Daarna reisden mijn vrouw en kinderen mij achterna. Dat ging zonder problemen. Hen is gelukkig geen strobreed in de weg gelegd.'

Wilfred Lionarons zou op 5 mei aanstaande 90 jaar worden.


 (Red. De Surinaamse Krant/waterkant.net)

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken bezoekt vanaf 4 mei Aruba, Curaçao en St. Maarten

Koenders zal spreken over internationaal beleid Koninkrijk en economische kansen regio


De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders bezoekt vanaf komende maandag achtereenvolgens Aruba, Curaçao en St. Maarten voor besprekingen over het internationaal beleid van het Koninkrijk en economische kansen in de regio. Dat meldt de Amigoe zaterdag 2 mei 2015.
 
Koenders zal onder meer het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen leiden, waar ook de premiers Ivar Asjes, Mike Eman en Marcel Gumbs aan deelnemen. Daarnaast voert hij afzonderlijke gesprekken met de premiers en de gouverneurs van de drie landen.

'Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn onder meer regionale ontwikkelingen, de VN-Veiligheidsraadkandidatuur en economische samenwerking', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken 30 april in een persbericht.

Concreet zullen de gesprekken waarschijnlijk gaan over de situatie in Venezuela en de wijze waarop de belangen van het Koninkrijk in het Caribisch gebied de kans vergroten voor Nederland om in 2017 tijdelijk lid te worden van de VN-Veiligsheidsraad.

Op uitnodiging van de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, reist Koenders vervolgens door naar Cuba. Nederland en Cuba spraken eerder de intentie uit om meer te gaan samenwerken op het gebied van onder meer handel, landbouw, watermanagement en mensenrechten.

Vervolgens bezoekt de minister Guatemala, waarmee Nederland in het algemeen en minister Koenders in het bijzonder een lange relatie heeft. De afgelopen jaren is de relatie met Guatemala op economisch en politiek vlak veranderd. Nederland heeft in de relatie met Guatemala onder meer aandacht voor veiligheid, toegang tot justitie en mensenrechten, meer specifiek de commissie tegen straffeloosheid (CICIG) en de positie van mensenrechtenverdedigers. Guatemala is ook een opkomende economie. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor goede economische ontwikkeling en samenwerking. Ook worden kansen onderzocht hoe meer samen te werken in multilateraal verband.

De minister sluit zijn reis af in Mexico, waarmee Nederland economisch en op het gebied van veiligheid nauwer wil gaan samenwerken. Het bezoek biedt uitstekende gelegenheid voor intensivering van de betrekkingen in het licht van de bilaterale handelsbelangen en mogelijkheden voor samenwerking op veiligheidsterrein, bijvoorbeeld op thema’s als internationale drugsbestrijding en vredesmissies. Nederland en Mexico zijn natuurlijke partners die elkaars inspanningen in multilateraal kader versterken, aldus Buitenlandse Zaken.

Mexico is volgend jaar voorzitter van de CELAC (Community of Latin American and Caribbean States), terwijl Nederland tegelijkertijd het EU-voorzitterschap bekleedt in de eerste helft van 2016.

(Red. De Surinaamse Krant/Amigoe/ministerie van Buitenlandse Zaken)

Bijna 90% oproepingskaarten in district Saramacca uitgereikt

(Bron foto: BIC Saramacca)
Nog niet afgegeven kaarten kunnen nog tot 22 mei worden afgehaald


Van de 11.442 kiezers in het district Saramacca zijn gedurende tien dagen van colportage 10.235 (89,4%) oproepingskaarten uitgereikt. Dat laat het Burger Informatie Centrum (BIC) Saramacca vandaag, zaterdag 2 mei 2015, weten.

Het resterende deel van de oproepingskaarten ligt vanaf afgelopen donderdag op de verschillende bestuurskantoren in het district.

Personen die geen oproepingskaart aan huis hebben ontvangen, kunnen tot en met 21 mei op het bestuurskantoor in hun gebied van acht uur 's morgens tot zes uur in de middag de kaart afhalen, te weten: 

1. BO Kantoor Calcutta aan de Catharina Sophiatraat
2. BO Kantoor Tijgerkreek aan de Catharina Sophiastraat
3. BO Kantoor Groningen aan de Sidodadiweg
4. BO kantoor Kampong Baroe aan de Saramaccaweg
5. BO kantoor Creola aan de Frijmersumweg tot en met 10 mei en vanaf 11 mei tot en met 21 mei BO Kantoor Jarikabawooncentrum aan de Bananenbacovenweg.
6  BO Kantoor La Prevoyance en BO Kantoor Wayambo.

De deur is dicht voor melden seksueel misbruik in rooms-katholieke kerk in Caribisch deel Koninkrijk

Aanmeldingstermijn wordt niet verlengd


De aanmeldingstermijn voor slachtoffers van seksueel misbruik in de Nederlandse rooms-katholieke kerk wordt niet verlengd. Dat betekent, dat ook voor de slachtoffers in de Caribische delen van het Koninkrijk de deur in principe dicht is. Dit meld het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 2 mei 2015.

Een motie van de Socialistische Partij (SP), die de Nederlandse regering vroeg om ook na de sluitingsdatum van 1 mei bemiddeling mogelijk te maken, werd donderdag in de Tweede Kamer verworpen. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zei in het overleg, dat de motie onuitvoerbaar is. 'Mevrouw Gesthuizen verzocht om ergens voor te zorgen waarvoor ik niet kán zorgen, gezien mijn beperkte verantwoordelijkheid op dit punt.'

De minister schreef afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer nog, dat de Caribische slachtoffers zijn aangewezen op de lokale commissie Koeijers. Alleen als het misbruik is gepleegd door een vanuit Nederland uitgezonden geestelijke was het mogelijk om bij het Nederlandse meldpunt aan te kloppen.

Over de commissie Koeijers ontstond onlangs ophef door een uitzending van de Evangelische Omroep over misbruik door missionarissen op Curaçao. De commissie bleek geen enkele klacht in behandeling te hebben genomen. Minister Van der Steur zal het onderwerp met zijn Caribische collega’s tijdens het Juridisch Vierpartijenoverleg opnemen, schreef hij in zijn brief.

Van der Steur steunde in de Tweede Kamer wel een motie van het CDA. Daarin werd de bewindsman gevraagd om nog vijf jaar de vinger aan de pols te houden over de wijze waarop de kerk invulling geeft om ook na sluiting van het meldpunt voor schrijnende gevallen een schadevergoeding uit te keren.

De minister zorgde voor een novum door de Kamer te ‘adviseren’ de motie aan te nemen, waarop de voorzitter reageerde: 'Dat is een kwalificatie die we niet kennen, maar zo hebt u een leuke primeur op de dag voor het meireces. U schrijft geschiedenis.' De motie werd uiteindelijk Kamerbreed aangenomen.

Suzy Römer beëdigd tot nieuwe minister Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Curaçao

Nieuwe bewindsvrouw meteen aan de slag met beleidsplan voor lange termijn


Suzy Römer is afgelopen donderdag door gouverneur Lucille George-Wout beëdigd tot de nieuwe minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning van Curaçao. Römer is direct begonnen. 'Ik ben gelijk met twee trajecten gestart', zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 2 mei 2015.

Het eerste traject betreft urgente, lopende zaken die voortgezet moeten worden sinds het vertrek van voormalig VVRP-minister Earl Balborda. 'Deze neem ik gewoon over en die worden met de nodige urgentie gedaan, zoals de luchtvaart.' 

Maar, misschien nog wel belangrijker is het tweede traject, dat van een lange termijn beleidsplan. 'Samen met de verschillende diensten start ik een beleidstraject waarbij wij de planning van Ruimtelijke Planning, Verkeer en Vervoer gaan bekijken, want dat loopt allemaal in elkaar over.'

Vervolgens wil Römer zo snel mogelijk een conferentie beleggen voor stakeholders, waarna een beleidsplan naar de Raad van Ministers en de Staten gaat, aldus de nieuwe minister. 'We moeten een brede visie vaststellen. Daarna gaan we de diepte in voor bijvoorbeeld ‘wonen’ en andere gebieden. Zo ben ik van plan het aan te pakken', aldus de VVRP-minister.

'Ik vind dat ruimtelijke ordening iets is voor de lange termijn. Misschien wel tot 2030, zo niet tot 2050. Je kunt niet alleen maar bezig zijn met urgente zaken.' Dat ging de afgelopen periode misschien wel mis, zegt Römer. 'Ik denk dat er gefocust is op urgente zaken en dat er al veel ligt qua beleid, maar dat is niet samengebracht in één grote visie. Je moet je tijd weten te verdelen tussen urgente zaken en langetermijnplanning, en daar ben ik vanaf mijn eerste werkdag al mee begonnen.'

De nieuwe minister is donderdag gelijk aan het werk gegaan. 'Ik heb al met de minister van Financiën en de premier gezeten, heb al overleg met de secretaris-generaal van Verkeer en Vervoer gehad en heb al met het managementteam gezeten. Het werk is begonnen.'

En dat samenwerken en overleggen wil Römer zo veel mogelijk doorvoeren. Ze geeft aan te focussen op integratie, innovatie en betrokkenheid. 'We moeten gezamenlijk tot beleid komen met stakeholders die het vervolgens moeten overnemen. Ook burgers moeten zo veel mogelijk betrokken worden bij het beleid van de regering. Ik denk dat het tot tijdswinst leidt, als we allemaal weten waar we mee bezig zijn. Huntu nos por, samen staan we sterker dan alleen. Als ik veilig verkeer wil bevorderen, wil ik ook een bewustwordingsprogramma zodat wij als bevolking ons gedrag in het verkeer aanpassen.'

1.200 Agenten ingezet voor, tijdens en na verkiezingen

Helft van totaal aantal manschappen wordt ingezet voor allerlei beveiligingsmaatregelen

Politie gaat extra surveilleren in vastgestelde zogenoemde risicogebieden


Om de verkiezingen op 25 mei ordelijk te laten verlopen worden zo'n 1.200 agenten ingezet voor allerlei beveiligingstaken en dat is de helft van het totaal aantal manschappen. Het gaat niet alleen om veiligheid op en rond de stembureaus, maar ook de veiligheid van gebouwen, goederen en personen vallen onder de bijzondere maatregel. Dit zegt Ruben Peiter, voorzitter de Werkgroep Korps Politie Veiligheid Verkiezingen 2015, zaterdag 2 mei 2015 in de Ware Tijd.

Een deel van de beveiliging gaat al vóór de verkiezing in en loopt nog even door na 25 mei. Personen die worden beveiligd zijn politieke personen, stembureaupersoneel en andere personen die op een of andere manier gevaar lopen. Bijzondere locaties zijn het Onafhankelijk Kies Bureau, het Centraal Hoofd Stembureau, de tien hoofdstembureaus (districtcommissariaten), het ministerie van Binnenlandse zaken en alle gebouwen van het Centraal Bureau voor Burgerzaken.

Ook moet de politie zorgen voor het beveiligen van drukkerijen waar verkiezingsdocumenten worden gedrukt, begeleiding van het transport van de stembussen en materiaal van Binnenlandse Zkaen naar het hoofdstembureau.

Er zullen in zogenoemde risicogebieden extra manschappen worden ingezet voor surveillance. Deze gebieden zijn vastgesteld na een risicoanalyse door van het korps, op basis van informatie van de plaatselijke politie. Risicogebieden in Paramaribo zijn de ressorten Latour en Uitvlugt. In het binnenland zijn het Dagu ede, Guyaba, Pikin slee, Godo-olo, Dan, Donderskamp, Apoera en Kwamalasamutu. Er zullen steeds drie politiefunctionarissen per stembureau worden ingezet.

Voor een optimale bezetting van de politie op verkiezingsdag zullen sommige afdelingen van het korps worden gesloten. Op elk stembureau wordt een agent geplaatst samen met twee personen van de ordedienst. Er zijn landelijk 620 stembureaus. Ongeveer 700 politieambtenaren zijn belast met de veiligheid in en rondom de stembureaus. Het overig deel zal zorgen voor de surveillance en controles. Voor de ordedienst zijn 1.400 personen aangetrokken.

Dagblad Suriname: Abdoel (NDP) zou op 'mysterieuze wijze' in bezit zijn gekomen van 1.5 hectare grond

'Ondanks negatief advies toenmalig districtscommissaris is grond Leiding 8 toch afgegeven aan Abdoel'

'Er zouden bouwkavels komen voor minderbedeelde burgers'


Een terrein ter grootte van 1.5 hectare, dat oorspronkelijk bestemd was voor het opzetten van bouwkavels, is, zo bericht althans vandaag, zaterdag 2 mei 2015, het Dagblad Suriname, 'op mysterieuze wijze' in handen gekomen van het NDP-Assembleelid Amzad Abdoel. Hij is ook kandidaat voor het pluche van De Nationale Assemblee bij de komende verkiezingen. 

Dit terrein staat aan de Leiding 8. ‘Ondanks het negatief advies van de toenmalige districtscommissaris van Wanica, Rewin Jiawan, is het perceel toch gegeven aan Abdoel’, zegt de voorzitter van de Buurt- en Belangenorganisatie van Leiding 8, J. Sewpersad. Ondanks vrees voor rancune vanuit de zittende regering wil hij toch zijn relaas kwijt, aldus de krant.

‘Die mensen van Leiding 8 en omgeving willen Abdoel niet zien. Ze gaan hem wegjagen wanneer hij durft daar in de buurt te komen’, aldus Sewpersad.

In de periode 2009 en 2010 is het terrein ontbost. Volgens planning zouden er 32 bouwkavels ter grootte van 50 meter breed en 300 meter lang gemaakt en uitgegeven worden aan vooral minderbedeelde burgers. Maar, bij het aantreden van de regering Bouterse-Ameerali werd het voorstel, dat was ingediend bij het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeleid, in de prullenmand gestopt. Wat schetst de verbazing van de Buurt en Belangenorganisatie wanneer zij erachter komt ,dat Abdoel het perceel krijgt van de Staat. ‘Dan komt Abdoel doen alsof hij opkomt voor de belangen van de minderbedeelde burgers’, aldus Sewpersad.

De gezinnen die in woningnood verkeren, wonen onder erbarmelijke omstandigheden, zegt Sewpersad. ‘Ze wonen in een hoekje van een perceel van een of ander familielid.’ Volgens calculaties zouden te Leiding 8 ook bouwkavels verrijzen, evenals de projecten te Rahemel, Bomaweg, Nieuwweergevondenweg, Leiding 10 A en Leiding 19, waar de bewoners een stuk perceel hebben gekregen van de Staat.

Ondanks herhaalde pogingen van de redactie van het Dagblad Suriname, was Abdoel niet bereikbaar voor wederhoor.

Somohardjo (PL/V7): '1 Mei geen reden voor felicitaties aan arbeiders, maar dag van bezinning'

Zorgen bij voorzitter PL over positie werknemers Suralco en EBS

Oud-bewindsvrouwe Williams: 'Nog steeds krijgen zwangere vrouwen ontslag'


Volgens voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) kunnen arbeiders niet gefeliciteerd worden op de dag van de arbeid. De onzekerheid en twijfel waarin vele arbeiders leven, maakt dat deze dag een is van bezinning. Dat zei Somohardjo gisteravond tijdens de wrokoman-bijeenkomst van V7 in het SPA-centrum in Paramaribo, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 2 mei 2015.

Vooral de positie van Suralco- en EBS-arbeiders baart hem zorgen. Volgens de PL-leider krijgen mensen een baan, maar er valt geen werk te doen. 'Regering abi krabita anu.' De V7-combinatie zal, aldus Somohardjo, bij een eventuele overname van regeermacht na 25 mei zorgen voor gezonde arbeidsomstandigheden voor werknemers.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zei arbeidsonzekerheid bij arbeiders in de rijstsector, EBS en Suralco waar te nemen. Hij ontkrachtte verder voor de zoveelste keer geruchten, dat V7 voorzieningen als de verhoogde Kinderbijslag en AOV zou gaan intrekken bij een eventuele regeerovername. Integendeel, deze voorzieningen zullen volgens Santokhi waardevast gemaakt worden.

Oud-minister Joyce Williams van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (nu het ministerie van Arbeid) zei gisteravond, dat de overheid misbruik maakt van de door de democratie verkregen vrijheid en zelfs niet weet hoe de gevolgen daarvan aanvoelen. 'Den abi a vrijheid fu no pai aannemers, ma den no sabi fa gron faya gi den sma disi', zei Williams.

Williams liet ook weten het te betreuren, dat de zes conceptwetten over de beschermde positie van arbeiders niet zijn behandeld in het parlement. Ze maakte zich zorgen over de positie van zwangere vrouwen op de werkvloer. 'Het is nog steeds zo dat zwangere vrouwen ontslag krijgen.' Ze pleit daarom voor speciale wetgeving ter bescherming van de vrouw.

Kapitein van Pierre Kondre Kumbasi: 'Regering wil inheemsen vernietigen en langzame dood laten sterven'

Uitgifte individuele grondhuur staat oplossing grondenrechten- vraagstuk in de weg

Enkelingen in regering stimuleren dit beleid vanwege eigen belangen....


Het uitgeven van individuele titels op gronden in inheemse dorpen kan het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk bemoeilijken. Volgens kapitein Lloyd Read van het dorp Pierre Kondre Kumbasi huldigt de regering hiermee het standpunt, dat zij inheemsen niet meer wil, maar hen wil vernietigen en een langzame dood wil laten sterven. 

In de dorpen Columbia en Grankreek in Saramacca en Pikin Saron hebben dorpelingen individuele titels op de grond gekregen. 'Dit systeem maakt inheemsen tot wilde occupanten', zegt  Read vandaag, 2 mei 2015, in de Ware Tijd.

Volgens hem zet de overheid de dorpelingen bewust op het verkeerde been door grond in huur af te staan. Het zijn enkelingen in de regering die hun eigen belangen willen dienen, die dit  stimuleren, vindt hij. 'Wij hebben de grond. Wij vragen alleen erkenning van de rechten op onze grond', stelt Read.

In Bernharddorp is dit al tien jaren het geval. Dit hele dorp is uitgegeven.

In Apoera is het centrum uitgegeven om Apoera-stad te doen verrijzen. Er staan al enkele woningen. Ook in dit dorp zijn individuele titels op de grond uitgegeven.

Volgens de voorzitter van de VIDS (Vereniging Inheemse Dorpshoofden Suriname), Lesley Artist (NDP-Assembleelid en kapitein van Redi Doti) bepalen de dorpsgemeenschappen zelf of zij gaan voor individuele titels op de grond of collectieve rechten. Maar, zegt hij: 'Je snijdt je zelf wel in de vingers. De kans wordt  groot dat het traditioneel gezag  ontwricht wordt.'

Het Assembleelid Marinus Bee van de ABOP zegt, dat de marrons gaan voor collectieve rechten op de grond. Volgens hem willen zij het vraagstuk op die manier oplossen. Het wonen in dorpsgemeenschappen willen zij behouden. Hij stelt dat die individuen  een hypotheek kunnen sluiten. 'Als een aantal mensen dit doet, zullen niet-marrons eigenaar zijn van  de gronden in marrongebieden.'

Het regent plotseling grondbeschikkingen in district Nickerie...

Minister mocht hobby weer uitoefenen: beschikkingen uitreiken
50 Personeelsleden streekziekenhuis onder gelukkigen: ziekenhuis zet eigen woningbouwproject op


Starnieuws bericht vandaag, zaterdag 2 mei 2015, dat ruim 950 inwoners van Nickerie eigenaar zijn geworden van een stuk grond van tussen de 490 m² en 560 m². Onder de gelukkigen zouden zich 50 personeelsleden van het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie  bevinden. Dit ziekenhuis gaat een eigen woningbouwproject voor personeel ter hand nemen. Voor het eind van dit jaar moeten op er kant en klare woningen voor het personeel gereed zijn.

De beschikkingen voor het ziekenhuispersoneel werden door minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer afgelopen donderdag uitgereikt aan de directeur van het streekziekenhuis Antoine Elias.

Binnen twee weken zullen ook rond de 200 beschikkingen in Wageningen worden uitgereikt. Er zou al een terrein zijn gelokaliseerd.

De kavels in Nickerie, zo’n 984, liggen in het zogenoemde Back Pro-gebied.

Opgehangen lijk in boom mogelijk geen zelfmoord.... - Na onderzoek: toch zelfmoord

Auto in nabijheid gevonden met bloedsporen en kapmes


De politie van Santo Boma heeft afgelopen donderdagmorgen rond acht uur een lijk aangetroffen in een zijstraat van de Tawajariepolder. Het was het lichaam van een man die zich, zo het zich liet aanzien, kennelijk had opgehangen aan een boom, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 2 mei 2015. 

Uit het ingestelde politieonderzoek blijkt, dat in de directe omgeving een wagen is aangetroffen. In de auto werden bloedsporen en een kapmes gevonden.

De politie vermoedde in eerste instantie, dat het slachtoffer zich had opgehangen. Na de vondst van het kapmes en de bloedsporen bestaat nu het vermoeden, dat hoogstwaarschijnlijk een misdrijf in het spel is.

Starnieuws bericht later op de dag dat er wel sprake is geweest van zelfmoord. De aangetroffen bloedsporen, kapmes, verwondingen aan de hals en polsen van het slachtoffer, duiden op diverse manieren waarop de man zich heeft geprobeerd van het leven te beroven.

Tegenover personen in zijn omgeving heeft hij ook uitspraken gedaan, die het vermoeden van suïcide ondersteunen, aldus Starnieuws.

Overleg onderwijsbonden en minister Leilis door 'bijzondere omstandigheden' uitgesteld

Leilis stelt overleg paar dagen uit....
Bespreking over herwaardering leerkrachten nu komende woensdag, 6 mei


Het overleg tussen de Bond van Leraren (BvL), de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) en de overheid over de herwaardering van leerkrachten blijkt afgelopen donderdag geen doorgang te hebben gevonden. 

Starnieuws bericht vandaag, zaterdag 2 mei 2015, te hebben vernomen, dat de vakorganisaties door het secretariaat van de minister van Binnenlandse Zaken, Edmund Leilis, zijn geïnformeerd dat de ontmoeting wegens bijzondere omstandigheden is verschoven naar woensdag 6 mei.

Beide vakorganisaties hadden gehoopt om aan de vooravond van de internationale Dag van de Arbeid, gisteren, resultaat te kunnen boeken. Al ruim twee jaar vechten zij voor positieverbetering van hun achterban.

De BvL en FOLS willen na de verkiezingen niet opnieuw beginnen met onderhandelingen en willen dat er nu eindelijk een oplossing komt.

Voorzitter vakcentrale C-47: 'Evaluatie sociale wetten is nodig, ze zitten vol mankementen'

Oproep Berenstein aan V7: 'Indien regeermacht wetten evalueren en verbeteren'

C-47-voorzitter spreekt tijdens 1 Mei-bijeenkomst in SPA-centrum


Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47, stelt dat de sociale wetten geëvalueerd moeten worden. 'Unu ne kosi den wet, fu kosi den na fu kosi un srefi. Maar, die wetten zitten vol mankementen', aldus sprak de voorzitter gisteravond tijdens de 1 Mei-bijeenkomst van de PSA in haar partijcentrum. Hij plaatste ook de nodige vraagtekens bij de overname van Suralco door de overheid. Dit bericht Starnieuws vanochtend, zaterdag 2 mei 2015.

De wet op de basisgezondheidszorg schiet zijn doel voorbij, aldus de vakbondsleider. 'Het is dat eenieder recht heeft op geneeskundige behandeling. Maar, zoals het in de praktijk werkt, is er meer gefocust op de verzekering. Bedrijven worden onnodig op kosten gejaagd door de verhoogde premie van de gezondheidszorg. Sommige bedrijven hadden al een eigen structuur voor die zorg, maar nu komt er een tussenpersoon bij. Je hebt een totale verlegging gehad.'

De belastingstructuur moet volgens de vakbondsleider ook herzien worden. 'Het is de gewone arbeider die de meeste belasting betaalt. Bij elke verhoging betaalt hij of zij meer. Het is ook de enige groep die op tijd betaalt. Er moeten andere bronnen aangeboord worden.'

Joyce Amerello, bestuurslid van de SPA, zei dat de vorige regering, Venetiaan-Sardjoe, zes conceptwetten had klaarliggen die de arbeidssector zou moeen versterken. Er is daarvan maar één aangenomen. Volgens Berenstein is daarmee bewezen, dat er niet veel gedaan is voor de arbeiders.

'Toen minister van Arbeid, Michael Miskin, in zijn 1 Mei-toespraak dat er maar een enkele wet is aangenomen heeft hij eigenlijk gezegd wrokoman tori no seti. Dit zijn wetten die de positie van de arbeider zouden verstevigen. Contractarbeiders zijn nog steeds niet beschermd en zitten nog altijd in een onzekere positie.'

De positie van honderden arbeiders gaat nu nog meer spelen bij een overname van Suralco, stelde Berenstein. 'De regering wil Suralco overnemen, wat gaat er daarna gebeuren? Wat nemen we over? Waarom is Alcoa zo happig om uit het land te trekken? Er zijn zoveel dingen die de arbeiders dwars zitten. Als V7 aan de macht komt, kijken jullie om naar de arbeiders. We vertrouwen er op. '

140 Leerlingen VOJ-school Stoelmanseiland krijgen sinds einde Paasvakantie geen les

Lokalen niet schoongemaakt: alle schoonmaaksters, drie, in staking

Schoonmaaksters sinds start school in 2011 nooit uitbetaald....


De 140 leerlingen van de VOJ-school te Stoelmanseiland hebben na het einde van de Paasvakantie nog steeds geen les. Doordat de lokalen niet zijn schoongemaakt kunnen zij sinds maandag de klassen niet meer in, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 2 mei 2015.

De drie schoonmaaksters die belast zijn met de onderhoud van de dertien leslokalen, twee toilettengroepen en een kantoorruimte, hebben hun werkzaamheden gestaakt, omdat ze sinds de start van de school in 2011 nooit zijn uitbetaald.

Zij hopen dat hun zaken voor de verkiezingen van 25 mei in orde komen. Via de coördinator van Onderwijs van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling in het Tapanahonigebied, Franklin Misiekaba, heeft het drietal geprobeerd om zaken in orde te krijgen. Ook Bert Eersteling, hoofd van het Bureau Onderwijs Binnenland, zou hebben gepoogd hun stukken in orde te krijgen. Ook is er een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee over de kwestie. Tot nu toe zonder resultaat.

De vrouwen zijn twee weken geleden ook naar de Paramaribo afgereisd om enkele onderwijsinstanties af te lopen om hun dienstbetrekking te regelen. Maar, ook dat lukte niet. De vrouwen willen zekerheid hebben en verwachten dat zij voor de achterliggende jaren worden uitbetaald.

'Het is hard om te werken  en geen geld voor te krijgen', zegt een van de schoonmaaksters, Nette Redimoesoe.
Wat haar bevreemdt is, dat de mensen die op het internaat te Atjoni werken en in dezelfde periode zijn begonnen, wel een vaste aanstelling hebben. Ze hoopt niet, dat dit betekent dat er politieke redenen zijn voor de situatie.....