maandag 25 mei 2015

Eindresultaat stemming Coronie: NDP grootste partij

PALU de tweede partij en V7 volgt op derde plaats


In Coronie is de NDP vandaag, 25 mei 2015, de grootste partij geworden. De partij wist 719 stemmen in de wacht te slepen, gevolgd door de PALU met 443 stemmen en 340 kiezers brachten hun stem uit op V7.

In het ressort Johanna Maria haalde de PALU 129 stemmen binnen, de NDP 103 en V7 63.

In het ressort Welgelegen behaalde NDP 136 stemmen, de PALU 100 en V7 74.

De resultaten van OS Tata Colin zijn: NDP 255, V7 136 en PALU 89.
De uitslagen van het stembureau O.S. Tata Colin zijn: NDP 225, PALU 125 en V7 67.

NDP officieus aan de leiding in het district Para

Politiek coördinator NDP-Para Ricardo Panka heel optimistisch


De NDP is ruim aan top in het kiesdistrict Para. Van de 31 stembureaus waren tegen elf uur vanavond, 25 mei 2015, 7 stembureaus geteld. Dit komt neer op ongeveer 4 procent van de stemmen die moeten zijn uitgebracht. De NDP leidt nu met 470 stemmen, gevolgd door AC met 82, V7 met 57 en APS 12.

In ressort Onverwacht bijvoorbeeld behaalde ud-NPS'er Patrick Kensenhuis ruim 85% van de stemmen, gevolgd door Jennifer Vreedzaam.

Politiek coördinator van de NDP-Para, Ricardo Panka, is heel optimistisch. 'Als deze trend zich voorzet, slepen wij alle drie zetels naar binnen. Twee zijn nu al zeker binnen. Wij hebben hard gewerkt en het kan niet anders. Van de stemmen geteld bij 7 stembureaus hebben wij maar bij 1 verloren', aldus Panka in de Ware Tijd Online.

Para telt in totaal 15.690 kiezers die samen 3 zetels opleveren.

Surinaamse Nederlanders leven mee met verkiezingen

Hele avond en nacht speciale verkiezingsbijeenkomst in Amsterdam Zuidoost


Als in Suriname vannacht, Nederlandse tijd, de stemmen worden geteld, volgen de 350.000 Surinaamse Nederlanders de verkiezingen op de voet. In Amsterdam Zuidoost is de hele avond en nacht een speciale verkiezingsbijeenkomst. Dit meldt de NOS vanavond, 25 mei 2015.

Met discussies, live muziek en webcamgesprekken met Suriname trekt het wijkcentrum Kormelink vanavond een volle zaal. De mensen zijn zich bewust van het grote belang van de verkiezingen voor de toekomst van het land. Er heerst eensgezindheid, de politieke voorkeuren lijken geen rol te spelen.

'Het is toch spannend allemaal', zegt een van de aanwezigen. 'We leven echt mee met de mensen in Suriname.'

Surinamers die in Nederland wonen, kunnen niet stemmen. Dat geldt ook voor de ongeveer duizend Surinamers die in Nederland studeren. 'Ze kunnen nergens heen om te stemmen', zegt Arnold Dwarka van de Surinaamse studentenvereniging. 'Dat is door de ambassade niet mogelijk gemaakt. Dat is wel gek. Ik wil graag mijn burgerplicht doen, maar dat kan dus nergens.' 

De verkiezingsbijeenkomst in Amsterdam duurt tot het moment dat de uitslag bekend is, waarschijnlijk ergens diep in de nacht.

NDP en PALU lijken om winst te strijden in Coronie

Nog onduidelijk wie met de winst op loop gaat in kokosdistrict


In het kokosdistrict Coronie lijkt de strijd te gaan tussen de NDP en de PALU, aldus bericht Starnieuws maandagavond 25 mei 2015 rond tien uur. Twee van de vier ressorten zijn geteld.

In het ressort Johanna Maria heeft PALU 128 stemmen weten te behalen, de NDP 103 en V7 63. De rest is gegaan naar kleinere partijen.

In het ressort Welgelegen staat de NDP net 136 stemmen aan top. De PALU heeft 100 stemmen behaald en V7 74.

De resultaten van OS Tata Colin zijn: NDP 255, V7 136 en PALU 89.

Na drie stembureaus is de stand: NDP 494, PALU 317 en V7 273.

O.S. Totness wordt nog geteld. Ook daar gaat het vooral tussen NDP en PALU.

Wanica: Na telling stemmen vijf stembureaus V7 aan leiding

V7 wint in Houttuin, Kwatta en Koewarasan


Met vijf stembureaus geteld in kiesdistrict 2, Wanica, staat V7 aan de leiding. Bij stembureau 283 te Houttuin heeft V7 204 stemmen binnen weten te halen tegenover de NDP 127. Het resultaat van stembureau Houttuin 274 is 229 voor V7 en de NDP behaalde 144 stemmen.

Ook bij de stembureaus 347 en 352 staat V7 voor. Het stembureau Kwatta 347 telt 173 stemmen voor V7 en 110 voor de NDP.

In Koewarasan stembureau 393 heeft V7 199 van de stemmen binnen gesleept en de NDP 161.

Rond 15 klachten door V7 ingediend over stembusgang bij OKB en CHS

V7 constateert een aantal misstanden in en bij stembureaus


V7 heeft tussen twaalf en vijftien klachten over de stembusgang gedeponeerd bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Dit zegt V7-secretaris Mahinder Rathipal (VHP) vanavond, maandag 25 mei 2015, in de Ware Tijd Online.

De klachten hebben betrekking op kiezers die slecht ter been waren of een beperking hadden die niet begeleid mochten worden naar de stemlokalen, het met 'names and faces' werken waarbij diverse kiezers met een vervallen identiteitskaart mochten werken, terwijl anderen dat niet mochten. Op een ander stembureau waren verkeerde stembiljetten voor de ressortraden gedeponeerd en werd de zaak volgens Rathipal pas ontdekt nadat ongeveer twintig personen hun stem al hadden uitgebracht. De vraag is of deze stembiljetten ongeldig verklaard zullen worden en hoe verder in deze te handelen.

In andere gevallen zijn propagandisten van V7 niet in een stembureau toegelaten om te turven hoeveel kiezers het stembureau in en uit gaan. Bij andere stembureaus mocht dit wel.

Volgens Rathipal is V7 door het CHS gebeld over de gedeponeerde protestbrieven. Afgesproken is dat de combinatie ter plekke bij de stembureaus protest aantekent en dit laat opnemen in het proces- verbaal. Hiermee kunnen vervolgens de verkiezingsautoriteiten aan het werk.

NDP haalt meeste stemmen in twee stembureaus Commewijne

Shailendra Girjasing meeste stemmen voor V7/VHP


De NDP heeft in het ressort Nieuw-Amsterdam in het district Commewijne 306 stemmen behaald. V7 kreeg 193 stemmen, de Alternatieve Combinatie 42 en DOE 32. In Bakkie wist de NDP 107 stemmen binnen te slepen, V7 10 en AC 8.

'Van de 587 stembiljetten bleken 14 ongeldig te zijn. Een biljet is niet in de stembus terecht is gekomen', zegt de voorzitter. Dat was, omdat de kiezer een selfie had gemaakt met het biljet in de hand. De kiezer, gekleed in NDP-tenue, werd duidelijk gemaakt dat het niet toegestaan was selfies te maken binnen het loket, waarna deze boos wegliep.

Shailendra Girjasing en Rajiv Ramsahai van respectievelijk V7 en de NDP wisten elk voor hun partij de meeste stemmen binnen te halen. Het stembureau zal na een pauze van vijf minuten verder gaan met de telling op RR-niveau (ressortraad), aldus Starnieuws vanavond, maandag 25 mei, iets over half tien.

Bij eerste telling stemmen leidt de NDP

Eerste resultaten druppelen binnen


Tijdens de telling van de stemmen in de kiesdistricten Nickerie en Para staat de NDP bovenaan. Op het stembureau van Waterloo waren van de 50 stemmen 28 voor de NDP en 19 voor V7.

In Para was bij de eerste 50 stemmen bij twee stembureaus 90% van de stemmen voor Patrick Kensenhuys van de NDP, aldus Starnieuws vanavond, 25 mei 2015, om negen uur.

Dezelfde trend zou ook in de andere districten te zien zijn. In Saramacca lijkt het een nek-aan-nek race te worden.

De officieuze resultaten van Sipaliwini en Commewijne komen ook al binnen.

Santokhi (VHP/V7) blijft computersysteem verwerking verkiezingsdata wantrouwen

Wantrouwen toch niet verdwenen na uitleg door Centraal Hoofdstembureau


V7-coördinator en VHP-voorzitter en -Assembleelid Chandrikapersad Santokhi blijft het systeem dat gebruikt wordt voor de verwerking van verkiezingsdata wantrouwen. Dat bericht de Ware Tijd Online vanavond, 25 mei 2015. Met het huidige systeem is manipulatie volgens hem niet uitgesloten.

Santokhi blijkt dus toch, ondanks de uitleg van het Centraal Hoofdstembureau afgelopen week over het computersysteem dat gebruikt wordt bij de telling, geen vertrouwen te hebben.

V7 zal continu controleren. 'We hebben veldwerkers die de gegevens zullen opsturen en de data zullen verwerkt worden met ons ict-systeem. Dat zullen we dan vergelijken met dat van het Centraal Hoofdstembureau om te zien of er noemenswaardige afwijkingen zijn.'

De V7-coördinator zegt op basis van de gevoerde verkiezingscampagne, dat zijn combinatie overtuigd is van een regeerbare meerheid. 'We hebben langer dan drie jaar campagne gevoerd. Meer dan 35.000 burgers zijn bezocht. We hebben de noden en onzekerheid gezien in de ogen van de mensen', sprak hij voor diverse microfoons en camera's van media.

V7 kijkt niet uit naar samenwerking met andere partijen. Als dat toch nodig blijkt te zijn, dan zullen de inmiddels binnen het samenwerkingsverband besproken scenario's bekeken worden wanneer de uitslagen bekend zijn.

V7 bezorgd over vermist toestel van Hi-Jet

Politiek samenwerkingsverband betuigt ondersteuning aan familie inzittenden


Het politiek samenwerkingsverband V7 heeft bij monde van haar coördinator Chandrikapersad Santokhi vanavond, maandag 25 mei 2015, onderstaande verklaring uitgebracht naar aanleiding van de vermissing van een helikopter van het bedrijf Hi-Jet in Paramaribo.

'Een helikopter van Hi-Jet wordt sinds enkele dagen vermist. De zoekactie wordt nog steeds voortgezet. Het toestel vloog vanuit Sipaliwini naar Paramaribo, maar het toestel is niet in Paramaribo aangekomen. 

De V7-combinatie maakt zich zorgen over het vermiste helikopter van Hi-Jet. 

De V7 hoopt dat er spoedig mogelijk goed nieuws volgt. De V7 betuigt haar ondersteuning aan de familie en bij de zoektocht van het vermiste toestel en inzittenden. 

De V7-coördinator, 
Ch. Santokhi'

VHP in Saramacca dient twee klachten in bij hoofdstembureau en OKB

Jogi (l) toont zijn in lichtblauwe inkt gedoopte pink
Senioren burgers en mensen met beperking mochten niet worden begeleid


Mahinder Jogi, V7-lijsttrekker in het district Saramacca en VHP-Assembleelid, laat maandagavond 25 mei 2015 via de Ware Tijd weten, dat de VHP al twee klachten heeft ingediend bij het hoofdstembureau en het Onafhankelijk Kiesbureau OKB). 

De structuren in Saramacca hebben gerapporteerd, dat de voorzitters van enkele hoofdstembureaus het niet toestaan dat senioren burgers of mensen met een beperking worden begeleid. 'Het zijn niet alleen mensen van de VHP, maar het gaat om kiezers van alle partijen', zegt Jogi.

Volgens de informatie van Jogi heeft de voorzitter van het hoofdstembureau in OS Mathoera bij de opening van het stembureau de stembiljetten niet geteld. Voor de rest is de parlementariër tevreden over de organisatie in Saramacca.

Jogi is net als Chitan Diepakkoemar, nummer twee op de V7-lijst in het district, er zeker van dat V7 twee zetels wint in Saramacca. 'Als we minder halen, dan hebben we niet gewerkt', zegt Jogi.

Nog meer dan 60.000 stemkaarten op hoofdstembureaus

Minister Leilis: Door miscommunicatie hebben dc's verzuimd kaarten naar stembureaus te sturen


Ruim 60.000 stemkaarten bleken vandaag, maandag 25 mei 2015, op de hoofdstembureaus achter te zijn gebleven. Volgens minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken zou er een miscommunicatie zijn ontstaan, waardoor de districtscommissarissen (dc's), die ook voorzitters zijn van de hoofdstembureaus, zouden hebben verzuimd om de stemkaarten naar de stembureaus door te sturen. Dit bericht vanavond de webeditie van het Dagblad Suriname.

Volgens de bewindsman is het de taak van de dc’s om deze zaken door te sturen naar de nodige plekken. 

Wie geen oproepingskaart heeft gekregen of deze verloren heeft, mocht toch nog zijn stem uitbrengen. Op het stembureau waar de persoon moest stemmen, lagen de oproepingskaarten die niet konden worden afgegeven aan huis. Ongeveer 17% van de stemkaarten zijn niet besteld. Er zijn ruim 353.000 kiezers.

Verschillende afdelingen van het ministerie probeerden om zoveel mogelijk mensen tegemoet te komen. Mensen die hun oproepingskaart verloren hebben, konden zich met hun identiteitskaart of paspoort melden bij het stembureau waar ze moesten stemmen. Daar konden ze een duplicaat krijgen. Tot zeven uur vanavond konden kiezers ook een ID-kaart maken als ze geen rijbewijs of paspoort hadden.

NDP-kandidaat Hooghart doet handreiking naar NPS'er Van Coblijn

'Ook al ben ik uit NPS gestapt, wij blijven vrienden'

Hooghart overtuigd van nieuwe job als Assembleelid


Ronald Hooghart, vakbondsleider op nummer 10 op de kandidatenlijst van de NDP in Paramaribo voo De Nationale Assemblee heeft vandaag, verkiezingsdag 25 mei 2015, een handreiking gedaan naar John van Coblijn van de NPS, aldus de Ware Tijd Online. 

'Cobi na mi mati. Ook al ben ik uit de NPS gestapt, wij blijven vrienden. Toen ik hoorde dat ze hem er van langs hadden gegeven, heb ik hem  gelijk gebeld', zei Hooghart na zijn stem te hebben uitgebracht in Havo 3 aan de Leysweg in Paramaribo.

In een eerder interview met de Ware Tijd riep hij al zijn voormalige partijgenoten op 'het zinkende schip' te verlaten en zich aan te sluiten bij de NDP.

De CLO-voorzitter is overtuigd van zijn kansen om Assembleelid te worden, ondanks zijn volgens de krant relatief lage positionering op de lijst van de NDP.

'Als we kijken naar de periode achter ons, ben ik ervan overtuigd dat de samenleving goed op de hoogte is van alles wat wij doen. Daarom zou ik me niet kunnen indenken dat het volk mij niet zou helpen om erdoor te komen.'

President Bouterse brengt onder chaotische omstandigheden stem uit in O.S. Clevia

Bouterse loopt eerst twee verkeerde stembureaus binnen

(Bron foto's: NDP)

Chaotische gang van zaken stembusgang Bouterse


De stembusgang rond half zes vanmiddag, maandag 25 mei 2015, van president Desi Bouterse verdient geen schoonheidsprijs als het gaat om organisatie en coördinatie. Hij moest zijn stem uitbrengen in stembureau nummer 1 van de O.S. Clevia. Maar, alvorens hij daar uiteindelijk binnen kon wandelen had hij ook de stembureaus nummer 3 en nummer 2 van binnen mogen zien. Het kwam allemaal wat onhandig en onprofessioneel over. Het leek op een chaotisch geheel, dat de president van het kastje naar de muur werd gestuurd.

Hij werd omringd door aanhangers, maar vooral door een horde cameramensen en fotografen van nationale en internationale media.

De opdringerige menigte moest op afstand worden gehouden door de beveiligingsmensen van Bouterse die deze dagen ongetwijfeld overuren draaien.

Nadat Bouterse zijn stem had uitgebracht stond hij kort het aanwezige journaille te woord: 'Het werk is gedaan.' 


 


TEAM BOUTERSE E KOME!!!
Posted by NDP Nationale Democratische Partij on maandag 25 mei 2015

Kensenhuis (NDP): 'Twee zetels voor NDP in Para zijn al binnen en de derde kan komen'

Uit NPS gestapt Assembleelid wordt met gejuich verwelkomd bij stembureau

'Kijk om je heen, allemaal ex-NPS'ers'


De uit de NPS gestapte NDP-kandidaat voor De Nationale Assemblee is vandaag, 25 mei 2015, uitbundig verwelkomd bij zijn stembureau in district Para. Ook de ondervoorzitter van de partij, Ricardo Panka, maakt deel uit van de delegatie rond Kensenhuis.

Op het schoolerf waar de stembureaus geplaatst zijn zijn de meningen toch wat verdeeld, aldus Starnieuws. Twee mannen schreeuwen dat Kensenhuis ‘weggegooid is door de NPS’ en dat de NDP hem mag houden. Andere schreeuwen juist 'Daar komt onze leider'.

Kensenhuis vindt dat twee zetels voor de NDP al binnen zijn en dat de derde kan komen. 'Kijk om je heen, allemaal ex-NPS'ers.'

Hij zegt verder, dat de mensen het vertrouwen in hem hebben, omdat hij vijf jaren lang als parlementariër de Paranen steeds heeft bezocht. 'Er moet nog gewerkt worden in dit district. De agrarische sector moet ontwikkeld worden, er moet onderwijs voor eenieder mogelijk gemaakt worden en we hebben kader nodig. Een land kan niet tot ontwikkeling gebracht worden als het onderwijssysteem niet goed opgang komt. Geschoolde mensen hebben we nodig om het land verder uit te bouwen.'

Lijstduwer Alternatieve Combinatie Betterson: 'We gaan uit van het maximale'

(Bron foto: Facebook)
'Ik heb in alle hoeken en gaten van Wanica campagne gevoerd'


Stanley Betterson, minister van Regionale Ontwikkeling (RO), en lijstduwer (nummer 7) van de Alternatieve Combinatie (AC) heeft zijn stem uitgebracht op de Talbodschool in het ressort Nieuwe Grond. Hier zijn de stembureaus 315, 316 en 317 ondergebracht. De AC-lijst in Wanica wordt getrokken door Stephany Kasketi.

'Wij gaan uit van het maximale. Ieder is concurrent, iedereen probeert de burger te overtuigen van wat hij heeft gedaan. Als u in dat opzicht wil praten van concurrentie, dan is dat het. Ik ga voor ontwikkeling van Suriname', aldus Betterson, zo bericht Starnieuws vanmiddag, 25 mei 2015.

Betterson zegt in alle hoeken en gaten van Wanica campagne gevoerd te hebben, te voet, toeren, huis aan huis, maar soms ook via kleine huisvergaderingen, straatmeetings en wijkvergaderingen.

Volgens Betterson heeft de AC zijn best gedaan. 'We hebben niet alles uitputtend kunnen doen, maar het volk moet kijken naar wat wij hebben gepresteerd en ik denk dat dat doorslaggevend moet zijn.'

Betterson laat verder weten, dat hij na het uitbrengen van zijn stem andere andere stemlocaties zal bezoeken om de propagandisten daar een hart onder de riem te steken.

NPS-propagandisten bij stembureaus adviseren op Van Coblijn te stemmen en niet op Telgt

Lijstduwer Wayne Telgt verontwaardigd: Partijdiscipline doorbroken


Van Coblijn: 'Nooit afspraak op congres gemaakt overal dan niet stemmen op lijstduwer'


Bij verschillende stembureaus hebben NPS-propagandisten het voorbeeld stembiljet, dat wordt gebruikt om kiezers te adviseren in hun stemgedrag, gewijzigd. Op de specimen van de V7 in het district Paramaribo is Wayne Telgt op plek 17 rood gekleurd en fungeert hij als lijstduwer. Propagandisten hebben dat echter weggewerkt en hebben nummer 11, John van Coblijn, rood gekleurd.

Telgt is hierover niet te spreken en vindt dat de partijdiscipline wordt doorbroken 'Dit kan als gevolg hebben,  dat zowel ik als de kandidaat op nummer11 door teveel spreiding van de stemmen niet gekozen worden in het parlement', zegt Telgt vanmiddag, maandag 25 mei 2015, in reactie op Starnieuws.

John van Coblijn, voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo, zegt dat hij geen personen en ook geen partijzaken wil bespreken. 'Het enige wat ik zeg is, dat er voor sommige NPS'ers nooit een echte structurenvergadering van de partij, een congres dus, is geweest waarop de afspraak is gemaakt dat op de lijstduwer moet worden gestemd. De mensen mogen stemmen op wie ze willen.'

'Ik heb geen apart team bij de stembureaus. Het zijn allemaal NPS'ers die vrij zijn hun advies te geven. Ik heb begrepen dat de mensen graag op mij willen stemmen. Ik word gebeld, door zelfs NDP'ers die me ondersteunen’, aldus Van Coblijn. Volgens hem heeft hij hard gewerkt in de NPS voor de mensen en dat vertaalt zich nu. 'De mensen willen niet voor de gek gehouden worden door politici die zes weken voor de verkiezingsdag naar buiten komen met mooi gepraat en verwachten dat er op hen wordt gestemd. Ik vertaal wat het volk tegen mij zegt en dat is stem op nummer 11 van de V7-lijst. Het is dat of de politiek veranderd of we gaan op de oude voet door.'

Telgt die vanmorgen samen met NPS-voorzitter Gregory Rusland en partijgenoten Hesdy Pigot en Patricia Etnel aanwezig was op het stembureau waar Rusland zijn stem heeft uitgebracht, laat weten,  dat, wat nu gebeurt tegen alle afspraken in is.

'Tot gisteravond hebben we de afspraken nog gemaakt om op de lijstduwer te stemmen. Maar, het schijnt dat andere personen zich niet daaraan willen houden.' Telgt zegt dat er wel degelijk duidelijke partijafspraken zijn gemaakt over het stemadvies van de partij dat bij de stembureaus moet worden gegeven.

Scheldende en vuil smijtende politici kunnen leren van bewoners volksbuurten

Stembureau 95 aan Van 't Hogerhuysstraat. (Bron foto: Eliezer Pross/dWT)
Gemoedelijke sfeer bij stembureaus in volksbuurten als Latour, Beekhuizen en Abrabroki

'Dit moet echt een les zijn voor onze politici'


In volksbuurten als Beekhuizen, Latour, Livorno en Abra Broki is geen enkel spoor van negativiteit en animositeit te bespeuren bij de stembureaus. 'Dit staat in schril contrast met de toon die op diverse politieke podia waargenomen werd', zegt Lloyd Tolud, onderinspecteur van het Korps Politie Suriname, die verantwoordelijk is voor de veiligheid op stembureau 475 in de Noranischool aan de Kankantriestraat. 

'Geen enkele vorm van agressie, of onderlinge dyugu dyugu tussen de rivaliserende partijen. Het gaat er echt vreedzaam aan toe', aldus ordehandhavers, politieagenten en voorzitters van ruim twintig stembureaus in enkele volksbuurten van Paramaribo Zuid-West.

'Men heeft elkaar de huid vol uitgescholden tijdens de campagnes. Maar, dit zie je nergens terug onder de stemmers of propagandisten bij de stemlocaties. Iedereen gaat broederlijk en zusterlijk om met elkaar. Dit moet echt een les zijn voor onze politici. Je kreeg bijna het gevoel dat het volk werd uitgespeeld tegen elkaar op politieke podia. Maar, onder de samenleving is iedereen zich er van bewust, dat we verder met elkaar moeten na de verkiezingen. Zij hebben de politici in dit opzicht echt te schande gezet.'

In Nieuw Aurora aan Boven-Suriname strijden de ABOP en de NDP om de gunst van kiezer

(Bron foto: Iwan Brave/de Ware Tijd)
Hoeveelheid NDP-vlaggen in Nieuw Aurora zegt niets over sterkte partij in dorp


Wie het dorp Nieuw Aurora aan de Boven-Suriname aandoet en geconfronteerd wordt met het,vlgens journalist Iwan Brave in de Ware Tijd Online vanmiddag, maandag 25 mei 2015, imponerende NDP-vlaggen vertoon, zou weleens heel bedrogen uit kunnen komen. 

'Die vlag zegt en doet niks', zegt Heidi. Haar pink is blauw gekleurd. Haar zwartgele kleding zegt meer. Ze heeft ABOP gestemd.

In 2010 kwam de ABOP als winnaar uit de bus in Nieuw Aurora, maar dit jaar is er gedegen concurrentie van de NDP. Sterker nog, afgaand op het vlaggenvertoon zou er hier sprake moeten zijn van een walk-over van de NDP. Maar, schijn bedriegt schrijft Brave.

Uit een bescheiden exit-poll gehouden door de Ware Tijd ter plaatse bij stembureau 595, blijkt dat het een gelijk opgaande strijd is tussen de ABOP en NDP. Dit zou weleens tekenend zijn voor het bestuursressort Boven-Suriname, dat goed is voor vier zetels.

'Als ze later de stemmen zullen gaan tellen, dan zal de ABOP sterk blijken', zegt Heidi. Een jonge basya denkt er echter anders over. 'We gaan voor nog meer ontwikkeling', zegt hij over zijn voorkeur voor de NDP. De laatste maanden is er altijd diesel voor de stoomgenerator.

'Wij hopen dat het zo blijft na de verkiezingen. Vaak hadden we de laatste week geen diesel van de overheid gekregen. Onze kinderen die op Atjoni naar school gingen, konden dan 's avonds niet leren.'

NDP in Saramacca denkt alle drie zetels district binnen te kunnen slepen

Meeste NDP-kandidaten Saramacca zijn nieuwkomers


Alhoewel de Nationale Democratische Partij (NDP) in Saramacca alleen met nieuwkomers deelneemt aan de verkiezingen op niveau van De Nationale Assemblee (DNA) is lijsttrekker Jerrel Mahabier er zeker van dat de partij goed scoort in het district. Dat bericht de Ware Tijd Online vanmiddag, maandag 25 mei 2015.

Het mag volgens hem geen verrassing zijn, als hij en zijn partijgenoten alle drie zetels van het district binnenhalen. 'We gaan voor twee, maar het kan gewoon dat we alle drie halen', zegt de 42-jarige Mahabier die zijn stem vanmorgen in de OS Mathoeraschool heeft uitgebracht.

Bovendien, zo onbekend als ze worden bestempeld, zijn de kandidaten van de NDP in Saramacca niet. Alhoewel ze voor het eerst op DNA-niveau aan de verkiezingen deelnemen zijn ze vanwege hun werk wel bekend bij de gemeenschap, stelt Mahabier.

'Ik ben al elf jaar huisarts in Saramacca en mijn partijgenoten zitten hier in het onderwijs. Maar, ik begrijp dat men daarmee de kandidaten van de NDP wil bestrijden. Als men geen smet van corruptie kan vinden dan zullen ze met andere zaken de aanval op ons openen.'

Shrie Samidin en Robby Loods zijn de andere DNA-kandidaten van de NDP in Saramacca.

Tweede man van de ABOP Bee brengt stem uit in Albina

'Het veld voelt warm aan maar wat in stemhok gebeurt weten we niet'


De kandidaat voor De Nationale Assemblee van de ABOP in Marowijne, Marinus Bee, heeft rond  een uur vanmiddag, maandag 25 mei 2015, zijn stem uitgebracht in stembureau 504 in Albina. De tweede man van de ABOP in het district werd, aldus de Ware Tijd Online, met veel fanfare naar de stemlocatie vergezeld met zijn aanhang.

'Het veld voelt warm aan en de ABOP staat sterk bij  alle zeven stembureaus in Albina. Niet alleen in het grensstadje is dat het geval, maar overal is dat het zo', aldus Bee.

Hij zegt verer, dat twee partijen domineren in Albina, namelijk de NDP en ABOP. Toch blijft hij voorzichtig. 'Wat in de stemhok gebeurt weten we niet.'

Het is Bee niet ontgaan, dat president Desi Bouterse Albina vanmorgen even heeft aangedaan. Hij hoopt dat het staatshoofd, indien hij wordt herkozen, meer tijd besteed aan Marowijne. Hij moet dat niet slechts doen op een verkiezingsdag, aldus de ABOP'er.

Voorzitter Jeugdparlement roept jongeren op om vandaag te gaan stemmen

'Jongeren zit niet aan de kant te klagen dat het beter kan gaan met dit land, maar sta op'


'Ik roep alle stemgerechtigden, in het bijzonder de jongeren van ons land, op om massaal te gaan stemmen. Jongeren zijn de toekomst en vandaag is de dag, dat jongeren hun toekomst in zijn handen nemen en hun stem laten horen.' Dat zegt Priya Sital, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement vandaag, maandag 25 mei 2015, op Starnieuws. Het is haar opgevallen, dat jongeren niet de neiging hebben om gebruik te maken van hun stemrecht.

'Onze ouders en voorouders hebben te hard gewerkt voor deze dag zodat wij als burgers gelijke kansen kunnen krijgen en actief kunnen participeren in de besluitvorming van het bestuur van ons land.'

Sital bracht haar stem uit te Houttuin in kiesdistrict 5 Wanica.

De voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement zegt, dat ze met jongeren heeft gesproken en die zeggen dat ze niet gaan stemmen.

'Jongeren zit niet aan de kant te klagen dat het beter kan gaan met dit land, maar sta op en help dit land bij het vormen van een goed bestuur die het land verder tot ontwikkeling kan brengen. Maak gebruik van je democratisch burgerrecht en laat je stem horen.'

Ramnandanlal (PALU): 'We hopen op behoud twee zetels'

Hok en Ramnandanlal (Bron foto: PALU)
PALU-Assembleelid brengt stem uit in ressort Munder, Paramaribo


Omringd door enkele partijleden en PALU-voorzitter en minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, bracht Henk Ramnandanlal rond kwart over elf vanochtend, maandag 25 mei 2015, zijn stem uit in ressort Munder te Paramaribo De groep werd bij de ingang van de Swami Wirjanandschool vrolijk door sympathisanten van de verschillende politieke partijen verwelkomd, aldus de Ware Tijd Online.

'Het geeft een heel tevreden gevoel dat we na het zware werk van de afgelopen weken onze stem eindelijk vandaag uit te brengen. We hopen de twee zetels waarvoor we gaan te mogen behouden', zegt de PALU-lijsttrekker in Paramaribo.

Hij is blij, dat de stemming bij de kiesbureaus waar hij langs is geweest redelijk vredig, vriendelijk en gemoedelijk is. 'De mensen zijn van een buurt en kennen elkaar, omdat ze beseffen dat we na 25 mei verder moeten als samenleving. Alleen de politieke leiders moeten dat nog gaan begrijpen', aldus Ramnandanlal.

Doekhie (NDP): 'NDP is landelijk goed voor minimaal 30 zetels'

Doekhie brengt zijn stem uit. (Bron foto: Beta Debidien/de Ware Tijd)
'We hebben heel wat gerealiseerd in Nickerie en willen dezelfde ingeslagen weg verder'


De NDP begint de verkiezingen in Nickerie met een 3-0 voorsprong. Dat schrijft de Ware Tijd Online vandaag, 25 mei. 'Er zijn nog twee zetels waarvoor wij nog strijd leveren', zei het NDP- hoofdbestuurslid Rashied Doekhie kort na het uitbrengen van zijn stem in de Brug aan de Maynardstraat te Nieuw Nickerie. 

Volgens hem is de NDP landelijk goed voor tenminste 30 zetels. Dat is volgens hem voldoende om het huidig regeringsbeleid voort te zetten.

Wat Nickerie betreft zegt de NDP'er, dat de ontwikkeling van het district wordt voortgezet. 'We hebben reeds bewezen met het verkavelingproject Bakpro en nu de Stalweide waar wij een moderne stad gaan bouwen.'

Het Assembleelid blikt heel tevreden terug op de afgelopen vijf jaren regering Bouterse-Ameerali. Nickerie heeft in die periode het kantoor van het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond en Bosbeheer verwelkomd, naast een modern ziekenhuis, dat volgens Doekhie naar het niveau van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo getild zal worden.

'We hebben heel wat zaken gerealiseerd in Nickerie en willen op dezelfde ingeslagen weg verder met de ontwikkeling van het district, omdat wij dat niet kunnen stoppen.'

Vertrekkend NDP-Assembleelid Panka wil af van de stemkaart

'Wie zijn id-kaart heeft moet kunnen stemmen'


Het vertrekkend NDP-Assembleelid Ricardo Panka vindt dat burgers niet gedupeerd moeten worden bij het uitbrengen van hun stem. 'Ik vind, dat wanneer mensen hun id-kaart kunnen overleggen en op de kiezerslijst voorkomen het stembureau hen moet laten stemmen.'

Dat was tot tien uur vanmorgen echter niet het geval bij stembureau 533. Zo zaten zeker vier personen buiten te wachten om hun stem uit te brengen, maar hun stemkaart was nog niet bezorgd. Volgens Panka kan de oproepingskaart eigenlijk afgeschaft worden.

'Zeker als het stagnerend werkt. Wie zijn id-kaart heeft moet kunnen stemmen', zegt hij vanmiddag, maandag 25 mei 2015, in de Ware Tijd Online.

De volksvertegenwoordiger, die na drie termijnen het voor gezien houdt in De nationale Assemblee, is trouwens verzekerd van grootse winst in Para. 'We halen alle drie binnen durf ik voorzichtig te zeggen', aldus de politiek coördinator van de NDP in Para.

Hij ging gelijk na het uitbrengen van zijn stem naar het kantoor van de districtscommissaris om de situatie met betrekking tot de stemkaarten in de gaten te houden.

Spannende dag voor Surinamers, ook in Amsterdam

'Suriname over Zee' doet hele dag verslag uit Paramaribo


Voor veel Surinamers in Amsterdam is het vandaag, maandag 25 mei 2015, een spannende dag. Het moederland gaat namelijk naar de stembus en dat is één groot feest, aldus bericht de lokale Amsterdamse zender AT5. 

Volgens de laatste peilingen gaat de strijd tussen de Nationaal Democratische Partij, NDP, van de zittende president Desi Bouterse en V7, een samenwerkingsverband van zes oppositiepartijen met Chandrikapersad Santokhi als leider. 

Journalisten Roshnie Phoelsingh en Sander Coumou van mediaplatform Suriname over Zee doen verslag vanuit hoofdstad Paramaribo, waar de stembussen om zeven uur vanochtend lokale tijd open gingen. Geheel volgens Surinaamse traditie worden kandidaten onder begeleiding van een fanfare naar het stembureau gebracht om hun stem uit te brengen.

Zo'n 30 procent van de stemmers beslist pas op het laatste moment wel vakje rood gekleurd wordt, vandaar dat er ook tot op het laatste moment campagne is gevoerd. De verkiezingen zijn populair. De verwachting is dat het opkomstpercentage van vijf jaar geleden (75 procent van de kiezers bracht toen een stem uit) overtroffen zal worden.

Om zeven uur vanavond lokale tijd sluiten de stembussen, dat is het middernacht in Nederland. Dan zal duidelijk worden wie de komende vijf jaar de toekomst van Suriname zal gaan bepalen. Via de website Suriname over Zee zijn de verkiezingen te volgen.

PL-leider Somohardjo dansend en zingend naar stembureau in Paramaribo-Noord

Vermoeid ogende Somohardjo zeker van overwinning V7


Al dansend en onder begeleiding kwam Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo tegen half negen vanochtend, maandag 25 mei 2015, aanlopen bij de Sint Helenaschool aan de Louis Goveiastraat in Paramaribo-Noord. De PL-leider werd vergezeld van zijn echtgenote Amina Pardi, zoon Bronto Somohardjo, kandidaat Mike Noersalim en partijsecretaris Hendrik Setrowidjojo.

'Ik ga op de V7 stemmen', zei een vermoeid ogende Paul Somohardjo, aldus het Dagblad Suriname, toen hij aankwam bij stembureau nummer 1. Hij sloot zich aanvankelijk aan in de rij bij het tot stembureau omgebouwde klaslokaal, maar hij mocht van de voorzitter van het stembureau direct gaan stemmen en hoefde zo de rij niet meer te volgen.

Bij terugkeer uit het lokaal werd hij warm onthaald door een groepje partijgenoten. Somohardjo liet weten zeer verheugd te zijn dat hij zijn recht als burger heeft kunnen vervullen. 'Wij zijn elke dag op het veld. Ondanks de schade van de andere partijen is het zo, dat wij vandaag toch de gelegenheid hiervoor krijgen.'

Somohardjo is na het uitbrengen van zijn stem meteen vertrokken om de basis te gaan checken, zodat de stemming bij alle stembureaus vlot verlopen. Voordat hij vertrok besloot hij wel even langs te lopen bij de propagandatenten van V7-partner de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) en van de eigen PL te bezoeken om de aanwezigen de nodige moed in te spreken.

Na de sluiting van de stembureaus gaat hij zich voorbereiden om de overwinning na tien uur 's avonds te vieren. De PL-voorzitter verwacht, dat mensen vandaag een goede keus maken en bewust op zijn combinatie, de V7, stemmen.

Jogi (VHP): 'Adhin nieuwe vicepresident is paar druppeltjes stroop smeren door Bouterse op lippen Hindoestaanse kiezer'

'We hebben dit trucje van Bouterse al lang door'

'Hindoestanen zijn juist afgelopen periode van hun posities gehaald'


Het aankondigen van Ashwin Adhin, de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur,  als de nieuwe vicepresident door president Desi Bouterse afgelopen zondagavond in het NDP-partijcentrum Ocer in Paramaribo, wordt door het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi, die wederom gekandideerd is, betiteld als stroop smeren op de lippen van de Hindoestaanse kiezers. 

'Middernacht komt Bouterse op het podium om een paar druppeltjes stroop te smeren op de lippen van de Hindoestaanse kiezers. Om de Hindoestaanse kiezers te misleiden en achter zich te krijgen', zegt Jogi maandag 25 mei 2015 in het Dagblad Suriname.

Jogi die de massameeting live volgde, vindt het belachelijk dat Bouterse zijn eigen ministers niet kent. Hij kondigde de nieuwe vicepresident niet aan als Ashwin Adhin, maar als Ashwin Nannan Panday. ‘Bouterse kent de naam niet eens behoorlijk.’

Ook was duidelijk de verbazing op het gezicht van Adhin af te lezen toen hij naar het podium werd geroepen, nadat hij hoorde dat hij de nieuwe vicepresident wordt. Bouterse, die Adhin nooit heeft gevraagd of op de hoogte gesteld dat hij vicepresient wordt, flapt op het podium, aldus de krant, eruit dat Adhin de nieuwe vicepresident wordt. ‘We hebben dit trucje van Bouterse al lang door', aldus Jogi.

Jogi heeft ook zelf mogen aanschouwen dat slechts een handjevol personen applaudisseerde toen Bouterse zei dat Adhin de nieuwe vicepresident wordt. ‘Het overgrote deel heeft het ergens horen donderen.’ Deze vorm van misleiding wordt ten zeerste door Jogi afgekeurd.

Hij daagt de president uit en vraagt hem goed na te gaan wie allemaal zitting hadden in zijn ministersteam in 2010 en hoeveel daarvan Hindoestanen waren. Jogi stelt, dat hij middels dit voorbeeld beslist niet op de racistische toer wil, maar slechts de realiteit weergeeft. 

‘En hoeveel Hindoestaanse districtscommissarissen, ambassadeurs en directeuren zijn er benoemd? Integendeel, de mensen zijn weggehaald van hun posities. En middernacht, een dag voor de verkiezing, komt Bouterse een paar druppeltjes stroop smeren op de lippen van de Hindoestaanse kiezers.’

Verkiezingsorganisatie BiZa: Slechts enkele kleine 'eventualiteiten' bij stembureaus

BiZa onderzoekt openingstijd van een stembureau in Brokopondo


Op enkele kleine 'eventualiteiten' na heeft de verkiezingsorganisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) tot het middaguur vandaag, maandag 25 mei 2015, nog geen problemen bij de stembusgang geregistreerd, aldus de Ware Tijd Online.

Arun Hardien, lid van het Managementteam Verkiezingen 2015 van het ministerie, zegt dat elke binnengekomen klacht en of eventualiteit eerst wordt afgestemd met de hoofdstembureaus. Zo wordt onderzocht of daadwerkelijk een stembureau in Brokopondo na zeven uur vanochtend werd geopend, vanwege het ontbreken van een kiezerslijst.

Wettelijk had het bureau om zeven uur vanochtend de deuren moeten openen. Met het Hoofdstembureau van Brokopondo is overleg hierover. In elk geval gaat ook dit stembureau gewoon om zeven uur vanavond dicht, zoals de wet bepaald, zegt Hardien.

'Zo hebben we ook een eventualiteit gehad van een stuk gegane inkthouder in een stembureau en daar hebben we meteen op ingespeeld.'

V7-kandidaten Commewijne Karta-Bink en Girjasing ruiken overwinning

Karta-Bink voelt zich trotsDe V7-kandidaten voor De Nationale Assemblee in Commewijne Ingrid Karta-Bink en Shailendra Girjasing ruiken de overwinning. 'Alles verloopt tot nu toe rustig, maar ik voel het enthousiasme', zegt Girjasing vandaag, 25 mei 2015, in de Ware Tijd terwijl hij zijn ronde maakt langs de stembureaus. 

Hij is ervan overtuigd, dat de kiezers in alle rust een bewuste keus maken voor verandering. Hij  is nu al klaar om de belangen van Commewijne te behartigen.

Karta-Bink zegt, dat de kiezer zijn of haar keuze thuis maakt en niet pas wanneer hij of zij in het stemhokje staat. Zelf heeft ze heel lang gewacht op deze dag. 'Ik voel me trots', zegt ze vlak nadat ze haar stem had uitgebracht in de OS IV te Meerzorg.

Girjasing: 'Ik voel me geweldig dat ik invloed mag uitoefenen op het gevoerde beleid. Dat er een eind kan komen aan het favoritisme, de rancune en het corruptie beleid van de afgelopen periode.'

Girjasing stelt dat een zittende regering altijd een voorsprong heeft boven de oppositie. 'Ze hebben geld, krijgen sponsoring, hebben het overheids apparaat ter beschikking. Vandaar dat er met overheidsvervoer borden worden getransporteerd om te plaatsen. En dan was er periode van beloften. Er werd werk beloofd, percelen en tal van andere zaken. Maar, een week voor de verkiezingen nam alles een andere wending. Mensen raakten teleurgesteld, omdat beloften niet werden nageleefd. En vanavond zullen we dat resultaat dus merken.'

Totaal moeten 1.423 personen op deze locatie stemmen. Rond negen uur hadden 150 kiesgerechtigden, bijna 11 procent, hun stem uitgebracht.

NPS-leider Rusland vindt kandidaatstelling Adhin als vicepresident misleiding kiezer

(Bron foto: NPS)
'Paniekreactie op laatste moment om etnisch in te spelen op Hindostaanse kiezer'


NPS-voorzitter en één van de leiders van het politiek samenwerkingsverband V7 Gregory Rusland zegt, dat de kandidaatstelling door NDP-voorzitter Desi Bouterse van Ashwin Adhin, huidig minister van Onderwijs, Wetenschap als Cultuur, als vicepresident op het laatste moment weer een grote misleiding is van het kiezersvolk. Het is een paniekreactie op het laatste moment om etnisch in te spelen op de Hindostaanse kiezers.

'Hetzelfde hebben we ook gezien in 2010, toen Rabin Parmessar en de NDP de Hindostaanse kiezers hadden beloofd dat hij de presidentskandidaat zou worden. Dat was een grote misleiding en leugen, Bouterse werd president. Ze wisten destijds meer dan 12.000 Hindostaanse kiezers voor zich te winnen. Nu denken ze hetzelfde te doen, maar de kiezer zal zich niet laten pakken dit keer', zegt Rusland vandaag, maandag 25 mei 2015, op Starnieuws.

Adhin werd op het allerlaatste moment, tijdens de laatste massameeting van de NDP afgelopen zaterdagavond in het partijcentrum Ocer in Paramaribo, door NDP-voorman Desi Bouterse aangekondigd als de nieuwe vicepresident na eventuele verkiezingswinst. Adhin heeft zich inmiddels bereid verklaard die positie te zullen invullen. 'De NDP heeft daarmee aangetoond in paniek te zijn en bekijkt alle mogelijke manieren om de verkiezingen nog te winnen. Dit keer zal het ze niet lukken. Ik verzeker u dat Adhin echt niet hun vicepresident kandidaat is.'

Rusland is net als andere V7-leiders er nog altijd van overtuigd, dat aan het eind van de dag de combinatie groots de verkiezingen zal hebben gewonnen. 'Onze informatie heeft de kiezers bereikt en er al op V7 worden gestemd.'

Hij zegt ook, dat geen enkele presidentskandidaat van V7 nu vaststaat. De kiezer kiest een nieuw parlement en leden van andere volksvertegenwoordigende organen. Het uitgangspunt in V7 is volgens hem, dat de partij die de meeste zetels weet binnen te halen als eerst in aanmerking komt voor het presidentschap. In de tweede plaats gaat worden gekeken naar andere belangrijke factoren afhankelijk van de stembusuitslag.

Rusland zegt realistisch genoeg te zijn en verwacht niet dat de NPS, die nu drie zetels heeft in Paramaribo, met alle zes kandidaten op de V7 lijst binnenkomt in het parlement. 'Het streven van de NPS is maximaal zoveel mogelijk binnen te halen als kan en we rekenen op tenminste vier zetels in Paramaribo.'

Voorzitter NDP Desi Bouterse verrast Albina

(Bron foto: Gilliamo Orban/de Ware Tijd)
Na bezoek stembureau in Albina reist Bouterse door naar Brokopondo


NDP-voorzitter en president Desi Bouterse heeft vanmorgen, maandag 25 mei 2015, Albina verrast door plotseling op te duiken bij stembureau nummer 504 in de VOJ-school in het grensdorp. Hij werd, aldus de Ware Tijd Online, met veel enthousiasme verwelkomd door zijn volgelingen. 

'Wo seke seke den. Wo flogo den bam, wo dozer den bam', riepen de aanhangers van de NDP. Partijgenoten van de ABOP, die hun tent met infomaterialen langs de weg hadden opgezet scandeerden tegelijkertijd 'Wi wan Bravo'.

Bouterse zegt, dat het altijd goed is als de supporters hem persoonlijk zien. 'Is altijd een grote kiek.' Na Albina gaat hij richting Brokopondo. Tijdens een van de laatst gehouden NDP-massameetings, in Moengo, had hij nog beweerd, dat Moengo onveilig is en Albina vies. Mogelijk was zijn bezoek aan Albina vanochtend een goedmakertje.

Bij het stembureau was een lange rij kiesgerechtigden. In Albina mogen ruim 4.000 stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

VHP-voorzitter brengt opgewekt en positief gestemd in Lelydorp zijn stem uit

(Bron foto: VHP/Facebook)
'De verkiezingen gaan over de toekomst'


De voorzitter en presidentskandidaat van de VHP en V7-coördinator Chandrikapersad Santokhi, heeft vanochtend om half tien zijn stem uitgebracht in het stembureau in de Pachellischool te Lelydorp.
 
'Ik denk dat we alle tools, alle mogelijkheden, alle middelen, alle mobilisatie, alle campagne strategieën hebben ingezet om de verkiezing te winnen', aldus Santokhi vanochtend, maandag 25 mei 2015, op Starnieuws. Hij vindt daarin alle aanleiding om zich goed te voelen.

'Ik heb het gevoel, dat wij daar de boodschap hebben gebracht, het ging niet om een boodschap voor Santokhi of VHP of V7. De verkiezingen gaan over de toekomst en ik vind dat wij met name de laatste weken de mensen voldoende hebben kunnen overtuigen dat zoals het land nu wordt geleid het niet goed is voor de toekomst en aan de andere kant dat de kiezer met zijn stemrecht een behoorlijke verandering kan brengen in de toekomst', aldus Santokhi. Hij vindt dat V7 het werk heeft gedaan en dat de kiezer vandaag de ruimte heeft om te beslissen.

Hij stelt, dat iedereen in Suriname moet stemmen, omdat het goed voor de democratie is. 'Voor elke persoon die niet gaat stemmen, krijgt Suriname een stem minder. Als u het nog niet weet, maar ook als u het weet, gaat u in gebed. Dat heb ik ook gedaan. Laat de Schepper waken vandaag over het Surinaams volk, over Suriname.'

De coördinator van V7 denkt dat de belangrijkste boodschap van deze verkiezing is, dat Surinamers hun vertrouwen moeten leggen in handen van bestuurders, politieke combinaties, bij wie ze verzekerd zijn van een beter leven.

Religieuze leiders verontwaardigd over wangedrag politici tijdens verkiezingscampagnes

Vooral teleurstelling over onethisch taalgebruik en negeren ethische code

'Met gedrag politieke leiders worden boosheid en bitterheid gekweekt bij hun volgers'


Religieuze leiders zijn teleurgesteld in het wangedrag van politieke leiders tijdens hun verkiezingscampagnes, vooral het onethisch taalgebruik in de richting van hun politieke tegenstanders. 'Verschillende politieke partijen hebben zich niet gehouden aan de ethische code. Ze hebben op elkaar gescholden, ondanks afspraken met de Interreligieuze Raad in Suriname over de ethische code voor politieke partijen', aldus waarnemend bisschop van de rooms katholieke kerk pater Antonius 'Toon' te Dorsthorst vandaag, 25 mei 2015, in de Ware Tijd. 

Ook wintipriester Dorenia Babel stoort zich aan het wangedrag. Zij rekent erop, dat gelovigen het onderscheid maken tussen goed en kwaad. 'Wij als mensen moeten de ethiek hoog houden. We moeten de samenleving niet helpen vernietigen. We moeten elkaar respecteren en ons richten op onze doelen.'

Michel Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moslim Associatie, zegt dat een heleboel politici zich hebben misdragen 'door negativiteit over anderen uit te zaaien, maar tegelijkertijd roepen ze op tot rust. Het volk moet zich niet laten ophitsen'.

Apostel Irma Gimith van de gemeente Bribi Ministries zegt in een reactie, dat leiders met hun gedrag bitterheid en boosheid aankweken bij hun volgers. Hiermee worden sympathisanten in een bepaalde richting getrokken, wat de kans vergroot dat situaties uit de hand kunnen lopen.

Soebhan roept kiezers op om hun recht en plicht na te komen, maar ook om weloverwogen hun stem uit te brengen. 'Wij gelovigen moeten ons voor onze daden verantwoorden bij het Opperwezen. Als God mij vraagt waarom heb je gestemd op Bouterse, dan moet ik niet zeggen, omdat ik een huis heb gekregen. Als hij mij vraagt waarom ik op Santokhi heb gestemd, dan moet ik niet zeggen, omdat hij een hindoestaan is. Als God mij vraagt waarom ik op Somohardjo gestemd, dan moet ik niet zeggen, omdat hij mij een perceel heeft gegeven.'

Volop media aanwezg bij de diverse stembureaus

Santokhi in stembureau.
Livebeelden vanaf stembureaus op ATV- en STVS-televisie

Meeste partijvoorzitters en -prominenten hebben gang naar stemhokje gemaakt


Bijna alle mediabedrijven doen vandaag, maandag 25 mei 2015, verslag van de verkiezingen. Al voor de opening van de stembureaus waren live flitsen te zien en te horen. De zenders ATV en STVS laten ook livebeelden via internet zien, aldus de Ware Tijd Online.

Rond tien uur vanochtend hadden diverse prominenten hun stem al uitgebracht onder wie de NDP'ers Soeresh Algoe (minister van Landbouw, Veeteelt en Vissierij) in Wanica en parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons in Paramaribo.

Gloria Wong Swie San brengt stem uit. (Bron foto's: Facebook)
Ook de V7-kopstukken Chandripersad Santokhi (Wanica), Gregory Rusland (Paramaribo), Ingrid Karta-Bink (Commewijne) en Krishna Hussainali-Mathoera (Wanica) en Gloria Wong Swie San van DOE, waren er op tijd bij om hun stem uit te brengen.

De meeste prominenten gaan de rest van de dag hun district door om hun mensen op de stembureaus te steunen.

De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer Van Dijk-Silos, heeft op radio ABC gezegd, dat niet alle stembureaus om zeven uur hun deuren konden openen voor de kiezers. Zo was op een stembureau geen kiezerslijst aanwezig.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

BEP'ers mogen te Baling Soela geen kiezers naar stemhokje begeleiden

BEP jammert, omdat NDP'ers wel kiezers mogen begeleiden


Niet bij alle stembureaus gaan zaken vlekkeloos, aldus Starnieuws, vanochtend, maandag 25 mei 2015. Ondanks alle controle bleken hier en daar toch belangrijke documenten te ontbreken. Zo was bij een stembureau geen kiezerslijst aanwezig in de stemkit. Dat moest eerst in orde worden gemaakt. In het dorp Baling Soela in het district Brokopondo klaagt de BEP, deeluitmakend van het politieke samenwerkingsverband V7, over 'meten met twee maten'.

Er is geen eenduidigheid over de begeleiding van kiezers naar het stemhokje. 'Op Balingsoela wordt aan NDP'ers wel toestemming gegeven om mensen te begeleiden, maar wij van de BEP mogen niet', zegt een vertegenwoordiger van de BEP.

'Ik heb geklaagd bij de voorzitter van het stembureau en ook bij de toezichthouder van het Onafhankelijk Kiesbureau, maar het heeft niet veel geholpen.'

De instructie is aan de stembureauvoorzitters gegeven om toe te staan dat kiezers begeleid worden. Het gaat hierbij om hulpbehoevende mensen.

Ontslagen Ctex-directeur eist ruim 1.1 miljoen gulden 'beëindigings- en achterstallige vergoeding’

De Lima spant weer rechtszaak aan noodlijdend datacenter


De eerder dit jaar ontslagen directeur van Curaçao Technology Exchange nv (Ctex), Anthony de Lima, claimt van het noodlijdende datacenter, met overheidstelecombedrijf UTS als grootste aandeelhouder, circa 620.000 dollar (ruim 1,1 miljoen gulden) aan ‘beëindigingsvergoeding’ en aan ‘achterstallige vergoedingen’. 

Dit blijkt uit het verzoek om een nieuwe rechtszaak die hij en zijn advocaat Linda Douglas aanhangig hebben gemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 25 mei 2015.

De Lima werd in maart door de General Board ontslagen als hoogste baas, ceo, van Ctex dat toen net een jaar eerder de deuren officieel had geopend. Hij verzocht het gerecht om het ontslag ongedaan te maken, maar verloor deze zaak. Deze vordering werd door de rechter afgewezen, voornamelijk omdat naar het oordeel van het gerecht De Lima als enige ceo verantwoordelijk kan worden gehouden voor de slechte financiële situatie van Ctex.

Daarna begon De Lima een procedure met als inzet een claim van ruim een miljoen gulden. De ontslagen topman van datacenter Ctex, die zijn General Board geen afdoende verklaring kon geven inzake de door het Antilliaans Dagblad gepubliceerde onthullingen over een zestal vervalste zogenoemde letters of intent (LOI’s) van gerenommeerde internationale concerns in het officiële businessplan van Ctex, wil bijna 290.000 dollar als ontslagvergoeding en - in een later stadium - nog eens 330.000 dollar wegens achterstallige vergoedingen. Bij elkaar 620.000 dollar. De juridische stukken zijn in handen van de krant.

De Lima had ondanks de uiterste penibele situatie van het mede met gemeenschapsgeld opgerichte bedrijf een jaarlijkse ‘management fee’ van 385.000 dollar (ruim 32.000 dollar ofwel 57.000 gulden per maand). In verband daarmee had hij ook nog de fiscaalvriendelijke ‘expatriate ruling’ gekregen, waarmee bepaalde salarisbestanddelen onbelast zijn. Zónder expat-regeling zou hij 550.000 dollar per jaar hebben gekregen. Dat contract tekende hij in april 2012 met zijn toenmalige naaste medewerkster/ondergeschikte Sunita Bottse-Angnoe (37 jaar), die hiervoor de titel ‘VP Administration & Compliance’ droeg. Zij zou Ctex onlangs hebben verlaten.

PAIS op Curaçao wil inbreng burgers bij eigen wetsvoorstel om bestuurders persoonlijk financieel aansprakelijk te stelen

'Burgerparticipatie komt ten goede van de kwaliteit van het wetsvoorstel, vergroot het draagvlak'


Het wetsvoorstel van coalitiepartij PAIS op Curaçao om bestuurders aansprakelijk te stellen moet aan de inwoners worden voorgelegd, zodat zij commentaar kunnen leveren op dit wetsvoorstel. Dat heeft PAIS laten weten. Volgens partijleider Alex Rosaria is het democratisch om de burger hierbij te laten participeren. Dit bericht vandaag, maandag 25 mei 2015, het Antilliaans Dagblad.

'Immers dit wetsvoorstel vloeit direct voort uit de in onze samenleving bestaande perceptie dat de financiële problemen waarin ons land verkeerde, getuige de aanwijzing uit Nederland die er is geweest, mede veroorzaakt worden omdat de persoonlijke verantwoordelijkheid van bestuurders niet, dan wel onvoldoende, worden geadresseerd.'

Burgerparticipatie komt ten goede van de kwaliteit van het wetsvoorstel, vergroot het draagvlak en het verbetert tevens de relatie tussen burger en bestuur, aldus Rosaria.

Op 21 oktober vorig jaar werd het initiatiefwetsontwerp tot wijziging van de Landsverordening comptabiliteit bij de Staten ingediend door Rosaria, Mike Franco, Marilyn Moses en Eugène Cleopa, om zo in de toekomst ministers persoonlijk financieel aansprakelijk te stellen. Inmiddels is het wetsvoorstel conform de aanbevelingen van het advies van de Raad van Advies aangepast en kan dit ontwerp in principe ter behandeling in de Staten op de agenda worden gezet. In dit wetsvoorstel wordt ook een nieuwe procedure geïntroduceerd, die zal komen te gelden wanneer de overheid bepaalde bijzondere privaatrechtelijke overeenkomsten aangaat. Deze speciale procedure geldt bij het oprichten of mede-oprichten van privaatrechtelijke rechtspersonen, de verwerving of mede-verwerving van aandelen in privaatrechtelijke rechtspersonen door het Land en de vervreemding van aan het Land toebehorende aandelen. PAIS wil zo voorkomen dat overheidsgelden voor oneigenlijke doelen worden gebruikt.

'Of beter gezegd misbruikt. In het eerste geval kunnen de kosten, verbonden aan een nietige overeenkomst, op de minister verhaald worden. Een nietige overeenkomst is een overeenkomst waarvoor de minister of de ambtenaar die namens de minister de overeenkomst aangaat, niet gemachtigd is. In het tweede geval wordt, middels de voorgestelde parlementaire procedure, voorkomen dat overheidsgelden in privaatrechtelijke rechtspersonen wordt gestopt, zonder dat daarmee een Landsbelang is gediend.'

Elke burger die het wetsvoorstel wil inzien kan het opvragen via nsamsoncoffie@gmail.com.

Politieke partij MAN: Kwaliteit nieuwe Mirador op Hato, Curaçao, laat te wensen over

(Bron foto: MAN)
'Het dak begint al los te laten'


Volgens de Partido MAN laat de kwaliteit van de nieuwe Mirador op luchthaven Hato op Curaçao nogal wat te wensen over. 'Vooral het dak/plastic is niet ‘shouru-proof’, zoals PAIS steeds zelf zegt te zijn', zo zegt Statenlid Charles Cooper, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 25 mei 2015. 

'Slechts enkele dagen nadat de Mirador is geopend begint het dak los te laten en als er niets wordt gedaan is er binnenkort helemaal geen dak meer.'

Volgens MAN is er bijna 500.000 gulden van de Curaçaose gemeenschap in dit project geïnvesteerd. 'En als we op het resultaat af mogen gaan, is het dit niet waard geweest', aldus Cooper die hierover vervolgens verschillende vragen stelt aan verantwoordelijk minister Stanley Palm (PAIS).