vrijdag 15 mei 2015

Jongen (17) doodgestoken met scherp voorwerp aan Awaradam, Paramaribo

Dader zou dertien jaar jong zijn


De 17-jarige Nintendo Mufarel Houthakker is vanavond, vrijdag 15 mei 2015, rond half acht aan de Awaradam, bij de hoek met de Begoniastraat, in Paramaribo neergestoken met een scherp voorwerp. De waarschijnlijke dader is dertien jaar, aldus bericht de webeditie van de Ware Tijd. 

Het motief is nog onduidelijk.

Toen een ambulance ter plekke arriveerde was het slachtoffer al overleden. De verdachte is afgevoerd door de politie. Het onderzoek ter plaatse duur

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

V7 vergadert te Stoelmanseiland

'Veel problemen Stoelmanseiland niet door regering-Bouterse aangepakt'


(Bron foto: VHP/V7)

De politieke combinatie V7 heeft vanmiddag, vrijdag 15 mei 2015, een vergadering gehouden te Stoelmanseiland. Stoelmanseiland heeft heel veel problemen die niet aangepakt worden door de huidige regering onder leiding van president Desi Bouterse, zo laat de organisatie weten in een persbericht.
 
Bestuursgebouwen zijn sinds vijd jaar niet bemand. Er is een wonin voor een districtscommissaris, maar die staat leeg, omdat de districtscommissaris in Paramaribo woont.....
 
De ontwikkeling van het binnenland wordtvolgens V7 bewust achtergehouden. Volgens de bewoners van Stoelmanseiland neemt de regering het niet nauw met de ontwikkeling van het binnenland.

Het Guesthouse is vernietigd en de meteodienst verkeert is slechte staat. Projecten zoals gezondheidscentra, recreatie voor de jeugd en basisgoederen ontbreken. 

Rechter-commissaris op Curaçao heft bewaring agent op

Agent (51) schuldig aan dodelijk ongeluk te Willemstad

 
De rechter-commissaris (RC) op Curaçao heeft vanochtend, vrijdag 15 mei 2015, de bewaring van de politieagent A.M. (51) opgeheven. Zijn hechtenis is niet meer van belang voor het lopende onderzoek naar deze zaak. Dat bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos, aldus de Amigoe vanmiddag.
 
M. blijft wel verdachte in deze zaak. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het fatale ongeval op de kruising Weg naar Welgelegen en Roosendaalweg op 26 april, waarbij de 23-jarige man Harrison Janga om het leven kwam.

Uit het voorlopig onderzoek van de politie op de bewuste dag werd duidelijk, dat M. op de Weg naar Welgelegen richting de Van Eyck van Voorthuizenweg reed, toen hij zonder voorrang te verlenen linksaf sloeg om de Roosendaalweg in te rijden. De later overleden scooterrijder reed richting Marchena en kon een botsing niet meer voorkomen. Hij bezweek vrijwel direct aan zijn opgelopen verwondingen.

M. werd hierna door zijn collega’s aangehouden en zat dus tot vandaag vast. Zijn aanhouding werd twee weken geleden door een RC getoetst en goed bevonden, waarna de Officier van Justitie de verlenging van zijn inverzekeringstelling heeft bevolen, oftewel zijn hechtenis met acht dagen heeft verlengd. De man moest vorige week weer voor de rechter-commissaris verschijnen, die van oordeel was dat er genoeg redenen waren om zijn hechtenis te verlengen.

De advocaat van de man diende een verzoek voor zijn onmiddellijke invrijheidstelling. Volgens welingelichte bronnen, aldus de krant, haalde de advocaat het hele proces tegen Nelson dos Santos aan, die verantwoordelijk was voor de dood van drie joggers in augustus 2013. De RC zag desondanks geen reden om het verzoek van de advocaat toe te wijzen. Maar, de rechter-commissaris achtte vanochtend dat langere hechtenis niet meer nodig is.
Janga is inmiddels begraven bij Willibrordus.

Korps Politie Suriname goed voorbereid op komende verkiezingen

KPS informeert politieattachés Nederland, China, India, Frankrijk, Brazilië, Indonesië en VS

(Bron foto: KPS)

Commissaris van politie Hendrik Setrosentono heeft vanmorgen, vrijdag 15 mei 2015, namens de Politiecommissie Veiligheid Verkiezingen 2015 een presentatie gehouden voor politieattachés van Nederland, China, India, Frankrijk, Brazilië, Indonesië en de VS. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

De presentatie handelde over de inspanningen die de politie pleegt voor een veilig en ordelijk verloop van de komende verkiezingen.

Vertegenwoordigers van andere ambassades en vertegenwoordigers van buitenlandse organisaties zoals het Ontwikkelingsprogramma van de VN UNDP en de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, waren ook aanwezig.

De gasten waren, aldus de politie, ingenomen met de presentatie en uitleg op de door hun gestelde vragen. De politieorganisatie is goed voorbereid en ziet de verkiezingen vol vertrouwen tegemoet.

NDP'ers in Saramacca lokken kiezers door zakken organische mestkorrels uit te delen

VHP'er Jogi: 'Het is niet eerlijk, er wordt corruptie gepleegd'met kippenmest'

'LVV-minister mag hieraan niet meewerken, er wordt politiek bedreven met middelen Staat'


NDP’ers verdelen zakken Fertosil organische mestkorrels in Saramacca. Slechts NDP’ers en personen die bereid zijn om een NDP-vlag te plaatsen op hun erf komen voor een zak kippenmest in aanmerking, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 15 mei 2015.

‘Het is niet eerlijk, er wordt corruptie gepleegd. De structuren van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visseri, LVV, moeten belast worden met de verdeling van de mest’, zegt Mahinder Jogi, VHP-Assembleelid en kandidaat voor het parlement bij de verkiezingen.

Volgens hem heeft de LVV-minister er een zooitje van gemaakt. Behalve dat de mest bestemd was voor de rijstboeren, is er bij de import een half miljoen Amerikaanse dollar meer neergeteld.

Opmerkelijk is dat NDP’ers belast zijn met de verdeling van de organische mestkorrels. Personen met een andere politieke kleur worden overgeslagen. Jogi vindt het ronduit belachelijk, dat de NDP op deze manier stemmen probeert te winnen.

Behalve organische mest worden er ook chemicaliën en waterpompen verdeeld onder de NDP’ers. ‘Personen die niet eens landbouwer zijn, komen in aanmerking voor een waterpomp.’ Jogi zegt dat er zwaar politiek wordt bedreven met middelen van de Staat. ‘De LVV-minister mag dit niet doen, hij mag niet meewerken hieraan.’

Ook PALU-parlementariër Henk Ramnandanlal heeft organische mestkorrels verdeeld onder bepaalde landbouwers in Saramacca, aldus het Dagblad Suriname.

Jongen (19) met kapotte fles in buik gestoken

Ruzie met enkele vrienden ontaardt in steken met kapot geslagen fles


De 19-jarige Kelvin L. is gistermiddag neergestoken met een kapotte fles in de Adroestraat in het politieressort Flora. De jongen werd in zijn buikstreek gestoken na een ruzie met enkele vrienden. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 15 mei 2015.

Uit het politieonderzoek is naar voren gekomen, dat de vrienden onderling ruzie hadden over een buks in de vorm van een vuistvuurwapen. 

Het slachtoffer werd voor medische behandeling overgebracht naar een ziekenhuis en verkeert buiten levensgevaar. De buks is in beslag genomen door de politie.

De verdachten zijn nog voortvluchtig.

Brazilië getroffen door dengue-epidemie

229 Doden in eerste 15 weken van 2015  

Ook mensen getroffen door zika virusDe Braziliaanse minister van Volksgezondheid Arthur Chioro bevestigde gisteren, dat het land getroffen is door een dengue-epidemie met 745.957 bevestigde gevallen dit jaar tot nu toe en dat is een toename van 234.2 procent vergeleken met dezelfde periode in 2014. Dit wordt vandaag, vrijdag 15 mei 2015, bericht door diverse lokale, Braziliaanse-, en buitenlandse media, waaronder het Chinese persbureau Xinhua.

'Natuurlijk is er technisch gezien sprake van een epidemie', aldus Chioro, verwijzend naar de Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO, die een norm voor een epidemie hanteert van 300 bevestigde gevallen op iedere 100.000 mensen.

Begin deze maand ontkende de minister nog, dat er sprake was van een epidemie en verklaarde dat er sprake was een endemische situatie, maar wel met een toename van het aantal gevallen.

Ondanks het hoge aantal is de ziekte 48% minder aanwezig, dan het aantal in 2013 toen er in dezelfde periode 1.4 miljoen geregistreerde gevallen waren.

In de eerste vijftien weken van 2015 zijn 229 doden te betreuren geweest ten gevolge van dengue, een toename van 45% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en een daling van 39.6% vergeleken met die periode in 2013.

De staten met de meeste geregistreerde gevallen zijn Sao Paulo met 169, Goias met 15 en Parana en Minas Gerais met elk 8 doden.

Overigens maakte de minister ook bekend, dat 16 patiënten zijn getroffen door het zika virus. Dit virus wordt door dezelfde muskiet, Aedes aegypti, veroorzaakt die dengue veroorzaakt, aldus de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo vandaag.

Volgens Chioro zijn 8 patiënten afkomstig uit de stad Camaçari in de staat Bahia. De andere gevallen zijn bevestigd in Rio Grando do Norte. Het aantal kan nog toenemen, omdat 1.200 gevallen, vooral in het noordoosten van het land, nog onderzocht worden.

(Red. De Surinaamse Krant/Xinhua/Folha de S. Paulo)

Politieke partijen importeren het nodige aan propagandamaterialen

Voor ruim half miljoen Amerikaanse dollar aan materialen uit buitenland

Partijen vrijgesteld van 10% invoerrechten en 10% omzetbelasting


Er is voor meer dan een half miljoen Amerikaanse dollar aan propagandamateriaal ingevoerd door politieke partijen. Dat weet de Ware Tijd vandaag, vrijdag 15 mei 2015, te berichten. Verschillende partijen die aan de verkiezingen deelnemen hebben gebruik gemaakt van de vrijstellingsregeling om propagandamateriaal te importeren. De regeling, die al bij vele verkiezingen geldt, geeft vrijstelling van 10 procent invoerrechten en 10 procent omzetbelasting. 

DOE-voorzitter Carl Breeveld zegt dat zijn partij geen gebruik heeft gemaakt van deze regeling, omdat haast alle propagandamateriaal lokaal zijn gehaald.

Marinus Bee en Harish Monorath (ABOP) van de Alternatieve Combinatie zeggen dat ze veel materiaal lokaal hebben besteld, maar niet met zekerheid kunnen zeggen of er ook materiaal is ingevoerd.

Pogingen van de redactie van de Ware Tijd om van NDP een reactie los te krijgen, bleven vruchteloos, omdat de daartoe verantwoordelijke personen de telefoon niet opnamen.

Dharm Mungra zegt, dat het Mega Front voor 25.000 Amerikaanse dollar materiaal heeft gehaald waarvoor vrijstelling is verkregen. Bij de PALU gaat het om ongeveer 50.000 dollar, zegt Henk Ramnandanlal. Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo zegt, dat zijn partij diverse keren van deze regeling gebruik heeft gemaakt en schat dat de waarde van de materialen minimaal 60.000 Amerikaanse dollar is geweest.

De VHP heeft volgens secretaris Ganeshkoemar Kanhai voor een waarde van ruim 220.000 Amerikaanse dollar materialen ingevoerd. NPS-voorzitter Gregory Rusland had geen cijfers bij de hand, maar de krant schrijft te hebben vernomen, dat voor een bedrag van ongeveer 150.000 Amerikaanse dollar aan materialen door de NPS is ingevoerd.

Ter info:

Machtsposities in handen van Family and Friends

VHP-mediacommissie ernstig bezorgd over machtsposities in handen naasten president


In 2010 kregen we een NDP-regering met Desiré Delano Bouterse als president van Suriname. Gelijk na zijn aantreden begon hij zijn familie, vrienden en partijloyalisten te accommoderen. Machtsposities werden in handen gelegd van Family & Friends en heeft intussen een vaste plek veroverd in het NDP-beleid.

De mediacommissie van de VHP is ernstig bezorgd over de machtsposities die in handen zijn van familie en vrienden. Directeuren van Staatsbedrijven en departementsdirecteuren die niet gelieerd zijn aan de NDP worden vanwege 'gewijzigde beleidsinzichten' vervangen. Ook economische machtsposities komen in handen van Family & Friends. Er is duidelijk sprake van onbehoorlijk bestuur.

Wij moeten ervoor waken, dat goed draaiende Staatsbedrijven niet in handen komen van Family & Friends. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft herhaaldelijk gezegd, dat er bij strategische projecten die onze toekomst bepalen geen geheime deals gesloten kunnen worden. Wij als volk willen geen herhaling van de situatie van de jaren 1998, waarbij de NDP-regering onder leiding van ex-president Wijdenbosch op het punt stond Staatsolie voor een habbekrats te verkopen. Staatsolie zou voor 60 miljoen Amerikaanse dollar verkocht worden. We moeten als volk alert zijn dat zoiets gebeurt.

Familie, vrienden en partijloyalisten worden begunstigd met grote lappen grond. Wat we nu opmerken, is dat zelfs politieke overlopers begunstigd worden met houtconcessies, goudconcessies, directeursfuncties en andere hoge posities. Bij Staatsbedrijven worden hoge functies ingevuld door de politieke elite van de NDP.

Toen VHP-voorzitter Santokhi onthulde dat er in het geheim onderhandeld werd over de EBS, Suralco en andere Staatsbedrijven waren president Bouterse en consorten vreselijk boos. Chan e ley, Chan e ley, Chan e ley, was de kreet van president Bouterse, Cliffton Limburg, alias Limbo, en partijgenoten.

Nu blijkt, dat de onthullingen die de VHP-voorzitter de afgelopen weken heeft gedaan op waarheid berusten. In andere landen worden bestuurders gedwongen terug te treden, als er ook maar de schijn van onregelmatigheid hebben plaatsgevonden. Onder de regering Bouterse worden corrupte bestuurders echter beloond.

Tijdens het live economisch debat van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) afgelopen woensdagavond heeft Winston Caldeira (NDP) toegegeven, dat de ex-minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams, wegens corruptie werd ontslagen. Vervolgens werd Abrahams na enkele weken door president Bouterse benoemd tot Staatsadviseur met een riant salaris van Srd 22.000 per maand.

Heel opmerkelijk is ook de beloning van politieke overlopers door president Bouterse. Hardwerkende NDP’ers worden door de president op een zijspoor gezet ten faveure van de overlopers. Zij moeten het doen met de kruimels die overblijven. Het accommoderen van familie, vrienden en partijloyalisten in machtsposities is puur om de macht te behouden en via corruptie illegale activiteiten te kunnen faciliteren. De bedoeling is ook zo snel mogelijk graaien en wegwezen voordat een andere regering aan de macht komt. De reactie van de regering: don't see, don't know, don’t tell.

Het is daarom niet verwonderlijk, dat in de afgelopen jaren het ene schandaal na het andere de regering heeft achtervolgd en nog steeds achtervolgt. Er zijn voorbeelden te over waarbij families, vrienden en loyalisten zijn geaccommodeerd door de huidige regering c.q. president Bouterse. In 2012 is Mahinder Gopie begunstigd met 86.000 hectare grond om aan houtkap doen.

De kwestie-Sew A Tjon met 600.000 hectare grond voor exploratie van goud. De aankoop van boeken voor de scholen door Eddy Jozefzoon voor een bedrag Euro 8 miljoen. Deze boeken zijn nooit gebruikt, het geld is verbrast. Mevrouw Elisa Carter heeft 1,5 miljoen Euro van de staat Suriname ontvangen. Wat voor werk heeft ze verricht voor het Wanica ziekenhuis?

Er is zo'n Euro 1 miljoen betaald aan BMC zonder geleverde prestatie. Er is ook geld betaald aan het bedrijf Strukton voor het treinproject, zonder een meter spoorweg aan te leggen. De benoeming van minister Ashwin Adhin's broer tot directeur van SEA Food heeft veel stof doen opwaaien. Het riekt naar favoritisme.

De goudconcessie van minister Adin's vader en zus ter grootte van 11.300 hectare en eentje van 200 hectare voor het ontginnen van steenslag heeft ook voor opschudding gezorgd. De zus van minister Adhin beweert dat op 20 maart 2014 het bedrijf Masa Mining Company N. V. is opgericht, waarin zij 10 aandelen van de 100 bezat. Voorts zegt ze dat de N. V. vanaf de oprichting een lege N.V. was, die niet eens een Bankrekening bezat.
Maar, als het bedrijf een lege N.V. was, die niet eens een bankrekening bezat, waarom is het dan verkocht aan derde en aan wie is die N.V. Masa Mining Company verkocht? Wees transparant.

Een deel van Waterkant is uitgegeven aan de onderneming NV Cactus van de ondernemer Guno Chin A Sen, terwijl de Dienst Monumentenzorg daarvan geen kennis droeg. Binnen niet al te lange tijd zal de EBS opgedeeld worden en de schoonzoon van ex-minister Abrahams wordt directeur.

Wie zijn de spelers die straks Suralco en de Afobaka Stuwdam zullen overnemen?

VHP-mediacommissie

Geen sabotage aan MRI-apparaat in ziekenhuis Willemstad, Curaçao

Bestuur Sehos: MRI functioneert prima


In tegenstelling tot wat er geïnsinueerd wordt, is er geen sabotage gepleegd aan het MRI-apparaat van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in Willemstad op Curaçao. Dat geeft het bestuur van het Sehos in een schriftelijke verklaring te kennen, aldus het Antilliaans Dagblad vrijdag 15 mei 2015. 

Het bestuur reageert hiermee op eerdere berichtgevingen in een aantal media waarin werd gesuggereerd. dat er opzettelijk zou zijn geknoeid met het MRI-apparaat van het ziekenhuis en dat het bestuur om die reden geen nieuwe zou krijgen. Volgens de berichtgevingen zou het bestuur van het Sehos het apparaat bewust in een ruimte hebben geplaatst waar het plafond lekt, met als doel financiering te krijgen voor de aanschaf van een nieuwe MRI.

'Los van het feit dat deze insinuatie niet strookt met de werkelijkheid, functioneert de MRI van het Sehos prima', aldus het bestuur.

In augustus 2014 ontstond er volgens het bestuur een technisch probleem met een component van het MRI-apparaat en niet met de MRI zelf. Dit technisch probleem ontstond doordat er een lekkage was in de ruimte waar de component zich bevond. 'Het gaat hier om de amplifier van het MRI-apparaat', aldus het bestuur.

'Door de regen lekte er water door het plafond heen en penetreerde dit de amplifier via een leiding die koude lucht naar de MRI vervoert.'

Volgens het bestuur zijn de nodige reparaties meteen verricht en functioneerde het apparaat binnen ongeveer twee weken weer. 'Het bestuur wil benadrukken dat het nimmer de bedoeling is geweest om op twijfelachtige wijze een nieuw MRI-apparaat te krijgen. De huidige MRI is in 2003 verkregen. Een MRI-apparaat functioneert in het algemeen ongeveer tien jaar. Dit in overweging genomen zijn de nodige stappen genomen om het huidige apparaat te vervangen. Dit met de gedachte dat het nieuwe apparaat naar het nieuwe ziekenhuis kan worden gebracht wanneer de constructie hiervan klaar is', zo schrijft het bestuur.

Zorgen bij Gevolmachtigde minister Wiels van Curaçao in Nederland over haar positie

Wiels vreest nota van ombudsman over haar functioneren


Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) maakt zich ernstig zorgen over haar positie. Aanleiding voor haar ongerustheid is de ‘Nota van voorlopige bevindingen’ van het onderzoek dat ombudsman mr. Alba Martijn naar haar functioneren heeft ingesteld. De vrees voor het eindrapport is bij Wiels zo groot dat zij een advocaat in de arm heeft genomen, aldus bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 15 mei 2015.

De sinds haar aanstelling in juni 2013 frequent in opspraak geraakte Gevolmachtigde minister heeft via de door haar ingehuurde, niet nader aangeduide, advocaat voor elkaar gekregen dat de publicatie van het eindrapport voorlopig enkele weken vertraging oploopt.

Mr. Martijn bevestigde gisteren, dat Wiels’ raadsman begin deze week, vlak voor het verstrijken van de wettelijke reactietermijn, om twee weken uitstel heeft verzocht. 'Deze extra verlenging is eenmalig aan betrokkene verleend', aldus de ombudsman. Dat betekent dat Wiels tot uiterlijk 28 mei de gelegenheid heeft om haar weerwoord te geven op het voorlopige rapport van Martijn.

Minister-president Ivar Asjes (eveneens Pueblo Soberano) heeft zijn commentaar wel binnen de wettelijke termijn van maximaal zes weken ingestuurd. 'De reacties kunnen aanleiding geven tot aanpassing van de nota en/of nader onderzoek. Dit kan pas na ontvangst van de tweede reactie worden vastgesteld', aldus Martijn die ernaar streeft de definitieve versie van haar rapport medio juni af te ronden. 'Hierna zal het rapport worden aangeboden aan het bestuursorgaan, de Gevolmachtigde minister en de Staten. Vervolgens zal het rapport worden geanonimiseerd en gepubliceerd op de website www.ombudsman-curacao.cw en op verzoek worden gemaild aan eventuele belangstellenden', aldus mr. Martijn.

Het onderzoek richt zich formeel niet op de ambtenaar Wiels, maar ‘op aan de minister van Algemene Zaken toe te rekenen gedragingen van de Gevolmachtigde minister die bij de ombudsman hebben geleid tot het vermoeden dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan ten minste de schijn van niet-integer handelen’.

Mr. Martijn verbleef eind vorig jaar enkele weken in Nederland om, in aanvulling op documenten en publicaties waarover zij beschikte, enige tientallen mensen uit de directe (werk)omgeving van Wiels te interviewen. Ter bescherming van hun privacy wordt niet bekendgemaakt met wie is gesproken. Voor een aantal geïnterviewden was dat een voorwaarde, omdat zij bang zijn voor represailles als bekend wordt dat zij aan het onderzoek hebben meegewerkt.

Eind maart heeft mr. Martijn haar voorlopige bevindingen naar Asjes gestuurd. Medewerkers van het Curaçaohuis waren kort daarna getuige van een woede-uitbarsting van Wiels die degenen die tegenover de ombudsman een verklaring over haar hebben afgelegd voor ‘verraders’ uitmaakte.

'Afpakteam Curaçao' vanaf 1 augustus op eiland actief

(Bron foto: OM Curaçao)
Justitie wil criminelen in de portemonnee pakken

In beslag genomen, afgepakte goederen worden verkocht


Minister van Justitie Nelson Navarro en zijn collega van Financiën Jose Jardim hebben vanmorgen, vrijdag 15 mei 2015, de formele aftrap gegeven tot het instellen van een integraal afpakteam door het ondertekenen van het Plan van Aanpak voor de pilot 'Afpakteam Kòrsou'. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao vanochtend.

Het Afpakteam Kòrsou bestaat uit samenwerkende functionarissen van het Korps Politie Curaçao (KPC), Belastingdienst Curaçao, Team Inlichtingen en Opsporing Belastingdienst (TIO), Koninklijke Marechaussee (KMar), Douane, Kustwacht en het Openbaar Ministerie Curaçao, aangevuld met twee opsporingsambtenaren uit Nederland met ervaring in het afpakken. Het team zal fungeren onder de coördinatie van het Openbaar Ministerie.

Met het plegen van strafbare feiten wordt door criminelen veel geld verdiend. Een belangrijk onderdeel in de strijd tegen de criminaliteit is het afpakken van het geld en de goederen met een criminele herkomst. Dat hoeft niet altijd te gebeuren door het doen van langdurige onderzoeken of rechtszaken. Met enige creativiteit en doortastendheid is het ook mogelijk om op een snellere en meer efficiënte manier crimineel vermogen af te pakken. Dat is de taak van het Afpakteam.

Het Afpakteam gaat met ingang van 1 augustus 2015 in nauwe samenwerking kansrijke afpakprojecten selecteren en uitvoeren. Door het combineren van bevoegdheden en aanwezige informatie en expertise van de deelnemende diensten, kan het afpakteam een effectief wapen zijn tegen de criminaliteit. De afgepakte goederen zullen worden verkocht. De opbrengsten daarvan en het afgepakte geld zullen ten goede komen aan het land Curaçao. Met de opbrengsten zullen eerst de kosten van het afpakteam vergoed worden.

De criminelen betalen dus zelf de inzet van de functionarissen die de criminele verdiensten van hen afpakken.

Surveillance politie te Leiding 9A opgevoerd

Aantal inbraken in woningen en auto's en diefstal gasflessen leiden tot extra surveillance


De politie van Leiding 9A in Paramaribo heeft de reguliere surveillance binnen haar ressort opgevoerd vanwege het aantal inbraken in woningen en auto’s en de  diefstal van gascilinders, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 15 me 2015.

‘Opvallend is dat wanneer de zware jongens in het gevang zijn, de buurt rustig en veilig is. Zodra ze vrij rondlopen, zijn er dagelijks weer calamiteiten en is de buurt erg onveilig’, beweren de buurtbewoners van Leiding.

Recentelijk werd zelfs een gascilinder van een agent gestolen.

De politie van Leiding heeft als oplossing voor dit ressort de surveillance in de buurt opgevoerd. Hiermee wil de politie de criminaliteit indammen. De politie vraagt ook alertheid van de burgers. ‘Wanneer je iemand een verdachte handeling ziet plegen, neem dan terstond contact op met de politie. Wees alert om dit soort delicten ook wel zelf te bestrijden.’

Verbazing bij eigenaresse gesloten restaurant aan Leysweg

Commissariaat Paramaribo- Zuidwest zou doelbewust verkeerde informatie publiceren

Vanessa Moesliman: 'Foto's zijn niet in mijn warung gemaakt'


De eigenaresse van het restaurant aan de Leysweg dat gisteren, donderdag 14 mei 2015, werd gesloten door de bestuursdienst van het districtscommissariaat Paramaribo-Zuidwest, Vanessa Moesliman, is verbaasd en teleurgesteld. De onderneemster heeft gisteren via GFC Nieuws laten weten, dat het Burger Informatie Centrum (BIC) Paramaribo Zuidwest doelbewust bezig is verkeerde informatie naar buiten te brengen.

Volgens haar zijn de foto’s die via de media zijn verspreid niet in haar warung gemaakt. Ook is er beslist geen sprake van onhygiënische zaken.

'Ik kan met de beelden van onze bewakingscamera’s aantonen, dat er geen foto’s zijn gemaakt. Negen werknemers van het commissariaat stormden de zaak binnen. Die actie duurde nog geen vijf minuten.'  Bij die actie zijn geen enkele foto’s gemaakt in de keuken. Op de bewakingscamera’s is ook te zien hoe het personeel van het commissariaat naar binnenstormde zonder zich te identificeren en daarna alle klanten naar buiten stuurde.

Moesliman vindt het jammer dat ook zij slachtoffer dreigt te worden van rancune. 'Het is frappant dat er nooit eerder volledige namen worden vrijgegeven bij dergelijke acties. Nu is daar ineens sprake van. Op de Facebookpagina van het BIC Paramaribo-Zuidwest wordt het populaire eethuis met naam en toenaam genoemd. Het is bovendien een kwalijke zaak, dat er met foto’s wordt gesjoemeld. Ik zie bijvoorbeeld een vetput op hun FB-pagina die ik niet herken, onze vetput heeft een ijzeren deksel', zegt Moesliman.

'Eenieder kent ons, wij nemen hygiëne serieus, daarom huren wij ook elke maand het bedrijf Kill-It om ongedierte te bestrijden en worden wij regelmatig gecontroleerd door het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg). Tot slot wil ik mijn excuses aan onze klanten aanbieden voor het feit dat wij ze voorlopig niet van dienst kunnen zijn, totdat wij weten wat de werkelijke reden is waarom het commissariaat onze goede naam te grabbel wil gooien en daarmee ook het werk van vijftien personeelsleden op het spel wil zetten.'

GPS-systeem in particuliere bussen werkt nog steeds niet

Apparaten vanaf september 2013 in bussen geinstalleerd

Bij ministerie van TCT ontbreekt echter deskundigheid om systeem te beheren....- Veel chauffeurs hebben apparaat uit bus verwijderd


De gps-apparaten die sinds september 2013 in de particuliere bussen zijn geïnstalleerd, werken eindelijk, maar de overheid heeft nog geen deskundigen om het systeem te beheren, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 15 mei 2015.

Volgens de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Falisie Pinas, is het wachten op overdracht door de huidige beheerder, het Kabinet van de vicepresident. 'We zitten uit te kijken naar kader voor de monitoring en we moeten ook mensen opleiden', aldus de bewindsman

De apparaten zijn door telecommunicatiebedrijf Digicel geplaatst. Pinas zegt dat nu meer dan honderd bussen te zien zijn op het systeem, maar die informatie kan nog niet worden gebruikt. Ze moet eerst opgeslagen, bewerkt en geordend worden. Hierdoor zal het ministerie kunnen nagaan hoe laat een bus begint te rijden, waar die zich bevindt, of die rijdt of stilstaat, aanvang van de rijtijd en of de chauffeur zich aan zijn route houdt. Het systeem heeft de staat meer dan SRD 400.000 gekost.

John Mahadewsing, voorzitter van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie, zegt dat de meeste buschauffeurs het apparaat uit hun bus hebben gehaald, omdat het niet functioneerde. Mahadewsing zegt na de plaatsing van de apparaten verder niets meer van de vicepresident te hebben vernomen. 'Het zit in je bus en het hindert, het gebruikte ook veel stroom.'

Rechter stelt Kort Geding Melcherts tegen Bouterse uit tot 3 maart 2016......

Bouterse zou bij Melcherts in 2009 geleende 350.000 Amerikaanse dollar niet hebben terugbetaald


Het zogenoemde Kort Geding dat Ramon Melcherts in privé tegen Desi Bouterse al in juli 2014 heeft aangespannen, is gisteren door de rechter uitgesteld tot 3 maart 2016. Melcherts, die juridisch door advocaat Stanley Marica wordt bijgestaan, zegt vandaag, vrijdag 15 mei 2015, in het Dagblad Suriname, dat hij eerst met zijn advocaat wil afstemmen, voordat hij een uitspraak hierover in de media kan doen. Onduidelijk is daarom nog waarom de zaak pas weer begin maart volgend jaar dient.

Melcherts beweert, dat Bouterse in 2009 350.000 Amerikaanse dollar van hem geleend heeft en niet heeft terugbetaald. De man heeft bij niet betaling gedreigd een boekje open te doen. Als veiligheidsadviseur en hoofdsponsor van Bouterse van 2002 tot 2012 zou hij het nodige weten over het huidige staatshoofd. 'Mocht Bouterse niet over de brug komen, dan komt er een website met nogal smeuïge informatie', dreigt Melcherts.

Afgesproken was dat het geld terug betaald zou worden na de verkiezingswinst in 2010. Intussen is het vijf jaar verder, maar er is niets betaald.

Melcherts stelt maar liefst acht keer bij Bouterse thuis te zijn geweest. Hij kreeg echter steeds te horen dat hij nog even moest wachten.

Melcherts heeft een actieve rol vervuld binnen de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij is in september 2011 nog gekozen als lid van de subafdeling Weg naar Zee van de NDP. Bouterse heeft via zijn advocaat, Jennifer van Dijk-Silos, steeds op de zitting ontkend geld verschuldigd te zijn. Ook verschillende prominenten van de NDP ontkennen, dat Melcherts ooit iets met de partij te maken heeft gehad. 

'Bouterse, het Haagse hoofdpijndossier': Andere Tijden, dinsdagavond 19 mei, NPO2

Programma Andere Tijden: Waarom werd Bouterse in 1997 niet gearresteerd in Brazilië?


Als in 1996 de partij van Desi Bouterse in Suriname de verkiezingen wint, loopt er in Nederland al een paar jaar een strafrechtelijk onderzoek naar zijn betrokkenheid bij drugssmokkel. De toenmalige hoogste baas van het openbaar ministerie, Arthur Docters van Leeuwen, was klaar voor aanhouding en vervolging van Bouterse toen die in Brazilië werd gesignaleerd. Maar, Den Haag durfde het uiteindelijk niet aan en liet hem ontglippen.

In de uitzending van Andere Tijden, getiteld 'Bouterse, het Haagse hoofpijndossier', vertellen direct betrokkenen van het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook de toenmalige ministers Voorhoeve en Pronk over de gebeurtenissen in de zomer van 1997.

Volgens het OM was de zaak ‘rond’, Bouterse kwam op de lijst van Interpol en er was contact met het buitenland over zijn mogelijke arrestatie. Maar, toen Bouterse in juli 1997 in Brazilië opdook, kon hij het land ongehinderd weer verlaten; er kwam van Nederlandse zijde geen verzoek tot aanhouding.
Toen deze gang van zaken een maand later door het NRC naar buiten werd gebracht, leidde het tot een fikse rel. Ministers Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) en Sorgdrager (Justitie) kwamen onder vuur te liggen.

Achteraf bleek tussen beide ministeries een verschil van inzicht te bestaan. Justitie wilde zonder aanzien des persoons Bouterse aanhouden, het ministerie van Buitenlandse Zaken zag echter praktische en diplomatieke bezwaren.

Regie: Paul Ruigrok
Research: Lizzy van Winsen, Rob Bruins Slot

Uitzending 19 mei, 21.20 uur, NPO2 

PL-voorzitter vindt ontslag directeur Seafood Industries Suriname 'vreemde zaak'

'Er wordt heel vies politiek gespeeld'

'Soerodimedjo is niet een gewone hengelaar'


De kwestie van het ontslag van de directeur van Seafood Industries Suriname (SIS), Rudy Soerodimedjo, is voor de voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, een vreemde zaak. Volgens hem wordt er heel vies politiek gespeeld. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 15 mei 2015.

Somohardjo: 'Ik vind het vreemd, dat hij zonder enig formele reden, alleen omdat hij bestuurslid bij de PL is, met ontslag wordt gestuurd. Soerodimedjo is een geschoolde man. Hij is niet een gewone hengelaar. Er zijn bepaalde dingen die hierachter schuilen. Als hij bijvoorbeeld op grond van fraude was ontslagen, dan was het een valide reden. De algemene vergadering heeft ingaande een datum besloten hem te ontslaan. Hierna wordt per zelfde datum de jongere broer van minister Adhin benoemd tot directeur van het bedrijf. Als wij zo doorgaan, dan komt Suriname nooit vooruit. De president zei bijvoorbeeld dat onderwijs moet worden gedepolitiseerd. Wie is nu bij onderwijs? Is het niet de totale familie van Adhin? Wie heeft gronden genomen? Het is niet PL, maar familie van Adhin. Ik gun het hem, maar niet op deze wijze. Het recht zal moeten zegevieren. Daarom zeggen wij tot 25 mei toe dat de rechtstaat is verdwenen. Ze moeten allemaal weg.'

Somohardjo geeft aan contact te hebben gehad met Soerodimedjo. De gewezen SIS-directeur zal volgens Somohardjo nu juridische stappen ondernemen.

De Raad van Commissarissen onder president-commissaris Dennis Menso heeft op een algemene vergadering van 7 mei 2015 besloten om de heer Viren Yogendre Vincent Adhin tot directeur te benoemen en wel per onmiddellijke ingang. Op deze vergadering is ook besloten om Soerodimedjo met ingang van woensdag 13 mei 2015 te ontslaan van de verplichting tot het verrichten van arbeid.

DRS pleit voor instelling van ministerie van Gezinszaken

Politieke partij DRS staat stil bij Internationale Dag van het Gezin


Vandaag, 15 mei 2015, wordt voor de 22e keer de Internationale Dag van het Gezin herdacht. Het thema voor deze herdenking is 'Men in Charge? Gender Equality and Children’s Rights in Contemporary Families'.

Dit thema vraagt de aandacht van de internationale gemeenschap voor de rolverdeling tussen man en vrouw en de kinderrechten in moderne gezinnen. Ook in ons land wordt nog te vaak beweerd, dat de man hoofd is van het gezin. En daarmee wordt meestal bedoeld dat de man ‘de baas’ is. Dit idee stamt uit de tijd dat de vrouw handelingsonbekwaam was. De man was kostwinner en hij bepaalde alles in het gezin.

Die tijd hebben wij achter ons gelaten. In het moderne gezin zijn meestal man en vrouw kostwinner en gelijkwaardig. In de visie van DRS kent een gezin geen baas. Man en vrouw dragen samen zorg voor wel en wee van het gezin, terwijl beide hun specifieke verantwoordelijkheden hebben. Binnen het gezin is het de vrouw die het gezin bestuurt. Zij organiseert het huishouden en zorgt ervoor dat alle gezinsleden goed verzorgd zijn.

De man is het fundament van het gezin. Hij draagt en schraagt het gezin. Het gezin moet op hem kunnen bouwen en vertrouwen. Gezinnen waar de man (het fundament) ontbreekt en of zijn verantwoordelijkheden niet opneemt, lopen een verhoogd risico instabiel te worden.

Het is van het grootste belang dat gezinnen enerzijds worden begeleid en ondersteund en anderzijds dat zij worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Zo werken wij aan sterke gezinnen. En sterke, stabiele gezinnen zijn een cruciale factor in de ontwikkeling van de factor mens.

In het kader van het thema van dit gezinsjaar is het van belang dat wij nauwgezet onze wet- en regelgeving bestuderen en nagaan als er bepalingen zijn die de ene partner ondergeschikt maken aan de andere. En deze zo snel mogelijk herzien. Speciale aandacht moeten wij schenken aan gender rolverdeling die gebaseerd is op (culturele) tradities en gewoonten. Via voorlichtings- en bewustwordingsprogramma's moeten verouderde opvattingen bestreden worden.

Een heel belangrijk punt vormt het toezicht op naleving van de kinderrechten. De kinderrechten zijn speciaal ontwikkeld als leidraad voor een gezonde en voorspoedige ontwikkeling van onze kinderen. Teveel van onze potentie aan menselijk kapitaal, belandt op het verkeerde pad. Dit moet drastisch worden omgebogen. Als land met een kleine bevolking kunnen wij ons niet permitteren om zoveel menselijk kapitaal verloren te laten gaan.

DRS gaat voor een kindvriendelijke samenleving waarin elk kind optimale ontplooiingskansen krijgt vanuit het eigen gezin met ondersteuning van de totale samenleving. Vandaar dat wij op deze 22e herdenking van de dag van het gezin wederom de wens uitspreken dat ook Suriname spoedig overgaat tot instelling van een ministerie van gezinszaken om van daaruit een toegewijd gezinsbeleid te voeren.

Aanleg dijk Domburg officieel gestart

(Bron foto's: NDP)
OW-minister: Waterkant Domburg krijgt in later stadium complete face lift


Een paar weken voor de verkiezingen 25 mei start de regering Bouterse-Ameerali nog her en der allerlei projecten of worden projecten juist, al dan niet slechts technisch, opgeleverd, met het nodige feest- en vooral NDP-vertoon. Het lijkt op een soort charme-offensief van de op de wip zittende regering.
 
Met het heien van een stalen paal werd gisteren de aanleg van de dijk bij Domburg officieel begonnen. Het beginpunt van de dijk is bij de bekende toeristische trekpleister, de marktplaats. In een later stadium krijgt deze plek een face lift krijgen, zei de minister van Openbare Werken Rabin Parmessar. De eerste fase van de oeverbescherming, een stuk van ruim 600 meter, zal binnen een jaar af zijn. Het project kost ruim Srd 32 miljoen, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 15 mei 2015.De marktplaats is ook een trekpleister voor booteigenaren en watersportliefhebbers uit de omgeving en de stad. De laatste jaren is het aantal buitenlandse toeristen naar dit ressort in Wanica toegenomen. Het is zaak dat de plek en de hele oeverlijn beschermd wordt van de erosie en afkalving, benadrukten de sprekers.

(Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
Wie de locatie aan de Surinamerivier bezoekt zal altijd jachten zien liggen in de rivier zien liggen uit alle windstreken van de wereld.

Met de bouw van de dijk wordt ook aan landaanwinst gedaan. De damwand komt acht meter in de rivier vanaf de huidige oever, aldus Remie Lachman, hoofd van Waterkerende Werken. De tussenruimte wordt gevuld met zand. Er komen twee nieuwe aanmeerplaatsen en een looppad voor het publiek.

Wanneer de dijk af is wordt de plek aangepakt kondigt Parmessar aan. 'De plaats zal verhard worden, de ruimte heringericht en er zal ook een speciale parkeerruimte komen. Waar zal ik niet verklappen. Deze plaats verdient het, het heeft zoveel potentie. Het wordt een pracht van een plek.'

Er stond al enkele meters dijk in het water toen het officiële startsein werd gegeven. De voorbereiding is solide geweest voordat met de fysieke werkzaamheden begonnen is, zegt Parmessar. Het contract voor het project werd een jaar eerder ondertekend. In die tussentijd is een bodemonderzoek verricht en zijn gesprekken gevoerd met belanghebbenden zoals perceeleigenaren en standhouders. Er zijn harde afspraken gemaakt.

De financiering is ook geen probleem, aldus Parmessar. 'Voor de critici het volgende, financiering is geen belemmering voor dit project. Financiering zal niet bijdragen aan vertraging of uitstel. A moni poti kaba.'

Hakrinbank-directeur tevreden over resultaten 2014

Bousaid presenteert jaarverslag 2014


Algemeen directeur van de Hakrinbank in Paramaribo, Jim Bousaid, zei gisteravond, donderdag 14  mei 2015, tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering bij de presentatie van het jaarverslag 2014, tevreden te zijn over de bedrijfsresultaten van 2014. Het geconsolideerde balanstotaal steeg met 6% tot Srd 2,25 miljard en de nettowinst vóór belasting nam met 7,2% toe tot Srd 50,6 miljoen. De nettowinst, na aftrek van de inkomstenbelasting, is Srd 32.380.340. De belangrijkste performance ratio’s daalden licht, maar bleven op een goed niveau. Bousaid plaatst in het verslag enkele kritische kanttekeningen bij de geldcreatie, dat een risico is voor de waarborging van de stabiliteit van de munt, aldus Starnieuws vandaag.

NDP heeft verkiezingsprogramma gereed

Lancering programma met verkiezingen al in zicht...


De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft met de verkiezingen al in zich haar verkiezingsprogramma gereed, op de valreep dus en mogelijk met de gedachte 'beter laat dan nooit'. In het 63 pagina’s tellende document wordt in vijf hoofdstukken aandacht besteed aan onder meer economie, rechterlijke macht, het buitenlands beleid, infrastructuur, volkswoningbouw en het grondenrechtenvraagstuk, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, vrjdag 15 mei 2015.

Het programma is getiteld ‘Samen naar duurzame ontwikkeling; samen meer, beter, schoner en gezonder’ en is gericht op het beleid van 2015 tot en met 2025.

NDP-campagneleider Ramon Abrahams zegt, dat het programma een vervolg is van het verkiezingsprogramma uit 2010 en als vertrekpunt heeft 'Kruispunt 2010', de regeringsverklaring van de regering Bouterse/Ameerali. De lancering van het programma, zo kort voor de verkiezingen, hoeft volgens hem daarom geen punt van zorg te zijn, omdat veel intussen al in grote lijnen is uitgediept.

Het programma wordt afgesloten met punten over de manier waarop de beoogde beleidsvoornemens zullen worden gefinancierd. Deze kosten zullen worden vergaard door onder meer eigen nationale besparingen, directe buitenlandse investeringen, schenkingen van multilaterale en bilaterale instellingen en leningen van buitenlandse commerciële banken.

NDP-voorzitter Desi Bouterse stelt in zijn voorwoord, dat de bevolking van Suriname als onafhankelijke staat gezamenlijk verantwoordelijk is voor haar eigen welvaart, welzijn, veiligheid en behoud van soevereiniteit over het gehele grondgebied. Dit vormt de aanleiding voor de titel van het verkiezingsprogramma.

Dat het programma zo vlak voor de verkiezingen pas gereed en gepresenteerd is, maakt duidelijk dat in de tot vandaag gehouden verkiezingscampagne van de NDP nauwelijks over inhoud kan zijn gegaan, maar vooral om uitstraling, charisma en retoriek van individuele partijkopstukken en kandidaten voor het parlement. Immers, de basis voor een gedegen politiek inhoudelijk verhaal en een toekomst gerichte visie, een verkiezingsprogramma, was niet voorhanden. Dat programma was overigens vanochtend nog niet beschikbaar op de officiële website van de partij.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Blueslegende B.B. King (89) in Las Vegas overleden

B.B. King stond op podia met de grootsten uit de muziekwereldBlueslegende B.B. King is gisteren op 89-jarige leeftijd overleden in het Amerikaanse Las Vegas. Dat hebben zijn zaakwaarnemers laten weten, melden vandaag, vrijdag 15 mei 2015, diverse Amerikaanse media. Minder dan een maand geleden werd King in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van diabetes. 
 
De gezondheidstoestand van King was de laatste tijd zeer slecht. Onlangs werd bekend dat hij palliatieve zorg kreeg.

King werd geboren op een katoenplantage van Itta Bene in de staat Mississippi op 16 september 1925. Als kind plukte hij katoen om zijn moeder aan extra inkomen te helpen. Van de predikant in de kerk leerde hij gitaar spelen. In de jaren veertig kreeg hij een baan als vrachtwagenchauffeur en speelde hij de muziek op straat. Met zijn Gibson-gitaar, die hij liefkozend ‘Lucille’ noemde, werd hij later bekend als de ambassadeur van de blues. Hij maakte zijn eerste platen in 1949 en scoorde zijn eerste hit met het nummer Three O’Clock Blues:


De gitarist en zanger King maakte zijn eerste platen in 1949. In 1951 had hij met het nummer Three O'Clock Blues zijn eerste hit. Zijn bekendste hit is The Thrill Is Gone uit 1970.

In de jaren vijftig trad hij met zijn dertien leden tellende band ongeveer 275 keer per jaar op in de Verenigde Staten. In 1969 was hij voor het eerst in Europa te zien.

B.B. King beïnvloedde talloze musici. Onder hen waren Frank Sinatra, Eric Clapton en Jimi Hendrix.

King was een onvermoeibare artiest die het podium zelden langer dan een paar dagen verliet. Zo trad hij 342 keer op in 1956. In totaal nam King meer dan vijftig albums op - zelf zegt hij dat hij de tel lang geleden al is kwijtgeraakt. Ook speelde hij samen met honderden popmuzikanten, zoals met U2 in 1989, waardoor hij plotseling de belangstelling van miljoenen jonge rockfans wekte.