zondag 10 mei 2015

Oud-president Jimmy Carter van de VS verlaat vervroegd Guyana wegens gezondheid

Carter in Guyana als waarnemer bij verkiezingen

(Bron foto: The Carter Center)

Voormalig president van de Verenigde Staten Jimmy Carter heeft zijn reis in Guyana om gezondheidsredenen afgebroken. Hij is vandaag, zondag 10 mei 2015, teruggekeerd naar Atlanta, heeft zijn stichting zondag gemeld, aldus het Amerikaanse NBC News.

Wat Carter (90) precies mankeert is niet duidelijk. In een korte verklaring zegt het Carter Center n Atlanta, Georgia, alleen dat hij is vertrokken uit het Zuid-Amerikaanse land omdat hij zich 'niet goed voelde'
.
Carter was in Guyana, omdat hij er als waarnemer bij de verkiezingen zou optreden. De bevolking gaat morgen naar de stembus voor algemene en regionale verkiezingen.

Carter was president van de VS tussen 1977 en 1981.

Op de foto Carter vlak voor vertrek uit Georgetown met The Carter Center delegatieleden Billie Miller uit Barbados en Audrey Glover uit Groot-Brittannië en helemaal rechts de Guyanese presidentskandidaat David Granger.

De verklaring van The Carter Center van vandaag:

 (Red. De Surinaamse Krant/NBC News/The Carter Center)

Oproep V7 aan Surinaamse diaspora in Nederland: Stem V7

Geldinzamelingsactie bij Max Ghazi Group in Aalsmeer voor Chan Santokhi Foudation

Onder aanwezigen vertegenwoordigers stichting Willem4 dat ook contactadres heeft in Suriname


De Surinaamse diaspora in Nederland moet familie en vrienden in Suriname aanmoedigen om op 25 mei een halt te roepen aan het desastreuze beleid van de regering Bouterse. Daarbij moet meegegeven worden, dat V7 het alternatief is waarop zij hun stem kunnen uitbrengen. Deze oproep deden de V7-leiders Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur), Gregory Rusland (NPS) en Chandrikapersad Santokhi (VHP) gisteravond op een opgenomen audioboodschap in Aalsmeer. 

Bij de Max Ghazi Group in Aalsmeer werd een geldinzamelingsactie gehouden door de Chan Santokhi Foundation Nederland (CSFN) en de Max Ghazi Group, aldus schrijft de Ware Tijd-corrrespondent Eric Mahabier vanavond, zondag 10 mei 2015, in de online-editie van de krant. 

De oproep van Somohardjo, Santokhi en Rusland kreeg meteen ondersteuning van de organisatoren van de bijeenkomst. Robby Makka (CSFN) en ondernemer Max Ghazi riepen de aanwezigen om gebruik te maken van alle communicatiemiddelen, waaronder social media, om familie en vrienden in Suriname te bereiken voor het geven van het stemadvies. Want, aldus Ghazi, het kan en mag niet zo verder met het regeerbeleid. Volgens hem biedt een regering onder leiding van Desi Bouterse
geen toekomstperspectieven.

Aan de fundraisingactiviteit was ook een 'Business Class' gekoppeld waar zakenlieden aan deelnamen. Tot de aanwezigen behoorden onder meer Gerard van den Tweel (Honorair Consul van Suriname in Nederland en eigenaar van enkele Albert Heijn-supermarkten, onder andere op Curaçao en nu ook plannen voor een vestiging in centrum van Paramaribo), ondernemer Robby Bhoendie,  Ron Abdoelhafiezkhan van het televisieprogramma Business-channel On Tour Suriname, en vertegenwoordigers van netwerkorganisatie Willem4.

Van den Tweel en Willem4-voorzitter Bob Verburg zeiden overigens ondersteuning te geven aan elk initiatief dat gericht is op versterking van de relatie tussen bedrijfsleven in Suriname en Nederland. Beide hielden zich, volgens de krant, volledig afzijdig van het politieke gedeelte van het programma, maar namen wel deel aan het onderwerp 'doing business in Suriname'.

Willem4 is volgens de eigen website 'een werkwijze, een katalysator en een initiator.
Willem4 verbindt kwaliteiten en zoekt de samenwerking in strategie en uitvoering. Zij initieert financiering met als voorkeur een publiek-private samenwerking. De Stichting kiest voor een koppeling van het bereiken van maatschappelijke doelen met in zichzelf renderende uitvoeringsprogramma's. (...)'

De stichting heeft voor correspondentie een adres in het Nederlandse Heemstede en een adres in Willemstad op Curaçao. Maar, ook Suriname heeft een contactadres. In Paramaribo staat Annelies Brinkman vermeld als secretaris van Willem4 Suriname. Brinkman is onder andere werkzaam als journaliste bij de Ware Tijd in Paramaribo en als correspondent in Suriname voor het Nederlandse persbureau ANP.

Dronken copiloot op Schiphol aangehouden

Aanhouding na door politie ontvangen tip

Man krijgt boete van 6.000 euro

  
Een copiloot is vanmiddag, zondag 10 mei 2015, Nederlandse tijd, op luchthaven Schiphol aangehouden, omdat hij met een slok op wilde gaan vliegen. De man kreeg een flinke boete van 6000 euro. Dit meldt de Telegraaf Online.

De politie kwam de aangeschoten piloot op het spoor na een tip. Hij kon vlak voordat hij het vliegtuig in ging worden tegengehouden.

Uit een blaastest bleek dat hij te veel had gedronken.
Het is niet bekend voor welke luchtvaartmaatschappij de piloot werkte.

Waarnemend procureur-generaal: 'Politie vooral 's nachts nog niet zichtbaar genoeg in wijken'

'Soms bezorgd dat motoren en auto's korps eerder glimmen in garage dan op straat'


Complimenten van Baidjnath Panday voor minister Belfort en oud-minister Santokhi


Waarnemend procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday vindt, dat de politie nog niet zichtbaar genoeg is in de wijken. Hij heeft politiechef Humphrey Tjin Liep Shie verzocht erop toe te zien, dat er vooral in de nachtelijke uren meer surveillance is. Hij sprak afgelopen vrijdag tijdens de bevordering op het terrein van de Politie Academie van 127 rekruten tot aspirant agent van politie, aldus bericht de Ware Tijd Online vandaag, zondag 10 mei 2015.
 
Baidjnath Panday zei blij te zijn dat het korps over veel meer vervoersmiddelen beschikt. 'Maar, ik ben soms bezorgd dat de motorfietsen en politieauto's eerder glimmen in de garage dan op straat. Korpschef, de mobiliteit en zichtbaarheid van de politie moeten vergroot worden. Met name ook op die tijdstippen waarop een groot deel van de samenleving geniet van een nachtrust en niet gestoord wenst te worden in zijn woning en woonwijk.'

Hij complimenteerde minister Edward Belfort van Justirie en Politie voor de investeringen die in de afgelopen jaren zijn gepleegd in vervoer en accommodatie van het korps. Hij is ook onder de indruk van het feit, dat het de bewindsman is gelukt om uitbreiding van het korps door te drukken.

Baidjnath Panday prees niet alleen Belfort, maar ook ex-minister Chandrikapersad Santokhi. Hij gaf aan dat beiden zich hebben ingezet om de 'rotte appels' uit het korps te verwijderen en rigoureus hebben afgerekend met 'grappenmakers'.

'Maar, hoe kan dat anders. Twee ministers die hun sporen hebben verdiend binnen het korps. Zij weten als geen ander wat de cultuur is binnen het korps.'

Doekhie (NDP) zegt niets tegen de ABOP of achterban te hebben

'Ik heb van drie heren van Hindostaanse afkomst gezegd, dat zij gestenigd moeten worden'


Rashied Doekhie, hoofdbestuurslid en Assembleelid van de NDP, zegt vandaag, zondag 10 mei 2015, in de Ware Tijd Online, dat hij niets heeft tegen mensen van de ABOP. Volgens hem was zijn oproep om mensen te stenigen alleen gericht tegen drie heren van Hindostaanse komaf die verschillende partijen hebben afgelopen en nu hun heil hebben gevonden bij de ABOP.

De NDP'er zegt, dat mensen van de ABOP die anders beweren, moeten aangeven waar hij ABOP'ers dyuka heeft genoemd en heeft gezegd dat zij gestenigd moeten worden.

'Ik heb Gangapersad Badal, Sharron Timmers en Charles Chritchlow, hoofdbestuursleden van de ABOP-Nickerie, van repliek gediend. Zij moeten gestenigd worden.'

Badal vindt dat de ethische code, zoals afgesproken met de president, door de houding van Doekhie niet wordt nageleefd. Volgens Badal worden er al een hele tijd beschuldigingen tegen hem geuit als zou hij de staatskas hebben leeggeroofd.

Deze drie mensen vernietigen de ABOP vindt Doekhie. 'Ik heb meer boslandcreoolse vrienden waar ik mee eet en drink dan Bee en Brunswijk.'

Volgens Doekhie is het drietal een aanval tegen de NDP begonnen in een praatprogramma waarin deze partij voor 'trommelaar' is uitgemaakt. Volgens Doekhie heeft het trio gezegd, dat de ministers van de ABOP schone vingers hebben in tegenstelling tot die van de NDP.

'Deze drie vernietigers moeten gestenigd worden. Men heeft het verdraaid. Ik heb niets tegen de ABOP. Geen van de drie mensen die ik heb uitgescholden is marron. Ik heb gezegd dat zij de toekomst vernietigen. Zij hebben alle partijen afgelopen.'

Personeel veel hulpposten politie, vooral in binnenland, nauwelijks voorzien van eten

Officiële ingebruikname politie-/brandweerpost (Bron foto: BIC Brokopondo)
Agenten pas geopende post Brownsweg klagen al over voedsel


De nieuwe politiepost annex brandweerkazerne te Brownsweg werd 24 april 2015 door minister Rabin Parmessar van Openbare Werken overgedragen aan zijn collega Edward Belfort van Justitie en Politie, in aanwezigheid van de korpschef, Assembleeleden en andere notabelen. Maar, nu blijkt echter, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zondag 10 mei 2015, dat de politiemannen die deze post voor een korte periode bemannen, een voedselprobleem hebben. 

'Wij zijn nog geen maand verder en deze problemen doen zich al voor’, zeggen de ontevreden ambtenaren. In alle haast zijn bestelbonnen verstrekt aan de gedetacheerde politiemannen, maar nergens worden die geaccepteerd.

Hetzelfde doet zich, aldus de krant, voor bij andere hulpposten, waaronder die te Burnside, Stolkertsijver, Sarakreek, Djoemoe en New Aurora. Deze groepen die voor een week of twee in het binnenland worden gedetacheerd, maken aanspraak op voldoende voedsel. Dit vanwege de enorme afstanden vanuit Paramaribo.

De leden stellen, dat wanneer zij de korpsleiding hierover om uitleg vragen, hen wordt voorgehouden dat gehandeld wordt volgens de instructies van de korpschef. De gezinnen van deze politiemannen raken echter ontwricht.

Merkwaardig is ook, zo schrijft de krant, dat hen op het laatste moment telefonisch wordt gemeld dat zij vooralsnog niet zullen worden afgelost en dat zij nog langer op de locatie moeten verblijven. ‘Als je je niet eraan houdt, komt je bevordering in gevaar.’

Het gebouw is een prachtig onderkomen. Zo af en toe worden de politieterreinen door Openbare Werken schoongemaakt, maar deze politiemannen hebben ook op tijd hun voeding nodig. Als deze groep voedingstoelage krijgt, wordt daaruit steeds 30% ingehouden. Het pakket wordt hierdoor kleiner. De politieambtenaren moeten verder op eigen houtje voorzieningen treffen omtrent logistieke zaken. Verder kent het binnenland geen bank, waardoor zij met hun geld moeten rondlopen.

Veel klachten standhouders 1e verdieping Centrale Markt in Paramaribo

Toe aan grondige vernieuwing of verbouwing.....
Eerste verdieping Centrale Markt is sterk aan het verloederen

Standhouders houden het voor gezien


Lekkend dak, geen sanitaire voorzieningen, geen water, slechte verlichting, geen doorstroming en snikheet. De klachten over de eerste verdieping van de Centrale Markt aan de Waterkant in het centrum van Paramaribo, ook nog eens een toeristische trekpleister, zijn eindeloos. En toch zijn er personen die blijven volharden, het nog niet opgeven en er hun brood proberen te verdienen.

Waar jaren geleden één en al bedrijvigheid heerste, is nu een verlaten verwaarloosde loods geworden, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 10 mei 2014.  Was de begane grond overwegend bestemd voor de verkoop van groenten, boven de markt kon je er terecht voor al het andere. Specerijen, religieuze artikelen, kleding, schoeisel, bijouterieën en parfumerieën, huishoudartikelen, hengelattributen. Je een weg banend door smalle gangpaden.

Het aantal bezoekers loopt sterk terug. Diverse standhouders geven hiervan de schuld vooral aan de concurrentie van Chinezen die kleding en groenten verkopen en illegale verkopers, vooral op straat.

Starnieuws laat diverse standhouders in het artikel aan het woord. Als nu en dan bezoeker van de markt kun je werkelijk niet anders dan concluderen dat er op die eerste verdieping nauwelijks bezoekers te ontwaren zijn in de smalle gangpaden. Het oogt als een trieste bedoening. Je ziet alleen hier en daar wat standhouders en familieleden met elkaar tori praten.

De standhouders hebben hun problemen herhaaldelijk aangekaart. Ook over de slechte staat van de trappen die naar de eerste verdieping leiden. De trappen nodigen allesbehalve uit voor een bezoek aan de markt boven. Personen die slecht ter been zijn of andere gezondheidsproblemen hebben, peinzen er niet over om de trap op te gaan.

Wie zich volgens Starnieuws van geen kwaad bewust lijkt is marktmeester Stephanus Korendam. 'Tot nu toe heeft geen enkele standhouder zijn stand opgezegd. Niemand heeft bij mij geklaagd dat zij niet verkopen. Als ze niet verkochten, zouden ze niet op de markt zijn. Alles wat in planning is voor de markt, ligt bij mijn superieuren. Ik heb alles gerapporteerd. Ik heb mijn werk gedaan.'

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

LVV-minister Algoe: 'Nee, ik ben geen grootgrondbezitter'

Bewindsman reageert op berichten over rechtszaak tegen hem over stuk grond


'Nee, ik ben geen grootgrondbezitter. Ik zou willen dat ik zoveel grond had, dan zou ik die direct in cultuur brengen.' Woorden van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vandaag, zondag 10 mei 2015, op Starnieuws. 

Hij reageert op een artikel afgelopen week in het Dagblad Suriname over een tegen hem en het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) door de weduwe Bajnath-Ramroep aangespannen rechtszaak inzake een stuk landbouwperceelland van 5,5867 hectare te Uitkijkpolder. Algoe heeft officieel een beschikking van dit terrein in handen. Hij heeft het recht om landbouwactiviteiten op dit stuk land uit te oefenen verkregen op 24 november 2011, zo schreef de krant. De weduwe meent echter, dat zij het recht op grondhuur van dit perceel moet krijgen, aangezien zij daar al 40 jaar woont. Dat vermeldt Starnieuws niet vandaag in haar artikel.

De bewindsman zegt nu op Starnieuws, dat hij in 2006 het areaal te Uitkijk heeft aangevraagd. Het gaat om 5,6 hectare. Hij was toen coördinator Regio Midden op het Onderdirectoraat Landbouw van LVV. Drie jaar later, in 2009, heeft hij de bereidverklaring gehad en het jaar daarop, in februari/maart 2010, had hij zijn beschikking/transport in handen. Algoe beweert, dat het areaal volledig bestond uit bos. Nadat hij het gebied toegewezen had gekregen, heeft hij ontbost en het areaal in cultuur gebracht.

'Ik heb het areaal gehad toen ik nog coördinator Regio Midden was, dus ik was nog geen onderdirecteur Landbouw, laat staan minister.'


De weduwe heeft het terrein in 2013 aangevraagd. De rechtszaak loopt nog. De bewindsman wijst erop dat hij zijn aanvraag volgens de normale procedures heeft gedaan. De toenmalige minister van RGB heeft met adviezen van de districtscommissaris, van Grondinspectie en LVV het terrein toegewezen. Algoe, die beseft dat er in deze politieke tijd van de verkiezingen van alles naar boven gehaald zal worden, vindt dat de reden voor de rechtszaak om het areaal te Uitkijk riekt naar een verdorven mentaliteit. Hij laat de zaak die aanhangig is gemaakt toen hij nog geen minister was, verder over aan zijn advocaat.

Algoe stelt, dat hij als lid van de coöperatie Tani in Commewijne voor landbouwdoeleinden een hectare toegewezen heeft gehad. 'Ik was toen nog niet eens op LVV.' Het areaal dat hem is toegewezen, ligt in een zijstraat van de Pandit Paltan Tilakdhariweg.

In Nickerie, waar hij geboren en getogen is, heeft de bewindsman drie hectare eigendomsgrond. 'Dit zijn gronden die ik heb geërfd van mijn ouders. En voor zover ik weet, heb ik buiten deze arealen geen andere gronden.'

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

DOE-voorzitter Carl Breeveld: ‘DOE zegt, wi e kon. De nieuwe politiek is in opmars’

(Bron foto: DOE)
'Eerlijke verandering is in aantocht'


'Sommigen beweren ‘mi e kon’ en anderen zeggen ‘pe yu e kon’, aldus DOE-leider Carl Breeveld tijdens zijn speech gisteravond tijdens een wijkvergadering in Para. 'En DOE zegt: ‘wi e kon'.' De nieuwe politiek is in opmars en steeds meer Surinamers geloven dat de toekomst van Suriname daarvan afhangt. We doen wat nodig is voor ons geliefd land. Lobi Srananman , stem strategisch, stem DOE. Op deze zaterdagavond hangt verandering in de lucht', aldus Breeveld gisteravond, zaterdag 9 mei 2015.

Breeveld reageerde ook op de blijde berichten die op een NDP-wijkvergadering in ressort Rainville te horen waren: 'Hoe kan het zijn, dat deze kandidaten voor De Narionale Assemblee laten blijken zeer tevreden te zijn over de afgelopen 5 jaar? Ondanks dat een lichte economische groei genoteerd wordt, zien delen van Suriname hier niets van. Met name het prijsbeleid is voor velen onberekenbaar.  En om maar niet te spreken over patronage die daadwerkelijke ontwikkeling voor iedere Surinamer tegenhoudt. Eerlijke kansen worden daardoor geminimaliseerd.'

Dat president Desi Bouterse het aantal ministeries wil verminderen, omarmt Breeveld in eerste instantie wel.

'Dit vanwege de eerlijke verdeling van middelen en efficiency die Suriname verder moet brengen. Maar, Bouterse heeft vijf jaar geleden ook aangegeven dat het aantal ministeries moest worden terug gebracht naar elf. Daarnaast heeft hij ook een kruistocht tegen corruptie beloofd, wat tot op de dag van vandaag uit is gebleven. We dienen af te rekenen met deze oude politiek, net zoals Paul Somohardjo recentelijk een loze belofte deed. Namens V7 zegde hij toe om de werkloze bewoners in Commewijne als ambtenaar aan te nemen, als V7 aan de macht is. Aan deze mannen zeg ik: walk the talk.'

Breeveld: 'We hebben er geen geheim van gemaakt dat DOE verantwoordelijkheid wil dragen. De nieuwe politiek is in opmars. DOE wil verantwoordelijkheid nemen en gaat voor vijf jaar waar  nieuwe politiek eerlijke kansen voor een ieder brengt. W'e kon.'

Lucien Karg maakt speciale editie De Vrije Stem ter nagedachtenis aan journalist WIlfred Lionarons

Karg te gast in studio (Bron foto: de Ware Tijd)
Karg zondagavond 10 mei gast in 'Welgeinformeerd' van Radio Tamara, Amsterdam

Panel radioprogramma bespreekt Nederlands-, wereld- en Surinaams nieuws


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 10 mei 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele gespreksonderwerpen, zoals:

* Meerderheid kiezer wil VVD, CDA en D66-regering
Dit wijst de wekelijkse peiling van Maurice de Hond uit. Links is niet populair onder de kiezers. De PvdA laat zien, dat links niet gedijt in een coalitie met rechts. Zogeheten rechtse thema's vinden een willig oor: meer veiligheid, minder migranten, lagere lasten. Dit patroon is zichtbaar in heel Noord West-Europa. Kenmerkend is dat de centrumrechtse partijen populistische standpunten overnemen. Zijn rechts-conservatieve regeringen een antwoord op het populisme? Staat Nederland ook een rechtse regering te wachten?

* Britse Conservatieven winnen overweldigend
In weerwil van de peilingen hebben de Britse Conservatieven de absolute meerderheid behaald bij de verkiezingen afgelopen week. De Torries hebben bezwaar tegen de macht van Brussel en eisen een uitzonderingspositie voor het Verenigd Koninkrijk. Premier Cameron heeft verklaard dat hij zijn belofte zal nakomen voor het houden van een referendum over de Britse terugtreding uit de EU. Ligt het niet voor de hand dat Brussel zal toegeven aan de Britse eisen uit angst voor het uiteenvallen van de EU?

* IS eist aanslag Wilders op
Afgelopen week hebben twee moslimterroristen een aanslag gepleegd op een cartoontentoonstelling in Garland, Verenigde Staten. Wilders was aanwezig op die tentoonstelling, maar was al vertrokken toen de aanslag plaatsvond. Was de aanslag gericht tegen Wilders of tegen de tentoonstelling? IS heeft de aanslag opgeëist. Is dit geloofwaardig? Immers, de terroristen waren twee (zwarte) Amerikanen die geen directe banden met IS hadden. Ondanks de uitgebreide (en ondemocratische) bevoegdheden van de NSA, hadden de veiligheidsdiensten geen weet van de geplande aanslag. Hoe effectief is het massaal verzamelen van informatie ter voorkoming van aanslagen?

Lionarons overleed 2 mei in Eijsden (Bron foto: Frits Widdershoven)
In het tweede uur van zeven uur tot acht uur zoals gebruikelijk weer aandacht voor Suriname en Surinamers:

Aandacht voor de speciale editie van De Vrije Stem, gemaakt door Lucien Karg in verband met het overlijden van Wilfred Lionarons. Het panel praat met Lucien Karg.

Verder aandacht voor Suriname en de komende verkiezingen. Het panel spreekt met personen in Suriname over de actuele ontwikkelingen.


'Welgeinformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram en het panel bestaat uit Max Sordam en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 10 mei 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Amerikaanse hengelaar vangt reuzen Lau Lau in Surinaamse wateren

Amerikaanse krant in staat Indiana besteedt aandacht aan vangst van lokale visser

Waar deze vis in Suriname werd gevangen vermeldt het artikel op nwi.com helaas niet....


De Amerikaanse nieuwswebsite nwi.com gevestigd in Munster, India, bericht zaterdag 9 mei 2015, over de vangst door de Amerikaanse hengelaar Bob Daly, een 54-jarige scheikundige uit de stad Whiting (Indiana) en zijn visvrienden van een grote Piraiba Catfish (Piraiba meerval, Brachyplatystoma filamentosum) ofwel Lau Lau tijdens hun recente excursie in Suriname.

Volgens een lokale legende, of liever gezegd regenwoudlegende, hebben Piraiba ook wel eens mensen gegeten, zo schrijft nwi.com.  

Maar, hoe gevaarlijk is de Piraiba Catfish? 
'We gebruiken piranha als aas', aldus Daly, die een handpalm had opengescheurd terwijl hij probeerde het aas aan de haak te bevestigen. 'Maar goed, dat ik niet langer bloedverdunners gebruikte.'

Daly en drie mannen uit Chicago moesten speciaal visgerei kopen, waaronder een spannings- verschuivende haspel en een zo dik mogelijke lijn. 'Trek je auto....ik ben serieus', zei Daly die al diverse reusachtige meervallen had gevangen.
'Toen ik mijn eerste aan de haak sloeg, was het alsof een onderzeeër aan de oppervlakte kwam. Je hoeft niet eens te proberen om deze in de boot te halen. Je laat ze je gewoon voorttrekken en de boot slepen totdat ze uiteindelijk door vermoeidheid opgeven.'

Daly en zijn oude visvrienden maken meestal zo'n drie exotische trips per jaar. Vorig jaar waren ze in Thailand waar ze onder andere vingen de Mekong meerval, de Saimese karper, Barramundi en Arapaima en vervolgens bezochten ze Uganda waar de Nijlbaars werd gevangen.

De mannen wilden altijd nog eens naar Suriname reizen, volgens nwi.com, een klein land gelegen aan de Atlantische kant van Zuid-Amerika, gelegen tussen Guyana en Frans Guyana, om de Piraiba, ook bekend als de Goliath Catfish en onder de lokale bevolking als Lau Lau, te vangen.

'Maar, we konden eerst de juiste gids niet vinden', zei Daly, wiens visclubje altijd veel onderzoek doet voordat op reis wordt gegaan naar vaak onstabiele en potentieel gevaarlijke plaatsen. 'Gelukkig, konden we aansluiten bij de juiste mensen.'

Bijzondere documentaire van Unie van Surinaamse Vrouwen vraagt aandacht voor kustbescherming

Aanleiding documentaire meest recente overstroming gebied Weg naar Zee


De Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) vestigt met een documentaire de aandacht op maatregelen om de kuststrook te beschermen. De directe aanleiding voor deze bijzondere documentaire is de overstroming op 19 februari van het gebied rond Weg naar Zee.

In een speciaal tv-programma AWAAZ , met als titel 'Weg naar Zee; Het Verdronken land?' worden verschillende betrokkenen aan het woord gelaten.

De eerste uitzending was gisteravond, zaterdag 9 mei 2015, op Trishul en Apintie Televisie. De documentaire wordt vandaag via RBN uitgezonden.

Suriname staat volgens de statistieken van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) op de lijst van de tien meest kwetsbare landen met een lage kustvlakte die deze eeuw bedreigd worden door zeespiegelstijging. Wereldwijd worden beleidsmakers en het publiek bewust gemaakt van het risico van natuurrampen en het creëren van instituten voor het management van rampen. Het uitgangspunt hierbij moet gebaseerd zijn op bescherming van mens en milieu voor de gevaren van klimaatsveranderingen. Een integrale aanpak is nodig van beleidsmakers en allerhande deskundigen, stelt de UVS.

De overstroming te Weg naar Zee van 19 februari 2015 heeft een groot deel van de samenleving, de overheid en de media beziggehouden. 'Hadden wij een dergelijke ramp kunnen voorkomen? Hoe worden deze overstromingen verklaard door deskundigen en slachtoffers? Wat zijn de gevolgen zowel materieel als immaterieel voor de vele slachtoffers?' Een integrale aanpak en de infrastructurele voorzieningen om de kuststrook te beschermen wordt door USV aan de kaak gesteld.

'Het is het overwegen waard om een ter zake deskundige, een dijkenbouwer, uit het buitenland te raadplegen voor het bouwen van de dijk te Weg naar Zee. Immers een specialist heeft meer inzicht om een economisch verantwoord ontwerp te maken welke een positieve invloed kan hebben op de mega-investering van een dergelijke omvang, geraamd bedrag van tussen 80-100 miljoen Amerikaane dollar.'

'Elke wetenschappelijke studie heeft haar specialismen en superspecialismen. Waarom zou je ingenieurs die gespecialiseerd zijn in wegenbouw inzetten om een dijk te bouwen? Evenzo is het niet verantwoord om een oogarts een hartoperatie te laten verrichten', stelt de UVS.

Ter info, de politiek en klimaatverandering en voorkomen gevolgen ervan: