woensdag 6 mei 2015

DOE-voorzitter Breeveld: Corruptie gijzelt oude politiek

Breeveld kiest voor eerlijke kansen 

Breeveld en DOE-jongerenkern Matta (Bron foto: DOE)

Bewoners Matta: 'Schoolbussen in gebrekkige staat en veel chauffeurs geen rijbewijs'


DOE-presidentskandidaat Carl Breeveld maakt korte metten met oude politiek die beloftes doet en weer breekt. Een goed voorbeeld is de verharde weg van Zanderij naar Para-Zuid die beloofd was door het Nieuw Front en daarna de NDP. 

Breeveld: 'Wij worden allen gehinderd door de verlammende corruptie. Ik neem Matta als voorbeeld. De weg zoals eerder aangehaald en de weg naar Matta in Para blijft een papieren werkelijkheid waardoor schoolgaande jongeren belemmerd worden in hun gang naar school en ontwikkeling. Elke Surinamer verdient een eerlijke economie. Maar. zolang wij in de corruptie-index in de top-100 staan, blijft de vraag onbeantwoord: Wat kan ik voor mijn Suriname betekenen? De taak van de overheid is iedere Surinamer te laten participeren in een eerlijke economie. Ook in Matta.'

Suriname staat in de Transparency International Corruption Index 2014 op de honderdste plaats. Dat maakt Suriname net zo corrupt als China. In de afgelopen jaren tijdens het kabinet Bouters-Amerali is Suriname gedaald op deze corruptie-index.

Matta moet bevrijd worden van streken en spelletjes van de oude politiek, dat vindt ook DOE-lijsttrekker van Para, Glenn Georgetin: 'Er zijn partijen die vlak voor deze verkiezingen voedselpakketten uitdelen om onze stem te kopen. Als je voor structurele oplossingen wilt gaan, stem dan DOE. Als je over vijf jaar weer een voedselpakket wilt, stem dan op de oude politiek.'

DOE-presidentskandidaat Carl Breeveld installeerde zondag 3 mei een jongerenkern in Matta. De nieuwe generatie pikt het op, meent Breeveld: 'Er is nu een jongerenkern in Para die opkomt voor de belangen van jongeren.'

Niet alleen ontbreekt er een beloofde verharde weg, maar ook het schoolvervoer hapert. Tijdens de wijkvergadering gaven aanwezige burgers bovendien aan dat de schoolbussen in zeer gebrekkige staat verkeren, last hebben van olielekkages en dat de chauffeurs veelal geen rijbewijs hebben. Leerlingen komen soms bevuild op school vanwege de kapotte bussen en de rode stof die ze door de onverharde weg over zich heen krijgen. Maandag jongstleden was het weer raak. De bus die de leerlingen van de middelbare school moest rijden, wilde plotseling niet verder. De overvolle Staatsbus van Pikin Saron naar Onverwacht reed voorbij en leerlingen moesten staande de route overbruggen.

De inwoners van Matta omarmen de visie van DOE om de nieuwe generatie van Para tot ontwikkeling te laten komen. DOE gaat niet voor het blussen van brandjes, maar een structurele oplossing, menen zij.

Hechtenis Magnus-verdachte Godwin verlengd met 60 dagen

'Gamba' zou betrokken zijn geweest bij moord op Raikel Conception

Godwin werd in juni 2014 in VS opgepakt 


De gevangenhouding van Magnus-verdachte Keith Godwin. die volgens het Openbaar Ministerie (OM) de man ‘Gamba’ is die betrokken was bij de moord op Raikel Conception in januari 2013, werd gisteren door de rechter-commissaris op verzoek van het OM bevolen. De hechtenis van de man werd met zestig dagen verlengd, in verband met het onderzoek in deze zaak. Dat meldt de Amigoe vanmiddag, woensdag 6 mei 2015.
 
Zoals bekend werd Godwin, afkomstig van het eiland St. Kitts, in verband met deze zaak in juni vorig jaar in de Verenigde Staten aangehouden in opdracht van het lokale OM.

Het levenloze lichaam van Conception werd op 27 januari 2013 in de boot ‘No Limit’ gevonden en uit onderzoek bleek vrij snel dat de moord het gevolg was van de oorlog tussen de bendes ‘No Limit Soldiers’ (NLS) en ‘Buena Vista City’ (BVC). Deze zaak kreeg ook de naam ‘No Limit’. Voor deze moord is 75.000 gulden betaald.

Uit een uitgebreider moet nog blijken of Godwin inderdaad bij deze zaak betrokken was, aangezien hij dit ontkent en tevens moet blijken welke rol hij bij de moord heeft gespeeld.

De veroordeelde schutter van Conception, Elvis ‘Monster’ Kuwas, beweerde eerst dat ‘Gamba’ de chauffeur was van de vluchtauto, maar verklaarde later dat ‘Gamba’ de schutter was van Conception. Het onderzoek is in volle gang, aldus de krant.

Gezondheidsdienst Curaçao waarschuwt voor komst op chikungunya lijkend virus

Mensen in Brazilië getroffen door zica-virus


De Curaçaose gezondheidsdienst (G en Gz, voorheen GGD) waarschuwt voor de komst van een virus dat lijkt op chikungunya naar het eiland. Het zica-virus maakt momenteel mensen ziek in Brazilië. Dat vermoedt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, aldus de Amigoe vanmiddag, woensdag 6 mei 2015.

De symptomen zijn hetzelfde als bij chikungunya en dengue: hoge koorts, gewrichtspijnen en uitslag. Epidemioloog Izzy Gerstenbluth is op de hoogte van de dreiging, maar wijst erop dat er nog tegenonderzoek moet worden verricht om definitief vast te stellen of het om het zica-virus gaat. Zo ja, dan is het voor het eerst dat het zica-virus op het Amerikaanse continent is geconstateerd. Het virus is voor het eerst beschreven in 1952 door wetenschappers die onderzoek deden in Uganda.

In de eerste testen is het virus wel aangetroffen. Het zou met name mensen tussen twintig en veertig jaar die besmet zijn geraakt. In februari zijn ze de eerste gevallen geconstateerd in de noordelijke staten van Brazilië. Patiënten klaagden over jeuk, koorts, hoofdpijn, zwellingen van de handen en voeten en spierpijn. Vooralsnog zijn er geen doden geregistreerd.

De epidemioloog wijst erop dat een uitbraak mogelijk is op Curaçao. Hij raadt de bevolking aan om net als bij chikungunya en dengue voorzorgsmaatregelen te nemen. Er moet voornamelijk voorkomen worden dat er broedplaatsen zijn. Want het zica-virus wordt ook door een mug verspreid. Verder moet men zich volgens Gerstenbluth beschermen met broeken en lange mouwen. Ook moet men oppassen met het naar buiten gaan op de momenten dat de muggen bijten. 'Eenmaal besmet zal iemand twee tot zeven dagen ziek blijven', zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth.

Braziliaanse garimpeiro in district Brokopondo vermoedelijk verdronken in onder water gelopen goudput

50-Jarige goudzoeker waarschijnlijk uitgegleden op smalle dam over goudputten

Politie zoekt nabestaanden Gracaliano Amorim


De politie van Brokopondo ontving gistermorgen bericht van een goudzoeker uit de Dje Djekreek dat hij het lijk van de 50-jarige Braziliaanse gouddelver Graciliano Amorim in een onder water gelopen goudput gezien had. De Dje Djekreek bevindt zich in het stuwmeergebied te Brokopondo, aldus bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 6 mei 2015.

De Braziliaanse gouddelver zou zondagavond 3 april voor het laatst in leven zijn gezien. Omstreeks acht uur die avond zou hij een kamp hebben verlaten om naar zijn eigen kamp te lopen, ongeveer 200 meter verderop. Om bij zijn kamp te komen moest hij over een smalle dam lopen met aan weerszijden diepe onder water gelopen goudputten. Het vermoeden bestaat dat Graciliano is uitgegleden en in de goudput is gevallen. Volgens verklaring van zijn collega’s kon hij niet zwemmen.

Er zijn geen sporen van geweld aangetroffen op het lijk.

In zijn Braziliaans paspoort staat geschreven dat hij op 12 augustus 1954 is geboren en wel te PINHEIRO/MA in Brazilië (de stad Pinheiro in de deelstaat Maranhão). Het lichaam van Graciliano Amorim is door de politie van Brokopondo in beslag genomen.

Nabestaanden wordt opgeroepen om in contact te treden met de politie van Brokopondo via het telefoonnummer 0324002.

Djoemoe (Sipaliwini) heeft nu eigen kantoor Burgerzaken

(Bron foto's: Binnenlandse Zaken)
Wens van lokale bevolking in vervulling gegaan


Het hulpkantoor van het Bureau voor Burgerzaken te Djoemoe is afgelopen maandag feestelijk in gebruik genomen. 'Met de opening van dit gebouw verhoogt het ministerie niet alleen de efficiëntie van de burgerzakendienstverlening, maar geeft invulling aan het verzoek van de plaatselijke bevolking voor onze aanwezigheid ter plekke', zei minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken, aldus bericht het ministerie vandaag, woensdag 6 mei 2015, in een verklaring.

Met de opening van dit gebouw verhoogt het ministerie niet alleen de efficiëntie van de burgerzakendienstverlening, maar geeft invulling aan het verzoek van de plaatselijke bevolking voor  aanwezigheid ter plekke van Burgerzaken.


 De gemeenschap van Djoemoe en omstreken hoeft nu geen lange afstanden meer af te leggen voor burgeradministratieve dienstverlening die kosten met zich meebracht die hoger lagen dan de leges die betaald worden voor de burgerzakenprodukten, zoals uittreksels, aldus het ministerie.


Het personeel dat er tewerkgesteld wordt is bekwaam en capabel en is erop voorbereid en afgestemd om te alle tijden de behoeften en wensen van de burgers centraal te stellen, zo schrijft Binnenlandse Zaken. Eerder heeft de minister de opening van een hulpkantoor te Alliance in Commewijne verricht.

Zanger Errol Brown (71) van Hot Chocolate overleden

Brown op Bahama's overleden aan leverkankerFrontman Errol Brown van de vooral in de jaren zeventig populaire Britse popgroep Hot Chocolate is op 71-jarige leeftijd op de Bahama's overleden, zo heeft het Britse ITV News op gezag van zijn manager Phil Dale vandaag, woensdag 6 mei 2015, gemeld.

Hot Chocolade scoorde onder meer grote hits met de singles 'Emma', 'You Sexy Thing' en 'It Started With A Kiss'. Brown was mede-componist van 'You sexy Thing' dat de grootste hit werd en een top 10 single in de jaren 1970 en '80.


Dale: 'Errol was een levensgenieter en hij genoot ook van muziek. Ik kon nooit in zijn woning, auto of hotelkamer komen zonder dat er muziek te horen was. Errol was een 'gentleman' en was een persoonlijke vriend van mij die heel erg gemist gaat worden door iedereen die hem heeft gekend. Zijn grootste nalatenschap is dat zijn muziek blijft voortleven.'

De op Jamaïca geboren Brown leed volgens zijn manager aan leverkanker. De zanger overleed in zijn woning op de Bahama’s en laat een vrouw, Ginette, en twee dochters, Colette en Leonie, na.(Red. De Surinaamse Krant/BBC News)

Door vakbond aan EBS gesteld ultimatum verstreken

Bedrijf heeft jarenlang pensioengelden arbeiders in bedrijf gestoken

Acties bij de EBS niet uitgesloten


Het ultimatum dat de bond van de EBS aan de overheid heeft gesteld is beëindigd, zonder dat een oplossing is geboden voor de problemen die heersen bij het nutsbedrijf. 'Onze algemene ledenvergadering met het personeel vindt op 8 mei plaats. Als de regering daarvoor niet met aannemelijke antwoorden komt op onze vragen zal zij moeten instaan voor de consequenties', zegt OWOS-voorzitter (Ogane Werknemers Organisatie Suriname) Steve Geerlings vandaag, woensdag 6 mei 2015, in de Ware Tijd.

De organisatie had 4 mei als deadline gesteld aan de regering om uitsluitsel te geven over de miljoenen die verschuldigd zijn aan het Pensioenfonds van het bedrijf. In de afgelopen vijftien jaren is het pensioengeld gebruikt om de stroomvoorziening aan de samenleving te garanderen en werd niet regelmatig aan het fonds afgedragen.

'Vanaf 2010 tot heden is de schuld zelfs verdrievoudigd. Het personeel is bezorgd dat hetzelfde ons zal overkomen als de werknemers van Bruynzeel die na decennia te hebben geploegd nu moeten smeken om hun geld', aldus Geerlings.

Daarnaast is het personeel is gebelgd over de benoeming van Giovanni Ridley, schoonzoon van ex-minister Ramon Abrahams van Openbare Werken, tot bedrijfsleider van een pas opgerichte zustermaatschappij Energy Producers Suriname (EPS).

Volgens Geerlings wordt de situatie met de pensioenschuld verergerd door de onzekerheid die hieruit voortvloeit. 'Indien EPS een totaal nieuw bedrijf wordt, zonder verbintenis met de EBS, is er niets aan de hand met Ridley. Wij zijn wel principieel ertegen dat er bezittingen van de EBS overgeheveld worden naar de EPS.'

Rechter: Zuidwestvleugel Sehos in Willemstad, Curaçao, mag niet gesloopt worden

Mortuarium en prikcentrum ondanks ordemaatregel toch met grond gelijk gemaakt


De zuidwestvleugel van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in Willemstad, Curaçao, mag niet gesloopt worden. Gebeurt dat toch, dan moet het Land Curaçao een boete betalen van één miljoen gulden. Dat heeft het gerecht in eerste aanleg gisteren beslist, zo is vandaag, woensdag 6 mei 2015, te lezen in het Antilliaans Dagblad.

Met de uitspraak voorkomt de rechter dat de zuidwestvleugel van het Sehos aan de Pater Euwensweg eenzelfde lot wacht als afgelopen weekeinde het mortuarium en het prikcentrum. In verband met de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda staat de sloop van de zuidwestvleugel van het bestaande ziekenhuis voor september dit jaar gepland.

Gisteren kon het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) niet toezeggen dat de vleugel tot die tijd overeind zou blijven. Het ministerie gaf gisteren, ten overstaan van de rechter in eerste aanleg, te kennen geen invloed te hebben op Sehos als de eigenaar van het terrein, en uitvoeringsorgaan Usona. Maar, de rechter bepaalt dat de betrokken ministers van ‘het Land Curaçao moeten worden aangemerkt als opdrachtgever van de partijen die de sloopwerkzaamheden uitvoeren’ en houdt hen ‘uit dien hoofde verantwoordelijk voor de naleving van de ordemaatregel’.

De stichtingen Pro Monumento, Team Cactus en Docomomo spanden een bodemprocedure aan tegen VVRP. Het Kort Geding gisteren was bedoeld om de sloop van het mortuarium en het prikcentrum tegen te houden in afwachting van een uitspraak in de bodemprocedure, maar beide panden werden afgelopen weekeinde, ondanks de ordemaatregel van de rechter, met de grond gelijk gemaakt.

De uitspraak van het gerecht in eerste aanleg betreft ook andere bebouwing op het ziekenhuisterrein. De stichtingen zullen op een plattegrond aangeven welke gebouwen, behalve de zuidwestvleugel, niet mogen worden gesloopt. De plattegrond moet uiterlijk 8 mei bij het gerecht worden ingediend. De bodemzaak die de stichtingen hebben aangespannen betreft de verlegging van de grens van de binnenstad door de overheid. 'Als de grens van de binnenstad niet was verplaatst, zou voor de sloop van elk gebouw op het terrein van Sehos een vergunning nodig zijn', zegt architect Ronnie Lobo.  'Door die grens te verleggen heeft men dat omzeild.'

De Telegraaf: Lange wachtrijen komende zomer op luchthaven Schiphol voor reizigers

Nieuw beveiligingssysteem op Schiphol nog niet gereed: oplevering van 15 april naar 3 juni verschoven

'Schiphol dreigt zo lek als een mandje te worden'


Vliegtuigpassagiers krijgen deze zomer te maken met lange wachtrijen op luchthaven Schiphol, omdat de luchthaven nog altijd niet klaar is met het nieuwe beveiligingssysteem. Volgens de planning die aan de aannemers is verstrekt en door De Telegraaf is ingezien, zo bericht deze krant vandaag, woensdag 6 mei 2015, had de bouwkundige oplevering van het project op 15 april plaats moeten vinden. Er wordt echter nog volop verbouwd. Volgens een woordvoerder van Schiphol wordt het nieuwe systeem ‘volgens planning’ op 3 juni opgeleverd.

Hoewel nog niet alle werkzaamheden klaar zullen zijn, is er volgens de luchthaven ‘geen sprake van vertraging.’ Schiphol had echter zeven weken in de planning opgenomen om de nieuwe beveiligingscontrole te testen en het personeel in te werken zonder bouwvakkers over de vloer. Die tijd is er nu niet meer.

‘Schiphol dreigt zo lek als een mandje te worden en is daarmee 20 jaar terug in de tijd beland’, zo stellen betrokkenen bij de bouw tegenover krant. ‘De vraag is hoe de zomerpiek opgevangen gaat worden zonder dat het nieuwe beveiligingssysteem getest is.’ 

 Een woordvoerder van Schiphol geeft geen inzicht hoe de luchthaven de veiligheid vanaf 3 juni zal waarborgen.

Vanaf dat moment moeten ook de reizigers van buiten Europa door een centrale beveiliging. Voor de passagiers binnen Europa is dit al vanaf januari het geval. Ook daar heeft Schiphol te maken met vertraging in de oplevering, waardoor er nog steeds sprake is van rijen. De bedoeling van het project was juist om de reizigers juist sneller te helpen.

Het beveiligingsproject sleept zich al een aantal jaren voort door het gebrek aan ervaring in de bouw bij de projectleiding. Volgens nauw betrokkenen is Schiphol onvoorbereid begonnen en is er pas een half jaar geleden nagedacht over de praktische gevolgen voor bijvoorbeeld personeel.

Op sommige onderdelen kan de vertraging straks oplopen naar enkele maanden, zo stellen ingewijden. Onlangs trokken de vakbonden al aan de bel over de veiligheid rondom Schiphol, vanwege bezuinigingen op het personeel. Door het nieuwe centrale systeem zou er minder personeel nodig zijn, maar omdat dit niet optimaal functioneert blijven er extra handen nodig.

Geen visumplicht Colombianen meer voor Curaçao en Sint Maarten

Colombia is een belangrijk land in de regio

Minister Koenders op Curaçao: 'We willen visumbeleid voor landen in regio harmoniseren'


De visumplicht voor mensen met de Colombiaanse nationaliteit wordt op 1 juli afgeschaft voor Curaçao en Sint Maarten. Dat maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gisteren bekend na het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen, aldus vandaag, 6 mei 2015, het Antilliaans Dagblad. Dit overleg wordt een keer per jaar gehouden, omdat het buitenlands beleid een Koninkrijksaangelegenheid is. 

Koenders sprak daarom gisteren met de drie Caribische premiers Ivar Asjes (Curaçao), Mike Eman (Aruba) en Marcel Gumbs (Sint Maarten) over de afstemming van het buitenlands beleid. 'Ik heb direct na mijn aantreden in oktober vorig jaar al gezegd dat ik Koninkrijksminister ben. Ik ben gehecht aan de belangrijkste eilanden in het Koninkrijk.'

Een groot deel van het overleg ging over de regio. Colombia is daarin een van de belangrijkste landen, zei de minister, omdat er veel familiebanden zijn en ook spelen de handel en het toerisme een grote rol.

'We willen het visumbeleid voor de landen in de regio harmoniseren. Daarom hebben we besloten om voor Curaçao en Sint Maarten per 1 juli vrijstelling te verlenen van de visumplicht voor Colombia. Voor Caribisch Nederland willen we het afstemmen binnen het Schengengebied en Aruba wacht daar op.' Het Schengengebied bestaat uit 26 landen in Europa die een verdrag hebben gesloten over het visumbeleid.

Premier Mike Eman van Aruba, die het een delicaat onderwerp noemde, legde uit waarom zijn land op 1 juli nog niet overgaat tot afschaffing van de visumplicht voor Colombianen: 'We hebben een grote Colombiaanse bevolkingsgroep van 15.000 mensen. Als we de visa nu afschaffen kunnen we problemen krijgen door de komst van bijvoorbeeld veel familieleden van deze mensen.' Aruba hoopt dat te voorkomen door het beleid af te stemmen met de Schengenlanden.

Andere regionale onderwerpen die zijn besproken waren de betrekkingen met Venezuela en Cuba. Minister Koenders herhaalde zijn eerdere uitlatingen dat de relaties met ‘het grootste buurland van het Koninkrijk’ goed zijn. Hij is niet van plan zich te mengen in interne zaken, zoals de sociale en politieke onrust in het land. 'We hopen natuurlijk dat er een goede dialoog in Venezuela op gang komt.'

Koenders gaat morgen naar Cuba. De minister is optimistisch over de ontwikkelingen daar: 'We willen de kansen van het Koninkrijk op Cuba vergroten. De ontspanning tussen Cuba en de Verenigde Staten kan een positieve impuls zijn voor de landen in de regio. We hebben daarom gesproken over hoe we onze gezamenlijke belangen kunnen vormgeven.'

Minister Koenders op Curaçao: 'Ik heb goed beeld gekregen van wat er hier leeft'

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Bewindsman wil dat eilanden profiteren van relatie met Europese Unie


Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft naast het overleg over de buitenlandse betrekkingen met de drie Caribische landen in het Koninkrijk ook bilateraal overleg gehad. Maandag al met Aruba en gisteren met Curaçao, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 6 mei 2015.

'Ik heb een goed beeld gekregen van wat er hier leeft', zei hij over het overleg met premier Ivar Asjes en minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling.

Koenders benadrukte het belang van het voorzitterschap van Asjes van de Overseas Countries and Territories Association (OCTA). 'Deze organisatie kan de rol van de kleine landen tegenover de Europese Unie (EU) versterken.'

Volgens de minister is de constellatie van het Koninkrijk bij veel lidstaten van de EU niet duidelijk. 'We hebben er hier en in Nederland al wel eens moeite mee, laat staan in de EU. Dat gaan we beter uitleggen.'

Er worden brochures gemaakt over de samenstelling van het Koninkrijk die in de EU verspreid zullen worden. Koenders wil zich er sterk voor maken dat de eilanden profiteren, onder andere via de OCTA, van de relatie met de EU.

Helmin Wiels op Curaçao door zo'n 150 mensen herdacht

Premier Asjes zwijgend bij herdenking vermoorde politicus aanwezig


Verstandhouding tussen premier en Pueblo Soberano pijnlijk zichtbaar....


Rond de 150 sympathisanten van regeringspartij Pueblo Soberano (PS), Curaçao,  woonden gisteren de herdenking van de in 2013 vermoorde politieke leider Helmin Wiels bij. Iets voor zes uur vertrok de groep vanuit de kerk bij Steenrijk richting Marie Pampoen naar de plek waar Wiels werd gedood, zo bericht vandaag, woensdag 6 mei 2015, het Antilliaans Dagblad.

Premier Ivar Asjes wachtte de groep bij de herdenkingsplek op. De premier was niet zoals een groot deel van de deelnemers aan de herdenking in een T-shirt van de partij gekleed. Partijvoorzitter Edward Joseph had de leden de afgelopen tijd vaak opgeroepen bij de herdenking een T-shirt van de partij aan te trekken.

Tijdens de herdenking stond Asjes de hele tijd achter in het publiek. Op de vraag of hij nog het woord zou voeren bij de herdenking, antwoordde de minister-president dat hij geen commentaar wilde leveren.

De herdenking werd afgesloten zonder dat de soberano-sympathisant op de hoogste politieke post in de samenleving, het woord op deze historische dag voerde. Zonder dat de premier ook als regeringsleider welkom werd geheten door zijn eigen partij.

Vorig jaar nog was de premier een vaste spreker op de wekelijkse partijbijeenkomsten van PS waarbij hij met een Soberanopetje op, fel van leer trok tegen tegenstanders die kritiek hadden op de partij. Niet eerder was de tegenstelling tussen de minister-president en zijn eigen partij zo pijnlijk zichtbaar als bij de herdenking gisteren twee jaar na de moord op Wiels.

91.3 Procent kiesgerechtigden in Nickerie ontvangt stemkaart

(Bron foto: BIC Nickerie)
Districtscommissaris Joeloemsingh: 'Nickerie ligt helemaal op schema'


Van de 23.196 kiesgerechtigden in Nickerie hebben 21.323 hun oproepings- ofwel stemkaart ontvangen. Dat is 91,3 procent die door 56 colporteurs tussen 20 april en 3 mei zijn bezorgd. Dat zegt districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh als van hoofd van het stembureau in zijn kiesdistrict vandaag, woensdag 6 mei 2015, in de Ware Tijd. 

Via lokale media worden personen die nog geen oproepingskaart hebben ontvangen, opgeroepen om die op de bestuurskantoren op te halen. 'We gaan kijken hoe dat loopt om volgende week de kaarten die dan nog zijn overgebleven te bezorgen bij de mensen', zegt Joeloemsingh.

Hij heeft de kiezers dringend opgeroepen te gaan stemmen. 'Het maakt niet uit voor welke partij, maar belangrijk is dat de mensen hun stem uitbrengen, gelet op hun burgerplicht en de kosten om de verkiezing te organiseren.'

Volgens de districtscommissaris ligt Nickerie op schema. Het wachten is nu op de voorbeeldstembiljetten, zodat de politieke organisaties hun kiezers kunnen voorlichten over hoe hun stem uit te brengen. Het streven is om zo weinig mogelijk ongeldige stembiljetten te hebben.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft afgelopen zaterdag het stembureaupersoneel getraind.

Nickerie zal 41 stembureaus hebben verdeeld onder de vijf ressorten die het district telt. In Wageningen komen er vier, Henarpolder drie, Oostelijkepolders zeven, Nieuw Nickerie zestien en in de Westelijkepolders komen elf 11 stembureaus te staan, aldus het Burger Informatie Centrum (BIC) Nickerie.

Stille tocht voor Tilburgse Thérèse Hiwat die door geweld overleed

'Ze was zo lief en zachtaardig' Een groep mensen organiseert vanavond, woensdag 6 mei 2015, een stille tocht voor de Tilburgse Thérèse Hiwat. Dat meldt de Welzijns Groep Surinamers Brabant, aldus Omroep Brabant. Hiwat kwam eind april door geweld in haar flat aan de Bartokstraat in Tilburg om het leven. Familieleden van Thérèse zijn geschokt door wat er is gebeurd. 
 
Een nicht van Thérèse die in Suriname woont, vertelt dat de vrouw een 'lief' en 'zachtaardig' mens was. 'Ze had geen vijanden, was beleefd en ietwat verlegen. Je vraagt je af waarom ze dit heeft moeten meemaken. Ze heeft dit helemaal niet verdiend.'

Thérèse Hiwat was volgens haar nicht net drie jaar met pensioen. Ze heeft jaren in het onderwijs gezeten en was, zo zeggen bekenden van de vrouw, een voorbeeld voor velen. 'Ze was echt een familiemens. Ik ben zo boos over deze zinloze moord', aldus haar nichtje Mavis.

Wat er precies is gebeurd, is nog steeds niet duidelijk. Buurtbewoners vermoeden dat een inbraak uit de hand is gelopen. Een ruit van het appartement van Hiwat was kapotgeslagen. De politie hield kort na het aantreffen van de overleden vrouw een 19-jarige jongen aan. Hij werd na twee dagen weer vrijgelaten, maar is nog steeds verdachte in de zaak. Thérèse was zelf weduwe en laat drie zonen achter.

De stille tocht start vanavond om zes uur. Mensen verzamelen zich in de Mariakerk om een kaarsje te branden bij de gedenktafel. Daarna loopt de groep vanuit de Mariakerk naar de Bartokstraat.

Daar wordt een minuut stilte gehouden. Mensen die deelnemen wordt gevraagd om blauwe en witte kleding te dragen. Aanstaande vrijdag is de uitvaart in de aula van het crematorium aan de Karel Boddenweg in Tilburg.

Buschauffeurs NVB al vier maanden niet uitbetaald...

Voorzitter bushoudersorganisatie slaat alarm bij ministerie van TCT


Bushouders in dienst van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) zijn al vier maanden niet uitbetaald. De voorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), Kenneth Themen, zegt vandaag, woensdag 6 mei 2015, in de Ware Tijd, dat hij gisteren alarm heeft geslagen bij het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). 

'TCT moet ervoor zorgen dat de gelden worden overgemaakt naar de rekening van de NVB.' Themen wil echter niet zeggen hoe groot het bedrag is dat overgemaakt moet worden.

Ook worden de contracten van de bushouders steeds verlengd met een maand.

'Alle hoop is op de bond gericht. Wij kunnen zelf nergens naartoe. We weten, dat de overheid krap zit met geld. De regering heeft het geld zodanig uitgegeven, dat zij haar betalingsverplichtingen aan dienstverleners niet kan nakomen', zegt een bushouder die anoniem wil blijven, aldus de krant.

St. Vincentius Ziekenhuis wil met speciale Perisur poli bijdragen aan daling babysterfte

Verloskundigen kunnen met nieuwe poli zwangere vrouwen beter begeleiden


Met de gisteren, de Dag der Verloskunde, geopende nieuwe Perisur poli kan het St. Vincentius Ziekenhuis een steentje bijdragen aan het terugdringen van de vrij hoge babysterfte in Suriname. Dit zegt algemeen directeur Manodj Hindori vandaag, woensdag 6 mei 2015, op Starnieuws. 

De Perisur poli is opgezet om de verloskundigen van het ziekenhuis in staat te stellen om zwangere vrouwen beter te begeleiden tijdens hun zwangerschap en om aanstaande moeders van de nodige adviezen te voorzien.

'Met het zicht op het einde van de Millenium Development Goals van de Verenigde Naties, moeten wij ons als natie nog harder inzetten om de moeder- en kindsterfte in ons land aan te pakken. Binnen de regio functioneert ons zorgstelsel op een behoorlijk hoog niveau, wij mogen dan ook geen genoegen nemen met hogere babysterftecijfers. Daarom spant het St. Vincentius Ziekenhuis zich extra in om onnodige babysterfte in Suriname te helpen voorkomen', aldusHindori.

De Perisur poli maakt onderdeel uit van het Perisur project dat het St. Vincentius Ziekenhuis samen met het Diakonessenhuis en ’s Lands Hospitaal sinds oktober 2014 uitvoert. Dit project wordt gefinancierd door de Twinningsfaciliteit Suriname-Nederland en wordt ondersteund door de Nederlandse organisaties TNO Gezond Leven, de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Artsen en verloskundigen van de drie deelnemende ziekenhuizen zijn in maart getraind door deskundigen van de Nederlandse organisaties. Het St. Vincentius Ziekenhuis is gereed om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Vanuit de Perisur poli zullen preconceptie spreekuren en groepszwangerschapsconsulten worden aangeboden aan de gemeenschap. De preconceptie spreekuren zijn op woensdagmiddag en zaterdagochtend, de groepszwangerschapsconsulten vinden plaats op dinsdagochtend en donderdagmiddag.

Tijdens het preconceptiespreekuur wordt voorlichting gegeven aan aanstaande moeders over een juiste voorbereiding op hun zwangerschap. Hierbij wordt vooral een gezonde leefstijl gepropageerd. Ook worden eventuele risico’s vóór en tijdens de zwangerschap besproken, zoals overgewicht, diabetes, gebruik van medicatie en alcohol- en tabaksgebruik.

Bij de groepszwangerschapsconsulten worden ongeveer 10 tot 12 zwangere vrouwen gezamenlijk in een groep begeleid door verloskundigen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat zwangerschapscontrole in groepsverband betere resultaten geeft dan aparte één-op-één controles van de zwangeren. Groepszwangerschapszorg in de Verenigde Staten bijvoorbeeld heeft geresulteerd in een flinke afname van vroeggeboorten. Het is te verwachten dat dit model ook in Suriname tot betere geboorte-uitkomsten zal leiden.

Den Blauwvinger: Politieke verkiezingsbanner vernield en daar is het beschuldigende vingertje

COLUMN: Politieke partijen wijzen elkaar als verdachte aan voor baldadige vernielzucht

Maar, waar zijn de bewijzen?


Gebeurt het vernielen van verkiezingspropagandamateriaal, zoals vlaggen en banners (spandoeken, billboards en dergelijke) in Suriname niet over en weer vanuit alle politieke kampen? Daar kunnen politieke partijen toch niet verantwoordelijk voor worden gehouden? Je kunt als partij toch nooit je complete achterban aan leden en sympathisanten in de hand houden, laat staan iedereen voorzien van een soort elektronische enkelband..... Of zijn het misschien toch gewoon baldadige rondhangende jongeren die zich vervelen....? Of zijn het misschien toch eigen partijgenoten die gewoon willens en wetens politieke opponenten in een kwaad daglicht willen stellen? Wie het zeker weet mag het zeggen.

Het beschuldigende vingertje
Toch wordt bij elke vernieling met een beschuldigend vingertje meteen gewezen in de richting van een politieke opponent, een politieke partij. Achterdocht en wantrouwen vieren deze dagen hoogtij in het Surinaamse politieke mijnenveld. Slechte en onbetrouwbare raadgevers.

De verkiezingscampagnes van partijen en combinaties van partijen worden samengepropt in slechts een maand, de maand voorafgaand aan de verkiezingen. En alles wordt uit de kast gehaald om de eigen partij in de schijnwerpers te plaatsen en de tegenpartij te beschadigen, op welke wijze dan ook. Sommige partijen laten hiervoor geen middel onbenut. Naast de simpele ordinaire landschap vervuilende partijvlaggen, zijn er ook partijen die her en der grote doeken, banners, vastschroeven of -timmeren, met afbeeldingen erop van kandidaten voor het parlement bij de verkiezingen, aan grote metalen of ijzeren stellages langs wegen, in bermen.

Banners en dergelijke makkelijke prooien
Dat dergelijke doeken een mooie en makkelijke prooi zijn voor vernielzuchtige figuren lijkt een vanzelfsprekendheid. In een verkiezingsstrijd lijkt alles geoorloofd. Maar, worden die vernielingen wel aangericht door politieke opponenten? Is het niet gewoon jeugdige baldadigheid?

Het BEP-Assembleelid en lijsttrekker van de partij/V7 in Brokopondo, Ronny Asabina, deed zondag 3 mei 2015 aangifte van de diefstal van een banner, die geplaatst stond langs de Afobakaweg, bij de politie te Brokopondo.
Een verkiezingsbanner van de partij, met de beeltenis van kandidaat Asabina erop, aan een stalen constructie, bleek plotseling te zijn verdwenen. 'Ik haal het niet uit mijn hoofd, dat deze handeling uit de hoek van politieke tegenstanders komt. Het is schering en inslag dat propagandamateriaal door leden van partijen die deel uitmaken van de coalitie, worden weggehaald en of vernietigd. Ik vraag mij af waarom men bang is voor fair play', liet een verontwaardigde Asabina weten.
Hij beweert dus, ongefundeerd, glashard, dat de diefstal is gepleegd door leden van een coalitiepartij. Hij kan dat slechts beweren op basis van een gevoel, van een gedachte, van een vooroordeel. Bewijzen heeft hij niet en kan hij ook niet hebben, omdat die er simpelweg niet zijn. Misschien is de banner wel verwijderd door eigen partijgenoten van Asabina, om anderen in het verdachtenbankje te plaatsen..... Alles is mogelijk en dat blijkt ook uit de vele reacties over dit issue op de eigen Facebookpagina van Asabina.
Hij is niet de enige politicus die indirect slachtoffer wordt van de ongebreidelde vernielzucht van onbekende zielige figuren.

Het VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing maakte woensdag 22 april jammerend bekend, dat maar liefst een (!) van de vijftig billboards met zijn tronie erop in het district Commewijne lichtelijk was beschadigd. Hij sprak de verdachtmaking uit, dat de billboard door een buurtbewoner moest zijn beschadigd. Immers, die persoon, die woont in de straat waar dat billboard stond, was volgens de verbolgen politicus de enige persoon in het district die openlijk via een radioprogramma kritiek op de aanwezigheid van het bord had geuit. In dat radioprogramma had hij volgens Girjasing gesteld, dat hij het bord ‘misselijk’ vond. De bewoner in kwestie is een NDP’er, zei de VHP’er. Maar, ook hier geldt dat er geen bewijs is. Ook hier kunnen het gewoon misselijk baldadige buurtjongeren zijn geweest.

Politiek verblind
Slachtoffers van vermeende politiek gedreven vernielingen wijzen steeds en meteen met hun beschuldigende vingertjes in de richting van hun politieke opponenten. Verdachtmakingen gebaseerd op niets, vermoedens, gedachten. Het komt niet onder hun hersenpannen op, dat die vernielingen wel eens gepleegd zouden kunnen zijn door gewoon baldadige jeugd of een toevallig passerende dronkaard of een dak- of thuisloze die wat tijdverdrijf zocht.

Of zou er een mogelijkheid zijn, opgekomen in de zieke geest van slecht denkenden, dat iemand door een politieke partij betaald wordt om vernielingen aan te richten aan verkiezingsmaterialen van een politieke tegenstander? Immers, er zouden ook mensen zijn betaald door partijen om partijvlaggen op hun percelen te plaatsen of al geplaatste vlaggen van andere partijen te vervangen. Alles in een verkiezingsstrijd is mogelijk en geoorloofd, toch?!
Mensen halen zich van alles in het hoofd, zien spoken, complotten en zijn door de politiek verblind. Het is een politieke billboard, het is een politieke banner, dus die zal wel gestolen of vernield zijn door mensen uit het politieke tegenveld. Politici, kennelijk vooral in het oppositionele veld, kunnen bekrompen, verkrampt en ook emotioneel denken en redeneren, tunnelvisie, en staan niet open voor andere gedachten en andere potentiële dadermogelijkheden. Het zijn ook vooral dergelijke politici die klagen en jammeren over vernielingen en dergelijke van verkiezingspropagandamaterialen en over andere intimiderende en irriterende activiteitjes vanuit, mogelijk, het coalitieveld.

Met verstand reageren....
Laat iedereen eens verstandig reageren en de rust bewaren en niet vervallen in allerlei ongefundeerde beschuldigingen, dat komt geen enkele partij ten goede en daar is geen enkele partij bij gebaat, toch?! Met het vernielen van verkiezingsmaterialen wordt niets bereikt, alleen frustratie en kleine schadeposten bij de eigenaren. Dus dat, ai boi, tjoerie!

Hoogachtend,
Den Blauwinger
06 mei 2015
Amsterdam-Paramaribo