zaterdag 9 mei 2015

'Stemmen'

Stemmen


Waarvoor stemmen zoveel mensen,
waartegen?
Stemmen zij voor hun eigen geluk
of voor hun ongeluk?
Stemmen zij tegen hun eigen geluk
of tegen hun ongeluk?

Ik zie vlaggen voor huisjes die dreigen om te vallen;
hebben de bewoners ze zelf geplant?
Ik zie na een poos die vlaggen niet meer;
hebben de bewoners ze zelf verwijderd?
In Groot-Brittannië stemde ‘t volk voor zijn eigen ongeluk;
tegen de verwachtingen van alle opiniepeilingen in.

Alphons Levens,
9 mei 2015.

Dierenbescherming op Curaçao wil zwerfhondenprobleem op eiland groots aanpakken

'Crowdfunding'-actie om 95.000 euro in te zamelen voor sterilisatieprojectDe Dierenbescherming op Curaçao zoekt donateurs via crowdfunding-website Gofundme om het zwerfhondenprobleem op Curaçao grootschalig aan te pakken. De organisatie hoopt 95.000 euro op te halen om zes maanden lang honden van de straat te halen en deze te steriliseren, aldus bericht de Amigoe zaterdag 9 mei 2015.

Vervolgens worden de honden in een hondenreservaat (dog sanctuary) ondergebracht. Daarvoor hoopt de Dierenbescherming van de overheid een stuk terrein van twee tot drie hectare te krijgen.

Volgens Gregory Berry, voorzitter van de Dierenbescherming, is het de laatste jaren moeilijker geworden om voldoende donaties te krijgen om alle activiteiten te kunnen financieren. Volgens hem kent het eiland een groot zwerfhondenprobleem en blijft het aantal nieuwe honden op straat groeien.

Doneren kan via de link http://www.gofundme.com/gofund-me-rjngqg.

Hooghart (PBO): 'Rusland te elite om NPS te leiden'

'Van Coblijn spreekt beter tot verbeelding van het volk'


Ronald Hooghart, voormalig NPS’er, zegt vandaag, zaterdag 9 mei 2015, in de Ware Tijd, dat kandidaat nummer 11 van het politiek samenwerkingsverband V7, John van Coblijn, de lijsttrekker van de combinatie in Paramaribo had moeten zijn. Dit zei hij gisteravond tijdens een wijkvergadering van de NDP in het ressort Centrum.

Hooghart staat op positie nummer tien op de lijst van de NDP in Paramaribo, nadat zijn politieke partij PBO dit jaar een lijstverbinding aanging met de NDP.

Hij vindt dat Gregory Rusland, voorzitter van NPS, te elite is om de partij te leiden. Hij stelde dat Van Coblijn beter tot de verbeelding van het volk spreekt, omdat 'Cobi' ook in de volksbuurt 'Frimangron' is opgegroeid.

De voorzitter van de CLO (Centrale van Landsdienaren Organisaties) loopt nog steeds rond, aldus de krant, met een wrange smaak na de acties van 1999 toen hij de totale vakbeweging op straat heeft gebracht om de regering Wijdenbosch-Radakishun ten val te brengen. Dat hij toen niet werd beloond door de NPS zit hem nog dwars.

Volgens hem is dat doorslaggevend geweest om zijn politieke heil elders te zoeken. Hooghart zei, dat hij zes uren lang met de voorzitter van de NDP heeft gesproken voordat hij de stap maakte. Terwijl hij bij elkaar opgeteld nog geen zes uren met ex-NPS-voorzitter Ronald Venetiaan heeft gesproken in al de jaren dat hij deel heeft uitgemaakt van die partij.

SLM gaat vanaf juli vliegen op toeristische bestemming Orlando in Florida

Walt Disney World in Orlando.
Rechtstreekse SLM-vluchten vanuit Guyana


De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, neemt de Amerikaanse toeristische trekpleister Orlando, Florida (VS), in haar vliegschema op. Dit zegt SLM-directeur Ewald Henshuys vandaag, 9 mei 2015, in de Ware Tijd. Het worden rechtstreekse vluchten vanuit Guyana.

De eindbestemming Florida moet het aantal boekingen aanmerkelijk verruimen. Gemikt wordt op de Guyanese diapora.

'De bedoeling is om proef te draaien tijdens het hoogseizoen van juli tot oktober. Als de zaken goed verlopen op de route zullen wij bepalen of wij hiermee doorgaan', zegt Henshuys. De vluchten beginnen officieel al op twee juli.

Orlando wordt de tweede bestemming van de SLM in de VS. Miami wordt al enkele jaren aangedaan. 'Wat wel jaarlijks gebeurt tijdens het hoogseizoen, is dat extra vluchten worden ingezet. Deze keer hebben we besloten om door te trekken naar de Orlando Sanford luchthaven', aldus Henshuys.

Direct vliegen naar New York is nog altijd een optie. Suriname moet alleen nog aan wat veiligheidseisen voldoen.

Verkiezingsbillboards Doekhie (NDP) in Nickerie met gele verf besmeurd

Paars kleurt geel in Nickerie....
NDP doet aangifte van vernieling bij politie


Op vijf plaatsen zijn billboards van de lijsttrekker van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Nickerie Rashied Doekhie besmeurd met gele verf. De partij heeft hiervan aangifte gedaan bij de politiepost Corantijn, aldus bericht Starnieuws vanmiddag, zaterdag 9 mei 2015.

De NDP-Nickerie stelt, dat alleen billboards van Doekhie zijn beschadigd. De reclameborden van andere NDP-kandidaten in het district zijn ongemoeid gelaten. Geprobeerd wordt om de borden schoon te maken. Waar mogelijk zullen ze worden hersteld.

Twee personen hebben een zwart voertuig gezien bij een van de locaties waar de billboards zijn bespoten.

Hoewel gele verf is gebruikt, kijkt de NDP niet richting de ABOP. Volgens de partij is bewust voor geel gekozen om de aandacht af te leiden. Doekhie had onlangs opmerkingen gemaakt naar de ABOP toe die niet in goede aarde is gevallen.
Maar, hij heeft ook onlangs Krishna Mathoera, oud-commissaris van politie en kandidate voor De Nationale Assemblee van de VHP, ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij criminele handelingen als wapensmokkel en drugshandel.

Mathoera, zo werd vandaag bekend, heeft alsnog aangifte tegen Doekhie gedaan vanwege zijn uitspraken.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Partij van Aubert Wiels op Curaçao wil respect van Nederland

'Tijd dat Nederland ons steunt om vrij op eigen benen te staan'


Partijleider Aubert Wiels van 1 Tim Magno op Curaçao wil met zijn nieuwe partij werken aan een andere band met Nederland. 'De eilanden zijn niet te koop. Dit is ons laatste bastion, daarvoor moeten zij respect hebben. We hebben met bloed ons eiland verdedigd, de ontwikkeling van ons land gewaarborgd, het is tijd dat Nederland ons steunt om vrij op eigen benen te staan.'

Dat zei hij vandaag, zaterdag 9 mei 2015, in 'Wat een Week!' op Paradise FM.

'Ik kijk uit op het monument waarop staat: Steunend op eigen kracht doch met de wil elkander bij te staan. Koningin Wilhelmina heeft die woorden bedacht, zij was een visionair. We willen op onze eigen kracht staan, maar met de wil elkander bij te staan.'

Dit weekeinde houdt 1 Tim Magno een conferentie, waarbij zij twee resoluties naar voren zullen brengen. Die worden naar de Verenigde Naties gestuurd. 'Nederland moet betalen voor al die schade die op dit eiland is aangericht. Ook willen we terug op de landen die gekolonialiseerd zijn.'

Shell kan aansprakelijk gesteld worden voor milieuschade op Curaçao

Bestuurscollege stelde Shell al in 2005 aansprakelijk voor verontreiniging milieu


Shell aansprakelijk stellen voor milieuschade op Curaçao is lastig, maar niet onmogelijk. Dit is de conclusie van een diepgaand onderzoek naar de haalbaarheid, dat medio 2010 vertrouwelijk aan het toenmalige Eilandsbestuur is gepresenteerd. Daar is echter niets mee gedaan. Uit vertrouwelijke stukken waarover het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 9 mei 2015, schrijft te beschikken, zou blijken dat het Bestuurscollege in 2005 Royal Dutch Shell in Den Haag al per brief aansprakelijk gesteld heeft ‘voor alle handelingen en nalaten hiervan die geleid hebben tot verontreiniging van het milieu’. 

Tegelijk werd de verjaring opgeschort van mogelijke onrechtmatige daden die Shell heeft begaan. De onrechtmatigheid zou bestaan uit onder andere ‘het niet nakomen van contractuele verplichtingen voortvloeiende uit de contracten van 1985’ toen Shell de raffinaderij voor 1 dollar verkocht aan Curaçao.

De reactie van Shell is niet bekend, maar was in elk geval negatief want, zo schrijft Ton de Jong, er kwam geen schot in de zaak.

In december 2009 vroeg de meerderheid van de Tweede Kamer om een onderzoek en intussen wilde ook Curaçao hom of kuit. Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) ging aan de slag en maakte 250.000 gulden vrij voor een uitgebreid onderzoek waarvoor onder andere professor Frank Kunneman en zijn advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne werden ingeschakeld. Op 7 juli 2010 werden de resultaten gezamenlijk gepresenteerd aan het Bestuurscollege van Curaçao. Dat impliceert dat RdK volledig achter de conclusies stond, aldus de krant.

Uit een PowerPointpresentatie, waarop het Antilliaans Dagblad, beslag heeft weten te leggen, blijkt dat het een grondig onderzoek is geweest. RdK bracht onder leiding van gedeputeerde Humphrey Davelaar (PNP) in april 2010 zelfs een werkbezoek aan Nederland. Kunneman signaleerde nogal wat hindernissen, maar vond een paar breekijzers. De economische waarde van de raffinaderij was volgens hem in 1985 waarschijnlijk negatief. De waarde bedroeg in 1985 niet 1 dollar, maar minus 100 miljoen tot 1,5 miljard gulden. Shell was goed weggekomen. 'Shell beschikte in 1985 mogelijk over informatie die voor het Eilandgebied cruciaal was, maar die Shell niet (voldoende) met de onderhandelaars heeft gedeeld. Anno 2010 wordt van internationale bedrijven een grotere ‘corporate responsibility’ verwacht dan anno 1985, ook ten aanzien van handelingen uit het verleden.'

Met ‘two magic tricks’ willen Kunneman cum suis de breekijzers inzetten. Door een combinatie van een voorlopig getuigenverhoor en zorgvuldig gedoseerde publiciteit. 'Een voorlopig getuigenverhoor geeft de mogelijkheid om relatief goedkoop heel veel feiten (onder ede) boven water te krijgen. Het geeft de mogelijkheid om op subtiele wijze voor Shell onplezierige publiciteit te genereren.'

Aan het Eilandsbestuur vraagt RdK goedkeuring voor een driestappenplan: verder feitenonderzoek, voorlopig getuigenverhoor en pas daarna een beslissing over procederen. Enkele maanden later werd het Land de Nederlandse Antillen ontmanteld en maakte het Bestuurscollege plaats voor een landsregering met de regering-Schotte (MFK/PS/MAN), in 2013 gevolgd door het kabinet-Asjes (PS/PAIS/PNP/Sulvaran).

Sinds 2010 is niets meer vernomen van juridische acties tegen Shell. Ook niet nadat in maart 2013 het Nederlandsetv-programma Zembla de kwestie opnieuw oprakelde. Shell verwees toen voor de zoveelste keer naar de dichtgetimmerde overeenkomst van 1985:

Punda, Willemstad (Curaçao), werkt aan redding palmbomen

'I Love Dushi Punda'


Downtown Management Organization (DMO) en de Punda pandeigenaren hebben de handen op  Curaçao ineengeslagen om palmbomen bij de ingang van het Punda-project te redden.

De palmbomen worden de komende maanden twee keren op een dag van water voorzien.

DMO werkt ook nauw samen met City Supporters en het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VV&RP) aan een onderhoudsplan voor het gebied.

Er is een speciale Facebook in het leven geroepen met als naam 'I Love Dushi Punda'.

Lees hier, in de Amigoe van vandaag, meer over de palmbomen van Willemstad.

Vakbond en EBS bereiken overeenkomst inzake Pensioenfonds

Nieuwe NV mag niet apart van EBS opereren

 
Tussen de EBS Werknemers Organisatie (OWOS, Ogane Werknemers Organisatie Suriname) en de leiding van het bedrijf is overeenstemming bereikt over het storten van gelden van het Pensioenfonds. De leden van Paramaribo gaan er akkoord mee. De schuld was tot eind 2014 meer dan Srd 210 miljoen. 

Het bondsbestuur houdt vandaag, zaterdag 9 mei 2015, aldus Starnieuws,  onder leiding van Steve Geerlings, een vergadering met de leden in Nickerie. De leden zijn het er unaniem over eens dat bij splitsing van de EBS delen van het bedrijf niet in handen van derden mogen  komen. Alle bedrijven moeten onder de holding EBS vallen.

'De gelden die gestort moesten worden in het Pensioenfonds, zijn gestopt in de EBS', aldus Geerlings. Hij stelt, dat als het bedrijf gesplitst wordt, het niet zo mag zijn dat de offers die de werknemers gebracht hebben, derden ten goede komen. De bond zegt de belangen van het bedrijf met hand en tand te zullen verdedigen. Na diverse gesprekken met de directie en Raad van Commissarissen is een regeling getroffen over het Pensioenfonds. De bond zal er op toezien dat de afspraken nauwgezet nageleefd worden. Maar, hoe die regeling eruit ziet wordt niet gemeld, althans Starnieuws bericht er niet over.

Geerlings stelt, dat de nieuwe NV die opgericht is door de aandeelhouder, Energy Producers Suriname (EPS), niet apart van de EBS mag opereren. Bij de oprichting werd Giovanni Ridley benoemd tot directeur. Hij is schoonzoon van oud-minister Ramon Abrahams van Openbare Werken. De bond heeft moeite met Ridley en zegt niet zonder slag of stoot dit te zullen accepteren.

De Ware Tijd vermeldt, dat Geerlings in de wandelgangen zou hebben vernomen, dat de nieuwe centrale aan de Saramaccastraat zal gaan behoren aan het nieuwe bedrijf Energy Producers Suriname.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Somohardjo (PL): 'Alleen een V7-lid kan president worden'

PL-voorzitter heeft geen boodschap aan opiniepeilingen


'Om president te worden, moet je lid zijn van V7. Overal is het full house met ressortraadsleden. De president zal in de VVV worden gekozen. In Commewijne zal de Pertjajah Luhur alleen in twee ressorten alle zetels winnen', aldus Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) gisteravond tijdens een V7-massameeting in het ressort Tamanredjo, district Commewijne, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 9 mei 2015.

Somohardjo zei geen enkele boodschap te hebben aan opiniepeilingen die in Commewijne zijn gehouden. De PL en de VHP winnen volgens hem altijd zetels in dit district. De PL had bij de vorige verkiezingen in 2010 twee zetels binnengehaald. Die zetels zijn volgens hem al binnen. Die van de VHP zijn ook geen discussie. 'Nu zijn wij bezig om de zetel van de NPS binnen te halen, want de KTPI heeft zich buiten spel gezet', zei Somohardjo.

Om een zetel in Commewijne te kunnen bemachtigen, zijn volgens Somohardjo 3.500 stemmen nodig. Hij vroeg de kiezers om niet te stemmen op kleine partijen, want die zullen het niet halen. 'Verlies uw stem niet aan 'chotka chotka' partijen, maar stem op een grote 'barka' partij.'

Somohardjo beweerde ook, dat leiders door de NDP omgekocht worden, maar de kiezers krijgen volgens hem niks. Hij vroeg de mensen zich alsnog aan te sluiten bij V7, iedereen komt volgens hem aan zijn trekken.

Volgens Somohardjo moet in Commewijne genoeg werkgelegenheid zijn, waardoor mensen niet elke dag de rivier hoeven over te steken om in Paramaribo te werken. Enkele ministeries moeten in Commewijne gehuisvest worden, aldus de politicus.

Hij zei dat als de NDP wint, de bekende Platte Brug in Paramaribo niet meer zal bestaan, omdat het terrein aan NV Cactus is verkocht.

LVV-bewindsman Algoe: 'Binnen twee weken behoren problemen padie-export Venezuela tot verleden'

Binnen tien dagen arriveert Venezolaans schip om 5.000 ton in te laden

Suriname maakt voor export nu gebruik van schepen uit Venezuela die aan eisen voldoen


Binnen twee weken zullen de problemen met de export van padie naar Venezuela tot het verleden behoren. De export van 30.000 ton padie binnen de PetroCaribe-overeenkomst lijkt maar niet te vlotten. Tot twee keer toe zijn schepen die de padie moesten vervoeren, onverrichter zake vertrokken, omdat die niet voldeden niet aan de eisen om de lading te vervoeren.

Het transport zal voortaan worden gedaan door Venezolaanse schepen, zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vandaag, 9 mei 2015, op Starnieuws.

De opstart heeft onvoorziene problemen gehad, die niet aan zijn ministerie kunnen worden toegeschreven, zo beweert de bewindsman althans. De overeenkomst van de padie-export is getekend door minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Het is een overeenkomst tussen twee staten. Zonder de vinger te wijzen naar schuldigen zegt de bewindsman, dat binnen tien dagen een Venezolaans schip komt om 5.000 ton padie te halen.

'Dan is het probleem met het transport opgelost.' De bewindsman verwacht dat de komende week de eerste lading met een Venezolaans schip vertrekt. Kort daarna moet een tweede Venezolaans schip arriveren, zegt hij. 'Waarom zouden wij steeds zoeken naar geschikte schepen, terwijl Venezuela die heeft. Caracas kan dan niet meer zeggen dat de vaartuigen niet voldoen.' Er zou, aldus Algoe, geen verschil zjn in de transportkosten.

Volgende week verwacht hij ook de verwerkers/exporteurs te betalen voor de eerste lading van 2.600 ton die is verscheept. Hij verwacht dat Staatsolie de gelden op zeer kort termijn stort, waarna binnen een dag of drie het ministerie van LVV zover kan zijn om de betalingen te verrichten.

Binnen de PetroCaribe-overeenkomst importeert Staatsolie olie uit Venezuela. Die gelden worden gestort op een rekening van LVV bij de Centrale Bank van Suriname. Op die manier vindt de verrekening plaats voor de export van de padie. Tegen eind juni moet de totaal overeengekomen hoeveelheid van 30.000 ton zijn verscheept. Ook de subsidie van 60 Amerikaanse dollar per hectare aan de padieboeren moet binnen twee weken een feit zijn.

Politiepost Apoera lijkt doordrenkt van functionarissen die boekje te buiten gaan

Inspecteur zou zich hebben vergrepen aan hulpagente

Majoor zou meer overuren boeken dan werkelijk gemaakt


Zogenoemde 'politietoppers' binnen de politiepost te Apoera zijn, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 mei 2015, 'van bronnen' te hebben vernomen, hun boekje te buiten gegaan. 

Een politie-inspecteur zou ervan verdacht zich te hebben vergrepen aan een hulpagente.

Een  majoor van politie zou fraude hebben gepleegd door meer overwerkuren te boeken dan hij werkelijk zou hebben gewerkt.

Een groepscommandant heeft zich ondisciplinair gedragen en zou gisteren op basis daarvan zjngemuteerd. De politiemajoor is sinds dinsdag buiten functie gesteld, terwijl de inspecteur in april verplicht was om verlof te nemen.

De bronnen melden, aldus de krant, dat de zaken worden onderzocht, onder andere door het Centraal Inspectie Orgaan dat gisteren in Apoera zou arriveren.

Districtscommissaris Naaltus Naana van Kabalebo is niet op de hoogte van de vermoedelijke misstappen van de politiefunctionarissen. 'Indien de politiemannen deze zaken hebben gepleegd, is dat een kwalijke zaak.'

Hij is donderdag van Apoera naar Paramaribo afgereisd. Als hoogste autoriteit van het gebied, dient de districtscommissaris op de hoogte te worden gesteld door de politie, bestuursambtenaren of burgers. 'Ik was nog woensdag bij de brandweer, maar heb niets vernomen.' De brandweer bevindt zich op het hetzelfde terrein waar ook de politie is gevestigd te Apoera.

VHP-kandidate Mathoera doet alsnog aangifte van laster en smaad tegen Doekhie (NDP)


Korpschef Tjin Liep Shie bevestigt dat aangifte is gedaan


Verdachte Doekhie blij dat zaak onderzocht gaat worden


Oud-politiecommissaris en huidig kandidate voor De Nationale Assemblee namens de VHP/V7 bij de verkiezingen op 25 mei Krishna Hussainali-Mathoera heeft toch aangifte gedaan tegen NDP-hoofbestuurslid en -Assembleelid Rashied Doekhie wegens smaad en laster. Dit bevestigt korpschef Humphrey Tjin Liep Shie van het Korps Politie Suriname, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 mei 2015. Hij heeft een kopie van de brief ontvangen, waarin zij naar een onderzoek vraagt. 

Doekhie, lijsttrekker van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Nickerie, heeft twee weken geleden beschuldigende uitspraken gedaan tijdens wijkvergaderingen. Zo heeft hij beweerd dat Mathoera een crimineel zou zijn, betrokken zou zijn geweest bij wapensmokkel en drugshandel.

Mathoera heeft vooralsnog geweigerd publiekelijk op de uitspraken in te gaan. Ook dat zij aangifte heeft gedaan, wil zij niet tegenover de krant bevestigen. Tjin Liep Shie verwacht dat Mathoera alsnog reageert op de beschuldigingen

Hij onderstreept dat de politieleiding eerder deze informatie absoluut niet had. 'Als de korpsleiding op de hoogte was van zulke ernstige strafbare feiten gepleegd door een ambtenaar van politie, op welk niveau dan ook, dan was er ongetwijfeld opgetreden. Ik herken het KPS helemaal niet terug in het verhaal.'

Dat er aangifte is gedaan, laat Doehkie koud: 'Laat ze maar doen. Iedereen heeft dat recht.' Hij zegt juist blij te zijn dat de zaak wederom zal worden onderzocht. 'Laten zij bewijzen dat wat ik gezegd heb, niet waar is.'

De politicus vindt dat hij genoeg bewijs heeft geleverd voor zijn uitspraken door slachtoffers en getuigen aan het woord te laten over deze kwestie. Hij benadrukt dat hij deze informatie enkele jaren geleden al kenbaar heeft gemaakt in De Nationale Assemblee. Volgens hem bestaat er geen betere plek dan het parlement om met dergelijke informatie een onderzoek te vragen. 'Als zij het dan nog niet willen onderzoeken, dan wat moet ik doen?', vraagt Doekhie zich af.

DSB lijkt niet erg happig te zijn om aangifte te doen van mega creditcardfraude

Fraude lijkt om onduidelijke redenen intern te worden afgewikkeld


De Surinaamsche Bank (DSB) heeft nog steeds geen aangifte gedaan van de mega creditcardfraude die enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Er is 4.4 miljoen Amerikaanse dollar door een cliënt opgenomen zonder dat alarmbellen zijn gaan rinkelen, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 9 mei 2015.

De directie van de bank heeft het misdrijf voorgelegd aan de Raad van Commissarissen, maar er verder geen ruchtbaarheid aan gegeven. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is door derden op de hoogte gesteld en heeft een intern onderzoek ingesteld als toezichthouder.

Nadat Starnieuws melding maakte van deze zaak op 22 april, heeft DSB een verklaring uitgeven waarin onder andere werd gesteld, dat met al haar ten diensten zijnde middelen de directie erop zal toezien dat opheldering in dit voorval wordt gebracht. Aangegeven werd dat 'dit incident een geïsoleerd voorval betreft en op geen enkele manier afbreuk doet aan de prudente wijze waarop De Surinaamsche Bank N.V. haar opgedragen bancaire verantwoordelijkheden uitoefent'.

De CBvS heeft contact gemaakt met het Openbaar Ministerie (OM) en dat heeft geleid tot een onderhoud met de directie van DSB. Er werd melding gemaakt door de directie van enkele onderliggende algemene feitelijkheden die verband houden met deze fraudezaak, aldus het OM. De directie heeft aangegeven meer dan een blote aangifte te zullen doen en met name concrete vastlegging verband houdende met het verloop van de betreffende transacties te zullen overleggen bij het doen van de aangifte.

Het OM vindt dat de aard van deze zaak leidt tot de voorlopige conclusie, dat diepgaand financieel rechercheren gewenst is. De huidige strafvorderlijke bevoegdheden alleen kunnen onvoldoende effectief worden ingezet om een zaak van een dergelijke omvang gedegen uit te zoeken, zonder de medewerking van de DSB. Deze medewerking is tot nu toe niet gebleken.

Overigens was het Starnieuws die in haar eerste berichtgeving ook melding maakte, dat 'de betrokken persoon intussen op een tragische manier is omgekomen'. Dat zal het interne onderzoek van de fraude ongetwijfeld bemoeilijken.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

President Bouterse betuigt medeleven aan zijn Nepalese collega en het volk van Nepal

(Bron foto's: Kathmandu Post)
Aardbeving van 25 april heeft inmiddels 8.000 doden geëist en z'n 16.000 gewonden


President Desi Bouterse heeft zijn medeleven betuigd aan de president en het volk van Nepal vanwege de zware aardbeving die het land 25 april getroffen heeft. Dat heeft het Kabinet van de President gisteravond bekend gemaakt, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 mei 2015.

Bouterse schrijft in de brief aan de Nepalese president Ram Baran Yadav dat zijn hart en zijn gebeden uitgaan naar de nabestaanden van de slachtoffers, de ontheemden en de getraumatiseerde Nepalezen die de aardbeving hebben meegemaakt.

De president condoleert de president namens de regering  het het Surinaamse volk. 'We zullen bidden voor een snel herstel van de gewonden', aldus Bouterse.

De aardbeving heeft tot nu toe ruim 8.000 dodelijke slachtoffers geëist en zo'n 16.000 gewonden, aldus de Kathmandu Post van vrijdag 8 mei 2015.
Overigens bericht de Ware Tijd, geheel onjuist, dat er sprake zou zijn van ruim 3.700 slachtoffers.....

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Tekst toespraak V7-coördinator Santokhi in Commewijne op 8 mei

'Ze proberen nog de laatste miljoenen te stelen voor hun vertrek'

'We gaan al die rommel opruimen en district voorzien van schoon drinkwater'


Commewijne ready!
Het duidelijk, Commewijne is ready! Commewijne laat zien we zijn klaar voor regeringsverantwoordelijk- heid.

Deals en Duisternis
Een paar weken geleden was ik al hier in Commewijne en mijn toespraak heeft heel veel stof doen opwaaien, kunt u zich dat nog herinneren?
Nu zijn we zoveel weken verder... en wat zien we? Er worden nog steeds allerlei deals in duistere kamers gemaakt. Ze proberen nog de laatste miljoenen te stelen voor hun vertrek. Maar, de kiezer gaat hier een eind aan maken. U gaat hier een eind aan maken. Wij gaan hier een eind aan maken. We gaan al die rommel opruimen. En neemt u een ding van me aan, de verantwoordelijken voor het leegplunderen en benadelen van ons land zullen zich moeten verantwoorden. Op 25 mei brengen we weer recht en regels terug.

Het kan en mag niet dat staatsgelden verdwijnen in de zakken van een klein groepje mensen in deze regering. Familieleden worden geaccommodeerd op hoge functies van staatsbedrijven.

Kortgeleden is nog een jongeman benoemd tot directeur van het nieuwe bedrijf dat zal gaan over de stroomleverantie van ons land. Een jongeman die schoonzoon is van een ex-minister. Over de kwaliteiten van deze directeur wil ik geen uitspraken doen, want ik ken de goede man niet. Maar waar ik mij wel aan stoor is de manier waarop deze zaken gaan. Is de schoonzoon van een ex-minister de enige die over de capaciteiten beschikt om zo een groot bedrijf te leiden? Waarom kon er geen normale sollicitatieprocedure worden opgestart, zodat elke Surinamer die voldoet aan de functie-eisen kon meedingen naar de functie en we echt the right man on the right place konden krijgen.

V7 zorgt weer voor transparantie
Maar ja, dat is de aard van deze regering, alles zoveel mogelijk binnenshuis houden, zelfs in hun eigen huis vertrouwen ze blijkbaar niet iedereen, dus zaken worden binnen bepaalde familie’s te houden. Met de V7 aan de macht brengen we weer transparantie terug. Deskundigheid wordt een prioriteit.

Verspilling van talent is ook een misdaad!

Elke Surinamer die deskundig is moet een eerlijke kans krijgen mee te dingen naar dergelijke functies. Mensen met ervaring, capaciteiten en talenten zitten nu thuis omdat ze niet van de juiste politieke kleur hebben. Wat een verspilling. Het is misdadig en dat gaan we als V7 veranderen.

V7 kijkt naar oplossingen, kijkt naar de toekomst
Maar ik ben in Commewijne, dus laten we het hebben over Commewijne. Dit district heeft specifieke problemen die snel aandacht vereisen.Sprekers voor mij hebben het allemaal al helder uitgelegd. Niet alleen het probleem, maar ook de oplossingen! V7 blijft niet hangen in het verleden, we gaan full speed vooruit!

Drinkwater
Een zaak die dicht bij me staat, omdat het van het grootste belang is voor elk mens, is gezond en schoon drinkwater. Ik weet dat dit nog steeds een probleem is in dit district. Schoon drinkwater geeft ons en gezond volk en een gezond volk is een welvarend volk. Er zijn voldoende waterbronnen in Suriname om heel ons land van schoon drinkwater te voorzien en ook nog in grote hoeveelheden te exporteren. Alleen de infrastructuur moet aangelegd worden om water te leveren aan elk gezin dat hier in Commewijne woont. Er was ooit eens al een goede infrastructuur voor drinkwater hier in Commewijne, maar het is verwijderd met als doel een nieuwe aan te brengen, helaas hebben opeenvolgende regeringen dit nagelaten. Er waren drie watertorens in Commewijne, twee zijn ingestort en een is ontmanteld en verkocht aan Guyana. Dit is gebeurt tijdens een regering met dezelfde leiding als de huidige.

Wij hebben al gekeken naar mogelijkheden hoe we dit in orde kunnen maken. Als V7 weer mag regeren, dan zullen wij er voor zorgen dat Commewijne weer voorzien wordt van schoon drinkwater. Dat had al lang moeten gebeuren en we moeten dat recht zetten. Het is onze plicht.

Verkeersprobleem
Een ander groot probleem, een probleem waar we ons dagelijks aan ergeren is die kilometerslange file hier voor de brug. Ik hoor regelmatig de verhalen van mensen die al om vijf uur 's morgens uit huis moeten om op tijd op hun werk te zijn. Schoolkinderen die uren op en neer moeten reizen en oververmoeid aankomen op school. Dit kan gewoon niet. Er moet een oplossing voor komen en snel.

Als V7 hebben we ook die oplossingen. Uiteraard is dit een zeer complex probleem. Het meest ideale zou een tweede brug zijn, maar er moet worden gekeken hoe haalbaar dit is op korte termijn. In elk geval zullen we de pendeldiensten per boot van Meerzorg naar Paramaribo ordenen en reguleren, zodat de mensen die per openbaar vervoer reizen sneller op plaats van bestemming kunnen komen.
En we zullen naar mogelijkheden kijken om de verkeersdruk op de brug te verkleinen. Er moet op korte termijn een reorganisatie van de Van ’t Hogerhuysstraat plaatsvinden, want daar zit de grootste opstopping elke dag.
Daar wordt er nu al gekeken naar hoe wij het verkeer kunnen omleiden gebruikmakende van de zijwegen en herinrichting van de rotonde. Dit zal op korte termijn al snel voor wat verlichting zorgen. Maar de echte oplossing zou toch een tweede brug zijn. Een haalbaarheidsstudie is al gemaakt en het de bouw is begroot op een prijs die kleiner is dan 100 miljoen dollar. Dit geld zullen we op een verantwoorde manier vrij zien te maken om dit gigantisch project uit te voeren. Maar het heeft onze hoogste prioriteit, want de ontwikkeling van Commewijne staat centraal in ons beleidsplan.

Investeringen
We willen natuurlijk heel veel doen voor dit mooie district. En niet alleen voor dit district maar voor alle districten in ons prachtige land. Vorige week heb ik Nickerie al verteld wat onze plannen zijn voor Nickerie en waar ik de financiën vandaan zal halen. Nickerie en Commewijne hebben iets groots gemeen met elkaar. Vruchtbare grond. Commewijne is zeer vruchtbaar.

Ooit eens waren de meest winstgevende plantages die ons land rijk was langs de oevers van de Commewijne rivier. Die oevers moeten nu weer gebruikt worden. Men onderschat de potentie van de landbouwsector. Het kan ons veel meer opleveren in aanvulling op de mijnbouw als het op de juiste manier wordt ontwikkeld. En als ik praat over de oevers van de Commewijnerivier, praat ik niet alleen over de linkeroever, maar ook over de rechteroever. Ook die moet in ontwikkeling gebracht worden. Er moeten eindelijk auto’s en andere motorrijtuigen daar kunnen rijden. We zullen een veerverbinding aanleggen die dit mogelijk maakt. Want door transport daar te verbeteren kunnen we de productie in snel tempo verhogen.

Kortgeleden sprak ik met wat grote investeerders die naar Suriname waren gekomen om te zoeken naar locaties om cacao plantages op te zetten. U weet cacao is de grondstof voor chocola. Vanwege de heerlijke smaak van chocola is er een constant tekort aan cacao. De prijzen blijven stijgen. Als we deze informatie hebben en in het verleden al cacao hebben verbouwd in Suriname, waarom kunnen we het nu niet meer?

Grote investeerders komen en kloppen aan bij de regering, maar ‘te i no wang pai tyuku’ dan word je niet te woord gestaan. Wel ik heb wel met ze gesproken en ze gezegd om na 25 mei terug te komen. Wij gaan die cacaosector weer opstarten en maken tot een lucratieve sector voor Commewijne, die enorm veel werkgelegenheid en welvaart met zich mee zal brengen.

Cacao is maar een voorbeeld, die hele landbouwsector zal getransformeerd worden. Vanuit de overheid gaan we automatisering van deze sector stimuleren. Zodat de bestaande plantages, waaronder ook de citrus plantages weer op grote schaal kunnen produceren en mogelijk ook kunnen exporteren.

Corruptie en criminaliteit
Maar als we grote buitenlandse investeerders binnen willen halen, moet ons land niet meer voorkomen in de lijst van de meest corrupte landen. Want dan wil niemand komen investeren. Corruptie is een ziekte, een ziekte die we moeten uitroeien. Ik zei het al eerder, maar zal het nogmaals herhalen om het belang hiervan te onderstrepen.

Die mensen met een onstilbare honger naar meer geld in deze regering moeten achter slot en grendel verdwijnen en dat geld dat ze gestolen hebben moet terugkomen naar de staat Suriname. We gaan al die zaken laten onderzoeken. Het CLAD en Parket gaan veel werk hebben na 25 mei, want Sheriff gaat een grote schoonmaak houden.

Maar, niet alleen ons overheidsapparaat gaan we schoonmaken, ook de straten en buurten hier in Suriname die geteisterd worden door gewelddadige roof en moord. De korpschef probeert ons wijs te maken dat de criminaliteit daalt. Maar. u weet beter, u ondervindt dagelijks hoe het is. U kent waarschijnlijk ook persoonlijk vrienden of familie die slachtoffer zijn geworden van zware criminaliteit. Wij weten beter, de cijfers kloppen niet.

Vijf jaar geleden was er veel meer rust in de samenleving, ons politie apparaat functioneerde velen malen beter en de criminaliteit werd werkelijk aangepakt. Er heerste rust. Die rust gaan we weer terug brengen in die samenleving. De angst waarin mensen leven, terwijl ze hard werken voor hun bezit, die angst moet verdwijnen.
Wij zullen aan de slag gaan na de regeringsformatie.
We gaan dat samen doen.
- Maar u moet dan wel gebruik maken van een kostbaar recht. Uw stemrecht.
- U heeft maar één keer in de 5 jaren, maar 1 keer de gelegenheid.
Elke stem telt mensen!

En ik richt mij tot u allen,
- u de rijstboeren,
- u de landbouwers,
- u de huismoeders,
- u de marktventers,
- u de ambtenaren,
- u de taxichauffeurs,
- u de jongere van Commewijne,
- u de oudere van Commewijne,
- u de burger van Commewijne.

Ik richt mij ook tot u, de ontevreden en teleurgestelde NDP’ers.
- Ik hoor uw ontevredenheid, ik hoor ook uw pijn.
- Ik richt mij tot het totale Commewijnse volk.
- U bent het met mij eens dat het anders moet!
- Ook wij hebben geleerd uit het verleden en verzekeren u dat ook wij het anders WILLEN doen!
Schouder aan schouder, zij aan zij, hand in hand gaan u en ik, gaan wij samen de strijd aan tegen het wanbeleid van de regering, en zullen we tot onze laatste ademtocht vechten voor een beter Suriname, voor een betere natie! Voor een beter leven.

Leve V7, Leve Commewijne, Leve Suriname!

DOE Nickerie neemt vandaag partijcentrum Nickerie in gebruik

Na ingebruikname start partij met verkiezingscampagne in district

(Bron foto: DOE)

Vol enthousiasme kijkt DOE in Nickerie uit naar de ingebruikname van het partijcentrum vandaag, zaterdag 9 mei 2015, aan de St. Jozefstraat 39 te Nieuw Nickeroe. DOE-kandidaat voor De Natonale Assemblee (DNA) en lijsttrekker, Marjon Tirtosemito, zegt, zo laat de partij in een persbericht weten, hoopvol te zijn. Ze stelt, dat de noodzaak voor een partijcentrum steeds groeide, aangezien verschillende mensen in het rijstdistrict hierom hebben gevraagd. 'Mensen benaderen ons vaak op straat met de vraag waar ons partijcentrum is. Ze maken hierbij duidelijk moe te zijn van de overige politieke organisaties.'

'We hebben er dus meteen werk van gemaakt en hebben voor vijf maanden de ruimte beschikbaar gekregen.' In Nickerie nam DOE in 2005 deel aan de verkiezingen. 'De kern was toen echter in Wageningen en velen wisten niet dat DOE actief was in Nickerie.'
De partij heeft inmiddels een frisse start gemaakt en de draad, naar zeggen van Tirtosemito, vanaf begin dit jaar weer opgepakt.

Samen met haar partijleden doen zij er alles aan DOE meer bekendheid te geven. Middels het verspreiden van propagandamateriaal zullen de ideeën en speerpunten van de partij aan de lokale bevolking worden gepresenteerd. De registratie van leden is daarnaast ook in volle gang. Volgens Tirtosemito is dit ook van eminent belang, aangezien de partij met cijfers moet kunnen aantonen of er daadwerkelijk groei plaatsvindt.

De geluiden over de partij zijn naar haar zeggen zeer positief, maar er moet nog veel werk verzet worden om uiteindelijk op 25 mei een positief resultaat te halen.
Tirtosemito meent dat DOE-Nickerie in feite in haar opzet reeds is geslaagd. 'In 2010 nam DOE namelijk niet deel aan de verkiezingen hier. Ik moest noodgedwongen stemmen op een partij waar mijn keuze niet naar uitging. Ik heb toen gezegd dit keer moet DOE er wel zijn.'

Momenteel wordt de partij ook uitgenodigd door de lokale televisie voor deelname aan debatten met leden van de overige politieke organisaties. DNA-kandidaat nummer 2 op de lijst Rowell Kanhai was afgelopen maandag aan de beurt. DNA-kandidaat nummer 3 op de lijst, Saskia Kanhai volgt komende maandag. Tirtosemito neemt het vervolgens op 18 mei op tegen de lijsttrekkers van de overige partijen. De enige vrouwelijke lijsttrekker in Nickerie zegt vol vertrouwen: 'We moeten ons mannetje staan.'

Na de ingebruikname van het partijcentrum zullen er flyers op de markt worden uitgedeeld. Volgens Tirtosemito zijn iets meer dan duizend flyers gedrukt. Een deel zal in de overige ressorten van Nickerie worden uitgedeeld. De keuze voor de markt houdt verband met één van de speerpunten van de partij,  ondernemerschap. 'We willen deze groep duidelijk maken dat wij achter hen staan. Daarnaast wordt de markt in het weekeind heel druk bezocht.'

Het schrappen van twee DNA-kandidaten heeft volgens haar niet voor een aderlating gezorgd. 'We nemen de ervaringen voor de volgende verkiezingen mee.'

Tot slot wil de partij nog enkele wijkvergaderingen houden. Middels verschillende huis-aan-huis bezoekjes probeert DOE-Nickerie zicht te krijgen op de leefomstandigheid van de lokale bevolking en in te spelen op het verlangen op een betere toekomst. Marjon zegt, dat de propagandavoering evenals in Paramaribo ook in Nickerie er ‘grimmig’ aan toe gaat. Zo wordt er propagandamateriaal vernield. 'Het is beangstigend, maar in ieder geval staat men niet negatief tegenover DOE. Wat in het stemhokje op 25 mei gebeurt zal bepalend zijn.'