zaterdag 16 mei 2015

Jeffrey Vanan loopt in Saint-Laurent nieuw Surinaams record 100 meter

(Bron foto: Shirley Heath/Facebook)
Vanan loopt Ifrish Alberg met 10.28 seconden uit de boeken


Jeffrey Vanan heeft vandaag, zaterdag 16 mei 2015, tijdens de Meeting International d'athletisme de Saint-Laurent Du Maroni in Sant-Laurent (Frans-Guyana) nipt een nieuw Surinaams record gelopen op de 100 meter. De atleet van Agile liep een tijd van 10.28 seconden, zo bericht de Ware Tijd Online. 

Hij klopte Ifrish Alberg, die enkele jaren de titel Surinames snelste atleet droeg met een tijd van 10.29 seconden. Alberg werd tweede in 10.35 seconden.

Op 7 mei had Vanan ook gewonnen van Alberg tijdens de Curaçao Invitational in Willemstad op Curaçao. Na die race keerde Vanan terug naar Suriname in verband met schoolverplichtingen. Alberg vloog naar Sint Maarten en werd daar tijdens een wedstrijd vijfde op de 100 meter in 10,81 seconden.

Marten Schalwijk: Volksmisleiding INFO ACT waterprobleem Commewijne

'INFO ACT en Dienst Watervoorziening voeren duidelijk een politieke actie'


Ik reageer niet makkelijk op de propaganda van INFO ACT, maar voel mij nu wel gedwongen, omdat men het steeds bonter maakt. In een recent programma is te zien, dat arbeiders van de Dienst Watervoorziening een buis op de straat voor het huis van Girjasing opgraven. Daarna volgen zonder enig bewijs allerlei beschuldigingen aan het adres van de heer Girjasing. Ook wordt gezegd door iemand, dat Girjasing al jarenlang geen waterrekening heeft betaald. 

Kortom volgens INFO ACT heeft Girjasing de mond vol over het waterprobleem in Commewijne, maar heeft hij zelf genoeg water, waarvoor hij niet betaalt. Hij heeft zelfs dikke buizen aangelegd om extra water te krijgen. Kortom meneer Girjasing moet zijn mond houden, want hij heeft water. Het lijkt een plausibel verhaal, maar om een aantal redenen is dit puur volksmisleiding.

Waterprobleem ernstig vraagstuk
Volgens de volkstelling 2012 had slechts 15% van de huishoudens in Commewijne leidingwater in huis. Daarnaast had 9% leidingwater via een kraan buiten het huis. Dus slechts een kwart van de huishoudens had maar leidingwater, terwijl 70% regenwater in een bak of ton of tank gebruikte. De overige 6% kreeg op allerlei andere manieren hun water (uit een put, de kreek, watertruck, en dergelijke). Kortom 7.057 huizen van de 8.344 in Commewijne hadden geen veilig drinkwater in huis in 2012. Dit staat in tabel 20 van de publicatie van het Algemeen Bureau voor de Statistiek 'Districtsresultaten volume II van de 8e volkstelling' (ABS, april 2014, blz. 739).

Uit de NIKOS-opiniepeiling, die ik in februari heb gedaan, bleek dat slechts bij 14% van de huizen in Commewijne de hele dag water uit de kraan komt, terwijl velen dus niet eens water leiding hebben. Gebrek aan drinkwater werd door 50% van de ondervraagden als belangrijkste probleem genoemd in de opiniepeiling. In Alkmaar zelfs door 68%, in Tamanredjo door 60%, in Nieuw Amsterdam 46% en in Meerzorg 37%. Dit geeft aan dat de Dienst Watervoorziening gewoon een slechte job heeft gedaan.

Het DNA-lid Girjasing weet blijkbaar heel goed wat de grote problemen zijn in zijn district en heeft dus heel terecht deze issue aangekaart. De Dienst Watervoorziening moet dus niet naar buizen gaan graven bij Girjasing, maar meneer Oosterling moet de burgers van Commewijne vertellen waarom hij dit probleem niet heeft opgelost. INFO ACT moet niet de boodschapper proberen zwart te maken, maar de verantwoordelijke minister om rekenschap gaan vragen. Nu hanteert men een afleidingsmanoeuvre alsof Girjasing de oorzaak van het probleem is. Dat is puur volksbedrog, waarbij men de aandacht van de burgers probeert af te leiden van het werkelijke probleem. Met het afsluiten van water bij Girjasing is het waterprobleem van Commewijne nog even groot.

Girjasing is DNA-lid
Men maakt geen onderscheid tussen de heer Girjasing als lid van De Nationale Assemblee en de heer Girjasing als privé persoon. Als lid van DNA wordt hij betaald om op te komen voor de bevolking en hij moet misstanden zoals gebrek aan drinkwater aankaarten. Dat heeft niets te maken of hij zelf geen druppel water krijgt of dat hij een heel zwembad vol water heeft. De redenering van INFO ACT zou betekenen dat geen enkel DNA lid mag praten over armoede in het land, omdat ze immers zelf Srd 14.000 per maand verdienen en dus rijk genoeg zijn en niet moeten kletsen over armoede. Dan zou bijvoorbeeld DNA-lid Melvin Bouva van de NDP niets mogen zeggen over misstanden in het onderwijs, omdat hij zelf goed geschoold is. U ziet dat het een kronkelredenering is.

Aantasting privacy
INFO ACT tast ook de privacy van de burger Girjasing ernstig aan. Deze handeling is volstrekt onethisch en willekeurig, omdat zij geen enkel respect heeft voor de privacy van de burger Girjasing. Hij wordt bewust tot doelwit gemaakt van een politieke campagne, waarbij men niet schroomt om zelfs zijn rekeningen tentoon te stellen. Dit is een ernstige schending van de privacy door een overheidsdienst, waar ernstige sancties op behoren te volgen. Het zou wat moois zijn indien Telesur morgen uw telefoonrekening zomaar aan de pers toont.

Overigens betaalt blijkbaar niemand in Commewijne voor water, want ik belde diverse kennissen in Commewijne om te vragen hoeveel zij betalen en zij reageerden verbaasd,want niemand betaalt volgens hen. INFO ACT doet echter voorkomen alsof alleen Girjasing niet betaalt, wat misleidend is. Als ze eerlijk zijn moeten ze ons vertellen hoeveel personen in Commewijne wel voor water betalen en hoeveel niet. Als niemand betaalt heeft Girjasing dus niets verkeerds gedaan. Ook laat men geen watermeter zien waarop staat hoeveel water er is geleverd. In Paramaribo betaal ik de SWM op basis van het water dat zij geleverd hebben volgens de meter. Als Girjasing als burger iets aan de buizen zou hebben gedaan dan is dat tussen de Dienst Watervoorziening en hem in privé. Nu worden onbewezen beschuldigingen aan de grote klok gehangen en gefilmd, terwijl het ook mogelijk is dat politieke tegenstanders op straat expres een dikke buis hebben gelegd om Girjasing in een kwaad daglicht te stellen?

Politieke rancune
De actie van NDP-er Oosterling is ook willekeurig, want waarom selecteert hij slechts één bepaalde burger en doet hij geen breed onderzoek bij de hele buurt of waarom niet bij alle DNA kandidaten? Hij selecteert precies die ene persoon die het waterprobleem krachtig aan de orde heeft gesteld. Kortom het is onbeschaamd, want Girjasing is als DNA-lid opgekomen voor een ernstig waterprobleem in zijn district en dat is zijn goed recht. INFO ACT en Oosterling voeren een duidelijke politieke actie, waarbij men heel doorzichtig probeert de boodschapper zwart te maken in plaats van het waterprobleem aan de orde te stellen. Foei toch meneer Limburg. Geen wonder dat 60% van de burgers vindt dat regeringspartijen misbruik maken van staatsmiddelen voor propagandadoeleinden.

Get up stand up for your right
In 2010 heeft de Verenigde Naties veilig drinkwater tot mensenrecht verklaard, en de kiezers van Commewijne hebben zeker ook recht op veilig drinkwater. Het is dus geen gunst, maar een recht van de burgers. De overheid behoort keihard te werken aan een oplossing in plaats van een flink DNA-lid, die dit recht opeist voor alle burgers van Commewijne, de mond te willen snoeren. Bob Marley gebruikt in een lied een uitspraak van president Abraham Lincoln: You can fool some people sometime, but you cannot fool all the people all the time. Het lied heet Get up stand up for your right. Don’t give up the fight. Ik zou zeggen meneer Girjasing - en alle andere DNA-leden van Commewijne - gaat u verder met dit belangrijk gevecht totdat alle burgers van Commewijne veilig drinkwater in huis hebben.

Marten Schalkwijk 

 

Ondernemer legt vliegveldje aan te Apoera

Dorpshoofd Lewis verzuimt bewoners te informeren

Districtscommissaris Naana niet formeel op hoogte gesteld door TCT


Ondernemer Nauren ‘Nootje’ Ragoebarsing is begonnen met het ontbossen van een terrein in Apoera voor het opzetten van een vliegveldje. Het wordt een airstrip met een verharde landingsbaan en moet binnen drie maanden gereed zijn. De investering is begroot op Srd 400.000, zo bericht de Ware Tijd zaterdag 16 mei 2015.

'In de regentijd kunnen vliegtuigen soms drie maanden niet op Washabo landen, omdat het onder water loopt', zegt Ragoebarsingh. Het nieuwe vliegveldje zal achthonderd meter lang en tachtig meter breed zijn. De aannemer heeft groen licht gehad van de Luchtvaartdienst en de werkzaamheden vinden plaats onder supervisie van de afdeling Luchtvaartterreinen.

Ricardo Macintosh, kapitein van Washabo, heeft onlangs via het lokale radiostation gezegd, dat de bewoners niet officieel op de hoogte zijn gesteld van het project. Hij had gewild dat de mensen waren geraadpleegd, omdat ze kostgronden in het gebied hebben.

Dorpshoofd Carlo Lewis van Apoera is wel op de hoogte van het project, maar geeft toe dat hij heeft verzuimd de bewoners te informeren. Hij voert als NDP-kandidaat voor het parlement bij de verkiezingen campagne in andere gebieden van Sipaliwini.

Hij en districtscommissaris Naaltus Naana van Kabalebo juichen het initiatief van Ragoebarsing toe. Naana vindt wel, dat hij formeel op de hoogte gesteld had moeten worden door onder meer het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme.

Minister Plasterk: Onderzoek geldstromen tussen politici en onderwereld Curaçao al begonnen

Bewindsman beantwoordt vragen SP-Tweede Kamerlid Van Raak


Het Koninkrijksbrede onderzoek naar geldstromen tussen politici en de onderwereld, waar de Tweede Kamer om gevraagd heeft, is feitelijk al begonnen. Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties schrijft dit aan de Tweede Kamer, aldus de Amigoe zaterdag 16 mei 2015.
 
Plasterk wijst op de jaarstukken van het Recherche Samenwerkingsteam, waarin melding wordt gemaakt van onderzoek naar verdachte geldstromen en noemt ook het project Duradero, dat zich specifiek richt op de aanpak van financieel-economische criminaliteit op Curaçao.

Daarnaast maakten de vier Justitie-ministers van het Koninkrijk tijdens het Justitieel Vierpartijenoverleg (JVO) in januari afspraken over een structurele en betere samenwerking op het gebied van rechtshandhaving.

'Deze gezamenlijke aanpak zal zich in het bijzonder richten op de financieel-economische en ondermijnende criminaliteit, waarmee onderzoek naar geldstromen tussen onder- en bovenwereld onderdeel is van de aanpak', aldus Plasterk. Tijdens het JVO van 8 juni wordt hier meer invulling aan gegeven.

De antwoorden van Plasterk volgen op een verzoek van SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak om uitleg hoe de regering uitvoering geeft aan een motie die de Tweede Kamer in april aannam. In de motie wordt opgeroepen tot een Koninkrijksbreed onderzoek naar geldstromen, met speciale aandacht voor de rol van de legale en illegale gokindustrie op Curaçao en St. Maarten.

Ook Rabobank blokkeert bankpassen cliënten op Curaçao

CBA: Meerdere ATM-lokaties op eiland zijn geskimmed


Naast de ING Bank en de ABN Amro heeft nu ook de Rabobank naar aanleiding van ‘skimming’ de bankpassen van cliënten op Curaçao geblokkeerd. Dat zei Willem Teuben van de Curaçao Bankers Association (CBA) vanmorgen in het radioprogramma Wat een week, aldus de Amigoe vanmiddag, zaterdag 16 mei 2015.
 
Hij bevestigt dat consumenten op meerdere ATM-lokaties op het eiland zijn geskimmed. Het precieze aantal moet volgens Teuben nog vastgesteld worden. Hij hoopt dat deze golf van skimming-gevallen de laatste grote aanval is. In oktober moeten alle banken de magneetstrip op de bankpas vervangen door een chip. Deze chip is niet eenvoudig te kopiëren.

Volgens hem loopt de invoering van deze zogenoemde EMV-chip op Curaçao op schema. 'Alle banken zijn klaar of bijna klaar', aldus Teuben. De Maduro & Curiel’s Bank heeft in 2010 deze chip ingevoerd. Andere banken die de implementatiefase al achter de rug hebben, zijn onder meer Banco di Caribe, SFT en Orco Bank.

Curaçao kwam in 2006 voor het eerst met skimming in aanraking. Consumenten kunnen veel ellende voorkomen door hun pincode af te schermen. Daarnaast is het belangrijk om zicht op je bankkaart te houden. Indien je pas met een chip is uitgerust, pin dan ook slechts op chip-enabled locaties.

Latijns-Amerikaans Parlement neemt milieuwet Curaçao aan

Sulvaran motor achter milieuwetgeving Curaçao en regio
Wetgeving ter bescherming koraalriffen, mangroven en zeegrasgebieden

Initiatief van Statenleden Sulvaran en Cijntje


De kaderwetgeving, die op initiatief van de Curaçaose Statenleden Glenn Sulvaran (onafhankelijk) en Melvin Cijntje (PS) ter collectieve bescherming van de koraalriffen, mangroven en zeegrasgebieden vorig jaar is ingediend, is gisteren unaniem door de 23 leden van het Latijns-Amerikaans Parlement ‘Parlatino’ aangenomen. Dat bericht de Amigoe vandaag, zaterdag 16 mei 2015.

Goedkeuring van de kaderwet ‘Ley Marco’, die op Curaçao werd geformuleerd door wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij en Carmabi-juristen, vond al in 2014 plaats.
 
De Statenleden Cijntje en Sulvaran, die deel uitmaken van de Commissie Toerisme, Milieu en Natuur van Parlatino, hadden de concept-kaderwetgeving vorig jaar ingediend voor bescherming van de onderwaternatuur en de kust in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Dit met de intentie om vanuit Curaçao ‘een voorbeeld te geven’ en een leidraad te bieden voor wetgeving in de landen die lid zijn van Parlatino.

Nu de wet is aangenomen, zal deze naar de verschillende parlementen van de Parlatino-landen worden gestuurd. Ieder parlement kan dan aan de hand van deze kaderwetgeving besluiten in hoeverre het deze wetgeving op lokaal niveau wenst door te voeren.


Sulvaran, die zich nu in Panama bevindt waar Parlatino zetelt: 'Curaçao heeft dus duidelijk het voortouw genomen ter bescherming van het mariene milieu. Dat de wet gisteren pas is aangenomen komt doordat de algemene vergadering, het Parlatino-congres, éénmaal per jaar is, waarin de stemming plaatsvindt voor definitieve aanname van alle concept-wetten die door de verschillende commissies worden voorgedragen. Er hebben zich gisteren dus 23 Parlatino-landen unaniem uitgesproken voor aanname.'

Sulvaran zet zich al geruime tijd actief in om Curaçao als kenniscentrum in de marienbiologie op de kaart te zetten, dit zowel regionaal als mondiaal. Hij ziet dan ook een groot potentieel voor een onderzoekscentrum op het eiland. Zo heeft hij onder andere een bemiddelende rol gespeeld om een samenwerking tussen het Amerikaanse Smithsonian Institution, de Curasub, Substation Curaçao, en Carmabi te promoten. Hierbij staat het in samenwerking met de overheid opzetten van een uitgebreid onderzoekscentrum centraal, om zo in te spelen op de toenemende populariteit van Curaçao op het gebied van natuurwetenschappelijk onderzoek. Voornoemde partijen hebben vorig jaar hierover een presentatie voor de Raad van Ministers (RvM) verzorgd.

Sulvaran in een update hierover: 'De RvM heeft er reeds mee ingestemd om hierin een faciliterende rol op zich te nemen en de infrastructuur daarvoor te scheppen. Het geheel is dan ook reeds in gang gezet en in uitvoering.'

Het Statenlid heeft onlangs ook bemiddeld bij de totstandkoming van de contacten tussen de Curaçaose overheid en de filantropische instelling het Waitt Institute, waarmee onlangs een MoU (Memorandum of Understanding) werd getekend voor totstandkoming van conceptwetgeving voor duurzaam beheer van de zee en onder andere het bieden van een oplossing voor watervervuiling door riool- en afvalwater.

Reuzenmanta in wateren bij Cas Abou, Curaçao

(Bron foto: Turtle & Ray Productions)
Manta zwemt al zes weken rond


Hij heeft nog geen naam, maar bekend is hij ondertussen wel: de reuzenmanta (Manta birostris) van Band’abou, Curaçao. Al zes weken bivakkeert de grootst bekende rog nabij Cas Abou, zo bericht het Antilliaans Dagblad zaterdag 16 mei 2015.

Het dier kan een spanwijdte bereiken tot 7 meter en de lengte kan maximaal 9,1 meter bedragen. De reuzenmanta voedt zich met plankton en kleine visjes: ze vormen daarmee geen gevaar voor mensen.

Turtle & Ray Productions kwam al een aantal keer dichtbij om de kraakbeenvis op de gevoelige plaat vast te leggen.

Meer info over Turtle & Ray Productions is te verkrijgen via de website van de organisatie.

(Bron: Google Earh/Red. De Surinaamse Krant)

'Niet kwaadaardig!'

Niet kwaadaardig!


Maar ook de kiezer zelf moet eerlijk zijn,
ook al stemmen wij volgens een oneerlijk kiesstelsel,
ook al is ons kiesstelsel zo onrechtvaardig als wat;
jijzelf als kiezer stemt volgens jouw eigen geweten.

Jij als kiezer bent ook verantwoordelijk
voor jezelf, jouw naasten, de hele natie;
je stemt toch niet kwaadaardig en bewust
op wie Suriname maakt tot een Griekenland, failliet?

Alphons Levens,
16 mei 2015.

Mensen met beperking mogen tot in stemhokje worden begeleid

Geen speciale voorzieningen voor mensen in bejaardentehuizen en patiënten in ziekenhuizen


Voor de verkiezingsdag 25 mei hebben de voorzitters van de landelijke stembureaus duidelijke instructies gekregen over onder andere welke mensen door derden begeleid mogen worden naar de stemhokjes.

Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de Commissie Voorlichting Verkiezingen, zegt vandaag, zaterdag 16 mei 2015, in het Dagblad Suriname dat de wet de mogelijkheid biedt dat kiezers kunnen worden bijgestaan als zij blind zijn, zeer slecht zien of wanneer bijvoorbeeld ledematen zijn geamputeerd.

Volgens de commissievoorzitter staat de wet toe, dat deze mensen tot in het stemhokje kunnen worden begeleid. Zij mogen dan door een door aangewezen persoon of door een plaatsvervangend lid van het stembureau worden begeleid. Het plaatsvervangend lid wordt echter door de voorzitter van het stembureau aangewezen. Wat volgens haar wel vaststaat, is dat deze groep mensen wel zelf voor transport van en naar de stembureaus moet zorgen.

Gangapersad stelt, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken geen voorzieningen heeft getroffen voor mensen die in bejaardentehuizen wonen en in ziekenhuizen liggen. Het zou volgens haar te moeilijk zijn om een plaatselijk stembureau voor deze mensen op te zetten, omdat ziekenhuizen en bejaardentehuizen vaak bestaan uit mensen die uit verschillende districten komen. Het ministerie zou dan om zoiets te kunnen doen stembiljetten uit alle districten en ressorten naar binnen moeten halen om deze mensen tegemoet te komen. Dit zou volgens Gangapersad te onoverzichtelijk worden, waardoor hiervan is afgezien. Ook de controle en veiligheid speelt hierbij een belangrijke rol.

Degenen die gedetineerd zijn, zijn uitgesloten van het uitbrengen van hun stem. Dat kunnen zowel arrestanten als veroordeelden zijn. Daarnaast zijn mensen die onder curatele gesteld zijn ook uitgesloten. Volgens Gangapersad beschikt het ministerie van Justitie en Politie hiervan over een overzicht en wordt die naar het ministerie van Binnenlandse Zaken opgestuurd. Aangezien deze groep personen geen oproepingskaart ontvangt, is het ook duidelijk dat zij zich op de verkiezingsdag niet naar de stembureaus kunnen begeven. In geval van fouten en misstanden zal de districtscommissaris een eindoordeel moeten geven.

PL-voorzitter Somohardjo vindt districtscommissaris Nerkust 'een gangster'

'Er is sprake van politieke rancune bij sluiting Eethuis Leysje'


Voor Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo is districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo Zuidwest ‘een gangster’. ‘De dc en zijn personeel zijn gangsters’, aldus Somohardjo vandaag, zaterdag 16 mei 2015, in het Dagblad Suriname.

De PL-leider is er niet over te spreken, dat Nerkust op zeer onsportieve wijze afgelopen donderdag opdracht heeft gegeven om zijn restaurant Eethuis Leysje per direct te sluiten wegens onhygiënische omstandigheden. Erger nog vindt Somohardjo, dat het commissariaat valse foto’s aan de gemeenschap wijst, die niet bij Leysje zijn gemaakt. ‘Er is sprake van politieke rancune. Ik kan met de beelden van de bewakingscamera’s aantonen dat er geen foto’s zijn gemaakt.’

Negen werknemers van het commissariaat zijn volgens hem als gangsters de zaak binnengestormd. De actie duurde volgens Somohardjo nog geen vijf minuten. Bij die actie werden geen foto’s gemaakt in de keuken. Op de bewakingscamera’s is ook te zien hoe het personeel van het commissariaat naar binnen stormt zonder zich te identificeren en daarna alle klanten naar buiten stuurde.

Somohardjo verzekert de dc dat hij zaken niet zo zal laten. Hij nodigt daarom een ieder uit om zelf een kijkje bij Leysje te gaan nemen om zelf achter de waarheid te komen. ‘Men wil ons laten buigen, maar wij buigen niet’, aldus Somohardjo.

Somohardjo zegt dat Leysje sinds de oprichting altijd alle zaken in orde heeft gemaakt en dat de zaak op tijd wordt onderhouden. Het bedrijf Kill-It wordt regelmatig ingehuurd om ongedierte te bestrijden en de zaak wordt ook regelmatig gecontroleerd door het Bureau voor Openbaar Gezondheidszorg (BOG). Ook de vetput van de warung wordt maandelijks door een deskundig bedrijf schoongemaakt.

Volgens Somohardjo is Eethuis Leysje één van de beste warungs. ‘Het is airconditioned en beschikt over alle nodige dingen die een warung dient te beschikken.’ De videobeelden die door de beveiligingscamera’s zijn opgenomen zal hij in de komende dagen via alle televisiestations proberen uit te zenden.

Volgens de PL-voorzitter zijn alle intimidaties op beeld vastgelegd. Ook de buurtmanager zou volgens hem daar aanwezig zijn geweest en zou alles hebben waargenomen.

De uitbater van het eethuis blijkt zeer verbaasd en teleurgesteld te zijn in de actie van de Nerkust. Vooral het feit dat verkeerde informatie naar buiten wordt gebracht, is volgens haar niet goed te spreken. Zowel zij als Somohardjo vindt het frappant, dat het commissariaat ineens van beleid is veranderd en nu foto’s met naam en toenaam vrijgeeft. De valse foto’s zouden volgens hun zelfs op social media zijn geplaatst. De vetput van Leysje heeft volgens Somohardjo een ijzeren deksel, terwijl op de foto’s van de dc een betonnen deksel te zien is. Men zoekt volgens Somohardjo gewoon een reden om aan te geven, dat de vetput niet wordt schoongemaakt.

Somohardjo zeg verder met zijn juristen na te gaan of er juridische stappen ondernomen kunnen worden. Op dit moment staan de banen van vijftien medewerkers van Leysje op het spel. Vast staat dat hij en de partij hun hoofd niet zullen buigen voor het rancuneus gedrag van de NDP, zo schrijft het Dagblad Suriname.

'VES-verkiezingsdebat heeft geen gevolgen voor partijen bij verkiezingen'

Bestuurskundige Boldewijn: 'Ik denk niet dat iedereen begrepen heeft waarover het gaat'


Het economisch debat, georganiseerd door de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), dat de NDP, de Alternatieve Combinatie en V7 afgelopen woensdag hebben gevoerd, zal geen gevolgen hebben voor de partijen bij de komende verkiezingen. Dit stellen bestuurskundige August Boldewijn en politicoloog Hans Breeveld vandaag, zaterdag 16 mei 2015, in de Ware Tijd.

Ze zijn beide van mening, dat er in Suriname nog steeds niet gestemd wordt op basis van een ideologie. Volgens Boldewijn is de politiek in Suriname personalistisch. 'Bovendien het debat was op niveau en ik heb niet de indruk dat iedereen begrepen heeft waarover het gaat. De gewone man luistert meer naar wat op de massameetings of in de reclameboodschappen wordt gezegd.'

Breeveld zegt, dat hij niet weet hoeveel kiezers het debat hebben gevolgd. Het zou volgens hem interessant zijn als er een rondvraag of een peiling was na het debat om de invloed te meten.

Persoonlijk vindt hij niet dat het economisch debat vooral een woordenstrijd is geweest, omdat er niet zodanig stellingen zijn geponeerd die een discussie op gang konden brengen.  Ook hadden meer mensen tegenover elkaar moeten staan.

Breeveld is van oordeel, dat er tijdens een debat geen belemmeringen moeten zijn die de spanning onderbreken en gelegenheid scheppen om zaken te weerleggen.  Hij denkt dat de debaters de zaak serieus hebben genomen, alleen hebben ze de gelegenheid niet gehad om het debat te voeren.

Boldewijn had meer verwacht van de discussie. In tegenstelling tot Breeveld vindt hij dat de partijen de zaak serieuzer hadden moeten nemen en ze moesten concrete en diepgaande voorstellen aandragen over het acute financiële vraagstuk in het land.

Somohardjo (PL) door eigenaar NV Cactus voor rechter gesleept

Guno Chin A Sen voelt zich door uitspraken PL-voorzitter beledigd


Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo wordt nu pas voor de rechter gesleept voor de uitspraken die hij weken geleden heeft gedaan tegen ondernemer Guno Chin A Sen in verband met de uitgifte van een deel van de Waterkant in het centrum van Paramaribo. De eigenaar van het bedrijf N.V. Cactus voelt zich beledigd door de uitspraken en stapt naar de rechter. De zaak is gisteren ingediend, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 16 mei 2015.

'Mi no e span. Ik heb niets anders dan de waarheid gezegd. Laten wij zien wat de rechter bepaalt', aldus Somohardjo in een reactie.

Hij ziet de rechtszaak als een actie vanuit politieke tegenstanders om hem af te leiden van de verkiezingscampagne. 'Maar deze man is niet af te leiden.'

De politicus blijft erbij, dat Chin A Sen de toewijzing heeft gekregen, omdat hij sponsor van de NDP is en dat hij daarbovenop ook nog 15 miljoen Amerikaanse dollar vanuit een fonds krijgt voor de exploitatie.

Het bedrijf heeft eerder dit jaar de grond, iets groter dan een hectare, tussen Café Broki en het Veerplein van de overheid gekregen om een kolossaal winkelcentrum, hotel en parkeerplaats op te zetten. Hierover had de PL-voorzitter, evenals anderen, zich kritisch geuit in de media.

Samen met andere oppositievolksvertegenwoordigers heeft hij daarna opheldering gevraagd aan de regering over de uitgifte. Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) heeft, nadat dit bekend werd, in een verklaring als instantie voor monumentenzorg haar bezorgdheid kenbaar gemaakt. Ze is niet om advies gevraagd bij de uitgifte.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

DNA-voorzitter: 30 Tot 40 procent vrouwen in toekomst in Assemblee moet mogelijk zijn

Project 'Meer Vrouwelijk Leiderschap in 2015' afgesloten met bijeenkomst in parlement


Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons denkt dat het mogelijk moet zijn dat het Surinaamse parlement in de toekomst 30 tot 40 procent vrouwelijke leden heeft. Nu zijn er zeven vrouwelijke leden, 14 procent. Of dat bij de komende verkiezingen al werkelijkheid wordt, durft ze niet te zeggen. 

Simons sprak gistermorgen bij de afsluitingsbijeenkomst van het project 'Meer Vrouwelijk Leiderschap in 2015' in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee (DNA).

Hoewel op 25 mei pas zal blijken hoeveel vrouwen er daadwerkelijk gekozen worden als DNA-lid, toonde Simons zich nu al tevreden.

In totaal hebben de politieke partijen 128 vrouwen gekandideerd, dat is 33 procent van het totaal van 387 kandidaten. In 2010 lag dit percentage op 31 procent. Wat echter vooral opvalt en dat is het succes van de campagne, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 16 mei 2015, is dat nu 16 vrouwen als lijsttrekker gekandideerd zijn terwijl dat in 2010 maar negen waren.

Simons was blij met dit resultaat, omdat het hopelijk tot meer vrouwen in DNA leidt. 'Het succes is nu dat de partijen er bewust van zijn geworden dat het tot de kandidaatstelling tot nu toe erg eenzijdig is verlopen. Als het een etnische groep zou zijn geweest die er zo slecht voor zou staan, zouden er rellen zijn uitgebroken', sprak Simons.

Henry MacDonald, Surinames ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York, was een van de genodigden en hield een toespraak over zijn project dat hij samen met IJsland uitvoert om wereldwijd vooral mannen bewust te maken van de rechten van vrouwen. Volgens hem is het internationaal duidelijk geworden, dat als er meer vrouwelijke leiders zijn, landen zich sneller ontwikkelen. Als voorbeeld noemde hij Rwanda. Nadat daar door de oorlog tussen de Hutsi's en Tutu's een groot deel van de mannen was omgekomen, kregen de vrouwen het voor het zeggen. Inmiddels staat het land qua economische groei op de derde plaats in Afrika, aldus MacDonald.

Open brief Jongeren Tegen Amnestie aan DNA-kandidaat Gordon Touw Ngie Tjouw

Jongeren Tegen Amnestie herinnert Touw Ngie Tjouw aan belofte


Beste Gordon, als eerst willen wij u feliciteren met het behalen van een plek op de DNA-(De Nationale Assemblee) lijst van de ABOP. De afgelopen tijd hebben wij u in de media gevolgd, maar geen commentaar geleverd op uw handelingen, omdat wij dat niet nodig vonden. Totdat u vandaag nog een bericht plaatste in de Facebook-groep van Jongeren Tegen Amnestie. Waarvan een deel als volg luidt:

Geen tijd te verliezen.
Wij weten wat wij moeten doen
Het oude loslaten,
en het nieuwe de kans geven.
Geweldige propaganda en campagne kunnen geen vertrouwen meer bij ons wekken,
want ze geven ons niet wat zij ons hadden beloofd, een Gouden Toekomst.
Wij zijn eindelijk wakker en slapen niet meer
Hoe kunnen wij in een rijk land wonen en in armoede leven?
Willen wij verandering, dan zullen wij zelf de verandering moeten zijn
Wij hebben een stem, wij bepalen onze toekomst!

Vandaar dat wij u willen herinneren aan een belofte die u zelf heeft gemaakt toentertijd. En dat is het rechttrekken van de Amnestiewetswijziging die het decembermoordenstrafproces nu dwarsboomt en alle moorden gepleegd in de periode 1980-1992 on-strafbaar maakt. Dus ook de Binnenlandse Oorlog valt daaronder.

Dit wil zeggen, dat vele mensenlevens worden behandeld als waardeloos en het liefst in een vergeten doos wordt gestopt. Dat kinderen, kleinkinderen en andere nabestaanden voor eeuwig met vraagtekens moeten leven en een valse beeld van gerechtigheid met zich meedragen. Dat onze Surinaamse politici voor deze bevolking hebben besloten, dat eigenbelang voorkeur heeft boven het rechtssysteem en dat politieke instrumenten onderdanig zijn aan hun wil.

Een Amnestiewetswijziging waaraan de partij bij wie u nu zit keihard heeft meegewerkt.

Als jong verstandig politicus, van wie wij de indruk kregen een sterk moreel kompas te bezitten, hopen wij dat u de band met onze organisatie niet vergeten bent. En dat u de voorzitter van uw politieke partij zult overtuigen het goede te doen. Als ook anderen binnen uw partij, zoals u ooit eens zelf zei tegen ons, er kan nooit een einde komen aan de strijd voor gerechtigheid.

Verder wensen wij u succes in uw politieke carrière en hopen wij dat u alsnog dezelfde visie draagt en morele wegwijzers, zodat jong Suriname via u daadwerkelijk een gouden toekomst mag hebben die niet opgebouwd is uit de valse beloftes van jonge en oude politici.

Hoogachtend:

Sharona Lieuw–On
Vz. Jongeren Tegen Amnestie

Coroniaanse boeren kunnen geen padie inzaaien

Stichting Machinale Landbouw zou afspraken en steun niet nakomen


Boeren aangesloten bij de Coöperatie van Coroniaanse Boeren zijn boos, omdat ze ook dit seizoen geen padie kunnen inzaaien, omdat zaken niet volgens planning verlopen. Vorig seizoen hadden ze het al tevergeefs geprobeerd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 16 mei 2015.

De voorzitter van de coöperatie, Johannes Hooplot, stelt dat het bestuur van de Stichting Machinale Landbouw (SML), waarmee overeenstemming was bereikt voor de grondbewerking en inzaai, nu een ander standpunt inneemt. Partijen waren overeengekomen,, dat de SML pas na de oogst betaald zou worden voor werkzaamheden voor de boeren. Nu eist het bestuur van hen een hypotheekuittreksel alvorens te gaan werken. Hooplot zegt dit'gemeen' te vinden.

De voorzitter van het SML-bestuur, Jurman van Ommeren, weigert te reageren, omdat de stichting en de boeren nog in gesprek zijn. Daarom vindt hij het vreemd, dat ze de publiciteit hebben gezocht.

Hooplot zegt, dat de boeren hebben geïnvesteerd om de landbouwgronden in cultuur te brengen, maar ze kunnen niet verder zonder ondersteuning. Zo moeten de hoofdlozingen en kavelsloten worden opgehaald. 'De kavels hebben jarenlang gelegen, dus je moet goede voorbereidingen treffen.' 

Hij betreurt het, dat het bestuur zich op deze manier opstelt, terwijl het alle faciliteiten heeft om de boeren te ondersteunen. Hooplot zegt verder, dat de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, enkele weken geleden op de hoogte is gesteld van de situatie, maar hij heeft niet gereageerd.

'We weten niet of hij opdracht heeft gegeven aan het bestuur van SML om aan de slag te gaan, dus ik kan niets daarover zeggen.' De boeren hopen wel dat er een oplossing komt. Zij hadden eerder een overeenkomst met Surzwam, een werkarm van LVV, maar partijen konden niet tot overeenstemming over het tarief.

Voor verkiezingen uitspraak in Kort Geding VHP-kandidate Krishna Mathoera tegen Rashied Doekhie (NDP)

Mathoera eist rectificatie Doekhie voor uitspraken en voorschot op schade-vergoeding

Doekhie heeft oud-commissaris van politie voor crimineel uitgemaakt


In de Kort Geding-zaak van VHP-kandidate voor De Nationale Assemblee bij de komende verkiezingen en oud-commissaris bij het Korps Politie Suriname Kirhsna Mathoera tegen het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie, is de rechter gisteren akkoord gegaan met de eis van Mathoera om vóór de verkiezingen van 25 mei uitspraak te doen in de zaak. Zij heeft ook de NDP voor de rechter gesleept, omdat de gewraakte uitspraken van Doekhie tijdens twee wijkvergaderingen zijn gedaan. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 16 mei 2015.

Mathoera eist rectificatie van uitspraken gedaan door Doekhie. Hij noemde Mathoera een crimineel. Zij zou ook genoeg geld hebben aangenomen uit de drugswereld en wapensmokkel. Verder zou haar zoon betrokken zijn geweest bij een moord en Mathoera zou hem vervolgens naar Albina hebben gebracht, zodat hij via Cayenne, Frans-Guyana, het land uit kon vluchten. Samen met haar intussen overleden echtgenoot zou zij ook bezig zijn geweest een training te volgen om Desi Bouterse te elimineren.

Zij eist een rectificatie van Doekhie en een voorschot op de schadevergoeding van Srd 10.000. Mathoera wordt bijgestaan door advocaat Gerold Sewcharan.

Doekhie, die bijgestaan wordt door Nailah van Dijk, maakte bezwaar er tegen dat de rechter de zaak in eerste kanton opent, terwijl Doekhie in Nickerie woont. Volgens haar zou de behandeling in het 3e kanton moeten geschieden. Zij had er ook moeite mee, dat de rechter maandag al antwoord wilde, terwijl haar cliënt in het binnenland is. Dat er binnen een week vonnis zal worden geveld, vindt de advocaat ook opmerkelijk. Zij vindt dat Mathoera gewoon de politieke campagne voert en geen schade zou lijden.

Van Dijk stelt, dat haar cliënt ook de ruimte moet krijgen om bewijzen te verzamelen. De eiseres heeft een spoedeisend karakter aangevoerd, maar volgens Van Dijk moet de zaak grondig behandeld kunnen worden. Het gaat om een rechtvaardig en evenwichtig besluit. Zij vindt dat niet alleen naar het belang van de eiseres gekeken moet worden.

Volgens Van Dijk wordt een politieke strijd naar de rechtszaal doorgetrokken. De advocate vindt het opvallend, dat nog voordat de zaak inhoudelijk in behandeling is genomen, de rechter al vaststelt dat binnen een week uitspraak in deze zaak zal komen.

Doekhie moet binnen 24 uur na de uitspraak, indien die in zijn nadeel uitvalt, de uitspraken die hij gedaan heeft rectificeren via de media.

Kenny B over zijn carrière en huidige succes
Kenny B spreekt met Faceculture in Amsterdam over Nederland versus Suriname, de nummer 1-ervaring, zijn eerste muzikale herinnering, de invloed van zijn moeder, offeren aan God, familie, zang versus cultuur, start muzikale carrière, hondenbaantjes, enzovoorts.

Het nieuwe album van Kenny is gisteren uitgebracht en draagt als titel de naam van de zanger.SPA wil gerechtelijk onderzoek naar wanbeleid oud-minister Abrahams

NDP'er Caldeira tijdens verkiezingsdebat: Abrahams werd wegens corruptie vervangen

Caldeira krijgt wind van voren op V7--bijeenkomst in Groningen


De SPA wil dat president Desi Bouterse per direct een gerechtelijk onderzoek laat instellen naar wanbeleid van oud-minister Ramon Abrahams op het ministerie van Openbare Werken (OW). Tijdens het afgelopen woensdag gehouden economisch debat ‘Op weg naar de verkiezingen’ van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zei de vertegenwoordiger van de NDP, Winston Caldeira, dat Abrahams werd vervangen vanwege corruptie.

De SPA wijst in een gisteren, vrijdag 15 mei 2015, uitgebracht persbericht erop, dat dezelfde Abrahams nu de campagneleider is van de totale verkiezingsorganisatie van de NDP en ook nog adviseur van het staatshoofd is.

'De vraag is waarom de NDP met dit strafbaar feit de procureur-generaal niet vraagt om een gerechtelijk onderzoek in te stellen naar de wanpraktijken op het ministerie van OW ten tijde van de ex-bewindsman.'

Volgens de SPA, die binnen V7 deelneemt aan de verkiezingen op 25 mei, zijn er genoeg zaken tegen Abrahams bekend die een gerechtelijk onderzoek rechtvaardigen. 'Wat gebeurt er met ons rechtssysteem?', vraagt de partij zich af.

Naar aanleiding van de publiekelijke bekentenis van NDP-kopstuk Caldeira, doet de SPA een beroep op de president om per onmiddellijke ingang een gerechtelijk onderzoek naar de corruptie van deze ex-minister.

'De NDP is dit verplicht aan het volk in het kader van goed bestuur en transparantie.' Op het volk doet de politieke partij een beroep om straffeloosheid nooit te accepteren en leiders die zich openlijk en publiekelijk schuldig maken aan roof van onze gemeenschapsgelden en rijkdommen, te veroordelen. 'U bent het aan uzelf en uw kinderen verschuldigd.' 

Overigens kreeg Caldeira het gisteravond verduren tijdens een V7-vergadering in Groningen, Saramacca. Zijn uitspraak, tijdens het economisch debat van de VES, dat de combinatie een ‘samenraapsel’ is, werd hem niet in dank afgenomen.

Ook zijn opmerking tijdens het debat dat Suriname internationaal slecht scoort, omdat er geen Engels wordt gesproken en daarom niet op tijd verslagen doorstuurt naar instanties in het buitenland, werd door de V7 veroordeeld.

'Het is een belediging naar de ambtenaren en deskundigen. Als hij wacht op iemand die wel Engels praat gaan we zestien jaar wachten op de zoon uit het buitenland', zei DA'91-voorzitter Winston Jessurun, verwijzend naar Dino Bouterse die in Amerika een gevangenisstraf uitzit.

Castelen: 'Nu pas weten we waarom hij geen investeerders heeft kunnen aantrekken met de IDCS (Investment and Development Corporation Suriname), omdat hij geen Engels kan praten.'

Caldeira, door Jessurun de paarse econoom genoemd, werd ervan beschuldigd dat hij het volk bedriegt. 'Hij komt ons doodleuk vertellen dat als de NDP de verkiezingen wint zij een 100-dagenplan gaat uitvoeren, maar dat is een noodplan dat je uitvoert wanneer er financiële chaos heerst. Wie bedriegt wie?', vroeg Jessurun zich af.

ABOP neemt tijdens opening jongerencentrum Moengo NDP op de korrel

 'NDP moet erkennen dat er wel degelijk met ons rekening moet worden gehouden'


'De NDP'ers moeten oppassen. Ze hadden gedacht dat alleen V7 hen in de weg stond', zei ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk gisteravond bij de opening van een jongerencentrum in Moengo, aldus Starnieuws vanochtend, zaterdag 16 mei 2015. 'Ze nemen ons nu onder vuur omdat ze erkennen dat er wel degelijk rekening gehouden moet worden met ons.'


Joel ‘Bordo’ Martinus, adviseur van de ABOP Jongerenraad, beweerde, dat de NDP leugens verkondigt. 'Ze pronken met de sociale wetten. Zijn ze vergeten dat die wetten door het harde werken van onze voorzitter Ronnie Brunswijk zijn aangenomen? Zij zouden het zelf nooit kunnen doen.'

De NDP heeft duidelijk laten merken te gaan voor een meerderheid in De Nationale Assemblee en geen regeermacht wil delen met andere partijen. 'De NDP wil niet samen delen. Maar, we maken ons geen zorgen. Ze nemen ons nu onder vuur, maar we vrezen niet. We blazen het weg.'

Brunswijk liet gisteravond ook weten, dat hij elke zondag aanwezig gaat zijn in het nieuwe jongerencentrum van Moengo om persoonlijk klachten en dergelijke van jongeren aan te kunnen horen. De jongeren werd uiteraard op het hart gedrukt om 25 mei op de ABOP te stemmen. Brunswijk gelooft dat zijn partij alle drie zetels van Marowijne binnen weet te halen.