woensdag 27 mei 2015

School te Maripasoula in Frans-Guyana in rouw

14-Jarige leerlinge overlijdt 19 mei na paraquat (Gramoxone) te hebben ingenomen


Een 14-jarige leerlinge van de Gran Man Difou school in Maripasoula, aan de Marowijnerivier, in Frans-Guyana, is 19 mei overleden, vier dagen nadat ze paraquat (Gramoxone) had ingenomen dat ze in Suriname had gekocht, omdat de stof verboden is in Frans-Guyana. Dit bericht de nieuwswebsite Guyane 1ère vandaag, woensdag 27 mei 2015.

Sinds maart van dit jaar hebben vier schoolmeisjes in de leeftijd van 12 tot 15 jaar geprobeerd om op een zelfde wijze zelfmoord te plegen, maar zij overleefden. Een andere leerlinge trachtte zichzelf van het leven te beroven door een afwasmiddel in te nemen. Ook zij overleefde en ze verkeren allen vandaag in goede gezondheid.

Psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen zijn naar de school gegaan om leerlingen en het onderwijzend personeel te ondersteunen. Volgens de directeur van de school, Xavier Barbin, waren de meisjes heel normaal en er waren geen problemen. Het kan zijn dat er in dit geval sprake is geweest van het verschijnsel imitatie ofwel kopieergedrag.

Lees ook dit artikel dat onlangs, 15 mei, verscheen op De Surinaamse Krant over jonge Franse meisjes die vanuit Frans-Guyana de grensrivier oversteken om in inheemse dorpen in Suriname Gramoxone kopen om daarmee zelfmoord te plegen. De stof is in Suriname niet verboden en is overal verkrijgbaar.(Red. De Surinaamse Krant/Guyane 1ère)

Bromfietser (41) overlijdt dag na ongeluk aan opgelopen verwondingen

Bromfietser door auto geschept op Damboengtonweg in Saramacca


De 41-jarige bromfietser Partowintono N. is gisteren in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden aan de verwondingen die hij op verkiezingsdag, maandag 25 mei, had opgelopen bij een aanrijding met een auto. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 27 mei 2015.

Partowintono reed op zijn bromfiets vanuit een erf de Damboengtonweg op weg op zonder zich ervan te vergewissen of het verkeer veilig was.

Met ernstige verwondingen werd hij met een ambulance vervoerd naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo waar hij werd opgenomen.

Bondsvoorzitter bij de Ware Tijd: 'Uitgever, die in Canada woont, lijkt niet bekend te zijn met omstandigheden in Suriname'

Bond wacht op aanvaardbaar voorstel van directie


De staking bij de Ware Tijd wordt niet opgeschort. Bondsvoorzitter Robby Naarendorp zegt vanmiddag, woensdag 27 mei 2015, op Starnieuws, dat hij daarvoor op dit moment geen redenen voor heeft. De bal is volgens hem bij de directie. De actievoerende werknemers van het dagblad aan de Malebatrumstraat in Paramaribo zijn naar huis.

De bond heeft vanmorgen aan tafel gezeten met Iwan Brave, lid van de Raad van Commissarissen binnen het bedrijf en journalist/columnist bij de krant. Hij heeft de bond laten weten, dat hij de argumenten van de vakvereniging zal doorgeven aan uitgever Steve Jong Tjien Fa die in Canada woont. Naarendorp heeft het gevoel, dat de uitgever niet bekend is met de omstandigheden in Suriname. Het is nu aan Brave om zijn werkgever in te lichten en te komen met een voor de bond aanvaardbaar voorstel.

De security van de Ware Tijd heeft de opdracht gekregen om journalisten te weren die een reactie van de leiding willen. De staking bij Surinames  tweede oudste kranten is ongekend in haar geschiedenis. De directie is verwikkeld in een arbeidsconflict met de bond. Niet alleen het administratief en technisch personeel doen mee, maar ook de journalisten. Het is nog zeer de vraag of de krant morgen uitkomt.

Naarendorp laat weten, dat de bond te allen tijde bereid is om om de tafel te gaan om het werk zo spoedig mogelijk te normaliseren. 'Maar, dan moet er wel een aanvaardbaar voorstel op tafel liggen. Het wachten is dus nu op het overleg tussen hier en Canada en het resultaat daarvan.' Het personeel eist onder andere een sociaal rechtvaardig deel van de inkomsten over 2014.

Het broeit al sinds begin dit jaar bij de krant. Nadat vorige week een twee uur durende prikactie werd gehouden, is het werk gisteren volledig neergelegd.

Nachtopvang verslaafde daklozen FMA op Curaçao sluit 1 juli de deuren

Budget van stichting is op en SOAW levert geen mensen meer voor nachtopvang

Verslaafden gedwongen de straat op


De nachtopvang voor verslaafde daklozen van de Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA) in Scharloo op Curaçao zal per 1 juli definitief haar deuren moeten sluiten. De stichting heeft geen budget en het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) levert geen mensen meer voor het werkgelegenheidsproject om de nachtopvang te bemannen, aldus de Amigoe vanmiddag, woensdag 27 mei 2015.

De beslissing werd vanmiddag voor het middagmaal in de dagopvang Dios Yudami door de FMA-directie meegedeeld aan de cliënten. De opvang, waar bed, bad en brood wordt verstrekt, is gevestigd in het voormalige gebouw van Kranshi.

FMA krijgt geen subsidie voor de nachtopvang. En de subsidie die ze jaarlijks wel krijgt, ongeveer 3 miljoen gulden, is al meer dan tien jaar niet aangepast.

Per 1 april is een einde gekomen aan de betrokkenheid van SOAW in de vorm van een leer-werkproject. Om langdurig werklozen meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt, konden ze deelnemen aan het leer-werkproject om de nachtopvang te bemensen. Ze kregen daarvoor onderstand en een vergoeding. Maar, dat laatste wordt niet meer betaald door SOAW.
Het sluiten van de nachtopvang zal zeker gevolgen hebben. Verslaafden zullen weer meer over straat gaan zwerven, en dat geeft weer overlast in en rond het centrum van de stad. FMA heeft daarover al gesproken met toeristenbureau CTB.

Algemeen manager FMA Meta Fahrenfort: 'Gezien onze financiële situatie kunnen we de nachtopvang niet open houden zonder dat we daar subsidie voor ontvangen. We zouden hiervoor een kleine ploeg medewerkers aan moeten trekken.'

SOAW stelde de eis dat er steeds iemand van de FMA aanwezig zou moeten zijn in de nachtopvang. Maar, daar kan de stichting niet aan voldoen. 'We hebben de medewerking nodig van de mensen die overdag werken bij Dios Yudami, maar die kunnen we dus niet blijven inzetten voor avond- en nachtdiensten', aldus Fahrenfort.

De dagopvang bestaat al meer dan veertien jaar. Later is daar de nachtopvang met 28 bedden bijgekomen. Maar. er is nog steeds niets structureel geregeld voor de financiering, terwijl de financiële situatie van FMA zonder meer nijpend is te noemen. 'Zeker na de inzet die we zelf het afgelopen jaar hebben moeten leveren voor de nachtopvang, waar niets tegenover staat. Wij kunnen dit als organisatie dus niet dragen.'

De situatie van dakloze verslaafden in en rond het centrum en de financiering van hun opvang is, aldus de krant, op zijn zachtst gezegd gecompliceerd. Het zijn veelal mensen met een dubbele diagnose, én verslaafd én een psychiatrische aandoening. Buiten Curaçao wordt drugsverslaving officieel erkend als een ziekte. Dat zou ook het ministerie van Gezondheid financieel mede-verantwoordelijk maken.

Maar. deze zieke mensen zijn ook vaak dakloos en dat valt weer onder de portefeuille van SOAW. Daarnaast zorgt een deel van hen, naar schatting zijn er rond de 200 verslaafden in en rond het stadscentrum, voor overlast. Ze slapen op openbare banken, onder de brug, bedelen om geld of maken zich schuldig aan diefstal. En dat valt weer onder het ministerie van Justitie.

Personen op Curaçao met AOV krijgen komende maand extraatje

Regering heeft laatste 2 jaren kosten levensonderhoud niet aangepast


De Sociale Verzekeringsbank op Curaçao betaalt in juni een lumpsum aan alle personen met een Algemene Ouderdomsverzekering (AOV). Personen met een volledige AOV van 862 gulden per maand krijgen 168 gulden extra, aldus de Amigoe vandaag, 27 mei 2015.

Doordat de overheid de laatste twee jaar de kosten van levensonderhoud niet heeft aangepast, krijgen de AOV-trekkers een extraatje.

Ook hebben AOV-gepensioneerden recht op een dertiende maand. De lumpsum is niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van ieders AOV-pensioen. Een gepensioneerde met een verlaging van bijvoorbeeld 50 procent op zijn AOV (431 gulden) krijgt 84 gulden.

Ouders leerlingen basisscholen op Curaçao waarschuwen voor 'Charlie Charlie Challenge'

Spel om Mexicaanse demon Charlie op te roepen is hype


Ouders klimmen massaal in de pen om scholen te waarschuwen over de Charlie Charlie Challenge. Het spel om geesten op te roepen is ook op Curaçao een hype geworden, aldus bericht de Amigoe vandaag, woensdag 27 mei 2015.
 
Slechts een blad papier en twee potloden, meer heb je niet nodig om de Mexicaanse demon Charlie op te roepen. Daarna kun je je ervaringen delen via sociale media.

'Vanmorgen vertelde mijn dochter tussen neus en lippen door dat het spel, als de juf weg is, wordt gespeeld', vertelt Monique, een bezorgde moeder met twee kinderen op de Albert Schweitzer basisschool. 'Ze zei dat ze het helemaal niet leuk vindt dat het spel gespeeld wordt. Als de juf de klas uitgaat pakken haar klasgenoten het papiertje en roepen ze de geest Charlie op. Vervolgens stellen ze allerlei vragen waarna het bovenste potlood richting ja of nee beweegt', zegt Monique. 'Mijn dochter vindt het echt eng. Ze heeft hen gevraagd om ermee te stoppen, maar dat doen ze niet. Een ander kind in haar klas heeft gehuild.'

Nadat haar dochter haar over deze rage vertelde zag Monique op de Facebook-pagina DurftevragenCuraçao een link naar een video over de ‘challenge’. 'Ik bekeek de video en zag dat het precies was wat mijn dochter vertelde over wat er in haar klas gebeurt. Ik vind het verschrikkelijk. Ze zit nota bene op een christelijke school. Ik heb direct haar juffrouw gemaild. Die wist er niets vanaf. Ze mailde terug dat ze er direct achter aan gaat. Het is geen spelletje, het gaat om demonen. Kinderen beseffen niet dat het gevaarlijk is. Niet alleen christelijke ouders schrikken als ze ervan horen, ook ouders die niet geloven. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.'

De zoon van Lonneke Montana zit op het rooms-katholieke Radulphus College. Toevallig vertelde hij haar dat het spel op school wordt gespeeld. 'Ik heb mijn zoon uitgelegd wat het is en en uit mijn eigen ervaring met vroeger vertelt dat hij het niet moet doen. Kinderen zijn gevoelig of zelfs overgevoelig. Deze spelletjes kunnen een weerslag op kinderen hebben.' Volgens Lonneke moeten zowel de school als de ouders thuis voorlichting geven over de gevaren van de Charlie Charlie Challenge. 'Op de Marnix School is het bijvoorbeeld al besproken.'

Lisette van Lamoen-Garmers, directeur van het Rooms-Katholieke Schoolbestuur, is niet officieel op de hoogte gebracht van het spel, dat nu op scholen en sociale media circuleert. 'Wel hebben we de scholen via functionarissen de opdracht gegeven alert te zijn. Het blijft een uitdaging. De mens blijft improviseren en wij moeten constant een weg zoeken om de jongeren op het rechte pad te houden, hen te adviseren, te motiveren en te wijzen op risico’s.'

'Budgetkorting doet ziekenhuis op Curaçao de das om'

Sehos is niet uit op confrontatie met regering

Ziekenhuis krijgt van regering financiële injectie als donatie of lening van 30 miljoen gulden


De door de overheid aan het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) opgelegde budgetkorting doet het ziekenhuis de das om. Dat beweert althans Norbert Chaclin, tot december 2013 nog voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van het ziekenhuis, vandaag, woensdag 27 mei 2015, in het Antilliaans Dagblad verklaard. 

'Het ziekenhuis had tot 2014 nog een budget van circa 160 miljoen gulden tot zijn beschikking, dat bedrag had het Sehos nodig om aan alle verplichtingen te voldoen. In dat opzicht is het raar dat het ziekenhuis plotseling een budget van 140 miljoen kreeg', aldus Chaclin.

De budgetkorting staat volgens de ex-voorzitter ook haaks op het Memorandum of Understanding (MoU) dat in december 2013 getekend werd voor de financiering van het nieuwe ziekenhuis, Hospital Nobo Otrobanda (HNO). 'In het MoU zijn geen exacte bedragen vermeld, maar je kunt ervan uitgaan dat men daarbij, in de geest van het gesloten akkoord, uitging van de laatste begroting voor het ziekenhuis. Eigenlijk handelt de regering nu in strijd met het gesloten akkoord', zo stelt de ex-bestuurder.

Op de vraag waarom het Sehos zich niet tot de rechter wendt nu de overheid niet conform het MoU handelt, antwoordt Chaclin dat volgens hem het ziekenhuis niet uit is op een confrontatie met de regering. 'Ik ga ervan uit dat het Sehos in gesprek wil blijven met de regering om te kijken wat er voor oplossingen mogelijk zijn. Er is nu sprake van 30 miljoen gulden die het Sehos vanuit de regering krijgt, maar tot nu toe is het onduidelijk of het een lening of een donatie betreft. Ik sluit niet uit dat er een verborgen agenda is, misschien wil de regering juist dat het ziekenhuis failliet verklaard wordt, om het daarna over te nemen.'

Chaclin begrijpt de logica van de budgetkorting, zoals die eind 2014 werd toegepast, niet. 'Een budgetkorting is op zich goed, als er wordt uitgegaan van reëel te verwachten kosten. Maar, het valt niet te rijmen dat het ziekenhuis, nadat er in de loop van de jaren al heel veel is gesaneerd, het nu met een afgeslankt budget moet doen. Als je de indexering in aanmerking neemt, en het feit dat er nu specialisten in dienst van het ziekenhuis zijn getreden, dat er een cathlab is aangeschaft, dat de operatiekamers zijn vernieuwd, dan moet het wel duidelijk zijn dat het ziekenhuis door deze investeringen nu juist meer geld nodig heeft.'

Het plan om Elisa Carter aan te stellen om erop toe te zien dat de extra middelen die het Sehos krijgt goed worden aangewend, zal volgens Chaclin contraproductief uitpakken. 'Het ziekenhuis had al eerder een gezant, Jaap Geenen. Ik heb toen de toegevoegde waarde van de gezant niet kunnen ontdekken. Een gezant moet heel veel informatie van het bestuur krijgen, dat kost de bestuursleden veel tijd, de gezant werkt volgens mij eerder contraproductief dan dat het iets toevoegt.'

Carter zou ook als transitiemanager worden aangesteld om de overgang van het Sehos naar HNO te begeleiden. 'Maar, het Sehos had al oncoloog Scheper daarvoor benoemd', zegt Chaclin. Door de recente ontwikkelingen wordt het beeld geschapen van mismanagement bij het Sehos, aldus de voormalig bestuurder. 'Maar, het Sehos heeft in directeur Javier Hernandez een ‘topgun’ van een manager binnen gehaald. Onder zijn leiding kunnen we gerust zijn dat het ziekenhuis in goede handen is.'

Girjasing (VHP) bedankt perschef Kabinet van de President Cliffton Limburg

'Limbo probeerde mij te schande te zetten, maar burgers Commewijne vertrouwen mij'

Aantal uitgebrachte stemmen op Girjasing is grootste aantal sinds 1987: 3.150 stemmen, in 2010 2.200


Shailendra Girjasing, die met 3.150 stemmen weer is gekozen als VHP-Assembleelid, zegt vandaag, woensdag 27 mei 2015, cynisch in het Dagblad Suriname, dat hij perschef Cliffton Limburg van het Kabinet van de President dankbaar is. Die heeft hem een hele tijd negatief bekritiseerd. 

‘Limbo probeerde mij te schande te zetten, maar het resultaat is dat het volk van Commewijne juist meer vertrouwen in mij heeft gesteld’, zegt Girjasing. Het aantal stemmen van 3.150 vindt hij verbluffend. ‘Dat een persoon zoveel stemmen heeft behaald, is de eerste keer sedert 1987. De VHP heeft geschiedenis geschreven in Commewijne.’ Bij de afgelopen verkiezing behaalde Girjasing 2.200 stemmen.

Girjasing uit ook zijn dankbaarheid aan het volk van Commewijne voor het in hem gestelde vertrouwen. ‘Voor 5 jaren kan ik hun belangen dienen.’

Recent nog is Girjasing behoorlijk in opspraak geraakt. Hij werd ervan beschuldigd een waterleidingbuis van een grotere diameter aangelegd te hebben voor zijn woning. Ook werd hem verweten, dat hij verzuimd had zijn waterrekeningen te betalen. Inmiddels is al aangetoond, dat de buis was geplaatst door de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.  
‘Het was een opgezette politieke zaak. Ik ben nog niet klaar ermee. Oosterling (hoofd Dienst Watervoorziening) moet nu bij de rechter komen verklaren waar ik de buizen heb aangelegd.’

Dat de VHP duizenden stemmen heeft behaald in Commewijne is volgens Girjasing voor de VHP-leiding het bewijs, dat indien zij bij de volgende verkiezingen met andere partners in zee gaat, zij nooit gedirigeerd moet worden naar een tweede plaats in dat district. Nog vers in het geheugen ligt de eerste zetelverdeling in Commewijne, waarbij de KTPI, die toen nog deel uitmaakte van de V7, als lijsttrekker op de lijst stond. Hiertegen protesteerde Girjasing zwaar en liet zelfs verstek gaan op de eerste massameeting van de V7. Later trok de KTPI zich terug, omdat zij zich toch niet kon verenigen met de aan haar toegewezen plaatsen. Als lijsttrekker in Commewijne werd toen geplaatst Ingrid Karta-Bink van de Pertjajah Luhur.

Leider Pertjajah Luhur: 'Er wordt gesjoemeld met uitslagen van Paramaribo'

Somohardjo: 'Mij bekruipt het gevoel, dat ik woon in een dictatoriale staat'

'Transparantie is vertrapt door voorzitter hoofdstembureau Miranda'


De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) Paul Somohardjo plaatst grote vraagtekens bij de geheimzinnigheid rond het hoofdstembureau Paramaribo. ‘Er wordt gesjoemeld met de uitslagen van Paramaribo.’ Zo'n situatie maakt hij voor het eerst mee, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 27 mei 2015.

Transparantie die vereist was is vertrapt door de voorzitter van het hoofdstembureau Jerry Miranda, aldus Somohardjo. ‘Het is waanzinnig.' Hij begint het gevoel te krijgen, dat hij woont in een dictatoriale staat. ‘Niemand die wat erover zegt, ik heb echt medelijden met het volk.’ Ook is voor hem onduidelijk hoeveel zetels er zijn behaald in Paramaribo, niet alleen op niveau van De Nationale Assemblee, maar ook hoeveel stemmen de V7 heeft vergaard op ressortraadsniveau.

Pas tegen middernacht begon de telling in Paramaribo. Daarna werd die geschorst om op een later tijdstip in het geheim door te gaan. Dat de processen verbaal niet getoond zijn, gaat zijn verstand wel te boven. Somohardjo kan zich beslist niet vinden in de drogreden van Miranda, dat hij moe zou zijn en op grond daarvan de belangrijke documenten slechts onder toezicht van twee politieambtenaren werden achtergelaten. ‘Want niemand van de politieke partijen mocht naar binnen.’

Somohardjo vindt het gewoonweg walgelijk dat dit gedrag gemanifesteerd is. ‘Ook al gaan we verliezen. Maar, dan moeten we eerlijk verliezen. Het is een gevaarlijke situatie’, aldus Somohardjo die niet uitsluit dat de processen verbaal misschien thuis zijn gebracht door de voorzitter van het hoofdstembureau. ‘En niemand die er wat over zegt.’

Inmiddels heeft ook het Onafhankelijk Kiesbureau kritische kanttekeningen geplaatst over dit incident dat handelt in strijd met de wettelijke bepalingen die transparantie en openbaarheid voorop stellen.

Jogi (VHP): 'We kunnen niet eeuwig in oppositie blijven'

'We zijn in een slecht scenario terechtgekomen'

Jogi keert terug in het parlement


'We kunnen niet eeuwig in de oppositie blijven zitten’, zegt Mahinder Jogi, die wederom is gekozen als Assembleelid voor de VHP, vandaag, woensdag 27 mei 2015, in het Dagblad Suriname. De VHP is met minstens negen zetels de grootste partij binnen de V7. De NPS heeft voorlopig maximaal drie, de Pertjajah Luhur vijf en de BEP een zetel. De DA91 en de SPA hebben geen enkele zetel binnengehaald. 

Jogi zegt bijzonder teleurgesteld te zijn in de resultaten van de overige partners van de V7. ‘We hadden een bepaalde verwachting van de politieke partijen.’

Hij stelt, dat de VHP in een slecht scenario is terechtgekomen en is benieuwd welke stap de VHP zal ondernemen en of de V7-combinatie in tact zal blijven. Het staat als een paal boven water dat er overleg moet volgen over het voortbestaan van de V7.

Binnen de politieke kringen wordt gespeculeerd over een eventuele samenwerking tussen de NDP, die 26 zetels heeft, en de VHP. Jogi heeft nog geen commentaar hierop. ‘We moeten eerst overleg voeren met onze structuren. En als er een bepaalde verwachting is van onze achterban moet die dan uitgevoerd worden.’

Het aantal stemmen dat Jogi heeft behaald, is meer dan de afgelopen verkiezingen. Vooral in het ressort Calcutta hebben meer kiezers op hem gestemd in vergelijking met de afgelopen verkiezingen.

'Belediging'

Belediging


Wetenschappers, journalisten en politici
die zich bedienen van het cliché:
“Elk volk
krijgt de regering
die het verdient,”
beledigen dit volk
tegen beter weten in.

Als je meters meet
met een meterlat van tachtig centimeter lang,
als je kilogrammen weegt
met gewichten van achthonderdelf gram,
krijg je soortgelijke resultaten
als wanneer je verkiezingen houdt
volgens het districtenkiesstelsel van ons. 

Alphons Levens,
27 mei 2015.

Sital (NDP): 'De man die mij wegjaagt moet nog geboren worden'

'Bouterse moet de rotzooi die rond hem hangt opruimen'

'Het siert hem niet om zulke woorden te gebruiken'


Badresein Sital lacht heel hard om de uitspraken die NDP-voorzitter Desi Bouterse gisteravond heeft gedaan in het partijcentrum Ocer in Paramaribo. Bouterse liet de aanwezigen weten, dat Sital en Clifton Koorndijk van de NDP-Saramacca uit de partij weggejaagd zullen worden, omdat zij enorme schade veroorzaakt hebben met hun gedrag en uitlatingen. 

Sital zegt vandaag, woensdag 27 mei 2015, in een reactie op Starnieuws, dat die man die hem wegjaagt, nog geboren moet worden. Volgens hem ontbeert Bouterse de fundamentele beschavingsnormen.

'Als lid van zijn partij heb ik jaren geleden al signalen gegeven. Maar, hij heeft er nooit gehoor aan gegeven en ik ben geen rotzooi dat rondom hem hangt. Die rotzooi om zich heen moet hij opruimen. Mij kan hij slechts royeren, want ik ga al anderhalf jaar lang niet meer naar Ocer. Maar, wat Bouterse gemorst heeft, moet hij nu vijf jaren lang wakker van liggen en erover nadenken', aldus Sital.

Sital beweert verder, dat de president niet de elementaire ingrediënten heeft om hem weg te jagen. 'Bouterse kent mij goed en weet heel goed wat ik allemaal kan en hoe ik in elkaar zit. Hij breekt zijn eigen partijregels en het siert hem niet om zulke woorden te kiezen. Hij doet mij niets aan, maar het zegt wel een heleboel over de president himself.'

Bouterse zei in Ocer er geen probleem van te maken wanneer zetels zijn verloren in een district, maar zich wel te ergeren als partijgenoten van een district elkaar bevechten. 'Het was walgelijk wat in Saramacca is gebeurd en dat heeft ons ook de tweede zetel gekost, na die walgelijke vertoning van de Sitals en de Koorndijks. Ze hebben niet de guts vrijwillig te vertrekken en zich aan de sluiten bij een andere partij, dus gaan wij ze wegjagen. Ze horen niet thuis in deze partij. De strijd is nu gestreden en we moeten deze figuren ver van ons houden. Laten zij zich gaan aansluiten bij mi no sabi soort front. Un no wan ding dya moro.'

Japanse tv in Nederland voor 15-jarige Youtube-sensatie Justin Stomp uit Leusden

Al breakdancend lost Justin Stomp de Rubik-kubus op

(Bron foto: Derrick Stomp)

Een Japanse tv-ploeg was vandaag, woensdag 27 mei 2015, op bezoek in Nederland. Zij maakte voor een populaire Japanse tv-show opnames van Justin Stomp in Leusden. Hij plaatste begin dit jaar een filmpje van zichzelf op YouTube dat binnen korte tijd viral ging en inmiddels over de gehele wereld wordt bekeken.

Het Japanse televisieprogramma 'Itte Q- Let's Challenge the World' wordt gepresenteerd door Ayako Imoto, een bekendheid in Japan. Ze is bezig met een wereldtour, waarin ze buitenlandse culturen in beeld brengt en markante en getalenteerde personen portretteert. Het is een zeer populaire show in Japan, uitgezonden op prime time, met ongeveer 20 miljoen kijkers per aflevering.

De 15-jarige Justin is een getalenteerde breakdancer. Hij werd in 2013 Nederlands kampioen tot en met 14 jaar. Daarnaast kan hij supersnel een Rubik-kubus oplossen. Aangezien diverse mensen hem voor de grap vroegen dit tegelijkertijd te doen, besloot hij die uitdaging aan te gaan. In januari van dit jaar zette Justin een filmpje op YouTube waarin hij al draaiende op zijn hoofd een door de war gemaakte kubus razendsnel weer wist op te lossen. Voor zover bekend is hij de eerste en enige ter wereld die dit voor elkaar krijgt.

Justin en Raymann
Justin zit in de 3e klas HAVO/VWO van het Vathorstcollege in Amersfoort. Dansen is zijn passie en hij is dan ook vastbesloten om daar later zijn werk van te maken. Om dit te bereiken traint hij dagelijks, meestal in zijn eentje en op de sportschool bij Sport 2000 in Leusden. Een keer in de week traint hij samen met zijn crew (ADHD-crew) in Utrecht. Hij doet mee aan (inter-)nationale wedstrijden en wordt regelmatig gevraagd voor breakdance demonstraties.

Zijn clip op YouTube blijft niet onopgemerkt en wordt al snel vaak gedeeld op social media. Dit leidt onder meer tot een optreden in de show 'Dat ding van tante Es' van Jörgen Raymann. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het filmpje op websites in binnen- en buitenland.

De televisieopnames vonden plaats bij Sport 2000 in Leusden, waar Justin traint, en ook zijn YouTube-filmpje opnam. Het programma vroeg hem, naast uiteraard een demonstratie van de Rubik- kubus en headspin, drie andere dingen te doen terwijl hij op zijn hoofd draaide: een draad door een naald steken, bellen blazen en Japanse thee inschenken. Na enige keren oefenen slaagde hij er in - uiteraard tot grote hilariteit en verbazing van de Japanse ploeg - de drie de uitdagingen te volbrengen.

Stakend personeel de Ware Tijd in demonstratie door Paramaribo

Directie zou staking doorbreken door freelancers van buiten aan te trekken om krant te kunnen makenMet protestborden bewapend lopen en scanderen werknemers van dagblad de Ware Tijd leuzen, vanochtend, woensdag 27 mei 2015, om aandacht te vragen voor hun arbeidsconflict en voor het niet verschijnen van de krant. Ook de website van de krant wordt sinds gisteren niet geactualiseerd. Door het arbeidsconflict is de krant vandaag niet verschenen.  Dit bericht Starnieuws.

Het personeel is sinds afgelopen maandag in staking, omdat de directie het been stijf houdt en niet serieus wil onderhandelen over voorstellen om te komen tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Voor voeding heeft de directie 1 Surinaamse dollar verhoging aangeboden. Miskenning van de werkers, aldus bondsvoorzitter Robby Naarendorp.

Het blijft onduidelijk of de krant morgen uitkomt.

Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat de directie ertoe is overgegaan om freelancers van buiten aan te trekken om het werk te doen. Zo zou voor het drukken van de krant worden uitgekeken naar de drukkerijen van de andere kranten. Alle drukkers van de krant zijn lid van de bond en ook de journalisten. Enkele freelance journalisten van het bedrijf hebben zich solidair verklaard met de werkers en werken dus ook niet.

(De Surinaamse Krant/Starnieuws)

OAS blikt tevreden terug op verloop verkiezingen

Slechts een paar kanttekeningen over stembusgang bij waarnemersmissie OAS


De waarnemingsmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) blikt tevreden terug en heeft gisteren tijdens een speciaal belegde persconferentie de Surinamers gefeliciteerd met de voorbeeldige toewijding en actieve participatie in het verkiezingsproces, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 27 mei 2015.

De OAS stelt, dat het gemiddeld aantal personen vertegenwoordigd in elk kiesdistrict aanzienlijk varieert. 'Een zetel in een district kan bijna tien keer meer kiezers vertegenwoordigen dan in een ander district', sprak de Chileense Irene Klinger, die de OAS-waarnemingsmissie leidde, in het Nederlands.

Suriname zou daarom onderzoek moeten doen naar welk mechanisme in de toekomst gehanteerd kan worden om deze verschillen op te vangen, om een meer evenwichtige vertegenwoordiging van de inwoners per district te garanderen en hiermee de vertegenwoordiging van alle regio’s veilig te stellen.

Evenals in 2010 heeft de OAS ook tijdens deze verkiezingen moeten constateren, dat er beperkte regelgeving is over de politieke campagnevoering en over het openbaar maken van de financieringsinformatiebronnen. Er is geen vorm van directe publieke financiering van politieke partijen en de organisatie benadrukt de noodzaak om dit te bespreken en regelgeving te overwegen. Zij stelde de invoering van een soort publieke financieringsregeling voor partijen voor.


De leden van de waarnemersmissie zijn content, dat Suriname het advies heeft overgenomen om de toegang voor personen met een beperking te verbeteren door speciale stemhokjes. De waarnemers hebben echter wel gemerkt, dat er geen eenduidige procedures zijn. Ook wat de hulp aan ouderen betreft. Soms hielp een familielid, dan een stembureaupersoneelslid of een partijvertegenwoordiger, zei Klinger. Het advies was om uniforme procedures op te zetten voor kiezers die extra hulp nodig hebben.

Over de weigering van toegang voor journalisten in het stemlokaal, zegt zij dat ze wel persmensen heeft gezien in de bureaus die zij heeft bezocht. 'Ik denk dat de bureaus open moeten zijn voor de pers, op dezelfde manier zoals die zijn voor de politieke partijen.' Verklaring UNASUR-waarnemersdelegatie (Unión de Naciones Suramericanas):(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Man steekt woning vader in brand

Door overslaand vuur is ook woning zus dader op erf volledig afgebrand


Een man heeft uit woede de woning van zijn vader aan de Nagriweg in brand gestoken. Hij en zijn vader leefden al geruime tijd in onmin, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 27 mei 2015.

De zoon heeft afgelopen maandag de houten woning, die aan zijn vader toebehoorde, besprenkeld met een brandbare stof en vervolgens het huis in brand gestoken. De verdachte S.L. woonde bij zijn vader in.

Als gevolg van deze brandstichting is door overslaand vuur de woning van een zus van S.L., die op hetzelfde erf stond, ook geheel afgebrand.

Momenteel zijn acht personen dakloos door de actie van S.L. De politie van Santo Boma heeft de man hangende het verdere onderzoek in verzekering gesteld.

NCCR: Zoekgebied vastgesteld in zoektocht naar vermiste helikopter van Hi-Jet

Verdwenen helikopter Hi-Jet wordt gezocht in gebied tussen Pusugrunu en Nieuw Jacobkondre

NCCR zoekt met aantal helikopters en militairen zoeken op de grond


Sinds afgelopen zondag wordt gezocht naar een vermiste helikopter van het bedrijf Hi-Jet. Het toestel werd gevlogen door Donovan van Embricqs. Met hem vloog mee een technisch medewerker. Het laatste contact met de helikopter was zaterdagavond, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 27 mei 2015. 

Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) stelt, dat er vooralsnog geen vermeldenswaardige bevindingen zijn. Door aanwijzingen en mogelijke scenario’s is wel een zoekgebied geïdentificeerd en dat is het gebied tussen Pusugrunu en Nieuw Jacobkondre in het district Sipaliwini. Dit is het zoekgebied waarop het NCCR samen met het Nationaal Leger zich op concentreert.

Het NCCR is naar zeggen van Slijngard momenteel intensief bezig met een aantal helikopters het gebied af te kammen. Het leger is met troepen op de grond.

Het proces van het verzamelen van informatie is ook ingezet om zo goed mogelijk te kijken waar mensen mogelijkerwijs in contact zijn gekomen of met de helikopter of met het geluid van de helikopter.
Slijngard kan niet met zekerheid aangeven of de heli ook was uitgerust met een zogenoemde black box.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Ronny Asabina (BEP) keert niet terug in Assemblee

'Het kiezersvolk heeft V7 totaal afgewezen'

'NPS en BEP hebben zwaarste klappen gekregen'


De V7-combinatie heeft een harde klap gekregen. Het kiezersvolk heeft V7 totaal afgewezen. Dat concludeert het BEP-Assembleelid Ronny Asabina, die niet terugkeert in De Nationale Assemblee, vandaag, woensdag 27 mei 2015, op Starnieuws. De BEP heeft volgens de voorlopige eindresultaten twee zetels binnengebracht.

Asabina was de lijsttrekker van V7/BEP in Brokopondo. Hij vindt dat alle emoties moeten wijken voor een nuchtere en objectieve benadering van deze afwijzing. Zijn analyse is, dat de NPS en de BEP de zwaarste klappen hebben gekregen. BEP gaat van vier naar twee en NPS van vier naar drie op basis van de voorlopige resultaten.

De Pertjajah Luhur is stabiel gebleven en alleen de VHP is gegroeid in aantal zetels, zegt Asabina. 'Democratie is niets anders dan de wil van het volk en hoewel de uitslag mij totaal heeft verrast, zal ik als goede democraat de wil van de kiezer respecteren.'

Van de  zetels in Brokopondo zijn voor zover bekend twee naar de NDP gegaan en een naar de ABOP.

'Ik vraag mij af waar ik een inschattingsfout heb gemaakt. Ik ging er vanuit dat ik goed zat, maar nu blijkt dat ik niet de stem ben geweest van de mensen in het binnenland en dat ik dus een slechte job heb gedaan als persoon en als lid van de BEP. Ik hoop niet dat het volk vroeg of laat op het standpunt komt dat zij een verkeerde keuze heeft gemaakt. Voor nu moet de uitslag worden gerespecteerd.'

Hij heeft inmiddels voor zichzelf de balans opgemaakt waar V7 fouten heeft gemaakt. Hij wil echter eerst de evaluatie binnen de combinatie afwachten alvorens hij zijn analyse bekendmaakt.

Hij zal zijn werk als belastingambtenaar weer oppakken. 'Ik heb hart voor het ondernemerschap en is het niet uitgesloten dat ik een eigen bedrijf ga oprichten in de commerciële sfeer. Daarnaast voel ik ook voor sociaal maatschappelijke activiteiten.'

Voorlopige verkiezingsuitslag: NDP 26 zetels en V7 18 zetels

Centraal Hoofdstembureau stelt officiële resultaten vast: over twee weken verwacht

Eerste vergadering nieuwe Assemblee staat gepland voor 30 juni


De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft op basis van de voorlopige resultaten landelijk 26 zetels behaald. V7 heeft er 18, Alternatieve Combinatie (AC) 5, DOE en PALU elk 1. De NDP, die de grote winnaar is van de verkiezingen, zou op basis van 26 zetels een regering kunnen vormen. De resultaten van de ontbrekende stembureaus van Paramaribo zijn intussen bijgewerkt door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Starnieuws bericht vanochtend, woensdag 27 mei 2015, dat zij op basis van de voorlopige resultaten de zetelverdeling heeft berekend.

De NDP heeft in alle districten zetels veroverd. In Paramaribo krijgt de partij op basis van de voorlopige resultaten 9 zetels. V7 komt op 6 zetels, terwijl AC en DOE elk goed zijn voor een zetel. V7 heeft geen zetels behaald in Para, Coronie, Marowijne en Brokopondo.

De NDP, die alleen de verkiezingen is ingegaan, heeft landelijk 116.662 geldige stemmen gekregen. V7 heeft 95.210 stemmen behaald. De derde grote politieke organisatie is AC met 26.973 stemmen. DOE kreeg 11.080 kiezers achter zich. PALU heeft 1733 stemmen gekregen. Ping heeft met 316 stemmen het minste aantal kiezers achter zich gekregen.

De officiële verkiezingsresultaten moeten worden vastgesteld door het Centraal Hoofdstembureau. Dit zal twee weken duren. Hierna komt het Onafhankelijk Kiesbureau aan de beurt, dat de verkiezingsresultaten al dan niet bindend zal verklaren.

De eerste vergadering van de nieuwe samenstelling van De Nationale Assemblee is gepland op 30 juni. Deze zal geleid worden door de voorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, die het oudste gekozen lid in jaren is.

Chinese investeringen vormen een risico voor Braziliaanse biodiversiteit

(Bron foto: Reuters/Mariana Bazo)
Nieuwe 'Chinese' spoorlijn van Brazilië naar kust Peru loopt dwars door inheemse leefgebieden in Amazone regenwoud


Het bezoek van premier Li Keqiang aan Brazilië afgelopen week heeft de bilaterale handel gestimuleerd, maar heeft waarschijnlijk ook de reputatie verslechterd die Chinese bedrijven hebben voor wat betreft de schadelijke gevolgen voor het kwetsbare milieu in Latijns-Amerika. Dat berichtte maandag 25 mei 2015 de South China Morning Post.  

Li plaatste zijn handtekening onder 35 handels- en investeringsovereenkomsten met de Braziliaanse president Dilma Rousseff die ervoor zullen zorgen, dat Beijing miljarden investeert in de Braziliaanse, rottende, infrastructuur. Dit zal bijdragen aan de bouw van een ambitieus 5.300 kilometer lange transcontinentale spoorlijn, die de export van grondstoffen zal vergemakkelijken naar China.

Li en de president van Peru Ollanta Humala kwamen 22 mei overeen om een haalbaarheidsonderzoek te laten verrichten naar de aanleg van de 5.300 kilometer lange spoorlijn. (zie foto)

De spoorlijn zal lopen van de Braziliaanse havenstad Santos aan de Atlantische Oceaan naar de Peruaanse haven Ilo aan de Stille Oceaan. De verwachting is dat de spoorlijn binnen zes jaar klaar zal zijn.

Dit project is cruciaal voor de Aziatische reus China, omdat zowel Brazilië als Peru de belangrijkste leveranciers zijn voor de Chinese markt. Lima stuurt koper en goud, Brasilia levert ijzererts en olie. Toch snijdt het mes aan twee kanten. 

Li en Rousseff ondertekenden een verklaring inzake klimaatverandering om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar ze hebben de grote milieu-impact van de spoorlijn  waarschijnlijk verwaarloosd. Het spoorwegnet zal waarschijnlijk bijdragen aan verergering van klimaatverandering, kwetsbare ecosystemen verzwakken, de bodem eroderen, ontbossing versnellen en het levensonderhoud van inheemse gemeenschappen in gevaar brengen. Milieuactivisten maken zich grote zorgen, dat de te bouwen spoorlijn zal lopen over beschermde gebieden in het Amazone regenwoud.

De Braziliaanse organisatie het Amazone Netwerk van Geo-Gerefereerde Socio-Milieu Informatie heeft erop gewezen, dat de spoorlijn het leefgebied van ongeveer 600 inheemse- en beschermde gemeenschappen gaat doorkruisen. De spoorlijn kan ook illegale houtkap aanmoedigen alsook drugshandel. 
Chinese bedrijven staan er al in Latijns-Amerika om bekend, dat zij de biodiversiteit van het gebied niet beschermen en behouden en slechte milieunormen hanteren. Dergelijke claims zullen hun reputatie alleen maar verslechteren, die voortvloeit uit hun investering in zogenoemde 'winnings'-industrieën die zorgen voor de meeste milieuschade. Dergelijke bedrijven zijn ook een gemeenschappelijke bron voor sociale conflicten tussen inheemse gemeenschappen over landrechten.

Dergelijke industrieën vertegenwoordigen meer dan viervijfde van de Chinese directe investeringen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, volgens een rapport uit 2015 van de Boston University met als titel 'China in Latin America: Lessons for South-South Cooperation and Sustainable Development'. 
Chinese bedrijven hebben ook gezorgd voor de nodige protesten vanwege hun investeringen in de ontwikkeling van de oliesector in een ecologisch gevoelig gebied in Ecuador. Even controversieel, hebben de Chinezen het aan te leggen Nicaragua kanaal gefinancierd en dat leidde tot massale protesten vanwege de angst voor aantasting van het milieu. Wetenschappers verklaarden, dat de aanleg van dat kanaal dwars door Nicaragua, van kust tot kust, wild zou kunnen bedreigen.

De transcontinentale spoorweg zou alarmbellen hebben moeten laten rinkelen, gezien het feit dat zijn voorganger, de 'interoceanic' snelweg, voltooid in 2011, zorgde voor vergelijkbare milieuproblemen. De 2.600 kilometer lange weg loopt door het Andesgebergte en het Braziliaanse Amazonegebied. 

Maar, uiteindelijk mag Beijing niet de schuld krijgen van milieuschade in Latijns-Amerika. Het behoud van kwetsbare ecosystemen in de regio is een gezamenlijke inspanning van lokale overheden. Brazilië en Peru zijn erop gebrand om de transcontinentale spoorweg te bouwen (Bolivia kan dat net zo goed zijn, mocht de spoorlijn ook door dat land blijken te gaan lopen).

China wil de komende tien jaar 250 miljard Amerikaanse dollar in de regio investeren en daarmee wordt het een niet te onderschatten kracht in het gebied. Door China gefinancierde megaprojecten kunnen Chinese bedrijven en Latijns-Amerikaanse regeringen aanmoedigen om milieuwetten af ​​te dwingen of om lakse regelgeving te vervangen. Op deze manier heeft China een grote kans om te zorgen voor positieve veranderingen in het milieu.  

(Red. De Surinaamse Krant/South China Morning Post)

Diana Pokie (ABOP) komt terug in Assemblee, maar is teleurgesteld in achterban

Pokie: Zetels NDP in Brokopondo zijn gekocht met voedingspakketten, geld en sociale voorzieningen

Eigen achterban in Brownsweg en Balingsoela heeft niet op Pokie gestemd - 'Gekozen NDP'er Akiemboto woont niet eens in district, maar in de stad'


ABOP-lijsttrekker in het district Brokopondo Diana Pokie behoudt haar zetel in het parlement. Maar, toch is ze 'zwaar teleurgesteld' in haar achterban, zo laat ze dinsdagavond 26 mei 2015 weten via Starnieuws. De zetel van Pokie is de enige zetel die de ABOP heeft weten te behalen in Brokopondo.

De NDP heeft de twee overige zetels in kiesdistrict 9. Pokie is daar zeer verontrust over. Zij is ervan overtuigd, dat de zetels van de NDP zijn gekocht met geld, voedingspakketten en andere sociale voorzieningen. Ze zegt daar bewijzen voor te hebben. Het meest teleurstellende vindt Pokie echter, dat niet haar achterban uit Brownsweg en Balingsoela op haar hebben gestemd, maar kiezers uit kleinere dorpen waar zij weinig tot geen campagne heeft gevoerd.

'Ik heb hard gewerkt voor ten minste twee zetels voor de ABOP, ik heb alles en dan ook alles, tot zelfs schulden gemaakt, ingezet om meer te halen voor mijn mensen. Ik heb dagelijks campagne gevoerd van persoon tot persoon. Mijn schadeloosstelling van de Assemblee heb ik volledig besteed om propaganda te maken. Mijn familie die mij altijd ondersteunt, heeft zelfs voor mijn gezin moeten zorgen.'

Ze vertelt, dat ze voor bewustwording en ontwikkeling ging. Ze wil de achtergestelde positie waarin haar mensen verkeren, wegwerken. Pokie heeft niet gekozen om pakketten te geven aan mensen. 'Daarmee help je ze niet. Ze hebben echter juist daarvoor gekozen en zich in een afhankelijke positie geplaatst.'

Frederik Finisi behoudt zijn zetel voor de NDP, terwijl Sergio Akiemboto, directeur van Grassalco, als tweede voor de NDP op het Assemblee-pluche komt. De zetel van Akiemboto zit Pokie behoorlijk dwars. 'Hij woont niet eens in Brokopondo, maar in de stad. Hij is vrijwel nooit te zien in de dorpen en heeft nauwelijks campagne gevoerd met pakketten.' Ze zegt dat ze uit de gesprekken heeft vernomen. dat er behoorlijk met geld is gestrooid om stemmen te winnen.

Pokie stelt, dat het in de eerste plaats niet om haar gaat, maar om het harde werk dat zij heeft verricht. 'Ik ben geboren en getogen op Brownsweg, het grootste dorp in het district. Toen ik in de politiek trad, heb ik al snel geleerd dat als ik iets wil betekenen voor mijn mensen ik in de coalitie moet zitten, daarom ben ik ook naar de ABOP gegaan. Het ging echt niet om mezelf, vandaar dat ik zo teleurgesteld ben. Mensen feliciteren mij met het behalen van een zetel, maar mijn hart bloedt. De politiek is hard en tof.'

Ze vindt, dat ze is afgestraft met haar herverkiezing in het parlement, omdat ze de zetel heeft gestolen van de BEP. In 2010 kwam zij namens de BEP voor het eerst in De Nationale Assemblee. Gaande de regeerperiode maakte zij de overstap naar ABOP. 'Ik heb hard gewerkt voor deze zetel en heb het eerlijk verdiend, dat kan ik met alle trots zeggen.' Aan de andere kant vindt ze dat het binnenland groots heeft verloren bij deze verkiezingen.

NDP-voorzitter Bouterse haalt in overwinningsspeech fel uit naar leden in Saramacca

Onrust stokende leden Sital en Koorndijk in Saramacca hebben NDP stemmen gekost

Eigenaar Kalipdewsingh van Combé Markt door Bouterse op podium gehaald


De Nationale Democratische Partij (NDP) is al bezig voorbereidingen te treffen voor samenwerking met andere partijen. Voorzitter Desi Bouterse heeft gisteravond rond elf uur in het partijcentrum Ocer in Paramaribo een overwinningstoespraak gehouden. Hij zei onder andere, dat alleen eerlijke Surinamers in aanmerking komen voor samenwerking.

Hij haalde in felle bewoordingen uit naar een aantal kaderleden van de partij die voor de nodige onrust en problemen hebben gezorgd de afgelopen tijd in het district Saramacca. Die mensen moeten, aldus een zicht- en hoorbaar geërgerde Bouterse, uit de partij worden gezet. De door die mensen gecreëerde sfeer binnen de NDP-Saramacca heeft de partij volgens de voorzitter stemmen gekost.

Badresein Sital en Clifton Koorndijk, die hoofdbestuurslid was van de NDP en coördinator in Saramacca, werden met naam en toenaam genoemd en zijn nu volgens Bouterse ongewenste personen binnen de partij. Koorndijk is overgestapt naar het Mega Front. Hij was lijsttrekker, maar blijkt nauwelijks stemmen gehaald te hebben. Bouterse sprak duidelijke taal: het is tijd om Sital en Koorndijk uit de partij weg te jagen. Zij hebben volgens hem enorme schade veroorzaakt met hun uitlatingen en gedrag.

'Het was walgelijk wat in Saramacca is gebeurd en dat heeft ons ook de tweede zetel gekost, na die walgelijke vertoning van de Sitals en de Koorndijks. Ze hebben niet de guts vrijwillig te vertrekken en zich aan de sluiten bij een andere partij, dus gaan wij ze wegjagen. Ze horen niet thuis in deze partij. De strijd is nu gestreden en we moeten deze figuren ver van ons houden. Laten zij zich gaan aansluiten bij mi no sabi soort front. Un no wan ding dya moro.'

Het aantal zetels dat de NDP gisteren heeft weten binnen te halen schommelt nog tussen 26 en 27. Niet alle resultaten zijn nog bekend. Bouterse verontschuldigde zich, aldus Starnieuws vanochtend, woensdag 27 mei 2015, dat hij niet aanwezig was in de vroege ochtend in het partijgebouw. Hij zei druk bezig te zijn geweest met pen en papier over hoe verder. 'Ik kan u zeggen dat ik er al bijna uit ben.'

'We hebben steeds gezegd dat we het samen gaan doen en dat zal ook gebeuren, want er is behoorlijk wat werk te doen', zei Bouterse. Hij kondigde aan, dat de NDP in een transformatieperiode verkeert waarbij veel aan jongeren zal worden overgedragen. De NDP-voorzitter heeft erg veel vertrouwen in zijn jonge volgelingen. Wat hij nu heeft gezien betekent dat deze jongeren voor 90 procent al goed zijn om het werk over te nemen.

Bouterse richtte zich in zijn dankwoord speciaal tot de jongeren van Saramacca. Volgens hem is het door de ondersteuning van ouderen, zoals de partijcoördinatoren Jules Wijdenbosch en Errol Alibux, maar vooral door het harde werken van een compleet nieuw team van jongeren in Saramacca gelukt inderdaad een zetel in dat district te behalen. 'De tweede zetel hebben we net misgelopen.'

Hij vroeg een speciaal applaus voor de nieuwe structuur van Saramacca. Bouterse bedankte ook de ondernemer Kries Kalipdewsingh van Combé Markt in Paramaribo, die een grote sponsor van de partij is. De ondernemer werd op het podium gehaald en zei dat de mensen een oogarts nodig hebben, want ze zien niet hoeveel de regering gedaan heeft voor het volk. Hij had nog meer zetels verwacht voor de NDP.


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)