donderdag 7 mei 2015

Braziliaanse voetballegende Pelé (74) aan prostaat geopereerd

Drievoudig wereldkampioen weer in ziekenhuis


De Braziliaanse voetballegende Pelé (74) is afgelopen dinsdag in het Albert Einstein-ziekenhuis in Sao Paulo geopereerd aan zijn prostaat. Dat laten verschillende Braziliaanse media waaronder g1.globo.com vandaag, donderdag 7 mei 2015, weten. 

Het is nog niet duidelijk wanneer hij het ziekenhuis mag verlaten. Volgens uroloog Conzo Marcio Monteiro is prostaathyperplasie een goedaardig probleem dat veel mannen van boven 50 jaar treft.
'Het is een goedaardige vergroting van de prostaatklier, die een verstopping van de urinewegen kan veroorzaken. Het is belangrijk op te merken dat deze ziekte niet een vorm van kanker os.'

Pelé ging medio november van vorig jaar in het Albert Einstein-ziekenhuis onder het mes om nier- en galstenen te laten verwijderen.

Een kleine twee weken later werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis te Sao Paulo. Hij belandde toen op de afdeling intensieve zorgen wegens een urineweginfectie.

Pelé veroverde in zijn actieve loopbaan met Brazilië drie keer de wereldtitel. Hij maakte meer dan 1.280 goals. Hij wordt nog steeds door veel liefhebbers overal ter wereld beschouwd als de beste voetballer aller tijden.

(Red. De Surinaamse Krant/gi.globo.com)

Helikopterpiloten Luchtmacht oefenen met Chetak's boven Paramaribo

Piloten moeten vereiste aantal vlieguren vergaren en gewenning in luchtruim verkrijgen


Vanaf mei tot en met juli voert de Luchtmacht helikoptervluchten uit boven Paramaribo in het gebied Zorg en Hoop. De toegenomen frequentie van het luchtverkeer boven dit gebied is hiermee verklaard, zo laat het ministerie van Defensie vandaag, donderdag 7 mei 2015, in een verklaring weten.

Het gaat om instructievluchten die noodzakelijk zijn om de Surinaamse helikopterpiloten van de Luchtmacht de vereiste vlieguren met de drie Indiase Chetak-helikopters te laten vergaren en gewenning in het Surinaams luchtruim te doen verkrijgen, aldus Defensie.

De vluchten vinden plaats onder begeleiding van gecertificeerde vlieginstructeurs van de Indiase helikopterproducent.

Het ministerie van Defensie vraagt om begrip en verontschuldigt zich op voorhand voor eventueel ongerief.

Interland Suriname-Curaçao 20 mei in Almere

Trainers Dean Gorré en Patrick Kluivert
tegenover elkaar op sportcomplex Almere City FC


Almere is woensdag 20 mei gastheer van een oefeninterland tussen Suriname en Curaçao. Dean Gorré is de bondscoach van Suriname, terwijl Patrick Kluivert sinds kort Curaçao onder zijn hoede heeft. Het duel wordt gespeeld op het complex van eerstedivisionist Almere City FC, aldus bericht vandaag, donderdag 7 mei 2015, RTL Nieuws op gezag van het persbureau ANP.

In beide elftal spelen verschillende spelers uit de eredivisie. Gorré kan beschikken over spelers als Gianni Zuiverloon (ADO Den Haag) en Evander Sno (ex-Ajax en ex-Feyenoord).

Kluivert hoopt bijvoorbeeld op de inzet van doelman Eloy Room (Vitesse) en Leandro Bacuna (ex-FC Groningen, nu Aston Villa).

Curaçao speelt in juni twee WK-kwalificatieduels met Cuba, terwijl Suriname in die maand twee keer Nicaragua treft.

Visserhal en -haven Marie Pampoen op Curaçao krijgen vorm

De nieuwe vissershal (Bron foto: Amigoe)
Project behelst ook aanleg golfbrekers, parkeergelegenheid en een aanlegpier


De nieuwe vissershal en de -haven te Marie Pampoen op Curaçao krijgen meer en meer vorm. De projectleider voor strandontwikkeling van het GMN-ministerie, Pablo Burgos, zegt vanmiddag, donderdag 7 mei 2015, in de Amigoe, dat het project door voortvarendheid wordt gekenmerkt en dat de uitvoering geheel binnen het budget en de vooraf ingeplande tijdsduur heeft plaatsgevonden. De eerste fase van het project is afgerond en nu zal in de tweede fase de officiële ingebruikname worden voorbereid, waaronder ook het faciliteren van de vissersgemeenschap valt.
 
Met het project is een investering van de overheid van 1,1 miljoen gulden gemoeid. Met dit bedrag was de aanleg van golfbrekers om een haven te creëren, een aanlegpier voor vissersbootjes waar de vissers hun vangst kunnen laden en lossen, een vissershal voor de verkoop en het creëren van parkeergelegenheid met eigen toegangsweg begroot. Deze onderdelen van het project zijn dan ook gerealiseerd.

Zo is volgens Burgos geheel volgens schema de vissershal eind maart opgeleverd en zal de aannemer, de Curaçaose Wegenbouw Maatschappij (CWM), binnen de zogenoemde ‘onderhoudsperiode’ de puntjes op de i zetten.

Burgos: 'In dit geval was er sprake van een goede samenwerking tussen de betrokken partijen – het GMN-ministerie, Martin Koopman, die als consultant van CCME de directievoering op zich nam en toezicht hield en CWM als uitvoerder, waardoor men binnen de gestelde tijdsplanning een goed resultaat heeft kunnen bereiken.'

Het overkapte gedeelte van de vissershal is uitgerust met twee grote tafels, waarop dagelijks de schoonmaak van de verse visvangst zal plaatsvinden. Met de realisatie van dit GMN-project worden de vissers van de wijk aan de nodige faciliteiten geholpen. De opzet is dan ook dat de oude vertrouwde blauwe viskraam, langs de weg, vervangen wordt door de vissershal.

De hal is uitgerust met twee toiletten en een ruimte waarin een ijsmachine geplaatst zal worden. 'Juist met deze voorbereidingen voor ingebruikname is het ministerie nu druk bezig. Zo zullen er als het ware ‘spelregels’ worden uitgewerkt met betrekking tot beheer en gebruik van de faciliteiten.'

In het voornoemde investeringsbedrag was overigens de aankoop van 6.000 ton aan breukstenen voor een bedrag van 175.000 gulden niet meegenomen. De stenen, die voor aanleg van de golfbrekers zijn gebruikt, zijn reeds in het verleden – nog in opdracht van het voormalige Bestuurscollege – bekostigd. De golfbrekers werden conform een principe aangelegd dat vergelijkbaar is met de aanleg van een dam. Door een opeenstapeling van stenen van verschillende afmetingen is er een compact geheel gecreëerd.

Burgos: 'Speciaal op verzoek van de vissers is besloten om nog een extra pijp in de golfbrekers aan te brengen, dit ter extra verversing van het binnenwater in de haven. Overigens is dit geen strand om te zwemmen, maar is de haven bestemd voor kleine vissersbootjes die rustig in de haven kunnen aanmeren en kunnen laden en lossen aan de pier. Dus vandaar dat er nu nog een gedeelte in de golfbreker zichtbaar is dat niet met stenen is opgevuld, daar zal de extra pijp in worden aangebracht.'

De noodzaak voor realisatie van een vissershaven in het gebied vloeide mede voort uit het feit dat daar een grote vissersgemeenschap is en dat de overheid er binnen de realisatie van het algehele masterplan voor Marie Pampoen naar streeft om een duidelijk strandgedeelte, ofwel een zwemgebied te creëren.

Venezuela keurt boot voor transport padie af

Schip ligt al in monding Corantijnrivier

Voorzitter Padieboeren Associatie: 'Dit hele ding is belazerij van de overheid'

'Paddie-export in kader PetroCaribe dreigt ondergang rijstsector te worden'


De padie-export naar Venezuela in verband met de PetroCaribe-deal met Venezuela blijft moeizaam verlopen. Afgelopen weekend is een door het afhandelingsbedrijf Juboza gehuurde boot door Venezuela afgewezen om de padie te vervoeren. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 7 mei 2015.

Vernomen wordt dat Venezuela er zo lang over deed om door Juboza opgestuurde documenten te beoordelen, dat het schip al voor de monding van de Corantijnrivier lag om naar Nieuw Nickerie te varen, toen het negatieve antwoord uit Venezuela kwam. Het schip meerde nog wel aan, maar dat was om technische redenen.

Het is niet de eerste keer dat een boot wordt afgekeurd. Eerder gebeurde dit van de zijde van Suriname toen Juboza een ureumboot op de terugtocht met padie probeerde te beladen.  Lionel Lackin, eigenaar van Juboza en broer van de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin, verwees de krant voor commentaar naar de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, maar die was nergens te bereiken volgens de krant.

Deze laatste ontwikkeling zorgt voor behoorlijk wat irritatie binnen de rijstsector.  De eerste en enige boot had na de nodige strubbelingen op 20 maart haar afvaart. Sindsdien is er niets meer gehoord en is er ook geen afrekening geweest met de boeren van de geëxporteerde 2.600 ton.  Ondertussen is het oogstseizoen vrijwel achter de rug en er ligt bijna 150.000 ton padie in de silo's.  Er vindt mondjesmaart export plaats naar Jamaica, geeft een exporteur aan. Meer niet.  

'Dit hele ding is belazerij van de overheid', stelt Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA). Hij is het zat. 'Al anderhalf jaar zijn we bezig met PetroCaribe en tot dit moment is er maar een boot beladen. De hele sector heeft zich hierop gericht, maar het dreigt nu de ondergang van de rijstsector te worden.'

Waar Oemraw zich ook ernstig aan stoort is, dat de autoriteiten niet bereikbaar zijn. 'We zitten op het geld uit de eerste verscheping te wachten, maar niemand zegt ons iets. Had de minister van LVV niet zoveel gezegd, dan hadden wij andere maatregelen getroffen.'  

De voorzitter, die erop wijst dat zijn leden schulden hebben bij de bank, vraagt zich af hoe nu verder te gaan. 'Dan rest nog de sieraden van de vrouw te brengen naar panti oso.'

Dagblad Suriname: NDP'ers vragen grote lappen grond aan in Saramacca

Bestuursopzichter: 'Het kan niet, dat NDP'ers op deze wijze misbruik maken van hun positie'


Onder grondaanvragers oud-districtscommissaris Ramdhani en een broer


NDP’ers in Calcutta, Saramacca, hebben aanvragen lopen van grote lappen grond. Het Dagblad Suriname bericht vandaag, donderdag 7 mei 2015, dat zij de hand heeft weten te leggen op een grondaanvraag van een jongere broer van de toenmalige districtscommissaris Arunkumar Ramdhani. Het betreft een stuk van ruim 15 hectare dat geldt voor uitbreiding van landbouwactiviteiten, zoals verwoord bij de aanvraag. Het stuk terrein ligt op het Nishaan Project, dat gelegen is achter de politiepost van Calcutta. De aanvraag dateert van 2011. 

Maar recent heeft de districtscommissaris, die nu de scepter zwaait op het commissariaat van Coronie, ook een aanvraag lopen samen met nog andere NDP'ers die actief zijn op het politieke veld.

Ressortleider en bestuursopzichter Kris Doerbalie vindt dat het niet kan, dat NDP’ers op deze wijze misbruik maken van hun positie. Hij is enkele maanden geleden op non-actief gesteld door de huidige districtscommissaris van Saramacca, Lakshminarain Doebay.
  
'Hij zette me onder druk om positieve adviezen uit te brengen bij grondaanvragen. Ook vond hij dat ik naar alle NDP-vergaderingen moest gaan samen met hem’, aldus Doerbalie. Hoewel hij geen enkele dag de audiëntie met de districtscommissaris heeft gemist, kreeg hij een brief dat hij zijn kantoor moest ontruimen en plaats moest maken voor een ander. Hoewel Doerbalie zijn verweerbrief schreef, mocht dit niet baten. ‘Ik zit nu thuis, maar heb wel een advocaat in de arm genomen om deze zaak aan te vechten.’

Het Nishaan Project kwam van de grond in de negentiger jaren. Inmiddels heeft een aantal personen er gebouwd, anderen gebruiken de percelen voor landbouwactiviteiten. Er zijn echter nog percelen die niet in gebruik zijn. Deze worden door districtscommissaris Ramdhani samen met andere NDP’ers geprojecteerd om die vervolgens uit te geven aan derden.

‘Dit is een verkiezingsstunt’, zegt Doerbalie. Hij zegt dat de NDP’ers de burgers een stuk perceel als worst voorhouden, alleen voor het verkrijgen van stemmen.

Kort Geding van een weduwe tegen LVV-minister loopt al sinds juli 2014......

Minister en grondenbezitter Algoe.
Weduwe eist grondhuur stuk grond van Algoe waar zij al 40 jaar woont....

Gajadien (VHP): 'Als onderdirecteur LVV had Algoe voorkennis van zaken'


Sinds 23 juli 2014 is al een Kort Geding aanhangig tegen de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, met betrekking tot een stuk landbouwperceelland van 5,5867 hectare te Uitkijkpolder. Algoe heeft officieel een beschikking van dit terrein in handen. Hij heeft het recht om landbouwactiviteiten op dit stuk land uit te oefenen, verkregen op 24 november 2011. Het Kort Geding tegen hem en het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) is ingediend door de weduwe Bajnath-Ramroep. Zij meent dat zij het recht op grondhuur van dit perceel moet krijgen, aangezien zij daar al 40 jaar woont. Dit bericht het Dagblad Suriname donderdag 7 mei 2015.

Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt ervan op de hoogte te zijn, dat de minister van LVV bijna in elk district een stuk grond heeft. ‘Algoe heeft zoveel andere kavels en zelfs een volkswoning gekregen.’ Gajadien geeft aan dat hij dit met bewijzen kan aantonen.

Volgens hem is het geval van de weduwe Bajnath overigens niet uniek. ‘Opvallend is wel dat het perceel in kwestie ligt op een landaanwinningsproject en dus valt onder LVV’, zegt Gajadien. 'Dit suggereert dat Algoe, als onderdirecteur van LVV destijds, voorkennis had van zaken en dat hij deze kennis ten eigen bate heeft aangewend. Dit is moreel ethisch niet correct’, aldus Gajadien. Het betreffende perceel blijkt sinds 1964 in grondhuur afgegeven te zijn aan Ramasre Bajnath, de ondertussen overleden echtgenoot van weduwe Bajnath.

De vrouw die na haar huwelijk haar intrek nam bij Bajnath, woont nu al ruim 40 jaren op dit stuk land.

In september 2013 deed zij conform de bepalingen van het Decreet Uitgifte Domeingrond een verzoek bij RGB om het recht van grondhuur op dit perceel te verkrijgen. Bij het overlijden van haar man was dit recht niet overgedragen, omdat grondhuur niet onder het erfrecht valt. Hierbij kwam weduwe Bajnath tot de ontdekking, dat het perceel reeds aan een ander was toegewezen. De weduwe geeft aan dat het gezin heel veel geïnvesteerd heeft in onder andere het ophopen van het perceelland. Zij heeft keihard gewerkt bij het uitoefenen van landbouw en zij heeft samen met haar gezin een woning op het terrein gebouwd. Nu wordt zij steeds bedreigd met ontruiming.

Via het Kort Geding vraagt de weduwe Bajnath nu aan de rechter om de minister van RGB en Algoe bij vonnis te veroordelen het recht op grondhuur aan haar af te staan en in afwachting hiervan de beschikking van Algoe in te trekken. Voorts vraagt zij een dwangsom van Srd 5.000 van zowel Algoe als RGB voor elke dag dat dit vonnis niet wordt uitgevoerd. De rechter in Kort Geding heeft nog geen uitspraak gedaan.

Overigens dient in essentie een Kort Geding-zaak een spoedeisend karakter te hebben en dien ten gevolge binnen zeer korte termijn te worden behandeld en vonnis te worden gewezen. Maar, in Suriname blijkt een Kort Geding veelal dermate veel tijd in beslag te nemen, dat feitelijk niet meer van een Kort Geding gesproken kan worden. Een Surinaams Kort Geding doet de naam Kort Geding geweld aan, omdat het spoedeisende karakter ervan vaak terzijde wordt geschoven en het als een gewone rechtszaak wordt behandeld en afgedaan.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

V7 werkt aan herstelprogramma voor Suriname

Santokhi: 'Overheid weinig mededeelzaam over financiële situatie land'

'We moeten in het geheim aan die informatie zien te komen: verstrekkers bang voor rancune'


V7-coördinator Chandrikapersad Santhoki gaf tijdens een ontmoeting van de Kenniskring afgelopen dinsdagavond aan, dat V7 druk bezig is te werken aan een eerder aangekondigd herstelprogramma voor Suriname dat de partijcombinatie binnen de eerste zes maanden van haar eventuele aantreden als regering zal implementeren. 

Maar, de commissie die hieraan werkt ondervindt problemen als het gaat om het krijgen van financiële informatie, waardoor het niet zo gemakkelijk is om een goed beeld van de totale financieel-economische en monetaire situatie van het land te schetsen, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 7 mei 2015.

Men moet volgens Santokhi in het geheim aan deze informatie zien te komen, omdat de verstrekkers bang zijn voor rancune. 'Dat is de cultuur nu in het land, een angstcultuur. Er moeten stiekem afspraken gemaakt worden met ondernemers en instituten als ze met ons willen praten vanwege rancune, angst en onzekerheid. Indien ondernemers aan de regering te kennen geven dat hun bedrijfssituatie kritisch is vanwege achterstallige betalingen, krijgen ze opeens een zware belastingaanslag toegestuurd na een paar weken.' Santokhi noemt dit ‘misbruik van macht’.

Er mogen volgens hem geen vragen gesteld worden ten aanzien van het beleid van de regering en alles wordt binnen een kleine kamer besproken. 'U bent onbelangrijk. De energiesector is niet uw zaak. Wat het nieuwe tarief zal zijn voor energie is niet uw zaak, maar is de zaak van en kleine groep personen.'

Santokhi gaat verder door te stellen, dat de houding van de huidige regering er één is van 'wij hebben het voor het zeggen en wij zijn de nieuwe eigenaren van Suriname. We beheren de energiesector, de financiële sector, we beheren het ambtenarenapparaat en straks het politieapparaat, voor zover dat nog niet beheerd wordt'.

De politicus vergeleek de huidige situatie met die van Venezuela. 'Zo is het begonnen in Venezuela, een rijk land met zoveel inkomsten, nu één van de armste landen op het halfrond door slechte bestuurders, slecht bestuur en slecht beleid. Als je zaken in de publiciteit brengt, reageert men alsof het niet verteld mag worden. De hel breekt dan los, omdat zij het voor het zeggen hebben in het land.'

Gewraakte video volgens Doekhie (NDP) gemanipuleerd

'Beelden gemanipuleerd om NDP te schaden'


NDP-hoofdbestuurslid en -Assembleelid Rashied Doekhie vindt dat er meer duidelijkheid moet komen in de interpretatie van zijn uitspraken. Dat stelt hij vandaag, donderdag 7 mei 2015, in het Dagblad Suriname.

'Er worden dingen geschreven in voordeel van mensen die juist de dingen manipuleren. Ik ben in Nickerie een verantwoordelijk mens. Heel Nickerie is in rep en roer. Iedereen ziet toch wat ik hier zeg. Ik herhaal elke dag wie verraders zijn, wie gestenigd moet worden en wie beesten zijn. Het heeft niets met de ABOP te maken. Ik heb nooit de naam ABOP genoemd of een groepje ABOP’ers', aldus Doekhie.


Hij stelt dat de beelden in casu gemanipuleerd zijn om de NDP te schaden.

'Het gaat over een paar ex-gedetineerden. Daarover heb ik het. Ik heb niets ermee te maken of het ABOP’ers zijn, NPS’ers of NDP’ers. Ze manipuleren. Ik kan ook video’s sturen en wijzen dat iemand heeft gezegd dat Mandela een vrouw was. Wat ik heb gezegd is, dat het gaat om een meneer die samen met een ex-districtscommissaris de staatskas heeft geroofd. Die zat toch in de gevangenis? Ik had het over een meneer in verband met vervalsing van paspoorten en een meneer die bij Parsasco werkte. Die heeft gestolen en is opgesloten en weggejaagd. Zulke mensen komen hier met valse verhalen, liegen over de NDP en willen hier de leiders zijn. Ze vreten alle geld op van de ABOP’ers. Deze beesten moeten gestenigd worden. Dat heb ik gezegd. Ik heb niets over de ABOP gezegd. Deze mensen hebben hier op een tv-programma rotzooi verteld en ik heb gewoon antwoord gegeven.'

Oud-NDP'er Koorndijk trapt stevig na: 'NDP-kandidaten zijn avonturiers'

'Van een op andere dag plukt NDP twee kandidaten voor Saramacca van straat'

Nieuw Suriname-kandidaat ziet zichzelf als de ideale kandidaat voor Saramacca


Clifton Koorndijk, gewezen hoofdbestuurslid van de NDP, is nu de lijsttrekker voor Nieuw Suriname in Mega Front-verband te Saramacca. Hij verwacht dat het Mega Front tenminste een tot twee zetels haalt in dit district. Volgens hem heeft Nieuw Suriname een ontwikkelingsvisie en ideologie die ongeveer overeenkomen met de partij waar hij eerder lid van was. 

‘Maar, bij Nieuw Suriname gaat alles er op heel democratische wijze aan toe', zo zegt hij vandaag, donderdag 7 mei 2015, in het Dagblad Suriname. Bij de NDP heeft hij gemerkt dat men niet luistert naar structuren en dat beslissingen door een of twee personen worden genomen. Hiermee kon hij zich niet verenigen. De ex-NDP’er is dan ook niet te spreken over de twee NDP-kandidaten in Saramacca.

‘En dan heb je de twee avonturiers van de NDP die daar gekandideerd zijn. Van de één op de andere dag heeft men gewoon twee personen van de straat gepakt en op de lijst geplaatst. Er zijn zelfs uitspraken gedaan binnen de top van de NDP tegen de structuren van NDP Saramacca zoals al zet ik een bezemstok daar als lijsttrekker, ik haal die zetel.'

Ook de kandidaten van V7 zijn volgens Koorndijk niet indrukwekkend. ‘Als we kijken naar de kandidaten van V7, dan heb je daar een Jogi, een Chitan en een Prem Sardjoe. Het zijn geen mensen die de bevolking aanspreken. De bevolking is eigenlijk al moe van dit soort figuren.’

Koorndijk is van mening dat iedereen in Saramacca hem kent en heeft gezien hoe hij functioneert en weet dat hij een harde werker is. ‘Iedereen heeft gezien dat Koorndijk een eerlijk, oprecht en integer persoon is, die opkomt voor belangen van het district.’

Koorndijk zit momenteel zijn tweede termijn aan als districtsraadslid. De afgelopen bijna vijf jaren was hij ondervoorzitter van de districtsraad Saramacca. Hij heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor het onderwijs in het district. Indien gekozen, wil hij zich vooral inzetten voor de agrarische sector in Saramacca.

‘Ik ga alle vier proefstations in het district operationeel maken. Er moet een duidelijk en goed beleid voor de agrarische sector uitgezet worden in het district. De bevolking moet bijgeschoold en gestimuleerd worden. De kleine boeren die aan tuinbouw doen in het district, worden verwaarloosd. Nu regent het wel opeens pakketjes alsof Sinterklaas langskomt, maar dat moet niet het beleid zijn. Het beleid moet gericht zijn op het realiseren en waarborgen van de voedselveiligheid voor Suriname’, aldus Koorndijk.

‘WISHI bewoner vraagt SMOC om hulp groene aanslag op zijn huis en enorme stank’

(Bron foto's: SMOC)
'Wie roept minister Whiteman ter verantwoording?'


Bijgaande foto’s zijn van een huis van een bewoner in Wishi. De wanhopige eigenaar heeft vandaag SMOC ( Stichting Schoon Milieu Op Curaçao) om hulp gevraagd. 

Hij heeft al vaak de Isla-raffinaderij gebeld. Hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd door Kenneth Gijsbertha. Minister Whiteman heeft onderzoek laten uitvoeren na bezoek aan Wishi met premier Asjes. Een jaar geleden! Tot op heden heeft Minister Ben Whiteman niets naar buiten gebracht. Brieven en verzoeken van SMOC worden niet beantwoord, de milieudienst (GMN) mag niets zeggen.

Wat een schande, deze minister van Volksgezondheid! Hij is absoluut ongeschikt op deze post. De groene troep bevat kankerverwekkende stoffen (vanadium, zwavel, nikkel), zo bleek uit een onderzoek bij TNO in Utrecht. Net als de alsmaar toenemende uitstoot van de Isla/BOO. Dat WEET minister Whiteman die nota bene arts is.

SMOC heeft vandaag ook alle Statenleden via de Facebook-pagina van SMOC opgeroepen in actie te komen. De mensen onder de rook worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, kankerverwekkende stoffen, ondraaglijke stank. En deze minister weet dat maar doet helemaal niets. Dit kan zo niet langer. Wie roept hem ter verantwoording? Wie komt op voor de bewoners onder de rook?

Deze bewoner uit Wishi wordt gek van de stank, verft steeds weer zijn huis over de groene troep heen, en heeft nu besloten te verhuizen. De meeste bewoners hebben daar het geld niet voor, hebben geen airco, worden gek van de stank en zitten gevangen in hun huis. Tientallen mensen per jaar zullen eerder sterven door de Isla/BOO, zo bleek al uit een onderzoek uit 2005 door Ecorys NEI in opdracht van de overheid.

Wij hopen dat u deze foto’s op uw voorpagina wilt plaatsen met een oproep aan minister Whiteman (en premier Asjes), om eindelijk iets te gaan doen aan deze schandalige vergiftiging van de bewoners en beschadiging van hun eigendommen onder de rook van Isla en BOO. Ta basta awor!

Drs. Peter van Leeuwen
Voorzitter Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC)
(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Situatie rond PING Coronie na persconferentie voorzitter Jhauw niet veel duidelijker

(Bron foto: Dagblad Suriname)
 Jhauw: 'Lijsttrekker Cinal is omgekocht door de ABOP'

ABOP ontkent beschuldiging van omkoping


De verwarring rond de kandidaten- lijst van PING (Partij voor Integriteit Nationale Motivatie en Gelijke Kansen) in Coronie lijkt na een gisteren belegde persconferentie van partijvoorzitter Ramsunder Jhauw alleen maar groter te zijn geworden. Volgens Jhauw is Mark Cinal, de lijsttrekker, omgekocht door de ABOP en dat hij zich daarom heeft  teruggetrokken. 

PING geeft het stemadvies om op de tweede kandidaat Soelesman Ngadiman te stemmen. Maar, met hem heeft de partijleiding geen contact, aldus schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 7 mei 2015. Cinal ontkent dat hij is omgekocht. Volgens hem heeft Jhauw zich niet gehouden aan gemaakte afspraken.

De ABOP laat in een reactie weten, dat het absoluut niet waar is dat Cinal is omgekocht. Jhauw beweert dat de ABOP Cinal Srd 35.000 had beloofd, maar uiteindelijk zou hij maar Srd 1.000 krijgen. Jhauw liet videobeelden zien waarop te zien en te horen is dat Cinal zegt dat hij naar de ABOP is overgestapt. Hij was ook in een ABOP T-shirt gekleed. Cinal antwoordt hierop, dat hij commercials maakt en dat hij daarom een trui aanhad van de ABOP.

Jhauw zei verder, dat Cinal terug wilde komen naar PING, maar dat de partijleiding al besloten had om hem te bedanken. In de tussentijd stuurde Cinal een brief waarin hij aangeeft, dat hij zich terugtrekt als kandidaat.

Maar inmiddels, zijn alle wettelijke formaliteiten achter de rug en de kandidatenlijsten worden al gedrukt. Jhauw zegt ook geen contact te hebben met de overige kandidaten in het district. Cinal blijf beweren, dat alle kandidaten in Coronie zich hebben teruggetrokken. Hij beweert ook, dat Jhauw de kandidaten mensen niet eens kent, maar zij zijn op een lijst geplaatst. Er zou begeleiding plaatsvinden, maar hier is niks van terechtgekomen, aldus Cinal.

Nieuwe moderne vishal Centrale Markt woensdag 13 mei opgeleverd

(Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
Hal beschikt over een ijsunit en betonnen aanmeersteiger


Visverkopers in de Centrale Markt aan de Waterkant in Paramaribo, krijgen binnenkort de beschikking over een moderne vishal ter grootte van 400 vierkante meter. De hal wordt volgende week woensdag opgeleverd, zegt Ravindra Patandien, directeur van het consultancybedrijf Ilaco Suriname NV vandaag, donderdag 7 mei 2015, in de Ware Tijd.

De overheid zorgt, dat de vissers hun vangst hygiënisch kunnen opslaan, daartoe wordt momenteel een ijsunit in de hal opgezet.

Het bouwbedrijf Haukes startte oktober 2014 met de bouw. 'Door stagnaties is het niet geluk om de bouw binnen de voorgenomen zes maanden af te ronden', zegt Patandien. Zo kon door onder andere de aanhoudende regen in december en januari de fundering niet volgens schema worden gelegd en ook het stortwerk voor de vloer liep vertraging op.

Het was de bedoeling om de bestaande vishal te renoveren en daarom was het project in de voorbereidingsfase begroot op zestigduizend Amerikaanse dollar, maar is uiteindelijk tienmaal duurder geworden. 

Patandien stelt, dat het eerst de bedoeling was om bijvoorbeeld het dak te renoveren van de oude ruimte waar de vissers aanmeerden. Door de slechte staat werd uiteindelijk besloten om een nieuw gebouw op te zetten. Ook is een betonnen aanmeersteiger gebouwd bij de vishal.

De kosten worden gedekt door Tullow Oil die olieboringen doet langs de kust van Suriname. In dat kader is het bedrijf met Staatsolie overeengekomen om een project te financieren voor de samenleving.

In verband met de bouwwerkzaamheden moesten de eetgelegenheden verhuizen naar een andere plek in de markt, waar de eettenthouders het niet mee eens waren. In gesprekken met de marktleiding en toenmalig districtscommissaris Mohamed Kasto zijn partijen tot een akkoord gekomen. Ook de vissers maken gebruik van een tijdelijke locatie.

Politie arresteert drie verdachten in zaak half verbrand lichaam te Leonsberg

Vondst lichaam houdt mogelijk verband met schoten zijstraat Charlesburgweg


De Ware Tijd bericht vanochtend, donderdag 7 mei 2015, dat een zogenoemde gemengde eenheid van het Korps Politie Suriname gistermiddag drie verdachten heeft aangehouden die vermoedelijk betrokken zijn geweest bij de dood van een man die 1 mei half verbrand werd gevonden op de inrit van een perceel aan de Condorstraat in Leonsberg. De politie heeft ook een voertuig in beslag genomen, schrijft de krant te hebben vernomen van buurtbewoners in Munder.

In de vroege ochtend van 1 mei kreeg de politie de melding, dat een half verkoold lijk op een perceel met een leegstaande woning was aangetroffen door een voorbijganger in de Condorstraat. Het lichaam werd in belang van het onderzoek in beslag genomen, de identiteit was nog onbekend.

Ook op 1 mei vernam de krant van een buurtbewoner in Charlesburg, dat de avond daarvoor schoten waren gelost in een zijstraat van de Charlesburgweg. De buurtbewoner alarmeerde de politie, omdat er een grote plas bloed op straat zichtbaar was. De politie kwam echter pas de volgende ochtend poolshoogte nemen waarbij de weg werd afgesloten voor het onderzoek. Of deze twee zaken verband houden met elkaar is nog onduidelijk.

De afdeling Public Relations van het korps beschikte gistermiddag nog niet over informatie inzake de identiteit van het slachtoffer. Naar verluidt zou de identiteit inmiddels wel bekend zijn en is familie op de hoogte gebracht.  

Campagneteam Van Coblijn (NPS) geleid door econoom Armand Zunder

Van Coblijn verkoopt eigendommen voor financiering eigen verkiezingscampagne


John van Coblijn, kandidaat nummer elf van de NPS in Paramaribo, is bereid alles op het spel te zetten om in de Nationale Assemblee te komen. Van Coblijn heeft inmiddels al zijn auto verkocht en ook een aantal schilderijen. Dit alles om campagne te kunnen voeren. Hij zegt vandaag, donderdag 7 mei 2015, in de Ware Tijd, dat hij zijn huis en erf ook verkoopt als het moet. 

Van Coblijn, die ook voorzitter is van de afdeling Paramaribo van NPS, zegt dat hij een bijdrage wil leveren om een radicale verandering in Suriname te brengen. Hij geeft aan geen moeite te hebben met plaats elf, maar beseft wel dat hij hard moet werken om de idealen die er zijn over te brengen naar de samenleving. 'Er wordt geen campagne gevoerd die los staat van de idealen van V7 en de NPS.'

Met een budget van Srd 75.000 zal Van Coblijn een agressieve campagne voeren via radio, tv, social media, flyers en huis-aan-huis bezoeken. Zijn campagne is drie weken geleden gestart en loopt door tot en met 30 mei. Hij heeft een campagneteam van  twaalf mensen samengesteld onder leiding van Armand Zunder die de volkswijken intrekt om hem te promoten.

Dit handelen van Van Coblijn zou overigens tegen de afspraken in zijn die tijdens een NPS-congres zijn gemaakt om mensen op te roepen op kandidaat nummer 17, Wayne Telgt, te stemmen. NPS-voorzitter Gregory Rusland zegt dat dit is gedaan, omdat de leiding kijkt naar het partijbelang en niet naar het belang van een individu. Volgens de NPS-voorman kan het handelen van Van Coblijn de strategie van de partij doorkruisen.

PING-voorzitter Jhauw tracht media en journalisten te paaien met mooie dromen

Hoe serieus moet Suriname presidentskandidaat Jhauw nemen....
Jhauw: Er moet einde komen aan 'cowboy salaris' journalisten

'Journalisten zijn één van grootste wapens in strijd tegen corruptie'


Ramsoender Jhauw, voorzitter van de Partij voor Integriteit Nationale Motivatie en Gelijke Kansen (PING), heeft grootse plannen voor de media, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 7 mei 2015.Tijdens een gisteren door hem belegde persconferentie gaf de PING-presidentskandidaat te kennen dat de partij, bij het verwerven van regeermacht, alle journalisten van mediabedrijven zal subsidiëren. Het personeel van de staatsmedia zal volgens hem ook een vooruitgang boeken in salaris. 

Volgens Jhauw zal het omroepstelsel dusdanig worden hervormd, waardoor journalisten niet meer gedemotiveerd zullen raken van het ‘cowboy salaris’ dat zij nu verdienen. In aansluiting hierop zullen alle staatsmedia worden geprivatiseerd. De subsidiëring van particuliere journalisten en de salarisverhoging van journalisten van de staatsmedia zullen geschieden uit de Srd 800 miljoen die zijn regering met het uitroeien van corruptie zal binnenhalen.

Jaarlijks zal er volgens Jhauw een presidentiële prijs zijn voor de beste journalist, die met de meeste corruptiezaken naar buiten komt. Hierdoor zal de regering genoeg materiaal krijgen om corruptieve zaken gemakkelijker te gaan onderzoeken. ‘Journalisten zijn voor ons één van de grootste wapens voor het bestrijden van corruptie. Om tegen de vijand te vechten, heb je wapens nodig’, sprak Jhauw.

De PING-voorzitter beweerde ook, dat hij het huidige aantal van 17 ministeries terug zal brengen naar 10 om zaken overzichtelijker voor de journalisten te maken. De overige ministeries zullen volgens hem in directoraten worden ondergebracht. Getracht zal worden om de onafhankelijkheid van het journalistieke beroep niet te beïnvloeden, omdat objectiviteit volgens Jhauw nodig is om corruptie met tak en wortel uit te roeien.

Jhauw gaf aan dat hij de volkspresident van het land zal zijn en hierdoor gemakkelijk in contact met het publiek zal staan. Met het radioprogramma ‘Met de billen bloot’ zal hij de gemeenschap wekelijks in de gelegenheid stellen om tijdens een live uitzending vragen aan hem te stellen. Hierdoor kan de president wekelijks aan de tand worden gevoeld en tot verantwoording worden geroepen.

‘De PING-president vindt zich niet groot om met de burger te praten. Hij ziet veel, maar nooit alles’, aldus Jhauw. De president zal daarom volgens hem elk jaar de gouden bezem trofee in ontvangst nemen voor de overheidsblunder van het jaar. Deze trofee gaat volgens hem in de trofeeënkast die in de entreehal van het presidentieel paleis zal staan. ‘Hierdoor zal elke toekomstige president zich herinneren dat het een kwestie is van ‘bezemen’ of ‘gebezemd worden’, aldus Jhauw.

Politicoloog Breeveld: Stop met het stellen van vragen aan kiezers bij huis-aan-huis-campagnes

'Mensen vragen op wie zij gaan stemmen is ongehoord'


Burgers bij huis-aan-huis-campagnes vragen op wie zij gaan stemmen is ongehoord, vindt politicoloog Hans Breeveld. Hij waarschuwt vandaag, donderdag 7 mei 2015, politici die zich hiermee bezighouden er mee op te houden. 

Breeveld roept kiezers op zich niet verplicht te voelen antwoord te geven op vragen van propagandisten. Volgens de politicoloog wordt er misbruik gemaakt van de argeloosheid van kiezers. 'De stemming is geheim. Laten wij opiniepeilingen laten voor de echte opiniepeilers.'

NDP-propagandisten lopen sinds enige tijd woonadressen af, waarbij de bewoners onder meer vragen worden voorgelegd over hun politieke kleur en hun mening over de huidige regering.

NDP-campagneleider Ramon Abrahams erkent ruiterlijk, dat zijn veldwerkers deze vragen stellen. 'Natuurlijk ga ik dat vragen. Als je NDP 'er bent, hoef ik geen tijd meer aan je te verdoen', reageert hij. De NDP'er ziet deze vorm van campagnevoering echter niet als een opiniepeiling.
'Dit hebben wij altijd zo gedaan en het werkt.'

De partij verzamelt gegevens om haar sterke en zwakke punten te analyseren. Abrahams benadrukt dat geheimhouding een keus van de kiezers is.

NPS en DOE ontkennen dat zij bij de huis-aan-huis-campagne kiezers vragen op wie zij zullen stemmen. 'Wij vragen niemand op wie hij of zij gaat stemmen en willen ook niemand omkopen. Wij brengen onze boodschap en proberen de mensen zover te krijgen voor DOE te kiezen', zegt woordvoerder Desmond Plet.

NPS-voorzitter Gregory Rusland: 'Wij doen dat absoluut niet.' Zijn propagandisten vragen hooguit of de kiezer al een keuze gemaakt heeft.

Breeveld is gerapporteerd dat vertegenwoordigers van partijen burgers bewust onwaarheden vertellen, om hen te misleiden. Soms zegt de propagandist dat de partij A van de bezochte persoon al samenwerkt met zijn (propagandist) partij B en dat de kiezer dus niet op de partij A hoeft te stemmen.

Braziliaanse zendeling voor de rechter voor houden van zo'n 100 Zo’é inheemsen als slaven

Inheemsen gedwongen om noten te verzamelen voor paranotenhandelaar

Zo’é ondergebracht in tenten van dekzeil en stro


Een zendeling met links naar de controversiële Amerikaanse New Tribes Mission (NTM) is beschuldigd van het houden van bijna 100 Amazone-indianen in het noorden van Brazilië onder schokkende omstandigheden 'gelijk aan de slavernij'. Dat bericht woensdag 6 mei 2015 de internationale in Londen gevestigde organisatie Survival International die opkomst voor tribale volkeren wereldwijd.

Tussen 2010 en 2012 werden 96 inheemse Zo'é  verluidt gedwongen te werken in de lucratieve paranotenhandel, noten verzamelen in het bos, in ruil voor oude kleren, pannen en andere industriële producten. Openbare aanklagers brachten de zaak voor en die wordt nu door een plaatselijke rechtbank behandeld.

Het persbericht van de aanklagers van 8 april van dit jaar stelt, dat de 'indianen werden ondergebracht in 'tenten' gemaakt van dekzeilen en stro ... voedsel ontbrak en ze waren zichtbaar mager en sommige van hen waren ziek'. (zie ook onderaan)


De zendeling, Luiz Carlos Ferreira, en de paranotenhandelaar, Manoel Ferreira de Oliveira, waren beiden naar verluidt leden van de NTM, die illegaal contact opnamen met de toenmalige ongecontacteerde Zo'é in 1987. Een kwart van de Zo'é werd vervolgens weggevaagd door ziekte.

De Braziliaanse autoriteiten verdreven de NTM missionarissen in 1991 en het Braziliaanse Hooggerechtshof verbood hen terug te keren.
Maar Luiz Carlos Ferreira vestigde een basis op Manoel Ferreira de Oliveira's land, in de buurt van het grondgebied van de Zo'é's, blijkbaar om ze van hun land te lokken om ze te evangeliseren.

Hoewel ze met meer dan 30 jaar geleden in contact kwamen met de buitenwereld, zijn de Zo'é - die vandaag de dag nog maar zou bestaan uit zo'n 260 stamleden - nog steeds zeer kwetsbaar voor ziektes overgedragen door buitenstaanders.

Geïsoleerd levende stammen zijn de meest kwetsbare gemeenschappen op de planeet. Hele bevolkingsgroepen kunnen worden weggevaagd door ziektes als griep en mazelen waarvoor ze geen weerstand hebben, aldus Survival International.


NMT is op het Latijns-Amerikaanse continent ook actief in Bolivia, Colombia, Mexico, Panama en Paraguay. De organisatie heeft een afdelingen in onder andere Nederland. Daar is zij gevestigd in Bleskensgraaf, niet ver van Dordrecht in de provincie Zuid-Holland. Op de Nederlandse website van de NMT is onder andere het volgende te lezen:

'Van de 6.500 bevolkingsgroepen in de wereld zijn er nog 2.500 onbereikt met het evangelie. New Tribes Mission helpt om lokale kerken toe te rusten voor deze taak.
De cultuur en taal van deze bevolkingsgroepen hebben hen geïsoleerd van het evangelie. Zendelingen moeten de cultuur en taal van deze groepen leren om zodoende duidelijk en doeltreffend een gemeente te stichten.'

(Red. De Surinaamse Krant/Survival International)

MAS voert slechts eenmaal in twee tot drie maanden beloodsing uit op Cottica- en Commewijnerivier

Beloodsing van de Mellum Trader (Bron foto: MAS)
Negen actieve loodsen zijn bekend met gebied


De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) stimuleert goederen- en vrachtverkeer over de Commewijne- en Cotticarivier. De MAS heeft negen actieve loodsen die bekend zijn met het gebied en schepen mat een maximale lengte van 160 meter kunnen loodsen over deze rivieren. Met het verlenen van deze dienst wordt de economische ontwikkeling van districten in het oosten van het land beoogd, aldus de afdeling Voorlichting van de MAS in een gisteren, 6 mei 2015, uitgebracht persbericht.

Het gebied is recentelijk weer aangedaan door de MAS. Een beloodsing over de Commewijne- en de Cotticarivier kan tien tot elf uren duren, indien het schip een gemiddelde snelheid van tien knopen (tien mijl per uur) haalt.

Transport over water heeft, aldus de MAS, verschillende economische voordelen. Zo zijn de kosten lager dan bijvoorbeeld vervoer over de weg. Per keer kan relatief meer lading goedkoper worden verplaatst. Een ander voordeel is de ontlasting van de landwegen van het zwaar materieel.

'Nu voeren wij er om de 2 á 3 maanden een beloodsing uit naar het gebied, maar de frequentie mag omhoog. Hoe vaak wij het gebied zullen aandoen, is afhankelijk van de scheepvaartagenten. Zij zullen die bedrijvigheid moeten bepalen. Belangrijk is dat de kennis en mogelijkheden er zijn', aldus Nicodemus Koina, coördinator Pilot Service (CPS) bij de MAS.

Koina zegt ook, dat de MAS door frequenter gebruik van de rivieren een beter beeld krijgt van de bewegingen in het gebied. 'Hierdoor kunnen veranderingen in de rivier sneller worden waargenomen en worden opgetekend.'

In augustus vorig jaar heeft de MAS, na zo'n vijf jaar, het beloodsen van grote zeeschepen op de Commewijne- en de Cotticarivier hervat. Zo werd het schip de Mellum Trader dat 100 meter lang is, veilig geloodst naar de Moengo Haven.

Aan de aanvragen voor beloodsing zijn wel voorwaarden verbonden, zegt Koina. 'In sommige gevallen zal een sleepboot nodig zijn om het schip door de bochten van de rivier heen te krijgen. Bij een schip met een maximale lengte van 100 meter is dat niet nodig.'