dinsdag 5 mei 2015

ING Bank blokkeert 500 bankpassen op Curaçao en Bonaire

Bank neemt maatregel vanwege klachten over skimming op eilanden


De afdeling Veiligheidszaken van de ING Bank heeft vanochtend, dinsdag 5 mei 2015, 500 bankpassen geblokkeerd op Curaçao en Bonaire. Dat heeft de klantenservice van de bank desgevraagd laten weten, aldus bericht Versgeperst.com op Curacao.

De maatregel is getroffen, omdat er klachten binnenkwamen over skimming op de eilanden.

Uit voorzorg heeft de bank alle data uit Curaçao en Bonaire nagetrokken. Daaruit bleek dat op beide eilanden skimmers actief zijn op zeven locaties.

Alle klanten die op één van deze locaties hebben gepind kunnen geen geld meer opnemen. De passen zijn onherroepelijk geblokkeerd om de financiële schade te beperken. Binnen drie á vier werkdagen ontvangen zij automatisch een nieuwe pas op hun huisadres.

Suriname herdenkt Surinaamse strijders Tweede Wereldoorlog

Minister Latour: 'Het mag niet zo zijn, dat deze mensen voor niets zijn gestorven'


Ambassadeur Noorman: '101 Surinaamse Joden zijn tijdens de oorlog vergast of vermoord'


'Vrijheid is niet vanzelfsprekend. De prijs voor vrijheid was en is nog steeds hoog. Onze bevrijding kostte vele levens. Levens die wij nooit mogen vergeten. Door de offers die deze mensen hebben gebracht, kunnen wij nu in vrijheid leven. Het is daarom onze plicht om deze vrijheid telkens opnieuw te definiëren, te bewaken en door te geven aan onze kinderen. Het mag niet zo zijn dat al deze mensen voor niets zijn gestorven', zei minister Lamure Latour van Defensie gisteren ter gelegenheid van de 70ste herdenking van de ‘Dag der Gevallenen’, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 5 mei 2015.

Bij het Monument der Gevallenen aan de Waterkant in Paramaribo werden gisteren kransen gelegd om onder andere alle Surinamers te gedenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de Nederlandse vlag hebben meegestreden om de vrede en veiligheid in de wereld te herstellen.

Tijdens deze plechtigheid zijn kransen gelegd door de minister van Defensie van Suriname, de ambassadeurs van Nederland, de Verenigde Staten van Amerika, Brazilië, Indonesië, India en Frankrijk, de voorzitter van de Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen, de organisatie Onklaar Anker, alsook een vertegenwoordiger van de Israëlitische gemeenschap in Suriname. President Bouterse werd door minister Latour vertegenwoordigd.

Fred van Russel, voorzitter van de Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen, gaf aan dat gedurende de oorlog meer dan 500 Surinamers dienst deden bij de Koninklijke Nederlandse Marine en 150 schutters als kanonniers dienden op de Nederlandse koopvaartschepen. Bij de Prinses Elena Brigade waren 10 Surinamers ingedeeld en 450 Surinaamse schutters gingen als Nederlandse soldaten naar Australië om van daaruit deel te nemen aan de bevrijding van Nederlands-Oost-Indië.

'De volgende generatie moet weten, dat ook Surinamers een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het terugbrengen van de democratie', zei Russel.

Ambassadeur Ernst Noorman van Nederland zei, dat 'beide, de Antillen en Suriname, een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de oorlog, de Antillen door de olie en Suriname door de bauxietindustrie'. 'Met het aluminium dat van bauxiet werd gemaakt, kon Amerika gevechtsvliegtuigen bouwen, waarmee Europa, Azië en andere delen van de wereld zijn bevrijd. De oorlog heeft ook diepe wonden geslagen in de Surinaamse samenleving. 101 Surinaamse Joden zijn tijdens de oorlog vergast of vermoord, door verzetsdaden of als militair', aldus Noorman.

Arrestatieteam politie Curaçao arresteert 36-jarige verdachte bedreiging en brandstichting

Michael Leesly brandstichter boot 'Deeper' van wijlen Luigi ‘Pretu’ Florentina


Leden van het Arrestatieteam van het Korps Politie Curaçao hebben gistermorgen te Koraal Specht in de Kaya Labizjan Michael Leesly (36) gearresteerd, die verdacht wordt van bedreiging en brandstichting op 21 april. Zijn aanhouding vond plaats op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) dat ook een huiszoeking bij de woning van de man had geleid. Leesly heeft volgens het OM op die bewuste dag de boot ‘Deeper’ en twee voertuigen in brand gestoken. Dit bericht vanmiddag, dinsdag 5 mei 2015, uitgebreid de Amigoe.
 
Leesly is een bekende van de politie, die eerder ook als verdachte in het onderzoek Maximus, naar de intellectuele daders achter de moord op Helmin Wiels precies twee jaar geleden, was aangemerkt, maar zijn aanhouding heeft in dit geval niets te maken met deze moord. Tijdens het onderzoek in de woning zijn diverse laptops, een mobiele telefoon en andere documenten die belangrijk zijn voor het onderzoek, gevonden en in beslag genomen.

Er deden vandaag geruchten de ronde dat de man in verband met de moord op Wiels twee jaar geleden werd aangehouden. Dit klopt echter niet. De in brand gestoken boot ‘Deeper’ is wel eigendom van wijlen Luigi ‘Pretu’ Florentina (hij pleegde zelfmoord in zijn cel bij Barber), die net als Raúl ‘Bolle’ Martinez betrokken was bij de moord op Wiels. Dat werd al in december vorig jaar door het OM bevestigd.

Het team Magnus, dat onderzoek deed naar de uitvoerende daders achter de moord op Wiels, rukte begin december vorig jaar naar de woning van Leesly in de Kaya Labizjan en nam deze boot in beslag. Na de inbeslagname is het technisch onderzoek op het vaartuig gestart. Het onderzoek wordt verricht door de lokale autoriteiten, met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), aldus OM-woordvoerder Guillano Schoop destijds.

Het OM had sterke vermoedens, dat het lichaam van de op 17 mei 2013 gedode Magnus-verdachte ‘Bolle’ Martinez in deze boot werd vervoerd. Het verminkte lichaam van Martinez werd later bij de vlakte van San Pedro gevonden.

Leesly is één van de vele jongemannen die bij de bendeoorlog tussen de families Kani en Wawoe uit Koraal Specht betrokken waren. Hij werd in februari 2011 slachtoffer van een ‘drive-by shooting’ en werd later veroordeeld tot een voorwaardelijke straf voor meineed, nadat hij leugenachtige verklaringen had afgelegd over deze aanslag.
Hij werd tevens als een Maximus-verdachte aangemerkt, omdat hij één van de opdrachtgevers had afgeperst. De man werd in juli vorig jaar opgepakt en later door het OM zelf vrijgelaten, omdat er geen reden was om hem langer vast te houden.

Naast het feit dat hij een Maximus-verdachte is, is Leesly ook één van de personen die belastende verklaringen had afgelegd tegen andere Maximus-verdachten, waaronder Burney ‘Nini’ Fonseca. Fonseca was volgens het OM de schakel tussen de uitvoerende en de intellectuele daders achter de moord op Wiels. Dat zei zaaksofficier Gert Rip tijdens de behandeling van de zaak tegen Fonseca, die door de rechter op verzoek van Rip werd verdaagd. Rip gaf toen aan dat de loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos en zijn halfbroer en tevens voormalig Financiën-minister George Jamaloodin voor de moord op Wiels zouden hebben betaald. Dat zou uit diverse getuigenverklaringen, waaronder ook die van Leesly, blijken. Rip bestempelde de verklaringen van Leesly toen als ‘nieuw bewijsmateriaal’. Volgens Leesly zegt iedereen in Koraal Specht dat ‘Nini’ en ‘Pretu’ de opdracht hadden gegeven en dat zij daarvoor niet voldoende geld hadden betaald, aldus Rip.

Ook de verdachte Anthony ‘Pèncho’ Bertinus, die in Nederland vastzit voor een gewapende overval, zou belastende verklaringen hebben afgelegd tegen Fonseca. Bertinus werd eerder in het kader van het onderzoek Magnus in de buurt van Koraal Specht, opgepakt voor afpersing van Fonseca en later overgebracht naar Nederland, waar hij terecht moest staan voor de overval. Volgens Rip werd Fonseca afgeperst omdat bendeleider ‘Nuto’ Wawoe boos was dat ‘zijn jongens’ gebruikt werden om Wiels te doden.

'Constructief verlopen' overleg Surgold en Paramaccaners krijgt vervolg

Van Kersen vandaag in gesprek met Paramaccaanse gemeenschap.
Goudzoekers blijven ontevreden: zij mogen niet mijnen in concessiegebied Surgold/Newmont

Paramaccaners willen vaste banen in nieuwe goudmijn Meriangebied


De vergadering die het goudbedrijf Surgold/Newmont vandaag, dinsdag 5 mei 2015, en vertegenwoordigers van de Paramaccaanse gemeenschap, goudzoekers en de Paramaccaanse Onderhandelings Commissie (POC), hadden te Langetabbetje - en die werd bijgewoond door zo'n 200 personen - is constructief verlopen. Beide partijen hebben afgesproken binnen korte termijn bij elkaar te komen om specifieke zaken uit te werken. Dat blijkt uit reacties van Adriaan Adawde, voorzitter van de POC, en van algemeen directeur Adriaan van Kersen van Surgold in de Ware Tijd Online.

Het zal de komende gesprekken moeten gaan over de uitwerking van de samenwerkingsbijeenkomst die de POC en Surgold in augustus 2013 hebben gesloten.

Een belangrijk onderdeel in de overeenkomst is de afspraak over een voorkeursbehandeling voor Paramaccaners als het gaat om vaste banen bij het goudbedrijf. Daarnaast zullen er concrete afspraken gemaakt worden over het leveren van producten aan het bedrijf. Het uitgangspunt is dat Surgold zoveel mogelijk zal afnemen van lokale ondernemers. Het gaat daarbij over voeding, maar ook om materiaal zoals banden, palen enzovoort, aldus Van Kersen.

Een groep die niet tevreden is na de vergadering zijn de goudzoekers. Zij hadden gewild, dat Surgold hen weer toestemming zou geven om op de concessie van het bedrijf naar goud te zoeken of andere gebieden beschikbaar gesteld.

Van Kersen heeft echter duidelijk gemaakt dat Surgold als bedrijf geen concessies kan uitgeven. Alleen de overheid kan dat doen. 'Wat wij wel kunnen doen is mensen helpen milieuvriendelijk te werken op stukken die de overheid aanwijst', aldus Van Kersen.

VHP neemt geen genoegen met verklaring Luchtvaartdienst over afgebroken Hi-Jet ambulancevlucht

'Dit slaat gewoon op niets en roept nog meer vraagtekens op'

Hi-Jet directeur dient klacht tegen Luchtvaartdienst in bij president


'Dit slaat gewoon op niets en roept integendeel nog meer vraagtekens op', is de reactie van de VHP via haar bureauwoordvoerder Sonny Hira in de Ware Tijd Online op de vanmiddag, dinsdag 5 mei 2015, uitgebrachte verklaring van de Luchtvaartdienst over het afbreken van een Hi-Jet ambulancevlucht naar Nieuw Nickerie. 

De Luchtvaartdienst stelt zich op het standpunt, dat het niet ging om een emergencyvlucht en ook dat er geen vluchtplan was ingediend.

Volgens Hira kan een luchtvaartdeskundige geen 'medische verklaring' geven en daarom niet zonder meer kan stellen, dat het geval geen emergencysituatie betrof.

Bij Hira kan het er ook niet in, dat Hi-Jet, wat hem ter ore is gekomen, al eerder vluchten voor bekende personen, zelfs in de nachtelijke uren, zonder problemen heeft mogen uitvoeren. Hij vraagt zich af waarom het in dit geval niet mocht. De slachtoffers, die betrokken waren bij een aanrijding, zijn sympathisanten van de VHP die op weg waren naar een massameeting van de V7 in Nieuw Nickerie afgelopen zaterdag. Zij werden opgenomen in het streekziekenhuis te Nieuw Nickerie.

De VHP zal zich samen met haar deskundigen beraden over verdere eventueel te nemen stappen.

'Het is heel pijnlijk te moeten ervaren hoe met deze situatie wordt omgesprongen', aldus Hira.

Inmiddels heeft de directeur van Hi-Jet, Jerrel van Embricqs, laten weten een klacht tegen de Luchtvaartdienst in te dienen bij president Desi Bouterse. Dit doet hij naar aanleiding van verklaringen van Venlo over de reden waarom een piloot van Hi-jet het weekend werd teruggeroepen, toen die op weg was naar Nieuw Nickerie om drie slachtoffers van een zwaar verkeersongeval op te halen. Van Embricqs kan zich niet vinden in de redenen die zijn aangegeven.

In de verklaring stelt de Luchtvaartdienst dat Hi-Jet niet had vermeld, dat het een noodgeval betrof. Ook wordt gesteld, dat vluchten vanaf Zorg en Hoop alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang kunnen plaatsvinden, 'tenzij het om een emergency gaat'.

Van Embricqs zegt, dat de piloot en secretaresse van Hi-jet wel aan de toren hadden gemeld, dat het om een spoedgeval ging en groen licht kregen om te vertrekken. Hij laat ook weten dat het argument van Venlo over het vliegen vanad Zorg en Hoop op bepaalde tijdstippen niet opgaat, omdat zijn maatschappij gebruik maakt van het helikopterplatform aan de Indira Gandhiweg nabij de Golfclub.

'Die man heeft helemaal geen kaas gegeten van de luchtvaart. Als het zijn familie was had hij anders gehandeld. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt', aldus Van Embricqs.

Verklaring Luchtvaartdienst naar aanleiding van afbreken ambulancevlucht Hi-Jet

'In vluchtplan niet opgenomen dat het om een emergency ging'

'Dienst distantieert zich van het politiseren van dienstuitvoering'


Naar aanleiding van het bericht op Starnieuws d.d 4 mei j.l, inzake het niet mogen uitvoeren van een vlucht door Hi-jet, reageert de Luchtvaartdienst vandaag, dinsdag 5 mei 2015, als volgt.

Aan de luchtvaartdienst is op 3 mei j.l. om 20.00 uur door Pegasus Helicopter services telefonisch toestemming gevraagd voor het uitvoeren van helikopter vluchten vanuit Zorg en Hoop richting Nickerie. Volgens informatie van Pegasus zou het vliegplan worden ingediend zodra er toestemming verleend was door de dienstdoende arts, onder wiens behandeling de verongelukten waren.

Vooruitlopend op een besluit van de arts heeft Pegasus aangegeven op maandag 4 mei de vluchten te willen uitvoeren; Pegasus om 07.30 uur en Hi-Jet om 12.00 uur.
Voor het uitvoeren van vluchten moet er volgens de geldende regels uiterlijk één (1) uur voor vertrek een vliegplan worden ingediend. Aangezien het plan nog niet was ingediend op de dag van de vlucht uitvoering heeft de Luchtvaartdienst op maandag 4 mei om 13.00 uur wederom telefonisch contact gemaakt met Pegasus om te vernemen als de vluchten nog worden uitgevoerd. Er is aangegeven dat de machine van Hi- Jet niet beschikbaar was en dat er ook nog geen toestemming was van de dienstdoende arts.

Rond 17.14 uur heeft Hi-Jet de Zorg en Hoop Toren opgeroepen voor vertrek naar Nickerie zonder het vereiste vliegplan. Op aanvraag is het vliegplan ingediend met als vertrektijd 17.15 uur. In het plan was niet aangegeven dat het ging om een emergency. Vluchten vanuit Zorg en Hoop kunnen plaatsvinden tussen zonsopkomst en zonsondergang, tenzij het om een emergency gaat. Aangezien de vluchtuitvoering zou plaatsvinden in de nachtelijke uren en het niet een emergency betreft, is er geen toestemming verleend.

Vermeldenswaard is, dat er op maandag 4 mei van 10.00 uur tot 12.00 uur 's morgens een gesprek is geweest tussen de leiding van de Luchtvaartdienst, CASAS, BNV(Bureau Nationale Veiligheid), en de vliegmaatschappijen waaronder Hi-Jet en Pegasus ten aanzien van vliegveiligheid en controle op de vluchtuitvoering. Hoewel er melding is gedaan van betreffende vluchtuitvoering, hadden geen van de vliegmaatschappijen nog een vliegplan ingediend.

De Luchtvaartdienst betreurt de wijze van berichtgeving omdat zij zich altijd op het standpunt stelt de vliegveiligheid van de burger te garanderen en zich derhalve distantieert van het politiseren van de dienstuitvoering.

Hoofd Luchtvaartdienst
Robby Venlo

Oud-voorzitter moslimpresidium PL loopt over naar NDP

Abdoelaziz zou onheus door partijleiding zijn behandeld

PL-voorzitter Somohardjo: 'Abdoelaziz al 3 jaren niet meer actief in partij'


Firosh Abdoelaziz, oud-voorzitter van het moslimpresidium van de Pertjajah Luhur (PL), heeft per 28 april 2015 besloten om de partij te verlaten en heeft zich aangesloten bij de Nationale Democratische Partij (NDP). Dat bericht vandaag, dinsdag 5 mei 2015, het Dagblad Suriname.

In een brief die Abdoelaziz naar PL-voorzitter Paul Somohardjo heeft gestuurd staat, dat er bij hem al geruime tijd onvrede bestaat over de gang van zaken binnen de partij. Zo zou hij samen met enkele andere partijleden steeds op onheuse wijze door de leiding van de partij zijn behandeld. Die handelingen zouden volgens hem sterk op racisme lijken.

In de brief geeft Abdoelaziz verder aan nog voorzitter van de voornoemde afdeling te zijn. Maar, volgens Somohardjo is Abdoelaziz al drie jaren niet meer actief binnen de partij en vaak gesignaleerd binnen de contreien van de NDP.

Somohardjo stelt, dat het moslimpresidium van de partij al geruime tijd door advocaat Roy Chitanie wordt beheerd. Chitanie zou het werk veel beter dan zijn voorganger doen en zou volgens hem veel kennis vanwege zijn goede scholing hebben. Chitanie is hiernaast ook adviseur van de Assembleeleden die namens de PL in De Nationale Assemblee (DNA) worden gekozen.

Abdoelaziz heeft tijdens de verkiezingen van 2010 op nummer acht van de kandidatenlijst van de Volksalliantie namens de PL gestaan. Hier zou hij slechts 225 stemmen hebben gehaald.

Volgens Somohardjo had Abdoelaziz hem toen beloofd, dat hij een massa achter zich had staan en moslims flink voor de partij zou kunnen mobiliseren. Maar, de PL-leider zegt niets van deze beloften terug te hebben gezien. Overigens is dit niet de eerste overloop van Abdoelaziz. Hij was eerst bij de BVD, van daar ging hij naar PPP, vervolgens naar de PL en nu naar de NDP.

Alle PING-kandidaten en -lijsttrekker district Coronie trekken zich terug

Partijvoorzitter Jhauw: 'Lijsttrekker is leugenaar, hij liegt'


Marc Cinal, lijsttrekker van PING in Coronie, heeft naar zeggen van partijvoorzitter Ramsoender Jhauw, gisteren in een e-mail aangegeven, dat alle kandidaten van de partij in Coronie zich hebben teruggetrokken. Dat meldt het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 5 mei 2015.

Volgens Jhauw is het vooralsnog alleen Cinal geweest die een officiële melding heeft gedaan. De andere kandidaten hebben nog niets van zich laten horen.

Volgens Cinal zijn samen met hem twee Assembleekandidaten, twee districtsraadskandidaten en negen ressortraadskandidaten vertrokken. 'Die mensen waren wel voor mij weg, maar hebben nog geen schrijven gericht. Dat komt nog', aldus Cinal.


'Die jongen is voor mij een grote leugenaar. Jammer, da ik het zo laat heb ontdekt. Hij liegt. Ik ben in de fout gegaan in de voorbereiding van de samenstelling kandidatenlijsten. De mens is heel vaak onbetrouwbaar', aldus Jhauw vanmiddag in gesprek met presentator Cliffton Limburg van het SRS-programma 'Bakana Tori'.

Jhauw belegt morgen over deze kwestie een persconferentie.

Stichting Projekten, organisator Kinderboekenfestival, stuurt open alarmbrief aan partijvoorzitters

'Er is onvoldoende aandacht voor educatie en vorming jeugd'


Inmiddels is bekend dat uw politieke partij deel mag nemen aan de verkiezingen van 25 mei 2015. Wij wensen u heel veel succes en vertrouwen op eerlijke en veilige verkiezingen.

Vanaf dit moment rust een zeer zware verantwoordelijkheid op uw schouders.


U heeft nu de eerste stap gezet op de weg die leidt naar 3 mogelijke andere wegen:

1. U wordt regeringspartij en bepaalt voor een belangrijk deel wat er in ons land gebeurt.
2. U maakt deel uit van de parlementaire oppositie en heeft tot taak de regering kritisch te volgen.
3. U maakt deel uit van de buitenparlementaire oppositie en heeft tot taak uw stem te pas en te onpas te laten horen in het belang van land en volk.


Welke weg het ook voor u wordt, het is een weg met verantwoordelijkheid voor onze totale gemeenschap, dat brengt de politiek nu eenmaal met zich mee.


Een belangrijk deel van deze gemeenschap wordt gevormd door de jeugd. Stichting Projekten is al 22 jaar actief als voorvechter voor betere kansen voor de jeugd. Bij alles wat de stichting doet en gedaan heeft, is de doelstelling educatie en vorming want

Wij zijn van mening dat, waar je ook geboren bent, welke taal je ouders ook spreken, hoeveel je ouders ook verdienen, hoeveel hersens je ook hebt, welke mogelijke beperking of hindernis je ook ervaart, je RECHT hebt op een voor jou optimaal bereikbare plaats in onze samenleving.


Dat betekent dat je in staat moet zijn goed en vrij te praten, goed te kunnen lezen, makkelijk te kunnen rekenen en daardoor te budgetteren, je thuis te voelen ook in een vreemde omgeving, weloverwogen beslissingen te nemen na onderzoek, etc. Hiervoor is educatie en vorming nodig voor alle kinderen.
Stichting Projekten pleit voor educatie en vorming als basisrecht voor de Surinaamse jeugd.


Op 30 april sloten we het Kinderboekenfestivaljaar 2015 af. Dat gebeurde op het KBF Wanica, het vierde festival van dit jaar.
Iedereen in Suriname kent het Kinderboekenfestival, het is Surinames grootste educatief evenement met verreweg de meeste bezoekers. Het is niet een beurs om bedrijven of mensen méér te laten verdienen, het is een evenement zonder enig winstoogmerk. Het kinderboekenfestival is een leesbevorderingsproject.


U als politicus, weet hoe belangrijk het is als je kunt lezen en als je kunt begrijpen wat je leest en als je kunt (mee)praten over wat je gelezen hebt.


Het kernwoord hier is lezen: het KBF wil dat kinderen meer en beter gaan lezen. Dat bereiken we door van het lezen een bijzonder aantrekkelijke activiteit te maken. Zo aantrekkelijk dat kinderen uit zichzelf naar een boek grijpen. Lezen is leuk. Dat lezen ook leerzaam is zullen de kinderen gaandeweg ontdekken.


Stichting Projekten constateert dat onze bestuurders en beleidsmakers onvoldoende aandacht en ondersteuning besteden aan de educatie en vorming van de jeugd.
Wij vragen u om zorgvuldig na te gaan welke activiteiten op dit moment plaatsvinden ter empowering van onze kinderen, ter versterking van hun kansen op de arbeidsmarkt, kortom ter bevordering van hun welzijn nu en in de toekomst.


Stichting Projekten luidt middels dit manifest de NOODKLOK omdat noch de overheid noch de geëigende ngo’s over voldoende mogelijkheden beschikken om onze jeugd te beschermen, te koesteren en gereed te maken voor de grote wereld.


Moeten we de jeugd aan haar lot overlaten? Of moeten we u als politieke partij vragen kritisch na te gaan wat er moet gebeuren om onze kinderen op het rechte en succesvolle pad te houden?


Wij doen een dringend beroep op alle politici, ongeacht welke plaats u na 25 mei 2015 in ons politieke stelsel ook inneemt, de jeugd tot eerste prioriteit te maken. Willen we straks veilig onze oude dag beleven dan moeten onze kinderen voldoende toegerust zijn om de verleidingen van het slechte pad van de criminaliteit te kunnen weerstaan.


Stichting Projekten en de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname doen alles om dat te bewerkstelligen, het woord is nu aan de politiek, aan U!

Leiding NPS niet blij met solo verkiezingscampagne Van Coblijn

Van Coblijn lijkt zijn eigen weg te gaan....


John van Coblijn, NPS-kandidaat voor oppositiegroep V7 bij de verkiezingen, voert een solocampagne. Van Coblijn, voorzitter van de afdeling Paramaribo van de NPS, gaat huis aan huis. De partijleiding is er niet blij mee, aldus de Times of Suriname vandaag, dinsdag 5 mei 2015.

Er zijn afspraken over hoe campagne gevoerd wordt voor de NPS. Nu vraagt Van Coblijn dat op hem wordt gestemd.

'Ik ben niet op de hoogte van een eigen verkiezingscampagne die Van Coblijn voert. Met de structuren is afgesproken, dat in Paramaribo aan alle NPS’ers het stemadvies wordt gegeven om op kandidaat zeventien te stemmen', zegt partijvoorzitter Rusland.

Die kandidaat is Wayne Telgt. De verwachting is, dat als Telgt genoeg stemmen trekt ook de rest van de partijkandidaten de eindstreep haalt. Zo wordt tegelijk verzekerd dat Telgt binnenkomt. Niet iedereen lijkt er dus vrede mee te hebben.

Rusland weet van geen wijken. 'Wij van de NPS kijken naar wat in het belang is van de partij. We weigeren te kijken naar belangen van individuele personen.'

Volgens hoofd Luchtvaartdienst was er geen sprake van een 'emergency flight' Hi-Jet naar Nickerie

Hi-Jet vliegt twee patiënten van Nieuw Nickerie naar Paramaribo

'Venlo heef geen verstand van luchtvaart'


Hi-Jet heeft vandaag, dinsdag 5 mei 2015, alsnog twee patiënten van het streekziekenhuis in Nieuw Nickerie opgehaald en vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Jerrel van Embricqs, directeur van Hi-Jet, blijft erbij, dat de Luchtvaartdienst een ernstige fout heeft gemaakt door een piloot gisteren terug te roepen. Het gaat om een opdracht van de VHP. 

Robby Venlo, hoofd van de Luchtvaartdienst, zegt nu in een reactie op Starnieuws, dat er gisteren geen sprake was van een 'emergency flight' en dat daarom de piloot opdracht kreeh om terug te keren, die op dat moment bij Jarikaba vloog.

'Is hij arts om vast te stellen, dat het geen urgente vlucht was. Dit slaat dus op niks', zegt Van Embricqs. Hij vindt dat deze zaak niet zo gelaten kan worden. 'Het gaat om mensenlevens en dan maakt het niet uit wat voor politieke kleur de mensen hebben.'

'Venlo heeft geen verstand van de luchtvaart', aldus Van Embricqs vanmiddag in het SRS-radioprogramma 'Bakana Tori' over deze kwestie. In die uitzending beweerde de Hi-Jet-directeur dat hij een beerput over de heer Venlo kan opentrekken.

Van Embricqs zegt verder, dat tijdens een bijeenkomst gisteren met diverse betrokkenen van de luchtvaart deze kwestie besproken is. Daar was Venlo ook bij. Hij wist dat de vlucht uitgevoerd zou worden door Hi-Jet. Hij heeft toen niks gezegd. 'Nu deze kwestie in de media is gekomen, wordt geprobeerd er een andere draai aan te geven, maar ik ga het niet hierbij laten.'

De VHP, als opdrachtgever voor deze vlucht, heeft inmiddels gevraagd om een spoedverklaring van de Luchtvaartdienst en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).
Venlo zegt dat er een verklaring komt. Hij heeft verslag gedaan aan TCT-minister Falisie Pinas over het gebeurde.

Gevolmachtigd minister Wiels tracht uitzendkrachten Curaçaohuis vast dienstverband te bieden

Wiels mag van regering in Willemstad geen nieuwe vacatures openen....


De Gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels probeert vijf uitzendkrachten in het Curaçaohuis in Den Haag een vaste aanstelling te geven, dat schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, 5 mei 2015, aldus Paradise FM.

Volgens diezelfde krant probeert ze dat door het vertrek van een aantal vaste medewerkers aan te moedigen, om zodoende de tijdelijke uitzendcontracten om te zetten in vaste dienst.

De wetgeving in Nederland schrijft namelijk voor, dat een uitzendkracht van wie de uitzendtermijn al twee keer is verlengd bij de derde keer in vaste dienst moet worden genomen.

Wiels maakt al langere tijd gebruik van tijdelijke krachten in het Curaçaohuis in Den Haag, omdat het haar door de regering in Willemstad niet wordt toegestaan nieuwe vacatures te openen.

Petroleumwet Curaçao zal 'Dutch disease' voorkomen....

Winning olie kan markt verstoren door plotselinge instroom deviezen


In de nieuwe Petroleum-landsverordening, die onlangs aan de Staten van Curaçao is aangeboden, wordt een wettelijke basis gelegd om de zogenoemde ‘Dutch disease’ te voorkomen.‘Dutch disease’ deed zich in de jaren 60 in Nederland voor als gevolg van de gaswinning. Door de ontdekte aardgasreserves en de verkoop van een deel daarvan aan het buitenland, steeg de waarde van de gulden steeds meer, waardoor de concurrentiepositie voor het bedrijfsleven steeds slechter werd. Dit is vandaag, 5 mei 2015, te lezen in het Antilliaans Dagblad.

Ook op Curaçao zou de markt verstoord kunnen raken door de plotselinge instroom van deviezen door de winning van petroleum. Om ongewenste monetaire effecten tegen te gaan wordt in de landsverordening de mogelijkheid gecreëerd om een ‘buitengaats fonds’ op te richten waar dividend dat het Land toekomt in gestort kan worden ‘ten behoeve van de duurzame sociaaleconomische ontwikkeling van Curaçao’.

In de Memorie van Toelichting wordt uitgelegd:

'Teneinde verstoringen te voorkomen zou het voorbeeld gevolgd kunnen worden van het Norwegian Fund, een zogenaamd ‘sovereign wealth fund’ waarin petroleum- en gasopbrengsten van Noorwegen worden ondergebracht. Artikel 7 vereist daartoe wel een nader landsbesluit houdende algemene maatregelen (Lham) en in zoverre wordt de keuze voor en specifieke implementatie van dit mechanisme aan de regering gelaten, indien en voor zover de noodzaak daartoe zich zou voordoen. Of die noodzaak zich voordoet, zal door de regering moeten worden bepaald. Daarbij ligt het voor de hand dat wordt afgegaan op aanbevelingen verstrekt door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.'

Curaçaose antropologe dr. Rose Mary Allen ontvangt Cola Debrotprijs

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Bewindsvrouwe Irene Dick reikt prijs uit


De Curaçaose antropologe dr. Rose Mary Allen heeft gisteravond de prestigieuze Cola Debrotprijs ontvangen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 5 mei 2015.

Allen ontving deze uit handen van de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Irene Dick.

De prijs kreeg ze vanwege haar talrijke publicaties over een breed scala aan onderwerpen op het terrein van sociale en culturele antropologie.

Cola Debrot was een Antilliaans prozaschrijver, dichter, filosoof en balletcriticus, ook arts, diplomaat, jurist, minister, geboren in Kralendijk, 4 mei 1902, overleden in Amsterdam, 3 december 1981.

Nicolaas (Cola) Debrot wordt als de grondlegger van de Antilliaans-Nederlandse literatuur beschouwd. Naast gedichten en verhalen schreef Debrot romans, essays en toneelteksten, alsmede veel artikelen voor kranten en tijdschriften over de Antilliaanse cultuur en literatuur.

Lees hier meer over Debrot.

(Red. De Surinaamse Krant/Antilliaans Dagblad)

Minister Koenders aangekomen op Curaçao

Bewindsman leidt Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is gisteravond aangekomen op Curaçao. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 5 mei 2015.

Hij is samen met premier van Aruba Mike Eman naar Curaçao gekomen en hij zal hier het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen leiden, waar behalve de Arubaanse premier ook de premiers Ivar Asjes van Curaçao en Marcel Gumbs van Sint Maarten aan deelnemen.

Koenders was gisteren gedurende de dag op Aruba.

VHP wil met spoed verklaring TCT-minister en Luchtvaartdienst over terugroepen ambulancevlucht

'VHP vraagt zich af die zo'n hoogst onverantwoordelijke opdracht heeft gegeven'


De VHP heeft met afschuw kennis genomen van het bericht in Starnieuws van maandag 4 mei waarin Hi-Jet directeur Jerrel van Embricqs zeer vertoornd meldt, dat zijn piloot die reeds was opgestegen om een medische noodvlucht uit te voeren, door de dienstdoende verkeersleider in de toren gesommeerd werd de vlucht af te breken en terstond terug te keren.

Het ging volgens het bericht om VHP'ers die op weg waren naar de V-7 massameeting in Nickerie maar ongelukkigerwijs betrokken raakten bij een zwaar verkeersongeval en voor dringende medische hulp met spoed naar het ziekenhuis in Nieuw Nickerie werden gebracht. De behandelende medici onder wie de dienstdoende chirurg van het ziekenhuis achtten transport naar het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo echter noodzakelijk en gaven er ook hun toestemming voor.

De VHP vraagt zich af welke leidinggevende van de Luchtvaartdienst zo’n hoogst onverantwoordelijke opdracht heeft gegeven en of dit bevel eigendunkelijk of op bevel van superieuren is gedaan, te meer nu de directeur en de betreffende piloot van Hi-Jet verklaren dat de vlucht veilig kon worden uitgevoerd en dat zulks in het verleden reeds ettelijke malen voor andere bekende landgenoten is verricht.

De VHP zal zich vooralsnog onthouden van commentaar en conclusies over dit afgrijselijk voorval maar vraagt alvast langs deze weg aan zowel de leiding van de Luchtvaartdienst als aan de eindverantwoordelijke autoriteit, namelijk de minister van TCT om een spoedverklaring en uitleg van deze uitermate schandelijke daad.

Bureau woordvoerder VHP

Minister Belfort naar Frankrijk om persoonlijk Interpol paspoort te ontvangen...

'En route' naar Interpol in Lyon... (Bron foto: Justitie & Politie)
Paspoort geeft recht op wereldwijd speciale dienstverlening vanuit politiediensten


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie vindt het belangrijk om zijn Interpol paspoort persoonlijk in ontvangst te nemen. Hij is daarom afgelopen zaterdag zelf naar Frankrijk afgereisd om het document in Lyon te ontvangen. Hij laat via zijn voorlichtingsdienst weten, dat het document al sinds december op hem ligt te wachten, maar dat hij nu pas in de gelegenheid is om het op te halen, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 5 mei 2015.

Het paspoort zal hij wellicht echter al binnen de kortste keren weer moeten inleveren, als hij na de verkiezingen van 25 mei geen minister wordt van het ministerie van Justitie en Politie.

De privileges, waaronder vrijstelling van visumplicht, die horen bij dit paspoort kunnen alleen gebruikt worden wanneer de houder op een Interpolmissie is.

De toezegging voor het Interpol paspoorthouderschap werd gedaan door Ronald Noble, secretaris-generaal van Interpol, tijdens zijn bliksembezoek aan Suriname in maart vorig jaar. Het bezit van een Interpol paspoort brengt met zich mee, dat de houder het recht heeft op mondiale speciale dienstverleningen vanuit politieorganisaties.

Mede-oprichter PALU: 'Er zijn groeperingen binnen NDP die willen samenwerken met PALU'

Schillevoort: 'Breuk samenwerking PALU en NDP heeft niet aan PALU gelegen'


Rudi Schillevoort, medeoprichter van de PALU en directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, geeft de regering gemiddeld een zeven voor het gevoerde beleid. Ondanks dat hij de Megacombinatie een ruim voldoende geeft, is zijn partij toch bedankt voor verdere samenwerking bij de komende verkiezingen. 

Schillevoort zegt in onderstaand interview in een PALU-programma, dat het zeker niet aan zijn partij heeft gelegen dat de NDP niet meer wil samenwerken:
CASAS scherpt veiligheid binnenlands vliegverkeer aan

Luchtvaartmaatschappijen moeten in bezit zijn van AOC


De Surinaamse burgerluchtvaart- autoriteit, de Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS), gaat de veiligheid van het binnenlands vliegverkeer aanscherpen. Personen, vliegmaatschappijen, houders van vliegscholen en privévliegtuigen en iedereen die commercieel van het binnenlands vliegruim gebruik maakt, moeten in het bezit zijn van een zogenoemd Aviation Operator Certificate (AOC) ofwel een Vergunning tot Vluchtuitvoering. Het gaat vooral om het uitvoeren van commerciële vluchten.

Waarnemend directeur van CASAS, Brian de Souza, heeft gisteren, ondersteund door Robby Venloo, het hoofd van de Luchtvaartdienst en Mark Karg van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV), de niet gecertificeerde bedrijven ontvangen voor een onderhoud op Zorg en Hoop, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 5 mei 2015.

Het is niet meer toegestaan commercieel te vliegen, zonder een AOC. Aan de bedrijven is  gelegenheid geboden hun administratieve zaken in orde te maken. Zowel de Luchtvaartdienst als het BNV zijn ingenomen met de maatregel van CASAS aangezien, zoals luchtvaartdeskundigen het hebben verwoord, er de laatste tijd sprake was van een 'wild west situatie' op Zorg en Hoop.

In een bekendmaking in twee dagbladen vermeldt De Souza, dat momenteel slechts de luchtvaartmaatschappijen Surinam Airways (SLM), Gum Air, Blue Wing Airlines, Hi-Jet Helikopters, en Caricom Airways over een AOC beschikken.

Het commercieel vliegen zonder een AOC van de CASAS kwam aan het licht dankzij de controles van het BNV. Daarbij is gebleken, dat personen die niet over de vereiste persoonsidentificatie bescheiden beschikken en/of met verboden spullen, de zogenaamde 'dangerous goods', van en naar het binnenland wensen te vliegen, de veiligheidscontroles van de hierboven gecertificeerde maatschappijen omzeilen en gebruik maken van kleinere, niet gecertificeerde bedrijven en vliegscholen. Niet alleen is dit oneerlijke concurrentie, maar het brengt de vliegveiligheid ook ernstig in gevaar.

Overigens liet de CASAS al op 23 februari dit jaar weten, dat 'ingevolgde de Wet Veiligheid en Beveiliging Burgerluchtvaart (S.B. 2002 no. 24) dient een ieder die met een luchtvaartuig passagiers en of vracht tegen betaling vervoert over een Vergunning tot Vluchtuitvoering te beschikken':


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

27-Jarige Venezolaanse Yanomami-activist door agenten doodgeslagen

Vier agenten door OM aangeklaagd voor moord

(Bron foto: Facebook/La Tabla)

De 27-jarige Maita Camico, een Yanomami-activist uit de Venezolaanse staat Amazonas, is afgelopen zaterdagmiddag doodgeslagen, nadat hij in voorlopige hechtenis was genomen wegens het 'verstoren van de openbare orde', aldus de officiële rapporten. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels vier politieagenten aangeklaagd voor hun aandeel in de moord, aldus melden vandaag, dinsdag 5 mei 2015 de Venezolaanse websites venezualanalysis.com en la-tabla.blogspot.com.

De beschuldigde ambtenaren werden opgepakt, nadat het levenloze lichaam van Camico werd afgeleverd bij een ziekenhuis in Puerto Ayacucho, de hoofdstad van de staat, door misdaad- en forensische onderzoekers (CICPC, Cuerpo de Investigaciones Científicas, Penales y Criminalísticas). Uit voorhanden zijnde politiegegevens werd duidelijk, dat Camico een uur eerder was gearresteerd op een belangrijke laan. 

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Volgens foto's en updates op zijn Facebook-profiel, was Camico een gezondheidsactivist voor Yanomami gemeenschappen in het Venezolaanse Amazonegebied. De jongeman verstrekte logistieke informatie aan medisch personeel en paramedici die werkzaam zijn in de regio. Camico was ook een leerling van het overheidsprogramma Yanomami Health Plan, dat voorziet in een gespecialiseerde instructie ter aanvulling op de traditionele en sjamanistische geneeskunde in Yanomami- gemeenschappen.

Meer dan 16.000 Yanomami leefden in 2009 naar schatting in het Venezolaanse Zuidoost Amazonegebied. De gemeenschappen leven in relatieve- tot totale afzondering, terwijl een paar in contact staan met nabijgelegen steden.

Enkele Yanomami wilden dat autopsie op het lichaam van Camico werd uitgevoerd om achter de  precieze doodsoorzaak te kunnen komen. Dat onderzoek toonde schade aan vitale organen als gevolg van fikse uitgedeelde klappen die begonnen op het moment van zijn arrestatie en escaleerden in het politiebureau. Volgens lokale media was het de eerste autopsie ooit uitgevoerd op een lid van de Yanomami-gemeenschap.


Adriana Gonzalez, de burgemeester van Puerto Ayacucho, heeft tot heden nog geen formele verklaring uitgebracht. Gonzalez behoort tot de oppositie Democratische Rondetafel Eenheid  (MUD,
Mesa de la Unidad Democrática) coalitie en hield kantoor tijdens de neoliberale regeringen van president Hugo Chavez.

De nieuwssite La Tabla was de eerste die nationale aandacht vroeg voor de moord op 3 mei. Volgens de hoofdredacteur ondervonden zijn schrijvers moeilijkheden toen zij onderzoek deden naar het misdrijf. Veel bewoners en lokale verslaggevers beweerden dat Camico was aangereden door een auto, terwijl anderen probeerden Camico als persoon in diskrediet te brengen door te wijzen op vermeend drugsgebruik en onfatsoenlijke kleding.


Het Openbaar Ministerie bracht vanochtend een persbericht uit inclusief de autopsieresultaten en de de namen van de vier beschuldigden:


 (Red. De Surinaamse Krant/venezuelanalysis.com/la-tabla.blogspot.com)

Minister Koenders volgt ontwikkelingen Venezuela nauwgezet vanwege veiligheid Caribisch deel Koninkrijk

Minister van Buitenlandse Zaken deze dagen op Aruba, Curaçao en Bonaire


Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) worden  ontwikkelingen in Venezuela nauwgezet gevolgd. Dit in verband met de veiligheid van de bewoners van het Caribisch deel van het koninkrijk. Koenders zei dat gistermiddag, maandag 4 mei 2015, (lokale tijd) op Aruba, zo berichten diverse Nederlandse media.

De eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire liggen maar enkele tientallen kilometers verwijderd van Venezuela. Daar is de bevolking door president Nicolas Maduro opgeroepen zich te mobiliseren tegen 'kapitalistische staatsgrepen en Amerikaans imperialisme'.

Ook de aanwezigheid van Amerikaanse militaire vliegtuigen op de eilanden is door Venezuela regelmatig bekritiseerd.

Volgens Koenders blijft er 'geïnvesteerd worden in de relatie met Venezuela' en wordt er alles aan gedaan om te handelen in het belang van de bewoners van alle landen in het koninkrijk.Volgens Koenders is  goed nabuurschap de basis van de relatie tussen het Koninkrijk en Venezuela'.

Koenders bezoekt tot en met 11 mei de eilanden Aruba, Curaçao en St. Maarten en reist vervolgens door naar naar Cuba, Guatemala en Mexico.