donderdag 21 mei 2015

Tweede Kamerleden stellen Kamervragen over kwestie Van Mierlo - Desi Bouterse

Kamerleden vermoeden verband met geheimhouden Suriname-dossier


De Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren (beiden van Groep Bontes/Van Klaveren en oud-PVV-leden), hebben vandaag, donderdag 21 mei 2015, Kamervragen gesteld aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het verhinderen van de arrestatie in Brazilië van Desi Bouterse door toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Hans Van Mierlo. 


De Tweede Kamer had in 1997 Van Mierlo tot aftreden moeten dwingen, omdat hij destijds op oneigenlijke gronden verhinderde dat Bouterse in Brazilië kon worden gearresteerd wegens grootschalige handel in cocaïne.

Dat zei Arthur Docters van Leeuwen, toentertijd de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, afgelopen dinsdag in het NPO televisieprogramma Andere Tijden.


Toekan in Costa Rica krijgt nieuwe snavel gemaakt met 3D-printer

Na geldinzamelingsactie dierenkliniek kan prothese gemaakt worden


De 1 jaar jonge toekan Grecia in Costa Rica, die een deel van de bovenkant van zijn snavel kwijtraakte na een mishandeling, krijgt een nieuwe snavel gemaakt met een 3D-printer. Het dier werd begin dit jaar wereldnieuws - ook De Surinaamse Krant besteedde op 10 februari aandacht aan de vogel - omdat een dierenkliniek (Animal Rescue Bird Zoo in Alajuela) een inzamelingsactie voor hem was begonnen, aldus bericht de nieuwswebsite fusion.net in Doral, Florida (VS), vandaag, donderdag 21 mei 2015.

Er is nu genoeg geld voor het dier ingezameld, 10.000 euro, voor een prothese die gemaakt zal worden met behulp van een 3D-printer.

De plastic prothese wordt waarschijnlijk binnen enkele weken op het overgebleven stompje van de snavel bevestigd, met een soort kleefpasta. Het is echter de vraag of de toekan zijn plastic snavel zal accepteren. Inmiddels heeft het dier al leren eten met zijn 'onderbeet'.

De dierenkliniek waar de toekan wordt opgevangen, maakte deze video over de patiënt:

Regering Nederland wijst Curaçaose regering weer op bereidheid te helpen bij problematiek Isla-raffinaderij

Milieu en gezondheidszorg blijven autonome zaak en geen verantwoordelijkheid Koninkrijk

Minister Plasterk: 'D66-Tweede Kamerlid Hachchi en SMOC interpreteren woorden minister Koenders te ruim'

De Nederlandse regering zal de Curaçaose regering nogmaals wijzen op de bereidheid om te helpen bij de problematiek van de Isla-raffinaderij. Maar, ondanks de uitspraken van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken over de raffinaderij, blijven milieu en gezondheidszorg een autonome aangelegenheid en geen verantwoordelijkheid van het Koninkrijk.
 
Minister Ronald Plasterk zei dit vandaag, donderdag 21 mei 2015, in antwoord op vragen van Wassila Hachchi, aldus bericht de Amigoe.

Het D66-Tweede Kamerlid verwees naar een brief die minister Koenders in februari stuurde naar de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken over ontwikkelingen in Venezuela. Koenders noemde onder meer de afhankelijkheid van Venezuela voor de energievoorziening, de exploitatie van de raffinaderij door de PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) en de bijdrage van de raffinaderij aan het bruto nationaal product en werkgelegenheid op Curaçao. 'Die brief strookt niet met de uitspraken van minister Plasterk dat de raffinaderij een landsaangelegenheid is. Dit heeft invloed op onze buitenlandse betrekkingen', aldus Hachchi.

Volgens Plasterk hebben Hachchi en de Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) de woorden van Koenders echter te ruim geïnterpreteerd.

'Koenders schrijft, dat de raffinaderij van belang is voor de economie van Curaçao, maar dat maakt het nog geen Koninkrijksaangelegenheid.'

Plasterk benadrukte, aldus de Amigoe, dat er op dit moment geen verzoeken liggen van Curaçao om ondersteuning, maar dat Nederland altijd bereid is om met expertise bij te staan. Op enig aandringen van Hachchi beloofde hij wel dat hij het onderwerp weer zelf ter sprake zou brengen tijdens zijn volgende ontmoeting met de Curaçaose regering.

Literaire en culturele avond ter ere van Astrid H. Roemer in Compagnietheater Amsterdam

Na tien jaar zelfverkozen anonimiteit treedt schrijfster op in openbaar


De Surinaams Nederlandse schrijfster Astrid H. Roemer (1947) treedt na tien jaar van zelfverkozen anonimiteit voor het eerst weer in de openbaarheid en gaat morgenavond vanaf half negen, vrijdag 22 mei 2015, in het Amsterdamse Compagnietheater (Kloveniersburgwal 50) in gesprek met Arjan Peters, recensent bij de Volkskrant, over haar schrijversleven, haar oeuvre en vooral haar nieuwste werk.

Een avond met discussie, gesproken essays en gezongen gedichten door Karin Amatmoekrim, Izaline Calister, Roël Calister, Sanne Landvreugd, Pablo Nahar, Sabrina Starke, Gloria Wekker.

Roemers gedichten uit de bundel NoordZeeBlues zijn speciaal voor deze avond op muziek gezet door Izaline Calister, Pablo Nahar en Sabrine Starke.

Deze literaire avond is een onderdeel van het project ‘Hommage aan Astrid H. Roemer’. En dit project vormt de derde aflevering in een drieluik over Caraïbisch-Nederlandse schrijvers die literair en politiek van betekenis zijn voor hun land van herkomst en hun land van aankomst, Nederland.

De ‘Hommage aan Astrid Roemer’ bestaat uit vier onderdelen:
1. Literaire avond ‘Was Getekend’ 22 mei om 20.30 uur in het Compagnietheater te Amsterdam
2. ‘Vrouwentribunaal’, 3 juli  in de rechtbank in Den Haag
3. Tentoonstelling ‘Roemers Drieling’ 18 juni CBK Amsterdam Oost en een locatie in Den Haag
4. Documentaire Astrid H. Roemer  ‘De wereld heeft gezicht verloren’, 7 december. OBA-Amsterdam 20.00 uur

Voor meer info zie: www.cimakefoundation.eu

Entree
Normaal: 12,50
CJP, Stadspas, Student, ACT-pas, Cimaké Foundation: 10,-

CLO-voorzitter roept leden op om maandag op hem te stemmen

Hooghart tijdens ledenvergadering CLO: 'De NPS heeft zijn tijd gehad'


Tijdens een bijzondere ledenvergadering van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) hield vakbondsleider Ronald Hooghart vanmiddag, donderdag 21 mei 2015, een persoonlijke verkiezingscampagne en riep de leden op om komende maandag hun stem op hem uit te brengen. Hij vroeg zijn publiek, aldus Starnieuws, keer op keer zijn boodschap te herhalen: ‘De kleur is paars. En welk nummer op de lijst ook weer? Juist ja, tien. Yu sabi toch, ik ben nog steeds onderwijzer.’

Hooghart hield in de zaal van het CLO-secretariaat een uitvoerig betoog waarin het belang van alle landsdienaren centraal stond. Volgens de vakbondsman moet er veel meer aan de bescherming van de arbeider worden gedaan. Op te veel fronten schort het volgens hem aan goede en consequente regelgeving en te veel mensen zijn daar dagelijks de dupe van. Hij verwees herhaaldelijk naar ‘brada Mike’ (minister van Arbeid Michael Miskin) die in een eerdere toespraak het NDP-partijprogramma uit de doeken had gedaan.

Hooghart ging in op de geschiedenis van de vakbond in Suriname en natuurlijk ontbraken Piet Hein en zijn 'grote daden’ niet, waarmee hij trachtte duidelijk te maken, dat het kapitalisme eigenlijk een uitvloeisel is van het kolonialisme. Dat verleden achtervolgt volgens Hooghart het land, en hemzelf, nog steeds. Hooghart vindt dat achtereenvolgende regeringen zich door materialisme en niet door socialisme hebben laten leiden. ‘Lange tijd hoorde je in de politiek niemand praten over de factor mens. Vakbonden werden vaak genoeg op één lijn gesteld met communisme.’

Het is volgens Hooghart hoog tijd voor een mindshift en een nieuwe kijk op de mens. Met name voor de werkende klasse. Die verandering komt niet van de V7 en hun ‘sheriff’, aldus de vakbondsman. ‘De V7 bestaat uit te veel verschillende partijen met te veel uiteenlopende belangen. De NPS? Je hebt er niets aan. Die heeft zijn tijd gehad.’

Tegenover Starnieuws laat hij weten, dat hij altijd voor de belangen van zijn mensen heeft gestreden. Ook toen hij zelf nog was aangesloten bij de NPS. ‘Maar daar heeft de afgelopen jaren niemand behalve Cobi (John van Coblijn, voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo) gewerkt voor onze leden.’

Daarom heeft hij de PBO (Partij Belangenbehartiging en Ontwikkeling) opgericht. 'En Bouterse en de NDP kunnen zich goed vinden in onze ideeën.' Hooghart heeft de laatste tijd goed overleg gevoerd met de president en hem goed leren kennen. Of hij bang is dat zijn eigen NPS-verleden hem achtervolgt bij de verkiezingen? ‘No man, vergeet niet, dat de NPS mij uit de partij heeft gezet nadat ik Miskin naar voren heb geschoven bij de formatie van deze regering.’

Bijna maand na ramp in Nepal actie-initiatief Surinaamse Rode Kruis

Oproep van het Surinaamse Rode Kruis: 'Help aardbevingsslachtoffers Nepal!' 

(Bron foto: NBC News)

De vele slachtoffers van de aardbevingen in Nepal hebben dringend hulp nodig. Om de grote nood te helpen lenigen, organiseert het Surinaamse Rode Kruis een inzamelingsactie. Zo kunnen Surinamers, net als mensen in de hele wereld, hun solidariteit en steun betuigen met honderdduizenden Nepalezen in nood. 

Ook in Suriname konden we volgen hoeveel schade de zware aardbevingen van 25 april en 12 mei hebben veroorzaakt. Meer dan acht miljoen Nepalezen ervaren de ernstige gevolgen van dit natuurgeweld. Ruim achtduizend mensen zijn overleden en bijna 840.000 woningen zijn vernietigd of ernstig beschadigd. Heel veel mensen zijn dakloos. Negenhonderd gezondheidsfaciliteiten zijn beschadigd of weggevaagd.Hulpverleners staan door de enorme ravage en vele naschokken voor een enorme uitdaging. Honderdduizenden mensen wachten op voeding, water, medische zorg en sanitaire voorzieningen. Het Internationale Rode Kruis heeft tot nu toe 220.000 slachtoffers kunnen onderbrengen in noodonderkomens. De organisatie wil op zijn minst nog eens 280.000 mensen voorzien van onderdak. Aan 70.000 personen wordt voeding verstrekt, terwijl 300.000 mensen een andere vorm van noodhulp ontvangen.

Met de regentijd op komst is haast geboden. De bewoners van afgelegen dorpen in de heuvels en bergachtige gebieden zijn extreem gevoelig voor de gevolgen van harde regen, overstromingen en mogelijke landverschuivingen. Daarom roept het Surinaamse Rode Kruis iedereen op om te helpen.

Elke donatie, hoe klein ook, is welkom.

Geven kan op drie manieren:
Contant 
Op vrijdag 29 mei tussen 08.00 en 18.00 uur zijn scholen, bedrijven, sportclubs, politieke partijen, organisaties en individuele burgers welkom om hun donatie te bezorgen op het terrein van het Surinaamse Rode Kruis aan de Gravenberchstraat.

Per bank
U kunt uw bijdrage ook overmaken naar één van de bankrekeningen van het Humanitaire Hulpfonds bij de volgende banken, onder vermelding van “HELP NEPAL”:

HAKRINBANK NV
SRD
26.616.08.67
EUR
20.588.57.79
USD
20.691.53.88
DSB Bank NV
SRD
50.61.121
RBC Royal Bank (Suriname) NV
SRD
794587417

Via iTunes
Wie een account bij iTunes heeft, kan op de modernste manier een bijdrage leveren. U gaat daarvoor naar de iTunes winkel van Apple en treft daar de App van de Internationale Federatie van Rode Kruis Rode Halve Maan Beweging: Nepal Earthquake Relief

Partijleiders binnen V7 krijgen tijdens bezoek Centrale Markt veel problemen standhouders te horen

(Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)
Santokhi: 'Er zijn zoveel problemen en het doet me pijn'

V7 belooft bij regeermacht verandering in situatie van marktverkopers


De partijleiders binnen het politiek samenwerkingsverband V7 Chandrikapersad Santokhi (VHP), Guno Castelen van de SPA, Celsius Waterberg van de BEP en Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur) hebben vandaag, donderdag 21 mei 2015, een bezoek gebracht aan de Centrale Markt in het centrum van Paramaribo, aan de Waterkant.Standhouders maken van het bezoek gebruik om al hun problemen op de markt onder de aandacht te brengen.

Ronald Wijngaarde is woedend, zo schrijft de Ware Tijd Online. Hij heeft geen goed woord over voor de zittende regering. 'Vijf jaren lang hebben ze de kans gehad om het dak hier te repareren, maar er is niets gedaan. Wanneer het regent loopt hier onder water. Dan willen ze nog vijf? Wij gaan voor altijd.'

Op dat moment begeven de V7 leiders zich naar de moderne vishal die afgelopen week technisch werd opgeleverd. 'Te a woyo sungu pe den man de? Pe Santokhi de te a woyo sungu?', reageert een marktbezoeker.

Ook de zogenoemde 'Djuka woyo' of in de volksmond genoemd 'Brunsie woyo' kreeg een bezoek van dvoorzitters. Op sommige plekken waren NDP- en ABOP-vlaggen te zien. De meest gehoorde klachten waren problemen met de gebrekkige infrastructuur onder de markt, de hygiëne, de hoge prijzen van goederen en de hoge huurkosten van de verkoopstands.

'Er zijn zoveel problemen en het doet me pijn', zegt Santokhi. Hij stelt, dat het beleid vanuit het ministerie van Regionale Ontwikkeling naar alle markten aangescherpt moet worden. Santokhi beloofde dat de V7 bij regeermacht verandering zal brengen in de situatie waarin de marktverkopers nu verkeren.

Gregory Rusland van de NPS en Winston Jessurun van DA'91 konden vanwege omstandigheden niet aanwezig zijn.

Ontevreden agenten richten open brief aan president Desi Bouterse

'Korps is labiel geworden door bemoeienis van politieke ontwikkelingen'

Korpsleden vragen president voordrachten 'commissarisschap' af te wijzen


Ontevreden leden van het Korps Politie Suriname (KPS) hebben een brief gericht aan president Desi Bouterse, gedateerd woensdag 13 mei. Deze open brief is geschreven naar aanleiding van negatieve berichten in de nationale pers, zowel binnen als buiten het KPS, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 21 mei 2015.

‘Opvallend is dat het KPS ook labiel is geworden door bemoeienis van de politieke ontwikkelingen.
Op 5 februari is een nieuwe structuur ingesteld bij het KPS. Hierbij zijn er 7 functies gecreëerd die bekleed zouden worden door commissarissen. Dit alles is bewerkstelligd door een zekere ‘kolonel buitendienst’ van het Nederlandse leger, die werkt onder leiding van de commissaris van politie Agnes Daniel. Bij een bespreking is gebleken dat het topkader en het personeel van het KPS alsook velen binnen dit team het niet eens zijn met de veranderingen die worden doorgevoerd. Dit hebben zij ook duidelijk kenbaar gemaakt. Velen waren van mening dat samenvoeging van districten op zijn plaats was in deze moderne tijd en dat deze functies ingevuld zouden moeten worden met ambtenaren in de rang van de hoofdinspecteurs. De rang van commissaris zou dus op 4 blijven.’

Volgens de ontevreden leden ligt het grootste probleem in de uitvoering. De dienstverlening aan de gemeenschap zou niet effectief zijn.

‘De oude structuur kon best wel op enkele onderdelen aangepast kunnen worden. De meeste functionarissen binnen het KPS waren de mening toegedaan dat er een systeem wordt gecreëerd om bewust vrienden en loyalisten te faciliteren. Dit kwam ook duidelijk naar voren tijdens de presentatie. Vanwege deze ontwikkelingen lopen zaken niet vlot, het personeel is gedemotiveerd, racisme en favoritisme vieren hoogtij binnen het KPS. Daarom willen velen die 35 dienstjaren er op hebben zitten en de leeftijd van 55 jaar zijn genaderd, met pensioen gaan. De leden zijn bang om hun mening kenbaar te maken vanwege het rancuneus beleid binnen het korps. De leden zijn de mening toegedaan dat de vervanger van de korpschef alleen mensen die op haar lijken, voortrekt. Dit zeggen zij op basis van de invulling en bemensing van posten en beoordelingen. Deze commissaris probeert naar de mening van de ontevreden leden alle zaken naar zich het toe te trekken en de korpschef doet alsof er niets aan de hand is.’

In het schrijven vragen de korpsleden aan de president om de voordrachten voor het commissarisschap af te wijzen. Dit vragen zij, omdat zij vinden dat er tussen deze politieambtenaren leden zijn die zich schuldig hebben gemaakt aan drugsactiviteiten, smokkel, drugsgebruik en verduistering van sieraden van de vliegramp en geen managementkwaliteiten bezitten.

Recentelijk zijn 16 politieofficieren om onduidelijke redenen niet goed beoordeeld. Er wordt volgens de schrijvers met twee maten gemeten. Van alle vrouwelijke politieofficieren die hebben meegedaan aan de sporttest, hebben maar vijf deze gehaald. Ook heeft een aantal mannen deze test niet gehaald, doch komen de namen wel voor op de lijst van de bevorderingen.

Middels het schrijven hebben de politieleden de president van Suriname gevraagd om snel in te grijpen door de nieuwe structuur aan te houden en, indien mogelijk, zaken die reeds geïmplementeerd zijn, terug te draaien en de korpschef en zijn vervanger te ontlasten van alle werkzaamheden, zodat het korps weer gezond kan functioneren.

Girjasing (VHP): ‘Ik ben benaderd voor een schikking met de duivel’

'Onder geen enkele voorwaarde ga ik akkoord, ik koop wel water'

'Zelfs Limbo zingt al een toontje lager'


Het VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing zegt vandaag, donderdag 21 mei 2015, in het Dagblad Suriname dat hij door drie verschillende personen gebeld is om de klacht die hij afgelopen dinsdag indiende tegen Marlon Oosterling en Lothar Kisoor van de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, perschef Cliffton Limburg van het Kabinet van de President en 'Door de Bank'-presentator Sammy Doerga in te trekken in ruil voor water uit zijn kraan. 

‘Ik ga geen schikking met de duivel aan, onder geen beding’, aldus Girjasing. De VHP-kandidaat voor De Nationale Assemblee voor Commewijne bij de komende verkiezingen zegt, dat hij alle drie personen kent, maar dat hij niet weet in opdracht van wie zij hem benaderd hebben. Ook heeft hij geen idee welke politieke kleur zij hebben. De personen zeiden, dat hij weer aangesloten zou worden op het waternet als hij op hun voorstel van intrekking zou ingaan.

‘Onder geen enkele voorwaarde ga ik akkoord. Ik koop wel water. Ik vind het belangrijker dat mijn buren water krijgen.’

Girjasing vermoedt dat de personen die hem benaderd hebben, door deskundigen zijn geadviseerd om dit te doen. ‘Zelfs Limbo zingt al een toontje lager nu ik mijn klacht heb ingediend. Nu beweert hij dat hij mij nooit een dief heeft genoemd. Ik wacht rustig af totdat de president zijn onderzoek verricht heeft en de personen die mij hebben beledigd, valselijk beschuldigd en mijn goede naam hebben willen schaden, strafrechtelijk vervolgd worden.’ 

Girjasing werd door de hiervoor genoemde personen beschuldigd van het illegaal aanleggen van te grote waterleidingbuizen nabij zijn woning, waardoor hij ondanks de lage waterdruk wel water kreeg, maar zijn buren niet. Volgens Girjasing zijn deze leugens in het leven geroepen als vergelding voor een uitspraak die hij tijdens een massameeting zou hebben gedaan, waarbij hij aangaf, dat de SWM en niet Oosterling de waterdistributie in Commewijne onder beheer moest nemen.

Goliathbrug tussen Zanderij en Apoera opengesteld voor verkeer

(Bron foto: ministerie van Openbare Werken)
OW: Binnenkort worden nog vier bruggen vernieuwd


De Goliathbrug is opengesteld voor het verkeer. De brug, die ligt op de weg Zanderij-Apoera, is de zesde van de vijftien bruggen die op deze route zijn vernieuwd, aldus bericht het ministerie van Openbare Werken (OW) vandaag, donderdag 21 mei 2015.

De brug, die 52,5 meter lang is en 9,6 meter breed, heeft aan weerszijden voetpaden. Het brugdek en de voetpaden zijn gemaakt uit beton, terwijl de leuningen uit staal zijn opgetrokken.

Aannemer Haukes NV heeft een onderhoudsperiode van zes maanden voor de brug. Het contract voor de bouw van dit infrastructurele werk werd vorig jaar maart getekend.

Het ministerie laat weten, dat 'binnenkort' ook de Sparikreekbrug, de Grote Falawatrabrug, de Mozeskreekbrug en de Van Amskreekbrug worden vernieuwd.

Op de houttransporteurs doet het ministerie een beroep om uiterst verantwoord om te gaan met deze brug en alle andere bruggen op de weg Zanderij-Apoera. Komt één van de bruggen op deze route weg te vallen, dat heeft dat consequenties voor de gehele weg, aldus het ministerie.

Advocate van Doekhie (NDP) wraakt rechter in Kort Geding aangespannen door Mathoera (VHP)

Andere rechter gaat Kort Geding behandelen

Mogelijk actie van advocate Van Dijk en Doekhie om zaak te traineren


De advocate van NDP-Assembleelid Rashied Doekhie, Nailah van Dijk, heeft rechter Alida Johanns gewraakt. Zij vindt dat de rechter het Kort Geding, aangespannen door Krishna Hussainali-Mathoera, oud-commissaris van politie en nu VHP-kandidate voor De Nationale Assemblee bij de komende verkiezingen is, niet had moeten behandelen. De rechter had zich moeten verschonen. Dat bericht Starnieuws vandaag, donderdag 21 mei 2015.

Van Dijk zegt, dat zij niet inhoudelijk kan ingaan op de wraking van de rechter. Zij zegt wel, dat het niet om de persoon van de rechter gaat. Er zijn argumenten aangevoerd waarom Johanns deze zaak niet zou moeten behandelen. Er zijn ook zogenoemde producties overgelegd.

De rechter kan zich berusten in de wraking, waardoor een andere lid van het Hof van Justitie het Kort Geding gaat behandelen. Indien de rechter zich niet zou neerleggen bij de wraking, dan zal zij dit ter beoordeling moeten voorleggen aan het Hof van Justitie. Er moet dan ook een raadkamer gevormd worden om de wraking te beoordelen. Administratief is de procedure voor dit Kort Geding vorige week donderdag in behandeling genomen.

Mathoera had aangegeven dat deze zaak spoedeisend is, een vereiste om een Kort Geding te kunnen aanspannen.

Doekhie heeft haar onlangs op een politiek podium een crimineel genoemd. Zij zou beschikken over gelden uit drugs- en wapensmokkel. Haar zoon zou verantwoordelijk zijn voor een moord en Mathoera zou hem hebben geholpen het land uit te komen. Mathoera voelt zich door de uitspraken van de NDP'er uit Nickerie ernstig aangetast in haar goede naam en eer. Dit geldt ook voor haar familie.

Zij wenst vóór 25 mei een uitspraak in deze zaak, aangezien ze kandidaat is op de V7-lijst in Wanica. Maar, of dat nu nog gaat lukken valt te betwijfelen. De wraking zou een bewuste actie van de advocate en Doekhie kunnen zijn, om de zaak over de verkiezingen heen te kunnen tillen.

Mathoera laat tegenover Starnieuws weten er geen goed woord voor over te hebben dat  Doekhie allerlei manieren zoekt om het Kort Geding te vertragen. Ze zegt, dat nu hij zijn beweringen hard moet maken, er allerlei manieren gezocht worden om de zaak uit te stellen.

'Ik heb 34 jaar in de politiedienst gezeten. Nu ik in de politiek ben gestapt, probeert men mij en mijn familie te criminaliseren. Men heeft er kennelijk belang bij om mij negatief af te schilderen. Nu ze bij de rechter moeten verantwoorden, gaan ze hun verantwoordelijkheid uit de weg', stelt Mathoera.

Zij vindt dat het duidelijk blijkt wie leugenachtig bezig is en wie integer is. Zij meent dat er geen respect getoond wordt voor de instituten. Mathoera zegt ook vernomen te hebben, dat Doekhie in het binnenland was en dat daarom afgelopen weel al uitstel werd gevraagd. Achteraf blijkt, dat de NDP'er gewoon in het district Nickerie was en heeft vergaderd in het openbaar.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

67-Jarige Braziliaanse blogger in staat Minas Gerais onthoofd gevonden

(Bron foto: Facebook)
'Commitee to Project Journalists' wil een grondig onderzoek naar moord op blogger

Blogger deed onderzoek naar drugshandel en kinderprostitutie


Het internationale, in New York (VS) gevestigde, 'Committee to Protect Journalists' (CJP) wil dat de Braziliaanse autoriteiten een grondig onderzoek instellen naar de moord op de 67-jarige Braziliaanse blogger Evany José Metzker, het motief achterhalen en de daders voor het gerecht brengen. Dat meldt het CPJ in een vandaag, donderdag 21 mei 2015, uitgebrachte verklaring.

Het onthoofde lichaam van Metzker werd maandag gevonden in de zuidoostelijke staat Minas Gerais, aldus mediaberichten.

'We veroordelen deze brute moord op Evany José Metzker en dringen er bij de Braziliaanse autoriteiten op aan om de onderste steen tijdens een onderzoek naar deze misdaad boven tafel te krijgen en ook de mogelijke motieven', aldus Carlos Lauría, programmacoördinator Amerika's bij het CPJ.

'De mogelijkheid voor lokale journalisten om het nieuws te kunnen verslaan wordt duidelijk ondermijnd door dodelijk geweld tegen de Braziliaanse pers.'

Het lichaam van Metzker werd door agenten, die reageerden op een anoniem telefoontje, gevonden in een greppel net buiten de stad Padre Paraíso, in het noordoosten van Minas Gerais, aldus lokale media. Hij was onthoofd en zijn hoofd werd 100 meter van het lichaam gevonden. Hij was half naakt en zijn handen waren op zijn rug gebonden, aldus O'Globo. Metzker was nog in het bezit van zijn portemonnee, horloge en ring.

Francisco Couy, een medewerker bij het kantoor van de lokale lijkschouwer, liet het CPJ telefonisch weten, dat Metzker waarschijnlijk vorige week woensdag of donderdag is vermoord. Hij onthult ook details over deze zaak op een YouTube-video:


Metzker schreef op het blog Coruja Do Vale dat zich richtte op algemeen politiek nieuws en 'officieel' wangedrag in de verarmde noordelijke en oostelijke delen van Minas Gerais, een van de grootste staten van het land. Het blog versloeg nieuws zoals arrestaties door agenten bij wegversperringen, parkeerovertredingen door lokale autoriteiten en algemene artikelen van belang voor de gemeenschap, aldus het CPJ.

Zijn echtgenote, Hilma Chaves Silva Borges, laat het CPJ weten, dat zij woonden in de stad Medina, maar dat Metzker drie maanden geleden naar Padre Paraíso was vertrokken om wat onderzoekswerkzaamheden te verrichten, waarover ze geen nadere informatie verstrekt. 'Hij deed wat onderzoeksjournalistiek in een zeer gevaarlijke regio', aldus Borgers tegenover het CPJ. 'Daar zijn veel moordenaars.  Ik denk dat het motief, gelet op de barbaarse wijze waarop hij is vermoord, te maken heeft met iets wat hij had ontdekt. Hij deed onderzoek naar burgemeesters, politici, overvallen op allerlei goederentransporten, prostitutie.'

Volgens enkele lokale nieuwsberichten deed Metzker onderzoek naar een kinderprostitutienetwerk dat actief was in het gebied. In een posting op zijn blog op 9 mei is een afbeelding te zien van een 'Wild Westen-stijl' cowboy met de woorden 'Welkom in Padre Paraíso' en er onder de woorden: 'Hier zijn geen regels of wetten':

Fabrícia Noronha, die het onderzoek in deze zaak leidt, zei tegen CPJ dat de autoriteiten twee wegen volgen in het onderzoek. 'De ene houdt verband met zijn werk als onderzoeksjournalist en de andere met de mogelijkheid van een crime passionnel', aldus Noronha. Ze gaf verder geen nadere details.

De Minas Gerais Vakbond van Professionele Journalisten heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt opgeroepen de moord grondig te onderzoeken en de daders verantwoordelijk te houden.

Uit onderzoek door het CPJ blijkt, dat onafhankelijke bloggers in provinciale hoofdsteden en steden die berichten over misdaad en corruptie vooral risico lopen in Brazilië. Nieuws bloggers zijn qua invloed toegenomen in het land en zijn dan ook nieuwe doelwitten geworden van degenen die de media willen muilkorven.

(Red. De Surinaamse Krant/CPJ)

Richard Kalloe: ‘Inschrijvingen OW zijn tjoekoe-projecten’

Er zou volgens Kalloe grootschalig worden 'geknoeid' bij aanbesteding en gunning werken
 

Voor Richard Kalloe, oud-minister, ondernemer en politiek analist, is het publiek geheim dat er al jaren sprake is van grootschalige corruptie bij het ministerie van Openbare Werken (OW). Kalloe zegt vandaag, donderdag 21 mei 2015, in het Dagblad Suriname over stukken te beschikken, waaruit duidelijk blijkt, dat er zwart op wit grootschalig geknoeid wordt bij de aanbesteding en gunning van werken. 

Tevens zegt hij, dat er ook geknoeid wordt met vrijstelling van invoerrechten en andere belastingen bij de import van materialen en equipement en bij de uitvoering van het werk. Het één en ander wordt volgens hem verrekend middels een stelpost, terwijl het bestek enige vorm van vrijstelling voor dergelijke belastingen uitsluit.

Uit de stukken en ervaringen die de analist heeft, komt hij tot de conclusie, dat de inschrijvingen van het ministerie gewoon gerekend kunnen worden tot zogenaamde ‘tjoekoe-projecten’. ‘Hoeveel van dit soort tjoekoe-projecten zijn er nog meer? Kan dit zonder consequenties voor alle betrokkenen blijven? Worden we een ‘free for all’ samenleving?’, vraagt Kalloe zich af.

Kalloe baseert zijn conclusie op enkele asfalteringsprojecten van wegen in zowat alle belangrijke districten, zoals Paramaribo, Wanica, Para, Brokopondo, Commewijne, Marowijne, Saramacca en Nickerie. Wat hij hier ziet gebeuren, is dat een asfalteringscontract ter waarde van meer dan SRD 350 miljoen gegund wordt, terwijl het zeker is dat men in een paar maanden geen contract gaat kunnen uitvoeren, welke berekend was voor de uitvoeringduur van 12 maanden. De openbare inschrijving voor dit project is op 16 april 2014 gehouden.

Hij stelt, dat de eenheidsprijzen allemaal met meer dan 50% toegenomen zijn ten opzichte van gangbare prijzen. Inschrijvingen dienen volgens Kalloe heel nauwkeurig te voldoen aan de vereisten gesteld in het bestek. Ook de gunning moet gebaseerd zijn op de bestekvoorwaarden, de nota van inlichtingen en op de inschrijving zelf.

‘Wat wij echter zien gebeuren, is dat aannemers gegund krijgen voor percelen, waarvoor zij niet ingeschreven hebben. Formeel is een dergelijke gunning dus niet legaal, niet rechtmatig en kan betaling van de aannemer geweigerd worden op formele gronden’, aldus Kalloe. Per inschrijver mag men volgens hem maximaal zeventig kilometer dan wel voor drie percelen inschrijven. De uitvoeringsduur bedraagt twaalf maanden, ongeacht het aantal toegewezen percelen en/of kilometers. Tekenend voor de slechte staat van de financiën van de overheid is het feit, dat men pas tot gunning en contractrekening is overgegaan in maart 2015 en dat op basis van 100% voorfinanciering door de aannemer. Opleverdatum is gesteld op oktober 2015.

Kalloe stelt, dat de overheid over een periode van vijf jaar de aannemer terug zal betalen. De vigerende rente voor dit contract bedraagt volgens hem 5% en is de uitvoering met veel fanfare gestart begin mei 2015. ‘Een volgende regering kan dus heel gemakkelijk deze aannemers weigeren om te betalen op puur formele gronden. Er is onzekerheid over de percelen, waarvoor aannemers ingeschreven hebben die dan aan anderen gegund zijn. Aannemers zijn formeel in gebreke indien zij werken uitvoeren, waarvoor zij niet ingeschreven hebben.’

Diverse inheemse dorpen in Para worden op EBS-elektriciteitsnet aangesloten

(Bron foto's: BIC Para)
Eerste stap gezet stroomvoorziening van Carolina-gebied


Klein Powakka, Groot Powakka, Wi Sa Wini, Ayo, Pierre Kondre, Redi Doti en Cassipora worden binnenkort aangesloten op het elektriciteitsnet van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Met het  aanleggen van een elektriciteitsnetwerk te Powakka richting Carolina is gisteren een aanvang gemaakt, aldus het Burger Informatie Centrum (BIC) Para vandaag, donderdag 21 mei 2015.

Er komt een onderstation op Powakka.

Het project wordt gefinancierd door de Inter American Developmentbank (IDB) en heeft als hoofddoel om het totaal gebied de hele dag te voorzien van stroom.

Volgens verklaringen van de directeur van de EBS, Willy Duiker (links op onderstaande foto) zullen alle huishoudens rond december voorzien zijn van een vaste huisaansluiting, meldt het BIC Para.

V7-coördinator belooft dat salarissen ministers, vicepresident en president gekort gaan worden

Volgens Santokhi heeft V7 genoeg issues

'Verkiezingen gaan over vraag wie de mensen vertrouwen om het land uit crisis te halen'

'Consortium lokale en buitenlandse investeerders heeft compleet plan voor 'City of Lelydorp', maar wachten op V7-regering


De V7-lijsttrekker in Wanica, VHP-voorzitter en V7-coördinator Chandrikapersad Santokhi belooft dat er geknipt zal worden in de salarissen van de ministers, vicepresident en de president. V7 zal eerst het verkwistende beleid van de regering stopzetten. Dit zei Santokhi gisteravond tijdens een V7 zogenoemde massameeting in Wanica. 

Hij zei, dat hij bij de vele 'meet the people campagnes' geluisterd heeft naar de mensen en de zorgen in hun ogen gezien heeft. Deze verkiezingen gaan volgens hem over de vraag wíe de mensen vertrouwen om Suriname uit deze crisis te halen.

Santokhi stelde, dat president Desi Bouterse heeft gezegd, dat V7 geen issues heeft. Maar, volgens de VHP-voorzitter is hij genoeg issues tegengekomen tijdens de ontmoetingen met de mensen in het hele land.

'De landbouwers in Nickerie en Saramacca zijn diep in de problemen. Arealen en machines dreigen op de veiling te gaan. De landbouwsector is verwaarloosd door deze regering. De bauxietsector verdwijnt. Duizenden mensen zijn in onzekerheid, want werkeloosheid hangt boven hun hoofd. In het binnenland zijn er gouden bergen beloofd, maar de president gaat pas naar de mensen vlak voor de verkiezingen. De ondernemers hebben geen ruimte om te groeien, omdat werk onderhands verdeeld wordt aan de family and friends van de president. Ondernemers en bedrijven die voor de Staat hebben gewerkt, zijn niet betaald. Jongeren, die thuis zitten met een diploma, kunnen geen werk vinden. Dit zijn serieuze issues die mensen diep in hun dagelijks leven raken.'

Santhoki zei ook, dat veel beloofd is, maar weinig gerealiseerd. 'Er worden borden onthuld, zonder dat er verder iets gebeurt. Projecten die door de vorige regering waren voorbereid, zijn niet uitgevoerd. V7 zal Wanica tot bloei brengen, deelde de lijsttrekker mee. Als zoon van Wanica zal ik me sterk maken voor het weer tot bloei brengen van ons mooi district. In Wanica zal een nieuwe stad komen. We gaan van Lelydorp een stad maken.'  Er is volgens de politicus een volledig plan uitgewerkt voor de 'City of Lelydorp' door een consortium van lokale en buitenlandse investeerders. 'Maar, ze wachten op een regering, die ze een veiligheid en stabiele investeringsomstandigheden kan bieden. Ze wachten op V7.'

Santokhi liet verder de aanwezigen weten, dat het land teruggeven wordt aan het volk. 'Ten eerste moeten we alle verspilling van overheidsgeld stopzetten. De corruptie binnen deze regering is daar de grootste boosdoener van. De mensen die zichzelf hebben verrijkt ten koste van dit volk zullen zich moeten verantwoorden tegenover de rechter. Het geld dat gestolen is moet terug naar het volk. Het moet anders! Het moet beter! Het gaat om de toekomt. Uw toekomst, de toekomst van uw kinderen.'

Actieprogramma 2015-2025 NDP kost jaarlijks 904 Amerikaanse dollar

NDP-voorzitter: NDP is enige partij die verkiezingsprogramma in cijfers heeft vertaald


De Nationale Democratische Partij (NDP) schat dat de uitvoering van het actieprogramma 2015-2025 ofwel 'beleidsvisie' jaarlijks gemiddeld 904 miljoen Amerikaanse dollar zal kosten. Het doel is om een economische groei van gemiddeld 5% per jaar te behalen en de gewenste sociale programma's uit te voeren. Het nationale inkomen kan hierdoor volgens de NDP toenemen van 5,693 miljoen Amerikaanse dollar in 2015 naar 9,809 miljoen in 2025.

Dit staat in het ruim 60 pagina's tellende verkiezingsprogramma 2015-2025 van de partij, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 21 mei 2015.

NDP-voorzitter Desi Bouterse zei tijdens een massameeting in Coronie dinsdagavond, dat zijn partij de enige is die het verkiezingsprogramma ook in cijfers heeft vertaald. Uitgerekend is wat het programma zal kosten en wat de resultaten zullen zijn.

Opvallend is, aldus Starnieuws, dat het verkiezingsprogramma van de NDP net als bij de vorige verkiezing niet vijf, maar tien jaar omvat.

Bekende patholoog-anatoom pleegt zelfmoord

Floyd Henar schiet zichzelf met jachtgeweer dood


De patholoog-anatoom Floyd Henar heeft zichzelf met een jachtgeweer van het leven beroofd Hij schoot zich in de borst. Dit wordt vandaag, donderdag 21 mei 2015, door diverse lokale media bericht.

Zijn echtgenote vond Henar levenloos, zittend op een sofa. Het huis was afgesloten. Hij was alleen thuis. Een misdrijf is uitgesloten.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten het lichaam aan de familie af te staan voor de begrafenis. Er zal geen sectie gepleegd worden.. Het motief voor de zelfdoding niet duidelijk.

6.000 Kilo marihuana door Koninklijke Marine onderschept op Caribische Zee

(Bron foto's: Koninklijke Marine
Drugs gevonden aan boord schip uit Jamaica op weg naar Guyana


De Koninklijke Marine heeft 6.000 kilo marihuana onderschept tijdens een routinecontrole in de Caribische Zee. De grootste vangst ooit, aldus de Koninklijke Marine vandaag, donderdag 21 mei 2015, in een persbericht.

De drugs werd aan boord van de vissersboot Caribbean Soul gevonden. De boot kwam vanuit Jamaica en was onderweg naar Guyana. Nooit eerder deed het stationsschip Zr. Ms. Zeeland zo’n grote drugsvangst in het Caribisch gebied.

De vissersboot werd ontdekt door een patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Kustwacht. Aan boord waren twaalf personen. Alle bemanningsleden zijn aangehouden en overgebracht naar Ponce in Puerto Rico. Aldaar zijn ze overgedragen aan het Amerikaanse Drugs Enforcement Agency, DEA.

Volgens de commandant van de Amerikaanse Kustwacht in de sector San Juan blijft de samenwerking met de Nederlandse Marine en overige partners vruchten afwerpen.

Commandant Zeemacht in het Caribische Gebied commandeur Hans Lodder: 'Dit soort grote onderscheppingen geven aan dat er voor ons werk genoeg is. Om dit voor elkaar te krijgen, is goede samenwerking en informatie-uitwisseling met alle partners in dit gebied cruciaal.'

Bewoners Hanna's Lust geïsoleerd door wateroverlast

(Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)
Scholen hebben sinds maandag deuren gesloten

Water staat hier en daar veertig centimeter hoog - Kaaimannen en aboma's duiken opBewoners van Hanna’s Lust 1 zijn al ruim een week geïsoleerd door wateroverlast als gevolg van de zware regenval de afgelopen dagen. Het water heeft op meerdere plekken een hoogte van meer dan veertig centimeter bereikt. 'Ik kan al acht dagen niet uit mijn huis. Ik ben schoolbuschauffeur, maar ik kan niet werken, omdat ik niet met mijn voertuig in het water kan. Als het zo blijft dan kunnen we maandag niet eens gaan stemmen', zegt buurtbewoner Perry ‘Baa Pinda’ van Assen vandaag, donderdag 21 mei 2015, in de Ware Tijd.

De openbare school Hanna's Lust 1 en de school voor Lager Beroepsonderwijs (LBO) hebben de deuren sinds maandag gesloten. De lijnbussen en taxi's doen het gebied niet meer aan sinds het gebied is getroffen.

Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken zegt, dat in bepaalde gebieden de lozingen in de droge tijd zijn opgehaald, 'maar voor wat betreft de buitenwijken zijn wij er niet aan toegekomen om deze structureel aan te pakken'. Hij onderkent dat ondanks ophaalwerkzaamheden van lozingen te Hanna's Lust het water blijft hangen. Dat is volgens hem te wijten aan de afvoercapaciteit van de 'Spoorsloot' die 'niet optimaal is'.

Sjovelli Amoksi, buurtbewoonster en kandidaat voor De Nationale Assemblee bij de komende verkiezingen voor de partij voor Duurzaam, Rechtvaardig Samenleven (DRS) vindt het vreselijk dat kinderen verstoken zijn van onderwijs. Zij zegt, dat de wateroverlast te wijten is aan het niet regelmatig onderhouden van het ontwateringssysteem.

Ook buurtbewoner Ryan is slachtoffer. 'Ik ondervind er enorm veel last van. Ik kan al dagen geen taxi rijden, waardoor ik ook geen inkomsten heb. Dit komt door laksheid van de overheid.'

Op verschillende plekken is het water meer dan veertig centimeter hoog. 'Het water stinkt en het is onhygiënisch', zegt Van Assen. Er schuilt ook nog gevaar voor de buurtbewoners. 'We hebben een aboma (anaconda) gedood en ook hebben we een kaaiman van ongeveer anderhalve meter lang gezien op straat. De regering moet echt iets doen voor ons.' Op de foto is te zien hoe een bewoner van de buurt op een schutting loopt, omdat er in de nabije omgeving een kaaiman is gezien.

Dompig (Commissie Ordening Goudsector): 'Toename aantal goudpontons stuwmeer schuld van ministerie van NH'

Commissie beweert te wachten op instructie van politiek verantwoordelijke


Overheid treedt niet op tegen bij wet verboden activiteiten skalians: miljoenen aan belastinggelden geïnd bij eigenaren


Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam in de Commissie Ordening Goudsector geeft vandaag, donderdag 21 mei 2015, in de Ware Tijd, de schuld van een toename van de illegale goudpontons ofwel skalians op het stuwmeer aan het uitblijven van instructies van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). 

'Er was geen duidelijke instructie vanuit NH. Ik, als technocraat, moet afgaan op instructie van een politiek verantwoordelijke', beweert Dompig, die werkzaam is voor een presidentiële commissie en dus feitelijk zou moeten afgaan op instructie van president Desi Bouterse. Onduidelijk is, in hoeverre Dompig en de commissie zelf actie ondernemen om in actie te mogen komen tegen de drijvende goudwinningsbedrijven.

Dompig zegt verder, dat de regering nu druk bezig is met de verkiezingen en dus niet gaat optreden. 'Illegale goudzoekers maken daar misbruik van door hun operaties agressief uit te voeren. Ik denk dat mensen in troebel water vissen.'

De voorzitter onderkent het gevaar dat schuilt bij de illegale operaties in het stuwmeer. Dompig zegt dat er in de huidige regeerperiode geen beleid is geformuleerd voor regulering van deze goudwinningsactiviteiten. Door het gebrek aan wetgeving is er volgens hem geen basis om de illegale pontons uit het meer te ontruimen.
Maar, kennelijk is Dompig zelf niet op de hoogte van wetgeving, immers het mijnen in open wateren is bij wet verboden en dus strafbaar. Er is dan ook een wettelijke basis om op te treden tegen de goudpontons en hun eigenaren.

'We hebben eerder opgetreden in de Marowijnerivier. Eigenaren van scalians hebben ieder zes miljoen Surinaamse dollar aan belastingaanslagen gehad. We hebben sommige aan de ketting gelegd en sommigen weggesleept.' Dat was echter geen actie om het milieu te beschermen en om de wet na te leven, maar dit was een actie om de staatskas te vullen. De overheid lijkt al jarenlang goudpontons te gedogen, om belastinggelden bij de eigenaren te kunnen innen.

Rudy Schillevoort, directeur van NH: 'Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. De Commissie Ordening Goudsector moet ordenen en optreden tegen illegale praktijken. Primair moeten zij optreden.'

De directeur stelt, dat op weg naar de verkiezingen er een tendens is waarbij mensen alle goede dingen willen claimen. 'Wat minder goed gaat probeert men in de schoenen van een ander te schuiven.'

Domig beweert ook nog, dat Suralco als beheerder van het stuwmeer heeft nagelaten om met maatregelen of instructies te komen. 'We staan te trappelen om direct na deze drukke periode in te grijpen als we de instructie krijgen. We zijn slechts een werkarm', wuift Dompig eigen verantwoordelijkheden van de commissie weg.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Gajadien (VHP): 'We zullen afrekenen met alle koeiendieven in het land'

Minister Algoe (LVV) weet niet waar koeien te Tibiti vandaan komen

Veel vraagtekens en onduidelijkheden rond achtergrond runderen Tibiti


'We zullen afrekenen met alle koeiendieven in dit land.' Dat zei het VHP-Assembleelid en kandidaat voor het politiek samenwerkingsverband V7 in het district Wanica Asiskumar Gajadien gisteravond tijdens een bijeenkomst van V7 in dat district. 

De politicus had in de tweede ronde van de Algemene Beschouwingen in het parlement in april vragen gesteld aan minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), nu lijsttrekker van de NDP in Wanica, over 450 koeien te Tibiti. De bewindsman antwoordde toen, dat de koeien in quarantaine waren geplaatst. Gajadien noemde de namen van ex-onderminister Mahinder Gopi en Perdiep Khedoe, voorzitter van de Stichting Experimentele Landbouwbedrijven (SEL). Deze personen zouden meer van deze kwestie moeten afweten.

Op het ministerie van LVV is zelf een diepgaand intern onderzoek gaande. Minister Algoe zegt vandaag, donderdag 21 mei 2015, in een reactie op Starnieuws, dat hij per toeval heeft ontdekt dat er koeien zijn ondergebracht op het Tibiti-complex. Het ministerie is op het slachtvee vermeerderingsbedrijf te Tibiti in het Boven-Coesewijnegebied bezig met het project ‘Stimulering Kleine Herkauwers.’ Het bedrijf valt onder SEL. Uit telling van Algoe zelf gaat het om zo'n 143 koeien.

De runderen zijn ondergebracht in een blok dat voor schapen was bestemd. De bewindsman stelt, dat niemand hem om toestemming heeft gevraagd om de runderen op het complex te herbergen. Evenmin heeft geen van zijn functionarissen die belast is met het complex hem geïnformeerd. Algoe zegt dat hij bij navraag bij zijn directeur Gerrit Breinburg ook niet veel wijzer is geworden. Ook Breinburg wist van niets.

De bewindsman zegt verder, dat terwijl hij bezig was te onderzoeken wie de eigenaar van de kudde was en van waar de dieren vandaan kwamen, hij geconfronteerd werd met een rechtszaak. De zaak is aangespannen door de heer Ashruf van het gelijknamige slachthuis. Volgens Ashruf zou hij overeenkomsten hebben getekend met functionarissen van het ministerie.

'Dus zo kwam ik er achter van wie die koeien zijn', zegt Algoe. Met de juristen van het ministerie gaat hij nu na welke overeenkomsten met wie zijn getekend. 'Ik zal het onderste van de steen naar boven halen in deze kwestie en zonder aanzien des persoons optreden. Want er is zonder toestemming van mijn persoon, de minister, gehandeld.' De kudde is onder bewaking geplaatst.

De koeien zijn in quarantaine geplaatst, zegt de bewindsman. 'We weten niet van waar de koeien komen, welke ziektekiemen ze herbergen en hoe ze zijn getransporteerd'. Internationaal zouden alle dieren worden afgemaakt en verbrand als er bij een van hen ziektekiemen waren ontdekt, aldus Algoe 'Het Tibiti-gebied is een vrij nieuw gebied en we weten niet hoe bepaalde ziektekiemen zich daar ontwikkelen.' De dieren worden volgens een internationaal geldende periode van 8 tot 10 weken in quarantaine gehouden. Begin juni moet die periode voor deze kudde zijn verstreken.

Volgens parlementariër Gajadien zijn de dieren twee jaar geleden geïmporteerd. De ondernemer die na ettelijke pogingen tevergeefs heeft geprobeerd zijn kudde weer te krijgen, heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de ondernemer enorme verliezen lijdt, nu hij niet aan zijn investering kan komen.

De LVV-minister zegt, dat de koeien tijdens de periode van zijn voorganger Hendrik Setrowidjojo zijn binnengehaald, maar dat deze toen niet waren gehuisvest te Tibiti. Hij vraagt zich af waar de rest van de 450 koeien is waar Gajadien het over heeft.

Algoe die zeer ontstemd is over deze kwestie, zegt dat er grappen worden gemaakt met de agrarische en veeteelt sector in het land. Hij wijst erop dat de rasschapen die op het Tibiti-complex zijn, besmet konden zijn.

'We halen ons allemaal ziekten en plagen binnen zonder aan de gevolgen te denken. Precies zo is de tomatenboorder, die wij niet hadden, in Suriname gekomen.' De tomatenboorder is een ware plaag voor de landbouwers.

Voor wat betreft de kwestie van de koeien zegt hij dat de evaluatie zal worden opgemaakt of er eventuele schade is berokkend door de kudde. 'Ondoordacht handelen kan de hele sector vernietigen', stelt Algoe. Hij verwijst naar internationale situaties waar hele fokkerijen zijn afgemaakt, omdat één dier besmet was.

V7 neemt afstand van advertentie met karikatuur governor Centrale Bank van Suriname

Centrale Bank protesteert met klem tegen handelwijze politieke partijen


Een advertentie in de Ware Tijd en Times of Suriname van gisteren, waar de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad, aanstoot aan neemt, is niet afkomstig van V7, zegt de coördinator van dit politiek samenwerkingsverband Chandrikapersad Santokhi vandaag, donderdag 21 mei 2015, op Starnieuws.

In de karikatuur, waarop de topman van de bank wordt afgebeeld met een volgens hem beledigende tekst, staat het logo van V7. Het telefoonnummer van de persoon die de advertentie heeft aangeboden, is bekend. Het gaat niet om iemand van V7, maar de persoon stelt tegenover Starnieuws, dat de opdracht afkomstig was van die politieke combinatie. De bezorger zegt een dienst bewezen te hebben aan de tekenaar, die anoniem wil blijven.

De CBvS heeft gisteren meteen onderstaand persbericht uitgebracht:

'De politieke partijen verenigd in V7 hebben in diverse dagbladen, een afbeelding/karikatuur van een gewezen Governor en de huidige Governor van de Centrale Bank van Suriname, als onderdeel van een politieke campagne, doen plaatsen. 

Daarbij is ook gebruik gemaakt van een tekst in het Surinaams, overwegend in straattaal, waarbij de persoon uitbeeldende de huidige Governor van de Centrale Bank van Suriname, de vraag opwerpt, hoe hij voor de verkiezingen geld zou kunnen wegmaken.

De Centrale Bank van Suriname, in deze de persoon van de Governor, ervaart de geplaatste afbeelding, welke onderdeel is van een politieke campagne, niet alleen als zeer misplaatst en beledigend ten opzichte van zijn integriteit, maar bovenal als neigend naar doelbewust een financiële chaos creëren. 

In haar drang tot campagnevoering gaat de politieke organisatie V7 kennelijk geheel voorbij aan de wettelijke taak en rol van de Governor van de Centrale Bank van Suriname binnen het monetaire systeem.
De strekking en de bedoeling van de afbeelding is gelegen in het zoveel mogelijk toebrengen van naam – en imagoschade aan de Centrale Bank van Suriname en de Governor als persoon en monetaire bestuurder.

Het schijnt bepaalde politiekvoerders niet te interesseren welke zeer schadelijke effecten zowel nationaal als internationaal een dergelijke tendentieuze en ongefundeerde berichtgeving teweeg brengt voor de financiële stabiliteit en het vertrouwen in ons financieel systeem. 

De Centrale Bank van Suriname, in deze de Governor, protesteert met klem tegen deze handelswijze van de politieke partijen verenigd in V7 en betreurt het ten zeerste dat diverse kranten zijn overgegaan tot publicatie van deze verwerpelijke afbeelding.
De Centrale Bank van Suriname beraadslaagt welke passende maatregelen genomen zullen worden.

Gillmore Hoefdraad Msc.
Governor
Centrale Bank van Suriname'


Santokhi blijft er echter bij, dat de advertentie niet afkomstig is van zijn politieke combinatie. Hij verwijst ook naar de kranten voor opheldering.

Ook voor de edities van de kranten van vandaag is een zelfde soort advertentie aangeboden waarin president Desi Bouterse 'diverse partijen en personen door het toilet spoelt'. Hun namen zijn afgebeeld op het toiletpapier.