maandag 11 mei 2015

Asabina (BEP) mist gezonde campagnevoering en concurrentie

'Bestuursdienst Brokopondo traineert aanvraag plaatsing verkiezingsbanners'


Er is nog geen zicht dan wel enige duidelijkheid gekomen in de verdwijning van mijn banner. Zoals bekend, heeft deze ontvreemding op zaterdag 2 mei langs de Afobakaweg plaatsgevonden. Een week eerder, om precies te zijn op zaterdag 25 april, was de banner op een bestaande stalenconstructie van de partij ter hoogte van mast 63 geplaatst, in stede van mast 55. Deze stalenconstructie stond sedert mei 2010 op dezelfde locatie en werd ook ten tijde van de vorige verkiezingen gebruikt, aldus BEP-Assembleelid en -lijsttrekker in het district Brokopondo Ronny Asabina vandaag, maandag 11 mei 2015, in een verklaring.

Gisteren moest ik de stalenconstructie op aandringen van de eigenaar van de nederzetting laten verwijderen. Ik vind het vreemd, dat betrokkene moeite ermee heeft, dat ik aangifte heb gedaan van diefstal en/of vernieling van de banner. Zij is pissig dat de politie in het kader van het onderzoek haar heeft bezocht en verhoord. Ook vindt zij het niet in de haak, dat ik media-aandacht aan het voorval heb gegeven. Intussen heb ik al een andere locatie in dezelfde omgeving gevonden om de stalenconstructie en banner weer te plaatsen. Ik doe alles eraan om zulks morgen te coveren.

Het komt heel vreemd bij ons over, dat de Bestuursdienst van Brokopondo nog steeds niet heeft gereageerd om onze vergunningsaanvraag om op drie andere en bestaande locaties banners te laten plaatsen. Een van deze locaties is op steenworp afstand van het commissariaat te Brokopondo Centrum. Het was de bedoeling om de banner van kandidaat nummer 2 van de BEP Osta Koffie op deze plek te plaatsen. Overigens zou het gaan om het aanbrengen van de banner op een bestaande stalenconstructie. Ten tijde van de vorige verkiezingen hadden wij drie stalenframe laten construeren en op strategische locatie laten plaatsen. In onze schriftelijke vergunningsaanvraag hebben wij de districtscommissaris benaderd met het verzoek om wederom gebruik te mogen maken van deze locaties en stalenconstructies om onze banners aan te brengen.

Het gevoel bekruipt ons dat de Bestuursdienst de zaak traineert. Want tot tweemaal toe moesten wij vernemen, dat de Bestuursdienst het bijzonder druk heeft met de voorbereidingen van de verkiezingen, waardoor men nog niet eraan toekomt om de aanvraag in behandeling te nemen. Teneinde raad is de banner van Osta Koffie op haar erf te Brokopondo Centrum geplaatst.

In de loop van deze week krijgt de Bestuursdienst van Brokopondo wederom een nette brief van ons, echter met als inhoud, dat wij geen behoefte meer hebben aan de vergunning en dus dat men de aanvraag als niet verstuurd mag beschouwen. Onze aanvraag, zij het in eerste instantie mondeling, dateert van 9 april.

Deze opstelling van de Bestuursdienst, getuigt niet van goed bestuur, niet van transparant en voorspelbaar beleid en fair play. We hadden gedacht en ook gehoopt dat er sprake zou zijn van gezonde campagnevoering en concurrentie, helaas moeten wij dit missen. Ik kan mij best wel voorstellen dat iedere drempel die opgeworpen kan worden en kan voorkomen dat de ene partij scoort winst is voor de tegenpartij

Opvallend genoeg prijkt niet ver verwijderd van de locatie waar mijn banner was aangebracht, - langs de Afobakaweg - reeds enkele dagen een banner van tegenkandidaat en dorpsgenoot Sergio Akiemboto

Meteodienst Curaçao waarschuwt voor 'extreme zeecondities'

Hinder op eiland door krachtige windstoten tot kracht 8
De Meteorologische Dienst op Curaçao handhaaft code roze, dat staat voor extreme zeecondities. Op het hele eiland komen krachtige windstoten voor, met maximale windkracht 8, aldus bericht vanmiddag, 11 mei 2015, de Amigoe.
 
Hoewel de sterke wind van de afgelopen dagen enigszins is afgezwakt, moet men volgens de Meteorologische Dienst rekening blijven houden met stevige wind. Het onstuimige weer zorgde de laatste dagen voor veel overlast.

Het luchtverkeer van en naar Hato had zaterdag last van het onstuimige weer. Door de harde windstoten moesten vliegtuigen een andere route nemen. Desondanks zijn er geen vluchten geannuleerd. Ook de brandweer kreeg veel meldingen. Verschillende plekken hadden last van afgewaaide takken, omgevallen bomen en weggewaaide daken en zinkplaten.

Vandaag was het weer overwegend half bewolkt en er stond iets minder wind. De wind komt uit oostelijke richting en is vrij krachtig tot krachtig met windkracht 5 tot 6. Af en toe is de wind hard tot stormachtig in uitschieters met windkracht 7 tot 8. Door de aanvoer van aanhoudend droge lucht zal vandaag ook weinig significante bewolking over de regio trekken.

De zee is vrij ruw tot plaatselijk ruw met golven tussen de twee en drie meter hoog. De hoogste golven zullen ten noorden en oosten van het eiland voorkomen. De status code roze blijft van kracht en opvarenden van kleine vaartuigen moeten voorzichtig zijn vanwege een plaatselijk ruwe zee. De Meteorologische Dienst adviseert hen niet ver uit de kust te varen.

OM Curaçao kan tijdens rechtszaak goudroof uit boot op eiland geen duidelijk beeld geven van onderzoek in zaak

Onderzoek naar goudroof uit boot nog in volle gangHet onderzoek naar de goudroof op 30 november 2012 uit de boot Summer Bliss op Curaçao blijkt nog in volle gang te zijn en een afhandeling van deze zaak laat nog lang op zich wachten. Alhoewel het gerecht de tentatieve data 4 tot 6 november van dit jaar had geprikt voor de inhoudelijke behandeling van de zaak, lijkt het erop dat het onderzoek niet voor die tijd afgerond zal zijn. Dat bleek tijdens de regiezitting afgelopen vrijdagmiddag tegen de 54-jarige ondernemer Guiseppe P., die volgens Officier van Justitie Adeline van Waveren het uit de boot  gestolen goud heeft witgewassen. Dit bericht de Amigoe vandaag, maandag 11 mei 2015.

Dat zou P. via zijn bedrijf Ital Trade Internazionale hebben gedaan. Hij verscheen vrijdag voor de rechter, nadat hij in januari 2013 als verdachte werd opgepakt en op 24 april van dat jaar op verzoek van advocate Marije Vaders door het Hof werd vrijgelaten. De verdachte wordt overigens tegenwoordig ook door advocaat John Loth vertegenwoordigd.

Officier van Justitie Van Waveren vindt het desgevraagd vervelend dat ze tijdens de regiezitting geen duidelijk beeld kon geven van het onderzoek in deze zaak. Zoals bekend draait het bij een regiezitting om de planning van een strafzaak en pas daarna, in dit geval misschien begin november, zal de inhoudelijke behandeling plaatsvinden.

Ze gaf wel een beeld van de rol die P. en de medeverdachte Roger P. naar haar mening hadden gespeeld in deze zaak. Guiseppe P. zou niet bij de goudroof zelf zijn betrokken, maar wel een belangrijke rol hebben gespeeld bij het witwassen hiervan. Volgens Van Waveren kregen deze verdachten na de roof het gestolen goud uit de boot in hun bezit en hebben verder anderen ingeschakeld om uiteindelijk ervoor te zorgen dat het witgewassen werd, via bedrijven in de Verenigde Staten en via de Bank of China. Een andere verdachte, de vrouw Mutzi P., zou tevens belastende verklaringen hebben afgelegd hierover tegen hem, aldus de officier.

Zoals het Openbaar Ministerie eerder bekendmaakte zou in 2012 circa 216 kilo goud zijn gestolen. Het OM beschuldigt P. van het witwassen van 215,205 kilo goud, althans 33 kilo goud en van geld, te weten 99.000 gulden, 10.000 euro en 13.000 Amerikaanse dollar. Hij zou dat in de periode van 30 november 2012 tot en met 27 december 2012 via zijn bedrijf hebben gedaan. Bedragen zouden via bankrekeningen ten name van de bedrijven K Gold Capital Solution (VS) en Sales Solutions Corporation op de bankrekening van Ital Trade en/of van P. zelf zijn gestort. Eén van die stortingen zou ter attentie van Pizziolo Seafood zijn gedaan en verder zou de rest van de bedragen via de Bank of China ten name van negen verschillende Chinezen en het bedrijf Ltd Central Hong Kong zijn gestort, zo staat in de dagvaarding. De namen van deze Chinezen worden daarin vermeld.

Vaders wil deze Chinezen horen en heeft een verzoek hiervoor ingediend, alsmede voor het horen van andere getuigen. Ze wil hen horen om uit te kunnen zoeken of de transacties direct naar hen zijn gegaan. Zij haalde de gegevens in de dagvaarding aan, dat de bedragen ten gunste van P. zijn gedaan en wil verduidelijking hierover. Vaders had geen adressen (in China) van deze Chinezen, maar benadrukte dat het OM dat hoort uit te zoeken. Ze vindt hun verklaringen belangrijk. 'Het gaat hier om enorme bedragen.'

In haar getuigenlijst noemde ze tevens de verdachte Mutzi P., alsmede de Guyanese kapitein en matrozen van de Summer Bliss destijds. De bemanningsleden hebben toen verklaringen afgelegd over de overname van goud op zee, maar hadden die verklaringen niet ondertekend, merkte Vaders op. Ze wil tevens medeverdachte Arthur D., over onder meer pinggesprekken tussen D. en anderen over haar cliënt. Zij wil ook Alex G. horen over goud, geleverd aan hem dat hij door had verkocht. Vaders wil weten hoe dit is gegaan om het verhaal van haar cliënt te bevestigen.

Van Waveren gaf aan uit verdedigingsbelang zich niet te verzetten tegen de getuigenverhoren. Ze had wel moeite met het verzoek om de Chinezen te horen, aangezien Vaders alleen de namen had verschaft en benadrukte verder dat ze via rechtshulpverzoeken naar Guyana de bemanningsleden tracht op te sporen.
Rechter Irma Lips nam ongeveer vijftien minuten de tijd om zich over de verzoeken in de zaak te buigen en besloot die toe te wijzen, met uitzondering van het verzoek om de Chinezen te horen. Ze vindt het in dit stadium geen goed idee en stelde de beslissing om hen te horen dus uit.

De goudroofzaak tegen andere verdachten werd eerder al voor onbepaalde tijd aangehouden en vrijdag werd ook de zaak tegen P. naar de rechter-commissaris terugverwezen voor nader onderzoek. Lips gaf aan de mogelijkheid voor tussenzittingen wel open te houden, indien de partijen dat nodig vinden.

Toename aantal verkeersongelukken op Curaçao

Rooseveltweg gevaarlijkste weg op eiland


Uit eerdere cijfers van de Vereniging Veilig Verkeer Curaçao bleek al dat het aantal verkeersongelukken in 2014 is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, dat blijkt ook uit de cijfers van de vereniging van verzekeraars. 

In 2013 waren er volgens de verzekeraars ruim 11.300 verkeersongevallen en in 2014 waren dat er zo’n duizend meer, namelijk ruim 12.300.

Ook dit jaar lijkt het aantal verkeersongevallen toe te nemen. In het eerste kwartaal van vorig jaar waren er volgens de vereniging een kleine drieduizend ongelukken op het eiland, dat zijn er dit jaar meer dan drieduizend. De Rooseveltweg lijkt de gevaarlijkste weg op het eiland, 14 procent van de ongelukken in de eerste drie maanden van dit jaar vonden daar plaats.

Dat schrijft het Antilliaans Dagblad op basis van gegevens van de vereniging van verzekeraars, aldus Paradise FM vandaag, maandag 11 mei 2015.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

'Claim op Shell vanwege milieuschade op Curaçao schier onmogelijk'

Advocaat Frielink onderzocht tweemaal mogelijkheden aansprakelijkstelling 


Volgens advocaat Karel Frielink is een claim op Shell voor het aansprakelijk stellen voor de schade aan het milieu op Curaçao ‘schier onmogelijk’. Dat zegt hij vanmiddag, maandag 11 mei 2015, in de Amigoe naar aanleiding van de jongste berichtgeving in het Antilliaans Dagblad over dit issue.
 
Frielink heeft bij twee gelegenheden, zo’n 10 en 17 jaar geleden, onderzoek gedaan naar de juridische mogelijkheden voor het aansprakelijk stellen. 'Kort gezegd ligt er een stevig contract, terwijl verjaringstermijnen (voor wanprestatie, onrechtmatige daad, dwaling, bedrog, misbruik van omstandigheden) al lang zijn verstreken, nog los van de vraag of met succes op een of meer van deze juridische leerstukken een beroep kan worden gedaan', aldus Frielink.

Journalist Ton de Jong stelde afgelopen weekeinde in het Antilliaans Dagblad dat het lastig, maar niet onmogelijk is Shell aansprakelijk te stellen voor de milieuschade op Curaçao. Refineria di Kòrsou (RdK) bekostigde in 2010 een onderzoek door Frank Kunneman en zijn advocatenkantoor naar de mogelijkheden. Kunneman signaleerde destijds wat hindernissen, maar vond volgens De Jong ook een paar breekijzers. Door een combinatie van een voorlopig getuigenverhoor en zorgvuldig gedoseerde publiciteit.

Frielink: 'Destijds is ook gesproken over een voorlopig getuigenverhoor. Een van de nadelen daarvan was dat toen werd gezegd dat deelnemers van het Curaçaose onderhandelingsteam waarschijnlijk zouden verklaren dat ze goed en stevig hebben onderhandeld et cetera, kort gezegd alleen maar of grotendeels verklaringen zouden afleggen die gunstig zijn voor Shell. Ook toen werd het al dan niet publicitair uitoefenen en opvoeren van druk als de enige reële mogelijkheid gezien.'

Volgens Frielink ligt aan de conclusie van Kunneman waarschijnlijk net zo’n sombere juridische analyse ten grondslag als die hij destijds heeft gemaakt. 'Anders zou wel zijn gekozen voor een andere strategie dan de twee ‘magic tricks’, een voorlopig getuigenverhoor en publicitaire druk.'

Ramnandanlal (PALU) 'Regering V7-PALU na 25 mei zeker niet uitgesloten'

Ramnandanlal staat open voor alle samenwerkingen.
Samenwerking met de NDP wordt echter ook niet uitgesloten en heeft zelfs voorkeur

PALU wil gewoon weer stem hebben in regeercentrum


PALU-lid van De Nationale Assemblee (DNA), DNA-kandidaat bij de komende verkiezingen en ondervoorzitter van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) ziet geen probleem met de formatie van een regering, waarbij zijn partij samen zal werken met de V7-combinatie, waarvan de VHP, de NPS, de Pertjajah Luhur, de BEP, de SPA en DA ’91 deel uitmaken. 

Volgens Ramnandanlal, vandaag, 11 mei 2015, in het Dagblad Suriname, staat de partij na de verkiezingen van 25 mei open voor een samenwerking met alle politieke organisaties. Zo ook met de Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse.

De PALU-ondervoorzitter zegt, dat zijn partij in de afgelopen vijf jaren een belangrijk rol binnen de regering heeft vervuld. Dit beleid wil zij bij de formatie van de nieuwe regering uiteraard voortzetten en wel met alle partijen, die dezelfde idealen en doelen als de PALU hebben. Ramnandanlal stelt, dat zijn partij wel de voorkeur geeft aan de NDP, omdat deze eerder een heel goede partner is geweest.

‘Indien de V7 wel belangstelling toont en mee kan gaan met de idealen van de partij, zal de PALU de voorstellen natuurlijk bekijken’, aldus Ramnanadanlal.

Ramnandanlal zegt ook, dat zijn partij op dit moment ernaar streeft om haar huidige twee zetels in Paramaribo en Coronie te behouden. Het feit dat de partij een heel goede prestatie heeft geleverd, kan volgens hem ervoor zorgen dat de twee zetels kunnen worden uitgebreid. Aan de hand van hoe het volk zich op 25 mei uitspreekt, kan het volgens hem ook zo zijn dat een heel andere partij de winnaar van de verkiezingen wordt.

Men moet volgens hem daarom ook niet vergeten dat het hier gaat om verkiezingen voor het kiezen van volksvertegenwoordigers voor De Nationale Assemblee. Volgens de parlementariër wordt er teveel accent gelegd op de presidentsverkiezingen. Dit is waarom hij het volk vraagt om haar stem uit te brengen op kundige volksvertegenwoordigers. Wat dat betreft denkt hij dat de PALU wel daaraan voldoet. Zijn partij heeft in de afgelopen vijf jaren flinke achterstanden op verschillende gebieden weten in te halen. De meest recente is de aanleg van waterleidingbuizen in Coronie, bruggenbouw en enkele asfalteringsprojecten.

Zo is het huisvestingsbeleid volgens hem gericht geweest op een zeer bijzondere groep van mensen die een vaste baan hadden. Voor wat dit betreft, kijkt hij uit naar een uitbreiding naar de sociaal zwakkeren. Het sociaal huisvestingsbeleid moet ook op gang komen in de komende vijf jaren en ook voor groepen als seniorenburgers en studenten. Ook heeft zijn partij in de afgelopen periode vanuit het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) een belangrijke bijdrage mogen leveren aan de creatie van werkgelegenheid in de mijnbouwsectoren met de twee goudovereenkomsten die zijn getekend. Voor wat werkgelegenheid betreft, zal ernaar worden uitgekeken om vooral jongeren in de toerisme en landbouw te betrekken.

Wat de huidige oppositiepartijen betreft, kijkt hij er wel naar uit dat deze een verandering ondergaan, waarbij de traditionele manier van politiekvoering aan de kant wordt gelaten. 

Ramnandanlal stelt dat de problemen van betalingsachterstanden en valutatekorten bij alle voorgaande verkiezingen is voorgekomen en politici hierop flink hebben ingespeeld bij hun propagandavoering. Hij hoopt daarom dat zijn voorstellen voor de structurele wijziging van de begrotingswijze van de regering wordt overgenomen, zodat dit in de toekomst niet meer als wapen gebruikt kan worden. Er moeten wetten en instituten gemaakt worden die de oude wetten moderniseren. Er zijn volgens de PALU-politicus nog teveel wetten uit de koloniale tijd.

De V7 denkt echter, aldus het Dagblad Suriname, op dit moment niet aan samenwerkingen met andere partijen bij verkiezingswinst. Volgens uitspraken van alle partijvoorzitters wordt ernaar gestreefd om na de verkiezingen zelfstandig een eigen regering te formeren. Hiervoor heeft zij ook enkele presidentskandidaten naar voren geschoven.

Ryan Autar vrij man

Hof van Justitie: Geen gronden om Autar langer vast te houdenRyan Autar, substituut Officier van Justitie, mag naar huis. Het Hof van Justitie heeft vandaag, maandag 11 mei 2015, besloten dat er geen gronden zijn om Autar langer in voorarrest te houden. Het Hof heeft de rechter-commissaris nu in het gelijk gesteld. Hij had afgelopen vrijdag besloten dat Autar naar huis mocht, omdat het gerechtelijk vooronderzoek al was afgerond. Het Openbaar Ministerie had beroep aangetekend tegen dit besluit, waardoor de onmiddellijke invrijheidstelling vrijdag niet kon plaatsvinden.

De advocaten Hemradj Matawlie en Irwin Kanhai hadden het verzoek bij de rechter-commissaris ingediend om hun cliënt in vrijheid te stellen.

Matawlie zegt op Starnieuws, dat het Openbaar Ministerie nu binnen dertig dagen moet beslissen of vervolging zal plaatsvinden of de zaak zal worden geseponeerd.

Autar heeft vanaf het begin ontkend schuldig te zijn. Er zijn zes getuigen onder ede gehoord in deze zaak. Autar zou frauduleuze handelingen gepleegd hebben en gelden hebben ontvangen in ruil voor het teruggeven van ingevorderde rijbewijzen.

OW-minister geeft startsein voor aanleg voetpaden Hendrikstraat

Parmessar: 'Zwartenhovenbrugstraat wordt structureel aangepakt'


'Over vier jaren ziet Paramaribo er anders uit'


Afgelopen vrijdag werd het startsein gegeven voor het rioleren, het aanleggen en bestraten van voetpaden van de Hendrikstraat. Minister Rabindre Parmessar van Openbare Werken gaf het fysieke startsein voor dit project dat zich bevindt tussen de Tweede- en Derde Rijweg in Paramaribo. Het project kost naar zeggen van Parmessar de Staat rond de Srd 25.7 miljoen en zal in drie kavels worden uitgevoerd. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 11 mei 2015.

Dit project is een gevolg van een op 22 december 2014 gehouden openbare aanbesteding. De onderhoudstermijn van dit project is gesteld op zes maanden. Parmessar zei, dat de rehabilitatie van de weg ook onderdeel is van het verhogen van het welzijn van de bevolking.

Parmessar zei ook, dat vanwege de grondrechtelijke situatie er weinig ruimte was om een fietspad aan te leggen. ‘Alleen wanneer de bewoners zouden meewerken om een extra vijf meter op te offeren, zou dat te realiseren zijn. Wie doet dat tegenwoordig? We hebben toen wij de Saron Brug aan het bouwen waren voor negentig vierkante meter een compensatie van meer dan vier hectaren moeten geven.'

De minister maakte verder bekend, dat overeenstemming is bereikt om de Zwartenhovenburgstraat binnen afzienbare tijd structureel aan te pakken. ‘De Zwartenhovenburgstraat is de poort van en naar Paramaribo. Verschillende regeringen hebben het niet aangedurfd om deze weg aan te pakken. Het is niet gemakkelijk. Maar, deze regering durft het wel, want als wij het niet doen, wie gaat het dan doen? We zijn bezig met een transformatie. Er is reeds een plan van uitvoering in voorbereiding om het hele wegenstelsel van Paramaribo binnen vier jaar aan te passen. Paramaribo zal er over vier jaar anders uitzien. Die basis heeft deze regering al gelegd. Oe kang skrifing’, sprak Parmessar.

Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling was ook aanwezig in zijn hoedanigheid als oud bewoner van de Hendrikstraat.

Kalloe: 'Directeur DSB zal zelf zijn ontslag indienen'

Onduidelijkheden binnen bank over mega miljoenenfraude

'Vuile was wordt niet buiten gehangen en politie wordt niet erbij betrokken'


Richard Kalloe, oud-minister, ondernemer en politiek analist, zegt vandaag, 11 mei 2015, in het Dagblad Suriname te verwachten, dat in de komende periode koppen zullen rollen binnen de top van De Surinaamsche Bank (DSB). 'De directeur van de DSB bank zal zelf zijn ontslag indienen, stelt Kalloe. De politiek analist vindt, dat er op dit moment te veel onduidelijkheden binnen de bankinstelling zijn omtrent de onlangs onthulde miljoenenfraude, waarbij middels creditcards een bedrag van 4 miljoen Amerikaanse dollar zou zijn ontvreemd. 

Bankdirecteur Sigmund Proeve, de Raad van Commissarissen, de Vereniging van Economisten (VES) en andere betrokken instanties houden volgens hem de kaken stijf. 'Dit zal rechtstreekse gevolgen hebben voor de directie van de bank, omdat men niet gelijk de vuile was buiten hangt en de politie niet erbij betrekt. Het vervolg zal zijn dat iemand op het hoogste niveau ontslag zal nemen', aldus Kalloe.

Kalloe zegt dat het hem bevreemdt, dat zo'n moderne bank voor de derde maal met een dergelijk schandaal is geconfronteerd. Hij herinnert zich nog de kwestie van enkele jaren geleden toen illegale geldtransacties door de bank werden gepleegd voor het Amerikaanse Dorsett Hotels & Resorts. De geruchtmakende zwendelzaak rond DSB Bank zou met een sisser zijn afgelopen. Zowel directeur Sigmund Proeve als diens voorganger Edward Muller waren eerder veroordeeld tot een jaar celstraf.

'Tijdens de behandeling van deze strafzaak in hoger beroep bleken bankafschriften op wonderbaarlijke wijze uit het strafdossier te zijn verdwenen. De bankafschriften moesten de illegaliteit van de overmakingen aantonen. In 1998 zijn rekeningen geopend voor het storten van vreemde valuta. Dit gebeurde zonder toestemming van de Deviezencommissie. Ook zijn in het diepste geheim miljoenen dollars overgemaakt naar buitenlandse rekeningen, wat ook niet mag zonder toestemming van de Deviezencommissie. Het geld was afkomstig van casino-activiteiten, waarin ook klokkenluider Vinodh Parbhoe aandelen had. Parbhoe is in 2001 op straat doodgeschoten.'

Kalloe vermoedt dat Muller vanwege deze zaak in 2004 zelf ontslag zou hebben aangevraagd.

Ook een kwestie waarbij een kluis van de bank was weggedragen ligt Kalloe nog vers in het geheugen.
Kalloe zegt dat de betreffende bank altijd een bepaalde regel heeft gehad, waarbij duidelijke stukken door zakenlieden of ondernemers moesten worden ingediend. Het gaat volgens hem om de statuten van het bedrijf ofwel vennootschap, waar uit de notulen van de jaarvergadering duidelijk moet blijken wie namens de onderneming stukken bij de bank mogen ondertekenen. Uitgaande van deze regel concludeert Kalloe, dat de directie van de bank wel op de hoogte is van de naam van de dader. Iemand van hoger hand zou volgens hem dan toestemming aan de twee bankmedewerkers hebben gegeven om de lichting van de gelden toch toe te staan. De twee ontheven medewerkers zouden naar verkregen informatie terug zijn naar hun post.

Dit kan volgens hem niet om een normale zaak gaan, omdat het de derde keer is dat zaken niet op een correcte manier binnen deze bankinstelling zijn gegaan. De ondernemer benadrukt dat een heleboel personeelsleden bij Surinaamse banken hun werkzaamheden niet op een behoorlijke wijze uitvoeren. Dit kan volgens hem ook te wijten zijn aan inadequate opleiding en instructies die door de bankleiding aan de mensen wordt doorgegeven.

Kalloe roept de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op om haar toezichthoudende taak op een betere wijze te vervullen. Het is volgens hem de taak van die bank om het publiek tegen deze onsmakelijke praktijken van financiële instellingen te beschermen. Tot nog toe zijn er geen noemenswaardige acties vanuit de CBvS gekomen, terwijl de DSB niet eens aangifte heeft gedaan van het verdwijnen van 4 miljoen Amerikaanse dollar aan gemeenschapsgelden.

Door het hele gebeuren zijn gemeenschapsgelden op een zeer vreemde wijze verdwenen en is er na de eerste verklaring van de bankleiding niets meer vernomen. De redactie van de krant heeft na herhaaldelijk bellen directeur Proeve niet aan de lijn kunnen krijgen. De bankdirecteur zou volgens zijn secretaresse de hele dag in vergaderingen zijn met zijn directieteam en zou hierdoor geen ruimte hebben de pers te woord te staan.

Nieuw visverwerkingsbedrijf in Nickerie opent nieuwe economische perspectieven district

Met komst bedrijf neemt mogelijk illegale visserij af

(Bron foto's: ministerie van LVV)

Met de komst van het viswerkingsbedrijf Orbilo Nickerie Processing zijn nieuwe economische deuren voor het rijstdistrict Nickerie opengegaan. Het bedrijf gaat zich niet alleen concentreren op 
visvangsten, maar ook op het verwerken van vissoorten, garnalen en krabachtigen. Met een eerste investering van 2 miljoen Amerikaanse dollar en een toekomstige input van 10 miljoen, is minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) overtuigd van een goede onderneming. Dat zei hij afgelopen vrijdag bij de opening van de onderneming, aldus het ministerie vandaag, maandag 11 mei 2015.

Volgens hem is er ook sprake van extra werkgelegenheid voor de Nickeriaanse gemeenschap. 

Directeur Pritipaul Singh liet weten, dat er vierhonderd arbeiders in het bedrijf werkzaam zijn  waarvan 70% Surinamers zijn. Hij zei, dat succes samengaat met de faciliteiten die aanwezig zijn in het bedrijf. Ook is hij het ministerie en de regering zeer erkentelijk voor de ondersteuning die zijn bedrijf heeft gekregen. 

Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh sprak de hoop uit, dat met de komst van dit bedrijf de illegale visserij zal afnemen. Joeloemsingh ziet de visserijsector groeien in zijn district. Met de komst van het bedrijf zal nagegaan worden welke exportmogelijkheden van vis en visproducten er zijn waaruit Suriname direct en indirect voordelen kan halen


Het bedrijf zal zijn producten ook afzetten op de Guyanese markt. Op zo’n manier zal Nickerie niet slechts leunen op de rijst, zei Algoe, die voorstander is van diversificatie.

Dagblad Suriname vraagt zich af of directeur Onderwijs Peneux NDP'er is geworden

Peneux in NDP-kleding conferencier op NDP-ressortvergadering


Tijdens NDP-ressortvergadering te Kwatta in Paramaribo vroegen veel van de aanwezigen zich af, althans dat schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 11 mei 2015, of de directeur van Onderwijs bij het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling Robert Peneux nu officieel is toegetreden tot de NDP.

Peneux, in NDP-kledij gehuld (zie de wazige foto van de krant), was namelijk de conferencier, soort presentator op het podium, die avond. Hij ging bij het aankondigen van de sprekers ook kort in op de vele verworvenheden van de huidige regering.

Peneux, ex-kopstuk bij de Pertjajah Luhur (PL), gaf bij zijn aanstelling als directeur van Onderwijs te kennen, dat hij het ministerie als technocraat zou draaien. Volgens hem moest het eigenbelang ondergeschikt zijn aan het algemeen belang. Hij deed ook een beroep op iedere functionaris om hun kennis en bekwaamheid in te zetten ten dienste van het onderwijs en van het kind en gezamenlijk onderwijs te brengen naar grotere hoogten.

Peneux trok zijn lidmaatschap van de PL in op 20 januari 2014. Hij gaf daarbij aan, dat hij niet werkt voor een politieke partij. Hij is in dienst van de overheid en hoort het beleid van de zittende president uit te voeren.

Agent slaat zijn vriendin voor een discotheek....

Korpsleiding stelt agent meteen buiten functie


De agent van politie derde klasse L.H. heeft afgelopen zaterdag zijn vriendin voor een discotheek een aantal keren geslagen. Dit gebeurde nadat het stel om tot nog toe onbekende reden ruzie kreeg, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 11 mei 2015. Waar een en ander plaatsvond vermeldt het artikel niet....

De politieman sloeg zijn vriendin in het bijzijn van omstanders. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan tegen haar vriend, de agent.

De korpschef, die hierover een rapportage kreeg, heeft volgens de krant meteen maatregelen genomen. In het belang van het verdere onderzoek heeft de korpsleiding de verdachte politieman buiten functie gesteld.

Zijn dienstwapen is in bewaring genomen, uit veiligheidsoverwegingen.

Rechten boekverfilming 'Dubbelspel' van Curaçaose auteur verkocht door De Bezige Bij Nederland

Amerikaanse maatschappij gaat boek van Frank Martinus Arion verfilmen


Uitgeverij De Bezige Bij in Nederland heeft de rechten voor de boekverfilming van de klassieker ‘Dubbelspel’ van de Curaçaose auteur Frank Martinus Arion verkocht. De film zal worden geproduceerd door een Amerikaanse maatschappij, met een voltallige Engels-Amerikaanse cast. Dat wordt door verschillende betrouwbare bronnen bevestigd aan het Antilliaans Dagblad, aldus de krant vandaag, maandag 11 mei 2015.

Naar verluidt wordt volgende maand meer bekend. Sinds de publicatie van het boek in 1973 zijn er verschillende mensen en filmproductiebedrijven geweest die het boek wilden verfilmen, maar dat is nooit van de grond gekomen. De laatste poging om het literaire boek te verfilmen dateert uit 2007. In dat jaar keurde Martinus Arion het script van de Jamaicaanse scenarioschrijver Evan Jones goed. Het budget voor de verfilming van ‘Double Play’ stond destijds geraamd op 3,7 miljoen dollar.

Het is de verwachting dat er gelijk met een Engelse verfilming ook een herziende Engelse vertaling van het boek wordt gemaakt. Dubbelspel werd vertaald in het Deens, Duits, Engels en Papiaments.

Het boek werd in 2006 gratis verspreid bij Nederlandse openbare bibliotheken, als onderdeel van het evenement ‘Nederland leest’. Dat was bedoeld om het lezen van Nederlandstalige boeken te stimuleren. Uiteindelijk zijn er in een periode van enkele weken 700.000 exemplaren bij de bibliotheken uitgereikt.

De roman beschrijft een zondagmiddag op Curaçao tijdens een dominospel. Domino is soms een gevaarlijk spel. Het gevaarlijke spel in het boek is dat twee van de vier spelers vreemdgaan met de partners van andere spelers. Het boek leest als een spannend verhaal en heeft een diepere laag die klassenverschillen in de Antilliaanse samenleving beschrijft. In 1973 was het boek meteen een groot succes. Arion kreeg er destijds de Van der Hoogtprijs voor.

Gewapende man hield woning minister Whiteman op Curaçao in de gaten

Whiteman: 'Man droop af toen hij zag dat huis niet onbewaakt was'

Bewindsman gaat 's avonds niet meer de straat op


Een gewapende man blijkt vorige week het huis van minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur op Curaçao in de gaten gehouden, maar droop af toen hij zag dat het huis niet onbewaakt was. Dat verklaarde Whiteman afgelopen zaterdag tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst van Pueblo Soberano, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 11 mei 2015.

Whiteman zei dat de intimidaties tegen zijn persoon daarmee waren begonnen. De bewindsman zei ook dat hij het advies van de beveiliging heeft opgevolgd om in de avonduren niet op straat te lopen. De minister heeft de premier op de hoogte gebracht van de situatie.

In zijn toespraak stelde de minister trouw te blijven aan de nalatenschap van Helmin Wiels.

(Bron foto: Elisa Carter)
Whiteman nam het ook op voor Elisa Carter, de nog niet benoemde transitiemanager bij het Sehos, op wie veel kritiek is geuit sinds bekend werd dat zij 35.000 gulden per maand zal verdienen en dat zij zal moeten toezien dat de financiële hulp die het ziekenhuis van de overheid krijgt goed wordt besteed. De minister had kopieën van krantenartikelen bij zich die op zijn verzoek onder de aanwezigen verspreid moesten worden. Hij haalde een artikel aan waarin de Nederlandse staatssecretaris bij het vertrek van Carter als lid van de Gezondheidsraad over haar zei, dat zij de kwaliteit heeft om het menselijke aspect voor ogen te houden bij de adviezen die zij geeft. In een ander artikel werd gerept over het vertrek van Carter bij de Raad van Bestuur bij het grootste universitaire onderzoekscentrum, waar 13.000 mensen werkzaam zijn. Het centrum had volgens Whiteman een budget van circa twee miljard guldens, de begroting van Curaçao.

De minister verwees ook naar een publicatie van een Surinaamse krant waarin vicepremier Robert Ameerali in een interview verzekerde, dat de bouw van het ziekenhuis bij Wanica doorgaat en insinuaties over fraude door Carter ontkende.

Als laatste haalde de minister een publicatie aan uit het Financieel Dagblad over het Erasmus Medical Center in Rotterdam, waar een nieuw ziekenhuis werd gebouwd. Er waren allerlei deals tussen het personeel en aannemers gemaakt. Carter wist daar een eind aan te maken en wees de directeur erop dat hij bepaalde rekeningen niet hoefde te betalen. Zij heronderhandelde het contract met de aannemer. Zij nam drastische maatregelen waardoor het medisch centrum weer goed ging functioneren. Volgens Whiteman is men daarom hier op Curaçao bang voor deze mevrouw.

Ook ging de minister in op de geruchten als zou hij Carter hebben benaderd om het mogelijk te maken dat een vriend van haar ook meekwam. Dit verhaal is volgens Whiteman via de algemeen directeur van het ziekenhuis in de wereld gekomen. De directeur had een gesprek met een paar werknemers en ‘dacht dat hij met domme mensen te maken had’. In dat gesprek gaf de directeur aan dat het de schuld van de minister was dat er geen investeringen in het ziekenhuis werden gedaan. ,

'Hij zei tegen de werknemers, dat hij aan de baai was en de vrouw naast een blanke man zag zwemmen, volgens hem hadden de twee iets met elkaar.' 

 Ook hekelde de minister de specialisten die via hun patiënten een boodschap naar hem sturen om een MRIscan voor het ziekenhuis te kopen. Als er al een MRI-scan wordt gekocht, dan is het voor het nieuwe ziekenhuis, aldus de minister. De huidige scan was defect geraakt doordat het dak lekte en daar niets tegen werd gedaan, zo zei de bewindsman.

NDP-kandidate Afonsoewa ergert zich aan 'prinses' Alice Amafo (ABOP)

Silvana Afonsoewa heeft van zich laten horen (Bron foto: Afonsoewa/Facebook)
'Amafo en ABOP laten werk liggen en toch kleurt Goede Verwachting geel'

'Prinses loopt op rode loper waarvoor ik heb gewerkt en dat vind ik erg'


Het Ressortraadslid Silvana Afonsoewa, NDP-kandidate voor De Nationale Assemblee in Paramaribo, stoort zich er enorm aan, dat de ABOP-minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Alice Amafo, zichzelf prinses noemt. Dit zei ze afgelopen zaterdagavond tijdens een ressortvergadering van de buurten Livorno, Pont en Latour, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 11 mei 2015.

'Amafo, je bent gewaarschuwd. Het is de NDP die Goede Verwachting in orde heeft gemaakt. Niet de ABOP heeft ervoor gezorgd dat er nu straten in de buurt zijn', sprak ze haar gehoor toe. Volgens de politica laten Amafo en haar partij werk liggen, maar toch is de hele buurt geel gekleurd.

'Als die prinses vandaag de dag op de rode loper loopt waarvoor ik heb gewerkt dan vind ik het erg ja. Goede Verwachting had geen verharde straten en lag volledig onder de modder. Goede Verwachting was een bos. Wij hebben ervoor gezorgd dat er daar stromend water is gekomen', sprak Afonsoewa.

Ze prees de huidige regering voor de totstandkoming van de drie sociale wetten. Maar, ze was sceptisch over het voornemen van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi om de Kinderbijslag te verhogen. Immers, hij schitterde volgens haar door afwezigheid toen de drie wetten werden aangenomen.

De DNA-kandidate, van huis uit verpleegster, zei ook dat het BZSR-systeem de discriminatie heeft doorbroken. Voorheen konden mensen met hun on- en minvermogendenkaart de 'elite' ziekenhuizen zoals Diakonassenhuis en het Sint Vincentiusziekenhuis niet bezoeken. Ze waren toen aangewezen op 's Lands Hospitaal en het Academisch Ziekenhuis.

'De V7-artsen die zeggen dat het systeem niet goed is, moeten zich schamen, omdat ze onderdeel deel zijn van het systeem. Als het niet goed gaat moeten ze zich laten horen bij de desbetreffende instanties, niet op politieke podia.'

V7 neemt tijdens bijeenkomst in Para spoorproject regering Bouterse-Ameerali op de korrel

'Geld voor project verdwijnt in zakken family and friends van president Bouterse'
 
'Family and friends gaan ook staatsbedrijf Sail overnemen'


De aangekondigde spoorlijn van Paramaribo naar Onverwacht, door de huidige regering beloofd, was afgelopen zaterdagavond een geliefd onderwerp tijdens een V7-bijeenkomst in het district Para. Volgens de Ware Tijd van vandaag, maandag 11 mei 2015, dreven bijna alle sprekers de spot met de ‘spooktrein’, zoals V7-coördinator en VHP-voorzitter en -Assembleelid Chandrikapersad Santokhi het project noemde.

Volgens hem zou geld dat bestemd was voor dit project door middel van corruptie verdwijnen in zakken van 'family and friends' van president Desi Bouterse. Santokhi zei dat het begrote bedrag veel beter geïnvesteerd had kunnen worden in projecten om Para aantrekkelijker te maken voor investeerders.

Het treinproject zou volgens partijgenote Sushma Bahadoer ook niet functioneel zijn. Immers, met name studenten zouden toch met de bus naar hun school moeten, omdat de spoorlijn in Paramaribo als eindstation Poelepantje zal hebben. Bahadoer stelde voor dat de 130 miljoen euro, welk bedrag het spoorproject zou moeten kosten, beter kan worden aangewend voor de bouw van een universiteit in het district Para.

Maar, er kwamen ook andere heikele issues ter sprake, zoals de bauxietsector. Volgens NPS-leider Gregory Rusland is die sector in gevaar en dat zou toe te schrijven aan de huidige regering. Immers, aldus Rusland op het V7-toneel, de regering Venetiaan had voldoende voorbereidingen getroffen om de sector veilig te stellen. Rusland riep op de Paranen de mogelijkheden te bieden om toerisme in het district te ontwikkelen.

Pertjajah Luhur-voorman Paul Somohardjo liet de aanwezigen weten, dat Suriname meer gebruik zou moeten  maken van de mogelijkheden die de CARICOM-markt biedt. 'Wij zijn lid van de CARICOM, maar wij maken er geen gebruik van. Alleen Dilip Sardjoe', sprak Somohardjo. De V7-leider zei ook ,dat hij zich sterk wil maken voor thuiszorg voor seniore burgers.

BEP-voorzitter Celsius Waterberg zei dat het vraagstuk van grondenrechten één van de eerste problemen is, waarop V7 zich zal richten na overname van regeermacht. Volgens hem heeft de combinatie al de oplossing. Ook bij de SPA-kandidaat voor De Nationale Assemblee Harvey Read bleek dat vraagstuk hoge prioriteit te genieten. 'Dat is één van de redenen waarom ik de politiek ingestapt ben.'

Santokhi zei verder nog, dat adequate productie en export door de cassavefabriek door corruptie stagneert.

Hij deelde ook nog informatie met de toehoorders over het staatsbedrijf Sail. 'Ze gaan weer boos worden, maar ook bij Sail zijn ze bezig. U gaat binnenkort zien dat ook daar 'family and friends' gaan overnemen', voorspelde de VHP-voorzitter.

VRA: 'Leiding RGD traineert CAO-onderhandelingen' - 'Houding leiding RGD is weigerachtig en dictatoriaal'

'Overeengekomen betalingsregelingen door RGD eenzijdig terzijde gelegd'

Artsen zouden gedemotiveerd raken


De Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) laat in een gisteren, zondag 10 mei 2015, uitgebracht persbericht weten, dat een stagnatie van de dienstverlening niet uitgesloten kan worden. Het bestuur van de VRA stelt, dat de leiding van de stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) de voortgang van de CAO-onderhandelingen over 2015 traineert.

Een door de RGD gehanteerde vernieuwde loonreeks, die zonder overeenstemming is doorgevoerd, brengt een onzekere toestand teweeg daar overeengekomen betalingsregelingen eenzijdig terzijde zijn gelegd, aldus de VRA: 'Dit heeft tot gevolg dat de artsen niet gemotiveerd zijn de meervoudige taken van de RGD-arts (preventieve en curatieve zorg) in zijn volle omvang uit te voeren. Dit geldt met name voor de meer dan 20 artsen die voortaan achteruit zijn gegaan in inkomen.'

In december 2014 heeft de RGD-leiding van de VRA geëist dat zij binnen een week commentaar geeft op een nieuwe loonreeks, ingaande 2015 en een daaraan gekoppeld nieuw conceptreglement. Op dat moment was de CAO over 2014, aldus de VRA, nog niet eens ondertekend door onenigheid over de door RGD-leiding gehanteerde formulering.

De VRA heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om een uitermate belangrijk en veelomvattend document als een nieuw reglement te kunnen bestuderen en om juridisch advies te kunnen inwinnen, maar dit werd niet gehonoreerd. Binnen een week na ontvangst werd van het conceptreglement een eenzijdig opgemaakt definitief reglement aan de artsen gepresenteerd en per 1 januari 2015 uitgevoerd door de RGD-leiding.

De VRA heeft altijd aangegeven, dat de RGD-artsen overbelast zijn. De grote toeloop van patiënten, die vervolgens voor lange wachttijden zorgen, zijn hier een bewijs voor. Een van de aanbevelingen van de VRA om per arts een maximum van 2.000 ingeschrevenen te hanteren is dan ook gebaseerd op de WHO-norm (Wereld Gezondheidsorganisatie) voor het leveren van kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg. Deze aanbeveling is zonder meer door de leiding van de RGD van tafel geveegd, hoewel ook de door de RGD aangetrokken consultant dezelfde aanbeveling heeft gedaan, aldus de VRA in haar persbericht.

'De weigerachtige en dictatoriale houding van de RGD-leiding noopt de rgd-artsen hun cliënten te adviseren, zo veel mogelijk, een andere huisarts te kiezen. De wet basis gezondheidszorg, die een vrije artsenkeus kenmerkt, biedt de cliënten daartoe de mogelijkheid.'

Van Dijk-Silos: 'Hoeveelheid vernield verkiezingsmateriaal is ongekend'

'Vernielingen zijn geen goed signaal. Het is pure vernielzucht'


'Nog nooit is er zoveel verkiezingsmateriaal van politieke tegenstanders vernield als nu. Het is zelfs ongekend', aldus voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau vandaag, maandag 11 mei 2015, in de Ware Tijd.

Van onder meer de VHP, de BEP, de NDP en de ABOP zijn de afgelopen tijd billboards vernield of beklad. 'Dit is geen goed signaal. Ik hoop dat er hier geen structuur aan wordt gegeven', zegt Van Dijk-Silos.

De VHP steekt de eigen vermoedens niet onder stoelen en banken en noemt als schuldige in een uitgegeven persbericht de NDP. NDP-voorzitter Desi Bouterse wordt zelfs opgeroepen zijn partijleden te 'onderwijzen in ethisch gedrag'.

Van Dijk-Silos houdt het echter op pure vernielzucht en denkt niet dat sympathisanten van welke politieke partij dan ook achter het vandalisme zitten. Vingerwijzen heeft daarom geen zin: 'Je weet niet wie het heeft gedaan.' In elk geval stelt ze een zeker verruwing vast op weg naar de verkiezingsdag van 25 mei.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

LVV wil in totaal 6.000 Braziliaanse koeien naar Nickerie halen

Nelore koeien geïmporteerd om nieuw slachthuis Zeedijk in productie te houden....


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteeld en Visserij (LVV) vindt dat de veestapel in Nickerie moet worden verbeterd. Om dat voor elkaar te kunnen krijgen wil het ministerie dit jaar tweeduizend drachtige koeien uit Brazilië importeren, zodat de veestapel in korte tijd kan uitgroeien naar vierduizend. Hij zei dat afgelopen zaterdag bij de technische oplevering van het nieuwe slachthuis te Zeedijk, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 11 mei 2015.

De tweeduizend runderen die dit jaar moeten komen is het eerste deel van de zesduizend koeien die het ministerie wil importeren. Door deze aanpak zullen er voldoende slachtdieren beschikbaar zijn om het nieuwe slachthuis te Zeedijk met een capaciteit van honderdvijftig koeien per dag in productie te houden.

Het importvee is van het ras Nelore - dat haar oorsprong heeft in India, district Nellore in de staat   Andhra Pradesh - dat onder Surinaamse omstandigheden, qua luchtvochtigheid en temperatuur, in de stad Para in Brazilië is gefokt. Een zo'n koe kan uitgroeien tot een gewicht van zo'n 1.200 kilo en dat is meer dan de hier gefokte dieren. Het is de bedoeling de importdieren onder te brengen in de stalweide in de Nanipolder.

LVV wil zich niet alleen richten op import. Het ministerie wil mensen stimuleren om in het Zuid-Draingebied aan veeteelt te gaan doen, omdat het gebied uiterst geschikt is om de Nelore koeien te houden. Een afvaardiging van LVV heeft onlangs samen met een Braziliaanse delegatie het gebied bezocht om de mogelijkheden te bekijken hoe de teelt van koeien beter aan te pakken.

Naast bevordering van de rundveestapel wil LVV ook werken aan het vergroten van het aantal schapen en geiten, om de lokale markt te bedienen.

Met de bouw van het slachthuis, inclusief directievoering, is bijna Srd 5.5 miljoen gemoeid. Als het zal zijn ingericht met onder andere de slachtlijn dan is voor bijna Srd 10 miljoen in het slachthuis geïnvesteerd.

EBS voorzichtig overstag: bedrijf stort eerste bijdrage van Srd 2.2 miljoen in kas Pensioenfonds

Bedrijf gaat maandelijks pensioenpremie afdragen

Afgelopen 15 jaren verdwenen pensioengelden in bedrijf: schuld zou Srd 210 miljoen bedragen


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) stort komende woensdag Srd 2.2 miljoen op de rekening van het Pensioenfonds. Dit schrijft Starnieuws vandaag, maandag 11 mei 2015, te hebben vernomen van Steve Geerlings, voorzitter van de EBS Werknemers Organisatie (OWOS, Ogane Werknemers Organisatie Suriname). Het gaat om het bedrag van april. Vanaf wordt maandelijks de pensioenpremie afgedragen. De afgelopen 15 jaren verdwenen die gelden in het bedrijf. 

Bond en directie zijn er nog niet helemaal uit. Volgens Starnieuws zijn juristen en deskundigen nog aan het rekenen. Er zou een schuld van Srd 210 miljoen zijn opgebouwd in 15 jaar tijd.

Geerlings zegt, dat aanvankelijk vicepresident Robert Ameerali, namens de aandeelhouder, had doorgegeven dat slechts Srd 1 miljoen gestort kon worden. Hiertegen werd echter flink geprotesteerd door de bond, waarna uiteindelijk is besloten om Srd 2.2 miljoen over te maken.

Over de maand januari tot maart moet Srd 6.6 miljoen worden gestort. Hierover zijn nog gesprekken gaande. Het bedrag zal in termijnen worden overgemaakt. Over het resterende bedrag moet nog een regeling worden getroffen.

'In ieder geval is afgesproken, dat vanaf nu het bedrag elke maand overgemaakt zal worden', aldus Geerlings mee. Hij heeft met zijn leden in Paramaribo afgelopen vrijdag en met die in Nickerie zaterdag vergaderd. Zij zijn akkoord met het bereikte resultaat.

Bij de kredietcoöperatie is ook een achterstand van betaling van ruim Srd 3 miljoen. De leiding van de EBS zal in contact treden met het bestuur van de kredietcoöperatie om een regeling te treffen voor de betaling. Geerlings is blij dat deze achterstallige betalingen worden aangepakt. Het bestuur van de bond zal echter een vinger aan de pols blijven houden.

Surinaamse opiniepeilers geven er de brui aan...

Opiniepeilen is plotseling volgens NIKOS, SWI en IDOS simpelweg te duur......

Geënquêteerden zouden ook niet altijd eerlijk antwoorden


Het NIKOS (Instituut voor Kaderontwikkeling en Onderzoek in Suriname), de Stichting Wetenschappelijke Informatie (SWI) en IDOS (Institute for Development Oriented Studies) zullen geen opiniepeilingen houden vóór de komende verkiezingen. Marten Schalkwijk van NIKOS zei gisteren in het radioprogramma 'Welingelichte Kringen' op Radio ABC , zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 1 mei 2015, dat het vrij duur is om een onderzoek te doen. Zonder eigen kosten voor het maken van analyses, kost een onderzoek minimaal Srd 30.000. Hij heeft samen met de zender Apintie drie peilingen gehouden, maar is verder ermee gestopt.

John Krishnadath, directeur van IDOS, die ook gast panellid was in het programma, deelde mee dat hij ook geen opiniepeiling de komende twee weken zal verrichten. Hij is net als Schalkwijk ook tot de conclusie gekomen, dat niet alle mensen die meewerken aan de opiniepeilingen eerlijke antwoorden geven. Zij kunnen zich vaak ook niet meer herinneren op wie zij de vorige keer hebben gestemd.

Jack Menke, directeur van de SWI, een van de pioniers op het gebied van peilingen, beaamt dat er veel tijd in peilingen gaat zitten. Als onderzoekers werken zij zonder kosten in rekening te brengen voor hun eigen tijd. Zij hebben tot nu toe peilingen gedaan, omdat ze als onderzoeker ook geïnteresseerd zijn in de gegevens.

Volgens de drie onderzoekers is het in Suriname niet te doen om een telefonische enquête te houden. Ook de kiezerslijsten blijken onvoldoende betrouwbaar te zijn. Het werken met een vast bestand is ook niet ideaal. Veel mensen verhuizen ook in korte tijd.

Het is opmerkelijk, dat de opiniepeilers nauwelijks twee weken voor de verkiezingen om allerlei redenen er plotseling de brui aan geven. Misschien is het nu tijd voor een bekende buitenlandse opiniepeiler om met een knipog kritisch te reageren op zijn Surinaamse collegae.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)