vrijdag 8 mei 2015

Slechtziende scholieren in dorp Jaw Jaw krijgen bril

(Bron foto: Eye Screening Project)
Brillen gedoneerd door Optiek Ninon en Lions Club in Eye Screening Project

Team Optiek Ninon werkt 'vooral uit het hart'


Scholieren in het dorp Jaw Jaw aan de Boven Surinamerivier die een bril nodig hebben worden deze maand voorzien van een exemplaar door Optiek Ninon in Paramaribo en de Lions Club. Dit is onderdeel van het Eye Screening Project van de serviceclub met de opticien, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 8 mei 2015.

Het district Sipaliwini is het laatste gebied waarin het project wordt uitgevoerd dit jaar. Eerder zijn scholen in Para, Commewijne, Wanica, Nickerie, Marowijne en Brokopondo aan de beurt geweest.

In dit gezamenlijk initiatief is Optiek Ninon verantwoordelijk voor het technisch gedeelte, waaronder het doen van oogmetingen op locatie en het maken van de brillen.

'Het team dat we hiervoor inzetten werkt niet alleen op basis van haar technische expertise, maar vooral uit het hart', zegt Danielle Elkerbout algemeen directeur van Optiek Ninon nv. 'Optiek Ninon onderstreept de noodzaak voor dit project, omdat het beter kunnen zien de leerprestaties en de kwaliteit van leven van deze  kinderen bevordert.'

Rechter-commissaris beslist verdachte Ryan Autar onmiddellijk in vrijheid te stellen

OM in beroep tegen beslissing bij Hof van Justitie


De rechter-commissaris heeft vandaag, vrijdag 8 mei 2015, besloten dat de verdachte Ryan Autar, substituut Officier van Justitie, onmiddellijk in vrijheid moet worden gesteld. Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat het Openbaar Ministerie (OM) inmiddels beroep bij het Hof van Justitie heeft aangetekend tegen dit besluit.

De twee advocaten van Autar, Hemradj Matawlie en Irwin Kanhai, hadden het verzoek bij de rechter-commissaris ingediend om hun cliënt in vrijheid te stellen. Kanhai zegt, dat indien het hoger beroep correct wordt ingediend Autar nog niet op vrije voeten komt. Het Hof van Justitie zal binnen drie dagen een besluit nemen.

De rechter-commissaris heeft overwogen, dat er voldoende feiten en omstandigheden zijn die een redelijk vermoeden opleveren dat de verdachte de strafbare feiten, die hem verweten worden, heeft begaan. Zes getuigen zijn onder ede gehoord. Het gerechtelijk vooronderzoek is afgesloten. Nu het onderzoek tegen de verdachte is afgerond, is er geen dringende noodzakelijkheid aanwezig om de verlengde inverzekeringstelling te continueren. De verdere vrijheidsbeneming van de verdachte wordt volgens de rechter-commissaris daarom onrechtmatig geacht.

De raadslieden hebben het verzoek tot invrijheidstelling mede op basis van artikel 54 A van het Wetboek voor Strafvordering gedaan:

Een tussenpersoon die een telecommunicatiedienst verleent bestaande in de doorgifte of opslag van gegevens die van een ander afkomstig zijn, wordt als zodanig niet vervolgd indien hij voldoet aan een bevel van de Officier van Justitie, na schriftelijke machtiging op vordering van de officier van justitie te verlenen door de rechter-commissaris, om alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevergd om de gegevens ontoegankelijk te maken.

Autar is vanaf het begin van deze zaak een ontkennende verdachte. Hij zou frauduleuze handelingen hebben gepleegd en gelden hebben ontvangen in ruil voor het teruggeven van ingevorderde rijbewijzen.
De substituut Officier van Justitie werd op 20 april voorgeleid bij de hoofdofficier van Justitie. De inverzekeringstelling werd toen verlengd.

In deze zaak werd overigens een beveiligingsambtenaar aangehouden. Uit onderzoek tegen hem, bleek dat er tegen de instructies en richtlijnen van het Openbaar Ministerie was gehandeld. Toen Autar in beeld kwam, heeft de waarnemend procureur-generaal, Roy Baidjnath Panday, de recherche gevraagd om een onderzoek tegen hem in te stellen. Autar wordt verdacht van het aannemen van geld om ingevorderde rijbewijzen terug te geven en dat is in strijd met de richtlijnen van het Openbaar Ministerie.

Rechtszaak dubbele moord vliegveld Hato op Curaçao 28 en 29 behandeld in Stadhuis

Advocates Janssen en Vaders vinden kerkgebouw K-center niet geschikt om zaak te behandelen


De dubbele moord bij het vliegveld Hato op Curaçao, 15 juli vorig jaar, zal 28 en 29 mei in een rechtszaal van het Stadhuis behandeld worden. Dat zegt perswoordvoerder Bas Jussen vanmiddag, vrijdag 8 mei 2015, in de Amigoe. 
 
Het Hof heeft kennelijk rekening gehouden met het verzoek van de raadsvrouwen Paula Janssen en Marije Vaders, die respectievelijk de verdachten Raily B. en Judrin M. bijstaan, tijdens de behandeling van de zaak eerder. Toen hebben zij gepleit om deze niet in een kerkgebouw, oftewel het K-center, te behandelen. De andere verdachte Adrian ‘Poison’ M. had hiertegen geen bezwaar, bracht zijn advocaat Russel Martis destijds naar voren.

Vaders is zeer tevreden met de beslissing van het Hof. 'Wij vechten voor de rechten van onze cliënten, dus zijn wij hiermee zeer tevreden.'


Janssen en Vaders hielden afgelopen februari ter zitting in het omgetoverde K-Center een uitgebreid betoog over de invloed van de sfeer in een kerkgebouw op de (gelovige) verdachten, die onder druk kunnen worden gezet bij het afleggen van hun verklaringen ter zitting. Een strafzaak in een kerk kan dus intimiderend zijn en een oneigenlijke druk leggen op de verdachten, die beroep kunnen doen op hun zwijgrecht hierdoor, met alle negatieve gevolgen voor een eerlijk proces. 'Deze scenario’s dienen voorkomen te worden. Verdachten hebben altijd recht op een eerlijk proces', stelden de advocates.

Deze zaak is uitermate serieus, dus staat er veel op het spel, aldus Vaders. Een dergelijke druk is simpelweg onacceptabel, zei ze. Zij zei ook, dat nergens ter wereld, ook niet in Nederland, strafzittingen in een kerkgebouw behandeld worden. Vaders merkte tevens op dat de Magnus-zitting in het gerechtsgebouw in Punda met succes werd behandeld en zag dus geen reden om ook deze zaak daar niet te behandelen. Ook de reden van het hof om de zitting niet in het Stadhuis te houden, vanwege de ingrijpende beveiligingsmaatregelen moet het hele zittingsschema worden aangepast, is voor Vaders onbegrijpelijk.

Advocaat Janssen sloot zich hierbij aan en haalde ook het feit aan dat getuigen straks mogelijk onder ede een verklaring zullen moeten afleggen en dus onder druk komen te staan, indien dat in een kerk moet gebeuren. 'Nu staat God midden in de zaal.'

Officier van Justitie Gert Rip, die samen met zijn collega Clarelli Hato-Willems belast is met de strafrechtelijke vervolging van de verdachten, gaf toen aan dat behandeling van de zaak in het K-center geen probleem hoeft te zijn voor de gelovige verdachten, omdat ‘God toch overal is’.
De reactie van Rip schoot de raadslieden in het verkeerde keelgat. Vaders vond het desgevraagd respectloos en Janssen zei ter zitting dat dit op zijn zachtst een aanval van het Openbaar Ministerie genoemd kan worden. Het is ook volgens Janssen een respectloze reactie ten aanzien van gelovigen, zoals haar cliënt.

Het Hof heeft zich beraden op het verzoek van de raadslieden en besloot uiteindelijk om de zaak gewoon in het Stadhuis te behandelen. Er zullen op die dag hoogstwaarschijnlijk extra beveiligingsmaatregelen genomen worden.

Curaçao verwacht met vervallen visumplicht toestroom Colombianen

'Opheffen visumplicht positief voor toerisme en zakenverkeer'

Insel Air breid vluchten op bestemmingen Colombia uit


Het opheffen van de visumplicht voor Colombianen zal een grote impact hebben op het verkeer tussen Colombia en Curaçao. Het aantal vluchten tussen beide landen zal snel toenemen. Dat zegt Jeanette Bonet, general manager van Sonesta Kurá Hulanda en Kurá Hulanda Lodge, vandaag, vrijdag 8 mei 2015, in het Antilliaans Dagblad. Deze hotels worden geëxploiteerd door de Colombiaanse GHL groep. Bonet is ook voorzitter van de Raad van Toezicht van toeristenbureau CTB. 

'We zagen al een flinke stijging van het bezoek door de versoepeling van de visumregeling. Nu de toegang helemaal open gaat zal dat positief uitwerken op zowel het toerisme als het zakenverkeer', zegt Bonet.

'Met Colombia gaat het economisch de laatste jaren heel goed. Voor Curaçao liggen er kans bij de financiële sector en de im- en export.' Volgens de hotelier zal het afschaffen van de visumplicht vooral van betekenis zijn voor bezoekers van buiten de hoofdstad Bogota. 'De zakenmensen in Bogota hebben meestal een Amerikaans visum en konden daardoor al gemakkelijk naar Curaçao komen.'

Het bezoek uit Colombia is de afgelopen maanden al aanzienlijk gestegen. Volgens de laatste cijfers van het CTB steeg het bezoek in het eerste kwartaal van 2015 met 40 procent van ongeveer 2.000 naar ruim 2.800 mensen. In de maand maart was de stijging zelfs 79 procent van 587 naar 1.049. Relatief bescheiden cijfers, maar daarmee is Colombia na Venezuela de grootste markt in Zuid-Amerika. Opmerkelijk is wel dat het aantal overnachtingen daarbij ver achterblijft met een toename van maar 10 procent in het eerste kwartaal en 26 procent in de maand maart. De gemiddelde verblijfsduur voor Colombianen op Curaçao is nauwelijks meer dan een dag. Dit zou er op kunnen duiden dat er veel zakelijk verkeer is of dat veel aankomende bezoekers via Curaçao doorreizen naar een andere bestemming.

Bonet denkt dat het aantal vluchten tussen Colombia en Curaçao zal toenemen nu de visumplicht verdwijnt. Dat wordt bevestigd door directeur Edward Heerenveen van Insel Air. 'We hebben ons goed voorbereid en kunnen snel beginnen met extra vluchten. De plannen zitten al twee jaar in de pijplijn.' Helemaal tevreden is Heerenveen overigens niet: 'We zijn teleurgesteld dat Aruba de visumplicht nog niet afschaft.'

Insel Air zal vanuit Curaçao en Aruba meer gaan vliegen op Medellin (vier keer per week) en zal de bestemmingen Cali en Bucaramanga aan het routenet toevoegen. 'Op Bucaramanga beginnen we met twee keer per week, maar dat kan zeven keer worden. Op Cali gaan we ook beginnen met twee keer per week en dat kan uitgebreid worden vier tot zeven keer.'

Door de vroege voorbereiding zijn de landingsrechten al aangevraagd en kunnen de extra vluchten vanaf september gevlogen worden. De verkoop van tickets begint in juni, aldus Heerenveen.

Bonet hoopt op meer uitbreidingen: 'Van Avianca heb ik gehoord, dat toen Mexico de visumplicht afschafte er een verdubbeling was van de vluchten. Ik denk dat het aantal vluchten naar Curaçao snel van zes naar zeven keer per week zal gaan en dat er met grotere kisten gevlogen gaat worden. En vergeet ook niet dat Colombianen met Copa Airlines ook via Panama naar Curaçao kunnen vliegen.'

President Bouterse: Rooskleurige economische perspectieven - Bouterse snoert critici monetair beleid de mond

'Valuta-interventies waren gerechtvaardigd'

'Grote projecten getemporiseerd'

'Minder ministeries'


Volgens president Desi Bouterse zien de economische perspectieven er rooskleurig uit ondanks externe schokken. Hij stelt,  dat de internationale reserves ingezet zijn ter verdediging van de wisselkoers. 'De valuta-interventies waren gerechtvaardigd, omdat de deviezenverdiencapaciteit er goed uitziet.' Dit zei hij vandaag, vrijdag 8 mei 2015, tijdens een presentatie voor onder andere ministers, Assembleeleden, coalitiepartners en pers. 

'Ondanks een turbulente internationale economische omgeving, heeft Suriname een gezonde groei doorgemaakt en heeft uitstekende groeivooruitzichten', sprak de president.

Tijdens de persconferentie na zijn presentatie schoof Bouterse de kritiek van de oppositie terzijde dat er een funest financieel-economisch beleid gevoerd is. De president zei ook, dat hij met 'precaire financiële situatie' niet heeft bedoeld, dat er geen geld is. Hij maakte duidelijk, dat grote projecten zijn getemporiseerd en dat die op een later tijdstip gewoon uitgevoerd gaan worden. Volgens de president worden de betalingsachterstanden van 'de kleine man' ingelopen. Hij zei verder, dat er minder inkomsten het land binnenkomen door de daling van de wereldmarktprijs van goud en olie. De inkomsten uit de bauxietsector zijn tot nul gereduceerd.

Critici hebben aangegeven, dat de monetaire reserve enorm is geslonken en op internationaal onverantwoord niveau zijn gedaald. Bouterse reageerde hierop door te zeggen, dat de internationale reserves op het niveau van 3,3 maanden import van niet-mijnbouw gerelateerde goederen en diensten zijn. 'Via de swap-overeenkomst met China zal de tijdelijke daling van de internationale reserves worden versterkt. Ook zal de druk op de internationale reserves heel binnenkort sterk afnemen vanwege de vervanging van brandstof importen door Staatsolie.'

Bouterse zei optimistisch te zijn vooral vanwege nieuwe investeringen in de goudsector, uitbreiding van de Staatsolie raffinaderij, de komst van Kaloti's goudraffinaderij in Para, de versterking van de sociale weerbaarheid bevolking door de invoering van drie sociale wetten en huizenbouw, een gezonde en groeiende financiële sector en vanwege de positieve internationale ratings van grote internationaal bekende ratingbureaus.

Het aantal ministeries moet volgens de president drastisch teruggebracht worden, omdat dat volgens hem een belangrijke voorwaarde is om het overheidsapparaat efficiënt te laten werken. Hij wist zelfs te melden, dat elke regering ministeries heeft gecreëerd om politieke vrienden te accommoderen. 'Het apparaat is log. We moeten het lef hebben om dit waterhoofd successievelijk terug te brengen.'

Er zou al een team van deskundigen bezig zijn met het samenstellen van een plan voor deze operatie.

Half verbrand lichaam Leonsberg is Mitchell Mertotaroeno

Motief moord Mertotaroeno nog niet duidelijk


Het half verkoolde lichaam dat 1 mei in de Condorstraat te Leonsberg werd aangetroffen voor de inrit van een leegstaande woning is van Mitchell Mertotaroeno. Het lichaam vertoonde schotwonden. De politie heeft in deze zaak drie mannen aangehouden. De korpschef gaf deze informatie vandaag, vrijdag 8 mei 2015, tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de media, zo berichten onder andere de Ware Tijd Online en Starnieuws.

Het is nog niet duidelijk waarom Mertotaroeno om het leven is gebracht. De aangehouden mannen zijn tussen de 20 en 31 jaar. De politie heeft een vuistvuurwapen in beslag genomen tijdens dit onderzoek.

De politie verstrekte ook informatie over de man die op 28 april met schotverwondingen in de hals en in het gelaat werd gevonden op een erf op het Prinspark. Deze man, Fabian W., behoort vermoedelijk tot een criminele bende. Zijn vingerafdrukken zijn op zeker vier verschillende locaties aangetroffen waar misdrijven zijn gepleegd.

Beide zaken zijn in onderzoek bij de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname.

Ivoorkust verbiedt cosmetische huidbleek-('whitening')crèmes

Ook in Suriname zijn huidbleekmiddeltjes verkrijgbaar

Middeltjes kunnen huidkanker veroorzaken....


Ivoorkust heeft cosmetische huidbleek-('whitening')crèmes, die veel worden gebruikt in West Afrika, verboden, uit vrees voor langdurige schade voor de gezondheid, aldus de minister van Volksgezondheid. 'Cosmetische bleek- en hygiënecrèmes, die de huid de-pigmenteren, zijn nu verboden', stelt het ministerie in een verklaring op 30 april (zie onderaan). Het verbod treft huidbleekcrèmes en lotions die kwik en zijn derivaten, cortisone, vitamine A of meer dan twee procent hydrochinine, een bleekmiddel dat wordt gebruikt om foto's te ontwikkelen. Dit bericht de Zuid-Afrikaanse nieuwswebsite Times Live vandaag, vrijdag 8 mei 2015.


'Het aantal mensen met bijwerkingen veroorzaakt door deze zogenoemde geneesmiddelen is echt hoog', aldus Christian Doudouko, een lid van de farmaceutische autoriteit van Ivoorkust, die waarschuwt dat ze huidkanker kunnen veroorzaken. Huidbleekproducten kunnen ook leiden tot hoge bloeddruk en diabetes, zegt Elidje Ekra, een dermatoloog in het Treichville universitair ziekenhuis in de hoofdstad Abidjan.

Huidbleekcrèmes zijn al jaren populair onder jonge Afrikaanse vrouwen, die ze zien als een manier om zichzelf aantrekkelijker te maken. Het gebruik van de crèmes wordt op nog grotere schaal gebruikt in Nigeria. Hoewel er geen officiële cijfers bekend zijn van het aantal vrouwen dat gebruikmaakt van dergelijke producten in Afrika, kunnen billboards met reclame voor de potentieel dodelijke crèmes worden gezien in steden op het hele continent.

'In onze cultuur, denken sommige mensen, dat vrouwen met een lichte huid de mooiste vrouwen zijn. Dat schoonheidsideaal drijft veel meisjes naar het de-pigmenteren van hun huid', aldus Ekra. 'Wat we zien in de media is dat hoe lichter de huid is hoe beter iemands leven is', verwijzend naar advertenties die de straten van Abidjan vullen en modellen tonen met een lichtere kleur huid dan de gemiddelde huid.

Terwijl de rage het meest voorkomt onder vrouwen, gebruiken sommige mannen ook de crèmes, zegt Ekra. De crèmes zijn ook zeer populair in vele landen in Azië, zoals India, Pakistan en Japan, maar ook in het Midden Oosten.
Ook in Suriname zijn dergelijke producten verkrijgbaar.


(Red. De Surinaamse Krant/Times Live)

Nieuwe data voor Wereld Inheemse Spelen in Brazilië

Data gewijzigd om Wereldconferentie van inheemse volkeren niet in wielen te rijdenNaast de Olympische Spelen is Brazilië binnenkort de thuisbasis van een ander groot sportevenement: de eerste editie van de Wereld Inheemse Spelen. In eerste instantie zouden in september 2015 inheemse bevolkingsgroepen tegen elkaar strijden in een mix van inheemse en Westerse sporten. Van boomstam racen en boogschieten tot worstelen en atletiek. 

De Spelen vinden plaats in Palmas, de hoofdstad van de staat Tocantins.

Maar, op verzoek van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) is de datum van de Wereld Inheemse Spelen veranderd. Dit evenement wordt nu gehouden van 20 oktober - 1 november in Palmas.

De data zijn veranderd om een overlap met de Wereldconferentie van de inheemse volkeren in september te voorkomen.

Aan het bijzondere evenement doen in totaal 40 etnische stammen en meer dan 2.000 atleten mee uit onder andere Amerika, Japan, Rusland, Australië en Noorwegen. Naast sport zullen de aanwezigen ook deelnemen aan een forum voor inheemse zaken, zoals het bespreken van klimaatverandering

Meer informatie: 
Georgia Almeida – Sports Ministry Press Agent 
Georgeane.nascimento@esporte.gov.br

(Met dank aan NewsLab PR Bureau, Amsterdam)

Zakenvrouw Georgette Eendragt brengt ondernemingskansen in Suriname in kaart voor diaspora

'Scoping Study Suriname 2015' biedt veel informatie voor diaspora-ondernemers


Steeds meer mensen in Nederland oriënteren zich om een onderneming in Suriname te starten. Maar, waar vinden mensen buiten Suriname met concrete plannen om er te starten gebundeld, actuele informatie over de economie, de stand van het ondernemersklimaat en het concurrentievermogen van Suriname?

Hoe makkelijk zou het zijn als geïnteresseerden een rapport met informatie konden krijgen over de economische en ondernemingskansen en het beleid dat de overheid voert voor beide? Het zou zo een halfjaar tot een jaar voorbereidingstijdswinst kunnen opleveren. De Scoping Study Suriname 2015 is zo'n rapport.

Na de aankondiging en de presentatie van bevindingen van het rapport tijdens het Seminar van de Surinaamse Overheid, 'How to Engage the Diaspora for Development of Suriname', op 7 februari 2015 in Den Haag, in samenwerking met het Internationaal Migratie Instituut (IOM) en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken, is het rapport nu beschikbaar.

De study biedt handvatten om na de eerste startplannen vervolgstappen te kunnen zetten. Het rapport stelt de vraag welke kansen er zijn voor (startende) ondernemers uit de diaspora om in Suriname een onderneming te starten. Het rapport geeft een analyse van de huidige stand van de economie van Suriname, het monetaire beleid gericht op het ondernemen en de kansrijke sectoren om te ondernemen. Naast een analyse van de economie biedt het rapport een analyse van het ondernemerschapsbeleid en de overheidsaanpak om de concurrentiekracht van Suriname te verbeteren. Ook geeft het rapport inzicht in de internationale beoordeling van de start en ontwikkeling van het ondernemerschap in Suriname en het zakendoen in Suriname in vergelijking met landen in de regio. Verder geeft het rapport informatie over de kansrijke sectoren waarin de overheid, met buitenlandse langjarige leningen, de komende jaren investeert. Ook enkele startideeën worden gepresenteerd.

Kortom: de Scoping Study brengt de ondernemingskansen in kaart, maar schetst ook de belemmeringen om in Suriname te ondernemen.

Het rapport is uitgevoerd door de bekroonde Internationale Zakenvrouw en onderneemster in Suriname en Nederland drs. Georgette Eendragt, in opdracht van de Amsterdamse non-gouvernementele organisatie SPARK. Als internationaal consultant adviseert ze ondernemers in Nederland en in Suriname die zakendoen in Suriname en de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio.

Het onderzoek werd gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse overheid wil met de financiering van het rapport de mensen die een bedrijf in Suriname willen starten, iets meer handvatten bieden ter voorbereiding van de stap en bij het doen van marktonderzoek. Het rapport is ook bedoeld voor ondernemers die willen samenwerken met een Surinaamse onderneming en als voorbereiding informatie over de economie en het ondernemen zoeken.

SPARK voert namens het ministerie van Buitenlandse Zaken het Migrant Entrepreneurship Programma uit tot en met 2016. Een beperkt aantal ondernemers komt in aanmerking. Wie via dit programma in Suriname wil ondernemen kan contact opnemen met SPARK over de voorwaarden via www.spark-online.org.

Het rapport is na 20 mei aan te vragen bij SPARK, Tom Willems, Programmacoördinator: per e-mail: t.willems@spark-online.org. Het rapport is ook via de website van Results4Business, het bedrijf van Eendragt, aan te vragen via deze link.

(Persbericht vrijdag 8 mei 2015, Results4Business, drs.Georgette Eendragt)

Stichting Volkshuisvesting sluit akkoord met krakers Anjoemara-project Albina

66 Personen kraakten tijdens regering-Wijdenbosch in 1999 woningen


De stichting Volkshuisvesting heeft met 66 mensen die huizen hadden gekraakt tijdens de regering-Wijdenbosch in 1999, een overeenkomst getekend. De mensen moeten Srd 5.000 betalen. De mensen van het Anjoemara-project in Albina tekenden gisteren de overeenkomsten, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 8 mei 2015.

Eerder heeft Volkshuisvesting ook al met krakers van Sunny Point en La Paix overeenstemming bereikt.

Vooraf werd door de occupatie-commissie onder leiding van minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting een inventarisatie gepleegd. Het ging om krakers ofwel occupanten die jarenlang in de huizen wonen. Besloten werd door de regering om een oplossing te brengen in deze slepende kwestie.

De mensen met wie een overeenkomst is getekend moeten het bedrag van Srd 5.000 binnen een jaar terugbetalen. De mensen zijn blij dat eindelijk een oplossing is gekomen. Zij hebben nu zekerheid over een dak boven hun hoofd.

Namens de stichting Volkshuisvesting heeft waarnemend directeur Adilio Vrede de overeenkomsten getekend.

Vernielen verkiezingsbanners politieke partijen oppositie gaat gewoon door

(Bron foto's: VHP)
Assembleelid Jogi (VHP) doet te Jarikaba aangifte van vernieling twee banners

VHP veroordeelt 'vandalistisch gedrag'


Het VHP-hoofdbestuurslid, -Assembleelid en -lijsttrekker in Saramacca, Mahinder Jogi, heeft vanochtend, vrijdag 8 mei 2015, aangifte gedaan bij de politie van Jarikaba van de vernieling afgelopen nacht van twee banners van de partij die geplaatst waren op de hoek van de Vijfde Rijweg en de Oost-Westverbinding.

Jogi, die zich ter plaatse oriënteerde met partijgenoten, zegt op Starnieuws, dat dit intriest is. De banners zijn in brand gestoken en de stellage is vernield.

Hij heeft districtscommissaris Laksminarain Doebay van Saramacca ook geïnformeerd over het vandalisme. Doebay is ook ter plekke geweest om de zaak te bekijken.

Op het politiebureau hebben Jogi en de districtscommissaris gesproken over de situatie. 'Ik ben blij met het optreden van de districtscommissaris. Hij is van plan om met alle politieke partijen te praten. Dit soort excessen moeten worden voorkomen. Doebay had ook eerder gevraagd om sportief te blijven', zegt Jogi.

Hij vindt het erg, dat banners worden vernield. Ook de BEP heeft hierover geklaagd. Een billboard van Assembleelid Ronnie Asabina is verdwenen in Brokopondo. Ook hij heeft aangifte gedaan. Eerder waren ook banners van de VHP aan de Indira Gandhiweg vernield en een van het VHP-parlementslid Shailendra Girjasingh te Commmewijne.

De VHP laat in een uitgebracht persbericht weten dit vandalistisch gedrag te veroordelen 'en roept voor de zoveelste op tot een fatsoenlijke verkiezingscampagne met respect voor elkaar, elkaars partij symbolen en propaganda materiaal.'

'Het is de VHP niet ontgaan, dat er met haar leden en haar materiaal enorm haatdragend wordt omgesprongen. Wij spreken onze afkeuring uit over deze wijze van verkiezingspropaganda en roepen voor de zoveelste keer de president op om het volk en met name als NDP-leider zijn partijleden te onderwijzen in de ethische gedragscode. Wij zullen in ieder geval alle de ons ten dienste staande middelen aanwenden om elke onrecht jegens de VHP en haar leden en propaganda materiaal te bestrijden.'

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Hoofd Luchtvaartdienst: 'Optreden Hi-Jet-directeur Van Embricqs is persoonlijke aanval aan mijn adres'

Venlo ziet uit naar onderzoek en wil zijn naam gezuiverd hebben


Het feit dat Jerrel van Embricqs, directeur van Hi-Jet, en Sonny Hira van het Bureau Woordvoerder VHP, vinden dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar het optreden van het hoofd van de Luchtvaartdienst, Robby Venlo, moet volgens laatstgenoemde gezien worden als een persoonlijke aanval aan zijn adres. 

Het hoofd van de Luchtvaartdienst zegt vandaag, vrijdag 8 mei 2015, in het Dagblad Suriname dat de Hi-Jet directeur vanaf het begin van het incident steeds zijn naam in de media heeft aangehaald, terwijl hij ten tijde van het gebeuren niet in de toren aanwezig was en hierdoor automatisch niet degene was die de piloot had teruggeroepen.

Venlo geeft aan zijn naam gezuiverd te willen hebben en graag uit te kijken naar hetgeen het gevraagde onderzoek naar voren zal brengen.

Hij stelt, dat hij reeds vanaf het begin niet gevraagd had naar de politieke achtergrond van de patiënten of wie de mensen zelfs waren, omdat dat ook geen vragen zijn die de Luchtvaartdienst stelt.

'Ik maak mij niet druk om het onderzoek. Zij zijn vrij om het onderzoek aan te vragen', aldus Venlo. Het is daarom ook zo dat hij zich niet druk maakt ‘om de politieke zaken waarmee de Hi-Jet directeur zich bezig houdt’. Belangrijk voor hem is dat de gewonde personen spoedig herstellen.

Amerikaanse president wijst nieuwe ambassadeur voor Suriname aan

Edwin Richard Nolan Jr. volgt Jay Anania op


President Barack Obama heeft afgelopen woensdag, 6 januari 2015, bekendgemaakt dat onder andere Suriname een nieuwe ambassadeur krijgt. Jay Anania zal worden opgevolgd door Edwin Richard Nolan Jr. die van 2010 tot 2013 in Den Haag heeft gediend als waarnemend zaakgelastigde. 

Nolan is op dit moment beleidsadviseur op de Amerikaanse ambassade in Ottawa, Canada, waar hij sinds 2013 is gestationeerd. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe ambassadeur de post in Suriname zal bemannen. Het wettelijke proces tot zijn aanstelling is al wel gestart.

Niet alleen ons land krijgt een nieuwe ambassadeur. De wacht in onder andere Haïti, Mongolië en Togo wordt ook gewisseld.

Anania heeft er drie dienstjaren op zitten in Suriname: in april 2012 werd hij aangewezen als nieuwe ambassadeur in Suriname en in oktober dat jaar begonnen zijn werkzaamheden in het land.

Man (26) mishandelt zijn hoogzwangere vriendin

Drugsgebruik aan basis gewelddadig gedrag man


De 26-jarige D.R. is door de politie van Kwatta in Paramaribo opgepakt voor mishandeling en bedreiging van zijn hoogzwangere vriendin. De verdachte is volgens het slachtoffer verslaafd aan drugs, aldus bericht het Dagblad Suriname vrijdag 8 mei 2015.

Na het gebruik van drugs zijn er altijd problemen in huis. Afgelopen dinsdagavond escaleerde het zodanig tussen dit koppel, dat de verdachte zijn hoogzwangere vriendin heeft geslagen. Alsof dat niet genoeg was, werd zij ook nog eens met de dood bedreigd.

Uiteindelijk besloot de vrouw aangifte bij de politie te doen. Hierop kon de man snel worden aangehouden en in verzekering worden gesteld.

Twee verdachten Wintiwai brand veroordeeld tot 18 maanden en 12 maanden celstraf - Derde verdachte vrijgesproken

Twee veroordeelden verantwoordelijk voor brand appartementencomplex 10 januari 2014


In de strafzaak tegen de drie verdachten van de brand in een appartementencomplex in Wintiwai op 10 januari 2014 is gisteren door de rechter uitspraak gedaan. Darvind E. werd conform de eis van het Openbaar Ministerie veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Medeverdachte Deborah A. hoorde een celstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren, terwijl tegen haar, terwijl 2 jaar celstraf was geëist. De derde verdachte Chequita L. werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.  Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 8 mei 2015.

De drie zouden op 10 januari 2014 het vuur hebben aangestoken in een appartementencomplex te Wintiwai. In totaal zijn er zeven appartementen afgebrand.

E. verklaarde eerder, dat hij in eerste instantie door L. was benaderd om de ramen van één van de woningen op het complex in te slaan. Daarna moest hij hetzelfde doen bij een ander appartement op hetzelfde complex. Ten slotte werd hij gebeld en moest hij deze keer de woning in brand steken. Achteraf gaf hij aan dat A. het was. Zijn verklaringen waren echter tegenstrijdig.

A. nam hem mee naar een winkel en zij kocht enkele benodigde spullen, waaronder terpentine. Ook kreeg hij een stok van haar en een doekje waarmee hij de brand kon stichten. Hij gooide de stok met vlammen via het raam, dat hij eerst kapotgeslagen had, naar binnen. Vervolgens vertrok hij.

De twee vrouwen, A. en L., zouden de achttienjarige E. Srd 50 hebben betaald om het pand in brand te steken. Hij zou Srd 25 aan een zestienjarige jongen hebben afgestaan.

Tegen E. kwam de rechter uiteindelijk tot de conclusie, dat hij alleen de brand heeft gesticht. A. zou medeplichtig zijn geweest aan de brandstichting.

Veehouders Nickerie willen intrekking door RGB beschikking verkavelen eerste Stalweide

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Staat zou volgens uitspraak Kort Geding niet mogen verkavelen

'Rechterlijke macht word genegeerd'


De Vereniging van Veehouders in Nickerie (VVN), onder leiding van Atmaran Jaglal, heeft in een brief van 2 april aan de minister van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) Steven Relyveld. gevraagd om per onmiddellijke ingang de eventuele beschikking, die zou zijn uitgegeven voor het verkavelen van de eerste Stalweide, in te trekken. 

Volgens Jaglal is de Staat per 18 maart 2010 gevonnist in een aangespannen Kort Geding en is het haar verboden om de eerste Stalweide geheel of gedeeltelijk te verkavelen. Hierbij is de Staat ook veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van Srd 10.000 voor het in strijd handelen met de genomen beslissing.

Jaglal zegt, dat in 2009 de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) in een gesprek met het bestuur van de vereniging heeft verklaard, dat het ministerie een stuk terrein van vijf hectare te Stalweide had gekregen voor een woningbouwproject. Het bestuur was het hier niet mee eens, waarna er geen verdere gesprekken zijn gevoerd. Jaglal heeft hierna een Kort Geding aanhangig gemaakt tegen de Staat. In 2010 heeft de rechter vonnis geveld in deze kwestie, waarbij de Staat verboden is om woningbouwprojecten uit te voeren in dit gebied.

Er zijn zo'n 700 koeien in de Stalweide. Jaglal zegt dat hij weer een Kort Geding aanhangig heeft gemaakt tegen de Staat en hij wacht op het besluit van de rechter.

‘Het feit is dat de rechterlijke macht wordt genegeerd. Er is helemaal geen sprake van democratie in Suriname. Het is een machtsstaat geworden’, zegt Jaglal. Hij zegt dat niemand hem op de hoogte gesteld heeft van de handelingen die momenteel in de Stalweide plaatsvinden.

Machines zijn afgelopen maandagmiddag te Stalweide 1 in Nickerie ingezet om het gebied te verkavelen, zoals door de minister van RGB en parlementariër Rashied Doekhie (NDP) op een onlangs gehouden massameeting in Wageningen hadden aangegeven, meteen nadat de grondpapieren van het gebied Back Pro waren uitgereikt.

Degenen die niet in aanmerking zijn gekomen voor een kavel te Back Pro, hebben nu een tweede kans. ‘Hier zullen er bijkans 3.000 kavels van minimaal 600 vierkante meter vrijkomen’, zei Doekhie aan. Hij zegt dat het volk hunkert naar een stuk grond en dat de Stalweide aan hen toebehoort.

‘Vandaar dat het ook voor het volk bouwrijp gemaakt zal worden. Jaren geleden werden er gronden uitgegeven te Stalweide, maar dit is niet goed aangepakt door de toenmalige regeringen.’ Doekhie verwacht dat het gebied te Stalweide 1 in juli dit jaar in orde zal zijn, zodat er binnen de kortste tijd kan worden overgegaan tot het uitreiken van de grondpapieren.

Ruim 400 ambtenaren maken komende twee weken ruim 800.000 stembiljetten klaar

Voorzitter Verkiezingscommissie: 'Er zijn 353.000 kiesgerechtigden geteld'


De ruim 800.000 stembiljetten voor 25 mei worden de komende twee weken in orde gemaakt door meer dan vierhonderd ambtenaren.Met het vouwen van het eerste stembiljet heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Edmund Leilis, gisteren het startsein gegeven voor dit project, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 8 mei 2015.

Er zijn 353.000 kiesgerechtigden geteld, zegt Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de Verkiezingscommissie. Daarvan is het dubbele aantal biljetten gedrukt, een voor De Nationale Assemblee (DNA) en een voor de ressortraad.

'Er is daarnaast extra gedrukt, omdat er dingen mis kunnen gaan bij het voorbereiden. Op de dag van de stemming heb je ook reserves nodig. De kiezers kunnen fouten maken. Een kiezer mag maar één keer een fout maken. Een op het DNA-biljet en één op het ressortraad-biljet.' 

Er zijn zes drukkerijen aangetrokken om de 830.000 stembiljetten te drukken.

Begonnen is met de blauwe DNA-stembiljetten voor Paramaribo. Er wordt een bepaalde volgorde gehanteerd. Nadat de DNA-stembiljetten van alle districten zijn afgewerkt worden biljetten met de ressortraadslijsten afgewerkt.

Op 20 mei moeten alle stembiljetten in orde zijn om gedistribueerd te worden naar alle districten. Aan het voorbereidingsproces doen 360 personen mee. Het overgrote deel is verbonden aan Binnenlandse Zaken. Er wordt elke dag van vijf uur ’s middags tot middernacht gewerkt. Op zaterdag en zondag wordt er vanaf negen uur ’s morgens tot middernacht, weliswaar in shiftverband, gewerkt.

1 Tim Magno op Curaçao beraadt zich op vervolgstappen over mogelijk vervalste handtekening Helmin Wiels

Handtekening op document waarmee Asjes premier werd zou vervalst zijn


De politieke partij 1 Tim Magno op Curaçao gaat zich beraden over vervolgstappen naar aanleiding van de uitslagen van twee forensische onderzoeken, waaruit blijkt dat de handtekening van wijlen politiek leider Helmin Wiels vervalst was in een document waarin Ivar Asjes als premier werd benoemd. 

Dat bericht het Antilliaans Dagblad, aldus Paradise FM, vandaag, vrijdag 8 mei 2015, na met Aubert Wiels, de broer van de overleden politicus en leider van 1 Tim Magno, te hebben gesproken.

De lokale ochtendkrant Vigilante berichtte gisteren over onderzoeken van twee verschillende forensische bureaus in Nederland en op Puerto Rico, waarin zou zijn aangetoond dat de handtekening van Helmin Wiels op het document waarmee hij Ivar Asjes premier maakt, vervalst is.

30 Miljoen gulden van overheid Curaçao aan Sehos is geen gift

Minister Whiteman wil bedrag beschikbaar stellen aan ziekenhuis


Als de ministerraad op Curaçao binnenkort instemt met het voorstel van minister Ben Whiteman om uitgesmeerd 30 miljoen gulden aan Sehos beschikbaar te stellen, dan betreft dit in elk geval géén gift en als het goed is ook geen storting ‘à fonds perdu’, waarvan het nog maar de vraag is of en wanneer het ooit wordt terugbetaald. Zo blijkt uit stukken waarover het Antilliaans Dagblad, zo schrijft de krant vandaag, vrijdag 8 mei 2015, beschikt, namelijk zowel het tot nog toe vertrouwelijke Usona-rapport van februari 2015 als een brief van de Sehos-directie aan minister Whiteman van maart dit jaar. 

Het zou, goed beschouwd, gaan om deels een al in twee jaar tijd terug te betalen lening. En deels om een gefaseerde verlaging van de SVB-vergoeding aan Sehos in plaats van de opgelegde budgetkorting in één keer.

Dit staat in de beschikbare documenten:
-Een (rentevrije) lening van 16 miljoen gulden is noodzakelijk als directe oplossing van het liquiditeitsprobleem van Sehos en als financiering van een aantal besparingsinvesteringen. Deze lening kan volgens adviseur Usona ‘volledig worden terugbetaald uit de exploitatie van Sehos’. Volgens de directie van Sehos zelf kan terugbetaling in een termijn van circa twee jaar, zo lieten algemeen directeur Javier Hernandez en financieel directeur Henri Gerrits op 13 maart 2015 schriftelijk aan minister Whiteman weten.

-Het tweede deel, 14 miljoen, is nodig om de tijd - veertien maanden - te krijgen de efficiencymaatregelen volledig te realiseren en tot besparingsopbrengsten te komen. Dit hoeft niet met cash, maar kan door middel van een gefaseerde invoering van de eerder al - vanaf oktober 2014 - opgelegde budgetkorting door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit is nodig ter overbrugging, aldus Hernandez en Gerrits aan Whiteman, waardoor externe financiering niet noodzakelijk is. Als dit echter niet mogelijk is, zo stelt Usona, kan dit gefinancierd worden vanuit een achtergestelde lening, die volgens dezelfde fasering wordt uitbetaald. Deze lening kan echter niet worden terugbetaald en zou moeten worden meegenomen in de schuldsanering van Sehos.

Ouders pasgeboren drieling vragen meteen om steun van overheid

Eerste drieling 2015 in 's Lands Hospitaal ter wereld gebracht

(Bron foto: 's Lands Hospitaal)

Gezin uit Brokopondo telt nu tien kinderen...


De geboorte van een drieling afgelopen maandag maakt het voor het gezin Boobe-Burger moeilijker om het hoofd boven water te houden. Het gezin telt nu tien kinderen. 'Voor de geboorte van de drieling was de zorg enorm zwaar, nu weten wij niet hoe we het zullen redden', zegt vader Fanel Boobe vandaag, vrijdag 8 mei 2015, in de Ware Tijd.

De drieling heeft de namen gekregen Ayenza Denencia en Ayera Delmira en hun broertje heet Ayize Delchemaro. Ayenza weegt 2.495 gram en is maandag om kwart voor negen 's morgens geboren. Een minuut daarna zagen Ayize (1.905 gram) en Ayera (2.180 gram) het levenslicht in het 's Lands Hospitaal en waren de eerste drieling van dit jaar.

Boobe is visser van beroep en blijft daarvoor ruim twee maanden weg. Hij ziet zich niet langer als kostwinnaar het gezin onderhouden, omdat hij geen vast inkomen heeft.

De moeder, Diana Burger, is door de zwangerschap haar baan in een gaarkeuken, voor de Naschoolse Opvang, kwijtgeraakt. Zij hebben volksvertegenwoordiger Ruth Wijdenbosch van de Nationale Partij Suriname (NPS) op het hart gedrukt om steun vanuit de overheid los te krijgen. Wijdenbosch heeft gisteren de drieling bezocht.

De twee nieuw geboren meisjes en hun broertje kregen elk een cadeau en een enveloppe. De moeder hoopt onderdak te vinden in Paramaribo om haar kinderen voor regelmatige controle te kunnen brengen. Van en naar Brokopondo gaan met de drieling lijkt haar niet raadzaam, omdat extra zorg en begeleiding nodig is.

Even Interpol-paspoort van minister Belfort in Lyon, Frankrijk, halen, kost Staat ruim Srd 50.000...

Gajadien (VHP): 'Geld van het volk wordt voor snoepreisje gebruikt'Het ophalen van het Interpol-paspoort van minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft de Staat ruim Srd 50.000 gekost. De kosten voor de bewindsman zijn ruim Srd 30.000. Hij is met twee personen afgereisd naar Lyon, Frankrijk. Dat blijkt uit de bestelbonnen die bij het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien in de brievenbus zijn gedeponeerd, zo laat hij vandaag, vrijdag 8 mei 2015, via Starnieuws weten.

'Het was nergens voor nodig, dat de bewindsman het paspoort, dat hij weer moet inleveren als hij geen minister meer is, persoonlijk moest afhalen. Bovendien heeft hij er niks aan, omdat dit document alleen gebruikt kan worden als de minister op een Interpol-missie is. Met het oog op de verkiezingen deze maand, wordt het geld van het land verspild', aldus Gajadien.

'De minister heeft eerder ook staatsmiddelen gebruikt voor zijn verjaardag. In totaal heeft hij Srd 4.800 gebruikt om sociale instellingen waardebonnen te schenken. En nu wordt het geld van het volk gebruikt voor een snoepreisje', stelt Gajadien.

Hij vindt, dat als de minister zo nodig persoonlijk dat paspoort wilde ophalen, hij dat ook kon doen toen hij medio vorige maand in Doha, Qatar, was. Hij kon vanuit Amsterdam zijn overgevlogen naar Frankrijk en dan had hij het land veel geld bespaard. De reis- en verblijfkosten naar Qatar van Belfort alleen hebben Srd 37.687 gekost. De ticketkosten waren Srd 15.624 en onkosten Srd 22.063.

Onderwijsbeleid minister Adhin (NDP) ontneemt eerlijke kansen

DOE: Leerlingen ontberen eerlijke kansen door beleidsmatige benadering

(Bron foto: DOE)

In het eerste nationale verkiezingsdebat van de STVS debatteerde DNA-kandidaat (De Nationale Assemblee) voor DOE Hortence Forster-Promes met minister Ashwin Adhin (NDP) van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV). De onderzoeksresultaten van de Action Research zijn niet bekend bij het ministerie waardoor de invulling van het naschoolse project een goed bewaard geheim blijft, aldus DOE in een gisteravond, donderdag 7 mei 2015, uitgebracht persbericht.

Forster: 'Wat ik zag is dat Adhin verviel in containerbegrippen als ‘transitie’, ‘transformatie’ en ‘eerste en tweede milieus’. Complimenten dat Adhin zijn beleidsmatige managementaanpak op orde heeft, maar aan deze opgetuigde papierenwerkelijkheid hebben de leerkracht en de leerling niets.'

'Op dit moment wordt 16,5% van de begroting in het onderwijs vrijgemaakt. DOE vindt de besteding en verdeling ineffectief en niet eerlijk', aldus Forster. 'Kwalitatief en innovatief onderwijs verdient meer. Wat het Surinaamse onderwijs ten goede komt, is een eerlijke verdeling van de middelen. Alleen op deze manier kunnen leerlingen met eerlijke kansen profiteren van een optimale leeromgeving.'

DOE blijft erop hameren, dat er veel meer concreets gebeuren moet in achterstandsgebieden, waaronder het binnenland van Suriname. Er vallen nog te veel kinderen in deze gebieden buiten de boot. Hun kansen om zich tot volwaardige burgers te ontwikkelen, worden daardoor minder.

De problematiek van het niet op tijd betalen van de subsidie aan de bijzondere scholen is voor DOE ook een doorn in het oog. Wanneer de regering de ouderbijdrage voor scholen afschaft, ook de bijzondere-, vervolgens belooft om daarvoor in de plaats alle kosten over te nemen, en het tenslotte maandenlang niet doet, dan worden deze scholen in ernstige problemen gebracht. Recentelijk besloot zelfs een van de schoolbesturen de ouders weer de ouderbijdrage te vragen en adviseerde dat zij deze bijdragen bij de overheid terug moesten vorderen. Een lange termijn visie waar alle politieke partijen en -leiders zich aan committeren vergroot de slagingskans van het beleid en draagt bij aan een duurzame benadering.

DOE gelooft in de kracht van de jongeren. Forster: 'Als het naschoolse project goed ingericht is en er wordt geleerd van fouten, dan krijgt de nieuwe generatie eerlijke kansen om zich te ontwikkelen en op den duur volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Als het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling in een papierenwerkelijkheid opgeslokt blijft, kiest men daarmee voor het achterstellen van kinderen en gezinnen. DOE maakt de weg vrij.'