dinsdag 19 mei 2015

Frits van Troon luidt alarmbel: Aantal goudpontons op stuwmeer alarmerend

Van Troon bezorgd over aanwezigheid skalians op stuwmeer.
Ruim dertien skalians actief op meer

Botanicus en eigenaar Tonka eiland: 'Huidige machthebbers lijken er baat bij te hebben'


Er zijn ruim dertien skalians ofwel goudpontons op het stuwmeer actief. Terwijl dit verboden is - de wet verbiedt het mijnen in open wateren (rivieren, kreken, stuwmeer) -, grijpt geen enkele autoriteit in. Dit wijst volgens de eigenaar van Tonka eiland Frits van Troon erop, dat de huidige machthebbers er baat bij hebben. 'Dit is echt een ontwikkeling die begonnen is tijdens de huidige regering in 2011', aldus Van Troon vandaag, dinsdag 19 mei 2015, in de Ware Tijd.

(Bron foto: Ronny Asabina)
Het stuwmeer behoort aan de Suralco maatschappij toe. Desondanks grijpt geen enkele autoriteit in. 'Laat staan als Suralco vertrekt uit Suriname, dan is het afgelopen met ons stuwmeer, dan zullen de consequenties mogelijk voor totaal Suriname voelbaar zijn', aldus Van Troon.

Frits van Troon, die ook botanicus is, kan de situatie niet langer aanzien. Hij ziet de goudwinningsactiviteiten als een dreiging voor economische ontwikkeling.

Nog geen vier kilometer verwijderd van zijn oord, bij de 'Witte kreek', zijn vier skalians aan het werk. 'Vierentwintig uur zijn ze bezig. De problemen zullen zich op lang termijn strekken naar andere gebieden. Als damwanden beschadigd raken zal dit tot in Paramaribo merkbaar zijn,  vanwege mogelijke stroomtekorten als gevolg van de lage waterstand die zullen ontstaan.'

Van Troon merkt ook een terugval in het aantal bezoekers aan zijn oord.

Volgens volksvertegenwoordiger Ronny Asabina van Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) is de situatie ook een dreiging voor andere toeristische oorden. 'Als bezoekers merken dat het water vuil is, dan gaan zij wegblijven', aldus Asabina.

De overheid heeft baat bij de aanwezigheid van de goudpontons. Immers, de Belastingdienst heeft aanzienlijke bedragen kunnen innen bij eigenaren van goudpontons. De skalians lijken dan ook te worden gedoogd, ondanks het feit dat ze een vernietigende werking hebben op het milieu, om de staatskas aan te kunnen vullen. Klik hier voor meer informatie over skalians in Surinaamse wateren.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Afdeling Verkeer OW krijgt eigen gebouw aan Duisburglaan

OW gaat voor professionalisering van haar afdeling Verkeer


Het ministerie van Openbare Werken is ten behoeve van de afdeling Verkeer gestart met de bouw van een nieuw kantoor voor de afdeling Verkeer. In het kader van duurzaam veilig verkeer is gestart met de eerste steenlegging van het nieuw gebouw van deze afdeling. Onder duurzaam veilig verkeer wordt verstaan alles doen om het verkeer zo veilig mogelijk te maken, aldus de afdeling Voorlichting van het ministerie vandaag, dinsdag 19 mei 2015.

De afdeling gaat toe naar een professionele organisatie. Om het werk adequaat te kunnen uitvoeren is de huidige locatie in het hoofdkantoor van het ministerie niet geschikt. Daarnaast streeft de afdeling ernaar om de problemen die zij in het veld tegenkomen op een effectieve en efficiënte wijze aan te pakken. Hierbij wordt gedacht aan de filevorming, verkeersongevallen en de doorstroming van het verkeer.

In het nieuwe gebouw zal ook een verkeerscentrale gehuisvest zijn. Ten behoeve van de verkeerscentrale zullen nieuwe mensen opgeleid worden. Ook zal een professionele, landelijke database opgezet worden. In deze database zullen alle relevante verkeersgegevens opgenomen worden. Deze gegevens zijn bedoeld om analyses te maken om te komen tot onder andere nieuwe verkeersmaatregelen en het op na houden van statistieken.

De werkzaamheden zullen zes maanden in beslag nemen en worden uitgevoerd door aannemingsbedrijf R. Balwantgir. De opdrachtgever, directievoerders en de financiële bron zijn het ministerie zelf.

Voor OM Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden wordt nieuwe richtlijn 'diefstal met geweld' van kracht

OM verscherpt richtlijn vanwege stijging toegepast geweld bij misdrijven


Met ingang van 1 juni 2015 is voor het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden door de Procureur-generaal (PG) een nieuwe richtlijn 'diefstal met geweld' van kracht. Diefstal met geweld is een zeer ernstige vorm van criminaliteit met vaak hevige gevolgen voor hen die er slachtoffer van worden, aldus het OM in een vanavond, dinsdag 19 mei 2015, uitgebracht persbericht.

Op Curaçao, Sint Maarten en tevens in toenemende mate die van Bonaire worden helaas met grote regelmaat ernstig geschokt door deze gewelddadige misdrijven. Op Saba en Sint Eustatius gelden
diefstallen met geweld eveneens als feiten die de kleine gemeenschap ernstig schokken.

Ook heeft het Openbaar Ministerie geconstateerd dat op een aantal eilanden het aantal gewelddadige overvallen stijgt en tevens dat de ernst van de zaken, met name het toegepaste geweld toeneemt. Het algemene gevoel van veiligheid binnen de samenleving neemt af en de roep om adequate actie door Justitie neemt toe.

De aanpassing van bestaande richtlijnen met betrekking tot diefstallen met geweld en afpersingen is een reactie van het OM op de sterke roep vanuit de samenleving om de straffen voor het plegen van gewelddadige overvallen een zwaarder punitief karakter te geven.

In de aanwijzing zijn onder andere de volgende punten opgenomen:
* Indien een verdachte zich binnen 5 jaar na een vonnis weer schuldig maakt aan afpersing/diefstal met geweld dan word een volgende eis verhoogd met 1/3.
* Diefstal met geweld en/of afpersing gepleegd door twee of meer verenigde personen telt als strafverzwarende omstandigheid in de strafeis.
* Het gebruik van enig wapen telt als strafverzwarende omstandigheid in de strafeis.
* Indien de overval is gepleegd in een huis/woning, dan worden de bovengenoemde strafmaten verhoogd.
* Indien de overval is gepleegd op een minder weerbaar slachtoffer, zoals een bejaarde, een minder valide, een jeugdige of een zwangere vrouw, dan worden de bovengenoemde strafmaten verhoogd met 1/3.
* Indien de overval is gepleegd op een toerist worden de bovengenoemde strafmaten verhoogd met 1/3.

De nieuwe richtlijn is te vinden op de website van het Openbaar Ministerie.

Agent haalt in Tout Lui Fautkanaal gereden automobilist uit zijn wagen in kanaal

Man was voor politie gevlucht, omdat zijn rijbewijs is ingevorderd en auto niet verzekerd


Een aspirant agent van het Korps Politie Suriname van het politiebureau Livorno is vandaag, dinsdag 19 mei 2015, het Tout Lui Fautkanaal ingesprongen om een automobilist uit zijn te water geraakte auto te halen. Dat bericht de afdeling Public Relations van het korps.

De agent maakte deel uit van een bemanning van een surveillancevoertuig van de politie. Op de Lachmisingweg  zagen de agenten een auto dwars op de weg staan terwijl de bestuurder in de berm stond. Bij het zien van de politieauto sprong de bestuurder in zijn auto en reed met hoge snelheid weg. De politie zette vervolgens de achtervolging in.

Op de kruising van de Lachmisingweg en de Tout Lui Fautkanaalweg reed de vluchtende bestuurder regelrecht zijn auto het Tout Lui Fautkanaal in.

Toen de agent de bestuurder op het droge had gehaald, bleek het te gaan om een bekende van de politie die met regelmaat onder invloed van alcoholhoudende drank deelneemt aan het verkeer en van wie steeds het rijbewijs wordt ingevorderd.

Deze keer verklaarde hij tegenover de politie dat hij alleen in het voertuig zat en dat hij bij het zien van de politie trachtte te ontkomen, vanwege het feit dat zijn rijbewijs is ingevorderd en het voertuig niet verzekerd is.

Politie doet inval in woning in Koraal Specht op Curaçao

50-Jarige man gearresteerd in onderzoek naar cocaïnesmokkel naar buitenland


De politie van Curaçao heeft vanmorgen, dinsdag 19 mei 2015, in samenwerking met het Openbaar Ministerie een inval gedaan in een woning aan de Kaya Sakado in Koraal Specht. Dit bericht de Amigoe.

De vijftigjarige D.H. werd daarbij aangehouden in verband met een RST-onderzoek naar drugstransport naar het buitenland. Daarbij zou cocaïne in koffers naar het buitenland worden gesmokkeld.

Op de locatie heeft de politie verschillende telefoons, laptops, computers en administratie gevonden en in beslag genomen. Het onderzoek naar het drugstransport is nog gaande.

Directeur Insel Air op Curaçao doet aangifte van vervalsing e-mail

In e-mail wordt bemoeienis Heerenveen gesuggeerd met benoeming CBA-directeur

Heerenveen: 'Schuldige zit in kamp van AVA'


Het moet voor de politie makkelijk zijn om te achterhalen wie een e-mail heeft rondgestuurd waarin wordt gesteld, dat Edward Heerenveen zich direct heeft bemoeid met de benoeming van Oscar Derby als directeur van de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit (CBA). Insel Air-directeur Heerenveen benadrukt echter, aldus de Amigoe vandaag, dinsdag 19 mei 2015, dat de e-mail die gisteren is rondgestuurd is vervalst. Hij doet aangifte bij de politie.

'Oscar, alles is in orde met de aankomende minister. Suzy zal alles in orde maken. We doen ons best om je aan te houden als directeur', aldus een deel van de tekst van de e-mail die in maart naar Oscar Derby zou zijn gestuurd door Edward Heerenveen. Daarin staat ook. dat de aantijgingen aan het adres van Derby door Olivier Arrindel van AVA, de luchtvaartmaatschappij in oprichting, worden geregeld.

'Een stelletje domme idioten, de nachtmerrie voor de mensen die dit hebben gedaan is net begonnen.'
Heerenveen laat zich in niet mis te verstane woorden uit over degene die dit heeft geschreven. 'Duidelijk knip- en plakwerk. De lettertypes in verschillende delen van de tekst zijn anders.'

In een ander bericht dat meegestuurd is, staat dat de Insel Air-directeur bij de net aangetreden minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Suzy Camelia-Römer (PNP), aandringt om AVA geen voorrang te geven boven het regelen van de papieren voor Derby. 'Denk aan wat we hebben afgesproken', aldus de tekst in de mail die in naam van Heerenveen naar de minister zou zijn gestuurd.

Heerenveen: 'Dit is een grove leugen. Ik heb de minister nog nooit gemaild. En mijn e-mails stuur ik niet onder mijn eigen naam. Iedereen kan zien dat dit een een hoax is.' Voor hem is het duidelijk dat de schuldige in het kamp van AVA gezocht moet worden.

Bij AVA zijn ze in shock over de e-mail. Olivier Arrindel, de man achter de luchtvaartmaatschappij in oprichting, ontkent de beschuldigingen en zegt dat AVA er niets mee te maken heeft. 'Misschien is het een ontevreden werknemer van Insel Air die de mails heeft verspreid.' Hij wijst erop dat ten tijde van de strijd tussen InselAir en de inmiddels ter ziele gegane maatschappij DAE ook zulke berichten de wereld in werden geholpen.

De afzender van de vervalste teksten is een e-mailadres dat refereert aan de helpdesk van Insel Air. Heerenveen sluit uit dat hun systeem gebruikt is om de e-mail te versturen. Wel laat hij voor de zekerheid alsnog de boel intern onderzoeken. Ook de e-mailadressen die zijn gebruikt om zowel de minister als de directeur te mailen, zijn niet echt, verklaarde Heerenveen.

Opmerkelijk is dat de e-mail gisteren, een dag voor het debat in het parlement, is verstuurd. In het parlement moesten VVRP-minister Camelia-Römer en de directeur Burgerluchtvaart Autoriteit Derby tekst en uitleg komen geven over de vorderingen op luchtvaartgebied. Tijdens de vergadering was het alleen MFK-leider Gerrit Schotte die een opmerking maakte over een nieuwe luchtvaartmaatschappij die moeite heeft om een economische vergunning te krijgen zonder AVA te noemen. Over de bovengenoemde e-mail werd niet gerept.

LVV-minister Algoe: 'Grondpapieren stagneren rijstteelt in Coronie'

Minister Algoe moet beloften nakomen.
Ramnandanlal (PALU): 'Regering moet beloften aan Coroniaanse rijstboeren nakomen'


Volgens minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt de rijstteelt in Coronie gestagneerd door grondpapieren. De landbouwers in Coronie moeten afzonderlijk een contract met de Stichting Machinale Landbouwbedrijven (SML) tekenen. Dat contract is nodig zodat de SML de gelden die zij voorschiet terugkrijgt.

De afgelopen dagen heeft de Coöperatie van Coroniaanse Boeren (CCB) haar ongenoegen uitgesproken over de wijze waarop de rijstteelt in het district wordt aangepakt, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 19 mei 2015.

Ook het PALU-Assembleelid Henk Ramnandanlal, voorzitter van de vaste commissie van LVV in De Nationale Assemblee, zegt dat de regering haar beloften aan de Coroniaanse rijstboeren moet nakomen. Vorig jaar juli heeft minister Algoe harde beloften gemaakt om de rijstteelt in het district weer op gang te krijgen.

De inputs om de herstart te maken in Coronie zijn allemaal via openbare inschrijvingen geschied. Het oponthoud komt door de grondpapieren, beweert de bewindsman. Slecht enkele van de landbouwers hadden alle benodigde documenten. Dat is nu grotendeels verholpen, aldus Algoe. Voor ongeveer 800 van de 1.000 hectare zouden de grondpapieren nu in orde zijn gemaakt. 'Alle inputs bij de herstart gelden als voorschot en moeten worden terugbetaald, daarom zijn de grondpapieren noodzakelijk.'

De LVV-minister zegt dat bij het afoogsten, de voorgeschoten gelden direct zullen worden verrekend. Voor de eerste inzaai krijgen de boeren de grondbewerkingen en andere noodzakelijke inputs voorgeschoten.

Ramnandanlal vreest ,dat de voorbereidingen te lang op zich laten wachten. Hij doelt op de cultuurtechnische werken waaronder sloten, waterinlaten en sluizen. De politicus vreest dat de inzaai voor dit seizoen onhaalbaar zal zijn. Ook de secretaris van de CCB, Johannis Hooplot, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. 'De teelt van 1.000 hectare padie door Coroniaanse boeren kunnen wij daardoor dit prachtige seizoen in elk geval vergeten.'

Minister Algoe is, aldus Starnieuws, wat optimistischer. Hij stelt, dat toen alles in kannen en kruiken was, de boeren hebben gevraagd dat LVV voorschiet met de inzaai en bemesting met vliegtuigen. 'Wij hadden gerekend op een kleine inbreng van de boeren zelf en waren deze kosten niet doorberekend in de planning. Als LVV alles moet voorschieten, kan het ministerie net zo goed zelf het geplande areaal in cultuur brengen.'

Tot 20 februari dit jaar leek alles volgens de CCB-secretaris op spoor. 'En toen begon het. Plotseling begint men eisen te stellen buiten de gemaakte afspraken om. Ook toen LVV toezegde te zullen zorgen voor zaaizaad, mest en bestrijdingsmiddelen waren de heren niet tevreden.'

Minister Algoe zegt dat er binnenkort schot in de zaak komt. Er zal worden geplant in één blok om de kosten zo te minimaliseren. 'Als er her en der wordt gezaaid, zullen de kosten veel hoger komen te liggen.'

Voorzitter Jongeren Tegen Amnestie: Open brief aan Gordon Touw Ngie Tjouw staat los van NPS

Open brief aan DNA-kandidaat voor ABOP bij verkiezingen namens Jongeren Tegen Amnestie


Beste Gordon,
Bedankt voor het willen reageren op onze open brief. Maar ik wil wel enkele  door u aangehaalde punten rechttrekken. Met name dat ik, Sharona Lieuw-On geen lid ben van de Jongerenraad van de Nationale Partij Suriname. Ik ben in 2013 ingetreden binnen de Jongerenraad en ben kort daarna ook eruit gestapt. Omdat ik ontevreden was met de manier van functioneren van de Jongerenraad van de partij toen u nog voorzitter was.

Ik heb altijd al aangegeven, dat ik de Jongerenraad passief vond en dat ik mijn energie en capaciteiten dan beter in andere activiteiten kon stoppen. Dit heb ik toen ook kenbaar gemaakt aan de voorzitter de heer Gregory Rusland.

Overigens heb ik zelf op dit moment geen politieke ambities, omdat ik vind dat ik nog te jong daarvoor ben en nog veel aan mijn persoonlijke ontwikkeling en groei moet doen.

Waar het op neer komt, ik heb een open brief naar u gestuurd namens de organisatie Jongeren Tegen Amnestie. En dat heeft nou niets te maken met de Jongerenraad van de Nationale Partij Suriname. Weliswaar heeft u de organisatie toentertijd (mei 2012) benaderd namens de Nationale Partij Suriname en heeft u ons ook nog in contact gebracht met de Jongerenraad van de Nationale partij Suriname, tot zover die op dat moment volledig was.

Bij ons gaat het meer om de wijziging Amnestiewet en de Surinaamse rechtsstaat.
Ieder individu heeft het recht om zich te verenigen of aan te sluiten bij een politieke partij. Dat kennen we ook wel als een burgerplicht.

Aangezien stemmen een van de belangrijkste aspecten is bij het vormen van de politieke inrichting van onze republiek en de keuzes die dan gemaakt worden door politieke leiders invloed zullen hebben op de toekomst van ieder Surinaams burger.

Laat het duidelijk zijn, dat ik u geen enkele brief stuur, noch uitspraak namens en voor de Nationale Partij Suriname maak. Aangezien ik niet bevoegd ben daartoe, geen enkele positie bekleed binnen de NPS, noch op de hoogte ben van de zaken binnen de Nationale Partij Suriname. En formeel gezien ben ik ook geen lid van de Nationale Partij Suriname want ik heb nimmer en nooit een registratieformulier ingevuld of ingeleverd. Wat wel bekend is binnen de Surinaamse samenleving is dat ik als first voter mijn ondersteuning heb toegezegd aan de voorzitter van de Nationale Partij Suriname.

De Amnestiewetswijziging is eerder een politiek instrument dat de rechtsstaat aantast en dat heeft u toentertijd ook vele keren aangehaald in uw gesprekken met ons en andere leden van de groep Jongeren Tegen Amnestie.

Wij als burgers moeten onze politieke leiders af en toe wel een verbeterende tikje op de vingers kunnen geven. En we zijn daarom best wel blij en tevreden dat u nog steeds dezelfde gedachtegang bezit. Want zoals u weet, een beter Suriname is alleen maar mogelijk als we het hart op de juiste plek hebben en gezamenlijk kunnen streven naar vooruitgang en ontwikkeling.

Op uw uitnodiging ingaand, wil ik alleen zeggen, dat wanneer het op het landsbelang aankomt wij ons altijd al hebben ingezet en zullen inzetten op welke manier wij dat dan ook kunnen.

We verblijven hierbij,
namens
Vz. Jongeren Tegen Amnestie

Met vriendelijke groet,
Sharona Lieuw - On

22-Jarige Surinaamse met cocaïne opgepakt op Ogle luchthaven Guyana

Vrouw was op weg naar Barbados


De 22-jarige Surinaamse D.C. blijkt afgelopen zondagmiddag te zijn gearresteerd in Guyana op het lokale vliegveld Ogle met een hoeveelheid cocaïne in haar bezit. De vrouw stond op het punt te vertrekken naar Barbados, aldus Kaieteur News vandaag, dinsdag 19 mei 2015.

De vrouw werd na haar arrestatie naar het ziekenhuis in Georgetown gebracht (Georgetown Public Hospital Corporation) waar ze onder politiebewaking is opgenomen. Het vermoeden bestond dat de vrouw mogelijk ook cocainebolletjes heeft geslikt.

Inmiddels zouden 25 bolletjes tevoorschijn zijn gekomen en de vrouw blijft onder toezicht. Het is nog onduidelijk hoeveel bolletjes cocaïne ze in totaal heeft geslikt.

Totdat alle bolletjes het lichaam van de vrouw heeft verlaten blijft ze onder politiebewaking in het ziekenhuis.

Mogelijk tien goudzoekers in Guyana omgekomen in een goudmijn

Door zware regenval stort mijnput in


Zes lichamen goudzoekers geborgen - Vier mannen worden nog vermist


Bij een ongeluk afgelopen zondag in een goudmijn te Mowasi, Regio 8 (Potaro-Siparuni), in Guyana, zijn vermoedelijk tien goudzoekers om het leven gekomen. De lichamen van zes arbeiders konden gisteren worden geborgen, hun identiteit is nog niet bekend. Dit bericht de nieuwswebsite Caribbean News Desk vandaag, dinsdag 19 mei 2015.

De lichamen worden overgebracht naar een mortuarium in hoofdstad Georgetown waar nabestaanden ze kunnen identificeren. De man, die verantwoordelijk zou zijn voor de tewerkstelling van de goudzoekers, blijkt niet te beschikken over persoonsgegevens van de goudzoekers, zoals hun namen en adressen.
Het Mahdia Ziekenhuis bleek onvoldoende ruimte te hebben voor de lichamen. De zoektocht naar de vier nog vermiste goudzoekers wordt voortgezet.

Zeven anderen konden zondag worden gered en zijn naar het Mahdia Ziekenhuis, op twee uur verwijderd van Mowasi, vervoerd. Er zouden achttien mannen aan het werk zijn geweest in de mijn op het moment dat deze instortte.


Het ongeluk gebeurde afgelopen zondag rond half drie 's middags. Volgens inwoners van Mahdia is de regio de laatste dagen getroffen door zware regenval, waardoor goudwinningsgebieden meer kwetsbaar zijn geworden voor erosie en dus ook voor het instorten van goudputten, hetgeen in Mowasi is gebeurd.

Een bron in de Guyanese goudmijnsector omschrijft het ongeluk als een van de ergste van de afgelopen jaren, aldus de nieuwswebsite Kaieteur News.

Reactie Gordon Touw Ngie Tjouw (ABOP) op open brief Jongeren Tegen Amnestie

'Ik ben en blijf tegen de Amnestiewet'


Beste voorzitter van de ‘Jongeren Tegen Amnestie’ tevens lid van de NPS-Jongerenraad, Sharona Lieuw-On,

Met belangstelling heb ik de open brief, welke u via de media aan mij heeft gericht, gelezen. Ik denk dat het gepast is dat ik uw schrijven beantwoordt en tegelijk ook wat opheldering geef over de door u aangehaalde zaken.

Alvorens verder te gaan wil ik u en alle jongeren die mij feliciteren succes toewensen en ondersteunen met mijn politieke groei, dankzeggen.

Zoals u weet, heb ik mij als gewezen voorzitter van de NPS-Jongerenraad altijd hard ingezet om jongeren ook een waardige plaats te geven in de politiek, en de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik had verwacht één of enkele van de actieve jongerenraadsleden te mogen feliciteren met hun kandidaatstelling voor de DNA-verkiezingen.
Helaas is dit niet het geval en zien we wederom dat de jongeren in de partij niet voldoende worden gewaardeerd, en dat de 'oudere jongeren' en de 'nog oudere jongeren' weigeren plaats te maken. Ik ga ervan uit dat u dezelfde kritische kanttekeningen ook heeft geplaatst of plaatst over deze ontwikkeling binnen uw partij.

Ziet u de splinter in mijn oog en de balk in uw eigen ogen niet?
Met trots mag ik meegeven dat de partij waartoe ik nu behoor aan jongeren wel de volledige gelegenheid geeft om zich te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan de opbouw van ons land. Een partij met een heldere en positieve blik op de toekomst in plaats van een verbitterde kijk op het verleden.

Ik dank u ook voor de herinnering aan de belofte die ik toentertijd heb gemaakt, die ik immers ook niet ben vergeten.
Het lijkt mij wel goed om mijn woorden ter herinnering te brengen aan u en het publiek, omdat die anders zijn dan u thans doet geloven.

Mijn woorden, vervat in een open brief gericht aan de voorzitter van DNA en haar collega’s waren als volgt:

'Het 8 decemberproces is bij de rechter en het zou meer dan fatsoenlijk zijn de rechterlijke macht de gelegenheid te geven haar werk af te maken. Wij vragen aan de leden van De Nationale Assemblee om deze wet niet door te drukken voor behandeling, althans niet op dit moment. Het gaat niet om koste wat het kost een specifieke persoon te veroordelen, maar juist omdat wij als natie dan getoond hebben, dwars door alle vooroordelen en opgeworpen hobbels, een zwaarwichtige rechtszaak te kunnen voltooien. 

Wij laten aan de wereld zien dat Suriname een rechtsstaat is waar inderdaad wet en recht gelden en waar wij respect hebben voor de Trias Politica. Wij laten als jonge natie aan de wereld zien, dat wij vertrouwen hebben in ons jonge rechtssysteem en dat wij met vereende kracht, gaan voor natievorming, waarbij wet en recht centraal staan.
Wij vragen u dringend doch uiterst beleefd om dit proces op geen enkele wijze te belemmeren.
Wij vragen u dringend doch uiterst beleefd om ons jongeren van de Republiek Suriname, niet het gevoel te geven dat wij geen geloof kunnen of mogen hechten aan de rol van de rechterlijke macht, de wetgevende macht en of uitvoerende macht.


Besluit: 
De jongeren van de Nationale Partij Suriname, de NPS, vragen aan de leden van de Nationale Assemblee om de initiatiefwet, zoals ingediend door de leden: R. Panka, M. Bouva, A. Paal, A. Misiekaba, R. Tamsiran en R. Doekhie NIET goed te keuren.
Wij vragen om onze broze doch voorbeeldige rechtsstaat niet terug te brengen naar af!
Wij rekenen op uw: “TEGEN” zodat wij als jongeren die groeien en onze toekomst in Suriname hebben, aan onszelf en onze kinderen kunnen meegeven dat wij hebben meegewerkt aan een voorbeeld voor een sterke rechtstaat in Suriname!'


Ik ben en blijf tegen de aanname van de Amnestiewet. Als toenmalige NPS’er heb ik samen met uw partij de voorzitter en leden van de PL, nadat zij uit de coalitie waren geplaatst, vergeven voor de rol die zij hebben gehad bij de aanname van de Amnestiewet.

Als gelovige en rechtgeaarde Surinamer is het voor mij dan onrechtvaardig dat wij selectief vergeven, daarom vind ik dat wij ook alle anderen DNA-leden die hebben meegewerkt aan deze wet moeten vergeven.

Ten overvloede wil ik nogmaals herhalen; ik ben nog steeds tegen de aanname van de Amnestiewet maar respecteer de democratie. Ik vergeef alle parlementariërs voor de aanname en de gevolgen die het voor onze jonge natie heeft gebracht.
Samen met u, en elke rechtgeaarde Surinamer die zich wil inzetten, zal ik blijven strijden voor de groei en ontwikkeling van ons land, en om ervoor te zorgen dat het recht altijd zal zegevieren.

Ik geloof in de woorden van ons volkslied wanneer wij met volle borst zingen: 
“Recht en waarheid maken vrij.
Al wat goed is te betrachten
Dat geeft aan ons land waardij.”


Ik hoop u hiermede mijn standpunt en inzichten te hebben verduidelijkt, en nodig u uit om tezamen met alle jongeren in Suriname de schouders te zetten onder het vele werk dat moet worden gedaan voor een beter Suriname. Ik hoop dat ik hierbij, in het belang van ons land, mag rekenen op uw constructieve ondersteuning. U bent immers een prominent lid van uw partij en wordt hoog op de handen gedragen.

Ons land heeft positieve en constructieve samenwerking nodig en wij jongeren kunnen daarbij de voortouw nemen. U vanuit uw organisatie en politieke partij, ik vanuit de mijne.
Een persoonlijk en hartelijke groet van,

Gordon Touw Ngie Tjouw

Girjasing (VHP) vraagt OM strafrechtelijk onderzoek in te stellen inzake belediging en aantasting goede naam

Waterleidingbuis-kwestie leidt tot stap Assembleelid naar Openbaar Ministerie


Assembleelid Shailendra Girjasing (VHP) vraagt in een gisteren, 18 mei 2015, verzonden brief aan het Openbaar Ministerie (OM), in de persoon van waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar belediging, valse beschuldiging en aantasting van zijn goede naam. Er zouden aan het adres van de politicus van valse beschuldigingen en insinuaties zijn geuit door het hoofd van de Dienst Watervoorziening bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen Marlon Oosterling en het onderhoofd, Lothar Kisoor, en ook door de redacteur van het overheidsprogramma Info Act, Clifton Limburg, en de presentator van het TV-programma 'Door de Bank', Sammy Doerga.

Girjasing laat het OM weten, dat hij op meerdere momenten is beticht dat hij illegaal waterleidingbuizen van een afwijkende dikte zou hebben geplaatst naar zijn woning toe.

'Niets is minder waar. Voorop moet worden gesteld, dat de buis op de openbare weg is en over enige meters loopt. Ik kan nimmer daar zoveel graafwerk hebben verricht zonder dat het de buren of wie dan ook zou zijn opgevallen. Uit de informatie van verschillende loodgieters begrijp ik ook, dat een 1,5 duim buis niet voor elke burger te koop is. Ik heb steeds water voor consumptie moeten kopen, omdat ik net als anderen geen of onvoldoende water toegeleverd krijg. Dit kan ik middels aankoopbonnen aantonen', schrijft Girjasing.

'Zonder een greintje bewijs is mijn naam genoemd en ben ik valselijk beschuldigd van waterdiefstal. Ook is er doelbewust onjuiste of halve informatie gegeven. Zo is gesteld, dat ik niet voor mijn water betaal, maar niemand in Commewijne betaalt. Dit werd opzettelijk achtergehouden door deze heren.
Ook werd ik bedreigd met politieonderzoek. Ik heb er netjes opgewacht, want ik vraag mij af welk strafbaar feit dit zou opleveren.'


'Volgens waterdeskundigen (ex-stafleden van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij en consultants), zo stelt Girjasing, is er een bepaald beleidsprincipe bij het aanleggen van waterleidingbuizen op terreinen. Om dit te realiseren, gaat men er vanuit, dat een huishouden per dag 1m³ water verbruikt en dat kan via een buis met een ¾ doorsnee over een afstand van maximaal 30 meter (in Suriname zijn de meeste huizen binnen de grens van 30 meter naar de buis toe).'

'Mijn huis staat op een afstand van 150 meter verwijderd van de moederbuis, dus zou geen enkele mogelijkheid aanwezig zijn om dit water door de ¾ doorsnee buis te krijgen. Daarom heeft de Dienst Watervoorziening 20 jaar geleden op grond van het bovenstaande zelf besloten om een grotere doorsnee buis te plaatsen naar mijn huis, om zodoende wel over water te kunnen beschikken'
, aldus Girjasing in zijn schrijven aan Baidjnath Panday.

De politicus stelt, dat alleen het departement van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen of de SWM aan de waterleidingbuizen mogen komen, omdat zij alleen over de gereedschappen en/of faciliteiten hiertoe beschikken.

'De wijze waarop mijn naam als Assembleelid door het slijk is gehaald alsmede de valse beschuldigingen en insinuaties aan mijn adres, hebben mij enorm gekrenkt en schade toegebracht. Zeker in deze tijd van verkiezingen. Ik ben dan ook genoodzaakt u te vragen om een diepgaand onderzoek in te stellen en indien daartoe gronden zijn tot vervolging van eerder genoemde heren, conform de artikelen 325, 327 en 328 van het Wetboek van Strafrecht, te willen overgaan.'

Illegaal dumpen en verbranden afval Koraal Tabak op Curaçao gaat gewoon door

Bewoners klagen over prikkende ogen, keel- en hoofdpijn


De buurtbewoners van Koraal Tabak op Curaçao zijn bezorgd dat het illegaal dumpen en verbranden van afval gewoon doorgaat. Het Antilliaans Dagblad opent vandaag, dinsdag 19 mei 2015, aldus Paradise FM, met foto’s van deze illegale activiteiten. 

Bewoners klagen volgens de krant over prikkende ogen, keel- en hoofdpijn. Uit voorzorg sluiten de bewoners daarom hun ramen en deuren.

De buurt vindt dat de illegale activiteiten moeten stoppen, maar tot nu toe lijkt iedere actie tegen de vuildumpers en -verbranders uit te blijven.

Nederlandse stewardess op Curaçao veroordeeld voor bezit 2,5 kilo cocaïne

Stewardess Nederlandse luchtvaartmaatschappij op 3 maart gepakt op Hato


Een stewardess van een Nederlandse luchtvaartmaatschappij heeft gisteren drie maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van van drie jaar opgelegd gekregen voor het in bezit hebben van 2,5 kilo cocaïne. Dat meldt Paradise FM vandaag, dinsdag 19 mei 2015.

De straf die opgelegd werd door het gerecht van Curaçao is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De 37-jarige stewardess werd op 3 maart aangehouden op luchthaven Hato tijdens een routinecontrole.

Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Curaçao voert schoolgezondheids- en adolescentenzorg niet uit

Een derde Curaçaose kinderen zonder ontbijt naar school


Jeugd vertoont slechts voedingspatroon en eet vooral fastfood


Het is zorgelijk dat, uit bezuinigingsoverwegingen, het ministerie van Gezondheid Milieu en Natuur op Curaçao geen uitvoering meer geeft aan schoolgezondheids- en adolescentenzorg. Dat wordt gesteld in het Actieprogramma Jeugdontwikkeling 2015-2020. Zorgelijk, omdat in het actieprogramma ook uit de doeken wordt gedaan hoe het gesteld is met de jeugd op gezondheidsgebied, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 19 mei 2015.

Zo blijkt uit het actieprogramma dat bijna een derde van de Curaçaose kinderen zonder ontbijt naar school gaat. Ook heeft de jeugd veelal een slecht voedingspatroon, eten ze ongezond, veelal fastfood. Dat leidt weer tot overgewicht en het heel veel voorkomen van suikerziekte onder kinderen en jongeren.

In de rapportage wordt verder risicogedrag op het gebied van seksualiteit genoemd. Zo blijkt uit onderzoek dat een groot deel van de hiv/aidsgevallen op Curaçao ongeregistreerd blijft.

'Seksueel risicogedrag wordt door mannen en vrouwen gezamenlijk in stand gehouden op verschillende manieren: traditionele man-vrouwverhoudingen, cultureel bepaald beeld van wat mannelijk is (machismo) en de grote waarde die op Curaçao gegeven wordt aan moederschap', zo staat verder uitgelegd. Dit heeft ook zijn weerslag op het gedrag van jongeren.

In het Actieprogramma wordt het boek van Marcha & Verweel (2005) aangehaald waarin de invloed beschreven wordt van machismo op seksueel gedrag. Zo worden jongeren op relatief jonge leeftijd seksueel actief, is condoomgebruik beperkt, is er sprake van concurrerende, meervoudige relaties, is de communicatie tussen (seks)partners gebrekkig en wordt homoseksualiteit afgewezen en onderdrukt.

'Ook het ontbreken van positieve vaderrollen maakt dat veel jongens niet adequaat geïnformeerd zijn over seksuele aangelegenheden en vaak zelfs zich niet bewust zijn van hun risicovolle gedrag. Uit onderzoek naar seksueel gedrag bij jongeren is gebleken dat meer dan de helft van de seksueel actieve schoolgaande adolescenten inconsistent is voor wat betreft condoomgebruik', zo vervolgt het Actieprogramma.

Ook de relatief vele tienerzwangerschappen hebben te maken met risicovol gedrag en gebrekkige seksuele voorlichting. En de gevolgen zijn groot. Zo maken tienermoeders vaak hun school niet af en hebben zij daardoor en vanwege de zorg voor een kind verminderde kansen op de arbeidsmarkt.

Rosebel Gold Mines houdt rekening met verkiezingen voor arbeiders

'Alle werknemers die willen gaan stemmen krijgen daartoe gelegenheid'


De werknemers van Rosebel Gold Mines (RGM), van de Canadese goudmijnmultinational IAmGold in Brokopondo, krijgen van de onderneming gelegenheid om 25 mei hun stemplicht te vervullen. Voor het bedrijf, dat daartoe speciale voorzieningen heeft getroffen, betekent het wel extra kosten en potentieel productieverlies. 'Maar, alle werknemers die daadwerkelijk willen gaan stemmen krijgen de gelegenheid daartoe', aldus een niet met naam genoemde vertegenwoordiger van de directie vandaag, dinsdag 19 mei 2015, op Starnieuws.

Het bedrijf stelt, dat het gaat om een enorme logistieke organisatie. Zo zal voor werknemers uit Nickerie vervoer moeten worden geregeld.

'We zijn zowel op 24 en 25 mei bezig hiermee, wat natuurlijk consequenties heeft voor de productie. Maar, het stemrecht is een recht van elke Surinamer en als bedrijf vinden we het belangrijk om onze werknemers ten volle in de gelegenheid te stellen gebruik te maken van dit recht.'

Even was er wat ontevredenheid onder de werknemers over de werkschema’s van de nachtploeg. Zo zou er voor de werknemers van de nachtdienst onvoldoende rekening zijn gehouden met hun rustperiode. De directie van de RGM stelt echter, dat de schema’s inmiddels zijn bijgewerkt en voorzien in voldoende rust voor de teams van de nachtploegen.

Lloyd Read, voorzitter van de RGM-werknemersbond, is gerustgesteld door de directie. Hij wijst erop, dat je het bedrijf niet kunt stilleggen en ook rekening moet houden met de veiligheid van de werknemers.

Het gaat om meer dan 1.000 werknemers die op 25 mei werken. 'Op basis van onze eigen registratie zullen we weten hoeveel werknemers daadwerkelijk gaan stemmen', zegt de bedrijfsleiding, aldus Starnieuws.

Rosebel accommodeert deze werknemers zoveel mogelijk door extra bussen in te zetten en ze te vervoeren zoals dat onder normale omstandigheden voor aanvang van hun dienst het geval is. Met het oog op de wisseldiensten en het welzijn en de veiligheid van werknemers, is het transport verspreid over twee dagen.

Suriname centraal in themaweek Nederlands digitaal themakanaal NPO Cultura

NPO Cultura toont veel filmmateriaal van en over SurinameBij het Nederlands digitaal themakanaal NPO Cultura (Nederlandse Programma Omroep) staat Suriname de komende week centraal. De veertigjarige onafhankelijkheid van Suriname is die week een belangrijk thema. NPO Cultura verzamelde filmmateriaal van en over Suriname en presenteert die in de themaweek. 

Documentaires over onder anderen Edgar Cairo, Michael Slory en Cynthia McLeod zullen worden vertoond, maar ook de vierdelige reisdocumentaire van Anil Ramdas 'Wel de snack, maar niet de saus' (1995) waarin hij onderzoekt hoe het land er politiek, cultureel en economisch voor staat.

De driedelige serie 'Suri'jazz en Para'pop' over Surinaamse muziek en haar invloed in Nederland zal ook te zien zijn.

Natuurlijk ontbreekt ook niet de bekende Surinaamse film 'Wan Pipel' van regisseur Pim de la Parra. Voor het volledig programma gaat u naar de website van NPO Cultura.

Landbouwgronden La Poule, Saramacca, onder water

Capaciteit pompgemaal zou onvoldoende zijn

Jogi (VHP): 'Bouterse toert met honderden auto's door district, maar er is geen brandstof voor pompgemaal'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi heeft zich georiënteerd in het La Poule gebied in het district Saramacca, waar landbouwgronden onder water staan. 'Dit komt door gebrek aan brandstof, waardoor het pompgemaal niet kan draaien. Op diverse plekken zijn er ook verzakkingen in de dammen ontstaan', aldus Jogi vandaag, dinsdag 19 mei 2015, op Starnieuws.
 
'Terwijl president Desi Bouterse met honderden auto's toert door het district en flink wat benzine gebruikt, is er ironisch genoeg geen brandstof voor het pompgemaal', zegt Jogi. Door de vele regens van de laatste dagen en de springvloed is de situatie verergerd. Omdat het water niet kan wegstromen, is de schade die wordt aangericht ernstig.

De erven van landbouwers die in het gebied wonen staan ook onder water. Jogi hoopt dat de regering aandacht besteed aan de situatie. De landbouwers lijden enorme verliezen. 'Op deze manier willen wij Suriname tot een groenteschuur maken. Ik hoop dat zo snel mogelijk er een oplossing komt. De percelen staan bijna een week onder water.'

'Er is op dit moment brandstof tot zeven uur ’s avonds en vanochtend wordt de hoeveelheid weer aangevuld', zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De pomp draait, maar kan de hoeveelheid water niet uitmalen, waardoor het waterniveau in het gebied nog hoog is, legt hij uit. De capaciteit van de pomp die daar in 2003 is geplaatst, is niet berekend op de neerslag die in het gebied valt.

De bewindsman stelt, dat de verzakkingen worden aangepakt. In de afgelopen dagen heeft het gebied te kampen gehad met zware regens. Het waterniveau is enorm gestegen.

Algoe zegt, dat hij ervoor zorgt dat er continu voor 48 uur brandstof aanwezig is voor de pomp. De brandstof wordt met vaten aangeleverd en is er geen capaciteit om in grote hoeveelheden aan te vullen. 'Maar als het blijft regenen, zal het water dan ook niet snel gaan dalen.'

Actie leden bond Werknemers Organisatie Luchtvaart niet verscherpt op luchthaven Zorg en Hoop

Bond geeft gehoor aan beroep luchtvaartadviseur president Bouterse Brunings


De Werknemers Organisatie Luchtvaart (WOL) heeft besloten de acties op luchthaven Zorg en Hoop in Paramaribo niet te verscherpen. De luchtvaartadviseur van de president, Gerard Brunings, heeft een beroep op de bond gedaan, waar vandaag, dinsdag 19 mei 2015, gevolg aan is gegeven. Minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) wilde het bestuur ontvangen voor een gesprek, maar hier is geen gevolg aan gegeven.

'Wij hebben al vaker, en genoeg, gesproken met de leiding van TCT. Nu willen wij de uitvoering van de afspraken op papier zien', aldus bondsvoorzitter Hugo Blanker.

De bond evalueert de effecten van de verscherping van de acties. Normaliter worden de baanberichten vanuit de verschillende airstrips in het binnenland tussen zeven en acht uur 's morgens doorgeseind naar belanghebbenden. Nu worden deze berichten vanaf tien uur doorgegeven. De WOL wil realisatie van een akkoord van 2013 afdwingen van het ministerie van TCT.

Het bestuur heeft ook contact gehad met de stationschefs op de verschillende vliegvelden in het binnenland. WOL stelt zich niet verantwoordelijk te voelen voor vliegactiviteiten naar en vanaf de airstrips, die buiten de radiokamer en/of de verantwoordelijken op de vliegvelden worden ondernomen. Brunings is al bezig zich in te wijden in de materie en te werken aan een aanvaardbaar oplossingsmodel voor partijen.

De bond vindt het zeer bedenkelijk, dat het hoofd Luchtvaartdienst tevens Luchtvaartterreinen in het weekend naar het buitenland vertrokken is voor het bijwonen van een luchtvaartconferentie. Het kan er bij de bond niet in, dat de leiding van TCT ondanks de acties toestemming geeft om naar het buitenland af te reizen.