zondag 24 mei 2015

OAS-waarnemers verwachten morgen geen problemen, maar verkiezingsfeest

'Wij zijn met 24 man landelijk actief en onze basis is in Wyndham Garden Hotel in Paramaribo'


 Afgaande op de verkiezingen van 2010 verwacht de Chileense Irene Klinger, leidster van de waarnemersdelegatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) morgen geen excessen zoals geweld of andere controverses bij de stembusgang. 'Ik was hier ook in 2010 en verwacht ook deze keer, net als toen, een verkiezingsfeest', zegt Klinger vanavond, zondag 24 mei 2015, in de Ware Tijd Online.

Mochten er wel klachten zijn over geweld of vermoedens van geknoei rond het verkiezingsproces, dan is de toegang tot de waarnemers open voor een ieder. 'Wij nodigen iedereen uit die iets te melden heeft om naar ons toe te stappen. Wij zullen met vierentwintig man landelijk actief zijn. Daarnaast is onze basis in het Wyndham Garden Hotel in Paramaribo.'

Verder roept zij kiesgerechtigden op om gretig gebruik te maken van de gelegenheid om hun verlangens en meningen kenbaar te maken door te stemmen. Op de deelnemende partijen doet zij een beroep ‎zich correct op te stellen zowel tijdens de stemming als na het vaststellen van de uitslag.

Ook het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties UNDP (United Nations Development Programme) kijkt uit naar vreedzame verkiezingen. Plaatselijk vertegenwoordiger Armstrong Alexis: 'Wij kijken uit naar vreedzame, vrije en geheime verkiezingen op 25 mei. UNDP is verheugd te constateren, dat alle politieke partijen zich gedurende de campagnes gehouden hebben aan het principe van respect voor de vrije individuele keus van elke burger voor de partij van zijn of haar keus.'

Minister Relyveld legt 1e steen moderne aula in geboortedorp Wit Santi

(Bron foto: BIC Para)
Aula bij begraafplaats lang gekoesterde wens bewoners


De minister van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer, Steven Relyveld, heeft vanmorgen, zondag 24 mei 2015, in zijn  geboortedorp Wit Santi in het district Para, de eerste steen gelegd van een nieuwe moderne aula. Deze aula wordt uit zijn eigen zak gefinancierd en moet binnen drie maanden klaar zijn, aldus het Burger Informatie Centrum (BIC) van Para.

De minister is van mening, dat zijn schenking een duurzame bijdrage levert aan het dorp.

Volgens de kapitein van Wit Santi, Patrick Mandé, is de komst van een aula nabij de begraafplaats een lang gekoesterde wens. 'Nabestaanden van overledenen moeten uitvaartdiensten bij de overledene thuis houden, om daarna kilometers te lopen naar de begraafplaats. Meestal wordt het verkeer over de Kennedyweg belemmert door de rouwstoet, die ook over deze weg moet. Senioren en anderen die slecht ter been zijn, kunnen de overledene niet vergezellen naar zijn of haar laatste rustplaats, omdat het te ver lopen is', aldus Mandé.

De aula zal uitgerust worden met een ontvangstzaal en andere bijbehorende ruimtes, zoals kleed-, bad en toiletkamers. De bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd door ondernemer Main Transport.

Kiezers Wit Santi kunnen niet in eigen dorp stemmen

(Bron foto: BIC Para)
Kiesgerechtigden Wit Santi moeten stem uitbrengen in O.S. Zanderij

Nog geen technische oplevering school Wit Santi


Kiesgerechtigden die morgen hun stem moeten uitbrengen in dee Nieuwbouwschool Wit Santi, moeten naar O.S. Zanderij om hun stem uit te brengen. De locatie Nieuwbouwschool Wit Santi kon niet worden ingericht als stembureau 553 en 554. De technische oplevering van deze school heeft nog niet plaatsgevonden, aldus bericht vandaag, zondag 24 mei 2015, het Burger Informatie Centrum (BIC) Para.

In afstemming met het ministerie van Binnenlandse Zaken is besloten om deze stembureaus onder te brengen in de Openbare School (O.S.) Zanderij aan de Albert Plesmanstraat. De oproepingskaarten met locatie Nieuwbouwschool Wit Santi kunnen morgen normaal aan het stembureaupersoneel van OS Zanderij worden aangeboden.

De organisatie van de verkiezingen in Kiesdistrict VIII, Para, is tot nu toe vlot verlopen. De stembureaus zijn ingericht en het personeel voor de bezetting van de 31 stembureaus is getraind en beëdigd. De medewerkers van stembureaus Pikin Saron en Bigi Poika zijn al vertrokken om te overnachten in de respectievelijke dorpen.

 Politieagenten, leden van de ordedienst, helpers en vertegenwoordigers van het Onafhankelijk Kiesbureau zijn ook toegevoegd aan de groep die zondagmorgen vertrok.

Leden Coöperatie Houttuin ontvangen bereidverklaringen

(Bron foto's: LVV)
Veehouders hadden al in 2007 gronden aangevraagd


Leden van de Coöperatie Houttuin en omgeving, te Paramaribo, hebben gisteren hun bereidverklaringen in ontvangst mogen nemen van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Soeresh Algoe en de minister van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer Steven Relyveld. Dat maakt het ministerie vandaag, zondag 24 mei 2015, in een persbericht bekend.

De leden die de gronden hadden aangevraagd in 2007 doen al geruime tijd aan veeteelt. De twee ministers stellen dat zij de problemen van de leden beiden op hun bord kregen. De gronden zouden namelijk reeds aan meerdere personen zijn uitgegeven. 

Na een vergadering met de leden besloot de LVV-minister met zijn collega een bezoek te brengen aan het uit te geven gebied te Rijsdijk om na te gaan of de bodem geschikt zou zijn voor veeteeltdoeleinden. Het terrein is negen hectare groot. Er zullen niet alleen veeteelt activiteiten ontplooid worden in het gebied, maar ook zal een bedrijf voor cassave noodles aan de voorzijde gevestigd worden. 

De uitmetingskaarten zullen deels door de staat betaald worden terwijl het ministerie van LVV machines zal inzetten voor ontbossing en infrastructuur. Na deze werkzaamheden kan overgegaan worden tot het planten van gras en het plaatsen van vee. 

Algoe zegt zeer blij te zijn met deze behaalde mijlpaal voor de veeteelt, omdat het ministerie van LVV vaak gezien wordt als een ministerie dat zich alleen inzet voor landbouw.

Helikopter van Hi-Jet vermist

Een van de Hi-Jet helikopters.
Twee toestellen onderweg naar Paramaribo kwamen in zwaar weer terecht in Sipaliwini

Een landde te Pusugrunu, de ander vloog door, maar is niet in Paramaribo aangekomen

 
Een helikopter van Hi-Jet wordt sinds gistermiddag vermist. Dat bericht Starnieuws vanmiddag, zondag 24 mei 2015. De autoriteiten zijn bezig met een zoekactie. Tot nu toe is geen spoor van dit toestel te bekennen. 

Jerrel van Embricqs, directeur van Hi-Jet, die nu in het buitenland is, laat weten dat zoekvluchten uitgevoerd worden. De piloot heeft zich nog niet gemeld.

Twee toestellen waren in zwaar weer terechtgekomen in het district Sipaliwini. Zij waren op weg naar Paramaribo.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat een van de piloten besloot om te landen op Pusugrunu, terwijl de ander door vloog. Hij is niet aangekomen in Paramaribo. Niet bekend is hoeveel personen aan boord van de vermiste helikopter zijn.

Het toestel dat geland was te Pusugrunu is vanmorgen veilig geland in Paramaribo. CASA (Civil Aviation Safety Authority Suriname), de Luchtvaartdienst, Hi-Jet, het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme en andere autoriteiten zijn in overleg met elkaar over de situatie.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Den Blauwvinger: 'Heh, pres, Desi, kan ik wat goudpontonnetjes van het stuwmeer verdrijven?'

COLUMN: Commissie Ordening Goudsector verschuilt zich passief achter ministerie

Commissie neemt niet zelf initiatief om over te gaan tot verwijderen skalians, maar wacht op instructie


In Suriname is afgelopen middernacht een officieel einde gekomen aan de verkiezingscampagnes van de politieke partijen en politieke samenwerkingsverbanden. De kiezers gaan morgen, maandag 25 mei, naar de stembus. Het is de drukte rond deze verkiezingen waarom er niet wordt opgetreden tegen de voor het milieu en de volksgezondheid van inheemsen en marrons in het binnenland schadelijke drijvende goudwinningsbedrijven ofwel goudpontons ofwel skalians, waarop ook kwik wordt gebruikt. Dat beweerde althans afgelopen donderdag Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam in de presidentiële Commissie Ordening Goudsector, in een van de lokale kranten.

Hij reageerde hiermee op een alarmkreet van de bekende botanicus en eigenaar van het toeristische Tonka eiland in het stuwmeer, Frits van Troon. Die zei 19 mei in diezelfde krant, dat op dit moment dertien goudpontons op het meer werkzaam zijn, terwijl dat verboden is (de wet verbiedt het mijnen in open wateren) en dat geen enkele autoriteit ingrijpt. 'Dit is echt een ontwikkeling die begonnen is tijdens de huidige regering in 2011', aldus Van Troon. Nu is het Van Troon die aan de bel trekt, maar het parlementslid Ronny Asabina van de BEP (partij van Broederschap en Eenheid in de Politiek) heeft vaak in De Nationale Assemblee aan diezelfde bel getrokken. Maar, niemand binnen de overheid lijkt die bel te willen horen. Asabina was de afgelopen vijf jaren een roepende in de politieke en bestuurlijke woestijn.

Goudponton inkomstenbron voor overheid. (Bron foto: Ronny Asabina)
De overheid zwijgt, de overheid is passief, de overheid gedoogd, immers die heeft juist baat bij de aanwezigheid van de goudpontons op het stuwmeer en rivieren. De Belastingdienst heeft aanzienlijke bedragen kunnen innen bij eigenaren van goudpontons. De skalians worden dus gedoogd, ondanks het feit dat ze een vernietigende werking hebben op het milieu, om de staatskas aan te kunnen vullen.

Dat wordt nota bene erkend door Dompig. 'We hebben eerder opgetreden op de Marowijnerivier. Eigenaren van skalians hebben ieder zes miljoen Surinaamse dollar aan belastingaanslagen gehad. We hebben sommigen aan de ketting gelegd en sommigen weggesleept.' Maar, dat was natuurlijk geen actie om het milieu te beschermen en om de wet na te leven, dit was een actie om de staatskas te spekken.


En afgelopen week durfde Dompig de schuld van een toename van de illegale goudpontons op het stuwmeer te geven aan het uitblijven van instructies van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

'Er was geen duidelijke instructie vanuit NH. Ik, als technocraat, moet afgaan op instructie van een politiek verantwoordelijke', beweerde Dompig, die werkzaam is voor een presidentiële commissie en dus feitelijk zou moeten afgaan op instructie van president Desi Bouterse. Ook zei hij, dat door het gebrek aan wetgeving er volgens hem geen basis is om de illegale pontons uit het meer te ontruimen. Wat een onzin.
Kennelijk is Dompig zelf niet op de hoogte van wetgeving, immers het mijnen in open wateren is bij wet verboden en dus strafbaar. Het mag niet en dat zou Dompig behoren te weten. Er is dan ook een wettelijke basis om op te treden tegen de goudpontons en hun eigenaren.
'We staan te trappelen om direct na deze drukke periode in te grijpen als we de instructie krijgen. We zijn slechts een werkarm', aldus Dompig.

Dompig wacht, wacht, wacht en wacht op instructie. Hij maakt deel uit van een presidentiële commissie. Dus wat let hem om zelf eens in actie te komen, de telefoon te pakken en te zeggen:

'Heh pres, Desi, fawaka? Ik moet uit media vernemen, dat er kennelijk zo'n dertien stuks van die drijvende goudfabriekjes op het stuwmeer ronddobberen. De oude plantenkenner Van Troon, Frits toch, ja, die van Tonka, wil eigenlijk wel eens van die dingen af. Ze schijnen schade toe te brengen aan het meer en ook aan de gezondheid van mensen. Natuurlijk blijven ook nog eens bezoekers weg van zijn eilandje. Dus, wordt het niet eens tijd om ze te verwijderen? Het mag toch ook niet, goud zoeken ii watra? Mi wakti al maanden om in actie te komen, heb er zin in, maar krijg maar geen instructie. No kan toch? En tja, ik ga natuurlijk niets iets uit mezelf ondernemen, toch, pres?'

'Gerold, mi begrijp yu volledig. Je bent toch een volwassen vent brada!? Waarom wakti? Treedt op, doe iets, verwijder die dingen van dat meer. Nog voor de verkiezingen hoor!' Kan ik een zoveelste wit voetje halen bij mijn burgers in dit mooie land.'

'Maar, what about al die belastingcentjes dan?'

'Oh ja, tsjoerie. Pfffff..... Gerold, gooi ze toch maar van het meer af. Doe maar. Binnen no time zijn ze weer terug, toch, net als al die porknokkers die je her en der hebt verwijderd, iedereen keert weer terug, en dan kunnen we centjes blijven innen bij de eigenaren van die pontons, we kennen ze toch, hier in de stad, en hebben wij, switi Sranan dus, laten zien dat wij het menen met ons milieu en de gezondheid van de binnenlandbewoners. Daar zitten toch ook onze kiezers?'

'Ah bun. Is goed brada, pres. Ik zal zien wanneer we met de sterk arm van onze gewapende machten het meer op kunnen. Hopelijk lukt dat nog voor de verkiezingen, want na de verkiezingen kan de wereld er heel anders uit zien, ook voor mij en de commissie.'

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
24 mei 2015
Amsterdam-Paramaribo

Museumnacht 2015 Suriname zaterdag 30 meiAT5: Veel Surinamers hebben weinig moeite met herverkiezing BouterseSantokhi (VHP): 'Op 25 mei zal een orkaan met windkracht zeven over Suriname komen'


'Wij gaan weer respect brengen in dit land'

Patricia Meulenhof (BEP): 'Tijd om koloniaal denken los te laten'

NPS-voorzitter: 'Wij weten hoe het land te draaien en ontwikkelen, maar zij doen alleen maar loze beloften'

De voorzitter van de VHP en V7-coördinator Chandrikapersad Santokhi zei gisteravond tijdens de slotbijeenkomst van V7 in het NPS-partijcentrum Grun Dyari in Paramaribo, dat de meteodienst hem te kennen heeft gegeven, dat op 25 mei een orkaan met windkracht zeven over Suriname gaat komen. Dit bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vanochtend, zondag 24 mei 2015.

'Wij gaan dit land terug geven aan het volk van Suriname. Wij gaan weer respect brengen in het land. Waarden en normen zullen terugkomen en respect voor elke religie en cultuur.'


Santokhi stelde ook, dat men vanuit de oppositie gezien heeft hoe een parlement slecht kan functioneren en ‘hoe deze regering systematisch partners heeft uitgeschakeld om alleen te kunnen regeren met family en friends’.

Hij deed een beroep op de bevolking om de strijd van hun voorouders niet te vergeten en om nu ook zelf een strijd te strijden voor hun kinderen. 'Deze regering zal investeren in haar human capital. We willen een sterke regering, meer veiligheid, een anti-corruptie team en een ombudsinstituut voor burger om te klagen tegen overheidsmacht . Er zal sprake zijn van modern leiderschap.'

Santokhi richtte zich ook specifiek op de jongeren. 'Ouders praat u met de jongeren, leg hen uit wat u als ouder heeft meegemaakt in de jaren '80, de offers die u heeft gebracht. Jongeren, er was jullie zoveel beloofd en jullie zijn erin getrapt. Nu staan jullie weer voor een grote uitdaging. Laat u zich niet voor de tweede keer pakken. Mocht u twijfelen, ga dan bij uw Schepper te rade en u zult antwoord krijgen.'


Patricia Meulenhof, kandidate voor De Nationale Assemblee namens de BEP, zei dat het koloniaal denken moet worden losgelaten, het denken in termen van vriend en vijand. Ze pleitte voor versterking van de structuren in het binnenland.

Arthur Tjin A Tsoi (NPS) deed een beroep op de verantwoordelijkheid van de zwevende kiezer, schrijft Starnieuws vandaag. De Surinamer staat op een kruispunt staat, waarbij hij zijn koers moet veranderen, zei hij. De zwevende kiezer heeft een speciale verantwoordelijkheid, de verantwoordelijkheid om te gaan stemmen, om verandering teweeg te brengen.

'Dansen en plezier maken is leuk voor even', sprak DA91 voorzitter Winston Jessurun tot de jongeren en de zwevende kiezers. 'Maar een toekomst bouwen op de puinhoop van deze regering duurt een heel leven.'

Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur drukte de zwevende kiezer op het hart om nergens bang voor te zijn om te gaan stemmen. 'Niemand ziet wat je stemt in het hokje, stem voor je kind en kinds kinderen. Deze regering moet je wegstemmen. In dat hokje ben je alleen, je hoeft niet bang te zijn.'

NPS-voorzitter Gregory Rusland liet de jongeren weten, dat een leuk liedje of dans niet hun toekomst is.

Rusland: 'Suriname heeft een dure les geleerd waarbij politici een aantal valse beloften hebben gedaan en we zijn erin gelopen. In het jaar 2000, toen het land bankroet was door toedoen van de NDP, hebben dezelfde partijen die in V7 zijn Surinamers opgeroepen de buikriemen strak te trekken en samen aan herstel te werken. In 2010 waren we zover, dat het land weer begon te draaien, maar toen kwam er een politieke organisatie die de hemel beloofde. Toen heeft u een keus gemaakt, omdat u dacht dat mensen zouden leren uit het verleden en goed gebruik gemaakt zou worden van de basis die gelegd was door V7-partijen. Maar, wat in afgelopen periode is gebeurd is, dat alleen projecten van de vorige regering daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Ik ben toevallig degene die de studiefinanciering heeft uitgewerkt. Maar, deze regering heeft jongeren doen geloven dat het een nieuwe uitvinding is en dit is met tal van andere projecten het geval. Wij weten hoe het land te draaien en ontwikkelen, maar zij doen alleen maar loze beloften. De partijen in V7 hebben bewezen dat zij zelfs in een uitzichtloze situatie weer ontwikkeling kunnen brengen in het land.'

'Geef Bravo gelegenheid richting te geven in dit land'

(Bron foto: Don Soejit Tosendjojo)
'Land overgeven aan één partij betekent onderdrukking'

Bee: 'President Bouterse is ondankbaar'


'Het is de politieke realiteit die bepaalt welke richting je opgaat. Daarom ben ik nu geduldig en waakzaam', zei Ronnie Brunswijk, ABOP-voorzitter, tijdens de laatste massameeting van de Alternatieve Combinatie (AC) in het Ronnie Brunswijk Stadion te Moengo gisteravond, aldus bericht Starnieuws vandaag, zondag 24 mei 2015.

Brunswijk zei ook, dat het niet altijd even lekker is geweest in de samenwerking met de NDP. De ABOP heeft volgens hem door zijn goed leiderschap veel geduld moeten betrachten. Volgens Brunswijk is de tijd nu aangebroken voor nieuwe regeermacht.

Met de drie zetels die de partij wil halen in Marowijne en de zetelwinst in overige districten denkt Brunswijk dat de AC in een positie zal zijn om óf richting V7 óf richting NDP te gaan.

'Masra Gado gi mi a overwinning. Ik ben op een opdracht, mijn missie is niet af. Geef Bravo de gelegenheid richting te geven in dit land', sprak Brunswijk.

De voorzitter van de ABOP waarschuwde om het land niet over te geven aan één partij. 'Dit zal onderdrukking betekenen.' Hij vroeg ook om vergeving en bad aan het eind van zijn betoog. 'Vastberaden en zonder vrees gaan wij de verkiezingen tegemoet.'

Het ABOP-Assembleelid Marinus Bee zei, dat de ABOP ervoor zal zorgen dat Bouterse geen president wordt. Volgens hem heeft de ABOP er in 2010 voor gezorgd, dat Bouterse president kon worden. Ook zei hij, dat in 1987 Brunswijk heeft gezorgd dat de militaire machthebbers zich terugtrokken. 'Wij hebben gezorgd, dat Bouterse president is geworden, maar hij is ondankbaar', aldus Bee.

De uitspraak van Bouterse tijdens een massameeting afgelopen donderdag in Moengo, de thuisbasis van de ABOP, dat de stad onveilig is en Albina vies, werd hem door Bee niet in dank afgenomen. 'Ik bedank hem dat hij het nu ziet. Wij gaan de verantwoordelijkheid nemen om Moengo te ontwikkelen.'

Brunswijk verraste overigens de aanwezigen nog met een optreden van reggae-artiest Jah Cure, die, zo bericht de Ware Tijd Online, speciaal vanuit Jamaica was ingevlogen voor de massameeting.

DOE sluit verkiezingscampagne milieuvriendelijk af op de fiets

'Al die massameetings gaan op den duur beetje vervelen toch?'
 
(Bron foto: DOE)

De politieke partij DOE heeft haar verkiezingscampagne gistermiddag afgesloten met een fietstocht door Paramaribo. Een lange sliert in partijtruien uitgedoste partijleden, kandidaten en aanhangers deed per fiets zoveel mogelijk wijken aan. Onderweg kregen voorbijgangers en toeschouwers een duidelijk stemadvies, aldus Starnieuws vandaag, zondag 24 mei 2015.

Paul Brandon, secretaris van Democratie en Ontwikkeling in Eenheid en nummer dertien op de kandidatenlijst in Paramaribo voor De Nationale Assemblee: 'Dit is weer eens wat anders. Goed voor de gezondheid, we sparen het milieu en vragen tegelijkertijd aandacht voor meer ruimte voor de fiets in het verkeer. Het zou goed zijn als het ministerie van Openbare Werken meer fietspaden gaat aanleggen.'


#DOEMEE
Posted by DOE Partij on zaterdag 23 mei 2015


Partijleider Carl Breeveld fietste voorop. ‘Al die massameetings gaan op den duur een beetje vervelen, toch? Vrijdag hebben we in een persconferentie nog eens onze programmapunten aangehaald. Nu doen we aan health promotion. Surinamers moeten veel vaker de fiets pakken.’

Breeveld verwacht een mooie verkiezingsuitslag voor zijn partij: ‘We gaan voor een mooie verbetering. Drie of vier zetels zou prachtig zijn. We doen mee in zes districten dus wie weet wat er allemaal mogelijk is.’ 


De signalen zijn positief volgens Breeveld. Hij heeft de indruk dat het flink rommelt in de districten. Met name in Nickerie en Saramacca lijkt de NDP lang niet zeker van zijn zaak. 'En wat gebeurt er in Coronie, Para en Commewijne? Maandag wordt het echt spannend. En na maandag wordt het nog interessanter want wij willen deze keer regeermacht met DOE. We zullen zien op welke manier we dat voor elkaar kunnen krijgen.’

Surinaamse verkiezingsuitzending 26 mei op Ujala Radio

Speciale verkiezingsuitzending vanuit Amsterdam dinsdagavond 26 mei


Wordt Desi Bouterse opnieuw president? Of krijgt hij bij de verkiezingen van morgen, maandag 25 mei 2015, geduchte concurrentie van 'sheriff' Chandrikpersad Santokhi (VHP). En wat doet Ronny Brunswijk (ABOP) als hij nodig is om Bouterse of Santokhi aan een meerderheid te helpen? In een speciale radio-uitzending vanuit Amsterdam komen alle partijen aan het woord, maar ook gewone Surinamers. 

Op dinsdag 26 mei, de dag na de verkiezingen, is van acht uur ’s avonds tot middernacht een verkiezingsspecial op initiatief van een team van het voorheen welbekende Radioprogramma Zorg en Hoop in samenwerking met Ujala Radio.

Roy Khemradj
Het team van Zorg en Hoop bestaat uit Roy Khemradj eindredactie en presentatie, Sam Jones verslaggeving en redactie en Rogier Dankerlui social media redacteur en muzieksamenstelling. Vanuit Suriname verlenen hoofdredacteur Nita Ramcharan van Starnieuws en sociaal-economisch specialist Deryck Ferrier medewerking. Beiden waren nieuwscommentator van Zorg en Hoop.

De verkiezingsuitzending wordt gemaakt in samenwerking met Anand Chandrikasingh, directeur en met Satish Ramdatmisier programmamaker van Ujala Radio. Dit Surinaams radiostation heeft een etherbereik in Noord-Holland Zuid-Holland en Flevoland, de regio’s waar de meeste Surinamers in Nederland wonen. 

In de vier uur durende uitzending geven Suriname woordvoerders in de Tweede Kamer hun eerste reactie op de uitslag van de verkiezingen: Han ten Broeke (VVD), Michiel Servaes (PvdA), Harry van Bommel (SP) en Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren). We bellen met politici in Suriname van verschillende partijen en Karin Refos (ondernemer en specialist gender- en emancipatiezaken), Robby Makka (politiek analist en jurist) en Faried Pierkhan (media ondernemer) becommentariëren de politieke stand van zaken na de voorlopige uislag. Ook Florian Grep (NDP) en Lachman Soedama (VHP) die als gast aan de presentatietafel aanschuiven.

Medewerking aan deze uitzending verlenen ook Suriname watchers als Hans Buddingh (NRC) en Gert Oostindie (KITLV) en  ambassadeur Albert Ramdin assistent secretaris-generaal van de OAS die een waarnemersmissie in Suriname heeft.

Uitzending: dinsdag 26 mei 2015
Tijd: 20.00 - 24.00 uur
Omroep: Ujala Radio ( etherfrequentie 98.0/Zuid-Holland, 101.8/Noord-Holland en 93.3 kabel in Flevoland) -
Website: http://www.ujala.nl
Adres studio: Hoogoord 51B, 1102 CC, Amsterdam Zuidoost

Badrisein Sital (NDP): 'Ik ga niet stemmen'

'Bouterse heeft het district Saramacca stiefmoederlijk behandeld en mishandeld'


Voor Badrisein Sital, NDP’er, is het besluit definitief. ‘Ik ga niet stemmen. Het is een keuze die ik heb gemaakt.’ Hij zegt zaterdag 23 mei 2015 in het Dagblad Suriname, dat indien hij toch naar de stembus zou gaan, hij een ongeldige stem zou uitbrengen. ‘Het heeft voor mij dus geen zin om te gaan.’ 

Al jaren maakt Sital zich zorgen over de volgens hem dictatoriale houding van Bouterse binnen de NDP waar slechts een groepje die de voorzitter omringt het voor het zeggen heeft. Aan deze situatie is niets gecorrigeerd ondanks het feit dat Sital meerdere keren erop heeft gebeukt, zo schrijft het Dagblad Suriname.

Indien Sital zou stemmen, zou hij zijn stem in het district Saramacca moeten uitbrengen. Hij is in dit district ingeschreven. Hij zegt, dat Bouterse het district stiefmoederlijk heeft behandeld. In cijfers uitgedrukt zou hij een vier toekennen aan Bouterse. Saramacca heeft juist de potenties om een voedselschuur te kunnen worden, maar is er niets aan gedaan om de belofte van voedselschuur waar te maken. Sital vindt het belachelijk, dat Bouterse de opening van een sucadefabriek en een fabriek voor het exporteren van groente, die in wezen nooit heeft geëxporteerd, aanhaalt als te zijn de ontwikkelingen in het district.

Volgens Sital betreft het twee projecten die al in voorbereiding waren gedurende de voorgaande regering. De ontwikkelingen schrijft hij toe als te zijn continuering van het beleid van de vorige regering. ‘Deze regering heeft het juist slechter gedaan dan de vorige regering en heeft alleen gebabbeld dat we de voedselschuur gaan worden van het Caribisch gebied.’ Hoewel Saramacca het tweede grootste veeteeltdistrict is, is er nooit een instructie geweest om de veeteeltcapaciteit te vergroten.

Het brengen van water en stroom voor de mensen valt volgens Sital beslist niet onder ontwikkeling van het district. ‘Het is een basisrecht van de burgers.’ Hij kan zich ook nog herinneren dat de water- en stroomprojecten onvoorstelbare dwang en druk van Bouterse hebben geëist om uiteindelijk gerealiseerd te krijgen.

Sital vindt het ook schandalig. dat er zeker 400 aanvragen van bewoners zijn voor grondoverdrachten en overschrijvingen. ‘Deze zijn persoonlijk gesaboteerd door de president.’ In het bijzijn van Sital zou Bouterse de opdracht aan de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) hebben gegeven om al de stukken aan hem de overhandigen. ‘Hij zei tegen de RGB-minister ‘breng de hele bundel bij mij’’, kan Sital zich nog heel goed herinneren. Bouterse hield deze bundel onder zijn arm en maakte de uitspraak dat ‘hij gaat kijken wat hij ermee gaat doen’.

Al deze zaken in ogenschouw nemend ziet Sital helemaal niet in op grond waarvan hij weer een contract van vijf jaren zal tekenen met de NDP. ‘Bouterse heeft Saramacca mishandeld.’ Sital kan het zich ook nog heugen dat Bouterse de uitspraak deed dat als zou hij een bezemsteel plaatsen als kandidaat, hij ervan overtuigd is dat deze bezemsteel gekozen wordt.

Tegen deze achtergrond begrijpt Sital niet wat Bouterse ongeveer een week geleden in Saramacca was gaan doen. ‘Hij had een grote bek, hij was gaan bedelen voor stemmen.’ En indruisend tegen alle vooraf geplande programma’s had Bouterse op die bewuste dag een bezoek gebracht aan gewezen NDP-Assembleelid Robby Malhoe. ‘Te mo win a verkiezing da mo regel ie baka’, zou hij tegen Malhoe hebben gezegd, wordt door insiders beweerd. ‘Zo zie je hoe niveauloos, onaanvaardbaar en onbetrouwbaar Bouterse is’, aldus Sital.

’Welgeïnformeerd', Radio Tamara, Amsterdam bespreekt 24 mei Surinaamse verkiezingen

In nacht van 25 op 26 mei verslaat  ’Welgeïnformeerd’ de verkiezingen

Luisteraars kunnen rechtstreeks via een Surinaamse telefoonnummer met de redactie bellen


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 24 mei 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele gespreksonderwerpen, zoals:

* Boerkaverbod
Het kabinet gaat het dragen van boerka's verbieden in het openbaar vervoer, de zorg, het onderwijs en in overheidsgebouwen. Volgens de regering dienen personen die zich in genoemde sectoren begeven zichtbaar te zijn voor het publiek. Ook wil het kabinet voorkomen dat boerka's als vermomming worden gebruikt voor het uitvoeren van snode plannen. Critici wijzen er echter op, dat er geen incidenten met boerka-dragende vrouwen hebben plaatsgevonden. Ook wijzen ze op het geringe aantal boerka-dragende vrouwen. Is het boerkaverbod een vorm van symboolpolitiek? Hoe verhoudt het verbod zich met de godsdienstvrijheid? Is dit het verbod een bewijs dat de middenpartijen de agenda van de populisten overnemen?

* Majesteitsschennis uit de wet?
Een activist werd vorig jaar november in Amsterdam opgepakt tijdens een anti-Zwarte Piet demonstratie, omdat hij 'Fuck de Koning' had geroepen. Majesteitsschennis, vond het Openbaar Ministerie (OM) en besloot tot vervolging. Na felle protesten keerde het OM op zijn schreden terug. Wordt er met twee maten gemeten als de vrijheid van meningsuiting in het geding is? Immers, over de islam en de profeet Mohammed mag van alles worden gezegd zonder dat het OM uit eigen beweging tot actie over gaat. Is de koning is heilig? Is het wetsartikel dat majesteitsschennis verbiedt nog van deze tijd? D66 en PvdA willen deze wet schrappen.

* Europa verklaart mensensmokkelaars de oorlog
De Europese Unie (EU) neemt drastische maatregelen om de stroom bootvluchtelingen uit Afrika tegen te gaan. De boten zullen al in Libische wateren worden tegengehouden. Ook gaat de EU netwerken van mensensmokkelaars opsporen en oprollen. Zal het helpen? Immers, zolang er veel geld te verdienen is, zullen mensensmokkelaars actief zijn. Bovendien is gebleken, dat de smokkelaars op zoek gaan naar alternatieve routes. Deze zijn makkelijk te vinden, want de EU-grenzen zijn lang en oncontroleerbaar. Ook is gebleken dat het oppikken van de bootvluchtelingen en hen gelegenheid geven om een asielverzoek in te dienen een aanzuigende werking heeft. Is er sprake van 'dweilen met de kraan open'? Wat is er op tegen de vluchtelingen een verblijfsvergunning te geven en op te nemen in de EU?

* Rekenkamer: bezuinigingen AIVD funest
Toen de bezuinigingen op de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) werden bekendgemaakt, ontkende verantwoordelijk minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat deze nadelige gevolgen zouden hebben voor taken die de dienst uitvoert. Afgelopen week stelde de Rekenkamer in een vernietigend rapport echter het tegendeel vast. Brengt de regering de veiligheid in Nederland in gevaar? Hoe serieus moeten we Plasterk nog nemen?

In het tweede uur, van zeven uur tot acht uur, blikt het panel van ’Welgeïnformeerd’ vooruit op de verkiezingen van morgen, 25 mei, in Suriname, met actueel commentaar uit Paramaribo.

De redactie van ’Welgeïnformeerd’ heeft nu ook een Surinaams telefoonnummer, waardoor zij direct op het Surinaamse netwerk zit.

Het nummer is +00 597 849 29 88. In de nacht van 25 op 26 mei doet  ’Welgeïnformeerd’ verslag van de verkiezingen. Men kan de redactie rechtstreeks bereiken in de studio. Ook groepen van mensen kunnen bellen om te discussiëren. 

'Welgeinformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram en het panel bestaat uit Max Sordam en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 24 mei 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Bij verkiezingswinst NDP wordt Ashwin Adhin nieuwe vicepresident

President Bouterse verrast vriend en vijand met keuze voor jonge Adhin

'Tegenpartij heeft geprobeerd met manipulaties verwarring te zaaien'

NDP overschrijdt met paar minuten vastgestelde termijn voor propagandavoering

NDP-voorzitter en president Desi Bouterse heeft vanochtend, zondag 24 mei 2015, aan het einde van zijn betoog tijdens de laatste massameeting van de NDP in partijcentrum Ocer in Paramaribo, vriend en vijand verrast. Hij maakte tot ieders verrassing bekend, dat bij eventuele verkiezingswinst huidig minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Ashwin Adhin, de nieuwe vicepresident wordt.Adhin was zelf het meest verrast. Zichtbaar aangedaan door de bekendmaking van Bouterse werd hij door de president op het podium geroepen. Bouterse zei, dat hij Ahin de periode dat hij minister is heeft gevolgd en kwam tot de conclusie dat hij de best geschikte kandidaat is om vicepresident te worden. 

'Ik weet dat je een goede job zal doen, ik heb alle jongeren bekeken en heb gezegd dat deze mijn eerste keus is', zei Bouterse.

Adhin luisterde zichtbaar verrast naar de voor hem lovende woorden van Bouterse en greep diverse keren van ongeloof met zijn handen naar het hoofd.

Voor zijn bekendmaking over Adhin had Bouterse een lang betoog gehouden met zijn gebruikelijke retoriek met bewoordingen die zowaar clichés zijn geworden, waarin hij onder andere beweerde dat 'de tegenpartij heeft geprobeerd met manipulaties verwarring te zaaien'.

'Terwijl wij bezig waren onze kernen te maken, in Asidonhopo en in Oostelijke Polder, waren anderen bezig kernen te maken in Washington. Anderen waren bezig kernen te maken in het Catshuis. We zijn met een gevaarlijke tegenstander bezig. Don't under estimate the enemy. Het moet afgelopen zijn met de oude politiek om zand te strooien in de ogen van dit volk. Wij moeten ophouden om een cultuur van angst, onzekerheid en onwetendheid te misbruiken tegen dit volk.'


Overigens liep de toespraak van Bouterse enkele minuten na middernacht uit, terwijl politieke partijen na middernacht geen propaganda meer mogen maken voor hun partij en kandidaten. De NDP-voorzitter leek zich daar niet zo aan te storen en ging na middernacht nog een paar minuten door om zijn betoog te kunnen afronden tot onvrede van haar grootste politieke opponent, de VHP.

Deze partij was er als de kippen bij en heeft een kwartier na middernacht al via haar Facebookpagina laten weten, dat Bouterse hiermee 'heel gevaarlijke precedenten' schept. De VHP vermeldt echter op welke 'gevaarlijke precedenten' zij doelt. 'Terwijl elke politieke organisatie zich heeft gehouden aan de regel om voor 23 mei 00.00 uur haar propaganda beëindigd te hebben, gaat de president op dit uur, ver buiten de tijd, nog even vrolijk en vrij door met propaganda maken voor zijn NDP', aldus de VHP op social media.


(Red. De Surinaamse Krant)